Keresés

Részletes keresés

larzen Creative Commons License 2001.05.03 0 0 530
Azért Kékestetőtől nem lehetett a szinttel olyan sok problémátok. Egy-két kisebb emelkedő van (abból az irányból), pl. Oroszlánvár előtt és után.
Persze én tudom (pp nem), hogy más a ttúra és más a több napos hátizsákos túrázás. Bár pp-nek is tudnia kell(ene). Lehet, hogy csak a szája jár.
Előzmény: felazso (529)
felazso Creative Commons License 2001.05.03 0 0 529
Kékestető -> Sirok irányban. Nem volt nehéz a hátizsák, olyan közepes. Csak 3 napra terveztük a Mátraverebély -> Galyatető -> Kékestető -> Sirok túrát, de mivel a 2. napon a Galya -> Kékessel 11:40-re végeztünk, úgy döntöttünk, hogy lenyomjuk aznap Sirokig. Így lett a 2. napra: 32km / 1190m szint a hőségben. Mi nem vagyun ehhez szokva és hozzáedződve.
Előzmény: larzen (528)
larzen Creative Commons License 2001.05.03 0 0 528
Kékestető - Sirok, vagy fordítva? :)
Gondolom ti nem egy tízdekás hátizsákkal mentetek, mint pataporc. :)
Előzmény: felazso (523)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.05.03 0 0 527
Én is láttam, akkor még élt. Mátrabércért amúgy gyere a Teljesítménytúra topicba, ott szó volt akkor az ügyről. A lényeg, hogy vis maior volt, senki nem hibáztatta érte a túrát vagy a szervezőket.
Előzmény: Vaskalap kartárs (525)
pataporc Creative Commons License 2001.05.03 0 0 526
Mi voltunk, Larzen el is haladt mellette :((((((((. Szomoru :(((.
Előzmény: Vaskalap kartárs (525)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.03 0 0 525
A Mátrabérc túrán meghalt egy résztvevő.
Helikopter jött érte, de már későn.

Szerencsére én nem voltam ott csak mesélték, de hiteles a forrás.

Előzmény: pataporc (524)
pataporc Creative Commons License 2001.05.03 0 0 524
Es akkor mit szoljanak a Matrabercesek? :) Ez mindossze az elso 20 km az 56-bol...
Előzmény: felazso (523)
felazso Creative Commons License 2001.05.03 0 0 523
A Kékestető -> Sirok szakaszon mi is "kidöglöttünk". Szép kilátások vannak, csak egy kicsit húzós. A Domoszlói kapunál találkoztunk egy győri túrista csoporttal, akik szintén a fáradtságukat pihenték. Este a vonatok (Sirok -> Kál-Kápolna) szintén összefutottunk velük. Ők a Kaputól a K+-en mentek tovább, mert nem bírták szuflával, de így sem érték el a 16:xx-es vonatot.

Folytatás?

FLZs

CsTom Creative Commons License 2001.05.02 0 0 522
2001.04.30. Hétfő
Az ízletes, de csekély reggeli után nekivágtunk az aznapi penzumnak. Mivel a Vörösmarty-Kékestető távot megtettük már kétféleképpen is, most kerítettünk egy harmadikat is :) Nyugodtan mondhatom, hogy ez volt a legszebb rész a hétvégén! A jelen indulva először elkeseredtünk, mivel ez egy igen ramaty erdészeti útként indul. De aztán 5-800 méter múlva beesik balra az erdőbe, és ott is marad. Néhol látszanak kis mocsarak, patakok, jó kis hangulatos rész. Aztán egy patak "deltáján" átevickélve elértünk a Pisztrángos tóhoz.
Itt egy jól kiépített pihenő is van (esőház, padok), kicsit feljebb meg egy forrás jellegű valami, jó bő vízzel. Innen indul a kaptató jelzésen szerpentinezünk felfele.
Útközben a Gabi halála egy kis földvár-jellegű sziklaképződmény. A -ot elérve (egy tisztáson találkoznak) jobbra párszáz méter a Kékes csúcs, balra tovább a gerincen halad az út.
A Mátra térképen itt "Szép kilátás" felirat olvasható. Kipróbáltuk, tényleg. ;-) A Sas-kő tetején van egy emlékmű, ami mellett található egy sziklaorom, innen látszik jóformán egész Magyarország :-) Jobbra a távolban látszik egy hegy, aminek elhordták a tetejét. Elég messzinek tünik, pedig az durván a szakasz felénél van...
Tovább mendegélve a még mindig szép kis erdőben a Disznókőhöz jutva megebédeltünk a sziklán, és ereszkedtünk tovább egészen a Markazi kapuig (egy bekerített területre itt megy be a Markaz felé vezető erdőgazdasági út). Innen kívül a kerítés mellett halad egy darabon, jobbára lefelé az út.
A Hármashatár erdészházhoz az útról jobbra levezet egy pecsétjelzéses ösvény. Itt van egy forrás is, lehet feltölteni a vízkészletet. A ház elött a szalonnasütő helynél van a fémpecsét, ami kivételesen jó nyomot hagy maga után. Innentől bedurvul az élet, 530m szint következik a Gazos kőig (9 km). Ez a szakasz olyan, mint egy hullámvasút: fel-le mászkálhat rajta szegény túrista. Annyi kerítéssel se találkoztam még, mint itt, szinte folyamatosan valami rács mellett (felett) kell haladni. Az Oroszlánvárhoz például egy két-három méter széles ösvény vezet fel, jobb oldala vad-kerítés, bal oldala elektromos(!)-kerítés (nem próbáltam ki, hogy van-e benne delej...)
A Domoszlói kapunál pihentünk egyet, és a húsz perc alatt három "civil" autó is elhaladt itt. Azért is érdekes, mert a térkép szerint hosszú kilométereken át semmi lakott részt nem érint az út...
No, innen ösmét felfelé indultunk, szokás szerint kerítés mentén, majd néhány mászás-ereszkedés után kiértünk a útra a Jóidő kúthoz. Egy szép nagy emberméretű tábla fogadott: "Vigyázz kullancsveszély!" Hát itt az idő beoltatni magam -- gondoltam.
Balra tovább a Képesfáról lelopták a képet, így mostmár csak virágosfa névre jogosult... A Cseresznyés tető felé egy széles "döngölt földút" vezet, itt már nem túl szép a környék. A tetőtől 6-800 méterre végre elértük a Gazos kő nevű sziklaormot. Igen korrekt kilátással rendelkezik a hely, érdemes itt ismét leülni egy szendvicsre. Innen nekilendülünk a lefele iránynak, és meg se állunk a siroki mészégetőig. Annyit kanyarog itt a , hogy majd beleszédültem.
A Siroki vasútállomás egy "bentlakásos" intézmény, a vasutas háza is ez egyben, szép MÁVos pecsétet osztogat, ha szépen kérik. Innen már látszik Sirok, kb fél óra gyaloglás még közúton.
Sirokon a Sirok Motel névre hallgató helyen szálltunk meg [1308,-/fő]. Ez egy kollégium/munkásszálló jellegű hely, elég jellemzése az, hogy a Lenin utca 22. alatt található (A főúton haladva egyszercsak jobbra lesz egy híd, azon átkelve és ismét jobbra fordulva van a Lenin utca). Közvetlenül mellette van egy a szocializmusból ittragadt vendéglő (márhogy kinézetre legalábbis), ahol igen finomat bírnak főzni/sütni. Sikerült tesztelni a rántott sajtot (két akkora szelet sajt, hogy lelógott a tányérról. És nem ám vékonyka, hanem ujjnyi vastag!), csak ajánlani tudom. A flekken már nem volt ekkora, de legalább olyan finomra sikeredett.
Szóval ez a szakasz bár látszólag nem hosszú (22 km), de a nagy szint miatt (990m) igencsak tikkasztó, ráadásul a közepe-vége nem is olyan szép...
CsTom Creative Commons License 2001.05.02 0 0 521
2001.04.29. Vasárnap
Tehát Galyatetőről indultunk, a jó minőségű gumi-pecsét a Szálló portáján van. Elindulás elött még felmásztunk a kilátóra. Szegényt lassan legyőzik a fák,
de azért még akad kilátás a környékre. A jelzésen elindultunk lefelé. Eleinte kissé kopár a táj, késöbb kissé árnyékosabb lesz, majd beér az erdőbe. Gyakorlatilag (nem meglepő módon) végig lejt a Nyírjesi erdészházig. A pecsét nem az első (propelleres oldalú) háznál található, hanem a következő sárga ház kerítésén. Itt egy eléggé gyatra, kopott gumipecsét van, viszont volt egy pici pecsétpárna is a dobozban!
Tovább haladva elértük a főutat. A túloldalon kissé jobbra található az út folytatása. Itt néhányszáz méter után balra fordultunk a jelzésre, ami felvezet a csór-hegyi Kós Károly kilátóhoz. Illetve a romjához, merthogy le van döntve... Nem tudni mi történt vele, de látszik, hogy dolgoztak már rajta (le vannak fűrészelve a hegyes/éles törések, fém alkatrészek
halomba rakva, stb.) a dőlés óta. Innen a jelzésen visszaereszkedtünk (kicsit meredek) a -ra.
Egy útkereszteződésben értük el, aholis balra majd jobbra fordulva pár méter múlva balra az erdőben megy tovább az út. Némi kutyagolás után baloldalt épületek vannak, de az még nem
a pöcséthely, csak a Hidasi erdészház. Hatalmas kutya van bent, szerencsére láncon és kerítés mögött. A jelzés kimegy balra a főútra és ott halad tovább, de ne higgyünk neki, maradjunk a -on bent az erdőben, pont ugyanoda visz, csak árnyékosabb és nem aszfalt. És ím a Vörösmarty túristaház/hotel/panzió/étterem bukkan elő az erdőből. A jó minőségű gumipecsét bent található a bárpult/recepciónál. Ezzel el is értük az esti szálláshelyünket (csak hát ugye kissé közelebbről indultunk a tervezettnél), úgyhogy a cucc nagyrészét bepakoltuk a szobába [2000.-/fő/éj reggelivel, zuhany+WC a folyosón. Tiszta, de ez így "kissé" drága. Vannak
4 személyes faházak is 1600/fő-ért], és úgy indultunk tovább. Szerencsére rengeteg jelzés van errefelé, így nem kellett kétszer ugyanott előfordulnunk.
Tehát a jelzésen indulva jutottunk el egy kereszteződéshez, ahol egyenesen tovább a jelzés vág neki egy meredek falnak.
Itt jön le a Mátrabérc túra, el nem tudom képzelni hogyan, mi felfele is nagyon szenvedtünk a meredek, kapaszkodót csak ritkán nyújtó lejtőn. Szóval a kaptatás után egy széles útra értünk (pihegtünk kicsinyt), majd a szemben-jobbra folytatódó jelzésen felkapaszkodtunk a Kékestetőre.
Ez a rész már korántsem olyan meredek, mint az iménti szakasz, sőt szép kilátás is nyílik itt-ott. A kékesi toronyban van valami presszó, de csak 280,-/fő leperkálásával engedtek volna fel, hogy további pénzeket költhessünk, így lent maradtunk. Jobbra kerülve a tornyot, van valami szálló is itt. Az út tuloldalán a klotyó mellett visz le egy út (), ami pont a Kékestetői szanatórium portájához vezet (a buszállomás is itt van különben), itt lehet egy újabb pecsétet
nyomni a füzetbe (gumi,jó). Ugyanezen az úton visszamenve balra van a sípálya, ahol a halad Mátraháza felé (elég hosszan, így lefele élveztem :-> )
Sajnos a végén kibukkan az aszfaltúton és azon vezet be Mátraházára. A főútra kiérve jobbra van a Volán állomás (a sarkán van egy ATM, az egyetlen, amivel találkoztunk a hétvégén), ami természetesen csak 8-16 van nyitva :( Szerencsére mellette van egy vendéglő/kocsma, ahol szívesen adnak pecsétet (amire még a "Volán pályaudvar" is rá van írva). Utunkat tovább folytatva lejtettünk egy jó darabon, mígnem egy patakot kereszteztünk. A híd kissé romos állapotban van, de áll még. Tériszonnyal küzködők a folyásirány szerint felfelé néhány méterre találnak gázlót. :) Innen emelkedtünk kicsinyt és máris "haza" értünk a Vörösmarty túristaházhoz, ahol egy jót vacsoráztunk :)
larzen Creative Commons License 2001.05.02 0 0 520
Aki még esetleg nem tudna róla, de érdekli...
Szombat éjjel egy rövidebb túrát szervezünk Pilisszentlászló környékére. Részletek a Gyertek velünk túrázni! topikban.
Carpy Creative Commons License 2001.05.02 0 0 518
Akinek a tavolsagi autobuszkozlekedesre van hasonlo panasza, eszrevetele, megjegyzese, az kerem tegye meg a Volan-topicban. Az illetekesek olvassak, es tudnak intezkedni, hogy ilyesmi lehetoleg tobbet ne forduljon elo.
Előzmény: CsTom (516)
felazso Creative Commons License 2001.05.02 0 0 517
Na, a MÁV-nál is csak egy kicsit jobb a helyzet! A vonat szerelvényre nem tették ki a táblákat, a tájékoztató pedig csak Miskolc-ot írt. Igaz, a vasutasok legalább meg tudták mondani, hogy az utolsó 4 kocsi megy Somoskőújfalu felé.

FLZs

Előzmény: CsTom (516)
CsTom Creative Commons License 2001.05.02 0 0 516
Eredetileg egy Mátraverebély-Szarvaskő túrát terveztünk hétvégére, ezt a Volán jóvoltából kissé át kellett alakítanunk :(
Történt pedig, hogy a Népstadion autóbuszpályaudvaron a pénztárnál megváltottuk a jegyet a 8.15-kor induló járatra, és
érdeklődésemre közölték, hogy a most 1. kocsiállásra beálló busz a nyerő. Valóban a szép "utastájékoztató" táblán is
"8.15 Salgótarján" szerepelt, kis idő múlva villogni is kezdett a beszállás-sürgető jelzés ("indulás elött 10 perccel
kérjük foglalják el helyeiket"), így felszálltunk. A sofőr megvizsgálta a jegyet, és bár kérdésemre nem tudta megmondani,
milyen állomás van Verebély elött, azért biztatott, hogy biztos észrevesszük majd.
No, 8.13-kor el is indult, majd néhány órás buszozás után kilyukadtunk Galyatetőn... Addigra utolérte az elötte haladó
buszt, és végül attól (az egyébként igen arrogáns és paraszt) sofőrtől sikerült megtudni, hogy a mi buszunk az ő
járatának (7.45) a mentesítő párja...
Ennyit a Volánról, asszem mégiscsak a MÁVot kell előnyben részesíteni, mégha lassabb is.
Tanulság: Ne higgy az utastájékoztató rendszernek, sofőrnek és az információnak, mégha egybehangzóan állítanak is
valamit, kérdezzd inkább utastársaidat, hátha akad köztük olyan, aki nem először jár a vonalon, s így némi tapasztalatra
tett már szert...
Node jöjjön a túra leírása eme kis füstölgés után.
CsTom Creative Commons License 2001.05.02 0 0 515
FeLaZso: Bocs, hogy nem sikerült a Mátraverebélyi találka, de a Volán kiszúrt velünk, én meg otthon hagytam a számodat...
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2001.04.29 0 0 514
Kevélynyereg állapota ma délután 7.40-kor: két különböző fán 1-1 üres pecsétesdoboz, kicsit odébb, a P-Z-P négyszög lejárat mentén egy MTSZ tábla a fára szögezve. Bélyegzők összes száma 0. :-(
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.04.28 0 0 513
Azt a filmet bizony nehéz lesz felülmúlni...
Előzmény: felazso (511)
felazso Creative Commons License 2001.04.27 0 0 512
Környezetvédelemmel kapcsolatos infók és némi túraajánlat is található a www.greenfo.hu oldalon.

FLZs

felazso Creative Commons License 2001.04.27 0 0 511
Minden pénteken 11 órától van turista műsor a budapesti Info Rádióban. Ma a Peták István (MTE elnöke) nyilatkozta, hogy készítik a "Másfélmillió lépés nyomában" filmsorozatot, amivel be kívánja mutatni a változásokat a Roki óta.

FLZs

Vérfarkas Creative Commons License 2001.04.27 0 0 510
A NagyVillam belyegzo abban az epulo etteremben vagy miben is megtalalhato. Persze nekunk szerencsenk volt mikor arra jartunk, hogy valaki eppen ott volt es kihozta nekunk.
Előzmény: larzen (509)
larzen Creative Commons License 2001.04.27 0 0 509
Sikároson a pecsét az erdészházhoz van írva. Én kerestem a térképen az erdészházat, de az nem a kék jelzés mentén van, hanem a rét túloldalán, a betonút mellett. Ott nincs is pecsét, igazából ők a vadászházra gondoltak. :) A bejárat előtt, egy fán találtam fém pecsétet. Ez még decemberben volt. Ezek szerint most már lecserélték gumira? Ez jó hír!
A Nagy-Villám bélyegző szinte biztosan a kilátó aljában működő ajándékboltban (vagy valami ilyesmi) van, illetve kellene lennie.
A kompnál a jegypénztárban van, ezt teszteltem.
Előzmény: Ceti (508)
Ceti Creative Commons License 2001.04.27 0 0 508
A Dobogókő-Nógrád szakaszon csak Visegrádon volt némi gondunk a pecsételéssel. Most nincs nálem sem térkép, sem túrafüzet, így nem biztos, hogy minden apró részletet fel tudok idézni, de megpróbálom. A sikárossi erdészházat, mi az eh alapján először esőháznak gondoltuk, és ez egy kicsit megzavart. Szóval amit Sikárossi Rétnek jelöl a térkép attól még egy kicsit odébb van, be kell menni a fenyvesbe, aztán átkelni a patakon, és az erdészhéz kerítésén van gumi pecsét :)
Pilisszentlászlón a kocsma nevére nem emlékszem, de szerintem nem lehet eltéveszteni, az volt az egyetlen, amely útba esett. Pilisszentlászlót elhagyva egy nagy kecskenyájat láttunk a hegyoldalban. Tényleg szokták hagyni így szabadon legelni az állatokat? A Pap-réti erdészház kerítésén is gumipecsét van. A Nagy-Villám turistaház és vendéglő nem volt nyitva és úgy tűnt nem is üzemel (egyébként valami iszonyú puccos épület - biztos megvette valami vállalkozó), a kilátóban pedig csak ötig vagy fél hatig vannak, mi pedig később értünk oda, így a bobpályánál pecsételtünk. A kilátóba fel sem másztunk, lehet, hogy valahol a falán van a pecsét, nem tudom. A kompnál is valószinűleg csak addig lehet pecsételni amíg jár a komp, nagyon rossz szemmel néztek ránk, hogy megzavartuk őket záráskor pénz számolás közben (úgy eset 7 óra körül).
Nagymaros: vasútállomás :)
Törökmező: két túristaház van, a másodikban, a nagyobban van a pecsét :)
Kisinóc: egyben szállásként is szolgált (27/385-774) 1950 Ft/fő reggelivel vacsorával (babgulyás, palacsinta, bundáskenyér) tiszta rendes hely, csak éppen elég flegmák voltak velünk.
Nagy-Hideg-hegy: a kék túrás mellett itt is van egy szép nagy körpecsét is :)
Csóványos, itt nem kell pecsételni, viszont a kilátóban van úgynevezett csúcskönyv lehet bele írni, illetve olvasgatni.
Nógrád: a pecsét a forgalmi irodában, amely sajnos nem tudom meddig van nyitva.
Összefoglalva, ezen a szakaszon nem volt komoly gond a pecsételéssel.
CsTom Creative Commons License 2001.04.26 0 0 507
> Mi MÁV-val megyünk, a 7:05-sel.

Van valami különösebb oka, hogy többet utaztok?
(Több, mint egy órával indul korábban, és némileg késöbb ér oda a vonat)

Előzmény: felazso (505)
felazso Creative Commons License 2001.04.26 0 0 506
A Sirok motel adatai a Természetbarát Híradó 2000. szeptemberi számából valók. Nem tudom, a szerkesztő honnan szedi össze az infókat. Csak gondolom, hogy az MTSz házbizottságától.

FLZs

felazso Creative Commons License 2001.04.26 0 0 505
CsTOM!

1) A bélyegző listámat javítom...

2) Mi MÁV-val megyünk, a 7:05-sel. Kisterenyén ugyan át kell szálni, onnan lehet, hogy busszal lépünk át M.verebélyre.

3) száálásaink:
Galyatető: Fészek Panzió (vasárnap)
Kékestető: túristaház (hétfő)

FLZs

CsTom Creative Commons License 2001.04.26 0 0 504
FeLaZso:

Épp meg akartam nézni, hogy az elkövetkezendő pecsétjeim hol vannak, amikor két meglepetés is ért:
1. pont az a szakasz hiányzik a listádról :-(
2. be vagyok épülve, mint "észlelő" a listába :-)

Némi kiegészítés hozzá: a nevem melletti kérdőjellel jelölt pecsétek "jó", a ponttal jelölt "közepes" állaputúak, valamint a 69-70-71-es pecsétek is a helyükön vannak, mint azt 2001-04-09 17:21:54 (468) -ben írtam volt. A dobogókői házban van valami szép nagy kör alakú pecsét is "Dobogókő xxx m" felirattal. (bocs, de nem megy fejből, milyen magasan is van...)
A Dobogókő-Nógrád szakaszt meg Ceti-ék mostanában járták be -- ha jól tévedek --, talán elárulják a pöcsételési ismereteiket :-)
(Ja, beírhatod az emilcímemet az oldalba nyugodtan)

Éshamár itt vagyok: A túristaszállások között megtaláltam a "Sirok,Motel"-t, ahol meg fogunk szállni. Az az ár az utcáról beesőknek szól, vagy már van benne esetleg MTSZ igazolványra szóló engedmény is? (Adnak egyáltalán engedményt erre?). No csak azért kérdem, mert nekünk 1380/fő árat mondtak.

Carpy Creative Commons License 2001.04.26 0 0 503
"A Miskolci Vasutas Természetjáró Egyesület májustól SZARVASKŐn, a MÁV állomás volt épületében kulcsosházat nyit."

Szuper! Az egyik kedvenc vasutallomasom!

Előzmény: felazso (500)
Vérfarkas Creative Commons License 2001.04.26 0 0 502
Majd a szallasokrol (meg az egeszrol) irj velemenyt, mert az a szakasz meg elottunk van, bar nem tudom mikor jarunk arra
Előzmény: CsTom (501)
CsTom Creative Commons License 2001.04.26 0 0 501
> Mi (ketten) is a Mátrában leszünk!

Mivel/mikor akartok utazni?
Mi valószínüleg a 8.15-ös Volánnal megyünk (van egy 7.15-ös is, de annak ellenére, hogy az egy órával korábban indul, csak fél órával érkezik korábban...), ha gondoljátok üljünk egy buszra :-)
Különben a Mátraverebély-Mátraháza / Sirok / Szarvaskő útvonalat terveztük a három napra (a szállások is megvannak már).

Előzmény: felazso (499)
felazso Creative Commons License 2001.04.26 0 0 500
A Miskolci Vasutas Természetjáró Egyesület májustól SZARVASKŐn, a MÁV állomás volt épületében kulcsosházat nyit. Érdeklődni lehet: DOBOZI László: 46/389-005.

FLZs

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!