Barátom volt a Gere panzióban, és a mellette lévő asztalnál ülő (nem gyengén gazdag...) emberkék a Kopárt visszavitették, mondván, hogy küvé, (bocsi a magyaros írásért...) és nekik "fajtiszta" bor kell, mert ami többféléből van összerakva az biztosan szar, mindezt úgy, hogy a "legdrágább" bort kérték. Kb. ezekkel a szavakkal. Ez van.
Ui.: Volt szerencsém inni, egy "külföldi" aszút, hát megtanultam értékelni a "gazdaságos"-ban rejlő értékeket :( Mellesleg kinnt vérig sértődtek értelmes emberek (sőt megfagyott eléggé a levegő), hogy kié az aszú, számomra már a kérdés is felháborító.
Más: Ivott már vki Havas urunk :) borából? A szlogen megragadott: Legalább olyan jó borokat készítek, mint amilyen könyveket írok. Na most szívesen megkóstolnám azt a bort, csakhogy tudjam milyen könyveket ír... :)
Van 1-2 jó, de aránytalanul drága bora, a többi nem igazán említésreméltó. Ha olvastad egyik topictársunk régebbi pincelátogatásának leírását a mentalitást is sejtheted amivel a borokhoz és a pincelátogatókhoz állnak. Innentől többet írni Thummererékről nem érdemes szerintem...
MÁS: Köszönet a pécsi szekciónak amiért megszervezték ezt a 7VGt!!!!
Bővebben majd talán este, vagy valamikor a héten írok, most meló:(
Rosti: Szendéné már egy korábbi ottjártunkkor is szimpatikus volt, de ezzel a megmozdulásával se hazudtolta meg magát:)
Kedves Öthetes Júzer,
én még csak keresem az ízeket, borászatokat, régiókat. Bár szerintem ez minden évben előröl kezdhető, esetleg mindig több és több tapasztalattal és még sokkal több bizonytalansággal saját tudásunkat illetően.
Kérlek, írd meg tapasztalataidat a különböző általad kedvelt fajták termőhelyeit és termelőit illetően. (Végül is ha nem csalódom ez az egyik fő feladata ennek a topic-nak.)
Én pl. a szekszárdi borvidékről Vida Péter borait is kedvelem (Takleren és Vesztergombin kívül), különösen a Cab. Fr. - Merlot barrique-ot.
Kedves Bortárs,
csupán annyiról van szó, hogy kékfrankost eddig csak Sopronból, Egerből és Szekszárdról vettem kóstolni és adott esetben tárolni rosszabb napokra... Villány teljesen kiesett az érdeklődési körömből. És ez vonatkozik a merlotra is.
Azonban most gondolkodom rajta, hogy el kellene menni nekem is egy Gere kóstolóra, ill. megkóstolni ezt a Kékfrankos Prestige-t, a Solust és a Medoc Noir-t.
"Egyébként bocs a tudatlanságomért de a "2000-es Tiffán Pinot Noir (Gere)" névből a "(Gere)" mit takar? Nemhivatalos közös project?"
Bocs ha félreérthető voltam, csak azt kívántam jelezni, hogy a Tiffán rendkívül koncentrált, de kicsit kevésbé fajtajelleges borához hasonlítanám a Solus-t és a hagyományosabbhoz a Thummerer Tekenőhátiját. (Persze lehet, hogy ez egy nagy hülyeség a részemről és akkor majd megkapom a magamét a nagyoktól). :)
Annyit idéztek, hogy kezdem magam fontos embernek érezni;-)
Én is sokkal több mindent megkóstolnék, de abból fixen alkoholizmus és totális eladósodás kerekedne...
Cirfandlia! Nem vagyok semmi jónak elrontója (megivója annál inkább), mondd majd hova és mikor küldjek a cirfandliért.
1000köszönet, cserébe egy családi specialitást, a cserszegi fűszeresből készült szőlő (nem törköly!) pálinkámat tudom felajánlani. (persze csak ha szereted és barteralapnak tekinted)
Az már az igazi tudás egy komoly foka ha fel tudjuk mérni mennyi mindent nem tudunk még. :)
Sajnos most divat lett érteni a borhoz (mint a focihoz) és egyre népszerűbb is ami sajnos magával hozza az ilyen okoskákat...
Én egyébként tanuja voltam amikor Szendéné eltanácsolta a hozzá betérő züssweine-t kereső dajcsokat; h. ne ott próbálkozzanak.
(mondanám, h. hozok neked Cirfandlit, de holnap sajnos minden zárva lesz... legközelebb?)
"Egyébként bocs a tudatlanságomért de a "2000-es Tiffán Pinot Noir (Gere)" névből a "(Gere)" mit takar? Nemhivatalos közös project?"
Majd maga szerző kijavítja a sajtóhubát, ha akarja. Tény, Gere hajlamos arra, hogy nemhivatalos projektekben vegyen részt. Lásd: un. "Hatfürtös". Na azt mekkóstolnám! :))
Forrás: ALkonyi-féle Borok és birtokok.
Cirfandlia! A legszomorúbb a dologban, hogy az ipse a bortudós szigorúságának arcélét felöltve tette mindezt ő tényleg elhitte, hogy ért hozzá mert hallotta már a Cab. Sauv. nomeg a barrique kifejezéseket.
Más kérdés, hogy végül kapott egy kis musttal édesített kékoportót és büszkén bólogatva dícsérte a barrikolás remekül visszaköszönő ízjegyeit és a CS remek fajtatulajdonságait:-)
Ettől függetlenül sz@r dolog, hogy nem tehetik meg, hogy az ilyen tudálékos barmokat elküldik inkább sörözni, mert belőlük (is) élnek.
Pár hozzászólással lejjeb olvastam, hogy valaki egy borvacsorán Gerétől a 2004-es évjárat minőségéről érdeklődött nyilván szakértő ábrázatot és némi fölényes attitűdöt kölcsönvéve.
Nehéz lehet elviselni...
Én kb. egy éve olvaslak benneteket, de egyre hülyébbnek érzem magamat:-)
No a gyors összehasonlíthatóság kedvéért rá is repültem a decantertől ebben a pillanatban megkapott hírlevelében jelzett maradék pár palack Solus egyikére:-)
Azt nem gondoltam volna, hogy kereskedelmi forgalomba nem is kerül. Ekkora az érdeklődés vagy kevés készült belőle? Gondolom mindkettő.
Karácsonykor az IVV-ben a Tiffán Pinot Noir-t az égbemagasztalták, csak az "mentett meg" a megvásárlásától, hogy addigra már kb. 300%-al léptem túl a tervezett költségkeretemet és ha azt is megveszem talicska kellett volna a nemes teherrel történő hazajutáshoz. (akkor 7.000 volt egyébként asszem az ára)
Egyébként bocs a tudatlanságomért de a "2000-es Tiffán Pinot Noir (Gere)" névből a "(Gere)" mit takar? Nemhivatalos közös project?
Amúgy én egyáltalán nem értek a borhoz, de Villányban szakértőnek éreztem magam mert ötből négy turista édes vörösbort akart inni a pincékben, sőt volt aki ÉDES Cab. Sauv. Barr.-ot (hangsúlyozottan a legjobb évjáratból) követelt szerencsétlen Szendén, hogy nem sült ki a szeme (szája, orra stb.)
Hasonló az ízlésünk. Legalább is ami a Merlot érinti. Sajna eddig csak a '99-est kóstoltam Vili papától, de az elvarázsolt. A 2000-eshez még nem volt szerencsém. Pedig azt hallottam, az még jobb.
A Thummerer Merlot-nak az illata fenomenálisan gyümölcsös, a Solus visszafogottabb, mélyebb.
Szerintem a teste, koncentráltsága nagyobb a Solusnak (ja azt elfelejtettem, hogy a Solus tényleg csak a Kopár-ból való), de úgy gondolom egy Merlot lehet könnyedebb, mint egy Cabernet, sőt.
Mindkettő csodás, de másként.
A különbséget a kettő között a 2000-es Tiffán Pinot Noir (Gere) és egy hagyományos Pinot (Thummerer) közötti különbséggel szemléltetném.
Ha érted mire gondolok.
Persze én messze nem értek annyira a borokhoz, hogy meg tudjam határozni, milyen egy hagyományos stílusú bor. De azt el tudom dönteni, mi ízlik. :)
Éljen a magyar bor!
A The Wall Street Journal Europe hétvégi száma cikket közöl Tokajról az EU csatlakozás kapcsán. Rövid idézetek Basco (sic!) Andrástól, Árvay Jánostól, Mészáros Lászlótól. Említik még Szepsy István nevét is és a cikk végén szakszerű ajánlat talál az olvasó.