Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Én meg az Újszász úton voltam szakmai gyakorlaton. Voltunk a Csepel felújító műhelyben is,meg azon a részen is ,ahol a Zileket,meg Kamazokat javították.
1981-83 között raktam össze a különféle Csepel D344-eket és D346-okat a nulláról ennél az AFIT-nál.
Úgy kezdődött a művelet, hogy behozták a felújított első és hátsó csupasz futóművet és lerakták a földre. Innentől már mi folytattuk. Rátettük a rugókötegeket, aztán jött rá az üres alvázkeret, utána a kerekek, stb. stb. Minden részegység, minden alkatrész valóban fel volt újítva.
Néha beesett még egy-egy Csepel D705 is ugyan ilyen szintű felújításra (üdítő változatosság volt).
Akkoriban selejteztük az utolsó NYSA kisteherautókat.
Az egyiknek a rendszámát áttették erre a különlegességre és kóvályogtak vele a XI.kerületben.
Nem mentek vele messzire de rájuk mordultam, mert túl szem előtt voltunk (Osztapanko) és nem kell a balhé, hogy akár idegen hibás balesetnél is velünk foglalkozzon mindenki.
401-es Unimogra nagyon hasonló vmilyen olasz gyártmány.
Volt aki azt mondta (ez nem ellenőrzött tény) hogy egy erdészettől került a sereghez.
A laktanyai legendárium persze egyből hozzá költötte, hogy Czinege vadász kocsija volt eredetileg, de ennek ellentmond, hogy vagy 1943-as vagy 19444-es volt.
Magam abból gyanítottam, hogy a háború után az amerikaiak kiárusították az Európában megmaradt járműveiket, amelyekből Magyarország is vásárolt. (411-es, alias Truman gőzmozdony, Dodge, Jeep, GMC, Diamond, Mack, Federal, stb.) Eléggé kézenfekvő, hogy a kínálatból elsőnek a honvédség válogathatott.
1956-ban még csak 11 évvel volt a háború után az ország.
Tele voltak még háborús maradványokkal.
Civilek is és katonák is.
1981-ben búcsúztattuk az igénybevételi tisztünket mert nyugdíjba ment.
Igénybevételi tiszt jelentése civilül = az a katona, aki alacsony tiszti rangú, de Ő felel az alakulatoknál :
- a járművekhez szükséges javító anyagok beszerzésééért,
- Ő vezeti az összes jármű nyilvántartó lapot,
- a nagy könyvet,
- az üza elszámolást,
- adja ki a gkv-nek a vezetett km-kről az igazolásokat,
- stb.
Mutogatta a kitüntetéseit amit 1944 és 1981 között kapott.
Volt közöttük kettő amit roncsmentésért és roncs feltámasztásért kapott.
A másodikra igen büszke volt mert nem a hadseregtől hanem a köztársasági elnöktől kapta 1948-ban.
Valahogy így szólt.
Kitüntetem a gépjárművek roncsmentésében végzett munkájáért, a roncs autók talpra állításáért az összeépítésekben végzett kiemelkedő szervező munkájáéért.
(valahogy így.)
Mindent mindennel összeépítettek amit találtak.
Civilt katonaival, katonait katonaival, stb.
Oroszt amerikaival, vagy magyarral, némettel.
kb. 1951-től kezdve ezeket a szörnyeket próbálták kivezetni a rendszerből ahogy jöttek a Csepelek, ZISZ-k, stb.
De 1956-ban még volt bőven Honvédségi rendszámos, eredetileg amerikai, szovjet, német, vagy összeépített teherautó a Néphadseregben.
Akkor én már csak ezüstérmesként jelentkezem. Ha GZs 9-én, keddig nem viszi, akkor aznap mennék érte.
----------------
Egyidejűleg felteszek egy kérdést is. 1956-ban lehett-e a honvédségnek Diamond márkákú járműve? Ugyanis a féceszbukkon láttam ezt a képet.
A hozzászólók mindenféle szovjet márkát emlegettek, amelyekhez legfeljebb annyiban hasonlít, hogy azok is teherautók. Nekem az a gyanúm, hogy ehhez hasonló van a képen:
Az 1956-os képen HT 708-at vízionálok, a Szabolcs utcain jól olvasható az UA 11-50.
A "határőr"Ifa-egy terepes,ponyvás,lehajtható platóoldalú,platón kihajtható ülésekkel szerelt négyes Ifa.Rövid hidak,difizár,szervo kormány,esetenként tetőn kihajtható ajtó,de sem kerékpumpáló rendszer,sem gajjtörő rács nem volt rajtuk.Ahol dolgoztam.ott FO 81-30 és 81-79 közti számokkal voltak-a 81-61 az ballon gumis billencs volt
Rendszerváltás után az NDK sereg maradékából jött be ilyenhez hasonló Ifa,merev oldalfalú,kicsit kisebb platóval,tető buvónyilással,buci gumival,lámpák előtt bozót védő ráccsal..de az egyedi eset volt..
Visszatérve a Csepel képre-majd jön Trizs kolléga,azt helyre teszi a HT-HP dolgokat..aki belűlről is látta a rendszert,talán több infót tud róla.A rendszámról magam által-ahol én voltam,ott HT-rendszám volt jellemző,a miénk egy elég magas számú-54 91 volt,ott csak alacsonyabb soruak voltak inkább-viszont volt a nem lehajthatós oldalfalú platósból pár magas-kb 70-es sorú példány is.A javitósoknál láttam HP rendszámuakat is-nem láttam eltérést a gépeken kivűlről,ami a HP rendszámra adott volna magyarázatot..
HP rendszám volt a platós Zileken,az én Dizilemen is-HP 55 75-meg az Aviákon is..