Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Elméletileg nem olyan vicces, az biztos, csakhogy én teértedet személyesen is ismerem, ezért mertem megkockáztatni...neked biztos nem mondanák ilyet, meg másnak sem....
Én is elolvasom, sőt össze is sz@arom magamat, amikor valamilyen szokatlan tünetet tapasztalok, pedig nem is figyelem magamra. Most éppen öt orvos van, aki nem ugyanazt mondja. Tavaly a fülemen kijött rosszindulatú akármire azt mondta a bőrgyógyász, hogy ezt az éppen kapott immunterápia okozza. A fülész, aki megműtött, azt mondta, hogy ennek semmi köze hozzá. A két onkológus szintén ebbe a táborba tartozik. Egy másik bőrgyógyász, aki korábban az OOI-ban volt onkológus és alkalmazta is ezt a terápiát, az első bőrgyógyásszal ért egyet. Ő azt mondta, hogy a kezelés hozza ki, de ne izguljak, mert ez nem ad áttétet, simán ki lehet kapni.
Pár napja fedeztem fel a fülemen, hogy megint megjelent egy, a korábbihoz hasonló elváltozás, kb. 1 cm-re az előzőtől. Holnap bemegyek hozzá, hogy nézze meg.
A mellékhatásokhoz idő kell, úgy értem, az orvosnak kellene időt szakítania arra, hogy részletesen elmagyarázza a betegnek a lehetséges mellékhatásokat és azt, hogyan fogják figyelni a súlyosabb mellékhatások megjelenését, azaz mikor, milyen vizsgálatokat fognak végezni, pl. a vérképet ellenőrizni, továbbá azt, hogyan fogják az esetleg jelentkező súlyos mellékhatást csökkenteni, vagy megszüntetni. Ha ez megtörténne, akkor a betegek nagy része nem sz@rná össze magát minden egyes szokatlan tünet jelentkezésekor.
Felesleges előre parázás miatt nézegetni a mellékhatásokat. Épp beszéltük a nejemmel, hogy ezekre a gyógyszerekre minden létező és elképzelhető mellékhatást ráírnak, hogy jogilag védjék magukat, mert pontosan tudják, hogy nem vagy választási helyzetben és úgy is muszáj lesz kipróbálnod, hiszen kevés vagy éppen nincs is alternatíva. Nejem paclitaxel-ciszplatin kombótól kezelés utáni 3-4-5 napon szokott fáradtabb lenni, meg most már túl a hatodikon néha picit fáj a lába. A fehérvérsejt emelőtől jobban fájnak a lábai, de az is kibírható azt mondta.
Mi is megkérdezzük ezt a xelodát.
Egyébként rákeresve a xelodára 96 000 ft/120-as doboz, de van alternatíva ugyanolyan hatóanyagú capecitabine 500 accord meg 36 ezres áron.
Ha a xelodát receptre írták és neked kellett kiváltani, akkor mennyit kellett fizetni, gondolom tb. támogatott.
Kíváncsiságból elolvastam a tájékoztatót...hát hallod, ennek több és súlyosabb mellékhatása van, mint a Paclitaxelnek, vagy a Carboplatinnak! Félelmetes!!
Vastagbélrákra kaptam. Novemberben volt az első műtétem, majd mivel a kemoterápia nem hatott így áprilisra kiújult a daganatom, így júniusban volt a második műtétem Nyíregyházán.
A daganat ráterjedt a petefészekre, méhemre így azokat is el kellett távolítani. A húgyhólyagomra is átterjedt, azt meg tudták menteni, de csonkolni kellett. A teljes nagycsepleszt, hasi- és kismedencei nyirokcsomókat is eltávolították.
Mivel a FOLFOX nem hatott, ezért írták most ki nekem a Xelodát.
6 ciklust. Az onkológián fogom megkapni, nem kell fizetni érte.
A mellékhatások érdekelnének. Hányás, hasmenés, hajhullás...stb?
Amikor a ct kimutatta, hogy hashártyán van áttét, elküldtük a leleteket, de rövid úton lepattintott minket egy üzenettel, hogy sebészeti beavatkozás nem jöhet szóba, képanyagot szerintem meg se nézte. Ezek alapján van egy olyan sejtésem, hogy távolabbi rákok okozta hashártya áttétjeit nem tudja ez a módszer gyógyítani, mert mire oda odaér a rák, addigra benne van a nyirokcsomó láncolatban, és ő evvel a hasban keringetős történettel nem tudja kiszedni. Valószínű olyan esetekkel tud kezdeni valamit, amikor eleve ott a környéken fejlődik ki a primer daganat. De persze érdemes megpróbálni, csak arra próbálok rámutatni, hogy a módszerről szóló cikkek valószínűleg erősen túloznak az alkalmazhatóság széleskörűségéről.
Edesanyam 2011 ota kuzd kitartoan a rak ellen.vegbel daganattal kezdodott, ami 3 ev utan kiujult,ismet kemot kapott es colostomat, majd iden ev elejen a pet ct-n az egyik hasi nyirokcsomo megnagyobbodast (3cm) es kontrasztanyag halmozast mutatott.sehol mashol nem talaltak daganatot, de a vegbel daganat attetjenek tekintettek ezt a nyirokcsomo megnagyobbodast.az onkologus azt mondta,h egyelore varjunk a kemoval, nezzuk meg novekszik e.sajnos par honap alatt 1cm nott, igy elkezdodott a kemo, de anyu nem birja, nem vallalja a folytatast.mivel a nyirokcsomo a bal oldali arteria es aorta szoros kozeleben van, igy se szovettant levenni, se muteni nem lehet az orvosok szerint :(.
Par honappal ezelotti hozzaszolasokban olvastam egy szinte ugyan igy elhelyezkedo nyirokcsomorol,amit egy nyiregyhazi orvos sikeresen kimutott.sajnos a posztolo mar torolt felhasznalo, esetleg valaki nem tudja az elerhetoseget vagy neki vagy az orvosnak? Illetve tudjatok,hogy mi lett a mutet utan az Edesanyjaval?
Szia ! A negyedik ciklus Capecitabint (Xeloda) szedem. A kéz és láb szindróma 10 nap után jelentkezett, de két nap szünet után csökkentett adaggal folytatni lehetett a kúrát. Más mellékhatást nem érzékeltem. Hogy mennyire hatásos, még nem tudom. Mindenesetre sokkal kényelmesebb a tablettát beszedni, mint hetente kemoterápiás kezelésre járni.
Onkológián adják, bél-, gyomor-, mellrákra szokták adni. Ahogy hallottam ismerősöktől, kézen, lábon szárítja a bőrt, érzékeny lesz, erre kell majd spéci krémet kérni.