Inkább 2000 körül van az az 1500... (Nekem most 3700 körüli ár rémlik, a BT fehérvári "kirendeltségénél") Nem veszünk össze, legyen 1750, és akkor helyesbítem az előzőeket is: feleennyiért + 200-300 Ft-ért már tényleg.
"Nem szakítottam még időt a Konyári Sigillum Loliense mesére: vaníliás, (itt már kávét is mondanék), pirosbogyós illat, ízben nagyon egyben van, szépen összesimulva, semmi nem lóg ki belőle, viszont nincs is túl sok semmiből - enyhe fa, enyhe tannin, ennek megfelelően (is) enyhe test, enyhe utóíz... Amúgy meg nagyon szép és könnyen iható bor. Tulajdonképpen egyetlen nagyobb gondom volt vele: az ára. Feleennyiért már válogathatok a szép és jól iható borok közül. "
Azért kiváncsi lennék 1500 körül milyen bort mondasz ami csak megközelíti a Lolienset;-) ,az egyik legszebb mediterán stílusú Cabernet idehaza szvsz
A Loliense szinte szörpszerűen tömény struktúráját pedig én imádom...
Nem szakítottam még időt a Konyári Sigillum Loliense mesére: vaníliás, (itt már kávét is mondanék), pirosbogyós illat, ízben nagyon egyben van, szépen összesimulva, semmi nem lóg ki belőle, viszont nincs is túl sok semmiből - enyhe fa, enyhe tannin, ennek megfelelően (is) enyhe test, enyhe utóíz... Amúgy meg nagyon szép és könnyen iható bor. Tulajdonképpen egyetlen nagyobb gondom volt vele: az ára. Feleennyiért már válogathatok a szép és jól iható borok közül.
Illetve elgondolkodtam azon, hogy érdemes-e olyan bor készítését megcélozni egy borvidéken, ami annak nem igazán sajátja. Pl. most K.J. bebizonyította, hogy olyan vörösbort lehet a Balcsinál előteremteni, ami (az anyagiaktól eltekintve) bármilyen összehasonlításban megállja a helyét. Ennyi pénzért tényleg megéri? (Nyílván a többletkockázatot kell itt megfizetni, semmi mást...) Annak idején ugyanez jutott eszembe a Szeremley-féle késői szüreteknél. Még az első körből vettem egy palack Zeuszt és akkor bólogattam én is, hogy ez igen, ez egy csoda, hogy itt ilyet, de ennyi pénzért Tokajból három olyan édesbort hozok, amelyek egyenként is szebbek nála...
Amiota beleptunk az EU-ba azota nathas vagyok, igy sok ertelmet nem lattam borozni... viszont tegnap feltankoltam pakurabol :) ha mar kicipeltem magammal...
Írok, amint lesz időm, de az a beszámoló nem 2 perc(ent):))
Chardonnayt mi is felpattintottuk és hasonlóak a tapasztalatok (női szekciónak mondjuk szerintem fel se tűnt a dolog:)) ), de még így is kellemes borocska. Késeit kóstolta már valaki?
Ja és a herbavinum "hozzáértők" szerint hozza a kóstolt jellemzőket!
tényleg skacok, most már hogy benn vagyunk az eu-ban, hol vannak azok az olcsó eu-s borok? [riojai, stb.. nem kötekedésből, csak úgy eszembe jutott a kérdés]
Azér' Pécsről írhattál volna vmi benyomást a köszönőn kívül...
Hétvégén rápróbáltam a Szajki sárdonéra; valahogy nem volt olyan friss mint a hordóból kóstolt, emlékeim szerint abban több sav volt, és nem tódult az alkohol ennyire. (ez igazából csak percek után, melegedve jelentkezik -> a picében erre nem volt lehetősége) Azért a kukorica és a kerek túlérettség szépen benne van.
Tokaj kóstolóról írjatok már! :)
Nagyjából a Decanternél, az IVV-ben és náluk érdemes bármit először megnézni, illetve a Monarchiánál azt amit csak ők nyomatnak. A BB-nek, az IVV-nek és a Monarchiának weben nézegethető árai/árlistái vannak, és ez igen kellemes dolog.
Majd esetleg próbálj meg pontozni a 10pontos rendszerünkben! (Bár ezek a hosszabb leírások sokkal jobbak!)
szerintem abban a borban nincs semmi csak a fa (nem biztos, hogy azért mert túl sok a fa, hanem inkább a bor túl kevés). kifejezetten gyenge tétel. Én Tiffánék helyében NEM hoztam volna forgalomba Carrissimaet 2001-ben, ha csak ennyire futotta nekik ebben az évben. Sajnálom, hogy 6 ezer forintért egy menőnek számító termelő ki mer hozni egy ekkora sz@art:-(
Akkor ígéretemhez híven continued:
“Késői szüret blokk”: tulajdonképpen a cél az volt, hogy első ránézésre hasonló (pl. mind3 bor hasonló maradékcukorral bírt - 104-118 g között) tokaji borokban megmutatni az egyébként meg óriási különbségeket.
Ungváry Krisztián: Vayi Cuvée 2002
A sorban a kedvenc mind közül. Őszintén szólva eleddig elkerülte a figyelmemet, nem is tudom, hol lehet kapni, és mennyiért. (Fórum ereje! Hol lehet kapni, és mennyiért?)
Az illat: aszalt sárgabarack, vilmoskörte, aztán ízben a körte kerül előtérbe (ilyen intenzív körteízt sosem éreztem még - borban) –először csak haloványan, majd szétterjeszkedik a szájban, és végtelen hosszú ideig (+ néhány perc) tart - az esemény végén ezt kóstoltam vissza utoljára, és hazafelé zötykölődve a vonaton egy óra múlva is tele volt a szám vele – ilyennel sem találkoztam még...
Oremus: Tokaji hárslevelű, k.sz. 1999
Sárgadinnyés-mangós illat (esetleg körte, de lehet, hogy ez még a Vayi-fondorlat miatt...), ízben is ezt követi. Sokkal közvetlenebb borról van szó, markánsabb savakkal, erőteljesebb illat és „elsődleges“ íz, de jóval rövidebb az utóíz.
Füleky kúria: Tokaji furmint „Pallas“ 2001
Az előzőektől leginkább a fa és az illó (Quimbyéktől plagizálva: “szúrós szagú aldehid”) jelenléte különbözteti meg. Az illó valószínűleg a gyenge évjárat miatt jelentkezett, de nekem mindig egyfajta megnyugvást jelent, hogy korrekten elkészített bort kóstolok… Egyébként valóban nagyon szép, nagyon korrekt a bor – tényleg különösen az évjárat fényében.
“Aszú blokk”:a bevezetésben szó esett a régi-/új stílusnak nevezett polémiáról, ennek a blokknak a célja ennek teljes feleslegességét és haszontalanságát volt hivatott bizonyítani. Az első kettő aszú az ún. “régi “ stílusban fogant, az égetett cukor illatán kívűl semmi kellemeset nem tudtak felmutatni. Hibás, agyonoxidált, rossz alapanyagú, élvezhetetlen dolgok voltak ezek. A történet hitelessége kedvéért álljanak itt a borok:
Hungarovin: 5 p. aszú 1988
Kovalik Miklós 5 p. aszú 1993
Ezek elentételezéseként kóstolódott a
Disznókő: 5 p. aszú 1993.
Nem volt még lehetőségem “új stílusban” kreált aszút ilyen időtávlatból visszakóstolni. Meg kellett erősödjön bennem az, amit nemrég hallottam a tokaji borokról (viláviszonylatban tekintve, más híres édesborokhoz képest): gyorsan öregszenek. Viszont igen szépen! A gyümölcsösség átadta magát a másodlagos, érlelési illat- és ízjegyeknek, a színe egész sötétre váltott. Illata-íze amúgy számomra nehezen megfogható, ha hasonlítani szeretném valamihez – olvastam már ilyeneket, hogy kenyérhéj (ez nekem nem), meg szivar (sose próbáltam), meg kávé (jellemzően ez sem), inkább nem is próbálkozom... Legyen elég most ez a „érlelési“, meg “másodlagos”, ez az amit akármikor rámondok, de többet sajnos nem.
Carrissimae’01: egy egyszerű villányi vörösbor kellemesen gyümölcsös nem túl fás, viszont vékonyka és nagyon drága kb 5.500 Ft/palack, viszont 2000 Ft-ot megérne és el is fogyna hamar!
Solus'00
Nem okozott csalódást. Vastag, fiatalos, buja ízek édes teltség. Türelmetlenül vártuk a gyorsan kiürülő kelyhek ismételt töltését:-))
Promontorbor Tokaji Aszú 3 puttony: olyan, mint gondolnátok, egy próbát sem ér meg.
Viszont még tavaly ősszel vettem az Egri Hangácsi Pincéből származó KF-t. Azt olvastam, hogy egy igazán igértes egri termelőről van szó, aki még nem jutott el a palackozásig. Ez a KF magnum palackban volt (gondolom ez is spórolás) és kb. 800 Ft (Cora vagy Tesco)! Nos kinyitottuk és igazán kellemes kis borocska volt. Mindenkinek csak ajánlom. Vörösben amúgy is sokkal nehezebb kellemes, iható, olcsó bort találni. Fehérben számos bor van 700Ft körül, vagy még olcsóbban, ami kellemes, iható (sőt 1000 körül már egészen kiválókat), de vörösben nem nagyon találni ilyet. (Persze macerásabb a technológia is, és sokak szemében nagyobb a presztizse is. Na de nem az enyémben! :)
Kb 1 hónapja nyitottam ki egyet, ami nem volt teljesen megfelően tárolva, de teljesen ki volt száradva, a tanninok kicsit érdesek voltak, alóluk minden díszítőelem eltűnt, a végén felerősödött a savérzet és az alkohol...
Remélem senki nem lértett félre, azt az eladót elrettentésként írtam be...