Keresés

Részletes keresés

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.11 0 0 1649
Amúgy begyógyult végre a Zengő-Misinán szerzett sebem, úgyhogy a lábam már túraképes. :-)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1648)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.11 0 0 1648
Én ennél kevesebbeket mentem, de megpróbálok felzárkózni.
És akkor mikor érnétek Abaligetre? Beszámítva a mecseki szinteket is.
Nekem most nincs konkrét tervem, igazság szerint egy kicsit elllazultam az egyéb dolgaim intézésében. Most azzal kezdtem kacérkodni, hogy az induláskor tennék egy kört Gyűrűfűre, ahová másképp nem jutok el. Utána a Bükkösd vá. - Abaliget vá. távot kell megtenni, ami csak két megálló, de 3-4 óránként jár a vonat. Átlagos távokat lehet tervezni, de konkrét tervet, hogy mikor hol kell lenni, továbbra sem szeretnék. A hét nap az jó, annál kevesebbre kár menni.

Képzeld szegény Vácit, milyen nehezen jut el a Tar-kőre. :-)

Előzmény: Bigjoe (1647)
Bigjoe Creative Commons License 2002.07.11 0 0 1647
SK:
"Hány kilométert mentek egy nap? Én most elég lassú voltam ezzel a zsákkal, de ha nem nagyon távoliak az értékek, esetleg társulhatnánk... Lehet, hogy még a héten elindulok megint, de egyelőre nincs konkrétum."

Joe: hát most az első nap 28 körül volt, de aztán 20-22 a többi napon. Általában nagy zsákkal mindig ennyit teszünk meg, nehéz járási viszonyok közt, meg ha korán sötétedik, akkor kevesebbet (az OKT-n saját kárunkon jöttünk rá, h télen máshogy kell igencsak számolni). Meg rohanni se akarunk, mert "hazánk tájainak, emberi alkotásainak, történelmének és népének alaposabb megismerését segíti elő a természetjárás keretében ez a mozgalom":) - ez ugyan a nagykék borítóján van, de maradéktalanul igaz a Rokira is. Szóval, az érdekesebb tájakon lassabban járunk, többfelé szétnézünk esetleg, vagy beiktatunk plusz napot, viszont Abaliget után asszem sietni fogunk egy ideig. Ja, és van egy hölgy is a társaságunkban, aki, dicsőségére legyen mondva, zokszó nélkül jön velünk mindenfelé, és még egyszer sem tört ki hisztis rohamban. Visszafojtotta, hehe.
Szóval, SK, nekem úgy tűnik, hogy egyáltalán nem távoliak az értékeink, meg a túrabeosztásunk, a remélem, Te is így gondolod?! Tehát: semmi akadálya a társulásnak!

Váci:
"Ha folytatjátok a Dél-Dunántúli kéket, 1-1 napra szivesen csatlakoznék (Pécsett lakom). Ha "beférek a társaságba", kérlek, irjatok ide, vagy küldjetek mail-t. Köszi!"

Joe:
persze! (jó Neked h pécsi vagy! Nem kell messzire menni ezekhez az őrült jó helyekhez. Bármikor kiruccanhatsz csak úgy a Héthárs-pihenőhöz...)

Egyébként, most épp úgy tűnik, hogy holnap hajnalban - talán - nekivágunk a folytatásnak.
Délelőtt még úgy volt, h Prágába megyünk, de azóta borultak a dolgok.
Inkább DDK, így olvasom is SK beszámolóját, jegyzetelek, számolok, majd kiesik a szemem:)
Kissé képlékeny a program, én 7 napot szánok most rá, a többieket meg majd erőszakkal ráveszem, hogy szánjanak ennyit ők is. Meglátjuk, meddig jutunk el, az én szemeim előtt csakis Kaposmérő lebeg. Akkor már lenne egy tekintélyes százalékunk a távból, és meglenne a "valamit leraktunk már belőle az asztalra" érzés.

SK, Te mikor folytatnád Abaligetről? Mi - ha minden igaz, már nem merek biztosra írni semmit - péntek reggel indulunk Mecseknádasdról.

joe éjszakát

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1599)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1646
Én is megvettem a könyvet, és most már azt is tudom, miért ilyen olcsó. A 95. oldalon levő "vers" miatt -- enélkül 50%-kal drágábban lehetne adni. :-) Még jó, hogy nem voltam ott, amikor egy ünnepségen egy csomó védekezésre képtelen résztvevő előtt felolvasták.

Találtam benne egy cikket egy embertől, aki télen, dec. 22 -- jan. 21. között, sátor nélkül, határőrök és rendőrök zaklatásai közepette,, olykor -20 fok alatti hőmérsékletben, nagy hóban, sérülésekkel és az utolsó két napon levált talpú bakanccsal járta végig. Elpékesztő. Néha napi ötven kilométeres átlagokat ment, ésegyszer reggeli közben megfagyott a kakaója. Már ezért a sztoriért érdemes megvenni a könyvet! Na meg RP cikkeiért is. Mészáros János már nélkülözhetőbb. :-)))

A sorszámokról: valóban egyértelmű, hogy 1960-ban adták ki az utolsó lokomotívos sorszámot. Kár, hogy az MTSZ nem folytonos számozással vette át a vasutasoktól, dehát ez rég volt, én még akkor nem is éltem... Szerintem sportszerű lenne 1952-től számítani a jubileumot, hiszen nem a semmiből csinálták és nem ők találták ki a dolgot. De bármiről is kezdjünk beszélni, előbb-utóbb mindig ugyanoda lyukadunk ki...

Már 1963-ban voltak futók: két tájfutó 28 nap alatt teljesítette. 1962-ben kéktúrás filmet csináltak a zempléni szakaszról. És ami a legjobban meglepett: 2000. május 13-án a Vasutas Természetjárók Szövetsége 33 tagszervezettel, "695 fő VTSZ tag és néhány vendég" részvételével megrendezte az Országos Kéktúra egy nap alatt túrát, amikor a szakaszokra osztott OKT-t egyetlen nap járták be a csoportok. Ami ebben a meglepő, hogy még manapság is léteznek ilyen erősturistaszervezetek és meg lehet szervezni egy ekkora tömegmegmozdulást, ami inkább a szocializmus idejére volt jellemző.

Előzmény: Güsziológus (1588)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1645
Noch einmal, hátha most nem tesz keresztbe a ringyóz. :-(

Az enyimből nem hiányzik, lehet, hogy a sajátodból utólag törölted. :-) Vagy "move" paranccsal küldted el? :-)

Abaliget vá. köszöni, jól, ld. ELvira. :-) Csak ritán jár a vonat. Én csak azt írtam, hogy büfé nincs. :-) Pecsét van, csak a forgalmi felől kell bemenni, mert a pénztárablakon nem fér át a füzet, de ott is ugyanaz a vasutas ül. Ellenben Szekszárdon siralmasan olvashatatlan pecsétet adtak (nem MTSZ!).

Barlang: szánom-bánom bűnöm, már eljöttem onnan, amikor eszembe jutott, hogy fel kellett volna jegyeznem a nyitvatartási időt. :-( Bocs. Én hétköznap este fél hatkor voltam, akkor még üzemelt.
Majd elmondom az elnöknek. A felajánlásod speciálisan Abaligetre vonatkozik? Mert ott van, csak nem szép. Szemben a Szekszárd-Bátaapáti szakasszal, ahol -- Bigjoe tudósítása szertefoszlatta ábrándjaimat -- egy sincs. Egyébként nekem tetszik is egy kicsit, hogy van egy "emlékbélyegző" is a régi DDK idejéből.

Patacsi -- gondolom én is, csak nem tudom, mit jelent ez a szó.

Büdös-k.: szerintem iható, nincs ellene felirat, a Zengő-M. 2. túranapján e. p. volt, és a pontőrök sem mondták, hogy ne igyunk, csak a neve hülye. Én ittam, és még vagyok. :-) Bár így négyszemközt elárulhatom, hogy egy vándortúrán kis mértékben amúgy is megváltozik az ember bélműködése (ez nemcsak az én tapasztalatom), és utólag nehéz ebben kutanként eligazodni, de nem hiszem, hogy direkt összefüggés lenne. :-)
A villany meg nem nagyon fontos. Táboroztam már télen is egy hétig villany nélkül, kútból húzott vízzel.

Fehér-k. -- Hogy rendeződik?

Előzmény: Güsziológus (1644)
Güsziológus Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1644
SK!

A Neked megküldött munkafüzetemből, ha jól látom, pont az a szakasz hiányzik, melyet bejártál. Sorry. Oka természetesen van (mikor megküldetem, nem tudtam, hogy a dokumentum nem teljes, de Te sem jelezted!), de erről majd máskor. Ami a lényeg, megkezdtem a hiánypótlást.

Részletesen tanulmányoztam leírásaidat és az alábbi kérdéseim lennének:

Abaliget, vá.
-------------

Működik az állomás?
MÁV-os bélyegző van?

Abaliget, barlang
-----------------

Nyitvatartási idő?

Ha beszélsz a megyei elnökkel, kérdezz már rá a bélyegzőkre!
Az RP-DDK – ra is vonatkozik P.V. úr kijelentése, mely szerint a bélyegzőt csak az MTSZ helyezheti ki? Vagy itt működik a decentralizáció?
Azt az infót kaptam a már említett úrtól, hogy egy gumibélyegző ára 2.000 Ft. Készséggel állom a számlát, ha a megyeiek legyártatják a barlangi bélyegzőt és kiviszik. A néni biztosan nagyon boldog lesz és eggyel több támogatója lesz a mozgalomnak. A 2.000 Ft engem nem vág földhöz. Áldoznék többet is, ha konkrét célok megvalósulását lehetne elősegíteni ezzel.

Patacsi-mező
------------

„gyönyörű fekete tintával bélyegzett nyalóka”
Feltételezem, hogy a lezárt ház a füzetben jelzett „blokkház”.

Büdös-kúti kh.
--------------

„Teméntelen sok nyalóka”
Ez a hely rendben lévőnek látszik.
A forrás vizének ihatóságáról még jó lenne infó.
A ház kezelője mellesleg a megyei elnök. Csak az a baj, hogy kicsit nomád. Villany sincs és csak ágy van, ágynemű nélkül. De hangulatos hely lehet!

Fehér-kúti kh.
--------------

A nyalókák hiányának problematikája rendeződni látszik.
Azt hiszem, hogy a „nem sátrazóknak” ideális hely a kulcsosház (a távolság a vasútállomástól 24,4 km).

Fentiekből láthatod, hogy Veled ellentétben (ez nem a Te módszered kritikája!) én igyekszem alaposan felkészülni, mielőtt belevágok. Még nem tudom, hogy melyik variációt választom, de azt hiszem, hogy ehhez a 24,4, km-hez (Büdös-kútig 19,7 km) egy teljes hétvége kell. Ha Orfűn találok elfogadható áron szállást, akkor ott letáborozunk és kirándulós stílusban ismerkedünk a tájjal. Életemben még csak egyszer jártam arra, kölyökkoromban. Konkrét élményeim nincsenek. De az biztos, hogy túraszerűen ennek a szakasznak nem vágok neki.

miki Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1643
Londonig busszal, onnét Skócia legészakibb pontjáig és vissza stoppal, benne a Ben Nevis megmászása és túrázás a tóvidéken. Ketten stoppoltunk az akkori barátnőmmel, jól felvettek. Szokásos felszerelés, sátor, hálózsák, 20 olajos és paradicsomoshal konzerv, azóta is utálom :-), csak kenyeret és lekvárt vettünk. Sok es olcsó kemping van ott. Nagyon kevés pénzünk volt (100 font/fő/hónap, de kijöttünk belőle. Egyszer jó volt, sok élménnyel járt, de mára már túl öreg vagyok ehhez vagy nem eléggé csóró :-), inkább másképp csinálom.
Előzmény: csanyilaci (1640)
pavarotti Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1642
Szerintem a 15kg még teljesen elfogadható /sátorral/. (a 20 már sok, viszont a 10-nél jelentősen kevesebb sátorral már nem valószínű.)

Csanyilaci: Egyáltalán nem igaz, hogy a kisebb súly csak pénz kérdése!
///hasonló a helyzet a korábban felmerült témákkal, ezért most részletesen nem fejtem ki.///

kukucs33 Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1641
Szia burnie,
Én is elég sokat vadkempingeztem (és remélem még fogok is), igaz csak egyszer mértem le a cuccot, akkor ca. 16 kg volt. Azóta vettem már másik zsákot, másik sátrat, másik derékaljat, de összességében az alap valahol a 12 kg körül lehet most is + a kaja.
Egyszer a 30 kg-t is meghaladtam (32-34 kg lehetett), akkor a fotós cuccom is benne volt, mégis csak annyit éreztem, hogy kicsit nehezebb lélegezni, ahogy összenyom a cucc. Amint elindultam nem volt gond, a jól beállított (ha van lehetőség beállítani) és jól bepakolt zsákkal nem sokkal nehezebb gyalogolni mint "üresen". A pakolást is meg kell tanulni vagy ki kell kísérletezni!
SK!
Nagyzsákba pakolás ügyben esetleg tudok pár tippet adni, ha érdekel.
Előzmény: burnie (1635)
csanyilaci Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1640
miki34

Nagy álmom hogy elmegyek Portugáliába stoppal.
Mit vittél magaddal milyen volt az út?
L

Előzmény: miki (1639)
miki Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1639
Olvastam az Appalachian Trail-ről (olyan, mint a mi kéktúránk) szóló könyvben, hogy egyes túrázóknak azon bukott el a folyamatos teljesítés, hogy többhavi gyaloglás után segítségük akadt, aki autóval az esti célba vitte a hátizsákjukat és a teherhez szokott gerincük nem viselte el a terheletlen gyaloglást.
1-2 hét alatt hozzá lehet szokni a 20 kilóhoz is. Egyszer egy hónapig éltem együtt egy 18 kilóssal (igaz kevés gyaloglással, mert stoppoltam), az elején nagyon szenvedtem, a végén már alig tűnt fel, hogy rajtam van.
Előzmény: burnie (1635)
csanyilaci Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1638
SK

Ha sporolni akarsz a súlyon az csak pénz kérdése.
Ha venni akarsz valami könnyebbet tudod hogy segitek.Pl a sátrad milyen súlyú?
L

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1630)
Güsziológus Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1637
Meg vagyok hatódva.

Részletek később.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1636)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.10 0 0 1636
Ha minden igaz, akkor két nap, két éjszaka után felkerült a honlapomra, ami eddig megvan a DDK-ból. Kicsit összeszedve, kikupálva, kifésülve, kibővítgetve. Kérlek, ellenőrizzétek, főleg a linkeket.
A cím: http://emil.alarmix.org/sksk/, és azon belül jelenleg a címlap tetején, egyébként fent az RPDDK link. (Bocs, egész éjjel linkeltem, most már nem teszem. :-)) A későbbiek során egyszerűen megtaláljátok, ha a nevem mellett az ADATOK linkre kattintotok. Remélem, ez a gyűjtemény jelentősen megemeli a honlapom színvonalát.

Bővült egy bekezdéssel a Credo is. Beírom ide is, mert úgy érzem, hogy beleillik a topicban folyó társalgásba, ui. Güsziológus hozzászólásai nyomán fogalmazódott meg bennem ebben a formában:

Miért írtam ilyen sokat?

   Ezt a kérdést az Index fórumán gyakran felteszik nekem. A válasz, hogy mindenre emlékezni akarok, s számomra ennek ez a módja. Írásaim ezért elsősorban magamnak szólnak. De komolyan gondolom azt is, hogy másnak is a segítségére lehetek, ahogy mások is segítségemre voltak nekem. Hiszek az internetes kommunikációban és a virtuális közösségekben megtestesülő mesterelme erejében. Jobban illik ez az általam elképzelt turista szellemiséghez és a kamerával túrázó Rockenbauer Pál hagyatékához, mint az információk hierarchikus és ellenőrzött csatornákon, múlt század közepi eszközökkel történő forgalmazása. S végül azért is, mert ez a napló nemcsak a Dél-dunántúli Kéktúra bejárásáról szól, hanem (bár csak szűkszavúan) az emberekről is, akikkel találkoztam, s akik a túra útvonalán élik mindennapi életüket. Láthatunk-e fontosabbat a világból utazásainkon, mint az embereket?

Burnie, majd máskor válaszolok, még egy kicsit aludnék... :-)

burnie Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1635
Sánta Kutya

Mint már korábban említettem, hatalmas érdeklődéssel olvastam a beszámolóidat.
Számtalanszor visszatérő problémának említetted a hátizsák súlyát. Ez szerintem is egy
olyan tényező (ha nem a legfontosabb), ami alapvetően meghatározza egy túra hangulatát
Az egész kirándulást teheti az tönkre, ha állandóan arra gondolok, hogy mikor vehetem le a
hátizsákomat.
Szerencsére megírtad, hogy hány kilót cipeltél. Nos ez a 20-23 kg BORZALMASAN SOK.
Nekem 6-8 kg az a határ, amit gond nélkül, hosszutávon is elviszek. Ezt menet közben nem érzem,
hogy a vállamon van. Ha több napra megyek, de van szállásom, akkor ennél nem nehezebb a csomagom.
Ebben már benne van 1 liter víz és egy napi kaja.
Ha nomád (sátras) túrára megyek, akkor ez felkúszhat max. 12 kilóig. De ebben benne van másfél
liter víz és az egész táborifelszerelés (hálózsák, sátor, polifiam) is.
Van egy barátom, aki tökélyre fejlesztette ezt a fajta túrázást. 2-3 hetekre egyedül elmegy túrázni.
Miután olvastam a leírásodat, felhívtam és pontosan megkérdeztem, hogy ö mekkora felszerelést
visz. Az alap cucc 5-6 kg, ehhez jön másfél liter víz, valamint 2 napi kaja (ennyi mindig van nála)
illetve egy távcső (nyakban). Tehát az összes csomagja 8-10 kg. Igaz, hogy a túrák idejére
kicsit igénytelenre viszi a figurát, de nem szakad meg.
A fent leírtak tükrében el nem tudom képzelni, hogy mit vihetsz magaddal több mint 20 kg-t.
Camping asztalt? Bográcsot? Tábori árnyékszéket?
Ráadásul -szerintem- ekkora súly hosszútávu cipelése tönkreteszi a gerincet. Nagy melegben pedig
borzasztóan megterheli a szivet.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1634
Ja, folytatás: minél hamarabb. Talán már a hétvégén. Egyelőre ma sebesítettem meg a lábamat itthon a szobában. :-) Így jár, aki nem kirándul, hanemül a gép előtt az árnyékban.
Előzmény: Vaskalap kartárs (1632)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1633
Kösz. Beszéltem vele mégis ma (ha már ilyenkor van bent). Az lesz a megoldás, hogy csütörtökön Pesten jár, és akkor el kell zarándokolnom a Belvárosba, és ő aláírja a füzetemet. Elég macerás, és akkor még egyszerűen meg is úsztam. :-( Azt mondta, mindig baj van azzal a házzal.

Vaskalap: mail ment.

Előzmény: Güsziológus (1631)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1632
Lenne egy kérésem!

Ha beszélsz a baranyaiakkal, légyszi említsd meg nekik a levelemet az új Ormánsági, Villányi-hg jelzésekkel kapcsolatban. (1563-as hozzászólás)

Köszi!

Ja! És a Abaligettől mikor tervezed a folytatást?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1630)
Güsziológus Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1631
SK!
mail ment csillaglato-ra.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1630)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1630
Csanyilaci
Nem hiszem, hogy nagyon rentábilis lenne a dolog... Hány vevő lenne még rá?
Sajnos fényképek eddig nincsenek és nem is biztos, hogy lesznek, mert egy kiló a fényképezőgépem, és elkeseredettem igyekszem csökkenteni a zsák súlyát.

Larzen
Kösz a linket. Sajnos ott is csak a _Somogy_ megyei szakasz linkje van, továbbá az AKT Csongrád és HB megyei része. Ha rosszmájú akarok lenni, azt mondom, hogy az van meg nekik ebben a táblázatban, amit Hevesi Zoltán, a Somogy megyeiek hiperaktív mindenese megcsinált, illetve összeszedett. Elég ciki, hogy a Baranya megyei honlapon a somogyi szakasz fent van, a baranyairól meg egy kukk sincs.

Güsziológus
Köszönöm a segítségedet, és természetesen olvastam az előző hozzászólásodat is!
Az általad felfedezett ellentmondásnak három oka lehet. :-)
1. modem
2. Az a gomb (szállások) nekem nem jelent meg. Talán az is a felső sorban a flash animációknál van? Mondtam, hogy az nem jön be, csak alul a szakágak. Szép dolog a flash, de én csak díszítésre használnám, nem pedig információk elrejtésére, mert sok hely van még, ahol nem jön be... És ha nem jön be, akkor még annyira sem, mint a grafikus link.
3. Igazából nem is a szállások érdekeltek (főleg nem utólag), hanem az útvonalleírások, pecséthelyek, szóval kb. az, ami a somogyiaknál van. (Megjegyzem, az ő útleírások is nagyrészt K-NY irányú. :-)) Telefonálni meg egyáltalán nem akartam a kulcsosházba.
A képét meg nem kerestem, csak belebotlottam, de most már majd megnézem a többit is este. Még egy hónapig internetezhetek éjszakánként viszonylag szabadon... De a jelenleg böngészésre használt gépem lehetőségei egyelőre korlátokat szabnak ennek is.
Meg tudnád adni a baranyai elnök nevét? Holnap belátogatok a munkahelyemre, akkor beszélnék vele igazolás-ügyben, itthonról nem szívesen telefonálgatok Baranyába. Erre való a melóhely. :-)

larzen Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1629
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1625)
Güsziológus Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1628
Kedves SK!

Rendszeres olvasója vagyok írásaidnak és tapasztalhattad azt is, hogy ha tudok, akkor segítek. Erre a jövőben is számíthatsz!

Kicsit meglepett a precíz leírásaid és a kissé felületesnek tűnő böngészéseid közötti ellentmondás. Örülök, hogy felfedezted a Baranya megyeiek honlapját. A pontos helyet néhány hozzászólással előbb én is megadtam, kiegészítve néhány telefonszámmal.
A problémát szerintem az okozhatta, hogy hátizsákosként a szállások gombot meg sem nyomtad. Pedig ha megnyomtad volna, akkor ott megtaláltad volna a kulcsosházak képét, köztük a Fehérkutiét is, telefonszámmal. Mai nyomozásom eredményeként már az is beugrott, hogy miért adtam meg a feleség nevét, Ő ui. állandóan otthon van. A kezelő a férj, ahogy az írva vagyon.

A másik telefonszámmal kapcsolatban annyit, hogy az is él. Felhívtam. Úgy látszik, ma mázlim van. A megyei elnök vette fel. Jót dumáltunk, megadta a mobilszámát is. Megerősítette, hogy van nyalóka, de mindig eltűnik. Említettem neki, hogy talán a házban is kéne tartani néhány tucatot, hogy azok, akik ott alszanak ne maradjanak ki a jóból. Megköszönte a tanácsot.

És végül Heincz úrról. Ezek szerint ő sem tartotta fontosnak, hogy a terület gazdájával egyeztessen. No com.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1625)
csanyilaci Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1627
SK

Ne félj nem unjuk meg!Nem gondoltál még arra hogy kiadd könyvben vagy az OKT füzet mellékleteként?
Mondjuk ha fényképek is lennének benne én biztos megvenném!
L

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1625)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2002.07.09 0 0 1626
Köszi a linkeket! Jó kis oldal!
És itt látható a régi DDK és az avatótúra jelvénye is (amiket féltve őrzök).
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1624)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.08 0 0 1625
Na még egy, aztán megyek, mielőtt meguntok.
A Baranya megyeieknél a játék rovatban látható az inkriminált Fehér-kúti kh. képe, mégpedig nappali fényben. :-)
Valaki nézzen rá erre az oldalra, akinek telepítve van a shockwave, hátha azzal talál rajta DDK-t... Nekem egy csomó fehér folt jön be a felső sorban.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1624)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.08 0 0 1624
Elnézést kell kérnem Dománszky Zoltántól, akinek a nevét itt korábban rosszul írtam.

Körülnéztem más DDK-s honlapok után. FeLaZso és a KVTE oldalát ismertem.

MTSZ -- semmi. :-( Egyedül a Somogy megyei szervezet honlapjára mutató link érdekes.

A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség honlapja:
http://www.extra.hu/zselic/index.htm
Informatív, jó oldal, sok adattal a megyei szakaszról. A Túraútvonalak és a Jelvényszerző mozgalmak linket kövessétek. Az utóbbinál megtalálható a Túrakalauz is, ahol RP képére kattintva egy emlékező írás is olvasható. Egyébként a többi mozgalomról, így a DDP-ről is olvashattok itt. Látható a régi DDK jelvénye is.

A Baranya megyei szövetség honlapjára a Somogy megyeiektől mutatott a link, az MTSZ-től nem. http://www.extra.hu/bmtsz/
Informatív, rendszeresen frissített lapnak tűnik, annál fájóbb, hogy a DDK-ról egyetlen szó sincs rajta. Vagy ha van, akkor jól eldugták.

A többi néma csend...

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.08 0 0 1623
No hát akkor a befejezés (egyelőre):

Június 28., péntek
Abaliget -- Abaliget vá. (-- Pécsvárad), pihenő- és utazónap

   Visz a kis piros Pécsváradra, szombat-vasárnap a teljesítménytúrákon megnézem, ami fontos még kimaradt a Mecsekből, meg ismételek egy kicsit. Körben lanyha dombság van, de balról, ha a dombok és a növényzet egyszerre van jókedvében, látszik a Zengő (holnap reggel lesz bemelegítés), a Hármas-hegy a csillagdával s olykor a már kétszer megmászott Köves-tető (a délebbi, mert kettő van, s alig két méterrel alacsonyabb a másik). Kicsit sok ez a négy és fél óra egy hatvan kilométeres vonatjegyhez képest, de így jár az ember, ha egy nagyváros közelében egyik segédmegállóból a másikba tart, és még át is kell szállnia. Komolyan, az első emelkedőnél azon kaptam magam, hogy kezdem becsülni a szintemelkedés mértékét. Így van ez a kilencedik túranapon. :-) Nem is beszélve arról, hogy milyen idegenül éreztem magam a zsúfolt pécsi pályaudvaron a sok jövő-menő ember között, ahol állandóan figyelni kell, hogy el ne lopjanak valamit. Mintha nem is az én világom lenne ez! S ha megbámulnak a fejpántom alá szorított zsebkendőért, a túrabotért s a véresre karmolt lábamért, az ő bajuk. Most egyszerűen így érzem jól magam. Hihetetlenül gyorsan el tudom felejteni a civilizációt, a híreket, a tévét, a számítógépet és egy csomó dolgot, amelyek az év nagyobb részében oly nélkülözhetetlennek látszanak! Jót mulattam a helyzeten, ahogy az elhagyott Abaliget állomás várótermében előszedtem a gázfőzőt (ha már annyit cipeltem magammal), s nekiláttam kávét főzni ebéd után. Azért az mégsem járja, hogy bárhol a hegyekben hozzájuthasson az ember egy kávéhoz, a vasútállomáson meg nem!

   Reggel a sátor körül lustálkodtam, amikor hirtelen esőszaga lett az időnek. Gyorsan nekiálltam feltekerni a sátor tetejére terített hálózsákot, de az eső gyorsabb volt; épp csak be tudtam menekíteni a szétszórt holmit a fedél alá, s már esett is. Éppen csak egy pár cseppet, ijesztésül. Még pár hét nomád élet, és egész jó időjós lennék. :-)

   Összecsomagoltam, hogy visszamenjek a tóhoz. Jókor, mert mire indultam, megjött a gazda egy szekérrel a szénáért. A falu széli utcában a tegnap este oly veszettül ugató és aztán egész éjjel koncertező kutyák most bágyadtan punnyadva pihenték ki az éjszaka fáradalmait, s egyiküknek sem volt egy szava sem hozzám. Elhaladtam az északi tó mellett is, aztán víkendházas övezetbe jutottam, majd a falu szélén egy nyílt emelkedőre. Füves domb távoli gerince felé vitt az út, s ahogy botomra támaszkodva húztam fel magam, az járt a fejemben, hogy talán hatszáz évvel ezelőtt ugyanitt ugyanígy kapaszkodott egy vándordiák a botjával a tűző nap alatt. Vajon ugyanezt a tájat látta maga körül? Lehet, hogy akkor épp sűrű, úttalan erdő borította ezt a dombot?

   Ahogy a gerinc felé közeledtem, egyre nagyobb izgalom fogott el. Nincs pihenő, majd ott fent! Egy teljesen nyílt füves dombtető -- micsoda kilátás lesz ott! És lett is. Boldog voltam, hogy este az abaligeti táborozás mellett döntöttem, mert ezt a szakaszt nagy vétek lett volna sötétben megtenni! Körben hegyek és dombok, búcsúpillantás a Mecsekre és az első kíváncsi tekintet a Zselic felé, ahol a következő túrán járok majd. A közelben jól kivehető a tegnap magam mögött hagyott Jakab-hegy és (utóbb azonosítva) a Tubes. Mélyen alattam Abaliget egy része; a falu nagyobbik felét a völgy rejti. Azt hiszem, ezt a helyet ebben az időben napozásra találták ki. Más is azt hihette, mert egy fekhelynyi széna volt itt összegyűjtve. Már csak 2-3 kilométerem volt hátra, így nem volt okom sietni.

   A napozást a szükséges alapossággal elvégezvén az utolsó kilométerek elfogyasztásához láttam, fél lábbal már kívül érezvén magam a túrából. Meg is lakoltam érte, mert jól megkaptam az utolsó csalános dzsindzsást, hogy méltó módon fejeződjék be ez a szakasz. Utána még egy rövid erdős rész következett búcsúzóul, majd egy rét szemközti oldalán feltűnt a vasútállomás. Itthagyom hát a Mecsek túlzsúfolt turistaútjait, ahol olykor akár napjában kétszer is találkozhat túrázókkal az ember. Itthagyom a DDK második tájegységét is. Azt a hegységet, ahol országos összehasonlításban is igen intenzív túraélet zajlik, s más vidékekhez képest gombamód nőnek a kulcsosházak. Azaz még nem egészen, de a hétvégén már csak teljesítménytúra lesz. Megváltozott a fontossági sorrendem.

   Negyed kettőkor az állomáson kiderült, hogy majdnem hatra leszek Pécsváradon. Ott aztán várni kellett egy órát a rendezőre (még jó, hogy nem jöttem el a korábbi vonattal a napozás rovására), majd elszállásoltuk magunkat a tornateremben.

   Az idő hirtelen erősen lehűlt, viharos szél támad. Javaslom, hogy csukjuk be a terem hátsó ajtaját. Elöl úgyis ki van írva, hogy a hátsó bejáraton lehet bejönni, aki meg nem talál meg egy ajtót, az úgyis életképtelen és ezekről Darwin rendelkezett. Egyszercsak megszólal a bekapcsolva felejtett mobilom, amelynek az akkumulátorát oly féltve őrizgettem mostanáig, hogy még az anyámnak is csak másnaponként küldtem SMS-t. P-ista kezd valami ötperces köntörfalba, amiből csak nehezen tudom kihámozni, hogy itt kóborol a terem körül és nem találja a hátsó ajtót. Hát így van ez. :-)

   Aztán nekiered az eső, állítólag nem is esik olyan nagyon, de a tornacsarnok tetején rémesen felerősödve dobol. Hat-hét ember alhat itt. Amióta eljöttem otthonról, most először fizetek a szállásért.

Június 30., vasárnap
Hazafelé (gondolatok a vonaton)
Csíkosra sült a homlokom. Így jár, aki másfél hétig fejpántban túrázik.

*

A túrajelentésem 600 pont felett van. Jól benne van egy bronzjelvény.
*

Nem tudom, hol akarok inkább lenni. Folytatni fáradt vagyok, haza még nem igazán kívánkozom.
*

Egy zsír új és egy majdnem új térképet rongyoltam cafatokra. Mégiscsak jó lenne már az az atlasz...
*

Azt hiszem, ma van a VB döntője. Erről az őrületről is szerencsésen lemaradtam, jókor volt ez a túra! Csak aztán meg ne kérdezzék valami vetélkedőben majd, hogy ki játszotta a bronzmeccset meg ki volt a gólkirály meg efféléket! :-)
*

A lábam, mint egy térkép, úgy néz ki: tele van karmolásokkal, horzsolásokkal, csípésekkel. Nem baj, így jó ez.

Epilógus az első szakaszhoz

   Hazajöttem, mert elfáradtam. Nem az erdőtől, mert oda most is húz a szívem. Nem is a vadkempingtől és a nomád élettől, mert azt még legalább egy hétig bírtam volna. Elsősorban a hátizsák súlyától, amelyet még a rossz súlyeloszlás is tetézett. Már gondolkodtam rajta, hogyan tudnám csökkenteni ezt a súlyt, és elég kevés lehetőségem van.

   Hazajöttem, és majdnem úgy csináltam, mint Szergej, a hős szovjet katona. Első dolgom volt ráállni a mérlegre. Azután levettem a hátizsákomat. :-) A különbség éppen húsz kiló, közepes kenyérmennyiséggel és majdnem fél liter vízzel. Ez azt jelenti, hogy a teljes feltöltöttség állapotában, ahogyan Bátaapátiból felmásztam a hegyre, amikor először éreztem, hogy leveszem a hátizsákot és elszállok, a huszonhárom kilót ostromolhatta a csomagom.

   Hazajöttem egy félig idegen lakásba, ahol nincsenek fák és fű, viszont van hideg-meleg folyóvíz. Ez is valami. :-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1612)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.08 0 0 1622
Köszi. :-) Nekem is volt az itt leírtakon kívül valami megmagyarázhatatlan szubjektív oka, hogy a DDK-val kezdtem. Egyelőre már csak egy rész van hátra, aztán új túranapokat kell installálni.
Előzmény: Vaskalap kartárs (1621)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2002.07.08 0 0 1621
Nagyon jók a beszámolók!
Még, még, még, még!

Eszembe jut minden az évekkel ezelőtti bejárásokról. Nekem a DDK jobban tetszett, mint az OKT. Nem tudom az okát; de így van.

Úgy emlékszem, hogy az én DDK füzetemben még Szekszárd-Írott-kő volt az útirány.

(És nekem van Fehérkúti nyalókám is bi-bi-bíííí.)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.07.08 0 0 1620
KVTE, 1994. július 22.:
"Zobákpusztánál pihenés, vásárlás, bélyegzés következett. Itt már az út felénél jártunk. Ezután egy külszíni fejtés látványában gyönyörködhettünk, majd nem sokkal később a Hársas-kulcsosháznál készítettünk igazoló fényképet, mert "rendes" emberkék fölragasztották az összes nyalókát a ház ajtajára, ráadásul már kevés is volt belőle. "
http://www.c3.hu/~kvte/deldunan/ddk9405.htm

SK, 2002. június:
"Még néhány csalános, és végre megvan a Hársas kulcsosház romja. Olyanformán néz ki, mint a Kevély-nyergi turistaház néhány hónappal ezelőtt, csak jobban benőtte a gaz. "
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=mf&t=9001551&qm=24226570

:-((((
(Az a külszíni fejtés talán a Bétaaknánál lehetett, ahol most a földkupac áll, de az is lehet, hogy annak a helyén van az a nagy dzuvás-bozótos mélyedés. Vagy talán a tavacska?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!