Keresés

Részletes keresés

Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 919
Megpróbálok egy irásos engedélyt szerezni az úttakaritáshoz...nehogymá letartóztassák Larzen és bandáját, mint a börzsönyi fatolvajlás fejedelmeit :-)))

Egyébként még nem igérem hogy ott tudok lenni, de igyekszem úgy intézni a dolgokat.

Üdv
Stiggs

Előzmény: larzen (918)
larzen Creative Commons License 2002.01.14 0 0 918
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 917
Megcsináltuk...
Szombat hajnalban indultunk Nagymarosra (MÁV körbélyegző), ahol összetalálkoztunk a Barrakásokkal. Fogkefe hajkurászás, meg egy kéddekás barackpálesz(3 főre) elfogyasztása után nekivágtunk az emelkedőnek. A szokásos köd megvolt. A hegyestetői út, még mindig nehezen járható, bár kifejezetten élvezetes is lehet, olykor olyan mint a dijugratás, kombinált akadályok, pl kettő alatta, kettő felette, de nem ilyen sorrendben. Hegyestető Júliánusz toronyból a kilátás isteni volt, feltéve ha csak az alatta lévő tűzrakó helyet akartad látni :-(
A Virágos rétin a lejtő egész jól "futható", járni nem lehet rajta, mert osszetöröd magad, ahol jeges volt a jól bevált csúszkálással probálkoztunk, egész jó eredménnyel. Törökmezőre, szerencsére a Barakkások előtt érkeztünk tehát nem volt tömeg, 20 percig, utána megjöttek, le is fagyott a hátam, mire bejöttek az ajtón, most fújom az orrom. Kóspallagig az út egész jól járható, semi különös gond. Szállásunk Kóspallagon a Szent István út 14 ben volt. Ez egy falusi szálláshely. Egy nagyon kedves házaspár tartja fenn a helyet, egy éjszaka 1500 pénz fejenként. Hideg-meleg viz zuhany, WC, kényelmes ágyak. Csak ajánlani tudom. (további infót szivesen adok) Este megpróbáltunk egy csöppet kocsmázni, a Kóspallagi kocsmák közül a főutcán csak 1 volt nyitva, de annak a szinvonala egy disznónak se felelt volna meg, ezért visszagyalogoltunk a falu szélére a Tiffani nevű műintézménybe, kellemes volt, árak elviselkető szinten (korsó talléros 145 pénz, unicun 250) Másnap reggel 9-kor indultunk tovább. Bélyegzés a Túristaházban, de szokás szerint csak az egyik oldalon, segáz... Nekivágytunk a KÉK legbrutálisabb emelkedőjének, naghideg felé. Kiöli az emberböl az összes lelkesedést a kb 4,5 kilóméternyi nyil egyenes út, ami mindig csak emelkedik. 11:30 ra értünk nagyhidegre, Bélyegzés, kaja csoki, vizgyüjtés, pólócsere és irány a csóvi. Kitaposott sáv, kicsit csúszós emelkedők. csóvin nem mentem föl a toronyba, mert lentröl is ugyan azt lehetett látni...semmit. Foltán keresztre 20 perc alatt lefutottunk.. A tisztáson(ahonnan már látszik a vár romja) az út jeges, lehet nagyokat zakózni. 16:00 ra értünk le Nógrádra
a vasutállomáson van OKT bélyegző. De a váróteremben nincs fűtés, utálatos húsz perc vacogás. És haza. Egy kicsit anyátgattunk hogy hogy lehetünk ekkora marhák, minek mászkálunk mi a hegyekben télen, pláne ennyit, de este hétre mira haza értünk, már csak hihetetlenül büszkék voltunk magunkra...
Hát ennyi a történet. A jelzések nagyon jók, az utak minősége változó, de mindenhol járható.
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.01.11 0 0 916
Nem mintha nem írtad volna meg néhányszor, így nem nehéz kitalálni. :-)

Kivi: a TTT füzetet is jan. közepére mondták, lehet, hogy egy helyen van a kettő? :-)

Előzmény: larzen (914)
kivi Creative Commons License 2002.01.11 0 0 915
Január közepe van, ekkorra ígérték a kéktúra füzetet. Larzen, nem jársz arra? :-)
larzen Creative Commons License 2002.01.11 0 0 914
Persze Larzen a BEAC kerekparos teljesitesere keszul
A vesémbe látsz! :)))
Előzmény: asciimo (913)
asciimo Creative Commons License 2002.01.11 0 0 913
Stiggs!

Nagyon becsulom benned ezt a lenduletet, de ha mar van ilyen alapitvanyotok, jobban gondoljatok meg, hogy mibe fektettek. Ez alatt azt ertem, hogy a Bpest kornyeki turistahazak/kilatok allapota nem veletlenul olyan amilyen, sok a pesti autos barom, aki pl. elmegy Kovesmezoi parkoloig ott kiengedi a csemeteket, akik 2 ora mulva visszajonnek egy ket targyi "emlekkel" a Julianus toronybol, aztan padlogazzal haza...

Es tok szar erzes 2 ev multan latni, hogy mi lett a munkadbol. Nem akarlak eltantoritani, csak azt szeretnem, hogy ne dolgozzatok feleslegesen. (pl. a Naszaly kilatojan voltal mar? Ott is csak ennyi kene, kis takaritas, meg agak vegeinek levagasa a jobb kilatasert.
Persze Larzen a BEAC kerekparos teljesitesere keszul, ezert (is) akar a Hegyestetonel fureszelgetni :)
Mindkettotoknek jo munkat, es elore is
koszonjuk a faradsagot!!!!

asciimo

Előzmény: Stiggs73 (912)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.11 0 0 912
Én komolyan gondolkozom a dolgon. A cégen belül van egy jótékonysági szervezet, ami általában némi pénzzel és sok-sok munkával szokott besegiteni mindenfelé. Pl tavaly nyáron a veresi macifarmot raktuk rendbe (útépités, parkoló épités, kerités, korlát épités festés). Meg lehetne szervezni egy ilyen programot, pl hegyestetői útrendberakás, plusz a Júliánusz torony felújitása (korlát festés, visszarögzités, hiányzó 2 db lépcsőfok pótlása, némi takaritás)Egy másik terv már alakulóban van, az Eger környéki kaptárköveknél tanösvény épités cimén. Ezt persze tök hivatalosan kéne csinálni. tehát valszeg kell beszélnem a Duna Ipoly NP vezetőivel, meg ki kell deritenem hogy a Juliánusz tornyot kik épitették annakidején, és hogy léteznek e még. Ez utóbbit holnap megtudom, elvégre ott leszek.
Üdv Stiggs
larzen Creative Commons License 2002.01.09 0 0 911
Ezen már egyszer elgondolkodtunk és arra a következtetésre jutottunk, hogy ha jön valami erdész, vagy bármi más hatóság, és nem lehet neki megmagyarázni, hogy nem lopjuk a fát, hanem tisztítjuk az utat, akkor egyszerűen az erőszak útjára lépünk - vagy elfutunk (amelyik kivitelezhető).
Előzmény: Stiggs73 (909)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 910
Köszi az infókat....Mindenképp irok beszámolót :-))
Előzmény: Zete (908)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 909
Tényleg, kinek van joga egyáltalán az ilyen útkarbantartások elvégzésére. Mert én személy szerint tudnék rá embereket szervezni, csak kivel kell leegyeztetni egy ilyen akciót, hogy ne nézzünk ki fatolvajnak, pl-.:-(
Stiggs
Előzmény: larzen (905)
Zete Creative Commons License 2002.01.09 0 0 908
Hali!
Dec. legvégén jártam Csóványos-Nagyhideghegy környékén. A csúcsok felé összefüggő 20-25 cm hó volt, de a népszerűbb utak eléggé le voltak taposva. Konkrétan: Diósjenő-Csóványos Z sáv, Csóvi-Nagyhideg Orsz. kék sáv, Nagyhideg-Királyrét a Taxi nyiladékon át. Az országos kék egyébként elég jól ki van jelezve az egész Börzsönyben, nem hinném, hogy gond lenne vele akár télen is (eltekintve a bedőlt fáktól). Szerintem most is hasonlóak lehetnek a viszonyok a terepen. Jó utat, s ha megjöttél, várjuk a beszámolót!
Zete
Előzmény: Stiggs73 (902)
larzen Creative Commons License 2002.01.09 0 0 907
Út a halhatatlanságba.
Ennek azért nem örülök, mert csak az lehet halhatatlan, aki már meghalt. :)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (906)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.01.09 0 0 906
Ha megteszed, akkor elnevezzük Larzen útnak, és rávezetjük a térképünkre. :-)
Előzmény: larzen (905)
larzen Creative Commons License 2002.01.09 0 0 905
Akkor jól nézd meg azt a bedőlt fás szakaszt, mert már itt van mögöttem a polcon a fűrész, hogy eltakarítsam ezeket. Csak közbejött a nagy hó, ami miatt nem tudtam elmenni takarítani, most meg a lábam beteg, de szerintem január végén, február elején szétfűrészelem azokat a fránya úttorlaszokat.
Előzmény: Stiggs73 (904)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 904
A fák ismerősek, még tavasszal kavartam arra, ezek szerint még nem takaritották el a tavaly előtti ónoseső "nyomait". Lesz csúnya beszéd a videón ezek szerint, megint, mint a Csobánka -Szentkereszten. Köszi az infót..:-)
Stiggs
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (903)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.01.09 0 0 903
Friss tapasztalatom nincs, de Hegyestetőre menet _rengeteg_ kidőlt fára és még jó időben is nehezen járható útra számíts.
Előzmény: Stiggs73 (902)
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 902
Hétvégén megyek a kétnapos Börzsöny átszelésre. Nagymaros - Nógrád. Milyen útviszonyokra számitsak? Dorog - Nógrád kék utolsó szakasz.
Ha járt ott valaki mostanában közületek, ossza meg velem a tapasztalatait. leginkább Hegyestetőfelé föl, Nagyhideghegyre föl, és Csoványosra föl utak érdekelnének, hó jég viz stb tekintetében...
asciimo Creative Commons License 2002.01.07 0 0 901
Na sziasztok!

Kihasznalva otthon toltott szabimat, elmentem kekturazni a Matraba. Matrahazarol indultam, fel Kekesre. Nagy ho volt, ket darab sielovel. Kekesrol lefele gyonyoru kilatas volt, de az atasz szerint lehet gyonyorubb is, mert en csak az Alacsony-Tatraig lattam, a Krivan mar paras volt. A Kekestol Sirokig senkivel sem talalkoztam, a (30-40 centis ) hoban levo nyomok alapjan harman tettek meg elottem az utat ezen a telen, abbol ketten Sirok->Kekes iranyban. Hat elismeresem nekik. Mert ez a szakasz menetiranyban sem konnyu, de visszafele extrem nehez lehet telen.
Igazi rendorbakancsban turaztam, most sem azott be, eddig egyszer sem volt bajom vele, pedig 7 eve gyurom mar. mindenkinek csak ajanlani tudom, aki alternativat keres egy 40 ezer forintos GoretexMerrel meg mittomen markas bakancsok elleneben.

Harmashatar erdeszhaznal fembelyegzo, egesz jo allapotban. Utana kiderult, hogy keves lett a kaja, es hogy milyen hasznos a szolocukor... sotetedesre ertem Sirokra, ahol a vasutallomas elott egy nemet autos fel akart venni, pedig nem stoppoltam. Ez volt a nagy kisertes, futott auto 100 meterre a belyegzotol :)
Ezentul csak olyan helyre megyek telen, ahol 10 kilometerenkent van falu/futott piheno.
Mindegy, a lenyeg hogy Dobogokotol Bodvaszilasig hianytalanul megvan az OKT!

Mindenkinek kellemes (KEK)turakat!

asciimo

Előzmény: Stiggs73 (899)
ktaxxyxx Creative Commons License 2002.01.07 0 0 900
Közérdekű: Virágos-nyeregben, a Boróka büfében nincs Kéktúra-bélyegző, csak a büfé bélyegzője.
Stiggs73 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 899
Hézvégén sikerült megcsinálni a legpecséttelenbb utat a Pilisben. Kezdődött azzal hogy rossz helyen száltunk le a Buszról Rozália téglagyárhoz, ezért oda már nem mentünk vissza pecsételni. Aztán jött az eső, havaseső kombináció, egészen kevélyig, ahol továbbra sincs bélyegző, csak a helye. Sebaj gondoltuk majd az ózon Campingben. No a Campingnél csak egy kutyát találtunk. Irány be Csobánkára hátha az egyik kocsmában van bélyegző, legalább Csobánkás. Hát pehünkre a kocsma Pomázra van bejegyezve, igy csak a közértben sikerült egy, Csobánka céges bélyegzőt beszerezni. Kifelé a zölden mentünk de elbénáztuk az utat és nem a kéken mentünk tovább hanem a Kék, züldön, ami visszafelé vitt minket csobánkára ráadásul legalább 150 es szintk.-t csináltunk meg csak úgy ponból, egyébként csak akkor esett le a tévedés amikor nagyon közeledett megint az oszoly szikla. kb 3 -4 km-es keverés elég fájdalmas volt. A következő szakasz egészen a szurdokog halál volt. Olvadt a hó, kb bokáig gázoltunk a jeges, vizes latyakban. Csak az én Gore-tex es bakancsom birta a többiek szétáztak. A szurdok nagyon szép volt, de csak a patak vastag jege miatt volt járható, kb 5 átkelésen nincs hid. Szentkereszten megint nem pecsételtünk mert egyből jött egy busz. Összesen 1 az sem jó bélyegzés, 4 km keverés, legócskább útviszonyok, eddig a legjobb jelzések. Ennyi. Ja és túrákban és élményekben gazdag új évet kivánok mindenkinek.
PS megfogadtam hogy idén minimum 500 km-et lenyomok a kékből...
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.12.30 0 0 898
Meg a teljesítés. :-) Mellesleg, apróság. :-)
Előzmény: kivi (896)
stewes Creative Commons License 2001.12.30 0 0 897
Üdv, minden kéktúrázónak!
Szeretném felhívni a figyelmeteket a Turista Magazinra, és annak online változatára (www.turistamagazin.hu). Várunk minden túrázással kapcsolatos információt, észrevételt, fotót, élménybeszámolót, stb. Írhattok a lapba, vagy a mi fórumonkba is! Szeretnénk a Kéktúrázással kapcsolatos információs bázisunkat jelentősen bővíteni, már csak azért is, mert most lesz ötven éves a mozgalom (Leánykori nevén: Szent István túra.
Boldog Új Évet és jó túrázást kívonok a szerkesztőség nevében.
Árvai István
a Turista Magazin online
változatának gondozója
kivi Creative Commons License 2001.12.25 0 0 896
Megvan a keleti OKT atlasz, már csak a kéktúra füzet hiányzik...
Zete Creative Commons License 2001.12.22 0 0 895
Üdv Mindenkinek!
Tegnap meg tudtam venni az új Kéktúra Atlaszt a Szugló utcai Térképkirályban. Délután érkezett egy adag szállítmány, aki igyekszik, az még ma talán kaphat belőle. Azt mondták, viszik mint a cukrot. A leárazás miatt a Kéktúra Atlasz + Börzsöny turistaatlasz együtt mindössze 2160 HUF-ba került.

(Kék)túrában gazdag Boldog Új Esztendőt Kívánva,

Zete

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.12.21 0 0 894
Tura lista - hozzaszolas

Egy jo hirröl tajekoztatom a lista olvasoit.
Meghozta a Jezuska a szövetsegünk kozpontjaba az Alfoldi Kektura terkep es
igazolo füzetet. A kiadvany szines, 72 oldalas. Tartalmazza az AK teljes
utvonalat abrazolo terkepeket, valamint rövid leirasokat a latnivalokrol.
2002 januar elejetol lehet megvasarolni 500,- forintos aron, a Magyar
Termeszetbarat Szövetseg kozpontjaban. Ugyancsak kaphato az Orszagos
Kektura fuzet javitott valtozata is.

Bekes, boldog karacsonyt es eredmenyekben gazdagabb uj esztendot kivanok.

Palmai Vencel MTSZ titkar

======================================================
- Tura levelezesi lista - turistaknak, kiranduloknak
======================================================

kvte Creative Commons License 2001.12.21 0 0 893
Azért ez az Isztimér környéki útbuherálás eléggé átszabhatja a túratervet, figyeljetek! Mi jövőre mennénk arra, eddig úgy volt, hogy a Zirc-Bodajk táv pontosan két napban letudható, de a módosítás miatt ez ugrott. Félreértés ne essék, meg lehetne csinálni az új úton is, de nem szoktuk keverni a vándortábort a teljesítménytúrázással, annak ellenére, hogy mindkettő szívünk csücske.

Az új kéktúra atlasz már az új útvonalat írja le, talán másokat is érdekel (Jó tizessel hosszabb a réginél).

Szóval Kisgyón után, de Isztimér előtt, nagyjából az Eszmény-barlangnál van a váltás. A régi kék vonalán most a kék négyzet megy be Isztimérre, az új út nem érinti a falut, tőle NYUGATRA megy. Kb. 3 km után csatlakozik hozzá a piros Isztimérről, majd a két jel 2 km-en át együtt megy a Burok völgy fölötti plató szélén. A piros ezután lemegy a völgy aljába. 2 km után következik Bakonykúti, majd 1,5 km-re a romosnak jelölt Bakonykúti puszta. Aztán az egykori harckocsi lőtéren át megy fel Gúttamásitól délre a Bogrács hegyre, aztán kiér a Gúttamási - Iszkaszentgyörgy műútra. Innen némi szinttel halada Vontató hegy megkerülésével a Fehérvárcsurgói tározó déli végéhez, majd tovább a falu felé. A tározót keletről kerüli, Fehérvárcsurgóból csak a hétvégi házakat és a szőlőhegyet érinti, majd kiér a Gaja-szurdok déli végéhez, az eredeti jelhez. Fehérvárcsurgóra a tározótól út vezet be, rajta kék négyzet jelzés.

kvte

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.12.21 0 0 892
Mondom, hogy elmaradott. :-)
Vezesd be a ttúrázást, és hősként fognak tisztelni!
Előzmény: asciimo (891)
asciimo Creative Commons License 2001.12.21 0 0 891
Hat annyira nem elmaradott helyen vagyok
(Nemetorszag) , de eddig meg nem talaltam egeszseges meretu turakat. Olyat mar lattam, hogy Naturfreunde-club (termeszetbaratklub) de a heti kiranduloprogramjuk abbol all, hogy elutaznak valahova, ott setalnak kb. 2 -2,5 orat, aztan haza. Esetleg jo ido eseten a 'celban' sutogetes, sor, kolbasz egyebek. Probalkoztam az EWV (ez az europai szovetseg) honlapjan is, de nem talaltam semmi kektura-fele maszkalos-pecsetelgetos akciot. De ha valakinek van valamifele infoja, dobjon mar meg vele!!!!

koszi szepen,
asciimo

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (889)
ktaxxyxx Creative Commons License 2001.12.20 0 0 890
"( a dolog hattereben egyebkent az all, hogy valami ritka madarfaj feszkel a Gaja-szurdoknal, ezert kell elkerulni a szurdok egyik reszet)"

A ritka madárfajt vadásznak hívják. Nyugatról települ időnként hazánkba költeni. Komolyra fordítva a szót: az erdészeti rt. a Gaja-völgy déli felében összefüggő vadászterületet kíván kijelölni, ahol éjjel-nappal vadászhat. Cserébe megígérte a Gajától északra fekvő terület felszabadítását, ott a kerítések eltüntetését. Erről jövő év elején folytat a megye tárgyalásokat az rt.-vel. Drukkoljatok!!!

Előzmény: asciimo (864)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!