Ha nem akarok vásárolni kész padlásfeljártót (van egy remek egyágú falétránk a sufniban, úgy sem kell naponta a padlásra mennem, remélem), akkor, hogy lehet szakszerően leszigetelni a csapóajtót is?
90% igaz 10% pedig az a helyzet, hogy ha a fal hidegebb, mert a fal képest a nedveséget is tárolni (ha nincs hőszigetelve a hőhidak miatt) akkor az a fránya pára a leghidegebb pont felé vándorol és ott csapodik le még akkor is ha van megfelelőnek vélt légcsere...és ha húzamosabb ideig van nedveségben a fal akkor ott penészesedés lehet hacsak bent túl nem fűtik a helységet...
Ergo a fal hőszigetelése után a pára a leghidegebb pont felé a lábazat, fal csatlakozás irányaba és a plafon irányaba mozdul el, ha a további kettőt is leszigetelik akkor pedig a nyilászárók lesznek a leggyengébb láncszemek...és ha nincs szelőztető berendezés akkor igy a párát egyszerűbb alaprajzú épületeknél kereszthúzattal el lehet távolitani a páraveszélyes időszakokban (fűrdés, mosás, szárítás,főzés, reggeli felkelés után)
- Nem a Gazprom,gázszolgáltató cégeket támogatod majd ha hőszigetelsz vastagon...
-Egyrészét a problémáidnak megoldja
- Kisebb lesz a fűtési költséged.
Hátrány:
-Hozz is problémát majd pl ha nem egyenletesen hőszigetelsz mindig máshol csapódik le a pára (lábazat,plafon,fal)
-A szellőztetésre oda kell jobban figyelni vagy szellőztető berendezést kell beépíteni.
Ergo jó vastagon le kell hőszigetelni nem csak a falat hanem a lábazatot, a padlás is... ha B30 falad van akkor 12-15 cm (Nikecell,austrotherm,rockwool,nobasil) hőszigetelésben gondolkodjál a falon és a lábazatra is 10-12 cm érdemes felrakni (expert,XPS), a plafonba (padlástérbe) is érdemes 22-30 cm hőszigetelést berakni (szálasat)...
Röviden: a Dryvit - és az összes EPS rendszer - előnye:
- olcsóbb, mint a többi rendszer - "önhordó", vagyis nem esik össze magától - vannak nedvességre érzéketlen típusai
hátránya:
- hangszigetelése gyenge - elméletileg "nem éghető" gyakorlatilag kb. 600 foktól kezdődően nagy lánggal ég, erősen mérgező gázokat fejlesztve - hermetikusan le kell zárni, mert bogarak előszeretettel beleköltöznek
Penészesedés feltétele:
- "megfelelően" hideg szerkezet - magas páratartalom - nem megfelelő burkolat (meselt falon nem tenyészik a penész, csempén is nehezen, de nagyon "szereti" a légzáró - diszperzit, etc - festékeket
Ha valamelyikőtök ért a külső szigeteléshez, mondjon érveket a dryvit mellett-ellen!
Nekem szigetelnem kellene a 40 éves családi házamat, de ebben a témában is mindenki mást mond! Jelenleg hidegek a falak és a sarkok penészednek, sőt a fürdőszobában középen is, a betongerendáknál! Ezt szeretném megszüntetni!
attol függ milyen széles a fuga, van speci fuga maró azzal szépen kilehet szedni a gégit. Ha nincs ilyen megoldás lehet egy furógép + egy furószár a mi kisebb a horonynál és azzal kiszedni macerás. Elvileg lhet a régire rákenni, ha alaposan le tisztitod, pld drot kefével. Aztán mehet rá az új. A savat alaposan kikell mosni, mert az szétesz mindent szépen lassan.
A párom takarított a fürdőszobában és ismerőse bölcs tanácsára savval takarította le a fugát a padlólapok között. Elvileg, ha ügyesen csinálod picit megmarja a sav a fugát ezáltal lejön róla a kosz, és a fuga visszakapja eredeti színét. No ezt az asszony úgy csinálta, hogy leöntötte savval, és mire a kávéját megitta, helyenként eltűnt a fuga a padlólap közül. Ki lehet e javítani a fugát, vagy az egészet kell újra fugázni?? Nem pereg e ki a fuga azokról a helyekről, ahova a régi fugára kenek rá egy vékonyabb réteget? Egyáltalán mit lehet ilyenkor tenni???
...köszi, ki lettem segítve... :) - többféle melót is csinálnak, ezért van Főnök, asszem...
Egyébként eljött szombaton a "főnöke" a "szakinak", és közölte, hogy ilyen szar munkát még nem végzett az embere, nem érti, miért így rakta le a paldólapot, de vissza fog / fognak jönni, és fel kell szedni, és újra lerakni... Munkadíjat nem fogunk fizetni, de sajna az anyagot újra meg kell vennünk. :( Csemperagasztó, fuga, és padlólap, de még megvárjuk, hogy fel tudja-e úgy szedni, hogy kevés, vagy egy se törjön. Ha több törik a kelleténél, akkor még vehetünk abból is többet.
Úgy látszik, akik itt melóznak, mind szarnak bele, hogy milyen munkát hagynak maguk után. Nem tudom, miért van ez. Olyan koszt, kupit, szemetet hagytak ezek is maguk után, hogy csak néztem. Semmit nem vittek le az emeletről. Alig tudunk kimenni az erkélyre, úgy tele van szeméttel - pedig még meg is kérdezte, hogy amit tud, azt ledobhatja-e, hogy ne kelljen lépcsőznie - erre tessék, minden szart ott hagyott...
Ráadásul ez a padlólap-lerakó-brigád még a glettelést, csiszolást is immel-ámmal csináltameg, több részt kihagytak, vagy ocsmány módon glettelték, csiszolták több helyen is...
Igen, rossz terminológiában használtam: úgy értettem, hogy hazai termelésű. ... Persze ezzel is van gond manapság, mert aláírtunk valami 1995-ös Uniós egyezményt, miszerint az állam csak az őshonos fafajták telepítését támogatja és mivel az akác csak 1800-tól létezik az országban ezért ezt az Alföldön pl. nem lehet ültetni (természetvédelmi területek). Pedig az egyik legkeresettebb fafajta itthon.
- az elített két cég csak viszonteladókon keresztül dolgozik, értelemszerűen nem tőlük vettem - nem átlagos Mapei termékeket, szinte csak Budaörsön lehet megtalálni mert nem forgalmazzák a kiskerek, ileltve ha megrendelhető akkor sem olcsóbb és még várni is kell rá
Ha olcsón szeretnétek építkezni vagy felújítani, akkor érdemes kipróbálni ezt az oldalt, beírod, hogy mit szeretnél és a szolgáltatók, mesteremberek egymás árait látva adnak ajánlatot neked, így olcsóbban meg lehet úszni: Ajánlatkérések
Egyrészt mivel ez járófelület festékkel nem tudod kezelni, mert ronda lesz. Másrészt azért javasoltam az akácot, mert - bár nem olyan "elegáns", mint a teak és hasonló egzotikus fajták - hazánkban őshonos, "olcsón" beszerezhető és az egyik legjobb keményfa. Olyan szinten áll ellen a korhadásnak, hogy a földbe leásott akác oszlopok akár 80 évet is kibírnak. Nem véletlenül használják ezt pl. a stégek építéséhez is.
Mindezek ellenére egyszerű lenolaj kencével nagyon vékonyan átkenhető évente 1-2 alkalommal, így szép felülete lesz.
Köszönöm! Én is valami ilyesmire gondolok, csak nem ismerem ezeknek az anyagoknak a konzerválását, illetve a festését, hogy bírja az időjárás viszontagságait.
A festést már a vakolt felületre gondoltam, bár hogy is máladozik a beton? Ha annyira "ramaty" állapotban van, akkor a vakolat sem marad meg rajta.
A lábazati vakolatok műgyantás alapanyagúak, tehát viszonylag ellenállóak.
A tetejét meg értem, csak ha megnézed, hogy az olyan adalékok amelyek a műgyantás esztrichet adnak vagy a beton felületén felületképzőként használhatóak milyen áron kaphatók, akkor lehet, hogy a kész megoldásokra voksolsz.
Tehát lábazati vékonyvakolat+vakolaterősítő háló (ez fém vagy valami műanyag, üvegszál?) A festés a beton itt ott meglévő máladozása miatt nem hozna elég szép eredményt, bár gondoltam rá én is. Az a lábatzati vakolat jól bírja az időjárás viszontagságait? Merthogy az oszlopokat közvetlenül éri, míg a lábazat viszonylag védett. A tetejére műgyantás betont gondoltam, amit nagyjából beformázok domborúra, aztán lecsiszolom.
Ajjor eléggé behatárolt: csak valamilyen faanyag jön számításba. Léteznek - és manapság már kaphatóak is - különféle faburkolatok pont az ilyen jellegű helyekre (nyitott). Az áruk horror, viszont gyönyörűek.
Ezen túlmenően léteznek az akác járólapok (vagy a Gemini járólap) különböző minőségben és áron. Az egyik legjobb árat a Zatik telepén - Üllői út - láttam, de ott figyelni kell a minőségre!
A legolcsóbb, ha levakolod és valami olcsó kültéri festékkel lefested. A vakolathoz mindenképpen javasolt vakolaterősítő háló alkalmazása!
Igényesebb, ha a vakolatra lábazati vékonyvakolatot viszel fel - pl. gyöngykavics - de ez már drasztikusan növeli a négyzetméter árat.
Az oszlop tetejére esetleg rárakható 2 db cserép féloldalasan megdöntve egy kis aládolgozással. Ha csak simán betont raksz rá azt valahogy meg kell formáznod és az sokkal több munka. Vagy ilyen kész fedlap alkalmazol.
Szeretnék valami ötletet kérni arra, hogy mivel lehetne leburkolni egy teraszt, ami egy favázon áll. Tehát, beton, járólap, aminek nagy súlya van, nem nagyon jöhetne szóba. Legalábbis úgy gondolom. Valami hajópadló megoldásra gondoltam, nem tudom hogy meg lehet-e abból oldani.
Üdv! Szeretném kicsit rendbeszedni a kerítésem oszlopait, és arra gondoltam, valami színezett vakolatféleséggel kellene rá. kb 15x15-ös, 160 cm magas vasalt betonoszlopokról van szó, melyek itt-ott repedeznek kissé, van ahol látszik a vasalás is. Tudtok javasolni valamit, ami persze ne legyen aranyáron, és saját kivitelezésben meg lehessen csinálni. Nem tudom mennyire álla meg a betonon mondjuk valami lábazati vakolat? Érdemes valami hálóval körbetekerni, hogy biztos megálljon rajta az anyag (mint az eps-en)? Az oszlop tetejével is jó lenne kezdeni valamit, eredetileg betongúlák voltak rajta, de nagyon nem tetszett, kidobáltam, tehát ott is le kéne zárni valahogy. Ide gondoltam esetleg valami műgyantás betont, amit felkenek, aztán lecsiszolom szépen, hogy ne álljon meg rajta a csapadék... Szívesen venném a véleményeteket, főleg az építő jellegűeket... :)
Mindig alapvető, hogy az adott anyag alkalmazási technológiáját tartsuk be mind a keverési arányok, mind a rétegvastagság témakörében. Ehhez hozzátartozik az is, hogy raksz-e a lap hátára anyagot vagy nem és ha igen mennyit? ... Ue. igaz a nedvesítésre is, ami ugye a habarcsos technológia része volt. A ragasztók azonban teljesen más összetevőkből állnak.
én meg úgy tudom, hogy a csempét egy kis időre egy vízzel teli vödörbe kell tenni + a falat is benedvesíteni pl egy ecsettel - ezek szerint ahány ház, annyi szokás.. :)
Bosal horog volt 27e. Én is sokallom a dolgot, főleg, h most 4.5 órát csináltam utánuk, mert kajak szétszedtem az egészet. De én lemostam a lökös alatt a lemezt, leflexeltem, ahol rozsdás volt (14éves F Astra, 3 éves korától van a kezem alatt, most derült ki, h hátul kicsit meg volt törve), lefújtam 4-5 rétegben, alvázvédő, újra össze, most örök darab lett. És ajánlották a szervízt! Nem szoktam ilyen 5 rugókon spórolni, de most elküldöm a szervíznek a képeket, h így kellett volna a pénzemért megcsinálni.
Köszönöm a választ, a betont mi is abból a megfontolásból hagytuk ki, mint amit említettél. A perlit hang-hőszigetel, könnyű és nem vészes az ára.
A laminált fogott ki rajtad? :) pedig azt mondják, hogy a lerakása pofon egyszerű. Tudom, tudom, mondani mindent lehet...:))) ha nem próbálja az ember.
Én nemtom, hogy neked milyen autód van de azt a 43K fabatkát kicsit sokallom... Nekem Carinám van, és a felszerelés volt kb 12000 fabatka, benne a villamossággal.
Nem jó ötlet! - esetleges terhelési probléma - hosszú kötési és még hosszabb száradási idő, ami kb 3 hónap - költséges kopogóhang szigetelés - bonyolult anyagkezelés - összességében drága
Én régebben csak olyanokkal dolgoztattam, akik 4-5x annyit elkérnek, mint amit én megkeresek adott idő alatt. És egyikre sem mondtam, h jobban megcsinálta, mint én csináltam volna.
Pl most tetettem fel vonóhorgot. Biztos úgy gondolták, h régi gép, nem számít, ha pár év múlva szétrohad, csak kifurkűlták az alvázat, de semmivel nem kezelték le. Úgyhogy most szedhetem le az egészet, és csinálhatom meg. Ja, és nem kis pénzekért, mert fél óra felszerelni, és 43-ért rakták fel, a horog 25e kb.
Kb. 3 hete kezdtünk egy szoba felújításába, ami 16 nm2. A régi parkettát felszedtük a födémig. Úgy gondoltuk, hogy párnafa, perlit, osb lap megoldáson gondolkodunk - szerintetek ez jó ötlet? Olyan 10 cm magasságot kell megoldanunk. Szalagparketta menne rá.
Egyébként már kb. 3-4 mesterember járt nálunk, horror árakat mondanak..:(((
Én nem vagyok kőműves, nem értek hozzá, de burkoló mondta nekem, hogy (falicsempe) a lap hátulját is meg kell kenni, nemcsak a falat, mert a lap gyárilag poros, és ha nem kenik meg, akkor nem ragad rendesen a falra, és csak a fuga tartja! Idő kérdése, mikor potyog le! Padlónál nem tudom mi a helyzet, majd Porker megmondja! Lényeg, hogy bizony csak jó szakemberrel szabad(na) dolgoztatni!
Igen, tudjuk, de megmagyarázta, hogy miért nem kell aljzatkiegyenlatő, mi meg nem annyira hozzáértők, elhittük... Nesze. Szinte mindegyik lap alapp vannak üres helyek, gondolom ott nincs ragasztó, vagy elengedte a ragasztó... Majd holnap kiderül. Ha fel kell szedni a lapokat, gondolom ami egyben marad, valahogy visszavarázsolják, de ha törnek, újakat kell venniük...
Ezzel a "kopogó hanggal" vigyázzatok! Én is megjártam egy helyen a pincében.
Történt, hogy karácsony előtt 5 nappal elfogyott a ragasztó és még hátra volt 30 m2 (itt is voltak vastagabban ragasztózott felületek). Sajna karácsony előtt az eredeti flexi ragasztó helyett csak simát kaptam (nem padlófűtés, nem fagyos hely), amivel elméletileg semmi gond nincs. Mégis lerakás után 4 nappal az egyik lap elkezdett "kongani". Visszahívtam a burkolókat az újévben. Amikor jöttek már 3 lap kongott. Nem értettük, hogy mi van, így elkezdték felszedni a kritikus helyet. És itt kezdődött a gond. Először is 43x43-as lapok voltak 4 mm-es fugákkal amit nem volt gond kiflexszelni. Másodszor a ragasztó egy márkás cucc és iszonyatosan kemény. Gondolom ez vezetett oda, hogy a lapokat nem lehetett "csak úgy" felszedni, gyakorlatilag szét kellett vésni az egész csempét. Viszont emiatt további 3 alatt lett "kongó hangos". Végül 6 padlólap cseréjével majdnem ugyanott vagyok ahol voltam. Némelyik lap kong. Pedig a ragasztó iszonyatosan fogja.
Ezért lett volna szerencsésebb aljzatkiegyenlítőzni! Az önterülő anyag tükörsíma, vízszintes felületet ad, arra könnyebb lapozni és ha telibe keni a szaki, akkor nem kopog! :(
Érdekes lesz, ha a feszedett (?) lapokat újra leragasztják! :)
Szerdán mertünk rámenni először a szép, új padlónkra, ami alatt elég vastag a ragsztó, de egyelőre nem repedt, vagy tört el egy sem. Bár sajna több alatt üreges hangot lehet hallani, még akkor is, mikor csak felseprem, vagy felmosom a lapokat. Fura... Holnap jön a zsakik főnöke, megnézni, hogy milyen munkát hagytak maguk után, mert sajna máshol is találtunk bibit, és megbeszéljük, hogy mikor jönnek vissza kijavítani a dolgokat, és ha kell felszedni a padlólapokat, és újra rakni. Emberünk azt mondta, hogy mivel Ők cseszték el, igyen fognak mindent csinálni, és az anyagot is Ők veszik meg. Hát a főnöknek jobban hiszek, Őt azért jobban ismerjük, mint a szakikat, úgyhogy elvileg ez így is lesz.
Ja, régebben írtam, hogy problémánk van egy előszoba hozzáépítéssel is, amire nem vállalja a felelősséget az kőműves, és valószínű, hogy le kell bontanunk, így buktunk egy csomó pénzt. Na egyre valószínűbb, hogy bontani kell... :(:(:( Nem esett jól ez a megerősítés, és nagyon oda vagyok, és el vagyok keseredve... :(:(:(
Az biztos, hogy ha bontás lesz a vége, könnyűszerkezetes megoldás lesz... ez a legésszerűbb... :(:(:(
Nem feltétlen. Van ismerősöm, akinek vagy 100 éves a teteje, de ilyen laza 20x20-as gerendákból van, és csak fa csapokkal van összerakva. Asszem az ilyen még 100 évet kibír, át kell lécezni, fólia, és kalap.
Sziasztok!Ilyen a tetőnk és a cserepeink....Szerintetek ki kell e cserélni ezeket a régi 120 éves hódfarkú cserepeket,vagy elég a rosszakat kidobálnom,és azok helyett venni újat,a kúpcserepekkel ugyanígy?Mesterre nem igazán van keret,csak a tetőablak berakását akarom csináltatni
Egy kérdésem lenne, sajnos nem sok mindent találtam róla, de hátha valaki csinált már hasonlót.
Egy elég nagyméretű kültéri lépcső burkolásáról van szó. Illetve nem is burkolásról, hanem tulajdonképpen festeni szeretném. Ez egy nyers betonlépcső, a burkolata jelenleg katasztrofális, fel is fagyott több helyen. Mivel és hogyan kell lesimítani és utána festeni hogy fagyálló legyen és valami csúszásgátlót is szeretnék rá. Láttam valahol hogy a friss betonba vagy mibe pici köveket szórtak, és utána lett lefestve.
Nem tudod előre meghatározni, hogy miként dolgozika "mester"! Szinte lehetetlen előre felmérni.
Az elmélet megvan a különböző faltípusokhoz és habarcsokhoz, de ennyi. Pl. PTH38 NF-hez Bamuit habarcsokból - az előírt 1 cm-es fugával méterenként - 15 kg kell, de a sima PTH38-ashoz már több, mint 20 kg. De volt Mapei habarcsom, amiből csak 10 kg fogyott a PTH38NF-hez és mindkettőt ua. a kőműves csinálta. ... De én továbbra is azt mondom, hogy ezt helyszínen kell kevertetni és nem zsákosban venni. ... A vakolat az már más: ott mindenhol Baumit GV35-öt használtam.
Kitölti a helyet? ... Igen, feltéve ha minden jörülmény optimális. Csak ugye nem így szokott lenni. Másrészt ugye leírtam, hogy pumpával nem kell. Anélkül aggályos. Különben az lehet a vége, mint a képen látható födémnek. A C20-16/KK-s betonból igencsak kilógnak a vasak. Minden szabályos volt, csak a 20 cm-es födém vibrálása volt kissé felületes. Pedig ez a beton pumpálva volt. És hát KK-s ami "szépen kitölti a helyet". .... Mint látszik, a betonozás közben volt egy kis pause - mixercsere - és íme itt az eredmény. Ez a földben annyit jelent, hogy a vas szépen lassan elrohad.
Ne hagyjuk ki az emberi tényezőt. Némely segédmunkásnak főleg amelyik ivott is (de bárkivel előfordulhat, na nem az ivás, hanem a tévesztés) hogy a receptúra kimérésénél elveszti a fonalat. Zsákosnál csak a hozáadott vízmennyiségre kell ügyelni.
Egy KK-s mixerbeton szépen kitölti a helyet. Sokat azon már nem lehet javítani vibrálással szerintem. Megnéznék egy bevizságálási mérési jegyzőkönyvet bevibrált és gravitációs úton töltött betonról. Karcsú épületrészeknél lehet hogy szükséges, de pl alapba teljesen feleslegesnek tartom.
Habarcsot teljesen felesleges készen bóvenni, HA normál paraméterek kellenek. VIszont mindenképpen zsákos javasolt ha hőszigetelő vagy egyéb extra igények vannak.
Ha nem pumpával töltöd be, hanem surrantóval fogod "folyatni", akkor igen. A pumpából közvetlenül benyomatva van akkora mozgási energiája, hogy viszonylag jól tömörödik egy egyszerű "koszorú vasalás" mellett, de surrantva ez már kevés.
A dolog másik fele, hogy a vasalásnak ugye megfelelő magasságban kell lennie a betont tetejétől. Ha azt ütögetik - már ha megfelelően van a helyére rögzítve - akkor is elérhető a kívánt hatás. A maradék 10-15 cm-t pedig már könnyú megtömöríteni.
"igaz-e az az állítás hogy 1 légköbméternyi helyre 1,28 köbméter betont kell számolni"
Hát elég nagy marhaság! :) Szárazon számolva - cement + sóder - valóban van 30%-nyi különbség, de 1 m3 beton az pontosan 1 m3 helyet tölt ki. Pl. ha mixerrel hozatod, akkor az adagoló pontosan 4 m3 fog a kis mixerbe beleengedni.
És most nehogy az következzen, hogy "ha majd a víz kiszárad belőle" mert visítok! :)))
Sajna a gyartotol kell megkerdezni mit mihez javasol es hogyan alap, fedo, simito nak.
Az eredmeny az lett hogy a vegen a jo oreg homok + mesz + kis cemet + viz komboval fejezte be. Fele annyi koltsegbol jott ki. De nem melyedtunk bele annyira.
Van valakinek tapasztalata a zsakos kiszerelesu habarcsokrol? Azt neztem, hogy ma mar gyakorlatilag a boseg zavara fogadja a vasarlot egy epitoanyag aruhazban, ezer fele termek kozul valaszthat, de mi alapjan? Szivem szerint elore kevert habarcsot vennek a komuvesnek, es nem vele kevertetnem. Jobb-rosszabb, olcsobb-dragabb, gyorsabb-lassabb? Ő mi alapjan valaszt? Azert nem tole kerdezem, mert itt megbizhato, tobb szempontu szakvelemenyt kapok, ott meg... hogy is mondjam... :o)
Én nagyon lebeszélnélek a talicskázós betöltésről. A rengetek munka miatt is meg amiatt is mert nem kis beomlási rizikóval jár az árok szélén lavírozni. Ahogy már írták, mixer odatolat, csúszdán betölti és ennyi. Betonpumpa nem kell ilyen művelethez. Vibrálni sem kell.
Ez elegge elgondolkodtato, ha a melosok oraberet is belevesszuk, nem beszelve az altaluk vegzett munka alapossagarol... A mixerbetont vibralni kell az alapban?
Azert 10m3 betont szetlapatolni marhara nem trivialis am. Ha nem fogod fel elore mit valallsz, siman megkot az egesz.
Egy talicskaba tehetsz max100 kilot. Igy egy m3 cucc az 20 taliga. 10m3 az 200 taliga.
Ha minden taligara van ket ember lapatolni, nem kell messzire vinni, es eszveszejtve dolgoznak, akkor mondjuk 4 percenkent megvan egy fuvar nulla pihenovel. 200 fuvar az 800 perc, azaz bo 13 ora.
Tehat ha a 4 perc tarthato, van 8 markos legeny aki megallas nelkul tud 4 oran at lapatolni es futkarozni, akkor (nulla rahagyassal) de megoldhato a dolog.
Ha be tud állni az épülő házhoz, nem jár jobban egy FN konzisztenciájúval? Azt kiviszik neki egy billenccsel, kiborítják, csak szét kell lapátolni. Az FN valószínűleg (nyilván úthossztól függ) nem fog szétosztályozódni, és a billencs csak olcsóbb.
De jó is lenne, ha nem érne rá holnapig! :o) Előre is köszönöm. Ha mégegyszer pályát kellene választanom, akkor az építőiparban kötnék ki, az tuti. Tisztelet a kivételnek, de az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a tisztesség szikrája is kiveszett az iparosokból. Pedig én pénzt szeretnék nekik adni, nem keveset...
Nagyobb mixerekbe 10 köbméter belefér, de ez csak elvi maximum. Hivatalosan - összsúly, tengelyterhelés - kocsi típustól függően 5-7 köbmétert lehet szállítani. Attól függően, hogy pontosan hol a helyszín merik bevállalni a kockáztatást a szállítók.
A nagy pumixba elméletileg ugyanígy belefér majd 10 köbméter, viszont az árak már mások. Ugye a szállítás esetén 5 km kb. 1500 ft/m3 (10-re már 2000, 20-ra 3000),amiben benne van általában 1 óra "rakodási idő". Pumix esetén viszont óradíj van és min. 4 órát szoktak számlázni, amiből 1-1 óra a ki-beállás. Az óradíj a pumix (vagy a külön pumpa) esetén a gém hosszóságától függ és 10 - 30 ezer forint között mozog (az utóbbi már az extrém kategóriás óriások ára).
Behajtási engedély volt régen is, de most sokan keverik a súlykorlátos behajtásival, ami Demszky nagy találmánya. A normál behajtási valami 500 Ft, ha Nálatok van súlykorlátos akkor az sok(k), akár 30 ezer. De Érden nem hiszem, hogy ez lenne.
Köszönöm a betonos hozzászólásokat! A "belefossa" kifejezés elég képszerűre sikeredett! :o))) Elvileg be is tud tolatni a kertnek abba a részébe. Mennyivel drágább a pumix?
"Egyébként pedig ha felhigítja vízzel az anyagot, az nagyon szépen el tud folyni a kiásott árokban"
Ez így van, csak akkor már felesleges volt a transzportbeton, mert szépen tönkre is vágod a vizezéssel. Nevezetesen a nagyobb kavicsokk szépen "leülepednek" a betonfolyam első részén, az aprólék meg megy tovább.
Más kérdés, hogy létezik ilyen betonkeverék - pl. C16-16/K - ami valóban elég jól folyatható, de azt kifejezetten így kell rendelni, mert nem (csak) vizezéssel "hígítják", hanem megfelelő adalékot kap és megfelelő mennyiségű, minőségű cementet tartalmaz! Egyébként a vasalt alaphoz a C12-16/KK-s beton kell (ez a "leggyengébb" minőségű ami már pumpálható).
Nem feltétlenül. A mixerautó is el tudja ereszteni a betont kb. 8 méterre a kieresztő vályún és a hozzá csatlakoztató csövön keresztül, ha meg tudja közelíteni a helyszínt. Egyébként pedig ha felhigítja vízzel az anyagot, az nagyon szépen el tud folyni a kiásott árokban. Még a "kanyart is be tudja venni"....:)
Az a kerdesem (egyelore...), hogy a haz melle epulo garazs es terasz alapja kiasas es bevasalas utan hogyan ontheto ki mixerbetonnal? Ahhoz is kell pumix?
"hogy ragasztótól is függ, hogy mit tehetsz alá nincs lényeges különbség az aljzatkiegyenlítő és a ragasztó között árban! Sőt! Sokszor a ragasztó az olcsóbb, pláne nagy vastagságnál
Itt, mintha ellentmondást éreznék, nem tudom igazam van-e? :)
"Az aljzatkiegyenlítő, mint neve is mutatja frappánsan, egész vékony rétegben de vastagon is lehet kenni!"
Már amelyiket. Pl. a Mapei Ultraplan Maxi a 30 mm-t is bírja egy rétegben. De pl. a Novoplan 21 ugyan lényegesen olcsóbb, de a 10 mm-t sem bírja és "elvárja" a 24 órás kötésidő betartását. A "régi" Padlopon esetében már 3-4 napot is várhatsz a burkolással, miközben 10 mm 1800 ft-odba kerül 1 négyzetméteren.
Szóval, azon túlmenően, hogy ragasztótól is függ, hogy mit tehetsz alá nincs lényeges különbség az aljzatkiegyenlítő és a ragasztó között árban! Sőt! Sokszor a ragasztó az olcsóbb, pláne nagy vastagságnál.
Én olyat is hallottam, hogy a kivitelező öngyilkos lett (bár tudom ez nem jellemző), mert nem bírta nyomást! Sajnos ma Magyarországon az építőipar mindenkinek idegbaj, nem csak a megrendelőnek!
Linket nem tudok, de guglizz, biztos kijön 1.000! :)))
Egy csöppet off a kérdés, de talán tudtok adni egy kezdőtippet. Szóval hallott már valaki valamilyen sztorit ronda ügyekről, amelyek tetőtérbeépítés vagy emelet ráépítés következményeként estek meg? Pl. súlyosan károsodott az épület szerkezete, a kivitelező felszívódott, kártérítés vagy garancia ugrott, stb...
Az is elég, ha bedobtok egy linket, egy honlapcímet, vagy bármi hasonlót, ahol ilyen dolgokról lehet olvasni.
A 3 cm szintkülönbságet szintezés szempontjából mindegy, hogy ragasztóval, vagy aljzatkiegyenlítővel tölti ki a "szaki" (haha) csak neked nem mindegy! A ragasztó jóval drágább! De ha fizetsz, mint csekonics báró, akkor nem szólok többet! :)))
Az aljzatkiegyenlítő, mint neve is mutatja frappánsan, egész vékony rétegben de vastagon is lehet kenni! :)))
De ismeri az ember az aljzatkiegyenlítőt, az egyik szobába használták is, ahova laminált padlót tett le, csak sajna ahova a paldólap került, oda megy fel a lépcső az emeletre, és ha még padlopont is tettek volna, magasabbra került volna a padlólap, mint a lépcső teteje. Bár mi sem értettük kristály tisztán a dolgot, mert ha kihagyja azt a részt, ha aljzatkiegyenlítőzött volna, ahol túl magas a padló, akkor csak össze lehetett volna hozni, hogy ne legyen rizikós a dolog...
Egyébként annyira nem lett eltúlozva, legalábbis a szaki állítása szerint volt olyan része a padlónak, ahova eléggé vastagon kellett tenni a ragacsot.
Egyelőre egyébként nincs gond, bár még mindig nem mertem rámenni, és felmosni a fugát, de eléggé parázok. Talán holnap rámerek menni. :(
Hitel miatt kérdeztem, de mivel inkább építéshez tartozik, ide tettem fel a kérdést. Az építő én vagyok :) , jelenlge az értékbecslő 50%-osra értékelte. A hitel felét kapjuk most, a másik felét ha 75%-os a készültség. Ikerházak építünk, eddig saját és após (ővé lesz a másik lakás) pénzéből építkeztünk. A hitelt csak egyik lakásra vesszük fel, de kettőre költenénk. Ezért volt a kérdés a 75% mit jelent általánosságban.
Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy a 75%-os készültségi fok kb. mit takar? Nem nagyon találtam ilyen infót a neten, illetve csak készházak gyártóinál, forgalmazóinál. Előre is köszi.
A történet röviden annyi, hogy meg lett bízva egy "jó magyar vállalkozó" a házikó felépítésével. Ő "hozta" a felelős műszaki vezetőt is.
Aztán egy idő után csúnya anyagi viták meg nemjövünkdolgoznik után ügyvédi ráhatással elváltak építtető és vállalkozó útjai. FeMü erről értesítve is lett távrecsegőn, mondta is, hogy ejnye, ez a vállalkozó, miket csinált _már megint_!
Aztán nem is jött többé (előtte se vitte túlzásba :-)
A házikó tovább épült, én nem is foglalkoztam FeMü kérdéssel, csak most, hogy aktuális lett, kérdeztem tőle, mi a pálya, erre mondott egy összeget, hogy ő miben állapodott meg az akkori vállalkozóval.
Elismerem, én is lehettem volna alaposabb, de most adott a helyzet, ezt kell megoldani. Naplót vezettem szorgalmasan, biztos ebben is találni hibát, de a Nagy Magyar Átlaghoz képest talán még mindig előbbre vagyok kicsit. (gyakorlatilag csak a dátumot, időjárást, és az aznap elvégzett munkákat tartalmazza, meg néha az anyagszállításokat.
Miért nem hívtam telefonon? Mert amikor kint volt, akkor is úgy tűnt, én egy picit lelkiismeretesebben és hozzáértőbben próbálom _a tervek alapján_ építtetni a házat. Ő meg inkább a "pipáljuk ki" stílust vette fel...
Igen ez nalunk elmelet, de osztrakoknal dolgoztam mult evben es ott kokemenyen irni kelett az ottani eloirasok szerint. Igaz mig en 2 hetig dolgoztam a helyhatosagtol ketszer ellenoriztek es kertek minden papirt. Szoval ott akkor igen kemenyen vettek, es minden nap reggel bekellett irnom mit fogok csinalni es hol es mivel. Persze egy a megbizott tervezo altal kinyomtatott papiron a mi harom peldanyos volt, egyik nalam maradt egy lefuzve a helyszinen egyet elvitt magaval kovetkezo napon. A szamlat ugy nyujthattam be hogy ezen lapokrol csinaltam masolatot es mellekeltem. Ketszer kellet beirnom elterest es indoklast, es igen a tervezo errol hivatalosan ertesitette a tulajt es az alairta hogy tudomasul veszi errol is kaptam utolag masolatot.
Szoval a vezetese attol fugg hol van a kivitelezes mennyire koveteli meg a tulaj ezek megletet.
Generálkivitelezőt keresek budapesti családi ház építéséhez 2008 őszétől vagy 2009 tavaszától. Ha - lehetőleg személyes tapasztalat alapján - tudd valaki ajánlani egy megbízható céget, akkor kérem írjon az e-mailcímemre.
Ugyanerre a projektre referenciákkal rendelkező független műszaki ellenőrt is keresek. Őt én bíznám meg azzal, hogy műszakilag ellenőrizze az építkezést.
Szerintem az a legnagyobb baj, hogy ugyanazzal a "jóáron dolgozó" brigáddal akartok gletteltetni, burkoltatni, hőszigeteltetni, hajópadlót csiszoltatni meg építésínaplót íratni. -nem sok(k) ez egy kicsit egyszerre?? :DD
- az eptesi naplót naponta kell vezetni, benne fel kell tuntetni a kezdes idopontjat a munka vegzes celjat (ergo mit piszmognak :-) ), kik dolgoznak ki a fellelos vezeto. Az epitesi naploban kell rogziteni a megrendelo reszerol a muszaki iranyu kerdeseket es eszrevetelek.
- a naplo vezetesenek elmulasztasa a szakhatosag reszerol helyszini birsag kirovasat vonja magaval.
- az epitesi naploban kell a kivitelezonek is rogzitenie az esetleges eltereseket a tervektol annak indokat (pld a tervben 120 cm-re van a fal de a valosagban ez 130-ra kerult es miert mert a kad meretete nagyobb mint a tervezett).
Gyakorlat:
- altalaban nincs illetve utolag toltik ki.
- a megbizott FeMü míg nem kap egy szakhatosagi ellenorzest szarik bele, tisztelet a kivetelnek.
- a megrendelok 90% nem is erdekli ezert a kivitelezoket sem izgatja.
Hogy miert kell - erdemes vezetni, vezetettni:
- hatosagi ellenorzeskor nem csak a generealkivitelezonek es muszaki ellenornek van kotelezettsegei es egyben nem csak ok buntethetok.
- a naploba bejegyzett eszrevetelek donto jelentesuek egy karteritesi eljarasban, ekkor nem kell tanurol gondoskodni
A kivitelezonek miert eri meg vezetni (ami persze celszeru mar ha van szerzodes es nem fekete melo):
- pontosan rogziti mit csinalt igy a munkavegzes es annak menete ellenorizheto es szamon kerheto ergo nem linkell
- eppen ezert egy esetleges karteritesi kotber fizetesi ugy esetben ez szamara perdonto igy ezeket elkerulheti (felhivja a megrendelo es femu figyelmet hogy az adott munka nem vegezheto el x ora alatt csak y ora alatt mert a kiiert beton kotesi ideje nem x ora hanem y ora es ebbol fakado csuszas nem kotberezheto, vagy a technologiai utasitas kivitelezese a okbol nem lehetseges csak maskeppen attol elteroen, pld a mar felvakolt es szigetelt fal egy reszenk kibontasaval vagy serulesevel - kikotes nel -)
Sajna nem, remélem a padlólap, amit leraktak tegnap-tegnapelőtt, nem fog összetöredezni, és nem lesz gond. A fugázás is megvan, de nem megyünk rá holnapig, az a tuti. Volt olyan rész, ahol 3 cm-es csemperagasztót kellett tenni a lap alá, volt olyan, ahol meg fél cm-t. Eléggé egyenletlen a padló. A laminált padló szép lett, a glettelés, és csiszolás szintén oké. A festést mi csináljuk, a hajópadló csiszolását, és lakkozását fogják még Ők befejezni. Aztán költözhető az emelet. Már nagyon várom... Később jó lenne a ház másik felét szigetelni, és az egész házat színezni. (Valószínű, ezt is Ők fogják végezni.) A probléma az volt, hogy kétszer nem jöttek, pedig meg volt beszélve, és nem is szóltak, hogy bocs, nem megyünk. Egyszerűen nem jelentek meg reggel... Más dolguk volt. De csak eljutottak ide. Megfodrult a fejünkben, hogy hívunk másokat, de mire találtunk volna egy másik megbízható, jó áron dolgozó csapatot, lehet, hogy nem érte volna meg, és még mindig nem tartanánk sehol. :) Na, röviden ennyi. :)
Úgy tudom, hogy a tervezőjük csak tervező, nincs csapata. Akik nálunk dolgoztak / dolgoznak, jó szakik, tök mindegy, hogy lebandázom-e Őket vagy sem, attól még jók... :)
Minden tervező (építész) -nek van saját csapata, ha nincs, tud ajánlani! Ha Ő 6-7 millát KALKULÁLT csináltassa meg a saját embereivel, mert különben csak beszélt a levegőbe! :(
"Akik itt eddig dolgoztak, azok közül nem sokat hívtam vissza, kivéve egy bandát, "
---szépen le "banda"-zod a legjobb embereidet! :)))
Nem ház bontást + ház építést írtam, hanem egy 11 nm-es házrész (szoba) bontást, felépítést. Először amikor írtam, nem tudtam a teljes infót én sem. Az tuti, hogy emelet ráépítés is lesz, és egy tetőt szintén bontani kell. A tervezőjük szerint, elvileg a házon végzendő teljes felújítást meg kellene úszniuk kb. 6-7 millióból. Ezért csak 6 milla hitelt vettek fel (van plussz pénzük még), ami már most kevés ezek szerint... :( Bár mi nem olyan felújításokat csináltattunk (jelenleg is felújítunk még), mit Ők terveznek, de már most többet költöttünk, mint Ők gondolják, hogy fognak. :)
Egyébként sajna egy építőipari szakiban sem bízunk meg, mert akiben eddig megbíztunk, az is kicseszett velünk. Nem ismerek megbízható építőipari szakit (Ők sem...), és nem ismerek olyat, aki tudna ilyen embert. :(:(:( Akik itt eddig dolgoztak, azok közül nem sokat hívtam vissza, kivéve egy bandát, de most velük tele van a lelkem (de ők sem kőművesek), de ettől még ők jönnek vissza befejezni az emeletet.
Egy barátnőm kőművestől olyan árajánlatot kapott, hogy rosszul lett: kb. 65-70 nm-es alapterületű házra emelet ráépítés (tető nélkül), munkadíjjal 14.000.000 Ft .
Ez volt az eredeti kérdésed, erre kiderül, hogy ház bontás +házépités, és arra 65 nm tetőtér beépités az nem ugyanaz.
Szerintem nem "barátnői" kőri megbeszélésen kell ezt megvitatni.
Hanem keresni egy olyan épitőipari szakit akiben megbiztok, és azon keresztül érdemes tovább menni....
ember van, úgy tűnik, csak azt szeretném a váltás előtt tisztázni, hogy az önkori engem lecseszhet-e, hogy miért nem jeleztem bárkinek, hogy a FeMü nem jelent meg már egy ideje, és nehogy azért tagadja meg a használatbavételit, mert hiányoznak a naplóból a FeMü bejegyzései.
hozzászólásod alapján Te úgy gondolod, hogy az önkormányzatnak az a lényeg, hogy a végén valaki vállalja a felelősséget?
Kár nem hiszem, hogy érne, a "műszaki ellenőrzést" is magamnak végeztem, tehát ami meg van csinálva, az jól van megcsinálva ;-)
Vagy ezért kizárólag őt b...hatják meg? (mármint hogy nem tette eddig)
Buntetojogilag nem vagy felelos. Viszont polgari jogilag annyiban igen, hogy ha esetleg ezen okbol kar er, akkor a karodat nem ervenyesitheted vele szemben, amennyiben a kar Neked is felrohato: nem szolitottad fel idoben, pedig eszlelted, hogy elmulasztott valamit.
Ha a lakhatásihoz szükséges nyilatkozatért pofátlanul sokat akar kérni, akkor mi a (számomra) legtisztább és legfájdalommentesebb módja annak, hogy az építkezés utolsó szakaszában FeMüt váltsak, és az új adja ki a nyilatkozatot?
Keresel egy masikat, aki hajlando igy atvenni az epitkezest. Szerintem elore kezdjel ezen motorozni, mert ez felelosseg az atvevonek, es nem biztos, hogy konnyen talalsz ilyet!
Egy FeMü-s kérdésem lenne: nekem, mint építtetőnek van-e bármiféle kötelezettségem arra, hogy ha a FeMü már jó ideje (sok hónap) nem tolta oda a képét az építkezésre, akkor felszólítsam, hogy ugyan jöjjön már, és irkáljon be az építési naplóba, meg nézelődjön picit? Vagy ezért kizárólag őt b...hatják meg? (mármint hogy nem tette eddig)
Ha a lakhatásihoz szükséges nyilatkozatért pofátlanul sokat akar kérni, akkor mi a (számomra) legtisztább és legfájdalommentesebb módja annak, hogy az építkezés utolsó szakaszában FeMüt váltsak, és az új adja ki a nyilatkozatot?
kepzeld viszont nagyon fura helyzet van, en csak neztem. neki ugyanis hiaba van kemenye, a ket masik szomszed lakas van belekotve. es mivel bele vannak kotve, most a lakasfelujitasnal nem kotheti ra ugymond UJBOL az ovet. tehat van nala olyan kemenylyuk amit nala ellenoriznek, de a szomszede a hasznalat.
Hát ezért nem mindent értek, mert elvileg Ők veszik az anyagot, de a kőműves úgy adta le az árajánlatot, hogy az Ő általa kalkulált anyag is benne van. Szóval hosszú... érthetetlen. Majd azért megkérdezem, hogyha Ő rohangál tégláért, akkor hogy van ez az árajánlat... ???
Hát igen, egyelőre kissé idegesek... Tegnap kérdezősködtem, hogy tulajdonképpen miről is van szó. Le kell bontani egy kb. 11 nm-es ház részt, amit ugynoda vissza kell építeni, és plussz lenne az emelet ráépítés. A csaj számolgatott, és amit Ő talált téglát, elvileg valami 700.000 Ft lenne az össz, de max. 1 milla. Nem igazán értik, hogyan, miért, mivel szeretnék Őket átvágni. De legálább tudja, hogy mindkét ajánlat marha sok, így nem lesz egyik sem elfogadva. :)
Lényeges az is ,hogy a Zeszternél mi a műszaki tartalom ha tartalmazza teljes dryvit szigetelést, a tetőbe hőszigetelés mondjuk vastagon akkor már kezd nem is olyan sok lenni...sőt ha a belső munkákat is akkor meg pláne....
Szia! Aki a parasztház átépítésénél az elektromos munkát csinálta falubeli, de nem elérhető pill. nyaral és kikapcs. telefonját. Vagy megsejtette, hogy mit szeretnék kérdezni tőle. Mellesleg feleség nagyon hajlik a nem kivezetett páraelszívóra, miután beszámoltam neki a válaszaitokról. Ketten lakunk, kis háztartás, nem kellemetlen illatok a konyhából, a felső szintre most sem megy fel, pedig egy viszonylag rossz helyre (magasra) szerelt szűrős elszívónk van.
anyagostol nem szabad komuvest fogadni, csak a munkadijat fizetni es irja ossze miket kell megvenni, egy komplett hazra valo anyagnal eleg nagy kedvezmenyt lehet kialkudni (akar 30% vagy tobb is) ha mindent egy tuzepen veszel
mi is most epitkezunk, a hazunk lakoterulete 110nm, + 30nm garazs es felette szinten beepitve + 85nm pince expert-tel szigetelve, hs44 porotherm teglabol munkadijjal egyutt kijott 10milliobol monolit fodemekkel, szoval a 14millios ajanlat nem keves, de meg a 11 is sok szerintem
megint szeretnek kerdezni, remelem tud ra valaki valaszt.
szerintetek egy kis belvarosi berhazban mennyire realis az, hogy az elso emeleten, belso udvari falra egy turboventillatoros nyilast tesznek??
e folott meg van 2 emelet! es a szembenlevo lakas is kb 4-5 meterrel arrebb van.
a kozos kepviselo szerint van ra kemenyseproi engedely. nem latta (hiszem ha latom). nekem nagyon nagyon gyanus a dolog. azon kivul tuti h van sima egyedi kemeny is, minden lakasban van ugyanis kulon kemeny.
en kerestem a neten de csak annyit talaltam h 3m kell lennie a telekhatarnak, es 6m a kovetkezo epuletnek. en ezt ugy ertelmezem, hogy ez nem valosul meg: a tobbi tulaj ablakai kozelebb vannak es ide nyilnak.
ha valakinek volna otlete, hol tudnam megnezni a jogszabalyt, vagy valakit megkerdezni aki ranez es ert hozza, megkoszonnem.
én is a fúrást javasolnám. körbefúrod10-12 helíen, utána már nem sokat kell vésni. csákányszikrázás nálam is volt, egy ajtónak bontottam helyet. ott a darabolófűrész vált be:)
na igen... a tető még küön meló lesz, másik brigád csinálja, azok már meg vannak, normális árat mondtak, igaz romániából jönnek majd hozzájuk... nem tudom, milyen lesz majd, de hátha kifognak jó munkaerőt. onnan szeretnének kőművest is, ha má itthon nem tralálnak normálisat. kaptak azóta másik ajánlatot is, 11 millásat. tényleg furcsák az emberek. a legnehezebb jó kőművest találni. mindenki azt keres - én is... :)
Egy barátnőm kőművestől olyan árajánlatot kapott, hogy rosszul lett: kb. 65-70 nm-es alapterületű házra emelet ráépítés (tető nélkül), munkadíjjal 14.000.000 Ft (ebből 4.000.000 Ft a munkadíj) - gondolom, hogy az anyag benne van.
Szerintetek is durva? Vagy csak nekünk tűnik annak?
Igen, ezt szerettem volna megúszni, főleg a 60 centi miatt és lehet, hogy nem hiszed el, de a vályog sem egy matyóhímzés. Mikor az ablakokat bővítettük (parasztház volt régen) szikrázott a csákány. Kitettük az udvarra a darabokat és egy napos eső után szétfolyt mint a fagyi nyáron. Szóval lehet, hogy ennek ellenére fúrnom kell. A nickedből is látom, hogy van tapasztalatod.
Szevasztok! Páraelszívó 125 mm-es kivezetőjéhez kellene átfúrni egy 60 centis (vályog+vendégfal) falat a konyhában. Létezik ilyen szolgáltatás, tudtok tippet adni? Köszönöm: autó
Attól tartok, hogy ez így kevés lesz. A Rehau pl. egy profil gyártó (amiből aztán hazai cégek méretre gyártják az ablakot). Vannak neki külnöböző profiljai, lehet bele kérni különböző hőszigetelésű ablaküveget.
Nem mindegy pl. az sem, hogy ki gyártja le az adott profilból magát az ablakot, és milyen a beszerelés minősége. Én pl. szeretem, ha a gyártó maga szereli be az ablakot, mert ha valamit elszúr, akkor nem tud az alvállalkozó a gyártóra mutogatni és fordítva.
Szóval bonyolultabb a kérdés mint hogy pl. Rehau vagy Kömmerling. Mint ahogy arra a kérdésre sem lehet jól válaszolni, hogy Suzuki vagy Skoda, esetleg Opel, netán Ford. De van itt ablakos topik is, olvasgass ott majd érdemes ugyanott kérdezgetni.
Segítséget kérnék. Van egy házunk, amiben jelenleg 2 lakás üzemel. Most lett kész a komplett felújítása mind a kettőnek. 60 és 30m2. A 30m2-eshez jogerős építési engedéllyel hozzá építek 80m2-t. A tervező és a többi ismerős tervező véleménye megoszik abban a kérdésben, hogy a hozzáépítést össze kell-e erősítenem sávalap szinten. A dolog érdekessége, hogy a 80m2-es hozzáépítés egy része (kb. 12 m2) egy teraszra esik, aminek kb. 1,5 méter mélyen vannak az alapjai. (sajnos le kellett ásnom alá, az új vízbevezetésekhez... :) ) A 30m2-es rész kb. 1975-ben épült, betonfödémes, jól megépített konstrukció.
Igen, jogos. Több helyen (tévesen nálam is) még ez forog. Talán lassan kikopik, s jobb lett volna 'könnyített' kifejezést használnom. Eps, hungi --> tudhatnám, használtam, jobb mint egy hóesés :), de a pokolba vezető út is .... :o))
Erre a kérdésre az épület műszaki leírásának, kiviteli engedélyének választ kellene adnia! Sokszor előfordul, hogy a olyan kérdések merülnek itt fel, amit a tervező vagy helyszinen előforduló építésvezetőnek pontosan tudnia kell. Jelen esetben ha mondunk valamit akkr mi lesz? Odamész a kivitelezőhöz és azt mndod, hogy ezt így és így csinálják? ... Ez minimum fura!
Másrészt, az emeleti gipszkarton felett milyen szerkezet van? Ennek szintúgy benne kell lennie a tervekben. ... Mit jelent a "normál" tető? Milyen vastag a hőszigetelés? Két rétegű gipszkarton lesz? Milyen a teherhordó szerkezet? Milyen lesz a koszorú? Milyen hosszúak és milyen kapcsolódásúak az elválasztó falak? Merevítik egymást? ... Szóval látatlanba ez egy kicsit nehézkes.
De a konkrét kérdésnél maradva: gipszkartonos fedésnél, ahol a gipszkarton fémszerekeztét a tető gerendázatáról lógatott pálcák tartják általában az elválasztó falakra egy "mini koszorú" jó megoldás. Ez azért szükséges, mert a könnyűszerkezetnél az elválasztó falakat nem lehet a mennyezethez beszorítani. Sőt, én az elválasztófal minden téglasorába rakattam két szál drótot. Ezt ugyan nagyon utálják a kőművesek, de lényeges stabilizáló szerepe van.
Még egy kérdés: az ikerház két fele közé UGYE hanggátló tégla kerül? Mert ezt is előszeretettel kispórolják.
Szigetelésen én a kátránypapírt értettem, amit a falba tennék. Sarat felénk nem találni, tömör agyag az van és elég jól tartja a nedvességet. Vakolat már kívül belül le van verve ( már amennyire le tudtam, mert valami nagyon durva csemperagasztó féle anyaggal volt bevakolva ) vagy 2 hónapja és nem igazán szárad ki a fal. Mellmagasságig nedves.
Fizikai tanulmányaim szerint (közlekedő edények) az építmény közeli árok (szikkasztó?) csak ront a helyzeten.
Első körben vízelvezetés az építmény környezetéből (lehetőség szerint).
Előnye: nem kell hozzá más csak jó ásó, fizikai erőnlét és un. kulékavics. Heves zivatarok, hirtelen érkező csapadék (hóolvadás) esetére jó (akár végleges) megoldás is lehet. Néhány óra befektett munka (egy-két segítőkész barát, néhány sör, esetleg egy bogrács-menű) sokat lendít a megoldás felé :-)).
Hátránya: az építmény alulról, oldalról? továbbra is szívja a talaj nedvességét.
Második körben az építmény szigetelése (alulról, oldalról). Ez már azért inkánbb szakmunka, s nem két sor a leírása :o))
Sziasztok, Melléképületemet szeretném vízmentesíteni, jelek szerint a talajból szívja fel a nedvet. Szigetelés nincs. A falak nincsenek aláalapozva, kisméretű téglából vannak. A problámám az, hogy a szomszéd telke magasabb ~40-50 centivel, így helység belsejében térdmagaságba tudnám csak tenni a szigetelést. Tudnátok tanácsot adni, hogyan szigetelejem? Ha kívülről ások egy árkot és feltöltöm kaviccsal, az elég? ( + szigetelés padlószinten vagy térdmagassádban ? )
multkor, talán m1en láttam egy tetőbetonozós műsort, ahol a betonba olyat kevertek (sőt főleg abból állt), mintha hungarocell golyók lettek volna. mondta a tag, h egyszerűbb vele dolgozni, sokkaldesokkal könnyebb és sokkal jobb a hőszigetelése is. sajnos a nevét nem jegyeztem meg, pedig majd nekünk is lesz szükség rá. a salakot mindenképp el kell távolítani!
Egy része gerendák közt zsaluzott(horkel?-idősebb fórumozók biztos ismerik ezt a szót), másik része pedig "tálcákkal" van kirakva, erre pedig 5 cm salakréteg van borítva. Mit ajánlanátok erre?
Hát, én bizony nem mernék nekiállni statikus véleménye nélkül. Nem csak a födémmel, hanem esetlegesen alatta a falaknál/áthidalóknál is lehet gond, ami az eddigi terhelésnél nem jött ki, a plusz pár tonna viszont már sok lehet neki.
A következő kérdésem lenne: Egy építési vállalkozótól megvásároltam egy ikerház egyik felét. Az építés folyamatban, van novemberre várható az elkészülés. Így az építés menetét is nyomon követhetem. Az emelet teljes értékű 260 belmagasságú lesz gipszkarton álmennyezettel, 10 választófalakkal. A tető dőlésszöge 20 fokos lesz. Kérdésem az, hogy az emeleti falakat mivel kell megerősíteni? Betonláb készítése szükséges e vagy csak a betonkorona elég? A „normál” tető megfelelő e erre a szerkezetre vagy valamilyen speciális megoldás kell e hozzá? A lakás alapterülete 9 * 11 méter.
A nem pontos fogalmazásért elnézést nem vagyok hozzáértő csak egy vásárló, aki jót akar a pénzéért.
Várom válaszaitokat, észrevételeiteket. Üdvözlettel: Bakos Károly
köszönöm a hozzászólásokat,igen jártam a tetőn ,tetőfedő is megnézte/csillagászati árakat ajánlottak-ez vicc:o(....) .Sajnos a cserepeket le kell szedni.milyen cserepet ajánlotok és hol vegyem meg,mert ugyanazon termék esetén is óriási árrések vannak....Van egy brigád,akik,ha leszedem a cserepeket 1200ft/nm áron dolgoznának....Ez milyen ár?Ha nem jönne össze a 3-4 ember......Mert egyedül,vagy 60 éve s apámmal marha lassan megy a szekér....
Adott egy 20 éves ház, a padlásteret szeretném lebetonozni. Egy része gerendák közt zsaluzott(horkel?-idősebb fórumozók biztos ismerik ezt a szót), másik része pedig "tálcákkal" van kirakva, erre pedig 5 cm salakréteg van borítva. Mit ajánlanátok erre? Kapható az ún. thermobeton, vagy mehet rá hagyományos is? Gondolom tetőtérbe könnyebb betont kell, vagy érdemes használni!? Ha esetleg volna témába vágó topik, kérem azt is jelezzétek, előre is köszönöm az esetleges válaszokat!
Van egy régi 120 éves felújítandó házunk. Szeretnénk a tetőt kicserélni, de a gerendázat masszív és érdekes módon a cseréplécek is sok helyen éppek.
Mivel járnánk jobban? Cseréppel vagy cserepeslemezzel, melyik tartósabb a cserép vagy a cserepeslemez?
Elsődleges szempont a tartósság és az ár, szerelhetőség (flancos kinézet nem érint meg, bár szeretném a ház régiességét megőrizni). Lehetőleg magam szeretném a munkát végezni, bár nem vagyok teteőfedő, melyikkel lenne könnyebb dolgoznom?
Beírom ide is, hátha..., szóval kis segítség kellene!
Vegyes tüzelésű kazánt kellene vásárolnom. A kombi cirkóm 29 kw-os, ez két házat fűt és hmv-t is ad az egyikben. A vegyessel szintén a fűtést szeretném megoldani hőcserélővel, a hmv-meg marad a gázkazánra, ill. ha nincs túl hideg azzal is fűtök.
A kérdésem az, hogy a vegyes kazán teljesítményét hogyan számoljam? Ugyanúgy, mint a gázkazánét, tehát 29-31 kw kellene, vagy arra más vonatkozik?
Isoliersalz – Szigetelősó Fluátmentes Speciális alapozó
Anyag fajtája: A gipsztartalmú vakolatok speciális szigetelő anyaga, melynek alkalmazásával nagy nedvszívású, egyenletesen szigetelő-záró bevonat képződik. A jól szigetelt felület kisebb mértékű festékréteg felhordását igényli. Tulajdonságok: Nedvességgátló, megelőzi a vakolat kikristályosodását. A tapétázandó felület előkezeléséhez. Alap: Alaposan tisztítsuk meg a felületet, a laza vakolatot távolítsuk el, a meglévő foltokat hagyjuk kiszáradni. A penészt düfa Schimmelentferner-rel tisztítsuk le és távolítsuk el. Újrafestés előtt a foltoknak teljesen száraznak kell lenniük. Utána nem szükséges újra lemosni a felületet, az esetlegesen rajtamaradt port ecsettel sörörjük le. Feldolgozás: Az Isoliersalz 1:2 arányban hígítsuk azaz 1 kg Isoliersalz-ot öntsünk 2 kg vízhez. Ecsettel vagy kefével telítetten hordjuk fel. Csak erős igénybevétel esetén, közbenső száradás után szükséges az újrakezelés. Megjegyzés: Az Isoliersalz nem mérgező és nem maró hatású, nem kell megjelölni. Amennyiben márványra, üvegre és üvegzománcra fröccsenne, ajánlatos azt azonnal vízzel lemosni. Szerszámok tisztítása: Használat után azonnal vízzel, esetleg mosó- vagy mosogatószeres vízzel. Tárolás: Hűvös és száraz, de fagymentes helyen tároljuk. Jól zárt eredeti kiszerelésben kb. 12 hónapig tárolható. Kiszerelés: 500 g-os csomag. Kiadósság: Kb. 10 m2/l (oldott állapotban). Megsemmisítés: A festékmaradványokat hagyjuk beszáradni a vödörbe, majd a háztartási szeméttel együtt távolítsuk el. A teljesen kiürített festéktartályokat az újrahasznosítható anyagok gyűjtőjébe tegyük..
Megnéztem az árajánlatot, amiben részletezi a dolgokat a festő és így magyarázza:
Analin kicsapódás miatt van szükség ISOLEKSALZ (DÜFA) szigetelő sóval történő kezelésre.
Én még ilyenről sosem hallottam, de nem vonom kétségbe hogy létezik ilyen.
Csak azt nem tudom, hogy ezt a kezelést mennyire lényeges megcsinálni...hogy ez a foltosodás tutire bekövetkezik-e. Sajnos az áron a kezelés dob plusz 250 000ft-t, ami nem kevés.
Az is mondta a festő, hogy azt is szokták csinálni, hogy leverik a régi szar vakolatot és az egészet újra vakolják. De sajnos az egyáltalán nem lesz nekem olcsóbb. Bár 48nm-ről van szó, de a belmagasság 4.20.
Ezer éves tapéta van a falon és azt magyarázta, hogy ha elkezdik vizezni majd a leszedéshez, akkor jöhet elő ez a probléma.
Én egyáltalán nem kérdőjelezem meg, hogy szükség lehet erre, csak gondoltam körbe érdeklődöm más forrásból is, hogy mit lehet tudni erről a foltosodásról.
Tehát még egyszer, hogy érthető legyen a kérdésem :-).
1. Létezik-e olyan, hogy nagyon régi házaknák a falat festés előtt kezelni kell valami cuccal (valami sós oldattal, nem pontosan a nevél), mert egyénként állítólag nagy sötét foltok jönnek ki, amit nem takar majd a falfesték. Állílag a nagyon régi vakolat tartalmaz valami anyagot, ami kicsapódik, ha víz éri...aztán nem lehet eltüntetni.
2. Ha a festő 1200Ft/nm áron fest és 2500Ft/nm áron mázol, az reális ár? Milyen ez az ár? Átlagos, vagy simán lehetbe olcsóbb is?
A gazcso az mas. Van a szavatolt gazcso, ami nyomasprobazva van meg minden, es altalaban fekete. Vizre azert regen is horganyzottat hasznaltak altalaban. Most is kapsz vastelepen haromnegyedes, felcolos meg hasonlo hornganyzott vizcsovet, meg hozza ontveny fittingeket is.
A lenyege az, hogy anno amikor kitalaltak a colos csovet, akkor belul volt egy col, kivul meg a kb 4mm falvastagsag miatt a 33.5. Es a haromnegyedes, felcollos hasonloan.
Aztan ahogy fejlodott az ipar, egyre vekonyabb falvastagsaggal tudtak ugyanolyan nyomasallo csovet gyartani. Es ha mar tudtak, akkor miert ne csinaltak volna. Viszont a fittingek es menetek miatt a kulso atmerot nem lehet valtoztatni, ezert az ugymaradt, a belso meg a falvastagsag csokkenesenek megfeleloen nott.
Igy aztan egy felcolos hornganyzott vizcsonek semmelyik atmeroje nem fel col.
1. a csonek nem csak a vastagsaga szamit, hanem a hossza is. 20-30cm hosszon a bojlernel elmegy a 8-as belso atmero, de metereken ha annyit tennel, epphogy csordogalna a viz.
2. a csore kellene meg valami takaras is!! ha a csempe alatt kette van vagva a gipszkarton, es a ket fele a fahazhoz rogzitve, akkor az a ket fele kulon fog mozogni, es kizart hogy a csempe a helyen marad. meg teglafalon is ugy szokas tenni a csovet, hogy legyen felette 2-3cm vakolat. plusz a csovet meg be is kell valami puhaval vonni, mert ha merevre bele van teve a csemperagasztoba, tuti repedni fog minden. a csonek van hotagulasa, es a viznyomas hatasara is mozog egy kicsit.
3. ha fahaz, akkor van valami favastagsag nem? abba nem lehet betenni. Mondjuk a falonkivulnek is tenyleg vannak elonyei, pl elfagyasilag ha telen nem futitek.
nem fog elférni a másik nekem is van hétvégi kecóm direkte kivül vezettem a csöveket mert ha szétfagy megreped stb stb akkor nem kell szétbombázzni a fél házat hozzá egyből látszik hol szar szerintem
Azt szeretném megkérdezni, hogy 13 mm vastagságban (gipszkartonban) el lehet-e vezetni a vízvezetékeket?
Arról van szó, hogy felújítunk a fürdőszobát és a konyhát a hétvégi házban. Ez egy faház, amiben a fürdőben és a konyhában is most még falon kívül futnak a vízcsövek. Le lesz cserélve a fali csempe is, erre azt mondta a kőműves/burkoló szaki, hogy leszedi a "köveket", rak fel 13 mm-es zöld gipszkartont, és arra megy fel az új csempe. De ha már csináljuk, akkor tegyük el a csöveket is a burkolat alá. Na erre mondta, hogy úgy lenne jó, hogy ő felrakja a gipszkartont, a vizes kivágja belőle a vízvezetékek helyét, berakja a vízcsöveket, utána jön ismét a burkoló, az felrakja a csempét.
Na, ez jól hangzik (nekem), de ezután beszéltem egy vízszerelővel, az azt mondta, hogy nem lesz jó a gipszkarton, mert 13 mm-ben nem fér el a cső+bilincs+istenharagja, ezért 2 cm-es ytongot kéne inkább a csempe alá. Szerinte azért nem lehet így megcsinálni, mert a vékonyabb cső (ami beleférne a 13 mm-be) nem adna semekkora víznyomást, az egész nem érne semmit. Ehhez képest most a villanybojler mindkét csatlakozása vékony flexi csővel van bekötve, aminek 8-as a belső mérete. Na, a meleg víz pont úgy ömlik, ahogy kell, ha megnyitom, zuhanyzáshoz, kézmosáshoz, mosogatáshoz bőven elég. Otthon is néztem, ott is minden csaptelep tök vékony csövekkel van bekötve, aztán mégis folyik a víz. Szóval, nekem úgy tűnt, hogy a vizes ember valamiért nem akarja úgy megcsinálni, ahogy egyébként nekem jó lenne.
Szóval az jó megoldás lenne, vagy nem, ha a 13 mm-es gipszkartonban lennének elvezetve a vízcsövek?
ezúton szeretnek mindenkit lebeszélni, hogy a szafa-tól rendeljen nyílászárót. engem teljesen lehetetlen helyzetbe hoztak. valamit összekutyúltak házon belül, ergo nem pontos mérettel gyártották le a tőlük rendelt ablakokat, ráadásul a szerződésben foglalt határidő utolsó pillanatában szállították, én pedig nem tudtam mit tenni át kellett vennem (a munkások már több hete erre vártak, nem csak ablakot cseréltem, hanem teljes lakásfelújítás volt) - mert így jártam a legjobban, noha több helyen több centit ki kellett vésetnem vasbetonból. még ekkor is nem a szerződésben foglalt üvegekkel szállították ki, ezt ugyan jegyzőkönyveztük és jóval a vállalt teljesítési idő után cserélték ki, semmilyen anyagi kompenzációt nem voltak hajlandóak vállalni. (mer garancián csak a nyílászárót értik, az üveget nem.) úgyhogy hiába elfogadhatóak az áraik, összességében egy drágáb, de korrekt céggel jobban jöttem volna ki anyagilag. úgyhogy a szafa-t felejtségek.
olyan asztalost (vagy aki ért hozzá, nemtom kinek azsakmája ez pontosan) keresek aki tud beléti függő-rendszerű tolóajtót csinálni. van vkinek tippje? google, a barátunk, csak ipari dolgokat mutatott nekem.
Ha a beton nagyon-nagyon sima, akkor a Ceresit felhordása előtt érdemes/szabad-e falfix-el a betont lekenni, hogy a Ceresit úgy odaragadjon a betonhoz, hogy a festőhenger később ne tépje fel?
Tudtok ajánlani gyárilag bekevert beltéri vékonyvakolatot. Olyant keresek mint a Rigips 0-1 mm-es vékonyvakolat, csak legyen bekeverve, hogy ne kelljen a keveréssel bajlódni. Panellakásban szeretnék glettelni miután betonig csiszoltam a falakat.
Korábban a durva lyukakat, repedéseket gipszel tömtem ki, de nem vált be, mert később megrepedezett a fal. Mivel kell ezeket a javításokat elvégezni?
Az önkori azé' tudja ki/k/ a tulajdonos/ok/, tudja ki/k/nek címezze a postát.
Amennyiben záros h.i.-n belül nem reagál/nak/, nem kézbesíthető az értesítés, szvsz 30 nap? elteltével ad-acta zárják az ügyet, úgy kezelik, hogy nincs ellenvetés.
Ezt követően kapod a határozatot, melyben leírtak szerint indíthatod a projektet.
A Ptk. /a te esetedben/ sem engedi, hogy jelentős /akár anyagi, akár erkölcsi/ hátrányt, kárt szenvedj más /akár nem szándékos/ magatartása miatt.
Nagyon kisarkítva itt is igaz; a törvény nem ismerete, nem mentesít a következmény viselése alól.
Azé' egy elvi, informálódó telefont meg kell hogy érjen neked is a történet korrekt körbejárása az önkori felé, a tuttit ott fogják megmondani ...
Porker akkor gyakorlatilag feltámadás napjáig nem lesz építési engedély ??
A baj az hogy 4 hrsz. szomszédom , az egyik egy kicsike 200 nm darab , de 24 tulajjal .... akik meghaltak , külföldre távoztak 56-ban stb...
Számomra hihetetlen , hogy akkor az összes szomszédjuk soha ne kaphasson építési engedélyt ... ha nem veszik át akkor mi van ? Hova fordulhatok ??
Ha jól értem akkor ha valaki pl. haragszik a jövendő szomszédjára akkor azzal , hogy nem veszi át az értesítést "örökre" meg tudja "szívatni " ?
Ezt nem tudom elhinni , illetve valószínű van rá valamilyen jogi megoldás , mert ezzel sokan visszatudnának élni , pl nem veszik át a szomszéd telek építési engedélyét , majd később "jóárasítva" felajánlanák hogy megveszik azt az "értéktelen" telket ...
Szia! Barátomnál hasonló volt a helyzet, igaz ott nem belecsapott hanem a "miniciklon" lekapta a tető egy részét. A biztosító ajánlott szakembert (vmi mestervonal nevű dolog asszem). Igaz nincs játék a számlával, de Nálad nincs is semmilyen pénzmozgás, mert a szaki a biztosítóval rendezi. Persze lehet biztosítója válogatja mit/kit kínál de hátha érdemes rákérdezni...
Szvsz az építési engedélyedhez nem sok köze van a szomszédos telek tulajdon viszonyának rendezése.
Amit felvetettél az egy elvi kérdés. Tudomásom szerint az általad beadott és elfogadott, engedélyezett építési tervhez, határozathoz a közvetlen szomszéd/ok/nak, az értesítés kézhezvételétől számított 15 nap áll rendelkezésére, hogy annak jogerőre emelkedését megkifogásolja, ellene fellebezhessen. /A komplett építkezési dokumentációt a hivatalban, félfogadási időben számára hozzáférhetővé teszik./
Amennyiben nem reagál/nak/, akkor jogerős határozatot hivatalból megkapod, a szomszéd/ok/ pedig 'ijé'.
Építési engedély mennyire reménytelen , ha a szomszéd telek tulajdonviszonyai rendezetlenek ( sok tulaj , részben meghaltak , részben ismeretlen helyen külföldön ) .... ??
Egyik ismerősöm szerint lehetetlen , a másik szerint működik a hivatali kifüggesztessel történő kiértesítés ...
Google -val is "vegyesfelvágottat" kaptam
Tudom persze a legegyszerűbb lenne megkérdezni a hivatalt , de addig nem akarok "képbe kerülni " náluk amig nem fontos ...
Egyébként azért kérdeztem, mert egy-két napja a lakáshiteles topicban belekeveredtem egy tömegverekedésbe, aminek következtében mindenkit kitiltottak, és épp most jutott eszembe egy jó topicot nyitni, viszont ahhoz kell valamennyi hozzászólást elérni az új nick-kel ;)
a függőleges oszlopról, de van rajta repedés, mert a födémgerendáimmal ellentétben ebben volt bütü és az ácsok nem figyeltek rá, hogy ne ezt tegyék oda:( így aztán be is repedt rendesen mind a kettő, ezért nem merek rácsavarozni kartont, mert úgyis elszakítja...
Adott egy hagyományos téglaépítésű ház a hatvanas évekből, amit majd szeretnénk külső hőszigeteléssel ellátni. Milyet érdemes? Milyen vastagot? Mire kell figyelni? Mik a buktatói? Hol lehet spórolni és min nem szabad?
Igazából a 8 cm viszonylag pesszimális érték, a két gazdasági optimum a 15 cm és a 30 cm körül van. Illetve ma még van egy rövid távú optimum, a 0 cm, csak az energiaárak ezt nem sokáig fogják hagyni.
Akár fából is meg lehet csinálni. Egy dolog tuti, közvetlen szelemenre nem rögzítenék gipszkartont, mert ha mozog, akkor szétreped az egész. Akkor már inkább látszóra csinálnám meg a fát, de ott a pára szigetelés a gázos.
Nem ismerem a gipszkarton rendszer profiljait. de kéne valami olyasmi profil, amire 90 fokban rögzíted a gipszkartont. Vagy ha ilyen nincs, akkor szétávágni hosszában egy profilt. Valami ilyesmi kilakításra gondoltam:
Először is elnézést kérek, h nem olvasok bele a topicba, de most csak pár percem van, és sürgős lenne a dolog, a hétvégén szeretnék választ kapni az alábbi kérdésemre.
Új építésű, Bp. XIII. kerületi társasházi lakásom előzetes műszaki átadásáról kaptam levelet. Mivel teljesen járatlan vagyok építkezési és lakás-, illetve ingatlan- ügyekben, szeretném magam a lehetőségekhez képest bebiztosítani átvágás ellen.
Ezért szeretném, ha a lakást az én érdekeimet szem előtt tartó műszaki ellenőr is megnézné. Ajánljatok légyszi megbízható, korrekt cégeket, szakembereket!
1. Minél többet. Min 8 cm de ha van rá kereted a 15 cm sem rossz...
U értékek kiszámolásához:
www.eptar.hu
2. Ajánlom a figyelmedbe a premier ablakot, vagy a gaulhofer -t...min 1.1 üveggel inkább ajánlott a 3 rétegű általában tavasszal vagy ősszel akcióznak érdemes nézni az akciókat...a felár 20-30% körül mozog...
3. Nem. Kitudja az megmondani milyen anyagból épült és hogyan rakták be. A válasz erre senki. Ha problémás lesz akkor rossz. Amúgy a régi házaknál a padlófűtés alá minimális hőszigetelést raktak így nem hinném, hogy gazdaságosan tudnád kifűteni a házat. Azonban ha feltöreted akkor bukod a burkolatokat, a belső ajtókat, a sít elszállítás költségét. Majdnem olyan mintha új házat csinálnál sőt egy picit drágább a bontás miatt....
4. Megoldható az hőszigetelés dübelezni kell
Amúgy nem olcsó az amire gondoltál....
5. Lehet. De az új építés olcsóbb mint a felújítás, mert közben derülnek ki mi az amire nem gondoltál és mi az ami nem úgy épült meg mint amire te gondoltál....
1. Minél többet. Min 8 cm de ha van rákereted a 15 cm sem rossz...
2. Ajánlom a figyelmedbe premier ablakot, vagy a gaulhofer -t...min 1.1 de inkább ajánlott a 3 rétegű általában tavasszal vagy összel akcióznak érdemes nézni az akciókat...a felár 20-30% körül mozog...
3. Nem. Kitudja az megmondani milyen anyagból épül és hogyan rakták be. A válasz erre senki. Ha problémás lesz akkor rossz. Amúgy a régi házaknál a padlófütés alá minimális hőszigetelést raktak igy nem hinném ,hogy gazdaságosan tudnád kifűteni a házat. Azonban ha feltöreted akkor bukod a burkolatokat, a belső ajtókat, a sit elszállítás költségét. Majdnem olyan mintha új házat csinálnál sőt egy picit drágább a bontás miatt....
4. Megoldható az hőszigetelés dübelezni kell
5. Lehet. De az új építés olcsóbb mint a felújítás, mert közben derülnek ki mi az amire nem gondoltál és mi az ami nem úgy épült meg mint amire te gondoltál....
Mindenki 1,1-es üveget néz? Pláne ha nincs sok pénz! Mi ez a gyártóknek valami marketinghadjárata, hogy el akarják sózni a rajtuk maradt 2 rétegű üvegeket?
Négy nap alatt négy ember kérdezte meg ugyanezt a Műanyag ablakos topicban.
Viszonylag egyszerű munkáról van szó, elbontással. Csak a tetőre mondanék bruttó 3500 Ft/m2 munkadíjat, gipszkartonozást nem tudom.
Meg azért lehet, hogy kell mást is csinálni, pl falat javítani, fal tetejére betonkoszorút csinálni ha nincs most rajta. Ilyen kisebb munkánál nem biztos, hogy arányosan kevesebbet fizetsz. Magatok nem tudjátok megcsinálni? Nem egy bonyolult feladat.
Vegyél tesa szalagot és ha lefestetted az falakat, akkor száradás után végigragasztod a falat. Lekened a plafon más színnel és utána lehúzod a szalagot. Görgővel lehet, csak a találkozásnál kell ecsettel kihúzni. Szalaggal vigyázni kell, mert nálunk túl sokáig maradt fenn egy helyen és lehozott egy kis efstéket.
Szeretném a falat színesre, a mennyezetet pedig fehérre festeni diszperziós festékkel. Milyen megoldás van arra, hogy a fal és a mennyezet találkozásánál élesen, egyenesen váljon el egymástól a kétféle szín? Mert attól tartok, hogy ha nekiállok egyszerű ecsettel festeni, akkor a végeredmény girbe-gurba lesz.
Ház vásárláson gondolkozunk és meg is van a kiszemelt áldozat :) 20 éve épült szilikát ház. Megoszlanak erről a vélemények, a ház nagyon rendben van bár nem volt felújítva sosem. Kívül van egy két helyen hajszálrepedés a falon de az úgy tűnik, hogy a vakolat csak. Padlófűtés + kandalló a nappaliban, radiátor nincs egyáltalán. Tetőtér beépíthető le is van talán betonozva, de nem csinálták meg végül. Most számolgatnám nagyjából, hogy mennyit is kéne rákölteni nagyjából. Kérdéseim sorban :)
1. 30cm-es szilikátra milyen hőszigetelőt tegyünk (fal/lábazat)? A tető jelenleg pala, ezt később lehet, hogy lecserélném. Érdemes várni addig a szigeteléssel, vagy a szigetelést nem bántja a tető felújítás?
2. Nyílászárók műanyagok lesznek, belső ajtókat egyelőre nem bolygatom. Ebből 5 kamrás 1.1-es üvegest nézek majd valami középkategóriásat sajna nincs sok pénz.
3. Padlófűtést érdemes cserélni ilyen korú háznál, vagy ne bolygassuk? Át tudja nézni egy szaki bontás nélkül is, hogy rendben vannak a csövek?
4. Szeretnénk régi téglaborítást egy két helyre a házon, ezt hogy lehet feltenni ha hőszigetelés is megy a házra? Tüzépen azt mondták, hogy nem igazán bírja el a hőszigetelő.
5. Érdemes egyáltalán szilikát házban gondolkozni? :)
igen, én is így gondoltam. a két oszlop egymással szemben van, a lépcső két szélén, legalább szimmetrikus. csak azt nem tudom, hogy a kiugró részt akkor mihez rögzítsem? profillal az oszlopra?
A komplett gipszkarton falat nem rögzíteném hozzá. Szerintem ha egyik oldalról az oszlop mögé rakod a gipszkartont (az egész falsíkot), vele szemközti oldalon pedig megszakítod a gipszkarton falat ahol az oszlopot metszené. Itt csinálsz egy kiugrót megkerülve az oszlopot, ezt más burkolattal ellátva, még jól is néz(het) ki. Nem vagyok a téma szakértője, csak ezt gondoltam el, mint lehetséges megoldás.
Cserépnél számolj 2200 Ft/m2-rel. 15m2-re 33000 Ft.
Faanyag se kell sok a ~1,5m-es fesztáv miatt, szerintem elég oda 7,5*15-ös, 80cm-es kiosztással, de lehet hogy kisebb keresztemtszet is jó, de mivel nem nagy mennyiségről van szó, ezért sokat nem lehet ezen spórolni. Ha 8m a hossz, akkor ugye 10db ilyen szarufa kell, kicsit legyen túlnyúlása, tudni kéne a falvastagságot is a pontos hosszmérethez. Mondjuk legyen 2m. 0,075*0,15*2*10*60000Ft=13500Ft. Ez már a kezelt fa ára.
Kell valami befogatás, vagy szelemen szerűség a főfalra, ami tartja a belső oldalát ezeknek a szarufáknak, nem tudom most milyen kialakítású, lehet, hogy az jó ehhez is. Meg valami bádogozás vagy valami védelem kéne a fal és a tető csatlakozásához, meg tetőléc, meg fólia.
Ami kérdéses, hogy ilyen kis lejtésű tetőhöz milyen cserép való. Nem véletlenül volt ott a pala.
A gipszkartonozás anyaga kijön vizes helyiségbe való gipszkartonból, függesztékekkel, profilokkal, fóliával szerintem 1500Ft/m2-ből.
Kérdésem lenne, tudom nem pont ez a topic, de hátha válaszoltok...
A tetőtérben gipszkarton válaszfalaim lesznek 10 cm-esek. Van két 15x15-ös fagerenda fedélszékem is ami a tetőt hivatott plusszba megtámasztani.
Így kilóg a közlekedőm felé 5-5 cm.
Ezt az oldalát bekartonozhatom? Csavarozzam rá és kész? Ha reped a gerenda, mert biztosan fog, nem tépi szét a kartont? Így el tudnám takarni a fát és le lehetne festeni, nem baj ha van egy kis kiugró. Nem szívesen csinálnék 18 cm-es falat, hogy eltakarjam...
Nem tudom jól értelmezem-e a kérdésed, de csináltam egy rajzot:
Magának a háznak a tetejéhez nem akarunk nyúlni, csak ennek a hozzátoldott fürdőszobának a tetejét (pirossal jelölve) akarjuk kompletten lecserélni (jelenleg palatető, miután alulról szigetelve, sőt rendesen burkolva sincs, a lebontása pár óra lehet). Ez a tető a ház oldalától indul, a ház tetejéhez nem kapcsolódik, attól független. A tető felülete kb 20nm lehet, új tetőszerkezet, cserepezés, szigetelés és alulról gipszkarton, vagy lambéria borítás kb. a munka.
Segítséget szeretnék kérni...múlt héten a villám közvetlen becsapott a tetőnkbe/3 éves/
A taréjszelement kellene cserélni, 5 fm hosszan , illetve mindkét oldalon ehhez 2-2 sor cserepet bontani, tetőfólia, tetőléc, lambéria etc. bontása ill. újrarakása ill. cseréje , lenne aktuális.
Az ács aki anno csinálta nem vállalja, mivel közben szívbeteg lett és most senkit sem találok.... ugye ilyenkorra az ácsok már jól bevannak táblázva.
A biztosító kéri az árajánlatot , de nincs kitől :-(((, esetleg ha van valakinek Pécs vonzáskörzetében megbízható, szépen dolgozó ács ismerőse megköszönném ha összehozna vele.
Szerintetek mi az a kb. reális összeg a munka elvégzéséhez, anyag nélkűl, számla nem fontos...
Ezaz. Hoszigetelesileg mindenkeppen kell ra EPS. Akkor meg a tegla vastagsagat csak az hatarozza meg, hogy mi az a legvekonyabb/legolcsobb, ami meg megtartja azt, ami felette van. Lehet B30-bol kellene csinalni.
Nem az a kérdés melyiket érdemes, mert mindkettő jó inkább az a kérdés mekkora legyen a hőszigetlése én a falra a u=0.2 körüli tartományt javaslom ami 30 -s fal esetében 18-20 cm hőszigetelésnek 38 -s fal esetében 14-20 cm hőszigetelésnek felel meg legalább...
Én sem tartom sokra az építési naplót, de ha egyszer kötelező vezetni, nincs mit tenni. Viszont ha nincs vafgy rosszul van vezetve! és kapsz egy ellenőrzést, akár az építési költség 2%-ra is megbírságolhatnak! Na ezt akarom elkerülni........
Kell. A használatbavételihez kell majd nyilatkoznia is, ha jól tudom. Sőt előírás szerint ki kell tábláznod az építkezés helyszínén a nevét az engedélyszámával együtt a többi adat mellett.
Egy kis segítség kéne. Adott egy elég romos állapotú nyaraló. Az épület hosszán végigfutó (kb 8m hosszú) veranda kb. felét felfalazták és ott alakítottak ki egy fürdőszobát (kb. 1,5m x 4m).
Ahogy a fotón is látszik a tető majdnem hogy csak oda lett dobva, sima hullámpala valami vasrudakra ráfektetve, ezt kellene lecserélni. Vagyis le kéne bontani ezt a förmedvényt és új rendes cseréptetőt (a fürdőszobánál szigeteléssel, gipszkartonozással) rárakni.
Szerintetek ez mennyiből lehetne meg (a tető max 15-20nm)?
Szerintem nem sok mindenre jó az építési napló. Ha pl beleírod a kifogásaidat, mi a bizonyíték, hogy tényleg úgy van? A kivitelező nem biztos (sőt) hogy aláírja, ami rá nézve rossz.
bitumenes hullámlemez lerakással kapcsolatban érdeklődnék. van egy szerszám tároló helyiség (különálló), betonból, téglából, a teteje beton. van egy kis dőlése, egyirányba, hátrafelé. viszont beázik, sztem a tetőbeton egyszerűen átereszti a vizet. erre akarok bitumenes hullámlemezt rakni. tud vki információt adni, hogyan, milyen módon, technológiával, gépekkel, felszereltséggel lehet ezt lerakni?
Építési napló
Augusztus 30. Házat akarunk építeni, de sajnos nincs pénzünk. Majd csak összedobjuk valahogy. Öcsém hegedűművész. A helyi AFÉSZ "Rózsafa" étteremben működő, ifjabb Kodály Zoltánról elnevezett vonósnégyes vezetője. Én ugyanott vagyok a ruhatárban belső ellenőr.
Szeptember 1. Elhíreszteltük a rokonságban, hogy dédapánk 14 méter hosszan, 6 méter szélesen és 3 méter mélyen kincset ásott el. Így aztán 3 nap alatt elkészült a ház alapja.
Szeptember 22. A ház már alá van pincézve, viszont a Tűzépről napokkal ezelőtt nagy mennyiségű tégla tűnt el. Azért a biztonság kedvéért ráírtuk a mi tégláinkra, hogy "Fizetve".
Október 1. A ház már áll. Az ácsok is remekül dolgoztak, de a belső munkák még hátravannak. Ma este eldöntjük, hogy ki és mit fog nekünk felajánlani a házhoz. Ez azért szép tőlük, sírva is fakadtunk.
Október 5. Öcsémmel úgy döntöttünk, hogy vendégségbe megyünk. De nem volt otthon senki. Ezt nem hiszem el! Mondtam öcsémnek, hogy adjon egy pofont. Úgy megütött, hogy tokostul kivittem az ajtót. Haza is hoztuk.
Október 8. Az öcskössel körülnéztünk a környéken. Délután fele megszomjaztam. Be is csöngettem az egyik házba. Azt mondták a függöny mögül, hogy igyak a kerti csapból. A csap nehezen működött, ezért hazahoztam. A 30 méteres vízvezetékkel együtt. Otthon vettem csak észre, hogy a vezeték végén bojler is van. Viszont a bojlerhez egy kád is tartozott, amiben egy gyönyörű nő fürdött. Ennek furcsa módon a feleségem örült a legjobban. Holnap az asszonyt orvoshoz viszem.
Október 10. Az éjjel nagy vihar tombolt. De akkora, hogy a szomszéd összes cserepét a mi tetőnkre fújta át. Éppen illett rá.
Október 12. Tegnap megünnepeltük, hogy eddig saját erőnkből hoztuk össze a házat. Egy étteremben mulattunk. Az öcskös úgy berúgott, hogy padlót fogott. Azt is hazahoztuk.
Október 20. Nagyon szép kovácsoltvas kaput láttunk. Becsöngettem. Kiszóltak: szabad! Haza is hoztuk.
Október 24. Unokabátyám, Kálmán bolondul a téli sportokért. A minap fölvett egy hátizsákot, fejére sísapkát húzott, és kezében egy jégcsákánnyal betoppant az OTP-be, ahol magához kérette az egész bevételt. Legutóbb Sopronkőhidáról írt levelet, melyben közölte velünk, hogy itt áll Európa Kapujában, de sajnos belülről. Kért babakrémet, hajolajat, bőrápoló kenőcsöt és szemceruzát. Kár, hogy benn van, mert nagyon hiányzik az építkezésnél. Főként a keze.
Január 4. Öcsém Balatonföldváron sétálgatott az egyik villa szobájában. Egyszer csak előugrott egy kutya, és megkergette, mire ő fejest ugrott a medencébe. A medence tele volt száraz falevéllel. A fejestől az öcsém 10 centivel rövidebb lett. Most behúzott nyakkal közlekedik, és ettől úgy néz ki, mint egy teknősbéka. Az esettől olyan dühös lett, hogy hazahozta a medencét. Hogy eltüntesse a nyomokat, megette a kutyát. Így mindenki jól járt, és a káposzta is megmaradt.
Január 7. Hatalmas dörrenésre ébredtünk. Valaki a kerítésen keresztül bedobott 6 db komplett ablakot. De az is lehet, hogy maguktól repültek be, mert az ablakoknak 2 szárnya volt.
Január 11. Találtunk egy megbízható villanyszerelőt, aki a mi fogyasztásunkat rá tudja kötni a szomszéd villanyórájára. Most neki pörög. Kész főnyeremény.
Február 15. Lakásügyben a szerveknél annyit kilincseltem, hogy mindegyik a kezemben maradt. Így aztán lassan összeállt a ház. Öcsém újabb oldalról mutatkozott be. Este fölment a tetőre, és hegedülni kezdett. Nem tudtam, hogy más ág is becsatlakozott a családfánkba.
Február 16. Este becsöngetett a jó szomszéd. Áthozta a Satelit antennáját és a nagyképernyős Sony Televízióját. Azt mondta: Használják egészséggel! A bíróságon ezt a tényt tagadta. Öcsém késő este jött haza egy komplett hálószobabútorral. Azt mondta, hogy az utcán találta, és biztos valaki véletlenül húzta ki a zsebéből, a zsebkendőjével együtt. Csak neki lehet ilyen szerencséje!
Február 25. Öcsém részt vett egy délutáni futóversenyen. Ő szaladt elöl, hóna alatt egy padlószőnyeggel. Az áruház dolgozói csúnyán lemaradtak. Azért mit tesz az állandó edzés!
Február 26. Megtartottuk a házavatót. A társaság jól érezte magát. A vendégek éjfél felé távoztak. Kora reggel vettük észre, hogy hiányzik a bejárati ajtó, 70 méter elektromos vezeték, 12 kapcsoló, a WC csésze, 7 négyzetméter válaszfal és a cserépkályha. Utoljára a sógoromék mentek el. Lehet, hogy ők is építkeznek? De nincs baj, mert holnap mi is házavatóra megyünk!
Pedig jó ha tudjátok, hogy az építési naplót bizonyos időnként és esetekben az építtetőnek is meg kell néznie és alá kellene írnia. Elég bonyolult a törvényi szabályozás, ezért is kérdeztem, hogy ki hogy jár el a valóságban.
Szerintem én is csak akkor írok bele, amikor ténylegesen csináltunk valamit.
Érdmes meggondolni, marad-e pénz dryvitozásra a végén (15-17 cm).
- ha nem, akkor hőszigetelő téglából építeni, így a hőszigetelés elhalasztható egy-két évvel. (ez könnyűszerkezetes belső falaknál nem túl jó megoldás viszont)
- ha igen, akkor a legolcsóbb téglából (mészhomok tégla, B30, esetleg tömör tégla)
ja igen, építménymagasság rendezett terepszinttől számít, nem az aktuálistól. és átlagos érték (össz felület osztva össz. hosszal), amit lehet befolyásolni tervezési eszközökkel, látványelemekkel (fal toldásaként megépülni tervezett kerti tároló, aminek a magassága nem nagy, de a hossza igen, pl. 6m*1,2m)
nagy különlegességet nem lehet vele csinálni, de ahhoz, hogy 30cm-t ne csússzál túl, elegendő lehet. és ami fontos: szabályos, bár a rendelet szellemével nincs összhangban.
ha jól tudom, pincét (legalábbi ami föld alatti), építhetsz nagyobbat, nem számít bele a beépítettségbe, ha max. 1m a föld feletti magasság. Ez kb. egy félszuterén, vagy lehet akár földház/dombház is....
Nem kötelező neki vezetni, csak ő felel a vezetéséért. Az én FEMÜ-m nincsen minden nap az építkezés helyszínén, így bajosan tudná vezetni a naplót. A kérdés továbbra is áll: Kell minden napra valami bejegyzésnek lenni a naplóban, vagy csak a tényleges munkák idején?
Ez egy zártkerti telek aminek 5%-át lehet beépíteni ez a 35 m2. Fszt: Konyha 6 m2, Nappali 17 m2, Lépcső 3,4 m2 alatta Wc-vel. Tetőtérnél, ha 1,5 m-nél nem nyúlik túl a fszt-en nem számít a beépítetségbe, így egyik oladlon túl van nyújtva ez a magyarázat a 44,55 m2-re. Mivel ennyit lehet beépteni kénytelen kétszinten megoldani.
Azert ez sem feltetlenul van igy. Szerintem ha valaki osszehasonlitani szeretne, akkor a konkret elkepzeleseit erdemes kiszamolnia, nem pedig vakon elhinni, hogy melyik lenne az olcsobb.
A ház földszinten bruttó 35 m2, tetőtérben 44,55 m2
A 35 m2 brutto, az lehet kb. 5x7, ebbe abszolut max. 4.2 x 6.2 = 26 nm netto fer bele, de inkabb kevesebb - es ebben a lepcsonek is benne kene lennie (also hangon 2-3 nm). Biztos, hogy ezt erdemes ket szinten csinalni? Meg hogy lesz a tetoter 44.55 m2, ha a fsz 35?
Kétszintesnél az első szintből valamennyit elvesz a lépcső és rendszeres lesz a lépcsőzés, viszont ahol oldalra nem lehet terjeszkedni ott csak felfelé mehetünk és a két szint között nem kell hőszigetelni.
Én az egyszintesre voksolok, pedig egy-két szatyorral bármokor felmegyek gyalog a hetedikig. 30 év múlva nem biztos.
Köszi az eddigi válaszokat! A ház egy ismerősőmé lesz probálok neki segíteni, mert 2 gyereket nevel egyedül. A ház földszinten bruttó 35 m2, tetőtérben 44,55 m2. Lent konyha+nappali és lépcső alatt wc. Fent két félszoba és egy fürdő. Tégla fal, beton födém és manzárd tető. Belső falak könnyűszerkezetesek. Van két felnőtt bátya remélem, azért ők majd segítenek neki és ő is probál, majd valamit kivitelezni amit egy nő tud egy építkezésen. A terv építész részről ingyen lesz.
Elmondanám, hogy jó pár fafődmes ház készült nagy áthidalással csak nem mostanában...megvan a technologiája és a mai mesterek frászt kapnak tőle...pedig jól meg lehet csinálni...amúgy a régi kastélyok is nagy áthidalással készültek válogatott vörös fenyőből...amit pl erdélyből hoztak....
De lakószinten nagyon komolyan lebeszélnélek a fafödémről, mert ha rendesen akarnád megcsinálni, akkor valószínűleg a monolitnál is drágább volna, egyébként meg szörnyű.
Tényleg jobb volna, ha inkább azt írnád, mik a peremfeltételek és mit szeretnél, mik a neked fontos sempontok, akkor itt sokaknak lehet, hogy lesznek jó ötletei.
Igen, a fafödém, ha nem akarsz rajta járni, akkor azt tegyél.
Nem tudom, milyen mély az alap, megkérdezem a férjemet, ő betonozta.
Hát igen, egyelőre meglátjuk mit lehet kezdeni a meglevő fallal, aztán ha bontásra ítélik, más lehetőség után nézünk, és szerintem megfontoljuk a könnyűszerkezetet... :)
A lebontást házilag is meg lehet csinálni, így az nem kerülne semmi csak néhány óra foglalatossággal. Könnyűszerkezetes fallal és áraival kapcsolatban nem tudok infót adni, de a könnyűszerkezetes topikban biztos tudnak. Nekem azok közül a fémvázas szimpatikusabb, viszont nem kizárt hogy az ytongfalazathoz képest drágábban jössz ki. Viszont több helyed lesz, mert vékonyabb fal ugyanakkora hőszigetelőképesség mellett. De még lehet, hogy a jelenlegi javításával járnál a legjobban. Kérdés, hogy az 50cm mély alap mennyi tekinthető megbízhatónak az ytong fal esetében. Könnyűszerkezetesben feltehetően kevesebb kárt tenne, ha mozog az alap a fagyás-olvadás miatt. Apropó a tetőt tartó oszlopok alatt milyen mély alap van?
Tudnátok nekem tanácsot adni melyik munkafolyamatból melyik az olcsóbb megoldás? Kevés pénzből kell gazdálkodni. Ami biztos tégla külső falak lesznek és belső falak könnyűszerkezetes lesz. Például:
- Tégla falon belülről a gipszkartonozás vagy a vakolás lehet olcsóbb?
- 38-as téglából van olcsóbb típus is, mint például porotherm?
- Tetőfedésre melyik olcsóbb cserép, betoncserép, bitumen zsindely vagy pala? (manzárd tető)
- Födémnek monolit vagy előregyártott vb?
- Lábazatnak zsalukő vagy monolit vb?
- Alapozásnak gondolom az úsztatott beton a legolcsóbb!
- Könnyűszerkezetes belső falnál pedig a favázszerkezetű olcsóbb?
Most ennyi jutott eszembe, de bármilyen tanácsot elfogadok.
Hát végülis úgy mondta a statikus, hogy úgy érdemes megcsinálni az építést, hogy pár nap alatt legyen meg, és akkor nem kell engedély, ezek szerint erre értette...
Ez a hal lebontasz es ugyanolyat epitesz nem kell engedely dolgo letezik, mukodik, csak nem ugy ahogy hitted!
Ugy mukodik, hogy ha lebontod, ugyanolyat epitesz, nem veszik eszre es nem kop be senki, akkor nem fognak kotozkodni, mert nehez bizonyitani hogy tortent barmi is. Szoval ez nem egy szabaly hogy szabad, hanem egyszeruen kicsi az esely a lebukasra.
Pont olyan, mint hogy gyalog at szabad menni a piroson a zebranal ha nem jon auto. Nem szabad, de nagyon ritkan buntetnek meg erte, ezert mindenki csinalja.
165. § (1) Minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani (készíteni). A gazdasági műveletek (események) folyamatát tükröző összes bizonylat adatait a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni kell. (2) A számviteli (könyvviteli) nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatokat bejegyezni. Szabályszerű az a bizonylat, amely az adott gazdasági műveletre (eseményre) vonatkozóan a könyvvitelben rögzítendő és a más jogszabályban előírt adatokat a valóságnak megfelelően, hiánytalanul tartalmazza, megfelel a bizonylat általános alaki és tartalmi követelményeinek, és amelyet - hiba esetén - előírásszerűen javítottak.
Számviteli bizonylatok
166. § (1) Számviteli bizonylat minden olyan a gazdálkodó által kiállított, készített, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, bankkivonat, jogszabályi rendelkezés, egyéb ilyennek minősíthető irat) - függetlenül annak nyomdai vagy egyéb előállítási módjától -, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá. (2) A számviteli bizonylat adatainak alakilag és tartalmilag hitelesnek, megbízhatónak és helytállónak kell lennie. A bizonylat szerkesztésekor a világosság elvét szem előtt kell tartani.
2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről
45. § Az általános forgalmi adó alanya az általa végzett értékesítésről jogszabály szerinti bizonylatot (számla, készpénzfizetési számla, nyugta) állít ki, ideértve a jogszabályban megállapított szerv által jóváhagyott pénztárgéptípus nyugtáját is. E bizonylatot szigorú számadás alá vont nyomtatványként kell kezelni és nyilvántartani.
2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról
159. § (1) Az adóalany köteles - ha e törvény másként nem rendelkezik - a 2. § a) pontja szerinti termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére, ha az az adóalanytól eltérő más személy vagy szervezet, számla kibocsátásáról gondoskodni. (2) Az (1) bekezdés egyéb rendelkezéseinek sérelme nélkül az adóalany köteles számla kibocsátásáról gondoskodni abban az esetben is, ha a) részére egy másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy előleget fizet; b) részére az a) pont alá nem tartozó személy, szervezet előleget fizet, és az kéri a számla kibocsátását; c) belföldön kívül, a Közösség területén vagy harmadik államban teljesít termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, feltéve, hogy gazdasági célú letelepedési helye kizárólag belföldön van, gazdasági célú letelepedési hely hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van kizárólag belföldön. (3) A (2) bekezdés a) és b) pontjában említett esetben a számla annak a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának az adatait tartalmazza, amelynek teljesítése fejében járó ellenértékébe az előleg beszámítható.
165. § (1) Mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha a) termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása a 85. § (1) bekezdése és 86. § (1) bekezdése szerint mentes az adó alól, feltéve, hogy gondoskodik olyan, az ügylet teljesítését tanúsító okirat kibocsátásáról, amely a Számv. tv. rendelkezései szerint számviteli bizonylatnak minősül; b) a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb a 163. § a) pontjában, illetőleg a 164. § (1) bekezdésének a) pontjában említett időpontig készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri.
166. § (1) Abban az esetben, ha az adóalany a 165. § (1) bekezdésének b) pontja szerint mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól, köteles a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére nyugta kibocsátásáról gondoskodni. (2) Nyugta helyett az adóalany számla kibocsátásáról is gondoskodhat. Ebben az esetben mentesül a külön jogszabályban előírt gépi kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség alól [178. § (1) bekezdése].
167. § Mentesül a nyugtakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha a) sajtóterméket értékesít; b) a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó szerencsejáték szolgáltatást nyújt; c) kezelőszemélyzet nélküli automataberendezés útján teljesíti termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását.
Egy komplett tartofal lebontasa, tetoszerkezet lebontasa, uj epitese, az masszivan tartoszerkezetet erinto valami. Sot, mar az alap epitese is szerintem az, hiszen az alapozas elsodleges feladata a felettes szerkezet megtartasa; ehhez ot pl. illik meretezni.
Egyébkétn úgy tudtuk, hogy ha lebontjuk a ház egy részét, és ugyanoda építünk, ugyanojat, nem kell engedély, meg stb...
Mellesleg megjegyeznem, hogy az ujraepites, atepites, helyreallitas, felujitas is engedelykoteles, ha a haz tartoszerkezetet erinti. Persze ha valami helyere tok ugyanolyant raksz, mint ami elotte ott volt, akkor szemre, kivulrol, nem nagyon lehet megmondani, hogy tortent ott valami (szakerto persze meg tudja mondani).
Egyébként érdekes kérdés, a tv nem úgy rendelkezik (? nem tudom, csak feltevés), hogy a fizetés a számla ellenében történik? Vagyis a számla kiállítása meg kéne előzze, vagy nem? ;)
Nem. A torveny ugy rendelkezik, hogy a gazdalkodo koteles szamlat kiallitani.
> valami régebbi szabály lehetett... :( Mondom, hogy nem tudom! Ki mondta, hogy kell?
Na most vannak önkormányzatok, amik fekete listát vezetnek, én magam tudok is ilyenről, a szomszéd kerületben. Arra már egy érdeklődő telefonnal rá lehet kerülni. Úgyhogy nem kizárt.
Nem, nem dehogyis... :) Csak már tényleg világos, hogy engedélyek kellettek volna, gondolom akkor a bontáshoz is... Minél többen írják, annál jobb, mert annál tutibb. :)
Most mondtam anyuméknak, és ők is úgy tudták, hogyha lebontasz valamit, és ugyanojat, ugyanoda felépítesz, nem kell engedély, de ezek szerint valami régebbi szabály lehetett... :(
Ja, most jut eszembe, amikor apósomék építették ezt a házat, akkor nem kértek építési engedélyt, csak használatbavételit kaptak rá... lehet, hogy csúnyán néznének ránk, ha bemennék hülye képpel, hogy bocsi nem tudtam, vagy esetleg újat kérnék, ha ez lebontásra kerülne... :) Lehet, hogy feketepontosak vagyunk odabent. :)
Hát ezaz, hogy egy db cigány sincs, az egyik egy félős öreglány, a másiknak meg sara van a rendőrségnél (valószínű)... A néni még el is mesélte (persze nem nekünk), hogy amikor hallotta a zajokat, még át is szólt, hogy "Eszterkém, Te vagy az?", csak nem értem, hogyha nem válaszolok, és tovább zörgök, miért nem esik le, hogy nem én vagyok... Mindegy, azóta naon kedves a nénike, és ha valami mocorgást hall, már jön, és nézelődik a kerítésen, mert hogy figyelünk egymásra... köcike... :)
Fogalmam sincs, hogy kell-e. De valószínűnek tartom, hogy igen. Ha legalább 2-en hallottátok, amit a statikus mondott, ez már elég ok arra, hogy ne nézzenek rátok csúnyán akkor sem, ha esetleg szóba kerül az engedély. Én is elhittem volna neki.
(még emberölésért sem büntethető valaki, ha a cselekményt olyan hiszemben követte el, hogy az nem járhat káros következménnyel, ha erre a feltevésre alapos oka volt)
Kétszer már sikerült nekik megvárni, valószínű megfigyelték, mikor nem vagyunk otthon... 2005. év végén kétszer is bejöttek... Másodszor úgy, hogy a 2004-ben újonnan vett, és beépített műanyag ablakot olyan helyen nyomták meg, hogy szinte nem is látszik, és bementek. Köszi... Eléggé fájt, amikor elvittek ezt-azt. És a legjobb, hogy két szomszéd még tudta is, de féltek, és nem tettek smmit, még a rendőröket sem hívták ki... Jó fejek... :)
Egy másik szaki is arra gondolt, hogy a két sarkánál lehet, hogy tud valamit kezdeni, maradt is ytong egyébként, nem is kevés... A két belső gerendánál nem olyan veszélyes a repedés, mert azoknál belül az egyik oldaluk kint van, viszont a két szélső gerenda teljesen körbe lett falazva, azoknál néz ki ennyire csúnyán a dolog... :(
A koszorút, az áthidalót megmagyarázták, miért nem kell... cukik..., meg azt is, hoy miért nem kell mélyebb alap - mert ott a gerenda, és a falak nem tartanak súlyt... megaszonták, na... :)
Mennyi lenne, mondjuk, ha leboontanánk teljesen ezt a szart, és könnyűszerkezetesből építtetnénk újra? Mik kellenek hozzá?
Egy régebbi előszobát bontottunk le, az helyett lett építve, nem hozzá lett toldva a házhoz, hanem "ki lett cserélve"... Azért így lett megoldva, hogy a tető lett előbb építve, mert az ácsok előbb tudtak jönni, mint a kontár kőművesek... :( Nem tudták összeegysztetni a dolgot, sajna. Egyébkétn úgy tudtuk, hogy ha lebontjuk a ház egy részét, és ugyanoda építünk, ugyanojat, nem kell engedély, meg stb...
Már hallottunk arról, hogy tovább fog repedni, nem áll meg... :(
Egyébként érdekes kérdés, a tv nem úgy rendelkezik (? nem tudom, csak feltevés), hogy a fizetés a számla ellenében történik? Vagyis a számla kiállítása meg kéne előzze, vagy nem? ;)
Te, szerintem ezt ne eroltesd. Szamlat nemkerni, szabadsagot nemkivenni nem lehet. Ha valakinek kotelessege valamit muvelni (vallakozonak szamlat kiallitani, munkaltatonak szabadsagot kiadni), akkor nekem nem feladatom azt tole kovetelni. En ugyanis jogosult vagyok, nem kotelezett.
hmm. van benne logika is - igy a homlokzat eps, nem kerdes hogy hogyan vakolod a betonypot hogy ne repedjen - ha a belsejebe akarnal vastagabb gyapotot tenni, akkor vastagabb favaz kellene. 10cm helyett 20cm pallo az tobb mint ketszer annyiba kerul.
viszont - bonyolut, tobb vele a melo - az eps dragabb mint a gyapot
>> hátteréről. Honnan tudod, hogy nem volt terv? Honnan tudod, hogy nem volt engedély? Szólj ha tévednék, ám szerintem a topicban ilyesmi nem hangzott el.
392. § (4) A vállalkozó a megrendelő által adott anyaggal, illetve utasítás szerint nem végezheti el a munkát, ha ez jogszabály vagy hatósági rendelkezés megsértésére vagy az élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetésére vezetne.
A cinkosság a btk-ban van, vagy a szabálysértési tv-ben? :-)
> statikusi és építészi vélemény nélkül...ebben a dologban te is sáros vagy és nem picit...
tulajdonképpen olyasmivel kezdesz el vádolni valakit, aminek semmit nem hallottál a hátteréről. Honnan tudod, hogy nem volt terv? Honnan tudod, hogy nem volt engedély? Szólj ha tévednék, ám szerintem a topicban ilyesmi nem hangzott el. Egy laikustól nem várható el, hogy ő adjon szakmai utasításokat a kőművesnek. A vállalkozási jogviszony ilyen esetére egyébként is külön rendelkezik a tv. pont azért, hogy ebből ne lehessen vita.
magyarul, ha a vevő nem képes az áfát jóváírni (nincs olyan adószáma) akkor sima áfás számlát kap, ha van neki olyan akkor áfa nélküli netto számlát kap, majd ő maga rendezi az adóhatóság felé ezt az áfa dolgot.
Magánszemélynek, nem kell Áfá-t fizetni az egészen biztos, ezt a törvényt csak a "számlakereskedelem" miatt hozták, és csak cégekre vonatkozik a törvény, tehát adószámmal rendelkezőkre.
Mekkmester egyik reszeben volt egy olyan, hogy eloszor a tetot csinalta meg, azt "megtartatta" a megrendelovel es ala akarta epiteni a falat, mondvan, hogy ugy esoben is tud majd dolgozni. :o) Nalatok az ilyen volt - ilyen lett kepeken nagyon szep maga a faszerkezet, kar, hogy a helyhiany, amit irtal, ilyen iranyba terelte.
Zeszter problémájára a helyigényt is figyelembe véve én is inkább a könnyűszerkezetes megoldást választottam volna. Az 50000 Ft-os statikusi szakértői díjból már meg tudnád venni az új falhoz való anyagot. Ha nem várható további mozgás, akkor csak a sarok visszabontásával és jól újraépítve orvosolni lehetne a helyzetet. A függőleges faoszlopoknál mindenesetre tényleg kéne hézagot varázsolni. Utólag nem tudom, hogyan lehetne megcsinálni. Oldalt még csak-csak, de belül? Mondjuk az lenne a hosszútávú szupertuti megoldás ha a fal fölött lenne valami koszorú, annak ellenére, hogy nincs a falon terhelés. Bár kicsit cselezve végülis el lehetne hagyni a betonkoszorút.
Bezony. Én is így tudom. Bár most 2008 január 1-től van valami kavarás építkezéssel kapcsolatban, hogy kinek kell a számlát adni-kérni. Helyesebben szólva, hogy ki fizeti meg az áfát. De tegyük fel, hogy az áfát a megrendelőnek kell befizetni az elvégzett munka után, akkor is az áfa nélküli számlaadási kötelezettség megmarad a munkavégző részéről. ... csak hangosan gondolkoztam, lehet hogy tévesen. Ki tudja a tutit? Valamelyik rendeletben benne van emlékeim szerint.
A tégla is repedt volna ilyen körülmények között:) Az a baj, hogy ez nem szokványos beépítés...máskülönben egy dolgot ne feljtsd el te is büntethető (50e-1MFt) vagy egyrészt cinkosságét, hogy esetleg ráutaló magatartással nemkértél számlát, mert legyen olcsó, máskülönben meg építési engedély nélkül építettél toldottál a házhoz és megváltozott a homlokzat....min. 100eFt a bírság az építésügyi hatóságtól...ha kitudodik...és akár bontást is elrendelhetnek...nem a falazás itt a kulcskérdés hanem a koncepció...a kőművesed csak végrehajtotta amit kitaláltatok...statikusi és építészi vélemény nélkül...ebben a dologban te is sáros vagy és nem picit....ha valamit meg kell csinálni nem lehet csak úgy tessék lássék módjára megcsinálni pláne ha nem egyszerű beépítésről van szó...most a saját károdon tanultad meg, hogy a tervezés nem elhanyagolható munkanem egy ház építésnél bővitésénél a kivitelezőket nem érdekli a végeredmény amit kérnek tőle többe kevésbé megcsinálja...akár ész nélkül is a pénzért....
Amúgy alapot injektálással lehetne helyrehozni de az nagyon drága....a ráterhelés miatt pedig a falad elég sokszor megrepedne...ennek nagyon bontás vagy szenvedés kinézete van....
Nézd ha le van vakolva a ház akkor nem is látod miből épült máskülönben tudod-e ,hogyha a tető ráterhel a falra akkor sokkal nehezebb kiszedni a téglát? Vagy, azt is tudtad, hogy vezetékeket is szoktak rakni a falba és ha véletlenül átvágod akkor bizony égnek álhat a hajad vagy szökökútat csinálhatsz? Máskülönben a betörő nem kőmüves és nem hinném, hogy órágik pepecselne és megvárná a tulajt és megkérdezné, hogy hol van kint áram és mekkora legyen a luk...
Ha valaki be akar menni akkor gyorsan azt az ablakon , ajtón keresztül tesz...különben is 5-10 percnél többet nem tölthetnek el ott rámolással ha van távfelügyelestes riasztó....
A könnyűszerkezetesbe az OSB között van nézzél meg néhány könnyűszerkezetes házat....a kiegészítő hőszigetelés EPS, mert olcsóbb....
Én megvárnám a kamerával amíg elér a három fázisú direkt fal hosszában húzott betápvezetékhez ami a 2x100000w-os hegesztőtrafóhoz megy a garázsban. A tánc után ha lejjebb halad, lehetne még bojlerből direktben jövő acélcső, a legalsó részen pedig egy brutál lánc, a végére kutya kikötve. Mire átvágja a láncot, kiszabadítja a kutyát bentről a lakásból.
Riasztó nem is kell :)))
Ja a gázvezetéket direkt kihagytam mert a ház maradjon csak meg... :DDDDDD
Mennyire masszív és biztonságos egy ilyen fal? Nem hangzik valami erős falazatnak, bár nem tudhatom, nem vagyok szakember, de én igazi falat szerettem volna, és azt modnták, jó lesz az ytong is, én téglából szerettem volna... De végülis mindegy már nem? El baszva, de ytongból is meg lehetett volna jól csinálni, ha hozzáértő ember falazza fel...
Jó de gondolom nem akart a bejárati ajtó mellé egy szétszedhető falat, amin a betörő besétál, bár ebből a szempontból az Ytong is kétséges, ha van nála fűrész.
Amúgy én a helyedben nem Ytongból csináltattam volna hanem lécvázra erősitett OSB- vel...belül gipszkarton borítással, kivül pár cm (4-5) EPS-80 és drívytháló és szin...a lécváz között deltarock szigeteléssel 10-15cm igy mozgás és alap nélkül is megúsztad volna...az alap pedig úgy lett volna megoldva, hogy a sarkoknál lett volna cölöp alapozás a többi részen alul pedig XPS -l a csapodó eső ellen a lábazat kialakítása...igy a tető mozgása esetén is a dryvit háló felvenné a mozgást és a cölöp alapok merev tartás adtak volna a háznak....az Ytong reped ha ferde írányú terhelés éri ilyenkor minden 2. sorba érdemes merevitést 2 db 8 -s vas adni neki és a sarok elemeknél pedig lukacsos Ytong elemet használni amibe vasbeton cölöp lenne...
Most néztem meg és a papír, ami az anyagköltségre vonatkozó pénzt átvételét igazolja, egy másik általuk végzett munkára vonatkozik. Szigetelésre, de az e-mailek az előszoba építéséről vannak... Mindegy, egyelőre megdumálom az ügyvéddel, mit javasol, aztán meglátom, mi legyen. :)
A p.perrendtartásról sz. tv. (1952. III.) 193. § szerint "Olyan tényállásra vonatkozóan, amely okirattal bizonyítható, a bíróság az egyéb bizonyítást mellőzheti." Ezért a te esetedben, ha van pénzátvételi elismervény, a vállalkozási jogviszony meglétét valószínűleg külön nem fogják vizsgálni.
A te életviteledet, és az előszoba bontását nem fogja befolyásolni a per, ami egyébként max. 1 tárgyalásból fog valószínűleg állni. A jogerős ítéletig neked kell meghitelezned a költségeket, ez ellen sajnos nem tudsz mit tenni, ha cigánygyerekek potyognak is az égből, de ezt kamatokkal a pervesztes félre fogják terhelni, és ha hitelt kell hozzá felvenned, akkor annak a költsége is tárgya az eljárásnak.
Pont azon gondolkodtam, hogy még ha esélyem is lenne a bíróságon, ki tudja mikorr végeznénk... és ezt az elsőzobát még idén be kell fejezni, pontosabban a tél előtt, mert az előző tél nem volt valami jó... Elég rosszul jöttek ki a dolgok, mivel tulajdonképpen lyukas volt a ház, hiába próbáltam meg pokrócokkal eltakarni, meg bedugaszolni a helyeket, ahol jött a hideg, és szökött a meleg, nem volt jó. Több fokkal hidegebb volt a nappaliban, mint a hálóban, és egy 1-1,5 éves gyerkőc mellett ez nem olyan jó... Szar telünk volt. :(
Persze. Ha megpróbálja a bíróságon tagadni, hogy ő írta, azzal valószínűleg már önmagában meg is nyernéd az ügyet, ő meg menne a dutyiba, minimum felfüggesztve, mert akkor valószínűleg szakértői bizonyítást rendelnének el az e-mail miatt.
Bizony, bizony!! És a bíróság elfogad E-mailt tárgyi bizonyítékként. 7000 Ft a perilleték, annyit rá tudsz szánni. A többi dolgot a bíróság intézi. Javaslom, hívd fel a települési vagy esetleg inkább a megyei bíróságot, kérdezd meg, mikor van panasznap, arra menj el és ingyenes jogsegélyt kapsz, hogy mit tudsz csinálni, és milyen papírt hová kell címezni.
A jelenlegi információk szerint nem áll olyan rosszul a szénád. (leszámítva az előszobát:(
Hát papír esetleg egy van, amin átvett pénzt az anyagbeszerzésre. Ill. a tavalyi e-mailezések, amiben az ár, ill. a leendő munka van leírva, és az idei, amiben kiakadtam, és egy válasz jött. Ma valószínű, felhívok egy ügyvédet, megkérdezem, lehet-e valami tenni. Lehet, hogy tényleg felesleges, de megpróbálom, mert ez így nem maradhat.
Ha tehát neked van valami papir, vagy emailod a kivitelezötől, hogy ők végezték el a munkát akkoraz már elég!
Ha számlát nem adtak a melóról az meg az ő bajuk, mert kötelező lenne.
Szerintem tértivevénnyel irj egy levélkét, hogy ha a fenti munkájukat nem hozzák rendbe 30 napon belül akkor kénytelen vagy bírósághoz, meg akárhova fordulni.
Ja és kérnéd a számlát az átadott pénzről.
Persze ezek után én se engedném a kertkapuig se őket de valamit kell tenni!
Hiszen ha astak volna rendes alapot, 50cm melyen ahogy mondjak, akkor beleestek volna a betontuskok amik az oszlopokat tartjak. max csinaltak az oszlopok koze alap darabokat. Ami tuti nem teljesiti azt a kovetelmenyt, hogy az alap merev szilard alapot ad a falnak. Ez az alap (ha van) minimum 5 darabbol van, amik kulon-kulon mozognak.
Hát valóban nem vállalnak felelősséget semmiért, ki sem jöttek, és a második e-mailemre se voltak hajlandóak válaszolni (az első megvan, amiben elég sok mindent leír, hogy miért nem hibáztak Ők). És tényleg nem tudok semmit behajtani rajtuk, és valóban nem lenne érdemes pl. az orruk alá dörgölni... :( Egy ismerősömék a tetőjükkel jártak pórul, szintén semmi számla, semmi papír, asszem mi még "jobban" jártunk. Sajna sok ilyet lehet hallani, hiszen nincs sok pénzünk, így is hetilből újítunk föl (lehet, hogy jobb lett volna felújításra felvenni, mert akkor közelezve lettünk volna számlát kérni), ami persze már rég elfogyott, így "kénytelenek" vagyunk számla nélkül kérni a melót, hiszen az a "párezer" forint is sokat számít. :( EZ VAN sajna...
JJJJAAA! Eddig többen kiakadtak, amikor említettem. :) De sajna én voltam itthon egyedül amikor csinálták, én meg nem tudom, mi jó, mi nem jó, hogy szóljak.
A ház fala elvileg nem vizes sehol. Mielőtt elkezdtük volna a felújítást, hívtunk statikust, és azt mondta, hogy a ház alapjával nincs semmi gond, de ez tényleg nem látszik sehol, hogy gond lenne. Néhol azért volt vizes a fal, mert le volt rakva viakolor, ami a nem volt vízszintes, és a fal mellett folyton pocsolya volt. De már felszedtük a viakolort, sehol nem ázik fel a fal. Ill. az új eresszel kell majd kezdeni valamit, mert jelenleg nincs jó elvezetés pont az előszoba egyik végén, és valóban azon a részen kap némi vizet, főleg most, hiszen szakad az eső. Később majd valami hordóba megy majd a víz, de egyelőre nincs hordó... És mintha azon a részen se lenne valami egyenes a beton, mivel folyton ott ál meg a víz - hol máshol... :(
És valóban a hely szíűke miatt lett az ytong közé falazva. Így is éppen hogy elfér a babakocsi, amikor jövünk kifelé az előszoba mellett, nehogy még ha kívülre lett volna rakva... Volt olyan kőműves, aki egyértelműen kijelentette, hogy nem tudja jól megcsinálni, így el sem vállalta, ill. fából akart valami előszobát csinálni, de azt meg mi nem akartuk. Viszont ezen kívül másik két szakember azt mondta, hogy meg lehet oldani. Hát az egyikőjük így oldott meg. Folyton azzal jön, hogy mi voltunk a hülyék, mert ők 10-es ítongból szerették volna építeni, és akkor jó lett volna, mert ugyebár mi ragaszkodtunk a 30-as ytonghoz. Ja... Az ablka felé meg azért nem lett koszorú rakva, mert "úgy is ott a gerenda".
Az ács mondta, hogy a tető is mozog.
Szóval a következő a megállapításom: mi voltunk a hülyék, hogy előszobát szerettünk volna csináltatni... :) MERT úgy látszik, minden mozog, ami körülveszi - ergo, szar az egész.
Hívtam már egy-két statikust, hogy írásos szakvéleményt kérjek, de 40-50.000 Ft + áfáért készítenék el, és egyelőre nem tudom rávenni magam, hogy egy kb. 7 nm-es előszobáért ennyit adjak ki. Van egy másik szaki, aki úton van ide, hogy megnézze, egy ismerős, de egyelőre még nem jutott el hozzánk. :) Őt még megvárom, aztán lehet, hogy kénytelen leszek min. 40.000-ért véleményeztetni, hiszen állítólag ez még jó ár... Főleg, ha már ekkore szarban vagyunk... (bocsi a kifejezésért...)
Hát akkor ezt elbaltáztam.. -Milyen fólia kell alá? Sima nejlon? -Milyen keresztlécet használjak? -Milyen tetőcserepet javasoltok? -Mivel érdemes kezelni a fát, hogy időjárásálló legyen?
Teljesen amatőrként próbálok egy kis tetőt építeni régi, használt hódfarkú cseréppel. A láma kérdésem az lenne, hogy kell-e valami szigetelést tenni a cserepek alá, hiszen két cserép között (hosszabb oldalukon egymás mellé illesztve) át tud folyni a víz? Részletek a képen:
2. Pontszerüen terhel a tető a tartó gerendák alján
3. A fa be lett falazva az Ytongba és nem szellőzik igy vizes lesz --az Ytong kitünően vezeti a párát ha a fa vizes akkor megdúzad...ha nincs helye majd csinál....
4. A nyilászárók felett nincs áthidaló és szerintem az ablakok alatt nincs 2 sor vas...
5. A terasz lábazatát csapodó eső érheti a vizelvezetés nem megfelelő az alap megsülyedhet
6. A tetőszerkezet mozoghat és valószinüleg a mozgásával ráterhel a gerenda végére igy pedig az a falra...
7 A kavics az alap alján hibás döntés....pláne ha az alap gyenge....
Amúgy a ház fala (zöld) nekem vizesnek tünik vagy csapodó esőt kaphat vagy nem jó az alapja....
Hogy kellett volna kivitelezni:
1. Megépíteni bölcsebb lett volna ha vasalt alapot kap.
2. Az Ytong falazás kivül kellett volna végig vinni és belül a gerenda látszott volna és nem a falba lenne befalazva.
3. Nincs lábazat legalább 1 sor zsalúkő kellett volna....vasalva....
4. vizelvezetés mellette 40-50 cm gyöngykavicsos feltöltéssel...
Gondolom a helyszüke és a megrendelő kérésére lett igy elkészítve....
Mit lehet csinálni ...a hiba okát kell felderíteni...
Ha kell adok statikusi elérhetőséget ...hátha pár 10eFt-t megmondja mit érdemes csinálni ...
Hát ezért kérdeztük meg, hogy megtudják-e oldani, mert tudtuk, hogy a gerenda még mozog, és mozogni is fog még egy ideig. Azt mondták, hogy nem gond. Csakhogy mégsem lett megoldás, hiszen pl. semmi hézagot nem hagytak az ytong és a gerenda között. Valaki más, akivel szívesebben építtettem volna fel, csak nem tudam, hogy vállalnak kőműves melót is, azt mondta, hogy egy vékony hungarocell réteg kellett volna a kettő közé, vagy pur-hab...
Ja, egyébként emberünk azt mondta, hogy ÉN fűrészeljem ki a gerenda mellett az ytongot... Köszi...
oké hogy 50 centi de milyen mély? mennyi vas van benne mert oké hogy a ytongnak nincs súlya de mivel kötésbe van rakva igy ha az alap valahol megsülyed megrottyik akkor megfeszül és repedés kelettkezik ez igy logikus sajnos:(
Munkamenet: először a tető lett építve, aztán a falak - a falak nem tartanak súlyt - állítólag...
1. kép: tető építés.
2-3. kép: előszoba falak építése.
4-5. kép: kész előszoba.
Az alap kb. 50 cm, amit csak a hosszabbik falhoz ástak, mert a két rövidebbik falnak voltak régebbi alapjai...
Koszorúk, áthidalók sehol nincsenek...
Engedélyek, számlák szintén nincsenek, nem gondoltuk, hogy baj lehet, mert már dolgoztak nálunk ezek a kőművesek, és nem volt gond, és más ajánlotta jó szívvel Őket... (szigetelést csináltak)
Kérj be több cégtől ajánlatot és megtudod...szerintem ha kicsi a felújítandó nm akkor esetleg kis bútorra marad pénzetek ha nem akkor kétlem...felújításkor szokott elöjönni még több probléma..sit elszállítás, egyébb rétegrend problémák....stb...
Köszönöm a segítségeteket. Csak kb szinten érdekelnének az árajk, hogy tudjuk mihez viszonyítnai. Kb h marada-e esetleg pénz bútorokra, vagy nem. Tényleg nem ismerem az árakat sajnos:(((
És szerintetek hogy jobb megízni egy céget az egész felújítással, vagy apránként mindenhez ( pl buirkolás, festés) külön hívni embereket? Nem tudom, hogy pl egy 54 nm-es lakás festése mennyibe kerül meg ilyenek. És megbízható embereket sem ismerek, mert összecsapott munkára nem vagyok kiváncsi..:(
1 . A nyilások felett nyomot töves áthidalónak kell lennie...a válaszfal áthidaló csak belső ajtóhoz jó a deszka vagy a sima Ytong tégla pedig semmihez sem..
2. Az eresz kicsi előfordulhat, hogy az alap széle vizet kap és megsülyed . Igy ha nem 90 cm mély és 50 cm széles az alap és 30 cm zsalúköbe nem raknak vasat akkor megsülyed és az Ytong a tető súlya miatt úgymond kifodul és törik...
3. A koszorú kell ehez a ráterheléshez a kép alapján kétlem, hogy ott koszorú vagy koszorúnak látszó vasalás készült volna a falra direkbe nem szabad ráterhelni....eredmény az Ytong a terheléstől kifordul..reped....
Ha nincs számlád max feljelentheted előszőr az APEHnál, hogy nem adott számlát másodszor polgári peres uton tudod 5-6 év alatt megnyerni a pert ahol tefizeted az ügyvédet...ha van vagyon a nevén a költségeket rá lehet verni ha nincs max igazad lesz és mégtöbbe kerül de nem lesz megcsinálva semmi sem...
A hozzáépítés is műszaki engedély köteles és a FEMű felel érte úgyvélem itt sem engedély sem femű nem járt és még a számlát is kétlem , hogy állítottak ki....
A képek alapján szerintem nem az alapnál van a gond, hanem
1) szerintem kihagyták a parapetvasalást, holott az Ytong technlógia egyértelműen előírja. Ez annyit tesz, hogy az ablaknyílás alatt a nyílástól számolva a második sor ytong tetejére 2db átm. 8mm-es betonacélt kell tenni és 80cm-rel mindkét irányba túlnyújtani és ha nincs 80cm hely a falon, mint a te esetedben is, akkor be kell vele fordulni, követni kell a fal "irányát" az ajtó irányába. Az Ytong oldaláról letölthető, még ábra is van hozzá.
2) Ja még valami: van a fal tetején betonkoszorú? Pont nem látszik a képen, hogy mi van a tető és a fal találkozásánál. Mert úgy látszik, mintha nem lenne betonkoszorú. A bejárati ajtó fölött sem áthidalónak néz ki, hanem 2 Ytong téglának.
Egyébként mennyi nap alatt falaztak itt föl?
Ezt a tetőgerenda körbefalazást viszont nem értem. Lehet, hogy arra utalsz, hogy nincs betonkoszorú?
Ej, ez egy új fal?! Ezt bizony én is újrarakatnám, mert ezt rendesen javítani valószínűleg lehetetlen, pláne Ytongnál. Meg ahogy elnézem, nem fog ez a repedezés megállni.
Hozzáteszem, nem vagyok szakmabeli, ez csak saját tapasztalat.
Nem, ezek szerint jól rakták, a 30-as fele fekszik, de nem ez a legnagyobb baj, hanem az alap, és hogy teljesen passzosan körbeépítették a tetőt tartó gerendákat, ami alatt az előszoba volt, és lett új építve... Két szélén úgy végigrepedtek a falak teljes hosszában (fentről-le), hogy szinte átlátni rajta... :(
...az utolsó képen látható sarok-darab már nincs a helyén, leesett azóta...
És légy oly kedves felnyomni őket a megfelelő hatóságnál ha ilyen elképesztő hibákat követtek el, vagy ha ehhez lusta vagy, akkor név szerint tedd majd be ide őket (persze csak úgy, ha a nicked alapján nem vagy utolérhető az un. személyiségi jogok miatt).
Ugyanis nem szeretném, ha holnap nálam "dolgoznának" és bontani kellene, vagy valamelyik nem hozzáértő ismerősömnél, és bontás helyett ráomlana a tákolmány.
Lenne egy kérdésem.Ha a ker.lapos tűzhelyet(sütővel) a mosogatógép mellé szeretnénk közvetlen beépíteni,van-e valami távolság amit szükséges tartani?(mdf konyha)
Régebben már írtam ide, mert problémám volt a "kőműves szakemberek" által felépített előszobánkkal. Több probléma is van: kicsi az alap, körbefalazták mindenféle hézag nélkül a gerendákat, és most egy új felvetés szerint az ytongokat is rosszul fektették. Ezzel kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy a 30-as ytongot hogyan kell rakni? 30 cm-es oldala fekszik, vagy a 20 cm-es (állítólag nem mindegy a teherbírás és -eloszlás szempontjából)?
(Valsózínű, bontani kell, de erre azért kíváncsi vagyok...)
A segítségeteket szeretném kérni. Mi is lakásfelújítás előtt állunk. Alapvetően jövőre tervezzük, de már most nézegetünk dolgokat és keresünk cégeket. Sajns ismerős nem nagyon van, ezért nem tudunk megbízható céget, vagy személyt. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy szerintetek kb mennyibe kerülne a lakás felújítása?
Leírom, hogy mit szeretnénk.:
A lakásunk 54 nm-es, fél panel és fél tégla. Szinte mindent fel kell újítani.
- a vezetékeket ki szeretnénk cseréltetni
- a radiátorokat és a fűtéscsöveket is,
- a vízvezetékeket, mert szerintem a fürdőben valamelyik cső szivárog
- új kádat, wc-t, és csapot szeretnénk,
- járolapokatat szeretnénk leteteni
- a szobákba laminált padlót szeretnénk a parketta helyett
- nyílászáró csere mindenhol,
- festés, glettelés, csempézés,.
Hát nagyvonalakban ennyi lenne:)))
Erre érdekelne valami árajánlat, vagy pedig tipp, hogy ez kb mennyibe fájna:))
Keret rá kb 3-3.5 milla, de ebből bútorokat is szeretnénk.
Vizes témában szeretnék tanácsot kérni. A földszinti zuhanyzónk épített ( nem kabinos) megoldású lenne. A fürdőszoba és a zuhanytér között nem szeretnék küszöböt rakni, viszont azt sem szeretném, hogy minden zuhanyzásnál elázzon az egész helyiség. Milyen lefolyót érdemes rakni? - Az ACO elég profinak tűnik, már csak az árából kiindulva is. Ebből kb. 50e lenne egy 90cm-es, azon már csak lefolyik a víz. - A Marley-t ajánlották még 35e körül, de az "csak" 50cm széles. Elég ez is? - Vagy van a hagyományos 10-15e körül, de annak nem olyan jó a lefolyása.
Keresel egy zsalukogyarto weblapot. Ott egy adatlapot. Benne lesz, hogy egy zsalukobe hany liter beton kell. Lesz ott javaslat is, hogy C15 vagy milyen minosegu beton kell bele.
Aztan beirod a google-ba, hogy C15 beton recept, es megtalalod a keveresi aranyokat.
Kezdő építkezőként tanácsot szeretnék kérni egy támfal felhúzásához.
Egy 12 méteres egyenes szakaszt szeretnék a kertünk végében 3 sor zsalukővel és hozzá betonvassal megerősíteni. Ehhez 72 db 50h*15sz*25m zsalukövet vásárolnék. Szeretnék valamennyi "alapot" is csinálni neki, de van mögötte egy lealapozott kerítés, így sok nem kell.
Sajnos nem vagyok tisztában a vásárolandó anyagmennyiségekkel és a betonkeverési arányokkal.
-Hozzávetőlegesen kb. hány zsák 25 kg-s cementre lesz szükségem a 72 db 15-ös zsalukő kitöltéséhez és az alap elkészítéséhez?
-Körülbelül milyen arányban adagoljam a sóderhez a cementet? Azt olvastam a neten, hogy a régi "3 lapát sóder, 1 lapát cement" módszer kb. dupla annyi cementet használ, mint amennyi szükséges. Olvastam olyat is, hogy elég a sóderhez kb. 10% cementet használni.
A két kérdés szorosan összefügg, ugyanis nem tudom, hogy mennyi cementet vegyek az egész művelethez.
Nem akarom túlpörögni a projektet, de azért ne döljön rá a hátsó szomszédra... :)