Keresés

Részletes keresés

Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.01.05 -2 1 162193

Jellemzően nem könnyű olvasmányok a könyvei, de érdemes néha kézbevenni őket. 

 

Az emberi psziché sajnos nem túl bonyolult dolog. Aki manipulalni akarja a tanulatlan, ostoba, tájékozatlan, írigy, tehetségtelen, ám a gyülőlködésre igen fogékony tömegeket, annak sajnos nincs nehéz dolga... A recept mindig ugyanaz, nem változott a történelmünk folyamán,  csak legfeljebb másképpen megfogalmazva írták-írják le újra és újra.

 

A témáról Spiró Feleségverseny című könyvére asszociáltam...  Kicsit továbbgondolva ... látva a jelent, s elképzelve a holnapot...

Előzmény: pákosztos cica (162192)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.01.05 -8 3 162192

Ezen az idézeten gondolkodtam.. hogy mennyire igaz.

Umberto Eco ma lenne 91 éves:

„Ha nincs ellenség, mivel biztassuk a népet? Valaki azt mondta, hogy a patriotizmus a csőcselék utolsó mentsvára: akinek nincsenek erkölcsi elvei, az többnyire valami zászlóba burkolózik, a korcsok pedig mindig a fajuk tisztaságára hivatkoznak. Aki nincstelen, az végső soron a nemzeti hovatartozásból merít magának erőt. A hovatartozás-érzés viszont a gyűlöletből fakad. Annak a gyűlöletéből, aki máshová tartozik. A gyűlölet ápolandó polgári érzemény. Az ellenség a népek barátja. Mindig kell valaki, akit gyűlölhet az ember, hogy magyarázatot leljen a saját nyomorúságára.”

(A prágai temető)

Káli. Creative Commons License 2024.01.04 0 3 162191

Amikor a szakrendelő levált az állami rendszerről, és önkormányzati fennhatóság alatt működött tovább, szerintem ez adott egy löketett, hogy jól működjön. De ez csak az én véleményem!

A kórházi ellátás az már más kategória! 

 

A fiatal orvosoké a jövő, mert friss tudással rendelkeznek és agilisek! Na és röghöz kötöttek! :)

 

De az idősebb orvosokat sem írnám le, mert néha a tapasztalat felülírja a friss tudást!

 

 

 

Előzmény: tadadadaaaam (162187)


missSissi Creative Commons License 2024.01.04 -2 1 162190

Lehet,hogy volt vezetőváltás. Nagyonnagyon nem mindegy, hogy ki vezet egy-egy intézményt, ő mennyire motivált,és mennyire motivál másokat,keresi a megoldásokat és jobbító szándéka van. 

Azt tudjuk,az egészségügy vezetőségében a hierarchiának nagy a jelentősége. Tehát nem biztos,hogy azért lesz vezető,mert ért is hozzá.

Előzmény: tadadadaaaam (162187)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.01.04 -5 2 162189

Na jönnek a "nehogymárvmipozitivumról essen szó minuszolók", mert az nem illik az ő valóságképükbe..

tadadadaaaam Creative Commons License 2024.01.04 -6 2 162188

Kórházban szerencsére mostanság nem igazán jártam/jártunk..

Azt viszont tudom, hogy ismerősök közül, akiket műtöttek, sokan fizetősben csináltatták a csípő/egyéb protézisüket. Más műtétet viszont pl államiban..szemműtét meg hasonlók..

Valószínűleg sebészekből van a legnagyobb hiány, utána meg ápoló személyzetből...nyilván  nem magyar specifikus a jelenség..és nem is politika függő...nagyon nem. (akár tetsz akár nem, a jelenség globális)

Azt is tudom, hogy pl volt aki  az onko-team létezését is megkérdőjelezte én meg rákbeteg ismerősről tudom, hogy onko-team rakta össze a kezelési tervét, ergo létezik és működik..és nem csak valami legenda.

Az ember mindig mindenféle horror sztorival meg elfogultsággal, előítéletekkel megy orvoshoz.. én most leírtam, hogy több ponton is pozitív irányba lepődtem meg..ennyi. 

(a laborok valóban flottul működnek pl)

Kórházi fertőzés téma sem újkeletű..max nagyobb figyelmet kap/kapott -pláne covid óta.. mondhatni jobban figyelik és belekerül a számokba...apósom 2012-ben szívbetegen egy ilyen fertőzésben halt meg belgyógyon, az adta az utsó löketet neki..69 éves volt..csak akkor ez nem így került bele a statisztikába, hanem szívelégtelenségként..ahogyan én 2005-ben első szülésemkor egy nagyon csúnya húgyuti fertőzést szedtem össze, amivel még jól le is kiabált mindenki előtt a tiszt. főorvos....aztán egy nővérke hitt nekem és így lett antibiotikumom az egyre súlyosbodó tüneteimre...na az ilyen idős kiabáló kiahénnem jobbantudom a szülő nőnél, hogy mit érez főorvosoktól mentsen az isten..ezért is vagyok nagyon fiatal orvos párti, akik még nem égtek ki a szakmájukban..és akik jobban utána is mennek dolgoknak és jobban is érdekli őket még az egész..de ez a sztori is régebbről indul, anyám 80-as évekbeli prof dr háziorvosától, akinél gyatrább orvost nem sokat láttam életemben..

 

Előzmény: mustármaggombolyító (162186)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.01.04 -6 1 162187

Hát, nem tudom, mitől lett jó/jobb, de azt tudom, hogy régen azért nagyon vegyes érzelmekkel ment az ember sztk rendelésre../én személy szt utáltam..és nem is mentem, amennyire lehetett.

Az meg pláne hab a tortán, hogy két helyen is holnapra adnak időpontot, azért ez sem mindig volt így...

Nem tudom, mit hogyan szerveztek át/mi történt pontosan, de jó irányba mozdult el a dolog..

És üdítő volt egy fiatal orvosnőt látni, mert alapból nem ez volt a jellemző..hanem jó sok öreg dokika, de őt megláttam, először azt hittem, micsoda fiatal asszisztens..oszt ő volt a doki:-)))

 

 

Most már csak kardiológia kérdésben kell majd lépéseket tennem:-) 

 

A hallásod kapcsán meg igazából azt tudom mondani, hogy idő kell a gyógyuláshoz, adj időt magadnak..jobbulást! Ez is érdekes amúgy, anyukámnál is volt amúgy hallásvesztés és megijedtem, hogy vmi fülinfarktusa volt......hát nem, ez is egy tünet..Nagyon -nagyon sok embertől hallom most a covidot... ez az igazi nyájimmunitás asszem, ami most alakul..

 

Előzmény: Káli. (162185)
mustármaggombolyító Creative Commons License 2024.01.04 -4 4 162186

Jónéhány bajom lévén, gyakran kényszerülök egészségügyi ellátás igénybevételére. Ezért is érdekel a hazai állami eü. rendszer működése. Beírásod kapcsán megnéztem mi a helyzet kerületünkben a szakorvoshoz jutás esélyeit illetően. Nos –  a mai napon regisztrálva – diabetológiára február 16. az első nap, amikor mehetnék, azaz másfél hónap, kardiológiára február 7., ez csak bő egy hónap, urológiára január 30., reumatológiára, szemészetre január 22-23., fül-, orr-, gégészhez már január 9-én, ideggyógyászhoz akár holnap mehetnék. A laborba január 17-én juthatnék be.

 

Ki-ki döntse el, hogy ezek a terminusok megfelelőek, avagy sem. Ami az időpontok érvényesülését illeti, nagy csúszások esetenként előfordulnak, de általában 10-15 perccel az időpont után be lehet jutni az orvoshoz. A legnagyobb pontosságot a labornál tapasztaltam, abban a tekintetben is, hogy a lelet a vizsgálat napján délután elérhető.

 

Az ilyesféle rendelőintézeti ambuláns ellátás a hazai orvoslás egy kis szegmense. Merőben más a helyzet, ha valaki műtéti előkészítő vizsgálatra, vagy műtétre szorul. Egyik ismerősöm (G. J.) térdproblémákkal küszködik 2023. áprilisban 2024. január 8.-ra kapott időpontot alapos (Rtg, ct, stb.) vizsgálatra, a műtéti előjegyzése 2025-re szól! Addig járókerettel közlekedik és szenved. No, ez már túl van az eü. rendszer normális működésén Bizonyára többeteknek van ilyen helyzetben lévő ismerőse. S ha ehhez még hozzávesszük, mondjuk a kórházi fertőzések veszélyét, a helyenkénti nagymértékű orvos- és nővérhiányt, egyes osztályok átmeneti bezárását, egyes kórházak  (pl. a budapesti Szent János kórház) lerobbant állapotát, az elavult diagnosztikát, a mentőszolgálat helyzetét, akkor nem tudom, hogy a magyar egészségügyet lehet-e normálisan működőnek tekinteni.

Előzmény: tadadadaaaam (162178)
Káli. Creative Commons License 2024.01.04 0 0 162185

Na, ennek örülök! :)

A szeptemberi nekem nagyon odatett, mind a két fülem elvesztette a funkcióját! Decemberre helyrejött, majd jött a karácsonyi, ami még mindig tart!

Depresszió nincs, de hosszabbnak érzem a javulást!

Szerencsés vagy, mert nagyon jó a lakhely szerinti szakrendelésetek! A fővárosban szinte a legjobb!

 

 

Előzmény: tadadadaaaam (162183)
ValamiV2 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 162184

Elméletileg van e-beutaló is, legalábbis én olyat kaptam a gyerekekkel, olyan, mint a felhőbe fellőtt recept, és akkor nem kell ezért orvosi váróban üldögélni.

Előzmény: Képvilágosító (162181)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.01.04 0 0 162183

jah igen:-))

fokozatosan, recsegett ropogott csomót a fülem, aztán elmúlt a dugulás:-))

Előzmény: Káli. (162182)
Káli. Creative Commons License 2024.01.04 0 0 162182

Visszatért már a hallásod? 

 

 

Előzmény: tadadadaaaam (162180)
Képvilágosító Creative Commons License 2024.01.04 0 0 162181

Hmmm... nem ennyire szép a kép, sajnos.

Nekem áprilisra (!) adtak időpontot dietetikára :-(

Addig persze lejár a házi orvosi beutalóm, újat kell hozzá kérni, mert a rendszerük nem kezeli az ilyen esetet.

Ehhez persze újra időpontot kell kérni a háziorvoshoz és  majd be kell ülni a sok taknyos-náthás-krehácsoló ember közé a váróban, mert  az időpont nálunk "erősen tájékoztató jellegfű".

És most finoman fogalmaztam.

Örülök annak, ha vannak kivételek, szerencsére nálunk is van olyan szakrendelés, ahová be lehet ülni és gyakorlatilag aznap sorra kerülsz. De a labor nem ilyen és a dietetika sem.

 

 

Előzmény: tadadadaaaam (162178)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.01.04 -2 0 162180

Akkor én vagyok ilyen szerencsés..

Az állami fül-orr gégészettel amúgy nekünk sem volt túl pozitív tapasztalatunk...többször voltunk ott, majd elmentünk magánba súlyos tízezrekért...ugyanazt mondta kb, illetve alaposabban megvizsgálta (több eszközzel) és talált egy okot lányom fülproblémájára, ennyivel lettünk beljebb..

Kezelés, semmiben sem módosult az előzőekhez képest..

Orrsövényferdüléssel meg majd akkor műttetjük, ha tényleg állandósul a gond..addig nem. Úh beljebb is vagyunk meg nem is.. Ha nem megyünk el magánba, majdnemhogy ugyanaz a végeredmény-max mi megnyugodtunk, hogy ezt a plusz kört is lefutottuk.

Én most nem tudok rosszat mondani, majd a holnapi vizsgálatot meglátom..

Előzmény: missSissi (162179)
missSissi Creative Commons License 2024.01.04 0 2 162179

Időpontot kérek fül-orr-gégészetre,következő hétre van is. Hiába a sorszám,meg időpont,várunk,de belefér. Gyerek állandó orrdugulással. Doki durva,mint a lópokróc, kioktató,annyira,hogy mikor kijöttünk,gyerek zokog. 

Egy hónap múlva kontroll. Másik orvoshoz, erősen túl a nyugdíjkorhatáron. Miért hozzá,kérdi. Mondom, az előző viselkedése hagy némi kívánnivalót,asszisztens bőszen helyesel a fejével, ő minden héten tapasztalja ezt. Míg az előző azt mondja, több hónapig kell az orrspray, ez azt,hogy abbahagyhatjuk.

Még abban a kórházban is látom a hibákat, ahol kezelik,évek óta figyelnek rá. Annak köszönhető,hogy tavasszal olyan állapotba került,amilyenbe. 

Örülök,hogy neked jó a tapasztalatod, maradjon is így :-* ne szívjon mindenki. 

Előzmény: tadadadaaaam (162178)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.01.04 -2 2 162178

Min gondolkodtam....szar magyar EÜ-n...

 

Karácsony után telefonálok rákszűrés végett, 12.27-én...asszondja, hogy holnap menjek...mondom nem alkalmas, ok, akkor január elején...ok..időpont letudva.

Ma megyek, időpontra, kb 15 perc volt a csúszás, nem utsó sorban, mert én is késtem vagy 5-10 percet. Várakozási idő kb 10 perc se volt.

Asszisztens holt kedves, udvarias, majdnem jókedélyű...(régről megszokott kioktató, letoló, lenéző és bunkó modornak nyoma se volt, pedig már készültem lelkileg egy kis lecseszésre-de nem volt)...

Idős doki helyett fiatal húszas dokinő fogadott....minden vizsgálatot is megcsinált, még UH is volt.

Kérdi EEST van-e, mondom igen, asszondja, na akkor ott meg is nézhetem a leletet..

Asszisztens kiadja a papírokat, csevegünk, kérdi, mammográfián mikor volt....hát..mondom soha....na, hát akkor írja is a beutalót, természetesen nem kényszer és nem kötelező, de erősen ajánlja...

Elköszön, kedves volt végig mindenki...

TB alapon...nuku hálapénz.

 

Mammográfiát felhívom, időpont HOLNAPRA! reggel mehetek is. Lelkileg már fel voltam készülve, hogy kb 2-3 hónap lesz...TB alapon szintúgy...

 

Na akkor most elgondolkodtam, hogy én vagyok ilyen szerencsés, vagy csak szimplán tényleg ilyen simán megy minden...eddig.

Jah, hogy szar magyar EÜ..na igen..eddig milyen "szarul" flott minden...

 

 

suta3 Creative Commons License 2024.01.03 -1 2 162177


A téma igen érdekes, főleg akkor, ha az összeesküvés-elméleteket is megismerjük. Persze a lejáratott egyetemi kutatók és virológusok véleménye nem számít, hiszen hiteltelenek. De nem is merészkednék messzebb, így is akadnak bőven rossz dolgok mindenki életében.

tadadadaaaam Creative Commons License 2024.01.03 0 0 162176

Nekem mindegyik covid első és igazi tünete a szag- és ízlés elvesztése volt...ami aztán 3-6 nap múlva fokozatosan vissza is tért. Mostaninál se volt másképp.

Szorongást nem magamon tapasztalom első sorban...

Előzmény: Hemü (162175)
Hemü Creative Commons License 2024.01.03 -1 0 162175

Érdekes, a szorongást még nem tapasztaltam. Viszont négy éve nincs szaglásom. Én vagyok a Sugárban a parfümös lányok réme. :-)

Előzmény: tadadadaaaam (162174)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.01.03 0 1 162174

kezdek érteni biz. dolgokat...

 

https://index.hu/techtud/2024/01/03/koronavirus-jarvany-szorongas-covid19-megfazas/?fbclid=IwAR33UzkACNxlKUK9oi7ohZ2vtBGm5z4pvV1Pge_xFgeWwRcZrqQ2MdyWiPk

a leggyakoribb az orrfolyás  (31,1 százalékkal) és a köhögés (22,9 százalékkal), de gyakran tapasztalhatnak a megbetegedettek fejfájást (20,1 százalék), ezeket a tüneteket követi a  gyengeség vagy fáradtság (19,6 százalék), az  izomfájdalom (15,8 százalék),  torokfájás (13,2 százalék), valamint megjelentek az  alvási problémák (10,8 százalék) és aggodalom vagy szorongás (10,5 százalék). 

szuri kata Creative Commons License 2024.01.01 0 0 162173

holnaptól meló, beindul a mókuskerék 11 nap után

még belegondolni is.. rossz.

Törölt nick Creative Commons License 2023.12.30 0 0 162172

Merengek egy témáról......

.

Nagyon vonzódom a Plátói kapcsolathoz, és annak kiteljesedéséhez.

.

Hogy értem ezt?

.

Amíg a köznyelvben a be nem teljesült, szexualitás nélküli szerelmeket nevezzük plátóinak, eredetileg jóval gazdagabb jelentéskörrel rendelkezik.
.
FORRÁS: Platón "A lakoma" című műve
.
Keresem a testiség nélküli, de ettől még érzelmekben, élményekben gazdag vonzalomat.
Olyan alkat vagyok, aki ismeri azt: hogy szex nékül is lehetséges a szerelem, a lélek így is termékennyé válhat.

.

A fizikai szex nálam rendben van, gyakorlatilag naponta van benne részem a párommal, de a lelki kapcsolódás az hiányzik.

tuktikka Creative Commons License 2023.12.26 0 2 162171

Ma már azt hiszem 1 perccel hosszabb a nappal mint tegnap volt.

És süt a nap :)

Előzmény: tadadadaaaam (162170)
tadadadaaaam Creative Commons License 2023.12.25 0 1 162170

témába vág és hazai lelet:

https://www.mithras.hu/

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mithr%C3%A1sz-szent%C3%A9ly_(Fert%C5%91r%C3%A1kos)

 

Mithrász-szentély[1] vagy Mithrász-barlang[2] (latinulMithraeumGyőr-Moson-Sopron vármegyében található római kori emlék, Mithrász isten kultuszához köthető misztériumvallás egykori szertartási helye. A Fertő–Hanság Nemzeti Park, illetve az UNESCO világörökségi listára felvett Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj területén található, védőépülettel fedett szakrális építmény ritkaságnak számít, mivel Magyarország területén mindössze négy helyszínen ismerünk ilyet: itt, SzombathelyenAquincumban (ott viszont négyet) és Sárkeszin.

 

és ez hogy jön karácsonyhoz...

 

hát így:

 

Mithras, Mitra néven az ind hitregékben a felkelő nap istene, később Mithra névalakban a perzsa vallásban egyre jobban előtérbe kerül, s a világosság istene, a perzsa vallás megváltója lett, aki a jóság és az igazság küzdelmében a diadalmas vezér szerepét játssza.

A mítoszok szerint december 25-én született;[1] egyes történetek szerint egy szűztől,[2] más történetek szerint egy sziklából.[3] Később – a kereszténység államvallássá válásakor – ünnepének ellensúlyozására Jézus születését tették dec. 25-re.[4][5][6]

Nagy mesternek tartották, ő volt a bölcsesség, az igazság és a hit.[forrás?] Funkciója miatt megváltónak is tekintették.[7]

Perzsiából Babilonba, onnan Kis-Ázsiába, majd az 1. században Rómába került, s a Római Birodalom egyik legnépszerűbb istenévé lett egészen az 5. századigCommodus császár uralkodásának idején kultuszát már államilag támogatták. A 3. században szerepe egyre jelentősebbé vált, a Sol Invictus napistennel (magyarul: „A legyőzhetetlen Nap”) összeolvadva az egyik legfontosabb állami kultusszá vált Aurelianus császár idejére. 307-ben, a keresztényüldöző Diocletianus idején a birodalom fő védelmező istenévé nyilvánították. Hivatalos kultusza még a kereszténynek tartott I. Constantinus császár alatt is megőrizte befolyását, de innentől kezdve hanyatlásnak indult.[8]

Előzmény: tadadadaaaam (162169)
tadadadaaaam Creative Commons License 2023.12.25 0 2 162169

Az egész témakörnek, nem csak a szónak érdemes utánaolvasni/ tube vidiket nézegetni és nagyon meglepő mód az ókorban fogjuk találni magunkat Szaturnáliák és Mythras ünnep körében...

Ja meg a fény győzelme a setétség felett= téli napforduló témában..mint mindennek az eredete a napimádat..

 

Előzmény: tuktikka (162162)
Csalitszeráf Creative Commons License 2023.12.25 0 0 162168

Lehetséges. Közben -- bubinak is mondom -- rákerestem, és már tudom is, hogy mit jelent. :) Vicces, hogy a pogány ünnep neve maradt meg. :)

Előzmény: tuktikka (162166)
piszkos buborék Creative Commons License 2023.12.25 0 0 162167
Előzmény: Csalitszeráf (162165)
tuktikka Creative Commons License 2023.12.25 0 0 162166

Nyilván engem olvastál, én irtam be, de nagyon lehurrogtak, és nem erőltettem.

Csak most az éjféli miséken emlegették nagyon Jézust, az hozta ki megint belőlem.

Előzmény: Csalitszeráf (162165)
Csalitszeráf Creative Commons License 2023.12.25 0 0 162165

Egyszer már olvastam róla, nem egy szláv szó vagy valami ilyesmi?

Előzmény: tuktikka (162162)
Csalitszeráf Creative Commons License 2023.12.25 0 0 162164

Minden eset egyedi lenne, az elbírálást végző etikai bizottságnak kéne alaposan kivizsgálnia a kérést, és ha ők elfogadják a pislogást kommunikációnak, akkor akár így is, igen.

Előzmény: tuktikka (162163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!