Anyám mindig nokedlit tett bele, úgyhogy amikor életemben egyszer csináltam magyar paradicsomlevest, akkor én is. (Annyifajta paradicsomleves-recept van a világon, hogy én inkább mindig újat próbálok.)
Gyenge, vajas rántás az alap. Ezt öntjük fel paradicsompürével, vízzel, majd felforraljuk. Megy bele só és bors. Esetleg egy csipet oregano. Egy tojás sárgájával sűrítjük. Betétnek nokedli kerül bele és a végén belenyomunk egy gerezd fokhagymát. A tányéron parmezánt reszelünk rá. Szeretjük.
Kevés világos rántás, hagyma(por) só, bors, cukor, esetleg zeller levél és kész. Részemről nemigen csinálom, mert soha nem eszünk levest, illetve csak olyat szoktam, amiben van valami rendes dolog is, pl. hús.:-)
Sutottem mezes puszedlit... nem lett olyan mint az Anyue. Sot... nem is nott meg ugy mint kellett volna - nem rossz, sot, de nem az amit szerettem volna.
Sertésköröm, csülök, bőr - ez az alap. Feketebors, fokhagyma, só az ízesítés.
Sok bőrt és sok fokhagymát főzök bele.
Előbbit az állag, utóbbit az íz miatt. Egyébként mostanában a spártai - zöldség és tojásmentes megoldás a menő a családban. Az utóbbi időben a cupákot sem teszem bele - az megy a szomszéd kutyájának, s comb vagy lapocka kerül bele hús gyanánt.
Hát én nem bírtam megbarátkozni a tojásfőzővel, pedig szinte minden reggeli főtt tojás.
Pedig volt egy, anyukám kapta a Svédországban élő testvérétől, neki se jött be nekem adta, aztán én száműztem a garázsba, végül odaadtam egy nálunk dolgozó mesterembernek. Két év múlva mondta, hogy ők mindennap használják.
1Füle-1farka-2köröm-25-30 dkg bőrke gáz fölött pörkölve, letisztítva, lassan hideg vízben föltéve, bors-korianderrel lassan főzve, időnként lehabozva, félúton bele egy darab_60-75 dkg comb, kis fej vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma, vége felé só, némi répa-gyökér, 2-3 szem krumpli felezve.
Nekünk is 1/2-0,7-1 literes dobozaink vannak, azokba szedjük úgy, ahogy van -ha le nem csúszik a csontról a hús, rá szűrőn át a lé, lecsuk és mars a teraszra. Az én adagomba csak combhús és zöldség kerül a lébe. Reggel behozom, akkor szedem le róluk a zsírt, mikor dermedtek, nem kell bűbájoskodni vele, lazán lekaparható kanállal. Ekkor kap még csöppnyi paprika szóratot, tetőt, és irány a hűtő.
HM.
Ha összejön Karácsony előtt 1, abba teszek 1 párba 1/2-1/2 én is főtt tojást próbaként.
1* próbáltam fél fejből, de nem fért rendesen a nagy kotlámba, csak kínlódás volt, ráadásul nem tetszett a disznó vigyora.