Keresés

Részletes keresés

kölni Creative Commons License 2007.01.09 0 0 1868
Ahogy elnézem ez Lisszabon lehet.
Előzmény: certaldo (1867)
certaldo Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1867
Tudod esetleg, hogy merre van a temető?


Nagyon szép!
certaldo Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1866
mert a nők, mindig egyszerre beszélnek! :)))))))))))
Előzmény: quilla (1864)
certaldo Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1865
Jessz! Ami nem negyven perc, hanem egy óra és 10 perc, az már csak 2 euró.
quilla Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1864

En megtalaltam, Urbanos alatt kell keresni. Es Aveiroba a Campanharol mennek a vonatok... Bar ha a Sao Bentorol egy megallot mentek akkor csak at kell szallni. Vagy metro.

Ha jol latom, 25-30 percenkent van vonat arrafele, minden ora 45 korul es nem minden oraban de ora huszkor is. Menetido 52-59 perc kb es az ara 2 euro :) Igy mar baratsagosabb. Bar Alfaval gyorsabb, meg iszonyu kenyelmes, lehet tevet is nezni kozben :o))

Előzmény: certaldo (1863)
certaldo Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1863
Aha. De ha beírom, hogy Port-ból akarok Aveiroba, akkor csak ezeket dobja fel. Na, majd mindjárt kísérletezek még, csak belevesztem egy fotógyűjteménybe:
Előzmény: quilla (1862)
quilla Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1862

Az Alfa a leg ICbb IC :o)) Szoval azt csinalod rosszul, hogy a leheto legdragabb es legluxusabb verziot nezted ki :)

A Braga fele meno tuti annyi (illetve emeltek januartol nalunk a busznal, lehet, hogy ott is van nemi emeles) az Aveiroi vonalra is valami egyszerubb jaratot kell keresni, olyan minden bokornal megallos sima vonatot :)

Előzmény: certaldo (1861)
certaldo Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1861
Megnéztem a www.cp.pt-n, és 12,50 és 9 euros jegyeket látok. Ráadásul az IC jelű az olcsóbb, a másik az vmi AlfaPendular, akármi is legyen az.
Lehetséges, hogy Bragaba, ami majdnem kétszer olyan messze van, csak 1,95 a jegy, Aveiroba meg 12,50?
Mit csinálok rosszul?
certaldo Creative Commons License 2007.01.08 0 0 1860
"Na jó, meggyőztél!"
Találtam pár fotót Aveiro-ról, meg elolvastam az odavonatkozó részt az utikönyvből, ha belefér megnéznénk.
Előzmény: pbence2345 (1833)
certaldo Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1859
Sebaj, valaminek maradnia kell a meglepetések puttonyban is. :) Legfeljebb beszámolunk nektek január végén, ha megkeressük, és kedvet csinálunk hozzá! :))))
Előzmény: quilla (1858)
quilla Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1858
Na ez az a kerdes ami passz. Embert megkerdeztem, o sem tud rola, ami ugye nem jelent semmit :) Hogy hol van azt be tudom loni, de hogy van e azt nem tudom, eleg ritkan jartam arra.
Előzmény: certaldo (1857)
certaldo Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1857
No, megnéztem: a várostérkép metróhálózati részén megtaláltam az általad emlegetett állomásokat, a Bolhão-t ő is így jelzi, a másiknak csak Marques a neve, de tuti, hogy ők azok, mert a tájolás stimmel.
A négykézlábas módszert nem preferáljuk, marad a fenti és ezer hála! Ezek szerint a piachoz is egészen közel fogunk lakni.
A felmerült kérdés:
Olvasom a könyvben: "A Cais de Gaián, a folyóparti házsor nyugati végén működik egy hajóácsműhely, ahol végignézhetjük, miként készítik hagyományos módszerekkel a kecses, dourói borszállító vitorlásokat."
Tudsz erről valamit?
Előzmény: quilla (1854)
quilla Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1856
A borondos megerkezes eszembe sem jutott, de igy, hogy elojott isten kisertese lenne alulrol kozeliteni!!! :) De komolyan... azon az utcacskan (nem is olyan kicsi, asszem ket savos de egy iranyu az otoknak) max ugy jut fel az ember boronddel, hogy maga elott tolja es negykezlab maszik utanna :DDD Na jo, kisebb tulzassal, de en ott nem kiserleteznek egy napos atszallos macera utan.
Előzmény: certaldo (1855)
certaldo Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1855
A Hotel Tryp Porto Centro -ról van szó. Most mutattam a férjemnek a válaszodat és számolatlan kézcsókokat küld Neked, mert szerinte, ha megérkezünk a reptérről az egész napos átszállós, tranzitos, csudarepülés után és bőrönddel, fényképezőgéppel, kisbiszbasszal a fülén én mondjuk hegymenetes metróállóállomáson mondom azt, hogy innen közel van a hotel, másnap reggel meg rájön, hogy lett volna lejtmenetes változat is, biztosan nem éri meg infarktus nélkül az első borpincét sem.
Majd kellemes vacsora utáni andalgásnak kipróbáljuk a felfelét, legalább nem hízunk kétszeresre öt nap alatt.
És természetesen MEGEMLÉKEZÜNK RÓLAD! Szerintem nem csak névtelen sárga kis utcán, hanem a sok-sok jótanácsod nyomán szinte minden órában.
Ma délután átrágtam magam a könyveken és felmerült még egy-két kérdés, csak most előbb vacsora, de majd jövök. :)
Előzmény: quilla (1854)
quilla Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1854

Huuu, a Rua da Alegrian van a hoteletek?? :o)) Ugy par haznyira raadasul attol a lakastol ahol en anno Portoi palyafutasomat kezdtem, akkor meg alberletben :o)))

 

Ket kozeli metromegallo akad:

1.

A Hoteltol eszakra a terkepeden eszaknyugatra mutat egy kis zold teruletet, egy posta jel is van rajta, es olyan allo picit jobbra dolo teglalap. Nos az azert nem ilyen aproka, az a Praça Marques de Pombal... no es ott tutira van metromegallo, es ha jol latom a Metro terkepen akkor a neve Marquês es a sarga vonalon van, no az nem a repter vonala mondjuk.

2.

A masik ami meg tole delebbre van annak annal a templomnal amit mutattal kepen is, a Rua da Santa Catarinan (a fofofo utca, nagyjabol setalo utca csdak, de nem 100%-ban mert buszok, szallitok azert nem ritkan bejarnak) az a Bolhão (a Sta Catarina es a Rua de Fernandes Tomas sarka!!!!), ez a neve, kozvetlen a piac es a fo bevasarlo utca mellett talalhato, es az osszes tobbi metrovonal a sargat kiveve elmegy ott.

 

A szallasotokhoz kepest a ket allomas kozott az a kulonbseg meg, hogy mig a Marquês-tol lefele 'gurultok' hazaig gyalog, addig a Bolhão-tol eleg szep emelkedot kell megmaszni :) De azert veszesen messze nincs, csak hegymenet :)

 

Majd ott meglatod, de a szallasotok alatt a terkepen sargaval van jelolve egy utvonal, na kozvetlen a hotel alatt egy nev nelkuli utcacska is vizszintesen a Sta Catarina meg a João koztt :) Na majd ha azon mentek lefele vagy masztok folfele meg lehet emlekezni rolam, hogy a babakocsival mennyi ido alatt es milyen sebesseggel birtam felfele haladni. Az babakocsival brutalis, gyalog is egy testedzes :DD

Előzmény: certaldo (1853)
certaldo Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1853
Köszi, ez nagyon megnyugtató, mert több nemzetközi időjárás-portálon csavarogtam, ők az elmúlt héten végig esőt mondtak. Szóval jobb ez így, mintha ők jósolnának nyarat, te pedig közölnéd, hogy zuhog. :) Bár ugye 24-ig még akármi is lehet.
Más:
Megpróbálok belinkelni egy térképrészletet, bejelöltem rajta a szállodánkat (H). Tudnál segíteni, hogy milyen metróállomás esik ehhez közel? A várostérképen, amit vettem csak egy külön metróvonal mutató van, színes vonalakkal, csomópontokkal, állomásnevekkel, de nincs "rávezetve" a térképre, alul egy sarokban árválkodik.
Előzmény: quilla (1852)
quilla Creative Commons License 2007.01.07 0 0 1852

A magyar teli viszonyokhoz kepest itt mindig tavasz van telen, ez igy alapelvnek eleg is :) Mostanaban valtozo, tobb a szaraz nap mint az esos, de szeptembertol novemberik csak omlott meg szakadt az eso.

Reggelente nagyon ritka az, hogy nulla alul induljunk, inkabb a 2-4 fok jellemzo (persze mas a magyar meg mas a portugal reggel, itt reggel fel nyolckor meg sotet van es meg hajnali idopontnak szamit, szerintem legtobben kilencre jarnmak dolgozni es az oviban az ovonos-ido is csak kilenckor kezdodik) es nap kozben mostanaban felmegy 15-16 fokig is, ha kisut a nap meg feljebbet is megkozkaztatok... ha nem napos akkor is 10-ig altalaban siman felmegy, nagyon nagy hidegek jarnak erre ha csak 7-8 fok van napkozben.

Előzmény: certaldo (1851)
certaldo Creative Commons License 2007.01.06 0 0 1851
Hú de rendes vagy, nagyon kösz. Ezek különösen hasznos információk, főleg a busz-leintés :), meg majd figyeljük a hullámocskákat.
Nem vesztem el, csak nagyon sok a meló (ha az ember a hónap végén szabira akar menni, előtte húzzon bele), és a családtagjaim egy része roppant udvariatlanul január elején született, ez némileg elfoglalttá tesz ilyenkor.
De majd a héten jövök még, most szereztem két útikönyvet, azokat olvasgatom, biztos fogok még kérdezni.
Tényleg: milyen az idő? Itt konkrétan tavasz van, OFF: tegnap néztem rémülten a sziklakertben az összes hagymás növényem kidugta a fejét. Mi lesz szegényekkel, ha mégis lesz tél? ON: találtam a szállásunkról fotókat itt a neten, de hiába sasolom, nem látom, hogy a földig érő függöny vajon takar-e radiátort. Na, mindegy: viszünk meleg pizsamát.
Előzmény: quilla (1850)
quilla Creative Commons License 2007.01.05 0 0 1850

Tegnap, hogy benn jartam a belvarosban nehany aprosag meg eszembe jutott :)

Metro: nincs egyertelmuen es konnyen kitablazva... a belvarosban a fold alatt megy, de szerintem kulfoldinek muveszet megtalalni, mert nem egyertelmu. A metromnak az a hullamocska jele altalaban rajta van a lejarokon, de befele menet es tablak asszem sehol nem jelzik igazan, nem figyelemfelkelto egy egy allomas... en eloszoszor az egyiknel gondolkodtam is mi a fene lehet ott lenn :)

Busz: ha megis valamiert buszra akarnatok szallni, akkor errefele nem eleg az utazasi szandekra utalo magatartast tanusitani a buszmegalloban, ott acsorogni avagy eroteljesen lesni a busz szamat, mert erre eszuk agaban nincs megallni hacsak nincs leszallojuk. Embernek ki kell tenni e kezet, leinteni a buszt.

Hazszamok: ha esetleg ez alapjan keresnetek a szallast vagy egy muzeumot... hat a paros es paratlan oldal stimmel, de nagyon gyakran elofordul, hogy ezen belul hianyoznak szamok. Nem egy, hanem sok... mondjuk egyik kapunk kinn van, hogy 1260 es a mellette levo kapun meg az, hogy 1268... es a ket kaput pl egy 10 centi vastag falresz valasztja el egymastol. Ez nagyon gyakori jelenseg... lehet, hogy a tiz centis falszakaszon belul elo egereke a tobbi szam :D (valoszinubb persze, hogy a hatso garazsok esetleg alul uzlet stb egyeb extra haszamot kaphatott, szamomra meg nem derult ki egyertelmuen hova tuntek a koztes szamok)

es meg egy, ez csak erdekesseg de nem kellemes: a portugalok (legalabbis itt eszakon mindenkeppen) kopkodos es harakolos fajta. Nem csak ferfiak sajna, de tobbnyire ok. Egeszsegesen horognek az ember fuleben akar buszon akar utcan (kavezoban) es ahol lehet meg kopnek is nagyot :o(

Előzmény: certaldo (1848)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1849
Azazazazaz!!! szal amit en mondtam vagy kineztem az pont az amirol Bence is beszelt, az a vonat :)
Előzmény: certaldo (1848)
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1848
Ez az ősvillamos érdekes, majd megnézzük. Azt nem tudom, SUBURBAN-e, de mi 1,95-ért néztünk vonatot Bragaba quilla hathatós segítségével, a "rendes" pályaudvarról, a vasúttársaság honlapján. Szerintem az lesz.
Most jöttem haza, összerántottam a srácoknak némi vacsorát, és alig várom, hogy a frissen szerzett Porto térképemen bejelölgessem a ma felderített "megnézendőket", meg a szállodánkat, az ajánlott éttermeket, szóval megyek sétálni Porto-ban!
Előzmény: pbence2345 (1845)
pbence2345 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1847
Ebbol is latszik, hogy olyan "reg" voltam ott, hogy ismet ideje arrafele venni az iranyt! :-)

A 4 euro mellett viszont egy napig hasznalhatsz minden mast, es igy lehet mar megeri. Ha jol tudom meg a vasutat is kozigazgatasi hataron belul.
Előzmény: quilla (1846)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1846

Hat mikor te jartal erre meg tenyleg nem volt meg a metro... de akkor joval olcsobb az a repterrol be ha direkt es 1,35 euro.

Az az oskovulet villamos meg megvan :) Valamikor decemberben lattam is kozlekedni. A torkolathoz kozeli vegallomosanal valamikor decemberben beszallt egy auto a Douroba :( Jott lefele a leejton es ki tudja miert (hiszen lampa is van meg nem is azonnal a folyo) belerepult :(

Előzmény: pbence2345 (1845)
pbence2345 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1845
Repterrol a legegyszerubb bejutni busszal. Vannak sima helyi jaratok, de a repteri gyorsbusz kozvetlenul a belvarosba visz, a vasutallomashoz. Ennek ara 4 euro volt, mely az utazasi napon ervenyes Portoban mindenfele kozlekedesi eszkozre. Helyben tenyleg gyalog a legjobb menni, bar a folyoparton ment egy nagyon hangulatos villamos, amennyire emlekszem. Helykozibe pedig a SUBURBAN vonatok igen jok, ezeknek az ara Aveiro meg Braga fele egy iranyban 2 euro korul vannak.
Előzmény: certaldo (1841)
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1844
Hm, biztosan előfordulunk majd arrafelé. Jajj, annyira be vagyok sózva.
Előzmény: quilla (1843)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1843
Szeeeep kozponti helyen van, a Sta. Catarinan :) Eppen a vele atellenes sarkon van a metro egyik megalloja, es onnan ugy 40 lepesre a kozponti piac :)
Előzmény: certaldo (1842)
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1842


Nem akarok túltengeni, de keresgélés közben egyszerűen elémugrott. Beláthatjátok, nem hagyhattam publikálatlanul.
certaldo Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1841
A metro honlapon nekem is nagyon komoly leöltések árán adta csak meg magát a képes rész, így sem tökéletes, de mindegy.
Azt láttam a fórumon is többek jelezték, hogy ez a metró hév, de ha elvisz a-ból b-be, akkor tökéletes, ráadásul a föld felett közlekedve ugye az eccerű turista még nézelődhetik is.
Na, számoltam egy kicsit. A megtekintendő múzeumok, egyebek 2-5 euro közti belépőkkel játszanak, melyekből a kártya (teljesen rendszertelennek látszó módon) 15-35 % közötti engedményre jogosít. Számításaim szerint ezen kb. 4-6 eurot spórolhatnánk, ha hozzá veszem, hogy bizonyos éttermekben is ad 10 %-ot, az akkor is azt jelenti, hogy összesen ha az árát kitermeli. Ráadásul így feltételezem, hogy ott akarok majd enni, ahová a kártya szól, ami elég valószínűtlen. Tehát szerintem nem éri meg, csak ha mégis sokat tömegkezlekednénk, abban meg nem hiszek.
Aztán persze lehet, ogy rosszul kalkulálok, most így látszik.
Előzmény: quilla (1840)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1840

Na kozben raneztem a metro honlapjara, hat nem tudom elocsalogatni belole a repter kozpont vonalat rajzolt formaban, de tenyleg ugy irja ahogy mondod, hogy direktben megy az Estadio Dragão-ig, akkor meg egyszerubb a tortenet :) Valamiert nekem ugy remlett, hogy nem direkt, de lehet, hogy a reszleges atadasok miatt volt ez bennem. Es azt olvastam, hogy kb 35 perc a menetido (mondjuk nektek nem is kell elmenni a vegallomasig, jo lesz a fopalyaudvar mint varoskozpont) es max 30 percenkent, de gyakrabban 20percenkent van metro a repterrol befele.

A jegy egy kicsit kacifantosabb tortenet, valami okos portugal talalmany, meg ilyen komplikaltat sem lattam sehol eddig. A lenyeg, hogy a neve Andante... meg kell venni asszem 50 centert magat a jegyet, ami egy csipkartya, de papirbol van, szoval nem a legtartosabb. Es ettol az embernek meg nincsen jegye, automatanal fel is kell ezt tolteni penzzel, amit aztan az ervenyesitesnel ugye levesz majd a gep... sokszor fel lehet amugy tolteni. Es nem benn a metroban van az ervenyesito szerkezet hanem kinn az utcan... ezt azert mondom mert ugye felszinen megy, es odahaza a felszininel benn van a jarmuben.

Ha minden igaz akkor a repterrol bemenni 1,35 euroba kerul.

Előzmény: certaldo (1838)
quilla Creative Commons License 2007.01.02 0 0 1839

Nem frisseseg volt, eppen akkor estem ide a bevasarlasbol :) Nem is neztem mikor irtad :)

Hat Parizshoz kepest ez kis falu, ugyhogy lehet tenyleg kihagyhatjatok :)

Van metro... huuu metro!!! :) Azert nehogy az otthoni metrora gondolj! :) Inkabb a HEVre osszpontosits, ez az osszes palyajanak elhanyagolhato szazalekaban megy am csak fold alatt, amugy teljesen ugy csinal mint a HEV. Mi nem is Portoban lakunk benn hanem ha terkepet nezel, eszakra (POrto es a repter kozott kb) van egy Maia nevu varoska, ami nagyobb pl mint Porto, mar teruletileg.,.. na es ide is kijon am a metro pl, es itt is felszinen, szoval ez szerintem akarmit is mondanakak ra, HEV :) Es valoban, van a repterig is, bar en meg nem lattam ott hol van pontosan mert eleg uj tortenet ez, no meg a repteret is most epitettek at es ezert nem tudo mennyire kozvetlen ott a csatlakozas. Buszjarat a terminal elol van azonban be a belvarosba, ugyhogy az is jatszik. De a metro az szep es nagyon modern es erdemes azt valasztani. De nem vagyok meggyozodve rola, hogy az direkt a belvarossal, mintha a Senhora da horanal vagy a kornyeken at kellene szallni, de ennek utanajarok.

 

A 15 fokert meg ne irigykedj, kinn ennyi... de a lakasban sem tobb, sot ez a lakasban mar magasnak szamit, az atlag inkabb 12 korul van :) Szoval az klassz, hogy kinn meleg van de csak mig sut a nap, valamint semmi hatassal nincs a belso homersej«kletre, estre meg jobban lehul ha ilyen tiszta az eg :(

Előzmény: certaldo (1838)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!