Keresés

Részletes keresés

beyaaa Creative Commons License 2004.04.29 0 0 23844
Sajnos :((
Előzmény: csite (23843)
csite Creative Commons License 2004.04.29 0 0 23843
v@zze, teljesen elkopunk :(
zuzmo Creative Commons License 2004.04.29 0 0 23842
mi se jöhetünk. nekem munka :(
sorry.zuzmo
Előzmény: tomlaker (23803)
tomlaker Creative Commons License 2004.04.29 0 0 23841
aktualizálom

1.Tom -Szajk+ szombat este+ pezsgő+vasárnap ebéd
2.Tom -pezsgő+vasárnap ebéd
3.Rosti-Szajk+ szombat este+ pezsgő +vasárnap ebéd
4.Rosti-Szajk+ szombat este+ pezsgő +vasárnap ebéd
5.Csite -Szajk+ szombat este+ pezsgő+vasárnap ebéd
6.Csite- Szajk+ szombat este+ pezsgő+vasárnap ebéd
6,5.Csite(kis csite) nem lehet elég korán kezdeni :-)))
7.MacMelon-Szajk+szombat este+pezsgő+vasárnap ebéd
8.MacMelonné-Szajk+szombateste+pezsgő+vasárnapebéd
9.Ászokfa - szajk
10.zuzmo-Szajk+ szombat este+ pezsgő+vasárnap ebéd
11.zuzmo-Szajk+szombat este+pezsgő +vasárnap ebéd
12.Tybald-Szajk+ szombat este+pezsgő+vasárnap ebéd
13.Tybald-Szajk+ szombat este+pezsgő+vasárnap ebéd
14.Tom csak pezsgő+ vasárnap ebéd

ezek szerint 13 főnek foglaljak vasárnap ebédhez
és a pezsgőpincelátogatásra bár csitéék még nem tudják hogy abszolválják az 5 emeletes pincerendszert:))

ha valaki változtatna még ezen, az jobb lenne ha felhivna
kösz
Tom

Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.29 0 0 23840
lassan elfogyunk :( Akkor Macmelonék Tybaldékkal jöhetnek?
Előzmény: beyaaa (23834)
Öthetes Júzer Creative Commons License 2004.04.29 0 0 23839
No, tehát kedd este Vesztergombi kóstoló volt a Monarchiában. A közönség hagyományosan egy kicsit merev vagy feszélyezett (tessék választani), a borász viszont megnyerően szerény.

A borászatról általában

A borászat jelenlegi termőterülete 20 ha, van 1 ½ ha pinot noir új telepítés, a többi termő. Ezen kívül még 6-7 ha-ról felvásárolnak. Egyiket sem szeretnének középtávon bővíteni.

Mint már tudjuk, ugyebár, elkészült az új, modern multifunkcionális pince-töltő-bemutatóterem-vendégház komplexum a 6-os út mellett (3 kétágyas szoba, egy négyágyas). Ez egy új, teljesen automata palackozót is magában foglal (eddig ugyanis kézi címkézés volt). A pince praktikus, a hordók teljesen körüljárhatók, a hordók könnyezését hamar észre lehet venni.

A 7 kóstolt tételből 5 van forgalomban, kettő pedig '03-as hordóminta volt. Jegyzetek:

Szekszárdi Rozé 2003 (80% kékfrankos, 20% kadarka)

Ez számomra némileg meglepő módon teljes érésig tőkén hagyott szőlőből készült. Így 13%-os lett, tartalmas, zamatos, de az illata is pont rendben van - nem az a tolakodó geil fruttis-szamócás, amitől félni szoktam.

Ízben sem túl édeskés, és egészen hosszú utúíz egy rozéhoz képest. Kellemesen friss, harapható, 0,8-1 g/l CO2 tartalommal, várhatóan még sokáig megőrzi a frissességét (ehhez kapcsolódó sztori: a régi palackozó kirámolásakor találtak egy 97-es rozét a hűtőgép tetején, ami barátok közt is öt évet jelent hűtés nélkül, ráadásul álló helyzetben... ennek ellenére állítólag teljes mértékben élvezhető volt)

Szekszárdi Chardonnay Késői Szüret 2001

Ez a fajta, ha jól értettem, 1997 óta készül, kis tételben (ami 1500-2500 palackot jelent évente), így nincs is igazán piacon, jobbára csak bemutatókra viszik és a pincében adják. A 2000-es különösen jó évjárat volt, az még 5-6 évig csak javulni fog palackban.

A 2001-es kicsit talán szerényebb. Már eleve barrique hordóban erjedt ki, mégsem uralkodik a fa (a borász szavaival: „nem füstszagú, nem faízú”), ilyen értelemben elég jól összeérett. Azért szerintem a savaiban van valami haragos élesség - nem annyira szekszárdi paprikásságot éreztem. Október végi a szüret (és 14% alkohol alatt van valamivel), de a kései szüret és a napnak meglehetősen kitett dőlő ellenére sem égtek ki a savak (talán 2001 miatt).

BTW: a barrique hordókat többnyire Szigetvárról vásárolják (itthon általában a zempléni tölgyet dicsérik, ő azonban a finom gyulai tölgyre esküszik, melynek pont a szekszárdi stílusnak megfelelő finomságú cserzőanyagot ad hozzá a borhoz). Emellett többek között osztrák, francia hordókkal is dolgozott már. Most sátoraljaújhelyi kishordókat akar kipróbálni.

------------------------------------------------
No még délután nekiveselkedem... Next on programme:
- Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2001
- Szekszárdi Bikavér 2000
- Szekszárdi „Turul” Cuvée 2000
- Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2003 (hordóminta)
- Szekszárdi Kékfrankos 2003 barrique (hordóminta)
- és néhány szó az olaszrizlingről, merlot-ról, "Csaba" cuvée-ről

csite Creative Commons License 2004.04.29 0 0 23838
A múltkor említette valaki Ebnernek a 7-s hordó küvéjét, és hogy ha jól emlékszem, akkor azt is hogy felvásárlásra került a ismerősei által. Ehhez képest a Bt-nél még van kb. 250palack, 5500HUF-ért.
bacchus Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23837
Tudomásom szerint többfajta kitűnő német fehérbort (Mosel-ből, Baden-ból, Rheingau-ból, Rheinhessen-ből, ...) lehet majd hamarosan a Mammutban levő Boráriumnál kapni. Érdeklődj utána!!!
Előzmény: macmelon (23757)
borcsősz Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23836
Egyébként egy igen érdekes helyzet van, mert a 2002-es Solus Merlot éppen most kerülne forgalomba, de már előjegyzésben elfogyott az összes. Ezzel megelőzte 2000-es testvérét, aminek azért volt egy jó hónapja a polcokon.

Ez érdekes...

Előzmény: borcsősz (23835)
borcsősz Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23835
Tegnap esti borklubunk felhozatala:
Gere Attila borai:

Olaszrizling'03:

Rosé Cuvée'03:

Pinot Noir'02:

Kékfrankos Prestige'02:

Medoc Noir'02:

meglepetés: Solus Merlot'02:

és...

Árvay János
Tokaji Hárslevelű'00 (kései)

Aki ott volt most leírhatná a benyomásait a borokról ide is!

beyaaa Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23834
Sziasztok !
Sajnos erősen közbejövés van, igy ha nem nagyon kavar be, akkor most mi is kihagynánk :(

Nagyon sajnálom :((((
B.

Előzmény: Törölt nick (23823)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23833
Családi majális miatt sajna ki kell hagynom
Előzmény: Cirfandlia (23832)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23832
és ecetes bortól döglött sörig :)
látunk hétvégén mester?
Előzmény: Törölt nick (23831)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23831
Borászati technikum Budafok, de ez csak középfokú.
A kertészetin már kibővült, az én időmben tartósítóipari karnak nevezték. Volt ott minden a savanyú uborkától a meggybefőttig
Előzmény: csite (23825)
Öthetes Júzer Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23830
Alkoholban Vesztergombi is nagyon erős lesz. Hagyta a teljes beérést a zamatok miatt: 14,5-15%...
Előzmény: Cirfandlia (23829)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23829
különleges; vagy inkább extrém volt. Vörösboros vidékeken rendkívüli; viszont néhol a fehérboroknál az elégett savak és a túlzott alkohol sztem problémás lehet. Gondolom Vesztergombiéknál bejött; tegnap Gere is sűrűn az égre nézett; annyira dícsérte 2003-t.
Előzmény: Öthetes Júzer (23828)
Öthetes Júzer Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23828
Addig is: a 2003-as évjárat szerintetek minden magyar borvidéken kiválónak vagy akár különlegesnek is minősíthető?
Előzmény: Cirfandlia (23827)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23827
persze, írjad!
Előzmény: Öthetes Júzer (23826)
Öthetes Júzer Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23826
Holnap beírom jegyzeteimet a kóstolóról, meg hogy miket mondott a borász a birtokról, a 2003-as évjáratról, etc., ha érdekel benneteket...
Előzmény: Öthetes Júzer (23819)
csite Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23825
hol van ilyen? a kertészetire gondolsz? :)
Előzmény: robicsek (23824)
robicsek Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23824
Szvsz van, de ettől még szvsz nagyon helyes, ha - mint a régmúlt céhes időkben - világot látnak az ifjak hogy mindenhonnan tanuljanak.

Annak már kevésbé örülnék ha a megszerzett tudást nem itthon hasznosítaná.....

Előzmény: csite (23821)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23823
Ahoj!
Delantát mi is visszamondtuk, kicsi a rakás alapon!:) A lista részemről aktualizálva.

1.Tom + pezsgő+vasárnap
2.Tom + pezsgő+vasárnap
3.Rosti + pezsgő
4.Rosti
5.Csite
6.Csite
6,5.Csite (kis csite) nme lehet elég korán kezdeni :-)))
7.MacMelon + pezsgő + vasárnap
8.MacMelonné + pezsgő + vasárnap
9.Ászokfa
10.zuzmo
11.zuzmo
12.Tybald + pezsgő + vasárnap
13.Tybald + pezsgő + vasárnap
14.beyaaa
15.beyaaa
16.Tom csak pezsgő+ vasárnap

Előzmény: macmelon (23815)
miriuta maci Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23822
Köszi az infót.
Előzmény: csite (23820)
csite Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23821
Magyarországon miért nincs megfelelő színvonalú borászati-szőlészeti oktatás????

:(

Előzmény: Cirfandlia (23816)
csite Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23820
Monarchiában talán van vylyanos, de félédes asszem
Előzmény: miriuta maci (23817)
Öthetes Júzer Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23819
Kollegák!
Volt még valaki a tegnap esti Monarchiás Vesztergombi kóstolón?
Bortárs Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23818
Köszi az info-t
Előzmény: robicsek (23795)
miriuta maci Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23817
T. Cirfandlia!

Szerinted van esélyem bárhol BP-en cirfandlihoz jutnom?

Ittam már juhfarkot, zeuszt, budai zöldet de cirfandlit még nem és a hétvégén Villányban (ahogy jelezted is) sem kaptam sehol.

Előzmény: Cirfandlia (23816)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23816
másról is essék szó:
Magyar borász Dél-Afrikában

Dél-Afrika a legnagyobb ütemben fejlődő „borállamok” közé tartozik, s kitűnő produktumai egyre jobb áron adhatóak el a világ fontos piacain, hangsú-lyozza Gál Tibor egri borász. Közvetlen benyomásai vannak Dél-Afrika borászatáról: a „flying winemaker” (világjáró borász) 2001 óta vesz részt a frissiben alakult Capaia pincészet felépítésében. Gál a vállalkozás résztulajdonosa is egyben. A borász a világhírű toscanai Ornellaia pincészet szakembereként szerzett reputációjának és az ott felépített kapcsolatainak köszönhetően került Dél-Afrikába. A Capaia területei 160 hektárt tesznek ki, amelyen ez ideig 60 hektár szőlőt telepítettek el. Az első szüret 2003 tavaszán zajlott le, s az ideit követően már viszonylag nagyobb mennyiséggel léphetnek piacra. Gál szerint jó esély van arra, hogy a Budapest Bortársaság közreműködésével hazánkban is megismerhessék a fogyasztók a Capaia-borokat, sőt más dél-afrikai termékek behozatalát is tervezik. A borász a dél-afrikai borászat dicséretének illusztrálására még egy személyes példát is említ: fia, a 19 éves ifjabb Gál Tibor hamarosan Dél-Afrikába utazik, egy ottani híres egyetemen tanul majd borászatot.
macmelon Creative Commons License 2004.04.28 0 0 23815
1.Tom + pezsgő+vasárnap
2.Tom + pezsgő+vasárnap
3.Rosti + pezsgő
4.Rosti
5.Csite
6.Csite
6,5.Csite (kis csite) nme lehet elég korán kezdeni :-)))
7.MacMelon + pezsgő + vasárnap
8.MacMelonné + pezsgő + vasárnap
9.Ászokfa
10.zuzmo
11.zuzmo
12.Tybald
13.Tybald
14.beyaaa
15.beyaaa
16.Tom csak pezsgő+ vasárnap

(És a pécsieknek megint köszi a szervezést!!!)

Előzmény: tomlaker (23811)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!