"Ja mégegy kérdés: mennyire van ezeknek alacsonyan az alja? Hasmagasság? "
Nekem Eco Dynamics kivitel van, az elvileg 1 cm-t ültetve van a normál változathoz képest. A gyári gumi 205/55 R16, nekem azzal a garázsfelhajtón pl. leért az alja, így télire 205/60 R16-ost rakattam fel. Ez emelt 1 cm-t a kocsin, így jó lett. Most a nyári /55-ös van fent megint, nem ért még le az alja a garázsfelhajtón kívül, így tulajdonképp a gyári mérettel is normálisan használható a kocsi az extrém garázsfelhajtókat kivéve.
Anno volt 1999-es Mazda 323-asom, annak pl. alacsonyabb volt az alja, az leért már a XIII. kerületi trapéz alakú fekvőrendőrökön is, ez a Kia még nem produkált ilyet.
Mivel ráérek, akkor lehet kivárok egy jó 1.6-osra :)
Ja mégegy kérdés: mennyire van ezeknek alacsonyan az alja? Hasmagasság? Lökhárító alja? Csak azért kérdem, mert külterületen lakunk, bár nagyjából jók az utak, de pl tavaly Erdélyben voltam olyan utakon(hegyi, murvás, köves utak), hogy kicsit aggódtam a Corollával. Idén meg Bulgáriába megyünk..
Kicsit ezért is a másik jelölt Suzuki SX4 S cross.. Na azoknak tuti jó a motorja, 1.6 v 1.0 turbo.. De egyelőre drágák, megkérik az árát, majd 1 millióval több. Meg annyira nem jön be külsőre-belsőre a kocsi.
Magát az autót nagyon szeretem, de nem venném meg mégegyszer evvel a motorral.
jól meg lehet indulni vele egyesbe, de alacsony fordulatnál kettesbe hármasba krimi. pl. kifordulsz egy nem annyira belátható kereszteződésbe vagy ilyesmi majd látod hogy jönnek, beletaposol a gázba és nem történik nagyjából semmi. (de tényleg)
az előző hozzáoszlóval egyetértve az ablakokat nagyjából nem lehet lehúzni mert beszakad a dobhártyád még kisebb sebességnél is. (mondjuk én nem vagyok egy ablaknyitogatós úgy hogy ez nem zavar)
nekem a váltójával semmi bajom. (Az octaviámon szarabb volt, a golf plus-ét meg sem közelíti) de egyáltalán nem rossz
én sem vagyok egy gyorsulós száguldozós de ez a motor számomra nagy csalódás.
én a helyedbe mindenféleképp kipróbálnék egyet előtte...addig sztem ne vegyél
Üdv, nekem egy 2016-os 1,4-es szívó Ceed kombim van, szerintem egy teljesen élhető kocsi.
Ami jó benne:
- Csomagtartó praktikus
- Nekem Budapesten, úgy, hogy reggelente 4 km-t viszem a kölköt bölcsibe, és hétvégéken elővárosban, országúton járkálva 6,3 az átlagfogyasztásom a komputer szerint 8000 km-re.
- Érdemes jól felszereltet venni, én a tempomatot és az ülésfűtést, és a tolatókamerát imádom, a nagy LCD kijelzős HIFI teljesen jó, szépen játszik MP3-at pendirve-ról. A gyári navi ugyan csak angolul tud, de egész jó. A telefonnal is jól együttműködik.
- Az állítható erejű szervó is tetszik.
- Nekem barnás metál van (asszem Sandtrack a gyári neve), szerintem kifejezetten jól néz ki vele a kocsi, szoktam fehéret, ezüstöt is látni, abban jellegtelenebb a kocsi szerintem.
Ami rossz:
- Szerintem a váltója nem nagy szám, volt sok japán autóm, szerintem azokban a váltási érzés jobb, ez a váltó a 2005-os Fiestám szintjét hozza talán.
- Nekem elektromos gerinctámaszos, emelhető ülésmagasságú a kocsim, de utoljára ennyire a Skoda Feliciám ülése törte a derekam 18 éve. Amúgy a kárpitja tartós, nem is izzaszt vészesen, még az üléspozíció is teljesen jó, mégis rossz a hátamnak, akárhogy állítgatom.
- A start-stop rendszere szerintem elég szar, képes üresben gurulásnál lekapcsolni a motort. Nekem mindig első dolgom kiiktatni, ahogy beindítottam a kocsit, de sajnos néha elfelejtem.
- A gyári alufelni rászorult a kerékagyra fél év alatt a 2 éves kocsin, a gumis nagykalapáccsal verte le a kerekemet...
- A kocsi lehúzott ablakokkal baromi rosszul szellőzik, "bubog" a menetszél bizonyos ablakleengedési helyzeteknél, vagyis áprilistól szinte folyton klímázni kell őszig.
- Bekapcsolt klímával, 6-osban 120-ról már nem igazán gyorsít ki túl vehemensen, de összességében szerintem jó hozzá ez a láncos motor, én sokkal kevesebbet vártam tőle. Budán lakom, de hegymenetben is normálisan megy, igaz ilyenkor huzatom 2-esben, de bírja szerencsére. Olajat nekem eddig 28 ezer km alatt nem evett láthatóan.
A közeljövőben (fél-1év) szeretnék venni egy Hyundai I30-ast vagy Kia Ceed-et. Benzinest, és lehetőleg kombit. Az 1.6os szívó motort preferálnám, de az úgy nézem Kia-ban nincs, Hyundai-nál is ritka, az 1.4-essel viszont Dunát lehetne rekeszteni.. Tehát lehet hogy egy jó 1.4-essel kell beérnem.
Nem vagyok hajtós, meg Alföldön lakunk, de szoktunk kirándulgatni hegyekbe, de alapvetően nem fullra pakolva. Hosszabb távra venném a kocsit, ez kb 10 évet jelent, 8-10. Tehát akár család is lehet addig. Sztetek elég lenne nekem az 1.4es? Most 1.6 vvti Corollát hajtok 10 éve, de igazán itt sem használom ki az erőt, persze néha jól jön.
Vannak e ezeknek valami típushibái? A motorok láncosak vagy szíjasak? Olajevésre hajlamosak? Stb? Rozsda?
A két kombi hosszra, súlyra megegyezik? :) Esetleg, ha már 1.4es, akkor a kisebb súlyra törekedve, érjem be egy 5 ajtóssal? :)Igazából lehet h az is elég lenne, a hangsúly inkább azon van h ne sedan legyen :) Az meg ugye itt nincs :) Itt meg akkor már az a nyerő, amelyiknek nagyobb a kuffere, az meg a Hyundai nem? Mind1, ezeknek utána tudok nézni. Egyébként úgy nézem mintha a Hyundai-ok olcsóbbak lennének valamivel.
Csak érdekességképpen: én is most voltam első éves szervizen, 1.6 GDI JD SW DCT. 199 € (fix ár) volt az olaj és a szűrők cseréjével, ingyenes ablakmosó feltöltéssel (FIN). A gépnek semmi baja, amit mondjuk reméltem és tapasztaltam is; 13.000 volt benne, a következő szerviz 28.000-nél vagy 1 év múlva esedékes. Kicsit izgultam, mert a hifi miatt elég sok anyag beépítésre került, melyek egy része azonnal látható (akkuról vezetett vezeték, biztosítékház, szubláda), másik része viszont rejtve van (hangszórók, ajtószigetelés, és az erősítő is befért a hátsó alsó rekeszbe), de nem érte szó a ház elejét, sőt, meg is dicsérték a beépítést. Fingers crossed... Illetve egy hibát mégis jelentettek: a rendszámtábla-világítás meghalt, de ezek általam beszerelt ali-ról beszerzett LED-ek, sajnos vackok (v.ö.: a tolatólámpákat is kicseréltem, azok tökéletesek azóta is, és valóban "szuperfényesek"). Nem is tudom, de a LED-es hátsó helyzetjelző mellett a sárgás fényű eredeti izzók valahogyan "furán" mutatttak. Mindegy, visszarakom az eredeti izzókat, és rendelek LED-eket.
Nem ott finomitjak az oraallast, hanem az elso magyar pihenonel a palyan.
Treleres hozott egyszer haza a bakonybol es o meselte, hogy szokott behozoknak berbe szallitani es mindig kuldenek vele egy szerelot is. Az elso kutas pihenonel Mo-n elkuldi a szereo kavezni es o addig matata a kocsikban.
Sziasztok! Az a kérdésem, hogy a motortérben szemből nézve bal oldalt az a kis kapcsoló mire szolgál? Kellene jeleznie a műszerfalon, hogy fel van nyitva a motorháztető, úgy mint a többi ajtó nyitását jelző kapcsoló esetében? Nálam semmit nem jelez. Esetleg a riasztót is működteti, ha erőszakkal felnyitják a motorházat?
Nagyon nincs tapasztalat, de ezek vannak: 160ezres szervizre vittük nemrég a gépet, ahol a hosszbordás szíjat (ami a generátort, klímakompresszort hajtja), gyertyákat, hűtőfolyadékot, fékfolyadékot, levegőszűrőt cseréltettem a 160-ezres inspekció mellet, illetve annak előírása szerint, ez 74e Ft volt - olajcsere, és pollenszűrő csere nincs benne.
Most állunk 4 féktárcsa+hozzá illő betétek, pofák cseréje előtt, erre 150-200e Ft közötti árat mondtak, de még nem kértem/kaptam pontos kalkulációt. MIndenesetre a ZS+U oldala szerint a tárcsák (TRW) 10-12e/db, a fékbetétek szintén 10e/nyereg, a fékpofák valamivel olcsóbbak, így a fékalkatrészek ára kb 80-100e Ft-rea rúg. De ezt nehéz egy vásárláskor beárazni, mert lehet, egy kevesebbet futott autó még fékcsere előtt áll, egy jóval többet futottnál ez már megvolt, összességében mégis a (valóban) kevesebbet futott autó a jobb vétel.
Sziasztok lenne két kérdésem az 1,4 T-GDI-vel kapcsolatosan.
1. Nem találom sehol a tükörrel együtt az autó szélességét. A 2. szériában megtaláltam, annál 2053 mm, de a 3-as szériát sehol sem találom. Sajnos egyre több új alsó-középkategóriás járgány kinövi a társas házi garázsokat:)
2. Kettős tömegű lendkerék csak a dízelekben van, vagy van az 1,4 T GDI-ben is?
Persze az "életkor" már önmagában is romboló tényező. Amiket felsoróltam az csak "hab a tortán". Lehet, hogy majd csatolok egy fotót, azon látszik, hogy a 10 éves autómon egy nem látható helyen lévő vezeték hozzáérve a motor egy aluminium ötvényéhez , hogy ledörzsölte a szigetelést és egy vájatot dörzsölt a fémbe is! Eredmény letiltás, mindez külföldön nyaraláskor. Prémium autó volt, benne 380e km. gyönyörű kinézetű! Tipikusan olyan amilyeneknek vissza szeretik állítani az óráját. Az ilyet, aki tüzetes állapotfelmérés nélkül, "állapotot veszünk" megbolondított ésszel meg vesz, persze jóval drágábban mint amit ér, biztosan rá fog fizetni. Erre tanácsolom én, hogy ne higgyen senki a kereskedők, tényleg hatásos, megtévesztő átverésére.
Üzemóra mellett azért nem kevésbé fontos az "életkor órája". Azaz, hogy milyen idős az autó. Vannak anyagok az autóban, amik öregszenek. Műanyagok, gumik, ragasztók. Ezek 10-15 év után elkezdenek elgyengülni, repedezni, eltörni, elengedni. Szóval az "állapot"-ba ezt is bele kell kalkulálni.
Ld. az idősödő cee'd-eknél a műszerfalat az ablak alatt.
Off 15. évében lévő autómon már hullanak el a műanyagok, szerencsére még nem a motortérben. Ajtóoszlopon borítás, ajtón lévő gumicsík ragasztása, műszerfalon lévő ajtócska zsanérja,...és ráadásul ezen elpusztuló alkatrészek egy része olyan, ami nem vagy horror áron beszerezhető.
Pl. nálam az a kis ajtócska (Fusion-ban a műszerfal közepén, fölül lévő tároló) 3x ezer Ft. Na persze....igényesen fixáltam egy nanopaddal (ragacslap) :-)
10-12 évesen még tényleg lehet az autó jó állapotban, de már csak pár éve van vissza a porladás, széthullás megkezdődéséig.
Szia, ezt az "állapotot veszünk, nem km.- t" nem kellene fő szempontnak venned. Mert pl. a sok km. és persze a sok üzemóra rengeteg nem látható kopást, elöregedést okoz amit ránézésre nem veszel észre! Csak 1 példa (saját tapasztalat): a magas hőmérsélet és a rezgések/rezonanciák a vezetékek szigeteléseit megkeményitik, kidörzsölödnek, olykor-olykor összeérnek. Ezzel olyan elektromos anomáliát produkálnak amit nagyon nehezen tudnak megjavítani. Ezek a sok ü.óra után alakulnak ki. A többi szerkezeti elemekbe sem lehet bele látni, csak különböző megbontások, mérések után lehet eldönteni, hogy megéri-e meg venni az autót. Tehát igenis fontos tudni mennyit ment az autó, és hogy volt szervízelve
Ezt az "ALLAPOTOT" veszünk szöveget a kereskedők találták ki és a külömböző médiafelületeken elkezdték súlykolni, annak érdekében, hogy eltudják adni a leharcolt járműveiket. Mára a vevők nagy része is sajnos bedől ennek. Ne tegye senki!
Nagyon szépen köszönöm a hosszú és kimerítő választ, nagyon hasznos volt, köszönöm :) Utólag rájöttem én is, hogy jobb a faceliftes 2009 v 2010-es verzió és abból is az Euro 5-ös 1.8 benzin, mert regadónál az Euro 4 134.000 és egy Euro 5 pedig 16.000 . Komolyan mondom, ez vicc :) Kintieket nézegettem többnyire, a hahu-n is vannak, de kb ugyanott vagyok beíratással mindennel, ráadásul meg a kintiek állapota jobb egy fokkal és gondolom annyira nem tekergetik a km állást, de ki tudja... Egyébként sem km-re veszünk, hanem állapotra autót, ez a mondás :) A tiétek is az Euro 5 változat? Felszereltsége milyen? Ülésfűtés, tempomat v 4 el. ablak meg ilyenek tartozéka a felszereltségnek? Láttam tempomatos és 4 el. ablakos verziót is, de ritka, mert többnyire csak az alap felszereltséggel találkozom. Köszönöm a tippeket is, amik nagyon hasznosak, mert most, hogy írtad meg fogom nézni a gumikéderek alatt a lemez állapotát, hogy netán volna-e rozsdapötty ahogy említetted. Az ülőlapos dolog ismerős, mert a mostanihoz egy osztrák donor volt véve közösen és abban is voltak meglepetések, de ott leginkább eurocentes és fém eurós meg szerszámokat is voltak a pótkerék tárolóban :) Egyébként most, hogy használod és talán tisztába is vagy a kopó alkatrészekkel esetleg vannak még dolgok amire figyelni kell vásárláskor? Ha van és hosszú, akár össze is futhatunk, mert látom te is Bp-i vagy, és akár élőben is meg tudod mutatni, ha arról van szó :) De természetesen az is jó, ha leírod, mert tutti, hogy checklist lesz belőle ha vásárlásra kerül sor :) Igen, sokat segítettél, mert tapasztalatból írtál és köszönöm a linket is :)
Ha az USA-ba, Kanadába kellene élnem ilyen autóm (Kia Telluride) lenne ott az tuti. :-) Így a videókon nagyon komoly autónak tűnik, biztosan népszerű lesz. Váltó, pedál, index kar meg még pár dolog ugyan az mint a Ceedben. :-)