Keresés

Részletes keresés

Baggins77 Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2912
Hogyne lenne jó dolog a Turizmus Kártya. 7végén megyek kékezni a Kőszegi-hegységbe, s a kártya segítségével 500 Ft engedményt kapok egy szálláshelyen. :-) /Na jó, így se lesz olyan hű de olcsó, de üsse kő, egyszer-kétszer kiadhatok 2.800 Ft-ot egy jó szállásért./
OFF: A Jókai tt-vel kapcsolatban megkereshetlek téged e-mailben? (Infora lenne szükségem.)
Az adataidnál lévő e-mailcímed él?
Előzmény: Krysia (2909)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2911
Majd írok, bár az első kettőről - szokásomtól eltérően - elkottyantottam néhány infót itt a topicban. Egy Szombathely - Egyházasrádóc egy napos túrán gondolkodom, azon az elvi alapon, hogy a Kőszegi-hegységben szeretnék néhány napot eltölteni és bejárni a kéket Kőszeg és Szombathely között, nyugodt tempóban, nézelődve. Ennek keretében egy kis szombathelyi városnézés, itt lenne tehát a vége az 1/A szakasznak. Az 1/B vége Ivánc, a szállás Körmenden lenne. Közben egy kis Szent Imre vándorút, ha összejön. De ez nem valószínű az év első felében. A két szakasz közötti "űrt" töltené ki az egy napos túra.

Ami biztos, az az Őrség. Ivánc - Zalalövő. Már 2002-ben terveztem, de idén biztosan (időjárás?)meglesz, a szállást már lefoglaltam. Az Őrség 50 előtti napokban Őriszentpéter bázissal lesznek a túrák, részben asszonykámmal. A részletes ütemtervek készülnek. Ha ez összejön, akkor nem éltem hiába. És szombaton Őrség 50. De szép lenne, ha minden úgy alakulna, ahogy eltervezem!

Ezt követően még nincsenek konkrétumok, de az egészet be szeretném fejezni még ebben az évben! 2004 már másról fog szólni!

Remélem, senki nem tart hivalkodónak, de a 2002-es adataim: 79/2287. Ezen a bázison talán reálisak az ezévi tervek.

Előzmény: Múzsla (2907)
Zete Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2910
Nézegettem a Fejér-megyeiek új honlapját (www.fejer-tura.hu), és emlitenek egy bizonyos "Közép-Dunántúli Piros Túra" nevű mozgalmat - részletek nélkül. Nosza, kértem tőlük bővebb infót és ha nem is sokmindent, de megtudtam.

Bizonyára érdeklődésre tart számot, ezért megosztom a Topik közönségével.

Tehát: ősszel tervezik beinditani ezt az új túramozgalmat, egy nyitórendezvény keretében. Jelenleg még nincs végleges útvonal, igazolófüzet, stb. - dolgoznak rajta. Három megyét is fog érinteni. Egyelőre ennyi, azt igérték, ha lesznek részletek, majd kiteszik a honlapra is.

Az infók hatására otthon tartottam egy térképvizitet a piros sáv jelzés nyomait kutatva, és érdekes dolgokra bukkantam. A piros sáv jelzés Paloznaktól (Alsóörs szomszédja) indul északra, Veszprémfajszon át megy Veszprémbe, innen Hárskút érintésével Eplényen át Várpalotára tart. Innen jókora kerülővel Balinkán át Mórig lehet követni. Eután átmegy a Vértesen, Oroszlányon át Szárig, ahol is a VÁ-nál véget ér. Ez alapján nagyon szuper útvonalnak tűnik! Kiváncsian várom a további részleteket, infókat.

Krysia Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2909
VÉRFARKAS: Újra végigjárod a Koldusszállás-Mogyorósbánya szakaszt?

BAGGINS77: Jó, hogy írtál a Magyar Turizmus Kártyáról, megelőztél vele. Én tavaly vettem, és jó dolognak tartom. Csak egy-két kiegészítés: a kártyával együtt adnak egy ismertető füzetet is, szállások és vendéglátóhelyek címeivel, ahol 10-15 % kedvezményben részesül a kártya birtokosa. Ópusztaszerre 1x ingyenes belépő, a Fővárosi Nagycirkuszba 6 db 50%-os kedvezmény, autópályára 3x50% kedvezmény. Továbbá 40%-os engedménnyel lehet megvásárolni egy igen szép és igényes kiadványt, azt hiszem "Magyarország látnivalói" a címe.

NYOMDÁSZ: Úgy érzem, egy picit félreértettük egymást az OKT füzet és az atlasz kapcsán. Engem nem zavar a két külön füzet, az sem zavarna, ha az MTSZ és a Cartographia együttműködéséből születne egy kiadvány. Csak arra céloztam, hogy e két meglévő könyvecske mellett is tájékozódnia kell a túrázónak indulás előtt, hiszen egyik napról a másikra is változhat a helyzet. Azt hiszem, hogy a kéktúrás topik és fórum látogatói kiváltságos helyzetben vannak ebből a szempontból.

csacsana Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2908
Hogy milyen oldalakat talál az ember szörfölés során...
http://kincsem.tofk.elte.hu/studio/
Itt Adatbázisaink között található a Másfélmillió Lépés Magyarországon alaposan feldolgozva :-))

Csana

Múzsla Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2907
Szívesen!

Az AK lehet is a középpontban, mert már nagyon várom én is!

Rögzítettem az elmondásaidat. Rendszeres olvasód és gyűjtőd vagyok. :-)

Ha a jövő évi RP-DDK túráidat szerevezed, akkor majd előtte légyszi írjál agy mailt, mert vannak öteleteim hozzá(d).

Előzmény: Güsziológus (2906)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2906
Köszi az infókat.

A kis füzet megvan. Lipák Pisti bőven ellátott bennünket a Téli Sóút túrán.

De lám, milyen az élet, már az AK van a középpontban. Hűtlen kutya vagyok:o)

Tanulmányozd a mai leírástt! A kerülő út: Ördöngős majortól az aszfalton Derekegyház felé, a falu előtt keresztút, ez megy Tompahátra. Ott kell bélyegezni (fényképezni). A Tompahát és Ótompahát közötti utat valahogy le lehet küzdeni, még esőben is kemény lehet, hisz személyautók járnak arra. Saját útjukat a helybéliek nem teszik tönkre!
Ravasz ez a vidék, mert agyag és homok hirtelen keveredik.

Előzmény: Múzsla (2888)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2905
Elnézést, hogy nem reagáltam hamarabb, de igazoltan voltam távol:o)
A beszámoló már elkészült, olvasható.

Meg aztán most először, előbb írtam, aztán olvastam. Fontos nap volt a tegnapi a túráim történetében. Majd megpróbálom összefoglalni, hátha valakit érdekel.

Vencelt felhívtam.

Kicsit odébb dolgozok, de majd kereslek. Nem a "jutalomért" reagáltam, ha követed az eseményeket, meggyőződhetsz hogy a túráimnak többek között az az egyik célja, hogy beazonosítsam a pontokat. A számosság ennek "mellékterméke".

Örülök, hogy belekukkantottál a honlapba. Ha én erről a lehetőségről tudtam volna előbb, lehet, hogy nem Ópusztaszert választom. Bár vannak ötleteim a Bordány - Petróczi iskola szakasz leküzdésére. Hiába, nem könnyű mesterség a túraszervezés.

Előzmény: nyomdász (2890)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2904
13. szakasz
Nagymágocs – Mindszent

A hivatalos távolság 30,5 km, de azt nem tudom, hogy honnan kell számítani, Nagymágocs ui. enyhén szólva, kiterjedt község. Mindszenten a vasútállomás a pont. Ez biztos.

Én a HÓBORT büféből (helybéliek szóhasználatával cukrászda, szerintem kocsma, bár kétségtelen voltak sütemények) indultam, itt fejezem be ui. a Gádoros – Nagymágocs szakaszt. Ennek a helységnek a közelében állt ui. az a busz, amelyikkel kényelmesen elértem Szentesen a vonatot. Sok infóm nem volt Nagymágocsról, most már több van. A helységről majd később részletesebben.

Mivel Ótompahát Nagymágocshoz tartozik, a túrával kapcsolatos, feltételezhetően közérdekű információkat ott kezdeném, hogy Ótompahát ÉK-DNY irányú főutcájának délnyugati végénél véget ér az aszfalt. Ez jó hír! A jól kijárt agyagos földút balra kanyarodik. Van jelzés is. Jó 100 méter után jobbos kanyar, rögtön az elején betonoszlop és kútkáva, az oszlopon jel. Az oszlop körül nád-bokor, vegetációs időszakban előfordulhat, hogy a jel nem látszik. De más út nincs!!!
Kicsit jobbra, előre már látszik Tompahát víztornya. Az út gépkocsival is járható. Az út végén jobbra kell kanyarodni. Más választás nincs.

Ez a K-NY irányú utca Tompahát főutcája, ennek folytatása az az országút, melyen a falu megközelíthető Derekegyház felől. A falu nem önálló. Közhivatal nincs. Posta sincs. Derekegyházhoz tartozik. A mi kis utcánk egy tér féleségbe torkollik. Itt van a buszforduló. Jobbra a vegyesbolt és a kocsma, de a kocsma be van zárva. A boltban van üveges sör. Délig van nyitva. A téren nyomóskút. Érdemes vizet vételezni, mert a következő „pont” Ludas-halom, a távolság 10 km.
A jelek ennél a pontnál eltűntek, vélelmezhetően az országúton kell menni, jóllehet a füzetben dél felé kell fordulni. Én ezt tettem, de jeleket nem találtam. A falu végén jobbos kanyar, de nem, lehet sokat menni, balra kell fordulni. Minden út be van szántva. Én az alábbiak szerint mentem: picit jobbra, picit balra, majd jobbra. A füzetben ez az út nincs meg, jóllehet ez a legszélesebb és mellette van egy széles árok. Egy keskeny kék csík van a füzetben a 80,1 ponttól északra. Nem az első, hanem a második. Ezen az úton kell tehát menni. Jobbra hatalmas szántó, kicsit távolabb az úttal párhuzamosan fut az országút, látható a forgalom. Az irány K-NY. Balra szintén hatalmas szántó, egész az erdő széléig. Mikor elérjük a keresztárkot (80,1 ponttól ÉK irányba vastagabb kék vonal), egy széles út van. Itt találtam az első jelet egy kilométerkő-szerű kőoszlopon. Az erdő szélénél itt balra kell fordulni (be lehet menni az erdőbe az árok mentén, de nem érdemes). Kell egy darabig menni, mire elérjük a 80,1 pontot. Jobbra egy kissé romos tanya. Sűrűsödnek a jelzések, egész az erdősarokig. Jobbra tisztás (szántó), balra indul a mi utunk. A Kéktói-erdő blokk keleti szélénél járunk. Ennek a blokknak a dél-keleti csücskéig megyünk. A füzettel ellentétben az árok nem távolabb van, hanem párhuzamosan fut az erdő szélével. A szemben lévő erdőig egységesen egybeszántott, alagcsövezett terület van. A 2-3 colos műanyag csövek fél méterrel a talajszint alatt belógnak az árokba. Ballagunk az erdő szélén, jelek nem nagyon vannak, de eltévedni nem lehet. Irány a Ördöngős-major. Megvan a távvezeték is. Van víztorony, az épületek körbe vannak kerítve. A mi utunk determinált. Úgy látszik prosperál a gazdaság. A Derekegyház irányába menő közel északi irányú út aszfaltos. Erre kerülhetnek a biciklisek, ha úgy döntenek, hogy elég a földútból. Ami ui. ezután jön (nekik ugyebár ez előtt), az nem szívderítő. Az erdő szélén még csak-csak lehet haladni, de mikor elérjük az erdő északnyugati csücskét és balra kanyarodunk, akkor már érződik a talaj nedvessége. Az utolsó 2-300 méter… A 45-ös úton kicsit kell csak menni, jobbra látszik a Ludas-halom. A halom békebeli halom, olyan, mint amilyen a címerben van. Három”pupú”. Tetején kőkereszt. Az út baloldalán van a műintézmény. Üzemel. Gulyások és paprikások, hirdeti a tábla. És láss csodát! Gyors, udvarias kiszolgálás. Tiszta asztalok. Forró leves. A birkagulyás a sok-sok kenyér, a kellemesen hűvös üveges sör és a borravaló mindössze 700 pénz. Remélem, életképes lesz a vállalkozás. Elég szegényes a környék, de talán fellendül ez a vidék is. Ráférne.

Ami ezután jön, azt nehéz szavakban elmondani. Sokat gondoltam kvte-re és lelkes csapatára. Párás meleg, tűző nap (még tavaszi) és végeláthatatlan műút. Még jó, hogy a szélén széles, füves útpadka van. Ennek ellenére sikerült összeszedni két pici hólyagot. A „völgy”, melyben az út vezet, amúgy nem csúnya, élet látszik a távolabbi tanyákon, de a füzetben lévő térképpel ellentétben nincs elkanyarodás. Pedig megtörné a monotóniát. Kb. 500 méterenként vannak jelek, úgy látszik, a tanyatulajdonosok nem kedvelik a turistákat. Elképzeltem a halastavakat és meneteltem. Mindszent határában sok-sok marha és éktelen bűz. Az erjedt kukoricaszárakat hordták, szegény marhák a halmokba rakott nehezen leírható állagú takarmányt túrták. Lehet, hogy nincs szaglásuk?
A völgyről még annyit, hogy a két magaslat (Hegyes-halom 96,0 és a Sebők-halom 97,5 már-már hegynek látszik).
Mindszentből sokat nem láttam, hisz a vasútállomás a város szélén van. Igaz, nem is kerestem mást, csak az első kocsmát. Eléggé kiszáradtam és jólesett leülni.

3:25-kor indultam Budapestről és 18:55-kor érkeztem KÖKI-re. A vonat 10 percet késett. Örülök, hogy túl vagyok ezen a szakaszon. Barátságos emberekkel beszélgettem Tompaháton a boltban. Jó volt Ludas-halomnál vendégnek lenni. Melegben más az Alföld, mint hidegben. Tanulság: alaposabban kell felkészülni és több időt kell szánni a pihenésre.

Váci Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2903
Sziasztok!

Először egy megjegyzés: a Dél-Zala térképen is rajta van nagyon sok túra, útvonallal és időponttal együtt.

Másodszor: tegnap voltam Zalaszántó-Keszthelyen. Minden OK, az atlaszhoz csupán 3 kiegészités:
- Zalaszántón a "Tátika" presszón nincs feltüntetve a neve, egyszerűbb úgy azonositani, hogy "a Borsodi" presszó (kis falu, de kocsma több is van...)
- A Gyöngyösi Csárdás bélyegzésnél "nem kell pénzt késziteni", a bélyegző nem a csárdában, hanem a csárda előtti villanypóznán van, szokványos "szelencében", vadonatúj gumi bélyegző
- Héviz és Keszthely között a jelzett dzsungel már nincs, kiválóan járható az út.

Baggins77 Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2902
Ezt kivételesen tudtam régebbről. :-)
(Csak nem vagyok sportszervezet tagja.)

nagypapi:

http://www.mav.hu/szemelyszallitas/kedvezmenyek/
Sportolók, természetjárók kedvezménye: 50 %
Legalább 4, legfeljebb 30 fő utazásához.
Hivatalos versenyre, túrára
Sportutalvány alapján

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2897)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2901
Igazad van! Halmazelméleti precizitással: MTSZ-tag-tag. Elnézést kérek. :-)
Előzmény: nagypapi (2899)
Zete Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2900
Az Atlaszokról még annyit, hogy azt tapasztalom, hogy nagyon lassan "kúsznak át" még a nagyobb könyvesboltokba is. A napokban két nagy Libriben nem találtam a legújabbakat (Bükk, Mecsek, Bakony). Ezután már Térképboltban fogom csak ezeket keresni.
nagypapi Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2899
Ezt az "MTSZ-tag"-ot fejtsd ki légyszi bővebben. Alant vhol szó volt róla, hogy az MTSZ nem szakosztály.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2897)
Zete Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2898
Lám-lám, máris megvan a magyarázat mindenre :)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2895)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2897
Azonkívül ha 4 MTSZ-tag utazik együtt, akkor a vonaton kérhetnek 50%-os kedvezményt, azt hiszem, be kell a pénztárban mutatni az igazolványokat vagy ilyesmi. Ez se túl közismert.
Előzmény: Baggins77 (2889)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2896
Kötelezésről nincs szó. Csak éppen elmondjuk, hogy mit szeretnénk. Ugyanis mi vagyunk a felhasználók, más szóval vevők... A helyzet az, hogy számtalan eset bizonyítja, miszerint a Cartographia merő rutinból nyomtatja oda egy régi ottfelejtett klisé alapján, hogy észrevételeit köszönjük, stb., mert magasból tesznek rá, mint ahogy annak sincs látható nyoma, hogy az MTSZ vezetői odafigyelnének akár az itteni beírásokra, akár a Túra levlistára. Negatív, negatív.
Előzmény: nyomdász (2892)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2895
Az a Bakony-térkép nem is a Cartographia műve. :-))
A Mátrabérc pedig a Mátra-atlaszokban egy üdítő kivétel, és kizárólag Berki Z. személyes érdeklődésének köszönhető (valami kapcsolatban van a mátrabércesekkel).
Előzmény: Zete (2894)
Zete Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2894
"Ha egyszer egy szerkesztőnek eszébe jut, hogy megemlítse a tájegységen belül található jelvényszerző és egyéb túramozgalmak (pl. TT-k) helyét, leírását, idejét, akkor annak külön hálás leszek"

Van ám ilyen!
Pl. a 99-es Mátra térképen rajta volt/van a Mátrabérc ttúrák időpontja 2003-ig.
Az új Palotai-Bakony térképen pedig külön mellékletben szerepel a Fehérvár-Várpalota és a Tési-fennsik teljesitménytúrák útvonala is.

Itt jegyzem meg egyébként, hogy az új Palotai-Bakony térkép meglepően pontos, legalább is a Bakony-észak térképhez képest. Az elmúlt hétvégén "teszteltem", Várpalota - Eplény térségében és egyáltalán nem bántam meg az érte kiadott nem kevés (850) pénzt.

Ami a készülő új OKT igazolófüzetet illeti, szerintem teljes mértékben ki lehetne hagyni belőle a térképvázlat-szerűségeket és helyettük egy csomó hasznos infót lehetne beletenni. Pl. a Kéktúra története kivonatosan (netán megemlitve végre az 1938-as Szt. IStván Vándorlást is). Ami a táj és település ismertetőket illeti, ezekből is jöhetne, annak ellenére, hogy az Atlaszokban bőséggel van erről szó. Továbbá, lépni kellene az internetes információk ismertetése terén is, pl. bele lehetne irni egy rakat web-helyet (kéktúrával foglalkozó honlapok, múzeumok, szálláslehetőségek, és természetesen a topikot meg a ttt.tr.hu/okt-t is.
Egyelőre ennyi, ha lesz még ötletem, majd megirom.

Előzmény: nagypapi (2893)
nagypapi Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2893
Kedves Nyomdász!

Nem értek veled egyet. Az OKT Atlaszok speciális igényt elégítenek ki. Döntő többségében a kéktúrázók vásárolják, akiknek szükségük van igazolófüzetre is. Nem értem, miért ne lehetne - piaci alapon - összevonni a kettőt. Igaz, hogy a Cartographia piaci cég, éppen ezért érdeke a minőség javítása (ráadásul mindez jelentéstelen pluszköltséggel, amit egyébként is simán rá lehetne terhelni a vásárlókra), amit épp a hiányosságok (szintek, távolságok ismertetése + üres helyek a bélyegzőknek) pótlásával tudna elérni.

A Bükk (-fennsík) térképet viszont messze nem csak azok vásárolják, akik a „Bükk 900-as csúcsait" teljesítik, ezért nem várható el, hogy üres helyeket hagyjanak a térképen. Ha egyszer egy szerkesztőnek eszébe jut, hogy megemlítse a tájegységen belül található jelvényszerző és egyéb túramozgalmak (pl. TT-k) helyét, leírását, idejét, akkor annak külön hálás leszek. Annál is inkább megvalósítható lenne ez, mert pl. a térképek hátsó oldalára nem mindig a leghasznosabb infók kerülnek (tudom, a reklámokról nem lehet lemondani, bár szvsz a térképek ára az utóbbi időben ennek ellenére is jelentősen megemelkedett). Régebben a hátsó oldalon soxor szerepelt a tájegység geomorfológiája, elérhetősége, vízrajza, növény- és állatvilága, szálláshelyek, stb., amit igen hasznos volt olvasgatni túra előtt/után. Manapság a reklámok mellett leginkább településismertetőket találunk itt, ami szintén hasznos, de az 1-2 mondatos leírás mellett a hatalmas fénykép szerintem felesleges. A fényképek „kárára" szerintem lehetne írni a fenti túralehetőségekről is.

Félre ne érts: nem fikázni akarom a térképeket, atlaszokat, el kell ismerni, hogy egyre jobbak, pontosabbak jelennek meg. Mindazonáltal - ahogy SK is említi a térkép/atlasz ismertetőjében - minden térkép tartalmaz hibákat. Közös célunk, hogy ezeket kijavítsuk, ötleteket adjunk a gyártónak, hogy lehetne még jobbá tenni a térképeket.

Előzmény: nyomdász (2892)
nyomdász Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2892
A Kéktúrák túramozgalmak. Amelyeknek van igazolófüzetük, amit a mozgalom „gazdája” ad ki, gondozza, frissíti. Lehetőségéhez mérten.
Az, hogy a Cartographia olyan térképet és (nevezzük úgy) útikönyvet adott ki egyben amely erre épül az az ő üzleti vállalkozása. Szerintem semmi köze nincs egymáshoz a kettőnek. Max. a területi lefedettsége. Egy jól meglovagolt konjuktúra. Igény mutatkozott rá, megcsinálták.
Ennyi erővel a térképkiadókat, vagy a különböző túramozgalmak kitalálóit lehetne kötelezni, hogy az első minden mozgalmat tüntessen fel külön-külön térképén, az utóbbiakat pedig arra, hogy a túrájukról adjanak ki színes hatszínnyomásos térképfüzetet.
A Bükk 900-as csúcsai mozgalomról se kellene igazolólap, hanem nyomjanak róla térképet, helyet hagyva rajta a szurkáknak.

Egyébként úgy hallottam, az MTSZ dolgozik az Országos Kéktúra igazolófüzetének átalakításán. Olyan lesz, mint az Alföldi Kéktúráé.

Pálmai olvasgatja a topikot. Írjuk meg ide, vagy neki, hogy milyen legyen az igazolófüzet.

Más. Ki tudja mi volt az MTSZ közgyűlésén?
Sikeres volt? Választottak új főtitkárt?
-nyomdász-

Előzmény: Krysia (2878)
nyomdász Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2891
Güszi!
Ez a lényeg erről a mindszenti oldalról:
Kellemes, nyugodt környezetben 8 szobából és kiszolgáló helyiségből (melegítő konyha, tusoló) álló 41 férőhelyes vendégház, nagy kerttel áll a pihenni vágyó vendégek rendelkezésére napi 1000 Ft-os áron.
Étkezési lehetőség a közelben megoldott.
Előzmény: Güsziológus (2877)
nyomdász Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2890
Kedves Güszi!

Ugorj át a szerk-be, tiéd a könyv is (gondolom itt vagy az ORFK mellett).
Én 249-ről tudtam. Ezekhez lehet, hogy jönnek még a fémbélyegzők?
Úgy tudom, most már elkészültek a bélyegzők az egész útvonalra. Folyamatban van a kihelyezés.
Alföld ügyben hívd fel a Vencelt.

Előzmény: Güsziológus (2885)
Baggins77 Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2889
Sziasztok!
Nem közvetlenül kéktúrás a téma, de egyes kékezőknek / túrázóknak talán segítség. Egyszer mintha már valaki szóba hozta volna azt, hogy a 26. életévüket betöltött, diákigazolvánnyal nem rendelkező emberkéknek meglehetősen drága a vonat, ill. buszköltség, főleg ha távolabbi helyeket kell megközelíteni.
Lehet, hogy nem túl ismert a tény, de ha valaki vesz egy Magyar Turizmus Kártyát (most még pár napig 5.200 Ft, aztán hat-hétezer körüli lesz), akkor többek között 7 alkalommal 50%-os menettérti kedvezményt vehet igénybe belföldi vasúti utazások alkalmával, 5 alkalommal egy útra szóló 50%-os kedvezmény érvényes belföldi VOLÁN-utakra, 3 alkalommal 33%-os egyszeri útra jogosító MÁV-kedvezmény érvényesíthető, meg 4 napra ingyenes a tömegközlekedés Szegeden és/vagy Kaposváron, Miskolcon, Pécsett, Debrecenben.
Az Utazás Kiállításon vettem egy ilyen kártyát. Szerintem 2-3 messzi régióba utazás után bejön az ára. A többi igénybevehető dolog (ingyenes, ill. kedvezményes múzeumbelépők pár helyre stb.) már csak a ráadás. A 2003-2004-es kártya lejárati ideje 2004. április 15.
A www.hungarycard.hu weboldalon vannak további részletek.
Még valami: nem vagyok érdekelt a Turizmus Kártya kibocsátójának üzletében, csak a jószándék vezérelt, mikor ezt leírtam. (Én is csak véletlenül bukkantam rá egyszer szörfözés közben az infora egy turisztikai oldalon.)
Ha valakit zavart a dolog, bocs.
Múzsla Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2888
Igen emlékszem és nagyon jól esik, hogy továbbra is figyelsze erre.

Úgy érzem, hogy a látnivalókat nagyjából már leírtam a beszámolómban. Az épített környezet emlékeiből többet nem néztünk meg, inkább a tájban gyönyörködtünk. Nem tudom, hogy megvan-e Neked "A Tápió-mente turistája" kis alakú könyve. Abban vázlatosan minden megtekintésre ajánlott emlék fel van tüntetve. Ha esetleg nincs meg, akkor lemásolom és elküldöm.

A bélyegzések:
Kóka: Kossuth Múzeum, Kossuth út 55. (A templom mellett van.)
Sülysáp:31-es Szorgos Ker Kft, Pesti út 1. (A tápiósülyi templom [gótikus stílusú] alatt, a főúton van a bolt.)
Tápiószecső: Nagykáta felé, a templom után egy falatozó a benzinkútnál. (Később kiderült, hogy ez tóalmási bélyegző volt.)
Szentmártonkáta: 32. számú élelmiszerbolt, Rákóczi út 65. (A főúton.)
Tápióság: Büfé-Falatozó, Bicskei út 34. (A központban.)
Tápióbicske: A honvéd emlékműnél. (Kincsem ttúra.)
Tápiószentmárton: A Kincsem Lovasparkban. (Kincsem ttúra.)
Nagykáta: Hajnalka ABC, Ady Endre utca 37-39. (A főúton.)
Tápiógyörgye: Falumúzeum, Béke utca 2. (A templom mellett.)
Tápiószele: Blaskovich Múzeum, Vörösmarty út 19. (A vasútállomás felé vezető útról merőlegesen Tápiógyörgye felé.)

Köszi a javítást is. Amikor hívtam őt, akkor nem mutatkozott be.

Nagyon szép ttúra lehet a PVV (is), de szerintem nekem most nem fog összejönni.

További jó vándorlásokat!

Előzmény: Güsziológus (2887)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.25 0 0 2887
Azért írtam, mert megígértem, hogy felmérem a terepet a Te "nézőpontodból" is, ha már arra járok.

Nagyon jó a beszámolód, épp kérni akartalak, hogy lennél szíves leírni, hol mit láttatok. Érdekelne a bélyegzési lehetőség is és a címek, ha feljegyezted. Most már van térképem is.

Én is bélyegeztem Tápióbicskén, az emlékszobornál (ennél jobb módot nem is választhattam volna, gondolom, Ti is kihasználtátok).

Lipák úr viszont nem Lipták. Már sok helyen kijavították, de ezek szerint még maradt a hibás név.

PVV?

Előzmény: Múzsla (2886)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.25 0 0 2886
Eső után a gépek által feltúrt út kellemetlen lehet a biciklivel közlekedőknek, de most kimondottan jó minőségű volt. Inkább poros, mint nedves, voltak füves szakaszok is.

Ezt külön köszönöm!

Beszámoló:
Tápió-mente turistája mozgalom.
Szombaton négyesben nekivágtunk ennek a jelvényszerző mozgalomnak. Mivel a teljesítésnél bármilyen eszköz szabályosnak számít, így (számunkra természetesen) a kerékpár mellett döntöttünk.
A vidék bejárását 11 helyen kellett regisztrálni, ebből négy helyen a megadott kultúr intézmény bélyegzőjével.

Az útvonal a következő volt:
Kóka (Kossuth Múzeum) - Sülysáp - Tápiószecső - Szentmártonkáta - Nagykáta - Tápióbicske - Tápióság - Tápióbicske – Tápiószentmárton (Kincsem Lovaspark) - Farmos – Tápiószele (Blaskovich Múzeum) – Tápiógyörgye (Falumúzeum) – Tápiószele…vonat…Sülysáp – Kóka

Gépkocsival közelítettük meg a kiinduló állomást, Kókát. A Kossuth Múzeum sajnos csak vasárnap van nyitva, de a gondnok lakásának címe a bejáratnál fel volt tüntetve, így gyorsan megtaláltuk őt. Nagyon szép és igényesen berendezett a kis házikó. Sok apró érdekességet is felfedeztünk a gyűjteményben. Nézelődés után nagyon sokat gondolkodtunk a megfelelő ruházaton, hisz a hőmérő 5oC fokot mutatott. A következő település Sülysáp volt, ahol egy tüzes menyecske látványa majdnem leborított a bicajról minket. Ő ugyanis feltűrt pulcsiban kerekezett, mi meg nem győztük magunkra húzni a rétegeket. Több kastély is látszódott az út mellett, de sajnos a forgalmas 31-es út nagy odafigyeléseket is igényelt. A következő településeken a nagy templomok hívták fel magukra a figyelmünket, majd Nagykáta után végre lekanyarodtunk a 31-es útról. Hamarosan gyalogtúrázókat véltünk felfedezni baloldalról. A Kincsem teljesítménytúra indulói voltak. Keresztezve a Felső-Tápiót megérkeztünk a tápióbicskei csata emlékművéhez. Itt találkoztunk efemm, tibet23, SK topiktársakkal. Némi beszélgetés után, jó kedvűen haladtunk tovább, majd az Alsó-Tápió vonalát követve eltekertünk Tápióságig. Talán ez az útszakasz volt a legszebb és legnyugodtabb is. Több helyen tábla jelezte, hogy a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet területén vagyunk. Visszafelé ugyanezen a vonalon haladtunk, de sokkal gyorsabban mert az amúgy sem gyenge szél, most pont hátba kapott bennünket. Tápióbicske után, Tápiószentmártonban, a Kincsem Lovasparkot kerestük fel. Itt aztán a bőség zavara fogadott bennünket: Kincsem Múzeum, Attila-domb, étterem és sok-sok vidám ember. Rövid nézelődés után Farmos felé vettük az irányt, de előtte még megtekintettük a szintén a faluban található Blaskovich kápolnát. Sajnos ezután egy majdnem végzetes incidens történt velünk. Egy mellékutcából pontosan elénk tolatott ki egy szippantós autó. Erős fékezéssel és korrigálással elkerültük az ütközést. Egyik társam szóban a vezető tudtára adta nem tetszését, miközben megelőztük a lassan induló járművet. A sofőrnek több sem kellett és szinte az út melletti árokba passzírozta társamat a teherautó hátsó kerekével. Én hátulról láttam a jelenetet és nagyon elszörnyedtem. Tulajdonképpen a teherautós mindent a társam reakcióira bízott, felőle akár a kerekek alá is kerülhetett volna. Szerencsére nagyobb baj nem történt az ijedségen kívül, de egy ideig ezen az afféron járt az eszünk, pedig nagyon hangulatos erdőn tekertünk keresztül, mire a 311-es főútra értünk. Ezen egészen Tápiószeléig hajtottunk. A forgalom továbbra sem volt sűrű, de már kezdtünk fáradni. Még egy kitérőt tettünk Tápiógyörgyére. Errefelé nagyon hangulatos kis löszdombokat láttunk. Terveink szerint a kiírásban is szereplő Blaskovich Múzeumban szerettük volna a kitűzőket átvenni. Ám ott még nem volt belőlük. Gyorsan felhívtam a mozgalom szervezőjét (Lipták István 20/3404852), hogy mit tudunk tenni. Ő pont Tápiószelén volt a Kincsem teljesítménytúra céljában és személyesen elhozta nekünk az elismeréseket. Igazán nagylelkű gesztus volt ez tőle és még pénzt sem fogadott el tőlünk a kitűzőkért. Elmondta, hogy van egy másik típusú kitűzője is, ha még egyszer megcsináljuk, akkor legközelebb azt kapjuk.
Innen vonattal mentünk vissza Sülysápra, hogy onnan visszatekerve elérjük gépjárművünket. Útközben figyeltem fel arra, hogy bizonyos igazolólapokon nem is lett mindenhová bélyegezve. Le is vontuk a tanulságot, hogy legközelebb mindenki kezeli a saját lapját. Még szerencse, hogy a szervező ez esetben teljesen megbízott bennünk.
Nagyon szép túra volt és leszámítva a 31-es főutat, nyugodt körülmények között tekerhettünk. Egész napos túrának pont megfelelő. Nekünk talán azért volt kicsit nehezebb, mert még az idény eleji formánkat hoztuk és a hőmérséklet sem volt túl barátságos.

Adatok:
Táv: 98km
Szintemelkedés: 300m

Előzmény: Güsziológus (2873)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.25 0 0 2885
Kedves Nyomdász!

Közgazdászként azzal kell kezdenem, hogy attól függ. Vannak ui. alternatív helyek. Aki ezeket pontosan felméri, az valóban érdemes a kitűzött jutalomra. Van ui. bélyegző Hosszúperesztegen a templomnál és a kocsmában, Hernádcécén és a vasútállomáson, stb. Van, ahol két bélyegző is van, pl. Tömördön.

Az RP-DDK meg kifejezetten lehetővé teszi az alternatív bélyegzést. Öt ilyen helyet számoltam össze.

Végül az adatok:

OKT 146 lyuk (az azonosakat nem számítva)
AK 62 lyuk
RP-DDK 49 lyuk

Összesen: 257 lyuk.
Ezeket kell "betömni", elvben tehát ennyi bélyegzőnek kéne lenni. Az Alföldön eleddig eggyel sem találkoztam:o)

Nem tudom továbbá, hogy Írottkőt és Szekszárdot hányszor kell számolni. Van bélyegző a Bányi-nyeregben, ezért Sátoraljaújhely vélelmezhetően önálló hely.

Érdekes a Zsíros-hegy, a legújabb OKT füzetben nincs, pedig bélyegző van a Muflon-itatóban.

Lehet bélyegezni Tokodon is, de ahogy nemrég olvastam, más is felfedezte az igazit.

Nem folytatom az agymenést, hisz ezért van a Larzen féle "fórum". Aki felfedez egyet, az oda beírhatja. Én most az AK-t járom, van egy hevenyészett EXCEL táblázatom, ha a végére érek, tételesen is bemutatom a 62 helyet.
A legérdekesebb eddig a Tiszán bélyegzés volt. A kompot üzemeltetők céges bélyegzője ui. a kompon van egy kazettában. Készségesen nyomtak.
A legértékesebb bélyegzőlenyomatot Szarvason kaptam, a Nemzeti Park Igazgatóságán.

Még egy érdekesség. Ha valaki megyénként teljesíti az AK-t, akkor többször kell bélyegezni Hajdú-Bihar megyében.

Hát hirtelenjében ennyi.

Előzmény: nyomdász (2882)
Vérfarkas Creative Commons License 2003.03.25 0 0 2884
A hétvégén talán a legfrissebb információid alapján fogunk kéktúrázni és pecsételni Koldusszállás Mogyorósbánya között a pusztamaróti táborban megszállva. :)

Előzmény: Krysia (2881)
nyomdász Creative Commons License 2003.03.24 0 0 2883
Kemeneshát? Hm. A lefedettsége kb. az lesz, mint a Természetbarát Szövetség-félének?

Nem tudom, de remélem okos ember tanul elődei hibáiból (kivéve a politikus, őt a történelem igazolja).

Előzmény: Zolcsi67 (2876)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!