Köszönöm az 5leteket,tanácsokat.Próbálkozom,és az eredményről beszámolok.Esetleges kérdéseimmel jelentkezem.köszömszépen.Elmegyek mindjárt enni,mert nagyon éhes vagyok.
Szia. :) Többször volt már vita itt arról, melyik az ideális alapszakácskönyv, én Horváth Ilonáét ajánlom, meg persze ezt a topikot, ahol minden "hülyeséget" is meg lehet kérdezni, és lesz válasz. Néha kis cikizés is beesik, de mindenki jóindulatú és segít a kezdőknek. :) Hajrá! ribizli
Én nem szoktam cicózni :-), lecukrozni, állni hagyni, stb. Lecsumázom, egyúttal a töröttebb szemeket különválogatom. Ez lesz szétmixelve. Kb. egyharmadát-felét odateszem főzni, és botmixerrel kicsit megküldöm. Quittint használok, ezt bele is teszem. Felforralom, majd mikor már forr, beleteszem a nagyobb rész darabos epret (a kicsiket egészben, a nagyobbakat felezve-negyedelve), és 1 kilóra számítva 30 dkg cukrot.
[A Quittinből 2:1-et használok, de nem 1,25 kilóhoz adok egy csomaggal, hanem két kilóhoz. ] Újraforrástól számítva 5 percig kell főzni, és már lehet is a tiszta üvegekbe tölteni. Színültig töltöm, szinte púposra. :-) Rácsavarom a fedeleket, és fejreállítom az üvegeket. Kb. 15-20 percig így hagyom. Így az eprek nem úsznak fel az üveg tetejére, hanem az alján maradnak. Ha már kicsit kihűlt, visszaállítom a talpukra, és mehetnek a spájzba. Semmi dunsztolás, és egyéb firlefranc. :-) Soha nem romlott még meg, pedig van 3 éves eperlekvárom is.
aze szerintem el;eg nehez a monitort kicipelni a konyhaba es tom h amikor az ember recept utan foz es gyakorlatlan akkor minden 2 percben megnezne az irast:) mondjuk ha van otthon nyomtato:)
Jó-jó, legföljebb egy lagzi, én sem véletlenül lakomát írtam, órákhosszat tartó zaba az más, de mindig vigyorgok, amikor az étteremben "csak úgy" leülve meglátom az előételeket.
Mondjuk egy tatárbifsztek se kispálya a hideg rovatban..:}}
Viszont a bulgárok sopszkája kifejezetten nyerő.
Hét végén neki is állok ( már ha ráérek enni..:{{)
De ha veszel az sem baj, bár nagyon meg kel nézni, mert némelyik teljesen használhatatlan. De van egy-két alapmű, pl. az előző hozzászólásokban emlegetett Venesz Gyula, vagy Török Erzsi. Bár én ilyen szempontból kicsit "beszámíthatatlan vagyok", mert gyűjtöm a szakácskönyveket. Még a nagyanyám háború elötti szakácskönyvei is meg vannak.
Szeretettel üdvözlök mindenkit ebben a topicban.Amikor olvastam az alább előadottakat,összefutott a nyál a számban, és már korog a gyomrom.
Sajnos valahogy idáig kimaradt az életemből a főzés(csak néhány étel elkészítésére tanított meg az anyukám:-),pedig nagyon szeretem ahasam.Ahogy valaki említette olcsóbb öltöztetni engem,mint etetni.:-)
Szóval, a tárgyra térnék.Mit javasoltok,vegyek néhány szakácskönyvet és próbálkozzak a konyhában egyedül vagy tudtok valamilyen tanfolyamról,ahol alapvető dolgokat el lehet sajátítani.Vagy egyéb ötlet.
1 kg érett eperhez 0,5 kg (édes szájúaknak kicsit több islehet, de ennyi minimum) kristálycukor kell. A megmosott, lecsepegtetett epret a cukorral rétegesen lerakta, egy napig állni hagyta, hogy levet eresszen. Majd feltette a tűzre, de csak 5 percig forralta, hogy ne főjjön szét az eper. Forró vízbe állított üvegekbe szedte egy szűrőkanállal, majd annyi levet mert rá, hogy ellepje. Egy késhegyni tartósítószer tett rá, majd celofánnal lekötötte és azonnal száraz dunsztba tette. A megmaradt levet átszűrte, üvegekbe tette és szintén ment a száraz dunsztba, isteni eperszörp lett belőle (persze ha eljutott a dunsztig és nem ittuk meg addigra:-)))
pedig meleg előétel:) mi akkor főztük amikor tanultuk:) olyan kajákat csináltunk, hogy nekem az még főételnek is sok lett volna....fura ez a szakácsművészet
Az etelkeszitesi ismeretek c. szakkozepes szakacskonyvben is csirkepaprikasbol keszul:
Én is abból lestem, szerintem nem rossz könyv.
Nade, megkerestem Anyám '56-ban ötödik kiadásban kiadott Szakácskönyv sokatmondó című Venesz-Túrós-Rákóczi-( bocs a többiektől) szerzőktől, abban borjúpaprikás...:}}}
Úgyhogy alighanem tuutuu- palacsinta lesz, olyan töltettel, ami eszembe jut..:}}}
P.s.: a legnagyobb röhej, hogy ez a műtárgy " meleg előétel" címen fut.
Bele is halnék, ha kellene még utána bármit is ennem..:}
Most, hogy itt bénáztam a hajtogatással, meg akartam nézni a nagy Venesz-ben, mit kell belerakni autentikusan, erre nincs hortobágyi...:{
Viszont van egy szakmunkásképzős vastag könyvem, amiben paprikás csirke a töltemény. ( Ráadásul jól le van rajzolva, hogyan kell hajtogatni. A bundázott varit a velővel töltött palacsintánál nyomatja a könyv, én helyből nem is vagyok jól a sok elvi evéstől..:})
Úgyhogy a csikósok, gulyások időnként csirkefogó üzemmódban működtek...:}}}
szerintem viszont csirkepaprikásból készül..vendéglátó fősulira járok, és a tanárok egytől egyig a hajukat tépték amikor nem csirkepaprikást mondtunk töltelékenk..nem biztos hjogy azért hortobágyi az a palacsinta mert a hortobágyon a csikósok csinálták..sztem nagyon palacsintát se álltak neki ott kavarni...de ez csak az én vélemnyem..
Végre valaki, aki (vagy az anyósa :)))), úgy csinálja a hortobágyi palacsintát, ahogy én is megismertem és megszerettem anno
Ha már KONYHA-TRÜKKÖK a topic címe..:}}}
Szóval a betöltött palacsinta panírozása érdekelne.Mert ha visszahajtom a végét, akkor az ugye ki akar egyenesedni, vagy pl. egy hústűvel meg lehet szelidíteni?
Nna ez érdekelne, mert megindult a fantáziám...:}}
hmmmm en amiota tudom az eszemet tudom csirkevel tanitottak. de igazad lehet mar csak a deduktiv logikat is figyelembe veve:) ettol fuggetlenul en csirkebol csinalom/fogom csinalni mert: gyorsabb, egyszerubb:)
Ha meg azt is mondanam h egezsegesebb akkor hazudnek, mert az altalaban nem erdekel:)
Palacsintatésztába szedjük a válogatott, aprított pörkölthúst, végeit behajtva fölgöngyöljük, panírozzuk, kirántjuk. A pörkölt maradék szaftját forraljuk, tejföllel krémesítjük, kiforraljuk és ezt adjuk mártásként hozzá.
A válogatás fontos, hogy csontos-mócsingos darab véletlenül se kerüljön a palacsintba!
Szeretettel köszöntök mindenkit, nem rég találtam rá erre a topikra, és nagy kedvvel olvasom a recepteket.
Végre valaki, aki (vagy az anyósa :)))), úgy csinálja a hortobágyi palacsintát, ahogy én is megismertem és megszerettem anno... gimnazista koromban Debrecenben - ami elég közel van ugye a Hortobágyhoz. Az Arany Bika Szálló sörözőjében ugyanis ezt a rántott verziót hívták hortobágyi palacsintának.
tényleg jó lett :-)) megették mind. nekem a vegeta az ilyen tavaszi-nyári dolog, mint valaki más is írta lentebb, a friss paradicsom, a retek, az uborka mind nagyon finomak vele. nálam is nagyanyám illetve apám nevelése ez :) a mama mindig adott egy picit a húsleveskockából is, hát az nem valami egészséges dolog úgy magában, de sebaj. néha még most is megkóstolom, és akkor rá gondolok.
Ez azért is van, mert a vizuális alkatok a szóban forgó ételt egyből maguk elé is képzelik, és ha nem is rögtön, de legkésőbb másnap már sürgősen orvosolni kell az igeny erős nyálcsorgást!:))
Hortobágyi palacsinta: darált húsból szoktam pörköltet készíteni, azzal töltöm meg a palacsintákat és előfordul, hogy utána a palacsintát kipanírozom és "kirántom", tartármártást készítünk hozzá.
Anyósomtól szedtem a receptet és az elkészítés módját. Egyszer mondta, egy ismerősünk, hogy az igazi hortobágyi palacsinta nem ilyen, de azért elfogyott mind a 20-22 db (már nem emléxem mennyi volt). :)
a palacsinta az valoban sima. a toltelek sima csirkepaprikas:) megcsinalod aztan vagy leradalod a hust, vagy turmixolod, aztan osszekeveserd a husdarat a a porkolt szafttal, mejd raksz hozza egy ksi tejfolt es ezzel kened meg a palacsintat, a tetejre meg megint tejfolos szaftot ontesz es ha szepen diszited akkor egy kis petrezselyemt raksz a tetejere:)
kedvenc tinedzserkosi salatam..:) paradicsom paprika felkockaz/karikaz, vegetaval megszor, hutobe rak...csinal sok omlett, hideg vegatas paradicsom/paprika elovesz megeszi omlettel. istenkiraj volt:) mondjuk geyrekoromban a nagyanyam szoktatott ra a egattara, uagynis a zsiros kenyeret csak ugy ettem meg ha vegetta volt rajta (nagyi fel request 4 evesen: mama, kerek olyan finom sos kenyeret:)
na annyira felbuzdultam ezen a csirkekremen, h hetvegen baratoknal aztat fogok csinazni, mert lesz grill party ami nem is grill party lesz mert hortobagyi palacsinatat fozok, de masodik fogas ez a csirkekrem lesz. ellenben en kimegyek szombatona piacra, es veszek jo kis hazitejfolt:) ugy 1.5 kilot:) kell majd a hortobagyihoz is.
Klasszikus hortobagyi feldobasara varok otleteket. maj, gomba nem lehet:)
salátára vegeta???? tényleg jó lett? sose gondoltam volna... én is megcsináltam, összekevertem olívaolajat, szójaszószt, kétféle mustárt, sót, borsot, bazsalikomot, abban megforgattam a csirkemellkockákat, kevés olivaolajon átsütöttem, aztán szétturmixoltam, tettem bele tejfölt, majonézt, még egy csomó mustárt, megint turmixoltam, levettem belőle egy adagot a férjemnek, aki reggelire nem enne hagymásat :-) aztán a maradékban még szétturmixoltam egy kis újhagymát. Kicsit folyósabb lett, mint szerettem volna, de nagyon finom, friss barnakenyérrel ettük.
került bele fokhagymagranulát (sic!), petrezselyem (friss), provanszi fűszerkeverék, dijoni mustár, vegyes bors és TEJ. meg egy kis szárnyas fűszerkeverék, és abban köménymag is van :)
a továbbiakban a tejföl, további mustár, majonézből csak pici, mert elfogyott, kevés újhagyma és petrezselyem ismét. van hozzá félbarna kenyér, meg dupla adag kakaós muffin, és még senki nem jött :-o
mondjuk a cucc nem lett olyan sok, mármint a husi, azt nem tudom, mennyi alapanyag kellett volna, de ez így nem sok. hát meglássuk. majd beszámolok. ja, csináltam nagyon bonyolult :) salátát is, kockáztam paradicsomot négyet és egy nagy uborkát, ment rá pici olaj, hangyányi balzsamecet, vegeta és vegyesbors megintcsak. szerintem tök jó lett.
hat az en izles az azt mondja h egy kis bazsalikom + extyra mustar (mondjuk dijonibol eleg egy ket kiskanal), de igazabol en tuti h raknek bele orolt komenyt mert en egy perverz allat vagyok:) szvsz amit eppen jonak tartasz..nyugodtan engedd szabadra a fantaziad:)
Tudod, mennyi konyhai trükközés köll néha, kideríteni, mit is akar a kölök?
Anyunak napokba tellett anno, mire kiderült, hogy ha onokája kokoját! kér, akkor kakaót akar. Vett neki kólát, kókuszt, csokoládét...
/Mi akkor épp hát Izsákkal konyhatrükköztünk kör-Ausztria, Bajorországon: Legnagyobb dorbéz a McD-os szülinapi díszebéd volt, egyébként esti zacsisleves, páncélos főzelék -ha egyáltalán kajoltunk, mert többször eltelt egész nap a reggeli kontinentálissal, és este hulla fáradtan már a konzervnyitót sem volt erőm megfogni ...csak a sörbontót./
Na, ja, akkor még nem volt gondom nekem sem a kilókkal, sem a koleszterinnel.
nezd..en alabol aprora vagdalnam a csirke hust vagy legalabis porkolthoz valo nagysaguakra, aztan egy jo kis serpenyoben olivaloajon megfutattnam talan parolnam is, majd fognek egy turmixgepet es az egesz cuccot mindenfel h ozzavalostul belevagnam es jol elturmixolnam. piritos, paprika, paradicsom:)
ezt szeretném megcsinálni, szerinetetek hogy süssem meg a husit? ma este adnám, sütőzacsiban talán a leggyorsabb? aprítógép elviszi a sülthusit? milyen fűszert tegyek rá?
Az én lányom kb. 2-3 éves volt, és egy időben állandóan "ankruvenz"-et akart enni. :-) Sokáig nem értettük, meg legyintettünk rá. Aztán egyszer megpróbáltam kihúzni belőle, hogy mi az az ankruvenz. A magyarázat : a riz amelyik szohaszem tapad. :-))))) Úgyhogy nálunk az Unle Ben's a mai napig ankruvenz. :-)
kész lett a bodzaszörp, köszönöm a topik szíves közreműködését. ribizli, nahát, ez eszembe sem jutott, hogy a forró vízes bodza sterilizálás megvolt :) amúgy egy vicc, sem a plusz-ban, sem a reálban (mindkettő terjdelmes darab) nem volt Na-benzoát, sem szalicil!!!! bee-t hívtam fel, hgoy jó lesz-é szerinte a befőttsterilizáló cucc, úgyhogy igen egzotikus, vanília-aromás szörpöm lett :DDD meglássuk, hogy felforr-e vagy nem, most aszalódnak a pokróc alatt.
Amikor a lányom 5-6 éves volt, lehetett kapni egy City Man fantázianevű tusfürdőt, amit kibetűzgetve ciTY-nek olvasott, a játékkutyáját pedig Répál-lal etette (mondta neki: egyél répált). Mindig azt gondoltam, hogy ez répát jelent, ááá, nem. Amikor a reklám volt a tv-ben, ő másképp tagolt: Redig Répál. Annyira aranyosak tudnak lenni ilyen kicsi korban. :-)
Na, ebben aztán semmi konyha-trükk nem volt, bocsi. :-)
Csirkefarhát-combot megfőzöd annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzöd, végén sózod, borsozod.
Piciny vajon megpirítod a fölkarikázott friss répát-gyökeret, rádobod a szál zöldhagymát, kicsit lepirítod 1 káka cukorral, beleszórod a fejtett borsót, fölöntöd a húslével. Míg figyeled, hogy ne kezdjen nagyon forrni, csak gyöngyözni, 1 tojásban elkeversz 1-1 eka tejfölt -vizet -olajat, 6 pupeka símalisztet. Kicsit pihenteted, kávéskanállal a forró levesbe szaggatod. Ez a galuskamennyiség 4 fős levesbe /1,5-2 liter/ való.
Bevallom, direkt volt. Én itt olvtam először, hogy van akinek a pác-só pácsó. Először le sem esett a tantusz, azután eszembe jutott az én Tecsóm. A pácos jobb, mert semmi ferdítés nincs benne!
Tudod, mikor nálunk boldogabb vidékre készülök, mindig fogadkozok, hogy végig kóstolom egy kisebb üzlet sajtpultját. Persze, semmi sem lesz belőle sosem, hisz még ittHUN sem sikerül ezt megcsinálni!
Bár, nálunk kevés a sajtféleség, és rengeteg a vacak, ömlesztett-kocka-csöves sajt, bár akad azok között is jóféle sajt.
Nekem Apukám vegy ész, és borászkodik is, szóval az erjedést laikusnak (nekem is) már többször elmagyarázta, ezt zanzásítva próbáltam átadni, és eszem ágában nem volt figyelni az egyébként fontos részletekre, hogy pontosan ki erjeszt, meg milyen körülmények között. Na de hát ebből ilyen civakodást csinálni, gyerekek!! Ejnye! :) (Mindenki menjen a sarokba legora térdelni.) [Ha meg az erjedést megállítjuk forralással (ami ugye az erjesztő elemeket megöli), majd elzárjuk a felforralt cuccot a levegőtől, akkor csodálkoznék, ha módot találna további erjedésre...]
mzsperx, Te meg azt elfelejtetted elárulni, hogy gyakorlatilag az összeállításnál sterilizáltad is a bodzákat, ha eleve cukorszirupba és forróba tetted. Ahogy lekvárnál, szerintem itt is késhegynyi nátrium-benzoát lehet a megoldás, én kevés lében feloldanám előbb, aztán menne a nagy adaghoz. Bodzavirágot fagyasztani szerintem hülyeség, erre találták ki a szárítást. Akkor még a szép fehér színe is megmarad.
Egyébként meg ma mindenki hisztis, itt a frontátvonulás! (Óstenem, régiszépidők, KFT zkr!)
Mákos kuglóf egyébként meggyel a legfinomabb (friss vagy befőtt egyaránt jó, csak kimagozni ajánlott), és kevés őrölt szegfűszeggel kötelező :) ízesíteni. ribizli
Nem állt szándékomban sértegetni. Csak, ha valaki azzal érvel, hogy ért hozzá, mert ez a szakmája, akkor értsen is hozzá. :((
Nem érveltem ezzel. Te azt gondoltad, hogy ezzel érveltem, megmagyarázttam, hogy nem érvként, hanem sorry-ként irtam oda. Amikor érvelek a szakmámmal, akokr odairom kerek perec (de nem ezt, mert nem ebben vagyok gyakorlott, sőt nem is a kémiát.) De ez elég ritka.
Akkor most jöhetne egy bocsi, a lelkem miatt....Már ha télleg nem szándékoztál sértegetni.
hamár, hőmérséklet, meg áztatás, nem lehet,hgo ynekem azé jött ki gyorsan az íz, mert nem volt türelmem kivárni, míg lehűl a cucc? szinte égetett még a szirup, mikor beleborítottam a virágokat :) kicsit meg is barnultak.
bee, tiszta az nem volt, nem nagyon tudtam lemosni, mert már erőst hullott, nem maradt volna viráglevél (vagy mi :) )
merci, hogy ez a fagyasztás mekkora ötlet! :) sztem van hely, majd megkukksizom.
bee, nagyon szagszerűen megaszontad :) megyek, veszek akkor, amit kapok tartósítót, felfőzök, fagyasztok, csak monnyátok mán meg, mennyi tartósítót kell belerakni :))) nem bízok a csak dinsztolásban, punnyadt így már meg asszem zakuszka :(
tamás, sztem nem ér senkit sem ilyen csúnyán ledorongolni, még ha tévedett is.
De ennek még utánaolvasok, mert én arra akartam kilyukadni, hogy ha van az oldatban elegendő oxigén, akkor könnyebben indul be a folyamat. (Az ún. ULO gyümölcstárolók jártak a fejemben, ahol az ultra alacsony oxigén szint akadályozza az erjedés megindulását.)
Biztos, hogy nem kell hozzá oxigén, a bort is levegőtől elzárva erjesztik.
(A dugó helyére kotyogót tesznek, hogy ne jusson be levegő.)
Ezt még én is tudom. De hol kell itt pontosan a diffúzió? Melyik folyamatot akarjuk gyorsítani? Én arra gondoltam, a pollen a virágzat és a citrom aromája jobban összeérik hosszabb idő alatt. Ezt én nem nevezném diffúziónak. A cukor valóban gyorsabban oldódna, dehát azért teszem bele eleve szirupként, hogy ne diffuzióval kelljen kivárni.
A diffúzió aza a folyamat, amikor a virágból az íz és illatanyagok átmásznak a lébe.
Én a helyedben ezzel nem dicsekednék. :((
1. nem dicsekedtem, ténykérdés. sőt, kvázi bocsánatkérésnek szántam a kukacoskodás miatt. Az is tény, hogy régen diplomáztam, és nem használom ezt a diplomám.
2. jóindulattal irtam, ne sértegess léccives. Akkor sem, ha hibázok.
Nem állt szándékomban sértegetni. Csak, ha valaki azzal érvel, hogy ért hozzá, mert ez a szakmája, akkor értsen is hozzá. :((
Az enzim hőállóságáról nemtok, valszeg télleg nem az, viszont az erjedés akkoris folytatódik. :( Tavaly megerjedt vagy 5 liter szörp, hiába próbáltam forralással megakadályozni.
Az alkoholos erjedéshez nem kell oxigén...
igen, félreérthető volt, rosszul fogalmaztam.
De ennek még utánaolvasok, mert én arra akartam kilyukadni, hogy ha van az oldatban elegendő oxigén, akkor könnyebben indul be a folyamat. (Az ún. ULO gyümölcstárolók jártak a fejemben, ahol az ultra alacsony oxigén szint akadályozza az erjedés megindulását.)
Mert a folyamatok sebessége (pl. diffúzió) hőmérsékletfüggő. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb
Ezt még én is tudom. De hol kell itt pontosan a diffúzió? Melyik folyamatot akarjuk gyorsítani? Én arra gondoltam, a pollen a virágzat és a citrom aromája jobban összeérik hosszabb idő alatt. Ezt én nem nevezném diffúziónak. A cukor valóban gyorsabban oldódna, dehát azért teszem bele eleve szirupként, hogy ne diffuzióval kelljen kivárni.
Én a helyedben ezzel nem dicsekednék. :((
1. nem dicsekedtem, ténykérdés. sőt, kvázi bocsánatkérésnek szántam a kukacoskodás miatt. Az is tény, hogy régen diplomáztam, és nem használom ezt a diplomám.
2. jóindulattal irtam, ne sértegess léccives. Akkor sem, ha hibázok.
2. az erjedést nem maga a baci okozza, hanem egy enzim (alkoholos erjedésnél zimáz). Ezért a főzés már megindult erjedésnél sem igazán hatékony. Illetve csak ideig óráig.
Viszont az enzim nem hőálló. :))
3. a cukorba nem fullad bele, akármennyi cukrot meg tud erjeszteni, csak be kell oltani. Ha kevesebb a cukor, akkor több az oxigén, ez kedvez neki.
De igen. Ha elég magas a cukortartalom (25-30 százaléktól felfelé) akkor nem tud vizet felvenni és kiszárad. (Ozmózis)
Az alkoholos erjedéshez nem kell oxigén...
5. mindenki annyi napig áztatja, ameddig neki kedves:) Ez sztem nem is függ a melegtől. Miért függne vajon?
Mert a folyamatok sebessége (pl. diffúzió) hőmérsékletfüggő. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb.
2. az erjedést nem maga a baci okozza, hanem egy enzim (alkoholos erjedésnél zimáz). Ezért a főzés már megindult erjedésnél sem igazán hatékony. Illetve csak ideig óráig.
3. a cukorba nem fullad bele, akármennyi cukrot meg tud erjeszteni, csak be kell oltani. Ha kevesebb a cukor, akkor több az oxigén, ez kedvez neki.
4. a virágon magán nem jellemző ez a gomba (a gyümölcsön igen), viszont a konyhában igen. Ezért tartottam én fontosnak, hogy az üveget, tölcsért stb. nagyon alaposan ki kell mosni.
5. mindenki annyi napig áztatja, ameddig neki kedves:) Ez sztem nem is függ a melegtől. Miért függne vajon?
én meg azon gondolkodtam, hogy a virágokat nem lehet lefagyasztani? mert szerintem simán, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy bármi változás történne vele. és akkor később ismét neki lehet indulni a szörpkészítésnek.
és én is egy napig érleltem, full napos helyen, teljesen jó lett.
Mondom: a mikroorganizmusokat kell elpusztítani, amire a forralás a legegyszerűbb módszer. Kezdődő erjedésnél is megállítja a folyamatot. Tegyél próbát egy kisebb mennyiséggel, ha bizonytalan vagy. Egyébként ha rendesen meg tudod erjeszteni, finom bodzabornak is. :) ribizli
ha már beindult az erjedés a forralással meg lehet állítani? kb. 20 liternyi van lenn a pincében, és kezd gyöngyözni, meg lehet menteni? Ez nem szörp, 2kg cukor van csak benne. Nagyon sajnálnám, ha tönkremenne.
A bodzaszörpöt hiába csinálod mindentisztán, ha nem sterilizálod a virágzatokat. És bizony 1 nap alatt is jó lehet, attól függ, milyen meleg helyen áll. Persze ha gyakorlatilag tömény cukoroldatból készül, akkor nem kezd erjedni, biztosabb megoldás mégis, hogy a leszűrt italt felforralod - 1-2 perc elég neki, aztán mehet üvegbe, és ha nagyon ráérsz, száraz dunsztba. Én beleöntöttem egy nagy jénaiba, és a mikroban forrósítottam fel, tartósítószer nem került bele. A lényeg, hogy az élesztőbacikat, amiktől erjedne, meg kell főzni. Ha borzalmasan sok a cukor, akkor abba fúlnak, egyébként meg ugye elkezdik lebontani a cukrot, és úgy látjuk, hogy erjed a cucc. ribizli
vagy azt is csinálhatod, hogy pl a felét nem főzöd fel, hanem lefagyasztod - feltéve, hogy a mélyhűtőben van hely. Én zacskós jégkockatartóba töltögettem szűrés után.
Ha minden teljesen tiszta volt, akkor nem punnyad meg 5-6 nap alatt sem. Mivel most elutaztam, és nem akartam itthagyni, 3.5 nap után leszürtem. Azért kell állnia, hogy rendesen legyen ize:) Egy nap sztem kevés.
Egy 5 literes ubisüvegből 3.5 liternyi cucc lett. Kétliteres kólásüvegekben van a hűtőben az alsó polcon:)
Én nem főztem fel, nagyon pöpec lett, egy köbcenti gáz sem fejlődött, vagyis picit sem kezdett erjedni. Ha erjedne, akkor muszáj felfőzni:)
na, elolvastam. szal leszűröm, felfőzöm, oszt jól van? 5-6 napig áztatni??? ó. enyimé tegnap este óta ázik, oszt már teljesen jó bodzaszörp íze van, már kis pohárkányikat szürögetem is le belőle ;) monnyuk meg is van rendesen tömve virággal. ez alatt az 5-6 nap alatt nem punnyad neked meg? vagy befér a hűtőbe???
jajj, jajj :) ez nagyobn sok. mittomén, 10 liter??? nem fér be a hűtőbe, az tuti. osztán már áznak a cuccosok, este terveztem a leszűrés, akkor hogyan csinyálnék itt dunsztot, miegyebet??? ajajj :) megyek, elolvasom, te micsiáltál, én meg max rendezek egy nagy bulit, ahol mindenki bodzaszörpöt fog inni :)
mennyit csináltál, és mennyi ideig akarod tárolni?
Ha csak pár liter, ami a követekző pár hétben elfogy, akkor ne tartósítsd a cukron kívül semmi mással. A cukor tartósít. Tartsd hűtőben a biztonság kedvéért.
Ha el akarod tenni télire, akkor szalicillal vagy Na-benzoáttal lehet tartósítani, de akkor melegdunszt és egyéb hujeségek is járnak neki, valamint felbontáskor is gondolni kell rá:)
A bodzaszörp frissen hidegen jó hűsítő, sztem nem éri meg a vacakolást:)
Kicsit lentebb olvashatod az én eljárásomat, nagyon finom lett idén:)
Nekem is van egy Házikó nevű sütim. Csak azoknak ajánlom, akik a vajkrémes dolgokat szeretik: Ostyalapokat kell hosszában kétfelé hasítani. Régen csináltuk, akkoriban ilyen téglalap alakú ostyalapokat lehetett venni, most már nem vagyok képben, hogy gyártják-e még... Itt is egyenlő szárú háromszögeket alkotunk, úgy, hogy a alul van egy fél lap, rá kakaós krém. Arra két sorban babapiskótákat rakunk hosszában, rá kakaós krém, majd egy sor babapiskóta. Oldalt is bekenjük krémmel. Két ostyalapot megkenünk a krémmel, azokat ráfordítjuk, úgy kb. 60 fokban: a piskóták és a krém kitölti a háztetőt. Amikor megpuhul, kihűl, éles késsel szeleteljük úgy 1,5-2 cm vastagságúra. Mutatós, gyerekkoromban nagyon szerettem. Ha megcsinálnám, a piskótákat biztos beáztatnám valami alkoholba is.
na meg egy kis dicseret a makosodrol...helyzetjelentest kaptam,hogy a sok süti közül az elsök között fogyott el es a retessel is felvette a versenyt :))
sajnos, képet nem tudok küldeni, mert mostanában nem készitek, mert csak ha több édes száju vendég van, akkor érdemes. 3 egyenként 2 cm vastag kb l2x34 cm-es piskótalap, amelyből az egyik fekszik, a másik kettőt ráállitva egyenlő szögü háromszöget alkotnak, ugy néz ki, mint egy hosszú csucsos háztető. Az igy képzett belsü üreget részben a piskótalapok belső oldalán lévő krém, valamint a leirt töltelék tölti ki. remélem, sikerül egy kicsit szemléletesebbé tenni! Doyen62