A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A "sclicces" csavar trükkje a megfelelő csavarhúzó. Ha nem elég széles a tolla vagy vékonyabb mint a rovátka azt jobb esetben a csavarhúzó, rosszabb esetben a csavar bánja. Az elcseszett rovátkát ki lehet mélyíteni ha van hozzá eszközöd, de ezesetben csak spéci módon lehet mert be van süllyeszve a kés szintje alá. Ha nagyon be van gyógyulva a csavar, használj csavarlazító spray-t vagy WD40-t. Pár perc múlva tedd bele a csavarhúzót a rovátkába és enyhán kocogtasd meg egy kiskalapáccsal, utána próbáld kicsavarni. Nagyon nem lehet az rágyógyulva hisz' rozsdásodás ott az őrlőkben kizárt, feltéve, hogy a csavar gyári.
A kazán oldalánál nekem lehet, hogy nekem nem volt tömítés? Mert mikor szétszedtem, nem estek ki a tömítés darabjai úgy, mint a fűtőszálnál lévő egykori papírtömítés részei.
s24. Nekem is ilyen van. Az s26-nak van némi automatikája a vezérlésben a csapolási mennyiségekre vonatkozóan. A gyári súlya különben 31 kg. az s24-nek.
Köszi végül ezt tettem de most a Rocky darálóban kellene a kést kicserélni de a sima slicces csavar úgy bele van gyógyulva, hogy nem tudom kicsavarni. Nagyon nem akarom a csavart tönkretenni ezért örülnék ha valaki segítene kiszedni. Esetleg volna valami ötleted?
A csomagoláson rajta van a pörkölés dátuma, látszik, hogy mennyire friss. De ez csak egy paraméter a sok közül. Próbálj a mennyiséggel kicsit variálni.
Mióta naked kar van, nem. Számíthat ebből a szempontból a kávé? Miért befolyásolhatja ez, nem teljesen látom, hogy ez miként lehet befolyásoló tényező. (nem kötekedésből, tényleg érdekel, pláne, hogy a teljes AVX-es mezőnyt elvetnéd, ha jól értem)
Lelkes kezdőként szeretném a segítségeteket kérni: nem rég vetem naked portafiltert, ez pedig új távlatokat nyitott meg annak tekintetében, hogy mennyi gond van a kávéimmal (tudtam, hogy sok, na de hogy ennyire..:) )
Csatolok egy videót, és az lenne a kérdésem, hogy tudnátok-e tanácsokat adni, hogy mivel tudnám egyenletesebbé tenni a lefolyást.
A szerintem hasznos információk hozzá:
Az eszközök + kávé: Iberital Challenge + Silvia, AVX pro 18g-os kosár, benne 19 gr AVX Nicaragua Pacamara (közepesen világos pöri)
A munkafolyamat az alábbiakból áll:
Kávé kimérése, rá pár csepp víz
darálás (nem a karba, hanem őrlemény tartóba)
átöntés a karba
rögmentesítés (ez jelenleg - céleszközök hiányában) fogpiszkálóval történik, körülményes és lassú, de jobb mint a semmi
disztribútor
tamp
lefőzés
Van-e olyan lépés, amit még szükséges lenne beépítenem, vagy a videón látható lefolyás alapján tudtok segíteni, hogy mely lépés(ek)nél lehet a hiba?
Sokáig abban ringattam magam, hogy biztos az őrlővel van a baj, mert nem elég konzisztens az őrlemény, meg nagyon rögös, de inkább magamban keresném a hibát, az előbb-utóbb bekövetkező upgrade előtt.
Igaz a Borda László (caffe35) nem budapesti, de pár naponta jön Bp.-re, "összegyűjti" a javítandó gépeket, majd ha kész, visszahozza. Érdemes lehet felhívni, megbízható szakember.https://caffe35.webnode.hu/felujitasok/
Köszönöm a választ! Kettőt már próbáltam hívni, de azt mondták ezzel nem foglalkoznak, merthogy nincs alkatrész. :( Igazából nem tudom mi kellhet hozzá, az a gond, hogy csöpög, a tejhabosító főleg. Akitől vettem másfél éve, egy öregúr, úgy rémlik, azt mondta, hogy ki lettek cserélve valamilyen tömítések, de arra nem emlékszem, hogy ez házilag történt vagy valahova elvitte.