Keresés

Részletes keresés

kinga71 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 72089
kollina, pont akartam ma délelőtt írni, hogy a sotés protkollról te tudhatod a legtöbbet:)
Előzmény: kollina (72086)
=***= Creative Commons License 2006.11.28 0 0 72088
Szia Era!

Drukkolok, hogy minden rendeben legyen!!! A 6 szerintem jó, inkább kevesebb, de jó minőségű petesejtből lesznek a babák. :-)

Szerintem 5-öt nem ültetnek vissza max. 4-et, de azt is csak a sokadik alkalomra vagy fagyasztott embriók esetében. Az általános a 3.

Visszaültetésnél kérd ki az orvos/biológus véleményét, ők jobban látják milyen esélyekkel indulnak a manók. Hajrá, szorítok!!!
Előzmény: era27 (72087)
era27 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 72087
Szia =***= !

Tegnap megvolt a punktio, 6-szép nagyot sikerült leszívniuk.Nem ájulok el ettől a számtól, de a nullánál több.:)
Ma kell hívnom a biológust, hogy sikerült e a megtermékenyítés és hogy szerdán vagy csütörtökön lesz e a beültetés.
Tegnap volt ott egy nő, akinek 8-at sikerült megtermékenyíteni és 5-öt ültet vissza, 3-at lefagyasztat. Azt mondta minél több van benn, annál nagyobb az esély, ha mind az öt beágyazódik, akkor 3-at úgyis leszívnak a 8-9.hét környékén. Nekem ez morbid. Hiszen akkor már szívhangok vannak meg minden. Persze ez az ő dolga, nem az enyém. Nekem még fogalmam sincs, hányat kérjek vissza, ha a biológus pozitív választ ad ma!
Te jól vagy?

kollina Creative Commons License 2006.11.28 0 0 72086
Kinga, ne haragudj, nem direktben neked írok, csak épp a Te hsz-ednél kattintottam a válaszra.

Én a SOTE-ra jártam/járok, és nekünk is van ott lefagyasztott embriónk. 2002-ben fagyasztottak le 2*4-es csomagot, amiről ugye rendelkezni kellett. Amikor 2004-ben megkaptam az egyik adagot, utána jött a levél, hogy mi legyen a maradékkal. Azért azt nem hiszem el, hogy nem küldenek levelet. De 10 év alatt tényleg sok minden történhet, halál, válás, költözés, stb, ami miatt egy levél nem ér célba, vagy ismeretlen a címzett. Én azért nem tudom elképzelni a SOTE-ról, hogy csak úgy fogják, és minden előzetes körüljárás nélkül megsemmisítenek "embereket".

Én abszolút felelőtlennek, hanyagnak tartom azokat a szülőket, akik tudják, hogy van lefagyasztott embriójuk, és éveken keresztül nem veszik a fáradtságot arra, hogy nyilatkozzanak a sorsuk felől. Ha valakinél családi tragédia történt, attól még vehetné a fáradtságot és kérhetné a megsemmisítést, vagy a tudományos célra történő felhasználást. (adományozás még nem jöhet szóba sajnos, legalább is a SOTE-n nekem ezt mondták a legutóbb) De könnyebb nem szólni, és csendben kivárni, másra hárítani a felelősséget. Mert akárhogy is nézzük, egy másik ember életéről dönt az, akinek van lefagyasztott embriója. És kimondani azt, hogy semmisítsék meg, nagyon nehéz. De gondolom ezt nektek nem kell magyarázni.

Kingának igaza van abban, hogy akinek van már egy gyereke, az másképp gondolkodik a fagyasztott embriókról, de ez akkor sem menti fel a gyerekteleneket.

Nem biztos, hogy amit a média mond, az mind igaz. Erősen szűrni kell az infók között sajnos, és a "lombik üzletág" sem mentes az intrikáktól, és sajnos a pénz itt is nagy úr. :((((((

Mikolt, ha valakinek 12 fagyasztott embriója van, és volt sikeres beültetésből gyerek, vagy spontán gyerek, az is kinyílváníthatná akaratát. Ha anyagilag nem engedheti meg magának a több utódot, attól még beszélni, dönteni tudnia kellene!

Manó, amikor aláírod a fagyasztásról szóló papírt, ott 3 lehetőség közül választhatsz (fagyasszák, mert kérni fogod, felajánlod kutatási céllal, semmisítsék meg). Sőt, azt is meghatározhatod, hogy a pároddal közösen, vagy külön-külön is jogosultak vagytok-e rendelkezni. Ha a fagyasztáskor dönteni lehet, a 10 év alatt bármikor megteheted, csak persze be kell fáradni az intézménybe. Azt persze nem tudom, mikortól van a SOTE-nak lehetősége arra, hogy fagyasszon. Szerencsére nálunk már volt.


Igazából én nem védeni akarom az intézetet , a többieket nem is ismerem, csak azt nem szeretem, ha valaki kinyilvánít egy véleményt arról, amiről semmit nem tud, vagy csak szóbeszédből van egy képe róla.
Előzmény: kinga71 (72078)
=***= Creative Commons License 2006.11.28 0 0 72085
Azt hallottam, hogy egyenlőre nem változik a támogatás - marad az 5.
A Kaáliban (Bp) a fizetős (ICSI-vel, AH-val) Kb. 600e + a gyógyszerek (azok ugyanannyiba kerülnek).
Előzmény: manó-71 (72084)
manó-71 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 72084

Szióka!

Nekem elsőre Long szerinti kezelés eredménye túlstimú lett 21 sejtel és rengeteg bonyodalommal. Következő alkalommal az elsőből tanulva, Antagonista szerint, két sejtett sikerült leszívni. Azt a doki sem tudhatja előre, hogy a szervezeted hogy reagál a hormonokra, nekem azt mondták, hogy mostmár harmadikra kb. jó lesz a gyógyszer beállítás, de mivel nálam kétnap alatt ugrott meg az elsőnél a hormon és a tüszők is, ezért már az ötödik naptól nézünk majd hormont is és gyakrabban. (Ha állambácsi is úgy akarja, és nem csak kettőt fog támogatni, nekem már kettő volt.)

Lányok, támogatás nélkül volt már valakinek lombikja? Kb. mennyire jönn ki a kezelés, gyógyszer nélkül, azt kb. tudjuk, meg egyénfüggő is. Állambácsi mikor dönt ezügyben?

Előzmény: jamelia (72058)
manó-71 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 72083

Jó reggelt mindenkinek!

A tegnapi témához szeretnék hozzátenni ill. elmondani a saját véleményemet. Kb. egy éve beszélgettem egy sote-s, azóta intézetett váltott, társunkkal, aki a következőt mesélte el. Első stimuja jól alakult, 14 megtermékenyült petesejtje volt. Hármat ültettek be és nyilatkozatott írt alá, hogy kéri a többi fagyasztását. Másolatott nem kapot, nem is kért, nem gondolta, hogy szüksége lehet rá. Sajna nem sikerült az első beültetés és mikor a dokit kérdezte, hogy mikor lehet a fagyasztott embriókért menni, a doki széttárta a kezét és azt mondta, hogy ez az eljárás náluk még nem létezik, de a törvény előírja, ezért kell a nyilatkozatott kitölteni. Eről azért illet volna a pácienseket tájékoztatni.

Saját véleményem, hogy valahogy rendezni kell a dolgokat, de jól átgondolva, és az érintettek véleményét is meghallgatva. Én el tudnék képzelni egy olyan rendszert, hogy fagyasztáskor keljen nyilatkozni, hogyha két-három éven belül nem jelentkezünk, akkor mi legyen a sorsuk. Természetessen lehessen hosszabítást is kérni, de lehessen felajánlani másnak, vagy kutatási célra, vagy elég durva, de megsemmisítésre. Mert ugye mi mindannyian azért járunk ilyen intézetekbe, mert babát szeretnénk, 1-2-3 vagy mondjuk talán négy gyermek a vágyunk, álmunk, de ha sok marad 8-10, azt már ugye nem tudjuk beválalni, korunk, anyagi helyzetünk stb. miatt. Alaposan átfonzolt intézkedésre van szükség és arra, hogy olyanok hozzák meg ezt a rendeletett, akik valamilyen modón érintettek az ügyben, mert aki nincs benne, annak gőze sincs, hogy mi min megyünk keresztül!

Előzmény: Törölt nick (72081)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72082
dajkaanyaságnak hívják.
Előzmény: krisina (72079)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72081

kevered a két dolgot. van egyszer a fel nem használt és lefagyasztott embirók ügye (konc) és van a menet közben "túltermelt" fagyibabák esete (sote), aminek a fagyasztására rendelet kötelezte az összes medkp-ot, de a sote csak 2001-ben kapott erre engedélyt. tehát az állam egyik keze előírta neki kötelezően azt, amit a másik keze még nem engedélyezett.

 

tehát sztem itt nem levelezésről van szó, hanem aktív, lombikozó párok "felesleges" fagyijairól. nyilván, aki a sikertelen akció után visszament és új programot indított a fagyikra alapozva, az nem járt így, csak az, akinek vagy sikerült és nem látták többet vagy nem sikerült és úgy tűnt el. persze ez utóbbi csak spekuláció, de a lényeg a két rendelkezés ellentéte, érted?

Előzmény: kinga71 (72078)
Mikolt Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72080

nem lehet valakit arra kotelezni, hogy megszuljon egy gyereket. barmi tortenhet x ev alatt, elvalhat, meghalhat, elszegenyedhet, barmi, ami befolyasolja a gyerekvallalast.

 

es ha mondjuk valakinek 12 fagyasztott embrioja van? keptelenseg minddel probalkozni.

Előzmény: krisina (72075)
krisina Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72079

Ha már így csapongunk, akkor én meg azt nem udom megérteni, hgy miért nem tudnak törvényes keretet biztosítani a "béranyaságnak".

Biztosan az is sokak számára megoldást jelentene, és végülis az mégiscsak a sajátjuk, csak más anya hordaná ki. Volt is egyszer erre egy példa vhol, hogy volt egy anyuka aki otthon volt a három gyerekével és közben valakiknek bevállalt egy ilyet.

 

És akkor én most megyek is alunni! Jó éjt!

kinga71 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72078

Én nem tudom, hogy a sotén mi a rendszer, nem jártam oda soha, de hát most tényleg, nem tudtak volna írni egy tetves levelet mindenkinek? Ilyet a temetkezési rt csinál, hogy kimész, és ha szerencsés vagy, ott egy sárga post-it a dédszüleid sírján, hogy x napon belül fizess, vagy különben kihantolják őket. És ha nem mész minden héten? Vagy ha lemossa a post-it-et az eső?

Előzmény: Törölt nick (72076)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72077

de annyi pénzük csak van, hogy egy postabélyeget vegyenek és megírják levélben, hogy köszönjük, nem élünk vele, és felajánljuk vagy megsemmisíthetik. ez nem anyagi kérdés, hanem tipikusan kulturálatlanság. :-(

Előzmény: krisina (72075)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72076

nononono. én vagyok az utolsó, aki megvédi a pappot, de ez a "pappék döntöttek, gond nélkül" - na sztem ez az egész célja. hogy az egyes klinikák egymás közötti harcában a páciens elbizonytalanodjon... :-(

 

ugyanis amíg a konc nem tudja megoldani, addig ne vizsgálódjon másoknál ilyen erkölcsi magaslatról.

Előzmény: kinga71 (72074)
krisina Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72075

Malena!

 

Igazad van, de biztos sokan vannak olyanok is akik mondjuk anyagi helyzetük miatt nem tudnak több gyereket vállalni. Lehet, hogy már eleve ahoz kellene kötni a fagyasztást, hogy utána kötelező a visszaültetés. Vagy ez hülyeség?

Előzmény: Törölt nick (72072)
kinga71 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72074
Nem tudja, hogy mit fog csinálni, beszéltem vele én is. Az van, hogy ők hogy döntsenek erről? Látod, a pappék döntöttek, gond nélkül, van aki ezt megteszi, ő nem. de mivel nem tudják őket tartani, ezért ez egy jó kis morális patthelyzet. mert ők még arrók sem dönthetnek, hogy akkor ok, adják őket örökbe, vagy használják fel kutatáshoz (bármilyen szarul is hangzik ez). csapda, és szép nagy.
Előzmény: Törölt nick (72072)
kinga71 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72073
Ez tényleg furcsa ám, hogy amióta megvan a fiunk, én is másképp gondolok a fagyasztóban lakó embriókra. Tényleg más...
Előzmény: krisina (72069)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72072

tudom, pont arról panaszkodott a konc, hogy a megkeresettek töredéke hajlandó egyáltalán válaszolni. a legtöbben tojnak a fagyibabákra. szomorú, de így van: http://www.nlcafe.hu/cikk.php?id=54&cid=23526

 

azt meg, hogy ő nem fogja megsemmisíteni, hát, ez jól hangzik, de hát mit fog csinálni??? elpusztulnak, károsodnak maguktól. :-( az egész helyzet kusza és megoldatlan. :-(

Előzmény: kinga71 (72067)
krisina Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72071

Ha nekünk is sikerülne fagyasztani, azt hiszem mi is fizetünk értük, és amint lehet beültetettjük.

Előzmény: krisina (72069)
kinga71 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72070
jamelia, nyugi:) Még bármi lehet:) Mivel első lombik, ezért nem egy óriási lórúgással kezdtek, most látják, hogy reagálsz a cuccokra, és ez alapján emelik(csökkentik) az adagot. Ennek sajna semmi köze a valódi ciklusodhoz, ez egy "kreált" ciklus. Azért lesz uh és vérvétel, hogy ha kell emeljen az adagon. Anno nekem volt olyan stimum, hogy kétnaponta nézték, és így finomhangolt a doki. Szorítok:)
Előzmény: jamelia (72058)
krisina Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72069

Ez egy baromi érdekes kérdés szerintem, mert mielőtt nem szültem, addig simán úgy gondoltam, hogy ha esetleg maradna fagyasztott embriónk, esetleg lemondanánk róluk. De most, hogy látom a fiamon, hogy mennyire kettőnkből van "összegyúrva" nem bírnám elviselni a gondolatot, hogy valahol van egy másik Máté, és nem tudok róla semmit. És azt sem tudnám kimondani, hogy dobják ki. Én egyszer beszéltem ezzel kapcsolatban a Konczal és nekem nagyon úgy tünt, hogy ő sem akarja kimondani ezekre az embriókra, vagy ahogy ő fogalmazott gyerekekre a halálos ítéletet.

Egyszer ezt is mondta, mikor arról volt szó, hogy felhasználjuk e a 2 évvel ezelőtti fagyi babákat: "Én ezt nem dobhatom ki, hiszen ezek gyerekek."

Előzmény: kinga71 (72067)
kinga71 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72068
Mármint, már amikor lejárt a fagyasztás első éve, akkor kérték.  (Gondolom másoktól is.)
kinga71 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72067
Én úgy tudom, hogy mindenki fog kapni levelet, hogy rendelkezzen. Mi nyáron hosszabbítottunk egy évre megint, kérték, hogy tegyünk így. Valószínűleg levelet is fogunk kapni, hogy fizessünk a tárolásért, ki fogjuk fizetni, az "újak"-nak ez már eleve fizetős szolgáltatás lesz. Hát ez lesz a bmc-ben.
Előzmény: Törölt nick (72066)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72066
én úgy látom, megkezdődött a harc az intézetek között. konc maga is nemrég panaszkodott a sajtóban, hogy hamarosan lejár a bmcben tárolt többezer embriónál a 10 év, és hogy a lombikozó párok nem törődnek velük, nem ajánlják fel, de nem is rendelkeznek a sorsukról. most egy más minőségben bevonult a klinikára, és az ugyanebben a cipőben járó pappprofot beégette a bulvármédia előtt. hát én ezt nem tartom túl etikusnak. kiváncsi vagyok, a bmc mit fog tenni, amikor ott áll, ugyanilyen helyzetben...
Előzmény: quizas (72063)
vivko1 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72065
Szia!
örülök h. minden rendben odabent.
dokinő:(

Én a dokinál voltam párszor, ő nagyon normális, kedves, aranyos.
feküdtem pár dr.nős kismamival Szegeden a klinikán, hát sok "szépet" mondtak róla.

Előzmény: ani0227 (72064)
ani0227 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72064
Eltaláltad vivko!
Ma voltam bent Gyulán a kórházban kontrollon.Nagyon-nagyon kedves volt a doki!Azt mondta,hogy vannak összekötetései Debrecennel,és Győrrel és szivesen segít ha át akarok menni máshova!Nagyon jót nevetett a doktornőn,de fel is volt háborodva.Amúgy minden rendben van odabent!És mostmár eldöntöttem,hogy váltok!Ugyanis ma kellett visszahívnom a doktornőt,hogy hogyan alakultak a dolgok hétvégén,és azt mondták a vonal végén,hogy ne is keressem egy hétig,mert nem lesz!(akkor miért mondta,hogy hétfőn hívjam?)Hát nem tudom,ha most nem mentem volna vissza kontrollra akkor továbbra is idegeskednem kéne,hogy mi fog velem történni?!Mert történhetett volna szerencsétlenebbül is!Adni akartam pénzt a dokinak,hogy foglalkozott velem,de ellenkezett,és mondta hogy ezt kötelességének érzi és ez természetes dolog!(soha nem voltam még nála ezelőtt)
Előzmény: vivko1 (72057)
quizas Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72063
Lányok,

H már olvastátok és kibeszéltétek, bocs. Ha nem, érdekelne a véleményetek. Tényleg megtörtént? Van érintett?

Sote - életképes embriók megsemmisítése
barna27 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72062
úgyértem a következő hónapba pontosan jött meg a sikertelen lombik után?
Előzmény: mullyka (72060)
jamelia Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72061

igen, gondolom...csak úgy első hallásra, első lombiknál azért  nagyon elkeseredtem...

holnap reggel már okosabbak leszünk...

Nagyon köszi!

Előzmény: szrjudit (72059)
mullyka Creative Commons License 2006.11.27 0 0 72060

Szió.Hát sajnos igen.Max 1-2 nap volt az eltérés.6szor voltam az utolsónál már 1hét után megjött.A 3 hetet mindenképp meg kell várni beültetés után.Ha addig semmi gixer akkor talán az ultrahang is már mutat valamit :-)

Előzmény: barna27 (72051)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!