ha nagyon rég szarakodik, akkor előfordul az, hogy megolvad a műanyag foglalat és megszorul az egész, nem lehet elfordítani a gyújtáskapcsolót semerre.
emlékeim szerint lehet cserélni a gyújtáskapcsolónak csak az elektromos részét is, nem szükséges az egészet kompletten, gyújtáskapcsolónak a kulcsrészével együtt kidobni.
A gyujtaskapcsolot egyutt aruljak az osszes ajtozarral. Pont ezert. Magadnak szerintem nem fogod tudni cserelni, mert a kocsival meg kell tanitani az uj immobilizert. A gyujtaskapcso csak olvassa az imo chip-et, amelyik ott csucsul a kulcsban.
a picasso-k korabbi evjaratainak gyujtaskapcsoloja egyebkent hajlamos volt a beegesre konstrukcios okokbol, de ez rendszerint csak az utasteri ventilator mukodeskeptelenseget okozza. Nekem ez volt, onnan tudom a "fejlemenyeket".
Sziasztok! Nekem az lenne a gondom, hogy van egy Citroen Xsara Picasso a gyújtás kapcsolóm tönkre ment nem lehet levenni a gyújtást. Szétszedtem a kapcsolóra megy 2 szer 3 vezeték ,az első piros kék és citromsárga a piros kékben van 12volt a kék sárgában is a második 3 szál vezeték a következő piros citromsárga és narancssárga ez a 3-rom megy a biztosítéktáblára. A kérdésem mivel tudnám az önindítót működtetni mit kellene nyomó gombra kötni míg megveszek egy másikat . A másik kérdésem hogy vegyek zárat az indítás gátló rajta van a záron ha azt is megveszem és kicserélem elvileg működne az autó hogy ne keljen két kulcsot hordanom az ajtó nyitáshoz és az indításhoz.? A hozzászólást előre is köszönöm.
Nekünk mind2 autónkban emelt fényű van, egyben Osram Night Breaker +90%, másikban GE Megalight +90%. kb 2-2,5 éve vannak bent, még egy sem égett ki és mindkettővel jól látni (pedig az off autó régi stift, ahhoz képest a Piki nagyon jól világít!).
Ha nem fáj az a pár ezres akkor érdemes emeltfényű izzót venni. Csodát nem tesz de érezhetően jobb. Ne a legolcsóbbat vedd és akkor nem fog fél év alatt elpukkanni. Az off autómban nagyjából 3 éve és 60 ezer km óta húzza. Persze lehet a picasso nagyobb feszültséget ad neki indításkor, nem tudom.
A legjobban akkor jársz, ha megnézed, miken lehet/érdemes javítani, és azokat megléped. Amit leírtál, azzal a legolcsóbban (a legkisebb költséggel és időveszteséggel) jársz.
Btw én megmérném a feszt is az izzókon, hátha kiderül h nagyon sokat esik valami miatt.
Így van. Én a GE (Tesco-ban is kapható kvázi olcsó) világoskék dobozos izzóját használom (talán silverlight?). Ez asszem + 50-60%-ot ígér. Ennyi biztos van is, meg feháérebb a fénye valamivel, ami szintén javít a fényérzeten. A másik kocsiban napi használat mellett kb. fél évig tart, ennyit még nekem megér. Hogy az élattartam mennyire tipikus, jól mutatja, hogy a két izzó max 2-3 hetes különbséggel hal meg. A többedik csere után már ha kiég az egyik, akkor párban cserélem. Mondjuk ez a másik C4-es és dögöljön meg az a csigazabáló, aki megtervezte a felhasználóbarát lámpatestet! Na abban az izzócsere nőgyógyászt szakmai végzettséget igényel!
Nekem csippelve van a 2,0 HDi-m. Túlzott az 1 literes fogyasztáscsökkenési ígéret. Igazából nincs is, csak dinamikusabbnak érzed a kocsit főleg az alsó tartományban. Ilyenkor érződik a több LE, de autópálya tempónál már nem. ÁMDE! ha valaki kihasználja a dinamika (nyomaték) növekedést, az belefut az energiamegmaradás törvényébe. Vagyis az üzemanyag fogyasztás nem hogy csökken, de nőhet is. Ha normál módon használod, akkor 1-2 dl-es csökkenés talán elképzelhető, ha tényleg történik is optimalizálás, de ez nem olcsó sufnituningosok, meg az általuk internetről letölthető bizonytalan eredetű programok eredménye lenne.
Ja és nagyon fontos. A különféle tuningboxok felejtősek, amelyeknél azt ígérik, hogy csak közbe kell iktatni a kommunikációs kábelen! Sokba kerülhet a végeredmény! Itt egy, a "profibbaknál" 2-3 paramétert hamisítanak meg a vezérlőelektronikát becsapják. Veszélyes játék. Korrekten ezt a motortípust a vezérlőcsip kiforrasztásával tudják megcsinálni. A helyére foglalatot ültetnek be. A régi csipből kiolvassák a programot és egy módosított programmal feltöltött másikat tesznek be. Nekem az ATC csinálta 12 éve. Ma nem tudom, hogy van, de akkor ők voltak az ászok a témában. A honlapjukon láthasz nyomatéki és teljesítmény ábrákat. Nekem is előtte-utána mérték a motor összes lényeges paraméterét padon és kinyomtatva oda is adták. Az elmúlt 12 évben nem volt a tuningra fogható motor károsodás, illetve igazából semmilyen nem volt. Viszont még garanciális korában kellett kuplungot cserélni, mert talán élveztem is a + erőt és szarrá égett 20 ezer km-es autóban. Valószínűleg ez a kuplung gyári hibás is volt, mert ennyit bírnia kellett volna. Legalább garanciális időn belül kijött a hiba.
Ez ugyanúgy 55/60W-os mint a többi izzó, nem fogja bántani a foncsort, simán behelyezhető, legális termék. Magasabb egy kicsit a fényereje (ne számíts túl sokra), cserébe kisebb az élettartama.
Én mind két autónkba emeltfényűt használok. A citroent nejem hajtja és rögtön megvétel után tettem bele ilyet így nem tudom milyen volt előtte. Azt tudom hogy a nejem nem lát jól de a citroennél nem panaszkodott hogy gond lenne sötétben. Én a saját autómban azért cseréltem le mert a gyári izzóval nem láttam semmit. Az emeltfényűvel tudja azt amit egy normál autó. Nem lesz tőle xenon, meg led minőség, de érezhetően jobb lesz.
A saját autómban 3 éve van benn és még nem kellett cserélni. A márkatársak is hasonlókról számoltak be (mivel az off autóm típushibája a gyenge fényerő).
Chip:
Anyagilag nem hiszem hogy megéri. Egyfelől a fogyasztás lehet kevesebb azonos használat mellett, de ha a több lóerő azt váltja ki belőled, hogy nyomod is neki, akkor nem hogy kevesebb nem lesz, hanem többet fog enni a kocsi (mert ugye ez erő a beninből lesz). Aztán meg ha chip van a kocsidba a gyári olajcsere ciklust is csökkenteni célszerű ez is többlet kiadás. Plusz ott van a chip ára.
Viszont ha jó programot írnak rá akkor egy egész más autót kapsz. Nekem egy turbo benzinesben van és nagyon szeretem. Viszont meg kell nézni hogy hol csináltatod, mert sok tuningról később kiderül hogy valójában csak a gázpedál érzékenységgel játszanak és valójában az autó az ígért 20-30 többlet lóerő/ nm helyett nem lett erősebb, csak maximum 1-2 lóerővel. Szerintem ha mellette döntesz akkor olyan helyet keress amit márkatársak már ismernek és elégedettek, és ne az ár és az ígéeretek alapján dönts.
Csodát ne várj, de érdemes a foncsort megnézni (por, mattulás), a búrát polírozni ha lemattult és vami extra izzót belerakni, ami ugyan évente elpukkan, de addig jobb valamivel. Lehet h már egy sima izzócsere is javít, az izzók is öregszenek, gyengülnek.
Síma H4-es izzót használok a picassomba (6 évesek), de egyszerűen nem vagyok megelégedve a fényerejével. Tudnátok olyan izzót ajánlani amelyik valóban odavágóan világít is? Az igaz,hogy létezik led izzó is már előre a H4 helyére és baromi erősen világít? Olyan izzó kellene amelyik nem teszi tönkre a foncsort és a búrát ami nem is tudom,hogy üveg-e vagy műanyag?
Más. Megéri chippeltetni a 2,0HDI-t? Állítólag 15-20 LE-t rakna rá,de talán 1L-el csökkenne a fogyasztás. A kuplungal kellene vigyázni,nem szabad sokat csusztatni (nem tudom olyankor mi van amikor éppen csak gurul a kocsisor,és állandóan kuplung csusztatás van?), mert az baj. Fő gondom így is az,hogy már így is bevan keményedve egy kicsit a kuplungom a rengeteg városi vezetéstől.
Ha a zöld színű plexik helyett betesz egy másik színűt. A kijelzőben hagyományos izzók vannak és a színét egy plexilap adja, egyúttal egyenletesen "teríti" a fényt a teljes mezőben.
Csakhogy ekkor még csak a központi kijelző lett másszínű. A klímavezérlőt más színnel építették egyéb típusokba.
Szoval ha jol ertem, a kuplungnak lassan eljon az ideje, azt meg ra kell szanjuk az autora...
Ahhoz nem tudok hozzaszolni, hogy a vezermuszijhoz kapcsolodo tobbi alkatreszt mennyire alakitottak a 240ezres csereperiodushoz, de en eddig nem sok szitkot hallottam ez ugyben, a mi szervizunkben is szamos 1.6HDi van 300ezer korul es felett. Rendszeres szervizelessel es nem esz nelkuli hajtassal. Szoval olyan rossz nem lehet.
Hát, most vakarom a fejem, rákerestem az interneten és úgy látom, Neked van igazad.
Az 1.6 HDi autómban még csak 90 ezer km van. A 2.0 HDi ben meg mint írtam 240 ezer. Az utóbbiban BIZTOS hogy 120 ezer km a csere intervallum! Mitől lenne kétszer annyi az 1.6 Hdi-ben, ami még erősebb is? Pedig úgy néz ki, így van.
Nagy kérdés a számomra, hogy ha a vezérműszíj valamiféle hightech miatt már ennyit is biztonságosan kibír, akkor a vízpumpa és a feszítő is ennyivel tartósabb? Igazából rémálmaimban ne jöjjön elő a dolog, hogy elszakad a vezérműszíj menet, vagy indítás közben! Van itt valaki, akinek már elment egy szíjjal, vízpumpával 240 ezret?
A vezérműszíj cseréje 120 ezer km-ként esedékes az 1,6 HDi-nél. Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a vezérműszíj csere együtt jár a feszítőgörgők és vízpumpa cseréjével!
A kuplungszerkezet élettartama fordítottan arányos a sebességváltások számával, feltételezve hogy valakinek nem lételeme a kuplung felesleges csúsztatása.
Vagyis:
Ha főleg országúton használtátok a kocsit, akkor lehetséges, hogy 180 ezer km-t kibírt. Normál használat mellett szokott 120 ezer lenni az élettartam kb...
Ennyi kilométernél általában már cserélni szoktuk 1.6 nfu-nál. Van akinek a kuplungbowden adja meg magát, van ahol csak egyszerűen elkezd csúszni a kuplung. Szerintem jobbvolna kicserélni, mint az útszélén maradni, sokat már úgysem fog menni.
Hát az a helyzet, hogy innen ezt nem lehet biztosra megmondani. Ha a kuplungbowden okozza a ropogást, akkor igaza van a szerelőnek, mert ha elszakad, akkor ottmaradsz.
A kuplungodban van már 165 ezer km? Városi közlekedés mellett?
Erősen gyanítom, hog inkább itt lehet a baj, komplett kuplungszettcserére érett és a kinyomócsapágy ropoghat, főleg ennyi km után.
Nekem olyat csinált,hogy nagyon ritkán amikor benyomom a kuplungot akkor ropogó hangot ad ki. Kicseréltettem a kuplung bowdent. 1 évig semmi se volt de most nagyon ritkán megint ropog néha. A szerelő azt mondja,hogy kicsit kemény is a kuplungom a sok városi vezetéstől. 165 ezer km van benne és ez valós km mert újonnan a családban van. A váltó is rendesen vált,a ritka ropogó hangon és a nekem felsem tünő (nekem nem tünik nehéznek a benyomása) kemény kuplungon kívül semmi bajom vele. Ilyenkor meddig mehetek még vele kuplung javítás nélkül?
A szerelő azt mondta,hogy előbb vagy utóbb befog esni a kuplung pedál és valameddig még kézzel kitudom húzni aztán már az se.
A kuplungszett scere egy 2,0 lieteres HDi-nél olyan 35 ezer forint anyagköltség, plusz munkadíj, mondjuk 15 ezer. Nekem most lenne esedékes, már megvettem a cuccot hozzá. Cseréje használattól függően 80-150 ezer km-ként esedékes. Az általad prognosztizált használattal ezzel Neked nem lesz gondod.
Nagyon köszönöm, lesz min fugiznom éccaka alvás helyett. A két literes valóban nagyon karbantartott jószág, most volt kuplungcsere és mindig a legjobb gondoskodásban volt része, ráadásul üvegtetős. Sajnos az 1,6-osok kasznija szebb, plusz ESP, meg miegymás.
Olvasd el a 12439 és 12449 hozzászólásomat, ott leírtam, hogy mire lehet számítani. Ezektől függetlenül szeretjük ezt az autót, és hát minden autóban elromlik valami 100-120 ezer km után. Nekem ez a tizedik autóm, tehát tudom mit beszélek.
A km futás különbsége, ha ezek valós adatok, akkor nem releváns.
Nézzük az előnyöket és hátrányokat!
A két 1,6-os HDi valamivel fiatalabb, de a km futásteljesítmény kérdéses, mennyire igaz és mennyire vannak széthajtva?
Az 1,6-os kevesebbet fogyaszt kb. 1 literrel 100 km-en, jobban is megy. Itt épp az imént aggodalmaskodtak a fenntartási költségeken. Feltéve, hogy valós km-el és jól karbantartott autót veszel, évi 10-15 ezer km futásteljesítménnyel 3-4 évig még elég nyugodt lehetsz. Utána már azért ha valami komolyabb dolog beköszön, akkor 100-200 ezer forintos alkatrészköltségbe is fájhat. Szerintem ez nem vészes, de mindenki másképpen gondol(hat)ja.
A turbó változógeometriájú.
A lendkerék kettős tömegű.
A nagynyomású szivattyú nagyobb nyomáson dolgozik.
Nagyon kultúráltan és a diesel motorok között is közismerten az egyik legkultúráltabban, leghalkabban jár ez a motor.
A 2,0 literes vélhetően tényleg annyi km-t futott, mint amennyit tudsz. A 2 literes lomhább és többet fogyaszt valamivel, azonban a szerviz költsége kisebb! Az alkatrészek jóval olcsóbbak. A 190 ezer km meg ennél a motornál egyáltalán nem vészes.
Nem azt mondom, hogy primitív, de az 1,6-osnál egy generációval előbbi és éppen ettől egyszerűbb. Rettenetesen sok kisteherautóba, meg haszonjárműbe is berakták és nagyon jó a tapasztalat vele a tartósságát tekintve, márpedig ezeket nem igazán kímélték.
A turbó fix lapátkerekes.
A nagynyomású szivattyú alacsonyabb nyomáson dolgozik, mint a mostani csúcsmotoroké.
A a lendkerék nem kettőstömegű.
Önmagában a motor üzemi fordulatszáma is alacsonyabb.
Alacsony fordulaton a motor hangja elviselhető, de magasabb fordulaton bizony már kicsit hangoskodni fog. Meg lehet szokni, a különbséget én talán azért érzékelem jobban, mert mindkét motorral szerelt autóm van, így ordít a legkisebb különbség is.
Egyértelműen nem foglalhatunk állást helyetted, mert az állapotot és az árat sem tudjuk, márpedig ezek a legdöntőbbek szerintem. Az biztos, hogy az 1,6-os HDi még 90 lovas változatban is jobban mozgatta a 206-osodat, mint amennyire a Picasso fog menni, akár 110 LE-vel is. Ekkora légellenállás és tömeg különbségnél ez indokolt különbség. Viszont a 206-oshoz képest hangárban és egyben fejedelmi kényelemben érzed majd magatokat Te és a családod.
Tanácsotokat szeretném kérni. Peugeot 206 HDI (2007/2) autómat szeretném most lecserélni. Semmi hibája, pusztán szerelmes lettem a Xsara Picasso-ba. Sokat nézelődtem, és nem tudok dönteni, mert mindenki a saját lovát dicsérni. Amit idáig kiszemeltem a következő:
1,6 HDI exclusive 2004/7 200.000 km.
1,6 HDI exclusive 2005/2 210.000 km
2,0 HDI exclusive 2003/2 189.000 km. (ismerőstől)
Átlagosan havi 1000 km amit megteszek, és csak kis része város, inkább két település között kb. 20-20 kilométert. Nem tudom melyik jobb, mert nem vagyok müszaki-szaki, és itt csupa ketttöstömegü... stb. kinai szavakat olvasok. Hallottam már ezekről, de nekem nem sokat mondanak. Ami fontos lenne, hogy megbízható, minimális szervízigényü verda legyen. Persze a sok extra is elvarázsolt, ezért tetszik a Citroen.
Nem tudom jó döntést hozok-e. Kérlek szépen segítsetek sok-sok tanáccsal. Az is érdekelne, hogy mit kell megnézni, mre kell figyelni vásárláskor, ill. próba esetén.
Má' a nagyapám is arra tanított, h ha beülök, előtte a két cipőm/csizmám egymáshoz üssem, úgy verjem le a havat. ;) Lehet h az öreg skoda se bírta vón'?
Az automata üzemmód tényleg csak vészhelyzetben (tele van a kezem fagyival, telefonnal, vagy szendviccsel), amúgy inkább nőknek való opció. De nem bántam meg, mindenki boldog, nekem egy pedállal kevesebb. :-)
Gyakorlatilag csak kéziben használom. 5-6-dik fokozatokban már nem kell elvenni a gázt, finoman kapcsol, nem ránt. Lejjebb meg visszaveszem, csak egy pillanatra, az elég hogy ne rántson.
Szóval akkor kézi üzemmódban használod? Elveszed a gázt minden váltás előtt? Én csak automatában próbáltam, nagyon rángatott. (1.6 turbó benzines C4 Picassoban)
Erről jut eszembe, igen vékony anyagból van. Az előző kocsimnál megszoktam, hogy télen a havat úgy vertem le a cipőmről, hogy beültem a kocsiba és a bakancsom sarkát a küszöbhöz vertem, utána húztam be a lábam magam után. Na itt erről le kellett szoknom, mert a küszöbön ott vannak a szemmel látható kis horpadások. Mindezt új kocsinál! :-)
Ha az ember megtanulja használni, akkor nincs vele gond. De automatába kapcsolva nekem embertelenül lusta, ha meg közben sportfokozatot bekapcsolom, akkor sajnálom, annyira kihúzatja.
Engem azért lepett meg mert egyfelől ugye "szarfrancia", másfelől mert a másik 5 éves rosszabbul fest alulról pedig az új kora óta az enyém és garázsban áll.
"Amúgy nekünk 2.0 benzines pic van. 10 éves és egy gramm rozsda nincs rajta alul sem, amin egyébként meg is lepődtem."
Most mondjam azt, hogy az én 13 éves Picassom még nem töltött éjszakát garázsban, sőt igazából fedett helyen sem? :-) Múltkor ott röhögött a gumis, amikor raktuk fel a nyárit, mert mohás volt az első sárvédőnél az illesztés! :-) És nem rozsdásodik. Ma már az összes kocsi, összes márka galvánhorganyzott alapból.
A C4-esemet 4 éve vettem. Az 1,6 HDi MCP6 alku után 5 milla volt, de az alkuban én + extrákat kértem, nem árengedményt, ezt mindenkinek tudom ajánlani, mint módszert, mert itt ütközöl a kisebbik ellenállásba, márpedig én keményen alkuszom! Kaptam pluszban minden xart, a kilincsvédőtől a tetőtartón át a küszöbvédőig, két véltés (téli-nyári belső szőnyeg), teli tankot, illatosítót egy marékkal, +3 év garanciát stb-stb, már nem is emlékszem mindenre... :-)
A lényeg, hogy két kocsi között gondolkoztam, a másik a híres és azóta hírhedt 1,6 turbós 150 LE-s BMW motoros volt. Az emlékeim szerint olyan 200 ezerrel olcsóbb lett volna, de kaptam volna hozzá könnyűfém felniket, meg kanyarxenonokat. Ugyanakkor csak 5 sebességes váltóval volt...
Végül is szerencsére -bár meginogtam, de- a dieselnél maradtam.
Az a baj, hogy ebben a kategóriában nincs igazán egyforma alapfelszereltség.
a dízel felár új autónál max 800 ezer, de inkább kevesebb és ahogy írod is ennek jó része eladáskor vissza jön. Max annyi még a hátrány, hogy előre bele kell tenni ezt a pénzt.
Nálam is fontos a vezetési élmény, de egyszerűen akkora a különbség a benzin és a dízel használt árak között (az állapotról nem isz beszélve) hogy pár dízel megnézése után kihúztam a listáról.
Elfogadom én, hogy nem népszerű erről beszélni, mert szar bevallani, hogy hibás döntést hoztunk, amikor megvettük ezt a kocsit, de ettől még nem kell rám haragudni, hiszen én is rosszul döntöttem. Szerintem felvállalni hibás döntéseink következményét nem elítélendő.
Látom, még most sem érted. Könyörgöm, miért erősítene meg téged az, akinek más a tapasztalata? Miért mondaná, hogy igen 100 ezernél tönkre fog menni, amikor az övében 150-200 van, és nem ment tönkre? Miért nevezné hibás döntésnek valaki a kocsivásárlását, ha nem tartja annak, Azért, hogy téged igazoljon?
Ha picit visszaolvasol, láthatod, senki nem magasztalja fel az autóját, ha hibát produkált, leírták.
Nem az a baj, hogy kérdésed, problémád van, hanem hogy eleve elvársz egy választ rá, és ha nem azt a választ kapod, akkor megkérdőjelezed a válaszadó hitelességét.
Mondtam, ha eleve csak a turbós szakember válaszát fogadod el, akkor fordulj hozzá.
Az az igazság hogy nem pontosan értem mit szeretnél?! Egyfelől leírtad, hogy melegítés, hűtés stb. milyen macera és hogy ezt hogy értesd meg a nejeddel?! Aztán meg azt, hogy jó lenne ha lenne olyan praktika amivel elmenne 500 ezer km-et a kocsi. Akkor most melyik?
Most 80 ezer van a kocsidban. hány éves? 5 minimum, ami azt jelenti hogy ilyen futás mellett 30 lesz mire eléri az 500 ezret. Ez azt jelenti, hogy 30 év alatt valószínűleg egyszer kell majd turbót, kettőstömegűt és porlasztócsúcsot cserélned (mivel én is úgy tapasztalom hogy 250 ezret elmennek ha karban vannak tartva). Legyen mondjuk 1,5 millió a csere egyéb apróságokat is beleértve, ez évi 75 ezer forintot jelent mint extra kiadás. Ez sok lenne egy 5 milliós kocsi esetén? Már ha szét nem rohad addig, mert szerintem az előbb fog a te esetedben bekövetkezni az alacsony futás miatt (én épp ezért akarom most eladni az 5 éves autóm, mert nem megyek szinte semmit vele).
Szóval nem tudom hogy mit szeretnél. Mi lenne jó?
Amúgy nekünk 2.0 benzines pic van. 10 éves és egy gramm rozsda nincs rajta alul sem, amin egyébként meg is lepődtem.
Azonos motorteljesítmények esetén is 1,5 millió a különbség? Én 12 (lassan 13) éve vettem a Picassot és nem volt ekkora a különbség. Ráadásul a felszereltsége alapból magasabb volt, pl. digit klíma, míg az 1,6-os benzinesben manuális... A hozzá mérhető akkori 1,8-as pedig biztosan nem volt olcsóbb 1,5 millával.
A másik, hogy a többlet beruházási költség egy részét visszanyered eladáskor. Harmadik, hogy nálam a dieselkötődésemnek egy nem elhanyagolható része annak rugalmassága, nem csak gazdaságossága. Ha szigorúan filléres kérdésből veszek kocsit, akkor rendszerint nem az üzemeltetési és élmény kérdések döntenek, hanem a pillanatnyi anyagi lehetőségek. Vagyis kocsi kell és ennek ki kell jönnie 3,5 millióból. Vagy használtat veszek, vagy újat. Ha újat, akkor biztos nem lesz diesel. Ennyi...
mondanék durvábbakat a pohu garanciájáról, meg a gyárilag felhasznált alkatrész minőségéről, de okkal nem teszem. Mindenesetre nem volt olcsó úgy megcsináltatni gariidő után, hogy jó legyen és jó is maradjon. Ehhez képest a 10 éves, ~2-2.5x annyit futott picánkban ugyanazok a cuccok még eredetiek.
Esetleg vegyél egy Twingot (mint én) a napi mókuskerékre, kis túlzással nincs is mi elromoljon benne, ha meg mégis, megmosolygtató alkatrészárai vannak. És akkor csak hosszú útra, kímélő üzemben használhatnád az 1.6 HDI-t. (Igen, nálunk az a hétvégi kirándulós autó.)
Mondom, vegyél újat, legyen az akár autó, akár turbó... Ez a legegyszerűbb, legnyugtatóbb megoldás, persze torony magasan a legdrágább is, de neked ahogy írod, az kell hogy nyugodtan aludj, ezzel semmi baj, nem neked való sem a felújítás, sem a használt autó. (Bár a tiéd 80.000 km után még nem kéne hogy komolyan elromoljon ha rendesen karban volt tartva.)
Ja még annyit, hogy kapok rá egy év garit. Egy év alatt megyek max 20e km-t. Nyilván nem akkor fog tönkremenni, hanem 1 év 1 hónaposan. Akkor meg már nekem kell mindent bizonyítanom, pl azt, hogy sokkal többet futott a turbó, mint amit mondtak.
Még annyit hogy a turbó visszahűtése ezeknél a dízeleknél nem akkora kaland mivel nem akkora hővel jár az égés mint a benzineseknél, pláne ha azok már piszkáltak, azoknál különösen oda kell figyelni. Ettől még persze ha lehajtasz az autópályán tankolni mert szeretnéd +80 Ft-ért tankolni literjét :), akkor járatni célszerű egy kicsit ahogy írod - még egy apróság, nem az olaj szokta hűteni a turbót, az a tengelyét keni (ezt kell fenntartani hajtás után mert a lapátok még melegek és forognak), hűteni inkább vízzel szokták.
Akkor lássuk a garanciát! 1) Még volt belőle egy év, amikor egy kötelező szervíznél jeleztem, hogy kopog az első futómű kanyarban (szintén típushiba). Mire ők: megnézték, meghallgatták, semmi gond vele. Azóta eltelt pár év és mot már borzalmasan kopog. A gari lejárt. 2) Rádiómagnó nem kapcsolt át trffic beállításnál a megfelelő, közlekedési adatokat szolgáltató csatornára. Ezt is jeleztem, mire ők: "a rádióadók hibája". Szóval akkor mi a francnak hordom a méregdrága márkaszervízbe, ha ennyit ér a garancia? Most pereskedjek 10 évig?
Gondolom aki ezt mondta, "német" kocsival nyomja... no comment. Nekem volt és van francia és volt német is. Igazából egyikkel sem voltam elégedetlen, de eszembe sem jutna bármelyiket lexarozni, mert itt, vagy ott készítették. Apropó hol is készítették? Ha összereszeljük a kocsi motorjának a lelkét készítő cégeket, akkor ugyanazt a néhány beszállítót találjuk, mint a Bosch, Siemens stb-stb. Ha német, ha francia, de lehet akár olasz is. Nem mellesleg a Peugeot-citroen csoportnak jelenlegi leginkább problámás motorja a BMW-től érkezett... A Miniben is eléggé szidják! Megy mint akit seggberúgtak, de nagyon rossz a hibastatisztikája.
Nem azért cseréltem le a németet, mert franciát akartam venni, hanem mert szerencsére vannak a németfanok, akik miatt megteheti "a német" márka, hogy jóval többet kér a kocsijaiért, mint amennyivel esetleg valóban többet ér.
Ha tehát ár-érték arányban gondolkozol, akkor ne hallgass a szekértáborokra, hanem elő a kockáspapírt! :-)
Igen van benne ráció. Amikor a kötelező szelephézag állítást a szemem láttára végezte el egy szakmunkás tanuló életében először nagy fejvakarások közepedte, és nem állt mellette az oktató, mindezt óránként 3500-ért márkaszervízben 15 éve, hát azt hittem, elsírom magam.
100 ezer km-nél nem létezik porlasztócsúcs hiba. Ha igen, akkor az egy-egy db-ra lehetséges pl. gyári hibás alkatrész miatt, nem 4 darabra. Ez nem konstrukciós hiba. Ha nem így van, akkor ott a használó, kocsitulajdonos körmére néznék. Milyen üzemanyagot használt, milyen csodaadalékot használt? Ezen kívül 100 ezer km-nél még garanciális az autó normál esetben.
Az csodaadalékokra visszatérve ezekkel nagyon vigyázni kell a commonrail dieselek esetében. Ne feltételezzük azért, hogy ha ezek (tisztelet a kivételnek) valóban tudnák mindazt amit igérnek, akkor nem lennének benne a gyári ajánlásban, vagy szervizprogramban. Most ne kezdjünk bele a minél előbb elromlik, annál jobb maffiaelméletbe...
Szóval tiszta üzemanyagot, gyárilag ajánlott olajat adjál neki és ha sok várost mész, akkor ne resteld a gyárilag ajánlottnál sűrűbb olajcserét. Aztán amikor beindítod reggel, sőt hidegben a kocsit, akkor vagy várj egy 20-30 mp-et elindulás előtt, vagy csak nagyon kíméletesen használd az első 1-2 km-en. Ennyi idő kell, hogy az olaj mindenhova eljusson és a kellő viszkozitást el is érje. Fura módon ez új olajnál fontosabb, mint a használtnál, mert a dieselre jellemző, hogy az olaj a használattal hígul (diesel olajjal). 1500-as fordulat alatt a turbó be sem indul, kvázi szívódiesel üzemmódban használod. Tehát az első párszáz méteren ha nem nyomod, akkor a turbó biztos nem fog szárazon futni.
Visszafelé igaz, hogy az olaj hűti a turbót, tehát ha keményen nyomod neki, akkor a kocsi leállítása előtt nem baj ha jár a motor 20-30 másodpercet. Ez elég extrém helyzetben igaz, pl. ha lehajtasz az autópályáról egy benzinkúthoz. Máskor amikor a városba beérsz, bőven lehül a turbó.
Amikor vettem, akkor jött be ez a motor. Nem voltak fórumos tapasztalatok.
Jogos, igazad van, nem kellene trollként rontanom itt hangulatot. Valójában valamiféle megerősítésre vágytam volna abban az elképzelésemben, hogy ezek a hibák valóban léteznek, de megelőzhetőek, mert van, aki ezt az utat járta, és neki kibírt 4-500e km-t az autó. Nem pedig olyan véleményeket, hogy kíméld, cseréld az olajat és reménykedj!
Abban bíztam, hogy a gyár által is elismert és a szerelőknek javasolt, de nyíltan fel nem vállalt megoldásokat valaki már alkalmazta és megerősít benne, hogy működik. Értem alatta: 90-es HDi-nél az alulméretezett pici szűrő a csöves tengelyben ha rendszeresen van pucolva, valamint a 110-es HDi-nél az alulméretezett 3,5 literes olajteknő gyár által is javasolt 4,5-re ki van cserélve, akkor nyugodtan alhatok.
Elfogadom én, hogy nem népszerű erről beszélni, mert szar bevallani, hogy hibás döntést hoztunk, amikor megvettük ezt a kocsit, de ettől még nem kell rám haragudni, hiszen én is rosszul döntöttem. Szerintem felvállalni hibás döntéseink következményét nem elítélendő.
Én azt hiszem, nagyon rossz napod van (volt tegnap). :-) Don' worry!
Ahogy Te számolsz, az nagyon sántít. Valami benzinesfan, ellendieseles izgatott fel téged, állításom szerint feleslegesen.
Te most gyakorlatilag felszámoltad a fele dieselmotort, hogy ripsz-ropsz mindent cserélni kellett.
Ezzel szemben... Nézd meg, amit a múltkor a kocsimról az egyik kollégának leírtam, abban benne van 12 év és úgy 240 ezer km története. És még mindig autó, nem költöttem nemhogy milliókat, de ijesztő százezreket sem.
Igen, azt senki nem mondja, hogy a diesel motorok nem kényesebbek. Igaz, már csak alig kényesebbek azoknál az új stampedli méretű benzines turbómotoroknál... Csak ha már turbózunk ugye...
Csakhogy hidd el, valami oka csak van, hogy az országban futó újabb autók többsége (jól tudom?) diesel motorral látta meg a napvilágot. Nem azt mondom, hogy egymillió légy nem tévedhet és együnk mi is szart, de csak van oka mégis? :-)
Én inkább úgy számolok, hogy az átlagos megtakarítás egy diesel motornál, normál használat mellett olyan 300-400 forint/100 km. Azért csak ennyi, mert a fogyasztási megtakarítást felemészti a drágább olaj, a sűrűbb csere, a meg egyebek. Igen ekkor már az jön ki, hogy 400.000 forintot költöttem rá a kocsira 100.000 km alatt többet, mint egy benzinesre, ugyanakkor ennyit meg is takarítottam. Veled ellentétben azt mondom, hogy ezeknek a modern dieseleknek olyan 250 ezer km az a határa, amikor már jókora eséllyel beüt a ménkű
egyik, vagy másik drága alkatrész hibája képében. NA DE AKKOR SEM MIND EGYSZERRE! Ha pedig 300 ezer km-ben gondolkozunk, akkor a többletszerviz igényre kalkulált összegem már 1,2 millió forint. Ebbe ez bele fog férni, ráadásul ezt nem költötted el, de egy képzeletbeli felújítási alapban pihen. Ja és augyanekkora összeget eleve a "megtakarítottam rovatban könyveltél, mert 100 km-en az eredeti üzemanyag nyereség, ahogyan írtad is 800 forint. Az a baj, hogy tipikusan magyar gondolkozásmódnak estél áldozatul. Rohadtul tud sírni mindenki, ha egyszerre sokat kell fizetni a szervizben, mert egy többszázezres javítási költség jött össze. Igaz ez nagyon tud fájni. Csakhogy előtte ugyanez az összeg, vagy ennél több lett megtakarítva, több hús volt a fazékban.
Nem kell rohanni az elsó bótba megvenni a drága cuccost! 100-150 ezer forintért a porlasztócsúcsokat felújítják, méghozzá gyári bosch szettel, újszerű állapotra. Miért vennéd meg újonnan ennek többszöröséért?
A turbó felújítása is gyári alkatráészekkel történik, profi helyen, akkor is nagyságrenddel olcsóbb. A lendkerék igen, csak cserélhető, de minden lakatrész beszerezhető olcsóbban, utángyártott és jó minőségben. Szóval no para, használd egészségben és balesetnmentesen és főleg nyugodtan a jószágot! :-)
ez eddig rendben is van, és jól is teszed, hogy igyekszel vigyázni rá. De - és bocs ha okoskodásnak hangzik - ezeket a köröket vásárlás előtt illett volna lefutni. ogy mivel jár egy dízelmotor, és mivel egy benzines.
Nekem benzines volt a Xsara pic-em, tehát saját tapasztalatom nincs, viszont a márkafórumot hat éve kísérem figyelemmel, és nem vettem észre, hogy a 100 km-enkénti turbóhalál lenne a jellemző a dízeltulajoknál.
Azzal sincs gond, ha te eldöntötted, hogy kizárólag a turbószaki véleménye a mérvadó a számodra, de akkor meg azt nem értem, miért érdeklődtél itt? Mit vártál? Itt mindenkinek jellemzően egy autóról van közvetlen véleménye, a sajátjáról. Az meg neked nem számít, mert szubjektív. Akkor minek kérdezed a tulajdonosokat?
De pl., hogy konstruktív is legyek, íme, egy megoldás: meghirdeted a 80 ezer km-es, tökéletes műszaki állapotú dízeles kocsidat, és veszel helyette egy kevesebbet futott benzinest. Béke van, nyugalom, picit magasabb fogyasztás, de egyszer sem fog rémálmodban egy vicsorgó kettőstömegű lendkerék rád támadni.
Szetetnék egy Xara Picassot venni(használtat),de többen mondják nem épp jó kocsi,vagyis elég sokat kell szerelni,javitani és a kaszni sem valami strapabiró.Tudnátok tanácsot adni?Akinek van már-volt e gondja vele.Ha igen,akkor mi volt a probléma.Egyszóval negativumokat szeretnék és persze pozitiv dolgokat is.Melyikből lenne több?Nagyon tetszik ez a kocsi,az az álmom,hogy megvegyek egy ilyet.Köszi!
A barátomnak meg 90 lovas focusban a komputert cserélték 2 éves korában, ha jól rémlik 400 ezer felett volt az ár. ettől még nem rossz ezeknek a komputere, csak volt egy ilyen is.
Bár én csak egy felhasználó vagyok aki néha ezt azt azért megjavít a járművein (imádom a robbanó motoros dolgokat) nekem eddig az az elvem bejött, hogy ami jó ahhoz nem nyúlok. Nem javaslom, hogy egy jól működő autón turbót tisztíttass.
Jól tanultam, hogy ~50%-al több alkatrész van egy dízelben? Ez már önmagában sokat mond.
Nem. :) Az újonnan fejlesztett benzinesek is turbófelöltésesek, közvetlen befecskendezésesek (ez igazából abból a szempontból fontos hogy a városi rövid utakat kokszolódással hálálják meg), nagy nyomású benzinpumpájuk van (az RS Octaviámé 160 baros, a vezérműtengelyről hajtják ahol hajlamos elfáradni egy alkatrész és elkopik a kihajtás, el tudod képzelni milyen olcsó buli ez...), ó és persze kettős tömegű a lendkerék is.
Igen, ezt ismerem, megoldjuk okosban...
Nem ismered. Az összes nagy autóalkatrész kereskedő (Bárdi, Láng, stb) weboldalán látható árakból a partnereik jelentős kedvezményt kapnak, erről kérdezz meg bármilyen szerelőt, nem titok egyébként. Nem tudom milyen szerelőhöz jársz de az enyéim legális, korrekt emberek, számlával.
Nagyjából. Árnyalja a kérdést, hogy ugyanezen motorral szerelt Berlingója a kollégámnak 100e km-nél porlasztócsúcs cserére szorult, és nem volt olcsó. Továbbá gondoltam, a turbó baleset megelőzhető, ha kitisztíttatom. Szóval amolyan prevenciós jelleggel szerettem volna a dolgok elébe menni, túl azon, amit már itt ezerszer leírtak a többiek, mint pl. meleg turbót visszahűteni, indításnál megvárni, hogy mindenhol kialakuljon az olajnyomás, 100e felett gyakoribb olajcsere a kopás miatti kisebb olajnyomás miatt és alacsony fordulatnál terhelés mellőzése, stb.
Szóval szerinted mindnek patyolat tiszta a lelkiismerete és meg sem fordul a fejében, hogy egy búgó 5000 forintos kerékcsapágy miatt a kocsi árának felére rúgó váltójavítást csináljon? Mert én ismerek egy ilyet. Szerinted egy 20 éves csajszinak tudnia kellene, hogy kanyarban, terhelésváltásnál felerősödő/elcsendesedő búgás erre utal?
szerencsére lasszóval fogják a szerelők az ügyfeleket, így most nem ők diktálnak. Ha odaenne a rosseb, ezek lennének a játékszabályok. Semmi sem kötelező.
Suszter vagyok. Ha nem tévedek, akkor te meg egy sértődött szerelő. Ne vedd magadra, biztos vannak kivételek. Nyilván te az vagy.
Azt azért tudom, mi az a hurkolt epiciklois és mennyit ront a hatásfokon egy fogaskerék áttétel, meg cseréltem már a kocsimon féktárcsát/betétet segítség és leírás nélkül, seki nem mutatta meg és nem volt robbantott ábrám, meg el tudom mondani, mi a Carnot-tétel/körfolyamat, sőt le is vezetem magamtól, de azt is tudom, mikor akar a szerelő hülyének nézni.
Alapvetően nincs bajom a felújítottal, felőlem úgy gányolja össze a szerelő, ahogy akarja, csak működjön és minél olcsóbb legyen. Sőt, még díjazom is az ilyen kreatív megoldást. A baj ott kezdődik, amikor elromlik és/vagy mást is hazavág, ott hagy az úton két gyerekkel, csomagokkal, a szerelő meg nem vállalja a felelősséget. A másik ok, hgy nem akarok orgazda lenni.
a nagyobb alkatrészkereskedőknél látható árakból "nem nehéz" 20-30%, sőt nagyobb kedvezményt kapni. A szerelőd biztosan fog.
minden alkatrészt ő szerez be, a szerelő egy szarfaszú köcsög, át akarja baszni.
nagyszerű.
ha én szerelő lennék, azt hiszem, nem törném magam egy ilyen könnyű természetű ügyfél után, vagy ha mégis ide enné a rossebb, hát hozzon ő cuccot, nekem nem sürgős a munka.
néha építünk ezt-azt széria autókból nem széria megoldásokkal.
ilyenkor előfordult már olyan is, hogy a motorépítés kicsit többe került, mint az a budapesti, frissen felújított ~50 négyzetméteres lakás, amiben lakok.
aztán ugye a versenysport nem az öröklétről szól, szóval volt olyan , hogy mittomén lefittyent a gyertya vége, kiment a kipufogón, átjutott a leömlőn, nem akadt meg a wastegateben hanem átment a turbón is.
nem nagy turbó, igazából a száján befér állítva a cigisdoboz.
kicsit összekócolta a lapátokat.
ott a helyén levenni egyben nem lehet, mert képtelenség, először leveszed a hidegoldali házat, aztán kiszeded a középrészt, a melegoldali ház meg fönt marad a kipufogócsonkon.
elvittük a turbós bácsihoz, hogy van itt ez a középrész, szokja a gondolatot hogy ház nincs, nem is lesz, rakja rendbe.
visszakaptuk, összeillesztettük a helyén, azóta is megy az autó.
több hasonló esetünk volt, a javított feltöltő soha nem volt hibaforrás, az mindig csak a szenvedő alanya volt valami egyéb műszaki hibának.
Nekem is gazdaságtalan, nagyjából éves 6000 km-re vettem az 1.6 HDI-t. (10000 jön ki inkább, így alakult) Aztán eszem ágában sem volt benzinest venni, pedig ez az első dízel autóm mert benzines párti vagyok.
Ha még nem értenéd: az 1.6 benzinesen nincs turbó, ezért.
Ha pedig majd szétesik benne valami drága alkatrész: akinek van pénze majomra, legyen banánra is.
mert a vegyes (városi + országúti) üzem már nehéz üzemi körülménynek számít
Látom igazi szakértővel van dolgunk!
Figyelj, vegyél egy gránitkövet, az nem fog elromlani. Vagy ha nagyon fontos a helyváltoztatás akkor vegyél új Picassot a szalonból, aztán bukd el a lista(=balek*)áron vett turbó árát az első 3 hónapban, a kettős tömegűt meg a következő háromban.
Csak azt nem tudom mi lesz veled évek múlva, hiszen manapság már a kisebb benzinmotorok sem egyszerű jószágok, nagyjából minden megtalálható rajtuk/bennük ami a dízelek(b)en.
* a nagyobb alkatrészkereskedőknél látható árakból "nem nehéz" 20-30%, sőt nagyobb kedvezményt kapni. A szerelőd biztosan fog.
Amennyire én tapasztaltam, normál használat mellett 200-250 ezer km ig ezekből semmi nem jön elő.
Fogasztásban meg ez a motor parádés, simán 6 liter alatt tartható és akkor még nyomtam is neki. Ugyan ez bármelyik másikkal simán 8 fölött lenne (nekem focussal volt tapasztalat, de úgy láttam a picasso sem nagyon más).
Én annó úgy számltam, hogy kb 100 ezer km alatt térül meg a dízel (jeleidő érték számítás nélkül).
(Nem vitatkozni akarok, csak a saját gondolatmenetm írtam le.)
Imádom én is, meg kímélem, eddig semmi baja nem volt (80 e km, újonnan vettem), csak nem tudom, miért rentábilis. Ha az összes nagyobb hibát (1,5 m Ft) és a magasabb vételárat (1,5 m Ft) elosztom a 2l/100km üzemanyagmegtakarítással, akkor 300.000.000/800=375e azaz 375000 km után térül meg a különbség. Ha mindent megúszok, akkor is 187e km után. És akkor még nem számoltam a gyakoribb olajcserét és nem végeztem el a 1,5 milla jelenértékszámítását, hiszen azt rögtön kifizetem, viszont a fogyasztásban csak 5-10 év alatt jön vissza (belső megtérülési ráta - excel). Szóval szerintem mindenképpen gazdaságtalan.
"A csúcstartó 400 métert tudott elmenni egy új turbófeltöltővel olaj nélkül. Már nyithatjuk is az újabb turbójavítási munkalapot a szervizben. Egy vacak kis szűrő miatt. Gondoljunk csak bele, milyen pompásan tudja fokozni az ideget, ha épp a garancia lejárta után üt be a baj, a szerelő nem ismeri a típushibát, és a frissen felújított turbót is kinullázzuk párszáz kilométer alatt."
Ez azért egy gyöngyszem, mert ez esetben a szerelő a hibás és nem az autó vagy a tervező, de ha jól emlkészem a cikkre ezt az író is leírta. Ha bármi elromlik nem csak az alkatrészt kell cserélni, hanem meg kéne keresni hogy mitől romlott el.
Azért ha bármit cserélni kell javaslom a márkaforumokat járd végig és kérdezz, mert új alkatrész is mindig van a márkaszervizes ár töredékéért.
Ne félj használni az autót hisz azért van (ahogy írtad is). Ne spórolj a minőségi alaktrészen (pl olaj) és nem lesz gondod vele. Én nagyon szerettem ezt az 1.6 dízel motort mert nagyon takarékos, relatív jól megy és a világból is kivisz. Az mondjuk tény hogy néha egy autópályás kiégetés jelentős javulást hozott a dinamikában, de nem fájt meghajtani sosem :-)
Újabb kérdéssel-kérdésekkel fordulnék a mélyen tisztelt nagyérdeműhöz:
1. A jobb oldali ablakemelő gombjának kicserélésével, automatára, mint amilyen a bal oldali ablakot vezérli, valyon automatává válna a bal oldali is? Magyarán valyon a kapcsoló a két oldal közötti különbség?
2. Feltöltök 1 képet a Picasso kilincsemről, mely alatt egy műanyag, mondjuk úgy karcolás elleni borítás figyel. Láttatok már ilyent? Mert én még nem, és nem is találok seholsenem. Valyon ez egy univerzál valami, vagy egy típus specifikus darab (gondolom, inkább a második, mert elég passzentos a helyére).
"mert a vegyes (városi + országúti) üzem már nehéz üzemi körülménynek számít"
Szerintem nem! Ez pont a normál felhasználás.
A nehéz az amikor például városban rövid utakra, beindítom leállítom használod. Viszont, ha csak nem vagy futár, így jó eséllyel nem fogsz egy év alatt 10-15 ezernél többet menni (talán 10-et sem), évente meg úgy is illik lecserélni az olajat.
"melegítsem indulásnál"
Erről megoszlanak a vélemények. Szerintem jobb melegíatés ha mész vele mivel fordulaton inkább van kenés, mint a ház elött alapjáraton.
"hűtsem leállításnál"
Csak ha közvetlen megállás előtt kinyomtad a szemét. Ha nem akkor teljesen felesleges.
"ne használjam alacsony...ne használjam magas fordulaton"
Ez mind szélsőségre vonatkozik (pl 1500 alatt és 3500 fölött). Egy normális vezetési stílus mellett ezekre külön nem kell figyelni. Tény hogy ne menj vele 50-nel ötödikben és kettesben 100-zal, de azért szerintem a te nejed sem így közlekedik.
"kettős lendkerék"
Szerintem kuplungoljál, meg leállításnál is. Megszokás kérdése csak.
Pont a fentiek miatt tanácsolják mindig azt, hogy dízel autót az vegyen aki évi 30 ezer km körül megy vele, hisz onnantól éri meg a ezen alkatrészek (turbó, kettőstömegű, befecskendezés) cseréjéből származó többlet kockázat az alacsonyabb fogyasztást. 30 ezer alatt könnyen lehet drágább egy dízel mint egy benzines.
Bocs, ha lekezelő voltam! Sajnos nem bízom a szerelőkben, de a használt cuccokban sem. Mindig ott állok a kocsi mellett, ha szerelik, és én viszem az alkatrészt, a kenőanyagot, mindent. Sajnos párszor megjártam. Megbíztam benne és nagyon ráfaragtam. Szóval használtat soha, kivéve, ha garantált az előélete, mert pl. én töröm totálkárosra a 0km-es kocsit. De akinek nincs ilyen rossz tapasztalata, az fordítva elfogult. Az ember nagyon szubjekív lény :)
Itt azért elgondolkodtam hogy egyáltalán írjak e neked, mert egy felől kérdezel, utána meg lekezeled a választ.
Attól, hogy valami használt még nem rossz. Nyilván nem olyan mint az új de az ára sem olyan. (Csak érdekesség hogy 1.9tdi wv komplett 85 ezer km-et futott motort turbóval, kettőstömegűvel, generátorral vett a barátom 200 ezerért.)
Minden turbós autó érzékenyebb a szívóknál, amit a "szakértők", mint az általad is linkelt szeretnek ilyesztgetésre használni. Valójában ha megkapja a megfelelő olajat és betartod a cseréket nem lesz baja (ha a szemét kinyomod akkor sem). Nekem volt 90 lovas és 110-es is, továbbá a cégnél tucatjával voltak ilyenek vegyesen. Nem volt turbó gond, pedig aztán volt aki nem kímélte, viszont mindig időben, szakszerűen, minőségi alkatrészekkel voltak karban tartva.
A leírás amit beraktál, hogy a 90-es tervezési hibás erős tulzás. Igaz, hogy az olajkörnek ott van egy szűk keresztmetszete ami csak annyit tesz, hogy teszkó olajjal nem fog elmenni két csere között 40 ezer kilométert, mert az olajsár megöli.
Neked ennél mi a normális? Csak azért kérdem, mert a vegyes (városi + országúti) üzem már nehéz üzemi körülménynek számít, ilyenkor megfeleződik a periodus, de a rossz levegő, "gyakori" hidegindítás, poros út, utánfutó, csak városi- vagy taxi használat és még sorolhatnám, mi minden ide tartotik.
Amúgy elég nonszensz, hogy hidegen és 100 e felett ne használjam alacsony fordulaton, mert kicsi az olaj tömegárama és/vagy még nincs mindenhol olaj(nyomás), ne használjam magas fordulaton, mert kopik és sokat fogyaszt, melegítsem indulásnál, hűtsem leállításnál, ne használjam rövid utakra, égessem ki rendszeresen magas fordulaton a kormot, bla bla bla. Egyáltalán használhatom? Azért vettem! És mindezt magyarázzam el az asszonynak???
Itt van ez az istenverte kettős lendkerék. Rászoktam, hogy nem kuplungolok, ha üresbe rakom. Most ez jót tesz neki/nem tesz jót/tök mindegy? (pöccre kiugrik)
Felújított felejtős. Ami szóba jöhet: utángyártott. Ezekből így hirtelen egy csokorral: STARLINE Br. 225e BAUER PARTS br. 263e. + szerelő készlet ELRING bt. 6e + munkadíj. Szóval a 300e miért elrugaszkodott ár? És az még nem is a gyári!
Bontott, felújított, kevés km.... na ne fárasszuk egymást! Amikor még az autó km számlálóját is visszatekerik, akkor egy visszatekert autóból származó kompresszor ellenőrizhetetlen, mennyit futott. Vagy ultrahanggal fogsz mikrorepedéseket keresni rajta?
Persze, lehet sufnituningolni, de 200 e feletti fordulaton ha nincs kiegyensúlyozva...
"Egy hétköznapi turbójavítás, amihez elég egy javítókészlet, vagyis nem sérült se a tengely, se a ház, néhány órás rutinmunkának számít a cégnél. Az 55-60 ezertől induló műtétből az alkatrész harmincba fáj. A szemcseszórásos tisztítás, a mosás, a szét- és összeszerelés nem nagy ördöngösség, bár amatőrök itt is követnek el jóvátehetetlen hibákat. A barkácsolt alkatrészekből egész gyűjteménye van Ferencnek, mosolyogva mutatja a kezdetleges próbálkozásokat. Amire viszont sufniműhelyben nincs sok esély, az a felújítás lényege, a kiegyensúlyozás. A középrész-kiegyensúlyozó műszerre talán a legbüszkébb a tulajdonos, ilyenből nincs sok az országban. De megmutatja a tizenéves, analóg kiegyensúlyozót is, amivel 1996-ban kezdte a vállalkozást. Ma is használják még."
Ide nem írhatom, mert az reklám, de írd be a google-ba: "Az 1,6-os HDi sokkal kellemesebb orgánumú"! Első találat (totalcar) a cikk, onnan még egy kattintás. Amúgy ha a ház nem sérül (ami nagyon ritka), akkor csak 100 e HUF.
Meg még annyit hozzátennék, hogy a magad meg néhány ismerősöd példája nem egy reprezentatív mintavétel, szemben egy erre szakosodott szervízzel, amelyik 10 év alatt több ezer turbót javított. Tehát szerintem nem akkora hülyeség.
Remélem, hogy hülyeség, de a szaki azt mondta (és írta is egy cikkben), hogy gíári hiba. Idézet:
"
Az 1,6-os HDi sokkal kellemesebb orgánumú, közkedvelt motor, nem véletlenül szerelik Peugeot-kon kívül Citroënekbe és Fordokba is. Kár, hogy mind a 90, mind a 110 lóerős változatról kiderült, hogy 60 ezer környékén elkezdenek hullani a turbók. A 90 lóerősnél valódi konstrukciós hibáról beszélhetünk: a turbó kenését biztosító olajcső egy üreges olajáteresztő csavaron át kapja meg a kenőanyagot. A kis áteresztő csavarban van egy még kisebb szűrőcske, amely idővel megtelik kosszal és eltömődik. Ha turbófeltöltő nem kap kenőanyagot, az eltömődött szitaszűrő miatt törvényszerű, hogy tönkremegy. A csúcstartó 400 métert tudott elmenni egy új turbófeltöltővel olaj nélkül.
Már nyithatjuk is az újabb turbójavítási munkalapot a szervizben. Egy vacak kis szűrő miatt. Gondoljunk csak bele, milyen pompásan tudja fokozni az ideget, ha épp a garancia lejárta után üt be a baj, a szerelő nem ismeri a típushibát, és a frissen felújított turbót is kinullázzuk párszáz kilométer alatt. Ilyen és hasonló esetekre kell gondolni, amikor információhiányról beszélünk, illetve arról, hogy általában nem a turbó a hibás, csak ő szívja meg.
Mint a 110 lóerős HDi-nél is. Ennél egész egyszerűen alulméretezték a 3,5 literes olajteknőt. Ki tudja, talán a szervizköltségeken akartak spórolni. Idővel mindenesetre kiderült, hogy ennyi olaj nem elég ahhoz, hogy mindig megfelelő kenést tudjon biztosítani. Na, vajon mi a legérzékenyebb eleme a kenési körnek? Bizony, itt is a turbó unja meg először az olajszűkét. Visszahívást itt sem indítottak, de a gyári javítási leírás turbómeghibásodás esetén javasolja az olajteknő és a hozzá tartozó alkatrészek cseréjét. 4,5 literesre."
Ez hülyeség, a turbó normál használattal, megfelelő üzemanyaggal és olajcserével nem 100-150 ezer km-t bír ki. Láttam én már taxisnál 300 ezer km-el 1,6 Hdi Picasso-t eredeti turbóval!
A turbó kényes jószág, oda kell figyelni. Ha nem tartod be a szabályokat, akkor tényleg tönkre lehet tenni nem 100 ezer, de kevesebb km alatt is.
Van egy 1.6 HDi-s Xara Picassom. Gondoltam, megelőzendő a turbó tönkremenetelét, kitisztíttatom. Álítólag 100-150 e km-nél mind tönkremegy. Azt mondta a neves turbójavító embere telefonon, hogy típushibás, nincs mit tenni. Ez eléggé elszomorít, mert 3-400 e ft a cseréje. Így soha nem jön vissza az alacsony fogyasztás :( Vélemény?
sziasztok erdeklödnék 1,6-benzines piccasom van 2001-es évjárat hüvősben nehezen indul minuszban pedig vilog a hömérö visszajelzőm köszönöm a segitséget előreis
Most hétvégén teszteltem, kikapcsoltam a klímát és lőn csoda, a kattogás és fordulatszámváltozás is abbamaradt. Tehát igazad volt!
Valószínűleg azért volt ez számomra újdonság most még régi Picasso-sként is, mert a klíma fitt és feltöltött állapotban van, ilyenkor meg jó a hatásfoka, sűrűn kapcsol ki-be a kompresszor. Jó darabig jóformán csak féltöltettel jártam, gondolom, emiatt folyamatosan járt és nem volt feltűnő.
12 év és 240 ezer km után rettenetes dolgok nem történtek.
Egyszer elszakadt a kuplungbowden. Azóta megtanultam, hogy a kuplungot csak komplett szettben cserélünk és ennek a Picasso esetében része a bowden is.
Volt egy kerék csapágycserém (párban, ha már így alakult).
Kétszer kellett a főtengely ékszíjtárcsát cserélni, mert a gyári gumirozott és ez hajlamos benne a deformálódásra. Amikor elkezd kóvályogni, fémes csörömpölés hallatszik jobb elölről... de inkább ijesztő, mint veszélyes. :-)
A légtömegmérőt cserélni kellett egyszer, mert kitisztítottam. Nem kellett volna...
Van szintén a levegő rendszeren egy vezérlő pillangószelep, az behalt, a kocsi elerőtlenedett és iszonyúan füstölt. Szervizben cserélték.
Volt még az elején garancia alatt egy EGR szelep cserém is. Igazából nem volt hibajelenség, csak elvittem beméretni a kocsit és 90 helyett 85 LE-t tudott, valamint 20 Nm-el kevesebb volt a nyomaték is gyárilag. A vizsgálat szerint a motor folyamatosan vészüzemmódban ment. Nehéz volt elmagyarázni, honnan tudok olyan adatokat, amelyek mérésére a márkaszerviz sem volt felműszerezve... :-) Persze, hiszen előzőleg egy tuningműhelybe vittem, ami ugye garanciavesztéssel jár, ha elmondom...
Asszem 2006-ban kicserélték a komplett gyújtáskapcsolót, ajtózárakkal és kulcsokkal (csak szettben kapható), ez szériahiba, emlékeim szerint a 2004-ig gyártottaknál jön elő. A gyújtáskapcsolóról él a klímaventillátor betáp és alul van méretezve, beéghet. Ilyenkor a lehűtött levegő nem jön be az utastérbe, pontosabban semmilyen szellőzés nincs.
Ugyanennek a ventillátornak egyszer beégett a csatlakozója, manuálisan csere nélkül lett javítva.
Kétszer lettek cserélve az első keresztstabilizátorok. Sajnos ezek nem szeretik a kátyukat. Egy kemény odaverés és kikészülnek.
8 évesen valami mágnesszelep meghibásodott az üzemanyagellátó rendszerben. Pontosan nem tudom mi, de elkezdett csöpögni az üzemanyag. Lebontottam a kocsi elejét és megkerestem a hibahelyet. Valamiért megrepedt a háza. Kivettem és elmenetem vele a szervizbe, végül a Peugeot-nál harmad áron vettem meg a hibás minta alapján, mint citroenéknél. 7500 forint volt emlékeim szerint. Beszereltem, azóta megy.
10 évesen kilyukadt a hátsó kipufogódob. Nem volt akkora összeg, hogy javíttassam, inkább cseréltettem.
10 évesen a vészvillogó műszerfali kapcsolója behalt és olykor véletlenszerűen beindult. Fél autót szétszedtem, mire kiderült mi a baj. Bontóból másikat vettem és azóta nincs gond.
10 évesen a csomagtérzár nyitó mikrokapcsolója ment tönkre. Párezer forintos tétel a márkaszervizben, házilag érdemes cserélni.
11 évesen a klímából elszivárgott a gáz. Nem egyszerre, hanem a mennyisége csökkent a minimum alá 11 év alatt. Utántöltettem, azóta ismét jól működik.
12 évesen a szervó egyik flexibilis csöve elkezdett engedni. Lehet, hogy a korától, de sanszos, hogy menyét rágta meg, mert alatta megtaláltuk a fészkét a motorburkolaton az alsó zajszigetelésben.
Ezen kívül a kopó alkatrészek, rendszerint tervezetten:
Kétszer vízpumpa, ékszíjak és feszítőgörgők, kuplungszett, féktárcsák és betétek.
Összefoglalva nagyon meg vagyok elégedve vele. Mindig odafigyeltem, a turbót kíméltem, olajcseréket és a szervizintervallumokat betartottam akkor is, amikor már nem jártam a márkaszervizekbe. Nem véletlenül nem adom el, megtartottam második autónak. Már alig megy 2000-3000 km-t egy évben, csak ha sokan vagyunk, vagy a csomag sok. Megtanultak rajta vezetni családom egyéb tagjai, ma is bátran oda merem adni, mert megbízható. Első tulaja vagyok és valószínűleg az utolsó is. Már soha nem kapnék érte annyit már, mint amennyi valójában a használati értéke.
Tisztelettel köszönöm, hogy időt szakítottál így ismretlenül is rám! A képek alapján egyből kiderült, hogy egyszerűen rossz helyre tekertem a jobb hátsó távtartót. Be is karikáztam, hová. Most már nem megyek le a sötétbe megcsinálni, de holnap ez lesz az első dolgom.
Még1x köszönöm.
Egyébként mik a tapasztalataid? Mik azok amik elromolgatnak a kocsin, ha egyáltalán van ilyen?
Tisztelettel köszönöm, hogy időt szakítottál így ismretlenül is rám! A képek alapján egyből kiderült, hogy egyszerűen rossz helyre tekertem a jobb hátsó távtartót. Be is karikáztam, hová. Most már nem megyek le a sötétbe megcsinálni, de holnap ez lesz az első dolgom.
Még1x köszönöm.
Egyébként mik a tapasztalataid? Mik azok amik elromolgatnak a kocsin, ha egyáltalán van ilyen?
Végül egy érdekesség, egy kis ötletbörze, ha már fényképeztem. Kb. 10 évvel ezelőtti filléres barkács megoldás a kocsi védelmére, de működik. A lényeg, hogy a a motorteret zárva tartja, az utastérből csak az tudja nyitni, aki képben van.
Az eredeti nyitó bowden ki van akasztva, azt hiába rángatja a beavatatlan. Az arra jogosult a piros gomb megnyomásával nyitja a motorteret, de a nyitásnak vannak feltételei, amit természetesen nem mondok el, kreativitással bárki kitalálhat magának valamit, pl. vészvillogót be kell kapcsolni előtte, vagy hátramenetbe tenni, esetleg be kell kapcsolni a rádiót. Esetleg egy mágnest kell tenni a megfelelő rekeszbe (reedrelés megoldás, ez a legprofibb, mert szervizben sem tudják mitől működik)...
A nyitást egy occsó 2000 forintos központizár elektromechanika végzi. 12 éve működik, csak egyszer, kb. 3-4 éve cseréltem a nyitót, elővigyázatosságból.
Sziasztok el kezdte a rángatást az autóm.. 1.6 benzin. 90-100km/h nál is gyengén be-be rángat.. Shell vpover racing ot tankolok, gyertyátkat msot cseréltettem.. (bosch) még eyetleg üzemanyag szürő ? de van amikor le megyek vele 2-3 száz km ert és nem csinálja.. ötlet?
Az írt kalamajka egyike ismerős, ezért elégeltem meg a gumis csavarok cserélgetését, egyszer és mindenkorra végleges megoldást csináltam, amit leírtam. Ha valamelyik menet közben elszakad, balhé van. Nekem is a hűtővíz légtelenítőszelepet verte ki és autópályán jött a "low water level" üzenet. Azt hittem frászt kapok! :-)
Szinte tudtam, hogy valamit rosszul csinálok (már a hozzászólás elküldésekor), hállelujah, ez csak akkor szokott előfordulni, amikor nem 1-2 mondatot, hanem hosszabb-nagyobb terjedelmű hozzászólást, szöveget írok.
Mindegy...
Visszatérve a válasz-kérdéshez:
Első körben köszönöm válaszaidat, sok dolog tisztázódott bennem. A gumi tüskékről jómagam is tudtam, hogy helyettesíthetők, sőt már valamelyik aukciós portálon láttam is ilyesmi hirdetést.
Nekem nem ez a problémám. Nálam az egyik gumi is tüske hiányzott, amit vettem, de hiába tekertem be a helyére a szelepfedél arra kialakított menetes részébe, a motortakaró burkolat megfelelő furata, és a tüske helye nem smakkolt-egyezett. Ez volt a jobb hátsó tüske (ha szemből nézed, ahogy kinyitod a motorteret, akkor jobb oldalon, a tűzfal felé eső). Megnéztem a bal hátsót is, ott egy fekete lemez közdarab van a tüske és a szelepfedél közé iktatva, na erről nem tudom, hogy valyon ilyen van-e a jobb oldalon is, és nekem nincs meg, vagy mi a túró van, hogy nem tudom összerakni.
EZÉRT KÉRNÉLEK TISZTELETTEL, HA MEGOLDHATÓ-KIVITELEZHETŐ, HOGY AMENNYIBEN 2.0 HDI MOTOROD VAN, ÚGY 1-2 KÉPET, HA KÉSZÍTENÉL LEVETT MOTORBURKOLATTAL, KIEMELETEN A SZELEPFEDÉL NÁLAM NEURALGIKUS RÉSZÉRŐL.
Amúgy most lehet, hogy nevetni fogtok rajtam, de ez a motortakaró burkolat, a nem megfelelő rögzítés esetén, igen-nagy kalamalykát okozhat a motortérben.
Amikor megvettem a kocsit (amúgy a feleségemnek), úgy beszéltük meg, hogy az első 1-2 hétben én járok vele, mert, ha előfordul vele valami műszaki hiba, akkor azért a középszerűeket még jómagam elhárítom az út mellett, de ugye Őnagysága női mivoltából fakadóan nem.
Oké-oké - hangzott a válasz.
Néhány gyakorlati tanácsért meg 1-2 alkatrészért már felhívtam a francia márkaszervízes ismerősömet, aki a motorburkolatról annyit mondott, hogy nagyon vigyázzak vele, mert volt, hogy a mozgása közben kihúzta a nívópálcát, és tiszta olaj lett a motortér.
BLA-BLA - gondoltam. Már hogyan húzná ki a nívópálcát csukott motorháztetőnél. Aztán, mikor lejárt a műszak, elindultam a kicsikocsival hazafelé (25-30 km). Hozzá kell tennem, hogy már munkába menet írta a rendszer, hogy "Top up water level", de, gondoltam, mivel a hőfok nem melegszik (tudom-tudom, a hőfok soha sem melegszik, az egy érték), ezért csak minimális mennyiség hiányozhat, hát majd otthon megnézem. Nna, kb. féltávon írja a computer, warning, stop the engine, meg még mittomén.
Oké-oké, stop, motortér felpattint, megnézzük mi a gáz. Hát kérem tisztelettel, a motortakaró burkolat rezonanciája leverte e folyadékrendszer légtelenítő szelepsapkáját, és szépen el is kezdte a rendszer a légtelenítést.
Szóval ez a motortakaró, ha nincs megfelelően rögzítve, akkor inkább, amíg nem jön meg a rendelt alkatrész, addig jobb helyen van a csomiban, vagy a garázsban, kérem szépen.
Végeredményben nem sikerült lefőznöm a motort, de egy filléres problémával, hosszabb távon akár ez is előfordulhatott volna.
Summa-summarum, várom segítő válaszod, akár leírással, akár képekkel, mivel nincs a látókörömben hdi-t használó ismerős.
1. Bontó..., vagy szerviz. Szerintem filléres cucc.
2. Ezek a távtartók speciális csavarok. Alul menetesek ami a motorblokk megfelelő helyére csavarodik, középen rugalmas gumi, felül pedig megint speciális, amire a szervizben kapható sapka fél fordulattal rátekerhető. Bontóból nem érdemes ilyet venni, mert jellemzően elöregednek és a gumi eltörik. Ez történt a Te autódon is. A speciális csavar azért van, mert a burkolat rezgését hivatott csökkenteni. Szerintem nem sok értelme, de nem én terveztem. Nekem is tönkrementek ezek a csavarok. Két megoldás van. Vagy veszel a márkaszervizben (ez is filléres tétel szerintem), vagy azt csinálod, amit én a második csere után. Egy menetszál darabból levágtam a megfelelő hosszúságút, azt betekertem. Rákerül két anya, amivel (kontrázva) beállítod a burkolat szintjét. A burkolatot a helyére teszed, alá-felé egy fakötésű alátétet teszel (ez nagyobb átmérőjű) és végül felülről egy szárnyas anyával leszorítod. Bonyolultabb volt leírni, mint megcsinálni. Ha valamiu nem tiszta, akkor holnap délig jelezd, mert a telkemen vagyok és itt tartom a Picassom, lefényképezem.
Valószínűleg nem a jeladóval volt a baj, hanem szimpla kontakt hiba... megbolygatták a cserekor és ezért volt egy darabig jó. Én is jártam hasonlóan mindkét citroenemnél (Picasso és C4). Ha a diag a jeladót "hibáztatja" most is, ak-kor végig kell nézni a vezetékezést nincs-e megtörve, vagy sérülve valahol és a csatlakozókat ki kell tisztogatni, kontaktspray stb... Jó esetben megszűnik a hiba. indításig jelzett üzenet normális, ez nem azt jelenti, hogy eddig élt a probléma, hanem a computer egy bizonyos indításszámig tárolja, majd után törli a hibát, ha az már nem áll fenn. Nekem volt olyan, hogy a CD-s autórádiót, meg az ablaktörlőt tiltotta, mai napig nem tudom miért? Egyszer csak, amikor már vittem volna szervizbe, akkor meggyógyult. Parajelenség...
Szerintetek mi lehet a hiba?2007-es 1.6 benzines a Picassom.
A motordiagnosztikai lámpa 8-10 indításon keresztül világít,majd 8-10 indításon át nem. Computer kiolvasáskor "vezérműtengely-jeladó hiba".
A szerelőm kicserélte a főtengely jeladót ,szerinte és a Citroen alkatrész kereskedő szerint ebben az autóban nincs vezérműtengely-jeladó.Talán fordítási hiba az ő computerében?Mindegy.1 hónapon át nem jelzett semmit. Nyár vége óta 2-3 naponta kigyullad a motorhiba jelző,kb 8-10 indításig majd 2-3 napig nem világít.Eltárolt hibaüzenet: "vezérműtengely jeladó". Az autó rendesen megy ,jól fogyaszt. Mi lehet ez?
Nemrég vásároltunk egy 2.0 hdi Picassot a családnak, és néhány kérdésem volna ezzel a típussal kapcsolatosan. Remélem, tudtok segíteni!
Kérdésem-kéréseim:
1. A motortérből hiányzik a pozitív, negatív pólusok műanyag takarója, ezt tud-e esetleg valaki?
2. Szintén a motortérben, a műanyag HDi feliratú motorburkolat alatti szelepfedélről, leszedett műa. borítással, tudnátok-e esetleg egy fotót legyártani. Mert a burkolat rögzítő távtartók hiányoztak, amit vásároltam, de, szerintem néhány lemez is csatlakozik a szelepfedél és a távtartók közé, mert így nem stimmel a méret. Tudom, hogy leírni bonyolult, de a szemből jobb hátsó tartó és a szelepfedél közé valami még szerintem kell, és nem találok képet erről a neten.
3. Amit még kérnék, ha tudtok esetleg: elszakadtak a kalaptartó madzagok, ezeket vásárolnék még, ha van valakinek.
4. Amennyiben van valamelyikőtöknek, úgy a hátsó elektromos ablakemelőről (a hátsó ajtóban lévő elhelyezésről) kérnék néhány képet, valamint arról néhány szót, hogy a hátsó rendszert lehet-e lockolni, mint ahogy másmilyen kocsiknál, vagy csak fel-le a kormány mögül és ennyi?
Tisztelettel várom, és köszönöm válaszaitokat, az esetleges képeket...
Köszönöm szépen a választ neked is, és Vascó-nak is.
Olyan hogy kettős tömegű lendkerék melyik változatban van a dízelek közül, és kb melyik évjárattól? Ebben a típusban ez mennyire jelent problémát? Visszaolvastam ittt a fórumon, volt aki cserélt, de szerencsére nem tömegével olvasom hogy hullanának el.
A 2,0 literes HDi egy eléggé kiforrott motor, Amikor elkezdték belerakni a Picassoba, már akkor sem volt újdonság. Túl sok gond nincs vele, nem könnyű széthajtani, ellentétben az 1,6-ossal. Nem egy versenyautó, de a 170-et utazóban is elviszi 5 személlyel zokszó nélkül. A fogyasztása autópálya tempónál 7 liter körüli a magas szekrény miatt. Ha országúton járogatsz, akkor 5,5-6 liter között marad. Városban (Budapesten) inkább 8 liter. Mindez végig klímával.
Kicsit kultúrálatlanabb a járása és hangosabb kívül-belül, mint az 1,6 HDi, különösen nagyobb tempónál erősödik a motor és szélzaj. Végül is szokható.
Ha odafigyelsz az alap dolgokra, mint a turbó finom visszahűtésére, rendesen cseréled az olajat, szűrőket (és ezt megtette az előző rulaj is), akkor túl nagy gond nem lehet. Alkatrészeket könnyen kaphatsz hozzá elfogadható áron.
Nekem is 2001-es van és már bőven 200 ezer km felett.
Udv,nekem ilyen 2000hdi picassom van.Vonohorgot is tettem ra,vontatasnal nem volt meg vele gondom,pedig Szegedrol hoztzm magamnak vele egy gepet ami 800kg volt,200km-en semmi gond,utana az orszag masik vegebol egy szinten kb.600kg-osat,itt 400km-t huztam,autopalyan M1-es emelkedok sem okoztak neki gondot.Ennekem a legtobb gondot az uzemanyag szivattyu okozta a tankban,90000km van az autoba es most csereltem masodszor.De nem tudom ez mennyire jellemzo.
Gondolkodom a jelenlegi autóm cseréjén (nem citroen). Több ismerősömnek van, és olvastam is elég jókat a Xsara Picassókról 2.0 HDI motorral. A kisebb HDI, és benzinesek különböző okok miatt nem érdekelnének, kizárólag ezzel az erőforrással szerelt példányok. A véleményetek, tapasztalatotok érdekelne ezekkel a motorokkal kapcsolatban. Erősségek-gyengeségek, esetleges típusra jellemző bajok, alkatrészárak, és minden tapasztalat ami csak eszetekbe jut.
Különösen érdekelne, szokott-e ilyennel valaki utánfutót, vagy még inkább lakókocsit vontatni? Nekem ugyanis erre kellene,
Ami különösen érdekel még, hogy van-e bennük kettős tömegű lendkerék, meg dpf....
Hát nem tudom, most nem igazán van rá szükség, hogy menjen a klíma, inkább fűtenie kellene lassan. De egyszerű tesztelni, kikapcsolom a klímát. A hétvégén lepróbálom, most nem vagyok a közelében.
2001-es 2,0 literes 90 LE HDi Picasso 230 000 km-el az alany.
Amikor jár a motor, akkor 10-20 másodpercenként kattanást hallani és a fordulatszám is változik. Visszaesik, majd amikor ismét utoléri magát, akkor kattanás ismét... Nem nagyon, csak érezhetően. A fordulatszám változást inkább csak a motor rezonanciájából veszem észre.
Igaz ez alapjáratban, menet közben, hidegen és melegen. Mintha egy relé húzna be, csak annál sokkal hangosabb, mert lecsukott motorháztetőnél is jól lehet hallani. Már régebben csinálja, de eddig nem foglalkoztam vele.
Amúgy az alapjárat is jó, nincsenek ezen kívül rendellenes zajok, zörejek.
Ettől függetlenül szerintem ezeket csak az cseréli, akinek eldurrant és az is csak akkor újra, ha biztosítós az ügy. Esetleg garanciális ok miatt, bár azt nem tudom milyen lehet egy légzsáknál ?!
A viccet félretéve az eredetiről honnan tudod, hogy működik ? Ha csattnál kinyílik. Mondjuk egy 10 éves autónál ez már nem 100% biztos, hogy megtörténik, ott is lutri. Nem véletlenül kell(ene) ezeket időnként újra cserélni, amit kb. senki sem tesz meg.
Sokszor lehet látni elöl (alaposan) törött autókat, amin nem nyíltak a légzsákok.
Lendkerék tényleg nincs a benzinesben, de, ha fent fog a kuplung, akkor nagy valószínűséggel cserés. Nekem is most kellett cserélni, és találtam akciósat: itt
Nekem egy "hozzaerto" (ex-citroszervizes) mondta h radugja a computert oszt' vagy jo lesz vagy nem, nem lett jo, igy masikat vettem. Kesobb megbontva kiderult h az egyik kapcsolo csuszoerintkezoje volt kopott, azt mindenkepp cserelni kellett.
Neha lehet kapni olyat (occsoe') amelyiknek a computer gombja rossz, a tobbi resze jo. Ez relative konnyen orvosolhato, legegyszerubben egy maskepp rogyott peldanybol. ;)
Üdv,én nem szidom maga az autót,sőtt nagyon szeretem és semmi pénzért nem válnék meg tőle.Csak az a gondom hogy a franciák ilyen apróságokkal rontják a szinvonalat.Nem kellene ezen a filléres dolgon spórolni.Ja amúgy a tied benzines vagy diesel?
Nekem csak a csere segitett, de az okosabbak szerint sw is javithato.
Itt arra gondolsz, hogy a sw-rt belehet állítani úgy, hogy a motorindítás után felkapcsolja a tompított világítást és a helyzetjelzőket, cserébe nem halványítja le a műszerfalat!
telefonról írtam, ezért a sok elütés. Javítható. Cserélni is lehet, csak ha bontottat veszel az lehet hogy ugyan úgy tönkre megy hamar és kb ugyan annyiba kerül. Nekem azóta hibátlan.
Nekem csak a csere segitett, de az okosabbak szerint sw is javithato. Ha folyamatosan hasznalod a tompitottat, nem jon elo a hiba, legalabbis nekem jo volt mindig, ha indulas utan lampa fel volt.
A szerelő védelmében: valóban mondta,hogy ő nem tudja,hogy van e benne ilyen lendkerék,de utánanéz.
Oké,mivel az autó fontos tárgy a családban(a gyerekek szerint legjobb benne a hátsó kisasztal és a rekeszek) megcsináltatom böcsülettel.
Más:
Azt hallottam,hogy a mi Picassonk által generált lámpakapcsoló kontakthiba (lekapcsolt állapotban önmagától felkapcsol,ilyenkor az index is elhal) megszokott jelenség.Az a kérdésem,van e valami házi praktika erre,vagy cserélni kell a kapcsolót?Hozzáteszem,ha egy kicsit megpöckölöm a kapcsolót,azonnal megjavul minden.
A kettőstömegű lendkerék szerepe, hogy a motor rázkódástól védje a váltót. Jellemzően szívó benzines motorokban nincsen. Dízelekben általános, és némely turbó benzinben is van.
Már egy ideje készülök szervíz-szerelő elé vinni,mivel a kuplung nagyont fent fog és nehéz is benyomni.Egyszerű emberként gondolok kuplungtárcsa-kinyomócsapágy-miegymás cserére,amit majd mond a leendő szerelő.
Ma a cég kamionjainak szerelőjével beszéltem,elmondtam a tüneteket és kérdeztem,hogy vállalnak e ilyet.Rendes srác,mondta,hogy persze,én meg örültem,hogy valami ismerős szervizeli az autót.Itt jön a DE:
Mondá az Úriember,hogy ez a kuplung-kinyomó(stb) szettben van és lehet hogy "KETTŐSTÖMEGŰ LENDKEREKET" is cserélni kellene,ha az van benne.
Namost nekem,mint benzinlábúnak az említett kett.t.lendk. kimondása olyan,mint drakulának a fokhagymakrém leves.Már a neve is szörnyű.
Kezdve ott,hogy nem tudom mi az.
Másodsorban azt tudom,hogy ezzel rémisztenek minden használt dízelt vásárolni akaró embert,meg sok százezrekről beszélnek.
Naszóval',most (ismétlem,laikusként) kérdezném:
Mi a jóisten köze van a kuplungproblémának ehhez a lendkerékhez?
Van e egyáltalán ilyen a Pic-ben?
Akarom én ezt a szerelőt?
Tud valaki egy Pic. szerelőt a Bp. III.ker környékén?
Megfogadtam, hogy ilyesmibe nem szólok bele! De...
Ha ennyire utálod, túl drágának tartod, egy szóval szar, ... akkor miért vetted meg, miért nem adod el az "árában", vegyél németet. Habár ugyan az a Bosch van benne , de német...
Az alkatrész olcsóbb a némethez, mert a magyar gyártja! Vedd meg, és szidd a Wv fórumon. Te ilyen vagy itt és valószínüen ott is. A C-ben jó a Spanyol is. Ha vigyáznak rá kitart!
Az enyém 13 éves 315000+ km-el nem kellet cserélni üsz-t, de csak MOL-nál tankolok. Bocs.
Bár lehet hogy a franciáknak sokkal jobb üzemanyagjuk van.Nade akkor mért nem mérik fel az üzemanyag minőséget ott ahová eladják az autót?És e szerint tegyenek bele szivattyút.
Dehogynem, de a hibajelenséget kiváltó ok keresése kimerült abban, hogy sz*r francia. Erre reagáltam. Azt senki sem kérdezte, hogy mitől megy szét már a második szivattyú, akkor arra is reagáltam volna. :-))))
Pár napja említettem azt a bizonyos kerregést,amit én a vezérlés felől halottam.Kiderült mi volt:a váltón belül volt lelazulva egy váltsát segítő súly (nem tom mi az ,a szerelő gyerek mondta).2.ban és negyedikben olyan helyre keveredett,hogy hozzá ért a kulisszához és az adta a kerregő hangot.
Ha valakinek hasonló problem merül fel már ezt is tudjuk ;)
Ja nek is ezt mondták a szervizesek,hogy nem megfelelő a gázolaj.Igen de a japán autók miért mennek el 200000km is,ugyan ezzel az üzemanyaggal?Egyszerűen gyenge minőségű kommutátort és szénkeféket használnak.
Nem az a lényeg ki gyártja az alkatrészt,hanem az hogyha sz...r akkor miért ilyet építenek be a franciák.Ezen kell spórolni?Miért nem vesznek bele a japánoktól,mint pl. az önindítókat.
Na jó, ezen az alapon a Valeo se francia, mert a világban mindenfelé gyártat, pl. nálunk is.
:-)
A lényeg persze nem erről szólt, hanem, hogy a h.....e franciák b.....k meg a sz*r alkatrészeiket, miközben ami elromlott benne az német (a márka mindenesetre az) gyártmány. :-)
Lehet, hogy az a Bosch magyar... Csak hogy bonyolítsam az életet. :-)
Magyarország az egyik nagy telephelye a Boschnak. Meg van még egy csomó más helyen is neki. Sőt még az sem biztos, hogy Németországban tervezték, a környezetemben is terveznek a Boschnak, megbízása alapján folyik fejlesztés.
Szerintem nem francia az üzemanyag szivattyú benne. Leginkább bosch és valeo szokott lenni, de ahogy nézem volt még egy számomra ismeretlen gyártótól a meat&doria-tól.
Van egy 2004-es 2000hdi-picassóm,90000km-rel most megint bedöglött az üzemanyag szivattyúja.Először 40000-nl cserltem,eredeti gyri lett berakva a szervízbe.Belerakhatjk a f....ukat a francik a szarukba.Mot nem veszek újat,egy műszersz cimborval sztszereltük,s úgy nzki hogy meg tudjuk javĺtani.Elkopott csutkra a sznkefe s a kommuttor is.
Kerregés ügyben nemtudom, csak másodikban? A hosszbordás szíj lett cserélve? egyenesen fut?
Alapjárat nekem akkor ingadozik kicsit mikor megmozdítom a kormányt, olyan mintha kicsit nehezen reagálna rá. leesik felmegy, leesik felmegy beáll a normális szintre ezt játsza. Ez a kormányszervójeladó körül keresendő hiba, de nem jelentős , baj akkor van amikor valamelyik, oldalra teljesen kitekerve lefullaszttya az autót
Van egy 1.6os 8szelepes benzines picassom.2001-es évjárat.2 hónapja van meg.Összességében elégedett vagyok vele.Kicseréltettem rajta amit kellett,nem sorolom fel,mert hosszú lenne :(
Ami viszont már egyre jobban idegesít,az a 2. fokozatban ,huzatáskor halható kerregő hang (bocs,de másképp nem tudom leírni).Néztük már a szerelő gyerekkel,de semmi olyat nem találtunk,ami esetleg le lenne lazulva ,vagy hozzá érne egyik elem a másikhoz stb...
Én speciel a vezérlés felől hallom,remélem nincsigazam. A vezérlés is új egyébként.
Valakinek ilyesmi tapasztalat?
Ja,még ami nem tetszik,az az ingadozó alapjárat.Nem jelentős,de hallható ill. néha a műszerfalon érezhető némi rázkódás.Alalpjárati motor kitisztítva így némileg javult,de most se igazi.
Eleinte furcsa volt,hogy viszonylag light-os a motor ehhez a kasznihoz. Vettem bele egy "Spuri" nevű adalékot,ami csodát tett vele. Húz szépen,szép hangja van.Nem egy tdi,de nem is várható tőle.
Van egy 1.9-es galaxym is,azért az komolyabb kategória.De városban használva a picasso kezelhetőbb.parkolás stb....
Próbáld ki azt, hogy nem indítod rá egyből, hanem elfodítod a kulcsot (minden lámpa világít), hallod hogy zúg, pár másodperc és ráindíthatsz. Több mint valószínű, hogy valahol veszti a nyomást, ezért a szelepek nem engedik a benzint. Még az sem kizárt, hogy rosszul pattintottad fel valamelyik csatlakozót az üzemanyag szűrő cseréjekor.
Persze volt már cserélve üzemanyag szűrő. De ha onnan fújna a szél, az én logikám szerint menet közben is elő-elő jönne, leállna az autó. Csak induláskor produkálja.
Üzemanyag szűrőt is cseréltél? Az kb. 5 perc alatt megvan a parkolóban is. Lehet hogy jól el van tömődve, nem nagy beruházás ha a Bárdiban veszel egy olcsóbb utángyártottat, semmivel nem rosszabb mint a gyári eredeti és meglátjuk mit produkál. Ha mégsem oldja meg a problémát, akkor is csak jót tettél az üzemeltetés szintjén, de szvsz meg fog gyógyulni a kocsi.
Nekem a Fiat Tipom csinálta majdnem ezt.Ott sok napi keresgélés után egy főtengelyről jövő jeladó kábel kontakthibája volt a probéma.Persze fogalmam sincs mi az,egyszerű ember vagyok,meg lehet,hogy a példa is rossz. :)
suzukival jártam így 2x. sose derült ki az oka. btw ha előjön, rá kéne nézni a gyertyára h benyás-e, ha igen, akkor szikra nem volt, ha nem, akkor benya se. Immobi nem villogott indítás közben?
Járt már valaki közületek így? Van valami tipp, hogy mi figurázik nekem?
Az utóbbi időben többször nem indult Picasso. (Benzines 16 szelepes, 1.6) Pörgeti erőteljesen az indítómotort és csak "szárazon" forog. Se egy brumm, se egy dörr, se egy röff semmi. Aztán amikor már széttép az ideg beindul pöccre, mintha megsajnálna látva az elkeseredésemet. Volt hogy reggel jelentkezett, de volt hogy ha egy kis időre megálltam meleg motorral, akkor is. Ha beindul, akkor megy, olyankor szerintem kutya baja. Szépen egyenletesen jár alapjáraton, veszi ha nyomom neki...
Az autó elég jól szervizelt. Télen cseréltem aksit. Pár hete, szűrőket, olajat, gyertyákat. Szervizben tanácstalanság, semmi hibakód. szerintem hallom a benzinpumpát dolgozni a kulcs elfordításakor.
A fordulatot a váltóáttétel adja, nem a motor méret. Az persze igaz, hogy egy nagyobb/nyomatékosabb motorhoz szoktak hosszabb váltót kapcsolni, de ez nem törvényszerű (a sportosabb jellegű változatoknál például rövidebb váltót szeretnek alkalmazni).
Szerintem a picassonál az öt sebességes kézi váltó végáttétele hosszabb mint a 4 sebességes automatáé.
nem kell ahhoz kályhacső se, elég, ha vami gagyi utángyártottra cserélték már. Nekem pl. a bosalnak van egy rezonanciafrekije nem sokkal alapjárat fölött, már megszoktam, de eleinte nagyon utáltam. A gyári dob (amíg szét nem rohadt) csendesebb volt picivel úgy általában is.
Akkor inkább az 1.8-ast vedd, mert a 2000-es 4sebességes. Ha legközelebb autópályára tévedek akkor majd kipróbálom hogy milyen 140 körül. Eddig jellemzően 110-120 körül közlekedtünk és ott halk volt az autó (simán tudtunk beszélgetni), inkább csak szélzaj volt a tetőablak miatt. Viszont csodák nincsenek, az automata 65 körül simán váltja a négyest ha nem nyomod neki, és ha 65 körül jó neki a fordulat akkor valószínű 140 körül azért már ez is forog 3500-4000 körül.
Megjött a kulcsház.Mivel a szár csavaros,az volt a legegyszerűbb,ha az új tetőt aplikálom a régi kulcsra.Némi műanyag faragás után sikeres lett a művelet.
Visszatérve a 2000cm3 automatára:
Engem a meglévő 1.6-osban nem a gyorsulás,meg dinamika zavar(megbékéltem vele),hanem inkább a túl magas fordulat pl. autópályán.Gyakorlatilag bömböl a motor 140km/h tempónál.
Elképzelhető,hogy a nagyobb köbcentis motor ill. az áttételezés egy nyugodtabb-halkabb utazást hoz ennél a sebességnél?
Lehet beteg volt a váltója, vagy csak aki korábban használta nagyon papásan vezetett. Tanulós fajta a váltó ami benne van és nekem pont azért tetszik mert jól alkalmazkodik a vezetési szokásokhoz.
Nyilván a dsg más ligában van, már csak azért is mert az egy modernebb darab.
nem a százas gyorsulással volt bajom, hanem az elindulás, felváltás lustaságával. (mondjuk DSGs autót használok nap mint nap, ahhoz képest) olyan nyúlós, nemakarós érzésem volt vele, főleg városi forgalomban.
-automata,akkor sokat eszik és szar gondolatmenet alakítja.
Az ilyen urbanlegend-ek miatt volt nekem 2.0 benzines lagunám,meg 9-3-as turbós Saab-om nagyon olcsón.Mindegyik jó volt,mindegyiket javítani kellet,de ez a használtautó ára.
Nem lóg ki a zsebemből pénzköteg,de ha kilógna akkor sem a magyar köztudat átal sztárolt(ezért felárazott) autókat vásárolnám.
Még gondoloztam egy C5 kombiban is,de sosem volt dízel autóm,abba meg az való.De az MG ZT 190-es is a listámon van. :)
Elmegyek,megnézem ezt a Picassot,kiváncsi vagyok,mit reagál a kereskedő,ha egy ugyanolyan tipust akarok becserélni. :)
Ez alapján a benzinesek között szinte nulla különbség, mert az 1.6 13,7-es gyorsulása sem sokkal rosszabb mint a másik kettőé.
Aki dinamikusabbat akar, az szerintem a 110 lovas dízelt válassza, igaz a százas sprintje annak sem lehet sokkal jobb, de rugalmasságban biztos többet ad.
Ha van valakinek 1.8 kézi szívesen összemérem vele :-)
Haveromét vezettem (1.8) pár éve, nem rémlik hogy erős lett volna, így reggelire biztos nem eszi meg. A valós eredmények csak akkor derülnének ki ha összemérnénk őket, vagy levideóznánk a gyorsulásukat.
én nézegettem, mikor vettem, de nem volt egy gyakori darab, az akkor árultak mind elég viseltesek voltak, meg fehér, fekete v szürke, ami eleve kizáró ok volt. Amúgy kellemes a viselkedése, de nem egy kapkodó idegbeteg vele az autó. Sztem az 1.8 kézivel megeszi reggelire.
Köszönöm a segítséget.Elvileg az is egy megoldás,ha az új ház felső(gombos)borítását rápattintom a régi helyére?Rendelek egyet,aztán meglátjuk mi lesz.
Most megy kuplugszerkezet cserére a "családkedvence",akkor már legyen hozzá kulcs is.
Bár néha borzolja az idegeimet a Pic,de a gyermekek hallani sem akarnak a lecseréléséről.Megnéztük a C4 picassokat,sőt az egyik plaza-ban az új Picasso-t is,de szerintük a miénk szebb(2003-as,1,6-os benzines).Én talán örülnék egy nagyobb benzin motornak meg tempomatnak,de a karfát,meg a kényelmes ülést már nem cserélném el.
nemrég rendeltem vami esztergomi cégtől, 3 eft volt, egy gyenge mozdulattal át kell rakni a távirányítóbelet és a kis immobi-bigyót, meg rámásoltatni a kulcsot. Nem volt lényegesen nehezebb, mint ezt leírni. Nekem eltért picit az eredeti és az utángyártott ház, ezért nem volt elég csak a fedelet cserélni.
Nekem amióta megvan a kocsi hiányoznak a gombok. :) Csak a kis távirányítót használom, úgyhogy hagytam a dolgot. Viszont egy bicskával vagy vajkenő késsel szépen szétszedhető, nem bonyolult átoperálni az új házba sem az egységet, sem magát a kulcsot. Ha szétszeded, meglátod. :)
A Picasso-m kulcsából kiszakadtak az ajtónyitó-záró gombok(ill. a külső műanyag,a kulcs funkcionál).Tudom,hogy rendelhető a net-ről,de az érdekelne,hogy a megrendelt házba mennyire bajos átoperálni a belsőt?Vagy egyáltalán mit kell tennem vele?Esetleg van olyan üzlet Bp.-en,ahol ezt hipp-hopp megcsinálják?
LÉNYEG ABS rendszer A gyújtás rákapcsolá- sakor az ABS kijelzõ kigyullad, és pár másod- percig világít. Ha a kijelzõ néhány másodperc elteltével nem alszik ki, valószínû- leg meghibásodott a rendszer. (Lásd: Fékek".)
A 90 lovasban tudtommal egyik sincs amit írsz. Részecskeszűrő a 110-es ben sincs mindegyikben (ahogy azt itt előttem írják is).
Nekem focus II-ben volt mind a két motor (90 és 110 lóval). A 110 lovas a változó turbó miatt kulturáltabb, kissebb a turbó lyuk alul és kevésbé fullad ki felül. Ugyan akkor a 90 lovas is bőven elég bármire, csak jobban kell figyelni a fordulatszám tartományokra. Én a 90-esből közvetlen a 110-esbe ültem (szó szerint mert vittem az egyiket be a másikat meg hoztam ki) és nincs nagy különbség.
Az hogy neked érzetre milyen lesz vele menni, az attól függ, hogy miből ülsz át. Ha egy nagyobb turbódízelből vagy egy turbó benzinből, akkor gyenge lesz, ha egy 1.4 vagy 1.6 szivó benzinből akkor jó lesz.
Az en 110-esemben gyarilag nincs reszecskeszuro es egytomegure csereltettem a lendkereket is. Koszoni jol van, van 400-at futott is ilyen lendkerekkel.
Jelzem, hogy a budaörsi Peugeot Fábián szervizében voltam, mert az volt legközelebb és nem akartam 3 hengerrel sokat közlekedni (valószínűleg nem tett volna jót a katalizátornak sem). Soron kivül megnézték, azután trafót és gyertyákat cseréltek és megjavult az autó. Nem volt olcsó (55+Áfa), de mivel minden nap szükségünk van a kocsira, nem nagyon volt más választásom.
Ha tudtok Biatorbágy közelében megbízható és olcsóbb maszekot, írjátok meg, mert hamarosan kuplungoztatnom kell, és a kipufogócsere is érik.
Sajnos ez nem jelent többet, mint hogy nem biztos hgoy a legjobb szerelőkhöz viszed (akár márkaszervízbe, akár más reflektálna erre márkaszervízzel, sajnos a legtöketlenebbek között vannak, vevő pénzén fődarab cserékkel képesek 'hibát keresni', hagyjuk őket).
Az a megbízhatóbb amivel jobban törődtek, hibalehetőség a dízelnél több. A bonyolultabb dízelnél lesznek kötlező pluszköltségek a 92 lovashoz képest: Kettős tömegű, részecskeszűrő, kormolódásnál a változógeometriás turbóra még jobban illik figyelni/takarítani.
Városi legendák helyett olyan szerelőt kell kérdezni aki javít is ilyet, illetve statisztikát, fórumot nézni: Ezek alapján a Picassoról sok rosszat nem találni, és a problémák nagy része tudatlanság/user error/karbantartás elhagyása.
Én nem megyek annyit egy évben hogy a fenti cuccokat cseréljem az erősebb dízelben, a 92 lovas meg... nem az én stlíusom. (Előzőleg pedig 1.8asom volt.)
Nézd, az 1,6 HDi picasso köntösben is simán elmegy utazóban 180-at, ha nagyon meg akarod küldeni, persze ilyenkor már nagyjából 10 literes fogyasztással. Gyorsulni is viszonylag jól fog, ha megtanulod kezelni a váltót és a turbólyukat.
Tényleg nem versenyautó, hanem családi járgány. Anno én is annak vettem 12 éve. Nem adtam el és nem is fogom, mert fullajtár kocsinak tökéletes, közben megtanult rajta a nejem és a fiam is vezetni, a lányom is megfog...
Ahogy írták, a HDi sokkal jobb. Ha kifogsz egy jó állapotút, akkor a fenntartási költsége legalább 500-700 Ft/100 km-el kevesebb. Ezt veheted ökölszabálynak, ha a gazdaságosságát nézzük. Később a használtpiacon is jobb áron elkel és könnyebben is, mert keresettebb, persze többet kell befektetni is a megvásárlásakor.
Vezetési élmény szempontjából megint csak a HDi a király, a nagyobb tömeghez és légellenálláshoz kell a nyomaték, ami a benzinesből hiányzik, illetve azt pörgetve jóval többet is fog fogyasztani.
Meghibásodás szempontjából is a HDi a megbízhatóbb, de itt bejön az állapot faktor. Találkoztam olyan taxissal, aki 300 ezret tett a kocsijába és a kopó alkatrészeken kívül minden eredeti volt az 1,6 HDi-ben. Na ja, kímélte, mert az ő szavaival élve, neki ez kenyérkereseti forrás. Amúgy agyon dicsérte a motort. Nekem mondjuk nem kellett, mert van nekem is 2,0 és 1,6 HDi-m is. A használt kocsiknál azonban az a baj, hogy a HDi kritikus alkatrészeinek egy része aranyáron van, a javíttatása a benzinesnek ilyenkor jóval olcsóbb. Ezt némileg enyhíti, hogy az 1,6 HDi nagyon elterjedt motor, tehát jó állapotú bontott alkatrészeket viszonylag könnyen lehet szerezni fele harmad áron, ami nem mindegy.
Előfordul, hogy egy hiba vészüzemmódba rakja a kocsit. Ez bizonyos számú indítás, vagy idő után visszaáll alapállapotba, ha a hiba oka nem jelentkezik időközben.
Jártam így anno akkor amikor elfelejtettem kitakarítani a sportlégszűrőt. Vészüzemmódban a kocsi teljesítményét lekorlátozza az elektronika. Eleinte hol előjött, hol eltűnt a hiba, aztán amikor rájöttem, hogy én vagyok a hülye, akkor kitakarítottam és soha többet.
A másik kocsimban a gázolajszűrő koszolódott el (mocskos naftát tankolhattam), természetesen 3 napos ünnep elején, útban Ausztriába (mikor máskor?).
Csekk endzsin lámpa és harmatgyenge autó, ez volt a jelenség. Vagy 10x megálltam és próbáltam megkeresni a hiba okát, hivtam az assistance-t (garanciális a kocsi) meg minden, de nem tudtak segíteni. Másnap reggelre a hibát törölte a kocsi magától. Ment megint minden rendben. Aztán Bécs közelében egy kövér gáz után ismét ugyanez a hibajelenség. Így telt el a kirándulás, innentől tojás volt a gázpedálon. Rendben hazajöttünk és aztán a szervizben a Lexia kibökte, hogy 3500 feletti fordulatszámnál jön a hiba az üzemanyagellátás hibája miatt.
Uilyen motoros sima xsaraval hasonloan jartam, 10-15 km utan, ahogy ujra felmelehedett a trafosor, elkezdett santitani. 1-2 ora piheno mulva ujra ok minden.
Könnyen lehet, hogy vissza fog térni a hiba. Hasonló motornál nekem is így kezdődött. Először kétszer-háromszor rövidebb ideig kihagyott egy henger, majd végleg kakukk volt.
A francia dízelek közül a citroen HDI-t tartják a legjobb választásnak egyébként.
Az "apró" de annál bosszantóbb hibákról sokat lehet olvasni a nepitelet.hu-n , ott egyébként a dízelek sokkal jobb pontozást kaptak, mint a benzinesek.
Érdekes, hogy sokan azzal kezdik az ítéletüket, hogy mennyire sz.r.... hogy ez az 1.6 -al nem lehet előzni, autópályán nem megy....
De hát tudhatták amikor megvették a gépet, hogy nem egy rakétát vettek. Ha benzinest veszek, azt a kultúrált járása, illetve az olcsóbb szerviz miatt veszem, és nem azért mert menni akarok az önelégült BMW-sek után
Nekem eddig csak benzines Citroenjeim voltak, és bár mindegyiknek voltak bosszantó hibái, kb. 100.000 km-ig meg voltam elégedve velük. Most egy 1,6-os 16 szelepesem van, ezzel az előző hozzászólásomban leírtakon kívül az eltelt 6 évben semmi baj nem volt. De sokat fogyaszt: a komputer szerint 7,8 liter az átlagfogyasztás, valójában 8,2-8,6 liter között van (minden tankolásnál számítom).
Az ezt megelőző Picassót 110.000 km-nél kuplungoztatni kellett (kb.60kFt), 120000-nél kipufogó csere (kb 50kFt), 130000-nél féltengelyes lett, 160000-nél komplett elektronikai panelt kellett cserélni (150kFt). Na ekkor besokaltam és ócskavas árban eladtam.
Egyébként nem vezetek vadul, nem hajtottam meg soha, általában két személlyel megyünk, sok autópálya használattal.
Erre készülj, egyébként nagyon kényelmes autó, jó vezetni.
Képzeljétek, ma reggel úgy indult a Picassó, mintha mi sem történt volna. Megy rendesen, mutatja a benzinfogyasztást, csak a motorhiba jelzés maradt meg.
Nem is tudom, miért csodálkozom én ezen, hiszen ez már a negyedik Citroenem, és mindegyikkel történtek ilyen rejtélyes dolgok.
Az első egy benzines CX 25 RI volt, az akkor állt le amikor ő akart, és akkor is indult el. Soha senki nem tudta megmondani, mi a hiba oka. A többit nem mesélem el, mert most indulok a budaörsi szervízbe, kivetetem velük a hibajelzést. Ha túl drágák, akkor keresni foglak Zolysys.
Tervbe van véve család bővülése miatt egy xsara picasso 1.6 benzin vagy dízel vásárlása.
Melyik a megbízhatóbb fajta? drága a fenntartása? mik a típushibák,
Kicsit tartok azért a franciáktól, vagyis sokat hallani arról, hogy 100000 km felett nem érdemes venni (bár nagyon jó árban vannak) mert sok elektronikai meghibásodásuk van..
Azt elfelejtettem, hogy mielőtt bevásárolsz gyújtótrafóból azért a gyertyákat kéne előbb ellenőrizni. Ha van egy kis szerencséd akkor megúszod gyertyahibával.
Még nem írtam ebbe a topikba, de most bajom van, hátha tud segíteni valaki :
1,6-os benzines picassóm (2007 évi) van 133 e.km-rel, gondosan szervizelve.
Ma Bp-ről Biatorbágyra haladtam 100-as tempóban, egyszer csak elerőtlenedett a motor, kigyulladt a motorellenőrző lámpa és az üzemanyagfogyasztás 0 értékre ment, azóta is 0-t mutat. A motor egyébként jár, ereje alig van, olyan mintha 3 henger menne. Alapjáratban rázkódik a motor, egyenetlenül jár, gázadásra lassan reagál, de azért haza tudtam jönni vele. Valaki észlelt már ilyet? Mi lehet a baj? Valamelyik jeladó, vagy a gyújtás? Nyilván elviszem márkaszervízbe, de addig is szeretnémtudni, mi lehet a baja.
Valami sufnituning. Nyilván ragasztva van, tehát leszedhető. Első blikkre arra gondolok, hogy talán egy ugyn. vadriasztó síp (vagy annak a talpa). Lehet ilyeneket kapni és arra szolgálnak a leírás szerint, hogy a menetszél hatására olyan, az emberi fül számára nem, vagy alig hallható frekvencián bocsátanak ki hangot ami a vadakat távoltartja az úttól.
Sok-sok-sok évvel ezelőtt a wartburgomat ezzel tettem egyedivé. :-)
Vad tényleg nem jött elém, sem ktya, sem macska, se nagymama. Igaz a felszerelés előtt sem. Viszont baromira idegesített a hangja, amit mégis lehetett hallani! Ezek után nekem is csak a talpa vol a lökhárítón. :-D
Típusváltás miatt, Xsara Picassora való nyári szettemet eladom:
4 db, szinte új Michelin Energy Saver+, nyári abroncs. Méret: 185/65R15 DOT 0213, kb. 3000 km-et használtam, kifogástalan állapotban! 55.000 Ft/garnitura
Egy kicsit lepattintottam azt a három pöcköt arról a kárpitról ami takarta,aztán onnantól már könnyen ment,Kivettem,kontakt spray aztán visszaraktam és most működik minden fékezésnél.
Remélem így is marad,mivel ritkán megyek magam után,hogy lássam minden rendben :)
Nekem is folytó tisztítás.. sőt map szenzort is cseréltek.. a tünet ugyanaz.. az esetek túlnyomo eseténen nem jönnek rá a hibára.. én már 4 éve szívok vele.
Mert?
Gondolom egy oldalnál többet nem olvastál vissza?
Ha bekapcsoltatod a skandináv fényt, vagy szerelsz Drl -t akkor nem kell kacsolgatni a lámpát, nem veszi le a műszerfal világítást mégis kileszel világitva. Nembeszélve a com 2000 cseréröl ami a sok kapcsolgatástol kikopik .
Ki kell szerelni a központi kijelzőt, vezetékezgetni, át vágni a kijelző nyákján fólia vezetőcsíkot, át kell hidalgatni, forrasztgatni stb.
A gyári megoldásban emlékeim szerint külön-külön szabályozza a bal és a jobb oldalt egy feszültségszabályzó. Ezek szintén emlékeimre hagyatkozva olyan 8-9V-ra csökkentik az izzókra jutó feszültséget, ha a tompított be van kapcsolva, ezen a feszültségen tudsz némileg emelni a gombok nyomogatásával, de asszem 11V-nál nem lesz több. A feszültségszabályók a központi műszeregység nyákján vannak, felületszereltek.
A megoldáson én is sokat agyaltam és úgy 8-9 éve megoldottam. Kellett hozzá némi elektronikai alapismeret. Én annyival spékeltem meg, hogy elhelyeztem a cd-rádió mellett (mert itt könnyű volt kivezetni és elhelyezni) egy fotoellenállást és ez vezérel egy relés kapcsolóelektronikát. Ha a külső megvilágítás elér egy bizonyos szintet, akkor megszakítja a "gyári" világítást és a műszerfali izzókra a full akkufeszültséget kapcsolja. Ezzel megkerülöm a csigazabálók baromságát, hogy ha világít a tompított, akkor éjszaka van. Ugyanakkor megmaradt az eredeti funkció is, tehát éjszaka nem égeti ki a szememet, mert sötét van az utastérben és a világítás átmegy diszkrétbe. A kialakításnál gondolni kell arra is hogy van csökkentett éjjeli üzemmód, amikor csak az egyik oldal világít (a kilométeróra), tehát nem lehet ész nélkül párhuzamosan kötözgetni.
Annyi a zavaró dolog akadt nálam, hogy kicsit elméreteztem a puffer elkót, amivel lomhává tettem (volna) a kapcsolást és most ahogy egy erősebben világító utcai lámpa alatt elmegyek, az elektronika "nappalnak" látja a helyzetet és kapcsolgat oda-vissza minden lámpánál. Mondjuk nem vészes, kezdettől így van, ezért nem szereltem ki, ha már egyszer beleraktam.
Az elv jó és huzamosabb ideje működik gond nélkül.
Én ráadtam a gyújtást,és nem hallatszott a tanknál a szivattyú zúgása. Tök csend volt.a szivattyú behalt. Lehet,hogy a tiéd éppen halálán van és még zúg ugyan,de már nem tud elég mennyiségű üzemanyagot pumpálni. A szerelési részéhez sajnos nem értek,én is Szegeden a nem hivatalos Francia autók szervizében csináltattam meg.
Én is erre gondoltam elsőre, de kocogtattam indítózás közben a tankot és semmi, ezért továbbléptem.
Hogy tudok erről legegyszerűbben meggyőződni? Ha leveszem a gázolajszűrő töltő ágának csövét és gyújtást ráadom akkor az egyértelműen elmondja? Vagy van relé vagy biztosíték amit letestelhetek és be kéne indulnia?
Érdeklődnék,hogy miként lenne megoldható egy 2001-es Citroen Xsara Picassonál,hogy az autó digitális műszerfal világítása a lámpák felkapcsolása után ne veszítsen a fényerejéből,mert nappali fényben nehezen látható? A fényerő szabályzót hiába veszem le akkor sem javul.Várom válaszukat!Köszönettel.
Valamikor írtak itt a javítási lehetőségről. Régen volt. Próbáld meg a ...jajajaj, majd mindjárt megkeresem az "új" citroen fórum címét. Ott majd segítenek.
Következő a kérdésem: 1.6 Xsara Picasso 2006-os menet közben leállt a motor. Mintha csak lefulladt volna. Újraindításra simán ment tovább. 2-szer eljátszotta már. Valakinek hasonló tapasztalata?
Megtudná valaki mondani,hogy mibe kerülhet egy 2002-es 2,0HDI picassóba a fűtőmotor? Az én fűtőmotoromba bele van gyantázva az elektronika,külön nem cserélhető. Bontottat érdemes venni? Annak is mennyi lehet az ára? Tudnátok jó bontó telefonszámot vagy honlapcímet mondani?
Üdv! Segítségre lenne szükségem! 2004-es, 2.0HDI picasso leállítás után nem indul. Teker, teker semmi. 3 hibakód volt benne korábbról, p400, p402, p1352, kitöröltem, semmi nem változott és nem vett be újat. Ha "pihen", normális hosszúságú indítás után elindul 2-3 fordulatra és annyi. tank 1/3-ig van. Valakinek ötlet?
Akkor nem tudok válaszolni, csak a jövő hónap közepén. Akkor megyek a bontó tájékára és hozok egy kapcsolót. Addig tudom így használni. Olyan szerencsésen áll, hogy ha egyik jó, akkor a másik is.
nekem is gyanús, de egyéb funkciói (0-állás, tükör behajtás) működnek szépen, a pozíciók a helyükön vannak, kapcsolhatók, nem akad, nem laza. Ráadásul egy elég megkímélt vas, 60e sincs benne, újkora óta a családé.
vóna' egy kérdésem: Az unokatesóm '05ös 1.6i picassoja a következőt csinálja: akár bal, akár jobb állásba teszem a tükörállítót, mindig mindkét tükröt egyszerre, egy irányba mozgatja. Ez vami kórság, vagy fícsör? Ha fícsör, hogy lehet kikapcsolni?
Nekem nem mászkál az alapjáratom.Gondol egyet,és megáll a motor,amikor kinyomom a kuplungot,vagy üresbe rakom.Utána pöcre indul,de ezt megcsinálja egymás után 10-15-ször is.Utána 3-4 hétig semmi,aztán megint előjön 1 napra.Időjárástól független,nekem télen kezdte el.Voltam én is szervízben,a fojtószelep tisztítását javasolták(5-6 ezer Ft),az esetek 90%-ban megoldja a problémát,állítólag.Jövő héten viszem,utána tudok többet mondani a dologról.
Én szándékosan cseréltem le anno a gyárit, mert túl nagy volt és a CD berakásnál nekem útban volt. Találtam az egyik Homasita-ban egy elfogadható, kisebb bőrös bömböcskét, amiről nem ordított a "made in china" érzés. Legalább 3-4 éve ez van fenn. Szóval én nem ragaszkodnék a gyárihoz.
Szai az enyém öregebb 2002 de nálam is ez a probléma. Voltam már vele Citroen szervízbe fizettem sok sok órát. De végülis érdembe nem jöttek rá mi a baja.. Alapjáratod neked is mászkál? Én azt vettem észre hogy leginkább kinyomott kuplungnál csinálja ezt leginkább,és mikor cefet nagy meleg van..
Azt szeretném kérdezni,hogy a citroen c4 nek a váltógombja jó -e a xsara picassohoz? mert az enyém eltört és találtam egy jó hirdetést. köpenyt már sikerült vennem,de gombot most szeretnék.. köszönöm.
Valaki a 12361-re? 80 ezer ft volt a felni,csavarok,szélesítő. 80%-os gumikkal. Nagyon szépen mutat és stabil vele az autó. Azért cserélném mert autót váltanék és az új tulajnak a gyári alukerék kellene (idős ember). Senki nem akarja szépíteni a kocsiját?
Segítséget szeretnék kérni. 2007-es 1,6 benzines picasso (96000 km) .Gondol egyet,és leáll a motor. Újraindítom,pöcre indul,de ha visszaengedem a gázt,akkor leáll. Ezt különböző időközönként csinálja. Van ,hogy 1 hónapig semmi,utána egy nap előjön,utána megint semmi.Mi okozhatja a hibát? köszi a válaszokat,
Szeretném kicserélni a gyári CD-t az autóban, ebben az esetben mindenképpen el kell búcsúznom a kormányról vezérelhetőségtől illetve a kijelzőtől? Vagy van valami okosság?
Az autó 2003-as, és egy Pioneer MVH-150UI-t akarok bele rakni.
Sziasztok!
Tud valaki abban segíteni, hogy a kozponti zar vezérlő melyik száműz, színű vezetékeket használja a csomagtartó zárásához, és a baloldali ajtó nyítás- záráshoz?
2003 1.6b
Köszi
Sziasztok!
Tud valaki abban segíteni, hogy a kozponti zar vezérlő melyik száműz, színű vezetékeket használja a csomagtartó zárásához, és a baloldali ajtó nyítás- záráshoz?
Úgy emlékszem, hogy nem. Ha tényleg bowdenes (mert lehet hidraulikus is), a Picassokban az emlékeim szerint automata feszítős, azaz önbeálló a bowden.
A klíma-nehéz váltás anomáliával még nem találkoztam, így kapásból 5letem sincsen. :-(
Esetleg a melegebb váltóolaj miatt (is) lehet nehezebb a váltás. Valahogy meg kell próbálni kiszűrni, hogy olyankor valóban a kuplung emel-e ki kevésbé.
sziasztok! kérdésem lehet e? a xsara picasson a kuplungbowdenen holtjátékot állítani ,igaz nem nagy ,csak nehezen veszi a sebességeket ,főleg akkor ha megy a klíma.szerintetek van valami köze hozzá??-ilyet még nem láttam!
Nekem is ilyen nyűgöm van. Amit tudok mondani az az, hogy bármennyirt is bizonygatja valaki, hogy a C3-é jó bele, ne halgass rá. Beleaplikáltam, de magas. Teljes alsó állapotban is.
A múltkor az apródon alkudoztam, mert mind az 5 egyben volt eladó. Nem is adta volna drágán (20 000.-) az öt. Addig szarakodtam, hogy csak a bal elsőt adja, még elvitték. :-(
Olyat keress aki erti is a dolgat. Citroen/pug fuggetlen szerviz vagy specialista. Feket, futomuvet mindenki tud javitani, a szabalyozasi dolgokat eloben kell latni, elemezni az erzekelt adatokat, eldontemi mi az ok/okozat. Spec muszer nelkul nem mindig lehet pontos diagnozist adni. A felporges es a torpanas akar fals levegot is jelenthet, de mast is.
Kb. Nekem is akkor kötötték le a gyújtáskapcsolóról. Először kölön kapcsolót kértem, de a villamossági gyerek átkötötte másik áramkörre úgy, hogy mégis közte van a gyújtáskapcsoló. Tehát csak akkor működik, ha rajta van. Annyival csökkent a tudása, hogy előtte motor indításkor leállította, ha be volt kapcsolva.
Az egy relé lenne szerintem, ami a tápfeszültséget kapcsolja, legalábbis logikusan annak kellene lennie. Hát nem is tudom, arra nem jellemző a feszültségingadozást előidéző ellenállásváltozás, 30-40A-es áramot bírnak és itt messze nem folyik annyi át rajta. De az ördög nem alszik. Ha hozzá lehet férni, akkor mérni kellene a kimenetén a feszültséget, miközben a jelenség lezajlik. Ha ott stabil a tápfeszültség, akkor tovább kell lépni és a műszerfal alatti csatlakozót kell megnézni, megnyomorgatni a ventilátoron. Ha ettől jobb, vagy rosszabb lesz a hiba, akkor ott a baj.
Nekem már beégett 2 éve és közvetlenül az aksira kötöttük. Nem lehet,hogy az a kis fekete doboz ami védelemből lett bekötve(trafó?,nem jut eszembe a neve) szarakodik?
A ventillátorral (motorral) szerintem nem lesz baj, ha megy. Az inkább beáll és nem megy... Ha sebessége ingadozik, akkor a vezérlésre gyanakodj! Már nekem is volt ilyen problémám, pontosabban a csatlakozójával. Nagyon szar helyen van, csak a műszerfal alá feküdve lehet úgy-ahogy hozzáférni. Ha cserélni kell, mert beégett (nálam ez történt), vagy kontakthibás, akkor imádkozz, hogy meg lehessen javítani, mert kiszerelni csak a vezetékekkel együtt, a teljes műszerfal lebontásával lehetséges.
Másik lehetséges probléma, ami típushiba az asszem 2005 előtti autóknál (de lehet, hogy ez az időpont nem korrekt), hogy a gyújtáskapcsolónál ég be a vezeték, ami szánalmasan alul van méretezve. Innen kapja a tápfeszültséget a ventillátor. A hiba jellemzően nyáron jön ki, amikor a klíma sokat megy.
Javítása a teljes gyújtáskapcsoló cseréjével lehetséges és ezzel együtt, az ajtózárakat is cserélik, mert új kulcsa lesz a kocsinak.
Írta itt az utóbbi bajra valaki, hogy megbuherálták, a vezetéket levágták a gyújtáskapcsolóról és máshonnan adtak neki betápot. Végül is ez is megoldás, ha szakszerűen van kivitelezve.
Tudnátok olyan Francia autóbontót (telefonszám) mondani,amelyik jó árakkal dolgozik és tudnák venni egy fűtőmotort? Állandóan le lassul és gyorsul a ventillátorom,mindegy hová állítom.
12 éves diesel már kockázatos. Nagyon ellenőrzöttnek kell lennie a beszerzési forrásnak, ezeknél a kocsiknál egy visszatekert kilométeróra már durva lehet.
Ha esetleg mégis dieselt veszel, akkor azt lehetőleg olyan áron vedd, hogy legyen talonban még 300-400k forint bekalkulálva vész esetére! Egyébként inkább benzineset javaslok. Annak generáljavítása még nem lesz akkora érvágás, ha átvertek. Az üzemanyag költsége nyilván magasabb lesz, de ha sokat akarsz menni, akkor valószínűleg fiatalabb kocsira lennél rákényszerülve.
Nekem ugyanilyen korú dieselem van és több mint 200 ezer kilométerrel. Már jönnek a kopás jelei, de nem a kritikus turbó, vagy nagynyomású üzemanyagszivattyú felől. Teljesen megbízható a kocsi, azonban most már oda kell figyelni, ha valahol valahonnan jelzés jön, utána kell menni és még idejében rendszerint sokkal olcsóbban javíttatni lehet. Az öregedés normális folyamat, egy-egy dolgot már cserélgetni kellett, mint a fékcsövek, a szervószivattyú egy flexibilis csöve, a hátsó felütésgátló gumibakok stb. Hát őszintén a használtautó piacon ilyen műszaki állapotút, már csak nagy szerencsével tudnék venni. Én hoztam ki a szalonból, téynleg hozzámnőtt. Ugyanakkor már nem kapnék érte talán egymillát sem, tehát nem is viszem ki, megtartottam második kocsinak. Az utolsó két év alatt 5000 km-t sem ment.
Ez az első francia autóm. Az előző VW Ventó volt. Gondolhatod, hogy féltem tőle. Miért vettem? Nem hiszed, de a gerincsérvem miatt. Úgy kell belőle kiszállni, mintha egy lovaskocsi bakjáról másznék le. Kényelem az határtalan. Csak jót tudok róla mindani. 270 ezer kilométer van benne. Két kuplungszerkezet cserém volt. Egyiket megspórolhattam volna, ha az elsőnél kinyomó csapágyat is cserélek.
Nekem eddig, műszaki problémám nem volt vele. Két éves korában került hozzám. úri népektől :-)
Hogy el ne bízd magad. Idős kocsit készülsz venni. Természetes elhasználódások lesznek. Itt vagy szerencséd van és az előző gazdája a javát már megcsináltatta, vagy direkt ezektől a problémáktól akar szabadulni és azért adja el.
Itt azt a fene se lehet okos. Még csak egy magánszemély elmondja, hogy mit javított, mi várható, de egy kereskedő nem fogja.
Ami ennyi dőre kikopik? Fékek, lengéscsillapítók, függesztések. Lehet már a motor is kopott. Nem okvetlen rossz, de...
2001-2002 picasso vagy c5 vételén gondolkodom. akinek van ilyen korú autója, attól kérdezném, hogy mennyi gond van egy ilyennel és mik a típushibák. kicsit költői a kérdés tudom, de annyi rosszat mondanak a francia autókról, főleg az elektronikáról keringenek rémtörténetek, ezért gondoltam, itt konkrétabbak az infók..
Ez nem reklám, csak... Véletlenül találtam, nem is tudom higgyek, vagy ne! Mondjuk biztosan ellenőrizhető, mert ha megtekinthető működés közben, akkor le is tudom mérni a kritikus adatokat, mint az áramfelvételt és a gázfogyasztást. Ebből lehet számolni, hogy valóban gazdaságos-e?
Mondjuk ha működik, akkor a hatályos magyar törvények szerint szimpla adócsalás, de nyasgem a NAV-nak, elég vastagon hozzájárulnék enélkül is a költségvetéshez.
Nekem diesel kocsim van, abban biztos nem merném kipróbálni a szintén ajánlott szintetikus dieselt, de a kútnál vásárolt benzinnek eleve van alkohol tartalma, illetve létezik az E85 is, tehát ott kisebb a rizikó.
Ugyanez az eladó még hidrogénfejlesztő gépet is árul kocsiba, ami belekeverve a benzin-levegő keverékbe (állítólag) csökkenti a fogyasztást bla-bla-bla. Ebben azért sokkal kevésbé hiszek.
Az 1,6/8-az benzinest már nem forgalmazzák, jól tudom?
A 7,5-ös átlagfogyasztásod egyébként eléggé tiszteletreméltó, ennél én 0,5-1,0 literrel rosszabb adatokat hallottam erre a motorra, de klímahasználat és a lábtechnika ennnél akár nagyobb eltérést is okozhat.
Azt is mondták, hogy a későbbi 16 szelepes 1,6 benzinesek ugyanannyit fogyasztanak, de több lóerőt kapsz és ebből eredően hamarabb kap erőre, ha odalépsz neki.
Az én Picassom 2,0 literes HDi még a régi 8 szelepes, ami össze sem hasonlítható az 1,6-os HDi-vel, amivel a kolléga is kacérkodik. A másik kocsimban már ez van, tehát ez az infó tapasztalat... A 2,0 literest már nagyon keveset használom, a sherpa szerepet játsza a családban és őszintén szólva szívesebben adom oda a gyereknek is. Csak az elmúlt nyaralásos adatot tudom prezentálni, amikor 7,0 literes átlagot hoztam ki vele gázolajból, de tetőtartóval, kerékpárokkal és sok-sok cuccal autópályázva-országutazva és aztán sok helyi közlekedéssel. Természetesen a klíma végig automata üzemben.
A Te adataid is megerősítik amit írtam korábban, a dieselek javára mindenképpen oda lehet írni, hogy kb. 2 literrel kevesebbet fogyasztanak 100 km-en ugyanabban a karosszériában ugyanolyan körülmények között. Városban ez a különbség inkább nagyobb lesz. Ha valaki ki tudja köhögni a többlet befektetési árat, akkor szerintem ma aligha alternatíva a benzines. Ezt a vélekedésemet az itt-ott megjelenő eladási statisztikák is alátámasztják. Ahogy írtam, a következő 100 ezer km alatt ez a mai áron 800 ezer forint amúgy üzemanyagra kifizettett összeg megtakarítását hozza maga után, aztán ennek egy kisebb részét újra be kell fektetni a többlet karbantartási költségre.
Ne feledjük el, hogy a nagyobb karosszériához jobban idomul a nagy nyomatékú HDi motor. Én ültem 1,8-as benzinesben és azt összehasonlítotva az én HDi-mmel azt tapasztaltam, hogy az enyém hangosabb, de a papíron kevesebb lóerőt bőven ellensúlyozta a nagyobb nyomaték. Az Érdi emelkedőn az 1,8-asban azt vettem észre magamon, hogy nyomom előre a kormányt, annyira erőtlennek éreztem. Ai igazsághoz tartozik, hogy az 1,8-as asszem 118 LE teljesítményével szemben az enyémben sem csak 90 LE állt, hanem talán 100-110, mert átesett egy kis "moderáción" még új korában, 200 ezer km-el korábban.
Ami fekete ló, hogy a dieselre költött többlet ár nem fejelődik-e meg azzal, hogy az előző tulajdonos "elhasználta" a HDI valamelyik igen drága, odafigyelést igénylő elemét. Úgy gondolom, hogy HDi-TDi-JTD meg mindenféle commonrail motoros autót csak nagyon alapos átvizsgálás és/vagy nagyon megbízható forrásból, esetleg nagyon olcsón (ámbár ez relatív) szabad venni.
A többlet kezdeti befektetés egy része visszatérül később az eladási árban is.
Nekem március óta van 1,6 HDI 109 LE Picasso-m. Eddig csak jót tudok róla mondani.
Eddig a max. fogyasztásom városi rövid etapokkal 5,9 liter volt, mert úgy alakult, hogy Auchan kútnál kellett tankolnom.
OMV üzemanyaggal ugyanez 5,2 liter volt, országúton 4-4,5 liter (2 felnőtt és egy gyerek).
Egyébként meg erősen vezetési stílus és használat függő.
Az alkatrészek kapcsán egyelőre csak azt tudom nyilatkozni, hogy nagyon körbe kell nézni, mert egy-egy alkatrész esetén iszonyatos szórások vannak az árban. Korábbi hozzászólásomban is írtam a komplett kuplung szett példáját.
Minden attol fugg, milyen allapotu kocsit veszel es az elozo tulaj, majd kesobb Te mennyire figyelsz oda. Ha most is dieseled van, akkor tudod mire. Xar uzemanyagot, olajat nem veszunk, intervallumot betartjuk es a turbot nem fozzuk meg.
A diesel a karoszeria tomege miatt joval jobban illik a Picassohoz. Rugalmasabban es jobban mozgatja.
A szervizigenyt sokan tuldimenzionaljak. Az igaz, hogy a HDI-ben nehany alkatresz 6 szamjegyu es nem egyessel kezdodik. Azonban ez csak uj autora igaz, akkor meg garancialis. Az 1,6 HDI az egyik legelterjedtebb diesel, meg a Volvoba is szereltek, nem csak a PSA modellekbe. Konnyen lehet szerezni joval olcsobban jo minosegu bontott es utangyartott alkatreszeket. Fel is ujithatok ezek sokszor.
A fogyasztasi kulonbseg jelentos a diesel javara. Orszaguton 1-2 liter, varosban 3-4 liter 100km-en vezetesi stilustol fuggoen. Atlagban 2 literrel szamolva ez 100ezer km alatt mostani arakon olyan 800-850 ezer forint a diesel javara. A tobblet (surubb es dragabb) szervizigeny ebbol szerintem maximum a felet viszi el, de inkabb kevesebbet.
Autócsere elött állok, és tanácsot szeretnék kérni. 1,6-os dizellel kacérkodok, de vannak akik a benzinest ajánlották. Állítólag a benyás kevésbé szervízigényes, kevesebb a meghibásodás, és olcsobb is a javítása. Viszont csak a dizel fogyasztásáról hallottam, hogy városban kb.5,6- 6 között van. Kérdése, hogy ez igaz-e illetve a benzinesnek hogy alakul a valós fogyasztása. Azért fordulok hozzátok, mert ugye aki árulja, az mindig szépeket mond, de Ti pártatlanok vagytok. Előre is köszönöm a válaszokat.
UI: 2007-es évjáratú Peugeot 206 1,4 HDI-t akarom cserélni, mert nagyobbra van szükségem.
Na, megjavult a gép. Márkaszervíz lett a vége. Az a lényeg, hogy a főkábel csatlakozása, ami a motortérben van, eloxidálódott, és emiatt produkálta a gép a parajelenségeket, ami az abs lámpa felvillanásától, az elektronika teljes kieséséig terjedt. 10000 Ft-omba fájt.
4 db, alig használt Michelin Energy Saver+, nyári abroncs. Méret: 185/65R15 DOT 0213, kb. 3000 km-et használtam, szinte új, kifogástalan állapotban! 55.000 Ft/garnitura
4 db Hankook W422 téli gumi garnitúra, acélfelnire szerelve. Méret: 185/65R15 DOT 3111, kb. 8000 km mentem vele, kiváló állapot, nincs padkázva, félrekopva. Naptól védett, száraz, szellős helyen tárolva. Citroen emblémás dísztárcsákat adok hozzá! 50.000 Ft/szett Gumik átvétel: Bp-en.
kicseréltem az akksit, de a hiba ugyanúgy megmaradt. Mostmár azzal fűszerezve, hogy ha elfordítom a kulcsot semmi sem történik. Ha viszont indítózok, az indítómor forog, és "megjön" a műszerfal is egy idő után. Megáll az eszem, komolyan. 5 éves autó, eddig minden sima, majd egyik pillanatról a másikra tönkremegy. A generátornak lett egy ilyen halk sípoló hangja, amit belülről lkehet hallani.
Apropó, mekkorának kellene lennie a töltőfeszültségnek, alapjáraton?
Nekem áprilisban volt komplett kuplung csere. Cseréltem a kuplungtárcsát, szerkezetet, kinyomócsapágyat, kinyomóvillát, a kettős tömegű lendkereket és ha már szét volt bontva, akkor a főtengely és féltengely szilenteket is.
A UNIX és a Bárdi iszonyat drága. Én két helyet találtam, ahol elfogadhatóak az árak, az egyik a Mogauto, a másik a Kuplungmester.
Az a Sachs szett, ami trtalmazta a tárcsát, szerkezetet, csapágat és a lendkereket, a Bárdinál akkor 240e volt, a Mogautonál 126e-ért kaptam meg!!!
kis segítség kellene: 2008as 1,6os Pic a következő hibákat produkálja, egyik pillanatról a másikra (tegnap óta):
- abs jel felvillan egy pillanatra menet közben
- rádió kihagy
- alkalomszerűen nem indul (se kép se hang)
- kp zár nem reagál
Alapjáraton 12,3 V van az akkun, ami szerintem kevés, 13 v felett kellene lennio a töltésnerk nem?
Az akku kapocsfeszültsége szintén 12,3 V állóü motornál. Mi a túró lett vele? Péntek este megmostuk a kocsit, de nehogy már egy külső mosástól tönkremenjen..
Az akksira gyxanaxom, léemerült akksi produkálhat ilkyen tüneteket?
Az első 150 körüli cserekor elb...m, hogy nem cseréltem kinyomó csapágyat. Most az ment tönkre, de megette a kiemelő "villákat", mert rátámaszkodott. Ha akkor cserélek, még nem kellett volna.
Nekem most jön a második kuplungcsere. Tapasztalatom nekem is alátámasztja a többiek véleményét, kb. 120 ezer km-t bír ki normál használat mellett.
Cserélni azonban CSAK SZETTBEN szabad! Én a Vaterán szereztem be a szettet és még pluszban a kuplungbowdent is. Én azt mondanám mogy az is legyen a csereszett része, mert nekem pl. olyan 150-160 ezer km-nél elszakadt. Mástól is hallottam, hogy ez egy érzékeny területe a kuplungrendszernek, amit hajlamosak vagyunk kifelejteni.
A gyárival megegyező minőségű utángyártott alkatrészeket érdemes beszerezni.
A bruttó árak (megvan a számla):
Kuplingbowden (önbeállós): 7.735,- Ft
LUK kuplungszett: 32.990,- Ft
A kocsim 2,0HDI Picasso. Valószínűleg ebbe drágább, mint a benzinesekbe, de biztosan nem olcsóbb.
én a már korábban említett alkatrészkereskedés honlapján a webáruházban néztem, és nem értem, hogy egy Valoe és egy LUK között miért is van ekkora árkülönbség. az "olcsóbb" nem biztos, hogy "rosszabb"?
..305-ös hsz.-ben írtat számla nélkül simán. Most hagy ne keressek. Megadnám az alkatrész kerskedés telefonszámát, de szerintem ez csak személyesen menne. És, ha ott lennék. Akinek kell Szolnokon intézem. Az előzőt is onnan vettem és 150 ezret mentem vele.
a szerelő megbizható, soha sem vágott át, a munkadíjtól nem is félek.
az alkatrész árakat az unix honlapon néztem 27.990- től 75.000 -ig van ehhez kuplung szett, de úgy tudom, két féle van, nem mindegy, hogy 18 vagy 20 fogaskerék van rajta. ondolom, csak szétszedve látni, hogy az enyémben milyen van, csak azt követően lehet megrendelni.
szerintetek még tudok így vele menni? nem hagy ott útközben? nem meg tönkre más alkatrész? (csak kb. 20-25 km-t kellene mennem, de sokat váltva városban)
Hol laksz? Marha sok. Annyiért meg is ölt volna az asszony, ha mással csináltatom.
Nem gagyi szerelő csinálta, hanem autószerelő, aki nemrég adta vissza az iparját sok-sok év után. Velem öregszik, csak még nem olyan lusta mint én. És mentsémre legyen mondva, neki hajlik a dereka. :-))
5 vagy 6 éve (nem tudom miért, de nem írtam a szervízfüzetbe) 150 000 km körül cseréltem sk.
Ez év márciusban kellett újra cserélni 280 000 km-nél.
25 ezer volt a szett és 10 ezerért cserélte egy maszek szerelő. Már én nem szenvedek vele. Csinálják a gyerekek. Kiöregedtem belőle. A nejem szerint csak közönséges lustaság. Lehet.
Nem tekintek úgy rá, mint tipushibára. Egyszerűen elöregedett, elhasználódott.
Most a hátsó tengelyen lévő csapágyak, fékek következnek. Eljön az ideje hamarosan. Még nem sír a dobfék, de addig hagyom. Ez is szerelőre vár, mert én ugyan le nem feszegetem a dobot. Jó nagy válla lehet már, befészkelődtek a fékpofák. Lengéscsillapító is figyelmeztet már, de majd együtt.
És valamelyik nap figyelmeztetett az ügyfélkapu, hogy jövő hónapban vizsga. Arra így megy, ahogy van.
Köszi! Na most emelőn volt ,jobb első féltengely beszorító csapágy laza,kotyog,kifolyt belőle a kenőanyag.Kedden reggel csere,remélem ez okozza a zajt!
szinte már meg sem lepődök, hogy a 11 éves Picassom évről évre, hónapól hónapra produkál valami hibát. Úgy látszik öregszik (velem együtt). sorban : generátor, hűtő, üzemanyagpumpa, - az úszó folyamatosan össze-vissza mutatja az üzemanyagszintet (már tapasztalat alapján tankolok, nem is nézem, van, hogy 1 kocka és van még benne 20 liter, van, hogy 3 kocka és csak 5 van benne) , kuplungbowden, bajuszkapcsoló, kipufogó, most meg kuplung kinyomó csapágy.
ma éppen a kuplung szerkezet ment tönkre. váltani ugyan lehet, de minden kuplung benyomás után "darálós" hangot hallatt, egyre erősebb és idegesítőbb, de a pedál visszaengedése után megszünik. a szerelő látatlanban azt mondta, hogy kinyomó csapágy, amit szettben kell cserélni. hétfőn tudja szétkapni és megnézni, hogy pontosan melyik fajta való bele, mert az árban elég nagy a szórás (30 ezertől 75-ig).
ez egy 2002. októberi 1.6-os benzines, 160 000 km-el.
szerintetek? mennyiből úszom meg? tényleg a komplett szettet ki kell cserélni (a kinyomócsapágy csak 5 ezer lenne)? ez a hiba tényleg a "korral jár"? érdemes ennyit költeni egy ilyen kocsira?
Köszönöm a válaszokat! Jeladó csere után vagyok és egyelőre várok. Első tárcsa-fékbetétek cseréje megvolt de előtte is csinálta.Most jobb első féltengely csapágy kotyog az is cserés lesz de a csiszatolás nincs akkor ha gurul az autó üresben .Elindulás,fura hang jobb elölről ,majd gurulásban is csinálja üresben ha megpörgetem a motort csak sokkal mérsékeltebben.Ha teljesen állóhelyben járatom amotort akkor nincs.
Maradjunk annyiban, hogy meg tudják, csak nagyon apró munka és mégis sokáig tart. Ha hozzám hoznák elküldeném, hogy szerelje ő ki. (nem vagyok karosszériás)
Tehát. Szereld ki és vidd el lakatoshoz, karosszériáshoz, szomszéd Jóskához. Egy perces munka. kiszerelni fél óra, vissza csak 10 perc. :-)
csiszatoló hang: én a fékbetétnél kereskednék. sztem a kopásjelző vagy szorul picit a fék. mindenképp hozzáértő lássa.
hiba: a hibakódot kéne tudni és az alapján a hozzáértőbbek tudják pontosítani. mindenesetre ha azóta elmúlt a hiba (és a tárolójában sincs) akkor jó volt a diagnózis.
Sziasztok! Két gondom van a 6 éves 1.6 benzines Picassommal. A motor hibajelző hetente kigyulladt majd kb 20 indítás után elaludt. Majd megint kigyulladt, elaludt,stb... Kiolvasás:vezérműtengely jeladó hiba. A szerelőm azt mondta,hogy ebben az autóban nincs vezérműtengely jeladó csak főtengely jeladó,amit ki is cserélt,viszont nem azt írta computer,hogy főtengely jeladó. Ilyenkor mi van?
Másik: Több hete,egyesbe teszem az autót,elindulok és jobb előlről fura "csiszatolós" hang hallatszik,gyorsítással erősödik.Guruló autónál kinyomom a kuplungot,fordulatszámot fent tartom a csiszatoló hang marad csak csillapodik.Gurul az autó,kinyomom a kuplungot,kiveszem sebességből még jobban csillapodik a surrogó hang,néha meg is szűnik.Azonban egy helyben állva nem tudom előidézni ezt a hangot úgy tűnik,hogy a gurulás,terhelés váltja ki. Ez is mi lehet???Megyünk nyaralni nem lenne jó ha "otthagyna" bennünket.
a vezetőülés hátsó keresztmerevítő vasa a jobb oldali hegesztésnél elvált a csatlakozó vastól. Kit lehet rávenni, hogy hegessze vissza? Karosszérialakatosok foglalkoznak ilyennel?
Egyébként - legalábbis az én autómban - nem pontos a számítógép, kb 10%-ot csal.
Tehát ha pl. 5,0 liter/100km átlagot mutat, akkor a tankoláskor (tele-üres módszer) a tényleges fogyasztás 5,5-re jön ki, de van akinél meg pont fordítva csal.
Úgy gondolom mindegy, hogy nullázol-e vagy sem, ez ttól függ mit és hogyan akarsz mérni.
Ha nem nullázol, akkor az addig megtett utat és fogysztást is beleszámolja az átlagfogyasztásba.
Ha nullázol, akkor természetesen újra kezdi az átlagszámítást a nullázástól megtett út és fogyasztás alapján.
A még megtehető út pedig független a nullázástól és az átlagtól is, mert azt az aktuális üzemanyagszint és az utolsó 10 perc (ha jól emlékszem) történései alapján számolja. Tehát ha 10 percig a ház előtt járatod, akkor iszonyatosan lecsökken a még megtehető út, ha pedig 10 percen keresztül 5-ikben 83-al mész, akkor az megnő.
Nem emlékszem,hogy írtam volna,de ha vészvillógó csere lesz,akkor legalább tudom.A régi akksi feltöltés óta boldogan működik. :)
Kezdő Citroenes vagyok,furcsa dolgokat tapasztalok.Hullámzó alapjárat,logó kar az ülés alatt,sebváltó kar hangos "klattyanása" 2.-ból 3.-ba váltáskor stb. De azér' szeretjük a franciát.
En annak idején szintén akkumulátorcserével kezdtem a dolgot, de a vészvillogó ugyanúgy önállósította magát ezután is. Mint írtam, végül a vészvillogó műszerfali kapcsolóját kellett cserélni.
Szio! Megtudnátok mondani,hogy ha teli tanknál lenullázom a komputert,akkor minden rátankoláskor lekell nulláznom? Már csak,hogy pontosan mérjen. Van jelentősége hogy teli rakom újra vagy csak keveset? Vagy nem kell nulláznom,elég tankolni mert kiszámolja az előző fogyasztásból? Fontos lenne.
Akkumulátort kap holnapra.Addig is feltöltöttük a régi aksit,közben felülről megbontottam az elakadásjelző kapcsolót,kivettem a "világítást" és telefújtam kontakt spray-vel.Jelenleg tünetmentes a jármű,de reggelre minden kiderül.
Még valami:
A vezetőüléssel akrobatikázva találtam az ülés alatt egy logó kart vasból.Nem a hosszú előre-hátra állító kar,hanem az melletti.Nem tudom mire szolgált(talán magaságba állítható) annó,de most csak lifeg,van mellette egy nagy rugó az ülés alatt.Mi ez?
Én először egy garantáltan jó aksival próbálnám ki. Lehet h el is múlik rögtön. Nekem is többféle baromságot csinált az elektromos rendszer, amikor az aksi halálán volt.
2003-as 1.6-os Picasso-nk akksija egy éjszaka alatt lemerült.Bebikáztuk,megy.
Ami furcsa,hogy az elakadásjelzője időnként önmagától bekapcsol,ha párszor megnyomkodom a gombot,elalszik.Aztán újrakezdi.Gondolom,ez merítette le az akksit.
Mennyire tipushiba ez,ill. találkoztatok már elakadásjelző kontakthibával?
Ez alapaján speckó szerszámokkal nem nehéz a művelet, de otthoni körülmények között hogyan kivitelezhető? Nekem 1.6 HDi Peugeot 407-ből kéne kivenni, mert az egyik porlaszó mellett kicsit "szelel".
5 küllős alukereket cserket élnék egy az egyben gyári picasso alukerékre. 205/5kem 0/16-os 70%-os gumikkal,papucsokkal,csavarokkal. Tavaly vettem 75 ezerért. Csavar nem kell mert állítólag a lemezfelni csavarjai jók az alukerékhez is. Csak kimondottan szép állapotban lévő kereket keresek,80-90%-os gumikkal. Az én kerem is szép állapotban van,kis karcokkal és némi padkázási horzsolással. Szegedi vagyok,ha érdekel akkor megkeresést a "blt.620@gmail.com" email címre kérek. Képet küldök. Július 12-ig Siófokon vagyok.
Neha, korantse mindig, hosszabb utak utan (vagy ha jobban meghajtottuk?) megallas utan meg egy jo darabig porog a kocsi elejen a ventillator, de ujabban igen ijeszto hangja van.
Korabban "szepen" duruzsolt, most meg nem-is-tudom...
A kocsi jol megy, semmi jele semmi bibinek, de gyanitom, hogy azonnali megallas vagy bazi draga lenne, ha az a hutes egyszercsak beallna es nem lenne.
Mivel immar 7 evesek es 170.000km-esek vagyunk nem feltetlen szeretnek eredeti alkatreszt markas oraberben...
egy tanácsot kérnék! Apám xsara Picasso-jának indítókulcsán szétesett a zárnyitó gomb. Hol lehet új kulcsot csináltatni, ami kezeli a központi zárat és az indításgátlóval is megbírkózik és kb mennyire fáj a pénztárcának egy ilyen mutatvány? A legideálisabb Sopron vagy környéke lenne. köszi!
Na, ebben lehet valami. Kollegám azt mondta, hogy meg kell nézni a dúsítót, mert lehet az automata szivató szivat ami igen reális, néha alapjáraton kissé felpörög a motor, máskor csak simán játszik, azaz fel-le ugrál.
..megtakarítanám még a MAP szenzort .. a levegő hőmérséklet érzékelőt ... ennyi km után már el lehet fáradva alambda szonda is ... ezek állapota mind befolyásolja a fogyasztást ...
...egy év alatt csak ennyit mentél...? nem kell feltétlen az egészet kicserélni csak a hátsót levenni és megrázni mennyire zörög a tartalma és annak fügvényében csak azt cserélni...
Még a kipufogórendszer lehet esetleg necces ha a belsejében szétrohadt és összeborult minden, akkor valóban esélyes hogy nem megfelelő a kipufogórendszerből történő kiáramlás ami teljesítménycsökkenéshez és fogyasztásnövekedéshez vezet.
Nincs valami visszajelző erre vonatkozóan a műszerfalon vagy valami letiltó relé?
Csak azért, mert ha most elviszem egy kipufogószervízbe, több mint valószínű lecserélné nekem az egész rendszert ha kell-ha nem... :)
...gyertyák mióta szolgálnak ...? a kipufogó lehet kiégett most de ha már régi a belseje teljesen megadta magát és ezáltal megváltoztak az áramlási v iszonyok....
én is tudok vele 8 körül v alatta etetni, de ahhoz városban extrém körülmények (hétvége/üres utak) vagy országút/autópálya 100 fölé nem megy, keveset gyorsít. Így akár 7.xeket is ki lehet hozni.
Ha sokat mégy és kevés fogyi kell, akkor keresni kell egy dieselt. Sajnos ez a magas bódé, mintha egy szekrényt tolnál magad előtt.
Gumik rendben, jóval többször ellenőrzöm mint kellene, de erre van időm. :)
A klímát nem használom csak télen a megnövekedett relatív nedvességtartalom okozta páralecsapódás elkerülése végett. Nyáron szinte csak a természetes szellőzés valósul meg a két első ablak 100%-os leengedésével.
1,8-as benzines Picasonál mennyire gáz hogy 9,1-et eszik mostanában városban?
Igaz rövidebb távokra használom, 12 km, de emklékszem ennél jóval szerényebb értékekre is ugyanilyen vezetési stílus és megtett távok mellett. Nemrég pályáztattam meg a kocsit, kb. 500 km, úgyhogy elméletileg a kipufogórendszerben lerakódott korom és miegymás már régen kiégett.
Ami furcsa, hogy most lett cserélve olaj, pollenszűrő, légszűrő, üzemenyag szűrő és nemhogy csökkent volna a fogyasztás hanem még nőtt is. :)
206.000 km van az autóban, amúgy műszakilag tökéletes.
bocsánat hogy ide is írok csak segitség kellene! vn egy C4 es grande picassom! 2hete mikor voltak a nagy esőzések beázott és elment a fütés és a klima benne szerelőhöz elvittem kitakarította az esővíz elvezetöket összerakta én ithon életre keltettem a fütőmotorját a kesztűtartó alatt ami van mert ugyanis nemmüködött az első részén a fütés csak hátra nyomta a levegőt na,de megoldottam most már előre is nyomja rendesen egyedül az az egy gondom van hogy a klima ventilátorja nemakar életre kellni és hideg levegőt fújni digitklimás hőfokot mindent betudok állítani ventilátor erőssége állítható maxon is csak meleget fúj viszont a motortérbe ami van ventilátor az nem kapcsol be,, mondták vegyem le az akksi sarukat és hátha életre kell de semmi nemkapcsol be valakinek esetleg valami ötlete tippje szivesen várom lehet h én vagyok a béna ..... várom válaszotokat!!!! ötleteiteket!! 2007 es az autó! HDI
Idehivom a szerelomet. Lehet hogy sokara valaszol mert elfoglalt mostanaban. En oszinten szolva nem tudom mi kerult bele, csak azt hogy tudja mit csinal.
Köszönöm válaszodat. És akkor a tiéd is 1,6 HDI Picasso? És mi lett belerakva? Létezik valami utángyártott, vagy egy másik (melyik) típusnak a bontott lendkereke?
Azzal,hogy áthidaltuk a problémát csak a klímára tettünk hatással vagy a ventilátorra is? Nem lehet,hogy az a pár ft-os relé kezd tönkre menni és az szabályozná a ventillátor sebességét? Vagy a ventillátornak semmi köze nem volt ahhoz,hogy beégett a gyújtáskapcsoló betétje?
Ezt nem lehet tudni. Mindenesetre gyanús, hogy már előjött Neked is ez a problem, de csak áthidaltátok. Maga a ventillátor biztos jó, hiszen megy. A fordulatszámot egyenáramú motoroknál a feszültség változtatásával érik el, bár ezért lehet, hogy lehülyéz engem itt néhány született villamosmérnök. Arra emlékszem, hogy a csatlakozónak relatíve sok lába van, legalábbis nekem soknak tűnt a funkcióhoz képest. El tudom képzelni, hogy a sebességi fokozatoknak saját "lába" van és itt is beégett valami.
Nálam a hibás lábat könnyű volt megtalálni, mert kissé megpörkölődött, amíg a "nem működöm" állapotba került.
2 éve már megszívtam Görögbe nyaraltunk és az állandó klímázás miatt beégett a gyújtáskapcsoló betétje és nem lehetett leállítani a kocsit mert a kulcs nem mozdult semerre. Mindig lekellett fullasztani és levenni az aksi sarut. Indításkor aksi saru vissza (gyújtás rajta volt a kulcs miatt) és behúztuk. Így jöttem vele hazáig. Itthon a szerelőm lekötötte a klímát (gondolom akkor a ventilátort is) a gyújtáskapcsolóról és egy külön vezetékkel és relével közvetlenül rákötötte az aksira. Így nem terheli a gyújtáskapcsoló betétjét ami gyári hiba. Nem lehet,hogy ez a relé szarakodik nekem?????
Mielőtt nagyon beruházol, két dologra felhívnám tapasztalatból a figyelmedet, hogy ne fájjon annyira.
Előszzör is a Te és az én évjáratomnak is van egy típushibája. A gyújtáskapcsolóról vezetékezték a ventillátort és eléggé alulméretezték, vagy csak szarul csinálták meg. Az eredménye, hogy nagyon hajlamos a vezeték a gyújtáskapcsolónál beégni. Javítani nem lehet, csak cserélni a komplett gyújtáskapcsolót és persze ezzel együtt az ajtózárakat, kulcsokat.
Alapból az szokott a tünet lenni, hogy egyszerűen nem indul el a ventillátor, a klíma ki-be kapcsolgat de légáramlás híján az utastérben meg lehet fulladni. El tudok képzelni egy köztes állapotot, amikor már ez a jelenség készül elő és valamilyen köztes állapotban leledzik.
A másik dolog, ami nálam szintén előfordult, hogy magán a ventillátorházon lévő szinte hozzáférhetetlen csatlakozó egyik kontaktja szarakodik, nagyon nehéz volt hozzáférni. Fogóval megnyomorgattuk, azóta (5-6 éve) jó.
sziasztok! Valaki szerelt tolatóradart a picassoba? hova tette bele az érzékelőket? mert ahogy nézegettem nem egyenes a lökhárító és igy elég csúnyán fog kinézni ,van valakinek valami jó ötlete hogy hova tegyem?
Az autóvillamossági szerelő mondta,hogy azért kell az egész fűtőmotort cserélni,mert egybe van "öntve" az egész és külön nem lehet cserélni mint az asszony peugeot 307-be. Ott megúsztuk 12 ezer ft elektronika árban + 8 ezer ft szerelési díjjal. Vagy szerinted itt is lehet külön csak a vezérlő elektronikát cserélni?
...nem feltétlen kell az egészet csrélni ..általában a vezérlő elektronika egy része adja meg magát és azt kell cserélni .... és nem is kerül minden esetben sokba .. csak nehéz hozzáférni ...
Mitől van az,hogy a ventillátor erősségét bármelyik fokozatban (1-4) klíma nélkül is beállítom,és változik a befúvás erőssége lassúl-gyorsúl magától. Ez a fűtőmotor hibája lehet? Gondolom előbb-utóbb elromlik majd teljesen ésleáll. Mennyibe kerül egy ilyen fűtőmotor újonnan? Azt mondják,hogy ez a Picassónál gyárihiba,és nem érimeg bontottat venni bele,mert nem lehet tudni,hogy az meddig bírja?
Én egy C4 Grand Picassot néztem meg annó ennél a neppernél, a leírásban nagyon kevés kilométeres, nagyon szép állapotú volt, az ország lejobb vétele, mittomén, fotón is nagyon szépen festett, aztán élőben egy bontószökevényt láttam, még az ára is rossz volt, csak a telepen engedték vezetni de ott is kiderült hogy csúnyán oldalra húz, kopog a futómű, nyiszorog a fél autó, le van ütve a küszöb, sok gond volt vele nagyon. Szóval akkor néznék meg náluk bármilyen autót ismét ha nem bánom hogy esetleg potyára mentem.
a másodikat egy dieselmobil nevű cég hirdeti, akikkre már felfigyeltem a hasznaltautón, és engem zavar, hogy az összes kocsijuk annyira csillog, hogy az már nagy valószínűséggel photoshop
Autó vásárlás előtt állunk és az egyik kiszemelt a Picasso. Az interneten annyi negatív/pozitív vélemény van, hogy teljesen elbizonytalanodtunk. Tudnátok vélemény írni a saját kocsitokról? Hibák, szervíz, hagyott-e már cserben, alkatrészárak!