Szinte minden terepes gumira ráírják,hogy M+S,de nem biztos,hogy teljesíti is ezeket a feltételeket. A Yokohama G011-et sokan dícsérik,változatos körülmények között is megállja a helyét. Akár utcai,akár terep vagy téli használatban.
Terepjáró gumijába én nem fújatnék nitrogént,lévén előfordulhat,hogy le kell belőle engedni pl. nagy sár esetén. Úgy meg nem biztos,hogy kifizetődő.
Egyébiránt még mindig keresek 235/85*16-os méretben 4*4-es téli gumit...
tartlev! Jobb lett volna elsőre is olvasnom a mértet, sajnos nem írtad. Nem nézted meg a válasz linket. A kért méretben egyik gumi sem létezik. Most sem írtad melyik 10 melyik 12. Valószínű a 120/70 a 12-es és a 100/80 a 10-es. 120/70-12100/80-12
Ezt szokták használni télen, hóban de nem kifejezetten téli guminak gyártják.
-10 fokban ez is kemény lesz, de hóban, latyakban jobban kapaszkodik.
- M+S jelölés mit takar pontosan (Mud + Snow lenne)
- Miért van az hogy ugyan rajta van a gumin az m+s, és azt irják hozzá hogy nyári gumi (pl Bridgestone D694), vagy négyévszakos (Yokohama G011)?
-Nivara (1.6) milyen gumit ajánlanátok, ami jó terepre is de nem borzalamas a hangja közúton, és télen is használható (nem akarok terepversenyen indulni,de azért nem akarnék elakadni, az évi futás kb 2-4ezer km lenne max, talan még annyi sem, de az télen / nyáron is). És milyen mértet (van 4 15" Suzuki felnin meg a gyári 16"), és mennyibe kerülne 4 db gumi?
-érdemes nitrogénnel fujatni a gumikat?
-miért van az, hogy ugyan télen téli gumit használok (Goodyear UG6), régebben is ilyet használtam már, de az új autóval (Megane II Grandtour) borzalmas vezetni rosszabb körülmények között (havas fagyott uton kb mint egy Lada kopott nyári gumikkal)
A gumik is újak voltak, mint az autó, a régi autón ami ugyancsak Megane kombi volt csak régebbi model volt.
Vezetési tapasztatom van (az utóbbbi 11 évben évi 70-90 ezer km)
Ez egy asszimetrikus futófelületű abroncs. Egyik gumi jobb oldalra való, a másik balra, nem lehet a két oldalt összecserélni. Tudományos okokról sajna nem tudok nyilatkozni :)
Lehet, hogy az évszázad hülye kérdését teszem fel, előre is bocsánat és jó szórakozást, ha nevetséges :-)).
Téli gumit tennék fel, de észrevettem, hagy a gumi profilja nem egyformán érintkezik az úttesttel bal ill. jobb oldalon. Az első képen bal oldalon van a másodikon jobb oldalon. Normális jelenség ez?
A hozzaertok velemenyet szeretnem kerni a Yokohama A.drive (AA01)-es gumiabroncsrol. Opel Astra F-em van, es ilyen gumit ajanlottak ra. (175/70 R13) Kozepkategorias gumik kozul jo valasztas? Evente kb 12-14e km-t megyek.
Ha jelenleg Michelin SM100 van fenn (100/80 és 120/70), attól mennyivel jobb télre ez a nemtéli puhább gumi? Érezhető, megér annyit vagy -10 fokban ez is kemény lesz?
Ezek alapjan annyira nem lehet gaz. Amugy szep is lenne, ha hatul okozna gondot. Ha elol felment, akkor jo lesz. Viszont kicsit keskenyebb igy a nyomtavod, lehet, maskepp fog kicsit viselkedni a gep (nekem ez forditott iranyban van, es nagyon elvezem :)))
Sziasztok!
Opel G Astrara 195/65/15 téli gumi garnitúrát keresek. Új érdekelne olcsón, esetleg alig használt. Számla nem kell!
Elsősorban Michelin, Bridgestone, Continental érdekel.
Gyári dísztárcsa is érdekelne olcsón. E-mail is jöhet benne egy telefonszámmal.
Mazda 323-m van, 5,5JJX14 gyári felnivel és 185/65/14 nyári gumival. A télinek 5JX14H sikerüt vennem és a téli gumim is 185/65/14-es. Biztonsággal feltehető-e rá a téli gumi, vagy cseréltessem ki a felnit?
A megoldás, hogy kicseréled acélra. Sajnos pont ez a "tehermentesítő" tartja középen (vagy érthetőbb: központban) a kereket. Ha nincs majd' használhatatlan az alukerék. ( A csavarok csak a helyén tartják)
Mással is megesik ez a kaland. Az lenne a szerencsés, ha a kerékben maradna nem pedig a kerékagyon, de az alemónium imád összeragadni a vassal. Útálom
( még a kőkorszakból példa: a zsiga fékdob+féltengely)
Srácok, véleményetek szerint egy 7 mm-es Michelin Pilot Alpin 2002 közepéről mit érhet? 215/55R16 méretben kínáltak nekem egyet egész kedvező áron - mondjuk egy új gumi harmadáért... marhaság?
Mikor tavasszal alukereket raktak az autóra, raktak alá egy alu tehermentesítő gyűrűt. Na, az most úgy rárohadt, hogy csak vágóval bírnám leszedni. Mit lehetne tenni ez ellen? Bele sem merek gondolni, hogy teszem fel a mankókereket, ha defektet kapok az út szélén. Vagy a téli kerekeket a lemezfelnivel. Legyen a kocsiban vágó, kalapács, meg tarcsi gyűrű?
VDaNi, Ebayen van 55 ezerért komplett szet conti csak 2002-esek a gumik. Nem tudom az mennyire számít, de 80-100-ért nem fogok téligumit venni az szinte biztos. 45-ért Semperit is van, de az is uez. +szállítás gondolom +5-10-ezer, csak gyorsan kéne. Vett már valaki innen? gumik.com GT-Radialról egyébként vkinek valami tapasztalata? Nekem volt régen még Barum +Matador gumim is, annyira meg voltam vele elégedve, h sztem annál jobb nem kell! vd
DiabloCorsa, Nézem a webáruházat és nincs GT Champiro-ból 145/65R15-ös ez kéne smartra nekem előre. A 135/70-es nem jó! Olyat csak a 45 LE-sre raktak és még az előző szériában. A Champiro gyárt ilyen gumit, bár már a magyarországi kereskedőjét is kérdeztem, de ő azt állítja hogy ilyen méret nincs. Szerintem meg van. Más honlapon is, és a németeknél is. Nálad miért nem kapható? Venni szeretnék 4 téligumit, csak így nem jön össze. üdv, vd
Még mindig várom az ajánlatokat 205/55r16 közép és felsőkat. téligumira, eddig csak ketten akartak eladni nekem, pedig ha jól látom jópár gumis van a fórumon. Ja, és szerelést nem kérek hozzá. Akár privibe is jöhet: hgabor6@mailbox.hu
az elöbb elirtam a méretet kicsit.tehát eladó egy garnitúra 6 küllős gyári alufelni renaultra.a garnitura 205/55/r16 os michelin gumikkal van szerelve,még egy szezon simán benne van a gumikban.a felnik teljessen sérülésmentessek,hibátlanok.ár:70.000.- ft
eladó egy garnitúra 6 küllős gyári alufelni renaultra.a garnitura 205/65/r16 os michelin gumikkal van szerelve,még egy szezon simán benne van a gumikban.a felnik teljessen sérülésmentessek,hibátlanok.ár:70.000.- ft
Nem vagyok sértödékeny,én nem tudhatom(meg nem is tartozik rám)a te anyagi helyzetedet. csak ugy jött ki,mintha minden télen akarnál venni egyy egy teles használt gumit. sikerüljön a jövöd azt kivánom.
Még egy kérdés: a Semperit Direction Sport gumiról tudnátok nekem valamit mondani? Úgy értem, milyen kategória, kb. milyen más gumikkal van "egy szinten". A méret még mindig 195/55R15. Mondjuk Michelin Pilot Primacy-ál sokkal rosszabb tapadás, fékezhetőség szempontjából (olyannal van hosszú távú tapasztalatom)?
Egyrészt nem tartozik rád, ( lécci ne vedd sértésnek, nem megbántani akarlak!) hogy mit teszek. Sajna nem olyan mostanában az anyagi megbecsülésem, mint terveztem. Hidd el, ha tehetném, megvenném az újat. A jövőt meg csak tervezgetem, egyáltalán nem bizti, hogy az sikerül, amit szeretnék :o/
Mellesleg arra gondoltam, hogy vannak gumisoknál nagyon olcsón (5-7 ezer pénz) használt, jó állapotú gumik.
A gumikat ingyen kaptam, egy barátom ajánlotta, valóban jó állapotúak, jól jártam vele. Nem kellett adnom értük semmit.
egyáltalán nem akarok kötekedni de ezt irod:"Én is ezt tettem, egy tél még bőven benne van. Így olcsóbb, és biztonságosabb is"
a jövö télen mit csinálsz???akkor is veszel egy egy teles gumit??? akkor igy mivel olcsobb???ha minden télen veszel használt gumit??? nem lenn észerübb venni egy ujatt s az kibirna 3-4-5 évet??? lehet hogy most sok az a pénz de nem egy évre veszed a gumit.
Nem vagyok különösebb szakértő, de a www.adac.de oldalon elég sok gumi tesztje szerepel. Most a legfrisebb tesztben az olcsó gumikat is letesztelték, igaz a 195/65/R15 kategóriában. A Kormoran nincs rajta, de a Debica Frigo 2 nem ajánlott minősítést kapott. Hóban sok méregdrága gumit lever, de vizen és szárazon nagyon gyenge ezért kapta ezt a minősítést. Sokan írják, hogy ez a Goodyear UG5-ös mintázat. A minta tuti, hogy egyezik, de nem hiszem, hogy a gumi keveréke is egyezne, ez lehet a gyenge teljesítmény oka.
Egyébként ebben a tesztben, az olcsó kategóriás gumik közül, egyedül a Sava Eskimo S3-ast ajánlják, szerintük az a legkiegyensúlyozottab, árban megegyezik a fenti két gumival, úgyhogy szerintem ha spórolni akarsz azt keresd. Bár véleményem szerint gumit nem 1 évre vesz az ember, nem érdemes vacakolni, ha mondjuk egy márkásabb termék darabja csak 2 ezer forinttal több. Visszajön azon, hogy tovább tart....
Én sem megyek vele többet ( pláne mostanában) de mégis van külön téli és nyári. Hidd el, hogy érdemes. Ha majd összetöritek magatokat ( ne történjen meg!) a 4évszakos gumával, akkor hiába keseregtek majd. Inkább keress a méretedben használt télit! Én is ezt tettem, egy tél még bőven benne van. Így olcsóbb, és biztonságosabb is.
Mennyivel hamarabb kopik el egy 4évszakos gumi(mondjuk pirelli), mint mondjuk egy nyári, vagy mitől fögg? pl édesapám autóján 85e kmert ment a hankook 4évszakos gumi, ez az átlagos teljesítménye egy 4 évszakosnak?
Tudom, tudom, hogy a 4 évszakos nem az igazi, de évi max 5-10e km futású autóra kellene.
A jövő héten fogom átvenni az új Fábiámat (1.4 16V 100LE) és erre szeretnék 4 db téligumit (asszem 185/60 R14 a gyári nyári mérete). Érdekelne Good Year UG7 vagy hasonló qualitású fajták. Érdekelne még továbbá a gyári RS Fábia alufelni is.
highand! Ukrán személygumi nem szerepel senki kinálatában, valóban. De, talán tudok segíteni, ha felhívsz 9 után. 20/9380-068
_Zsolesz_!
Ezt az fogja eldönteni, aki felszereli. Ha netán TE mondod meg neki hogy tegye fel.... nem biztos, hogy elfogadja azt, amit TE valami fórumon olvastál. Ha elhozod hozzám megbeszéljük és felszerelem.
mgy!
Én pedig nem írom ide "hangosan" hol találsz árakat erre a gumira Áruházamban. 205/55r16 pasztoy.hu
Közeleg ugye a téli gumik felpakolásának ideje. Előző szezonban a vadi új Kleber Krisalp első kerekeken lévő gumiimat egy hibás futóműbeállítás kissé megnyirbálta (külső széle mind a kettőnek láthatólag többet kapott mint a belső; kézzel végigsimítva futófelületet érezhető az egyik irányból egy kis reszelő érzés [csipkézettség]); kb 4500 - 5000km mentem velük összesen. (Ha kell, képet tudok felrakni.)
Az lenne a kérdés, hogy ezeket a gumikat hova érdemes feltenni? Mivel nem forgásirányosak és a most lemez felnin lévő nyárik helyére, komplett szerelést követően tudnak használatba kerülni, ELVILEG akárhova feltehetők. A kérdés az, hogy szakmai érvekkel alátámasztva hova érdemes/szabad/kell őket tenni?! Tényleg elkel a szakami segítség, mert nagyot sz***ni nem szeretnék velük!
DiabloCorsa: A Webáruházban rendeltem gumit, s a befejezésre klikellve az a szöveg jött fel: "The email address you@yourbuisness.com is not registered with Nochex. Please make sure that you either entered the correct email address or inform the site you are trying to pay that their payment link is set up incorrectly. "
Megérkezett a megrendelés, vagy a rendszerrel van valami baj?
egy kérdésem lenne. elég sok gumis cég hirdet alufelni-javítási szolgáltatást, ezek milyen hatásfokkal működnek? egy baleseti szitu elkerülése miatt volt egy kis padka, amitől felületi sérült a felni, ez javítható? köszi
Renault Scenic II.-re (1.5 dci) kellene nekem 4 db használt téli papucs 195/65 R15-ös méretben. (Úgy látom itt elég sokan az új gumikra esküsznek de nekem most mindenképpen használt kell!)
Most ajánlottak (telefonon) 2 db Dunlop-ot (típust persze nem tudom) és 2 db Avon CR85-öt egész jó áron. Most akarom visszahívni őket a típus és a DOT miatt, de ebédidő lehet, nem veszik fel.
Kérdésem, hogy ti milyen télit ajánlanátok, illetve ha valakinek lenne eladó, jó állapotú gumija, az ne tartsa magában.
A hozzaertok velemenyet szeretnem kerni a Yokohama A.drive (AA01)-es gumiabroncsrol. Opel Astra F-em van, es ilyen gumit ajanlottak ra. (175/70 R13) Kozepkategorias gumik kozul jo valasztas? Evente kb 12-14e km-t megyek.
Az lenne a kérdésem, hogy egy 5 1/2 Jx14H ET44 lemezfelnire, amin jelenleg 175/70 R14 gumi van, fel lehet-e szerelni 165/70 R14 méretű gumit? Válaszokat előre is köszönöm.
Azt szeretném kérdezni, hogy a négyévszakos gumikról mi a véleménytek. mennyire jók? Illetve szeretnék árakat kérni 215/75 R16-os valamint 225/75 R 16-os méretre.
4db még van 12900/db-ért, de ezért ha minden igaz 16.-án jönnek Szegedről. Ha elviszik, utána 13900/db-ért tudom adni. Vagy 185/65 R15-öt 11390/db-ért.
sziasztok milyen téligumit ajánlanátok? 165/65 14-es debica frigo2 vagy kormoran snowpro? ezeket találtam 9000.- alatt esetleg ha tudtok másikat is ebben az árban akkor szívesen veszem. előre is köszi
Megkaptam a használt téli gumikat, közülük az egyik javított a futófelületén. Számít ez valamit? (Ne használjam ki a végsebességet, stb, ilyenekre gondoltam.)
Opel gyári 16''- os 5x110- es lemezfelni garnitura eladó. 3 hónapot használt, hibátlan állapotú. Jó Astrara, Zafirara, Omegara, Vectrara stb. Ára: 22. 000 Ft.
Haveromnak 4 db téli a Pajerora, nekem pedig 4 db valami olyan a rövid terranora, amivel mindig tudok közlekedni, de azért a hótól sem ilyed meg télen.
Mit ajánlotok?
Na azért ne a legdrágábbakkal kezdjétek légyszives. :)
OKLS! Van raktáron. Csak szerelve, vagy szerelési ár fizetésével kapható. Ezt mind olvashatod ott a rendelésnél. Szállítás 1 nap alatt. Ha délig rendeled, másnap ott van.
Tudom, hogy a Goodyear nagyon jó, új gumi, a Continak már most is kintvan az újabb típusa, de a Contival már 3 autón van nagyon jó tapasztalatom. Mit mondtok?
Sziasztok! Gumis Urakhoz lenne egy kérdésem: 98-as Polo 6N-re jó-e a 3-as Golf lemezfelnije? 6X14 4X100 ET45... Tudtommal ET43 ami jó. Futóművet kell emiatt állítani vagy lesz valami gondom? Köszi..
Igen, de én nem akarok felnit venni (vasfelnim van most, majd tavaszra kéne könnyűfém, ha lesz rá keret), így meg nehéz megmondani: menniy lenne az annyi...
Tehát: 205/55/R16 méretben 2db téligumma kéne, olcsón, nagyon jó ;)
205/5 R16 meretben keresek teli gumiabroncsot. Mi az a marka/tipus, amit erdemes megvenni?
Meg egy kerdes. Tenyleg art a guminak a le es felszereles? Tudom, sokan vesznek felnit is egy teli gumi szetthez, de nekem konnyufem felnieim vannak, ezeket meg nem szivesen cserelnem lemez felnire.
A követekező kérdésben szeretném a segítségeteket kérni.
Szerintetek az 5,5 x 14 ET45-ös gyári acélfelni (Honda Jazz) mellé milyen paraméterű 14-es alufelni passzol úgy, hogy a meglévő 175/65 R14-es gumit nem szeretném cserélni.
Gondolok itt a főleg a műszaki dolgokra. (ET szám, 5,5 vs 6 X14 ....)
A téligumit akkor érdemes feltenni, mikor a a T min 0C környékén van, a T max pedig 7-9C. Tegnap pl. 19C volt az aszfalt pedig 28C. Ilyenkor még igencsak kopik a téli és nem is tapad úgy ahogy kellene. Ha hinni lehet az időjósoknak, november eleje előtt nem nagyon lesz még hideg.
A rendelések 90%-a már megvan, csak költözködtünk és se net, se idő csak sok kavarodás volt, de holnapi napon mindenkit végighívok hogy egyeztessünk. :)
185/65r15 téligumira szeretnék árat kérni. Szombaton tudnám átvenni Pesten vagy postán kellene elküldeni. Érdemes most feltenni téligumit vagy még várjak vele?
Igy van, én csak a tesztek szavahihetöségére probáltam rávilágitani, egyébként én is dunlop 3d-t rendeltem A6V6 topictárstól, lassan már négy hete, de nem tudom lesz e belöle valami.
Úgy tűnik, hogy igen. De a konkrét számokat nézve a Top 3 (néha 4-5) gumi közt elég kevés a különbség -- ahogy én néztem, tipikusan 1-1 területen van csak érdemi eltérés köztük olykor, de van, hogy az se sokat oszt/szoroz, ill. esetleg neked pont nem számít (pl. szűz havon ritkán jársz, ha a Körúton laksz stb.).
Azért ne higgyél teljes mértékben a teszteknek. Olvastam én ugyanarrol a gumirol más ujságban teljesen mást, pl dunlop sp01 elöny: kicsi gördülési ellenálls, aztán meg máshol hátrány: nagy gördülési ellenállás. Nesze neked.
Olyat hallott már valaki, h alufelnibe betoldani 1 collt? Pl eddig 5,5x16-os volt és 6,5x16-osra szélesíteni? Acélfelnibe láttam már, csak kérdezem, hogy valaki hallott-e már ilyet alufelni esetén is. Kösz, vd
"Téli guminal esetleg annyi elonye megis van, hogy az erosebb vazszerkezet miatt jobban birja a mechanikai behatasokat, magyarul katyukat."
Ma kinyírtunk egy Hankook Optima-t bolgár utakon. A hegyoldalból folyamatosan gurguláznak le kisebb nagyobb kövek, és egyre ráfutottunk 70-80-nal. Már éreztük is utána rövidesen, hogy kezd elhúzni az autó. Elsö defekt! A gumis belsöt rakot bele, mert másképp nem tudta összefoltozni!
Ja és az előbb emlitett fordra kellene majd alufelni nem túl drágán. (6*15 5*108*63,3 52,5) Ez csak tavasszal lenne aktuális, kivéve ha valaki ad egy kihagyhatatlanul jó ajánlatot :) Addig csak érdeklődés szinten fut a dolog.
Focus c-max-ra kellene ismerősömnek téli gumi. (195/65R15) Árban úgy középkategória legyen, esetleg kicsit magasabb is. Mit javasolnának a gumis urak? :)
Vagy elfogy a káposzta és éhes marad a kecske. Amit szeretnél az itt nem megy. A /65-gumi lehet olcsóbb, ahogy steve wonder írta.
A rossz méretű hólánc eladható. Suzukisok (2005-) vagy Opel Meriva tulaj szerintem örömmel megveszi. Igaz, nagyon drágán vetted. Csúcs (König) minőségű hólánc volt kapható nálam, már 9 ezer körül, ilyen méretben.
csuszka1!
Sok butaságot olvastam már itt, de eddig ez a csúcs. 5 mm új téligumin. Motorgumin igen. Téli gumi általában 7,5-9 mm személyautón.
Sozttozero nálam is az első, mint polare kollégánál.
Azért nem értem, mert több gumis ajánlotta - drágábban , naná! - hogy ez mennyivel "ígényesebb" és jobb. ... Dehát én is kb. ezt értettem alatta, viszont nem tudtam, hogy nekem miért lenne jó. .. Szóval semmiért. Köszi!
Azonban vannak olyan autok, amelyek relative kicsi kerekeken, vagy eppen nagyon peres gumikon gordulnek, megis nehezebbek az atlagnal. Vagy nem nehezebbek ugyan az atlagnal, de nagy terhek cipelesere terveztek oket. Ezeknel az autoknal a gyari eloiras az emelt sulyindexu abroncs hasznalata, es ilyenkor persze nincs valasztas.
Normal szemelyautora teljesen felesleges XL gumit szerelni, mert inkabb csak
hatranya lesz.
Téli guminal esetleg annyi elonye megis van, hogy az erosebb vazszerkezet miatt jobban birja a mechanikai behatasokat, magyarul katyukat.
A Veteran magazinban lattam hirdetni egy osztrak (nemet?) ceget, akik szallitanak Magyarorszagra is. Ezek nem eppen csucsminosegu gumik, viszont aranyárban vannak. Valoban csak a kiallitasra jaro veteran autok eseteben erdemes hasznalni oket.
Fehérről nem tudok - nem vagyok gumis :) - az ET viszont ha 43 a gyári, akkor a 45 nagyon sok gondot nem okozhat. Ez ugye azt jelenti, hogy a felnid belső oldala 2 mm-rel közelebb kerül a kasznidhoz - elméletileg.
Köszi szépen... fehér oldalfalú abroncsokról tudsz valamit? Meg van egy másik kérdésem is... 6n Polora vettem 6*14 acélfelnit ET45-el, úgy tudom ET43 kell rá, nem nagy baj?
Sziasztok! Lehet kapni Magyarországon ill. megnézni, rendelni olyan abroncsokat, amiken az oldalfal fehér, úgy mint a régi autókon.... Ha valaki tudja az írjon.. köszi...
en alapvetoen tul pesszimistanak itelem Diablo magyarazatat, de a lenyegevel egyetertek.
A 3.1% elteres amolyan hatareset, kulonosen, hogy a valasztott meret ennyivel kisebb a gyari meretnel. (A gyarinal nagyobb meretek tobb elore nem lathato gondot okoznak., pl. beleerhetnek a karosszeriaba.)
A gyari, /65 meret egy picit komfortosabb lesz, es a magasabb oldalfal miatt valoban jobban ellenall a mechanikai seruleseknek. A peresebb gumival csereben pontosabb lesz az auto kormanyzasa, gyorsabbak lesznek a kormanyreakcioi. (A kulonbseg egyik iranyban sem tul nagy persze.) A kisebb gumival a kilometerora felfele fog csalni.
Azzal hatarozottan nem ertek egyet, hogy egy /60 gumi serulekeny lenne. A mai kisautok egy jelentos hanyada jon ki 185/60R14 gumival (Fabia, Polo, Yaris, Clio, stb), es ez még messze-messze nem szamit sportos meretnek. (A 14-es felninek a serulekenyseg szempontjabol nincs jelentosege.)
Viszont ha egy mod van ra, szerintem sem erdemes elterni a gyari merettol. Higgyunk a gyari futomu-fejleszto mernokoknek, hogy tudjak, miert eppen ezt a gumit tettek az autora, es ne akarjunk 3.1%-ot sem elterni.
Ami a dolog anyagi reszet illeti: mivel a 185/65R15 elterjedt meret, a 185/60R15 pedig sokkal kevesbe, a nagyobb gumigarnitura valoszinuleg pont annyival lesz olcsobb, hogy nagyjabol kijon belole egy uj holanc ara is.
Én használtam/használom mind a két gumit (sottozero és ug7), az ug7 sokkal jobb pl. havon, és akkor még elég finoman fogalmaztam. A sottozero igazából latyakos körülmények között teljesít jobban, de az ug7 ott sem észrevehetően rosszabb.
A hólánc 79 euró volt. Nagyon jó,legalább is nekem bevált,ezért szeretném hogy a másik Berlingora is összehozni a téligumit és a hóláncot.Ezért szeretnék olyan téli gumát venni amihez a hólánc is jó,de az autót se teszem tönkre . Magyarul: A kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.
Természetesen ugyanolyan mély mint más téli guminál (ezek szabvány előírások).
Az UG GW3 kifutó mintázat már most is sok méretben, az UG7-ről olvashattál már itt bírálatokat, a hosszanti csatornák hiánya miatt.
Az UG Performance teljesen új fejlesztés, gyakorlati tapasztalata nincs még róla senkinek. Az egyedüli iránymutató a guminál az www.oeamtc.at-n megjelent teszt a közelmúltban, ahol elég jól szerepelt.
A Sottozero már többször bizonyított, nehéz lenne róla rosszat írni.
Elsősorban a szakértőket kérdezem (A6V6, DiabloCorsa, Polare, stb): azt hallottam a Pirelli SottoZero téli abroncsokról, h nagyon jók de kb 5-6 mm mély futófelülettel jönnek gyárilag (részben így érik el a nagy stabilitást) és így nem túl hosszú az életük. Igaz ez?
A másik kérdés, hogy melyik abroncs lenne a legjobb az alábbiak közül Saab 9-3 Sportsedan-ra 205/55R16 méretben:
- Good-year UG7
- Good-year UG Performance (ez hasonló a Sottozero-hoz, esetleg itt is kicsi a minta mélysége ??)
Gondlom a hólánc ára lehetett 6 ezer ft, az okozott kár a 185/60R15 gumival lehet ennek a 10 szerese, az első járda, vagy gödör következtében. Az eltérés 3,1 %, ami már sok.
Mint tudjuk a használt gumiban nem az a baj, hogy eldeformálódik - mert akkor ugye már rendesen ki sem lehet centírozni - hanem inkább megkeményedik. Egy-két éves guminál is megtörténhet a túlzott igénybevételtől - nagy gyorsuítások és lassítások.
Megmondom őszintén ha találnék használtban Dunlop 3D-t én valószínűleg megkockáztatnám. Az úgyis gyorsan kiderül. hogy jó-e?
És ha a gyári méret (185/65R15) helyett 185/60R15-kerül fel az autóra az gáz? Mi változna mit éreznék vezetés közbe? Tönkre vágná a futómüvet? hány %-os az eltérés a kettö közt? Többet is fogysztana az autó?
Minden további nélkül elfogadom, hogy nem vagy híve a használt gumiabroncsoknak, de az érveiddel nem értek egyet.
Legfőképpen ezzel nem:
A használt gumi el van deformálodva ha még szabad szemmel nem is látszódik, de "beállt" az elöző kocsihoz, a tiédhez már nem tud úgy alkalmazkodni.
Ez egyszerűen nem igaz.
Ha így lenne, akkor nem lehetne felcserélni a kerekeket sem ( elsőket hátra, és viszont ), és azon topiktársak, akik pl. itt vásároltak használt garnitúrát, már rég az árokban kötöttek volna ki.
Az ördögbe. Itt ülök a gép előtt és onlány vagyok egyfolytában, de a mail nem jött meg. Pedig jó lett volna, mert most 5 kor hívott egy faszi és vele meg is egyeztem. (Barum Polaris 2 195/65 (90%), 15-ös felnin dísztárcsákkal=40eFt.) Úgy látom te meg 16.35-kor írtál nekem. Ha hamarabb olvasom a fórumot.... Sajnálom, hogy a te ajánlatodról lemaradtam. Azért köszönöm. Imu
én vele adtam a kocsival a téligumi garniturát.amit vettem ugysem volt jo rá.a másik dolog,hogy még a cd lejátszo is benne maradt azt sem vettem ki ;)
amugy komolyra forditva a szot általában én addig használom a kocsikat mig egy garnitura gumi tart (3-4év)eddig utána mindig lecseréltem a kocsit remélem mindig igy lesz. de nekem 60eft meg ér a családom biztonsága+az enyém is hogy jo gumik legyenek az auton.és ezt használom 3-4évig.ez az én véleményem a dologrol.aztán mindeki saját magának eldönti,hogy mi a jo.de valahogy nem birom felfogni(biztos bennem van a hiba)hogy kiadnak 5-6 mft egy autoért 500eft rendel bele hifit 60eft meg sajnál uj gumira.
Nekem is ez a bajom, a Mondeora akarnék 16-os kf papucsokat, de elég fura egy méret (6.5*16", 5*108*63.3, ET 52.5...). Namost 16-osban inkább 7-7.5 szélesek szoktak lenni, ahhoz meg még keményebb ET kell pláne :///
A gyáriak meg nem tetszenek, ilyenkor meg van lőve az ember (ja, és nem 200e-ért akarok felnit).
Segítséget kérnék. (Korábban már írtam ide a fórumba,de nem jött rá válasz.) Téligumit szeretnék terepjáróra. Az autón eredetileg 31*10,5*15-ös gumi volt. Átesett egy futóműemelésen,nagyobb kerekeket kapott, 285/75*16-os gumit,8*16-os felniken. Ezek Mt mintás BFG-k,helyettük szeretnék kifejezetten télit.
Ebben a méretben vegyek? Vagy van ennek váltómérete?
Kicsit tanácstalan vagyok.
http://keptar.terep.hu/album272/PICT2570 itt az autó.
"Keréktárcsa - továbbiakban felni - méretét, autóra szerelhetőségét több adat határozza meg. Egyik ilyen az ET értéke, mely kétjegyű szám és millimétert jelent. A felni kerékagyra felfekvő síkjának távolsága a felni függőleges középvonalától.
Az lenne az ideális, ha az ET értéke felni cserénél nem változna. Kollégák által írt problémák, (elfér, nem fér) és gyártási okok miatt változik. A felni gyárak olyan alufelnit készítenek, mely lehetőleg több autóra feltehető. Ezért néhány méretü felni esetén pl. csak ET 38 -al készül. Ez lehet pontosan egyik autóra sem tökéletes, de sok autóra (alkalmas) engedélyezett a felszerelése. Ritkább tipusoknál létezik olyan, hogy a felni gyár adott tipushoz pontosan illeszkedő felnit gyárt. Pl. Peugeot-hoz ET15. ET értéke nem a kerékcsapágyak terhelése miatt fontos, az "sokat" kibír, hanem a kormánygördülési sugár értéke miatt. Ennek értéke általában (minusz) -2 mm. Jó lenne, ha ez nem változna át pozitív értékre, de ez ritkán valósul meg, un. után gyártott felni esetén. Ideálisnak tekinthető, ha az ET értéke nem változik többet mint 4 mm. Ha ettől nagyon eltér, akkor fékezéskor furcsa dolgok történhetnek. Ha kormánygördülési sugár pl. -2 ről +6 mm-re változik, fékezéskor a különböző mértékben fogó fék, illetve különböző mértékü tapadás az autó megpördülését okozhatja, akkor is, ha erősen szorítod a kormányt. Ennek ellensúlyozására készülnek az autók futóműve negatív kormánygördülési sugárral, mert ilyenkor az erősebben fékező kerék az autó középvonala felé fordul, tehát ellensúlyozza az autó félrehuzását, kifarolását fékezéskor. Ha a kormánygördülési surár értéke pozitív, az erősebben fogó kerék kifelé fordul, és minden erőlködés ellenére az autó eltér az egyenes haladási iránytól, árok vagy szembejövő autók irányába.
1970-es években elég volt az autóval blokkolóra fékezni, hogy eldöntsék pl. műzsaki vizsgán, hogy "jó-e" a fék. Ha az autó eltért az egyenestől, rossza fék, ha egyenesen csúszott jó a fék. Ez a módszer a negatív kormánygördülési sugárral megszünt, mert jelentős fékerő eltérés esetén is egyenesen halad a blokkolóra (álló kerékig) fékezet autó.
Ha az ET értéke az eredetihez képest CSÖKKEN, akkor a felni belső és külső pereme is KIJJEBB kerül. Ha az ET értéke NŐ, akkor a felni külső és belső pereme is BEJJEBB kerül."
Idézet, saját oldalamról. Saját írásom ahol képekkel ilusztrálva olvasható .
205/55R16 méretben várok téligumi árajánlatokat a közép és felsőkategóriában. (Az internetes áruházak elérését ismerem...) Továbbra is várom a márkaajánlást is pesti közlekedési és időjárási viszonyokhoz, sztem ez sokaknak okoz fejtörést. Köszönöm!
A hólánc több féle méretre szerelhető, mint ahogy írtad. Ha feltüntett mérteken túl még jó lenne a 185/65R15 méretre, azt a próba dönthetné el. Távolról ez sajnos nem megy.
Köszi Laca, egy darabig még keresgélek, hátha sikerül valahonnan használtat szerezni olcsón. Új felnit csak a legvégső esetben szeretnék venni, csak ha nem találok semmit. Ha nem jön össze, akkor jelentkezem még.
Laca54, Neked Falkenhez, Fuldahoz milyen a viszonyod?
Még mindig a 215/55R16-ban keresek abroncsot és az elmúlt napkban a Supremot eleggé dícsérték. Máshol meg olyat hallk, hogy nem éppen kényelmes (zajos, "darabos") gumi.
Na most az az igazság,hogy azért kérdem hogy mi a váltója a 185/65R15-nek mert van egy nagyon jól bevált jó minőségü hóláncom amin a következö méretek vannak: 155/80R15 165/70R15 175/65R15 185/55R15 185/60R15 195/50R15 175/60R16 185/50R16 195/45R16
Ezt a hóláncot nem szeretném lecserélni,és valahogy Ha lehet össze szeretném hangolni. Kicsit most sok lenne autócsere,téligumicsere,hóláncsere..
Ez az ajlánlatot esetleg nem tudjuk úgy kombinálni, mondjuk, hogy 195/65 R15T Dunlop 3D 14800/db + 4 db jó állapotú használt acélfelni 20.000-ért??? ( 5x100 ET38)
-------------------------------------------------------------------- Vagy esetleg, ha van valakinek ajánlata használt, kb.90%-os gumi+használt felnire, az is jó lenne.
Van váltómérte, elméletileg a 175/70R15. Ilyen gumi gyakorlatilag nincs. Tehetsz az autóra 195/60R15 -t nyárra. Télre csak a 185/65R15-t. 185/65R15 téli választék itt.
Ajánlott: Firestone Winterhawk 12.250,- +szerelés Raktáron van. Címünk a honlap bal felső részén.
"Azert a gyari meret ala nem illik menni azert, mert tel van." - ezt meg tudom cáfolni. A Lancernél azt írja, hogy a téli kerék legyen 195/55R15, a gyári nyári mérete 195/60R15.
Indoklás: hóláncot csak a kisebbre szerelj! Van egy nagy figyelmeztetés, hogy 195/60R15 kerékre NE SZERELJEN HÓLÁNCOT!
Berlingo-(személyautó) 185/65R15 ( gyári méret) mit,milyen téli gumit javasoltok olcsó,de jó,legyen. Téli idöszakban is sokszor utazok Németországba. Sava ,Barum,Matador stb??? max 15-16 e /db.
elnézést minden érintettől, de a korábbi excel fájlokban elvesztem, így lementem és megnéztem pontosan a saját gumiaimat, ami a vásárolandó autóval azonos, ez a tuti, sorry!
(Ha te küldted a mailt, akkor a válaszban írtam is.)
Hi! WV Polo-hoz keresek 13,14,15 colos 4x100-as használt felnit, vagy gumit + felnit. guglit eléggé átnyálaztam már, hasznaltauto,autoexpressz, ilyesmik, nemsok eredménnyel. esetleg vki tudja merre kéne még utána néznem itt neten? fénykép mindenképpen kell.
Huhh, de szigorú vagy.Próbáltad már? Akkor ha egy 7 x 16 os vasat tennék fel szigoruan 18ET-vel, akkor mi van ? Az a +25.4 mm hova kerül szerinted? Persze nem akarok vitázni.
van egy garnitura BBS RX felni 8x17 coll méretben (ET10, 5x120), hátul 255/40 R17es gumikkal, elöl gumi nélkül, egész baráti pénzért. ha vkit érdekel, akkor emilt várok a cimemre. (publikus)
AWS az Alessi régi mintáit használja, többet nem tudok róla.
Dezent, Enzo az Alcar márkái, masszívak, jók, legalább is ezt hallottam. Majdnem Enzo H-t vettem a gépemre.
De helyette Hijoin lett. Taiwani, de többségük masszív, eddig pozitívak a tapasztalatok, amit a felhasználóktól olvastam. Hondások (mint én), szeretik, szóval jó.
Ez ügyben A6V6-ot keresd! Ő jó áron tud hozni Hijoint. 28-ért vettem 17-es H-193-ast.
Stilauto olasz, sokat nem tudok róla, de ez is masszívnak ígérkezik.
Az hogy Neked ez olcsó-e (nekem a fele is drága lenne) nem tudom,de Kormorán-ba a 22.5 -t 120 000 bruttó a 17.5-t 52 000 bruttó-ért tudok adni Neked. gyoszi
Árat szeretnék kérni új gumira (vagy esetleg jó állapotú használtra) 185/55R15 méretben, persze télire. Visszaolvastam egy kicsit, de nem találtam. Civic (nem gyári) 15-ös alufelni van, amin a nyári 195/55R15, így a fenti méret jó télinek. Ha tévedek javítsatok ki.
Fulda Montero2, Firestone, Good Year UG6 v 7 kimondottan érdekel, de jöhet ár az olcsóbb kategóriából is - Budapesti átvétellel.
Alternatívaként érdekelne, hogy esetleg lemezfelnin mennyibe kerülne ez a méretű gumi.
95-ös Toyota Corollához keresek használt acélfelniket téli gumikhoz (Kléber 165/70 R 14). Új felnit lehet kapni kb 10000/db áron, de ennyit most nem tudok rá áldozni :(
Méret (egy gumis szakember szerint): 5,5 x 14, 4 * 100 Ø 54 ET 45
Azt mondják hogy 100 nál is felborulhatsz akkor, deha ilyen már nincs akkor tolom neki 140-el :)
Toljad csak :-)
Egyebkent sajnos a mai napig elofordulnak durrdefektek, igaz, igen-igen ritkak. De nem reg volt szo ilyenrol a topikban, es elo-elokerultek topiktagok, akikkel mar megesett ilyen.
Nekem nem volt ilyenhez szerencsem, de egy ex-em bizony egy par honapos autot amortizalt le egy defekt miatt, es miutan eladtam az egyik automat, az uj tulajna napokon belul az is defektet kapott az autopalyan (szinte uj premiumgumikkal). Szerencsere szemelyi serules egyik esetben sem tortent, bar az autok eleg csunyan neztek ki.
Autóváltás miatt eladó egy garnitúra Firestone Winterhawk típusú téligumi garnitúra 195/65 R 15 méretben. Egy szezont, kb. 4000 km-et futott, kb. 95 %-osak!
"a fémszálak viszont még nem látszanak ki és láthatóan nem is sérültek. "
Ott ahol Te gondolod, nincsenek fémszálak!Egyébként ha nem puposodik, akkor a cord szálak se sérültek, és csak felületi sérülés van.Azért gumis szakemberrel nézesd meg. Cserélni, biztosan nem kell!
Volna egy kis problémám. Valami kátyú vagy csatornafedél megsértette a jobb első gumim oldalfalát (és sajnos picit az alufelnit is). Kb. úgy néz ki a dolog, mintha egy késsel belehasítottak volna, a fémszálak viszont még nem látszanak ki és láthatóan nem is sérültek. Mivel a márkaszervízben vettük észre a hibát, a szervízvezető egyből cserét javasolt, a szerelő srác szerint viszont annyira nem volt vészes a dolog... Elvittem egy gumishoz is, aki szintén úgy gondolta, hogy mivel a fémszálak nem sérültek, nincs nagy gond. Végülis itthon szilikonpasztával kijavítottam a hibát, de azért nem vagyok teljesen nyugodt (bár a kerék nem ereszt azóta sem és fel sem "púposodott" az oldala). Szerintetek maradhat nyugodtan ez a gumi, vagy nézzek egy újat?
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy tudtok valamit PLW alufelniről? Azt láttam hogy MAK márkajelzésű dobozba hozták! Az eladó azt mondta hogy német gyártmány.
melyik gumi a jobb ami "belsős" vagy amiben nincs belső? Azt mondják a nembelsősnél kevesebb a durrdefekt és az irányíthatatlanság veszélye, mert lassabban enged le és könnyebben észlelhető. Igaz ez?
Árajánlatot szeretnék kérni 205/55R16 méretű közép és felsőkat. téligumira (Q, T seb. index is játszik, nem száguldozom). Szívesen venném, ha ajánlanátok márkát is pesti használatra, mert a szakértők véleményét jobban elfogadnám, mint a német tesztekét, ahol mindig mást mondanak. Szóval mely márkák teljesítenek jobban száraz-vizes-latyakos környezetben?
2006-os Focus II-re keresek teligumi-t felnivel egyutt 195/65/15-os meretben. Nekem a Nokian WR-t ajanlgattak, en meg az UG7-esrol hallottam jokat. Ha valaki tud ezekre ajanlatot adni akkor megkoszonom: Csipu
Na ezt nem tudom, én csak ez mezei júzer vagyok :) Ott vettem tavaly a gumikat és feltünt, hogy olcsón árulják a gumikat. De nekem megvan az az előnyöm, hogy arra havonta járok, igy meg tudom náluk venni a gummákat ha úgy döntök. Ha nem, akkor meg Pesten megveszem valakinél és felszereltetem őket. Ahogy kényelmesebb lesz :)
Ha 12-t vagy többet vesz ingyenes a kiszállítás.:-)Egyébként okt. 1-től árat emelt GoodYear csoport, ami meg is jelent már náluk. Én UG7-et rendeltem, 1300-zal lett drágább, d még így is az egik legjobb ár. Ez az ár még az emelés előtti vagy már utáni?
Eladó rendkívül keveset futott, kitűnő állapotú 4 db Pirelli 210 Snowsport 195/50 H téligumi Alessio Monza 7, 5 X 16 ET15 felnire szerelve. Az egyik felni belső fele picit sérült, javítható, ez természetesen lejön az árból. 4 X 108-as osztókör, Peugeotra, Citroenre jó.
ezzel arra utaltam, hogy nem lehet senki annyira önző, hogy csak magára gondoljon, ha a saját élete nem is számít (bátran nekimegy egy fának 200-al), legalább mások (családja, járókelők, vétlenek) miatt gondolkodjon el mit tesz...
általában amit lehet betartok és nem hőzöngök az utakon, etalon semmiképp nem vagyok és senki nem tudja kizárni, hogy egy ilyen 200-as jön szembe:)
Urak, ha valakinek esetleg van 4db eladó jó állapotú 15-ös aluja Pugra (306), legyen szíves ne kíméljen! Esetleg valami jó (Michelin Pilot Primacy kategória) 195/55R15 használt nyári gumi is érdekelne rá.
Nekem is nagy teljesítményű a kocsim, prémium gumikkal, de esőben nem megyek (meg amúgy sem sűrűn, persze van rá példa) 200-at. Minek? Én tudom, hogy én vagyok a leggyorsabb ( :) ), nem akarom megmutatni, hogy mindenki lássa... Fejben kell rendeznünk a dolgot, és visszavenni a gázból.
Ja és minden autós kolléga: tessék már a tükörbe nézni előzés megkezdése elött!!!
PERsze. De attól még nem estem le az útról... Nem azt mondtam hogy nem lehet felúszni, hanem hogy attól még nem dől össze a világ, ha egy pillanatra egy vályúban vagy tócsán felúszik a kerék.
Nekem igen, a 8-as rohadt nyomvajuiban. Valahol 90 korul vesztette el a kontaktust az uttal (Swift 175-os, mar nem uj gumikkal).
Iden egy nagy zuhe utan beledurrantottam egy jo 30 centi mely tocsaba a 12-es villamos aluljarojaban, ott nem usztam fel a 185-os gumikkal. Igaz, le is lassult, mint allat :)
Neked már pörgött el kereked nagyobb sebességnél? nekem legutóbb aug 20-án volt szerencsém az élményhez 110 körül elözés közben viszonylag jó gumival (nem sokat tudsz tenni :o( ) ja tócsa sem igen volt illetve az egész betonszalag volt egy patak...
Nyilván nem a hajtűkanyarról beszélünk, de te autópályát mondtál, ott meg szvsz azért elős túlzás 95el caplatni. De szíved joga persze, csak ne a belsőben tedd :)
ezek a határok, nem azért van audi négykerekes hogy bárki itthon 200-al menjen, ha egyszálmaga van, nincs családja nem siratja meg a kutya se és nem veszélyeztet senkit, akkor bátran, csak ezek a dolgok ritkán klappolnak... a morál, az hiányzik, hogy valaki felfogja mi a normális emberi viselkedési mód
Sajnálom,az özvegyet+a két árvát,de miért volt olyan Menöcsávo:"Jóbarát Audi a8-al (összkerék) kétszáz, szalagkorlát, kamion alá"azt hiszik az emberek,hogy van egy erös jo autoja és tud is már vezetni...áááá mennyi ilyennel találkozom... biz isten mindenkinek aki egy bizonyos teljesitménynél nagyobbat vásárol kötelezném egy tesztnapra a hungaroringre tréningre utoképzésre.ha van pénze nagyteljesitményü kocsira akkor legyen már 100eftja egy tréningre.AMUGY MEG MINEK MENT 200ZAL.
A lúidefünes (alias csendőr) ekkor vígan továbbment az apácával. Igaz az régebbi típus volt, de hasonlóan jó. (Ez is inkább csúszodt volna mint tapadt)
Mert nem hiszik el, hogy max 95-nél bármelyik gumi felúszik a pocsolyák tetejére.
Érthetetlen ez a mentalitást. Mindig döbbenten szemlélem, amikor sztrádán szakadó esőben 100-as tempó mellett F Astrák vagy Peugeot Partnerek letolnak az útról. Pedig az én kocsim szélesebb, laposabb, erősebb és nehezebb, és mégis azt hiszi, hogy ő jobban tapad.
Csak szösszenet. Miért van az , ha leesik az eső az osztrákoknál 80-90 km/ó-nál megáll a sebesség az autópályán? (lengyel kamionokat kivételként) Nálunk mindenki esőmenő akar lenni, a gumit ehhez választják a tesztekben szerepet kap.
Apropó. Jóbarát Audi a8-al (összkerék) kétszáz, szalagkorlát, kamion alá. Ami maradt : vas és üveg , egy özvegy és két árva. Egy kis országban amit négy óra alatt átszelsz.
De nem is ez a lenyeg. Hanem az, hogy az utolso jottment gumigyar gumija is jobb?
Nekem a tesztet elnezve ugy tunik, hogy a Debica egyetlen baja az volt, hogy nedves uton nem igazan akart megallni vele a tesztauto :-)
Ez tenyleg komoly hiba.
Viszont mas tekintetben kiegyensulyozott, atlagos guminak tunik a puszta meresek alapjan, csak ez az egy parametere log ki nagyon. Ilyenkor felmerul a kerdes, hogy esetleg nem valamilyen kulso korulmeny (meresi hiba) okozta-e a gyenge erteket.
Debica tulajdonosok, ti meg tudtok allni a Frigo 2-vel? :-)
Szerintem sok gumiteszt enm megfelelö ajánlást ad a végeredményt tekintve. Télen az esetek 90%-ában nedves, latyakos úton közlekedünk, így pl a havon való kapaszkodás nem annyira fontos, de talán még a zajszint sem, söt a gördülési ellenállás sem érdekel. A vizes úton való fékezés, a hidegben szárazon való tapadás a legfontosabb nekünk. Én ezek alapján döntenék ha tudnék, de még nem láttam 2 egyforma teszteredményt. Ugyanazon gumiból 2 méret tök másként viselkedik. a lényeg az hogy télen téligumi legyen az autón.
erdekes, hogy a nem ajanlottak kozott szerepelnek olyan nevek, mint a Debica Frigo 2 (ami allitolag GY UG5)
A mintazat csak egy dolog :-)
Ugyanilyen fontos a gumikeverek, illetve a gumi belso, lathatatlan szerkezete. Itt mar korantsem biztos, hogy a Debica megegyezik egy harom-negy evvel ezelotti csucsgumival...
Azert erdekes, hogy a nem ajanlottak kozott szerepelnek olyan nevek, mint a Debica Frigo 2 (ami allitolag GY UG5), vagy a Falken (bar erre nekem azt mondta az illeto, akitol a nyariakat vettem, hogy teliben ne ilyet vegyek), Ceat, ugyanakkor a nevenincs kategoria (Respa, Rigdon, Tyfoon) jobb ezeknel? Kicsit szkeptikus vagyok ezekkel a tesztekkel.
Az osztrák autóklub honlapján szintén fenn vannak az ADAC-kal teljesen egyező eredmények, bővítve a 205/55R16 H méret néhány gumijának vizsgálatával (www.oeamtc.at). Itt győztesként a Semperit Speed-Grip-et hozzák.
Téves következtetések levonása helyett, célszerű kinyitni az ADAC honlapot. A Sava az olcsó gumik tesztjének volt a győztese 195/65R15T méretben. Eredménye: Ajánlott: Sava Eskimo S3. Korlátozottan ajánlott: Rigdon M+S 179, Viking Snowtech, Tyfoon Eurosnow M+S, Respa Ökon MS790. Nem ajánlott: Falken HS 437 Eurowinter, Marangoni Meteo HP, Debica Frigo 2, Lassa Snoways II, Roadstone Euro-Win 650, Ceat Artic III, Nexen Winguard, GT Radial Champiro WT plus.
A 185/60R14T-ben már teljes paletta (értsd márkás gumik) szerepelnek, itt más eredmények is születtek.(lásd korábbi hozzászólásom)
Persze, világos mit mondasz, csak böngészve az évenkénti teszteket, általában a 4-5 élvonalbeli gumit hoznak ki győztesnek. ( mérettől is függ, hogy éppen melyik nyer, természetesen ).
Ne érts félre, nem leszólni akarom a másodmárkákat, jártam ilyennel én is, van köztük remek is.
Contiról én is hallottam rosszakat, nem volt még.
Sajna pénztárcafüggő, hogy milyen gumit veszünk, nem mindenki engedheti meg, hogy új, menő gumit vegyen.
A Sava nem tudom hol játszik, de húszezerrel többet futott mint a neves Pirelli. ( Hogy jobb is volt már lényegtelen)
Lényegtelen? Mondjuk én a Matadorral (egyszer ki kell próbálni) 140-ről cirka 10 méterrel nagyobb fékúttal álltam meg, mint a Dunloppal (nyári). A Pirelli télim meg alacsonyabb fogyasztást hozott, mint a Contim, de kicsit sűrűn kellett a hátsókerekes kocsimat megtolni ha leesett egy kis havacska szép fővárosunkban.
Keresek 4x100as lemezfelnit gumival, 185/60R14, vagy 195/50R15 méretben. A lényeg, hogy minél olcsóbb legyen, és egy szezont még elfussanak a gumik. Ja, és nem lenne hátrány, ha Pesten lenne a cucc:-) Ha valaki tud, kéerm segítsen.
Véleményed tiszteletben tartom, de néhány örök igazság (közhely) azért megfontolás tárgyát képezheti. A világ változik. A Ferrari tizenkét éve csak egy nagy név volt a múltból, ma stár ... és holnap?
A tesztek pont arra jók, hogy ha a jónak mondott lemarad, akkor akár örökre elfelejthetik. Az életben nem veszek Continental gumit, okom van rá. Még jó, hogy van tizenöt másik. A Sava nem tudom hol játszik, de húszezerrel többet futott mint a neves Pirelli. ( Hogy jobb is volt már lényegtelen)
Tehát ha fiú vagy és ruhát veszel csak márkás lehet. Ha lány vagy másodlagos hogy márkás, a lényeg hogy jól álljon, csinos legyen és tartós.
én egyszer olvastam egy tesztet, ahol prémium téligumik mérköztek meg tigar, Sava és hasonló márkákkal. az eredmény megdöbbentő volt. a prémium gumik nyertek, de megdöbbentő fölénnyel. alig hittem a szememnek, h akár 15-20 m-es fékútbeli különbség is lehet egy Tigar, és egy Dunlop között a különbség vizes úton.
Ezt sem értem. :o/ A Dunlop 3D-t és a többi prémiummárkát lehúzzák és egy másodélvonalbeli gumát tesznek legjobbnak.
A gumis srácok, meg ódákat zengenek a jobbnál-jobb gumikról. Akkor most kinek van igaza? A hülye németeknek? Inkább hiszek az itteni srácoknak, talán több tapasztalatuk van...?
Mielőtt még felraknám az egyéves Pirelli téliket, kipróbálom, hogy a mostani hátsó nyári Pirellikkel is előjönnek-e a gondok.
Külföldre kell mennem egy hónapon belül (kb. 2000 km), nem lenne jó, ha kint érne utol megint egy defekt. Le kell tesztelni mindent.
A nyári Pirellikért meg nem kár, utólsó szezonjuk lesz így is, úgy is.
A Contik előbb adták fel valamiért.
Az azonos oldali cserélgetés sztem is ok, úgy, ha végig a te kocsidon volt mindegyik.
A használt gumi vétel meg szükségmegoldás lett volna, novemberben szeretném eladni a kocsit, csak a 4 téligumival, azok meg másfél évesek, max. 10000 km van bennük.
Ha valakinek ezek után van ötlete, bombázzon vele, hátha...
Az álmoskönyvek szerint oldalán sérült gumit nem szabad többé használni. Én azt mondom, mutasd meg gumisnak. Ha nem mély, mondjuk néhány mm, akkor vulkanizálja, kipótolja gumival. Akkor is inkább pót, vagy hátsó legyen. Ha mély, mondjuk megközelíti a 10 mm-t, akkor dobd el.
de én is szoktam cserélni idényenként az elsöket hátra a hátsokat elöre.de én autom használja elöször a gumikat s egy félévig van fent.a használt gumik mint amik itt szerepeltek 99évj az már nagyon öreg én tutti biztos soha nem raknék fel olyat.az már anyagában is eléerett.
A6V6, a pogácsagyártáshoz kell neked a felni, vagy megy "látatlanban" is? Mert ha kell, akkor a jövő héten elvinnék neked valamikor egyet, hogy le lehessen gyártani hozzá a csavart-pogácsát, és átszerelhessük, hogy aztán megkapd a lorinsereket is kezelésre :)
szal:a gumi felveszi a futomü geometriaját,dölésszögét és igy"kopik"be.legjobban ugy tudnám hasonlitani:hogy felveszel egy használt cipöt,és abban te sem érzed benne jol magad,mert "csámpásan"fogsz benne járni
Rosszul emlékeztem, 8128 Ft/db a kedvenc "áruházamnál" :)) Természetesen a neten néztem a listát... (sajnos ők miskolciak, de én havonta járok arra.) Pásztóynál 8800 Ft. "T" sebességindexű gumikról van szó.
Itt garantaltan olcsobban kapsz gumit, mint a hiperekben.
Vagy ugyanannyiert kapod itt a legolcsobb, de guminak nevezheto cuccot, mint ott a nevtelen szarokat (orosz, kina, roman, feherorosz es hasonlo borzalmak)
Az Uniroyal sztem is jó. Igaz én azt vettem észre, hogy a Barumnak talán egy kicsit jobb a kapaszkodóképessége latyakban, és hóban... De amúgy félreértés ne essék, nem a gumin akarok spórolni. Ha spórolós lennék akkor már ott állnék vmelyik szupermarketben, a bevásárlókocsiban 4db téligumival, aminek összértéke lenne kb 15eFt. Olyan gumit keresek ami "viszonylag olcsó" de tartósságban, megbízhatóságban nemsokkal marad el a drágább kategóriás gumiknál...
Már volt szerencsém "aránylag" elég sok téligumihoz... amit használtam: Uniroyal MS+, Debica Frigo, meg az említett Barum, Dunlop, és Semperit gumit, valamint volt egy Dayton is, de nem tudom milyen típus... a legtöbbje céges autón volt, és igazán a Barummal, és az Uniroyallal voltam megelégedve. Pirellit, Michelint, Contit még nem próbáltam... azért is gondolkodom nagyon a Barumon mert Conti termék, elvileg. Amúgy vhol a neten láttad kb 9ért?
Miket használtál és mi az ami bevált? Semperit meg M3 ugy látom kiestek :) Pirelli, Michelin, Conti, Bridgestone? ezekkel van tapasztalatod? Barum 9 ezer alatt van ha jól láttam...
Az igazság az, hogy már nagyon sok téligumit elkoptattam. Nekem is volt M3, és nekem nem vált be annyira. Fékezéskor tényleg gond volt a tapadással, sokszor csúszott oldalra is, persze nem drasztikusan... volt még Semperit WinterGrip is, de túl ridegnek találtam. Ami úgy igazán számításba jöhet jelenleg (az ár/érték miatt) az a Matador MP 58, a Pirelli W190, és az ára miatt a Barum Polaris II. Igaz a net-es fotókat nézegetve két utóbbi gumi mintázata majdnem megegyezik... nameg a Barum elvileg Conti gyártmány lenne. Árban úgy 10eFt/db környékén gondolkodom. De lehet, hogy ez még változni fog, annak függvényében, hogy mit sikerül találnom. :)
Még annyit az M3-hez, hogy kiváló eső-menő volt, gyorsan lehetett vele kanyarodni is egyedül a hosszabb fékút ami negativ szerintem. De aztán picivel több távolságot tartottam az előttem lévőtől, és már semmi probléma nem volt, vagy ijedezés. Aki ezt betartja szerintem nem fog vele koccanni :) még annyit hogy az autó egy "új" Póló volt, de a fékhatásával nem voltam elégedett. Akár nyáron akár télen egy erősebb fékezésnél mindig üzembelépett az ABS :( Ha növelnék a fékek hatékonyságát a kisautókon, szerintem sokkal jobban lehetne velük fékezgetni (nem is értem miért kell hátra dobfék egy 1100 kg-os autóra, csak mert a kisautó kategóriában árulják? Francba...)
Nekem az előző autómon pont ilyen kerék volt. Dunlop M3 volt rajta. Télen hóban, meg jeges úton jó volt, de ha fékezni kellett vele akkor húztam a seggem mindig hátra, mert a fékútja szerintem nem túl jó, az ABS csak akkor nem lépett életbe, ha nagyon óvatosan fékeztem. Ellenben van a Bridgestone-nak is ilyen méret télije (LM20), én inkább őt ajánlanám... De hát nem irtad, mennyit szánnál gumira és enélkül hogy adjunk tippet... Vagy ha olcsóbb kell, akkor vegyél Debica Frigo2 gummát. Szerintem az itteni gumisok is ezt ajánlanák az olcsóbbak közül.
:) sztem ez egy kicsit átesett a ló másik oldalára. azért mert egy gumi 99es, attol nem fog szétdurran az autópályán. mert akkor sztem mo. fél autoparkjának gumijai szétdurrannának. :)) ha egy gumi ugy elöregszik, akkor annak vannak azért jelei, repedezett, kökemény, leválnak róla darabok.de ha körömmel be tudod nyomni, és nem repedezik, és nem foszlik, akkor az a gumi még nem öregedett el szvsz. Tény, h ha egy gumi 99-es DOT számú, az már nem a legjobb, de pusztán ezért nem durran el :))
A segítségeteket, és a tanácsotokat kérném téligumi ügyében... Az autóm kb 900kg, a télifelni mérete 14". A számomra ésszerű méret a 165/70R14. Mit tudnátok ajánlani ebben a méretben? Próbálok ár/érték arányban gondolkodni, mert jelenleg inkább ez a döntő számomra. Alternatívaként felmerült a Continental gyártotta Barum Polaris II. is. Erről mi lenne a véleményetek?
sztem a válasz az hogy használt gumi... 99 évj,az már 7 éves gumi,ember te még ezzel mersz pályára hajtani? az én véleményem az hogy SOHA nem tennék fel használt gumit a kocsimra. 1. nem ismerem az elöéletet,nem-e volt balesetes gumi? 2. a kocsi az uthoz azzon a négy tenyérnyi felületen kapaszkodik.semmi mással,lehet akármilyen futomü alatta ha szar a gumi semmit nem ér.a használt gumi elvan deformálodva ha még szabadszemmel nem is látszodik de "beállt"az elözö kocsihoz a tidhez már nem tud ugy alkalmazkodni. 3.mit jelent az 50%,80%-os a gumi?mindenki a minta mélység elkopotságára gondol,de ez csak az egyik oldala,a gumi öregszik,egy 50% gumi már szvsz kuka,vagy kézikocsira valo. 4. te vennél a lábadra használt cipöt???sztem nem.és most nem kell azzal jönni,hogy erre van-volt pénz.ez puder...ha egyszer elszálsz egy ilyen 50%-os gumi miatt akkor mi lett volna az olcsobb?+még másnak is kárt okozzol a sporolás miatt. én az összes használt gumit kitiltanám amit árulnak.
Srácok! A F1-es autók gumijainak mintázatáról tudnátok képet mutatni? Hogyan néz ki a száraz, intermediate és az esőgumi? Vajon milyen gumiméretet használnak?
Erre én is gondoltam, de nem akartam elhinni, hogy egy műanyag lemez a menetszéltől, 500 méter alatt bármit is változtatni tud a gumin. (legutóbb ugyanis 500 méteres autópályázás után volt a defekt.)
Nézd meg a kerékjárati védődobot, azt a műanyaglemezt, hogy rendesen rögzítve van-e. Ha nincs, akkor a menetszél rányomhatja a kerékre, szerencsétlen esetben csak a szélét-sarkát, ami egy idő után kivágja a gumit. Álló helyzetben meg nincs menetszél, nincs rányomás.
Tanácsot szeretnék kérni,hogy régi 1.0-es swiftre milyen gumit érdemes venni(alsó-közép kategóriában).A márkák között van- e nagy különbség minőségileg vagy nincsen?Néztem már egy párat, ezek közül melyek a jobbak szerintetek.Előre is köszi a válaszokat, üdv.
Van egy ügyfelem, ő a teljesen új autójára vásárolt vadonatúj téligumikat. Neki szintén autópályán, 160-as sebességnél robbant szét a gumija. Előfordul, de nem túl gyakran. Mivel nem hiszünk a véletlenekben- főleg nem háromszor egymás után, érdemes lenne az autót rendesen átvizsgálni. Mikor vetted a kocsit? Nem volt törve? Nem hiszem, hogy ennyire belenyúltál volna a gumikba.
brutális, autópályán meg azért egyenesen mész ott gumi nagyon nem érhet bele semmibe mert annak egyéb hangja is lenne, csak ha kitekered a kormányt, lehet hogy peched van a gumikkal és ennyi
Nem tudom. Mindig 100 fölött történt, egyszer 140 km után, mákor 500 méter után. Szóval a melegedés sztem kizárt. A komplett első fék (betét, tárcsa, olaj) cserélve lett a 2. és a 3. eset között.