Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 72299
Lehet, hogy az intézményeknek nyújtott támogatás összértékéből vonták le ezt a messzemenő következtetést. A támogatás összegét elosztották az egy kezelésre adható normatívával, kijött nekik, hogy mondjuk az egyik helyen végeztek 1000 lombikot, a másik helyen meg 2000-et, ebből arra következtettek, hogy akkor az egyik helyen sikertelenebbek mint a másikon. Ja, hogy mondjuk a második helyre 2x annyian járnak? Az kit érdekel?
Előzmény: muzsa (72297)
krisina Creative Commons License 2006.12.12 0 0 72298
Mi meg a mai Kiskegyedben vagyunk benne. Annyi mindent szerettem volna leírni ezzel kapcsolatban is, de sajnos más volt a cikk témája. :-(
muzsa Creative Commons License 2006.12.12 0 0 72297

Engem az érdekelne, hogy ha a sikerességi ráták nem nyilvánosak, sőt, valójában nincsenek is, legalábbi olyanok nincsenek, amelyek szakmailag elfogadhatóak lennének, akkor mi alapján állítja magáról a SOTE mondjuk, hogy náluk előbb összejön a gyerek?

Ha van sikerességi mutatókat tartalmazó lista: ide vele! Az én bőrömről van szó!

Ha nincs: nem értem, mi alapján olyan büszke bárki bármire, és azt sem, a minisztérium mi alapján elégedetlen a sikerességi mutatókkal??? Hasraütés alapján?

 

A másik, ami felháborít: itt most gyakorlatilag csalással vádolnak egyes intézményeket. Csak éppen eléggé alamuszi módon. Miért nem merik kimondani kerek-perec? Csak furcsálkodnak? Ha valóban igaz, zárják be azt az intézményt, ahol csalás történik. Ha nem igaz, akkor pedig ne utalgassanak félmondatokkal, név nélkül.

 

Ennyire tellett az elmúlt másfél év alatt, mióta az országgyűlési határozat megszületett? A határozatban foglaltakból nem teljesítettek semmit. Helyette kivontak ötből hármat:(

Előzmény: Törölt nick (72292)
krisina Creative Commons License 2006.12.12 0 0 72296

Inkább azt tudom elképzelni, vagy az lenne egy esetleges megoldás, hogy emelik az öt napos transzferek számát, mert ugye csak az számít bele az 5-be (2-be), ami beültetéssel végződik.

Előzmény: Törölt nick (72294)
krisina Creative Commons License 2006.12.12 0 0 72295

Szerintem a Koncznál tuti nem lesz négyes beültetés.

Engem is nagyon elkeserít ez az egész. Már alig merem kimondani, de ha minden jól megy február elején lesz a beültetésünk, remélem addig még nem változik a helyzet.

Legalább azt engednék, hogy aki már évek óta fizeti rendesen a tb-t, annak ne kelljen fizetni. Egyébként nem is értem, hogy miért nem csinálnak ilyen rendszert. Ezzel a fekete gazdaságot is jócskán vissza lehetne venni. Persze ennek is van  negatív oldala, de legalább nem mindenki szív. Így viszont kivétel nélkül szívunk. 2 lombik, nemtom mire elég az!? :-((((

Előzmény: Törölt nick (72294)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72294

nekem is az a nő jutott eszembe. nagyon szeretném egyszer a kezem közé kapni. :-(

ugyanakkor a sikerdíjat nem tartom hülyeségnek. nehezen tudom elképzelni, hogy bárki tiltakozna az ellen, hogy a kórház rajta keresse magát gennyesre :-), azzal, hogy pikk-pakk bebabásodik. :-))

 

persze veszélye azért mégis van: pont mint nyugaton, itt is felfelé srófolja a tétet, tehát egyre keményebb hormonadagok és elsőre 4 vagy még több embrió beültetés lesz. :-(

Előzmény: fr.uzsi (72293)
fr.uzsi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72293
Tudod, engem sajnos már nem érint a változás. De akkor is felháborít. És igen, ahogy írod, ez a korlátolt csinovnyik tempó. Ez ugyanaz, amint ami annak idején a narancsban volt az a cikk, sokáig tudtam annak a minisztériumi nőcinek a nevét, aki szerint ugye a meddőség az csak a sokszoros abortusz következtében alakulhat ki. És basszus ilyenek állítanak össze jogszabály módosításokat, az életben nem járt még meddőségi központ környékén, gőze nincs a kezelésekről. Ha járt volna, akkor eleve nem mondana ekkora baromságokat, kb egy hónappal a nyírős balhé után, ugye. Ehh... Meg imádom, amikor mutogatnak angliára, a skandináv államokra stb..., és nagyvonalúan átsiklanak olyan aprócska részletek felett, hogy ott mennyi az átlagfizetés, és mondjuk eleve más az ellátórendszer, a biztosítási rendszer, stb...
Előzmény: Törölt nick (72292)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72292

hát az már az előző menetben való lobbizáskor kiderült, hogy az ilyen kis minisztériumi csinovnyikoknak ijesztő befolyása van meghatározó dolgokra.

a mai napig nem tudjuk, hogy az utolsó pillanatban ki nyúlt utána, de hasonlóan ostoba, minősíthetetlen hangnemű, megengedhetetlenül szubjektív magánvélemények majdnem simán átírták a komolyan előkészített, korrekt társadalmi vitán végigvitt tervezetet, politikai akaratot, mindent. döbbenet. méghogy hatástanulmány? még hogy szakmai vita? ugyan kérem...

Előzmény: fr.uzsi (72290)
Dongo75 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72291
Csatlakozom Fruzsihoz. Felháborító!
fr.uzsi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72290

"Annyi azonban kiderült, hogy a minisztériumban, ha nem is emlegetnek csalást, de furcsállják, hogy miközben a speciális meddőségi centrumokban - ahol másfajta orvosi ellátás nincs - jellemzően csupán a negyedik-ötödik próbálkozás sikeres, a szülészetekhez kapcsolódó centrumokban sokszor már az első vagy a második"

 

Na ennél a mondatnál nyúltam magamhoz. Hogy mi van??? Az eszem megáll! Én kérem ki magamnak a kezelőorvosaim nevében! Két intézetet is megjártam lombikos pályafutásom során, de soha nem gondoltam azt, hogy ne a legjobb tudásuk szerint kezeltek volna. Ez olyan dilettáns és rosszhiszemű hozzáállás, hogy nem is találok szavakat.

Meg mi ez a sikerdíj??? Basszus! Én nem tenyészállat vagyok könyörgöm. Ilyen alapon magasabb gyes járna azoknak, akik az első spontán próbálkozós ciklusban teherbeesnek. Ezek nem tanultak biológiát??? Egyelőre kapkodok az oxigénpalack után, mert most csak hápogni tudok.

Az életkor szerinti diszkriminációba meg inkább bele sem megyek. Nyáron már ebből volt jó kis vita, de a véleményem továbbra sem változott. Szvsz egyszerűen alkotmány ellenes.

Előzmény: Törölt nick (72286)
jamelia Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72289
jó hírek:( na most már ezért is drukkoljunk mindannyiunknak:)
Előzmény: Törölt nick (72286)
jamelia Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72288

Köszi:)

tudom-tudom, én sem akarok tüneteket keresni, sőt!!! Csak azért kérdeztem, hogy pölö van-e olyan ami TUTI azt jelenti, hogy igen, vagy TUTI azt jelenti, hogy nem...

Nem kismama tünetekre gondoltam, hanem hogy vérzés van/nincs, görcsök van/nincs, stb.... hogy ezek mit jelentenek...

2 napos transzfer volt, de leszívás utáni 14. napra hívtak vérvételre... vagyis már csak 8 nap:):)

Előzmény: fr.uzsi (72285)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72287

na, ezek szerint kár volt elhinni egy szavukat is. :-( pedig a cikkben is idézett szervezetnek írásba adták, hogy nem, nincs ilyen tervezet előkészítés alatt a minisztériumban.

 

sajnos a petíció az egy dolog, de ezek az ügyek sokkal komolyabb lobbizást igényelnek...

Előzmény: Törölt nick (72286)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72286

HVG 2006/49  12.09.  142. • Társadalom • cikk

VITA A LOMBIKPROGRAMOK FINANSZÍROZÁSÁRÓL •

Ötről kettőre

Csak két lombikprogram árát fedezné jövőre a társadalombiztosítás az egészségügyi tárca tervei szerint. Ma átlagosan a harmadik-negyedik próbálkozás jár sikerrel.

„Nem négyet, nem hármat, hanem kettőt. És kész.” - a HVG információja szerint így jelentette be az Egészségügyi Minisztérium egyik főosztályvezetője a tárca véglegesnek szánt elképzelését a lombikprogramok finanszírozásáról a Humánreprodukciós Bizottság (HB) múlt hétfői ülésén. A testület tagjait is meglepő elképzelés szerint - amelyről egyetlen szakmai szervezet véleményét sem kérték ki - jövőre az eddigi öt helyett csupán kettő in vitro fertilizáció (ivf), vagyis lombikbébiprogram (az idén átlagosan 302 ezer forintos) árát fedezné a társadalombiztosítás (tb), s a jövőben már csak a 40 évesnél fiatalabb nőknél. Újdonságként a kórházak 50 százalékos sikerdíjat kapnának, ha eredményes az első beavatkozás, s 25 százalékot, ha a második az, ami arra utal, hogy nem pusztán a takarékosság a tárcaterv oka.

Tény, hogy eddig nagyvonalú volt e téren a tb. Magyarországon a becslések szerint 150 ezer pár meddő, közülük évente átlagosan 20 ezer kér orvosi segítséget. A tb 1998 óta az addigi három helyett öt lombikprogramot áll, s tavaly összesen 6500 kezelésre 1,9 milliárd forintot fizetett ki. Ám az ivf ezzel együtt sem olcsó: a szükséges gyógyszerek - a tb-támogatás ellenére - fajtától függően 60-300 ezer forintba kerülnek.

„Európában nincs még egy hely, ahol öt beavatkozást finanszírozna az állam, az átlag egy, legfeljebb kettő” - fejtegették név nélkül az egészségügyi tárcánál. Nyilatkozni senki nem akart, mondván, nincs még végleges döntés. Annyi azonban kiderült, hogy a minisztériumban, ha nem is emlegetnek csalást, de furcsállják, hogy miközben a speciális meddőségi centrumokban - ahol másfajta orvosi ellátás nincs - jellemzően csupán a negyedik-ötödik próbálkozás sikeres, a szülészetekhez kapcsolódó centrumokban sokszor már az első vagy a második. A meddőségi centrumok elvben nyilvános sikerességi mutatói (HVG, 2006. február 18.) egyébként továbbra sem hozzáférhetők.

A kormányzati tervek ellentétesek az Országgyűlés által 2005 júniusában elfogadott, a meddőséggel kapcsolatos problémák átfogó kezelésére vonatkozó intézkedési tervről szóló határozattal. Ígérete szerint erre is figyelmezteti írásbeli választ igénylő kérdésében Molnár Lajos egészségügyi minisztert Török Zsolt MSZP-s képviselő, a tavalyi országgyűlési határozat egyik kezdeményezője. Ennek első pontja szerint a kormánynak egy éven belül ki kellett volna dolgoznia olyan javaslatokat, melyek lehetővé teszik, hogy kedvezőtlen anyagi helyzet, a szegénység ne lehessen akadálya a meddőségi kezelésben való részvételnek.

„A világ fejlett része éppen ellentétes irányba halad, szakmai megfontolások alapján a támogatott beavatkozások számának növelését szorgalmazzák” - mondta a HVG-nek Kosztolányi György, a HB elnöke. Írásban még nem kapták meg a javaslatot, így arról nincs testületi állásfoglalás, de Kosztolányi közlése szerint abban valamennyien egyetértenek, hogy nem lenne helyes döntés az ivf beavatkozások támogatását csökkenteni. A lombikprogramok révén tavaly nagyjából 1800 szülésből 2 ezer baba született, amire közel kétmilliárdot költött az egészségbiztosító, s további 1 milliárdot a meddő párok. „Ki szerint sok másfél millió forint egy élve született babára? ”- kérdezett vissza Konc János, a János-kórház meddőségi centrumának vezetője, az Asszisztált Reprodukciós Társaság elnöke. A sikerhez országos átlagban három-négy ivf beavatkozás szükséges - tette hozzá.

„Szégyen és gyalázat” - fakadt ki a HVG-nek Laborczy Éva, a Támogatást születendő gyermekeinkért nevű civil kezdeményezés tagja, hozzátéve, az ő megkeresésükre a tárcánál tagadták a szigorítás tervét. A lombikprogramban részt vevő civilek szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon sokan vannak az érintettek között, akik 35 év felettiek, félrekezeltek, így esetükben gyakoribb lehet, hogy minimum három kezelés szükséges. Szerintük igazságosabb rendszer lenne, ha a három ingyenes ivf mellett nagyobb támogatást kapnának a gyógyszerek. Ha viszont kettőre csökkentik a tb által finanszírozott próbálkozások számát, egy-egy nőnél az eddigi 70-75 százalék helyett csupán 40-45 százalék lesz a siker esélye.

PÁLMAI ERIKA

Előzmény: muzsa (72260)
fr.uzsi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72285

Se nem jó, se nem rossz. :) Alapszabály, amit nagyon kevesen tudnak betartani, ha egyáltalán van olyan, aki be tudja tartani, hogy nem keresünk tüneteket! Ilyenkor ugyanis még nincsenek. Nem lehetnek. A klasszikus terhességi tünetek legkorábban amúgy is a terhesség 6., de inkább 7. hetében jelentkeznek. Szóval ilyenkor még minden jelenthet mindent, és annak az ellenkezőjét is.

Tesztet legkorábban a beültetés után 10 nappal talán-talán... De még ilyenkor sem biztos, hogy kimutatja, pláne, hogy Neked, ha jól emlékszem 2 napos transzfered volt. Általában a két hetet szokták javasolni.

Előzmény: jamelia (72282)
jim32 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72284
Szia!

Válaszolok most kivételesen én is (mert aznap én is jártam Vajda drnál, bukósisak volt nálam:-)).
Attól, hogy Te egészséges vagy, még lehet, hogy kapsz valamilyen tüszőérést serkentő gyógyszert, de nem biztos. Le lehet a vizsgálatokat zavarni 1 hónap alatt, de az átjárhatósági vizsgálat kötelező. Nagyon helyesen. Gondold el, mennyi felesleges dolog történne, ha nem lenne átjárható.
A spermiumokat nem csak úgy beadják, hanem előtte tisztítják, tápoldattal mossák meg ilyenek - nehogy véletlenül a baktériumok is bejussanak a katéteren a méhedbe. (Meg pl., ne legyen prosztaglandin és egyéb méhgörcsöt okozó anyag benne.) Ehhez kell a felszereltség és a szakértelem, inszeminációt csak így szabad csinálni.
Szép eredményeik vannak - és korrektül tovább küldik a beteget, ha a vizsgálatok alapján IVF-re szorul.

Azt, hogy egy beavatkozás hol mennyibe kerül, kérdezzétek meg az adott intézettől telefonon vagy személyesen - ez ui. személyenként is változhat. Nem mindegy, mit kell még kivizsgálni, stb.


Jim
Előzmény: LVEmese (72263)
barna27 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72283
helloka én is pécsre járok te melyik dokihoz?
Előzmény: Dongo75 (72271)
jamelia Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72282

Tudtok nekem segíteni? Az első beültetés után vagyok, most már 5 nappal.

Az jó vagy rossz, ha egyáltalán nem érzek semmit? Még talán 1-2-3. nap volt egy kis hasfájás, vagy feszülés, de semmi egyéb.

Plusz hányadik napon lehet (és érdemes is már) otthon tesztelni?  KÖSZÖNÖM SZÉPEN ELŐRE IS

 

ui: sok sikert mindenkinek!

JANDEK Creative Commons License 2006.12.11 0 0 72281
Noaaa! Ha minden jól megy csütörtökön beültetés.Reméljük, most sikerül,már elég fárasztó, de nem tudok lemondani róluk.
Én tuti nem felejteném el a fagyasztóban lévőket, nem is értem, hogy lehetséges ez.
fr.uzsi Creative Commons License 2006.12.10 0 0 72280
Megkaptam. :((((
Előzmény: Lucilla (72279)
Lucilla Creative Commons License 2006.12.10 0 0 72279
Én meg neked dobtam egyet.
Előzmény: fr.uzsi (72276)
Lucilla Creative Commons License 2006.12.10 0 0 72278
Itt van kaális árlista, én amúgy úgy tudom, hogy kb. 300.000-t térít a Tb egy ET-es lombik után az intézeteknek. Ezekhez az árakhoz hozzájön a gyógyszerek ára. Szélsőséges esetben tokkal-vonóval nyilván lehet a végösszeg hétszámjegyű, de gondolom az átlag ez alat megússza még tb támogatás nélkül is.
Előzmény: muzsa (72275)
jamelia Creative Commons License 2006.12.10 0 0 72277
Csatlakozom! NEkem is ez az első lombikom, és a stimu gyógyszerekre pontosan 300 000 Ft-ot költöttünk. Igaz, hogy 15 napig tartott, és a 10. naptól jó nagy adagokat kaptam, de hát inkább baby adagokkal kezdjék az első stimulálást, szerintem is.
Előzmény: muzsa (72275)
fr.uzsi Creative Commons License 2006.12.09 0 0 72276

Dobtam mélt.

Előzmény: muzsa (72275)
muzsa Creative Commons License 2006.12.09 0 0 72275

Július végén, augusztus elején volt a hormonvizsgálat, januárig az már fél év. Ez nem sok?

 

Bocsánat, kevesebb mint egymillió, de amit mostanában hallottam, az 6-700 ezer forintos költség volt a beavatkozásra. Ehhez jön hozzá a gyógyszerek ára. A legutóbbi BMC-s folyosózás alatt a nő, akivel megismerkedtem, az első próbálkozásnál majdnem 300 ezer forintot "tapsolt el" gyógyszerekre. Igaz, mindenből sokat kapott, a stimulálása is elhúzódott.

De valóban jó lenne, hogyha pontosan lehetne tudni, hogy mi mennyibe kerül.

Előzmény: fr.uzsi (72273)
fr.uzsi Creative Commons License 2006.12.09 0 0 72274

Emese!

A petevezetéknek azért kell átjárhatónak lennie, mert azon keresztül jut le a petesejt a méhbe. Ha el van záródva, akkor hiába inszeminálnak, nem tudnak találkozni a sejtek. A katétert a hüvelyen és méhnyakon kereszül vezetik fel a méhbe, nem tovább. Onnan már a spermiumoknak maguknak kell boldogulniuk. :)

Előzmény: LVEmese (72270)
fr.uzsi Creative Commons License 2006.12.09 0 0 72273

Én úgy értettem, hogy ha nem volt valami katasztrofális eredmény a hormontükörnél, és az elmúlt két hónapban semmi olyan esemény nem történt, ami befolyásolná a hormonszintjeidet, akkor nincs jelentősége, hogy két- vagy háromhónapos az utolsó eredményed. Ez már elegendő támpont a dokinak, ahhoz, hogy mekkora dózisban kezdjétek a kezelést. De Te tudod, egy vérvétel nem a világ, akkor csináltass újat.

De egyébként nem értelek pontosan, hogy most akkor inkább halasztod a januári lombikkezdést, de előbb mindent ki akarsz záratni?

 

Az egymillió meg nem egymillió. Ha annyi lenne, akkor én is leálltam volna az ötödik után. Ha érdekel, mennyi az annyi, akkor privátban szívesen leírom.

Csak egy kicsit úgy érzem, megy egymás hergelése az összegekkel, hogy mi mennyi. Hát nem annyi.

 

Előzmény: muzsa (72268)
ibeD Creative Commons License 2006.12.09 0 0 72272

Kedves LVEmese!

Lehet, hogy én nem hallottam még valami speckó inszeminációról, de amennyire én tudom minden inszemináció során egy katéteren juttatják fel a méhedbe a "katonákat". Persze szükséges, hogy a petevezetékeid átjárhatóak legyenek, én csak azon lepődtem meg, hogy ezt a vizsgálatot az első inszemináció előtt elvégezteti az orvosod. Amennyire én tudom, ez nem jellemző, de hát minden doki másképp gondolkodik, lehet, hogy ő rendkívül alapos és reméljük, hogy neki van igaza és januárban indulhat is a .....

Szerintem egyikünk sem azon agyalt fiatal feleségként, hogy én biztosan nehezen fogok teherbe esni, erre senki nem számít, ha alapvetően rendben vannak a "nöi dolgai". De hát az élet már csak ilyen, meg kell ezzel barátkozni. Egyébként nem akarlak elkeseríteni, de amennyit eddig leírtál, lehet, hogy nem a te teherbeesési nehézséged a hunyó ebben a bébikéslekedésben. Ezt csak az anyukáddal és a tesóddal való összhasonlítás maitt mondom. Ha a párjuknak is olyan problémája lenne, lett volna , mint a tiédnek, akkor....

Ezt azért írom, hogy ne keresd a "hibát" vagy annak okát valakiben (magadban vagy a párodban), hanem az adott, már ismert hátráltató tényezőt próbáld meg kiiktatni és csak a sikerre koncentálj!!!

Ez most kicsit hosszú lett és ez csak az én véleményem. Légy nyitott és hallgasd meg minden hozzászóló tanácsát!

Kitartás!!!

Előzmény: LVEmese (72270)
Dongo75 Creative Commons License 2006.12.09 0 0 72271

Köszönöm az újabb kimerítő válaszod! :) Mindig számíthatok rád! :) Igen, pontosan így jött a gondolat azzal kiegészítve, hogy egy "ismerős ismerősénél"  azt állapították meg Pécsen, hogy nagyon korai stádiumban vetél az oxytocin miatt.

Asszem ha még ezt is megkérdezem a dokimtól, totál kifekszik tőlem, amit meg is tudok érteni!! :))

Előzmény: fr.uzsi (72267)
LVEmese Creative Commons License 2006.12.09 0 0 72270

ibeD!

Most látom, milyen hülyén magyaráztam. Szóval én úgy értettem a dokit, hogy a spermákat egy vékony katéterrel a petevezetéken keresztül viszik fel, tehát ahhoz átjárhatónak kell lennie.

Tudod, soha nem gondoltam volna, hogy nekem a teherbeesés gondot fog jelenteni. A családunkban senkinek se volt probléma. Itt van tesóm. Most mondta meg, hogy +-at tesztelt. 2.szori próbálkozásra sikerült! Anyu meg azt mondta, neki elég volt, ha apám ránézett, már úgy is maradt...Hát nekünk meg kell dolgozni a kis csodáért. És amint olvasgatlak titeket nem is lesz olcsó. Én magánrendelésre mentem, kapásból ott is hagytam egy 10-est. Cserébe viszont maximális odafigyelést és kb.45perces magyarázást kaptam.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!