Keresés

Részletes keresés

nyomdász Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2882
CSANA!
A teljesítés nincs időhöz kötve. Teljesen szabályosan folytathatod a régi füzeteddel. Fejezd be azt, s hamarabb lesz sikerélményed. Természetesen arra figyelj, hogy a sok útátvezetés miatt a jelenlegi bélyegzőkből ne hagyj ki azon a viszonylaton, ahol most fogsz először bélyegezni.

MÁS!
Ha meg tudja nekem valaki saccolni azt - hogy ha minden bélyegző a helyén lesz -, a három kéktúrán összesen hány bélyegzőpont lesz, annak adok egy garnitúra TM-et az ezéviekből (be kell jönni érte a szk.-be).
Aki pontosan megírja az kap egy Lavinaveszély című könyvet is mellé.
(Pálmai Vencel, Sztancsik György és családtagjaik nem játszhatnak!)

Előzmény: csacsana (2879)
Krysia Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2881
Kedves Csana! Feltaláltad a kanálban a mélyedést :o), ui. én pontosan arról a fórumról beszéltem. Az index törzsasztal fórumán belül a Kék túrázók témában írogatunk (családiasan szólva ez a topik).

Észrevételek a hétvégi túrámról:
Az atlasz infója alapján felhívtam Vértestolnán a Ruckenbrot házat, ahol a tulaj közölte velem, hogy turistákat nem szoktak elszállásolni. Éppen német vadászokkal voltak elfoglalva egyébként is. :(

Végül Pusztamarót mellett döntöttem, amihez az atlasz furcsa mód nem ad telefonszámot, pedig ez kimondottan turistáknak való hely. Eléggé elszomorító volt látni, hogy a régi temető 1800-as éveiből származó sírkövei elhanyagolva düledeznek, mellette pedig a Pilisi Parkerdő felállított egy a tájból kirívó emlékművet.

Még a Sólyomfészek előtt csodálkozva láttam, hogy az atlasz szerinti "régi majorépületet" felújítják. Egy vállalkozó megvette, és panzióvá alakítja.

Nekem tetszett a Gerecse: Péliföldszentkeresztet már korábban is kedveltem (és jó hír, hogy az MTSZ új bélyegzőt rakott ki a fára), az Öreg-kőre is felkapaszkodtam a Jankovich-barlanghoz, a Gete tetején pedig millió hóvirág fogadott.

Előzmény: csacsana (2880)
csacsana Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2880
'Ezért örülök az OKT fórumnak, mert a leghasznosabb tájékoztatást ott megtalálom naprakészen'

Szerintem is jó a fórum, de egyre több az infó benne. Áttekinthetetlen kezd lenni (legalábbis számomra).
Hadd javasoljam Neked és mindenkinek a http://ttt.tr.hu/okt/forum.php oldalt. Biztos ismeritek, hiszen én is INNEN találtam rá.

Ha én egy szakaszra elindulok, biztos hogy előző nap onnan fogom összszedni az legfrisseb rendszerezett infókat.

Pl. Kolduszsállásról legutóbb (márc.9.) verfarkas ezt irja:
'A bélyegző egy fán van egy dobozban, ott, ahol az edőből kiérünk az aszfaltozott útra, ami a vadaszházat köti össze a főúttal'

A Te infod frissebb, kérlek ha van időd, ird be oda is.

Köszi
Csana

Előzmény: Krysia (2878)
csacsana Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2879
"Ez esetben feleslegessé válna a Kéktúra füzet, ami valljuk be, vacak minőségű (legalábbis az enyém még az volt!), tájékozódni viszont lehetetlen az alapján."

Előkapartam a '81-es füzetemet s összehasonlitottam a múlt héten vettel (2001-es kiadást adnak!
SEMMI KÜLÖMBSÉG! Ahol az utat másfele vezették, azt átrajzolták, a többi ugyanaz.

Most derült ki számomra is, hogy 20 éve milyen sokat megcsináltam, több mint a felét. Magam sem emlékeztem rá! Föl lehet ezt használni esetleg vmire? Vagy őrizzem továbbb magamnak emlékbe, és kezdjem előről?

Csana

Előzmény: Krysia (2878)
Krysia Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2878
"Ez esetben feleslegessé válna a Kéktúra füzet, ami valljuk be, vacak minőségű (legalábbis az enyém még az volt!), tájékozódni viszont lehetetlen az alapján."

Egyetértek azzal, hogy 2 füzet helyett csak egyet kellene cipelni, és sokkal szebb emlék lenne. Viszont a jelenlegi igazolófüzet "előnye" az igénytelensége, mert egyáltalán nem számíthatsz rá sem az útvonal, sem a bélyegzőhelyek tekintetében, a túrázónak kell utánajárnia és felkészülnie ezekből. Az atlasz ezzel szemben a bejáráskori állapotokat rögzíti, és még mellékesen sem említi, hogy egy helyen esetleg több bélyegző is lehet, vagy hogy korábban máshol volt az ellenőrzőpont.

Például most hétvégén a Gerecsében kéktúráztam (Koldusszállás - Pusztamarót - Dorog). Az atlasz szerint csak Tokodon a kocsmában adnak (céges) pecsétet. Említés sincs arról, hogy a tokodi pincéknél a Bajnai út 5. szám alatt egy családi házban van az OKT bélyegző.

Ezért örülök az OKT fórumnak, mert a leghasznosabb tájékoztatást ott megtalálom naprakészen.

Előzmény: nagypapi (2871)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2877
Egy majdnem kifelejtett információ:

www.kellerkonyvtar.hu

Előzmény: Güsziológus (2873)
Zolcsi67 Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2876
Kemeneshát?
Hm.
A lefedettsége kb. az lesz, mint a Természetbarát Szövetség-félének?
Lépték?
1:40000 vagy 1:60000?
Több kérdésem nincs :-))
Előzmény: nyomdász (2867)
Zete Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2875
Amikor az OKT-atlaszok megjelentek, egy ideig még reméltem, hogy az igazolófüzetet is frissitik. Ha nem is az Atlasz szinvonalára javitva, de mindenképp megért már a modernizálásra. A benne lévő térképvázlatok továbbra is a 70-es éveket idézik: anakronisztikus.
Az Atlaszba viszont nyugodtan beletehették volna az egyes bélyegzőhelyek közötti szint/táv adatokat is. Talán majd a következő kiadásban?
Előzmény: nagypapi (2871)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2874
Most vettem az új atlaszt a kiállításon Berki Zoltántól. Eddig nem figyeltem fel rá, majd otthon alaposabban megnézem.
Előzmény: nyomdász (2867)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2873
Korrekciós „műtét”
(12. szakasz)

Mikor tavaly decemberben nekiveselkedtem az Ópusztaszer – Bordány szakasznak, már tudtam, hogy nem lesz könnyű korrigálni. Hát, még amikor a Gádoros – Nagymágocs szakaszt is beiktattam!!!

Ha valaki tervezi a túrát, akkor érdemes a más kárán tanulni!

Szumma-szummárum, akárhogy tervezgettem, a Mindszent – Ópusztaszer szakasz nem fért bele. Nem maradt más hátra, punnyadós – városnéző túrázgatás keretében megpróbálni korrigálni. Szilveszter után el is határoztuk, hogy a szép havas tájon fogunk sétálni egyet, de a Tisza befagyott és a komp leállt:o) Pech. Pedig jó döntés lett volna!!!

Sokat vonatoztunk, de örömmel konstatáltuk, hogy a nyulak és az őzek túlélték a hideget, vígan ugrándoztak a mezőkön. Mindszent takaros kisváros, szép közintézményekkel, szépen berendezett terekkel. A múzeum sajnos, nem volt nyitva. A Tisza árterében lábakon álló, lerobbant hétvégi házak és ami a legbosszantóbb, zárt halászcsárda fogadott. De a komp közlekedett! Kedves meglepetésként gyalogosoknak ingyenes az átkelés. Igaz, aki gyalog megy, annak sokat kell menni, hisz a másik oldalon messze van még Baks. A bélyegző a komposoknál volt, TISZAKOMP Bt.

A túloldalon egy kilométeres gáttúra (betonlapok a keréknyomok vonalában), majd széles, erőgépek által jól kijárt földút Levelényig. Gigantikus jelek a nagy fákon. Nem szabványosak, de jól láthatók. Az út két oldalán kezdetben erdő, majd hatalmas szántóföldek. Nehéz eltévedni. Levelényben rövid aszfalt, egy szép épület, majd baloldalon a bekerített kúria. Azt hiszem, a telep gépállomásként funkcionál. Embereket nem láttunk, de szántó traktort láttunk. Sok őz, nyúl és fácán. Az út két oldalán árok és fasor, sűrű bokrokkal. Vegetciós időszakban lehet itt szúnyog és pók, de most kimondottan kellemes volt a séta. Délnyugati irányba mentünk, végig szembe-nappal. Le is barnultunk egy kicsit.

Eső után a gépek által feltúrt út kellemetlen lehet a biciklivel közlekedőknek, de most kimondottan jó minőségű volt. Inkább poros, mint nedves, voltak füves szakaszok is. Egy jó darabon csak traktornyom volt. A legszebb rész az Ópusztaszer előtti, itt van nádas, víz. Hatalmas, öreg fák, sok-sok fácánnal. Volt nagy riadalom.

A parkba áprilisig nincs belépő, igaz szolgáltatás sincs:o) A környéken lévő Szeri Csárda sem üzemel. A kifüggesztett buszmenetrend hibás. Az az igazi, ami a neten van. 14:55-kor indul a busz Baksról. Kikanyarodik az Emlékparkhoz, hogy felvegye az utasokat. Most csak mi voltunk. A vasútállomásig megy és van csatlakozás. 18:30-kor már otthon voltunk. Van egy későbbi járat is, de a Kincsem 40 után jólesett hamar hazaérni és egy kicsit pihenni. Az idő csodás volt, kicsit fújt a szél, de a nap már tavaszi volt. Ideje sebességet váltani!

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2872
Jaq, ja. Nem is beszélve azokról, akik a 6-7. teljesítésnél már behunyt szemmel, térkép nélkül mennek emlékezetből. :-)))
Előzmény: nagypapi (2871)
nagypapi Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2871
Tény, hogy megkönnyíti a számítást a tszf megadása. Ha nincs nálad térkép, támpontot nyújthat, hogy jópár szakasz folyónál kezdődik és/vagy ér véget: ezek tszf magassága nem éri el a 200 m-t (Balaton, Duna 100-120m tszf), ha ezzel számolsz, nem téveszthetsz túl nagyot.

Elgondolkodtam azon, nem lenne-e praktikus megoldás az OKT atlaszokban helyet hagyni a bélyegzéseknek (esetleg még a résztávokat, szinteket, a füzethez hasonlóan feltüntetni)??! Ez esetben feleslegessé válna a Kéktúra füzet, ami valljuk be, vacak minőségű (legalábbis az enyém még az volt!), tájékozódni viszont lehetetlen az alapján.
Így 2 könyv helyett egyet kell cipelni, ami nem feltétlenül lenne vastagabb és nehezebb, mivel az Atlaszba csak a pecséteknek kihagyott helyek és a résztávok kerülnének még.
Emléknek is szebb lenne egy telepecsételt OKT atlasz, mint egy saláta.
Természetesen emellett lehetne külön igazolófüzeteket is beszerezni, mert soxor nem egyedül teljesíti valaki a túrát, és ilyenkor felesleges két Atlaszt beszerezni, ez azonban nem változtatja meg a fenti véleményemet.

Előzmény: asciimo (2869)
csacsana Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2870
Igen, igazad van.
Ilyen mélységig még nem gondoltam bele. Pontossága a szintvonalak sűrűségétől függ, de a nagyságrend meghatározására használható.

Ezek szerint elég lenne egy lekles ember, aki pontok magassáságt közzéteszi. Ne kelljen mindenkinek... (már akit ilyen érdekel)

Cs

Előzmény: nagypapi (2866)
asciimo Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2869
"Tkp. nagyon egyszerű számítás, csak a szintvonalak értékeit nehéz néha leolvasni"

Na ezert lenne jo, ha a Kekturafuzetben a Turaszakaszok vegpontjainak tszf-jet kozolnek...

Előzmény: nagypapi (2866)
nyomdász Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2868
Van néhány külföldi, többek között ingyenes olasz térképem. Kialakítottak egy Békeösvény nevű útvonalat a Garda-tó és Trentino környékén, aminek az alapja a Monarchia által az I. világháborúban kiépített hadiutak. A térkép hátulján nagyon szép szintmetszet igazítja el a bátor vállalkozót, aki a 150 km-es utat be szeretné járni. Az igaz, hogy ott vannak hegyek is.

Már többször említettem térképes körökben (kiadótól függetlenül) azt az igényt, hogy a térképek hátoldalán, vagy az atlaszokban jó lenne, ha megjelenne a szintmetszet.
Azt a választ kaptam, hogy a turisták még nem jelezték ezt az igényt.
Hívjam fel azok figyelmét, akik szintén erre vágynak, hogy bombázzák igényükkel a térképkiadókat.
Akkor nosza fiúk, lányok bombázzuk az igényünkkel a kiadókat. Néhány cím:
Térképkirály: mapking@axelero.hu
Cartographia Kft.: apappvary@cartographia.hu
Tájoló Térképészeti Iroda: tajolobt@axelero.hu

Előzmény: nagypapi (2866)
nyomdász Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2867
Remélem nem árulok el üzleti titkokat a Cartographia térképkiadását illetően a következőkkel.
Tudtommal és hallomásokból a Cartographia a minket érintő témában a következő térképeket és atlaszokat adja ki ebben az évben:
Bakony dél,
Bakony észak,
Kemeneshát,
Mecsek,
Pilis.
Ezek térképek, direkt ábécébe írtam be, mert a sorrendet és a hónapot sem tudom.
Atlaszok:
Aggtelek,
Bakony,
Mecsek,
Zemplén.
Úgy tudom, hogy a cég igyekszik a turistaszezonhoz, illetve az ajándékozási szezonhoz igazítani a megjelenéseket. Tehát nyáron valszeg nem fog megjelenni atlasz.

Van egy sajnálatos hiba a Bakony atlasz címoldalán, amit már nem tudtak megoldani. Utólag csak nagy ráfizetéssel lehetett volna. Engem, mint turistát nem zavar, szerintem pénzpazarlás lett volna a „kijavítása”.
Tudja-e esetleg valaki, hogy mire gondolok?

Előzmény: Jesper Olsen (2843)
nagypapi Creative Commons License 2003.03.21 0 0 2866
Ennél azért egyszerűbb a dolog, nem kell GPS a szintemelkedés meghatározásához.
Ha az egyik irányban tudod a szintet, az OKT füzet alapján, akkor a kezdet- és végpont tszf magasságából egyszerűen kiszámolható a másik irány szintemelkedése. Érthetőbben:
Pl. Várgesztes-Szárliget vá. füzet szerint 370m szint. Térkép szintvonalairól leolvasva 280m tszf Várgesztes, Szárliget kb. 240m, azaz Szárliget 40m -rel alacsonyabban fekszik.
Ha Szárligetről indulsz 370+40m a szintemelkedés Várgesztesig.
Remélem érthető ez a magyarázat. Tkp. nagyon egyszerű számítás, csak a szintvonalak értékeit nehéz néha leolvasni.
Előzmény: asciimo (2865)
asciimo Creative Commons License 2003.03.21 0 0 2865
Udv a topikban!

Hat a szintemelkedes ellenkezo iranyban, ez nehez kerdes. Sokszor eleg lenne, ha a tszf. magassag egy-egy jellemzo pontnak meglenne, ehhez egy GPS kell, ami Lud nevu kolleganak van, ot kene megkerni erre, hogy turaszakaszok vegen mert tszf-et tegye kozze.

Előzmény: csacsana (2864)
csacsana Creative Commons License 2003.03.21 0 0 2864
Sziasztok !
Nemrég találtam rá erre a remek topikra. Nagyon jó, hogy van. Egy hét alatt sikerült nagyjából végigszaladni rajta (no azért dolgozatora nem vállalkoznék:-)) )

Magamról annyit: gyerekként szüleimmel jártam be elég sok szakaszt (60-as évek). Nekik megvan a jelvényük. Azóta többször nekikezdem (80-81), de még nincs pecsétem. Most megvettem az új füzetet, (tényleg csapnivaló, olyan mint volt). 1-2-3 napos részletekben tervezem bejárni, nem sietek, Alkalmanként szívesen csatlakozom.

Kérdésem, amit nem találtam meg korábban sem, és többen is hiányoltátok (2001.febr?) az 'ellenkező irányú' leírásokat, szintadatokat.
Tud valaki azóta ezekről vmi infót? URL/papír/bármi..

Csana

Előzmény: Güsziológus (2831)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.21 0 0 2863
Jut eszembe!
(off)

Jó régen olvastam egy könyvet, melyben az egyik főhősnek az volt a neve, hogy Viszketneki.

Segítségképpen elárulom, hogy az illető hölgy volt:o)

Elnézést a hölgyektől.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2861)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.21 0 0 2862
Nagyon szép útvonal!
Erre aztán viszkethet is! :)
Előzmény: Güsziológus (2860)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.21 0 0 2861
Nekem Murphy törvényeit követve akkor szokott a talpam viszketni, ha van rajda egy nehezen lebontható bakancs, lehetőleg kamásnival és még sárral is. :-)
Előzmény: Güsziológus (2860)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.21 0 0 2860
Pár héttel ezelőtt feltettem egy kérdést, de úgy látszik, hogy a szombathelyi topictárs időközben kiszállt, pedig biztos, hogy a kezdetekben aktív volt.

A tegnapi lelkiismeretfurdalás eredményeként elkezdtem kutatni a függő ügyek között és találtam egy telefonszámot:

VOLÁN
Szombathely
(94) 314-342

Felhívtam és íme az eredmény:
A 25-ös busz a vasútállomástól indul, az Árkádia bevásárlóközpontnál kell leszállni. A térképem 1999-es ezen ilyen járat még nincs. A bevásárlóközpont is új lehet.

A busz a 7-es kocsiállásról indul, 9:45–kor. A vonat 9:32-kor érkezik.

Most már csak elhatározás kérdése a Szombathely - Egyházasrádóc túra. A talpam mindenesetre már nagyon viszket:o)

burnie Creative Commons License 2003.03.21 0 0 2859
Az elmúlt hétvégén a Börzsönyi vártúrák-ból nyomtam le két pontot. Az egyik a Csehvár (Diósjenő fölött), itt már rengetegszer jártam, de a pöttyöket nem jegyeztem fel. Most ez is megtörtént. A másik a Csoványos alól induló piros háromszög mentén fekvő Pogányvár. Ez egy hatalmas kiterjedésű földvár. Erre még soha nem jártam és a vár és az egész Királyházára vezető út nagyon klassz.
A terep vegyes volt. Száraz út, sár, jég, félméteres szűz hó. Igazságosan minden, ahogy kell.
Kornél14 Creative Commons License 2003.03.20 0 0 2858
Sziasztok!
Én úgy használom fel a topicban felhalmozott információ mennyiséget, hogy mindent lementettem a gépemre időben növekvő sorrendben 500-val. Így nem sok helyett foglal kb. 7 MB-t és 6 db könyvtárban elfér. Ha valamire kíváncsi vagyok, akkor Explorer, Szerkesztés-keresés menüpontjába beírom a keresett szót és így gyorsan át tudom fésülni a több év alatt összegyűlt anyagot.
Előzmény: Krysia (2857)
Krysia Creative Commons License 2003.03.20 0 0 2857
Nem finom figyelmeztetésnek szántam, csak úgy kiváncsiskodtam. Ugyanis ebből az információhalmazból a szerzők bizonyára jól emlékeznek sok adatra, de az olvasó, hacsak nem jegyzetel, örül, ha egyszer végig tudja rágni magát a hozzászólásokon, nemhogy meg is jegyezze azokat! Ha egyszer elkészülsz vele, sokan áldani fogják a neved. :o)
Előzmény: Güsziológus (2856)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.20 0 0 2856
Köszi a finom figyelmeztetést.

Íme a helyzetkép.

Még akkortájt kiírattam az első néhány száz hozzászólást és az első 80-at fel is dolgoztam. Azóta is furdal a lelkiismeret.

Mivel eddig nem volt net, sikerült befejeznem egy régóta húzódó hasonló restanciát.
Talán, most már ez következik, bár van márc. 31.-i határidős munkám, de olyan még nem volt, hogy időt nem lehetne szakítani.

Evidenciában van tehát.

Előzmény: Krysia (2854)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.19 0 0 2855
Hogy lenne baj? A megjegyzés arra irányult, hogy ritkán látunk az indexen.
Előzmény: Krysia (2854)
Krysia Creative Commons License 2003.03.19 0 0 2854
Köszi, az általad leírtak alapján vszleg nem fogom megvenni.
Egyszer írtál arról, hogy ha nagyon sok időd lesz, készítesz egy OKT hely / hozzászólás szám táblázatot. Ebből lett valami az idők folyamán?

SK: Hol itt, hol ott, hébe-korba. Ugye nem baj, ha kéktúrázom? :o)

Előzmény: Güsziológus (2849)
Váci Creative Commons License 2003.03.19 0 0 2853
Bocs, akkor ebben a számban már nem olyan van, mint az előzőekben.
Előzmény: csacsana (2852)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!