Ma voltam Home centernél Pesten és láttam ott néhány kemencét. Egy kültérit akarok. Megrendeltem a búbos kemencés könyvet. Nagyon érdekel a dolog. A legjobbak amiket láttam azok itt vannak:
A hőtároló üvegrétegre visszatérve azt olvastam, hogy az üvegréteg tetejére max. 2-3 cm agyagot szabad csak rakni, különben nem fog felizzani az alja és nem sül meg a kenyér alja.
A kémény már kész van , a vakolás és a meszelés van vissza ! Az aljába 200literes hordónyi üveget + 250db cserepet raktam , mert minnél nagyobb a hőtároló réteg annál többet tudunk benne sütni ! A kéményt szeretném festeni , vannak ötleteim ezzel kapcsolatban is , egy biztos ami rákerül , hogy " PRO PÁTRIA PRO LIBERTÁTE !"
A beltéri kemencével fűtesz is? Nem használunk puccos tepsiket, tökéletesen megfelel a zománcos vagy sima lemeztepsi. A kenyeret mér régóta bevált recept alapján szoktuk sütni kenyérsütő gépben, és kemencében. Hozzávalók: 4 dl víz, 1/3 élesztő (5 dkg-os), 70 dkg liszt (25 rétesliszt+45 finomliszt) 1 csapott evőkanál só (inkább nagyon enyhén púpos), ugyanennyi cukor, és kovász. Dagasztani a kenyérsütőben szoktuk, kelesztés legalább szobahőmérsékleten. A kovászt a ledagasztott kenyérből kell elvenni (kisebb pogácsa méretűt), kiszárítani, és sütés előtt este le kell áztatni vízben. Dagasztáskor a vizet ki kell nyomni belőle, és hozzá kell keverni a tésztához. Nem szabad túl forró kemencébe tenni, mert vagy megég, vagy nagyon kiszárad. Hőmerséklettől függően 1 órán belül megsül. Jó sütögetést!
Tudnék felrakni képet csak a feleségemet meg kell símogatni egy kicsit , mert én nem értek a számítógéphez ! Kutattam egy kicsit , de ilyen kemencét nem nagyon találtam , ez egy első kéményes kemence amit hús füstölésre is lehet használni !
szevasztok , BUBOSOK ! Raktam én is egy kemencét , saját elképzelésem szerint , 90% ban kész ! Már sütőttem benne kenyeret , egy kicsit lapos lett ! Valakinek segitség kell szivesen adok olyan ötleteket ami használható !
Egy pár receptet és is szívesen fogadnék! Mi beltéri kemencévle fűtünk, van sütő része is, de leginkább csak sütőtököt, almát, pogácsát, meg hasonló egyszerű dokgokat készítünk! No meg valami jó edény sem ártana, hol lehet ilyet beszerezni?
Azt nem tudod hány fokos a kemence amikor beteszek a kajákat? Mert nekünk kiszárad meg megég a kaja benne, ha nincs lefóliázva.
Hogy fűtöd fel a kemencét? Én úgy csinálom, hogy két óráig fűtöm, egyszer jobb, egyszer bal oldal van a láng és utána fél órát becsukom az ajtót és hagyom áramlani benne a meleget és utána rakom be a kaját.
A receptet majd később, én ehhez nem értek. Nem szoktunk lefóliázni semmit. A 3 kg-os csirke félbevágva még megsül. Ennél nagyobb húst még nem sütöttünk. A mi kenyerünk is elég sűrű és nehéz, de el szokott fogyni. Sajnos a kemence búbja fölé csak ideiglenes tetőt eszkábáltunk, mivel ettől fontosabb dolgokkal kellett haladnunk(építkezés). A mester kicsit "elszabta a kéményt, kb 1 m-t emelni kell rajta.
Ti tudtok könnyű kenyeret sütni. Nekünk nehéz a tésztája mint a kenyérlángosnak.
Van képed a kemencétekről?
Mi akartunk csináltatni, de majdnem egy millió ft. lett volna egy ilyen kombi kemence mint a miénk és nem lehetet benne sütni kenyeret, és fele ekkora lett volna. Ezért építettem meg magam.
Nagyon sok tanácsot tudok adni az építésről, fél évig tanulmányoztam mindenféle irodalmat hozzá.
Még a sütések nem mindig sikerülnek. Nem tudjátok hogy lehet malacot sütni benne, annélkül, hogy megégne. A husokat leszoktuk fóliázni és csak a végén piritunk rá, egy malacot elég nehéz lefóliázni.
Alapmű: Sabján Tibor: Búbos kemence, Alexandra könyvesboltba lehet kapni kb. 1500.-Ft.
Nézzd meg a Kacár tanya honlapját, ott szombatonként van oktatás.
Ha ezen túl vagy, akkor mondok még egy csomó mindent, ami a könyvekben nincs bennt. Priviben írj az e-mail címemre és egyeztetünk személyesen és telefonon is szívesen segítek.
Sziasztok! Nekünk is van egy búbos kemencénk, ami most a nyáron épült. Igaz kép alapján nincs olyan szép mint a lenti képen látható, de a célnak tökéletesen megfelel. 1 hét alatt készült el, és kb. 100e. volt az ára. (ebből 70 a munkadíj) Majd minden hétvégén használjuk, szerintem mindent meg lehet benne sütni. Általában sütit, kenyeret, és valami húsfélét sütünk benne. Az ételek gyorsabban elkészülnek mint a sütőben, és ízletesebbek is. Mondjuk el is lehet rontani, erre is volt már példa. Íme a nejem mai művének egy része:
Férjem régi nagy álma egy kemence, amit Ő szeretne megépíteni. Ehhez szeretnék gyakorlati tanácsokat kérni. Eddig sajnos sehol nem találtam igazán használható infót. Tudna valaki segíteni? Nagyon megköszönném :-)
A tetőt előre meg kell csináltatni egy áccsal, ha nem akarod, hogy szétázzon az első tél után. Egyébként kb. 2 hónap amíg elkészül, a kötési idők miatt. Kérdés hogy helyileg merre laksz, mert sokszor kell kimennem rövid időkre. Ha érdekel tényleg keress meg és megbeszéljük.
nem tudjátok hová tűnt a búbos kemencés fórum, amelyiken volt egy csomó kép a kemence építésről?
Remélem nem adtátok fel a reményt hogy saját épitesű bubitok legyen. Habár a hozzászólásokból látszik 2005-ben volt utoljára forgalom ezen a fórumon. Én nem adtam fel, beszereztem az összes szakirodalmat és megépítettem a saját búbosomat. Ha tudtok jó recepteket osszátok meg velem.