Ha a kerék tehetetlenségi nyomatéka szerepet játszik abban, hogy milyen nehéz gyorsítani a forgásán, akkor nyilvánvalóan abban is szerepet fog játszani, hogy milyen nehéz LASSÍTANI a forgásán.
És a sok okos, aki azt mondja, hogy nem az autót kell lefékezni:
Igen, ami úgy történik, hogy LASSÍTJUK A KERÉK FORGÁSÁT. Amiben szerepet játszik a kerék tehetetlenségi nyomatéka. Ha nagyobb a tehetetlenségi nyomatéka, mint a gyári keréknek (akár mert nagyobb átmérőjű, DE változatlan tömegű, akár mert változatlan átmérőjű, de nagyobb tömegű [mert pl. szélesebb]), akkor nehezebb lesz lassítani a forgását is, ergo kisebb lesz a fékhatás is.
Kínomban hekkeltem egy nyomásmérőt a kiegyenlítőre, mivel az kb. annyi volt,mint egy másik ugyanolyan autóban, így más nem lehetett, mint a tárcsa/betét hiba.
Beleköltözött a harkály a blokkomba, és mindenki azt mondja ennél megbontani se éri meg gazdaságilag, csak a csere.
Most leltem végre egy bele valót a világ végén ami balesetes volt. Menteni akarták, megalkották rajta ezt a javítást de nem lett teljes a siker, állítólag csepeg (vagy csak szivárog, vagy inkább folyik - ízlés szerint :) ) az olaj.
Mit jósolnál mester, mi lenne majd egyszerűbb:
-ennek a javításának nekifutni szakszerűbben és komplett blokkcsere
"Eppen ez a baj akarmennyire rugdosom a feket nem blokkol a kerek"
altaban ha fog a hatso fek ahogy kell akkor megall a kosi es nem blokkol semmi. ha nem fog a hatso fek akkor blokkol az elso "blokkol" ill csuszik az elso kerek, mert több fekero jut ra.
TFH:
normal esetben (jol beallitott feknel) elöl 65%=2/3, hatul 35%=1/3 fekeröelosztashoz van tervezve a rendszer, mert fekezeskor ilyen a dinamikus tengelyterheles
ha nem fog a hatso fek, akkor ugyanakkora jarmulassulashoz 1,5x annyi (50%-kal több) erö jut az elsö tengelyre, de a leszoritoerö (= dinamikus tengelyterheles) nem valtozik ==> blokkol/megcsuszik az elso kerek
"A hatso fekek most voltak cserelve pofak munkahenger legtelenites stb"
olvasd el amit irtam... a szerelö nem volt kepes beallitani ugy a dobot hogy fogjon, de nem csoda... FIAT (=szar olasz) & dob (=elavult technika ==> ne csodalkozz bazdmeg hogy nem fog)
Na várjál csak! A nagyobb keréknek kisebb a fordulata, és mint alább megtudtuk, annak akkor kisebb a lendkerékhatása is!!! Akkor meg könnyebb lefékezni. :-PP
"leragadtam a 13"" vs 14" kereknel."
Nem ragadtál le, hanem jószokás szerint a téma kanyarodott be az erdőbe........ Nagyobb a 14-es kerék, mert mindkettőn 165/70-es gumi van.
"A modern autót 90%ban az első fék fékezi. Kb azt észre sem veszed, ha hátul nincs is fék, semennyi sem"
csuszos uton sokkal hamarabb blokkolnak az elso kerekek es jobban is kopik az elso fek
"Ez miféle "szerviz"??!? Visszaad egy autót ugy ,hogy nincsen lényegében számottevő fékhatás?"
hmmm...
mult heten hazajutottam magyarorszagra.
regebben hangja volt a hatso feknek, de fogott (es mukodott a kezifek)
1. szerviz:
- fekpofacsere
visszaadasnal: rossz a kezifekbowden cserelni kene
==> utanna nincs kezifek (izombol behuzva, enyhe lejtön elgurul)
(erzesre a bowden jo...)
2. szerelo(3 hettel kesobb):
(a jobboldalit szetszedte megnezni)
==> valasz: 40eFt anyag + munka [2x brembo dob + textar pofakeszlet, ez 20eFt bardiban max kedvezmennyel]. Fekbowden szerinte (is) jo
a kerdesre hogy meirt kell a 100km-t sem futott pofa helyett uj, az volt a valasz, hogy mert az mar tönkrement..
tehat szetszedtem: (utikoltseg megvolt 100eurobol, mert occoer visszahozott egy roman furgonos... legalabb mar tudom milyen egy 310ekm-t futott puma egy H3 boxerban...)
A, jobb oldali fekpofa valoban tönkrement, de nem azert mert a "szerelö 1" rosszul szerelte be, hanem mert amikor "szerelö 2" feszegette le a dobot, a dob szelen levö lyukon keresztül bevert egy csavarhuzot es ahol beverte ott letört a kopofelület. !!!!
[megyjegyzes: nekem sikerult csavarhuzo belepüffölese nelkul 2 perc alatt leszedni... ket csavarhuzoval pici kifele feszit + gumikalapaccsal dob körbe kocogtat]
B, bal oldalon az utannaallitot ugy rakta be az elsö szerelö, hogy vhogy lecsuszott a kerekagyig es beleert. es szepen daradta a forgo kerekagy az utannaallito felet
C, kiengedett kezifeknel a kezifekkar a dobban kb 25°-ra volt az alaphelyzettol [mind2 oldalon]
vegul lelazitottam a kezifekbowden, hogy a kezifekkar alaphelyzetben legyen, beallitottam az utannallitot (hogy epp szabadon forogjon a dob) majd legvegen a bowdent (hogy epp ne logjon)
csodak csodajara alkatreszcsere nelkul fog a kezifek...
igaz az jobb oldali uj fekpofabol hianyoznak darabok, a baloldali utanallitobol meg ivesen egy darab... de legalabb a penztöl sikerult megszabadulni.
ui.: mar nemi ideje egyre kevesbe erzem szuksegeseget annak hogy több felelösseggel csinaljam a munkamat.
NOx?? elsö husz percre takolok vmit. (kicsit kormos es kerreg?? ez van. teleqrja a DPF-t, ha csak varosban hasznalja?? vegyen kerekpart, irassa ki a DPF, vagy vegyen egy uj autot)
EGT? van szenzor, van egy szabalyzo. annak vannak PID parameterei. aktivan lehuzza az EGT szabalyzo a nyomatekot?? jooo. PID parameterek? leharapja a vezetö a kormanykereket? nem==> jo.
meghibasodik az EGT szenzor? ==> veszuzem max 60% nyomatek + MIL... joooooooo lesz