Keresés

Részletes keresés

zabfaló Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1465
Tök jól látott a pályán az a Tisza Kálmán.
Előzmény: puntik (1463)
Fatboy Slim Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1464
elég nagy baj az
Előzmény: puntik (1463)
puntik Creative Commons License 2008.01.30 0 0 1463

Ezen a oldalon talalhato a www.matica.sk -SLOVENSKA.

1863-ban jott letre -MARTIN-ban ,azt valamilyen TISZA KALMAN-betiltatta ,mert hogy nem a megfelelo iranyba,mentek a dolgok.

Aztan 1.januar 1918-ban a CSEHSZLOVAK-szovetseg letrejottevel ,,ujra mukodni

kezdett es a mai napig tevekenykedik.

Meg azt talalhato a testveri nepeknel-MATICA-SLOVINSKA-HRVATSKA-SRBSKA.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

 

Előzmény: repkény (1461)
dekretum Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1462
Nem szakértőként, hanem "bennfentesként". Nekem nem kell utánaolvasnom a hazai szlovákok helyzetének, ezért írtam, hogy te nem látod a számok mögötti életet, én meg igen. A szakértelem hiánya arra vonatkozott, hogy én nem tudom sem alátámasztani, sem cáfolni azt, hogy a magyar társadalom toleranciája miatt vallották magukat többen szlováknak a rencerváltás után. Te meg - mivel láthatóan nem vagy szakember - nem támasztottad alá ezt az állításodat semmivel, így nekem csak annyi lehetőségem van, hogy elhiggyem, vagy ne. Az utóbbit választottam. (tovább nem olvastalak el)
Előzmény: repkény (1461)
repkény Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1461

"Hát, ezt nem te, meg nem én fogjuk megmagyarázni, mivel én bevallottan nem értek ehhez, te meg ránézésre.:))"
Pedig nagyon szakértőként kezdted megmagyarázni, hogy a szarvasi kollégiumban tanuló magyar diákok népszámláláskor szlováknak vallják magukat. Én a "ránézés" helyett utánaolvastam a dolgoknak hazai szlovák közösségek oldalain, és tanulmányokból. Igen, tudom, ez még messze nem reprezatatív így.

"Csak azt nem tudom, hogy a magyaroknak a szlovákokkal szembeni magasabbrendűségük"
Hombre! Ki a *** beszélt itt neked magyar felsőbbrendűségről? Én azt írtam, hogy Magyarországon a kisebbségekkel szemben (a cigányság kivételével) toleránsabb a társadalom, mint szlovákiában. Ezen te molyoghatsz kedvedre a magad cinikus módján, de a helyzet nem fog változni.
A helyzet nem genetikai okok miatt alkult így, hanem a történelem sodrában, Slota féle alakok hathatós közreműködésével.

"Megfordítva: van, aki bármely emberrel képes együttérezni, tekintet nélkül annak nemzetiségére, vallására, bőrszínére, stb..."
Belém szorult annyi nacionalizmus, hogy jobban megráz egy magyarországi vonatszerencsétlenség híre, mint egy Indiában történt kétszer nagyobb vonatszerencsétlenség híre. És jobban sajnálom, ha kikap a magyar válogatott, mintha a román, vagy belga válogatott kapna ki. Jobban megráz, ha a családomból hal meg valaki, mintha Argeninában halna meg egy nagyszerű ember. Pedig nem tekintem felsőbbrendűnek családom tagjait a világ többi emberénél. Saját városát az ember szívesebben patronálja, mint egy idegen várost.
Sokan viszont hihetelen magasságokból szarnak az ilyen patriotizmusra.


"Minden fogdán megvert magyar cigó ugyanezt mondaná.:))"
Ők pont nem, de a többi nemzetiség igen, de azért köszi a példád! A "nemzethalál" ugyebár nem igazán fenyegeti a nevezett kisebbséget, sőt.

2005-ben tüntettek a szlovák kisebbség képviselői Budapesten. Ott volt a Matica is (mint az esemény "fővédnöke" SzVSz). Elmondták a problémáikat:

"Ami a magyar televízió kisebbségi szlovák adását illeti szintén felháborító, hiszen kevés a műsor és még ezt a keveset is lehetetlen időpontban sugározzák, ezenkívül a magyar rádió szlovák adását sem tudjuk hallgatni. Akik a petíciót írták, ezt is belefoglalták kifogásként. Úgy gondolom azonban, hogy ebben Szlovákia is hibás, mert nem gondoskodnak arról, hogy az itt élő kisebbségek szlovák műsort tudjanak hallgatni, nézni. Ebben az ügyben a Matica slovenskának nem Budapesten, hanem Pozsonyban kellene fellépnie, ez jelentené az igazi segítséget."

"- Valós problémákat vetett fel a Matica slovenská a budapesti demonstráción?
- Vannak olyan dolgok, amelyekkel egyetértek, ilyen a kisebbségek hiányzó parlamenti képviselete. Mindezek mellett alapvetően elégedett vagyok, hiszen az 1993-ban megszületett magyarországi kisebbségi törvény a párját ritkítja. A sok évvel ezelőttihez képest óriási előrelépés a törvény megszületése, hiszen többek között támogatja a nemzetiségi oktatást, lehetővé tette a kisebbségi önkormányzatok megalakulását. Persze az ezzel járó pénz nem mindenre elég, de óriási dolog, hogy létezik egy ilyen törvény Magyarországon."


Nógrád megye nagy részén több szolvák nyelvű rádióadót lehet hallgatni, mint magyart. Igaz, ezek szlovákiai, és nem nemzetiségi adások.

"Most is ott van a kurucinfón 1 magyarországi szlovákksággal szembeni ellenszenvkeltő ("magyar pénzen kinevelt, a szlovák államért ügyködő hazai tótocska") cikk Gregor Papuček kitüntetése kapcsán."

A kurucinfo idézett cikke valóban soviniszta. Valszeg mindenki érti (egy kivétellel) a különbséget aközött, hogy egy ultra honlap szerkesztősége soviniszta, vagy ha egy kormánykoala egyik 10%-os országos támogatottságú vezéralakja azt mondja, hogy az adott kisebbség rákos daganat az ország testén, amit ki kell vágni.

"miért legyenek korrektek és tisztességesek azokkal akik az elválás előtt pont nem voltak azok?"
A szlovák hozzállás Trianon óta a bosszúról szól. Még 100 év távlatában is azt üzenik a magyaroknak: húzzátok csak meg magatokat, mert Csernova bűne ott szárad a lelketeken! A magyarosítás idején még a polgári, emberi és közösségi jogok ügye még gyerekcipőben járt. Az USA-ban 1865-ben törölték el a rabszolgaságot. A 21. században már magasabbak az elvárható jogok.


"kezdve hirtelen másodrendű állampolgárok lettek a saját hazájukban"
Addig talán elsőrendűek voltak? Visszalépés volt e a szlovákságnak, hogy a latin, illetve német nyelv helyett a magyar lett a hivatalos nyelv? A tényleges visszalépés szerintem inkább az nemzetiségi iskolák magyarosítása volt.


 

Előzmény: dekretum (1454)
Etheow Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1460
A kurucinfónak bizonyára megvan a szlovák (és román, dán, amerikai, stb.) megfelelője.

"De szerencsére a magyar társadalom nagyságrenddel jobban tolerálja a kisebbségeit, mint a szlovák, és ez megnyugtató. Minden fogdán megvert magyar cigó ugyanezt mondaná.:))"

Én a szlovák és a magyar viszonyról beszéltem, az egymással szemben tanúsított toleranciáról.
Előzmény: dekretum (1454)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1459

"Pl. Kupuszina, eredetileg szlovákok telepítették, ma nagyobb magyarok szinte, mint bárki,"

 

ja, pont úgy viselkedtek, mint a történelmi Magyar Királyság többi területein.

 

Lehet, hogy egy "nemzeti érzelmű" lelkészen, tanítón múlt.

Előzmény: zabfaló (1458)
zabfaló Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1458
Vannak azért arra is érdekes verziók. Pl. Kupuszina, eredetileg szlovákok telepítették, ma nagyobb magyarok szinte, mint bárki, aki egyébként is az. Vagy Bajsa. De pl. van egy kisebb falu a Bánságban, Tiszaszentmiklós, ott él kb. 20 családnyi lengyel eredtű lakos, Wisla volt az őstelepülésük a mai lengyel földön. Máig ismerik a régi nyelvüket, bár szerbül tanulnak az iskolában és nem is tartják magukat szerbnek. A mindig is magyar, szerb, német többségű faluban 200-250 év után is számon tartják, hogy kik ők.
Előzmény: FriendlyFire (1457)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1457

"és nyelvileg is könnyebb az asszimiláció."

 

Talán a szerb nyelv mellett jobban megmarad a szlovák, egyszerűbb a váltás.

Előzmény: Joranne_Sutt (1443)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1456

"Bedő
1960- 40,4% román anyanyelvű
1990- 16,4% román anyanyelvű

Pusztaottlaka
1960- 41,5% román anyanyelvű
1990- 33,5% román anyanyelvű

két nagyon hasonló településről van szó...1 különbség bvan...Bedön görög katolikus románok élnek, Ottlakán ortodoxok..."

 

És a romák létszáma, hogy alakult ezeken a településeken?

Előzmény: orientalisporta (1452)
Müller őrmester Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1455

Most is ott van a kurucinfón 1 magyarországi szlovákksággal szembeni ellenszenvkeltő ("magyar pénzen kinevelt, a szlovák államért ügyködő hazai tótocska") cikk Gregor Papuček kitüntetése kapcsán.

 

De szerencsére a magyar társadalom nagyságrenddel jobban tolerálja a kisebbségeit, mint a szlovák, és ez megnyugtató.

 

Már ilyen szles  néprétegnek lenne ez a biblia ?

 

Minden fogdán megvert magyar cigó ugyanezt mondaná.:))

 

A rendőrök mindenkit megvernek a fogdában. ;-)

Előzmény: dekretum (1454)
dekretum Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1454

""A magyar társadalom a jelek szerint nagyságrenddel jobban tolerálja a kisebbségeit, mint a szlovák."

Ez így van."

 

Most is ott van a kurucinfón 1 magyarországi szlovákksággal szembeni ellenszenvkeltő ("magyar pénzen kinevelt, a szlovák államért ügyködő hazai tótocska") cikk Gregor Papuček kitüntetése kapcsán.

 

De szerencsére a magyar társadalom nagyságrenddel jobban tolerálja a kisebbségeit, mint a szlovák, és ez megnyugtató. Minden fogdán megvert magyar cigó ugyanezt mondaná.:))

Előzmény: Etheow (1429)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1453
irrelevánsak a példáid.
Előzmény: orientalisporta (1452)
orientalisporta Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1452
"namost a délvidéki szlovákok ugyanolyan környezetben élnek mint a magyarországiak (falvakban),"

ez nem igaz..1910ben Nagymagyarországon a legtöbb szlovák a következő 3 településen élt: Békéscsaba 26 ezer, Budapest 20 ezer, Szarvas 16 ezer (ez már 140 ezer majd fele...)

"a vallásnak a XX. századi asszimilációban semmi jelentősége"

ennek cáfolatára 1 magyar felmrés a magyarországi románokról 2 településen

Bedő
1960- 40,4% román anyanyelvű
1990- 16,4% román anyanyelvű

Pusztaottlaka
1960- 41,5% román anyanyelvű
1990- 33,5% román anyanyelvű

két nagyon hasonló településről van szó...1 különbség bvan...Bedön görög katolikus románok élnek, Ottlakán ortodoxok...


"ráadásul bőven vannak katolikusok is a délvidéken (horvátok, bunyevácok, magyarok) és a nyelvük ugyanaz."

vannak, de nem abban a faluban ahol a szlovákok élnek...(míg csabán, Szarvason Pesten, aszlovákok meglehetősden kevert településeken éltek, és a legtöbb helyen vszínű a templomban magyarul (v. részben magyarul ) szólt a mise


"a 20-as 140 ezer szlovákból kellene levonnod a hetvenezret, és ott van még a természetes szaporodás. "

az a másik 70 ezer inkább maradt 1 vesztes országban, a Viharsarok szegény viékén, ahelyett h visszament volna az "őshazába" a sokkal módosabb Csallóközbe, Mátyusföldre...tehát a 70ezer tót-magyar már lojálisabb volt Magyarországhoz, mint csehszlovákiához...(A Bukovinai székelyek tisztán magyarnak vallották magukat és kb. 2-3 család kivételével mindenki hazajött)
Előzmény: Joranne_Sutt (1450)
passenger_to_frankfurt Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1451
Szerintem, már messze nem elég csak tiltakozni, és már a sovinizmus sem megfelelő kifejezés arra magyarellenes náci politikára, amit a szlovák kormány folytat.

>>SZLOVÁK EU-PÉNZEK: ''FELEJTSÉK EL A MAGYAR ISKOLÁKAT''

2008. 01. 04.

A Magyar Koalíció Pártja szerint a szlovák kormány képtelen lesz arra, hogy Szlovákia 2013-ig felhasználja azt a több mint 11 milliárd eurót, amelyre az uniós alapok révén lehetősége lenne. Az előző szlovák kormányban éppen az MKP miniszterei hatáskörébe tartozott az európai pénzek kezelése.

Farkas Iván, a párt parlamenti képviselője mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szerinte ennek főleg a hatásköri vita és a szakemberhiány lesz az oka, ami máris megmutatkozik, hiszen az elmúlt egy év során - amióta elvileg lehívhatók az európai pénzek - mindössze egyetlen pályázati felhívást jelentetett meg a kormány, az iskolaügy terén. Az uniós támogatásokért felelős régiófejlesztési minisztériumból a Brüsszel által kiképzett hivatalnokok többsége távozni kényszerült, és problémát jelent az alkalmazottak 20 százalékos csökkentését előirányzó kormányrendelet is, miközben az Európai Bizottság további 950 munkatárs felvételét javasolja - figyelmeztetett Farkas Iván. Az MKP politikusa szerint az eddigi jelekből - például a kormányközeli önkormányzatoknak juttatott állami támogatásokból - arra lehet következtetni, hogy a nemzetiségileg vegyes területekre nem jut majd a támogatásokból.

Felejtsék el a magyar iskolákat

Farkas szerint az említett iskolaügyi pályázat esetében a minisztérium alkalmazottaival közölték, hogy felejtsék el a magyar iskolákat, és csupán szlovák iskolákra nyújtsanak be pályázatokat. Az MKP szerint a kormány a magyar óvodákra, kultúrházakra vagy szociális otthonokra sem ad majd támogatást. Erre jó példa Farkas szerint a műfüves pályákra adott állami támogatások elosztása, amelyek az ország északi és középső részeibe irányultak, az egyetlen kivételt a rimaszombati járás képezte. Csak egyetlen vegyesen lakott község kapott ilyen támogatást: Nyitragerencsér.

Farkas elutasította a vádat, miszerint az előző kormány viszont a vegyesen lakott területeket preferálta volna. A régiófejlesztési minisztérium által kidolgozott anyag szerint az alapinfrastruktúra fejlesztésére felhasznált pénzek 14 százaléka jutott ezekre a területekre, például a 19 nagy közlekedést fejlesztő projektből csupán egyet valósítottak meg vegyesen lakott területen.

(bumm, SITA)<<

(www.bumm.sk)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1450
namost a délvidéki szlovákok ugyanolyan környezetben élnek mint a magyarországiak (falvakban), a vallásnak a XX. századi asszimilációban semmi jelentősége, ráadásul bőven vannak katolikusok is a délvidéken (horvátok, bunyevácok, magyarok) és a nyelvük ugyanaz. a XX. századi asszimiláció amúgy is nyelvi alapú és nem vallási.

a 20-as 140 ezer szlovákból kellene levonnod a hetvenezret, és ott van még a természetes szaporodás.
Előzmény: orientalisporta (1448)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1449
"Elsősorban korrekt, tisztességes hozzáállásra lenne szükség, ahhoz meg nem kell történelmi tapasztalat."

miért legyenek korrektek és tisztességesek azokkal akik az elválás előtt pont nem voltak azok? azért vegyük észre azt, hogy bár több száz évig semmi konfliktus nem volt szlovák és magyar között, a reformkortól kezdve hirtelen másodrendű állampolgárok lettek a saját hazájukban. most nyilvánvalóan ez nem a legjobb adható válasz, de ugyanakkor logikus következmény.

"Ez meg azért necces, mert mások lehettek nálunk sokkal intoleránsabbak is, mégsem vesztettek semmit. Tehát a területek, és főleg a saját népesség elvesztése, mint az intoleráns kisebbségpolitika következménye egyáltalán nem evidencia."

pedig evidencia. csak ki kellene tekinteni magyarországról és olvasgatni 19. század végi , 20. század eleji cikkeket, beszámolókat az akkori magyarországról. nem mind ellenéges propaganda, van jópár nyugat európai, aki a helyszínen tapasztalta azt hogy a magyar elit (=dzsentri, ill. közigazgatás) mennyire másodrendűként kezeli a kisebbségeket. érdemes romsics trianon könyvét elolvasni pl.

az persze igaz, hogy máshol sokkal jobban elnyomtak nemzetiségeket, de ott arányaiban nem 50%-nyi kisebbségekről volt szó, és ezen esetekben is vagy bejött vagy nem. egyszerűen az akkori magyarország túl gyenge volt ahhoz és a viszonyok sem olyanok voltak, hogy ezt el lehetett volna játszani. a szlovákok még 10%-nyi magyarral sem bírtak el, akkor hogy vezethetett volna sikerre a dualizmus kori policy? és nem egyértelmű hogy a kisebbségekkel szembeni intolerancia törvényszerűen szeparatizmushoz vezet?
Előzmény: Etheow (1445)
orientalisporta Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1448
nem , mindegy h a szlovákok színszlovák délvidéki falvakban, v magyar többségű városokban élnek...
szintén fontos tényező h a szerb ortodoxoktól elválasztotta őket a vallás , a magyaroktól ez nem mondható el...
Ráadásul az öntudatos szlovákok 1945ben elmentek, itt csak a magyarsághoz lojális emberek maradtak...(jól megfogták ezt a jelenséget a népszámlálások a trianoni magyarországon...1920 140 ezer szlovák, 1930 104 ezer, 1941 76 ezer--kb ez a 76 ezer költözött el lakosságcserévell)
Előzmény: Joranne_Sutt (1443)
dekretum Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1447
Szándékos eltúlzással jön ki belőle.
Előzmény: Etheow (1444)
dekretum Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1446
De Szerbiával nem volt lakosságcsere.
Előzmény: Joranne_Sutt (1443)
Etheow Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1445
Elsősorban korrekt, tisztességes hozzáállásra lenne szükség, ahhoz meg nem kell történelmi tapasztalat.

"az intolerancia miatt területet vesztenek"

Ez meg azért necces, mert mások lehettek nálunk sokkal intoleránsabbak is, mégsem vesztettek semmit. Tehát a területek, és főleg a saját népesség elvesztése, mint az intoleráns kisebbségpolitika következménye egyáltalán nem evidencia.
Előzmény: Joranne_Sutt (1440)
Etheow Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1444
Bocs, de fogadatlanul is megvédem repkényt. Ha valaki azt állítja, hogy a szlovák társadalom magyarokkal szembeni toleranciája és a magyar társadalom szlovákokkal szembeni toleranciája között minőségi különbség tapasztalható, akkor ebből az következik, hogy szerinte "a magyarok sokkal jobbak mindenben a szlovákoknál"?

Logikai áramkört mikor cseréltek utoljára?
Előzmény: dekretum (1439)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1443
maradt legalább 100 ezer szlovák 45 után az ország területén. ebből ma ezexerint kb 20 ezer vallja magát annak. namost az kétségtelen, hogy a többségük természetes úton is beolvadt volna, de a békéscsabai tömb beolvadása nem volt szükségszerű. szerbiában többen vallják magukat szlováknak, pedig ott 45-ben kevesebben éltek, és nyelvileg is könnyebb az asszimiláció.
Előzmény: dekretum (1442)
dekretum Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1442
Ilyen értelemben igen, a 2 tannyelvű oktatással csak azt érték el, hogy az ember sem magyarul, sem szlovákul nem tanulta meg rendesen az anyagot.
Előzmény: Joranne_Sutt (1441)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1441
"A hazai szlováksággal szemben a 90-es évek előtt sem volt intoleráns senki, úgyhogy valószínűtlen, hogy a tolerancia változása miatt vallották magukat többen szlováknak."

de igen, csak nem propagandisztikus módon, hanem a kötelező magyar nyelvű oktatáson keresztül.
Előzmény: dekretum (1439)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1440
vsz neked a történelmi tapasztalatok alapján ez a véleményed. nekik ilyen jellegű még nincs (mármint hogy az intolerancia miatt területet vesztenek), nekünk meg van.
Előzmény: Etheow (1438)
dekretum Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1439

"Magyar gyerek nem fog szlovák identitásúvá válni szlovák nemzetiségi kollégiumban."

 

Ezt tapasztalatból mondod? Hogy tudtál belebújni mások bőrébe? Vagy amit te nem tudsz elképzelni, az nincs is?:))

 

"mitől nőtt a szlovákság identitásvállalása, ha nem attól, hogy a társadalom toleránsabbá vált. "

 

Hát, ezt nem te, meg nem én fogjuk megmagyarázni, mivel én bevallottan nem értek ehhez, te meg ránézésre.:))

 

A hazai szlováksággal szemben a 90-es évek előtt sem volt intoleráns senki, úgyhogy valószínűtlen, hogy a tolerancia változása miatt vallották magukat többen szlováknak. 

 

De mind1, hogy hogyan van. Te itt fáradhattalanul a szlovák és magyar társadalom közötti minőségi különbséget igyexel kimutatni, hogy "bezzeg nálunk, ezzel szemben a szlovákoknál". Ez egyrészt mosolyt fakaszt bennem, másrészt meg azt akarom, hogy megnyugodj, ezért csak annyit írok: neked van igazad, a magyarok sokkal jobbak mindenben a szlovákoknál.

 

Csak azt nem tudom, hogy a magyaroknak a szlovákokkal szembeni magasabbrendűségük miért nem nyilvánul meg semmi lényegesben? Mert úgy veszem észre, hogy azért a magyarok is csak elpatkolnak 70-80 év után ahogy a szlovákok is, tehát mire is megyünk azzal a magasabbrendűséggel?:))  

 

"Vannak, akik még saját testvéreikkel sem képesek együttérezni, nemhogy nemzettársaikkal."

 

Megfordítva: van, aki bármely emberrel képes együttérezni, tekintet nélkül annak nemzetiségére, vallására, bőrszínére, stb.

 

Éppen ezért, készülj fel, ha te, a magyar, meg 1 másik ember, pl. 1 román fogtok kapaszkodni 1 sziklafalon, és én csak az egyikőtöket menthetem meg, akkor a választásom motivációja nem az lesz, hogy te magyarul kérsz segítséget. És tudod miért? Mert a román ember pont annyit ér, mint a magyar. Szal tőlem ne számítsál többletjogokra nemzetiségi alapon akkor sem, ha az életed múlik rajta. Elbeszélgethetünk a közös nyelvünkön, az iskolában tanított közös történelmen is poénkodhatunk, de nem élvezel előnyt nálam azért, mert te ebbe a nemzetbe születtél.:))   

 

  

 

 

Előzmény: repkény (1426)
Etheow Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1438
"a magyar szélsőjobbot"

Nekem ezzel a besorolással van egy kis problémám. Ki tartozik ide?

"Szlovákia déli pereme = Észak Magyarország. Ezen nem kell megsértődni."

Szvsz ezért a mondatért sokan téged is szélsőjobbosnak tartanának.

"Megértem a szlovákokat"

Nekem ez ebben a tekintetben igen nehezemre esik. Ha belegondolok, hogyan érezném magam fordított helyzetben (egy békediktátum következtében az ölünkbe pottyanna félmillió szlovák és jelentős, egybefüggő, szlovákok által lakott terület Magyarország északi részén), először is elgondolkodnék azon, hogy igazságos-e ez a szituáció, majd (ha már így alakult) legalább korrekt viszonyra törekednék a két nép között, és nem éreztetném velük lépten nyomon, hogy ez bizony a magyarok hazája és ők csak megtűrt idegenek.
Előzmény: FriendlyFire (1436)
Fatboy Slim Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1437

azt hogyan bírtad összehozni, hogy én vagyok a magyar szélsőjobb?

mondottam volt egy másik topikon, navracsicsot idéztem:

"egy konzervatív gondolkodású, magyar hagyományokat ápoló, nemzeti gondolkodású emberke vagyok".

szerinted ez szélsőjobb?

Előzmény: FriendlyFire (1430)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1436
ja, én a "területet a békéért" elv mellett állok. De a magyar szélsőjobbot utálom, mert nekik ez kevés lenne. Őket nem a szlovákiai magyarok nyelvhasználata érdekli, nekik az csak ürügy. Megértem a szlovákokat, hogy önként nem mondanak le egy cm2-ről sem (még magyar hivatalos nyelv bevezetésének formájában sem), de nem hiszem, hogy demokratikus körülmények között az EU-ban sokáig tartható ez az álláspont. Szlovákia déli pereme = Észak Magyarország. Ezen nem kell megsértődni.
Előzmény: Etheow (1435)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!