igazad van, nem mindenkinek egyszerű ez. sok embernek egy falfestés is bonyolult művelet. de szerintem nem feltétlenül festésről kellene beszélni, a fa felületet butaság festékkel eltakarni
Tisztázzunk valamit! A penészesedés nem a műanyag ablak miatt indul be, hanem az elégtelen szellőzés + a penész kialakulásának egyéb feltételei miatt.
A műanyag ablakhoz azért kapcsolódik jobban, mertm ég az olcsó műanyag nyílászárók is ún. "légtömörek", vagyis nem süvít be a szél az ablak és a keret között. A minőségibb faablakok szintén ilyenek, tehát ott - ha nincs elégséges szellőzés - ugyanúgy kialakulhat a penészesedés.
Én mindenesetre a faablakra voksolok, ha meg tudod oldani a megfelelő monőségű festést. Ellentétben az elhangzottakkal, a jó minőségű festék nem olcsó (3 különböző festék kell egy rendes lazúrozáshoz) és bizony komoly szaktudást igényel a rendes felhordása.
A műanyag ablakoknak a nagy hátránya a biztonságtechnikai oldalról jelentkezik. Extrém eseten egy autó cigaretta gyújtójával is ki lehet olvasztani a műanyag ablakot kis sérüléssel úgy, hogy kinyíljon, de egy kis hőlégpisztoly mindenre elég. Csak a legprofibb - és drágább - műanyag ablakok tudnak ilyen szempontból többet, de még az is kevesebb, mint a sima faablak.
Persze ha amúgy is egyszerű hőszigetelő üveg van az ablakban azt még egyszerűbb beverni, a kulcs nélküli kilincseket pedig kívülről megfúrni. ... Nem rémisztgetni akarlak, csak tisztában kell lenni ezekkel a korlátokkal!
Kérdés: ablak felújításban nem gondolkodtatok? A költségek a csere felét sem érik el és némelyik megoldással alig csökken az üvegfelület mérete.
4 db nyílászáró /3 ablak (2 db 150x150, 1 db 120x150 és egy 1 erkélyajtó/ cseréjét szeretnénk még a tél beállta előtt megoldani.
Tavaly már elkezdtük a cserét, de nagyon drágának találtuk (egy bejárati ajtó és egy ablak, 440 ezer forint volt - felületkezelt, beépítéssel és áfával), ezért valami olcsóbb megoldást, ill. asztalost keresek. A szerencse az, hogy az "idei" nyílászárók szabványméretűek, tehát akár készen is kaphatóak lennének.
Kérdéseim:
- Én a fához ragaszkodom, mert sok negatívumot hallottam a műanyag nyílászárókról (pl. penészednek a falak) és sokkal szebb is a fa. Erről hogyan vélekedtek?
- Ha készen vennénk meg a nyílászárókat, úgy elég olcsó lenne. Pl a 150x150-es 59 ezer forint, csak nem felületkezelt. Véleményetek szerint házilag is megoldható ugyanaz a jó minőségű, esztétikus festés, mint amit az asztalos nyújtott?
- Vásárláskor, vagy rendelésnél milyen paraméterekre figyeljek? Pl. melyik a legjobb alapanyag, üvegezés, hőszigetelés, gumitömítés?
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a generálkivitelezőnek legtöbbször nem a minőség, hanem az ár a legfontosabb tényező az alvállalkozói kiválasztásakor. De ezen nincs mit csodálkozni, hiszen ő is leginkább az ajánlata alján szereplő végösszeg miatt tud munkát szerezni (tisztelet a kivételnek)
Persze, az építőiparban aztán tényleg nagy a szórás minőségben az "iparosok" között. Mondjuk az én "iparágamban" :) is sokszor a pénz beszél, pláne a laikus döntéshozók esetében. Ebben az országban van pár dolog, amihez mindenki ért, tehát belevauzhat akár a hétvégi teniszpartner is egy döntésbe....de ez az én nyomorom, nem tartozik ide.
Én az építkezésem során eddig az ismeretlenek esetében ránéztem a referenciákra, és úgy választottam (persze ahol megtehettem, mert nem szólt közbe a pénztárcám). Talán ebből adódott, hogy pont a megbízhatónak gondolt ismerősok okozták a legtöbb gondot :) (hozzáteszem, kevés munkafolyamat volt, amit kiengedtem a kezemből, legtöbbször elég világosan elmondtam, megmutattam mit várok el)
Profi kivitelezők (kőműves-víz-gáz villany-burkoló-festő) nem tárgyalnak generálkivitelezőkkel, ugyanis nincs rá szükségük, hogy valaki lefölözze a hasznot a fejük felett.
Kvázi a generálkivitelezők emberei 99%-ban kutyaütők. -a maradék 1%-ot meg még nem látta senki :D
Szóval keresd meg egyesével a megfelelő szakembereket! -olcsóbb is lesz, és ha elég energiát fektetsz bele, akkor jobb is.
Betonozni szeretnék, keveset kellene (kőgrill alá "alapot", meg futórózsának kordonhoz oszlopot rögzíteni), felújításból maradt még 4 zsák (50 kilós) cementem, meg kb. 100 liter sóder 0,24-es. Ennél a kis mennyiségnél nem érdekel, ha pazarlóan bánok a cementtel, de nem akarok még sódert meg homokot beszerezni, inkább fogyjon el, ami van. Lehet ebből is jó betont keverni, vagy csak a hagyományos arányokban szabad (és akkor még kell homok is)? Ha lehet, hogyan?
Mondjuk, én nem pályázati szinten gondolkodom (ebben nincs is tapasztalatom) hanem egyszerűen csak megrendelő-vállalkozó szinten.
Szerintem az a legnagyobb gond, hogy mindenki ezekből a nyomorult árajánlatokból indul ki, és ez alapján akarja kiválasztani a legjobb szakembert, az helyett, hogy venné a fáradtságot és elballagna megnézni a referenciamunkáit.
Persze tízezres nagyságrendű munkáknál ez nem biztos, hogy megéri, de százezres vagy milliós tételeknél már rá kell szánni azt a kis időt.
Én ezt úgy csinálom, hogy ha meg akarok rendelni egy komolyabb munkát, akkor nem az az első kérdésem a mestertől, hogy mennyibe kerül, hanem, hogy hol nézhetem meg az elkészült munkáját.
Árat csak akkor kérdezek, ha minőség megfelel.
Ha meg nem megfelelő a minőség, akkor nem is fárasztom se magam, se őt az árajánlattal.
Tanácsot kérnék tőletek (generál)kivitelező kiválasztásával kapcsolatban. (Családi ház felépítése a cél, a terv már kész, most várom az építési engedélyt.) A tervező építész ajánlott néhány, általa megbízhatónak mondott kivitelezőt, most próbálom összeállítani azokat a szempontokat, amelyek a kiválasztásban ill. a tárgyalásoknál segíthetnek. Mikre kell figyelni, mely kérdéseket kell vagy érdemes mindenképpen tisztázni a kivitelezővel az első megbeszélés alkalmával?
Én mindkét oldalon álltam már. Nem esett túl jól, amikor egy feladatra kiagyaltam egy egyedi megoldást, ezzel a legolcsóbb voltam és tökéletesen megfeleltem a kiírásnak, ezek után a "kedves" pályáztató kiírt még egy kört az általam kitalált konstrukcióra, amit a csókosa meg is nyert.... Nálam a versenytársak mennyisége meghatározta azt, hogy kérhetek-e pénzt egy árajánlatért (nem, mert ha kérek és más nem, akkor egy idő után már meg sem hívnak), de innentől kezdve a nem egyértelmű pályázatoknál SOHA nem részleteztem a saját megoldásomat, csak jeleztem, hogy garantáltan megfelel a feltételeknek. A másik oldalon állva ha ilyen ajánlatot kaptam (pld kémény esetében), akkor respektáltam a dolgot. Persze kédőbb levertem garanciában, ami nem volt megfelelő :)
Én a házamnál a legtöbb esetben kiszámoltam az anyagmennyiségeket, és arra kértem árajánlatokat. Erre sajna sokan sajnálják az időt, inkább az ilyen topikokban :) próbálnak "kb. négyzetméterárakat" összeszedni, holott ezzel leginkább a saját pénztárcájukkal szúrnak ki.
A nappalimat összekötöttem egy ilyen kis boltíves falkivágós megoldással a konyhával. Tettem oda bárszékeket és szereltem a boltíves kivágásba 1 könyöklőt. Szeretném még valami klassz kivilágítással feldobni az egészet. A boltívbe szeretnék szereltetni, 2 vagy 3 valamilyen hangulatos lámpát. Nem tudnátok ajánlani valamit? Ha jól tudom olyan kis lámpák is vannak, amiket lehet távirányítóval szabályozni és be lehet állítani h mennyire világítsanak erősen. Köszi szépen!
Elmondanám, hogy az állam elvileg több mint 70% -t elvonja a pénznek...ha számlás...ezek a számok amiket ide beírtál elsőre is úgy látszik, hogy számlanélküliek részben...
Amúgy nem tudjuk hány kiállást tartalmaz a villany, viz,stb. Egy családi háznál pl 100 nm a villanyszerelés munkadíjjal lehet 800eFt is épp hogy vagy akár 2 MFt -is , mert mondjuk sokféle vagy extrának számító dolgot kér valaki. Én például hozzászoktam az építkezés során a nagy számokhoz és nem tünik soknak ...persze ezt embere vállogatja...a felújítás sem olcsobb mint az új építés, mert az anyag és a munkadíj is úgyan annyi sőt a felújításnál a bontási,takarítási és sit elhordási költségek is vannak...
A gépészeti szerelések nem olcsók...nem egy boci-csoki kategoria...
Kérj be több embertől ajánlatot és válaszd azt ami számodra szimpatikus vagy kedvezőbb...
A véleményeteket szeretném kérni. Egy bevárosi lakás felújításáról van szó, ami 50nm. Nagy a belmagassás. Teljes felújítás (csövek/fűtés/festés/csempézés).
Az egyik kérdésem az lenne, hogy:
1. A festőknél mi a bevett módszer a festendő felület nagyságának betippelésére? Tehát, ha 50nm a lakás és 4 méter a belmagasság, akkor mennyi nm festési felület a reális? Hogy számolják ezt? És hogy számolják a mázolásnál?
2. Mennyire normális ár, hogy valaki bontás címszóval 192 000ft elkér plusz 40ezer anyag költség. Ebben a csempék bontása van (maguktól leesnek kb a falról) és 3 db gázkonvektor leszerelése. Nekem kicsit abszúrdnak tűnik. És fogalmam sincs, milyen anyagra van itt szükség (de persze nem is értek hozzá, lehet hogy tényleg van ilyen).
3. Villany szerelésért elkér 295ezret az anyagokra és 273ezret a munkára. Ez a rézkébelezést fedezi benn a falban. Szintén kicsit elrugaszkodottnak tűnik (enyhén szólva).
4. Fűtés szerelésért elkér 780ezret! az anyagért, amiben a műanyag vezetékek falbafúrása van és a cirkó készülék (Saunier-Duval F24-es) és annak beszerelése, továbbá 5db lap radiátor beszerelése. Plusz a munka költség, ami 310ezer...tehát összesen több, mint egy milla.
5. Kéménybélelést, pedig kb. 23000 per méterért csinál.
Álmennyezetről objektíven
Vasbeton gerendás födémre függesztett álmennyezettel szeretném házunk belmagasságot 20 cm-rel csökkenteni, illetve szigetelést elhelyezni benne.
Több árajánlatot is kértem, és persze mindegyik iparos a saját „technológiáját” dicsérte, kiemelve a másikak gyengéit.
Volt aki kettős CD vázra szerelt álmennyezetet magasztalta, volt aki szimpla, egymással csak párhuzamosan futó CD vázat is elegendőnek tartotta, valaki pedig a kettős szárított faléces kivitelezést ajánlotta. (A legnagyobb helység 42 m2, 6*7 m-es oldalakkal)
Az árajánlatok így a 2800 m2-es ártól egészen a 6800 m2 árig terjednek (anyagostól, munkadíjastól).
Megtanultam, hogy az olcsó húsnak gyakran híg a leve, de azt is, hogy néha a magasabb ár nem fed magasabb műszaki színvonalat.
Megértem hogy mindegyik iparos a saját módszerét tartja a legjobbnak, de ők elfogultak hiszen valamiből meg kell élniük!
Kérem aki ért hozzá, és objektíven tud nyilatkozni az egyes kivitelezési módokról az legyen a segítségemre.
A választ adók fáradozását előre is köszönöm!!!