Hát ez az? Az alábbi kép szerint pedig próbálja. Növeli az áramerősséget, de hiába, a nyomás csak emelkedik tovább. Aztán amikor (gondolom én) lezár teljesen, akkor a nyomás meredeken leesik. Erre rögtön emelni akarja..... és ez ismétlődik folyamatosan.
Már egyszer fel lett újítva és akkor is csapágy halt meg benne, de most inkább rábíznám valakire az egész ügyet. Bontottat nem merek venni mert, az is használt lesz kitudja annak mennyi ideje van hátra....
A múltkor ugye úgy derült ki, hogy lezártam a cső végét és úgy rendesen járt a motor, vagyis a hozamszelep képes volt a nyomást szabályozni nyomásszabályozószelep nélkül is. Ennél ha lezárom, be sem indul. Persze az is lehet hogy ennek más a szoftvere.
Az talán nem. Ha úgy állítom le, hogy csak egy pillanatra veszem le a gyújtást és visszakapcsolom, akkor vagy 2percig kivezérli a nyomásszabályozó szelepet és végig tartja a leállításkori nyomást. Akár 270bar-t is.
Azaz, ott most nem enged át. A nyomásszabályozó visszafolyóján 35-40sec alatt folyik ki 1liter. A pumpa visszafolyónál ~15sec alatt 1liter. Betápnyomást nem mértem.
"(ugyremlik 100. feletti meroblokkban )"
Ez már UDS, nincs mérőblokk. A listában van mindkettőre valós érték, de követhetetlenül ugrálnak. Elvártat nem találtam a listában. Sajna a VCDS grafikus megjelenítése nem tudja a nyomást és a szelepek kitöltésiét egyszerre megjeleníteni. (vagy csak én jöttem rá, hogyan lehetne ) A nyomás egyszerűen nem fér bele a max határba (talán 100bar).
Valamiért túlmegy a nyomás(vagy csak úgy érzékeli), hiába veszi vissza a nyomásszabályzó kivezérlését, fennakad. A hozamszabályzót ilyenkor le is lehet húzni, vészüzemben is egyenletes lapjárat van.
A diag szerinti kitöltési+railnyomás ábra többet elárulna.
Adott (megint. 2014-ben is ilyen szopatott) egy 2.0 CRTDI Seat Exeo ~2008.
Hullámzik a railnyomás alapjáraton. ~140 és 420bar között. Elvárt 250bar. Ha emelem a fordulatot 2000-2200 környékén már kisimul, itt ~650bar az elvárt és a megvalósult is.
Másik hozamszelep, semmi változás
Másik nyomásszabályozószelep, semmi változás.
Befecskendezők egyenként kiiktatva akár elektromosan, akár mechanikusan, semmi változás.
Ha a hozamszelepre direktben adok 12V-ot, motor leáll. (ez áramra zár, azaz nyomást csökkent)
Ha a nyomásszabályozóra adok 12V-ot, be sem indul, (ez áramra zár, azaz nyomást növel) és beír magasnyomás hibakódot -- több mint 2000bar
Megpróbáltam ledugózni a nyomásszabályozó helyét, de elsőre nem sikerült, mert kicsit csöpögött. Viszont így beindult és stabilan az elvárt nyomást produkálta. Járó motornál ráhúztam a dugóra, nagyot csattant a motor és leállt. Megint magasnyomás hibakód.
Alább a railfesz (zöld) és a hozamszelep árama (sárga)
Ez, bár nem túl jó kép, de a railfesz és a nyomásszabályozó árama
A nyomás mindig periodikusan a képen látható módon változik. Az egyik befecskendező jelét nézve (erről nincs kép) mindig 8 nyomáshullám (csúcstól-csúcsig) tartozik 12 főtengelyfordulathoz.
Magasnyomásúpumpa jelen van, szétszedve nincs látható baja.
Egy érdekes illetve tanulságos eset volt most nálam . Nem tudom , hogy találkoztatok-e már ilyen hibával de bele lehet csúszni a cerkába könnyen . Szóval adott egy Astra H Z19DT motorral , 1 éve kb 50.000 km-rel ezelőtt cseréltek rajta turbót . Egy vadonatúj Garrett került rá . Az autónak kifejezetten gondos gazdája van oljacsere 8-10 ezer km-ként minőségi olajjal . Pár hete jelezte , hogy szerinte valami nem fasza mintha gyengült volna a kocsi meg mintha hangja lenne a turbinának .Kicsit kételkedtem a dologban azért ettől többet kellene elmennie egy új turbinának . Szét lett bontva a kocsi a turbina tengely lóg minden irányba elég becsülettel . Első amit megnéztem a blokkban lévő áteresz csavar szűrője nincs-e eldugulva . Már nem is volt benne szűrő az olajzócső is tiszta . A turbinát elvitettem a szakemberhez neki az volt az álláspontja , hogy olyan mintha nem kapna olajat megfelelően a turbó . Hoztak megint egy új turbót azzal az infóval , hogy nézzem meg az áteresz csavart amin ugye már túl voltam . Viszont amit a turbóhoz a Garrett ad áteresz csavart már bajos . A csavarban lévő keresztfurat kicsit mélyen van . Ha azzal a réz tömítőgyűrűvel van összerakva amit a szett tartalmaz akkor az olajzócső pereme pont rátakar a keresztfuratra . Ezt sajnos az előző szerelő nem vette észre .