Tavaly tavasszal vettem ezt az autót. Volt némi szopás vele, míg összeállt, a botrányos minőségű "üzemanyag" miatt a porlasztót szódabikarbónás kezelésnek, a tankot meg sóderes kimosásnak kellett alávetni, plusz benzinnel többször átfújni a fémcsövet is. Most, kb 150km-es üzem után azt mondom, jó. Hihetetlen érzés: egy 27 éves új autó. Eddig babonából nem takarítottam ki, ma erre került sor:
És tényleg: ennyi rozsdát találtam összesen. A gyári fényezés botrányosan gyenge volt már a végén. Ezt az autót kb. 90 április elején gyárthatták le.
A zárakat is cserélni kellett, mert a jobb első ajtóé más volt. Kaptak egy szép körbe szett gyárit, két kulccsal, 5.000.-ért, bontóból.
Itt már visszafelé rámolok. Ugrásra készen állt a nagy nyomású mosó, de végül elég volt csak alaposan kiporolni-kikefélni.
A 27 éves gyári nejlon maradványai. Most még ráteszem az Irmschereket meg a Raid kormányt oszt mehet a "német használtautóra" meg az íbéjre 380ezer euróért (nem).
ha szétszakadt a műanyag közbetét, akkor lehetőleg gyárival pótold, mert az utángyártott kisipari annyira sprőd anyag, hogy egy kínszenvedés a helyére tenni. nekem csak sniccerrel megfaragva sikerült egyszer.
Sajnos tegnap reggelre 1.3 wartburgal olyan probléma ált elő,hogy a váltókar egyszer csak szétugrott!Olyan holtjátéka lett nem vesz semmilyen sebességet,alá bújtam és ahol van egy persely meg egy gömbfejű csukló ott van szétugorva!
Igazából, ha vki előtte átnézi neki, ő meg bepakol egy beállított alaplapot, 3gyertyát, egy ékszíjat, egy hf tömítést meg egy tartalék komplett hf-t akkor akár Murmanszkig is el tud menni a Waresszal.
A Bosch-ról lebeszéllek. Az októberben vett S4-es Bosch akksit a télen havonta töltöttem mert nem tartja a töltést. Nem csak nekem van probléma a Bosch-okkal.
A kiegyenlító tartályt vagy tedd vissza a gyárit, ha nincs meg akkor inkább bontotott gyári vagy tegyél bele VW kiegyenlítő tartályt. A kisipari ennyit bír.
Természetesen fagyallóval van feltöltve ez keni a vízpumpát. Új a hűtőm és az összes vízcső.
Viszont holnap veszek új aksit ami benne van hibátlan ! Csak valami "noname" és vagy Bosch, Varta aksit veszek bele. Akinek kell aksi 12V44ah ingyen odaadom.
Hát bizony, ha valaki ismeri az autója működését, akkor sok minden megoldható azonnali javítás nélkül, vagy szükségjavítással.
- Jöttem haza Horvátországból váltórudazat hibával (off autó), nem volt 1-es, 2-es, 5-ös és rükverc, csak 3-as és 4-es sebesség.
- Kerültem meg félig a Balatont hűtőfolyadék nélkül, majd végre egy kúton tudtam venni folyadékot hozzá és visszavágva a hűtőcsövet a hiba is megoldódott. :)
- Ugye kuplung nélkül, mint mondtuk simán lehet.
- Szintén Horvátországot megjártam indítómotor nélkül (azaz rossz indítómotorral)
- Elszakadt gázbowdennel is elértem a célomat Simsonnal és 2T Wartburggal is.
És még sok minden ami most eszembe sem jut. :)
Remélhetőleg ezek után bátran neki indul Milánóba noszkovonye kolléga. :)
A lényeg, hogy a motor maga működőképes legyen, mert egy generálozást necces lenne az útszélén, meg Milánóban megcsinálni. Illetve a kocsi is tudjon gurlni (futómű, kerekek, fék, gumik, stb.) jók legyenek.
Sajnos az utángyárott alkatrészek ilyenek. 1 órát, 1 hetet bírnak. Az a baj, hogy bár nem drágák, de sajnos egy forintot sem érnek így, hogy semmire sem jók.
Jó lesz az a sapka is hozzá jah. Bár a forráspont hőmérséklete kicsit csökken, de jó hűtés esetén ezzel még nem lesz gond. Ráadásul ha mindig fagyállós a hűtőfolyadékod, akkor az is rásegít, mert az is növeli a forráspontot.
Én konkrétan hetekig közlekedtem Bp-n a benzines Citroen AX-emmel úgy, hogy nem emelt ki a kuplung. Kapcsolni tudok felfelé és lefelé is. Induláskor az indítómotorral segítettem rá. Aztán a sok indítózástól a gyújtáskapcsoló esett szét, nem az indítómotor, utána már az is egy fogóval működött:) Az autó a műszaki vizsga utolsó napján is használatban volt, aztán bontódott, mert darabokban többször annyit kaptam értem, mint egyben.
Az igazi bontásra érett darab volt. Semmi nem volt ép rajta, kivéve a motort. :-) A használt, jó állapotú féltengelyek akkor nagyon jókor jöttek nekem....
A roncs Wartburgot rendszeresen indítómotorral húzatta be az emberke Szentendrén, emlékszel? :) Ez már az a pont volt, hogy utána biztos voltam vele hogy nem kell a kocsi. A 60-al csapatás a földúton meg a hab a tortán.
"a sebességben ráindítás(nem tesz jót az indítómotornak)"
Először mi is így indultunk, aztán jobbnak láttam ezt a gyakorlatot nem folytatni, mert leszívja az akksit pár ilyen jellegű indítás után, és hát az út harmadánál voltunk, amikor megtörtént az esemény, pár piros lámpára még számítottunk. :-)
Megoldható. Egyik ismerősöm 2T Touristtal a román tengerpartoról jött fel Budapestre kuplung nélkül. Ahogy mondod, ha már kicsit gurul az autó akkor még egyes is van. Ha nagyon meg kell állni valamiért, akkor a kicsit megtolás, vagy a sebességben ráindítás(nem tesz jót az indítómotornak) segít.
Nekem az off 4T autómnál volt olyan, hogy a hidraulikus kuplung megadta magát. Elfolyt a fékfolyadék belőle. Budapest észak keleti részéből kellett a dél nyugati részbe átjutnom. Este 10 óra körül. Simán megvolt. Ha pirosat kaptam, akkor egyes alapjárattal cammogtam. Senkit nem tartottam fel, pláne több sávos utakon mentem ahol lehetett. Váltás a sebességek között pedig simán ment a 2T Wartburgos gyakorlatnak hála.
De volt olyan is, hogy szintén off 4T-vel pályanapon nyomultam Kakucsringen. Jó köröket is mentem, majd egyik váltás után elment a kuplung. Itt is betettem egy sebességbe és lejöttem a pályáról. M5-ösön feljöttem vele és meg lett csinálva.
Gyakorlat teszi a mestert, tartja a közmondás. De valójában jó füllel el lehet találni - még 4T-nél is, ahol nincs szabadonfutó - melyik fordulaton gangoljon az ember fel- ill. lefelé kuplungolás nélkül.
Nekem sikerült egyesbe is berakni kuplung nélkül úgy, hogy nem reccsent, ime a sztori:
Fehérgyarmat felé igyekeztünk a barátommal egy Solex-et megnézni szombat vagy vasárnap, amikor beállt a kuplung Tiszaújvárosnál, szerencsére úgy, hogy a tartósnak bizonyult a kapcsolat a blokk és a hajtómű között, nem úgy, mint manapság, amikor ált. a dolgok válással végződnek. Nem hívtunk trélert, nem hívtunk kollegát, hogy vontasson, hanem átgondoltuk a lehetőségeket hideg fejjel. :-) Végül maradtunk ennél a megoldásnál, de nem szakítottuk meg az utunkat:
Ketten megtoltuk a kocsit a váltó üres helyzetében és járó motornál. Mikor már gurult, beugrottam a fülkébe, beraktam a váltót egyesbe kuplungolás nélkül. Szépen bevette reccsenés nélkül, igaz, az alapjáraton járó motor kezdett finoman rángatni, de ekkor már szóltam a barátomnak, hogy beugorhat. A lendülete a kocsinak kitartott, és csak finoman gázt adtam. Ettől fogva a fel- és legangolás simán ment, csak maradjon meg az a kis lendület. Ezt hat...nyolc alkalommal eljátszottuk a piros lámpáknál, néztek is az emberek rendesen. Ja, nyár lévén a barátom papucsban volt, ilyen kalandra nem készültünk. A kertek alatt mentünk, hogy minél kevesebb piros lámpát csípjünk el, illetve piros lámpa megközelítése amennyire lehetett, lépésben történt... :-) A "stop" táblák okoztak időnként izgalmat... Aztán visszafelé Bp-re váltottam pályamatricát, hogy a piros lámpa rémálma ritkábban forduljon elő. :-) Végső soron aztán mázlink volt, mert a Dózsa György úti Warti szervizig megállás nélkül jutottunk el, köszönhetően a "zöldhullámnak". Hétvége lévén volt bőven hely a járdán. Finoman, de lendületből és szemből ugrattam fel a járdára parkolni a kereszteződésnél. A végén áldottam csendben magamban az Urat, hogy 2T-vel autózom.
Na igen. Jó alapjárati és átmeneti beállítás kell.
De azért a lendkerék is befolyásolja. Barkas lendkerékkel+kuplunggal picit lassabban ejti a fordulatot, de így is simán használható a kuplung nélküli váltás.
Nevess ki. Éve hosszú sora alatt annyira megszoktam a kuplung nélküli váltást, hogy már a Seat Inca 1.9D-mel is 2. felett kuplung nélkül szoktam váltani. Kisteher váltója nagyon szépen tűri a dolgot zokszó nélkül. A kuplung meg köszöni szépen fél millió km óta. :D
Aztn kamionosok mondták, hogy ez nem is annyira unikum, mert kamionnál se kuplungolnak sokszor.
Van olyan matrica a dobbetétre a torony mellé, hogy ha poros úton használjuk üzemszerűen akkor 5000km ként cseréljünk olajat. Illetve az ablakmosó tartaly űrtartalmát tünteti fel marha nehet beszerezni de remélem sikerül.
Én napi 150km megyek a Warti -val de asszem át kell nevezném Karl Marx -ra.
Kicseréltem ma az összes vizcsövet. A kiegyenlitő tartály alsó csöve izzadni kezdett mintha db 30db tűszurás érte volna. magyar termék kisbetűvel! A fas@é kell sza@t gyártani? Mert megvesszük.
A hátsó sárfogó gumiról nem is beszélve majd kintről rendelek. :(
Azért csak óvatosan, ha már ilyen állapotban van. :-) Egy nagyobb kátyun átmész vele, bereped alulról valamelyik rozsda miatt meggyengült tartószerkezete az alváznak, aztán egyszer csak szétesik alattad menet közben. Mondjuk nem pont életbiztosítás...
Egyesből kettesbe én sem mindig használom a kuplungot. Hírértéke annak lenne, ha üresből úgy rakná be egyesbe, hogy nem kuplungol. Ez megfelel annak, amikor a postás harapja meg a kutyát. :-)
van még ez a lehetőség. Akkor bevonja az okmányiroda a rendszámot, forgalmit kilyukasztja, és beírva h veterán előminősítés miatt 10 évre kivonva. 10 éven belül visszahelyezhető a kocsi, HA OT vizsgára akarod vinni. A határozatban az is benne van, hogy ilyen állapotában mehet, vagy fel kell ujítani. Ilyenkor semmi teher nincs a kocsira, nem kelll kivonogatni.
"amíg nem lesz a nevedre írva, addig nem a te tulajdonod."
Azért ez így nem igaz. A tulajdon megszerzést te az adásvételivel igazolod. Attól függetlenül hogy nem iratod át az már a tied.
Egyébként meg ki tudja hogy mi lesz 10-20év múlva? Mikor én vettem a 2T-t akkor nem lehetett átiratna csak ha katalizátort szereltettem volna bele. A jogszabályok pár évente változnak. Én vennék egy régen kivont komplett autót szürke forgalmival, tulajjal adásvételi dátummal.
Az a baj, hogy hol működik a ledes szintjelző; hol nem...
Először cserélek egy úszót jeladóstól, majd jöhet a kombi műszer. Ha az úszó-jeladó kombo csere nem oldja meg a problémát! Ha ez sem megoldás, akkor átkábelezés... De azt nagyon nem szeretném!
Régen volt valami veteránokra való hosszú idejű kivonás, nem tudom most is él-e még a lehetőség. Átmeneti időre tíz évre szólt ugyanúgy mint a külföldre eladás. Hogy mi az előfeltétele, az passz. Lehet, hogy Laci mindjárt kiokosít minket. Vagy felhívod az okmányirodát, ahogy javasoltam...
Igen, a dátumozás nekem is az eszembe jutott. De mi van, ha 10-20 év múlva dátumozom? :) És tegyük fel a tulaj meghalt közben de erről nem tudok?
Kuszák a szálak, a lényeg: el akarok rakni egy szürke forgalmis alvázat hosszú időre anélkül, hogy okmányirodába akarnék járni. Csak akkor akarom hivatalosan visszahelyeztetni, amikor tényleg nekiállnék hosszú évek múlva megépíteni belőle az autót. Ezt lehet, vagy nem, a 15 napos átíratás miatt?
Jó hát azért tegyük hozzá, hogy az én alvázam azért olyan amilyen, mert már két nagyobb balesete volt. De múltkor megemeltem alvázból, és elkezdett recsegni ropogni. Mondom oké, akkor keresünk másik emelési pontot. :)
Amúgy nem tudod Dénessel mi újság? Írtam neki pár napja, de még nem válaszolt. üdv
He? Szerintem fuss neki még egyszer, mit akarsz írni, mert itt egyre kuszábbak a szálak. Miért ne lehetne szürkeforgalmis autót venni? Jogilag ugyan az, mint ha egy "zöld" forgalmis autót vennél.
Sokan élnek avval, hogy ha megveszik a szürke forgalmis autót a forgalmiban szereplő személytől, akkor írnak egy adásvételit, de nem dátumozzák meg, csak amikor újra forgalomba akarják helyezni. De ez elvileg nem a legális eljárás, plusz amíg nem lesz a nevedre írva, addig nem a te tulajdonod.
Hát én sem tudom mire gondolsz, csúsztatott kuplungot lehet menetközben is használni. Amúgy ha eleve úgy közlekedsz hogy 0 gáz, padló, akkor terhelés nélkül is igen csak le tudod rövidíteni a szabadonfutó életét, nem kell hozzá semmilyen utánfutó. A kulcs, a szépen egyenletes gáz adagolás, és a kuplung együttes használatán van.
Miért használok városban kuplungot? Kímélem a szabadonfutót? Dehogy. Egyszerűen nekem így gyorsabb, jobban tudom tartani a városi forgalom tempóját, mint ha meg várnám amíg ejti annyira a fordulatot, hogy bevegye a fokozatot. Ha meg elkopik a kuplungtárcsa, akkor meg vagy elviszem ferrodoloztatni (kb. 1000 Ft), vagy kap egy gyári újat. Ilyenen nem pánikolunk. :)
Olvasgattam a neten, azt hiszem értem, milyen ledarálásról beszélsz!
Adásvételt követően 15 napon belül kötelező átíratni? És akkor elvész a szürke forgalmi, és kezdődhet a kivonogatás ideiglenesen a forgalomból, mint normális autónál? Így nincs is értelme szürke forgalmis autót venni és elrakni, mert nem lehet!
Az a korszak már elmúlt amikor a régi forgalmit visszaadták/vissza lehetett kérni. A fénymásolt okmány korszak is már a múlté. Rég volt, igaz se volt. Most meg pláne.
Szerintem ilyen formában felejtős. Papíros alvázat jó állapotban régi rendszer szerint kivonva de természetesen szinte új állapotban hol kapsz ? Nézd meg a Jani '88-as alvázát ! Por és hamu ! Az sem mindegy, hogy régi alváz/új kasztni vagy mi ? Mit mivel párosítasz, mert ahol össze csavarozod őket változott az idők folyamán. Ha szürke forgalmis, akkor gondolom régi alváz kasztniból meg inkább újabbak maradtak meg máig. Régi alvázat új összekötési pontokra át lehet hegesztgetni, de ehhez van tehetséged/felszerelésed ? Ha nem te, akkor nem nagyon tudom elképzelni, ki az a lakatos, akit erre rá tudsz bármivel is venni.
Na elmondom: vettem egy végleg kivont (alázszám kiflexelve) Wartburgot. Motorszám van, de nincs róla papír.
Alkatrésznek indult, de ha hobbiból, ki tudja, 10-20 év múlva össze akarnék rakni belőle egy forgalomba helyezhető autót, mi kell hozzá?
-karosszéria van
-alváz nincs
-motornak nincs papírja
Mit kell beszereznem az elképzelésem szerint:
-szürke forgalmis alváz (így nem kell kivonogatni, nem kell fizetni semmit, mert nincs benne a rendszerben, akármikor belefoghatnék a projektbe akár 30 év múlva is, tegyük fel)
-papíros motor
Szürke forgalmis alvázat és motort is csak adásvételivel együtt vennék, hogy később ne legyen belőle probléma "le legyen papírozva jó előre". Addig meg a papírok elállnának a polcon, a kocsi, az alváz meg a motor pedig a félgarázsban.
Azért nem ártana tudni, hogy a benne szereplő motor és alváz nem-e fut még valami forgalomban levő autóban. Vagy még lesz plusz egy alváz és egy motorcsere is egyszerre ? Az már sok leszen úgy egy mezei okmányirodának egy slukkra.
Nem egészen értem, de mindegy. Szóval van egy régi forgalmi, amire rá fogsz szerelni egy autót a későbbiekben valamint majd szerzel adásvételit is róla ? Remélem még a forgalmi szerinti tulajdonos életében össze gyűjtöd hozzá az alkatrészeket.
Szia Jani! Hát ez valóban jogos. De ha menet közben vagy, kicsit elveszed a gázt valamiért és gurulsz, akkor utána újra a gázra lépve nyilván nem kuplungol az ember... Nem vagyok gépész, csak megpróbáltam végiggondolni, hogy dstr (és ezek szerint a Barkas üzemeltetési útmutatója) mire gondolhat :)
Városban a szabadonfutó kímélése céljából kuplungolsz állandóan, vagy csak egyszerűen így szimpatikusabb? Én elinduláskor 1-esből 2-esbe váltás kuplung, de 3-as és 4-es már anélkül. (Mögöttem lévők persze lehet hogy szidnak, mert nem olyan gyors.) Csak ha valami emelkedő van ahol visszalassulnék, vagy gyorsan kell kilőni, akkor kuplungolok végig.
Solct emlékeim szerint már 1-esből 2-esbe se használja a pedált, ez az igazán kemény!
Szia Klementina! De most komolyan te pl vontattál már valaha rakott utánfutót Wartburggal? Szerintetek az a bal szélső pedál, nevezetesen a kuplung, mi a fenének van?
Úgy írjátok le, mint ha a csúsztatott kuplung fogalma nem is létezne. Nem úgy megy, hogy leugrasz kuplungról, és minden terhelés a szabadonfutóra menjen.
Szép egyenletesen elosztva adagolod a gázt, úgy hogy ne rángasson, meg ne égesd le a kuplungtárcsát. De ezt egy sima bármilyen négyütemű autó + utánfutó szerelvénnyel is így kell elindulni.
Én városban legtöbbször kuplungot használva váltok, utánfutóval, meg aztán végképp.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a gyári szabadonfutót és az utángyártottat meg lehet valahogy különböztetni egymástól? Akár valami jel, vagy írás.
Egyáltalán hogyhogy szóba jöhet az eladás? Gondolom "van az a pénz", de amilyen ódákat zengtél itt hogy milyen jó a Wartburg, meglepett hogy bármilyen jöttmentnek azonnal eladnád.
Több szempontból megközelítve józan paraszti ésszel végiggondolva mindkét variáció logikusnak tűnhet... :)
Miért kell zárni a szabadonfutót?
Gázadáskor a szabadonfutó összekapcsolódásakor hirtelen ugrásszerű terhelést kap a szabadonfutó. Ha a szokásos tömegnél jóval tehetetlenebb a szerelvény a vontatmány miatt, akkor gázadáskor nagyobb erő fog "falba ütközni" a tehetetlenség miatt a szabadonfutóban, tehát sokkal jobban terheli azt.
Miért mindegy?
Ha a vontatmány tömege mindössze 2-300 kg, az nem több mint amennyi a vezetőn kívül plusz 3 személy lenne, tehát semmivel se rosszabb a helyzet mintha egyszerűen sokan ülnénk a kocsiban.
Sajnos a Wartburg kezelési útmutatóban nem találtam erre vonatkozó részt.
Én alapból is értettem, hogy így értetted, és továbbra is tartom amiket leírtam :) Sok sikert a méregetéshez. Kár hogy ilyen messze laksz, mert szívesen segítenék.
"jelez a szintjelző is, kb. 1 sec-ig (piros led - narancssárga led - középső zöld ledig) és a zöldtől visszafelé lekapcsolgatja egymás után a pirosig és az is kialszik"
Inicializáláskor bekapcsolja az összes ledet (led-teszt), majd kikapcsolja a tank szintjének megfelelő ledig a többi, magasabb üzemanyagszinthez tartozó ledet. Mondjuk, az utolsó pirosnak nem szabadna elaludnia, mert az jelzi, hogy tök üres a tank (?). :-)
"De most úgy áll a dolog, hogy mutatja rendesen is és az utolsó(jobb oldali) zöld led felvillan-elalszik; sokáig világít; gondol egyet megint elalszik és kanyarban megy az equalizer... :)"
Az utolsó led a sorban a felkacsolódó ledek közül művelhet bármit is, mert a feszültség lehet pont határeset, és az IC éppen nem tudja eldönteni, hogy az utolsó ledet bekapcsolja-e vagy nem. Kanyarodáskor, a körpályán meg változik a tankban a benzin szinje a centrifugális erő miatt.
- jelez a szintjelző is, kb. 1 sec-ig (piros led - narancssárga led - középső zöld ledig) és a zöldtől visszafelé lekapcsolgatja egymás után a pirosig és az is kialszik
De most úgy áll a dolog, hogy mutatja rendesen is és az utolsó(jobb oldali) zöld led felvillan-elalszik; sokáig világít; gondol egyet megint elalszik és kanyarban megy az equalizer... :)
A legfontosabb tudnivaló vontatásnál, , hogy a mögötted jövő vontatvány nem azért van a seggedben, mert időközben beleült egy agresszív kismalac, és finoman jelzi jobbra tartásod szükségességét. Szóval felesleges apró fékezgetésekkel és kézjelek használatával nevelgetned, nem fog sem eltávolodni, sem jobbról előzni. Ő ugyanis a te vontatványod. Tolatásnál hiába várod, nem fog elhúzódni mögüled.
A parkolókban sem leszel népszerű, ha simán beállsz egy helyre, ugyanis ki fog lógni az útra.
A legtöbb futón van elektromos csatlakozó, ezt össze kell illeszteni az autód hátulján levő hasonszőrű csatlakozóval. Ez főleg éjszaka fontos.
Ha nem falun belül viszed a hízót, akkor nem árt ha érvényes papírja is van a vontatványodnak. Sőt, amire biztos nem gondolnál, hogy még arra vonatkozóan is kell legyen nálad dokumentum, hogy a vontatványt nem loptad. Ergo kölcsönadási szerződés pl.
Csak azért írom ezeket, mert felmerült bennem, hogy mivel első alkalommal mész vontatmánnyal, nem biztos hogy gondolsz mindenre. Vonóhorog amúgy van a Wartburgodon? Anélkül is lehet persze vontatni, csak sokkal macerásabb, és a rendőr sem szereti. Minden másra ott a MasterCard.
Bírom az ilyen tudatlanul optimista embereket, komolyan. Bennem és még sok mindenki másban ugyanis még egy hihetetlenül rózsaszín álom esetén sem merül fel, hogy ha bemegyek az okmányirodába egy akárhonnan, akárhogy szerzett szürke forgalmival, akkor azt a kocsit minden egyéb papír nélkül a nevemre írják, és megúszom helyszíni fejlövés nélkül. Ezek szerint ti ezt elképzelhetőnek tartjátok, fogadjátok őszinte elismerésem. A kérdésed gyakorlatilag olyan jellegű volt, mintha én egy üzleti fórumon azt kérdezném a szakiktól, hogy ma megállított az utcán egy csöves, és 30%-os éves kamatot ajánlott 1 milliós befektetésre papír nélkül, és szerintük oda merjem-e adni neki az 1 milliót.
Amúgy felhívod az okmányirodát, és megkérdezed. Kb. ügyintézőnként eltérő a hozzáállás, úgyhogy mondhatunk mi itt bármit, ha ő ezzel nem ért egyet. És ez most tényleg egy jótanács volt.
Tegnap megneztek a wartitmat. Nagyon tetszett az illetőnek megvenné gyermekkori emlékek stb stb
Majd ma jelzett,hogy 150e ft ot tud érte adni. Tök komoly arccal. Jót derültem rajta. Valami próbálkozó lehetett. Megkérdeztem tőle, hogy ennyire idiótanak tart e? Majd mondta,hogy "bemondásra ezt nem hiszi el,hogy ennyi minden ki lett cserélve" bár szemmel láthatóan amit lehet kicseréltem. Bemutattam a számlákat neki. A reakció,hogy " ő is tud számlát írni "
Megkértem,hogy hagyjon békén. Majd egy 175e ft al a kegyelemdöfést bevitte.
Klementima írta a potis módszert. Vegyél helicoil-os potit, 1Kohm-osat, a csavarkát tekergetve a kijelző műszeren szép sorban fel és le tudod kapcsolgatni a ledeket. Ha ez történik, akkor a kijelző műszer jó, és a jeladó rossz.
Klementima írta a potis módszert. Vegyél helicoil-os potit, 1Kohm-osat, a csavarkát tekergetve a kijelző műszeren szép sorban fel és le tudod kapcsolgatni a jeleket. Ha ez történik, akkor a kijelző műszer jó, és a jeladó rossz.
"hol megint középről indulva elalszik teljesen az összes..."
Ha a feszültségjel hirtelen megszűnne rendes működés során, akkor a legfelső ledtől aludna ki visszafelé, illetve ez oly gyorsan történne, hogy annyi látszana, hogy szinte egyidőben elalszik az összes, szerintem.
Kontakt hiba lesz. Csak nem tudom, hol! Most reggel óta félig-meddig jól működik. Ha kanyarodok; vagy hepe-hupás úton megyek, akkor kezdi megint a hülyeségét és utána visszaáll megint a jó kijelzésre...
Amúgy a jelzés úgy nézki, hogy középen egy zöld led; egy narancs led és a piros világít gyújtás ráadásnál úgy 1 sec-ig, aztán ebben a sorrendben le is kapcsolgatja magának. De most így "jó" állapotban kanyardőlésnél a teljes skála, mint egy equalizer az utolsó zöld ledtől a pirosig oda-vissza táncol... Amíg egyenesbe nem áll az autó!
Azért nem az úszó jeladója szerintem, mert az analóg feszültségjel szintjét az IC úgy jeleníti meg, hogy a feszültségjellel arányosan gyújtja fel a ledeket. Ha középen nem ég a led (ledek), de a két szélén igen, akkor az azt jelzi, hogy a feszültségjel rendben eljut az IC-hez, és ott kezdődik a gubanc. Mert ha egy bizonyos feszültséghez tartozó led-et felkapcsolja az IC, az azt jelenti, hogy az alatta levő feszültségszintek ledjeit is fel kellene kapcsolnia. Ha középen néhány led nem ég, de a két szélén igen, akkor ahhoz a jeladó feszültségszintjének nem sok köze van, erről nem tehet a jeladó.
Jó lenne látni egy video-t, hogy pontosan mi látható a kijelző műszeren.
Ha nekem nem hiszel, akkor olvasd el a kezelésit, úgy emlékszem abban is benne van (a Barkaszéban biztosan).
Kérdezni én is tudok:
A "sokat futóztam" az azt jelenti, hogy sokszor szelted át az országot megrakott futóval?
Igen, ha kiiktatod a szabadonfutót, akkor van motorfék. És a motorfék üzem szerinted jót tesz a kétütemű keverék olajzású motoroknak úgy általában?
Egyszer vontattam kb. 500 Kg-ot a Barkasszal bő 200 Km-en át. Bekapcsolva felejtettem a szabadonfutót. Egész úton nem volt semmi gond. Megérkezésem után, mikor kihűlt az autó. semmi szabadonfutóm nem volt. Ja, ugyan csak utángyártott szabadonfutó volt benne, de teljesen új, kb. 1.000 Km-t futott a szerkezet előtte. Az eset óta egy métert sem vontatok bekapcsolt szabadonfutóval. Örülhetsz a gyári szabadonfutódnak, de ha egyszer ki kell cserélni, és utángyártott kerül bele, azzal szerintem nem fogsz vagánykodni :o)
Annyit tanácsolnék, próbáld meg egyenes haladáskor megjegyezni a külső tükrökben a futó helyzetét. Ha forgalmi okokból kénytelen vagy tolatni pár métert egyenesen, fontos minél hamarabb felismerni és korrigálni a futó "elfordulását". Ellenkező esetben mire "összeszeded", izomlázad lesz. :D
Nem hinném hogy olyan hű de nagy baj lenne. Az a kékes oxidálódás a vezetéken elég gyakori, szerintem nem okoz gondot (én is láttam már pár vezetéknél, de mindegyik teljesen jó, azért a saruba eléggé bele van préselve).
Úgy tudnád esetleg kipróbálni, hogy a jeladó szarakodik-e, hogy bekötnél helyette egy fix ellenállást. Nem tudom mekkora tartományban mozog az ellenállás alapból, de szerintem a 100 ohmos nagyságrend. Ha a fixen bekötött ellenállással szépen folyamatosan világít egy bizonyos számú LED, akkor a jeladó a hibás. Ha így is csinálja az elalvást, akkor máshol van gond.
Hát én már teherautóztam előtte, tehát természetes volt, hogy nagyobb íven veszem a kanyarokat, meg hogy terhelten több gáz kell. De utóbbira akkor is szükség van, ha nincs rajta futó, de mondjuk fullra raktad a csomagtartót mederlapokkal.
Én csak a szabadonfutós hülyéskedést nem értem amit a többiek írtak. Lassan 400 000 km van a melós autóm váltójában, semmi baja nem volt amikor aktívan futóztam vele (kb 5 éve), extra terhelésekkel. Az utóbbi 1 évben kezdett el nekem rosszalkodni, de azt felfoghatjuk természetes kopásnak is. :)
Nem kell figyelni ha befordulsz valahová az ívekre? Nem nézel gyakrabban a visszapillantóba, minden rendben van-e a rakománnyal? Nem érzed, hogy az autónak nagyobb gázt kell adni? Nekem ez már kaland kategória.
Arra figyelj, hogy vontatáskor iktasd ki a szabadonfutót, és ne motorfékezz!
He? Sokat futóztam, de ezt nem teljesen értem. Amúgy ha ki iktatja a szabadonfutót, akkor hogy ne motorfékezzen? Vagdossa ki folyton üresbe a váltót? Valamit én nem értek.
Múlt héten 270Kg Wartburg-Barkas fém alkatrészt vittem ki a MÉH telepre utánfutón Wartburggal. Az utánfutó saját tömegét nem tudom (kiürített Camptourist CT6-os). Érzésre a világból is kihúzta volna gond nélkül.
Arra figyelj, hogy vontatáskor iktasd ki a szabadonfutót, és ne motorfékezz!
Másik kérdés: szürke forgalmival egyszerűen forgalomba lehet helyezni autót, vagy kell hozzá adásvételi, egyéb okiratok? Vagy annyi, hogy találtam a pincében egy autót forgalmival és minden ügyintéző mosolyog? :)
Lehet pótkocsival fogok szállítani 250-300 kg-ot. Mennyivel nem terhelem túlságosan meg a Wartburgomat? Ugye a pótkocsi súlyát is bele kell számolni, szóval mennyi az össz vontatható, még a kocsit nem meggyepáló tömeg?
A ledes jelző tuti működik, mert akkor gondolom be sem kapcsolna. Viszont azt vettem észre, hogy a kék-fekete kábelem belsejében blankolás után a réz drót mintha oxidálódott volna. Vagy az valami védő bevonat? Mert a sima kék belsejében lévő réz drótnak nincs ilyen sötét zöldes-kékes színe...
Benzinszint-jeladó, ami az úszó tetején van a zárósapkában? Eddig teljesen jól jelzett nekem minden és most elkezdte összefosni magát az összes... :( Baszakodott az index relé és most ez! Lehet, hogy nagyobb lesz itt a gubanc...
Szerintem simán lehet a benzinszint-jeladó hibája (kezd tönkremenni, és hol működik, hol szakadás), vagy az utóbbi és a műszer közötti vezeték érintkezési hibája. Feltéve ha üres tanknál semmit kéne mutatnia, ezt a kezelési útmutató alapján nem tudom kitalálni.
A szépen lassan lefogyás ebben az esetben a beépített időállandó miatt van, ami megakadályozza a lötykölődés esetén a szintjelzés gyors ugrálását.
Valami kontakt hiba lesz. Hol jelez rendesen, hol megint középről indulva elalszik teljesen az összes... Biztos, hogy nem lehet az úszó? Sajnos; nem tudom megnézni, mert púpig van a tank és ahogy próbálnám kitekerni a csavarokat, egyből jön a benzin!
Szár és Iváncsa közötti útvonalon (Felcsút-Tabajd-Vál-Martonvásár-Ráckeresztúr) mértem az 5,99-t! Ez elég sok lassítás és gyorsítás rossz minőségű utakon, viszonylag sok emelkedővel. De azért volt benne jelentősebb sík, hosszú szakasz is. A 6,15-t pedig Szár és Tatabánya 170 km-s oda-vissza távon úgy, hogy sokat mentem a városban és itthon is! Mindkettő esetben a főútvonali szakaszokon fordult elő agresszívabb gyorsítás előzés okán. De nagyjából 60-70-80 km/h-l mentem! Ritkábban megyek 90-100-t mostanában!
Az úszó jeladója rendben jelezhet. Ez inkább kontaktushibának tűnik a kijelző áramkörében az érintett ledek kivezetésénél, vagy a ledeket vezérlő NDK-s IC szállt el... ez utóbbi inkább ne történjen meg, mert azért nem oly könnyű beszerezni.
Már kiejteni vagy leírni azt, hogy NDK milyen egzotikusnak tűnik... :-)
Bocsi, neked el is felejtettem válaszolni. Szóval a féltengelyek tuti jók, szerintem tuti nem romlottak el most egyik pillanatról a másikra. Azért köszönöm az ötletet :)
Hát tegnap este 10-kor már nem igazán volt kedvem bármit is nézni, csak az alapjárati keverékállító csavart tekergettem, de ahhoz se volt nálam rendes csavarhúzó (ez rámutatott arra, hogy egy rövidebbet is be kell raknom, mert a mostani nem fér oda rendesen a csavarhoz). De jó ha összegyűlik minél több ötlet.
Gyújtás: nem akarok mindenáron az ékszíjtárcsa jelei alapján gyújtást állítani, csak kérdezted a stroboszkópot, arra írtam :) Úgy tudom hogy stroboszkóppal csak ilyen módon lehet.
A karbiban, a torokban van négy egészen apró furat (kb. ott, ahol a pillangószelep pereme felül). Ezek az alapjárat-rendes gáz átmenetet teszik rángatás mentessé. Ilyen van a jikovban is egyébként. Azokat nézted? Azok tudnak nagy eséllyel eltömődni.
A tárcsán levő jel nem szükséges hozzá, illetve ez eléggé pontatlan beállítást nyújt. Mérőórával lehet pontosan belőni. Ha alaposan szeműgyre veszed, a lekopott piros festésnél egy vékony beütés is látható a tárcsán, ami jelöli a felső holtpontot, ha jól emlékszem.
Hát bármi lehet, de kinézetre legalábbis szép tisztának tűnt (a fedelet le is vettem, és belül is). 2-es fokozatban egyébként olyasmit tapasztalok, mint amikor hideg motornál teljesen visszatolt szivatóval berángat. És 1-esben elinduláskor is nagyon "karakterisztikus", szóval a szép relatíve egyenletes kis gázos gyorsulás helyett eleinte kínlódik, aztán egy bizonyos fordulatot elérve meg hirtelen elkezd húzni.
Esetleg ha egy tömítés kicsit rossz valahol a porlasztó talp környékén (vagy a szívóöntvény és a motor között), az nem okozhat ilyet?
Nekem akkoriban, amikor rángatott a fehér Limóm a féltengely-csillagok meghibásodása miatt csinálta kis gázadás mellett... Bár, nem tudom a rángatódzás mértékét és milyenségét!
Érdeklődtél, hogy minden rendben megy-e majd hétfőn az adás-vételi leadásával. Simán ment minden, mint az ágyba hugyozás! Annyit még aranyosan hozzá tett nekem az ügyintéző hölgy, hogy akármi nemű bűncselekményt elkövetnének az autóval engem mentesítenek az okmányirodán kapott iratok! ;)
Na elhoztam a Wartburgot. Hiába lett sokkal jobb sok dolog, elkezdett a kocsi eléggé rángatni kisebb gáznál. Az egész olyan darabos lett, nagyon kellemetlen érzés. Egy gyári új BVF 40F2 lett felrakva, ezt gyanúsítom. Azzal az 1 csavarral ami van rajta mekkora eséllyel javítható a dolog?
Nyugtassatok meg, hogy nem lehet az új szabadonfutó miatt ez a rángatás/darabosság, mert tiszta ideges vagyok...
Gergely féle tömszelencéket hol lehet még kapni, már ha lehet? Kompletten érdekelne, tehát két tömszelence, plusz lapátkerék (hátulhűtős). Esetleg ha valakinek van eladó?
Atomitól és Bagortól azt hallottam jó minőségű ez is.
A szerelőmnél meg volt ingyen ilyen próbapéldány, azt mondta belerakta ezt, és nem az én Gergely féle tömszelencémet, kíváncsi rá mit bír. Ha idő előtt megadja magát ingyen cseréli. :)
2t hez tömszelence kint olyan 75euro. Nem értek hozzá ez a vízpumpa tömítés? Egyre többet agyalok az alkatrészeken lehet rendelek párat és kiadom tesztelni.
Aki szart gyárt, attól csak páran vesznek, utána úgyis híre megy mennyire hitvány termék, és nehezen fog a továbbiakban fogyni. Mondhatnók eladhatatlan. Annó a klubfórumon volt még ajánlott illetve nem ajánlott lista, nem tudom megvan-e még. Szerintem manapság a nem ajánlott jóval hosszabb lenne. Egyetlen alkatrészt tudok felsorolni ami utángyártottból jobb, az pedig a kormányváltó kar végén a villa esztergadarabból, mert az nem törik el úgy mint a gyári hitvány öntvény.
A stroboszkóp már rég kész :) De nincs jel az ékszíjtárcsámon, szóval cseszhetem. Nem gond, már úgyis megbeszéltem valakivel hogy felrakja nekem az elektronikus gyújtást.
Annyira vérlázító ez a hozzáállás... Majdnem olyan mintha azt akarná sugallni, hogy "egyszer úgyis megveszi mindenki, nekem ennyi elég".
Az meg egyébként is az idiotizmus csimborasszója, hogy tudja hogy szar amit gyárt, nulla (0!) plusz költséggel megcsinálhatná jóra is, de mégis a szart gyártja tovább. (Amikor a legegyszerűbb parasztember Józsi bácsinak is egyértelmű lenne, hogy ha a gyárival összehasonlítva megegyező méretű, akkor lehet egyáltalán jó, egyébként biztos nem jó.)
Sajnos sok gond van. Mikor ezt a cuccot vettem beszélgettem Zsombival.
Azt mondta, hogy most éppen van Gergely féle felújító készlet, de nem sok, mert az öreg kb. 20-30db-ot rakott össze, de már idős és csak akkor gyárt ha van energiája, vagy megszorul anyagilag.
Szóval az is csak átmentileg van.
Főfékhenger (mióta a KOS-t gyártó úr is meghalt) nem nagyon van csak típusidegen, vagy drágán Németországból felújított, de azok tényleg jók!
Azt mondja tömszelencét sem tud már beszerezni, csak azt ami olyan műanyag futós...
Kint tudom, hogy van sok minden.
Szomorú hogy akik jó minőségű utángyártást végeznek/tek, azok lassan abbahagyják korukból/betegségükből fakadóan.
Akik meg még csinálják, nem adnak a minőségre.
Bár nem Wartburg, de azért IFA téma--> Megkérdeztük a magyar utángyártót, hogy miért nem képes a Simsonra megfelelő méretű bowdeneket gyártani, hiszen ehhez tényleg csak az kéne, hogy jó méretre gyártson. A válasz az volt, hogy örüljünk hogy gyárt hozzá, ha nem tetszik, nem fog gyártani...
Mi reggel 8-tól kb. de 11-ig nézegelődtünk, szisztematikusan jártuk végig az egészet. Barátom több mint tízezer pénzt hagyott ott. Pancsi T8-asát újítgatja. :-)
Igen, vagy a gyújtásház, vagy a porlasztó. Ezek nagyjából örök darabok tudnak lenni. :-)
Hogy haladsz a stroboszkóppal? Vagy inkább jobb, ha nem kérdezem? :-)
Hűha... Köszi az infót. Alapból is bizalmatlan az ember az utángyártott dolgokkal kapcsolatban, de az ilyen csak megerősíti. Remélem hogy az utángyártott szabadonfutóm azért jó lesz egy darabig, mert csak új fajtából tudtam gyárit szerezni, az meg nem lett volna tökéletes ezen a nyeles tengelyen... Ezért kellett vennem egy utángyártott régi fajtát.
Nekem gyanús hogy az az gyári ékszíjtárcsád nem mostanában fog tönkremenni :) Csak úgy tudnám elképzelni ha megszorulna a vízpumpa és tényleg kidarálódna a belseje.
Szerintem majd mondd a Zsombiban hogy használhatatlan minőségű volt az alkatrész. Vagy én is szívesen szólok neki, mert fogok menni mostanában. Szokta érdekelni hogy egy alkatrész jó vagy nem jó, lehet hogy keresne más beszállítót ha megtudja hogy ennyire rossz ez.
Lehet, hogy nekem is ki kellett volna menni a börzére venni gyári ékszíj tárcsát.
Az történt ugyanis, hogy vettem éket és akkor már egy új műanyag tárcsát is Zöldihez.
Hétvégén ki is cseréltem a tárcsát és betettem az éket is a helyére. A vásárolt szép tiszta és új tárcsa viszont 2km alatt széttrancsírozódott. Az ék nem tartotta meg, hanem szétmarta... Ennyire puha anyagut árulnak a Zsombiban! Senkinek nem ajánlom!
Ekkor az éket hagytam a helyén, de visszatettem a régi tárcsát, ami már sárgás, kopottas, de mégiscsak évtizedek óta szolgál. Azóta mentem vele 20km-t és semmi baja.
Szóval ez is egy érdekes történet. Szomorú hogy semmilyen utángyártott alkatrész nem használható rendesen. :(
A lényeg, hogy Zöldi most már teljesen jól van és nem az átmentei "ék"-em van benne, hanem a belevaló. Szépen teszi is a dolgát. Termosztátot nem kellett cserélni, ahogy a vízpumpa belselyéhez sem kellett nyúlnom! :)
Ha a bordásszíj a szelepvezérést agitálta, akkor ott a szelepek rávertek a dugattyúkra., és akkor a fiúk komoly kiadás elé néznek, ha szeretnék, hogy az az autó egyszer rendesen menjen...
Érdekes lehet valakinek egy 79-es csokibarna Wartburg ,szürke forgalmival, régi rendszer szerint kivonva? Motor, motorháztető és ülések nincsenem. Amúgy komplett.
Kasztnin van meló. Alváz hibátlan, váltó is, futóművek is.
Szerintem teljesen jó, de ha kicsit spórolni akarsz, akkor bontóban veszel vmi övet, ami nem automata, és Doblina csavarokkal szépen be tudod tenni. :) VW polo is jó bele.
Azért kicsit még bizakodom. Persze komplett kocsi is érdekel, hátha akad papírok nélküli fészerben fellelt példány... Bár ahogy telnek az évek, az esélyek nem nőnek.
Esetleg a tolótetőről lemondok, de nem akarok lakatosmunkát, inkább a kasztnit fizetem meg.
13-as csillagvillás, és hosszú szárú dugókulcs ajánlott. Ki kell fűzni a kábelköteget, aztán 2 csavar fogja a doblemezhez, 2 a sárvédő tartóhoz, 1 elöl a lököstartóhoz, és 3 db az A oszlophoz. Még egy olyan műszaki analfabéta, mint én is meg tudta csinálni. :)
Ha már pár hozzászólással lentebb volt róla szó, akkor felteszem az ominózus kérdést: Keresek 2T gyári tolótetős, jó állapotú kasztnit, valaki tud-e esetleg? Csak szép állapotú érdekel, nem akarok foltozgatni.
Hát nekem se a korán kelés, se a nagy alkudozás nem az erősségem :D Örülök hogy neked ilyen szerencséd volt, én végül csak néhány különleges izzót meg jelzőlámpát vettem. De baromi lassan is haladtam, ennyi jó dolog közül nehezebben látom meg azt ami kellhet, mintha sok szar között lenne kevés jó.
Én a mai pestszentlőrinci börzén voltam így. Életem első börzézése volt, de szerintem annyira nem fogom túlzásba vinni. Egy-egy normálisabb árust leszámítva a legapróbb szirszarokért is alaphangon 1000 forintokat kérnek. Ami meg kicsit értékesebb alkatrész (pl. gyári új akármi), azért meg az egyéb helyeken tapasztalható árnak gyakran a kétszeresét is elkérik.
Szóval kb. olyan benyomásom volt, mint egy bolhapiacon, csak több autós dolog van, és minden a többszörösébe kerül.
Az nagy munka. És kell hozzá jó állapotú kárpit is. Meg nyitogató-tekerő (amiből jó állapotú nincs nagyon, csak törött állapotú). Meg hegesztő tudás. Meg utána fényezés előkészítés és fényezés. És utána a négy sarkán meg kell csinálni a vízlevezető csöveket is a gyárinál minőségibb anyagból. Nekem gates csövek voltak.
A gyárit nem preferálod? Kereshetnél egy tetőablakos bontott Wartburgot és cserélhetnéd az egész tetőt, úgy tudom a hegesztési varratok mentén cserélhető a tető.
A standard om-ból (de szép szó) csinálnék egy DeLuxe-t tolóablak,jobb oldali visszapillantó tükör,Blaupunkt licenc rádió,első ködlámpák,ORWO kazettatartó,pótkerék textilburkolat.
A főfekhenger lett cserélve lemaratta a régi az alvázvedelmet mert eresztett azt tisztitottam le festettem holnap alvazvedővel kezelem. Azon gondolkozom,h 2 színű lehetne e a Warti? De lehet hogy csak telibefényeztetem az egészet.
Amúgy; valami Balogh Family Car Kft.-től jöttek Bp.-ről! Próbálkozott az emberke, hogy sokba lennének a lengéscsillapítók cseréi... Én meg mondtam, hogy az nem az én gondom! És én győztem! :)
Ez a dúsítás szabályzására szolgál. A hűtővíz melegedésével párhuzamosan egy bimetál tekercs elfordít egy kart, ami egy rudazaton keresztül a porlasztóban mozgat egy pillangószelepet. A PTZ elem egy opcionális alkatrész, van olyan BVF/Weber amiben benne van, olyan is, amiben nincsen de igazából nem kell. Ami kell az az alapjárati mágnesszelepre menő sárga-fekete vezeték meg a vízfűtés csatijához egy piros.
Tőlem tegnap vitték el; hála a magasságosnak, a Thaligát a mezei négerek! De az is megért egy misét! Semmi olyan nem történt, csak épp nem volt náluk se toll se adásvételi! :D
Szerencsére; én eladni akartam és volt nálam minden! ;)
Elment és minden tiszta!
Hétfőn gyors leadok minden papírt a megfelelő helyen és szervnek! ;)
Érdekes eset történt szakad az eső nálunk becsongetett egy roma ffi, h egy szomszéd küldte hozzám "mert autoszerelo vagyok" nem vagyok az csak a saját autoimat matatom. Bmw x5 elszakadt a bordasszij csináljam meg most az utcán. Újra elmondtam,h nem vagyok autoszerelő az autóból kiszalt 2 roma ffi szerintem lehettek úgy 300kg ketten majd “tesokam főnököm stb " csináljam meg nekik is elmondtam megint h nem vagyok szerelő erre megfenyegettek h mi fog történni ha nem csinálom meg az autót. Ez annyira elkeseritő ezek az "emberek" úgy gondolják hogy ez a természetes elfogadott kommunikációs forma. Nagyon szomorú.
Ennek akkor örülök ....még nem szedtem szét ..remélem nem lessz kipopva a csapágyház.Amugy a neten lattam valami olyasmiféle szerszámot hogy tömszelence benyomó hüvely...lehet az van ahelyett a prés helyet.
Az alkatrész a legnagyobb gond. Azon gondolkozom,hogy rendelek a Német Warti klub-tól kopó alkatrészeket a 353 és 1.3 hoz. Írtam egy nagy alkatrészforgalmazónak ,hogy ha szeretnék bemehetünk tárgyalni. Kíváncsi vagyok,hogy válaszolnak -e?
Ja viszont nem árt síkoltatni a hengerfejet felszerelés előtt. Ezt itt a 18.kerületben 5ezer forintért csinálták mert külön felfogószerszámot kellett neki csinálni. Ugyanis a mostani hengerfejekhez képest a Wartburgénak nincs bázisfelülete.
Simán meg lehet otthon is csinálni. Bár a gyári szerelési könyv prést mutat az összerakáshoz nekem sem kellett. Már rég csináltam kb 5éve azóta is jó. Fontos hogy a széngyűrűs tömszelence kerüljön bele, ne üssön a tengely, jók legyenek a csapágyházak és az alu lapáton is a tömszelence ellendarabja. Meg persze utána normális fagyállóval kell használni.
Nekem hűtősapkának egy danamitból esztergált házi készítésű van benne. Gumi tömítés is van besüllyesztve az aljába, nincs vele baj. A gyári lemezből kipréselt elég gyenge, ha egyszer régen megerőltették valami nem megfelelő szerszámmal akkor eldeformálódhatott és utána mindig ereszt.
Jo estét mindenkinek.Azt szeretném kérdezni hogy ha veszek egy vízpompa felujjító készletet a 2t mre..akkor fel lehet ujjítani othon is a vizpompát??Sajnos folyik a víz a szijtárcsánál...de csak ha leálítom a motort. Az öreg Wartburgosok azt mondtak hogy nincs olyan isten hogy normalisan belerakjam a tömszelencét meg még nemtudom mi megyen bele....igaz ez?? Lattam a youtubon egy német videot ahol a csávo rakja össze a hengerfejet es csak simán kézzel beletolja a tömszelencét meg mindent...meg lehet ezt csinálni othon is ugy hogy bírjon egy jo par km-t.
Elrepedt a hűtősapkám, ezért kezdett el szivárogni a múltkor. Ha jól látom lehet kapni valamit a Zsombiban, de az nem is hasonlít az eredetire. Még a gumitömítésnek sincs kialakítva a helye. Van valakinek erről tapasztalata? Lehet valahol kapni eredetit (vagy eredetihez jobban hasonlítót)? Ha nincs más, hétfőn járok arra, veszek egyet.
Az új szimeringes hengerfejem olyan nyomást termel, hogy a hűtősapka is megrepedt :o)
Én Horvátországban voltam a Touristtal 2008körül, emelkedőkön rá kellett néha nyitni a fűtést hogy ne melegedjen túl meg a bal első fékdob kicsit melegedett ezért levettem, a munkahengert befújtam WD-40el. Más baj nem volt vele. A szlovén határon mikor megálltunk a határőrbódénál és utolért minket a SZAG a határőr mondta hogy "áááá katyalizator kaput, auto kaput!" mosolyogtunk és mentünk tovább :)
Ha itthon el tudsz menni gond nélkül ezer kilómétereket akkor külföldön sem lesz baja.
Mikor beraktam az elektronikus vízpumpát, még semmi baja nem volt a vízpörgető rendszernek. Ezt kb. 140.000Km-nél raktam be, most lesz, vagy már van is a kocsiban 170.000Km. Csak úgy falja a Km-eket... :-)
Láttad a három lányomat a Balaton partján? 450Km különösebb hiszti nélkül. Aztán hazafelé is 450Km, gond nélkül. Szóval, fel a fejjel! :o) (Mondjuk ott már azért nem hisztiztek, mert egyre hangosabbá vált a vízpumpa-csapágy, és rettegtek :o))
Szerintem ne tedd, nyáron elviselhetetlenné válna. Hasonló megfontolásból fényeztettem világosabbra a Barkas tetejét én is, és elég jól működik. Igaz, hogy 10cm üveggyapot is van a tetőkárpit alatt, és az oldalkárpitok alatt is teljesen ki van tömve hőszigetelő anyaggal.
De teljesen igazad van a fényezés felosztása nem jó, ez 63 januári, csak a tető és az oszlopok lennének fehérek.
Viszont a 90-es évek közepén fényezték, és majd lassan hozzá kell nyúlni, de egyelőre még marad, mert akkor már darabokra szedem.. :)
Megható story:
Facebookon egyik csoportban eladásra kínáltak púposhoz szélvédőket, mert a kocsit eladták. És ott volt a kép az enyémről :) Felvettem velük a kapcsolatot, kiderült,h a 90-es években újították fel a kocsit, aztán kb 10 éve eladták, azóta több tulajnál is volt. Úgy elérzékenyültek mikor megtudták,h még mindig egyben van, és szépül a kocsi. :) Örültem neki nagyon, mondtam is, hogy jópár évtizedig marad :)
Megjárta az országot is. Kazincbarcikán a méteres fűből lett kiszabadítva, majd az Alföld déli részén felújítva, Pestre került, én pedig Kaposvárról vettem meg. Jó lenne látni a hiányzó láncszemeket is.
Én 1100 kilométerre (Dubrovnik, Dornburg, olasz Velence, több Prága, Graz, stb.) merészkedtem el maximum a Wartburggal, bár Milánó ennél közelebb van. De ennek már jó 10 éve, hogy az utolsó nagy túrát tettük 353-assal. Nem kényelmesedtünk el, még mindig bárhová elindulnék vele (ha lenne üzemképes kockám jelenleg), de megszületett közben a két gyerek, és azokkal azért már más a képlet. Ha a Púposom összeáll, mert még mindig vannak kisebb hiányosságai (bár már a munkába elindulós státuszba belépett, el merek vele indulni dolgozni is), tervezek vele egy Eisenach-ot, de ez legkorábban jövőre, sőt, lehet hogy még később.
Én tervezem ... legalábbis a kerékbilit. Kérdés, mennyire tudom a gyűrűt megmenteni, mert baja nincs, csak le van mattulva, de azt nagyon. Lehet, hogy 2 óra vizes csiszolgatás után a sarokba vágom, és telefonálok még 1-et ... :o)
Más: már bocs, hogy beleugatok, de ha a piros-fehéret itt választjátok el, az oldal ablak szint alatt, akkor nem kellett volna a motorház- és csomagtér tetőt is fehérre fényezni? 900-asokon úgy volt. Ahogyan Wart312 Tibi is megcsinálta a kabriót, csak Ő inverz módon.
Valahogy meg tudtad olajozni őket szétszedés nélkül? :)
Most voltam a szerelőnél, alakul a Wartburg. De sok apróság kiderült. Például azért szorult a hátramenet kihúzása közben a kar, mert valami tengely el volt görbülve. Aztán a tengelykapcsolónál valami izé is annyira szorult, hogy szétszedett állapotban alig lehetett megmozdítani. Ezek már meg lettek csinálva, igazi kincs ez az ember. Most a szabadonfutó van terítéken. Remélem hogy az utángyártott ékes szabadonfutó csillag is megfelelő minőségű lesz és kielégítő ideig jó marad.
Ha minden kész lesz, akkor jöhet az elektronikus gyújtásalaplap ;)
Megérkeztek a nyári kerekek. És 4db új eredeti vizcső remélem jövő héten érkezik a többi vizcső is. Holnap cseréljük a főfékhengert lassan összeáll a paripa. :)
A felújító készlet megvan és ha kell cserélem. Nem tudom másoknak mi a tapasztalata, hogy mennyit megy el a gyári vízpumpa. Most 102E van a kocsiban és még nem volt szétbontva. Viszont bármikor vége lehet, azért az már látszik rajta.
Nem mondom, hogy hibátlan. De még nem folyik és működik. De a már elég kopottak lehetnek a szénfutók. A csapágykat pedig már egyszer meg kellett olajoznom egy spéci módszerrel, mert kezdtek hangot adni. Azóta csendesek. :)
Váratlan fordulat! Szóval akkor ki lehet jelenteni, hogy a Wartburg vízpumpája 100 ezer kilométer után is hibátlan... :) (... lesz, miután pótolod a reteszt!)
Egyszer valakinek vízpumpa felújítást csináltam és kellett egy retesz és felhasználatam a sajátomat. Majd jól elfelejtettem, hogy majd pótolom. Ahhoz képest nem is rossz, mert több hónap telt el azóta és csak mostanra szívatott meg. És a legszebb az egészben, hogy csak most jutott ez a történet az eszembe. A retesz nem volt benne, a tárcsa sérülés mentes.
Gondolom, sikerült a retesz mindkét felét sikeresen eltávolítani, és nem kerültek be a víztérbe. Mondjuk a tengelyből kioperálni nem lehetett könnyű feladat a beleszorult darabot. Remélhetőleg a járókerék sem sinylette meg belülről.
Nem illene egy retesznek elnyíródnia, nem is hallottam arról, hogy valakinél elnyíródott volna. Esetleg a dinamikus gázadásaid? Lehet, érdemes lenne a gyárinál masszívabbat beraknod. :-)
Vezess.hu-n volt egy érdekes adalék ebben az ügyben a Wartburgokkal kapcsolatban anno. Ha elmegy az AC-pumpa, akkor a kiegyenlítő-tartályból lehet ejtőtankot "készíteni" az ablakmosó-kábel felhasználásával. Az ötlet szerintem zseniális. Egy "tankolással" elmegy mondjuk 10...15Km-t, és ez már elviselhető "periódusidő". Igaz, ehhez régi típusú ablakmosó-tartály az igazi.
Mondtam, hogy a téli autózás megeszi alulról. Az enyém is rügyezik, de ez a csillaggarázs miatt van, de a teherbíró elemeket nagyjából nem érinti. Nyilván nem örülök neki...
Milánó azért necces esetedben, mert mintha még nem lenne szerelési rutinod, tapasztalatod, kreativitásod hogyan oldjál meg nehéz helyzeteket. Ezt a következtetést abból vonom le, amikor elpukkadt a karbi főtéscsöved, nem mertél nagyon hozzányúlni, kezelni az ügyet, és inkább vártál rám vagy két órát (türelmes volt a barátnőd, előtte le a kalappal...).
Végül kb. negyed, vagy fél óra alatt úgy lett mozgóképes a kocsi, hogy az elpukkadt műanyag csőből kivágtuk a hibás részt, és két csavarral meg két bilinccsel lezártuk a csővégeket. A hűtő feltöltését követően - karbifűtés nélkül - szépen hazajutottál.
A Wartburghoz, de általában mindenféle idősebb vashoz kell a proaktív magatartás. Ezek a gépek nem új autók, kell a rutin és a gyakorlat arra az esetre, ha valami váratlan történik, hogy ki tudjon az ember belőle - lehetőleg magától - keveredni. Olasz autópályán meg segítséget szervezni.... hát, mélyen kell hozzá a bukszába belenyúlni. :-)
Nem bírálatnak szántam, hanem ebből a szempontból is mérlegelni kell a dolgokat. Persze, ha Billlzzz-t vagy Pizó-t, Atomi-t vagy TWK004-et viszed magaddal szerelő mitfahrer-nek, akkor kein problem (elnézést, ha kihagytam még néhány rutinrókát...). :-)
Ami nem látszik nem fényképeztem. B" oszlop guminyomás értékek, csomagtartóban a pótkerék helyes felszerelése, üzemanyagtank-fedél "üzemanyag minőség matrica.
Honnan tudnék vásárolni gyári gázbovdent BVF karbihoz? A tököm kivan a sok utángyártott vacakkal. Tegnap elkezdett ragadni az ősszel beszerelt új bovden. Ugyan szeretem a tempomatot, de... ehhh.
Nekem szerencsére nincs ilyen baj! A kofelverodes ellen védő lemezeket cserélem ma leszedem a rögzítési pontokat 5db összesen drótkefézem Hammerite és alvazvedo ecsettel az új lemez bár horganyzott de gumi alapú védőréteggel elláttam
Viszont most hogy többet sürgölődtem, forgolódtam körülöttem, egyre jobban bizonyosság válik, hogy ez az év az utolsó szezonja szegénynek. Olyan sok helyen indult meg a kasznija, hogy az valami elképzelhetetlen.
Múltkor Sihuhu autójánál téma volt hogy hogy bírják a ridegtartást a Wartburgok.
Nálam 2009-2010 óta van az autó.
- 4 ajtó rohad
- alváz elrohadt (igaz, korábban kétszer is balesetes volt a kocsi, a 2-dik majdnem totálkárral), javítva, de olyan amilyen
- emelőbakok gatyák
- küszöbvégek rohadnak (pedig már volt javítva)
- első sárvédőívek rohadnak
- a hátsó ülés és a tank közötti résznél lévő duplalemez teljesen oda
- az egész autó eleje lóg (hála a 2 súlyos, és az én 1 könnyebb balesetemnek)
- padlólemez lyukas, az autó beázik, de mindig azonnal kitöröltem belőle a vizet, szőnyeg nincs benne
- csomagtér oldala rohad
- szervízszint alja megrohadt
- ülésbakok gatyák, múltkor kiszakadt a helyéről a vezetőülés.
Szóval mind ezt összevetve, egy normálisabb nyugati autó árát bele lehetne borítani a kaszniba, és akkor még mindig ott a 150 000 km futott motor, ami lassan generál érett, a gatya váltó stb. Most még műszakilag rendbe rakatom, aztán év végén nézünk valami mást. Találkozóra meg ott lesz nagyapám autója, úgy hogy nem lesznek elvonási tüneteim. Ezzel meg max télen csapatunk a nagy parkolóban. :)
Az árak elszálltak. Egy 91 es kombit kínáltak figyelem! 5 seb váltóval 31e km Special jobb oldali tükör,ködlámpa.Blaupunkt licenc" digitális rádiós magnó,másfajta ülések vannak benne de gyári! És valamo rollós csomagtakaró izé. kinti paripa de hogy beleugorjak el kell adnom az 1.3 as limot
Hétvégén tervezem a javítást. Felújító készlet már megvan 4 éve hozzá.
Megírom majd Arckönyvön ha már tudom hogy mikor látok neki, de szerintem szombat lesz. De az is lehet, hogy pénteken munka után(16:30-tól), hiszen amúgy is a munkahelyemen lévő garázsban áll.
Billzzz: ha nem zavarna téged, tanulási célzattal szeretnék jelen lenni, amikor szétszeded a vízpumpát! Nem foglak hátráltatni, sőt, segítenék is, ha tudok. Várom válaszod!
Amikor vettem a Wartburgomat, rögtön egy 300 Km-es útra keltünk vele (hazahoztuk lábon). Pedig úgy mentünk érte, hogy tudtuk, hogy nem vesz be minden sebességet. De ezt már többször is meséltem. Természetesen gond nélkül hazajött.
Nemrég szedtem szét egy olyan hengerfejet, amiben olyan vízpumpa lapátkerék volt, amiről majdnem teljesen lekoptak a lapátok. Rendesen ki is állt a hengerfejből. Gondolom az sem szállított már rendes mennyiséget.
Sajnálom hogy ez a helyzet, de nagyon szép teljesítmény volt hogy eddig is kibírta a vízpumpa! Ilyenfajta elromlásról még nem is nagyon hallottam eddig. Jobbulást neki! Ennek fényében viszont csodálom hogy nem rottyant meg...
Az jó kis út volt, kéne még közös wartburgozás! Persze csak ha visszafogod a lovaidat, mert egyébként körbeautóznád szegény tuning- és Jikov-mentes öregemet :)
Ma rá tudtam kicsit nézni a kocsira. Nem a termosztát a rossz. Sajnos.
Még a gyári vízpumpa van a kocsimban. 102E km-el és a maga 29 évével. Nos, megadta magát.
Legalábbis azt láttam, hogy járó motor mellett sem lövi a vizet a kiegyenlítőbe. Több időm nem volt hibát feltárni. A víz nem fogy, csak nem forgatja a vizet a motor.
Az én Wartburgom életéből 25 évet garázsban állt és kb. 3-4 évet csillaggarázsban.
Egyébként én rögtön megbíztam a kocsimban, amint megvettem!
1 hete volt a nevemen az autó és elmentem vele egy buliba Budapesten, így persze ugye nem ittam.
11 óra felé felhívták az egyik ismerősömet, hogy Szegeden szállás nélkül maradt egy lány, ittas és érte kéne menni.
Megkérdeztek, hogy el tudnám e vinni az ismerősömet és el tudnánk e hozni a lányt.
A buli nem volt olyan fergeteges, így azt mondtam, hogy oké, menjünk.
Hibamentesen megtette a Bp-Szeged. Szeged-Bp utat. Országúton, de 90km/h fölötti tempóval is akár.
Az egész ugye éjszaka volt, szóval sötét és sehol semmilyen szerviz, stb nem volt nyitva.
Oké, nekem már volt előtte Wartburgom kettő is, meg más autóm is, szóval nem ijedtem volna meg valamilyen általános hibától.
A kocsit pedig használni-használni kell! A használat jót is tesz neki, mert sok minden állásban is tönkremegy. Másodszor pedig a sok használattal egyre jobban megismeri az ember az autót. Ahogy egy-két hibával megismerkedik az ember, azokat már kisujjból elhárítja majd később.
Emlékezz vissza pl. mikor neked néztünk egy Zöld Wartburgot nem is tudom már merre, valahol Dabas felé. Klementina is jött velünk! :)
Mikor az eladó mondta, hogy tán kiégett a lámpa, meg nem megy az index, aztán a biztosítéktábla helyrerázásával ott helyben megcsináltam neki.
Persze a hűtővíz felforraló rendszerét nem lehetett hirtelen kézrátétellel megcsinálni.
Nekem van pár autóm, az S8 asnak (196ekm)Győr ben állt meg az uzemanyagpumpája, a 7es BMW váltója(210ekm)Horvát o ban dobta le veszuzembe Isuzu Dmax turbocső (41ekm) szállt el
Igen, statisztikailag persze igazad van, de ha Milánóban robbanok le, ráadásul utasokkal, mihez kezdek? Kicsi az esélye, de ha mégis.. Jó, még megrágom a dolgot :) Óriási kaland lenne, mindenesetre!
A zajt majd megvizsgálom, de eddig nem foglalkoztam vele. Egyszer álltam meg, hogy hallgatózzak (beszereztem egy levágott kapanyelet is, a csapágyakat meghallgatni) de akkor nem akart megszólalni a hiba!
Nagyon jól bírja az autód! Az enyém és Klementina1-é is garázsban áll a tied meg a csillagos ég alatt. Lehet ez a titok nyitja?
Igen, van egy piros limo-m, de annak nincsenek papírjai se alvázszáma, "csak" egy tárgy :) Nem tudom eldönteni mi legyen vele. Vagy papíros alváz kellene hozzá és feltámasztani, vagy donornak lenne jó, de amíg vannak alkatrészek a piacon, addig onnan veszek, de akkor meg minek áll az udvaron?
Tavaly nyáron a kb. 900 Km-es túránk első felében adta meg magát a vízpumpa csapágya (amit múlt héten cseréltem), de úgy csapágyasan is gond nélkül megtett legalább 500 Km-t, ami szerintem nem kevés!
Apropó! Ma megtettem egy kb. 10 Km.-es utánfutós, cipelős etapot, aztán egy 100 Km-es hosszútávfutást 100-as (néha 110-es) tempóval. A gyorsasági etap vége felé kezdett eltűnni a fűtés, ami nem jó jel. Hazaérve rögtön felpattintottam a motorháztetőt, és megnyugodva konstatáltam, hogy csak a hűtő sapkája engedett. Teflonszalaggal kellett orvosolnom. A szimeringek még tartanak.
Figyelj! Simán el lehet indulni hosszú útra vele. Zöldivel elindulnék bármikor. Ha jön egy olyan hiba, mint most nekem, akkor akár kivett termosztáttal is lehet tovább haladni, bár menetközben az ilyen hibák nem nagyon jönnek elő.
Meg kell nézni hogy mennyi km-t használod itt hibátlanul a kocsidat városban. Utánaszámolva általában kiderül, hogy jóval több km-t megy vele az ember mint egy BP-Milánó út.
Ha még hosszáveszzük azt is, hogy minden autó jobban szereti a hosszabb, egyenletes/nyugodt tempót, akkor máris azt mondja a józan ész és a statisztika, hogy kisebb az esélye, hogy baja lesz a hosszú úton, mint a sűrű idításokkal, fékezésekkel, gyorsításokkal, hidegindításokkal tartkított városi forgalomban.
Ha hegymenet vagy nagyobb tempó van tervben, akkor érdemes 1:40-be kerevni az olajat és kész. Nem lehet probléma vele. Én Kassát is megjártam Zöldivel már, illetve egyszer egy ismerősömet kellett kivinnem Németországba, fizette a benzinemet, még szép hogy vállaltam, hogy menjünk. 1,5 nap alatt megjártuk oda vissza, és el is intéztük amiért ki akart jutni.
A zajhoz:
- szedd le az ékszíjat és úgy indítsd be a kocsit (ha így nem adja a hangot, akkor ékszíjtárcsák, vízpumpa, generátor csapágy, iylesmi a gond) (ha így is marad a hang, akkor a motor járása adja)
- Na most, ilyenkor a cipődell nyúlj a szoknya alá és kicsit nyomd meg az első kipufogó dobot, nem kell izomból, de azért a rezgések ellen kell tartani. Ha így abbahagyja akkor a dupla réteg kipufogód adta meg magát. Lehete venni gyári minőségben újat Muczán úrtól. :)
- Adhatja még az egyenes kipufogó cső csatlakozása is (rá kell húzni a bilincsekre).
- Motortérben érdemes minden csavart megnézni, nincs e kilazulva, megfigyelni pontosan honnan jön a hang
- Lehet a kuplung is, meg kell nézni, hogy kinyomott kuplunngal vagy anélkül változik e a hang.
Szerncsere az rendben van. Most érkeztek meg a matricák a motorterbe a nagyfeszültség a fenyszoroallitas a Hűtőventillator matrica és a b oszlopra a guminyomastablazat a csomagtartoban pedig a pótkerék és csavarmeghuzasi matrica :)
4T esetében sokszor a gumi karburátortalpra panaszkodnak, ami elreped talán, és emiatt nem megy az alapjárat állítása vagy lefullad, ezeket olvasni időnként a fórumon (?) (nem vagyok 4T-s...).
Plusz egy probléma: beázó tetőablak, vagy leugró elvezetőcső miatt A oszlop idő előtti elhalálozása korrózió által, megspékelve letörő tetőablak-rögzítő füllel. :-)
De luxe pedig a díszlécek rögzítésénél elindúló korrózió miatt nem oly kívánatos részemről.
Légy szíves, a fényképet készítő mobilodat ne felejtsd otthon, és sűrűn kattogtass. Majd dobd fel a fórum színvonalát becses képeiddel. Minden részletet kíváncsian várunk, korai megöregedés nélkül.
Klementina is küzd valamiféle furcsa zajokkal. Kezdem úgy érezni, nekem is hallani kellene zajokat. Botfülemet jobban hegyezni? Elővizsgán mindenesetre a szokásos dolgokat találták:
Fékjavítás (ált. elég neki egy alapos légtelenítés), jobb hátsó lengéscsillapító csere, bal féklámpa nem ég. Ez utóbbi azért érdekes, mert mikor kipróbáltam, akkor teljesen jó volt. Szerintem, amikor a fékpadra zökkent be a kocsi, akkor keletkezhetett a kontaktushiba. Mikor a lengéscsillapítót vizsgálták, és leálltak a vizsgasorról vele, akkor meg rendbe jött. :-) Ja, és a festék lejött a küszöbről: "küszöb korrodált" szólt a verdikt. Azóta szépen rendbe raktam, fénylik mindkét küszöb teljes terjedelmében mint Salamon töke. Bárki megirigyelné... :-)
Felejtős, mert éppen a kedvenc szerelőnknél van darabokra szedve szabadonfutó csere miatt.... De szilveszterkor egyébként a BEM-et egyáltalán nem is láttam.
Kérd meg Billzzz-t, hogy menjen veled, akkor biztos nem lenne semmi probléma :)
A hibajelenségre: nem lehet hogy csak rezonál valami? A kedvenc szerelőnknek már mutattad? Szerencsére azért viszonylag kevés olyan dolog van, ami hajlamos egyik pillanatról a másikra menthetetlenül elromlani.
Nekem most a rezonanciával van gondom, alapjárat közelében is van egy fordulat, meg néha a magasabb tartományban is. De az a vicc, hogy nem mindig van, hanem egyszer igen, egyszer nem. A műszerfal is zörög gyakran.
Nezesd át ha tartasz tőle. Mi 1200km t megyünk vele hamarosan. Nem túlzás amit írtál a biztonságot nem lehet túlzásba vinni. A Maróti tól rendelj te is könyvet tok jó.
Dédszülőé? Akkor az biztos nem egy "mai" darab! Nálunk édesapámnak volt Wartburgja, utolsó szériás előlhűtős Tourist. Ebből következtetve egy dédszülőé szerintem legalább 15-20 évvel régebbi (kb 1970).
Óriási kaland lenne, két ismerősöm is velem utazna Milánóba. De őket igencsak meggyötörném egy lerobbanással, ha még én vállalnám is.. Gondoltam rá hogy szinte mindenre felkészülök, viszek egy fél autónyi alkatrészt és kiokíttatom valakivel magam, mit hogyan kell az út szélén szerelni, elmentem a nemzetközi autómentők telefonszámait, de ez meg már túlzás. :(
Ők sokkal bátrabbak, simán elindulnának velem és a Wartburggal.
Most hátha jön a jó idő, majd elmegyek megnézni, hogy pontosan hogy is áll a helyzet. Igazából a dédnagyapámé volt, szóval igen, félig-meddig családi ereklye, csak valahogy rajtam kívül senkinek nem támadt még ilyen ötlete itthon ( remélem nem volt rá okuk) de ha szép állapotban lenne, akkor szerintem megérné rá költeni :/
Henger dugatyu surlodasat keni gondolom. Mert olmos benzinhez +olaj hoz tervezett a paripa. Nekem van lada nivam és vele voltam Ausztriába Német ő ban is
Mindenki mondta,h pest megyéből nem merne kimenni nivaval. A niva volt az északi sarkon először pl.
Egy jól karbantartott Wartburg az biztos hogy nem áll meg nagyobb eséllyel, mint bármilyen más autó. Vagy ha mégis, annak oka általában könnyen kideríthető és orvosolható (pl. porlasztó dugulás).
Az országon belüli bárhova autózásra én is csak biztatni tudom noszkovonye urat :) De ez a Milánó azért nem itt van, közben hegyvidéken is át kell menni (a kilométeres hosszúságú meredek lejtő nem nagy barátja a 2T-nek), stb... Lehet hogy 90% eséllyel nem lesz semmi gond, itthon is elfuthat több ezer kilométert baj nélkül, de ha mégis lesz valami, akkor az nagy szívás... Két autóval azért megnyugtatóbb.
Nehezen lehet leírni. Talán egyfajta nagyfrekvenciájú zörgés krrrrrrrrrrrrrr grrrrrrrrrrrhhhh Csak alapjáraton jön (álló helyzetben is) elő és nem mindig. Hol van, hol nem. Amikor csinálja, akkor is szaggatottan, 1-2 másodpercig, utána hallgat majd megint. Elég hangos, az autótól méterekre is lehet hallani, hangosabb, mint a motor. Fél éve csinálja, de hónapokig szünetelt, most ismét kezdte.
Legjobban talán ahhoz a hanghoz hasonlít, mint amikor reccsented a váltót!
Itt nálunk is szerintem a deluxe irányába tolódik az arány... Mindenki azt akarja, mert az jobban csillog, több rajta a króm, több benne az extra. Biztos drágábban lehet eladni is. Úgyhogy azért jó, hogy standard-ot is megmentünk páran!
Megyek vele ide-oda majdnem minden héten, csak minél később akarom elérni a bűvös 100 ezret.
Nincs másik. Egyelőre első és utolsó autóm. Első számú és hobbi is!
Ezt se hiszik el a környezetemben.. Idézem: "Wartburg? De ugye a 4 ütemű? Két ütemű? Olyan még van/mehet? De ugye csak hobbi? Még mindig megvan? Eladtad már végre?"
Használd menj vele! A Warti abban a korban született amikor szakik voltak és volt még tiszteletuk a gép iránt és a technológia rendelkezésre állt h jó kocsit gyartsanak
Van másik autód abban mennyi km van? Abban bízol mert más neve van?
Voltak gondjai, amiket kijavítottunk már, de mégsem bízok benne teljesen. Az utóbbi időben is furcsa hangot ad ki.. Vagy rájövök mi adja ki, vagy addig adja, míg el nem romlik a kérdéses dolog és akkor már hiába fogom tudni!
Mennyi km van a paripaban? Simán elindulnek vele. Tartalék trafo,gyertya,ékszíj erre emlékszem a nagyszüleimmel mentünk 1986 körül a feketeerdőbe nyaralni.
Nyárra meghívtak Milánóba. De nem merek elindulni a 353-asommal :(
Lehet, hogy pár éves korában egy Wartburg kiment a világból, de manapság már csak teljes felújítás után, szerintem. Sőt, úgy se biztos (kérdéses alkatrészek minősége, újabb előkerülő hibák stb.)
Ha valahová időben muszáj odaérnem, nem a Wartburgommal indulok. Mondom ezt úgy, hogy kiskorom óta a Wartburg 353W jelenti számomra az autót.
De jó kép! Kedvet kaptam egy kis forralt bor-hoz! Régen ezekkel az autókkal jártak be Európát akkor jó volt most is jó. Csak hát az igényeink lettek qrva nagyok! Ez sajnos mindenre vonatkozik asszem.
A motor ha új főtengelyt kíván, kb. 60 eFt. Hengerfej felújítása kb. 10 eFt. Főfékhenger 10 eFt. Fékek ha a dobok túlméretesek, és a tárcsákba belemart a rozsda, kb. 50 eFt. 130 eFt-nál járunk, és akkor még nem nyúltunk a karosszériához, és minden munkát magunk végeztünk el.
Szóval szerintem csak akkor kezdj bele, ha az a kaszni megérdemel ennyi befektetést. Ha családi ereklye, az más kérdés, de pl. egy nyolcvanas évek beli standard limusin nem biztos, hogy megér ennyi ráfordítást.
Mielőtt bárki nekem esne az utóbbi mondatom miatt, nekem egy '81-es satndard limóm van.
Ha van lehetőséged mentsd meg értékek a wartik már! Csak itthon mostohagyerek ne törődj azzal ,hogy lebeszélnenek róla oltogatnak. Nem a forintalis értéke mert itthon nagyon gáz. A története ha gyerekkorodban ültél benne régi ff fényképen pelenkaban állsz a csomagtartojaban és most birtokolhatsz egy ilyet az fantasztikus érzés. Kezd el az alkatrészeket bespejzolni.
Sajnálnám hagyni elrohadni, szóval szerintem megéri vele szarakodni :) aztán majd ezt a kijelentést lehet megbánom még... De szerintem jó lesz ez, van rá kb egy teljes nyaram, ami 0-24 aztán majd látom.
Gyanítottam, hogy durva dolgokra kell számítanom :/
De ha van remény, lehet majd ránézek. Igazából időt nem sajnálnék rá, meg amit csak meg lehet rajta csinálni az otthoni projekt lenne. Azt nem mondom hogy szaktudás van a háttérbe , de még addig gyűjtögetem az infót, meg lehet ismerős is lesz kellően segítőkész :D
Jó! Tudom, csak.... Bosszant, amikor valaki(k) szándékosan nem akar(nak) megérteni dolgokat és csak azért ágál(nak) ellenem, hogy ugathassanak valami miatt!
Nem tetszik a véleményem és a nyavajgásom?!
Mi a f@szért nem néz(nek) át rajtam?!
Van olyan opció is, hogy tilthatja('k) a nickem és akkor nem lát(nak)!
Neeeem! Velvenni a fonalat és pörölni velem sokkal egyszerűbb...
A benzin a tankban döglött korrodált qrva budös
Gyertya ki hengerekbe gázolaj+olaj
Kézzel forgatod lassan a tengelyt ha kézzel tudod mozgatni az jó jel
Új aksi gyertya nélkül az ononditoval megforgathatod ez kb 2napos munka idáig
Minden gumialkatresz kinyiffant a gatlok is stb stb stb szép meló talpraállitani.
Sok jóra én nem számítanék. A fékek tutira beálltak ennyi idő alatt, a motor ha most át is forog, esélyes, hogy az első országúti tartós hajtásnál csapágyas lesz, ergo széthullik valami benne és beáll. Inkább megelőzném ,és előzetesen szétszedném/felújíttatnám. A tank tiszta rozsda, tehát az első héten naponta cserélni kell majd a benzinszűrőt, anélkül be se indítsd. A hengerfej alkatrészei is be lesznek állva, tehát tömszelence és társai csere. Az ugye alap, hogy a fékeket egyesével át kell nézni, munkahengereket és főféket minden bizonnyal cserélni, utána új fékfolyadékkal feltölteni. Váltóolaj csere. Benzin és vízcsövek nagyja csere. Ha nagy mázlid van, akkor a fentiekből egyet vagy kettőt megúszol. Egy időre.
200ezerért járós autónak nem Wartburgot kell venni szerintem. Itt van ez az opel vectra kombi, egy haverom árulja 200ért el lehet vinni, még lehet kicsit alatta is. 2garnitúra gumi gyári alufelnin, gázszett, vezérlés cserélve stb.
Rátaláltam erre a topicra, és remélem tudtok tanácsot adni.
A következő a helyzet: Van a családban egy valószínűleg 353-as wartburg (csak tipp, még csak letakarva láttam :D) a lényeg, hogy kb tizenpár éve vem volt beindítva, viszont lehet szeretnék vele kezdeni valamit, ha oda kerül a sor, hogy lesz is rá alkalmam. Szeretném én bütykölgetni, ha ez egyáltalán lehetséges... Na szóval a kérdés igazából az lenne, hogy egy ilyen régóta álló autónál úgy mennyire kell megbontani a helyzetet (motor, sebváltó stb.) hogy működőképes legyen a gép? Semmi jóra nem kell számítani, ilyen istálló szerűben állt/áll most is, letakarva valami ponyvával :(
Bármilyen tanácsra nyitott vagyok :) Nagyon új vagyok még a témába, szóval jöhetnek az alap dolgok is.
Bocs, nem én vagyok az, aki 2 havonta szétOFFolja a WARTBURG topikot a lelkibajaival, oldalakon keresztül azon keseregve, hogy a szemétaljasnepperekmegintmegvettékelőlemalegjobbWartburgotpedignekemsokkalnagyobbszükségemvanráőkmegcsaknyerészkednekrajtademégmennyit. Nyissatok egy szemétaljasnepperekakikmegveszikelőlünkaszociautókat című topikot, és ott annyiszor és olyan hosszan nyilváníthatjátok ki erről a véleményeteket, ahogy csak tetszik, de szerintem itt ez már elég sokakat untat.
Ne idegeskedj, szerintem túl lett már tárgyalva ez a dolog :) Aki meg akarta érteni a problémát, az úgyis megértette, a többi meg marad a saját véleményén.
Különben meg nem nagyon érted; látom, hogy nekem mi bajom van ezzel!!! PEDIG ELÉG ÉRTHETŐEN LEÍRTAM ÉS KURVÁRA NEKEM VAN IGAZAM!!!
Szarok bele, hogy fosért-húgyért vette és aranyárban adja! Tegyen így mindenki! Basszuk át a másikat vidáman és ne foglalkozzunk a lekiismerettel! Holnaptól én is megkíméltnek és 20 ezer km-snek árulom majd a Thaliámat, mert 200 ezer van benne és teljesen gyári állapotúnak, pedig van ám benne utángyártott alkatrész! De kit érdekek?! Basszunk csak át mindenkit!
Na; részemről ennyi!
Aztán lehet hüledezni, meg "ez aztán kúltúrált megnyilvánulás volt"-ozni!
Miért hisszük csak kevesen, hogy amit néhányan csinálnak a tisztesség rovására az faszfejség?!
A műszerfalon lévő lámpa az nem a fékkörkiesés-jelző? Azt a fékolajtartályban lévő reed kapcsoló aktiválja, ha az úszó egy bizonyos szint alá kerül (fékolaj szint alacsony). És a műszerfal alatt kell legyen egy kapcsoló is, amivel próbaképpen fel lehet kapcsolni. Szóval ha nem gondolunk egyből olyan rosszra, hogy megolvadt és letestelt egy vezeték (nem hinném), akkor ezek tájékán kell keresni a "problémát".
De neked egyébként nem Standard van? Úgy tudtam hogy azokban nincs ez a jelzőrendszer.
Az árakkal kapcsolatban meg nagyon össze vannak kuszálva egyesek fejében az idegpályák. Használt árura már a szocializmusban sem volt szabott ár, az itteni többség meg szerintem még a rendszerváltáskor is max egy kósza gondolat volt, így aztán ha valakinek, akkor nektek igazán ideje lenne felismernetek a titeket körülvevő világ működését. Konkrétan senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mit mennyiért vesz, és mennyiért hirdeti, adja el, vagy nem adja el. És mindezt függetlenül attól, hogy dolgozik vele, vagy nem dolgozik vele. Ha ügyesebb, okosabb, gyorsabb, több ideje, több pénze van, akkor ennyi, neked ezt dobta a gép. A nepper sem foglalkozik vele, hogy te mennyi munkával, befektetéssel és kockázatvállalással keresed meg azt az x összeget amiből élsz, úgyhogy szerintem neked sincs túl sok közöd hozzá, hogy ő mit mennyiért SZERETNE eladni. Ha ennyire zavar a nyugodt alvásban, hogy mások megpróbálnak szerinted túl kevés ráfordítással szerinted túl sok pénzt keresni, akkor az egyetlen megoldás, ha nem figyelsz másokat, hanem a magad dolgával foglalkozol.
Ha te találsz a strandon egy vastag aranyláncot, mert véletlenül gyorsabb és ügyesebb voltál a többieknél, akkor azt 500 forintért fogod leadni a zaciba? Ugye hogy nem. Na ennyi. Amúgy meg jajj de jó lett volna ha az enyém lett volna féláron, a hasznot költse gyógyszerre és dögöljön meg a szomszéd tehene is!
Hello mindenkinek. Most jutottam hozza egy Warsahoz. Segitseget szeretnek kerni. Indito kulcsa nincs meg az autonak es ugyebar a kormanyzar be van akadva.Le szeretnem venni hogz tudjuk a jarmuvet mozgatni. Lebontottam a burkolatot es kivettem a muanyag betetet ahol az erintkezok vannak de nem latom hogyan tovabb.Hogyan tudnam en ezt lebontani rola hogy tudjak kormanyozni.?
Amikor a hengerfej műtétet csináltam, kiszedtem a hűtőt is. És ha már kiszedtem, leápoltam az alatta lévő kereszt-tartót. Azon a tartón csücsül a féklámpa kapcsoló is, amit nem szedtem le, csak lemaszkoltam. Valószínűleg ekkor letesteltem az egyik vezetékét, mert amikor újra beüzemeltem az autót, nem volt féklámpám. Én balga nem gondoltam bele, hogy az is direkt +12V-ot kap. Biztosítékcsere óta van féklámpám, de megjelent egy hibaüzenet is a műszerfalon: folyamatosan világít a féklámpa visszajelző. Ezt a hibakódot nem tudom kiütni a fedélzeti komputerből (nem is találom a diag csatit), ezért jó magyar módszerhez folyamodnék, kivenném az izzót.
1. kérdés: már megint összeégettem egy-két vezetéket, és azért világít ez a visszajelző? Esetleg a kapcsoló döglött be?
2. kérdés: Hogy a fenébe férek hozzá ahhoz az izzóhoz? A műszerfal mögött látok egy konzolt, ami a kormányoszlopot tartja. Ez betakarja a visszajelző izzókat. Ha azt a konzolt kiszedem, le tudom ereszteni akár a kormányoszlopot is? Vagy van egyszerűbb módszer?
Akkor elmondom(most már higgadtan), mi is zavart engem ebben az egészben és én is abba hagytam már ezt! (Érzem, hogy már kezd belülről mérgezni a dolog!)
Szóval!
Adott lett volna ez a napi használósnak kiváló Kombi, amire esélyem nem volt reagálni. Idő előtt eltűnt! És jó eladási áron ment el! 200 ezer, sutty! Jó! Kicsit sajnáltam, de gontoltam valaki közületek vette meg és dédelgetni szeretné. Semmi bajom ezzel, sőt! Én örülök olyan örömének, akit kedvelek! De történt, ami történt! És a többit már leírtam! Az a bajom, hogy így senki nem élvezheti az autót! Ül rajta a nepperünk, mer' azzenyéjmö! Mi sem, mert nincs rá MÁR!!! pénzünk!
Azért ez nagy tévedés hogy ELHALÁSZÁK ,az HOGY EGYESEKET meg ZAVAR hát istenem aki előbb kifizeti azé teljesen mindegy hogy kiaz.NEM SZERINTEM HA NEM TUDNÁTOK KÖVETNI HOGY KI MENNYIÉRT VESZI MEG AGGYA TOVÁBB AKKOR KURVÁRA NEM ÉRDEKELNE SENKIT HOGY MENNYIVEL DRÁGÁBB NETÁN OLCSÓBB.Itt a hozzászólók közül csak egy pár ember dühöng ezen a témán csak mindig fel-fel büfen amikor lát valamit és mások zsebében turkál és ossza az igét.Amúgy meg a piac áraz be mindent,árulhatsz 1gurigáért wartburgot ha a kutyának se kell,egyet azért ne felejtsünk el a német se hülye és nem a pénze elensége hiába euroban számo.lRészemről téma lezárva.
Lentről nem tud felszívni vizet. Vagy leesett a szuszogóról a kupak és akkor tócsán áthajtáskor megy bele (nem sok) vagy a nívópálcát kicsavarva lehet bele önteni. Esetleg párakicsapódás lehet még, de itt se gondolj literekre.
Vannak szakik guruk de a gyujtást stroboszkoppal állítunk a karburátor gázelemzővel. Nyilván jobban be lehet hangolni füllel. de ettől leszek nyugodt,hogy a gyári értékeket minnel jobban megkozelitsuk.
Szakik! Padlóváltós 2T váltójába hogy a viharba kerülhetett bele víz? Ma néztem a nívót, olyan mint a capuccino. Esetleg lehet hogy ez is fokozza a szabadonfutó szalajtását?
Remélem hogy sikerül megcsinálni! Én most vettem egy új 40F-et, de sajnos úgy láttam amikor keresgéltem, hogy 1.3 porlasztókból egyáltalán nem árulnak gyári újat... Pedig a felújítókészlettel nem javítható kopások miatt az lenne a legtutibb megoldás.
Szia! Valakit az is zavar, ha a nepperek elhalásszák az orra elől a jó autókat. Én nem akarok most autót venni. Szerintem ha olvastad mit írtam, akkor láthatod, hogy személy szerint én most nem azért kapcsolódtam be a "vitába", hogy úgy általában a neppereket szidjam.
Mivel kicsit ismerjük egymást, ki merem jelenteni a nálad tapasztaltak alapján, hogy te amit árulsz, azt vagy nem adod drágán (pl. mint az én Moszkvicsom volt, mert az ára rendben volt, akkoriban nem az ár miatt haragudtam meg), vagy ha drága, az tényleg minőségi felújításon esett át.
Ezzel szemben itt arról van szó, hogy egy tök mindegy mennyiért szerzett autót irreálisan drágán árul valaki, ráadásul már egy kép alapján is megcáfolható hirdetett "gyári állapot". A kapzsi butaság az ami zavaró. De hát van aki hirdetni szeret, van aki eladni... :)
Kár volt a karburátorhoz nyúlni! Ritka aljas szerkezet, ha belenyúlsz sosem lesz olyan mint gyárilag volt.
Nekem is ezt csinálta tömítés csere és tisztítás után. 10l felett evett télern, de nagyon jól ment. Azóta megsem közelíti azt a dinamikát ahogy ment és torpan is azóta.
Egyet te is elfelejtesz! A pék ad is valamit azért a 20 Forintért! Viszont! Ha a vételárnak 350%-val többet kér az eladónk, mint amennyiért te is megtudtad volna venni; ha nem halászta volna el az orrod elől; akkor lényegében elvesz tőled és az nem szép dolog! :) És akkor most én is fenyegetőzzek az átlag hülye magyar használt autó eladók nevében, mert mi mindig hazudunk? Kérlek: Most adnám el a Thaliámat! Azért nem viszik el, mert mindent elmondok róla és azt hiszik, annyiért patika autót kellene kapniuk! Szóval; óvatosan a fenyegetőzéssel, ha kérhetném! :) Becsületsértési feljelentést is csak a "sértett" tehet és csak abban az esetben állja meg a helyét a vád, ha a feljelentés tárgya a "sértettről" valótlant állít! Jelen esetben ilyen nem történt! Semmi olyat nem állítottam(-tunk), ami ne lett volna igaz erre a hirdetésre! Sőt! Még jó tanács is volt benne a sikeresebb eladást elősegítendő! ;)
Viszont 4t kollégák 2 db fűtőegység van a Warti karburator-on. Egyik a fűtősun a másik egy PTZ nevű ez a karbi elején alján van a magnesszelep mellett. Ez az elem az északi országokba szállított wartikba és VW ben használták. A bimetal tól kapja az áramot.
Csak hogy lássuk miből áll a neperkedés:tarcs egy trélert vagy autómentőt hogy saját magadnak szálits évi szinten bizti adó 100000ft bujd a netet reggel délben este,ha van valami vétel lehetőleg azzonal indulj de ha kell hajnali2-kor is,ha lukra szaladsz mert a magyar eladónak az átlagos munkás autó is ot-képes és hazudik egy 300-km-es tura minusz 15000,ha sikerul jót venni sajnos már nem ugy van mint 20éve hogy biankós adásvételi meg majd irunk másikat hivatalos cég kell okmányba beiratod áld ki a sorod ez mind idő,hogy el tudd adni mindig vannak kissebb javitási munkák fizetsz a festőnek autószerelőnek alkatrész után szaladgálsz és utána árulod és itt jön az eladás csak ,egy autóból nem élsz meg legalább 5db kell amit folyamatosan forgatsz persze ilyenkor kell még egy két plusz költség amit nem is számolsz mert amikor áll csak az autó sajnos akkor is menek tönkre dolgok fék aksi stbbbbbb és még lehet ne tovább mondani.
Emberek kapjunk már észbe mért mindig a saját tehetetlenségeinket nyomjuk rá a NEPPER emberekre ,tipikus hülye magyar mentalitás miből fizet adót mit vett menyiért stb stb.,ja ha szúrja a szemünket akkor jelentsük fel.Egyet rohadtul elfelejt mindenki hogy ő ebböl él ,a péket mért nem ostorozod hogy 10ft a kifli előállitása és 20-ért adja.Mindenkinek áll a zászló lehet kutatni keresni nem fog a jó vétel az idióta vevőre várni mert ő nem ér rá ezzel foglalkozni bezzeg jó áron kellene minden ,és még egy megjegyzés nyugotan pocskondiázátok őket addi addig huzogatjuk az oroszlán bajszát mig megharap és utána lehet pilogni ez a feljelentősdi gyorsan meg is fordulhat mondjuk egy kis rágalmazásba, hiányzik ez .
Lehet, hogy egy kicsit elragadott az indulat és nem megfelelő szalonképes megnevezést alkalmaztam(-tunk) az illetőre! De semmi másért nem érzem magamat kompromittáltnak!
Miért vagyok ráállva a nepper témára? Mi az a körülmény, ami miatt lecsúsztunk(-tam) erről a vételről? Hiába írja Atomi, hogy vannak már különféle technológiák a gyors; azonnali reagálásra használt autó ügyileg! Én nem tehetem meg azt, hogy naphosszat bújjam a telefonomat akár a munkahelyemen is! A hirdetés nagyjából 2 óráig volt fent és eltűnt! És nem abban az intervallumban, amiben én telefon és-vagy internet közelben lettem volna! Tiszta sor! Ez az én gondom!
Jó a kérdés! Semmivel nem rosszabbak! Sőt! Egyenrangúak! Így is, úgy is eltűnnek a Wartburgok! Mindegy hogy külföldre, vagy a MÉH-be! ;)
Én nem szoktam lebarmozni, hülyézni embereket ismeretlenül, akkor se ha olyan dolgot csinálnak ami nekem tetszik. De lehet hogy én vagyok túlságosan halvérű, és nem érzem át a helyzet súlyát.
Amúgy miért vagytok ennyire rákattanva erre a nepper témára? Ti akartátok megvenni? Ha igen, akkor milyen olyan körülmény játszott közre, hogy nem ti voltatok a szemfülesebbek? Atomi azért elég jól leírta az előbb, hogy mindenkinek ott a lehetőség, ha jó vételt akar, csak akkor áldoznia is kell rá.
Egyébként mivel rosszabb egy nepper, mint mondjuk egy mélyszegénységben élő család, vagy mondjuk egy C-Klasse család, akik mondjuk megvették volna napi használatra, vasazni, tanyára járni, 2 év alatt lenullázzák, majd a bontóba került?
Ha olyannal állunk szemben, aki teljesen eredetinek hirdeti az autóját szétfurkált motorháztetőből kimeredező típusidegen antennával; magyar kisipari balos visszapillantóval; fehérre fújt felnivel és azt írja: "csak igényesnek és hozzáértőnek" ajánlva, az inkább önmagát minősíti! :) És hallottam ezt-azt erről az autóról, de semmi publikusat! Szóval, erőteljesen átb@szósra vette a formát a védence; kedves ügyvédúr! ;) Cseppet sincs bennem emiatt szégyenérzet! Nem tisztességes, amit ezek az "úri emberek" művelnek!
Már nem keresek, de amíg kerestem jól esett volna ez a kombi... Nem a hahu-n volt meghirdetve! A jófosáson nem tudom, hogy vannak-e ilyen opciók. De nekem ez nem megélhetés! ;)
Neked mennyi bajod van ! A nepperek meglátták a megélhetést a retró-őrületben. Ha kell szép wartburg olcsón, akkor azt kell csinálni amit ők. Fel lehet iratkozni az hahu autóvadász szolgáltatására, azonnal kapod az emailt amint felraknak egy olyat ami megfelel a keresési feltételeidnek. Van már okostelefon, nem kell naphosszat a net mellett gubbasztanod. Rápillantasz, tetszik/nemtetszik. Ha tetszik, akkor azonnal indulni egy segéd sofőrrel érte - ha helyszínen is tetszik, azonnal még lejjebb alkudni és elhozni. Ha helyszínen nem tetszik, akkor buktad az idődet meg 10-15 ezer benzin költséget. Ez ilyen. Aki ebből él, az keményen küzd, nem ismer sem embert, sem Istent, sem tisztességet, csak legyen pénz/megélhetés. Aki nyámmog, alszik rá mégegyet, majd a jövő héten felhívja, annak a rozsdakupacok maradnak csak nem az igazán szépek.
Természetes, hogy ha valaki áron alul vesz jó állapotú autókat, akkor utána nem bagóért fogja továbbadni őket (ha vennék hibátlan műszakis púpost 100 ezerért, biztos nem adnám oda utána senkinek 200-ért, még ha nem is ebből akarok megélni).
Csak ugye mindenki 1 nap alatt akar meggazdagodni. Annyi esze nincs, hogy adná pl. 600-ért, még ha le is alkudják 500-ra, akkor is bőven nyer rajta, és eladná rövid időn belül.
De egyébként onnan is látszik hogy ez a nepper egy barom, hogy képes volt lefújkálni fehérre a felniket, amikor sose volt 4T gyárilag fehér felnivel. Ennyit a "teljesen eredeti állapotról"... Alapból pedig gyári színű felnije volt, elég (és olcsóbb) lett volna egyszerűen lemosni.
Mutasson már számlát arról ez a barom, hogy a 200 felett mit költött rá az ekkora árrés kompenzációért!
Max. egy polírnak látom; felni csere/újra fényezés; felírat csere a homlokfalon! Ez; ha nagyon drágán csinálták neki, akkor is 100 ezer +!!! Mi a maradék összeg?! Ha át is íratta, az is + 40-50 ezer! Ez eddig durván 350 ezer. Tegyen rá 200 ezer fájdalom díjat és van egy eladható árú autó és egy viszonylag jónak mondható haszonrealizálás!
Imádom az ilyen éhes rohadékokat! A németeken kívül, ki fogja ezt megvenni tőle? A Bagor által ennek benézett ~800 ezrest sem adta el az az ember!!! Inkább tartogatják, de nem adják el alább mert érték!
Valahogy én ezt törvényileg tiltanám!
Tudom, tudom... Szabadkereskedelem, stb., stb....
De ez nem tisztességes, akkor sem!!!
Tudom! Én meg egy naív f@sz vagyok, aki még hisz ebben a mocskos világban a tisztesség felől... :(
Mert régen egy szabvány szimering 0,5 bar nyomást bírt megtartani, és nem volt hőálló. A 2T gyártás leállítása után kezdtek elterjedni a szilikon és viton anyagból készült szimeringek, ha jól tudom. Én vitonnal próbálkozok.
Fiúk gazadasra fullad az autó ha lassan nyomom gyorsul mi lehet a baj? Új gyertyakabel új rotor elosztó az elosztot márkasra csereltem gyertya 2x volt cserélve ac 2x volt cserélve vakumdob 2x cseréltem az elmúlt hónapban.
Ez a kisöreg, aki 2004-ben mellettünk táborozott Dornburgban. Van fotó a Barkas belsejéről, egészen ügyesen volt lakóautónak berendezve. Egy A4-es listával ment át a börzére ... apró betűkkel ... :o) De ez nem 4T sárvédő, inkább olyan műanyag rátét, ami nekem is van.
Bántóan sok lett a 'miatt' szó! :) Fogalmazzuk át egy kicsit: *Lehet megszívom a karburátor elkoszolódása miatt a tankban leült ramaty okán, de leállásig fogom hajtani és így képben leszek a végleteivel. ;)
Nyáááá!!! :) Az enyém is ilyen lesz, csak nem fog a hóban csapatni! ;) És tényleg ilyen lesz, mert a donorkaszniról tervezem meghagyni a zárható tanksapka ajtót! :D
Az nem sok... Bár; nem tudhatom! 4T-vel még nincs tapasztalatom! Lehet megszívom a karburátor elkoszolódása miatt a tankban leült ramaty miatt, de leállásig fogom hajtani és így képben leszek a végleteivel. Ha kivillan a piros led, az mennyi üzemanyagot jelent még? 4-5 liter?
Neked egy tankkal mennyit megy el a Warti? Asszem több, mint 180 km-t mentem eddig a kocsival cső tetejéig megtankolva és eleddig csak egyszer pislogott rám az utolsó led...
Nekem denso valamilyen van a 4t wartburgban az biztos ,hogy U profilú az gond nélkül üzemel már elég rég benne.előtte ngk volt benne azzal sem volt bajom.
Nem feltétlenül érdemes azt javítani, ami nem rossz... Az ilyesféle maximalizmus könnyen hozhat elő új hibákat olyan dolgoknál, amik még sokáig jól működtek volna ha nem nyúl hozzá az ember.
Jááájjj, a holló vájja ki azt az éles szemedet teeeeee! :o)
Az a helyzet, hogy ezek a Zsombiban kapható 22-es(?) kulcsnyílású kerékanya utánzatok. De ne aggódj, amint sikerül összeszednem 20db eredetit, gondolni fogok rád! Pánikolni nincs okod, az elmúlt 3-4 évben összesen 5db-ot gyűjtöttem össze, de azokat sem tudom már, hogy hova raktam.
Összeállt a szimeringes hengerfej. Egyelőre működik. Túlélt már egy termosztátnyitásig felmelegített üzemet, és egy rövid kb. 4.000-4.500/min fordulatszámos üzemmódot. A tartós teszt eredményét egy év múlva teszem közzé, remélem nem hamarabb :o) Néhány kép: