A The Wall Street Journal Europe hétvégi száma cikket közöl Tokajról az EU csatlakozás kapcsán. Rövid idézetek Basco (sic!) Andrástól, Árvay Jánostól, Mészáros Lászlótól. Említik még Szepsy István nevét is és a cikk végén szakszerű ajánlat talál az olvasó.
off -bocs akit nem érint-
mi szerintem későn érünk le; térre vszinű kinézünk.
Javaslatom a holnap de.-re: érdemes kicsit szétnézni a belvárosban (Széchenyi tér; Szt. István tér) kirakodók, műsorok stb.
ez is érdekes:
Gasztronómiai fesztivál a Kossuth téren
6 éttermi stand kerül kiépítésre a Konzum áruház oldalánál
10-12 villányi borász bemutatkozása
Szajki indulást 14.35-os Mohácsi busszal javaslom; arra macmelonék is befutnak; vissza tudunk jönni 17.35kor és 19.00kor.(pályaudvar a szállástól 10-15perc)
Előtte délelőtt lehetőség van kimenni a Szőlészeti Kutató Szt.miklósi telepére; Kb 1 órát venne igénybe.
Tehát egy nem autentikus vélemény Gere Attila kóstolt borairól:
Általánosságban mindegyiknek eléggé magas volt az alkoholja (talán az évjáratok miatt), de egyáltalán nem volt bántó. Ahol kicsit kilógott, ott szerintem még nagyon az érlelés elején van.
Olaszrizling'03: Nem vagyok egy nagyon nagy fehérbor kedvelő, de nekem kifejezetten ízlett. 13% alkohol, de nem lógott ki itt sem. Talán kicsit lágyabb volt, mint a klasszikus fehérboros vidékeken, de hát a terroir.
Rosé Cuvée'03: Friss, de nem szénsavas (legfeljebb egy csöppet), tehát nagyon más, mint a Bock, vagy a Tiffán. Nekem ez a stílus inkább bejön, de ez is szubjektív.
Pinot Noir'02 (nem kerül forgalomba kb. 500 palack /2 hordó/- bár az kicsit több):
Szép, nem túl mély bíbor-vörös, de nagyon koncentrált. Picit kevés volt az illat, de azt hiszem mostanában palackozták. A barrique egyáltalán nem ült rá. Elegáns.
Ha jól tudom lesznek még Pinot ültetvények és talán árubor is lesz belőle.
Kékfrankos Prestige'02 kb. 2500 palack, árubor /még/):
Hát igen. A Kékfrankost (állítólag) eddig nem nagyon kedvelte Gere A., de mert hungarikum (ezzel a névvel), kicsit foglalkozott vele. Megérte. Nem tipikus kékfrankos, késői szüretelésű (20% töppedt szőlővel). Talán ezért, meg az évjárat miatt sokkal lágyabb, de rendkívül koncentrált.
Nem annyira férfias, szikár, mint egy hagyományos Kf., de jól iható, ...egy darabig (13,5% alkohol)
Medoc Noir'02 (nem árubor):
A nagybor talisoknak nem kell bemutatni. Szerintem indulhatna a névhasználatért, annyira ott van a szeren. Persze fogalmam sincs, hogy milyen egy jó Medoc Noir, de ez a bor csodás. Rendkívül koncentrált, illatözön.
Zoli, mi lesz a hivatalos neve, ha majd egyszer...?
meglepetés: Solus Merlot'02:
Hát nem csodálom, hogy a nagy része előre elkelt.
Szokott :) töménység, koncentráltság, nagyon magas alkohol (14,5%). Szerintem ez sem a klasszikus Merlot. Kicsit zárkózott volt az illata, de úgy tudom ez sem túl régi palackozás.
Árvay János
Tokaji Hárslevelű'00 (kései)
Hát itt már elfáradtak az ízlelőbimbóim :)
Zoli egészítsd és javítsd ki légyszi, amit írtam.
- Köszönet Zolinak és persze a Gere családnak, valamint a Zsákbamacskának az estéért. - Ez itt a reklám helye :)
Persze nyilvánvalóan üzlet egy ilyen borvacsora, de úgy gondolom elhivatottság kell ahhoz, hogy valaki ne elégedjen meg azzal, hogy Ő hozzáfér a ritka borokhoz, hanem megpróbálja ezt másoknak is lehetővé tenni.
Én eddig is Gere A. kedvelő voltam és most sem csalódtam. Persze a kis pincéknél is vannak csodák.
Éljen a magyar bor!
"(2) A törvény szabályozási körébe tartozó bortípusok:
a) kései szüretelésű bor,
b) válogatott szüretelésű bor,
c) töppedt szőlőből készült bor,
d) jégbor,
e) főbor,
f) muzeális bor,
g) szekszárdi és egri bikavér.
(3) Az egyes borászati termékek és bortípusok definícióját, a rájuk vonatkozó technológiai előírásokat, a termékek érzékszervi és analitikai jellemzőit, valamint az egyes alkoholtartalom meghatározásokat e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza."
Na ez a végrehajtási rendelet még nem jelent meg; ott van leszabályozva.
A segítségedet szeretném kérni! Az új bortörvény -általad idézett- Tokajra vonatkozó részében nem találtam a főbor definícióját. Másutt esetleg előfordul az említése? Emlékeim szerint korábban szó volt a főbor, mint borkategória feltámasztásáról.
Az imént találtam az origón, hát megosztom a T. bortársakkal:
"Felkészülnek a versenyre a borászok
Az olcsóbb kategóriájú boraink eddig relatívan magasabb áron kerültek a polcra, itt kis árcsökkentésre szükséges lesz, mondta az [origo]-nak Gere Zsolt villányi borász, aki szerint a magyar bornak nincs akkora presztízse, mint a versenytársakénak. Az ebből származó bevételkiesést a borász szerint csak úgy lehet pótolni, hogy a minőség-orientált boroknál az árakat meg kell duplázni, esetleg triplázni. Ez azt jelenti, hogy a prémium kategóriás, egyedi, Magyarországra és régióra jellemző borokra kell nagyobb figyelmet fordítani. Ezáltal versenyképesek maradhatnak a borászatok, és egyben az olcsóbb kategóriájú borokat piacbarát áron értékesíthetik, mondta Gere Zsolt.
A szakember hozzátette: bízunk abban, hogy a magyar borok minőségük miatt megállják a helyüket a piacon. Gere Zsolt szerint lehet már olyan külföldi borokat kapni, amelyek igen mutatósak, viszont hatalmasat csalódhat az ember. A kisebb pincéknek, amelyeknek kevesebb tartalékuk van, és még most próbálnak piacot szerezni, sokkal nehezebb lesz a dolguk, a borász szerint."
Nagyon tetszik: a minőség-orientált boroknál az árakat meg kell duplázni, esetleg triplázni. :))
Úgy hallottam, hogy az elkészült kb 5000 palack felét az Árvay mögött álló befektető veszi meg minden évben, míg a többi kerül forgalmazásra...
Neked sem jutott????:)
Képzeldd mi lesz jövőre, amikor csak a fele mennyiség jön piacra, mert a termés fele elfagyott, ha jól tudom!!!!
Ha már a többiek nem írnak, te legalább mesélhetnél a Gere borokról...
Szerintem nem jól emlékszel...
A 7-es H.C.-t én említettem, mondtam, hogy a Bt forgalmazza. A felvásárolt tétel Veszetergombiék 2000-es CS selectionje volt, amely nem is került önállóan piacra, hanem a maradék 3 hordó bekerült a Csabába.
A 7-es hordó egyébként úgy tudom, hogy márkanév, és nem áll mögötte tényleges tartalom, mint a St Andrea "Egyhordó" Chardonnay megett...
Szerintem inkább pécsen próbálkozz, máshol nem igazán hallottam, hogy lenne hagyománya ennek a fajtának.
macmelonékat sajnos nem tudjuk bevállalni, más amikor csak magáért felelős az ember vezetés közbe és más, ha utasok is vannak...
Mi valszeg visszafelé Villányon kereztül jövünk, a jólbevált "kisebb" pincék (Molnár Lajos, Szende, sültgalambos:) pincészet) mellett tudtok-e újabb, vagy eddig nem ismert, de nem elszállt árakon említésre méltó borokat kínáló pincét ajánlani?
Egy kérdés: Pestről a hatosra merrefelé kell rákeveredni? Rémlik, hogy a Boráros tér mellett kell a pesti oldalon menni kifelé, de lehet, hogy keverem valamivel:)
Hozok neked szívesen, de legjobb lenne egy topiktalira eljönnöd ha így érdeklődsz; múltor 5 féle Cirfandlit kóstoltunk össze. (Pécsen kívül Mohácson találhatsz még)
Akkor a hétvége: leérkezéstől függően ebéd, városnézés, pihi; Bóly- Szajkra menetrend szerinti busz indul az állomásról (szállástól 10p séta, v. 1 buszmegálló) 13.05; 14.35. Az indulás tőletek függ; ezért jelezze mindenki mikor ér le. (nem baj a későbbi sem, de akkor rohanás van mert fél 6kor már jönne is vissza a busz; van még 19.00kor is)
Szajkon Hárs és Madarász pince, majális jó levegő.
Este borkóstoló a szálláson utána főtéren (100m)Csatlakozási fesztivál: http://www.pecs.hu/index.php?oldal=eucsat (városi programok a hétvégére)
MÁsnap: pezsgőház, Orfű/Abaliget szabadtéri kajálás/Eu borozás.
Jól érezhetően karcsúbb, mint a megelőző évjárat, illatban némileg intenzívebb, és jól kijön a gyümölcsös fajtajelleg. Érdekes módon, érzésem szerint mintha ennek ellenére valami érett-mazsolás „déliesség” is lett volna az illatában (nem tudom, honnan).
Ennél a tételnél a gyengébb évjárat miatt tovább húzták a hordós érlelést (kis részben barrique, a többség nagy fahordós), és szerintem itt egy picit túl erősre is sikeredett a fából jövő vajas sima íz, bár azért a cabernet gyümölcsös-érett íze is szépen előbújt később. Gondolom, az évjárat egyszerűen nem adott elég testet és zamatot, ami önmagában is elvitte volna a bort.
Szekszárdi Bikavér 2000
Ez a bor nyert Bordeaux-ban ezüstérmet. Az összetétel: kadarka-kékfrankos-merlot-cabernet sauvignon, 10-20 hektós hordókban érlelődött 2 évig.
Hát igen szép sikert aratott. Jellegzetesen fűszeres illat, emellett érett gyümölcsösség (talán málna vagy hasonló bogyósgyümölcs) is jól érezhető benne. Bikavérhez képest nagyon tartalmas, komoly extrakt/glicerintartalom, és nagy alkoholtartalom.
Ízben is fűszeres, némi jól kivehető, de nem, túlzó fás eredetű vajassággal. A savak (beleértve a tannint is) finomak, lendületesek, még elbírnak több év érlelést.
Egy „hallgatói kérdés” azt firtatta, hogy mit gondol Vesztergombi Ferenc a 2000-es évjárat valódi értékéről és tartósságáról, ugyanis némely esetben a nagy várakozásokhoz képest csalódást is keltettek a borok. A borász elmondta, hogy ez termőhelytől, és főleg termelőtől függ. Ahhoz, hogy elérhessék a csúcsot, jó időben is kellett szüretelni: egyrészt hagyni kell beérni a szőlőt, hogy tartalmas és zamatos legyen, másrészt elkerülni, hogy kiégjen, összeessen a fürt. Azaz nem a máskor megszokott szüretelési cukorfokot, technológiai érettségi mutatókat kellett figyelni, ezt ugyanis már a szokásosnál 15 nappal hamarabb elérte a gyümölcs. Ők október 15. körül szüretelték a cabernet-t, akkorra Villányban már nem nagyon volt fürt a tőkén. Persze a forróság miatt néhol hibás erjedés is előfordult. Nagyon hasonló egyébként a ’03-as évjárat is.
Szekszárdi „Turul” Cuvée 2000
A bor történetéről: ’93-tól létezik egy 60% merlot és 40% cabernet franc házasításból készült cuvée, a piacon ’94-ben jelentek meg vele. ’97-től az arányokat megfordították, innentől „Turul” a cuvée. A cabernet első töltésű, közepesen égetett barrique hordóban érlelődött 16 hónapot, a merlot második töltésűben ugyanennyit. Együtt 1 hónapot voltak acéltartályban vagy hordóban.
Hát mit mondjak, nagyon szép teste van ennek a bornak, a barrique csak egy pluszt ad hozzá csersavban, simaságban, de nem uralja. Semmiképpen sem volt a vesztergombis megfogalmazásban „füstszagú-faízű”. Annyira nem, hogy Pesten azzal dicsérte a bort egy kereskedő a borásznak, hogy ez egy olyan tartalmas cuvée, ami nem barrique…
-------------------------
Már csak ezek maradtak:
- Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2003 (hordóminta)
- Szekszárdi Kékfrankos 2003 barrique (hordóminta)
- és néhány szó az olaszrizlingről, merlot-ról, "Csaba" cuvée-ről
Kérdés viszont, hogy észrevételeket provokáljak ki: a 2001-es évjáraton mindhol érezető a gyengeség, vagy tudtak olyan tartalmas bort is készíteni máshol, amit nem nyomna el a fahordó...?
Ha a mindig is Tokaljhegyaljához tartozó területeken, a mi szabályozásunkkal pontosan megegyező szabályokkal termelhetnek ott is Tokajit, akkor ebben nem látok semmi rosszat.
Optimista hozzáfűzés: úgy is fogalmazhatunk, hogy ezt a történelmileg egybe tartozó vidéket egy határ kettévágta. A "túloldalon" élők (nagyrészt magyarok) esetleg éppen olyan szorosan kötődnek a tradíciókhoz, mint az itteniek.
Pesszimista hozzáfűzés: persze jól tudjuk, hogy nem a magyar szabályozás a lényeg, hanem a szemlélet, (most nem sorolnám a visszaságokat a Tokaji szabályozásának gyakorlatával kapcsolatban határainkon belül). Házon belül is a Ker.ház a leggázabb. Gondolom eddig se attól féltünk, hogy a három falu borászai remek aszúikkal kiszorítanak minket a piacról, hanem inkább attól, hogy a hírnevet alázzák (2 puttony stb.) Ezt viszont megteszik a hazaik is. Kicsit durván azt is lehetne mondani, hogy tartozzon csak Hegyaljához a három falu, de cserébe valaki csatolja el a Ker.házat! Viheti akárki (na nem a területeit :) akár Benin vagy Tadzsikisztán is.
Vagyis teremjen ott is jó tokaji és rossz meg itt se.
((A szamorodni megint kapott egy pofont: szamorodni egyenlő szar aszú alapon. Hát szar aszú nincs, a szamordni meg "ahogy van" úgy jó.))
Én úgy tudom, hogy a Vylyan 2000 óta leállt az önálló (édes) cirfandli készítésével. Próbálkoztak, próbálkoztak, de úgy érezték, hogy nem tudják irányítani, egyben tartani a bort. Úgy három hónapja csíptem el egyet a Monarchiánál - némi kedvezménnyel az alján látványosan összegyűlt borkő miatt -, de nem okozott frenetikus élményt. Szép, és kedves bor, de tényleg gyorsan öregszik, és nem éri meg az árát.
Pécsett ittam még úgy három éve kimérve Cirfandlit, a Pizza hut-tól a dzsámi felé menet valahol félúton balra (elnézést a tájolásért, de nagyon régen volt, hogy ismerős voltam arrafelé...) egy téglaboltozatos pincében egy étterem-borozóban, ahol elsősorban környékbeli kis pincéktől (de más borvidékekről is), származó nagyon korrekt, gondosan kiválasztott borokat lehetett inni. A falakon a termelőkről, pincéikről készült művészi igényességű fényképek (nagy ötletnek tartottam, kellő tiszteletet ad a bor készítőinek). Na, ott sikerült egy nagyon szép, szintén édes cirfandlit inni. Nem tudom, hogy létezik-e még a hely... Talán a "bortalisok" meg tudják Neked nézni, és tudnak Neked hozni, ha szépen megkéred őket. :-)))