Keresés

Részletes keresés

olahtamas Creative Commons License 2023.01.14 0 2 76181
jzp2107 Creative Commons License 2023.01.13 -1 3 76180

mi most nem téged zrikálunk ám hogy tűrted ami történt!


csak felkészülünk a jövőre mikor velünk esik meg hasonló

ha tudja az ember mihez van joga, akkor úgy áll hozzá

én nagyon szívesen megmutatom a hátizsákom hogy nicns benne agancs, a boltban is megmutatom hogy nem loptam ki semmit -bár bevallom rosszulesik a feltételezés dehát ha én boltos lennék és egyszer lopna tőlem valaki ugyanezt tenném

 

nade ahogy Tavaszi Széll is írta, önmagában az hogy te túrázol és eléjük tévedsz mert nem szóltak, hát nehogymár

 

 

lövöldözős vadászatba egyszer tévedtem cserháti OKT-n HEV féle módon, nem örültek de integettek hogy spuri a hátuk mögött. spuriztunk engedelmesen :-)

meg egyszer volt valahol Táborfalva körül a zöldön egy kihúzott szalag keresztben hogy vadászat

rohadtul szerettem volna elérni a vonatom így kerülhettem, és morogtam magamban hogy se dátum nincs rajta (lehet hogy előző hónapról maradt ott) se kerülőút ajánlása, dehát megoldottam

 

de nagyon sokszor volt olyan is amikor lefékezett mellettünk egy terepjáró, merről hova, hol alszunk erre figyeljünk arra figyeljünk, volt hogy sárgabarackot is kaptunk pl. és ment mindenki a dolgára
ez a jellemzőbb, nem a kötekedő fegyveres

 

legutóbb vasfüggönyön kérdezett meg két nem egyenruhás ember hogy találkoztam-e valakivel -nem mutatkoztak be, nem tudom kik voltak, igazoltatás nem volt (egyébként határ mellett ha elkérik, egyáltalán nem csodálkozom és természetesen odaadom egy rendőr/határőrnek akkor is ha csak túrázom és más bűnöm nincs, direkt vittem személyit is az osztrák kollegák kedvéért (bár tkp. végig honi területen maradtam) mert amúgy csak jogsi szokott nálam lenni

juteszembe vasfüggönyön is volt fácánvadászat 2 éve, osztrák oldalon lövöldöztek de mindenfelé :-)
megálltam, megvártam a tűzszünetet, kérdőn néztem aztán az intésre spuri, az már egyszer bejött :-)

 

itt is igaz az adjon meg a fogadjisten...

ha normálisak, én is együttműködő vagyok maximálisan

Előzmény: hadidoki (76173)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2023.01.13 -2 3 76179

Igazoltatás egy alkalommal történt, még hazánk schengeni csatlakozása előtt osztrák határőrök igazoltattak Írott-kőnél.

Vadászok: voltak jó tapasztalataim, de volt egy nagyon rossz is az Alföldi Kéktúra Petróczi iskola és Kunfehértó közötti szakaszán, 2015 év elején. Erről anno itt a fórumon is beszámoltam.

 

"A János-teleki-erdőben távoli fegyverdörgés zaja riasztott néhányszor, majd kb. negyedóra múlva japán gyártmányú pick-up blokkolt le mellettem, öt fegyveres pattant ki belőle, és a Fő Vadász (a fővadász?) rákérdezett arra, hogy mit keresek én itt? Köszöntem, bemutatkoztam, és rámutatva a 10 méterre lévő legközelebbi jelzésre azt válaszoltam, hogy kéktúrázok. Érezhetően az outdoor mozgásformáknak nem voltak nagy barátai, mert ingerülten közölték velem, hogy aznap már edzésüket végző tájékozódási futók is megzavarták a szabadidős tevékenységüket, mely "edzi a testet és jókedvet ád". Midőn rákérdeztem, hogy mára befejezték-e már ezt a tevékenységet, és tovább mehetek-e, a platón fekvő két böhöm nagy vaddisznóra mutatva közölte velem, hogy igen. …

Udvariasan, de határozottan elnézést kértem, ha megzavartam őket. Hasonló gesztust nem vártam tőlük, de azt sem, hogy a képembe vágják, hogy igen, zavarom őket. Pedig ez történt. A vadászatot befejezték, már hazaindultak, de a puszta jelenlétem az erdőben így is zavarta őket. Kis ízelítő abból, amit a sok-sok tilos terület kapcsán érezhettek sok évtizede a természetjáró elődök. Aztán mindannyian vizelni kezdtek. Nem az elődök, hanem a vadászok. Hogy ez territoriális viselkedés, esetleg valamilyen más non-verbális kommunikáció, vagy a hólyag szinkronban ürülése volt, azt nem tudom. De azt tudom, hogy régen kezeltek ilyen undorral vegyes dühvel – gyűlölettel. És azt is tudom, hogy a másfél literes ásványvizes palackkal, mint legveszélyesebb fegyveremmel felszerelkezve, régen becsültem meg ennyire a törékeny jogállamot."

Előzmény: hadidoki (76173)
hadidoki Creative Commons License 2023.01.13 -1 1 76178

olahtamas, HEV, Smith W.!

 

Köszönöm a válaszokat, azért látom, más is került már hasonló helyzetbe. Mondjuk határsávban igazoltattak már máskor is, de azok rendőrök voltak, az megszokott dolog.

Így direkt erdészek részéről ez a Szád-vár melletti eset volt az első, s bár kulturáltak, udvariasak voltak, nem sok választást hagytak.

Mondjuk eleve nem a legjobban sikerült napom volt: egész nap borongós idő volt, reggel még esett is az eső, aztán csak a bokroktól voltam vizes, végül nem folyt a forrás, amiből éjszakára vettem volna vizet... végén még le is zavartak a hegyről. Szóval volt egy kis bosszankodás, de az állomás féltetője alatt eltöltött éjszaka alatt lehiggadtam, s reggelre napfényes idő fogadott.

 

Így visszanézve már inkább emlékezetes kalandnak mondanám! :)

 

http://feltser1.x3.hu/EGYEB/indexE.html
Északi Zöld mentén > Tornanádaska - Bánréve 2019-09-25

nagypapi Creative Commons License 2023.01.13 -1 1 76177

Azért a hóvirágszedéssel óvatosan, abból egyetlen szálat sem szabad szedni, védett.

Előzmény: HEV (76175)
Smith W. Creative Commons License 2023.01.13 0 2 76176

Egyszer sem igazoltattak, lehet épp elkerültem minden hivatalos személyt, pedig mászkáltam már mindenféle határsávban is. Nagyon ritkán fordult elő az is, hogy természetvédelmi őrrel/erdésszel találkozzak, legalábbis gyalogosan. Én úgy vettem észre, hogy általában mindig kocsival jönnek-mennek.

Vadőrrel találkoztam már az AK-n, sátorverés után. Nagyon rendes volt, elmondta, hogy merre és meddig fognak vadászni, nem volt semmi probléma.

 

Szóval nyilván előfordulhatnak ilyen problémás esetek, de azért talán elmondható, hogy ezek nem tipikusak. Nyilván nem kellemes megélni ezeket a helyzeteket, de összességében még mindig kicsi az esély, hogy ilyesmibe fussunk bele.

HEV Creative Commons License 2023.01.13 -1 2 76175

Igazoltatás többször is az AK-n, nem erdész rendőr/katona páros.  

Vadászatba ütközés volt, terelő utat javasoltak ami kicsit hosszabb de gondot nem okozott, hajtóvadászatba is bele futottunk, nagyrészt német vadászok sora, de teljesen véletlenül mögöttük vezetett el az utunk, tehát csak akkor lett volna veszély ha a disznó visszalő. Integettek, hogy haladjunk addig leállt a hajtás és a lövés is. 

 

Hivatásos erdész és vadász is igazoltathat de a hobbi vadász nem!  Természetvédelmi őr is jogosult, ez főleg a Bükkben gyakori, de Somogyban is előfordul az őrzött rétisas fészkek környékén.

 

Hátizsákba is bele nézhet, pld. őz agancs bőven belefér, valamint a maximálisan szedhető 2 kg erdei akármi, hóvirág, medvehagyma stb. vagy pld. az erdőtörvény szerint a balta feje nem haladhatja meg a 500g-os tömeget.

 

Magán erdőnél, amiből bizony jó sok van mindenféle egyéb tiltás is lehet!

 

A Bakony és a Vértes sok honvédségi lőteret is 'rejt' ezek biztonsági területe is lehet tilos és igazoltatásra okot adó terület.

Előzmény: olahtamas (76174)
olahtamas Creative Commons License 2023.01.13 -1 1 76174

Igazoltatás csak a határsávban, de az többször is, igaz nem vadászok által.

Vadászokkal volt már sok afférunk. Ha tudtuk, eleget tettünk a kérésüknek, kisebb várakozások kerülők és út módosítások előfordultak.

De volt, hogy pl. egy külföldi vadásszal lökdösődésig fajult a helyzet, mert nem tudta megértetni a túratársunk vele, hogy x idő múlva megy az utolsó buszunk.

Előzmény: hadidoki (76173)
hadidoki Creative Commons License 2023.01.13 -2 1 76173

"Zárójelben: mocskosul meglepne, ha ezek megtörténtek volna."  - valóban nem történtek meg.

 

Viszont lenne egy kérdésem: ki volt már közületek hasonló szituációban? (igazoltatás erdőben, határozott fellépés, erdészeti egyenruha, egyedül 2 fővel szemben, stb.) Mert elméletben igazat adok a leírtaknak, de ott, akkor, azért sok mindent másként érez az ember.

 

Előzmény: Tavaszi Széll (76172)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2023.01.13 -2 1 76172

Megelőztél. Ugyanezeket a gondolatokat fogalmaztam meg. Íme. :)

 

A belinkelt szöveg szerint „Ami az igazoltatást illeti, ezt a rendészeti feladatokat ellátó személy csak akkor teheti meg, ha a törvényben meghatározott feladataival összefüggő jogellenes cselekmény vagy szabálysértés elkövetésével gyanúsítható egyén személyazonosságát akarja megállapítani.

 

Joghoz nem (sem) értő emberként kérdezem a hozzáértőktől: egy hátizsákos turista (hadidoki) igazoltatása mennyiben szolgálja egy hivatásos vadász esetében a törvényben meghatározott feladataival összefüggő jogellenes cselekmény vagy szabálysértés elkövetésével gyanúsítható egyén személyazonosságának a megállapítását? Vagy ez nem több, mint aránytalan erőfitogtatás a – ki nem táblázott – vadászatot megzavaró személlyel szemben, különösen ennek ismeretében: „Egyedül állok két vadásszal az elhagyott erdőben akik azzal kezdik, hogy mit keresek én itt, igazoljam magam. Lefényképezik a személyimet, rögzítenek minden adatot és figyelmeztetnek, hogy ha nem fogadom meg utasításaikat alaposan megbírságolnak.” Ebben az esetben nem lett volna elegendő felhívni a turista figyelmét arra, hogy vadászat zajlik a területen?

 

Az alábbiakról pedig már ne is beszéljünk. Persze ha ezek megtörtént hadidoki igazoltatásakor, akkor ismeretlenül is elnézést kérek az érintettektől.

„Az intézkedés megkezdése előtt pedig – ha annak eredményességét veszélyezteti, akkor azt követően – köteles nevét, rendészeti feladatokat ellátó szervhez tartozását, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni.”

„Fontos garanciális szabály, hogy a rendészeti feladatokat ellátó személy köteles az intézkedés alá vont személyt tájékoztatni a törvény szerinti panasz lehetőségéről és az előterjesztésre nyitva álló határidőről.”

Zárójelben: mocskosul meglepne, ha ezek megtörténtek volna.

Előzmény: jzp2107 (76171)
jzp2107 Creative Commons License 2023.01.13 -1 3 76171

két fontos részt azért idemásolnék:

"jogellenes cselekmény vagy szabálysértés elkövetésével gyanúsítható egyén"

 

az hogy egységsugarú turista belesétál egy nem megfelelően kitáblázott vadászatba szerintem nem jogellenes cselekmény

 

persze ha szerinte az, nincs mit tenni oda kell adni az igazolványt, de:

 

"Az intézkedés megkezdése előtt pedig – ha annak eredményességét veszélyezteti, akkor azt követően – köteles nevét, rendészeti feladatokat ellátó szervhez tartozását, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni."

 

 

én nagyon szeretném ha az összes fatolvaj kedve el lenne véve a fatolvajlástól (ha már itt tartunk azt is hogy ne legyen több tarvágás főleg ne term. védelmi területen)

viszont marhára nem szeretném ha néhány puskás ember ok nélkül vegzálná ezentúl a turistákat csak mert megteheti

 

őket meg a panasztételi lehetőség tarthatja vissza ettől, talán

 

(például nem látom megemlítve hogy az igazolványról fotómásolatot készíthet)

 

Előzmény: hadidoki (76169)
pozo Creative Commons License 2023.01.13 -1 1 76170

Új turistaházat adtak át Vas megyében

 

8 szobás, 16 férőhelyes, megújuló energiát is használó szálláshellyel gyarapodott a Farkas-erdő közepén található Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központ.

hadidoki Creative Commons License 2023.01.12 0 1 76169

Köszi a cikket, éppen aktuális! Valahogy így gondolom én is, kihangsúlyozva, hogy a szabályokon és a törvényességen túl egy adott szituációban, terepen, stb. az ember nem feltétlen "kötözködik". Ahogy a közmondás mondja: Jobb a békesség!   

Előzmény: olahtamas (76168)
olahtamas Creative Commons License 2023.01.12 -1 1 76168
Előzmény: hadidoki (76161)
annyi baj legyen Creative Commons License 2023.01.11 0 1 76167

A statisztika kb 1900 füzetig van meg, azóta már még négyszáz teljesítő adatait kaptam meg, amiket hamarosan feldolgozok, de a Lokohoz még most is érkeznek be a füzetek.

Előzmény: KFeri_2+4 (76166)
KFeri_2+4 Creative Commons License 2023.01.09 -2 3 76166

Egy újabb csemege a heyjoe.hu oldalról: https://heyjoe.hu/eves_animacio.php Már csak az hiányzik belőle, hogy meg lehessen állítani egy adott dátumnál...

 

Valamikor év közben készült statisztika a 70 km 70 óra alatt mozgalomról is. Van belőle új (egész évre vonatkozó) verzió? (Sajnos nem találom a linket.)

jzp2107 Creative Commons License 2023.01.09 0 0 76165

a zsebtelenség elvileg csak mától működik
de lehet még olyan terminál ahol ki kell választani (a szállást)

Előzmény: AttHunter (76164)
AttHunter Creative Commons License 2023.01.09 -1 1 76164

Egy kicsit olyan dolgok ezek, mint a "nem kell a forgalmit és a jogosítványt magadnál tartani" január elsejétől.

Hétvégén igazoltattak a rend őrei és mondtam, hogy odaadom a személyim és próbáljuk ki működik-e az új rendszer.

Mondták rendben, ha van felesleges fél órám, akkor legyen.

Inkább odaadtam az összes papírt és három perc múlva indultam tovább.

De az év elején is így jártam a SZÉP kártyával. A szolgáltatóknál még meg kell adni, hogy melyik zsebből fizetek, mert a rendszerük nem tudja kezelni a "zsebtelenséget".

 

HEV Creative Commons License 2023.01.09 -1 2 76163

A szálláshelyeken is lemásolják a személyes okmányokat, és ez a gyakorlatban általában azt jelenti, hogy telefonnal lefotózzák és később küldik el a VIZA rendszerben.  A szállásadó sem tud felmutatni erről semmit, benne van a jogszabályban.

 

Előzmény: _ZE (76162)
_ZE Creative Commons License 2023.01.09 -1 3 76162

Személyes okmányokról _nem_ készíthetnek másolatot, csak az érintett hozzájárulásával, és _írásos_ tájékoztatásával arról, hogy mi az adatkezelés célja, időtartama, ki az adatkezelő, illetve hogyan érhető el az adatkezelő adatvédelmi tisztviselője (DPO-ja).
Az adatokat felírni/rögzíteni is csak jogszabályi kötelezettség alapján (ekkor meg kell tudniuk mondani, mely jogszabály alapján teszik ezt) vagy az érintett hozzájárulása alapján szabad, a fentebb leírt tájékoztatás természetesen ekkor is _előre_ kötelező.

Előzmény: olahtamas (76160)
hadidoki Creative Commons License 2023.01.09 -2 1 76161

Nyilván! Egy rendőrtől is lehet kérni, hogy mutassa a jelvényét, de nem hiszem, hogy pld. egy razzia alatt valaki ezt kérné. Persze meg van rá a jogunk, de én inkább némi bosszankodás mellett lesétáltam a hegyről. Jobb volt ez így!

 

Másnap a következő falu határában tényleg találtam kitáblázást a vadászatról, de én előző nap jó 20 km-rel hamarabb felmentem a hegyre, s ott még a turistaháznál sem volt figyelmeztetés. Így jártam!

Előzmény: olahtamas (76160)
olahtamas Creative Commons License 2023.01.09 -1 2 76160

Azért egy jelvényt+igazolványt feltétlenül kell tudjon mutatni!

Az igazolvány fényképezése az megint kényes ügy, de biztos vannak itt GDPR-ben jártasabb olvtársak is.

Előzmény: hadidoki (76159)
hadidoki Creative Commons License 2023.01.09 -1 2 76159

Én inkább nem kérdeztem, nagyon  természetvédelmi őröknek látszottak. :)

De pont erről beszélek, egészen másként van az kint a terepen mint bent egy monitor mögött. 

Előzmény: jzp2107 (76157)
HEV Creative Commons License 2023.01.09 -1 3 76158

"A hivatásos vadász – mint rendészeti feladatokat ellátó személy – a 2012. évi CXX tv. rendelkezései szerint feladatainak ellátása során az alábbi intézkedéseket teheti, illetve kényszerítő eszközöket alkalmazhatja, figyelemmel a 86/2012 (XII.28.) BM rendeletben foglaltakra is.

Intézkedések

– épület, létesítmény és egyéb vagyontárgy őrzése, jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozása,

– a tetten ért személy visszatartása,

– dolog – átvételi elismervény ellenében történő – ideiglenes elvétele

– igazoltatás,

– jármű feltartóztatása, ruházat, csomag, valamint jármű átvizsgálása."

Előzmény: jzp2107 (76157)
jzp2107 Creative Commons License 2023.01.09 -1 3 76157

én abban sem vagyok biztos hogy igazoltathat

már ha csak szimpla vadászok voltak, nem természetvédelmi őrök

Előzmény: hadidoki (76156)
hadidoki Creative Commons License 2023.01.08 -2 1 76156

"Attól, hogy van nála fegyver, még nem erősebb!" 

Ebben teljesen igazad. Sőt az én vadászaimnál igazából nem is volt fegyver. Persze, nyilván nem lőttek volna le, még ha lett is volna. Még udvariasak is voltak, de...

...most nézzük életszerűen a helyzetet: Egyedül állok két vadásszal az elhagyott erdőben akik azzal kezdik, hogy mit keresek én itt, igazoljam magam. Lefényképezik a személyimet, rögzítenek minden adatot és figyelmeztetnek, hogy ha nem fogadom meg utasításaikat alaposan megbírságolnak. Nem gondolom, hogy besz@ri lennék, de valahogy nem sok kedvem volt vitába szállni velük. Még a hegy lábánál, az erdő szélén sem volt kedvem sátrat verni, ezért döntöttem a v.áll. mellett. Végül is reggel megoldottam a helyzetet (amint említettem is), és még két napot túráztam az általam kedvelt sátorozós formában, de a szám íze picit keserű volt az egész túrán.

 

Persze a másik oldal is igaz: Egy régi vértesi túrámon futottam össze kora este egy vadászat szervezővel. Szerencsére kifelé mentem már az érintett területről. Ő mondta, hogy menjek minél messzebb, mert a vendég vadászok legtöbbje estére annyira részeg lesz a magaslesen, hogy mindenre lőni fog ami mozog (tisztelet a kivételnek!). Szóval nekik sem könnyű, a vadászok sem egyformák!       

 

Előzmény: olahtamas (76151)
KFeri_2+4 Creative Commons License 2023.01.08 -1 2 76155

Ma is tanultam valamit! Ezt a vadászati térkép funkciót nem ismertem. Sajnos most ez sem segített volna rajtam, mert csak péntek este dőlt el, hogy megyek túrázni, akkor pedig már késő lett volna telefonálni, de ettől függetlenül ez egy nagyon hasznos információ.

Az az érdekes, hogy ezen a területen a K pontosan a két vadászterület (Pécsvárad-apátvarasdi Vt és Mecsekerdő Zrt.) határán halad, tehát elvileg a lezárás nem is érinthette volna. Hazafelé bosszankodtam egy kicsit, hogy miért nem kérdeztem meg, hogy a kijelölt úton (K), vagy attól egy kissé távolabb a Mecsekerdő területén továbbmehetek-e. De, ha jól belegondolok, nem biztos, hogy nyugodtan tudtam volna sétálni, ha mellettem lövöldöznek.

A vadásszal egyébként nem kerültem konfliktusba, nem erősködtem, hogy márpedig nem láttam kiírást és ő is csak határozott volt, nem erőszakos. Később találkoztam egy másik vadásszal is, aki segítőkészen elmondta, hogy merrefelé tudok lemenni a faluba anélkül, hogy véletlenül is betévednék a vadászterületre.

A bosszúságot az okozta, hogy itthon megterveztem, meddig kell most elmennem, hogy a következő túra is "elég hosszú" legyen, de ne legyen túl hosszú és a közlekedés is elfogadható legyen. Becsületesen szeretném végigjárni az RPDDK-t (is), ezért a pecsételőhelyig hiányzó 1 km-t sem szeretném kihagyni. Az apátvarasdni megálló menetrendjét elnézve, nem tűnt egy ideális ki- vagy beszállóhelynek a település, arról nem is beszélve, hogy a K-től is közel 2 km-re van a megálló. Így első ránézésre minden borult. De azóta már látom, hogy hétköznap nagyobb nehézségek nélkül megoldható, hogy itt szálljak ki vagy be és csak 2-3 km-rel lesz hosszabb a túra, mint ahogy eredetileg terveztem.

Azóta már elmúlt a bosszúságom és találtam pozitívumokat is a helyzetben: Szekszárdon még világosban meg tudtam nézni Rockenbauer Pál kopjafáját és este egy órával korábban hazaértem. Hamarosan készül a fényképválogatás is a blogra.

Előzmény: annyi baj legyen (76150)
HEV Creative Commons License 2023.01.08 0 1 76154

Ismétlés a tudás anyja, látom megelőztek, de ezek szerint fontos az igét terjeszteni. 

 

HEV Creative Commons License 2023.01.08 -1 3 76153

Az erdészetet magát is fel lehet hívni, illetve akár a vadásztársaságot is, ha sikerül megtudni, hogy melyik szervezi ott a vadászatot.

 

 

Három darab kattintás kell hozzá, a munka javát megcsinálták a lelkes túrázók. 

https://heyjoe.hu/index.php?oldal=faq#vadgazdalkodasra_jogosultak

Előzmény: Smith W. (76149)
HEV Creative Commons License 2023.01.08 -1 2 76152

Azt írod megnézted heyjoe oldalát. Talán nem eléggé alaposan ugyanis van ott ilyen információ is. Ha biztosra akar menni valaki akkor meg kell nézni ki vadászhat és tőlük kell megkérdezni. Heyjoe olyan túrázó mint Te segít összeszedni az információt de ez nem lehet hivatkozási alap! Köszönet viszont jár a munkájáért. A kéktúra.hu az állami erdészetektől kap néha információt, nem mérvadó még annyira sem. Vadász szezon kellős közepén vagyunk és szerintem mindannyian kerültünk már ilyen helyzetbe. (aki még nem majd fog)  

Előzmény: KFeri_2+4 (76147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!