Csak éppen ott van fölötte egy több mint egytonnás autó, összekötve a kerekekkel, és azt kell valójában lefékeznie.
Számolgass egy kicsit, és ki fog derülni számodra, hogy a két kerék mérete és tömege közötti különbség (és ezzel a mozgási energiájuk különbsége) a teljes mozgási energiához viszonyítva tizedszázalékokban lesz mérhető, ami jelen esetben kb a statisztikai hiba kategória.
Kezdjél már el számolgatni lendületet, meg erőkart, meg ilyesmiket.
Szerinted egy változatlan méretű fék ugyanolyan könnyen fékez le egy 20kgs, 50 cm átmérőjű kereket, mint egy 80kg-s 90cm átmérőjűt? Szerinted a két keréknek ugyanakkora lendülete van, ugyanakkora visszaható erővel próbál tovább forgni? Ugynamár...
Ennek nincs köze a gumimérethez, lehet nézni ,hogy 180ról, ameddig a kerék gyorsan forog, milyen gumival tud jobbat lassulni a gép, mielőtt a kerék beblokkol és csúszik. Vagy bekattog az abs -ha van-.
Ezek a kerékátmérő dolgok addig igazak, amig forog a kerék. Gyorsan.
Ha a fék xar, és képtelenség beblokkolni a kereket, mert nincs fékerő elég, ahhoz nincs köze az átmérőnek meg a kerékkel kapcsolatban semminek.
'"A hatso fekek most voltak cserelve pofak munkahenger legtelenites stb.Az elsökhöz nem nyultak"
Ez miféle "szerviz"??!? Visszaad egy autót ugy ,hogy nincsen lényegében számottevő fékhatás? Mi az ,hogy nem nyúltak? A modern autót 90%ban az első fék fékezi. Kb azt észre sem veszed, ha hátul nincs is fék, semennyi sem.
Namost ezután bejön egy panasz ,hogy nincs fék szinte, erre kicserélem a hátulját, elejére rá sem nézek? Azigen.
"A fekrasegitö is jo."
Ezt pl mi a halálos, keserves, bánatos, szomorúszemű nénikéjéből állapította meg, és hogyan ,egy olyan autón, ahol nem lehet "akkorát nyomni" a pedálon, hogy blokkoljon a kerék?
Lehet igaz, és nem az a rossz, hanem pl a főfékhenger,.... de a "vizsgálati módszer" amivel ez kétséget kizáróan kiderült, azért khm..érdekelne, na.
(tippem: tenyérjóslás, csillagolvasás, 'sose vót még ilyen rossz ,tehát biztos nem...stb)
Eppen ez a baj akarmennyire rugdosom a feket nem blokkol a kerek az egesz fekezes elnyulik.A hatso fekek most voltak cserelve pofak munkahenger legtelenites stb.Az elsökhöz nem nyultak mert a beteteb a kopas 2mm szinte uj.Azert kerdeztem a kerekeket mert mar nem tudok masra gondolni.Nem huz semerre csak gyenge a fek.
mert nem a tehetetlensége miatt gyorsul nehezebben hanem az áttétel módosulás miatt.
a két dolognak nincs köze egymáshoz.javaslok némi alapfokú fizikát tanulni.
+ a fékhatást a tapadási viszonyok határozzák (korlátozzák?) szignifikánsan. a mai autók jelentőssen nagyobb fékhatásra képesek mint amit ki tudnak használni. ezért van rajtuk blokkolásgátló
A kocsit 13"-os lemezfelnivel vettük, most vettem észre, hogy a felni középfurata nem azonos az agy méretével, kb 2mm-el nagyobb. Felni csere, tehermentesítő gyűrűt vagy jó az így?
Nem ezt vettem meg,de a CX ic hütö amúgy is ritka darab+a csövei is... Meg ha az ember gyártatni akar valamit, akkor legjobb ha oda tud adni egy mintadarabot...Azt meg nem szerettem volna a müködö autóról leszerelni.
Ami az autón van az is kicsit viharvert kinézetü. Mondjuk látszik is az elhelyezésén,hogy kicsit kínjában született meg a gyártás utolsó 2 évében ... Én öreg citroen-esként még azt is megnézem ,hogy hova parkolok mert az órák után esetleg leülö karosszériának nem igazán tesz jót egy járdaszegély stb...
Persze a CX mivel csak 3 éve van nálam, ezért az elsö 26 évben valószínü nem ilyen irányelvek szerint használták... :)
A coolert megtakarítva látszik rajta a felirat : Made in W. Germany...+a cég neve ami most sajnos nem jut eszembe....