Keresés

Részletes keresés

brigantin Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27606

 

Köszönöm az 5leteket,tanácsokat.Próbálkozom,és az eredményről beszámolok.Esetleges kérdéseimmel jelentkezem.köszömszépen.Elmegyek mindjárt enni,mert nagyon éhes vagyok.

Jó éjszakát

tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27605

Üdv!

 

Szerintem ütésálló megoldás, hiszen tanoncoknak szól a ma már emlegetett

" Ételkészítési ismeretek c. , Vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák számára" könyv, ez szakkönyvboltban biztosan kapható.

 

Bátran ajánlom, mert eddig nem futottam bele semmi maszatba.

Utána meg már jöhet a fantázia.

Csak azt tudnám, hogy a kaják kipróbálásakor miért az első a legjobb, amit nem tudok utána megismételni??

( Na jó, van kivétel..:}})

Előzmény: brigantin (27592)
tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27604

Üdv!

 

 mondjuk ha van otthon nyomtato:)

 

Na ja. A nagyi ceruzája elkopott?...:}}}}}}

Előzmény: Törölt nick (27600)
ribizli Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27603
Szia. :)
Többször volt már vita itt arról, melyik az ideális alapszakácskönyv, én Horváth Ilonáét ajánlom, meg persze ezt a topikot, ahol minden "hülyeséget" is meg lehet kérdezni, és lesz válasz. Néha kis cikizés is beesik, de mindenki jóindulatú és segít a kezdőknek. :)
Hajrá!
ribizli
Előzmény: brigantin (27592)
tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27602

fehet vagy fekete borsot szorsz a velore?:)

 

A fehér alighanem jobb, de a darálóban meg fekete van, úgyhogy többnyire utóbbi.

De azért nem kell megijedni, szerintem 2 éve nem volt..:{{

Így is esélyes vagyok a köszvényre, de meg nemigen jutott eszembe-> nem hiányolta a szervezetem. De jól esik emlékezni rá..:}}

Előzmény: Törölt nick (27595)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27601

Én nem szoktam cicózni :-), lecukrozni, állni hagyni, stb. Lecsumázom, egyúttal a töröttebb szemeket különválogatom. Ez lesz szétmixelve. Kb. egyharmadát-felét odateszem főzni, és botmixerrel kicsit megküldöm. Quittint használok, ezt bele is teszem. Felforralom, majd mikor már forr, beleteszem a nagyobb rész darabos epret (a kicsiket egészben, a nagyobbakat felezve-negyedelve), és 1 kilóra számítva 30 dkg cukrot.

[A Quittinből 2:1-et használok, de nem 1,25 kilóhoz adok egy csomaggal, hanem két kilóhoz. ] Újraforrástól számítva 5 percig kell főzni, és már lehet is a tiszta üvegekbe tölteni. Színültig töltöm, szinte púposra. :-) Rácsavarom a fedeleket, és fejreállítom az üvegeket. Kb. 15-20 percig így hagyom. Így az eprek nem úsznak fel az üveg tetejére, hanem az alján maradnak. Ha már kicsit kihűlt, visszaállítom a talpukra, és mehetnek a spájzba. Semmi dunsztolás, és egyéb firlefranc. :-)  Soha nem romlott még meg, pedig van 3 éves eperlekvárom is.

Előzmény: Gonoszka2 (27589)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27600

aze szerintem el;eg nehez a monitort kicipelni a konyhaba es tom h amikor az ember recept utan foz es gyakorlatlan akkor minden 2 percben megnezne az irast:) mondjuk ha van otthon nyomtato:)

 

H.

Előzmény: Törölt nick (27596)
tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27599

Üdv!

Jó-jó, legföljebb egy lagzi, én sem véletlenül lakomát írtam, órákhosszat tartó zaba az más, de mindig vigyorgok, amikor az étteremben "csak úgy" leülve meglátom az előételeket.

Mondjuk egy tatárbifsztek se kispálya a hideg rovatban..:}}

Viszont a bulgárok sopszkája kifejezetten nyerő.

Hét végén neki is állok ( már ha ráérek enni..:{{)

Előzmény: buttha (27594)
vacmarek Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27598
De ha veszel az sem baj, bár nagyon meg kel nézni, mert némelyik teljesen használhatatlan. De van egy-két alapmű, pl. az előző hozzászólásokban emlegetett Venesz Gyula, vagy Török Erzsi.
Bár én ilyen szempontból kicsit "beszámíthatatlan vagyok", mert gyűjtöm a szakácskönyveket. Még a nagyanyám háború elötti szakácskönyvei is meg vannak.
Előzmény: Törölt nick (27596)
brigantin Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27597

 

Köszönöm,próbálkozom.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27595

fehet vagy fekete borsot szorsz a velore?:)

 

Nu en mek mara, kellemes nyalcsorgatast mindenkinek:)

 

H.

Előzmény: tuutuu (27591)
buttha Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27594
Itthon nem előétel hanem főétel, de pl. esküvőkön gyakran ettem, és ilyenkor egy darabot tálalnak, ezután csúszik még főétel is.
Előzmény: tuutuu (27585)
TTAMAS Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27593

Én autodidakta módon tanultam, de van iskola is.

http://www.tvpaprika.hu/index.php?page=musoraink&id=13

A felvétel egy tényleges főzőiskolában készült, minden műsorban elhangzik az elérhetőségük. Engem nem érintett, nem jegyeztem meg.

Előzmény: brigantin (27592)
brigantin Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27592

 

Szeretettel üdvözlök mindenkit ebben a topicban.Amikor olvastam az alább előadottakat,összefutott a nyál a számban, és már korog a gyomrom.

 

Sajnos valahogy idáig kimaradt az életemből a főzés(csak néhány étel elkészítésére tanított meg az anyukám:-),pedig nagyon szeretem ahasam.Ahogy valaki említette olcsóbb öltöztetni engem,mint etetni.:-)

Szóval, a tárgyra térnék.Mit javasoltok,vegyek néhány szakácskönyvet és próbálkozzak a konyhában egyedül vagy tudtok valamilyen tanfolyamról,ahol alapvető dolgokat el lehet sajátítani.Vagy egyéb ötlet.

Köszömszépen

tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27591

Üdv!

Persze, én is azon szörnyűlködök, hogy mekkora lakoma bír el pl. rántott gombát előételnek? Annak sok órán át kellene tartania..

Nálam a meleg előétel max. a velő pirítóson ( hajjaj..:{)

Előzmény: florinees (27587)
vacmarek Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27590
Eperdzsem, ahogy apukám csinálta:

1 kg érett eperhez 0,5 kg (édes szájúaknak kicsit több islehet, de ennyi minimum) kristálycukor kell. A megmosott, lecsepegtetett epret a cukorral rétegesen lerakta, egy napig állni hagyta, hogy levet eresszen. Majd feltette a tűzre, de csak 5 percig forralta, hogy ne főjjön szét az eper.
Forró vízbe állított üvegekbe szedte egy szűrőkanállal, majd annyi levet mert rá, hogy ellepje. Egy késhegyni tartósítószer tett rá, majd celofánnal lekötötte és azonnal száraz dunsztba tette.
A megmaradt levet átszűrte, üvegekbe tette és szintén ment a száraz dunsztba, isteni eperszörp lett belőle (persze ha eljutott a dunsztig és nem ittuk meg addigra:-)))
Előzmény: Gonoszka2 (27589)
Gonoszka2 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27589

Sziasztok, egy kis segítség kéne

 

Bevallom, hogy nem néztem vissza a topicot, de így gyorsabb lesz talán.

 

Eperlekvárt (darabosan) szeretnék elrakni, hétvégén, nem túl cukrosan, nagyon érett eperből.

 

Van valakinek jó kis receptje erre? 2 ládával fogok venni (12 kg-ról beszélek)

 

Nagyon köszönöm

 

G2

florinees Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27588
no ez tök értelems lett:) szval akkor csináltuk a hortobágyit, amikor a meleg előételek voltak a soron
Előzmény: florinees (27587)
florinees Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27587
pedig meleg előétel:) mi akkor főztük amikor tanultuk:) olyan kajákat csináltunk, hogy nekem az még főételnek is sok lett volna....fura ez a szakácsművészet
Előzmény: tuutuu (27585)
tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27586

Üdv!

Logikus, kérem szépen..

Kösz.

Előzmény: doyen62 (27584)
tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27585

Üdv!

Az etelkeszitesi ismeretek c. szakkozepes szakacskonyvben is csirkepaprikasbol keszul:

 

Én is abból lestem, szerintem nem rossz könyv.

 

Nade, megkerestem Anyám '56-ban ötödik kiadásban kiadott Szakácskönyv sokatmondó című Venesz-Túrós-Rákóczi-( bocs a többiektől) szerzőktől, abban borjúpaprikás...:}}}

 

Úgyhogy alighanem tuutuu- palacsinta lesz, olyan töltettel, ami eszembe jut..:}}}

 

P.s.: a legnagyobb röhej, hogy ez a műtárgy " meleg előétel" címen fut.

Bele is halnék, ha kellene még utána bármit is ennem..:}

Előzmény: Törölt nick (27583)
doyen62 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27584

egyszerü a titok: előző nap kell megtölteni a palacsintát, összehajtogatni, s másnapra a tésztája ugy megdermed, hogy nem hajlik, könnyen panirozható.

 

Előzmény: tuutuu (27576)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27583
Az etelkeszitesi ismeretek c. szakkozepes szakacskonyvben is csirkepaprikasbol keszul:)

Ez az amibol a szakacsokat kepzik orszagszerete:)

Nekem is igy tanitottak:)

H.
tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27582

Üdv!

szerintem viszont csirkepaprikásból készül..

 

Most, hogy itt bénáztam a hajtogatással, meg akartam nézni a nagy Venesz-ben, mit kell belerakni autentikusan, erre nincs hortobágyi...:{

 

Viszont van egy szakmunkásképzős vastag könyvem, amiben paprikás csirke a töltemény. ( Ráadásul jól le van rajzolva, hogyan kell hajtogatni. A bundázott varit a velővel töltött palacsintánál nyomatja a könyv, én helyből nem is vagyok jól a sok elvi evéstől..:})

 

Úgyhogy a csikósok, gulyások időnként csirkefogó üzemmódban működtek...:}}}

 

Előzmény: florinees (27579)
florinees Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27581
na ugye:))
Előzmény: TTAMAS (27580)
TTAMAS Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27580

nem biztos hjogy azért hortobágyi az a palacsinta mert a hortobágyon a csikósok csinálták..sztem nagyon palacsintát se álltak neki ott kavarni...

de ez csak az én vélemnyem..

 

Ebben egészen biztos lehetsz. :))

Előzmény: florinees (27579)
florinees Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27579
szerintem viszont csirkepaprikásból készül..vendéglátó fősulira járok, és a tanárok egytől egyig a hajukat tépték amikor nem csirkepaprikást mondtunk töltelékenk..nem biztos hjogy azért hortobágyi az a palacsinta mert a hortobágyon a csikósok csinálták..sztem nagyon palacsintát se álltak neki ott kavarni...de ez csak az én vélemnyem..
Előzmény: joy (27570)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27578
:))) ebbe en is belefutottam egyszer:)

H.
Előzmény: tuutuu (27577)
tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27577

Üdv!

...:}}}

 

Hiába, szövegértési problémák..:}

Tehát először behajt, aztán göngyöl.. na jó, így már elképzelhezőbb..:}}

Előzmény: tuutuu (27576)
tuutuu Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27576

Üdv!

Végre valaki, aki (vagy az anyósa :)))), úgy csinálja a hortobágyi palacsintát, ahogy én is megismertem és megszerettem anno

 

Ha már KONYHA-TRÜKKÖK a topic címe..:}}}

Szóval a betöltött palacsinta panírozása érdekelne.Mert  ha visszahajtom a végét, akkor az ugye ki akar egyenesedni, vagy pl. egy hústűvel meg lehet szelidíteni?

Nna ez érdekelne, mert megindult a fantáziám...:}}

Előzmény: vacmarek (27569)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27575
hmmmm en amiota tudom az eszemet tudom csirkevel tanitottak. de igazad lehet mar csak a deduktiv logikat is figyelembe veve:) ettol fuggetlenul en csirkebol csinalom/fogom csinalni mert: gyorsabb, egyszerubb:)

Ha meg azt is mondanam h egezsegesebb akkor hazudnek, mert az altalaban nem erdekel:)

Egyebkent gulyasrol tuti nem vleem vitakoztal:)

H.
Előzmény: joy (27570)
Zitka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27574
Tegnap volt szó erről az olasz topikon, a Cora-ban akciós a Monini extraszűz, 750 ml kerül most 999-be. Antonio azt mondja, ez megfelelő minőségű.
Előzmény: Törölt nick (27573)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 27573

Hol lehet jo áron minöségi Oliva olajat venni? Mert a 0,5l Bertolliért sokalom a 1050 FT-t.

joy Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27572

Való, való, az az igazi verzió:

Palacsintatésztába szedjük a válogatott, aprított pörkölthúst, végeit behajtva fölgöngyöljük, panírozzuk, kirántjuk. A pörkölt maradék szaftját forraljuk, tejföllel krémesítjük, kiforraljuk és ezt adjuk mártásként hozzá.

A válogatás fontos, hogy csontos-mócsingos darab véletlenül se kerüljön a palacsintba!

Előzmény: vacmarek (27569)
joy Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27571

Hála a sok topiclakónak van mit fölhozni!

:o)

Előzmény: moes (27564)
joy Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27570

Hortobágyon HUN láttál csikós-gulyást csirkenyájat terelni???

A Hortobágyi palacsinta alapból marhahúsból pontosabban marhapörköltből készül, bárki állíthat bármit, pont, mint a gulyás!

A többi csak változata, "olyan mint a".

Erről már gyulyás ürügyén vitáztunk,gulyásnak gulyás, de jelzős, az az "olyan mint a".

Előzmény: Törölt nick (27558)
vacmarek Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27569
Szeretettel köszöntök mindenkit, nem rég találtam rá erre a topikra, és nagy kedvvel olvasom a recepteket.

Végre valaki, aki (vagy az anyósa :)))), úgy csinálja a hortobágyi palacsintát, ahogy én is megismertem és megszerettem anno... gimnazista koromban Debrecenben - ami elég közel van ugye a Hortobágyhoz. Az Arany Bika Szálló sörözőjében ugyanis ezt a rántott verziót hívták hortobágyi palacsintának.
Előzmény: Buksi (27561)
moes Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27568
ááááá :-)))
Előzmény: ribizli (27566)
moes Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27567
tényleg jó lett :-)) megették mind. nekem a vegeta az ilyen tavaszi-nyári dolog, mint valaki más is írta lentebb, a friss paradicsom, a retek, az uborka mind nagyon finomak vele. nálam is nagyanyám illetve apám nevelése ez :) a mama mindig adott egy picit a húsleveskockából is, hát az nem valami egészséges dolog úgy magában, de sebaj. néha még most is megkóstolom, és akkor rá gondolok.
Előzmény: rpanni (27555)
ribizli Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27566
Nem azt bírod leginkább, hogy moes felhoz dolgokat, és az egész topik azt csinálja aztán? :))
ribizli
Előzmény: moes (27564)
Buksi Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27565

:))

 

Ez azért is van, mert a vizuális alkatok a szóban forgó ételt egyből maguk elé is képzelik, és ha nem is rögtön, de legkésőbb másnap már sürgősen orvosolni kell az igeny erős nyálcsorgást!:))

 

 

Előzmény: moes (27564)
moes Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27564
azt bírom, hogy az ember fölhoz dolgokat, és akkor a fél topik azt csinálja :))
Buksi Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27563

:)

Köszi szépen!

 

Tegnap egész napos hajókiránduláson voltunk az ovival, így nem tudtam követni az eseményeket, a visszaolvasást meg még el sem kezdtem!

 

 

Előzmény: mzsperx (27562)
mzsperx Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27562
27543
Előzmény: Buksi (27560)
Buksi Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27561

Hortobágyi palacsinta: darált húsból szoktam pörköltet készíteni, azzal töltöm meg a palacsintákat és előfordul, hogy utána a palacsintát kipanírozom és "kirántom", tartármártást készítünk hozzá.

 

Anyósomtól szedtem a receptet és az elkészítés módját. Egyszer mondta, egy ismerősünk, hogy az igazi hortobágyi palacsinta nem ilyen, de azért elfogyott mind a 20-22 db (már nem emléxem mennyi volt). :)

 

Előzmény: Törölt nick (27557)
Buksi Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27560

Szió!

 

Mi az a csirkekrém????

(Bocsi a tudatlanságomért)

Előzmény: Törölt nick (27556)
Zitka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27559
Ledarált pörkölt(maradék).
Előzmény: Törölt nick (27557)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27558
a palacsinta az valoban sima. a toltelek sima csirkepaprikas:) megcsinalod aztan vagy leradalod a hust, vagy turmixolod, aztan osszekeveserd a husdarat a a porkolt szafttal, mejd raksz hozza egy ksi tejfolt es ezzel kened meg a palacsintat, a tetejre meg megint tejfolos szaftot ontesz es ha szepen diszited akkor egy kis petrezselyemt raksz a tetejere:)

H.
Előzmény: Törölt nick (27557)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27557

Hortobágyi Palacsinta recept hogy van?

Sima palacsinta, de mi a töltelék?

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 27556
kedvenc tinedzserkosi salatam..:) paradicsom paprika felkockaz/karikaz, vegetaval megszor, hutobe rak...csinal sok omlett, hideg vegatas paradicsom/paprika elovesz megeszi omlettel. istenkiraj volt:) mondjuk geyrekoromban a nagyanyam szoktatott ra a egattara, uagynis a zsiros kenyeret csak ugy ettem meg ha vegetta volt rajta (nagyi fel request 4 evesen: mama, kerek olyan finom sos kenyeret:)

na annyira felbuzdultam ezen a csirkekremen, h hetvegen baratoknal aztat fogok csinazni, mert lesz grill party ami nem is grill party lesz mert hortobagyi palacsinatat fozok, de masodik fogas ez a csirkekrem lesz. ellenben en kimegyek szombatona piacra, es veszek jo kis hazitejfolt:) ugy 1.5 kilot:) kell majd a hortobagyihoz is.

Klasszikus hortobagyi feldobasara varok otleteket. maj, gomba nem lehet:)

H.
Előzmény: rpanni (27555)
rpanni Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27555
salátára vegeta???? tényleg jó lett? sose gondoltam volna...
én is megcsináltam, összekevertem olívaolajat, szójaszószt, kétféle mustárt, sót, borsot, bazsalikomot, abban megforgattam a csirkemellkockákat, kevés olivaolajon átsütöttem, aztán szétturmixoltam, tettem bele tejfölt, majonézt, még egy csomó mustárt, megint turmixoltam, levettem belőle egy adagot a férjemnek, aki reggelire nem enne hagymásat :-) aztán a maradékban még szétturmixoltam egy kis újhagymát. Kicsit folyósabb lett, mint szerettem volna, de nagyon finom, friss barnakenyérrel ettük.
Előzmény: moes (27554)
moes Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27554

mostanra.

került bele fokhagymagranulát (sic!), petrezselyem (friss), provanszi fűszerkeverék, dijoni mustár, vegyes bors és TEJ. meg egy kis szárnyas fűszerkeverék, és abban köménymag is van :)

 

a továbbiakban a tejföl, további mustár, majonézből csak pici, mert elfogyott, kevés újhagyma és petrezselyem ismét. van hozzá félbarna kenyér, meg dupla adag kakaós muffin, és még senki nem jött :-o

mondjuk a cucc nem lett olyan sok, mármint a husi, azt nem tudom, mennyi alapanyag kellett volna, de ez így nem sok. hát meglássuk. majd beszámolok. ja, csináltam nagyon bonyolult :) salátát is, kockáztam paradicsomot négyet és egy nagy uborkát, ment rá pici olaj, hangyányi balzsamecet, vegeta és vegyesbors megintcsak. szerintem tök jó lett.

Előzmény: joy (27552)
joy Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27553

Akkor viszont őrölt koriander nem kell, mert a kettő íz és egyéb hatásaiban nagyon hasonló, viszont összeadódik.

(Bár előferdült, hogy karajhoz én is tettem a pácba mindkettőből. :o)

Előzmény: Törölt nick (27551)
joy Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27552

Már el is készítetted?

:o)

Előzmény: moes (27550)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27551
hat az en izles az azt mondja h egy kis bazsalikom + extyra mustar (mondjuk dijonibol eleg egy ket kiskanal), de igazabol en tuti h raknek bele orolt komenyt mert en egy perverz allat vagyok:) szvsz amit eppen jonak tartasz..nyugodtan engedd szabadra a fantaziad:)

H.
Előzmény: moes (27548)
moes Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27550
hmm. jó :)
Előzmény: joy (27549)
joy Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27549

Természetesen, sült csirkemellel kell készíteni, az aprító mindent összesarabol, amit beleteszel, de lényeges, hogy max 2/3-áig szabad tölteni!

Én nem sok, hanem kevés újhagymát,tennék bele, viszont zöldzöldet ki nem hagynám!

Fűszernek a húsra szórt-kent só-bors-koriander /őrölt/ -mustár-szójaszósz-balzsmecet /vagy Worchester-szósz/.

A csirkemellhez egy serpenyő is elég, 15-20' alatt készen van, csak kézzel pofozd le, hogy lazuljon el.

Ha csíkozod, még gyorsabban megsül. Csak 1/2 dl-nyi vizet/húslevest/fehérbort önts alá lepirítás után, és fedd le.

Előzmény: moes (27543)
moes Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27548
fűszer?
Előzmény: Törölt nick (27546)
joy Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27547

Dehogynem!

Tudod, mennyi konyhai trükközés köll néha, kideríteni, mit is akar a kölök?

Anyunak napokba tellett anno, mire kiderült, hogy ha onokája kokoját! kér, akkor kakaót akar. Vett neki kólát, kókuszt, csokoládét...

/Mi akkor épp hát Izsákkal konyhatrükköztünk kör-Ausztria, Bajorországon: Legnagyobb dorbéz a McD-os szülinapi díszebéd volt, egyébként esti zacsisleves, páncélos főzelék -ha egyáltalán kajoltunk, mert többször eltelt egész nap a reggeli kontinentálissal, és este hulla fáradtan már a konzervnyitót sem volt erőm megfogni ...csak a sörbontót./

Na, ja, akkor még nem volt gondom nekem sem a kilókkal, sem a koleszterinnel.

 

És mennyi hasonló bűvös szót tudnak az aprólékok!

Már beszélgettünk ezekről néhány éve...

:o)

Előzmény: Selket (27538)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27546
nezd..en alabol aprora vagdalnam a csirke hust vagy legalabis porkolthoz valo nagysaguakra, aztan egy jo kis serpenyoben olivaloajon megfutattnam talan parolnam is, majd fognek egy turmixgepet es az egesz cuccot mindenfel h ozzavalostul belevagnam es jol elturmixolnam. piritos, paprika, paradicsom:)

Horasz.aki.most.kibeb*szott.ehes.lett.hu:)
Előzmény: moes (27543)
rpanni Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27545
válaszoljatok moesnek, mert nekem is kedvem lett ehhez a pástétomhoz :-) mondjuk én bazsalikomot és majorannát tennék bele azt hiszem
doyen62 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27544
almásrétes vagy mézessütemény füszerkeverék még jobb.
Előzmény: ribizli (27531)
moes Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27543

rubintocska

válasz | megnéz | könyvjelző 2005.05.04 11:54:28 (26896)

szuperjó csirkemell pástétomot! jó, nem kalsszikus pástétom, inkább keverék de mi nagyon szeretjük!

 

kell hozzá:

 

-apróra vágorr csirkemell

-pohár tejföl

-tubus majonéz

-újhagyma, jó sok!

-só, bors, fűszerek ízlés szerint

 

összekeverni, hűtőbe rakni, piritósra kenni, szuper!:)

 

 

ezt szeretném megcsinálni, szerinetetek hogy süssem meg a husit? ma este adnám, sütőzacsiban talán a leggyorsabb? aprítógép elviszi a sülthusit? milyen fűszert tegyek rá?

 

 

bd Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27542
A bodzát én szárított virágként teszem el. A legkevesebb heléyet veszi el, csak száradás közben macskapisi-"illata" van.
Zitka Creative Commons License 2005.06.07 0 0 27541

további OFF, bár kicsit konyhás. :-)

Az én lányom kb. 2-3 éves volt, és egy időben állandóan "ankruvenz"-et akart enni. :-)  Sokáig nem értettük, meg legyintettünk rá. Aztán egyszer megpróbáltam kihúzni belőle, hogy mi az az ankruvenz. A magyarázat : a riz amelyik szohaszem tapad.  :-)))))  Úgyhogy nálunk az Unle Ben's a mai napig ankruvenz. :-)

ON

Előzmény: Selket (27538)
Beebite Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27540
Aszontad befőttartósító, és Na-benzoát van benne:)))
Előzmény: mzsperx (27539)
mzsperx Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27539
kész lett a bodzaszörp, köszönöm a topik szíves közreműködését.
ribizli, nahát, ez eszembe sem jutott, hogy a forró vízes bodza sterilizálás megvolt :)
amúgy egy vicc, sem a plusz-ban, sem a reálban (mindkettő terjdelmes darab) nem volt Na-benzoát, sem szalicil!!!! bee-t hívtam fel, hgoy jó lesz-é szerinte a befőttsterilizáló cucc, úgyhogy igen egzotikus, vanília-aromás szörpöm lett :DDD
meglássuk, hogy felforr-e vagy nem, most aszalódnak a pokróc alatt.
Selket Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27538

Amikor a lányom 5-6 éves volt, lehetett kapni egy City Man fantázianevű tusfürdőt, amit kibetűzgetve ciTY-nek olvasott, a játékkutyáját pedig Répál-lal etette (mondta neki: egyél répált). Mindig azt gondoltam, hogy ez répát jelent, ááá, nem. Amikor a reklám volt a tv-ben, ő másképp tagolt: Redig Répál. Annyira aranyosak tudnak lenni ilyen kicsi korban. :-)

Na, ebben aztán semmi konyha-trükk nem volt, bocsi. :-)

Előzmény: joy (27536)
joy Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27537

Csirkefarhát-combot megfőzöd annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzöd, végén sózod, borsozod.

Piciny vajon megpirítod a fölkarikázott friss répát-gyökeret, rádobod a szál zöldhagymát, kicsit lepirítod 1 káka cukorral, beleszórod a fejtett borsót, fölöntöd a húslével. Míg figyeled, hogy ne kezdjen nagyon forrni, csak gyöngyözni, 1 tojásban elkeversz 1-1 eka tejfölt -vizet -olajat, 6 pupeka símalisztet. Kicsit pihenteted, kávéskanállal a forró levesbe szaggatod. Ez a galuskamennyiség 4 fős levesbe /1,5-2 liter/ való.

Előzmény: Buksi (27418)
joy Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27536

:o)

Bevallom, direkt volt. Én itt olvtam először, hogy van akinek a pác-só pácsó. Először le sem esett a tantusz, azután eszembe jutott az én Tecsóm. A pácos jobb, mert semmi ferdítés nincs benne!

:o)

Előzmény: Selket (27325)
joy Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27535

Tudod, mikor nálunk boldogabb vidékre készülök, mindig fogadkozok, hogy végig kóstolom egy kisebb üzlet sajtpultját. Persze, semmi sem lesz belőle sosem, hisz még ittHUN sem sikerül ezt megcsinálni!

Bár, nálunk kevés a sajtféleség, és rengeteg a vacak, ömlesztett-kocka-csöves sajt, bár akad azok között is jóféle sajt.

 

Előzmény: Tereza (27324)
joy Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27534

No, mit találtam, és meglepődtem.

Épp ma 6 éve, hogy elindult ez a topic!

Jó étvágyat mindenkinek!

:o)

Előzmény: joy (-)
joy Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27533

Minegyikét, csak ne nekem kelljen megcsinálni, és ellenőrizhessem, miből készül.

Persze, csak bizonyos határig, mert van ittHUNi kaja, amit meg nem ennék semmi pénzért.

Előzmény: Tereza (27323)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27532
jaj, tamás, nemá. megin kekecködöl...
Előzmény: TTAMAS (27527)
ribizli Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27531
Nekem Apukám vegy ész, és borászkodik is, szóval az erjedést laikusnak (nekem is) már többször elmagyarázta, ezt zanzásítva próbáltam átadni, és eszem ágában nem volt figyelni az egyébként fontos részletekre, hogy pontosan ki erjeszt, meg milyen körülmények között.
Na de hát ebből ilyen civakodást csinálni, gyerekek!! Ejnye! :) (Mindenki menjen a sarokba legora térdelni.)
[Ha meg az erjedést megállítjuk forralással (ami ugye az erjesztő elemeket megöli), majd elzárjuk a felforralt cuccot a levegőtől, akkor csodálkoznék, ha módot találna további erjedésre...]

mzsperx, Te meg azt elfelejtetted elárulni, hogy gyakorlatilag az összeállításnál sterilizáltad is a bodzákat, ha eleve cukorszirupba és forróba tetted. Ahogy lekvárnál, szerintem itt is késhegynyi nátrium-benzoát lehet a megoldás, én kevés lében feloldanám előbb, aztán menne a nagy adaghoz.
Bodzavirágot fagyasztani szerintem hülyeség, erre találták ki a szárítást. Akkor még a szép fehér színe is megmarad.

Egyébként meg ma mindenki hisztis, itt a frontátvonulás! (Óstenem, régiszépidők, KFT zkr!)

Mákos kuglóf egyébként meggyel a legfinomabb (friss vagy befőtt egyaránt jó, csak kimagozni ajánlott), és kevés őrölt szegfűszeggel kötelező :) ízesíteni.
ribizli
Beebite Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27530

Nem állt szándékomban sértegetni. Csak, ha valaki azzal érvel, hogy ért hozzá, mert ez a szakmája, akkor értsen is hozzá. :((

 

Nem érveltem ezzel. Te azt gondoltad, hogy ezzel érveltem, megmagyarázttam, hogy nem érvként, hanem sorry-ként irtam oda. Amikor érvelek a szakmámmal, akokr odairom kerek perec (de nem ezt, mert nem ebben vagyok gyakorlott, sőt nem is a kémiát.) De ez elég ritka.

 

Akkor most jöhetne egy bocsi, a lelkem miatt....Már ha télleg nem szándékoztál sértegetni.

Előzmény: TTAMAS (27527)
mzsperx Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27529
hamár, hőmérséklet, meg áztatás, nem lehet,hgo ynekem azé jött ki gyorsan az íz, mert nem volt türelmem kivárni, míg lehűl a cucc? szinte égetett még a szirup, mikor beleborítottam a virágokat :) kicsit meg is barnultak.
mzsperx Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27528
bee, tiszta az nem volt, nem nagyon tudtam lemosni, mert már erőst hullott, nem maradt volna viráglevél (vagy mi :) )

merci, hogy ez a fagyasztás mekkora ötlet! :) sztem van hely, majd megkukksizom.

bee, nagyon szagszerűen megaszontad :)
megyek, veszek akkor, amit kapok tartósítót, felfőzök, fagyasztok, csak monnyátok mán meg, mennyi tartósítót kell belerakni :))) nem bízok a csak dinsztolásban, punnyadt így már meg asszem zakuszka :(

tamás, sztem nem ér senkit sem ilyen csúnyán ledorongolni, még ha tévedett is.
TTAMAS Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27527

Az alkoholos erjedéshez nem kell oxigén...

igen, félreérthető volt, rosszul fogalmaztam.

De ennek még utánaolvasok, mert én arra akartam kilyukadni, hogy ha van az oldatban elegendő oxigén, akkor könnyebben indul be a folyamat.  (Az ún. ULO gyümölcstárolók jártak a fejemben, ahol az ultra alacsony oxigén szint akadályozza az erjedés megindulását.)

 

 

Biztos, hogy nem kell hozzá oxigén, a bort is levegőtől elzárva erjesztik.

(A dugó helyére kotyogót tesznek, hogy ne jusson be levegő.)

 

 

Ezt még én is tudom. De hol kell itt pontosan a diffúzió? Melyik folyamatot akarjuk gyorsítani? Én arra gondoltam, a pollen a virágzat és a citrom aromája jobban összeérik hosszabb idő alatt. Ezt én nem nevezném diffúziónak. A cukor valóban gyorsabban oldódna, dehát azért teszem bele eleve szirupként, hogy ne diffuzióval kelljen kivárni.

 

 

A diffúzió aza a folyamat, amikor a virágból az íz és illatanyagok átmásznak a lébe.

 

 

Én a helyedben ezzel nem dicsekednék. :((

 

1. nem dicsekedtem, ténykérdés. sőt, kvázi bocsánatkérésnek szántam a kukacoskodás miatt. Az is tény, hogy régen diplomáztam, és nem használom ezt a diplomám.

2. jóindulattal irtam, ne sértegess léccives. Akkor sem, ha hibázok.

 

 

Nem állt szándékomban sértegetni. Csak, ha valaki azzal érvel, hogy ért hozzá, mert ez a szakmája, akkor értsen is hozzá. :((

Előzmény: Beebite (27526)
Beebite Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27526

Az enzim hőállóságáról nemtok, valszeg télleg nem az, viszont az erjedés akkoris folytatódik. :( Tavaly megerjedt vagy 5 liter szörp, hiába próbáltam forralással megakadályozni.

 

Az alkoholos erjedéshez nem kell oxigén...

igen, félreérthető volt, rosszul fogalmaztam.

De ennek még utánaolvasok, mert én arra akartam kilyukadni, hogy ha van az oldatban elegendő oxigén, akkor könnyebben indul be a folyamat.  (Az ún. ULO gyümölcstárolók jártak a fejemben, ahol az ultra alacsony oxigén szint akadályozza az erjedés megindulását.)

 

Mert a folyamatok sebessége (pl. diffúzió) hőmérsékletfüggő. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb

 

Ezt még én is tudom. De hol kell itt pontosan a diffúzió? Melyik folyamatot akarjuk gyorsítani? Én arra gondoltam, a pollen a virágzat és a citrom aromája jobban összeérik hosszabb idő alatt. Ezt én nem nevezném diffúziónak. A cukor valóban gyorsabban oldódna, dehát azért teszem bele eleve szirupként, hogy ne diffuzióval kelljen kivárni.

 

Én a helyedben ezzel nem dicsekednék. :((

 

1. nem dicsekedtem, ténykérdés. sőt, kvázi bocsánatkérésnek szántam a kukacoskodás miatt. Az is tény, hogy régen diplomáztam, és nem használom ezt a diplomám.

2. jóindulattal irtam, ne sértegess léccives. Akkor sem, ha hibázok.

 

Előzmény: TTAMAS (27523)
doyen62 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27525
szerintem a mákos kuglof - azon kivül, hogy ujdonság erejével hat, - nagyon szép látvány lehet! jó étvágyat!d.
Előzmény: JamiC (27510)
Beebite Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27524

nem maga a baci okozza

jaj, de figyelek én is:)) Szóval ide eredetiloeg mikroorganizmust akartam irni, de maradhatunk a gombánál:)

Előzmény: Beebite (27522)
TTAMAS Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27523

2. az erjedést nem maga a baci okozza, hanem egy enzim (alkoholos erjedésnél zimáz). Ezért a főzés már megindult erjedésnél sem igazán hatékony. Illetve csak ideig óráig.

 

 

Viszont az enzim nem hőálló. :))

 

 

3. a cukorba nem fullad bele, akármennyi cukrot meg tud erjeszteni, csak be kell oltani. Ha kevesebb a cukor, akkor több az oxigén, ez kedvez neki.

 

 

De igen. Ha elég magas a cukortartalom (25-30 százaléktól felfelé) akkor nem tud vizet felvenni és kiszárad. (Ozmózis)

 

Az alkoholos erjedéshez nem kell oxigén...

 

 

5. mindenki annyi napig áztatja, ameddig neki kedves:) Ez sztem nem is függ a melegtől. Miért függne vajon?

 

 

Mert a folyamatok sebessége (pl. diffúzió) hőmérsékletfüggő. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb.

 

 

bee.ológus

 

 

Én a helyedben ezzel nem dicsekednék. :((

Előzmény: Beebite (27522)
Beebite Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27522

1. az élesztő nem baci, hanem gomba:)

2. az erjedést nem maga a baci okozza, hanem egy enzim (alkoholos erjedésnél zimáz). Ezért a főzés már megindult erjedésnél sem igazán hatékony. Illetve csak ideig óráig.

3. a cukorba nem fullad bele, akármennyi cukrot meg tud erjeszteni, csak be kell oltani. Ha kevesebb a cukor, akkor több az oxigén, ez kedvez neki.

4. a virágon magán nem jellemző ez a gomba (a gyümölcsön igen), viszont a konyhában igen. Ezért tartottam én fontosnak, hogy az üveget, tölcsért stb. nagyon alaposan ki kell mosni.

5. mindenki annyi napig áztatja, ameddig neki kedves:) Ez sztem nem is függ a melegtől. Miért függne vajon?

 

bee.ológus

Előzmény: ribizli (27517)
TTAMAS Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27521
Megbarnul, de az íze, illata megmarad.
Előzmény: Lappantyú (27520)
Lappantyú Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27520

én meg azon gondolkodtam, hogy a virágokat nem lehet lefagyasztani? mert szerintem simán, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy bármi változás történne vele. és akkor később ismét neki lehet indulni a szörpkészítésnek.

 

és én is egy napig érleltem, full napos helyen, teljesen jó lett.

Előzmény: Merci! (27516)
ribizli Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27519
Mondom: a mikroorganizmusokat kell elpusztítani, amire a forralás a legegyszerűbb módszer. Kezdődő erjedésnél is megállítja a folyamatot. Tegyél próbát egy kisebb mennyiséggel, ha bizonytalan vagy. Egyébként ha rendesen meg tudod erjeszteni, finom bodzabornak is. :)
ribizli
Előzmény: bjuci (27518)
bjuci Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27518

Tisztelt hozzáértők,

ha már beindult az erjedés a forralással meg lehet állítani? kb. 20 liternyi van lenn a pincében, és kezd gyöngyözni, meg lehet menteni? Ez nem szörp, 2kg cukor van csak benne. Nagyon sajnálnám, ha tönkremenne.

Előzmény: ribizli (27517)
ribizli Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27517
A bodzaszörpöt hiába csinálod mindentisztán, ha nem sterilizálod a virágzatokat.
És bizony 1 nap alatt is jó lehet, attól függ, milyen meleg helyen áll.
Persze ha gyakorlatilag tömény cukoroldatból készül, akkor nem kezd erjedni, biztosabb megoldás mégis, hogy a leszűrt italt felforralod - 1-2 perc elég neki, aztán mehet üvegbe, és ha nagyon ráérsz, száraz dunsztba.
Én beleöntöttem egy nagy jénaiba, és a mikroban forrósítottam fel, tartósítószer nem került bele. A lényeg, hogy az élesztőbacikat, amiktől erjedne, meg kell főzni. Ha borzalmasan sok a cukor, akkor abba fúlnak, egyébként meg ugye elkezdik lebontani a cukrot, és úgy látjuk, hogy erjed a cucc.
ribizli
Merci! Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27516
vagy azt is csinálhatod, hogy pl a felét nem főzöd fel, hanem lefagyasztod - feltéve, hogy a mélyhűtőben van hely. Én zacskós jégkockatartóba töltögettem szűrés után.
Előzmény: mzsperx (27514)
Beebite Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27515

Ha minden teljesen tiszta volt, akkor nem punnyad meg 5-6 nap alatt sem. Mivel most elutaztam, és nem akartam itthagyni, 3.5 nap után leszürtem. Azért kell állnia, hogy rendesen legyen ize:) Egy nap sztem kevés.

Egy 5 literes ubisüvegből 3.5 liternyi cucc lett.  Kétliteres kólásüvegekben van a hűtőben az alsó polcon:)

Én nem főztem fel, nagyon pöpec lett, egy köbcenti gáz sem fejlődött, vagyis picit sem kezdett erjedni. Ha erjedne, akkor muszáj felfőzni:)

Előzmény: mzsperx (27514)
mzsperx Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27514
na, elolvastam. szal leszűröm, felfőzöm, oszt jól van?
5-6 napig áztatni??? ó. enyimé tegnap este óta ázik, oszt már teljesen jó bodzaszörp íze van, már kis pohárkányikat szürögetem is le belőle ;) monnyuk meg is van rendesen tömve virággal. ez alatt az 5-6 nap alatt nem punnyad neked meg? vagy befér a hűtőbe???
Előzmény: mzsperx (27513)
mzsperx Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27513
jajj, jajj :)
ez nagyobn sok. mittomén, 10 liter??? nem fér be a hűtőbe, az tuti. osztán már áznak a cuccosok, este terveztem a leszűrés, akkor hogyan csinyálnék itt dunsztot, miegyebet??? ajajj :)
megyek, elolvasom, te micsiáltál, én meg max rendezek egy nagy bulit, ahol mindenki bodzaszörpöt fog inni :)
Előzmény: Beebite (27512)
Beebite Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27512

mennyit csináltál, és mennyi ideig akarod tárolni?

Ha csak pár liter, ami a követekző pár hétben elfogy, akkor ne tartósítsd a cukron kívül semmi mással. A cukor tartósít. Tartsd hűtőben a biztonság kedvéért.

Ha el akarod tenni télire, akkor szalicillal vagy Na-benzoáttal lehet tartósítani, de akkor melegdunszt és egyéb hujeségek is járnak neki, valamint felbontáskor is gondolni kell rá:)

A bodzaszörp frissen hidegen jó hűsítő, sztem nem éri meg a vacakolást:)

Kicsit lentebb olvashatod az én eljárásomat, nagyon finom lett idén:)

Előzmény: mzsperx (27511)
mzsperx Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27511
sziasztok!
életemben először bodzaszörpöt kutyulok. azt tudom, hogy tartósítani kéne, de vajon mennyi cucc kell bele? mondjuk per liter?
JamiC Creative Commons License 2005.06.06 0 0 27510

Sziasztok!

 

Tegnap megsütöttem a mákos sütidet!

Nem őzgerincben, hanem kuglóf formában :) (mondjuk a mákos kuglóf picit fura hatást keltett látványilag, de gyorsan hozzá lehetett szokni :)

Nagyon finom!!

(mivel nem volt itthon citrom, ezért citromhéj helyett fahéjat tettem bele, bár ezt nem nagyon lehetett sajnos érezni - legközelebb majd több kell)

 

JamiC

Előzmény: doyen62 (27506)
moes Creative Commons License 2005.06.05 0 0 27509
valami lehet a levegőben, nekem is vannak gyomorizéim, meg most a fejem is, bár az talán inkább napszúrás lehet...
Előzmény: Törölt nick (27500)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 27508
Nekem is van egy Házikó nevű sütim. Csak azoknak ajánlom, akik a vajkrémes dolgokat szeretik:
Ostyalapokat kell hosszában kétfelé hasítani. Régen csináltuk, akkoriban ilyen téglalap alakú ostyalapokat lehetett venni, most már nem vagyok képben, hogy gyártják-e még...
Itt is egyenlő szárú háromszögeket alkotunk, úgy, hogy a alul van egy fél lap, rá kakaós krém. Arra két sorban babapiskótákat rakunk hosszában, rá kakaós krém, majd egy sor babapiskóta. Oldalt is bekenjük krémmel. Két ostyalapot megkenünk a krémmel, azokat ráfordítjuk, úgy kb. 60 fokban: a piskóták és a krém kitölti a háztetőt. Amikor megpuhul, kihűl, éles késsel szeleteljük úgy 1,5-2 cm vastagságúra. Mutatós, gyerekkoromban nagyon szerettem. Ha megcsinálnám, a piskótákat biztos beáztatnám valami alkoholba is.
Előzmény: doyen62 (27506)
sera Creative Commons License 2005.06.05 0 0 27507

na meg egy kis dicseret a makosodrol...helyzetjelentest kaptam,hogy a sok süti közül az elsök között fogyott el es a retessel is felvette a versenyt :))

oke,ertem a haztetös sütit :)

Előzmény: doyen62 (27506)
doyen62 Creative Commons License 2005.06.05 0 0 27506

sajnos, képet nem tudok küldeni, mert mostanában nem készitek, mert csak ha több édes száju vendég van, akkor érdemes.  3 egyenként 2 cm vastag kb l2x34 cm-es piskótalap, amelyből az egyik  fekszik, a másik kettőt  ráállitva egyenlő szögü háromszöget alkotnak, ugy néz ki, mint egy hosszú csucsos háztető. Az igy képzett belsü üreget részben a piskótalapok belső oldalán lévő krém, valamint a leirt töltelék tölti ki. remélem, sikerül egy kicsit szemléletesebbé tenni! Doyen62

 

Előzmény: sera (27502)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!