Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Általában fehér + teljes kiőrlésű, fehér + világos rozs kombuinációr sütjük, általában gépben. Ez készül el a hétévgi reggelihez frissen :). A jénais sütő pedig a dnk-é.
Sütöttünk jénai nélkül sima fehéret sütőben, az pont olyan laposguta lett mint a betett rozsos sütős. Arra gondoltam a fedeles, forró jénai azt is szépen megemeli.
Az én tapasztalatom az, hogy a fehér kenyérrel ellentétben a rozsos már nem kel tovább jelentősen a sütőbe tétel után, szóval az asztalon majdnem készre kell keleszteni, hogy a megfelelő lyukacsos bélzetet elérjük.
A gépeseknél meg nyilván nagyon el kell találni azt a programot ami ugyanezt produkálja, vagyis tovább keleszti.
Komló? Gyógynövényes boltokban, kis zacskóban a gyógynövények között.
A pár, az a megszárított teknőből kikapart, szárított morzsóka, vagy kovász, amit előző este langyos vízbe kellett beáztatni, hogy meginduljon a kelés.
Volt, hogy külön gyúrtak tésztát, direkt párnak (akár komlósat is) és azt szárították meg, és tárolták a kemence fölé akasztott vászonzacskóban, a ház legszárazabb helyén. Kivettek belőle néhány marokra valót, tapasztalat szerint már tudták adott mennyiségű liszthez mennyire van éppen szükség.
Nem dekáztak-gramoztak, véka, és marok volt a leggyakoribb mérték.
Sütőben jobb állagú, szebb kenyér készíthető mint a gépben. Ahogy Firmitudó utalt rá a jénai a kulcsa.
250 fokos sütőben előmelegíted a fedeles jénait fedéllel együtt. Kiveszed (erősen észnél kell lenni hova teszed, mivel fogod, a 250 fok már elég meleg, a tömeg elég nagy), belecuppantod a megkelt formázott tésztát, fedél vissza, be a sütőbe. Kb fél óra sütés fedővel, fél nélküle. Fedél nélkül valamivel alacsonyabb hőfokon.A második menet már mehet jénai nélkül is.
Ez a félbarna, barna búzalisztes kenyereknél bevállt, gondolom a rozsosnál ugyanúgy működik.
Vakut? Ahhoz a legalább tízhez, ami van? :-) Én csupán azon csodálkozom, hogy ezeknek még közel a fele nem is rozsliszt, mégis ilyen sötétek. Mi lesz, ha egyszer kihagyom a búzaliszteket? Ihagee
Ha így megreped, akkor még hagyni lehetett volna magában kelni (magyarán korán tetted még a sütőbe). Ha berakáskor megvágod, akkor ez a repedés kontrollálható valamennyire és ott reped ahol a bevágást ejtetted, magyarán szebben fog kinézni.
Végül a legutolsó, ami gépben sült kézi keverés után. Szerintem nem is nedves, és a lányomon kívül mindannyian esszük. Talán a méret szemléltetéséhez jobb lett volna egy magnókazetta, mint a sajt :-)
A következőt már formába raktam, de csúnyán szétrepedt a teteje. Az íze ennek is jó volt mint az előzőnek, de mégis jobb egy formás kenyér, mint egy nagyra nőtt amőba!
Végre megvannak a képek, remélem nem túl nagy a méretük. Az első egy sütőben sütött rozskenyér, alul víz párolgott, kicsit (...) szétterült, és bivalypiros lett...
Hol van komló?:-):-) Hát, nálunk a fagyasztóban:-)
A fiam szedte Miskolc-Görömbölyön, az egyik utcában lévő üres telken... először nem is akart hinni a szemének, mert a komló tényleg nagyon ritka! Azóta már elkészítette az első néhány üveg igazi "házi" sörét, a neten talált recept szerint, nem volt rossz, de én maradok a citromos bolti sörnél.
Egyébként, egy Bp-i nagy TESCO-ban a házo sörfőzéshez szükséges mindenféle eszköz és hozzávalót - köztük komlót is - árulnak.
...a hölgyek nem nagyon eszegetik, csak a fiam és én. Feleségem mindig azt mondja, hogy túl nedves, ezen nem tudok segíteni,...
Szóval ez így nem működik ihagee!
Mi az, hogy a csajokat kihagyod a finom házi kenyérből?:) Az rendben van, hogy ti a fiaddal a nehéz, tömör, vizes kenyeret szeretitek, ez tényleg ízlés dolga (bár a rengeteg-féle összetevőből amit hozzáadsz nem tudom elképzelni, hogy melyik dominálhat igazán).
Mi négyen vagyunk itthon és 3-féle kenyeret sütök, ki milyet szeret.
Ezt csináld meg nekik próbaképp és te leszel otthon a fényjézus:).
Csinálj öregtésztát 0,5 kg fehér lisztből, 1 dkg élesztőből, szűk 3 dl vízből. Várd meg amíg túlkel majd visszaesik.
-Szitálj le 10 dkg rozslisztet, 18 dkg fehér lisztet
-Adj hozzá egy púpozott tk. sót, jól keverd el a lisztekkel
-Villával törd össze a krumplit, tedd a lisztre
-Önts rá egy ek. olajat
-Tegyél rá 14 dgk öregtésztát
-Önts hozzá 0,6-0,7 dl-t a krumpli vizéből
Jól dolgoztasd át a géppel. Vedd ki, forgasd át a kezedben, nézd meg az állagát. Ne legyen ragadós de száraz, szakadós sem!
Kezdd el keleszteni, 20-25 perc után lazán gyúrd át...mondom lazán:)...és fordítsd meg a tésztát úgy keleszd duplájára.
Ha megkelt nyomd bele az öklödet, hólyagosnak kell lennie. Megint gyúrd át nagyon lazán, formázd meg, tedd egy vékonyan kizsírozott kilesztezett jénaiba, takard be a jénai tetejével. Ha megkelt süsd szép pirosra, hideg vízzel cpricceld be a tetejét.
Így elkészítve pille könnyűnek kell lennie a roszos kenyérnek. Ez legyen az alap, innentől kezdve variálhatsz ilyen-olyan magvakkal, pelyhekkel.
Labancföldön nyáron vettünk valami parasztkenyeret, abban ánizs volt. Nem ízlett, a falun átfolyó patakban lakó kacsák viszont falták. Pontosítva: a szalámihoz nem volt jó a kenyér, lekvárhoz vagy mézhez biztosan jó. Most rágcsálom a római köményt. Hááát izé. Nekem nem ízlik annyira, mint a "hagyományos". A polcom mérete - amit párom átengedett- nem enged 3-4 zacskónál több lisztet, meg én is félek attól, hogy úgy járunk, mint a felettünk lakó. Leszakadt az egész konyhaszekrényük... A kovászhoz viszont szeretnék komlót rakni, édesapám mesélte, hogy náluk a nagymamám mindig azzal készítette. Még eszembe jutott valami: hallottatok-e olyanról, hogy "pár" ? Ez is valami kovászféle lehet, nagymami kenyérsütéshez használta édesapám szerint. Alföldiek vagyunk - Törökszentmiklós-, nem tudom hogy máshol hogy hívják ezt a nem tudom mit. Ihagee
Lebuktam! :) Talán 12-14 db Exakta/Exa vázam van, meg 30-nál több objektív, kiegészítők, de néhány éve vettem egy használt nikon d70-est. Azóta ritkábban hívok elő fekete-fehér filmet, papírképet. Most éppen töltöm az akkut, aztán a csúnyán sikerült - lapos, sötétre sült- próbálkozásaimat is bemutatom. Ihagee
Leírni hosszabb volt, mint összerakni a hozzávalókat. A sokféle liszt azért jó, mert egyik sem fogy el hirtelen, a tönkölylisztet már nem is tudom hány kenyérhez használtam, és még most is van vagy 4 sütéshez való adag. Legjobban a finomliszt fogyott régebben, abból tényleg nagy készletek -5-6 csomag a panelban már felhalmozás- laktak a konyhában. Legközelebb fehéret sütök krumplival. Le kellene már töltenem a fotoapparatról a képeket, hogy Ti is láthassátok - de a lustaság nagy úr! Ihagee
Aztaaaaa :-):-) minden elismerésem! Nekem még végigolvasni is sok volt, nem még megcsinálni, no és megvásárolni azt a sokféle lisztet és ez + azt:-) Biztosan finom .... bár azért nagyon-nagyon csendben (szigorúan csak "zárójelben"!!!!) jegyezném meg, hogy lehetnek olyan esetek, amikor a kevesebb több:-)
Pontos receptjeim nincsenek, mindig más-más dolgok kerülnek bele - azért nem nagyon változtatva-, és az arányok is változhatnak. Azért megpróbálom. A kovász 3 nap alatt készül el, 3 kanál rozsliszt meg annyi víz, hogy pempős legyen, mindezt egy 7-8 decis befőttes üvegben tartom. Egy nap múlva ismét uennyi anyagot teszek bele, majd a 3. napon szintén. Ekkor már kellemes savanyú, és buborékos is. Van egy fél literes mércém, azt kétszer megtöltöm liszttel, talán egy kicsit púpos is volt legutóbb, mert ennek a gépnek nagy a doboza. Az első fél literben volt finomliszt, 2-3 kanál kukoricaliszt, 2 kanál rétesliszt - ne kérdezd miért tettem bele-, teljes kiőrlésű tönkölyliszt (tbl 300), és fehér rozsliszt. Talán utóbbiból raktam legtöbbet. A második mérce fele-fele arányban sötét rozslisztet és teljes kiőrlésű rozslisztet tartalmazott. A géphez kapott kanál kisebbik felével raktam 2 adag sót, a nagyobbal 2 kanál cukrot. Bőven megöntöttem őrölt köménnyel, mert egészet nem találtam, viszont római köményből tettem bele egy nagyobb csipetnyot. Ezt nem ismerem milyen, de nem ártott! 4 vagy 5 evőkanálnyi búza-, rozs-, árpa- és zabpehely keverékét egy teásbögrébe tettem kis vízzel, és mikróban 1-2 perc alatt megpuhítottam, ez is ment bele egy marék napraforgóbéllel együtt. A búzakorpás keverékből 3 evőkanállal tettem,ezt egy nagy edényben tartom, és búzakorpából 2 csomag, búzacsírából, lenmagtöretből és zabkorpából 1-1 csomag van benne. A víz! 3 decit jól megmelegítek, 2 decivel felhígítom a kovászt és egyik részét legalulra, a többit a liszt közé öntöm. A maradék deci vízzel kiöblítem a kovászos üveget, és ez kerül legfelülre. Valamikor még étolajat is löttyintettem a tésztához, aztán megkevertem. Jó ragacsos lett, és amikor már elég homogén kinézete volt, elsimítottam a tetejét. Kis fűtés, sok órányi kovászolódás, 1 óra sütés. Remélem nem hagytam ki semmit, ha mégis, akkor elhatárolódom magamtól:-)) Üdv, Ihagee
Néhány napja vettem egy 3-4 alkalommal használt Hausmeister 1300-ast. Tényleg szinte új, az első sütéskor éreztem a leégő olaj vagy micsoda enyhe illatát. A tanácsokra hallgatva ezzel már nem mertem rozsragacsot keverni, bár ez kétlapátos. Tehát bepakoltam az összes hozzávalót, lisztek, vízben előfőzött gabonapelyhek, kovász, búzakorpa, csíra, lenmag, zabkorpa, fűszerezés, és fakanállal összekevertem. Ez reggel 6 után volt, hála annak aki az óra átállítását kitalálta. Aztán -őszi szünet lévén- kora délutánig leltároztam a suliban, és mint legutóbb, 7-8 óra kovászolás után megsütöttem. Pontosabban a kovászolás kezdetekor bekapcsoltam a fűtést 3-4 percre, és hazaérés után 1 órát sütöttem. Könnyen kijött a dobozból, jó sűrű és kicsi lett. Talán a felénél több benne a fehér, sötét, ill. teljes kiőrlésű rozsliszt. Kellemesen savanyú, a tömege 1,3 kg körüli. Hűtőben tartom, mert a hölgyek nem nagyon eszegetik, csak a fiam és én. Feleségem mindig azt mondja, hogy túl nedves, ezen nem tudok segíteni, hát hogy legyen száraz(abb) egy tömör kenyér belseje? Így is nehéz kavarni! Azt hiszem rozsosat így fogok sütni, fehéret meg tisztán géppel. Üdvözlettel, Ihagee
A kenyér fogyása sok mindentől függhet (család nagysága, összetétele nemek szerint) meg még ki tudja.
Abban a négytagú családban, ahol az apa és két fia bányász nyilván több kenyér fogy, mint ahol az anya két lányával hetente kétszer fittneszelni járnak:)...vagy valami ilyesmi;).