Köszi a segítséget,de asszem nekem egy mercire fáj a szívem.Ma is majdnem összejött egy 124-es 3000-es 70ezerért,de elvitték előlem.Ha ilyent tudsz vagy 2,4-est ami nem füstöl és olcsó szólj légyszi.Nem sürgős,úgy döntöttem addig rendberakom a kasznit.Idén úgysem használnám.
A Sofim motorra(Fiat 2,5-2,8)szerintem rámegy az Aro váltó, és a felfogatásai is nagyon hasonlóak. Tudtommal gyárilag is szerelték ezzel a motorral őket. Van belőle szivódizelben is közvetlenbefecskendezéses, az Ivecokban volt, de én mindenképp turbósra szavaznék, kevesebbet fogyaszt, és nyomatékosabb.
Szia:).Terepváltó nem kell már,csak ötlet kellene hogy milyen motort rakjak bele.És hogyan?
Ja amúgy hogy kell itt írni névreszólóan,a hozzászólás ,úgyértem hogy ha mondjuk neked akarok írni akkor mit kell csinálni hogy kiírja mint a többieknél hogy neked írtam???
Szép darab,ez biztos örökös darab egy terepjáró alá.Én majdnem így jártam egy 69-es terepváltóval,olyan volt az is hogy autót még nem látott.Csak későn ébredtem és elvitték.
Robur 4 lehatásos terepváltó eladó. extrém off-road célra kardános csörlőt meghajtani! áttétel felezőbe 1,8:1 csak a hátulját is le lehet felezni.kb 400 lóerőig tartós darab. súly 58 kg. A Német szerint kocsira még nem volt felszerelve!!! Ami igaz lehet mivel ha belenézek az olaj beöntő lyukon akkor a fogaskerekeken látni lehet a szikra köszörű nyomait vagy marógépét mind 1 olyan a fogaskerék felülete mint henger falán a honolás!! ÁR:120 000 ft postázás futárral megoldható! tel:0670 58 48 250
De szerinted kapott hozzá? Mert utólag gyártott szervizkönyvet hamarabb adják, mint a fasználati útmutatót.
A legszebb, amikor valami haszongépjárműre úgy keresnek gépkocsivezetőt, hogy gyere be, megyünk egy kört, oszt, ha jó, akkor fel vagy véve. Velem gondban lennének, mert úgy kezdeném, hogy kérem a könyvet, és holnap jövök próbavezetésre, addig átnyálazom. Aztán csodálkoznak, hogy többet költ a munkáltató javításra, mint munkabérre.
A szabadon futo az az alkatrész ami a felni közepén lévő lnagy furaton átjön és látszani kellene ha nincsen a felnihez védő kupak vagy ha a felniközepe nem zárt.De melyik oldali lesz a hibás azt csak ugy tudjátok meg ha aBoarhunter kolléga tanácsait követitek anyóssal vagy anélkül.Kocsi hátulját akasszátok el hogy kaparjon és akkor ki kell ,hogy jöjjön hova megy el a hajtás elől.
Kedves papuaz, igazad lehet, mert tolatással kell kikapcsolni, és az első jobb kerék környékéről jött egy finoman kattogó hang, azt hittem csak kavics szorult a gumiba, ezt még aszfalton próbáltuk. Szóval így veri át magát a renszer, hogy oda koncentrál, érdekes, olvasgattam már sokat fórumokon, de még teljesen zöldfülű vagyok. Esetleg valami tanács, hogy hogyan néz ki az a "szabadon futó" és hogy hol keressem pontosan ? Köszi szépen és az anyóstesztet is szívesen kipróbálnám :D
Mindenesetre nem hátrány az anyóst szépen eléfektetni, lelkére kötni, hogy nézze erősen az első féltengelyeket, forognak-e, oszt szép lassan elindulni felé.
Szia!Ha automata stabadonfutóval szerelt akkor berakod öszkerékbe majd előre menet és kapcsolnia kell van olyan amit ugy tudsz kikapcsolni hogy tolatni kell hozzá(mitsu L-300)ha nem kapcsolt be valoszinü,hogy valamelyik oldali szabadon futo megadta magát és oda ledifferál az első difi.Javítása csere.Remélhetőleg csak ennyi baja van nem féltengely és nem terepváltó probléma.
Elöl a automata, vagy kapcsolható agyak vannak? Lehet, hogy át kell váltani a keréknél és akkor lön 4x4. Fényképezd le az első kerekedet, küld be a fórumba, megszakértjük.
Sziasztok sárgyúrók! Nemrég vettem egy 1997-es Kia sportage-t 2 literes TD motorral. Nagyon olcsó volt, tudtam, hogy valami javítandó lesz rajta. Ma kipróbáltam es rájöttem, hogy nem működik a 4X4 meghajtás, csak a hátsó kerekek kapartak a sárba 4H és 4L fokozatban is. Valakinek esetleg tapasztalatok a javításról? Nagyon kevés anyagot találtam a kocsiról interneten, és a környéken sincs senkinek hasonló. Még talán annyit, hogy hogyan van ez a tolatásos rendszer a terepváltónál? Tudom hogy nem sok köze van a sportage-nak az off roadhoz, vadászatra vettem, ha nem hagy ott a fölázott földúton, akkor elégedett lehetek vele. Előre is köszi a segítséget!
Mint mondottam a vasboltos bevásárolásomat. Motorhoz kértem a legvastagabb láncot. Amikor az eladó elcsippentette, abban a pillanatban villant be, hogy ezt meg most mijafaszér vettem meg? :-)
Védelmet, IMHO, gumilopás ellen nem ad, megfeszítve a tartókengyel fog törni. Ezt saját kocsin az emberfia nem szívesen teszi... Tehát, IMHO, a lopóst nem akadályozza, de téged gumicsere esetén akadályozhat, ha mégis rárohad és éppen nincs nálad a terepen flex. Mert a lakatszárat elfűrészelni, bár lehet, de emberpróbáló...
Nekem off-road nélkül rohadt rá. A lakatszár mellett is bele fog menni elég víz és sár.
Nem lebeszéllek, csak leírom, hogy én hogy jártam...
De konkrétan melyik AT mintával? Mert az nem mindegy (és a fotóból sem derül ki)! A BFG AT pl. elég markáns darab, míg a Pirelli Scorpion ATR-re a gyártó odaírja, hogy off-road, de az full utcai típus. Szóval az AT sok gyártónál csak amolyan szlogen, amivel a terepjáró méretű abroncsokat illetik, de inkább SUV papucsok utcára.
Pont most anyáztam. Szabdban alszik az utánfutó, előbb voltunk vele szajrét hozni, a láncot praktikusan lakattal zárom, nem karabínerrel.
Itthon meg alig bírtam kinyitni, majdnem fűrész lett. Ez akkor jó, ha az 5 méteres készülékkel valahova beszorulok, és nagy hirtelen le akarnám kaccsolni, hogy majd kézzel belököm, oszt nem engedi el a zár.
Gondolom itt a cikkben szereplő autón meg valamilyen emelőszett van.(O.M.E.),sajnos a gumik méretét nem tudom,valószínüleg a gyári 16-os alufelniken vannak,azt írja hogy 30"átmérőjű.Lehet hogy nem 215/70r16-os,hanem szélesebb/ballonosabb.Ezt az emelési tanácsot megfontolom a jövőben.
"Sztem ez nem úgy néz ki mint amit elemelsz a kasznitól pár pogácsával ..."
Szerintem sem. A legegyszerűbb a rugóval játszani, rugókovács, nagyobb rugó, másik autó rugója stb, a lényeg az, hogy kis emelésnél talán a lengéscsillapítót még nem muszáj feltétlenül cserélni. Mondjuk 2 centit érdemes így húzni, aztán a jelenlegi gumik elkoptatásakor mehet alá az 1 vagy 2 mérettel nagyobb átmérőjű gumi, azzal is van 1-1.5 centi nyereség, így végeredményben 3 centi körüli emelés megvan, kis pénzből, nem feszegetve a technika határait. Azt hiszem 19 centi a Grand Vitara hasmagassága, 3 centi már 15%-os emelés, és sokat számít, nagyjából a 20 centi környékéről 25 centi környékére emelés az, amit könnyebb terepen a leginkább megérezni (pickupoknál legalábbis ez szembetűnő különbség).
Azt írja, hogy "unibody construction with a built-in ladder frame", ami szerintem virágnyelven az "önhordó kasztni, zártszelvénnyel megerősített padlólemezzel" magyar megfelelője. Mint a Freelandernél meg a Pajero Pininnél.
A pogácsát az alváz és a kasztni közé kéne tenni a GV-án, hogy elférjen nagyobb kerék, akkor az emelés is megvan és a futógeo sem megy el. És még jól is néz ki. Na? :-)
Ha terepjárót akarsz akkor miért nem azt vettél. Ezt meg hagyd így ahogy van. A suzuki mindent kidekázott. Atom berakott két erősebb gátlót, erre letörött mindkét gátlótartó. Ne alakítgasd, csak rosszabb lesz.
Itt a kép a ford explórerről,még mindíg eladó,nem az enyém csak megkértek hogy tegyem fel.4.0ccm benzines motor,difizáras hidak,króm felnik,asszem amerikai széria,van rajta kasznis munka,szélvédő törött meg a bal első üveg a többi türhető.Ára 350000 FT alkudni lehet.csere is érdekel gaz,uaz stb,mid van??
Látom, szemezel haspánccéllal is. Ha sokat használod országúton, autópályán, és csak NAGYON ritkán terepen, és ott sem extrém módon, helyen, akkor nem jó gondolat szerintem.
Nagyon sok levegő jön-megy az autó motorterében, váltója körül alulról, amik ezeket mind hűtik.
Országúton nagy fordulatnál meg főleg jobban melegszik pl. a váltó is, mint terepen félegyben nyönnyögve. A haspáncél ezt megöli. Nagyon meleg lesz a mechanikának. Terepen még elmegy, de ha sokat mész tempót, akkor nem jó megfejtés.
Vallom, hogy az emberek az autóikat bizonyos szempontból messze alulértékelik, más szempontból meg túlértékelik.
Illetve a legjobb fogalmazás, hogy az emberek többsége az összkerékhajtású autók témájában totálisan tájékozatlanok.
A legtöbb ember a szükségleteihez képest vagy olyan autót vesz, amik messze-messze többre képesek, mint amit ők ki akarnak belőlük autózni, vagy a teljes tájékozatlanság miatt megvesznek olyasmit, amik kevésbé alkalmasak a céljaikra, mint más típusok.
Kicsit kifejtem, mire gondolok ezzel a két sztorival:
1. Telekre kell járni, ahol meredek és néha saras is kicsit dűlőút.
- namármost, ami a hétköznapi józsibácsinak meredek, saras dűlőút, ott egy gyakorlott terepjáró ember egy hétköznapi személyautóval is felmegy. Télen nem egyszer, nem kétszer mentem fel Kismaroson a hegyre, még ónos esőben is a Citroennel, vagy a hátsókerekes Omegával. Téligumi, ballábfék, lendület.
Ez az a téma, ahol az emberek messze alulbecsülik az autót. Egy akármilyen összkerekes autó is sokkal többre képes terepen, mint a laikus gondolná.
Esetedben a Vitarára vennék egy garnitura AT gumit, és GYAKOROLNÉK. Kurva sokat ismerkednék a tereppel, mert a hétköznapinál egy kicsit is bonyolultabb terepakadályon nem az autó visz át téged, hanem TE az autót. Ha nem tudod, mit csinálj, a legjobb terepjáróval se fogod tudni leküzdeni az akadályt. Ha meg tudod, akkor a vitarával AT gumival is körbe fogod autózni a kezdőt, aki mondjuk egy komolyabb autóval, MT gumival van ugyanott. Szerintem terepen a helyzetek megoldásában nagyjából 70-80%-ban van jelen a sofőr tudása, a maradék az autó képessége.
2. Nagy cuccot kell vontatni, lószállítót, hajót, ilyesmit:
Erre általában megveszik a Navarát, meg a többi pickupot. A legnagyobb melléfogás, amit lehet. Ennyi erővel egy hátsókerekes turbós Volvo-val is húzhatná, az is erős, és ugyanúgy tud húzni. Szarul. Nagyot vontatni állandó összkerékhajtás való, mert azzal lesz biztonságos. Aszfalton meg egyik kapcsolható összkerekes autó se szeret ugye működni. Ne tudd meg, hány olyannal találkoztam, aki megvette a Navarát, november elején berakta összkerékbe, márciusban kivette belőle, és csodálkozott, hogy miért kellett másfél-kétévente osztóművet cserélni benne... hát, izé...
Szóval tegyél rá egy jó AT gumit, és tanulj meg terepen vezetni. A Vitara meg BŐVEN messze ki fogja szolgálni a terep-igényeidet, messze többet tud, mint amire szükséged van.
Köszi,de a BFG AT gumi 35eFt/db lenne(215/70r16)méretben,de csak gumicserekor lenne aktuális.A tulaj,akitől áprilisban vettem,azt mondta hogy tavaly voltak cserélve.(A DOT számot nem találom.Majd jobban megnézem,hogy tényleg mikoriak.
Ha reálisan gondolkodok akkor nekem a jelenlegi Bridgestone Dueler H/T gumik is megfelelnek(ahol én járok az autóval).(De van amikor nem reális,amit csinálok :)).
A rács felejtős, itthon nem könnyű legalizálni. Az országon belül van, ahol nem szólnak érte a sünök, máshol meg harapnak. Na meg mire használnád? Mármint azon kívül, hogy fel lehet rá rakni 2 körlámpát, amit szintén nem használnál semmire.
Jó elmerengeni róluk,de valszeg semmi több nem lesz belőle.Egy ilyen első gallytörő a kiegészítőlámpákkal azért tetszene,aztán gumicserekor BFG AT-re váltás.De még ezek sem biztosak.A futóműtuning lehet hogy sohasem lesz meg.Még ott tartok mint a személyautóknál:kresz tartozékok,gyári kerékőr,üléshuzat,a téli gumikhoz pedig felnigarnitúra beszerzése.Aztán majd elválik...
Néha vadászatra, egyszerűbb erdei/hegyi utakon, mezőn, stb. Tehát, nem kimondottan off-road, legalábbis, amit ezen a fórumon az off-road alatt értenek. Ahol ez a gumi nem megfelel, oda én nem vinném a GV-t, mert nem arra való.
Azért ezekkel a webshopokkal vigyázz, mert sokszor filléres cuccokat is súlyos tízezrekért adnak. Nehogy úgy járj, hogy megtetszik mondjuk egy snorkel, aztán megveszed jó drágán, amikor meg megjön, eszedbe jut hogy ezt te is meg tudtad volna csinálni/csináltatni fele ennyiből, hasonló minősében, és kinézetben
Eddig egyszer éreztem valamit,mintha az alján leéer volna valamelyik alacsonyabb alkatrész.A képen nem látszik,feljebb az emelkedős szakaszon az egyik szőlőtulaj,hogy a személyautójával ha ráfordul a terciára, ne nagyon döljön meg az autó, rakott az útra egy (rézsüt)+emelkedő.Amíg nem volt letaposva,addig pl:a hegyszomszéd széria Samu-ja is leért(állítása szerint).Hihetetlen hogy milyen meggondolatlanok néha a gazdák...Persze így a személyautók végigszántják ezt a részt:).
Ja, 1000$ (ausztrál dollár) a 4 centis emelőszett, vagyis közel negyedmillió Ft-ért kapsz 4 centit, munkadíj és postaköltség nélkül.
Van egy olyan érzésem, hogy te is beleestél abba a hibába, amibe olyan sokan: "Áh, nem kell nekem komoly terepjáró, csak eső után is fel szeretnénk menni a szőlődombra". Aztán: "Melyik gumit válasszam, ami picit jobb terepen?"
A következő fázis: "Pár centit emelnék rajta, mert jól jönne néha."
Ez követi a "Nagyobb átmérőjű MT gumi kell, és a snorkelt is megcsinálom, ha már arra járok."
Végül jön a "Jó lenne egy csörlő, de ahhoz már egyedi lökhárítót csináltatok, meg akkor a kipufogót is kivezetem oldalra, és persze muszáj az emelési pontokat is kialakítani körbe, na meg ha már szerelek, akkor..." fázis.
Vigyázz, ez egy csúszós lejtő, nagyon sokan lecsúsztak már rajta. :)
Az szinte mindegy, a lényeg az, hogy egymástól két függetlenül mozgó féltengelyed van, mely a magasság (a valóságot egyszerűsítve a rugóhossz) függvényében zár be szöget a diffivel és a kerékkel, nyilván a csuklón keresztül. Ha nagyon megemeled a gépet, akkor ez a szög is megnő, kb. úgy, mint amikor a csuklódat behajlítod. Nyilvánvaló, hogy bizonyos határszögön túl már nem beszélhetünk optimális erőátvitelről, ahogy te sem tudsz teljesen begörbített csuklóval ugyanúgy dolgozni, mint normális kéztartással. De ez csak a sztori egyik része, a másik a futómű többi komponense. Ott van például a kerékdőlés vagy a fékcsövek kérdése és még lehetne sorolni. Egy merevhidas konstrukciónál teljesen máshogy mennek a dolgok, ott más jelent problémát, másra kell figyelni.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az emeléssel azért változnak az autó menettulajdonságai is. Például magasabbra kerül a súlypont, aminek hatásait gondolom nem kell részletezni. Na meg lehet, hogy egy bizonyos mértékű emelés országúton nem jelent gondot, de aztán terepen megrúgatva meg gyorsan előjönnek a gyengeségek.
A Grand Vitara nem vérbeli terepjáró, egyszerűen a futóműve is ezt sejteti. Ettől függetlenül kapható hozzá mindenféle "off-road tuning", pl. extrém emelőszett is. Ha viszont hosszú élettartamot akarsz a kocsinak, akkor nem emelsz rajta sokat, inkább egy kis emelés+nagyobb gumi, és máris szereztél 3-4 centi előnyt. Ami a gyári 19 centis hasmagassághoz képest máris 20%-os emelést jelent. De a mindenféle emelőszett + nagyobb gumik + munkadíj árából már kis túlzással kijön egy játszós Suzuki Samurai, és az terepen feltörli a padlót a Grand Vitarával.
A legfontosabb kérdés viszont az, hogy valóban kell neked a nagyobb hasmagasság? Ért már le terepen az alja/orra a kocsinak?
Bár a Lada Niva és a Grand Vitara futóműve sokban különbözik, érdemes elolvasni ezt a cikket, ahol a Niva emelési módszereivel foglalkoznak. Sokat lehet belőle tanulni.
A snorkel jól nézne ki.Gondolom a sárvédőt ki kellene vágni.Ha jól átom maradhatna a gyári légszűrő is a házzal,mert erre csatlakoznak rá gumicsővel:Közben ezt is találtam,távoli kontinensen...:http://www.outdoorauto4x4.com/b/30292/1/suzuki-ngv.html
Elöl független,hátul csatolt ha jól tudom.Esetleg a rugók fölé,vagy alá ha rakna az ember 20-30mm-es pogácsát,az a dolog nem működne?Mutatok néhány képet érdekességként.Ezt az autót most árulják.A tulaj úgy írja hogy amcsiból hozattak be hozzá 2,5collos emelőszettet.A gyári 225/65r17-es abroncsok helyett meg 245/65r17-es vann fönn(AT-s).Ezt az emelést sokallom egy picit:
Ááá, lájtos volt, csak valakinek nem tetszett, hogy a Halőrrel viccelődünk. Semmi durvulás. Bár jobban belegondolva, ma egy levágott pontyfejjel ébredtem az ágyamban, ez vajon jelent valamit? :)
Persze, mert a Jimny elöl-hátul merevhidas, de most Transzformátor (talán 3. generációs) Grand Vitarájáról van szó, annak meg (ha emlékeim nem csalnak) független felfüggesztése van mindenhol, a régi Vitarával ellentétben hátul is, szóval nagyobb emelésnél itt szimplán egy rugó+gátló csere nem elég.
Sokat tényleg nem szabad emelni, mert felborul a futóműgeometriád és nem fogja szeretni a féltengelycsukló sem. 2 centi belefér.
Egyszer ülj be valaki mellé, akinek legalább valami masszívabb AT vagy rendes MT gumija van, és utazz vele 20-30 km-t. Aztán a tapasztalat alapján gondold végig újból a gumikérdést. Persze a te dolgod, csak van egy olyan érzésem, hogy nem még rázta a beled egy masszívabb mintázatú gumi, ezért vonzódsz annyira aszfaltos körülmények között a félterep gumik iránt.
Ha a látvány számít, akkor eleve bukta van, mert a Grand Vitara a legdurvább gumikkal sem lesz elég "offroados". De ha dögösíteni akarsz, akkor vegyél rá snorkelt és keresőlámpasort, ugyanúgy nincs haszna egyiknek sem aszfalton, mint a haspáncélnak és az AT guminak, de legalább a menetkomfort nem változik.
Az emelési lehetőségekről érdeklődtem a jimny.hufórumán.Azt mondták ne csináljak az autóval semmit,mert ez inkább személyautó mint terepes:).Egyébként arra gondoltam hogy pogácsákkal 20-40mm körüli emelést még talán könnyen ki lehetne vitelezni.
Nekem anno az egyik Mazdámon volt gyárilag egy motor-, és kartervédő lemez. Aztán egyszer egy szerelés miatt leszedtem, és nem került vissza. Sem előtte, sem aztán nem volt gondom, igaz nem padkáztam meg, nem futottam fa/betontuskóra, nem verődött fel semmi stb. Országúton szerintem kicsi a jelentősége, de átlagosan használt terepjárókon sem gyakran látni, mégsem panaszkodnak, hogy naponta kapna léket az olajteknő vagy horpasztanának váltót. Na meg a hozzáértők azt mondják, az sem mindegy, hogy milyen anyagból, milyen kialakítással készül a páncél, mert el lehet szórni egy rakás pénzt, aztán mégsem lesz jó a végeredmény.
Szerintem inkább egy diszkrét (pár centis) emeléssel kezdj, a nagyobb hasmagasság értelemszerűen távolabb tartja a géptől a terepakadályokat, és egyben javul a terepjáróképesség is.
Itt a széria gyári védelem:.Itt látszik hogy a vízhűtő alatt van egy burkolat,meg a karter alatt,az első diffi alatt nincs.Igaz a futómű fém kerete elég masszívnak tűnik.És az említett alkatrészek fölötte vannak.Itt pedig a kapható acél páncél:első képen a motorvédő,másodikon+a váltó,osztómű,központi diffi páncél:.
Köszi az infókat.Egyébként a gumiváltást csak akkor gondoltam,ha a jelenlegi gumik elkopnak.Akkor majd tiszta lappal kipróbáltam volna a BFG AT-t.Igaz ahogy jól gondoltad,nem hiszem hogy szükségem lenne a komolyabb mintázatára.Még lenne egy kérdésem:a gyári motorvédő(inkább talán porvédő) műanyag elemek nem valami bizalomgerjesztőek.Független cégtől lenne 3mm-es acéllemez komplett motorvédő+esetleg váltó(osztómű,központi diffi)védő.Az említett közlekedési módban érdemes lenne-e szerinted legalább a motorvédőt beszerezni?Az én elgondolásom hogy közútra is hasznos lenne.
Mivel többségében országúton jársz és emlékeim szerint nem is terveztél komoly terepezést, ezért szerintem felesleges váltanod. A BFG A/T egy "félterep" gumi, ami kb. olyan, mint a négyévszakos, vagyis elvileg mindenre jó, gyakorlatilag semmiben sem eléggé. Országútra (és ritkán sáros szőlődombi útra) felesleges az AT, rendszeres terepezésre meg kevés, oda MT (Mud Terrain) gumi való. Télre meg téli gumival jársz a legjobban országútra, a terepgumik hajlamosak csúszkálni, "korcsolyázni". A legtöbb AT gumit minden évszakra ajánlják, látni is arcokat (pl. felénk néhány e-on pickup), akik kocsiján pl. BFG AT van télen-nyáron, de nem ez a jellemző.
Írtad, hogy van téli és nyári szetted is, a kocsit pedig alapvetően országútra használod. Tehát a lehető legpraktikusabb konfigurációd van gumi terén, én nem változtatnék ezen addig, amíg nem kerül előtérbe az off-road. A pótkerék nem szempont, ha váltóméret (tehát egyezik az átmérője az autón lévővel), akkor nem gond, ha más márka más mintázata, legalábbis az első gumisig. Ha megállít a rendőr, mutathatod neki a lyukas gumit, és el fog engedni, nem köt bele az egy tengelyen lévő eltérő mintázatba. Persze ha 1 hét múlva megint megállít, és még mindig a lyukas gumit mutogatod, na az nem nyerő. De ha a pótkereked is egyezik a tengelyeken lévőkkel, az a legtisztább ügy (a márkánként meglévő méretbeli eltérések és a későbbi értékesíthetőség szempontjából).
Sziasztok.Érdeklődni szeretnék gumiabroncs ügyben.(A Grand Vitarámat nagyrészt országúton használom).A BFG All Terrain abroncs az milyen útviszonyokra való?(félterepre saccolok)Azért kérdezem,mert olcsóbb lenne mint a jelenlegi Bridgestone Dueler H/T abroncsom,és kicsit komolyabbnak is néz ki.Használhatnám-e télen is?(jelenleg van téli-nyári garnítúra gumim).Esetleg fogyasztásban lenne e különbségem?Meg mivel állandó összkerekes a vas,ha defektet kapnék valamelyik BFG AT-re,de mondjuk a pótkerekem B Dueler H/T akkor azért így közlekedhetek-e mondjuk a gumijavítóig?Utóbbira egy másik fórumon azt a választ kaptam hogy mehetek így,mert a nyitott központi diffi megoldja ezt a problémát.Elnézést a láma kérdésekért.Üdv:Joci.Közben találtam néhány képet ezzel a gumival,az autót erdészet használta:.
A Halőr-é,de ezt már ő is csak extrémspeciálladogarainforestchallengen használja de akkor is csak azé mert zurückbe nyomja és alázza a sok béna boggerest meg silverstone mt117extremest:O)
Szerintem kezdjünk rá licitálni!Nem tudni milyen a méret most már nem is érdekel de nekem kell mert ez az igazi!
Kavicsos úton azért forog meg egyébként, mert amikor finoman elkezdesz kanyarodni, akkor leoldja a locker az ívkűlső kereket, aztán ahogy gázt adsz, a mechanikát utoléri az ívbelső kerék, és azonnal össze is zár újra, ezért megrúgja az ívkűlsőt is egyből. Szóval olyankor nem kell meglepődeni, nem azért pörög ki, mert eldifferál, hanem mert hirtelen hajtani kezdi megint a kövér gázadásra az addig leoldott kereket is. :)
Az ARB-d sokáig fogja bírni, mert nem sokszor lesz dolga a Detroit mellett. :)
Szerintem baromira lehet élvezni azt, hogy csak menés van, mert az automata zár megoldja a dolgokat anélkül, hogy neked akár csak fel is tűnt volna, hogy van megoldanivaló.
Hosszú várakozás és némi komplikációk után végül bekerültek a difizárak a helyükre.:))
Hátulra Detroit Locker előlre pedig ARB került. Sajnos az első EZ lockert nem lehetett beépíteni a "kínai ARB-re" pedig sokat kellet volna várni így fájó szívvel az ARB mellett döntöttem. Ehhz kapcsolódik a kérdésem is. Van valaki aki kompresszor nélkül csak tartályról használja? Mennyire érzékeny a zár ha nem stabil nyomásról van működtetve? Gondolok arra, hogy 7 és 6 bar között változik a nyomás. Nekem most egy kb. 4-5 l-es tartály van beépítve és így elsőre nagyon tetszik. Egy feltöltéssel 20-30 kapcsolást bírhat. Ha nem beszéltek le róla akkor marad így:)
A hátsó Detroit is nagyon tuti. Semmi hangja sincs, pedig nehezen hittem el, hogy nem fogok kanyarodás közben kattogást hallani. Körforgalomban sem veszem észre, hogy másként viselkedne az autó! Egyedül kavicsos úton, kanyar közben gázt adva hallom, hogy ki-ki pörög valamelyik kerék (de csak egészen kicsikét).
Így most már alig várom, hogy felázzanak az utak és élesben is lehessen őket faggatni:)
Valaki ajánlotta itt a fórumon nekem K.barcikán a Startmarketinget. Köszönet érte!
Jól, és korrektül dolgoznak! Legközelebb is hozzájuk vinném az autót, habár remélem ez egy darabig nem fog bekövetkezni :)
AZ új akciós modell ESCAPE12000 lbs, ideális felhasználási területe terepjárókon, önmentő csörlőként, autómentőkön munka eszközként. Nem tartalmaz műanyag alakatrészeket, ezért strapabíró és hibamentes működést várhatunk a csörlőtől éveken keresztül. A kapcsolódobozt (relédobozt) bárhova fel lehet szerelni a járművön, hogy védjük a víztől és a párától vagy két rúd (tartozék) segítségével a csörlőre is felszerelhető.A csörlő CE tanusítvánnyal rendelkezik és 2 év garanciát vállalunk rá. A szett tartalmaz: 1 db ESCAPE 12000lbs (5443kg) csörlőt feltekert drótkötéllel, relédobozt a bekötéshez szükséges összes kábelekkel, 3,7 méter hosszúságú kézi vezetékes távirányítót, széria tartozékként 50 méter hatótávolságú rádió távirányítót, kötélvezető görgős ablakot, horgot, a felrögzítéshez szükséges csavarokat.
70 3384260 talán ezen eléred a jimny árust.Babod nekünk jóó volt,mi jól éreztük magunkat.Fotókat nem találok magunkról.Pedig siratófalaztam és sárgyorsultam is.
Jó, de azt legalább húzhatok vele? Ha elfogadjuk (pontosabban elfogadják), hogy valóban csak egy segédeszköz az emelve vontatáshoz, akkor nincs baj - azt leszámítva, hogy üresen hogy szállítod. Ja, és ha nem kell neki valamiféle bevizsgálás - ami sztem kellene kelleni. :-)
De különösebb erőltetés nélkül belefér a pótkocsi fogalmába, így viszont önmagában rendszámköteles.
Ha kutyával, akkor az pótkocsi a KRESZ fogalma szerint, akkor viszont Bécsi Egyezmény: "Ha a gépjármű egy vagy több pótkocsit vontat, a vontató jármű rendszáma az egyetlen pótkocsin, vagy az utolsó pótkocsin legyen, ha azok nincsenek nyilvántartásba véve."
Csakhogy a az el nem romlott autót üzemanyagspórolás vagy helyhiány miatt vontató autó kombója nem járműszerelvény (a KRESZ szerint legalábbis), mert nem egy vezetővel vesz részt a forgalomban. Innentől nem is jogsikérdés szerintem.
A Nyuszy által említett kutya és vonó3szög esete viszont már járműszerelvény.
Már rég kiszúrtam, hogy ezt is jól megfogalmazták:
D1: legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű bármilyen vontatmánnyal is
Tehát ebben benne vagy.
De:
D2: a 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint járműszerelvény (gépjármű és vontatmány)
Azaz ebben is benne vagy.
:-)
A D2 úgy lenne korrekt, mint a D1: a 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű bármilyen vontatmánnyal is.
Sztem ezt is akarták kifejezni (ha ide akarnák sorolni, úgy lenne egyértelmű, hogy a 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb együttes tömegű gépjármű, valamint járműszerelvény (gépjármű és vontatmány)), csak nem sikerült. Mondjuk ez nem meglepő azután, hogy a legújabb KRESZ-módosítás szerint autópályán már nem kell besorolnod a gyorsítósáv végéig a szélső sávba, lehet később, a leállóból is... :-)))
Jó a téma,örökös vita tárgya.Kérdeznék én is.Nakam vajon milyen katagóriás pályamatricát kell vennem,ha az autóm bruttó össztömege 2 800 kg és 2 tonna össztömeget vontatok?A mérlegelt salyát súlyom,2.6 tonna.csak a vonó járműnek..d 1 3.5 tonnáig jó.D2 meg már dupla pénz körül van.Babodról majd húzok vissza 1 patrolt,ami már a 2 tonna össztömegbe,trélerrel együtt elég nehezen fér bele.Vagy hozzam el a volt trailemet,mert annak 2.7 tonna volt a bruttója? Mi a biztonságosabb,rendőri megfontolásból?
Egyébként az én értelmezésem szerint úgy van, hogy létezik olyan, hogy egyéb vontatmány, bár nincs normálisan leírva, hogy mi az - tehát szerintem minden, ami nem pótkocsi, vagy mezőgazd. vontatmány, és vontatva van, az egyéb vontatmány lesz.
Nincs szabályozva, hogy mivel, mekkorával lehet vontatni, mennyivel, hol, tehát gyakorlatilag bármivel, bárhol, bármekkorát, hiszen nincs tiltó szabály.
Ami probléma, az a jogosítvány része, a jogsinál ugyanis egyértelműen és nyilvánvalóan le van írva, hogy melyik kategóriákkal milyen járművek és járműszerelvények vezethetők, és sajnos sehol sincs olyan, hogy bármiből, és egyéb vontatmányból álló szerelvény.
Tehát gyakorlatilag az van szerintem, hogy bármilyen járművekből lehet csinálni jármű és egyéb vontatmány szerelvényt képezni, cska éppen nincs élő ember, aki jogosult lenne ilyen járműszerelvényt közúton vezetni.
Nyilván nem, hiszen a kresz egyértelműen definiálja, hogy mi a pótkocsi.
Volt erről tavaly egy hosszú vita a szégyentáblán, érdemes visszaolvasni.
Én azt mondom, pontosan a vonóháromszöggel húzott el nem romlott gépjármű az "egyéb vontatmány", amiről viszont sajnos kurvára szőrmentén nyilatkozik a kresz, meg hogy milyen jogsival lehet húzni olyat, meg hogy milyen járművel lehet olyat húzni, és hol, és mennyivel.
Tákó szerint az egyéb vontatmány az olyan, mint a gurulós eke, meg az ilyenek, de az szerintem nem, mert az a mezőgazdasági vontatmány, ami külön létező dolog, és ahhoz van külön vizsga, papír, a gépkönyvbe is be van írva, hogy mi vontathatja, meg ilyesmik.
Szóval szerintem az van, hogy ezt egyszerűen elfelejtették kifejteni normálisan a kreszben.
Az ilyen gépkocsival, "B" kategóriás, nem kezdő vezetői engedély birtokában könnyű (a forgalmi engedélyből megállapíthatóan legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű) pótkocsit korlátozás nélkül szabad vontatni. Az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege így elérheti a 4250 kg-ot.
keresek 16/6"-os vasfelnit: 108mm (vagy kicsit kisebb) közép, kb. ET31 és 139,7 osztókörrel, ha esetleg van valamelyikőtöknek elfekvőben egy gari, azt átvenném. (2. szerias pajeróra)
Én mondjuk akkor már úgy csinálnám, hogy egyre mélyülnének és keskenyednének az árkok, oszt az nyer, aki a legmesszebb jut. Csörlőt használni nem ér, persze.
Ha jól tudom, mindkét esetben a vontatási szíbályok érvényesek. Országúton 40, pályán tilos, súlyarányok stb. Kutyáról műbizonylat is láttam már, állítólag kell.
Van-e valakinek naprakész információja arról, hogy rendszámos-műszakis autó mozgatására kutyát szabad-e használni, és ha igen, milyen feltételekkel? Bé verzióként legális lehet-e egy vonóháromszöggel sofőr nélkül vontatni autót?
ez tetszik! ugyanígy látom. vannak klasszikus típusok (LC-k) amelyeket részletesen bemutatnak a múltból,jelenből,majd a lap végén meg is lehet vásárolni őket :)
u.i. néztétek az autók árait? pl. 20éves Wolf G 48.000 EUR
másról nem tudok érdemben nyilatkozni, mert amióta az eszemet tudom, a terepjárózás érdekel, ézért mást nem nagyon vettem, csak a16magot. Tudom én hogy jó autó a hzj, de, hogy minden számban szinte csak azok vannak, ráadásul egy sablonra megépítve.. Ézért nem fogok sandlanderéknek pénzt adni
4WD is for pussies, az igazi férfi 2WD autóval megy terepre. :)
Na jó, esetleg egy fixre hegesztett hátsó diffi még belefér. Amúgy meglepő, hogy milyen gyakran látni hirdetésekben pápai nehézterepet Wartburg meg Zsiga felnin. A vidéki betyárok tudják mi a jó móka!
Pedig már múltkor is megmondtam. Citroen BX 4x4. Hidrós futómű (ha felhasalt, megemeled, és mész tovább), közepe fixre zárható, hátul sperr, vagy torsen... mi kell még? Pápai fenyőmintát rá, oszt kész. :)
Ha értelmes a kérdés (mint amilyen például a tiéd volt), akkor általában értelmes a válasz is. A "milyen terepjárót vegyek 500e Ft-ból, ami erős, gyors, 6-7 litert eszik, jó terepen és 5 évig nem kell rá költeni?" vagy a "Melyik a jobb: a Land Cruiser, a Defender vagy a G Merci?" típusú kérdések jellegükből adódóan komolytalan válaszokat szülnek.
Az olyan jövevényeken, akik nem autóvásárlási tanácsokkal feszítik a hangulatot hetekig, mindig jól bánunk, a lehető legtrükösebben rá akassztjuk az elmebajt, bevonzuk a szektába (ma Niva, holnap LR:))))
Nincs semmi baj a Nivával, amíg nem értékeli valaki túl a képességeit, adottságait. Felénk a Nivákon általában kétféle gumit látni: a gyári Voltyre vagy Barnaul pacskert, amit pl. a Sinaoptnál tudsz rendelni, valamint a pápai fenyőmintást ("Nehézterep"). Utóbbi állítólag nagyobbat harap terepen, cserébe közúton szenvedés (meg nem is legális, mert nincs rajta E jelzés), valamint gyorsan kopik, változó a minősége. Na meg ami nagyobbat fog, az könnyebben tör alkatrészt, pl. féltengelyt.
Önmentés terén a többieknek adok igazat, egy 70-100 centi közötti ásólapát és valami homokvas vagy waffle board csodákra képes. Emellett olcsó, de sokszor nagyon hasznos segítség tud lenni a hólánc is, csúszós sárban/agyagban már én is többször vettem hasznát. És nem decemberben, hanem júliusban. Szóval nálam az év minden napján ott figyel a 2 pár hólánc a csomagtartóban. Csörlő ügyében a Metroban kapható noname kínait szokták ajánlani, állítólag egészen tartós konstrukció, Nivákon, Samuraiokon gyakran látni, a hazai fórumokat olvasgatva pozitív az összkép. Ha ennél olcsóbban akarod megoldani, akkor ott a kézicsörlő. Ne a 2 tonnást válaszd, mert szétesik egy beragadt Niva rángatásakor, hanem a 4 tonnásat, az már elvileg bírja (kínai cuccokról beszélünk, tehát a ráírt érték nem jelent semmit, 900 kilós autót húzva röhögve hajlott el a 2 tonnás típus karja). Ezeken általában 2 méter drótkötél van, veszel mellé még 20 méter 5 tonnás spanifert racsnival együtt (szigorúan kamionos boltban, mert ott jóval olcsóbb, mint a hipermarketekben és egyéb helyeken), a hevedert kikötöd egy fához, a csörlőt meg a kocsihoz, a racsnit összekapcsolod a csörlővel, befűzöd a hevedert a racsniba, megfeszíted vele, majd csörlőzöl másfél métert, aztán kiengeded a hevedert, leengeded a csörlőről a drótkötelet, újból megfeszíted a hevedert és kezdődik az egész az elejéről. Lassú megoldás, cserébe 10 rugóból megvan, és nem csak előre, hanem hátrafelé is tudod húzni az autót, ha pedig ez sem elég erős, akkor a hevedernél fogva ki tud húzni a traktoros/másik terepjárós (mert bizony ma már előfordul az olyan traktor, amin nincs kéznél kapásból 5-10 méter drótkötél).
Maradnék sacc/kb. a gyári gumiméretnél (futóművet, motort azzal fogod a legkevésbé ölni), és mivel teljesen erdőben lesz használva, keresnék egy használt garnitúra simex mintásat (malatesta kaiman, insa turbo special track pl.) Csörlő helyett (lehet, h nem tesz jót az autód elejének +40-50 kg, illetve nem biztos h új akksit akarsz venni) inkább egy ásó, "homokvas", és 6m vontatókötél/heveder, ahogy írták.
Ne aggodj, jó a Niva, nem való versenyzésre, hanem munkára, arra mire megalkották. Ha nem tuningolod, akkor elég megbízható autó tud maradni, persze ennek előfeltétele a megfelelő karbantartás, minden alkatrész röhelyesen olcsó.
A gyári terep gumi teljesen jó, vizes úton kicsit csuszkál, de nem zavaró. Szerintem valamilyen metrós csörlő is jó lenne, kicsi a súlya a Nivának, továbbá egy nagyobb csörlő lehuzza az órát rendesen.
Vehetsz kézi csörlőt is, az még egyszerűbb, vagy mobil csörlőt akkor azt hátra is teheted. Egyébként ásóval , homokvassal csodákat lehet művelni.
Ne zavarjon a rivalizálás és a kölcsönös autó lesajnálás a fórumon, ez csak piszkálódás, nics nagy harag és ellentét.
Nagyjából visszaolvasgatva itt a hozzászólásokat gyorsan rájöttem , hogy a rég áhított, most vásárolt Nivámmal kb. a csepürágó terepjárós kategóriába sorolható vagyok. Ez engem igazán nem zavar mert fakitermelésre kijárni vettem a gépet , mondhatni hétvégi munkaeszköznek.
Gumikat kellene vennem rá .Majdnem teljesen erdei utakon lesz használva.
Milyen méretű és márkájúakat tegyek rá ,hogy ne szaggassa szét a gépet és ne is ragadjak naponta a sárban?Azonkívül tervbe van véve csörlő vásárlása is .Ebben a témában az érdekelne , hogy min. milyen paramétereket vegyek figyelembe a vásárláskor,esetleg ajánlott bevált márka vagy fontos tartozék amire figyelni kell ?
a kínálat alján lévő 200-300ezres kocsikra gondolhatott,ami szinte eladhatatalan ,így legalább van esélye némi pénzhez jutni az eladónak.persze van benne egy "kis" kockázat :)
Nekm kb öt éve működik hibátlanul az eredeti kínai.Keményen kell vele bánni,mint azt a kiképzése is mutatja,ez nem csúcstecnika.Meghibásodásnál kéretik kalapáccsal javítani:)
Weben vásároltam egy Farm Jack emelőt személyes átvétellel. Tegnap elmentem és átvettem. Amikor kimentem a parkolóba kibontottam és gondoltam kipróbálom. No, elkezdtem emelni az autó hátulját a vonó horog mellett. Szépen emelt, viszont amikor a kart átváltottam akkor nem történt semmi csak fel-le mozgott a szerkezet és nem engedte le az autót. Csodálkoztam, nézegettem, próbálgattam meglett z eredmény néhány katanásnyít engedett lefelé majd az egész nagy csattanással lecsúszott. Ekkor kipróbáltam autó nélkül úgy is ballagott felfelé szépen az átváltás után megint lecsúszott azonnal. Gondoltam valamit nem csinálok jól. Újból elkezdtem emelni az autót, megint emelt, de most legalább lesem csúszott. Ekkor szóltam az eladónak ő kijött és közölte nemért hozzá. De megnézte kihozott egy másikemelőt az dettó ugyan azt produkálta. Erre mondtam, hogy szerintem ez így biztos nem jó. A pénzem visszaadta, én meg az emelőt. Valaki legyen olyan kedves és írja le, hogy kell ennek a szerkezetnek működnie! Mert a videókat megnézve nekem úgy tűnik lefelé is kell engednie. Egy másik üzletben azt mondta az eladó, amikor rákérdeztem, hogy lefelé egyszerűen csak lecsúszik és nem lépeget. Valaki, aki tudja, írja le, mert gyötör a kíváncsiság és szeretnék egy ilyen emelőt. Mert nagyon ....
Én meg egyszer BRDM2-t vontattam, annak se volt semmi értelme, de legalább - veled ellentétben - nem basztam szét vele az autót, és ugye most is járok vele, nem csak nézegetem a műhelyben, és mesélgetek róla. Ennyi. :-)))
Én meg az esztergomi rendőrörs előtt toltam a fék nélküli, valamint akkor éppen bendixhalál miatt önindító nélküli Trabantot, szóval a "vontatmány súlya/vontató lóerő" kérdésben azt hiszem, a japán pickup és a darurángató angol terepjáró is elbújhat a teljesítményem mögött. Ja, és persze nem tört féltengelyem, nem lett sérvem, csak megizzadtam, mert július volt, és friss jogsival a zsebemben sokkal inkább voltam felkészülve egy balról érkező villamosra, stabil oldalfektetésre vagy (vak?)bottal hadonászó rendőrre, mint egy lerohadt 601-es NDK paripára.
A Babettát pedig itt a mecseki utcákban még hegynek felfelé is tudtam tolni, szóval ez sem semmi. Érdekes, lefelé mindig jó volt, felfelé azért akadtak problémák, persze májusban, nehogy fázzak...
Aztán a szoci gépek korszakát elhagyva lett korábbi kifejezéssel élve nyugati autóm és nyugati kismotorom, azóta nem tologatok semmit. Mára is csak annyi jutott, hogy beüljek a monitor elé és egy hideg sör mellett élvezzem, ahogy mindenhol a neten megy a szájkarate teljesen lényegtelen dolgokról.
Nagyon nagyon régen törtem el első féltengelyt a TLC n.Igaz már volt hangja rendeen.A külső csuklónál tört el,nem a szára.Elég lehetetlen helyen és helyzetben voltam.Amikor eltört.
A hátsó kerekeim akkor le sem értek a földre...MINDENT szét lehet szakítani,úgy gondolom.
Nézd, én rendszeresen húzkodtam rakott kamionokat föl-le, lerohadt volvo csuklósbuszt át a Jászberényi úti felüljárón, meg rakott négytengelyes vagonokat a kikötőben. Meg egyszer odébbmozdítottam a portáldarut. Az 240tonna vót.
Nem kezdtük mi el semmit, csak folytattuk. Amúgy meg szerintem mindegyiknek van előnye és hátránya, és pont. Mindenki a sajátját fogja dícsérni. A halőr az ezeröcsit, a másik a toyotát a harmadik az angolbeteget
Megint elkezditek ezt a felesleges Toyota vs. nem-Toyota vitát, közben a halőr meg röhög rajtatok és körbeautózza az egész társaságot (már csak azért is, mert nem a neten nyomja a szájkaratét, hanem a gáton túrja a sarat az ezerkecskével)!
Méghogy a zsiguli nem terepjáró... Így, hogy nem halőr vezeti is képes szinte mindenre.
Tegyetek már Ti is a flancos Land Roverre meg Toyotára hóláncot, és küldjétek be a dagonyába, egyből megszaggassa a féltengelyt.(pláne az angol telivér)
Egyébként azért élte túl, mert nem vette ki a stabilizátort, mint egyesek (a LR álmoskönyv szerint ez házhoz hívja a Kaszást)... Vagy a fenyő illatú Wunderbaum miatt. Ha ez nincs, már múlt idő lenne a kolléga. :)
Igen!Egy srác aki NEM landroveres hanem mercibuzi van egy 300-as Discója 500.000km van a motorban és még nem kellett hozzányúlnia.Megy mükszik stb..Tehát van a toyotán kívűl is élet.
A niva túrázni úgy ahogy van,nagyon jó.kényelnes,Meleg .DE!!! nem birja a nagy brutál kerekeket.nem is nagyon megy alá .ha meg sikerül meg aláteszed,szakít mindent.Nekünk volt 1-2 db kell hozzá a szebedidő valóban.Samurai sokksl,de sokkal jobban birja.
Nagyon,nagyon régen,kecskeméten...1 nivába raktak K-jetronik 2 es golf befecskendezést.semmi más motor tuning nem volt.Iszonyatos lett tőle.De onnantól bizony tépett mindent a hajtásláncon.De Karesz tudja miről beszélek.
Hiába lettek vastagabb féltengelyek hátul,akkor a terepváltó kihalytást törte el...Csak méretezve van az a gyári motorhoz.Bár gyengébb kardánkereszt esetleg segített volna rajta.
Ha az ember barátja/társa nyugdíjba vonul, akkor elmaradhatnak az edzések, kevesebb a mozgás. Nem nyúlik úgy már a szalag, kikeményednek, ritkulnak, rugalmasságukból elveszítenek a csontok, oszt jön a combnyaktörés, vagy egyéb trauma... Lehet el kell gondolkodni az Etka-jógán? :)
Végvigolvastam a fórumokat, ez nem kis feladat, de arra jöttem rá, hogy Nivákat lehet tuningolni, de annak törés lesz a vége, az erősebb motor pillanatok alatt megeszi a futóművet. A váltó+terepváltó még bírja, de a féltengelyek, csuklók már nem annyira.
Talán egy szervó kormány jó lenne, de per pillanat az sem hiányzik.
Szóval Karcsi, ha nincs igazam, kérlek javitsál ki, hátha mégis variálhatok valamit azon a gépen is..... Eddig üléseket cseréltem és a külső tükrőket, úgy érzem van még fejlődési potenciál.
A kép valószínűleg az ukrán határ mentén készült, ahol az élelmes tulaj rájött, hogy a fináncok egy helyen nem keresik a csempészett dízelt: az utastérben. A Hilux hátsó ülésének nedvszívóképessége a legbrutálabb törlőkendőt és tampont is lepipálja, így az ukrán oldalon elég telenyomni gázolajjal, itthon pedig - ahogy a kép is illusztrálja - steril, ellenőrzött, EU szabványoknak megfelelő módon le kell fejteni, és máris mehet 300 Ft/l áron "okosba" a helyi pógárok kocsijába. A tökéletes álca érdekében persze jól össze kell sarazni a pickupot, mintha terepeztek volna vele, így elsőre úgy néz ki, hogy a nedves ülés valóban valami brutál patakátkelés eredménye, de mi jól tudjuk, hogy ez csak szemfényvesztés! :)
Transzformator: Idegileg elegge ki vagyok simulva es alig varom mar, hogy egy karcmentes turan en is reszt vehessek! Csak nehogy utana otthon erjen az amortizacio ugye ANTI!? :)))))))))
Nos kár, hogy nem kivánkozol oda. Igazából a motorok végett( és nem az enyém végett) egy komplett műhely kéne amit le lehet szűkíteni csak a szükséges kulcsokra, kompresszora, satura, furora, agregátorra, heggesztőre...... És ez a könyebbik dolog szerintem, csak mert kapásból a két versenyző lánynak a motorját a mostani állás szerint valószínüleg valameddig vissza is kell hozni, szóval kell egy futó amire 3 motor minimum felfér a gumik mellé.
Az első BB óta fel van dobva a labda, hogy mehetnék, mert a kollégám vezetésével, KECS színekben mi adjuk a BB hivatalos EÜ ellátását és mentését.
Ennek ellenére én nem voltam BB-n mert egyszerűen nem kívánkozom oda! Valahogy nem vonz! Sokat segítek nekik, mentettem már autót faranciából is. Az elején még a szervezésben ,és tréningekben is segétkeztem, de nem megyek én oda!
Köszönöm a bizalmat, megtisztelsz, de nem élnék a lehetőséggel!
Viszont csak kíváncsiságból azt elmondhatnád milyen kíséretre tartanátok igényt!
Egy motoros csapatnak elég sok motyója van ,amit egy pick up tuti nem tudelvinni. Ha meg mögé köttök egy futót, persze nem olyat mint a Szityué mert az azért URISTEN, de azért egy nagyobbat, akkor már sok olyan tábor lesz ahova a futóval nem igazán biztonságos bemenni! Lehet tudok segíteni ,de tudni kéne kb mit vinnétek magatokkal, hogy lássuk mik a lehetőségek!
Én Bamako ralira egy ilyen gépezetet gondoltam elsőre kisérőautónak. Véletlenül nem gondolkozol rajta, hogy csatlakozz hozzánk? Szeintem tudnánk kitalálni olyat, hogy mindenki jól járjon.
Hali,persze,hogy vannak ötleteim.Nyolc évig versenyeztem Nivával,még eredmények is voltak.Közben állandóan építettem,Lehet azt emelni is meg a motort is lehet tuningolni.Csak nem lóerőre hanem nyomatékra kell menni.Most van egy barátom aki motorokat épít ladacrossban több mint hatvan versenyt ment javítás nélkül a motorja.Nivával mindent lehet de ha eredményt is akarsz, akkor jobban kell vezetned mint az erősebb terepjáróval indukóknak.Ha visszakeresel a topicban,az ősidőkig,akkor sok ötletet találhatsz.
Néha elmerengek, hogy mit lehetne tuningolni a Niván, aztán utána olvasok, .s rájövök, hogy úgy jó, ahogy van. Emelni nem lehet, erősebb motort nem érdemes beletenni, egyedül az üléseket hekkeltem.
Neked van esetleg ötleted, hogy merre induljak el?
Az igaz,hogy a Niva igényli a törődést,de hatalmas a hibatűrése.Engem mindenhonnan hazavitt,rommá esve is.Mondjuk,mikor erősen versenyeztünk,mán jó régen,akkor napi két órát, munka után még dédelgettem.Az se baj,ha autós szaki vagy és értesz hozzá.Én imáron harminc éve javítok autót,terepjárő építéssel is tizenöt éve foglalkozom.Ezért az árokparton,zuhogó esőben,tökig érő sárban is tudok autót javítani.Mondjuk a Niva ezt igényli is.Viszont csodás élményeket és sok barátot adott a terepjárózás.
Mi is mentünk menteni este, sötétben horgásztónál megsűllyedt 120-as skodrit, wartburg kombival!/a mi családunk sok éván át erősitette ezt a vonalat/!Mondjuk féltengelytörés lett a vége!:-)
Amúgy én sem hátráltam meg semmilyen útviszony előtt és ennek a nyoma mind a kasztnin, mind az alkatrészek csereszükségletének intervallumán tükröződött is!
Szevasztok.Ha hiszitek ha nem,én egy jó Nivát ajánlanék az ezeröcsi utánra.Lehet,nem alvázas,meg suv, de azért lehet vele jókat terepezni.Főleg ha megtanulja kezelni az ember.
Én még erre is tudok licitálni. Egyszer sikerült egy olyan helyen elakadnom a kombi rugós Dacia 1310 TX-emmel, ahol egy terepjáró is elakadt volna, sőt a vontatásomra kiérkező JCB is elakadt. Reggel fagyott földön ki a mezőre, feljött a nap, a földön lévő vékony fagyott földréteg felolvadt, oszt sűlyedtem mint a titanic:)) Micsoda buli volt.
Ha nincs pénzed, vegyél NIVA-t, én mindig azt javaslom. Bár egy komoly alvázas 4x4-el nem képez egy kategóriát, de egészen jól elboldogul terepen. Ha jó emlékszem, a legutóbbi lelki kirohanásodnál is ezt javasoltam......
Attól még, hogy valaki x ezer évig hadseregben, meg itt ott amott vezetget minden fajta 4x4-et, még nem jelent sokat. Rengeteg vezetéstechnikai trükk van a történetben, amire az itt lévők tudatosan kigyakorolnak, illetve innét-onnét ellesnek. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg valaki versenyez.
Figyeld a fórumokat, ha megyünk valamerre túrázni szerintem találunk neked helyet...
"Saját tapasztalat2: Bokáig érő sárban, egyik oldalt a körös holtág, másik oldalt az árok, középen egy autónyi hely simán kijött egy földútról, ahonnan 2-3 SUV tulajdonos el se mert indulni."
Bölcs gondolat.
Egy Ladával én is sok mindennek nekifutnék, ha borul, hát istenem. egy drága Szuvval ugyanez, no.
"Saját tapasztalat2: Bokáig érő sárban, egyik oldalt a körös holtág, másik oldalt az árok, középen egy autónyi hely simán kijött egy földútról, ahonnan 2-3 SUV tulajdonos el se mert indulni."
Esküszöm nem akarlak bántani de olvasd el ezt a mondatod,és a többiek is.:O)
De hidd el akik itt hozzászólnak nem bántani akarnak sőt jófejek csak te még nem veszed a poénokat.....De hidd el tele van a töke mindenkinek azzal hogy: ott elment a Wartburg stb ahol a defi,gmarci,toyotlc,pahero simán elakadt....Akik ide írogatnak TÉNYLEG VOLTAK MÁR TEREPEN!!!Ülj be vki mellé és hidd el csodát látsz!!(Mint én anno mikor a hülye Tie mellé beültem)Egyébként én nem vitázom nagyon senkivel mindenki arra esküszik amire akar hisz az én autóm is egy fos terepen mivel full vajbőrös elektromos ülésekkel és fejtámlával....Ezt nagyon hozzáértő Vadőrök mondták!!Figyelem nem halőrök!Ezért nem is nagyon megyek vele komolyabb terepre és kímélem ahol csak lehet:
A halőr az most már tuti offródikus szuperhős lesz, aki megjelenik a húzós helyzetekben egy mattveresre kopott, fütyüllős kipufogójú, leültetett ezerötössel, kipattan a verdából klaffogós gumicsimmában, tarkóra tolt surda-kalpagban, és rövid úton helyére teszi a nagyarcú hétvégi terepjárósokat. :-))))
"de tény, hogy terepjáróba még csak ültem és nem vezettem."
Szerintem akkor ezzel érdemes lezárni a témát. Próbálj ki néhány gépet, kéretőzz be utasnak off-road túrákra, menj el Somogybabodra beülni a tereptaxikba, aztán visszatérünk a kérdésre. Ellenkező esetben a halőrből lassan mém vagy net hero lesz, kb. olyan szinten, mint Szalacsiból, Chuck Norrisból és a többiekből.
Azért én arra is felhívnám a figyelmet, hogy oda-vissza játék ez. Te azt mondod, hogy csak az alkosson véleményt a dologról, aki már ült kocka Zsiguliban, de akkor a zsigások is csak akkor alkossanak véleményt egy terepjáróról vagy pickupról, ha már megkergették a nagy vasakat rendes terepen. Mert az ilyen "Wartburggal/Ladával/Trabanttal/Zastavával simán elmegyek ott, ahol a SUV és terepjáró szenved" gondolatmenetek általában olyanokban fogalmazódnak meg, akiknek csak az előbb említett KGST remekekhez volt köze, 4x4 gépet még nem zavartak be a trutyiba.
Volt szerencsém kocka Lada kombihoz, sőt még "terepen" is találkoztam vele (idézőjeles a terep, mivel egyszerű, jól járható erdei földútról van szó), így bizton állíthatom, hogy közel sincs semmihez, amit terepjárónak hívunk. De mivel a Trabanttal és a Waresz kombival is van hasonló tapasztalatom, így azokról is ugyanezt ki tudom jelenteni. Mi például anno Wartburg kombit váltottunk Toyota Tercel 4WD kombira (egy ideig párhuzamosan futott a kettő), és a hétvégi szőlőhegyre járás jó összehasonlítási alap volt. Elhiheted, amikor "szitu volt" (eső után a felázott dűlőutak vagy 10-30 centis hó stb), a japó gép alázott (4WD és szükség esetén felező), egyszerűen az összkerékhajtás ennyit számít. A régi KGST autóknak két előnyös tulajdonsága van terepen: viszonylag nagy a hasmagasságuk (a mai autókhoz képest), valamint koruknál és értéküknél fogva senki sem félti őket, bátrabban odacsapja, így hatékonyabban is tud vele közlekedni (ez utóbbi ugyanúgy igaz a régebbi terepjárókra is). A fogyasztás és a megbízhatóság terén viszont sehol sincsenek. De ez teljesen lényegtelen szempont, elvégre két eltérő kategóriáról beszélünk! Egy KGST szgk. sosem lesz egy nyugati terepjáró közelében. De még egy kocka Lada sem lesz a Niva közelében. Egyszerűen be kell ülni egy terepjáróra, kimenni vele valódi terepre, és kész. Onnét kezdve nem merül fel ilyen kérdés.
Ha a Lada helyett kell valami, akkor vegyél egy Subaru Legacy kombit (az 1. és 2. generáció is elég olcsón kapható, az Impreza az esetleges boyracer múlt miatt kerülendő), emelj rajta picit (eBay-ről meg az ausztráloktól rendelhető szett), és máris van egy összkerekes, felezős, minőségi autód, szgk-hoz képest korrekt hasmagasssággal (csekkold le az ausztrálok legacy off-road videóit, tetszeni fog). Ja, és persze rakass bele LPG-t, mert a 2 literes benyás boxer azért elkéri a magáét. Vagy kicsit többért ott a Freelander/Rav4/CR-V hármas, esetleg Mazda Tribute. De amúgy egy Lada kényelmi szintjét és menetdinamikáját gyakorlatilag bármelyik terepjáró vagy pickup tudja hozni, szóval egy szívódezső L200-as vagy egy kocka Pajero, esetleg egy Vitara is jó, bár korrekt és hosszú távon használható terepjárót annyiért nem kapsz, amennyiért pöpec szgk-t. És ez a tény is sokat elárul arról, hogy bizony nagy különbség van mezei szgk és terepjáró között.
Ha pedig "túrázni, pecázni" kel a gép "járatlan utakra", akkor elgondolkodtató esetleg egy rendszámos utcai szgk és egy rendszám nélküli terepjáró együttes tartása, utóbbi lehet a Nivától kezdve a Samurai-on át a Range Roverig bármi. Persze ez csak abban az esetben járható út, ha pl. falun laksz, ahonnét egyből az erdőbe érsz, és a helyi KMB nem harap az ilyesmire.
Nem tudom eldönteni, hogy te 18 éven aluli vagy-e vagy csak egy hobbitroll. Nehéz ügy.
Egyébként meg ebben a topikban a Tie által linkelt videón a Range még úton megy. On road. És valamikor még erről is letérünk. Off road.
Szerintem az én autóm piaci értéke alatta van a legolcsóbb magyar rendszámos Foresterének (pedig ez még nem is öreg), ennek ellenére bármikor nagyon szívesen kimegyek veled terepre kipróbálni ezt. Sőt, ha erre jársz, akkor az ezeröcsit is letesztelhetjük.
"Lehet szidni egy halőrt aki ideiglenesen volt csak az és levezetett annyi kilómétert baleset mentesen (úgy hogy a mai napig vezet még nyugdíjasként is), amennyi kilométernek az itteniek többsége jó, ha a negyedét levezeti."
- Fogalmad sincs itt melyikőnk mennyit és hány országban vezetett.
- Te meséltél nekünk a csudálatos "offród szakértő" halőrről. Meglepő, hogy nevetünk?
- Ha jól értem, neked csak másod-harmadkézből származó meséid vannak (a halőrtől) - nekünk meg terepjáróink, amiket évek óta használunk.
- Igen, röhögünk az 1500-as Ladán, mert nem tudod miről beszélsz.
Nem mondtam, hogy az ezeröcsi terepjáró csak azt, hogy sok helyen elmegy ahol sok SUV nem.
Mondjuk a legtöbb SUV-nál maga a gyártó se ajállja, hogy az ember lemenjem vele az aszfaltútról.
A sztoriban ugyanaz vezette a két autót.
Amúgy a kérdésem még mindig áll azoknak akik vezettek már 1500-ös kockaladát.
Melyik az az elsősorban személyautó (max Crossover vagy SUV), amelyikel országúton jól lehet közlekedni (A 30+ éves ezeröcsi még mindig tudja a kb. 70 Km-es átlagot (szintén saját tapasztalat) és ki lehet vele menii járatlan utakon túrázni, pecázni, stb...
Kár abba belemenni ismeretlenül,hogy ki,mennyit,hol és mivel vezetett!Én sem kezdem sorolni mert egy kicsit hasonlítana a "kinek az apukája erősebb" vitához!
Szerintem senki nem bántotta a "halőrt" legalábbis az én írásaim mögött semmi ilyen szándék nem volt!Valóban kicsit élcelődtünk a témával de nem az "embert" akarta itt kifigurázni senki csupán a történetet amit írtál!
Aki terepjárózik már egy ideje annak nem újdonság a "Trabival is átmegyek" meg miegymás előadások!Sőt az tisztában is van azzal,hogy mi a különbség egy terepjáró és egy személyautó között!Az utóbbiból sosem lesz az előbbi és ezt kár is tovább ragozni!A terep viszont mindenkinek mást jelent és ebben az ember a legfőbb tényező!
Mindenesetre,ha megbántottalak mint embert úgy elnézést kérek!
A sztorival kapcsolatos fenntartásaim pedig továbbra is élnek!Attól,hogy egy esetlegesen hátrányos szituációban egy esetlegesen tapasztalatlan sofőr által vezetett pickup alulmaradt egy gátmászásnál,attól még az ezeröcsi közel sem lesz terepjáró!
Amúgy azért olvasgatlak titeket, hogy tanuljak és azért kérdezek is néha.
Írhatnám, hogy jelenleg mire kellene egy autó (Pl. a kocka Lada utódának, ami már kezd kiöregedni), de hiába írnátok bármit, amikmor jelenleg nincs annyi pénzem, hogy vegyek egy újat ami nem csak pár évig szolgál. Használtat meg szinte lehetetlen olyat kifogni amihgez értett az előző tulajdonos és nem is hajtotta szét.
Az 1500-as ladával (nem alap, mert aki használja az tud autót szerelni és javított rajta némileg) horgászni ját a tulajdonosa, de például 3 éve megjárta a Pécs környékét, tavaj, tavajelőtt a Lillafüred környékét.
De járt már Ausztriában, szlovákiában is, telkibánya mellett, a stb...
Érdekelne, hogy ki mit javasolna "utódának", de csak olyantól aki vezetett már 1550-ast "terepen" is és nem csak képen látott olyan autót.
Köszönöm azon keveseknek, akik normálisan képesek voltak válaszolni.
A többieknek meg.
-Lehet lenézni egy halőrt, deaz egyik olyan szakma, ahol használhatja egy autó terepjáró képességét.
-Lehet szidni egy halőrt aki ideiglenesen volt csak az és levezetett annyi kilómétert baleset mentesen (úgy hogy a mai napig vezet még nyugdíjasként is), amennyi kilométernek az itteniek többsége jó, ha a negyedét levezeti. (főleg a mai üzemanyag árak mellett)
-Lehet szidni egy embert, aki több autót vezetett (többek között a hadseregnél is), mint az itteniek többsége látott. És ebből kiindulva több tapasztalata van egy terepjáróval, mint az itteniek többségének valaha is lesz.
És végül, de nem utolsó sorban:
- Lehet szidni egy embert, akit nem is ismertek (tipikusan mai tini hozzáállás), egy olyan tapasztalatáért, amiről egy fél mondatot írtam csak. (a hellyett, hogy megkérdezte volna bárki is a részleteket).
A kérdéses szitu amúgy földúton gátnak fel történt. Az 1500-as (ezeröcsi) kockalada gond nélkül felment négy évszakos gumival, míg a Toyota Hilux többször megkapart.
Sokan lenézik a régi 30+ éves kocka Ladát, holott az emberek többsége csak képen látott.
Pedig higgyétek el jó kis autó terepen is.
Saját tapasztalat, hogy olyan úthibán átmegy úgy, hogy észre se veszed, amin egy másik személyautó (hiszen a kocka Lada annak épült) akkorát nyekken, hogy az ember azt hiszi ott helyben szétesik.
Saját tapasztalat2: Bokáig érő sárban, egyik oldalt a körös holtág, másik oldalt az árok, középen egy autónyi hely simán kijött egy földútról, ahonnan 2-3 SUV tulajdonos el se mert indulni.
Nem a költségvetés miatt indulok ETZ-vel hanem a kaland kedvéért. Egy kimondottan erre a terepre készített motorral nem lenne akkora kihívás mint egy 30 éves NDK-s csodával. De rajtam kívül még két motorversenyző is jönne velem komolyabb gépeken.
Akkor ha jól sejtem, ez nem egy magas költségvetésű buli lesz, így viszont lehet nem fog bejönni a sandlander, Ők voltak a Palik szervízháttere a dakaron is!!!
Igen köszönöm, már felvettem vele a kapcsolatot, de én olyan embert keresek aki csak a mi motorosainkat követné, Ő pedig az összes motorosnak szokott asszisztenciát vállalni.
Sziasztok. A Budapest-Bamako kalandralin szeretnénk többen elindulni motorral és ehhez keresnék egy kisérőautót(akár tulajjal együtt is) amely megálja a helyét a sivatagban vagy akár az offroad terepen is. Ha további részletekre kíváncsi vagy akkor írj nyugodtan az info@mzrider.hu email címre. Szívesen válaszolok minden kérdésre. Remélem felkeltettem egy vállalkozó kedvű autós figyelmét. A tervemről egyébként a www.mzrider.hu weblapon is találtok információkat.
Ezuton szeretettel meghivunk benneteket egy 4 napos nemzetkozi LandRover talalkozora,mely Ukrajnaban,Karpataljan kerul megrendezesre,junius 28-tol julius 1-ig.Celja a LandRover marka es az "aktiv" eletmod nepszerusitese.
Ezalatt a 4 nap alatt lehetoseg nyilik off-road turazasokra a Discovery klub vezetojevel,illetve gyalogos turakra a Nemzeti Parkban.Lesznek bemutatok,technikai oktatasok,es meg rengeteg mas erdekes program.
Szallaslehetoseggel es reszletes programmal kapcsolatban erdeklodeseteket varjuk a kyiv@freemail.hu emailcimen.
Nevezesi dij: 1 auto - 2 fovel = k.b. 20.000 Ft.Plusz fo = k.b. 6.500 Ft
Sziasztok.nem terepjáró,de valakinek esetleg jól jöhet. 2 tonnás ALSÓKEREKES trailer papírja,rendszám eladó.Van 2 db KÜLSŐKEREKES tengelyem is,kerekekkel,.átalakítható akár.145 000 ft mindenestül.sms ben vagy enailben érdeklődjetek,mert tartósan külföldön vagyok.Nincs mszv,de nincs kivonva forgalomból. +49 7070 85528
Amikor kikötöttem a fához, hogy ne húzza el a quadot a vontatnivaló, hát a quad váza kezdett a feladathoz idomulni, gyorsan leállítottam, pedig csak egy kis kínai játék 3000-es csőrlőm van rajta.
A vitát röviden lezárva: a Hámmer nem katonai, nem SUV, hanem az MC, szóval emlékeztetőül (1990-et írunk, ez elég sok dologra mentség az alább látható videón, igaz elég sok dologra kortól függetlenül nem az):
Csörlős témában érdeklődnék, kicsit OFF lesz a kérdés, ezért ne haragudjatok, de lehet tudtok segíteni!
Szóval én csörlőt keresek, de nem autót húzni, hanem autón emelni kis súlyokat (20-40 kg, tehát tényleg kicsi). Az a bajom, hogy az erre kitalált elektromos emelők mind 230V-osak, de nekem meg ugye 12 V-os kell. Valamint szükségem van eresztő funkcióra is, amiben meg nem vagyok biztos, hogy egy autós csörlő tudja. Meg ami fontos lenne, hoghy legyen rajta fék ha nem nyomom egyik gombot se.
Szóval tudtok olyan csörlőt ajánlani nekem, amivel az előbb leírt emelési / engedési feladatok megoldhatóak lennének?
akinek nem annyira komoly terepjárója van az magyarázkodik, hogy komolyabbnak tűnjön. akinek komoly gépe van, magyarázza, hogy miért komolytalan a másiké, é a kettő között van egy szűk réteg aki pontosan tudja mire van szüksége és olyan autót vesz, és arra használja amire való:)
Ez az egyik örökzöld gumicsont téma, de olyan jó olvasgatni. :-)
Ha kiszűröd a "melyik a legjobb terepjáró", "melyik a legjobb gumi", "melyika legjobb zár" típusú párbeszédeket, meg skippeled a "tuti terepjárót keresek, ami nem eszik csak 5 litert, nem kell karbantartani, elmegy tökön-babon, a család is belefér, van rá fél millám, stb." kezdetű folyamokat, akkor a bejegyzések 90%-a odaveszik. :-)
akinek nem annyira komoly terepjárója van az magyarázkodik, hogy komolyabbnak tűnjön. akinek komoly gépe van, magyarázza, hogy miért komolytalan a másiké, é a kettő között van egy szűk réteg aki pontosan tudja mire van szüksége és olyan autót vesz, és arra használja amire való:)
Nissan Patrol vásárlásán gondolkodom '99-2000-es évjárat körülit nézegettem. Melyik motor jobb a 2,8-as hathengeres vagy a 3,0 literes négyhengeres? Hosszú változat lenne, mire elég a 129 LE?
Szerintem a régi sem hozta. Azért egy Grand Vitara véleményem szerint telekjáróbb. A Subaru nem gyárt terepjárót. Mostanáig SUV-t sem. Csak összkerekes szgk-t, abból viszont jót.
"Akkor az új generációs Foresterrel szerinted mi a baj?"
Nézz rá. A régi Forester legnagyobb előnye az volt, hogy nem akart SUV lenni, hanem egy tisztességes, összkerekes kombi. Ez veszett el a frissítéssel. Meg a motorok terén is vannak problémák. Bejött a dízel, ami rohadtul nem passzol egy Subaruhoz, eltűnt a keret nélküli ablak, ami viszont közel 40 évig stílusjegy volt a cégnél. Egy műanyag felfújt doboz lett belőle, első ránézésre akár lehetne Hyundai, Kia vagy bármi más. Közben a beltér nem az igazi, ahogy a mai SUV piacon általában nem az igazi - kívül nagy, belül pici.
"Terepen elvileg jobb lett, úgy hogy városban is stabil maradt nem?"
Miért lenne jobb terepen? És miért maradt ugyanolyan jó városban? Ráadásul van egy olyan sejtésem, hogy a 3. generációs Foresterhez kevesebb terep tuning kiegészítő akad (rugó, pogácsa és társai), mint a korábbiakhoz, bár nem kerestem rá a témára.
"Amúgy sok helyen olvastam, hogy lenézik a ladát, pedig elmegy olyan helyen is, ahol a Toyota Hilux megakad. (halőr ismerőstől hallottam)"
Vigyázni kell az ismerősökkel, mert van, aki sima Trabanttal, nyári gumival, hólánc nélkül ment el elakadt terepjárók mellett stb. Melyik Ladáról van szó? Ha a kocka Zsiguliról, akkor baromság ez a kijelentés. Ha a Niváról, akkor igaz lehet, hiszen vannak szituációk, ahol a Niva jobban elfér, mint egy Hilux, elég csak a hátsó terepszögre gondolni, vagy a szélességre. De ezek a sztorik nem mérvadók, mert nem tudni, hogy széria volt-e mindkét autó, milyen gumik voltak rajtuk, ugyanolyan képességű emberek vezették-e őket stb. Sok pickupon totál utcai gumi van, mert ritkán mennek vele terepre, sok Niván meg a gyári gumi, ami egy utcaihoz képest kapásból versenyképesebb terepen. Ha egy pickupra is felcuppantod az MT gumit, máris más a helyzet. Eleve egy Niva és egy pickup nem összehasonlítható, hiszen más kategória. Mert van-e plató a Niván? Na ugye. Vagy nézhetjük a megbízhatóság kérdését is, gondolom nem kell mesélnem a KGST vs. nyugat kérdéskörről. Nem fikázom a Nivát, mert jó terepjáró, de ezek a "jobb, mint a Toyota/Land Rover/Mitsubishi" dumák primitív kijelentések, kb. azon a szinten vannak, mint hogy az alma jobb, mint a körte. Ízre? Tápértékre? Terméshozamra? Melyikből lehet jobb pálinkát csinálni? Melyiket könnyebb művelni? Nincs értelme általánosságban rangsorolni. Az adott szituációban lehet jobb egy konstrukció, de mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt. Az ismerősöknek meg nem kell semmit elhinni, az off-road picit olyan, mint a horgászás: mindenkinek van valami nyerő sztorija, és persze mindenki meg tudja mondani a tutit.
"Meg voltam róla győződve a leírások és a képek alapján, hogy komoly helyre viszik. :O"
Nincs azzal a pályával semmi baj (itt a fórumon is elvileg vannak, akik érdekeltek a dologban), csak annyi, hogy egy pickupnál nem ez az elsődleges szempont. Olvass bele azokba a tesztekbe, a platóra kendácsolt vizeshordótól sírni lehet, ahogy azon is, hogy odaállítják a széria gépek mellé az épített Defendert, hogy lám. A pickup elsősorban haszongépjármű, az emberek jelentős része nem off-road kalandparkba fog vele menni, hanem építkezésre vagy ki a határba, utánfutózni fog vele, lovat, takarmányt, betonkeverőt cuccol meg ilyesmit. Ha a terep akadály, emel rajta 4-5 centit, rak alá MT gumit és kész. Azért a vadászok, mezőgazdászok széria pickupokkal boldogan elvannak a pusztában és az erdőben. Sokkal fontosabb pl. az alkatrészár (ezen a téren nagy különbség lehetnek), szervizigény, kopó alkatrészek csereintervalluma, szervizsebesség, szervizköltség. Nyilván ezek több nyomozást igényelnek, mint elmenni kalandparkozni egyet, na meg a fent említett szempontok az új autó árnyoldalát képezik, a forgalmazó nem biztos, hogy örülne neki (és nem biztos, hogy örömmel adna autót eztán), ha pl. valós szerviztapasztalatok, árlisták alapján teregetnének az újságírók, lásd a Nissan Navara körüli anomáliák. Jók ezek a cikkek, én szeretem olvasni mindet, hiszen azért sok hasznos dolog kiderül belőlük, de akik nem napi szinten (munkára) használják ezeket a gépeket, más szempontok alapján értékel és ír, mint akik ebben élnek.
És ha már off-road, akkor pl. hány cikkben találkoztál a rugóút mérésével? "Mekkorát lép" a vas? Mert szép adat a szabad hasmagasság és a terepszög, de amint ráraksz egy mérettel nagyobb gumit, máris minden változik. Ha lekopik egy MT gumi, centivel csökken a hasmagasság. Ha picit kezd összeülni a rugó, centivel csökken a hasmagasság. Akkor melyik a jobb, a 19 vagy a 21 centis hasmagasság? Ugye, hogy máris nem egyértelmű a kérdés. A terepjárás pedig nem a katalógusadatokról szól. Mert pl. a Zastavának is 19-20 centi körül volt a hasmagassága. Akkor az most jobb terepjáró, mint egy Navara?
A Forester szerintem egy jól eltalált Subaru kombi. Legalábbis az első két generáció az volt. Még csak SUV sem, ha másik divatos kategórianevet kellene említeni, akkor a crossovert mondanám (bár ez is hasonló baromság, mint a városi terepjáró, SUV, sportkombi, családi sportkocsi és a többi, marketingmaszlag). A mostani generáció már nem tetszik, az elment SUV irányba, a korábbi Foresterek viszont kedves darabok. A szokásos megbízható (de sajnos zabáló) boxerrel az orrukban (LPG-t neki!), szintén kifinomult és tartós AWD-vel (emlékeim szerint alapesetben az orrát húzza 90-10% arányban, aztán ha kell, tolja át a nyomatékot hátra, de lehet, hogy tévedek), subarusan sivár (de japófanok számára kimondottan szerethető) beltérrel, ausztráloknál elterjedt futóműtuning-, és emelőszettekkel.
A Subaru nagy előnye és hátránya is egyben a dízel motor hiánya (tudom, most már van az, de továbbra sem jellemző). 2-2.5 literes benzines boxerekkel Európa jelentős részén nem lehet nagy mennyiségben eladni nagytestű kombikat (Svájc sok szempontból kivétel). A többi gyártónál bevett kicsi benyás erőforrásokkal (1.4-1.6-1.8 liter), valamint 1.8-2.2 literes dízelekkel lehet nagy piaci szeletet hasítani. Na meg az állandó összkerékhajtásnak is kicsi a piaca. Viszont a "szemellenzős" üzletpolitika előnye is ez. Baromi régóta csak és kizárólag benyás, összkerekes, nem frenkizős gépekkel foglalkoznak, és ebben jók. Az első generációs Legacy, az Outback és az 1-2. generációs Forester is ennek a szimpatikus tervezési filozófiának a gyermeke. De egyik sem terepjáró, hanem egyszerű kombi. Persze lehet velük terepet járni, keress rá az ausztrál videókra a youtube-on.
22-es hasmagassága van, tereprugózása (a tesztek szerint), akkor mi a baj vele?"
Mit értesz "tereprugózás" alatt? Amúgy sajnos itthon terepjáró tesztet nem érdemes olvasni. Terepjárókkal kapcsolatban totál 0 ismeretanyaggal rendelkező "újságírók" szokták ezeket az irományokat firkálni, miután az autót forgalmazó cég kiviszi őket valami volt lőtér földútjára, ahol van egy 30°-os lejtő, esetleg egy off-road kalandpark easy-light (SUV-oknak való) pályájára, és aztánkonstatálják, hogy bizony húdebeütősbrutál ez a gép, még utcai gumikkal sincs számára akadály...
Amúgy nekem anno pont akkor kezdett megtetszeni az Explorer (bár Fordból csak a tisztán Mazda által tervezett - tehát Ford által "átmatricázott" - cuccokat venném), amikor kezdtek jönni a hírek a Firestone-os balhéról.
Sokat számít a hajtáslánc. Vannak pragmatikus álláspontok, miszerint egy terepjárón illik merev első-hátsó hídnak lenni (igaz ekkor egy csomó japán terepjáró kiesik a listáról, mint terepjáró), vagy ne legyen középső diffi (lásd pickupok és sok terepjáró), vagy legyen, de akkor az kézzel zárható legyen, ne pedig valami "automatikus" dolog kapcsolgassa össze az első és hátsó tengelyt, viszkós vagy egyéb módon. A többség szerint minél egyszerűbb a konstrukció, minél kevesebb az elektronika, annál terepjáróbb egy autó, elvégre jó dolog a lejtmenetcomputer meg az elektronikus diffizár, csak ezekhez jeladók és feldolgozóegységek kellenek, amik persze Murphy törvénye szerint pont a terepen fognak meghalni, hiszen ott éri őket sár, víz és mindenféle földi jóság. Sokan úgy gondolják, hogy a tisztességes terepjáró nem műanyagból van - ebben a gondolatban sok igazság lakik, elvégre a fém horpad, a műanyag törik. A horpadt fémet elég jól ki lehet kalapálni, a 8 részre repedt műanyag lökhárító viszont garantáltan megy a kukába. Ebből a szempontból viszont napjaink terepjárói sem terepjárók, hiszen ezeken is egyre több a műanyag elem. Aztán ott az alváz kérdése, ortodox terepeseknél alváz nélkül nem lehet egy autó terepjáró. Na de akkor mi van a már említett Nivával vagy a Jeep Cherokee-val? Meg a Mitsubishi Pajero Pininnel? Egy alapvetően utcára tervezett SUV nem csak a hajtásláncában különbözhet az igazi terepjáróktól, hanem attól, hogy nincs felkészítve a sárra, vízre. Sem az elektronika, sem a kasztni. Ha pedig a leggyakorlatiasabb szemmel nézzük a kérdést, akkor azt is mondhatjuk, hogy az a terepjáró, ami ott képes közlekedni, ahol egy átlagos 2WD személygépkocsi már nem. De ebben az esetben Fiat Panda 4x4 és az összkerekes Suzuki Ignis is terepjáró, de még a 2T Wartburg kombi is (földutakon még ma is néha találkozni vele), ami ráadásul alvázas.
Szóval sok szempont van, ami alapján elválasztható egymástól a terepjáró és SUV kategória, de szinte mindegyik esetében kizárunk egy-egy darabot a listáról, ami mégis oda való lenne. A legjobb megkülönböztetés szerintem az, hogy milyen célra gyártja, milyen körülményeket figyelembe véve tervezi a gyártó. Egy SUV esetében ez egyértelműen csak és kizárólag az aszfalt, a terepjárószerű kinézet és az összkerékhajtás ne tévesszen meg. De minek elválasztani a kettőt? Egyesek G Merciben (ami jó terepjáró hírében áll) feszítve max. a présházig térnek le az aszfaltról, mások meg mindenféle összkerekes szgk segítségével is meglepő terepezésre képesek. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy mire kell az autó és mire használja a tulajdonos. A beszélgetést kiváltó jármű egy Grand Vitara, amit azért vett a fórumlátogató kolléga, mert szeretne télen-nyáron nyugiban közlekedni aszfalton, valamint könnyű száraz és saras, göröngyös földúton is. Erre a célra jó választás, és csak ez a lényeg.
Egyébként így igaz, bármiből lehet "terepjáró", érdemes megnézni az ausztrál youtube videókat, mire képesek a terepesített régi Subaru Leon és első szériás Legacy kombik - emelés, snorkel, böszme MT gumi, áttétel módosítás, aztán hajrá. Technikai oldalról az a kérdés, hogy vajon a tervezés során figyelembe vették-e a terepjárás lehetőségét, vajon ehhez méretezték a futóművet, ennek megfelelően helyezték el az alkatrészeket, az elektronikát stb? Vajon egy középen viszkós SUV tényleg ugyanúgy megkergethető-e terepen meghibásodás nélkül, mint egy mechanikusan záródó darabbal ellátott Samurai, Niva és barátai? A Niva ráadásul az egyik első SUV, hiszen még alváza sincs, mégis a terepjárók között tartjuk számon! De melyik "terepjáróbb"? Egy Hyundai Tucson vagy egy Lada Niva? Ugye. Viszont ha orosz off-road videókat nézeget az ember, csodálkozik, mit ki nem próbálnak Vodka úrék: a számunkra legutolsó SUV-nak tartott gyöszökkel is olyan helyekre merészkednek, amit nálunk józan(ul gondolkodó) ember meg sem próbálna.
Mindenesetre egy SUV garantáltan nem bírja a rendszeres, "életvitelszerű" terepjárást. Míg egy terepjáró igen. És akkor a pickupokról még nem is beszéltünk, csak hogy bonyolítsam a sztorit. Szerintem a lényeg az, hogy helyén kezeljük az adott jármű képességeit, és akkor mindegy, hogy minek nevezzük.
Szerintem az a terepkjáró, amelyik mind a négy kerekét tudja tekerni, továbbá a gazdija nem szisszen fel, ha megkarcolódik a fényezés vagy behorpad a kasztni pár helyen. MT gumival mindegyikkel lehet sarazni, maximum a takarítás és javítási költségekben (beázott elektrónika, leszakadt ABS szenzor, besült Viszko, stb...) lehetnek különbségek. Mindegyikből lehet vadállat gépet építeni, csak kompromisszumokat kell kötni, csökken az értéke, aszfalton imbolyog, stb...
A sima régi Vitaráról nem mondanám feltétlenül, hogy SUV, csak a mai Grand Vitarára illik ez a leírás. A Samurai igazi terepjáró, véletlenül sem SUV, ahogy a Hummer H1 is terepjáró, nem tudom, honnét vetted, hogy nem az. A Balatonba tudtommal H2-essel szakadtak be.
Amúgy belepillantottam a korábbi hozzászólásaidba, és látom, eléggé fixált a gondolkodásod SUV, illetve Forester témakörben.
A Vitara SUb ez világos és így gondolom a Samurai is az volt és gobdolom a Subaru Forestere is az, de akkor hol kezdődik a terepjáró fogalma és milyen autókat lehet oda sorolni, ha a Hammer H1-est se?
"Egyébként,az összes ismerős,haver,rokon aki látta az autót, megjegyezte,hogy az aszfaltozott útról ne nagyon térjek le evvel az autóval.Mindig van valaki az ismerősök között,aki hamar lelombozza az ember kedvét."
Nem a kedvedet akartál lelombozni, csak nem akarják, hogy úgy járj, mint a hummeres arcok, akik azt hitték, hogy terepjáróban ülnek, és azt hitték, hogy az a terepjárás, amit ők csinálnak. A fotón látható gép nem hardcore terepjáró, de amire neked kellett tökéletesen megfelel. Összkerekes, szgk-nál nagyobb a hasmagasság, szóval nem ér le minden gödörnél a kipufogó és a pincéhez vezető saras földúton, télen hóban vidáman tudsz majd akkor is közlekedni, mikor a többi telektulaj a szőlődomb alján lerakja a 2WD autóját. Mindeközben országúton is komfortos közlekedésben lehet részed, nem valami (átvitt értelemben és szó szerint) fapados bodéban zötykölődsz. Emlékeim szerint ez volt az igényed, és ehhez megfelel a választásod. Amúgy meglepően ügyes gépek tudnak lenni ezek a Vitarák is, nézz körbe a youtube-on, van ott néhány arc, akinek elgurult a gyógyszere, de gondolom te nem akarod keményebb terepen ide-oda csapni a vasat, karcolni, lökhárítót letépni meg ilyesmi.
Röviden: nem kell félned, többet tud a gép, mint amit te jelenleg vállalnál vele, de azért jellegéből adódóan messze áll az ütni-vágni való játszós/melós autótól.
Egyébként,az összes ismerős,haver,rokon aki látta az autót, megjegyezte,hogy az aszfaltozott útról ne nagyon térjek le evvel az autóval.Mindig van valaki az ismerősök között,aki hamar lelombozza az ember kedvét.Egyébként téli-nyári gumigarnitúra van hozzá.(Michelin Alpin 4×4/Bridgestone Dueler 687 H/T).A Highway/Terrain elnevezés az egyébként mit jelenthet?Talán Aszfalt/földút?
Namostan, mink a zetort, -miután eldőlt, mer szédült a hegyen, ugye alföldről került oda a magasba- szóval hamár alkalom adta, hát átkenytük metálszürkére.
Eddig nem is volt baj. De az első úton, a zavar alatt keresztben lapuló vastag faágra rámentünk, és a tükör alatt, durr, jól nyakonvágta a késüléket, úgy 3 cm mélyen bebaszcsizta a kasztnit.
Hát ez a terepjárás mellékhatása. :-)
Ja, a metálfestés jobban bírja a karcokat, vagy csináld azt, mint mink! Mondtam a bádogosnak, hogy még pár réteg lakkot locsoljon rá! Jól viseli a fákat.
Gratulálok a kocsihóz, lehet fóliáztatni az oldalát, az megvédi a kisebb karcoktól a kocsit. Egyébként a harmadik karcolás után nem fog zavarni a növényzet :)
Sziasztok.Kellemes Húsvétot.Meghozta végre a nyúl az autót :).A szőlőhegyi meredek horhósban már a felezővel való fel-le közlekedést is kipróbáltam.Elég széles az autó.Már érzem hogy a legnagyobb ellenségeim a karcokat okozó növények lesznek:(.
Eladó 2 tonnás össztömegű trailer,papírja,2 db laprugós tengelye,tárcsafékekkel.Kerekekkel.Mszv nélkül,de nincs kivonva forgalomból.Ma és holnap du megnézhető.a későbbi megtekintés macerás kissé.
Nekem az előző Pajeromba az 1991-esben volt hátul kapcsolható zár, de azt nem tudom hogyan működött, de volt és tette a dolgát. A mostani autóm 1994 Montero ebben nincs se sper se kapcsolható:(
Rákerestem, valóban volt levegős zár is. Ma is újat tanultam. Azt írják az egyik fórumon, hogy:
Mitsubishi's factory locker is an air locker but it is slow to operate as it doesn't store the air for a quick activate and you need to wait for air pressure to build up to engage it, but is a good unit.
Egy másik helyen meg egy listát is a hátsó levegős diffivel érintett típusokról:
Some Mitsubishi Montero/Pajero's came with factory fitted rear differential air lockers - 1994 to 1998 Montero 'SR' Model with 3.5 DOHC V6 came with factory locker - 1998 to 2001 Montero Sport Model - Only a few of them. I've only seen/heard of two. Ever. - 1992 to 1998 JDM Pajero SWB/LWB - 50% of them (guesstimate) came with factory fitted rear locker.
A Montero meg ugye a Pajero neve Amerikában, Indiában, Spanyolországban stb.
Szerintem a középső és a hátsó zárral szinte mindent meg lehet oldani. Nekem egy év alatt az első talán ha négyszer volt bekapcsolva, de ebből kb. háromszor feleslegesen, mert a nélkül is ment volna a feladat.
Van egy megbízható Toyota landcruiserem elég jó állapotban. A használtautón meg tudod nézni 1850000 Ft, kék szinű. Ha érdekel hívj. Én hiluxot szeretnék venni, ezért akarom eladni, nem pedig azért mert már ledobta az ékszíjat.
"terepjárót arról lehet megismerni, hogy több helyen is szerepel rajta a LAND ROVER DEFENDER felirat. "
Oké, a Defenderen hány helyen szerepel pontosan ez a felirat: "LAND ROVER DEFENDER"? A végén nehogy kiderüljön, hogy a Defender szerinted sem terepjáró. :-)))))
Én meg arra gondoltam, hogy szerintem egy Nivás lefosná a bokáját örömében, ha (a tengelytávot és hátsó terepszöget leszámítva) olyan terepező képessége, megbízhatósága, ÉS terhelhetősége lenne, mint némelyikünk pickupjának. :-)))
Helyedben, kétmillás keretből:
- valamilyen 2000 előtti hilux: 1mft
- fontosabb dolgok rendberakása, cseréje, terepgumik, stb is beleértve: 600eFt
- első-hátsó difizár: 400e (ha csak hátra, akkor a fele, és marad 200e egyebekre)
mivel tavaly egy cimborámak eladtam a G kocsimat (4milla felett volt nekem és 1,7ért vitte el) ezért ismét figyelem a piacot ,hogy mit vegyek (majd :) ).
Nem akarok ünneprontó lenni,de 2milla környékén jelenleg remek kocsikat lehet venni! 1995-ös,gyári (tényleg gyári!) első tulajos G Mercit vett a cimborám 2M-ért.
A korábban 3 millás Wolf G-ket jelenleg 2M körül árulják.
Ott vannak a 98-99.es Y61-es Patrolok merev hidakkal,2.8td motorral.
Na igen,és a pick upok,ha tudni akarod mit tudnak,nézd meg az ausztrálok viedóit a ytube-on ;)
üdv.
Balázs
u.i. természeseten én is ismerek olyanookat, akinek a 20-30éves kocsija még mindig 3-4 milliót ér :)
MErt abban a tengelyeken nincs külön difizár, hanem az első-hátsó hajtás között lehet zárni. Emiatt tud átlósan kipörögni, "leátlózni".
Gyárilag pl. Mercedes G rendelkezik három zárral. A 2 millió alatti kategóriában a landrvorerek hajtása hasonló a Nivához (állandó összkerék, felező és központi difizár). A pickupok általában kapcsolható négykerekesek. Hátsó tengelyen difizár gyárilag kevés típusban van, viszont soknál beépíthető utólag. Nyilván előre is. Viszont 2 millió alatt azért többnyire csak roncsok lesznek akár gyári Merci G, akár épített difizárakkal bármilyen más típussal.
Miért kell, hogy a hátsó diffizár gyári legyen? (Az említett niván sincs csak középen.)
Egyébirán a 90-es pickup defi nekem is az egyik gyengém. A "sima" 90-esem mellé vennék egyet, csak hogy legyen, ha egyszer szállítani kell(ene) valamit. :-)
Megérkezett az új gumicsont! Szlejer kolléga már bele is harapott az egyik végébe, kezdődhet tehát a márkák háborúja. :-)
Annyit jegyeznék meg a kedélyek felszítása végett, a "pickup nem terepjáró" témában, hogy a terepjárót arról lehet megismerni, hogy több helyen is szerepel rajta a LAND ROVER DEFENDER felirat. :-)))))))))))))))))))))))))))
1,5 - 2 MFt körül keresek olyan munkakocsit, ami megbízható, strapabíró, igénytelen és bírja az időnként mostoha körülményeket: Nagy sárban, hóban mély csapásokban nehéz utánfutót vontatni. Fontos a felező és a difizár.
Jelenleg Nivák vannak szolgálatban, amik az orosz gumikkal jól teljesítenek, de a folyamatos meghibásodás sok gondot okoz.
Anélkül, hogy jobban elmerültem volna a témában, ezekben a típusokban gondolkodom:
Toyota Land Cruiser
Mitsubishi Pajero
Toyota Hilux
Mitsubishi L200
Mazda B250
(Tudom a "pickup nem terepjáró", de szerintetek hozzák a Níva szintjét?)
Délelőtt volt bent nálam egy ilyen, onnan jutott eszembe. Nem tudom visszamondani, de ezt valami 7-8 szótaggal oldotta meg, és itt volt legalább negyed órát a haverjával. :-)
kedd délután a hatos érdi tetőről elmentettünk egy csirkenégypontnulla gépet.
az a baltával faragott forma, kilencvenegyes.
emberünk alatt megállt a gép, ott telefonált a barátjának, hogy itt még megvárja, de ha nem jön, akkor otthagyta az autót, kulcs benne van, forgalmi benne, ő lemondott róla.
namost.
új gumik, új lengéscsillapítók, új futóműelemek, fék oké, automataváltó oké, nulla rohadás, szép belső, klíma acélos.
kisebb elektromos tákolások, semmi jelentős.
ott a géptetőn az akkori tulaj kézzel kanyarított egy papírt, hogy ő most bizony eladta a gépet százé', leszarja.
(vasba tud annyit)
dögszállítóra föl, bevisszük, szikra van, benzin nincs.
biztosíték jó, relé jó, nézzük meg az ac-t.
nézmá, nincs összedugva a csati teljesen alul a tank előtt közvetlenül.
összedug, gyorskötözővel összerögzít, biztos ami biztos, nézzük.
brumm.
:)))))
százé' olyan szinten királylányos csirke, hogy nagyon.
már átiratva, gázoshoz bejelentve, télre mi kell ennél jobb.
Most hogy feldobtátok, tényleg nem volt már hetek óta olyan versenyző, aki már kinézte a grandcsirkét haccázé, tuti állapotban, és idejött hogy megerősítsük a döntésében. :-)
Chevy Blazer, GAZ 66. Ha nagyon nyomod nekik, akkor sem esznek többet "hat félnél", a Sanyi bá mondta, akinek valamelyik unokaöccse hazajár németből, és annak a sógora azért csak ért ezekhez a dolgokhoz. De csak női tulajdonostól érdemes venni őket, meg nyugdíjas svájci fogorvosoktól.
miért ne postázna? ha komolyan gondolja az üzletet. nekem postáztak már erősített kihegesztett UAZ hátsóhidat, abból lehetne küszöbvédőt csinálni szerintem mindannyiunknak:)
Goodyear WRANGLER 255/55 R18 gumiabroncs garnitura (4 db gumi) eladó jó állapotban, 5-6 mm profilmélységgel. Egyenletesen van kopva, nem felemás. Erősített oldalfalú, Nagy teherbírású és nagy sebesség indexes (H).
Én mostanában csináltatok csőből küszöb védőt amikor elkészül kiderül mennyire lesz jó. Egyébként a Hoze oldaláról kaptam az ihletet mert ő ott szépen dokumentálta fotókkal az ő autójára készítettet. Ja és az ő gépét megtudtam nézni élőben is. Na az tetszik és meggyőzően nézik.
Törökbálint és Érd között, a M0-hoz közeli részen va negy kisebb erdei rész, ha víz van ,akkor van kihívás is, Vagy az érdi lőtér egészen Sóskútig, a kálvária dombot is beleértve.
Sikerült kipróbálni a Pajerot, nagy élmény volt. Törökbálinti deponál a szántó felé mentünk. Nem volt vészes terep. Amúgy érd-diosd-törökbálint vonalon, merre kell keresni az "utakat"?