Esetleg arról kaphatok infót, hogy milyen (itt a tapasztaklatok érdekelnének, mert van öntvény, lemez és csőből hajlított, egy-és kétsoros) és mekkora teljesítményű gázrózsát igényel egy 30 literes főző?
Persze tekerni kell időközönként
Kevergetni ezek szerint nem folyamatosan kell?
Mivel láttam, hogy motorizálják a keverőt ezért gondoltam a folyamatos keverés szükségességére.
Körte cefrémnek enyhe etil-acetát szaga volt átkevertem utánna nem éreztem. Főzés közben a szokásos illata volt, az alszesz az elején etil- acetát szagú volt de átváltott körte illatúvá. A főzőt másnap pucoltam ki enyhe ecet szaga volt a maradéknak. Az alszesz lejött amennyi kell és nem ecetszagú. Szerintetek tisztázhatom, jó pálinka lessz belőle? A cefre 16 napos volt 20-25 fokon tárolva.
Vártam, hogy hozzászólsz a permetezőből pálinkafőző témához.
Szerintem ez olyan lenne, mint sterilizált biliből enni. Egyik sem jelent semmi veszélyt, hisz a réz, mint fém szobahőmérsékleten nem tud magába tárolni semmi féle idegen anyagot. Egy komoly fizikai és vegyi tisztítás után mindenre használható.
Ezek szerint attól is félhetünk akkor, hogy a sok vegyszerezett gyümölcsből, vajon mennyi idegen anyag maradhat a réz üst falába?
Teljesen más a helyzet a kolbásszal. Azt azonban szemrebbenés nélkül elfogadjuk:-))))
Mással nem főzetheted ki a cefrédet privátban,itt nem is érdemes feltenni ezt a kérdést. Felelősséggel nem lehet biztosra mondani,hogy kibír a cefréd még egy hetet,de ha szórsz egy kis kristálycukrot a tetejére és jól lefóliázod(zárod),akkor azért valószínűleg egy hét még hozzámehet.
Nos, nekem pont egy ilyen 30-as keverősöm van. Én azért szólnék mellette, mert eddig nem nagyon láttam hátrányát. Vastag rézből van az üst is, ami nem a pálinka minősége miatt jó (elég volna a kupola és a páracső rézből), hanem nagyon jó hővezető, ezért az egy helyre koncentrálódó hőt jobban elvezeti, tehát kevésbé ég le. Aztán ott van a keverője, ami ismét a leégés ellen tesz jó szolgálatot. Persze tekerni kell időközönként. És nincs hőközlő anyag, mint a dupla falúban, tehát gazdaságos is a felfűtés. És gyorsabban hűl le, ami megint nem hátrány, ha még egy főzést indítani akarsz az első után. A mérete meg pont akkora, hogy egyedül kezelhető, és egy gáztűzhelyen is remekül elfér. Nekem nagyon bevált, és ismét ezt venném. Azt nem vitatom, hogy létezik vagy lehet készíteni jobbat. Akinek nincs ideje/lehetősége összedobni egyet, annak jó választás.
Arra az oktatásra, amit adnak vele, szintén érdemes elmenni, bár döntő többségében a fórumos tudást mondják el egy kicsit részletesebben. Az eltérések (ami most hirtelen eszembe jut):
- savazásra nem ajánlják az akkusavat, csak a foszforsavat
Szia. Én csak most kezdtem el olvasgatni az álláspontodat főzővel kapcsolatban. Ha sürgős,akkor úgy is meg fogod venni, nem játszik az építés. De ha mégis, akkor a sokaknak bevált itt a fórumon, az 50 literes söröshordós megoldás, dupla vagy szimpla fallal. Többen a duplát mondják, nekem szimpla van, keverővel, szerintem ez költséghatékonyabb, mivel nem kell pluszban az olajat felmelegíteni. Anno duplát akartam, de szimplában keverővel még nem égett le eddig semmi, kopp-kopp. Az itt felhasznált irodalom és segítség alapján készült(amit ezúton is köszönök).
Szimplafalúnál nagyon-nagyon sokat számít a keverő!Biztonságosabb (leégés szempontjából) a duplafal,de egy jó kis keverős szimplával is jókat lehet bűvészkedni!
Mondanék egy magánvéleményt. Mikor meglátok egy pálinkafőzőt 200.000 Ft-ért, és lapos az alja, (sima, élei vannak, )hő és meleg folyadék áramlási szempontból egy nagy nulla, nem forog a cefre rendesen. De mikor azt mondják, hogy jó az ha az üst is réz, mert drágább és véknyabb az anyag, hát ott is pattan a cérna.
És itt nem a 3 betűs márkát bántom, vagy a gyógynövény lepárlókat pálinkafőzőként mutogató oldalakat kritizálom, csak nem tetszik.
Most nem azt mondom, aki egy sörös hordót átalakít, vagy vesz egy nagy lábast és tesz rá egy sisakot, az nem jó. Jó az, mert maga csinálta az adott anyagokból. De ha veszek egy komplett főzőt, akkor olyat vegyek, hogy azok a hibák is ki legyenek rajta küszöbölve, amire nem is gondolok.
Egy lapos aljú házi készítésű főzőben főztem nagyon finom pálinkákat. Dupla fallal soha nem ragadt le.
200.000 Ft-ért, szerintem Te magad is tudsz egy üstöt forrasztatni. Gömbölyű, vagy sima aljút, mindegy, mert TE magad csináltad/csináltattad.
Aztán réz csövek és egy legolcsóbb fémhordó hűtőnek.
Nekem egy 100 L-es üsthöz elég volt egy 20 L-es hűtő, amelyet egy 200 L-es hordóra tettem és folyamatosan folyattam bele a meleg vizet. Mikor nem főzök, csak 20 L-t foglalt, nem 300-at. Gondold át, mérlegelj, és ha duplafalura vágysz, ne b***sz el 200.000 Ft-ot.
Ismerős, közeli rokon, közeli fórumozó, akárki, akinek van egy jó főzője, hívd el, főzzétek ki együtt, aztán nézd meg a hibáit a gépnek és tervezz egy jobbat. Egy pistoriussal, vagy egy aromakosárral annyi réz felületed lesz, hogy örülni fogsz, hogy van pluszban egy nagy rozsdamentes duplafalú lekvár főzésre is alkalmas üstöd is.
Panka főző vagy Vajda főző volt, a kint az 5-ös út mellett vettem Soroksáron. Korrekt, duplafalú rozsdamentes üst, lefújó szelep, visszacsapó szelep, nyomásmérő, réz sisak hőmérővel, vízzár, DES spirálhűtő. Nagyon jól működik. Egyetlen dolog, hogy kicsit sarkos az üst, de sebaj.
A keverő nagyon kell, ha lehet, motorral, de sokkal jobb a duplafalú. Tavaly év végén 130eFt-ért kaptam duplafalú 30 literest, keresgess, hátha van még. Hidd el, hogy nagyon megéri. Sokáig főztem szimplafalúban, de ég és föld.
A hordóban Kb 4-6 centi a bunda, alatta gyömölcslé. Még mindig szúrós szagot érzek ha belehajolok a hordóba.
Finoman lenyomkodtam a bundát, ízre nem édes, nem ecetes inkább gyümölcs és alkohol íze van.
A gyufapróba elmaradt, elfelejtettem, de ma este bepótolom, bár a szúrós szag biztosan a CO2-től lehet.
Most ovatosabban szimatoltam. A múltkor behajoltam a bundáig a 120 literes hordóba (kb 3/4-ig van), hogy érezzem milyen illata van. Nagy levegő orron át a szimatoláshoz, és majdnem dobtam egy hátast a szúrós szagtól.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: