Keresés

Részletes keresés

kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115378

Köszönöm a tájékoztatást.

 

Esetleg arról kaphatok infót, hogy milyen (itt a tapasztaklatok érdekelnének, mert van öntvény, lemez és csőből hajlított, egy-és kétsoros) és mekkora teljesítményű gázrózsát igényel egy 30 literes főző?

 

Persze tekerni kell időközönként

Kevergetni ezek szerint nem folyamatosan kell?

Mivel láttam, hogy motorizálják a keverőt ezért gondoltam a folyamatos keverés szükségességére.

 

Előzmény: schankox (115372)
Kokka2 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115377

Körte cefrémnek enyhe etil-acetát szaga volt átkevertem utánna nem éreztem. Főzés közben a szokásos illata volt, az alszesz az elején etil- acetát szagú volt de átváltott körte illatúvá. A főzőt másnap pucoltam ki enyhe ecet szaga volt a maradéknak. Az alszesz lejött amennyi kell és nem ecetszagú. Szerintetek tisztázhatom, jó pálinka lessz belőle? A cefre 16 napos volt 20-25 fokon tárolva.

Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115376

Jól mondod.

Jó nedűt!!!

Előzmény: schankox (115372)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.09 0 4 115375

Abba kéne már hagyni az ivást:-)))))

Ez mindhármatoknak szól:-))

 

Vártam, hogy hozzászólsz a permetezőből pálinkafőző témához.

Szerintem ez olyan  lenne, mint sterilizált biliből enni. Egyik sem jelent semmi veszélyt, hisz a réz, mint fém szobahőmérsékleten nem tud magába tárolni semmi féle idegen anyagot. Egy komoly fizikai és vegyi tisztítás után mindenre használható. 

Ezek szerint attól is félhetünk akkor, hogy a sok vegyszerezett gyümölcsből, vajon mennyi idegen anyag maradhat a réz üst falába?

 

Teljesen más a helyzet a kolbásszal. Azt azonban szemrebbenés nélkül elfogadjuk:-))))

 

Ismét nem jól szóltam???

Jó nedűt!!!

 

 

Előzmény: rézműves1 (115354)
sleve Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115374

"ha szórsz egy kis kristálycukrot a tetejére és jól lefóliázod(zárod),akkor azért valószínűleg egy hét még hozzámehet."

 

Ha ezt egy hét múlva megismétli akkor hozzámegy még egy hét aztán még egy és még egy ... vagy mennyi?

 

Előzmény: Figyelget (115373)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115373
Mással nem főzetheted ki a cefrédet privátban,itt nem is érdemes feltenni ezt a kérdést. Felelősséggel nem lehet biztosra mondani,hogy kibír a cefréd még egy hetet,de ha szórsz egy kis kristálycukrot a tetejére és jól lefóliázod(zárod),akkor azért valószínűleg egy hét még hozzámehet.
Előzmény: kramoto (115368)
schankox Creative Commons License 2015.09.09 0 1 115372

Nos, nekem pont egy ilyen 30-as keverősöm van. Én azért szólnék mellette, mert eddig nem nagyon láttam hátrányát. Vastag rézből van az üst is, ami nem a pálinka minősége miatt jó (elég volna a kupola és a páracső rézből), hanem nagyon jó hővezető, ezért az egy helyre koncentrálódó hőt jobban elvezeti, tehát kevésbé ég le. Aztán ott van a keverője, ami ismét a leégés ellen tesz jó szolgálatot. Persze tekerni kell időközönként. És nincs hőközlő anyag, mint a dupla falúban, tehát gazdaságos is a felfűtés. És gyorsabban hűl le, ami megint nem hátrány, ha még egy főzést indítani akarsz az első után. A mérete meg pont akkora, hogy egyedül kezelhető, és egy gáztűzhelyen is remekül elfér. Nekem nagyon bevált, és ismét ezt venném. Azt nem vitatom, hogy létezik vagy lehet készíteni jobbat. Akinek nincs ideje/lehetősége összedobni egyet, annak jó választás.

 

Arra az oktatásra, amit adnak vele, szintén érdemes elmenni, bár döntő többségében a fórumos tudást mondják el egy kicsit részletesebben. Az eltérések (ami most hirtelen eszembe jut):

- savazásra nem ajánlják az akkusavat, csak a foszforsavat

- élesztőből fajélesztőt, ne budafokit

Előzmény: kramoto (115355)
kornel8 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115371

Szia. Én csak most kezdtem el olvasgatni az álláspontodat főzővel kapcsolatban. Ha sürgős,akkor úgy is meg fogod venni, nem játszik az építés. De ha mégis, akkor a sokaknak bevált itt a fórumon, az 50 literes söröshordós megoldás, dupla vagy szimpla fallal. Többen a duplát mondják, nekem szimpla van, keverővel, szerintem ez költséghatékonyabb, mivel nem kell pluszban az olajat felmelegíteni. Anno duplát akartam, de szimplában keverővel még nem égett le eddig semmi, kopp-kopp. Az itt felhasznált irodalom és segítség alapján készült(amit ezúton is köszönök).

Előzmény: kramoto (115369)
barkócza Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115370

Ami nekem van, az zárt, megy vízzel és túlnyomással.

Előzmény: kramoto (115369)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115369

A "jövő hetihez" nem kell olaj, az zárt?

Mert ha kell olaj addigra azt is be kell szereznem, meg még  szeszfokolót+mérőhengert

Előzmény: barkócza (115367)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 1 115368

Többen is írtátok, hogy azonnal főznöm kellene.

 

Jövő hétre lenne 30 literes duplafalú főző ami bele fér a költségvetésembe.

 

Egy hetet kibír még a cefre egy nyitott hordóban, lefóliázva, folia legumipókozva?

Vagy porciózzam szét kiebb légmentesen zárható edényekbe /kb 15 literesek az edények/?

 

Esetleg valaki a közelbe akinél kifőzhető, és én is tanulhatok? /pest megye, Gyömrő)

Előzmény: kramoto (115363)
barkócza Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115367

Ha nem zárt a két fal közti rész, akkor csak olajjal megy. Ha jövő héten lesz duplafalú gyári harmincas, lehet, hogy azt jobb megvárni.

Előzmény: kramoto (115366)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115366

A rozsdamentes fazék 47 literes átm 40 cm, 29 000 ft + duplafalhoz még egy de 45 cm-es 42 000 ft Összesn 71 000-Ft

 

 

kerestem hozzá sisakot, ezt találtam

 

40 cm átmérőjű réz sisak, 1 colos csatlakozóval (az 50 literes üstre): 40000ft.

 

 

Viszont ha veszek egy szimplafalú 34 literes komplett főzőt 108 000-ft /alább belinkeltem/  akkor már csak egy fazék kell és kész a dupla fal.

Persze csak ha elég beleállítanom a fazékba a főzőt és nem kell lezárnom a köztes hőközlő részt.

Igazából a sisakot nem tudom legyártani ami viszon nagyon megdobja az árat, a többi menne ism,erősök segítségével  (pl.rozsdamentes hegesztés)

 

 

Előzmény: Pálinkás Alex (115361)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115365

tegyél hozzá napfényt, azzal kitudsz húzni egy hetet.

Előzmény: kramoto (115364)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115364

Igazad van ez lenne a legjobb megoldás ha magma csinálnék egyet, csak ezt most ki kell főznöm SOS.

 

Előzmény: Pálinkás Alex (115361)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115363

Köszi, kifogytak, jövő héten lesz.

Előzmény: barkócza (115360)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115362
Szimplafalúnál nagyon-nagyon sokat számít a keverő!Biztonságosabb (leégés szempontjából) a duplafal,de egy jó kis keverős szimplával is jókat lehet bűvészkedni!
Előzmény: kramoto (115355)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115361

Mondanék egy magánvéleményt.
Mikor meglátok egy pálinkafőzőt 200.000 Ft-ért, és lapos az alja, (sima, élei vannak, )hő és meleg folyadék áramlási szempontból egy nagy nulla, nem forog a cefre rendesen.
De mikor azt mondják, hogy jó az ha az üst is réz, mert drágább és véknyabb az anyag, hát ott is pattan a cérna.

És itt nem a 3 betűs márkát bántom, vagy a gyógynövény lepárlókat pálinkafőzőként mutogató oldalakat kritizálom, csak nem tetszik.

 

Most nem azt mondom, aki egy sörös hordót átalakít, vagy vesz egy nagy lábast és tesz rá egy sisakot, az nem jó. Jó az, mert maga csinálta az adott anyagokból. De ha veszek egy komplett főzőt, akkor olyat vegyek, hogy azok a hibák is ki legyenek rajta küszöbölve, amire nem is gondolok.

Egy lapos aljú házi készítésű főzőben főztem nagyon finom pálinkákat. Dupla fallal soha nem ragadt le.

 

200.000 Ft-ért, szerintem Te magad is tudsz egy üstöt forrasztatni. Gömbölyű, vagy sima aljút, mindegy, mert TE magad csináltad/csináltattad.


Aztán réz csövek és egy legolcsóbb fémhordó hűtőnek.


Nekem egy 100 L-es üsthöz elég volt egy 20 L-es hűtő, amelyet egy 200 L-es hordóra tettem és folyamatosan folyattam bele a meleg vizet. Mikor nem főzök, csak 20 L-t foglalt, nem 300-at.
Gondold át, mérlegelj, és ha duplafalura vágysz, ne b***sz el 200.000 Ft-ot.

 

Ismerős, közeli rokon, közeli fórumozó, akárki, akinek van egy jó főzője, hívd el, főzzétek ki együtt, aztán nézd meg a hibáit a gépnek és tervezz egy jobbat.
Egy pistoriussal, vagy egy aromakosárral annyi réz felületed lesz, hogy örülni fogsz, hogy van pluszban egy nagy rozsdamentes duplafalú lekvár főzésre is alkalmas üstöd is.

 

 

Előzmény: kramoto (115355)
barkócza Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115360

(Drótposta ment.)

Előzmény: kramoto (115357)
barkócza Creative Commons License 2015.09.09 0 1 115359

Panka főző vagy Vajda főző volt, a kint az 5-ös út mellett vettem Soroksáron. Korrekt, duplafalú rozsdamentes üst, lefújó szelep, visszacsapó szelep, nyomásmérő, réz sisak hőmérővel, vízzár, DES spirálhűtő. Nagyon jól működik. Egyetlen dolog, hogy kicsit sarkos az üst, de sebaj.

Előzmény: barkócza (115358)
barkócza Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115358

Sajnos, már nem találom sehol sem azt a főzőt.

Előzmény: barkócza (115356)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115357

Szia,

használtan vetted? vagy ha gyártótól akkor tudnál adni egy elérhetőséget?l

Előzmény: barkócza (115356)
barkócza Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115356

A keverő nagyon kell, ha lehet, motorral, de sokkal jobb a duplafalú. Tavaly év végén 130eFt-ért kaptam duplafalú 30 literest, keresgess, hátha van még. Hidd el, hogy nagyon megéri. Sokáig főztem szimplafalúban, de ég és föld.

Előzmény: kramoto (115355)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115355

 

Ha gyorsan, akkor gyorsan kell vennem egy főzőt.

 

Ezt még elviselem anyagilag, elvégre ma van fizetés:))))

http://www.palinkafozokazan.hu/hobby-palinkafozo-keverovel-30-liter.html

 

Főztök ezzel a főzővel?

Duplafalúra sajnos nincs keretem, de ez legalább keverős, márha számít egyáltalán.

 

Ez lenne nekem a tuti (60 literes és ugyan ez sem duplafalú), ha 150 000-ben megállna, de sajna 200 000. 

http://www.palinkafozokazan.hu/billenos-palinkafozok-keverovel-60-80-100-liter.html

 

Előzmény: Figyelget (115353)
rézműves1 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115354

"Ugyan már, Feribától! Kitüntetés akivel kötözködik. :))))"

 

Akkor én már tele vagyok kitüntetéssel, csak nem tudtam róla??...DDD...

 

...(bocsi Ferikém, de nem bírtam kihagyni)...:):):)...

Előzmény: Pálinkás Alex (115340)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115353
Akkor nagy eséllyel jó a cefréd,mikor tervezed a főzést? Javaslom a minél előbbet én is.
Előzmény: kramoto (115351)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115352

Még jó, hogy nem befele szédültél:-))))

Ki kell azt főzni gyorsan!

Jó nedűt!!!

Előzmény: kramoto (115351)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115351

Sziasztok.

A hordóban Kb 4-6 centi a bunda, alatta gyömölcslé. Még mindig szúrós szagot érzek ha belehajolok a hordóba.

Finoman lenyomkodtam a bundát, ízre nem édes, nem ecetes inkább gyümölcs és alkohol íze van.

A gyufapróba elmaradt, elfelejtettem, de ma este bepótolom, bár a szúrós szag biztosan a CO2-től lehet.

Most ovatosabban szimatoltam. A múltkor behajoltam a bundáig a 120 literes hordóba (kb 3/4-ig van), hogy érezzem milyen illata van. Nagy levegő orron át a szimatoláshoz, és majdnem dobtam egy hátast a szúrós szagtól.

Előzmény: kramoto (115317)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115350

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (115289)
körte51 Creative Commons License 2015.09.08 0 2 115349

Semennyit.

Előzmény: naivkezdo (115345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!