Keresés

Részletes keresés

Plieur Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118808

Most megint lenne egy kérdésem, természetesen megint BTR ügyben:)

A típus első afgániai szereplése ( meg a BTR70-es is, BMP-2,BMD-k) még az orosz invázió alatt történt, a 80as években ( 87-88).Tehát kiértékelések,tapasztalat leírások kellett legyenek az oroszoknál, akkoriban meg éppen VSZ tagok voltunk. De néhány akkori CCCP tag klímaviszonyai sincsenek messze az irakitól. Érkezett valamilyen leírás, kiértékelés az oroszoktól?

Előzmény: Éhesló (118750)
PeterH84 Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118807
Hiryu-reload Creative Commons License 2016.08.03 -1 0 118806

Azért nekem az egyszeri vicc  jutott eszembe:

"Hány éves vagy királylány?"

Előzmény: Batkaa (118805)
Batkaa Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118805

"ne rendszeresítsük azt a színt,szabást,anyagot,ami más nemzeteknek bevált.Inkább csinálunk másikat"

Licencdíj. A Multicamnál például minden darab után ki kell csengetni, nem véletlenül csináltak maguknak helyette saját mintát az amerikai hadseregnél is.

Ígéretes ez a minta, meg fogjuk látni, ahogy gyűlik a tapasztalat. Kérdés, be fogod-e látni? Én előre megkövetlek, ha kiderül, hogy nem jó azokban az időszakokban, amit leírtam. A színtartósság anyagfüggő, nem a mintán kell számon kérni.

Kalapot készítettek, bemutatták, része a rendszernek, de szükséges mellé másik fejfedő is, semmibe nem kerülne a bocskai hibáit kijavítani.

"A Honvédség tényleges állománya  kb 5000 fős létszámhiánnyal küzd,a zömében a megzsarolt,túlkoros nyugállományúakból álló tartalékos rendszer pedig egy vicc"

Ebben nincs vitánk, sőt, szerintem nagyobb is az a békehiány. Ennek megoldása a legsürgetőbb feladat. A jelenlegi tartalékos rendszert szerintem is el kell felejteni, beolvasztani a területvédelmi erőbe és újrakezdeni, új alapokon.

A területvédelmi erő hasonlít a jelenlegi "tartalékosnak" nevezett rendszerre, szükséges szervezet a sorozás helyettesítésére, a honvédség társadalmi kapcsolatainak helyreállításának egy eleme.

"biztosan a Honvédségre fog költeni sok milliárd forintot,hogy legyen új egyenruhája,meg 70 ezres bakancsa a katonának"

Amíg ideadják a GDP 0,1%-os növekményt ez nem politikai kérdés, hanem katonai-szakmai, tehát a katonai felsővezetésnek részfelelőssége van benne, hogy arra fordítsák a többletforrást, amire kell.

Szerintem elkerülhetetlen lesz, hogy ráköltsük a GDP 2%-ot a hadseregre és erre meg lesz a politikai akarat, sőt, a társadalmi támogatás is, olyan tempóban romlik a nemzetközi biztonsági környezet. Erre kellene már most tervezni. Ebben a tervezetben pedig cca. 140 mrd forint szerepelne kb. 10 évre a 16 ezres, feltöltött aktív komponens személyi felszerelésére. A 3,5M személyenkénti átlag, amiben benne vannak elektronikai felszerelések is, mint pl. személyi rádiók, akinél szükséges (beosztásonként kell meghatározni a felszerelési szükségletet). Ma 70e Ft egy igazán jó bakancsért nem túlzás. Sőt, nem csak egyféle bakancsra van szüksége a katonának.

Most, 2016-ban, már nem a pénzhiány a legkomolyabb probléma, a fő gond bizonyos vezető szervek szemléletével van.

Emiatt pedig fenntartom, hogy az új egyenruházati és málharendszer ígéretes, a felrótt kifogások célt tévesztettek, mert a fent jelzett fő probléma rovására írható.

Előzmény: Python24 (118803)
SRTUCCBAHNFÜHRER Creative Commons License 2016.08.03 -1 0 118804

Kösz Python és kószák egyike, mindent leírtatok ebben a hitvitává fajuló gatyaügyben (szakmaiság kontra szervilizmus), amit én is akartam B. collegának. Ez az egész úgyis politikai döntés volt, nem szakmai, és ez az "érv"rendszeren is nagyszerűen láccik (ezt köszönettel k.-nak az irodalmi műveltségéért).

A szarkavarásról csak annyit, hogy azt nem én csinálom, csak kérdezek:

"A véleményedet árnyalandó képzelj egy átlagos honi terepen évszaktól függően egy palmenmustert (téli/nyári), egy rábát/hurrikánt, egy woodland MARPAT-ot/CADPAT-ot, meg ezt az új MTP-szerűséget.

Na, melyik a legfeltűnőbb ?"

Ez a kérdés csak annyit merészel felvetni, hogy ha vannak több évtizedes tapasztalattal rendelkező, jobb minták, akkor miért nem volt ezekkel összehasonlítva a tervezés során az új. A bociról a kérdésemben szó sem volt, azt ugyanis nem tartom használhatónak rejtőképesség szempontjából.

Az új cucchoz egy utolsó megjegyzés: aki figyelemmel kísérte a 14-15-ös donbasszi fejleményeket láthatta, hogy a nem reguláris harcoló fél milyen színhatású ruhákat preferál egy hazaihoz hasonló terep és flóra adottságú harctéren. Nem az MTP-M.cam volt a fő irány.

Ennyit erről, részemről vége, pióca&lóvé mindenkinek, a béka legyen veletek!

Előzmény: Python24 (118803)
Python24 Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118803

"a 6szín hurka, meg a mostani szín). A KMZ a hurka gyakorlókat "munkaruha" néven használta, nem volt rendszeresítve."

Szóval nincs rendszeresítve,csak használva.De gondolom,megmarad.

De természetesen ne rendszeresítsük azt a színt,szabást,anyagot,ami más nemzeteknek bevált.Inkább csinálunk másikat.Bravó.

"Az új szín a száraz, kisült nyárban teljesen jó lesz, ősszel is, hómentes télen is, egészen addig, míg tavasszal minden ki nem zöldül és egy-másfél hónapig (május) zöld."

Erre valami forrás?Tapasztalat?Csapatpróba?

Nem lesz jó,főleg 3-4 mosás után.

Sivatagi terepre pedig maximálisan alkalmatlan.Ezt kb mindenki látja,aki szolgált sivatagos hadszíntéren, nem irodában..

A 4 szín nyomású gyakorló eleve kudarc volt,felesleges példaként felhozni bármire is.Nem a kivonásra megérett selejthez kell hasonlítani,hanem a modern kor követelményeinek,és a lehetséges hadműveleti területnek kell megfelelni!

"Beszélnek lángállóságról, rovarriasztó anyagról, ezekről az infók egyelőre ellentmondásosak."

A rovarriasztó anyag már a sivatagi egyenruhákon is volt,kb az első mosásig.A lángállóságra kíváncsi lennék.

"A bocskait nem kell feltétlenül eldobni, a problémáit kell megszüntetni. Túl magas, feltűnő sziluettet ad és nincs szellőzése. Ezt orvosolni kell. A szemellenző mintha már elég nagy lenne, de ha kell azt is lehet nagyobbítani."

Vagyis alkalmatlan arra,amire tervezték.Tehát el kell felejteni,és legyártani a terepen bevált kalapot.A nemzeti jelleget pedig a díszegyenruha tükrözze,ne a gyakorló.

"Bevezették a "combat shirt"-öt és az új aláöltözeteket, meleg legfelső réteget, úgy néz ki, valóban lehet majd rétegesen öltözködni."

Ezt bevezették a 4 szín nyomásosnál is,gore tex kabáttal.Vagyis nem,mivel csak bemutató darabok voltak.Gyanítom,itt sincs több.

"A goretexeket egyelőre nem láttuk, ez hiányosság."

Ugyan miért?Még csak 2016 van,minek a gore-tex.....Szánalmas....

"Bociból az anyagkészlet erejéig gyártanak az új fazonnal, ezekre szükség is lesz majd egy újragondolt területvédelmi erő részére."

Ezt ugye nem gondolod komolyan?????Milyen területvédelmi erő???A Honvédség tényleges állománya  kb 5000 fős létszámhiánnyal küzd,a zömében a megzsarolt,túlkoros nyugállományúakból álló tartalékos rendszer pedig egy vicc!!!

"Ha úgy beválik a bakancs, ahogy kell, akkor nem sok érte."

De igen,nagyon sok.Tudod,hogy mennyi a hivatásos állomány ruházati utalványának értéke?

Vagy spóroljon rá az illetményéből??

"Az én tervezetemben mellesleg 3,5 M Ft-ot szánnék egy fő teljes felszerelésére (fegyver nélkül)..."

Kb a harmadát sem lesz képes a költségvetés biztosítani,fejenként.Nem beszélve a többi,fontos felszerelési tárgyról,pl hátizsák,hálózsák,stb.

"Mondjuk 3 év alatt le kell cserélni a ÖHP teljes állományánál. Ezzel párhuzamosan pedig a katonai ruházati boltoknak készletet biztosítani a ruházati könyvre."

Az alapfelszerelés egy hivatásos állományú katonának ruházati csekkre kb 500 ezer Ft,és ebben nincs benne a harcászati felszerelés.Gondolod,életszerű,hogy ezt csak a gyakorló beszerzésére ezt az összeget 7-szeresére emelik???

"Teljesíthető? Ezt kell számon kérni."

Persze.persze,teljesíthető.Olvass híreket, a kormány útépítéseket,fontos beruházásokat töröl, biztosan a Honvédségre fog költeni sok milliárd forintot,hogy legyen új egyenruhája,meg 70 ezres bakancsa a katonának.Hogyne.

Előzmény: Batkaa (118783)
Hehe164 Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118802

Hagyd már ezt.

Az a stílus Jimmy de ST. Fülig sajátja.

Török Szultán csak kavarja mindig...

Előzmény: kószák egyike (118798)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118801

Nekem még volt Castro sapkám 1980-ba a HŐR-nél. Sokkal jobb volt mint a bocskai sapka, szerintem most is megállná a helyét modernizált változatban.

Még mielőtt valaki azt mondaná, hogy ez akkor már nem lehetett, a HŐR-nél is csak az Ady-ligeti műszaki zászlóaljnál volt, ott koptatták el a megmaradt régi ruházatot az építkezéseken dolgozók.

Nagyon sajnálom, hogy nem nyúltam le a sapkámat, mert az már akkoriban is kuriózum volt. 

Előzmény: kószák egyike (118792)
M.Zoli Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118800

Ha mar emlitetted a tobbi V4 tagallamot.

A multkoriban volt a miniszterelnoknek olyan kijelentese, hogy nemcsak kozos EU hadsereg kell, de melle kozos V4 hadsereg is.

Ez miben nyilvanulna meg? Milyen lenne a V4 vezenylesi nyelve? stb.

Előzmény: kószák egyike (118790)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118799
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118798

Határozottan felkérem a kollégát írjon a nickjéhez méltó stílusban. Török Szultán forog a sírjában ha ezt olvassa amit maga most írt. Helyesen. Pfujj.  

Előzmény: SRTUCCBAHNFÜHRER (118782)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118797

"Ez a program még nem egy új HM terméke, de jó az irány és ezt értékelni kell." 

Ja-ja jó az irány! Arccal a Ei felé...

Én is optimista vagyok, értékelem ha nyakamig ér a szar az jó mert a számba még nem folyt bele. Na ennyi lehet ezt értékelni. Kétségtelen, hogy jó érzés  ha nem szaros a szád. 

Előzmény: Batkaa (118785)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118796

" óvodás stílusban" 

Nem tudod ki az a Török Szultán ugye? 

Előzmény: Batkaa (118778)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118795

Miért szerinted nem úgy lesz? 

Volt egy szemle. Az ellenőrző elöljáró ezredes (ÖHP) azon kattogott, hogy a fhdgy úrnak a műbőr térképtáskája 1, hogy áll 2. miért ilyen fakó a színe (a színe azért volt fakó mert Gyula bátyánk anno hallgató korában hanyag volt nem fényezte eléggé így mire a fhdgy-hoz került kifakult...) 

Előzmény: Python24 (118777)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118794

"- a csonka Magyarország  egyenruhán való megjelenítése is lélekmelengető, merjünk kicsik lenni" 

Nyilván a Nagy-Magyarország jobban mutatott volna, de rendes méretben, hogy egy közös nato hadgyakorlaton még a román kolléga is kiszúrja. :)) Az ötletet az ország rejtő színekben való megjelenítését a horvátoktól lopták.

Előzmény: SRTUCCBAHNFÜHRER (118776)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118793

A szomszéd néni az kérdezi valamelyik nap: Ezek a fiúk azzal a gépágyúval a nyakukban megtudnak védeni ha a migráncsok terroristáskodnak? Olyan fiatalka volt az egyik, olyan kis nyüzüge. Kapnak ezek enni? Tudnak ezek lőni? 

Az aggódó adófizető állampolgár jogos kérdéseit közvetítettem. 

Előzmény: Hiryu-reload (118774)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118792

Ja és, hogy ettől a nyomorult szánalmas bocskai rémálomtól nem tudunk már szabadulni az is iszonyat. 

Előzmény: kószák egyike (118790)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118791

Nekünk is. Sőt minden ügyben, nem csak ruházatban. 

Előzmény: kovacsgyula44 (118770)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 -1 0 118790

Ez az egyenruha dolog egy szánalmas próbálkozás. Arra büszkék, hogy 30 éves lemaradást pótoltak (?), arra, hogy most már nem kell betűrni? Ja ennyi előnye lesz, legalább már nem röhög rajtunk vinnyogva vagy szánakozik a szlovák a cseh, a lengyel kolléga. Ennyi és nem több. 

Ehhez milyen kabát lesz? Rámegy majd a szaloncukor? Esővédő? Arról nem is beszélve mikor lesz mindeninek??? 

Mind a rejtő színnel, mind a minőségét tekintve erős kétségeim vannak. Lehet rám mondani, hogy nekem a szar sem elég büdös, de ez az egyenruha csere kellene igen, normálisra, ez még nem az. Sebaj majd 20 év múlva. 

Az össze honvédség problémáit tekintve pedig olyan mintha egy 3000 éves múmiába pacemakert raknánk és úgy gondoljuk az elég lesz. Ráadásul erre kibaszott büszkék is vagyunk. Remek.  

Előzmény: Python24 (118767)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118789

Eszembe jutott az az emberi feletti munka amit a srácok a javítóban végeztek éjjel lámpa mellett, hogy mi reggel ki tudjunk menni és ép bőrrel vissza is érjünk. Amit ők műveltek azon az összes irodai valós élettől elrugaszkodott idióta sírva kereste volna a szabályzatot, hogy azzal verje agyon magát. 

Előzmény: Python24 (118765)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118788

Kimondta, hogy van poén? Vagy maga a honvédség állapota nem elég nagy poén? Ezt meg csak nem kell elmagyarázni. :P :) 

Ha nagyon keresném a poént azt mondanám Ei zrt. de az ilyen poénon inkább sírni kellene. 

Előzmény: Hiryu-reload (118762)
kószák egyike Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118787

Felétek lehet kapni a Bádogvarjút? 

Mondtam már egyszer még lesz abból cikk, hogy K. tizedes megcsinált egy szabály balra-átot csukott szemmel. Ja hülye vagyok ebből már volt...

Előzmény: Hiryu-reload (118761)
Éhesló Creative Commons License 2016.08.03 0 1 118786

Milyen tényeket?

Az iraki agressziót hamis vádak, hazugságok alapján indították olyan politikusok, akiknek Hágában a helyük.

A hamis vádakat háborús bűncselekmények sora, az ország és múzeumainak kirablása, barbár fosztogatása, pótolhatatlan leletek megsemmisítése, százezrek legyilkolása, elüldözése követte és követi a mai napig.

Ebbe a nyomorult és aljas háborús kalandba csicskaként vezényelték a honvédeinket összpárti egyetértéssel, valamiféle háborús újjáépítési üzleteket hazudva ezért cserébe (ez utóbbi ugyan nincs kizárva, csak legyen türelem kivárni a 15! éve folyó konstans gyilkolászás végét).

A kalandor aggreszió vége csúfos kudarc, a hazug politikusokról kiderült, hogy hazudtak, az ország (azóta több másik is, ugyanezen recepttel) lerombolva, a korábbi szekuláris államhatalom helyén káosz és vallási terror.

Az odavezényelt "honvédek" felszerelései közül nem kevés tervezésétől fogva alkalmatlan a sivatagi körülmények közötti harcra, arra pedig amire alkalmazták őket végképp alkalmatlanok voltak és ma is azok.

A Btr-eket és gumiabroncsaikat az mh történetében eleddig példátlan barbársággal és gyorsasággal gyilkolták le, felemésztve nem csak a raktári készleteket, hanem kannibalizálták még a hazai üzemképes járműveket is.

A saját egyéni fegyvereieket egyáltalán nem, vagy nem megfelelően tartották karban, számos esetben azokat "átalakították" "megreszelték".

Milyen forrásokat?

Az eltelt 15 év során nem keveset idéztem ide.

Mások is.

Adok párat, ha számodra nem ismertek:

http://m.mandiner.hu/cikk/20160126_az_usa_pontosan_tudta_mije_nincs_iraknak

http://magyarhirlap.hu/cikk/60363/Ketes_adatok_alapjan_mentek_bele_a_britek_az_Irak_elleni_haboruba

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B8-2014-0062+0+DOC+XML+V0//HU&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201608

http://ketezer.hu/2003/06/fosztogatas-es-mukincs-kereskedelem/

http://www.natgeotv.com/hu/elet-a-guantanamoi-bortonben/kapcsolodo-cikkek

http://epa.oszk.hu/02700/02735/00052/pdf/EPA02735_katonai_logisztika_2004_4_033-046.pdf

http://kki.gov.hu/download/4/2c/b0000/Kulugyi_Szemle_2006_01_Magyarország_lehetséges_s_.pdf

Tévedsz, én a tudatlanságot, az ignoranciát, az emberi és szakmai alkalmatlanságot, a hozzánemértést és az amoralitást kritizálom, valóban folyamatosan.

Nagyon is jól tudod, hogy én melyik sereg(ek)ben szolgáltam, azt is, hogy hol.

A részvétel ebben a hóhérmunkában (is) önkéntes volt, bár kétségtelenül nem csak a rendfokozati és beosztási piramis legalján kellett azt mondaniuk, hogy "Sajnálom, nem tudom végrehajtani a parancsot, mert a kiképzettség, a feltöltöttség, a költségvetés, az ellátás, a felszereléseim nem a feladatnak megfelelőek és főleg nem a sivatagi éghajlatra tervezték ezeket", hanem azoknak a magasabbnál magasabb beosztású senkiknek is, akik ezt hozzátok és hozzám hasonlóan tudták az első pillanattól kezdve, amikor ez az őrült szándék megfogalmazódott.

De nem tették és ma sem teszik, mert a félelem, a karriervágy és a hiányzó emberi, szakmai tartás ezt nem engedi nekik.

Az, hogy te nem tekinted kudarcnak a saját munkádat sem Irakban,sem Afganisztánban, semmit nem számít a dokumentált pusztítás és a számlált hullák, nyomorultak, földönfutók tengerében, az eltékozolt idő, pénz, energia, lehetőség mellett.

A tettestársként közös kudarcunk eredménye itt van a határainkon és azon belül is, ma már a saját otthonunkban fenyegetve.

Mindannyiunkat.

Ahhoz pedig gratulálok, hogy minden rád bízott feladatot elvégeztél, minden beosztottad épségben hazahoztad.  Remélem hálás vagy érte a sorsnak, vagy Istennek (tetszésed szerint) és fel tudod mérni, mi minden kellett ehhez a sikerhez.

Ezen tudásod, tapasztnyalatod birtokában talán ezek után már nagy ívben kerülöd el a politikusi ámokfutások újabb és újabb kalandorságait.

Ehhez kívánok jó egészséget és sok bölcsességet!

Előzmény: Python24 (118765)
Batkaa Creative Commons License 2016.08.03 0 1 118785

Ami eddig hibajegyzéken van az pont a sisakhuzat, a változatlan szabású bocskai, a hagyományos gombok (angol stílusú helyett).

Nagyon sok mindent nem tudunk még, tehát a lista biztosan bővülni fog hibákkal és hiányokkal.

Ahogy az is kérdés, mi lesz az egész programmal, amikor majd fölszámoljuk az EI-t...  :)

Ez a program még nem egy új HM terméke, de jó az irány és ezt értékelni kell.

Előzmény: Python24 (118777)
Batkaa Creative Commons License 2016.08.03 0 1 118784

Tegyél mellé egy bocit és meg van a válasz.

A kérdésedre pedig nincs válasz, amíg valaki meg nem nézi ezeket egymás mellett, több különböző terepen.

Amit most állítani lehet, más színekkel szerzett tapasztalatok alapján az új minta sok hazai terepen jó lehet. Sokkal jobb, mint a boci.

A pontos válasz majd akkor születik meg, ha láttuk terepen, egyelőre nagyon ígéretesnek néz ki.

Ez azért rendkívül szomorú, egyben botrányos és jellemző egy bizonyos attitűdre: történik valami, amiben benne van a kibontakozás ígérete és lehetősége és a válasz teljes elutasítás.

Mert eddig még mindig minden befuccsolt.

Ha rajtad múlik, akkor minden be is fog ezután is.

Erre nekem nincs se szükségem, se energiám, úgyhogy írhatsz, amit akarsz, nem fogom látni, mert nem érdekel, ezért szűrőre teszlek.

Előzmény: SRTUCCBAHNFÜHRER (118782)
Batkaa Creative Commons License 2016.08.03 0 0 118783

Az ebayen hurka van. Semmi köze a kettőnek egymáshoz (a 6szín hurka, meg a mostani szín). A KMZ a hurka gyakorlókat "munkaruha" néven használta, nem volt rendszeresítve.

Egyre szélsőségesebb a hazai időjárás, egyik évben rekord csapadék esik, a másikban rekord szárazság van. Erre nem lehet tervezni.

Az új szín a száraz, kisült nyárban teljesen jó lesz, ősszel is, hómentes télen is, egészen addig, míg tavasszal minden ki nem zöldül és egy-másfél hónapig (május) zöld.

Sivatagi terepre is megfelelő lesz. Az biztos, hogy a bocinál jobb teljesítményt fog nyújtani. Meglátjuk, amint több tapasztalat összegyűlik. 

Azok, akik próbálták, alapvetően dicsérik. Beszélnek lángállóságról, rovarriasztó anyagról, ezekről az infók egyelőre ellentmondásosak.

Ahogy azt se tudni, mit bír majd pontosan. Az eddigi visszajelzések bizakodók.

A bocskait nem kell feltétlenül eldobni, a problémáit kell megszüntetni. Túl magas, feltűnő sziluettet ad és nincs szellőzése. Ezt orvosolni kell. A szemellenző mintha már elég nagy lenne, de ha kell azt is lehet nagyobbítani. Nem agysebészet.

Bevezették a "combat shirt"-öt és az új aláöltözeteket, meleg legfelső réteget, úgy néz ki, valóban lehet majd rétegesen öltözködni. A goretexeket egyelőre nem láttuk, ez hiányosság. A zsebek jó irányba változtak, a zubbony végre kívül hordható...

Bociból az anyagkészlet erejéig gyártanak az új fazonnal, ezekre szükség is lesz majd egy újragondolt területvédelmi erő részére.

Ha úgy beválik a bakancs, ahogy kell, akkor nem sok érte. Egyelőre szintén pozitív a fogadtatás. Az én tervezetemben mellesleg 3,5 M Ft-ot szánnék egy fő teljes felszerelésére (fegyver nélkül)...

Ismét mondom: amikor évente 50 mrd forinttal növekszik a honvédelmi költségvetés, már nem lehet pénzhiányra hivatkozni, tehát a ruházati és málharendszer cseréjének is meg lennie a fedezetének. Erről már beszéltünk korábban.

Mondjuk 3 év alatt le kell cserélni a ÖHP teljes állományánál. Ezzel párhuzamosan pedig a katonai ruházati boltoknak készletet biztosítani a ruházati könyvre.

Teljesíthető? Ezt kell számon kérni.

Előzmény: Python24 (118779)
SRTUCCBAHNFÜHRER Creative Commons License 2016.08.02 -1 0 118782

"Hatalmas öntudattól eltelve nyilvánvaló, már-már bántóan kínos tudatlanságról téve tanúbizonyságot."

Milyen óriási szerencse, hogy itt vagy nekünk Te, aki egy szerény, ám végtelenül felkészült collega vagy. Mint ilyen, továbbra is adott a kérdés:

"A véleményedet árnyalandó képzelj egy átlagos honi terepen évszaktól függően egy palmenmustert (téli/nyári), egy rábát/hurrikánt, egy woodland MARPAT-ot/CADPAT-ot, meg ezt az új MTP-szerűséget.

Na, melyik a legfeltűnőbb ?"

Python24 Creative Commons License 2016.08.02 0 0 118781
Előzmény: Python24 (118780)
Python24 Creative Commons License 2016.08.02 0 0 118780

Mellesleg mi a helyzet a magyar Multicam (HUNCAM,H.A.U.) gyakorlóval,amit a Bercsényi katonái viselnek?

Az már elavult?Vagy nem tükrözte a nemzeti jelleget?Vagy nem jó,mert nem az Ei Rt gyártotta?

Python24 Creative Commons License 2016.08.02 0 0 118779

A linkelt kép alapján hazai terepre kb semelyik évszakban nem megfelelő.

Sivatagira szintén nem.

Afganisztánban talán március-áprilisra jó,mielőtt kiég a növényzet jelentős része.

Mindegyik terepet volt alkalmam látni

"De erősen hasonlít az angol MTP-re"

Igen,kb annyira,mint amennyire a 93M hasonlított az amerikai woodland mintára.

"A rejtőszínen kívül az egyenruha szabása, anyaga is nagy előrelépés."

A változás miben nyilvánul meg?Milyen anyagból van?Esetleg lélegző?Lángálló?Hiszen 2016 van!

"Újragondolták a teljes ruházati rendszert és láthatók a jelek, hogy ezúttal komoly szakmai munka van benne"

Ezt mi bizonyítja?Mik a jelek?

"Egyelőre nem tudjuk, hogy a kisebb hibákat fogják-e orvosolni. Reméljük igen."

Az,hogy egyáltalán legyártottak belőle Bocskai sapkát,ellentmond ennek.

"Aztán nem tudom, feltűnt-e, hogy most nem a vkf és a pizsamások voltak az új ruciban, hanem azok, akiknek készült... apró nüansz".

Arra a kis létszámú missziós kontingensre gondolsz,ami a cikkben volt?

Ez pont semmit sem jelent.Ez  bármelyik gyakorlóval ment,még olyannal is,ami csak kis létszámban került rendszeresítésre,pl anno a "pakisztáni" mintás.

Gyanítom,az újított négyszín nyomásosból is van kb 1 századnak elegendő mennyiség.

Emellett hol van az új ruházathoz a színében passzoló felszerelés?Lövedékálló mellény,sisak,taktikai felszerelés,tártartók,zsebek,stb,kellő mennyiségben?

Vagy majd ehhez is lesz maradék,zöld,vagy sivatagi,kinek mi jut?

Emellett,ahogy írtam,csak 1 pár bakancs 67 ezer Ft.Szorozd fel mondjuk 5000-rel,hogy beszélhessünk raktárkészletről.Gondolod,lesz erre pénz?

Vagy ez csak missziós ruházat lesz,mindenki másnak marad az -esetleg- upgrade 96M és változatai?

Mert missziós feladatra felesleges volt fejleszteni.

Szóval semmi ok nincs az optimizmusra,főleg,hogy az Ei Rt a kivitelező...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!