Keresés

Részletes keresés

Zmac Creative Commons License 1999.09.17 0 0 328
Kösz hogy bevettél, de azidőtájt sajnos hazán kívül leszek. Jó borozást nektek!
Csokis2 Creative Commons License 1999.09.17 0 0 327
Esetleg engem iserdeke, bar este 6-ig dolgozom, aztan masnap is, ugyhogy kenytelen leszek a kiontot hasznalni. :-(((
Barrique:
A feher b. borokrol van erdesem. Zmactol mar kerdeztem IRL, de o sem volt teljesen biztos a dologban, hatha ti tudjatok. Szoval a b. erleles ugye feltetelezi a hordot. Akkor most a feher b. borok mind oxidativak? Mert az izukbol ez altalaban nem (mindig) latszik. Vagy reszelik a tolgyfa forgacsot ezerrel a nagy rozsdamentes tornyokba? Az szep lehet. :-)
Csokis
RobuR Creative Commons License 1999.09.16 0 0 326
8-a v 10-e jo lenne, Bp (kornyek)en.

A barrique temahoz: az Aliscavinnel volt 98-as bikaver barrique-olt es nem b-olt valtozat is, erdekes volt osszehasonlitani a kettot, nekem ugy tunt, hogy ennek a bornak jot tett a nem tul eros barrique-olas. Esetleg velemeny?

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 325
Nos, akkor elkezdem összeírni a talival kapcsolatos adatokat, hátha lendíteni tudok a dolgon...
Időpont: Okt. 8-9-10(?)
Helyszín: még nem ismert...
Résztvevők (sorrendiség nem jelent semmit:o))): )
Xenor
robicsek
sasanz
kaviat
RobuR
csite(?)
Tamska(?)
Zmac(?)
Biztosan kihagytam valakit, ezért kérem, hogy jelezzetek! Döntést kell hoznunk a helyszín dolgában is, minél hamarabb!
Xenor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 324
Én mondjuk télleg nem értek hozzá, de nekem valahogy az volt az érzésem, hogy az ize valahogy sokkal jobban terjedt a számban. Nagyon kellemes volt. De igazság szerint több bort kellene rendszeresen kostolnom, hogy igazi véleményt tudjak alkotni.

Xenor

Xenor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 323
Egyébként utána megkostoltam más borokat is. Volt köztük vörös barrique is. Azok is finomak voltak. Ja és kostoltam egy 6 puttonyos Tokaji aszút is. Az hihetetlen volt. De télleg. Annyira finom volt. Én nagyon élveztem a borfesztivált! :o))))

Xenor

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 322
Számomra nem többletet ad a barrique íz, inkább más és érdekesebb. Sokszor tompítja a savakat (vörös borok), de nem mindig pozitívan befolyásolja a bor ízét. Bár én 90 százalékban kellemesen csalódtam.
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 321
Számomra nem többletet ad a barrique íz, inkább más és érdekesebb. Sokszor tompítja a savakat (vörös borok), de nem mindig pozitívan befolyásolja a bor ízét. Bár én 90 százalékban kellemesen csalódtam.
Xenor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 320
Igen! Azt hiszem, hogy telleg Chardonnay volt. Feher bor volt. Az ize? Hat eloszor is finom es erdekes. Lehet erezni, hogy ez maskep keszult mint a tobbi feherbor. Valahogy erettebb, jellegzetesebb volt az ize.

Xenor

sasanz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 319
Rá se ránts, akit megelőznek, az vesz a másiknak egy palack Chateau-Moteaun Rottschild-ot (ha jól írtam)
robicsek Creative Commons License 1999.09.16 0 0 318
sasanz, megelőztél, pont ezt akartam ideirni én is :)))
sasanz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 317
Kedves Xenor!
Íme egy részletes leírás a barrique eljárásról:
www.borvirag.hu/magazin/szemezgeto/barrique.phtml
Egyébként érdekes a téma, mert az eljárás megosztja a szagértőket is, pláne ha a barrique forgács kérdése felmerül.
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 316
Xenor!
Örülünk minden érdeklődőnek! Remélem segítek:
Talán Hajósi bor lehetett, pontosabban Hajósi Chardonnay (fehér volt?) és igen, Barrique mert tölgyfahordós érleléssel készül. Szóval elképzeljető, hogy egy Hajósi Chardonnay Barrique-ot kóstoltál.
Egyébként milyen íze volt? Ugyanis egyre jobban megkedvelem a barrique borokat...
Xenor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 315
Amit elfelejtettem. Ha lesz bor kostolo tali, akkor arra en is szivesen beneveznek, hogy tanulhassak egy kicsit. :o)))
(Ha amatorok is indulhatnak, akkor en Pesten elek, ha nem akkor is. :o)) )
Xenor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 314
Sziasztok!

En egy nagyon gyenge amator kategoriaba sem fernek bele a bor ismeretem alapjan, de erdekelnek a borok.
Egy kerdesem lenne. Voltam a borfesztivalon es ott megkostoltam egy nagyon erdekes bort. Ha jol emlexem, akkor Hajos bor volt (mar ha van ilyen), ami a tipusat illeti remelem jol irom Bariqe volt. A kerdesem, hogy jol irom-e es, hogy ez mit jelent. Marmint a kiszolgalo srac magyarazta, hogy milyen erjesztest hasznalnak ehez a tipushoz, de sajna a hangzavar miatt nem hallottam. Ezt el tudna nekem mondani valaki?

Koszi,

Xenor az amator se. :o))

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 313
sasanz!
Jó ötlet, már legutóbb is egyetértettünk a javaslatoddal. Szerintem a helyszín megválasztásához írjuk le mindannyian, hogy az ország melyik része lenne erre a dologra alkalmas az illetőnek, aztán... Nos, nekem Budapest, Pest megye és annak környéke. És tekintettel Robicsek kollégára, jó az október 8. is. Szerintem 10.-e azért okozhat problematikát, mert az vasárnap és másnap ugye munka vár(na) bennünket...

kaviat mester!
Üdv a borosok táborában! Maga nélkül nem is lenni tali a tali, úgyhogy feltétlenül számítok a megjelenésére!

up!
A zsurnaliszta úrhoz volna szerencsénk? Hilltop témában egyetértünk, vigyázni kell majd, mert valószinűleg nem mind arany lesz, ami fénylik...

Tegnap valaki mondta, hogy finom volt a Gundel '96-os Cab. Sauvignona. Nos, én is ittam már és egész finom volt, az ára pedig nem rossz.. De tegnap este, mikor kedves barátaimat kínáltam volna meg belőle, észrevettem, hogy a dugó mellett - a szabályos tárolás ellenére - szivárog a bor a lezárt palackból!!! Nos, ez kellemetlen affér volt...

robicsek Creative Commons License 1999.09.16 0 0 312
9-e este nem jó, többi igen.
a "piknik" jellegű javaslat teccik.
sasanz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 311
Lesz. Mégegyszer, időpontja: október 8. vagy 9. vagy 10. Ezt el kell dönteni. Helyszíne: na, ezt is el kell dönteni.

Az én szerény javaslatom az volt, hogy mindenki hozzon egy üveg bort a találkozóra, szépen szerbe-számba vesszük őket, mindet végigkóstoljuk, azután, ami nagyon ízlik valakinek, abból visszakóstol, azután a maradékot mind megisszuk :DD
Szóval egy kis aktivitással megszervezhető a dolog, csak mindenki írja le a javaslatát, véleményét, aztán a társaság egésze döntsön.

kaviat Creative Commons License 1999.09.15 0 0 310
borban az igazság... lesz bortali ?

.kav]4t

up Creative Commons License 1999.09.15 0 0 309
imho más villányi borok is jelen voltak, csak éppen nem termelőn, hanem kereskedőn keresztül, pédául a Vinárium, amely az összes Gerék, Tiffánok forgalmazója, de láttam a Bajor borpincét is, ha jól emlékszem, bár magam a villányiak felé nem nagyon kaparásztam a Várban, mert nemrég buktam át egy villányi túrán (Gere panzió, mérsékelt - már a minőséghez képest mérsékelt - árak, becsületkassza :-)). A szekszárdi és egri mélységekbe próbáltam belenézni, a Szent GaÁl Cabernet Franc-ja enegemet is megérintett, a Zweigelt rozé is alakul, de a rozé műfajban Dúzsi Tamás vitt mindent a Kékfrankos-rozéjával, a Hilltopnál rózsaszín (Pink) Szürkebarátot az érdekesség miatt kóstoltam, érdekes volt, de nem hidaltam le, mint ahogy a hatféle fehérborból készített HillTop 2000 Cuvee is lufinak tűnt picit, nem rossz bor, szó se róla, sőt, kitűnő minőség, de az igazi nagyságtól éppoly messze van szerintem, mint a Durbincs Sógórtól. Engem meglepette, hogy a HillTop mennyire fölpörgött az angol piaci és kritikai (Woodcutter's White etc.) sikerei nyomán, de éppen ezért szerintem több, nem igazán nagy minőségű bort is megpróbál nyomni a brand jótékony takarásában. (Az igazi rossz példa: Polgár.) Viszont van egy jópofa HillTop Kékfrankos barrique (!!!), ami igen ígéretes darabnak tűnt, bár 1998-asan pofátlanul fiatal.
RobuR Creative Commons License 1999.09.15 0 0 308
Okt 2 semmikepp nem jo, mert akkor van a villanyi bornapok, ahol mar evek ota kotelessegemnek tekintem a megjelenest.
Csokis2 Creative Commons License 1999.09.15 0 0 307
Hat Bock pl. ott volt, csak a Corvinum Gastrovinnel. (Mindig ott szokott lenni.) Azt hiszem, hogy a "majdnemkezmuves" termeloknel, tehat ahol tenyleg csaladi a gazdasag, nincs gond a termes eladasaval. Ha megnezed, nem is kapsz igazan beerett, csucson levo, igazan jo Bock, vagy Szepsy bort, mert ahogy piacra kerul, mar el is kapkodjak. Most miert fizessenek egy csomo penzt arra, hogy itt megmutassak magukat, ha ugysem tud/akar annyit termelni, amennyit a piac fel ne venne? (Biztos nem olcso a reszvetel.)
Csokis
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 306
Üdv. Lovag Úr!

Sajnos nem lehettem jelen a fesztiválon, de ennek objektív okai voltak.:o))
Villány nálam is jó pozícióban van, de a többi borvidék is termel kiemelkedő borokat időnként. Mostanában nagyon fut a Hilltop szekere, de az utóbbi időben megismert St. Donatus Pincészet borai is jó benyomást tettek rám. És akkor még nem is beszéltünk örökös kedvencem, Szőke Mátyás borairól! Tényleg, holnap be is szaladok hozzájuk az igért vadonatúj Chardonnay Barrique ügyében, hogy az itt beszélgetők között elsőként kerüljön tulajdonomba néhány palack (ugyanis már megkóstoltam egy hónappal ezelőtt:o))
Nos, már jobban is várom a holnap délutánt!

sasanz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 305
Szerény ismereteim szerint Telekiék is villányiak, és ők is kint voltak. /Chateau-Teleki/
A kékoportó-cabernet franc cuveé-jük nagyon finom.
Montechristoforo Creative Commons License 1999.09.15 0 0 304
Üdvözlet a T. Borlovagoknak!

Nekem is volt szerencsém ellátogatni a fesztiválra és nem bántam meg.

A belépo folytán nem volt dínomdánom, így kultúrált körülmények közt lehetett élvezni a neduk "bukéját". Sajnos termelobol nem volt annyi mint azt vártam. Mert ugye a célja ennek a rendezvénynek mégis csak az kellene legyen, hogy a termelo és a fogyasztó (Ti, kedves ivócimborák) találkozhasson, nem pedig egy újabb kereskedoi vásár létrehozása. Pedig nagyon úgy tunt hogy erre tendál a dolog, hisz galád mód a kisigényu mértékkel nézve is szerénynek nevezheto 2 kostolójegyétol az elso féldecis kostolónál megszabadították az embert. Nem volt sajnos ritka a relatíve Noname borok 2500 Ft/liter-re kikalkulált kóstolóára sem, ami azért arcpiritó kellene hogy legyen.

SzSz a kedvenc termoterületem Villány, ám legnagyobb sajnálatomra csak egyetlen pince jelent meg a déli vidék színeiben, a Polgár Pince. SzVSz, az o felhozataluk elmaradt a jóhírüktol. Nem voltam oda a boraiktól, melyek engem leginkább egyes asztaliborokra emlékeztettek, de ugye lehet hogy a hiba az én készülékemben volt (?!?)

Ellenben néhány borvidék folyékony aranya jelesül képviseltette magát a "szimpóziumon". Ide tartozik Tokaj, ami most is hozta megszokott formáját.
Atyámfiai/leányai, ha ízleltetek már illatos nedut!!! Dusóczky Úrnak a Félédes Sárga Muskotálya mely az ambróziával kompatibilis fogalom, dícséretére legyen mondva.

Várom további észrevételeiteket

Üdv

Monte...

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 303
Nekem gyakorlatilag mindegyik alkalom jó októberben (előreláthatólag).
sasanz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 302
nekem nem
csite Creative Commons License 1999.09.15 0 0 301
A találkozóval kapcsolatban olyanok jelentkezését várom akiknek az
okt. 2-3, esetleg 16-17 lenne jobb. Érdekelne kinek lenne ez jó.
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.15 0 0 300
Na tessék, ahogy visszajöttem el is süllyedt... talán én vagyok az oka???
:o)))
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.14 0 0 299
Üdv minden borbarátnak!!!
Visszatértem, végre. Örömmel tapasztaltam, hogy a topic nem süllyedt el. Nagyon sajnálom, hogy lemaradtam a Várban rendezett eseményekről és igazából Korzikán sem szereztem frenetikus tapasztalatokat az ottani borokról... De erről majd később. Látom okt. 9-10 még mindig téma. Nekem jó a dátum, a helyszínről kellene döntést hozni. Első körben ennyit, majd jelentkezem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!