Keresés

Részletes keresés

ATW Creative Commons License 2001.05.17 0 0 560
Mi a Hosszúpereszteg-Keszthely szakaszt terveztük be.

Ha összeszedem magam, akkor írok egy rövid beszámolót az Írottkő-Hosszúpereszteg túráról,
mert talán a friss bejárásnak köszönhetően
lesznek új információk!

Alan The Wild

Előzmény: felazso (558)
larzen Creative Commons License 2001.05.17 0 0 559
Elhalasztottam a hét végére tervezett Balaton-felvidék túrámat, kb. arra az időpontra. Valószínűleg kis szabadság kiegészítéssel 3-5 napra megyek arra.
Előzmény: felazso (558)
felazso Creative Commons License 2001.05.17 0 0 558
Embörek!

A 3 napos "hétvégén" ki, merre "nyomul" az OKT-n?

FLZs

Vérfarkas Creative Commons License 2001.05.17 0 0 557
A Keszthelyi hg-en rajta van
Előzmény: ATW (556)
ATW Creative Commons License 2001.05.17 0 0 556
A Kemeneshát-Marcal medence pont Sümegig ábrázolja az utat, de a Keszthelyi hegység térképét megnézem, azt még nem vettem meg.

Kösz a tippet!

Üdv

Alan The Wild

Előzmény: Zolcsi67 (555)
Zolcsi67 Creative Commons License 2001.05.17 0 0 555
Azt hiszem, a Cartographia féle Keszthelyi-hegység, és/vagy az MTSZ féle Kemeneshát-Marcal -medence térképek lefedik teljesen a Sümeg-Keszthely szakaszt.
Előzmény: ATW (554)
ATW Creative Commons License 2001.05.16 0 0 554
Üdv a Fórumnak!

Most tavasszal kezdtük a kék túrát kedvesemmel és
nagyon sok hasznos infót kaptunk erről a fórumról,
ezt utólag is köszönjük!

Hamarosan a Sümeg - Keszthely szakasz következik, és a térképeket tanulmányozva azt vettem észre, hogy az MTSZ-es Zalai dombság (kelet) térképe
nem tartalmazza a Sümeg utáni kb. 11 km-t...
Van olyan térkép ahol ez a szakasz is követhető?
(tudom hogy viszonylag rövid szakasz, csak a biztonság kedvéért lenne rá szükségem)

Üdv

Alan The Wild

felazso Creative Commons License 2001.05.16 0 0 553
"Építés előtt a kilátó (2001.05.08.)
[Helyi Krónika] Egy 1999-es Phare kistérségi, turisztika-fejlesztési pályázat támogatását elnyerve nyílik lehetőség arra, hogy idén nyáron felavatásra kerüljön a Mikóháza határában magasodó Fekete-hegy tetején egy idegenforgalmi szempontból fontos új kilátó.
Az 577 méter magas Fekete-hegy csúcsán fából és fémből készülő 13 méter magas kilátó építését a tendereztetési eljárás lefolytatása után júniusban kezdhetik el. Ezzel egy időben történik majd meg a kilátóhoz vezető turista utak, pihenőhelyek, esőbeállók kialakítása is.
A mintegy 3,5 km-es turistaút Mikóházáról indul majd és Vágáshután ér véget.
A hegy tetején megépített kilátóból páratlan panoráma tárul majd a turisták, helybéliek elé a Füzéri vártól egészen Sátoraljaújhelyig.
Mikóháza önkormányzatának reményei szerint a kilátó ünnepélyes avatására és átadására a Zempléni Művészeti Napok keretében augusztus 20-án nyílik alkalom, ahová közös találkozóra hívnák a községből elszármazottakat a településen élőkkel. Frankó Tamás polgármester bízik abban, hogy a megépülő kilátó jelentős turisztikai vonzerővel bír majd, amely nagyban növelheti a falusi turizmus helyi lehetőségeit."

(zemplen.index.hu)

felazso Creative Commons License 2001.05.16 0 0 552
Persze, hogy megvan! Bár a berendezése nem valami nagy "szám", de érdekes, ahogyan ott áll az erdő közepén. Van a közelében egy forrás is, amelynek megtekintését a szarvaskői szállásunk (DEBMUT Rt. üdülőháza) gondnokának férje is javasolta.

FLZs

Előzmény: Vaskalap kartárs (551)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.16 0 0 551
Nekem ezen a szakaszon a Gilitka kápolna tetszett nagyon. Megvan még?
Előzmény: felazso (548)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.16 0 0 550
A Rendeki-hegyen (ugye az van Sümeg mellett, keletre?)

Igen.
Léteznek a jelzések is. Viszonylag jó állapotban vannak. Mi a piros kereszten mentünk Csabrendekre és a zöld sávon vissza Sümegre. A Fehér-kövekről nagyan klasz a kilátás. Nézzétek meg!

Előzmény: kvte (547)
CsTom Creative Commons License 2001.05.15 0 0 549
2001.05.13
Ma újabb 6 pecsét került az OKT füzetbe, mert végigbandukoltunk a Dobogókő-Visegrád szakaszon. Ahogy a múltkori szakasz a "kerítések szakasza" nevet kapta, ez a -- picit szebben hangzó -- "patakmedrek szakasza" névre jogosult. Hangulatos, szép része ez az eddigi utunknak.
Dobogókőről indultunk (ahova a szokott 7:45-ös busszal érkeztünk), ahol majdnem lefagyott a kezem, olyan jó idő volt (a pultosnő szerint 6°C volt éppen a napsütés ellenére). A túristaház (itt található a pecsét) mögötti kilátóteraszról történő körbetekintés után a jelzéssel közösen a sípálya felé vettük az irányt. Kis idő múlva egy hármas kereszteződés (-Dömös felé, - egy kerítésen mászás után a Kopasz-hegy, ill. Pilisszentkereszt felé, és ) középső ágán leereszkedtünk a Bükkös patak völgyébe. A betonút keresztezése után rövid szakaszon (lefelé) meredekké válik az ösvény, de csakhamar besoroltunk a patak mellé, és itt már csak élvezni kell az erdőt :). Hamarost elértünk egy újabb kereszteződét, tovább egyenesen a kezdődik, míg a jobbra visszakanyarodva folytatódik, hogy kisvártatva a Sikárosi réten haladjon keresztül. Nagyon megtetszett ez a rét, a tücskök ráadásul egész sejtelmes aláfestőzenét adtak a látványhoz. Bükkipusztánál az erdő szélén élesen balra fordulva (a piros itt jobbra el) egy sűrű, sötét fenyőerdőben találjuk magunkat. Aztán az út megérkezik a Sikárosi erdészházhoz, ahol a bejárat mellett egy fán található két pecsét is (egy fém, és egy gumi, kinek mi tetszik :-) ).
Innen ugyancsak patak mellett haladunk, jó széles völgyet "talált" magának a víz, lehet kóborolni is a kidőlt fák vadregényében. Egyszercsak az út "felfordul" balra Pilisszentlászló felé (szintén -- most egy kiszáradt -- patak medrében/partján), a kemény 100 méter szintemelkedés nagy része a betonút elhagyása után következik. Egy autóroncs mellett haladtunk el, ez már jelezte a lakott település közelségét, majd kiértünk a Kis Rigó vendéglőhöz. Amikor a pincér első kérdése az volt, hogy foglaltunk-e asztalt, már sejtettük, hogy nem itt van a pecsét, de legalább készségesen útbaigazítottak. A vendéglő baloldalán leereszkedve a falu főterén van a Gesztenyés Kocsma, itt a pecsét mellett egész jó fröccs is található.
Némi táplálkozás után továbbindultunk a úton. Az erdőből az aszfaltútra kiérve egyszercsak bal oldalon van egy kékjelzéssel festett fa. Nem ott kell befordulni, hanem csak a következő "sarkon". Legközelebb már csak a Pap réti erdészháznál találkozunk az úttal (a gumipecsét a bejárat mellett a kerítésen van).
A bejárattal szemközti réten folytatódik a túra, itt sem szabad az első sarkon befordulni jobbra, csak a kövekező ösvény a . Egy hirtelen balkanyar után egy -- a kidőlt fáktól igen nehezen járható -- hegyoldalban találtuk magunkat (Öreg hálás, majd Úrasztal oldal). Jó nagy vihar járhatott itt, picinyt megtépázta az erdőt. :( Kiérve a "zónából" még némi kilátás is tárult elénk, láthattuk a Vác feletti hiányzó hegytetőt, meg kis darabot a Dunából. Aztán visszabuktunk az erdőbe, és a Moli pihenőig meg sem álltunk. Ez egy olyan érdekes kilátópad (asszem Dömös látszik innen), ami elé egy fát ültettek :) Továbbrobogva (szó szerint, mert elég jó lejtős itt az út) a jelzésen kiláttunk a Borjúfő szikláin Visegrádra és Nagymarosra. Tovább ereszkedve elértük a Nagy Villám alatti szórakoztató centrumot (minigolf, nyáribob), majd ismét a -re térve felcaplattunk a kilátóhoz. Az út mellett van egy vízcsap, lehet kulacsot tölteni, meg hűsölni egyet. A Zsitvay-kilátóban kapható pecsét, és 100 forintért fel is mászhat rá az emberfia, viszont csak 17 óráig van nyitva...
Innen átvezet az út a Fellegvárhoz, ahova normálisan -- ha jól emléxem -- 400 Ft-ért lehet bejutni. Szerencsére ezen a napon valami családi vasárnap volt, így ingyen beengedtek minket (még blokkot is adtak a nulla forintról!) :=> Sikerült látni vadászsólymot is, meg a koronaékszerek másolatát, valamint a kilátás sem volt elhanyagolható. Innen a kissé sziklás/köves út levezet a visegrádi kálvárián keresztül a városba. Az útra kiérve elég nehéz eltévedni, az utca egyenesen a visegrádi komphoz vezet. Útközben van egy kerthelységes, félig önkiszolgáló kajálda (jól főznek, de a fröccsük fertelmes), majd azt elhagyva egy cukrászda, itt lehet "pozitív megerősítés"-t eszközölni. A komp pénztárában kaptunk pecsétet, meg információt: Az átkelés minden óra 35 percében következik be, az utolsó járat a 20:35-ös.
Túloldalon, a Nagymarosi vasútállomáson nincs kéktúra pecsét, csak a MÁV-os (az meg dátumbélyegző, úgyhogy azt majd legközelebb üttetjük be). A HÉV-szerú motorvonatok estig óránként (*:07-kor), 18-20-ig félóránként, utána össze-vissza közlekednek.
A következő vonatra felszállva búcsút mondtunk a Pilisnek, nemsokára következik a Börzsöny...
felazso Creative Commons License 2001.05.15 0 0 548
1) Az aktuális "Budapesti Piac" c. lapban van egy kis hírecske, miszerint pár hónapon belül megoldódik a Somoskői vár látogatása magyar oldalról kerülőút megtétele nélkül. Konkrét infó nincs.

2) A hétvégén a Sirok -> Szarvaskő -> Bélapátfalva OKT szakaszt jártuk be. A Rozsnak-puszta utáni földutat elegyengették. Szarvaskőn a forrásokat is érdemes megtekinteni. Bélapátfalván - ismeretlen okból - nem lehetett bejutni az Apátsági templomba. Előtte 3 km-rel érdemes a - nem túl jól jelzett - piros sávon leereszkedni Mónosbélre. Itt megtekinthető egy kúria, egy templom és egy felújítás alatt álló vizimalom.

FLZs

kvte Creative Commons License 2001.05.15 0 0 547
"Ha valaki mostanában nyomul a Kéken és Sümegre vetődik, érdemes megmásznia a néhány km-re levő Rendeki-hegyet is.
"

Nincs előttem füzet, bocs, ha hülyeségeket írok.
A Rendeki-hegyen (ugye az van Sümeg mellett, keletre?) a régebbi térkép jelöl turistajelzéseket. Ezek még léteznek? Milyen állapotban vannak?

kvte

Előzmény: Vaskalap kartárs (543)
kvte Creative Commons License 2001.05.15 0 0 546
Hello,

Ha valaki szeretne jönni az Országos Kékre, akkor az adataival és elérhetőségeivel dobjon meg a kvte@c3.hu címre.

Útvonal: Sárvár - Sümeg - Keszthely - Tapolca (145 km)

Időpont: 2001.07.22-29. (8 nap)

Szállás: iskolákban, hálózsákban

Részvételi díj: 5.500 Ft, 7 szállásra + 5 étkezésre (menza, étterem)

Részletek nálam, emilben. Kb. 20-an megyünk, vegyes társaság, fiatalok (20 és a halál között...). Még egy-két hely kiadó.

Tavalyi képek itt

Üdv: kvte

Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.15 0 0 545
"...Ez a túra is megerősített abéli hitemet, hogy ez -mármint a Balaton felvidék- az ország egyik legszebb tájegysége."

Nana!
Óvatosan az ilyen kijelentésekkel!
Mit mondasz majd egy bükki túra után?
Amerre jártam (kevés kivételtől eltekintve) mindig úgy éreztem: ez a legszebb. Szép a Balaton-felvidék, amit vitathatatlanul feldob a tó látványa, de minden tájnak megvan a maga varázsa.
Én inkább Zalára szavazok.
De ugye izlések és pofonok...

Előzmény: burnie (544)
burnie Creative Commons License 2001.05.15 0 0 544
A hétvégén a Sümeg és Tapolca közötti P (többnyire) utat jártuk végig. Praktikussági okokból mindkét nap az Alsónyirádi erdészlaktól indultunk. Szombaton a sümegi irányt teszteltük. Ezt
a szakaszt az új Dél-Bakony térkép már nem jelöli, de mi egy 88-as darab alapján bátran nekivágtunk. Néhány szakasztól eltekintve a jel végig követhető volt. A Deák-hegyi bányánál rally verseny volt, út lezárva, de a rendezők az idiótáknak kijáró elnéző mosoly kiséretében átengedtek minket. (Valószínüleg a versenypálya miatt törölték a jelzést az újabb térképről)
A Nagytárkánypusztai elágazás után megnéztünk egy nagyon érdekes lefejtett bauxitlencsét (és jól elkevertünk), majd Sümeg előtt áttértünk a P+ jelzésre. Ezen a szép úton mentünk egészen Csabrendekig, majd vissza Sümegre a Z jelen. A Rendeki-hegyről csodálatos kilátás nyílt Sümeg várára.
Vasárnap az Alsónyirádi erdészlaktól Tapolca irányába vettük az irányt. Balkéz felöl a távolban a Somló kupja látszott. A túra elején tettünk egy rövid kitérőt a Benárd-barlanghoz, amit nehezen találtunk meg, de legalább jelentéktelen is volt. Többszöri elkeverés után feljutottunk a hétvége legmagasabb pontjára, az Agár-tetőre, majd a Bakonyszentjakabi pálos kolostorrom melletti forrásnál megebédeltünk. Ezután Sáska nevű községen keresztül megközelítettük a Halápot. Utunkat a tanúhegyek (Badcsony, Gulács, Csobánc, Hegyesd) megunhatalan látványa kísérte. Innen 5 km pusztai meneteléssel értük el uticélunkat, Tapolcát.
Ez a túra is megerősített abéli hitemet, hogy ez -mármint a Balaton felvidék- az ország egyik legszebb tájegysége.
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.15 0 0 543
Ha valaki mostanában nyomul a Kéken és Sümegre vetődik, érdemes megmásznia a néhány km-re levő Rendeki-hegyet is.
Meglepően klasz a kilátás és a csúcs közelében Medvehagyma nő. Pont úgy, ahogy a Mecsekben.
Simabőrű Creative Commons License 2001.05.10 0 0 542
3067. Horváth György (Veresegyház) 1991
3068. Malomsoky Tamás (Bp) 1991
Előzmény: felazso (541)
felazso Creative Commons License 2001.05.08 0 0 541
Sziasztok!

Elkezdtem összeszedni az Országos Kék-Túra és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék-Túra teljesítőinek listáját. Aki hozzá tud szólni/írni, tegye meg!

FLZs

Vaskalap kartárs Creative Commons License 2001.05.07 0 0 540
Ha valaki kíváncsi, megnézheti a Göcsej SE honlapját.

(Ha sikerül a link.)

felazso Creative Commons License 2001.05.07 0 0 539
Van valakinek a keze ügyében régi OKT igazoló füzet? (Amin még a Nagy-Milictől -> Írottkő irányában van írva az út). Szeretnék beszerezni ebből egy másolatot vagy legalábbis a táv+szint adatokat.

FLZs

felazso Creative Commons License 2001.05.07 0 0 538
A buszmenetrend itt elérhető.
(Ha sikerül a link.)

FLZs

Előzmény: CsTom (536)
Peregrinus Creative Commons License 2001.05.06 0 0 537
Emlékeim szerint minket jobban megizzasztott a Kékestől "lefele" Sirokig tartó szakasz, mint fel a Kékesre, pedig akkor már túl voltunk jócskán 500 km-n.
Előzmény: larzen (530)
CsTom Creative Commons License 2001.05.04 0 0 536
2001.05.01 Kedd
A mai napot egy ünnepi reggelivel kezdtük a Sirok Motel melletti kajáldában. (rántotta sok hagymával, ill. palacsinta sok lekvárral. És a "sok"-at nem kérni kellett, hanem alapból ez jár. Ráadásul olcsóbb volt, mint a mátraházai Vörösmarty th.)
Erre a napra Szarvaskőig egy laza 15km jutott kb. 330m szinttel. Elindultunk hát a Bükkbe, de a falu szélén már várt ránk a Vár, így gyorsan meghódítottuk. A "vízmű" mellett jobbra találtunk egy ösvényt felfele (igen meredek, de jó érzés legyőzni. Persze sátrastul lehet, hogy nem vállaltam volna), amin felkapaszkodtunk a vár tövébe. Útközben felsejlett egy-két kék folt a fákon, '96 januárjában vitték innen másfele a jelzést (forrás: MTSZ).
A vár amolyan ementáli típusú, össze-vissza van lyuggatva a hegytető, mindenfelé barlangszerű járatokban lehet kóvályogni a föld alatt. (Talán szállásnak se lehet rossz.) No persze a kilátás se semmi, az elöttünk lévő szakasz jó része belátható, meg az előző napi Mátra-csúcsok is ott tornyosulnak még.
Átszaladtunk a Barát és Apáca sziklákhoz (vajon miről kapták a nevüket?), ami mellett a Törökasztalnál még megcsodáltuk a kilátást, majd végül csak nekiláttunk az aznapi penzumnak. :)
Sokáig valami -- valószínüleg a Gyaloggalopból itt maradt -- rekettyésben haladtunk, kis hullámzással (a térképen jelölt "csúcs", Alma-lápa tető is csak 306m).
Az árnyékhiány különben jellemző az egész szakaszra, úgyhogy semmiképpen sem ajánlott laza nyári délutáni sétaként tervezni!
Alma-lápa után nem sokkal baloldalt egy szép nagy tarvágásban "gyönyörködhetünk" (bár ennek köszönhetően még utoljára visszatekinthetünk a Mátrára), majd a jelzést elérve egy éles jobbkanyarral végre egy árnyas erdőben ereszkedhetünk a Kígyós patak völgyébe. Ez a valamivel több, mint 1km a legszebb része a szakasznak, sokkal több erdő nem fordul elő sajnos...
A hídon átkelve a gémeskútnál jobbra fordulva egy fán található a Rozsnak pusztai bélyegző (közepes,gumi).
Innen már csak 10km Szarvaskő, ennek örömére ettünk-ittunk egyet. Sajnos a puszta kezd kissé szemetessé válni, kénytelenek voltunk egy akkumulátorral és némi apróbb hulladékkal megosztani a pihenőhelyet :(
Jobbra megkerülve a házat egy aszfaltúton haladhatunk (innentől megint többnyire árnyék nélkül) jónéhány kilométeren át. Érdekesség, hogy az út a harmadánál egy földhányással el van zárva :) , így -- bár a két végén nincs lezárt sorompó -- ügyesen lehetetlenné tették rajta a géperejű közlekedést. Kisvártatva kiér az erdészeti út valami főútra, ahol a jobbra lévő kereszteződésben balra kell fordulni, és még egy kilométert kutyagolni a tűző napon.
A Laskó patak hídját elhagyva egyszercsak jobbra van egy "döngölt földút", ezen halad a jelzés mostmár szinte végig. Az eleje még istenes volt (mert itt még sima, kemény, letaposott út), de késöbb majdhogynem járhatatlan, térdmagas (-mély) keréknyomokkal szabdalt akadálypályává vált. Ezen a területen eső alatt, és utána jópár napig túristának sok keresnivalója nincs :(
A Gilitka gödre amúgy nem nézne ki rosszul, csak addigra már tele volt a hócipőm a tarvágásokkal (itt is az út jobb oldala mező az erdő helyett), és az ezek nyomán kialakuló útviszonyokkal. Gilitka után északnak fordul az út, ez megadta a kegyelemdöféest a tarkómnak: pecsenyére égett.
Szerencsére nemsokára erdei szakasz következett, és a sarkán pihengettünk egy keveset. Ezen az úton különben az elszántabbak (és szarvaskői pecsétre nem vágyók) rögtön Egerbe juthatnak. Innen jó tempóban haladva (többnyire lefelé) hamar ismét elértünk egy aszfaltutat, ami már egyenesen bevezetett minket Szarvaskőre. A pecsételőhely (jó, gumi) a főútra kiérve balra található: a buszmegálló elötti kocsma (elötte a villanyoszlop meg is van jelölve).
A buszmegálló jellegzetessége, hogy nincs kirakva menetrend, az egri információ által megadott járat meg nem áll meg... 15.50 körül és 5 után valamikor (volt az már negyed 6 is) van egri busz innen. A kilátóhoz nem másztunk fel, majd legközelebb, úgyis arrafele visz tovább az út...
larzen Creative Commons License 2001.05.04 0 0 535
Ld. 522. hozzászólásod! Azt írtam, h tudnod kellene, de mint arról tanulságot tettél (522!), nem tudod.
Előzmény: pataporc (534)
pataporc Creative Commons License 2001.05.04 0 0 534
Gyongyviragom, mit fecsegsz te itt? Masztal mar magashegyet malhaval? Szerintem ebben en jartasabb vagyok... :)
Előzmény: larzen (530)
Ryan Creative Commons License 2001.05.04 0 0 533
Dehogynem :-)

Nézz el ide:

http://kep.tar.hu/ryan

Bocs, nem linkelek. Copy->Paste

Előzmény: felazso (532)
felazso Creative Commons License 2001.05.04 0 0 532
Azt nem tudom megérteni, hogyan lehet lenyomni egy 50 vagy 100km-es teljesítménytúrát egyhuzamban... :-o Nézelődni, fotózni már nem is marad idő.

FLZs

Előzmény: larzen (530)
CsTom Creative Commons License 2001.05.03 0 0 531
> Folytatás?

Mingyá lesz az is, csak délelött elszállt a Netcápa, amikor az utolsó nap történetének felénél tartottam, és még nem volt lelkierőm újrakezdeni :-)

Előzmény: felazso (523)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!