Keresés

Részletes keresés

Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1684

A fenéket.

 

Hungária = Magyarország latinul. Hungarus = a magyar nép latin neve, az onogur szóból, amit még Szent István királyságának létrejötte előtt aggattak ránk.

 

Magyarország, magyar angolul ma is Hungary, hungarian, németül Ungarn, ungarisch, franciául La Hongrie, hongrois, olaszul Ungeria, ungerese, finnül Unkari, unkarilainen stb. A törökök meg meg macaroknak hívnak.

 

Mindössze a szlovák, a cseh, a horvát, a szerb és a román használja a kettős elnevezést. Bár a horvátoknál és szerbeknél nincs ennyire szigorú megkülönböztetés a jelentésekben, a román sem különbözteti meg a történelmi királyságot és a nemzetállamot, csak az állampolgárságot és az etnikumot.

 

Ilyen alapon a cseh, a lengyel, az angol, a francia, orosz, svéd, spanyol, portugál stb. népnevek mellé is ki kellene találni a feudális monarchia alattvalóinak etnikumtól független elnevezését.

Előzmény: FriendlyFire (1678)
őszkaján Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1683
"nem mondom,hogy hanyat vertek,meg

de bizonyara nyomos okuk volt,hogy a MAGYAR-kiralysag-bol,kiszakadjanak"

 Persze a szláv tesvérek nagyobb cupákot meg meleg tengert igértek. Aztán Hitler kegyelméből csinálhattatok Slovenskot. A lengyel szláv testvéreitek némi szerencséjére ekkor már megint volt lengyel magyar határ így a magyar barátaik segítségével  sokan eltudtak menekülni a a ti német jótevőtök és a nagy szláv testvér elől. Később jutalomból elzavarhattátok a magyarok egyrészét.

A cseh brúdernek csak hátsó udvarnak kelletetek, főleg a magyar konkurencia gyengítésére. Ha  a Magyar-királyságot  kapzsiságból az Antant nem szedi szét a csak mondjuk tartományokra  osztotta volna kevesebb gondja lett volna a II. VH-ban. A Beles dekreténum ami még  ősszetart benneteket. A mult századtól  kellene kezdeni a történelmeteket, mert a többi komolytalan.

 Ez a Skoda Super B szép autó, de kb annyira a ti  terméketek, mint amennyire az Audi TT magyar.

 

Előzmény: puntik (1558)
Müller őrmester Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1682
Javaslom átíratni a latins zótárakat.
Előzmény: FriendlyFire (1678)
barka Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1681

"...a vilag legfejlettebb es viszont magas demokraciaval rendelkezo allama,meg irtozik a KJOTO-i szerzodes alairasatol."

 

Tudod az a helyzet, hogy a világ "legfejlettebb" államát a környezetvédelem terén nem nagyon lehet követendő példaként felhozni, mert e téren eléggé komoly hiányosságokkal rendelkezik. Kb. úgy van ezekkel a dolgokkal, mint ti a demokrácia értelmezésével...

 

barka, Magyarország

 

 

Előzmény: puntik (1670)
barka Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1680

"Nalatok,persze,hogy nem lehet ilyen telepuleseket felsorolni..."

 

Akor meg mért ezeken lovagolsz? Mért nem inkább a kérdéseinkre válaszolsz, pl. arra, hogy miképpen lehetséges az, hogy egy vérsovén párt a maga vérsovén vezetőivel, ma hatalmi tényező lehet Szlovákiában? És ami még furcsább, hogy e párt örjöngései ellen nemhogy fellépnének a szlovák politikai vezetők, hanem egyesek még megpróbálják megmgyarázni a bizonyítványt...   

 

"...aert nem mindegy ugyebar,milyen az a csatlos."

 

Hát az tényleg nem!

Pl. miután Benes elnökötök a müncheni egyezmény utén lelépett Angliába és ott megalakítva "exil" kormányát, eljátszotta a nagy "ellenálló" szerepét, addig a csehek csontig benyalva Hitleréknek, teljes odaadással kiszolgálták őket.

A másik éltanuló Szlovákia szintén hasonlóan viselkedett, mint cseh "testvérei", példamutató odaadással követte Hitlerék minden kérését, utasítását... 

 

barka, Magyarország

 

Előzmény: puntik (1668)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1679

A magyarfób egy öszvér szó, így semmi értelme...

Előzmény: FriendlyFire (1678)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1678

"magyargyűlölőnek vagy hungarofóbnak nevezzük."

 

Baromság.

 

Hungária = történelmi Magyar Királyság, alattvalói nem csak magyar etnikumúak voltak. Jogállásokban nem játszott szerepet az etnikumhoz tartozás.

 

Tehát:

 

Magyargyűlölő = magyarfób.

 

Előzmény: Eric Theodore Cartman (1672)
korieander Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1677
és még a "németbarát " Bárdossyt is így jellemzi az olasz külügyminiszter Ciano
1941 nov. 24. A berlini antikomintern gyűlés atmoszférája valóban sajátságos, a küldöttek kedélyállapota a legkülönbözőbb volt.....Bárdossyról lerí a rezignáltság és valahányszor csak módját ejtheti, szerényen és óvatosan beledöf a németekbe......
Előzmény: Hierro Nyh. (1675)
korieander Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1676
Előzmény: Eric Theodore Cartman (1672)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1675

Szóval a kép jóval árnyaltabb annál, mint hogy "Magyarország volt az utolsó csatlós".

 

(Ami eleve nem is igaz, mert Magyarországról a németeket 1945 április közepére kiszorították, Horvátországban viszont csak májusban bukott meg az usztasák kormánya.)

 

A háborút alatti (illetve háborút megelőző) állam- és kormányfőink közül Imrédy Bélát, Bárdossy Lászlót, Sztójay Dömét és Szálasi Ferencet a népbíróság háborús bűnösként halálra ítélte.

 

Ezzel szemben Horthy Miklóst, Kállay Miklóst és Lakatos Gézát még csak a vádlottak padjára sem ültették, a kilépés kísérlete, illetve a fővárosi zsidóság megmentése miatt. És Teleki Pált sem, aki 1941-ben öngyilkos lett, mivel nem értett egyet Jugoszlávia megtámadásával.

 

Nemcsak annyiból áll a csatlósság minősítése, hogy ki sorol fel "földig rombolt" városokat, vagy ki nevez el teret a "nemzeti felkelésről".

Előzmény: puntik (1668)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1674


Vezetőink egy része már nálunk is látta, hogy nem éri meg a németek mellett harcolni.
1942-ben éppen ezért a szovjeteknek hadat üzenő Bárdossy miniszterelnököt Kállay Miklós váltotta, aki próbálta keresni a kilépés lehetőségeit. Ez volt a "hintapolitika" vagy "Kállay-kettős".
1944 márciusában éppen emiatt Németország megszállta Magyarországot, a miniszterelnök a kollaboráns Sztójay lett. Ezt követően került sor a zsidó gettók létrehozására és a vidéki zsidóság elhurcolására. A fővárosi zsidóság elhurcolását azonban Horthy megakadályozta. Ősszel Sztójayt leváltották, helyére Lakatos Géza került, és immár a szovjetekkel vették fel a kapcsolatot a kilépés érdekében. Október 11-én a magyar küldöttség alá is írta az előfegyverszüneti szerződést, 15-én pedig Horthy bejelentette a kiugrást, azonban a németek és a nyilasok ezt meghiúsították, másnap Horthyt arra kényszerítették, hogy mondjon le, hatalmát adja át Szálasinak.

Ekkor kezdődött a nyilas rémuralom. Az ország több mint fél éven keresztül hadszíntér volt a németek és a szovjetek kereszttüzében. A németek és magyar kollaboránsaik a magyar nemzeti vagyon egy részét a saját szavunk szerint nyugatra menekítették, ami de facto elrablást jelentett. Budapestet pedig erőddé nyilvánították, ami annyit jelentett, hogy inkább hagyják a pusztítást, mint hogy feladják. Meg lehet nézni, mi maradt a budapesti Duna-hidakból a háború után... Na meg a Dunába lőtt zsidók.

 

Egyik tábornokunk, Dálnoki Miklós Béla komolyan vette a kiugrásra való felszólítást és átment a szovjet hadsereghez. Ő lett 44 decemberében az Ideiglenes Nemzeti Kormány miniszterelnöke. A kormány hatalma arra részre terjedt ki, ahonnan a szovjetek kiszorították a németeket. Ez a kormány december 28-án hadat üzent Németországnak (tehát két kormány volt az országban, egy németbarát és egy németellenes), 1945 januárjában pedig aláírta a fegyverszüneti szerződést.

A szerződésben kötelezettséget vállaltunk 8 hadosztály felállítására és bevezetésére a németek ellen. A hadosztályok közül azonban csak kettőt sikerült útnak indítani 1945 májusában, vagyis csak a háború végére. Ez nagyban köszönhető volt annak, hogy a szovjetek semmilyen segítséget nem nyújtottak, sőt, mintha az lett volna érdekük, hogy a magyar hadosztályok elinítását elszabotálják.

A két hadosztály közül a 6. számú alapját a Budai Önkéntes Ezred képezte. Ők Budapest ostromakor a szovjetek mellé álltak, az ostrom után készek lett volna tovább harcolni, "hálából"  a szovjetek lefegyverezték és fogolytáborba vitték őket.

Előzmény: puntik (1668)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1673

Összemostad a folyamat állomásait.

 

1938. szept. 29. müncheni egyezmény: a Szudéta-vidéket Németországhoz csatolják. A lengyelek pedig ultimátumban követelik a Teschen-vidéket, amit megkapnak.

 

1938. november 2. - első bécsi döntés: Dél-Szlovákiát és Dél-Kárpátalját Magyarországhoz csatolják

 

1939. március: a németek bevonulnak Csehszlovákiába, létrehozzák a Cseh-Morva Protektorátust, Tiso vezetésével létrejön a különálló Szlovákia, Magyarország birtokba veszi Kárpátalja egész területét

 

Ami nekünk Trianon, nektek München és az első bécsi döntés. A különbség, hogy utóbbiak elcsatolásait már semmissé nyilvánították.

Előzmény: puntik (1669)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1672

A magyarellenesség (magyargyűlölet, hungarofóbia) az idegengyűlölet egy formája, ami magyarok ellen irányul, célpontjai ma főként a Magyarországgal szomszédos országokban, kisebbségben élő magyarok. A magyarellenes személyeket magyarellenesnek, magyargyűlölőnek vagy hungarofóbnak nevezzük.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarelleness%C3%A9g

 

Egyszerűen csak magyarellenesek vagytok. Fóbiátok van. Ráadásuk nekünk magyaroknak vannak belső magyarellenes állampolgáraink is. Olyanok, akik veletek kötnek szövetséget ellenünk.

 

Státusztörvény - SZDSZ-LDU közös nyilatkozat

Budapest, 2002. január 17. (MTI)

- Az SZDSZ és a szlovák Liberális Demokraták Szövetsége (LDU) csütörtökön Budapesten közös nyilatkozatot írt alá, amelyben a felek kifejtik: a magyar kedvezménytörvény növekvő konfliktushoz vezetett magyarok és szlovákok között.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője sajtótájékoztatóján közölte: Juraj Svec, az LDU alelnöke szerint a nyilatkozat tartalmát Eduard Kukan szlovák külügyminiszter is ismeri, és egyetért az abban foglaltakkal.

A két liberális párt a közös nyilatkozatban visszautasítja és elítéli az egyoldalú törvényhozást, ha az a nemzeti kisebbségeket érinti, legyen szó a szlovák területi beosztásról szóló törvényről, vagy a magyar kedvezménytörvényről.

 

http://www.eorsi.hu/politikainaplo/?039

 

2002. január
A szlovák politika elõvette a "magyar kártyát". Szlovákiéban az idén parlamenti választások lesznek. Minden hatalomra éhes politikai csoport ilyenkor magyarellenes képet mutat, így remél szavazatokat az évszázadok folyamán kisebbségi komplexummal küzdõ állampolgáraitól. A hivatalos államvezetés kikezdte a státusztörvényt (más néven kedvezménytörvényt). Különféle kötözködésekkel meg akarja nehezíteni a törvény végrehajtását. A fõ ellenzõje Peter Weiss az országgyûlés külügyi bizottságának az elnöke, máskülönben szocialista politikus. Amikor a legnagyobb szócsata folyt Pozsonyban, Weiss úr Budapesten járt, ahol az MSZP vendége volt, megbeszélést folytatott a párt vezetõségével. Ezután visszatért hazájában és új támadó elemekkel folytatta az aknamunkáját a jelenlegi magyar kormány kisebbségi politikája ellen.
Jogos volt a feltételezés, hogy a megújuló támadáshoz a muníciót Budapesten, a Köztársaság téren vételezte. A kormánypárt ennek hangot is adott, de az MSZP ezt kereken cáfolta. Arra kérdésre, hogy akkor mirõl tárgyaltak, nem érkezett elfogadható válasz. Valami olyasmit mondtak, senkinek semmi köze ahhoz, hogy két testvérpárt vezetõi mirõl tárgyalnak.
A következtetések levonása az olvasó dolga.

 

http://1956-oktober-23.uw.hu/visszatekinto-2.htm#21

Előzmény: puntik (1671)
puntik Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1671

http://www.svidnik.sk/old/svidnik/dusmrti.htm  itt nalunk nagyon sok emlekmu van

mi kapcsolatos a nemet fasizmus elleni harcokkal, minden fele sok helyen.

Ez a KARPAT -DUKLAI-,hadmuvelet-nek allit emleket,ezt is meg kell emliteni

ezen a helyen lepett a orszag teruletere a akkori szovjetu.ban alakult 1.csehszlovak

hadsereg-csoport,-aDUKLAI-hagon,-BUZULUK- nal alakult,es mart nyomtak visszafele

kegyetlenul a szovjet-ekkel,a gyilkosokat.ITT van-a UDOLIE SMRTI-HALAL VOLGYE.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

puntik Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1670

Tudom,hogymirol beszelek,es ti pedig rajottetek csak a tudod hogy mire.

Mi meg csak itt tartunk,bizony de a vilag legfejlettebb es viszont magas demokraciaval rendelkezo allama,meg irtozik a KJOTO-i szerzodes alairasatol.

Azt nem fat,hanem csak szalmaszalt vagtok magatok alatt,vagy majd masok megteszik,legy nyugodt.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: barka (1666)
puntik Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1669

Mond valamit neked a MUNCHENI-ARULAS-29.SZEPT.1938-mikor rolunk dontenek nelkulunk.Mikor Hitler csapatai egy puskaloves nelkul besetalnak,azt megalakitjak,a CSEH-protektoratust,es SLOVAKI-at,persze fasiszta vezetessel.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: Hierro Nyh. (1665)
puntik Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1668

Nalatok,persze,hogy nem lehet ilyen telepuleseket felsorolni,mert aert nem mindegy ugyebar,milyen az a csatlos.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: barka (1663)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1667
Nincs értelme, csak arra gondoltam.
Előzmény: puntik (1659)
barka Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1666
"...miutan megkotottuk a szerzodest annak idejen a MAGYAR

Nepkoztarsasag-al,azt egyedul kellett felepiteni,mert ott is bedobtatok a,torulkozot."

 

Te tudog egyáltalán, hogy miket beszélsz? Ennek most mi köze az itteni témához?

Egyébként, ha már ezt említetted, tudod az a helyzet, hogy mi rájöttünk arra, hogy a természet rombolása (folyók terelése, erőművek építése, stb.) nem kifizetődő, mert csak magunk alatt vágjuk a fát. A szomorú az egészben, hogy ti még nem tartotok itt és sajnos a megalomániátokban elkövetett természetrombolásotok minket magyarokat is érint...

Előzmény: puntik (1647)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1665
Úgy értem, hogy a második világháború alatt a Cseh-Morva Protektorátus és Szlovákia külön voltak, nincs tudomásom arról, hogy ezekben a városokban jelentős számú szlovák élt volna vagy élne, így aztán ezek sorsa nem sokban érintette a szlovákságot.
Előzmény: puntik (1658)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1664
Így könnyű, mi is elintézhetnénk annyival, hogy Szálasi egy hazaáruló...
Előzmény: puntik (1662)
barka Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1663

"Azokat a telepulesek neveit sorold fel nekem,amit nalatok,a fasisztak a foldel tettek egyenlove..."

 

Ki mesélte neked ezt a hazugságot?

Ilyen településeket nem lehet felsorolni, mivel az ilyenek és ehhez hasonló rémmesék, a ti beteges képzelgéseitek közé tartoznak.

 

Viszont az tény, hogy a vérsoviniszta Benes elnökötöknek ott a helye a világ legvéreskezűbb diktátorai között, mert "csak" 250 ezer szudéta-német halála terheli a lelkét. A magyarokról sajnos nincs adatom, de a kitelepítések és deportálások következtében itt is több száz lehet a halálos áldozatok száma.

 

Nem gondolod, hogy illő lenne már végre szembenéznetek ezekkel az egykori nép- és emberellenes bűntényeitekkel is, a más népek "fasisztázása" és rágalmazása helyett?...

 

barka, Magyarország

Előzmény: puntik (1643)
puntik Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1662

NIZNANSKY-egy hazaarulo,fasiszta,mart vagy 80-eves,--de megbujhat a felelosegre vonastol-a volt NSZK-munchen-ben el es a szabad demokratikus NYUGAT-elutasitotta kiadatasat,ezek kik ilyeneket takargatnak most,beszelnek,tanitanak a demokraciarol.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: Hierro Nyh. (1654)
barka Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1661

"AZ volt aPITTSBURGI-deklaracio-mit leirtal..."

 

Ha még mindig nem lenne világos számodra, itt nem maga a pittsburgi nyilatkozat a lényeg, hanem Masaryk, a nagy "demokrata", véleménye rólatok, szlovákokról...

 

Előzmény: puntik (1642)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1660
Márpedig a "szlovák sovinizmus" léte ténykérdés, és fontos kiemelten foglalkozni vele, annál is inkább, mert szinte kizárólag a magyarság ellen irányul.
Előzmény: FriendlyFire (1628)
puntik Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1659

Hisz hivatalosan meg ki targyalhat veletek mikor meg ido elott bedobjatok a torulkozot,amint lejjebb is irtam.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: Eric Theodore Cartman (1656)
puntik Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1658
Ezt hogy erted,hogy mi koze a szlovakok-nak LIDICE-hez meg TEREZIN-hez,a magyarok-nak semmi azt tudom.Puntik CZECHO-SLOVAKIA-
Előzmény: Hierro Nyh. (1651)
barka Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1657

"A 2. vh-ús szétválás oka az volt hogy a szlovákok nem csehek, tehát önállóan akartak élni."

 

Na ja. Csak az a helyzet, ha a csehek annyira "demokraták" lettek volna (meg persze a szlovákok is), mint putnik kartács ez itten állítja, akkor nem hinném, hogy bekövetkezett volna a szakadás a cseh és a szlovák "testvérek" között... :)


"A szudéta némettekkel kibasztak nagyon, abban igazad van. Meg a felvidéki magyarokkal is, amikor a kulturált házukból egy alföldi szarba kellett költözniük. De az az egyszerű szlovák paraszt tehet erről?"

 

Dehogy tehet, ki állított ilyet?

Én csupán putnik kartács orbitális tévedéseit vagy szándékos és szemenszedett hazudozásait próbálom helyrerakni... :)

 

"Ezt kell meg bosszulnunk, de kin is?"

 

Valamit félreértesz, ki beszél itt bosszúról? Mint azt már fentebb közöltem, én csupán putnik kartács hazudozásait próbálom helyesbíteni... :)

Előzmény: stalisman (1599)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1656

Az a baj Putnik, hogy veletek nem lehet tárgyalni! Mi itt beszélgethetünk, de aki hivatalosan tárgyal veletek, az bolond...

 

Illyés ezt is megírta még 1966-ban:
        "Először is egy csődöt kell bevallanunk egymásnak és olvasóinknak; egy kudarcot kell tudatosítanunk.
        Szellemi és irodalmi életünk nem is egy, hanem három- ha ugyan nem négy - nemzedékének egy vállalkozása szenvedett szekértörést.
        . . .Semmire úgy elő nem készítettük az utánunk következő nemzedékeket, mint erre. Elhitettük velük, testvéri kezek fogadják majd a kinyújtott kezüket. Meleg pillantás gyúl pillantásukra, ha vigyázó szemüket immár nem Párizsra, hanem Pozsonyra, Bukarestre, Belgrádra vetik.
        Mi erre más választ érdemeltünk volna, így kompromittálódtunk áttételesen író voltunkban is. Emlékszem a pillanatra, midőn megtudtam, hogy a szlovákiai magyarok deportálásának kormánybiztosa az egyik neves szlovák költő; miniszteri felelőse pedig egy másik, nála is jelentősebb költő. Költőként is kisebbnek éreztem magam." (Három levél)
        "Nem először írom le a fájdalmas élményt. Nem kaptunk viszonzó pillantást. Nálunk folyóiratok, mozgalmak alakultak nem kis részben azért, hogy a testvéri kéznyújtást kifejezzék. Ezúttal mi magyarok voltunk a roszszabb helyzetben, alul. Lehetett tehát úgy is látni: a kéz fölfelé nyúl. Vártuk, hogy odaát jelenik meg egy Ady, egy Bartók. Illetve, ha már megvan, lesz ide is szava.

 

http://www.aracs.org.yu/folyoirat/2002_02/cikk_13.htm

Előzmény: puntik (1649)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.02.09 0 0 1655

Attól, hogy ezeknek a városoknak a nevét magnószalag módjára elismétled, nem menti fel a ti bűnöseiteket.

 

Az a különbség, hogy mi szembe tudunk nézni azzal, mi volt az ország második világháborús szerepe, ti meg az 1939-es "függetlenné válás" és az 1944-es "nemzeti felkelés" közti időszakot átugorjátok, mintha mi sem történt volna.

 

Persze ennek megértéséhez jóval tárgyilagosabb szemléletre van szükség, mint a tied.

Előzmény: puntik (1645)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!