Érdekes amúgy ez a turbó ellenesség is. A dieseleket valahogy nem támadják úgy, mint a benzinest a turbó miatt...10 éve már szinte nem kapni sima szívódieselt... tudomásul kell venni, hogy lassan turbó nélkül nincs autó, cserébe megindul.
Nekem most 1.4 T-GDI Ceed-em van DCT7 váltós. Előtte 1.6 GDI volt kézi váltóval. Az 1.6-ost - bár pályán jól ment - alapvetően kissé "lustának" éreztem már akkor is függetlenül attól, hogy tudom, hogy szívó volt. A turbós Ceed után meg nem ülnék vissza bele.:-)
Hát az 1.6 - os sem egy erőgép, az biztos, de az a + kb. 30% lóerő arra kell, hogy egy, ha ritkán is előforduló forgalmi szituban kihúzhat a bajból. Meghát a klima, esetleg egy el.hűtőláda használata is igényel valamennyi + energiát. Ezt is érdemes bekalkulálni.
Mindenkinek a saját döntése ez a motorválasztás kérdés belátása és pénztárcája szerint. Nekem az 1,4 turbó bőven elegendő, de ez olyan,mint a baj mértékegysége, a "mihez képest". :) 200 lóerő után valszeg kevés lenne.
20 éve az 1,6 szívó diesel 54 lóerős Ford után az 1,4 szívó 8 szelepes 60 lóerős benzines Astra versenyutónak tűnt, jól ment. Majd az 1,2 75 lóerős pörgött, papíron erősebb volt, a gyakorlatban jóval harmatosabb...az 1,6-os motor felára cirka 1 millió volt akkor . Rengeteg pénz, ahogy most is sok a turbós ára. Azonban még egyszer nem esnék bele ugyanabba a hibába. Inkább veszek később, de én már bántam meg ezt többször. :( Igaz, nem is volt lehetőségem drágábbra és nagyon szerettem volna másikat venni. Ezért nem egyszerű a kérdés. Ideológiákat gyártottam. Trabanttal és Ladával is el lehetett jutni valahová...De valahol az alacsony ár édessége mindig hamarabb elmúlik, mint a kevés lóerő keserűsége...:)
Zárójelben megjegyzem nem száguldozom, de ha szükség van rá egy előzésnél induljon meg. Eddigi átlagfogyasztásom 5,7 liter klímával az 1,4 turbós motornál.
En most 150le 235Nm- es benzines turboban ulok minden nap es visszaultem a porosodo 101 lovas cliomba minap. Hat nem indult meg :) Szerintem innen mar nincs vissza ut lefele. Most azt mondom, hogy ennel erzem azt, hogy lehet palyan is elozni es belso savozni feltartas nelkul hosszabb kocsisort elozve. Igaz eszik a varosban majdnem tizet, varoson kivul meg 6-7.5 litert.
Sziasztok! Nekem is az 1.4es van kombiba. Elötte egy fluencet volt ami 1.6os volt. Nekem nincs akkora visszaesési érzesem. Az biztos nem egy erőgépek de lehet vele közlekedni. És még 100szor inkabb eu mint a ezres turbó.
Hmm, én nagyon szeretem ezt a kombi Ceed-et; a feleségem és a gyerekek szintúgy, de hogy őszinte legyek: néha ezt az 1.6 GDI-t is gyengének érzem (igaz, ez automata, és az is, hogy egy jó öreg 280 LE-s Saabom volt előtte - az meg sajnos városba nem való, csak megszállottaknak). Néha igenis van olyan szitu, amikor - nem magamutogatás végett - fontos, hogy legyen némi tartalék.
"Az érdekes az hogy az 1.4 es octaviaval (55kW os volt nem 73) nem volt ilyen gondom. Annál sosem éreztem ezt azért volt ennél nagyon furcsa ez a "gyengeség"."
Azért szerintem az idő is szépít a dolgokon: Egy 1,4-es Ceed kb. 13 s-ot gyorsul 100-ra, egy Octavia 75 lóval 15,5-öt. Azért ez baromi nagy különbség, még akkor is, ha az Octi 126 -os nyomatéka és a Ceed 137 -es nyomatéka között nincs olyan nagy különbség.
Ezt a 75 lovas VW motort egy Seat Ibizában próbáltam, kb. az ment úgy, mint a 100 lovas Ceed.
Az érdekes az hogy az 1.4 es octaviaval (55kW os volt nem 73) nem volt ilyen gondom. Annál sosem éreztem ezt azért volt ennél nagyon furcsa ez a "gyengeség".
Értem én az iróniádat, de tőlem aztán mindenki olyan autót vesz amilyet akar. Én azért írok ide, hogy a sok évtizedes tapasztalatomat mások segítésére átadjam. Tévedhetek persze ettől függetlenűl, azt itt ki is vesézhetjük, de abból ismételten az itt érdeklődők fognak nyerni.
Én sztem a többség az 1.4est keresi, mondván elég az neki, meg jaj az 1600os biztos sokat eszik.. Anno amikor Corollát kerestem, ugyanez volt: 1.4es tengernyi, 1.6os alig.. Végülis sikerült találnom :) De nem kifejezetten azt kerestem, ha épp egy jó állapotú 1.4 lett volna, akkor megveszem, de azért preferáltam az 1.6ost.
Mindegy, várok és figyelek :) Végülis Hyundai-ra gyúrok, szal bocs h ide írok, de a Hyundai topik döglött :) Meg műszakilag úgyis ugyanaz a kettő. De ha egy jó KIa-t találok, akkor az lesz, azt is figyelem :)
Igen, sporolásból. Amikor meg elakarja adni veszít rajta, annyit mint amennyit +ban fizetett volna az 1.6 ért. Közben meg éveken keresztűl "szenvedte" el a nyomaték különbséget.
Szerintem minden féleképpen 1.6 - t érdemes venni. Láthatod mennyi 1.4 van eladó, nem lehet véletlen. Amikor meg el akarod adni majd az 1.4 - t, neked is nehéz lesz. Sajnos a hátsó rugói elég gyengék. Sokan írják egyébként, hogy nincs 1.6 - os eladó. A hahu- n már régóta fennt vann 2 db. az egyik piros, tudja valaki, hogy mi a baja, hogy már kb. egy éve nem tudják eladni?
"Ja mégegy kérdés: mennyire van ezeknek alacsonyan az alja? Hasmagasság? "
Nekem Eco Dynamics kivitel van, az elvileg 1 cm-t ültetve van a normál változathoz képest. A gyári gumi 205/55 R16, nekem azzal a garázsfelhajtón pl. leért az alja, így télire 205/60 R16-ost rakattam fel. Ez emelt 1 cm-t a kocsin, így jó lett. Most a nyári /55-ös van fent megint, nem ért még le az alja a garázsfelhajtón kívül, így tulajdonképp a gyári mérettel is normálisan használható a kocsi az extrém garázsfelhajtókat kivéve.
Anno volt 1999-es Mazda 323-asom, annak pl. alacsonyabb volt az alja, az leért már a XIII. kerületi trapéz alakú fekvőrendőrökön is, ez a Kia még nem produkált ilyet.
Mivel ráérek, akkor lehet kivárok egy jó 1.6-osra :)
Ja mégegy kérdés: mennyire van ezeknek alacsonyan az alja? Hasmagasság? Lökhárító alja? Csak azért kérdem, mert külterületen lakunk, bár nagyjából jók az utak, de pl tavaly Erdélyben voltam olyan utakon(hegyi, murvás, köves utak), hogy kicsit aggódtam a Corollával. Idén meg Bulgáriába megyünk..
Kicsit ezért is a másik jelölt Suzuki SX4 S cross.. Na azoknak tuti jó a motorja, 1.6 v 1.0 turbo.. De egyelőre drágák, megkérik az árát, majd 1 millióval több. Meg annyira nem jön be külsőre-belsőre a kocsi.
Magát az autót nagyon szeretem, de nem venném meg mégegyszer evvel a motorral.
jól meg lehet indulni vele egyesbe, de alacsony fordulatnál kettesbe hármasba krimi. pl. kifordulsz egy nem annyira belátható kereszteződésbe vagy ilyesmi majd látod hogy jönnek, beletaposol a gázba és nem történik nagyjából semmi. (de tényleg)
az előző hozzáoszlóval egyetértve az ablakokat nagyjából nem lehet lehúzni mert beszakad a dobhártyád még kisebb sebességnél is. (mondjuk én nem vagyok egy ablaknyitogatós úgy hogy ez nem zavar)
nekem a váltójával semmi bajom. (Az octaviámon szarabb volt, a golf plus-ét meg sem közelíti) de egyáltalán nem rossz
én sem vagyok egy gyorsulós száguldozós de ez a motor számomra nagy csalódás.
én a helyedbe mindenféleképp kipróbálnék egyet előtte...addig sztem ne vegyél
Üdv, nekem egy 2016-os 1,4-es szívó Ceed kombim van, szerintem egy teljesen élhető kocsi.
Ami jó benne:
- Csomagtartó praktikus
- Nekem Budapesten, úgy, hogy reggelente 4 km-t viszem a kölköt bölcsibe, és hétvégéken elővárosban, országúton járkálva 6,3 az átlagfogyasztásom a komputer szerint 8000 km-re.
- Érdemes jól felszereltet venni, én a tempomatot és az ülésfűtést, és a tolatókamerát imádom, a nagy LCD kijelzős HIFI teljesen jó, szépen játszik MP3-at pendirve-ról. A gyári navi ugyan csak angolul tud, de egész jó. A telefonnal is jól együttműködik.
- Az állítható erejű szervó is tetszik.
- Nekem barnás metál van (asszem Sandtrack a gyári neve), szerintem kifejezetten jól néz ki vele a kocsi, szoktam fehéret, ezüstöt is látni, abban jellegtelenebb a kocsi szerintem.
Ami rossz:
- Szerintem a váltója nem nagy szám, volt sok japán autóm, szerintem azokban a váltási érzés jobb, ez a váltó a 2005-os Fiestám szintjét hozza talán.
- Nekem elektromos gerinctámaszos, emelhető ülésmagasságú a kocsim, de utoljára ennyire a Skoda Feliciám ülése törte a derekam 18 éve. Amúgy a kárpitja tartós, nem is izzaszt vészesen, még az üléspozíció is teljesen jó, mégis rossz a hátamnak, akárhogy állítgatom.
- A start-stop rendszere szerintem elég szar, képes üresben gurulásnál lekapcsolni a motort. Nekem mindig első dolgom kiiktatni, ahogy beindítottam a kocsit, de sajnos néha elfelejtem.
- A gyári alufelni rászorult a kerékagyra fél év alatt a 2 éves kocsin, a gumis nagykalapáccsal verte le a kerekemet...
- A kocsi lehúzott ablakokkal baromi rosszul szellőzik, "bubog" a menetszél bizonyos ablakleengedési helyzeteknél, vagyis áprilistól szinte folyton klímázni kell őszig.
- Bekapcsolt klímával, 6-osban 120-ról már nem igazán gyorsít ki túl vehemensen, de összességében szerintem jó hozzá ez a láncos motor, én sokkal kevesebbet vártam tőle. Budán lakom, de hegymenetben is normálisan megy, igaz ilyenkor huzatom 2-esben, de bírja szerencsére. Olajat nekem eddig 28 ezer km alatt nem evett láthatóan.
A közeljövőben (fél-1év) szeretnék venni egy Hyundai I30-ast vagy Kia Ceed-et. Benzinest, és lehetőleg kombit. Az 1.6os szívó motort preferálnám, de az úgy nézem Kia-ban nincs, Hyundai-nál is ritka, az 1.4-essel viszont Dunát lehetne rekeszteni.. Tehát lehet hogy egy jó 1.4-essel kell beérnem.
Nem vagyok hajtós, meg Alföldön lakunk, de szoktunk kirándulgatni hegyekbe, de alapvetően nem fullra pakolva. Hosszabb távra venném a kocsit, ez kb 10 évet jelent, 8-10. Tehát akár család is lehet addig. Sztetek elég lenne nekem az 1.4es? Most 1.6 vvti Corollát hajtok 10 éve, de igazán itt sem használom ki az erőt, persze néha jól jön.
Vannak e ezeknek valami típushibái? A motorok láncosak vagy szíjasak? Olajevésre hajlamosak? Stb? Rozsda?
A két kombi hosszra, súlyra megegyezik? :) Esetleg, ha már 1.4es, akkor a kisebb súlyra törekedve, érjem be egy 5 ajtóssal? :)Igazából lehet h az is elég lenne, a hangsúly inkább azon van h ne sedan legyen :) Az meg ugye itt nincs :) Itt meg akkor már az a nyerő, amelyiknek nagyobb a kuffere, az meg a Hyundai nem? Mind1, ezeknek utána tudok nézni. Egyébként úgy nézem mintha a Hyundai-ok olcsóbbak lennének valamivel.
Csak érdekességképpen: én is most voltam első éves szervizen, 1.6 GDI JD SW DCT. 199 € (fix ár) volt az olaj és a szűrők cseréjével, ingyenes ablakmosó feltöltéssel (FIN). A gépnek semmi baja, amit mondjuk reméltem és tapasztaltam is; 13.000 volt benne, a következő szerviz 28.000-nél vagy 1 év múlva esedékes. Kicsit izgultam, mert a hifi miatt elég sok anyag beépítésre került, melyek egy része azonnal látható (akkuról vezetett vezeték, biztosítékház, szubláda), másik része viszont rejtve van (hangszórók, ajtószigetelés, és az erősítő is befért a hátsó alsó rekeszbe), de nem érte szó a ház elejét, sőt, meg is dicsérték a beépítést. Fingers crossed... Illetve egy hibát mégis jelentettek: a rendszámtábla-világítás meghalt, de ezek általam beszerelt ali-ról beszerzett LED-ek, sajnos vackok (v.ö.: a tolatólámpákat is kicseréltem, azok tökéletesek azóta is, és valóban "szuperfényesek"). Nem is tudom, de a LED-es hátsó helyzetjelző mellett a sárgás fényű eredeti izzók valahogyan "furán" mutatttak. Mindegy, visszarakom az eredeti izzókat, és rendelek LED-eket.