Kalapáccsal kocogtasd körbe egy 10 percig,utána bele a vágásokba egy szerelővasat és jó lesz.Úgy rátud gyógyulni hogy volt mikor elgörbítettem a tartókat a vázon.
Altalajlazítóval kapcsolatban kinek mi a véleménye Mtz 552-s után szeretnék! Házilag kivitelezhető és olcsóbb lenne? Meg egy kombinátort is szeretnék csinálni ha házilag olcsóbban ki jönne egy olyan 2.6m!
Ez egy netes kép... Nekem a régi lengyelen már reverberi van... A most használt 15m osztrákon kicsit nagyobb, de az is reverberi... Ha csak a légüst a baja, akkor próbáld valahogy szétszedni... A reverberihez van minden... A rauhoz nem tudom, hol kapni... 2.5 barig nem is nagyon kell a légüstbe levegő... De ha szakadt, akkor gatya már...
Igen le lehet! Üzembetartó lesz beírva mindenki, de egy 30-40 éves pótkocsinál már nem nagy dolog. Így legalább tudod használni. a 100-150 ezer egy kicsit erős, de ez arról szól kit hogy tudnak megfejni.Előre egyezzél meg.
ugyan ilyen van nekem is fent ha lehetne ugyan ilyet szeretnék bár azt mondják a rau arany árban mér mindent.kérdés a légüstöt szerelted már mert én meg sem bírtam mozdítani és 100% hogy át van szakadva.
Az a lényeg,hogy tulaja legyen a pótkocsinak,ne üzembetartója!
Ha van okmánya el tudsz menni az okmányirodába és el mondják,mi a teendö!
Ha meg még akarsz többet,akkor a műszaki vizsgahelyen,hogy nincs e más alváz szám ilyen HW vagy MBP pótkocsi!
Jobb ha óvatos vagy,mert ha baj van elveszik a pótkocsit és a pénzed is ugrott!
olyan ember neven legyen ami betöltötte a 18 életévét,mert ha nem akkor is elveszik!
Én elmentem,olyan helyre ahol,kiskorura volt ráirva,és azt tanácsolták,nehogy megvegyem,mert az nem számit embernek,ha 18 alatt van,és a törvénysértést követek el,és az állam elveszi ,mert nem lehet kiskorunak kocsi vagy egyébb munkagép a nevén!
De el fogják mondani az okmányirodába,mert könnyen átvágják,az embert,ök azért vannak ,hogy segítsenek!
Nagy vonalakban annyi hogy rendszer váltás előtti legyen a gép vagy pótkocsi és egy olyan adásvételit írtok amiben feltüntetitek hogy közúti forgalomban nem vett részt, mert telepes gépként használták. De jobban utána fogunk járni édesapámmal mert van rs 09-ünk 1965-ös és annak sincsenek papírja. De azt majd tavasszal.
Szerintem először derítsd ki, hogy nem fut-e ilyen alvázszámmal már egy másik kocsi...(Magyarország...hehe). Aztán egypár helyen elintézik üzembentartóival...(felénk 100-150e)
Szét kell szedni a reduktorházat.Általában azért szokott folyni az olaj mert fel lazulnak a csapágyak és lóg az egész kerék.
Emeld meg az elejét és rángasd meg a kereket, ha lötyög akkor az lesz a probléma.
Mindenféleképpen szét kell szedni a szimering cseréhez is.
Leveszed a kereket, körbe kicsavarod a reduktorházat összefogó csavarokat, átlósan a két oldalán van két 10-es menetű furat, azzal tudod széthúzatni.
Mielőtt elkezded széthúzni tegyél alá egy edényt az olajnak, kb 5-10mm-t kell kihúzatni aztán kézzel leemelhető az egész.
A féltengely végén van két 12-es csavar egy nagy alátéttel, ez szokott fel lazulni.
Ez a két csavar tartja az egész féltengelyt, ha kicsavarod ezt a két csavart, leveszed a görgős csapágyat utána a fogaskereket és ki lehet a féltengelyt húzni. A többi már adja magát.
Fogyasztani fogyaszthat egy kicsit! Egyébként más helyi is van ahol elmehet az olaj. Én a tavasszal cseréltem az olajhűtőnél a gumicsövet mert ott csöpögött egy kicsit. Nem sokat, de azért 250 üzemóránál már okozhat meglepetéseket, ha nem nézi valaki az olajszintet.
Üdw! Ha a szelep fedélen a szellözö nem ellégé szelel,,attol fogyaszhat a motor egy kis olajat? Mert a héten pucoltam meg a szellözöt azelööt eddig még sosem,,,volt is kis korom benne... mtz 820 as,7 éve hajtom a traktort!
A 82-es mtz-mnek az első kerékagyából szivárog az olaj azon a két lyukon. Már összeolajozta teljesen a felni belsejét. Szimeringet kell cserélnem, ugye? Mit hogy szedjek szét, még nem csináltam? Előre is köszönöm!
Ha nem vmi extra probléma miatt lett gyűrűzve kevés üzemóránál, akkor a sz@rnak adtál egy pofont... A hüvely hordósra kopik, az eredeti gyűrűvel együtt...ha újat raksz bele, annak be kell kopni, aztán legtöbbször nem lesz jó...(kivéve talán a Götz gyűrű)
Üdw! Adagolós úr! Erre régi bejegyzésre irok. Nemtudom hogy mostanság használja e a forumot..?? Nekem az mtz 820 as orosz adagoloról lenne az a kérdésem hogy a szabályzon ugyebár a két kis csavar van alsó füst csavar,meg van a felső... Kérdés hogy a felsö az mit álitt pontossan ,vagy annak nem nagy szerepe van?? A képen a 20 assal jelölt..
Szia,a leirtak szerint nagyon belerántottál a felújításba.Én csak lassan tudom újítgatni Pirikét,de azért megy az is.Ezek szerint nálad komolyan megy a termelés.Nálam az a baj,hogy munka rengeteg van,de dolgozni tudó és akaró ember az nagyon kevés.Ettől kezdve csak döcögösen megy a munka!Sajna nem találok normális fürészes embert aki őnnálóan tudna dolgozni ugy hogy nem fogom a kezét!Aki meg tudna jól dolgozni,az nem marad az országban.
Itthon állítottam be..szal mondta a Pista bácsi XD, hogy az ekenádaknak párhuzamosan kell menni a kerékkel...mivel nem igazán van térlátásom, baj van agyban, emeleten, azért raktam deszkát az ekenádhoz, meg a kerékhez, és kicentiztem a párhuzamot! Az, hogy vízszintbe menjen, meg a sony x peria z1 compactomon van egy vízmérték alkalmazás. Azt meg azzal. Szemre nem igazán szoktam csinálni semmit :-P
Mondom, hogy életemben! Tavaly 2,8 -at szántottam egy kicsi bagodival, idén meg kb 1,5 hektárt.....De szerintem az a bagodi eke 25/25 ös, ha egy kicsit dimbes-dombos a terület akkor szar...
Szívesen általában jók az 52-esen volt hüvely dugó csere cseréltem egy hengerfejet tőcsavarokkal kapott egy turbót reduktor házba cseréltem hüvelyt kúpkerék házat +a kapcsolódó cullangokat másik kormány oszlopot teli felnit az elejére a régifajta ékes emelő tengelyt cseréltem a hidraulikánál kissé átalakított bordásra került rá segéd emelő a darus új kanalat rotátorral együtt hidraulika szivattyút és szűrő rendszer kapott eddig most kap új centrifugál szűrőt tavasszal 50-es lendkerék szinter tárcsával kerül bele + a szerelvény kap 5 kg trinát 825-ös pirosat és mehet műszakira
+egy 120-45-ös zetor van most a műtőben komplett hidraulika ki építés daru cser a pótkocsin
közbe készült egy csipesz az agt-re csináltunk egy 1,6 m3 -as közelítő kocsit készül rá hátra a dupla kerék
De minden évben kell szántani,és ha bejön a menykö akkor veszek hozzá egy két hektár és már akkor ,le kell cserélni a laposvasat vagy az ekét valami magas köldöküre IH HELTI KHÜNE
szia!Videót még nem néztem csak képeket rólla!A porlasztócsúcs projekt majd valamikor januárba valósul meg,addig azt mondta jó így is!Ma egész nap az Mtz-t mostam! :-(
Jó már én sem értem mit írsz!Le írtam hogy ez papírforma!A másik meg az hogy ha be akarnak csapni úgyis becsapnak!A másik meg az hogy akárhova hordassz terményt nem a forgalmidat kérik!Hanem rá állsz rakodtan a szerelvénnyel a mázsára,megmérnek,lemész leborítol vissza állsz üresen visszamérnek és ennyi!Nem nézik mi van neked a forgalmiba írva!
Az már senki se foglalkozik,nálam is azt mondták,hogy egy ifa 50q a saját tömege!
Mikor a magot adtuk le,mert a forgalmibe az van bele irva de ha már csak 48van benne akkor már 200kg becsaptak,én azt hiszek el ,amit megmér a digitális mérleg !
Saját tömeg:a traktor konstrukciós tömege hűtőfolyadék,kenőanyagok,pótsúlyok,üzemanyag,vezető nélkül!
saját tömeg:
820.2 3950 kg
892.2 4000 kg
920.2 3950 kg
952.2 3950 kg
Legnagyobb tömeg:
820.2 4630 kg
892.2 4780 kg
920.2 4730 kg
952.2 4730 kg
Legnagyobb tömeg:a traktor saját tömege hűtőfolyadékkal,kenőanyaggal,pótsúlyokkal,üzemanyaggal,vezetővel
Első pótsúlyok:10 db
Tömege:45 kg/db
A porlasztó csúcs be van égve ,dugulva és alapjárat közelében nehezen tudja be fújni a gázolajat ,meglehet csak részlegesen fúj majd cseppen ,közben gyűlik a gázolaj a robbanó térben elégetlenűl ,majd gázadásra felpárolog és azért van a füstölés ! Anagyobb gáz valamelyest javít a porlasztáson ezért nem látható nagyobb gázon a jelenség ! A porlasztó csatlakozása néha könnyezni is szokott emiatt !
Nekem pótsúlyozva ~4300kg ebből lejön 160kg pótsúly, kb 40kg a súlytartó és vázmerevitő, meg van benne egy jókora szerszámos láda teli kulccsal és csavarokal. Ez egy 1992-es kiadású Mtz 552E traktor.
A sima 82-tôl bíztos nehezebb a 820.2,meg a 892!Mivel a 820 ason nehezebb az orsúly meg balonosabb,nagyobb az elsô kerék!
A mezőgéparchívumba a mtz 82 súly adata: 3480 kg!
Ha gondolod megnézem holnap neked a 820.2-es gyári könyvébe a súlyadatot!Biztos írja!
Köszi a gyors választ!Mi is erre tippeltünk!Ugye már itt többször is írtam hogy egy 820.2-es Mtz-t hajtok!Motorpal adagoló van rajta!A motorba most 8786 üzemóra van és még bontatlan!Porlasztócsúcsok már voltak cserélve!250 üzemóránként szervíz!mindíg kúton tankolunk!Még a szelephézagok sem voltak állítva!
Sziasztok!Nekem is lenne kérdésem Mtz vel kapcsolatban!Mitől lehet az hogy néha,néha nagyon ritkán csinál olyat az Mtz hogy bedadog és elkezd Füstölni!Pénteken elő jött ez a probléma ismét és most hagytam alapjáraton ketyegni a gépet csak kîváncsiságból!Elkezdett alapjáraton füstölni kéket,hagytam had ketyegjen mind addig míg észre nem vettem hogy a kipufogó toroknál,ahol csatlakozik a kipufogó dob,a bilincsel,ott elkezdett szivárogni a gázolaj!Mitől lehet ez?Porlasztócsúcs behuggyozna?De mint írtam ez nagyon ritka eset és egy jó pár gázfröccsel elmúlik ez a jelenség,igaz a gázfröccsök alatt lök olyan füstöt hogy valami hihetetlen!
A kis ablakot leveszed a hűtő felől 3 csavar fogja fel.Ott van az adagoló tárcsa furatokkal két csavar rögzíti le ,kiveszed őket és lefelé adol neki fölfelé elveszel tőle ,vigyázat mm nem elrakni egy lukkal az sok .Csak finomítások kellenek !
Inkább a porlasztókkal kezdj ,mielőtt leveszed az adagolót,mert ha valami gagyi adagolóshoz viszed ,ha eddig nem röfögött akkor most fog .Sajna ez a tapasztalat !
Én majd most az elkövetkező időkben mikor nem lehet majd metszeni! Akkor szeretném az adagolót levenni és a porlasztókat kivenni egy beállításra! Mert nekem meg pótkocsival kipörgés után is pipálgat szürkén ahogy melegszik befelé úgy valamelyest csökken!
Köszi hogyne befolyásolná mikor fehéres szürkét nyom kevés az előtöltés amikor már feketéset akkor jó ,de fülre hallani mikor már sok akkor már kopogósabb a motor hangja!
Úgy van a bajt megelőzni kell nem hárítani ! Ha már elakadtál csak a másik gép segít ,az eleje nem tud annyit hogy érdemben segítsen ! Ha jön a sár eleje be, visszakapcsolás olyan fokozatba amit biztos bírni fog a sárban is ,és gáz neki !
Mtz az elsőhajtást bekapcsoljátok miént olyan a talaj vagy mielőtt a hátsó kerekek elkaparnának?
Mert jártam úgy pótkocsival hogy fordulásnál a pótkocsi megsüllyedt a hátsó kerekek meg elkapartak és utána próbáltam bekapcsolni az elejét de nem tudtam felhúzni teljesen direktbe nem tudtam úgy mozgatni játszani a kuplunggal annyit!
a jobb oldalon nyújtani az összekötőn a bal oldalon pedig addig rövidíteni míg a
kerékösszetartás nulla vagy max 5 mm széttartás nem lesz hossztoló lécet szoktam segédeszköznek használni így a jobbos kerek nem tud becsuklani a széttartástól meg nem fog kacsázni az eleje
Azért ha belegondolsz,egy gyári mechanizmust csak ugy átalakitasz,az nem biztos ,hogy ugyanazt az erőprobát is kibirja!?Viszont az tény,ha teljesen kifordítom jobra a kormány és utána ellenkezőleg kellene,hááát nem lehet elforditani csak akkor ha picot megmozditom a trakit valamely irányban!Én még nemláttam reduktorházat szétszedve csak rajzon,de biztos vagyok benne,hogy valami fogasléc van letörve benne és javitható.De ha eszembe jut ugy meló közben,majd csinálok képet róla mennyire más a két kerék irányszögének az állása.Normál egyenes állásban természetesen jól be vannak állitva!
Üdv! először vettem bele BG minőségű ,alábbi képen belinkelt hüvelyt és csészét,meg bal oldalra rövid és hosszú féltengelyt csapágyakkal ez kb 70 volt,bő egy év után teljesen tönkrementek,most az eredetit vettem meg ez kb ha jól emlékszem mindennel csapágyakkal 100 volt,meg tömítésekkel, a régii csapágyak telementek fémforgáccsal a" jó minőségű "kupkerék tengely miatt,vettem rá kb 2 éve egy új malacot az kb 30 volt egy új szabadonfutós kardánt,az kb 20 körül,majd az idén megint kellett csak kardánt mert a réginél úgy szétment a kardánkereszt hogy a ház is szétment először azt hittem váltós a gép csak mikor teljesen szétment a kardán akkor láttam a hiba okát ez kb 10 volt,királycsap új bölcső, 40meg első híd horizont esztergálás munkadíj 50 volt , most kúpgörgős csapágy és alsó kúpkerék csere ,10 körül volt, irányítókar, kormányösszekötő kormányoszlop teljes felújítás50 körül volt,nagyjából ennyi!
Valahol láttam olyat hogy átalakítják orbitosra a benne lévő kormányoszlopot és munkahenger kormányoz nem az oszlop az csak hordozó és olajtartály lesz ,de nem tudom hol ! Lehet hogy itt tette be valaki ? Be dobhatná újra ! A gugliba be kell írni ,hogy MTZ szervó oszlop átalakítás !
Akkor az nem volt lemerülve akkor csinálja eszt ,hogy nem megy fel az amper ! Attól ott hagyhattad volna úgyanis ott van igazán töltve az akku ,bár az amper alacsony de a volt ,feszültség magas és az tölt !
Én ugy vagyok vele(egyébként én is sokat költöttem rá)nem hiszem hogy amit ember alkotott,azt nemlehet megjavítani!Egyelőre nem használom közuton,de bizti ha egyszer lessz rá idő akkor szétburítom és a-tól z-ig megvizsgálom a miérttet!Nekem az a baj,hogy ilyenkor van bazi sok munka rá és ezért szerintem tavaszig biztos nem pihen Pirike.
De amúgy pont ezért ábrándultam ki még egy 82 es vételéből,inkább veszek egy 80 ast ha összejön rá a lé,és veszek bele idővel egy zsír új elsőhajtást a habinál áfásan 700 körül van én kb 380 at ráköltöttem 2 év alatt az első hídra most mondhatom,hogy jó,de amúgy azt mondják az orbit is megoldás,de az sem olcsó!
és ezt,de csak originált vegyél,mert az után gyártott hamar elkopik,és ugyanúgy beszitál,bő egy év után nézet ki az utángyártott úgy mint a gyári 22 év után,most original van benne,remélem ez jó lesz eddig nagyon jó,mert erre mifelénk van gödör rendesen az úton és nem szitál be,most legutoljára kúpgörgős csapágyat is kapott !
Üdv konkrétan ezt: és a hüvelyt amibe belemegy,ezt mindkét oldalt,de nem ide tettem zsírzógombot hanem a bölcsőbe hogy kenjem a királycsapot csak félreértettem,az előző hozzászólást!
Sziasztok.Hááát ez nem egy egyszerü eset!Szerintem nem vagy egyedül ebben a dologban.Én speciál kurván biztam a traktor szerelő mesteremben,de ő is zsirral nyomta fel az elejét!Naa természetesen a traktor meg nem hülye és ettől nem javult az uton tartása!Ugyan ugy szitált az eleje és én is végig jártam az egész kis létrát a probléma megoldásához!A királycsapszegtőll elkezdve az összekötő cseréig mindent kicseréltem4Volt némi javulálás,de idő hijján feladtam a dolgot.A Pirike ugyaugy rázza a jobb elejét és nemtudok többet elkövetni!A dolgogból levonva az okosságot,oda kellet jutnom,hogy szét kell buritanom a reduktor házat!(ha lessz rá idő)Szerintem ott van a nagy kutya kaki,mivel már egyre gyakrabban eljátsza,hogy kiforditom a kormányt,akkor a jobb oldali kerék egyszerüen őnálló életet él!Nagyon rossz vele igy dolgozni,abba bele sem merek gondolni,hogy közuton mire lenne képes!!!
Ma töltöttem az akksit ahogy mondtad először fél-1órát töltő minimum fokozatán utána felakartam vinni a töltést egészen 5-6A közé de nem tudtam a töltőt teljesen felhúztam a kapcsolójával de csak 4A-ig ment fel! Utána vissza vettem minimum fokozatra 2A úgy töltöttem 7-óra hosszát!
De ki az aki netán zsírozná az első kerék "fordulási pontját"?Azon zsírzógomb soha nem is volt, szétszedni meg nem szokták csak hogy bezsírozzák, ha meg valamiért szét van szedve pl. Ogyűrű csere , magától értetődik hogy zsírral rakjuk össze attól biztos nem szitál be.
Én mindent elhiszek ,mert olyat még nem láttam ,amit írtam is azt is egy 82 gazdája mondta hogy nem szabad zsírozni az első kerék fordulás pontját ,mert szitál tőle a kerék ! De valami oka biztos van hogy gyárilag nincs rajta zsirzógomb !
Nekem is ilyen bajom volt leírom mit cseréltem mire jó lett!
Kormányösszekötőt komplett,gömbfejjel együtt, irányítókart....ez nem oldotta meg,mentünk tovább kormányoszlopot teljesen felújítottuk á-tól cettig,ez sem oldotta meg,aztán reduktor házban hüvelyt cseréltünk és perselyt,mindkét oldalon,nah ez oldotta meg a hibát most már nem szitál be,de lehet hogy a királycsapnál meg van kopva az a baj azt csak horizont esztergán tudod csak helyrehozni,jah azt elfelejtettem hogy azt is csináltuk rajta,új persely királycsap,de nekem ezután is beszitált! üdv remélem tudtam segíteni,úgyhogy nagyon összetett dolog ez!Végül is a reduktorházban lévő hüvely ,és persely oldotta meg a hiba okát de gyárit vegyél, a bg nekem kb egy jó évet bírt ki szétkopott most originál van benne kátyús úton sem szitál már be!
Édesapámnak van egy 82 MTZ-je. Az a gondja hogy nagyobb sebességnél,aszfalton,beszitál az eleje! Jobbra balra jár az első kerék addig míg vissza nem lassít egy picit! Volt már valakinek ilyesféle gondja? Hol keressük a hibát,kormánygömbfejek újak!
Én vaéami egyszerű praktikusra gondoltam, nekem is ott van benne a zsiguli fűtőtest kompletten, csak nincs bekötve, mert olyan bacán áll, hogy mintha könnyen letörne! Nem igazán tetszik :-(
A kisfülkés 80-82-ben eredetileg az ülés mellett, bal oldalon volt a fűtés, a fülke oldalán lévő csövön szívta be a levegőt. Volt benne a radiátor mellett egy tartály is, amibe ha forró vizet öntöttek, akkor már tudott is valamennyi meleget adni a fülkében, míg a motorból el nem jutott a meleg a fűtés radiátorba.
Így már értem! Ma a sógoromnak szántottam, aszonta kurvajó ez az eke! Úgy fordít basszus, hihetetlen! 5-6-ba simán húzza mint az ökör!! Kicsit gyakorlatiatlan vagyok még, de majd bele jövök :-P Basszus de ennyi pénzért ezt elkellett hozni! ezt most nem bántam meg XD most az MTZ is olyan amilyennek lennie kell....még fűtést akarom bele tenni...van egy lada fűtőradiátorom, de mivel kisfülké a gép, azért nagyollom bele, kifogom venni, még nincs bekötve...kellene egy kisebb valami..nincs valakinek ötlete, hogy mi az ami pici, kényelmesen elfér benne? Milyen autójé a legjobb bele?
B 200 szára van ,meg gondolom lajta eketörzse .mert akkor ,hogy lenne felfogatva rá a kormánylemez?.Azt látni kellene milyen eketörzs van a száron így nem tudom!
akkor nekem úgy van, hogy b200as szár, fej, és azon van a lajta kormánylemez? csak azért kérdezem, mert ha valahol lesz használtam ilyen szár, meg fej, veszek rá, és így lesz 3as ekém 90 000 ft körül
Sziasztok !Szeged környékén keresek megbizható szerelőt a82-hez.Féltengelytokot kéne kicserélni meg egy két apróság lenne még.Kérem irjatok ha tudtok vkit!
Lenne egy szakmai kérdésem.. a b200as eke szára és feje megegyezik a lajtáéval, azzal a különbséggel, hogy a b200as nem nyírócsapos? Vagy mi az ami megegyezik, és mi az ami nem?
igen igen a 820-as de kellemetlen h a traktorosnak folyton benne kell ülni ha valami hidromotoros cuccot hajtat... mondjuk gallydaráló... Szerintem nekm ami benne volt az már nem gyári volt csak beleraktak egyet és jóvanazúgy... :D
Persze a markolós jumzokba is rögzítés nélkülit szereltek, de én még nem láttam mtz-be olyant gyárilag ,, mondjuk attól még lehetett:)))Újabb 820-ast svéd mintájú tömb-el szerelik az azért olyan.
Kivéve ha olyan tömb van benne mint ami nekem volt mikor megvettük a gépet, OE markoló vezérlőtömb semmilyen állásban nem rögzült és úszó sem volt benne... Meg van itt egy 820-as MTZ, nem túl régi és abban sincs rögzített állás, csak úszó...
bele lehet rakni, de h mennyire sikerül meg mi lesz az eredmény az kérdőjel... jobban jársz ha veszel egy P80 3/4 vagy 1 222 ez annyit tesz h P80 max 80 liter átfolyás percenként
3/4 szabályzóval való működés 3/1 szabályzó nélküli működés a 3-as jelöli h 200bar a max nyomás ahol a biztonsági szelep old 180 bar az üzemi nyomás
Mtz több fajta hidraulika vezértömb van? Mert tegnap dolgoztam 80-as és abba a hidraulika kart emelésre húzom és úgy beakad az enyémbe tartani kell kézzel mert amúgy visszaugrik alapállásba!
Ha nincs komolyabban ráterhelve a traktor hátuljára akkor elég az 1 bár . Gödrös ,köves ,szar úton szétrázza az embert a túl kemény gumi .Ilyenkor rengeteget számít hogy 1 vagy 1,5 bár van benne.
Én is jártam 0,8 Bar-os hátsó kerékkel, szántottam is. Egyetlen hátránya a gumik szélén a kopás. 1,1-1,5Bar, terheléstő függően (legalábbis az orosz gumiba)
Azt szeretném kérdezni, hogy a hagyományos kormányoszlopos kormányművel ellátott első hídra fel lehet rakni a 12*20 felnit? Elfog férni az irányítókar?
Nekem egyenlőre elég az ami van. Azért tolódott ki a szántás is, mert most hosszabbítok bérletet, és addig nem akarok csinálni semmit a földdel, amíg nincs bejegyezve a földhasználat.
Ma cserélünk egy 552-es gyári hátsó gumiját 15,5 Voltryre-ra. Mennyire fújjuk, hogy jó legyen? Nagy súlyt nem visz meg sokat se megy.
A régi gumi javítva volt még a nyáron, ment is, de egy hónapja elkezdett vele pattogni a gép, így cserés lett. Kérdeztem a Taurust, amit ajánlottak 5 év garanciával, na az majdnem pont a 2x-ese lenne.
Hát az nem ér semmit ! Meg fog ragadni mindig a felülete mert a kis kavicsok megkarcolják és nem tükör fényes kemény a felülete ! Nekem már volt ilyen ekém amin véletlen fordítva volt kivágva és hengerítve a kormány lemez ,és a kemény része kívül volt a puha része meg belül és állandóan túrt a megragadás miatt ,nem lehetett vele szántani ,pedig új eke volt !
Megtaláltam a hívásod másnap este az sms eldugta amit a szolgáltató küldött ,de hogy hogy nem hallottam nem tudom ,lehet akkor fűrészeltem a motorfűrésszel ,ma felhívtalak volna ma meg Egerbe vittem a családot nem rég értünk haza ! Holnap este 7 körül jó ha hívlak ?
Lehetséges, mert azt hallottam hogy már nem "tüköracélt" használnak a kormánylemezhez sem mint régen, hanem csak valami hőkezelt lemezt. (Lehet hogy mások is.)
Eddig!Kínlódtam egyedül,szokás szerint!Kukorica szár bála készítés,behordás...
Most 1 nap 8-9 órába a 240 lovas géppel kiszántok 4,4-4,8 hektárt!Az eke szakadozik szét már a 4 fejnél szét szakadt a váz,a kormánylemez réselt csíkok szakadoznak lefelé....
Nagyon remélem hogy hamarosan tudnánk már személyesen is eszmecserét folytatni!
Ha az mtz akarod az elsö az 11,2coll=28,5cm hátsó meg 15,5col 39,4cm ha jól tudom !
Azt ugy szokták,ha jól tudom a gumi közepen van egy csik,annak kell egyforma elöl is hátul is!
Tehát elöl 150cm csik tól csikig,az hátul is annyinak kell lenni!
Ha ekéhez állitod a nyoma belsö széle 105cm kell lenni egy 3x35cm ekéhez!
és igy tovább,de arra is törekedj,ha ekekapázol akkor el tudj menni ha húzatod!
mert nem mindegy 70cm sortáv vagy 80cm?
Mi,nyáron állitottuk összébb a hátsó kereket,mert 2m volt most egy 188cm!
De az elsöt nem,mert nem volt kedve,de el is zavartam,és nem tudtam huzatni ,mert állandóan ütötte kifelé a forgót,igy lóval kellett meghuzatni,de már tölteni az elvállaltam 75cm sortáv!
Most meg megint ,össze kell állitani az elejét,mert szemre nem látod de a méröszallag 20cm szélesebb ! Ha most 5 -5 rublikába van elöl hátul meg 7-7cm mert ott egy bevágot szarba kell betenni és igy lett,nem mertünk többet bejebb tenni!
Melyik a beforgató lemez? Amelyik a kormánylemez végén van, vagy amelyik "benne" ?
Még egy kérdés, az egyik képen látszik, hogy atraktor első kerekei hogyan állnak. A hátsó kerekeket már beljebb raktam, így tök jól állnak, de az első kerekeknek mennyire kell bent vagy kint lenni? Azt nem kell állítani? Némmá' meg légyszi a képen!
Azért is kérdeztem mert nekem nem a 243 on volt a tipus,és a fordulat cáger se ment el a 2200 ig! De most 2300ig megy az ora szerint A pumpához,az adagolóhoz még nem volt hozzányulva. Még a gyári beálitásokon van!
Nem ővelük beszéltem, de mintha láttam volna Őket is. Mi egy 30 év körüli fiatalemberrel beszéltünk, plamenszr@gmail.com áll a névjegykártyán.
A gumis embert lehet hogy felhívom, az ár érdekelne és hogy beszélnek-e magyarul. A Szabadkai piacon szinte mindenkivel tudtunk kommunikálni, vagy a szomszédja segített. Itt nem mindig sikerült +értetni magunkat. (:-(((
Hát újság az van otthagytam a tszt megint munkanélküli vagyok ,sokat kellett dolgozni éhbérért ,és megelégeltem ! megpróbálok elmenni teherautóra hátha az jobb lesz ,legalább szombat-vasárnap nem kell menni dolgozni ,már az is előny ! Hát ha most szántasz még az nem jó ,és eddig mit csináltatok ?
Ott az ekére magam gyártmányolt, igenronda pántokat tettem, így nem került 7000 ftba darabja....
Van még egy saját magam álltal gyártmányolt kerékanya kulcs, egy 32es krova fej lett beleheggesztve egy vascsőbe, ami meglett támasztva egy egy centis kazánvassal. A többi kép a sárkánygépállat :-P
Üdw mtz sek!! A sztantard 820 ason a kombinált müszer falon,,motor tipusa: a D-243 paraméteren kell hogy legyen beállitva? ezzel a motor fordulat is állitodik a cágeron?
Szia Kavicsos!Mi ujság veled?Melózol még?Én most a héten kedden kezdtem meg a szántást!Ismét béreltünk egy 240 lovas gépet egy 4 fejes réselt váltvaforgatós ekével!45-46 hektár szántani való van-volt mikor megkezdtem,de siralmas,nem nagyon haladok,nem igazán optimálisak már a feltételek a szántáshoz!
Ma is rábukkantam 1-re kint(200euro), de mire üzentem a komának elvitték...Hehe, úgy látszik a sógorok télen ha nincs hó ráérnek csavarogni... Egyébként milyen kanál lesz hozzá?
Gépek, gépalkatrészek töméntelen mennyiségben, de itt nem sok helyen fogadták el a forintot.
Valószínűleg kormánylemezt és ekevasat viszünk majd mintának, találtunk 1 gyártót aki mindent legyárt, erre vannak ráállva. A gumikereskedő aki miatt mentem leginkább, épp nem volt ott.
A vásárfia édesség volt, helyi cukrász menyecske adott forintért mindent, csak nem volt aprója, így kerek 1000 forintokért vásároltunk. (:-)))
Szerintetek milyen hidraulika olaj jobb az mtz-be?A higabb vagy sűrűbb,mert nekem most kicsit sűrűbb van benne és a vezérlőtömb tetején a derékszögű gumicső ami a szűrőhöz megy az alól nyomja ki az olajat,nem lehet hogy a sűrűbb olaj miatt?Nem tud elég gyorsan átfojni a papírszűrőn és az miatt lehet?
Szerintetek milyen hidraulika olaj jobb az mtz-be?Sűrűbb vagy inkább higabb?Mert most sűrűbb van benne,és a vezérlőtömb tetején a derékszögű gumi alól jön az olaj,lehet nem tud olyan gyorsan átfolyni a hidraulika papírszűrőn az olaj és azért nyomhatja ott ki?
Ekkora baromságot hogy kérdezhetsz?? De tényleg...hogy akarod ezt álltalánosítani, amikor minden ember máshogy kéri a tarifát? Fizess neki üzemanyagot, meg 2000 ft-ot óránként......
Sokat számít az alkatrész minősége ,sajnos sok a gagyi alkatrész ! A másik a gázolaj minősége is kulcs kérdés ! PL Romániában a Ford terepjáró alig bírt menni a fura zöldes gázolajtól, és szó szerint a kipufogót berakta korommal ,gondolom a magas kéntartalom lehetett az oka ! Mivel 920-asod van a kipufogón át látsz ha bele nézel ,eszt itt tanultam ,és a tszben szenvedtem a 920 MTZ-vel a rossz kipufogó miatt !!
Ez nem ugyan az,mint a boltba egy kenyér 300ft de a teszkóba már csak 200,vagy ha arrébb mész 1 km már csak 250ft a nagyboltba mindenki annyit kér amit akar ha ide jön a szaki ha oda viszem neki!
Az hogy te mennyit gondoltál,, szerintem pont mindenki lesza..ja. Vagy a pékségbe is úgy jársz hogy te mondod meg mennyit gondoltál a kenyérért:)))))))??
Hogy csináljátok hogy ijen füstmentes a gép?Én cseréltem filtereket uj porlasztókat kapott adagoló volt a padon.alig fogyott el 2-3 tartáj nafta már nehezebben gyullad meg nem látok a füstől.Szürkét fujja még be nem melegszik hogy alig látszik a traktor az udvarba.Melegen teljes gázon ugy csinál mintha be is csepegne dobálja a füstöt.180 ra voltak ugy tudom állitva.
Én csak lesök mint a "vöttmalac"... Semmi okom kételkedni a hozzáértésedben, hiszen Te ezzel foglalkozol, ez a szakterületed. Laikusnak azért elég nagy számok ezek, nem vagyunk hozzászokva.
"a 32 Amperos biztisítékot kb32A oldja le nem 320A!!!"
Igen, a túláram védelmét (termikus védelem) kb. 32A oldja le, de a rövidzárlat védelmét (elektromágneses védelem), "C" karakterisztikájú kismegszakítónál, az MSZ EN 60947-2 szabvány szerint 7-10In kapcsolja ki! Amikor nullázásra méretezek egy vezetéket, a biztonság érdekében, a szabvány által megengedett magasabb értéket veszem figyelembe. A 10In pedig 10x32A az az 320A! B-s kismegszakítónál 3,2-4,8In, D-nél 10-14In, de ez utóbbit nem szereli fel az áramszolgáltató. És még érdekességképpen, egy 24-32A-os hőkioldóval rendelkező motorvédőkapcsoló fix mágneses kioldási árama 13In az az 416A! Megszakítóknál pedig külön lehet állítani a túlterhelésvédelmet és a zárlati kioldást is!
A transzformátor állomásokról csak annyit, hogy egy 160KVA-os gépnek (ami nem nagy) 230A a névleges árama, de a zárlati árama 5776A (4%-os dropp esetén)!
A válaszod többi részét meg nem értem, de nem is kívánok vele foglalkozni. Ez végül is nem egy villamossági, hanem MTZ topic. Már bánom is az előző hosszú hozzászólásom, csak az időmet csesztem rá! Nem vitaindítónak szántam, csak az életveszélyre akartam felhívni a figyelmet! Nekem nincs időm itt senkivel vitatkozni, ezeket a villamos rendszereket én tervezem, aki nem hiszi el amit leírtam, járjon/olvasson utána!
Akkor nekem sikerült jókat kifogni, mert 10 évesek, és még semmi bajuk. Egy ment tönkre, de az is úgy, hogy rámentem a traktorral a végére, másik dugvillát kellett rátenni.
"Ami pedig a narancssárga színű tescós hosszabbítót illeti nekem az a véleményem, hogy annak a nyakára kellene rátekerni, de jó szorosan aki engedélyezte a magyarországi forgalmazását."
Kétfajta van belőle, van a világosabb narancs színű, az 3x1,5-ös, na az tényleg gyenge. De van a sötétebb narancssárga, az 3x2,5, abból 4 db ért el a kert végébe, de fél nap hegesztés után sem volt semmi baja.
a 32 Amperos biztisítékot kb32A oldja le nem 320A!!!
320A az nagyon sok trafóállomáson nincs akkora biztosíték
meg van ahol a háznál a földelés nincs nullázva hanem szó szerint fóldelés ha össze van kötva a nulla meg a földelés a háznál akkor mindegy hogy 4vagy 5 vezetéket vezetsz ha nincs FID kapcsoló(nálam 40mA)
ipari kötésnél meg tilos földelést használni ott csakis nullázás van
nálunk ilyen a szabvány
de mégegyszer a 32A az nem 320A-on old le hanem 32A vagy egy kicsit több attól függően milyen tipusu esetleg nem e kinai
A háromfázisú 4 érintkezős dugaszoló aljzatnál a negyedik vezeték az érintésvédelem.
Ahogy mérnökferi is írta ez teljesen szabálytalan, hogy arról a dugaljról 220-at használj, mivel az érintésvédelmi vezetéket használod nullának. Működni működik, csak szabálytalan és életveszélyes.
Ha volna áramvédő kapcsolód akkor azonnal lekapcsolna, ha így használod.
Ami pedig a narancssárga színű tescós hosszabbítót illeti nekem az a véleményem, hogy annak a nyakára kellene rátekerni, de jó szorosan aki engedélyezte a magyarországi forgalmazását.
Nekem is a sajátmárkás tetszene HA lenne,pár hete a generátorom kinyírta a vízórámat hoztam bele valami nevenincset.A drága 90fokot mutat üresjáratban,legközelebb rendelek egy indiait.Van a szomszéd faluban egy 7030-as mahindra 6500 munkaórával vezeti aki éri,alig van szervizelve és hiba mentes,innen gondolom hogy amit a nevére vesz india az nem rossz.
Annyival kiegészíteném előző hozzászólásom, hogy, ha nem kettő, hanem három eres hosszabbítód van (ma már csak ilyet lehet készen vásárolni), akkor földelt, egyfázisú dugvillát, szabályosan bekötve tegyél a vízmelegítőre. A négysarkú háromfázisú aljzat mellé pedig felszerelsz egy egyfázisú aljzatot. Ez utóbbit úgy kötöd be, hogy adsz neki egy tetszőleges fázist, a 3F aljzatból jövő nulla vezetőt lekötöd a nullázóra, és onnan bekötöd a dugalj másik kapcsát, vagy eleve a háromfázisú dugalj nulla kapcsából hozol ki két vezetéket, remélem érthető voltam?! Természetesen mindez nem szabályos, nem megengedhető!
Édesapám villanyszerelő eléggé jó a szakmájában vagyis jó volt, mert nem fejődött a korral, de még egy egyszerű házat összerak villan szempontjából, meg a nagyfeszhez is eléggé jól ért... Sajnos az elmondásai alapján vannak hajmeresztő történetek amiket neki kell néha napján 1-1 kapcsoló megjavítása alatt helyrehozni... Sajnos nagyon sok a kókány munka ha értek én hozzá aztán mikor meglátja a szakember fogja a fejét és hálát ad h nem csapta meg a ménkű eddig....
"a hátsó udvari traktus 380V ról van levéve 4 szálról, nincs föld, csak nulla, tehát 32 ampernál old...sejted mit jelent... 1x a zárlatos orosz búvárszivattyú miatt a tescos hosszabbítóról leégett a szigetelés, de semmi reakció"
Kollégák, ez tényleg életveszély, ilyet nem szabad csinálni!
Az egyszerűség kedvéért, vegyünk egy egyfázisú (nem kettősszigeteléssel ellátott) fogyasztót, MTZ vízmelegítő. Ha rákötöd a fázist és a nullát és testzárlatos lesz a készülék, a fázisfeszültség megjelenik a külső fém házán. A külső fém ház nincs bekötve az érintésvédelembe, tehát zárlati áram nem alakul ki, ami kioldaná a kismegszakítót. A házon tehát ott a 230V fázisfeszültség és nem történik semmi, mintha minden a legnagyobb rendbe volna! Te állsz a föld potenciálon, megfogod a fém traktort és rajtad keresztül záródik az áramkör. Nedves bakancs, beton, vizes föld stb. az izomgörcs összehúzza a markod, el se tudod engedni a traktor kapaszkodóját. Nagy a valószínűsége, hogy Te már soha többé nem fogod beindítani azt a traktort! A nullázásos érintésvédelem (TN) úgy működik, hogy a vízmelegítő házára rákötjük a nulla vezetőt. Testzárlat esetén, kis ellenállású zárlati áramkör tud kialakulni, nagy zárlati árammal, ami nagyon gyorsan lekapcsolja a kismegszakítót. Viszont hangsúlyoznám, hogy ki kell alakulni olyan nagy zárlati áramnak ami lekapcsolja a kismegszakítót! Az itt említett 32A-es kismegszakítónál ("C"-s karakterisztikát feltételezve) a megszakító szórásától függően ~320A-nak kell folyni, hogy kioldjon a kismegszakító! Na most, nagyon hosszú, TESCOS 1,5mm2-es hosszabbító és előtte ki tudja milyen hosszú, milyen anyagú vezeték a lakásban a kismegszakítóig? Szélsőséges esetben lehet hogy nem alakul ki elég nagy áram a kismegszakító működéséhez, megint csak nem kell többet MTZ-t javítani! Az ötvezetékes (TN-S) rendszer ugye azt jelenti, hogy van három fázisvezetőd, egy nulla és egy nullázó. A nulla és a nullázó a mérő alatt össze van kötve (a hálózatról csak négy vezeték jön be, nulla-nullázó közös, úgynevezett PEN vezeték) és kint a hálózaton, jó esetben a mérőnél is le is van földelve. Azért kell külön nullázó eret kiépíteni, mert így a nullázó vezeték és annak kötései "meg vannak kímélve", azon üzemszerűleg nem folyik áram, csak zárlat esetén. Négyvezetékes rendszernél (TN-C-S) a PEN vezetőn üzemi áram folyik. Tehát egy kötéslazulás, azt követő vezetékégés, nincs érintkezés, megszakadt az érintésvédelmed is (nem lesz zárlati áramkör, legfeljebb csak megint majd rajtad keresztül), máris nyugodtan ott lehet a vízmelegítő külsején a fázisfeszültség. Ezért, 10mm2-nél kisebb vezetékkeresztmetszet esetén, külön éren kell a nullát és a nullázót vinni. Az általad említett kényszerhelyzetben (4, sarkú 3F aljzatod van), a semminél sokkal jobb, ha így kötöd be a vízmelegítőt: Egy fázist rákötsz a sorkapocsra, a nullát (ami most nálad PEN vezető lesz) rákötöd a fém házra és ezen csavar alól egy darab vezetékkel bekötöd a sorkapcsot is (nullát adsz a vízmelegítőnek). Ez a rendszered, szabálytalanul, de működni fog egészen addig míg valahol az üzemi áramot vivő PEN vezetőd meg nem sérül. Na de az eddigi semminél, azért ez sokkal több! Tudom, régen, sok helyen csak 4sarkú háromfázisú aljzatokat szereltek fel.
A nullázásos érintésvédelemnél, mint fent írtam ki kell alakulni a zárlati áramnak. Ezért, ha fogod a pillanatnyilag jó vízmelegítőjű traktort, a vízmelegítő meghibásodik, ez megint nem jelent túl jót számodra, azon rövid ideig míg leold a kismegszakító. Ezért kell áramvédő kapcsolót, a nullázásos érintésvédelem kiegészítésére, leoldó szervének, használni. Abból is a 30mA-est kell választani. Ez azt jelenti, hogy, ha 30mA-nél nagyobb áram folyik a zárlati körben, ez már akkor kikapcsol. Ugye ez azért másképpen hangzik, mint a kismegszakítónál emlegetett 320A! Ehhez viszont tényleg kell a külön nullázó vezeték. Áramvédő kapcsolót én MÉH telepen szoktam bontani, de már olyat is lehet kapni, hogy csak bedugod a konektorba, és az aljzatot tartalmazó végébe csak be kell dugni a földelt dugvillát. Az ármvédő kapcsoló működését most nem tárgyalnám, így is nagyon hosszúra sikerült írásom, lényeg, hogy működik, nagyon jó dolog!
Elnézést kérek, ha valakit untattam (mert szakemberként ezekkel tisztába van), a szorosan nem a topic témájához tartozó írásommal, de nem tudtam volna nyugodtan aludni, ha nem írom le a fentieket. Adja Isten, hogy feleslegesen tettem!
No meg a másik gond...egy vill szerelő haver mondta: Ha ebbe a hálózatba be van dugva 1db 2x szigetelésű pl fúró, ami zárlatos, akkor pl a bedugott körfűrész motorja, aminek a házára van kötve a föld(vagy nulla..a fene tudja), simán agyonvág, mert a ház folyamatosan áram alatt lesz...
Ha bedugnám most, tuti hogy multiméterrel, vagy fázisceruzával nyúlnék csak a trakihoz... (a hátsó udvari traktus 380V ról van levéve 4 szálról, nincs föld, csak nulla, tehát 32 ampernál old...sejted mit jelent... 1x a zárlatos orosz búvárszivattyú miatt a tescos hosszabbítóról leégett a szigetelés, de semmi reakció)
ha jönnek a hidegek nem gondolkodok rajta mindig használom, ha fel van töltve az akku akkor is... Megtekertetem és nincs probléma biztosan indul... leállításnál meg azért is szeretem mert nem kell a kézi gázzal baszakodnom h legyen normális alapjárat... :D nem mintha nem állítanám el, de na :D
Nekem is az van és ha kell bekapcsolom egy 10-20 percre és megy,de van benne dekopresszor,csak aki csinálta a gépet kiszedte,és nem tudom visszatenni,mert nem huzza be,vagy nem jó helyre kötöttem,kéne venni bele egy gyárit nem pedig egy valami szar drótból van csinálva!
Nem, hanem Barbáré Huszti Istváné,árulta már régebben is akkor mikor én kerestem akkor 1,5-2misiért árulta akkor 4 uj gumi volt és fel volt ujitva ,csak eltelt 4 év!
És ha jó látom egy uj hengerfej és fasza hangja van,mikor dolgozik!
Nekem 407 a vége a rendszámnak!
Ha eladó lesz akkor biztos fogok szóllni nektek csak 2,5 misi,és abból lehet alkudni de nem adják meg ,így még dolgozok vele!
Ha az O gyürü adta meg magát akkor valahol fojna nem?Nem láttam még szédszedve de muszáj lesz bele néznem tavaszra meg kell szerelni.Nem valami bordásak a gumiaim és igy sem birja akkor mi lenne szárazon uj gumikkal.
Vízóra elektromos új típusú 88/21 HBRTERMÉKINFORMÁCIÓ A vevői igények magasabb színvonalon történő kiszolgálása érdekében a cég létrehozta saját kereskedelmi márkáját HBR márkanév alatt. A termékeket saját cégünk gyártatja, ezzel is minőséget és kimelekedő garanciális hátteret biztosítva minden ügyfelünknek a kedvező árak megtartása mellett.Cikkszám: 32365Gyári cikkszám: ZI 8008-3 /HBR/ Elérhetőség:KészletrőlHBRÁr (Nettó): 2 460 HUF Ár (Bruttó): 3 124 HUF
a hidraulikus difizárat lehet valahol utána huzni vagy a nyomást lehet valahol állitani?Mert ha behuzom érezhető hogy meginditja az éppen álló kereket de nem blokkol rendesen ugy hajt is meg nem is de meg meg áll a kerék. vagy valami lamellákat kell cserélni?
Igen, 82-es van. Mióta nálam van a gép (2004) én csak a nagy o-gyűrűt, szimeringeket és a kerékagytengelyt rögzítő 12-es csavarokat cseréltem benne. Csak olajat töltök mindenhova az elsőhajtásba, zsírt nem. Havonta egyszer megnézem, ha kell akkor töltöm, de eddig csak a reduktorba kellett utántölteni.
Nekem csinálta valamikor ha csak meg pöcentetted az allaszerrel és nem hajtotta át rendesen.Még a kabin teteje is olajos lett ugy fujta ki a levegő szürő.De azt még a kör adagolóval
Papíron elvileg!!! csak az 50-es tud így elindulni... Azt ne kérdezd, miért...nem tudom. Apámnak akkor volt ilyen az 550-el, ha igen visszavette a gázt, hogy a ganészórót óvatosan indíthassa. Megállt a motor a holtponton, oszt lehetett keresni a légszűrő kupakot...
Láncfórész élesitő reszelővel kireszeltem az egyik pár jukat amejjik a leg közelebb volt a jóhoz.1 óra hosszat reszelgettem meg próbálgattam a végén a reszelő is megfiadzott. De sikerült az oldalán a reteszelővel öszhangba hozni.Ojan mintha nem kopogna anyira a motor mint előtte vagy csak azért mert egyenletesen jár.A turbó minden esetre jobban fütyül.
Selejt is lehet ! De már olyat is láttam amikor eltekeredett az ékpája ,gagyi az anyaga ! A 80MTZ-m olyan volt ha nem jól indítóztam fordítva indult be a levegőszűrön jött a füst !! A szerelők nem hitték el mig nem látták !?
Szoktam.hogy 33km-e nem tudom de halad.Ut függő.most szenvedekaz adagolóval.let tárcsa is meg az adagoló végére is minden de ha össze rakom nem lehet beállitani az előtöltést. ott pont nincs egy juk sem ahol kellene hogy legyen.ha előbb forditom hogy legyen akkor tul sok ha visszáb akkor tul kevés.szédszedtem teljesan megint ojan mintha a pumpára ami megy fel abban az ék egy picit arrébb lenne mint a régin. de csak ugy szem mértékre egy fél ékhejnyit.ezeknek nem egyformáknak kellene lenni? selejt lehet vagy tipus szerint változhat?
163mm eső után azért mást vártam, de ez van. Most már lehet jobb lenne, már kezdenek ázni át fele a nagy rögök is. Itt is voltak olyan földek és ez az érdekes, hogy ahol taknyos-ragadós-vizes volt a szántás, ott egy bő 50-60 mm-rel kevesebb csapadék hullott..
Szia! Mint írtam korábban is az én gépem és a tiéd között egy adagoló és erőszabályzó különbség van csak. Ezen az első szériás 820-as motor adagolója van fent. Más nagyon nincs, esetleg a pót súlyozás, közel 43q a traktor.
A videóról jut eszembe.Nem tudom nekem hanyadikba kellene vele szántani?Most még járatgatom.DE van valakinek szinkron váltós 4 sebességes mtz-je?mert terep 2 ba szántogatok lefelezve de 3dikba fent felezővel is elviszi füst nélkül.3vasat huzok 14 colon.
Itt már nem is orosz motor van benne. Hanem volvó 6 hengeres.Nekem régebben jobban tetszett mikor még az orosz motrot tunigolta kb 130 lovat saccoltunk a gépbe.3:45 nél megy.
Mert a fogyasztással megvagyok elégedve azt nem kellene állítani rajta! Csak a 4elem nyomását egyformára ha eltérő 5.5éve van nálunk a gép azóta nem volt állításon az adagoló! Elvileg 1000üzemóránként kellene levenni beállíttatni?
Ha már elakadtatok és utána kapcsoljátok be az elsőhajtást nektek is nehezebben kapcsol be? Nem tudom felfelé húzni a kart teljesen direktbe!
Gjoni!
Ha leveszem az adagolót csak a 4elem egyforma beállítására az mennyibe kerül kb? Meg attól a mostani üzemóra/fogyasztásom nem fog változni? Már úgy értem ne adjon neki több anyagot mint most van!
Ahogy írtad is, azért van, segítsen nehezebb terepen, meg talajmunkánál. Az országút nem az, azért is kapcsoljuk ki, meg azért is, hogy kevesebb legyen a kopás, ill. az ellenállás...
Erről jut eszembe van egy nagyon jó rendezvény nálunk Oromhegyesen(Tresnyevác).Általában májuskörül tartják a traktoros találkozót.Aki szereti a gépeket annak első osztáju program.
A minőség gondolom, olyan mint máshol... Bár, lehet utánajár jobban a cuccoknak. Akkoriban láttam nála külön is pl eredetinek tűnő szürke orosz termosztátot, mikor itt csak a sárga gagyi volt... Az új alkatrész árai hasonlóak voltak, mint itt... Nem rossz gyerek, de hát kereskedő ő is...
2x voltam kint cuccért...nem a vásárba...amúgy nekem 700km egy kanyar. Zenta Csantavér, Topolya, ezek vannak felírva vhova, mikor melyik van hányadik vasárnap... Meg a Ruma, de az messzebb van, meg nem vasárnap... Ha látsz 82-es hidat, rákérdezhetnél, ugyan már mit kérnek arrafele érte...
Találtál bele csak persejt fogaskerék nélkül?Vagy ugy csináltattad méretre?Ugy néztem hogy amikor le van véve az adagoló arra felé ki lehetne ütni a régit.Vagy?akkor is szét kell szedni az elejét? mert akkor már érdemes kicserélni mindent ott ami lötyög.
Sziasztok.A héten öninditot kellet cserélnem Pirikén.Háát óriási a különbség.Az uj áttételes szinte az égig repiti a gépet.Probálok videot felrakni róla.Hmm sajna nembirtam átméretezni a videot
Szétszedtem ma az elejét ami a pumpát hajtotta tárcsa 3 ba van repedve.A fogaskerékben a persej ojan mintha aluminiumból lett volna.Jócskán meg van kopva.oldalra nem mozok de ha a tetejét meg az alját felváltva mozgatom akkor mozog vagy 1 centit befelé hol az ajja hol a teteje.Akartam bele ujat de csak komplett lehet fogaskerékkel együtt.Persejt kicserélni könnyebb lenne mert a fogaskerékhez le kell bontani az egész elejét hogy ki lehessen venni.
Üdv! A segítségeteket kérném! KIVÉVE A GABI33-ÉT! Mai nap alkalmas volt az idő h a megtárcsázott földet megszántsam... nem vagyok egy nagy eketudós mert eddig életemben 1x szántottam, de 200m alatt sikerült annyira beállítanom h ne húzza elfelé a gépet és a tarlókerék is érte a földet, viszont nem tudtam úszóba tenni mert akkor elsüllyedt az egész így tartattam amikor szükséges volt ráemeltem majd visszaengedtem.... nem használtam se az anti szlippet se az erő helyzet szabályozót minden a semleges állásban volt. durván fél hektárt sikerült gond nélkül megszántani, aztán a semleges állásban elkezdett visítani a hidraulika szivattyú ha úszóban volt nem volt hangja, ha emeltem vele emelt gondoltam feljövök vele és megyek haza mert ez nem egészséges... A tábla végén az ekét már nem bírta felvenni alapjáraton csak gázadásra... Az előző köröknél gond nélkül kapta fel az ekét. a homlokrakodó körei működnek nem sipol a szivattyú, csak ha a 3 pont van semleges állásban... megfőzte az olajat gondolom azért nem emelte fel... Mi lehet a gond találkozott valaki hasonlóval? A szivattyú új nincs benne 4 üzemóra... Eddig nem volt semmi gond... Én rontottam el valamit? Hazajövethez ráengedtem a tehermentesítőt és kikapcsoltam a szivattyút...
Elhiszem,de nekem is ha több földem lenne akkor énis nem mtzvel hanem mással dolgoznék!
Csak énis 89ben csak 9éves voltam,és nagyapámat,apámat,hülyének nézték,és azok a pénznek örültek meg nem a földnek,most meg sok pénz egy hektár föld!
Akkor nagyapám 20hold földön dolgozott lóval!
A tszben elismerést kapott növéntermesztésböl és vegyreszböl,igaz csak a háti gépet vezette!
Csak szolgált ,másoknak se pén se semmi,mikor meg vissza kellett segiteni akkor meg beintettek,hülyének néznék,és azért vettek egy pár hektár földet és t-25öst 1991ben!
Akkor már sok ember átvágta a földekell!
Ráirták bizonos mennyiséget,utánna meg visszavette egy potom pénzért,de neki sokat ért,mert szegények voltak!
És azok van sok föld aki nem is élt a faluban vagy se gépje se nem dolgozott a tszbe,és nagy kulák lett!
Mig nagyapám egész életet ott dolgozott,elvették a földjét lovát és munkagépeit,a TSZ !
Ha megnyerném az ötös lottót hidd el nem ilyen lenne... De pont neked kéne tudni az itteni viszonyokat. Ha elmész dolgozni nem vagy megfizetve, de nincs is szabad időd maszekolni...
Aki a 89 körül nem volt elég élelmes és nem szedett össze annyi földet amennyit csak bírt, az most a mezőgazdaságból nem, vagy csak nehezen tud megélni... Én sajna akkor még csak pólyás voltam, most meg már nehéz feltörni...
Okoskodni könnyű, meg tanácsot is adni... De egyikkel se lesz több pénzem. Oda kell állni és csinálni.
Én nem mondtam hogy nem jó a mezitlábas 550es vagy 80as gép!
De az mit ér ha van egy 200lovas jonid váltós 4-5ös ekéd,és 2m elöre mész 4m hátra,és csak kinlódsz,nem veszed le a 2fejet vagy 4et ,hogy könnyebben mennyen!
Itt ,van olyan gazda,hogy 200lovas New hollanddal nem a 4 vátóssal szánt hanem a hármassal,hogy el tudjan menni! Igaz több a gázolaj,de ha tudja ,hogy vizes és nem megy el 4eseel akkor hármassal biztos elmegy!
Igaz az már nem mtz-82es ott már van 1000nm nyomaték elöl 50cm kerék és 500-1000kg pótsúly!
De kinek milyen a föld!
Nálam ahomokba lemegy a vogel eke még 30-35cm mélyre is,és még két kerékkel is elmegy a szűrke lovam! de be szoktam huzni,hogy azért van az benne!
Dombra fölfele, 2 ekefej (a hátsót levettük erre a területre), homok. Mélységet nem mértem, de olyan 40-60 cm körül volt.
Jött a földszomszéd, hogy hol a 3. ekefej?! Hát mondtuk hogy első meghajtás híján levettük... Tudod nem az a kemény aki első meghajtással elmegy akárhol, hanem aki első meghajtás nélkül is dolgozik szépen és nem akad el úgy, hogy 1-2 traktor kell hogy kihúzza üresen is.
Akkor mért kapcsolják ki országúton????? K...ra nem fogyaszt kevesebbet! Az első meghajtás azért van, hogy könnyebben haladj nehezebb terepen is. Ha a hátsó kerék netán kipörög, még mindig ott az első amelyik segít, hogy ne akadj el teljesen. Persze látok sok videót neten, hogy ész nélkül bele a sárba aztán meg se előre se hátra...
De a lényeg, ha több helyre kell erőt adni az nem csökkenti, hanem növeli a fogyasztást...
Én is arra gondoltam de2-3 éves a pumpa most lett először felujitva nem lenne szabad máris hogy szét legyen kopva.Én arra a kis tárcsára gyanitok amin keresztül az adagolót hajtja meg lehet az lötyög a végén. vagy a vezérlés fogaskerék
Tudjátok e mit kell cserélni ha turáztatja magát a motor.ugy félgáz felett.Régebben akkor csinálta mikor a kompresszor be volt kapcsolva.Mintha gyorsan nyomogatnád a gázt. És már anyira hogy teljesgázon füstöt is dobál mint mikor porlasztóhibás. de nem porlasztó mert mikor visszább veszem a gázt ugy 1700-1800ra és le van terhelve akkor nem csinálja.
Nehogy ugy járj mint egyik idös bácsi,ment a kombájn alá ,ezelött egy hónapja!
Határba horták a fát az erdészek,a kamiont húzta a rába steir,ha nem birt a fát a kamion a sok esö után!
Ment a bácsika a 820as 6,5t pótkocsival üresen még átment eleje nem huzta be,de akkor sem mikor jött a teli pótkocsival,már csak akkor mikor a gép felült a hasára,de késö volt!
Na segitettem neki de elég volt kicibálni!
Én ugy vagyok vele ha pótkocsival megyek,és látom olyan az ut akkor behuzom és megyek!
De látom nagyon szar akkor még a terepet is használom el tudok ballagni 10km terep ötbe mint országuti nyolc felezve!
de ez a utviszonytól függ,mikor van egy 40-50cm gépnyom amit a rába és a kamion vágott,akkor nem hiszem valaki belemegy fél nyolccal,ott még elég a terep3-4is,hogy az ember ne boruljon fel !
Azt hallottam sokan levették ,hogy ne hajson mikor nem kell az eleje!
De utánna a gazda megcsinálta szabadon futósra,azt mondta van egy valami ,és bármibe be lehet tenni és egy szeget kell kihuzni és nem haj az egész nem szedi össze a gazt a magcsépeléskor!
nyomást nem állítottunk rajta ki lett cserélve a fogas ív, tömítések O gyűrűk szimmeringek lettek cserélve és fel lett téve egy NS16-os szivattyú. Meg kicseréltem a rugókat 16-068-A cikkszámú fejszeleprugókra. Nagytojás ajánlotta régebben. ha felmelegszik és súly van a rakodón akkor is elfordul, csak lassabban ha megindul a gép akkor tökéletesen kormányozható... De én tervezem h orbitosra átalakítom, csak legyen hozzá elegendő pénzem....
D240-es a motor szóval nem ugyan az mint ami felénk is van. De az amcsiknál pontosan ment a lóerőmérés, nem úgy mint felénk, hogy akkor legyen 80 a citrom meg narancs!
Te szerencsétlen honnan szedted ezt a sok faszságot? Gondolkodjál már h miket írsz le! Mi van ha valaki innen merít ötlete h hogyan is kellene dolgokat csinálni te meg itt böfögöd azt h havas meg jeges úton nyomja neki... Ennyire fogyatékos nem lehetsz komolyan mondom! Vezettél valaha az életed során autót? Nem hiszem.... Még traktort sem vezettél csak itt fröcsögsz böfögsz fogyatékosabbnál fogyatékosabb fogalmazással, igazán leállíthatnád magad....
Mi sose megyünk drótkötél nélkül még tárcsázni sem. Ha pótkocsival elakadsz, akaszd le, próbáld meg kiszedni a gépet magába, majd ha már stabilan vagy, kihúzod a pótot is. Persze jó dolog ha van a közelbe aki segít. De lesz olyan, hogy a madár se jár arra :)
De ha van is segítség, ha csak úgy elkezdenek tolni, de nagyon be vagy ékelődve, toláskor meg is rokkanhat a pót, ahol tolják.
De nem leszólni akarlak, csak mi se 1x akadtunk már el a Szamos alatti agyagos földön.
Meg volt mai nap az első 4x4+ difizár elakadásom jó tiszai agyagos fekete föld! Gallyfát kellett behozni míg egyenesen kellett menni semmi baj mikor fordultam a pótkocsi abba a pillanatba az eleje el is süllyedt jó felniig! Próbáltam előre hátra de csak a gép ásta magát elfele hátrafelé meg a rudat nyomtam elfele! Közel szántott egy John deere az tolt meg hátulról és úgy tudtam kijönni! Gondoltam megosztom veletek!
De nem is volt légkondi meg 55 w halogén izzó ,és ennyi lámpa se ,na meg azokon még a világítás nem egyen áramról ment hanem a generátoron volt váltó áramú kivezetés és aszt használta nem az egyenáramú oldalt !
hol tudok hozzá való cuppántot venni? vagy csináljak? amúgy mekkora a rávaló cuppánt pontos mérete? mert ami rajta volt levágtam, mert a csavar kajakra rávolt rohadva, és nem fért volna be a kocsiba, így is kilógott, attól fostam megállít a rendőr, mert az irataim is itthon maradtak!
Most nézem a régi MTZ-50-es kisfülkés a bukócsöves elődje karbantartási könyvet 70-es évek 12V akkuval és 42Ah-s teljesítménnyel szállították. Mi meg sorba rakjuk bele a 2db 100Ah vagy 1db 150Ah-s akkut. A téli nyári átkapcsoló az merre van a fekete relés dobozon valahol a z MTZ 550-esen a motortérbe a hidraulika felső részénél?