A hajtókarcsapágy akkor kopog, amikor gázadás után esik a fordulat. Annak egy jellegzetes tompa, mély hangja van. (persze így videó és számítógépen keresztül bármi is lehet a hangokkal mire ideér) A dugattyúbillegés igen könnyen összetéveszthető a szelepcsattogással.
(De kár,hogy nem lehet szerkeszteni a hozzászólást.)
Jobban megnézve a videómat,abból kivehető,hogy valóban van hang a szelepektől,de gázadáskor van egy hangosabb kopogás,teljesen más ütemben,és mint ha a szívósor felől jönne.Ami ugye nem ad hangot.. Félek,hogy lejjebbről jön a hang,a motorból. Hajtókarrcsapágy megmagyarázná,hogy miért nem halkabb melegen. :(
Ez már nekem is eszembe jutott,holnap le is veszem,és megnézem.Sőt,lehet,hogy körbe pakolom ronggyal a motort,hogy ne legyen minden tiszta olaj,és be is indítom szelepfedél nélkül.Na akkor már egyértelműen kellene hallanom,ha onnan jön a hang.
Az a szelep,amit emlegettem is,az a szívó soron van. Az valami membrános cucc,amit nyomás nyit,nem közvetlen kapcsolat. Ezért sem kopoghat ennyire,meg hát mi kopogna abban ekkorát?
Olajnyomás szerintem csak van.. Mert mikor visszaraktam a hidrotőkéket mosás után,nem sok olajat tudtam tenni bele. És ahogy elindítottam a motort,kb 10mp-ig volt egy brutális kopogás,aztán visszaállt a szokásos hang. És pedig a hengerfejet is kimostam,tehát abban sem volt olaj,csak annyi,amit kézzel szétlocsoltam,hogy ne legyen teljesen száraz,meg persze ami szétfolyt benne feltöltéskor.
157799-->409 : Még ha pénzért adta volna,akkor megérteném.. De nem,csak hát szoktam nála dolgozgatni,és mikor mondtam neki,hogy nekem is kéne olajcsere, rám szólt,hogy nehogy vegyek olajat,majd Ő ad nagyon jót..
Tőkékről egyébként még annyit,hogy én magam szedtem szét,és mosogattam el őket benzinben. Hát nem volt éppen könnyű szétszedni őket. Szárazon,rugó nélkül összenyomni pedig olyan,mint ha benne lett volna a rugó,tehát sűrítette a levegőt,csak pumpálva ment össze koppanásig. Tehát nagyon kikopva nem lehet szerintem. A belső darabját meg áztatás után kompresszorral kifújva láttam,hogy a golyós rész szépen mozog.
Dugattyút cserélni? 180.000km-es Opel motorban? A hengereknek semmi válla nincs,a dugókat kézzel legalábbis nem sikerült kottyantani a hengerben. Persze ez nem minden,aláírom.
De egyébként ha az olaj lenne a ludas,akkor kopogna az összes,nem? Itt viszont a kocsival szemben állva,balról a 3., és 4. hengertől jön csak a hang.
Igaza volt, de félreértetted. Ő úgy gondolta, hogy qrva jó, hogy sikerült eladnia egy bale kedves vevőnek. :P
A nehézgép olaj az alacsony fordulatú nehézgépbe való, egy magasfordulatú szgk motorban nem lesz képes folyamatos olajfilmet képezni.
A csattogásnak szerintem nem ez oka, de cseréld le mihamarabb és kiderül. Ha a hidrók valóban jók, akkor valószínűleg itt az ideje dugattyúkat cserélni.
Sem a vezérműtengelyt,sem a szelephimbákat nem találtuk kopottnak.
Olajra még esetleg tudok gyanakodni, kb 2000km-el ezelőtt lett cserélve,egy helyi szaki adott olajat. Valami nehézdízel olajat... Azt mondta ez kurva jó neki,ő évek óta azt használja a skoda octaviaba.
Olajnyomásnak lennie kell,legalábbis ha járó motornál leveszem a beöntő sapkát,hallom,és látom hogy keveri az olajat.
Tegnap mentem vele 1 kört,aztán hagytam járni,míg a venti is beindult a hűtőn,és eztán pörgettem,de semmi változás.
" ... ami akkor van, ha a teljes tapadást ki tudod használni. Ahogy gyorsításkor is csak annyival tudsz gyorsítani amit a tapadás megenged, kassítani is csak úgy tudsz. Ez, amit linkeltél, akkor igaz, ha tudsz akkora fékhatást produkálni, ami a tapadás 100%-a. Ha kevesebbet tudsz, akkor nagyobb lesz a fékút. Ha többet tudsz, akkor meg állóra fékezed a kereket, és csúszol. .... "
Amióta feltalálták az ABS-t azóta ez a kérdés nem kérdés.
" ... Ha a kereked nagyobb, nehezebb, azaz nagyobb a tehetetlenségi nyomatéka, akkor egységnyi fékerőre kevesebbet fog lassulni, mint a kisebb, könyebb kerék. Ahogy mutattam, adott esetben a tehetetlenségi nyomaték akár a duplája is lehet, ergo adott esetbeb adott kerekek esetében a fékhatás, és a lassulás mértéke is akár a felére csökkenhet. Csupáncsak attól, hogy a nagyobb, nehezebb kereket lassítani is nehezebb. ... "
Ha Te levezeted hogy egy kétszer akkora tömegű kerékkel a fékút a kétszeresére nő akkor - akár így, akár úgy - felterjesztelek a fizikai Nobel díjra!
Olaj, olajnyomás probléma is lehet, talán nem jut elég fel a hengerfejbe.
Van olyan, hogy kell neki idő, míg feltöltődik. Üzemmeleg motornál forgasd 3-4000rpm-en, bár ez annyiból veszélyes, ha nem kap kenést ez a rész, akkor károsodhat.
Arra közben rájöttem,hogy se az injektor,se az AGR szelep nem adhat ki ekkora zajt. Marad az,hogy hiába lett kimosva a hidrotőke,továbbra is az kopog,annak ellenére,hogy nem onnan gallani a hangot,vagy pedig valami egészen más kopog. De mi? Hajtókar csapágy lenne?
Valaki meg tudná mondani, hogy 2003-as 1.5 dci motor (K9700) vezérlésénél a szíjon hány fogköznek kell lenni a két fogaskerék jel között? A szíjon feltüntetett két fehér csík között 18 van, de mindenhol 19-et olvastam.
" Ahogy mutattam, adott esetben a tehetetlenségi nyomaték akár a duplája is lehet, ergo adott esetbeb adott kerekek esetében a fékhatás, és a lassulás mértéke is akár a felére csökkenhet. Csupáncsak attól, hogy a nagyobb, nehezebb kereket lassítani is nehezebb. "
Duplája, meg fele..., hagyjuk már.
Engedd el!
Senki nem beszélt itt 22-es kerekeken 200-al hasító Suzuki Samurai-ról, csak Te próbász valami extrém példát hozni arra, ami talán igazolhatja az állításod.