Keresés

Részletes keresés

Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2143
na meg is történt.
Előzmény: Joranne_Sutt (2141)
nannaa Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2142

Puntik, visszakérdeznék:

 

Ha egy szlováknak magyarul köszönnek, és esetleg az a szlovák van annyira fasza fiú, hogy azt az egy szót megtanulja magyarul és visszaköszönésképen magyarul köszön, attól már elmagyarosodott?

 

Mert jelen esetben a politikusaink épp ezért akarják a nyelvtörvényt újra szigoritani. AZért, mert egyes déli üzletekben magyarul szólnak a belépőkhöz, és "rákényszerülnek" a szlovákok, hogy "elmagyarosadjanak". (azzal, hogy adott esetben talán megért egy-két magyar szót)

Előzmény: puntik (2139)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2141
gondolom kassa környékén ha oda járt középiskolába, de majd megmondja ha akarja.
Előzmény: puntik (2135)
nannaa Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2140

Szlovákia keleti részén. Etnikailag magyar környzetben. Helyi magyar alapiskolába jártam, a 8. év végén a kórházban nem akarták elhinni, hogy magyar vagyok, mert szerintük akcentus nélkül beszéltem. Ennyit arról, hogy egy magyar tannyelvű alapiskola nem kellően késziti fel a gyerekeket a szlovák nyelv használatára. Kisfalusi iskolába jártam.

 

Majd Kassán jártam középiskolába, szintén magyar tannyelvűbe. Ez a mecsiári érában volt, épp akkor vezették be a nyelvtörvényt. No nem volt egy kellemes légkör!

 

Ezek után cca 10 évig otthon voltam, magyar környezetben, ma pedig Nyitrára járok szlovák nyelvű főiskolára.

A hét végén fejeztem be sikeresen a harmadik szemesztert.

Ennyit arról, hogy magyar iskolákkal hátrányosan indul egy diák ha szlovák főiskolára akarna menni.

Mellékesen megjegyzem, hogy teljesen hiányában vagyok a nyelvérzéknek.   

Előzmény: puntik (2135)
puntik Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2139

Most szerinted,ha valamilyen magyar nemzetisegu ismeri beszeli a szlovak nyelvet

az mart el van szlovakositva?

Irod----nekik szerintem,nem hianyzik---,hat igen addig nem meg elnem kerult valaki

Del-szlovakia-magyarlakta-reszerol a orszag mas reszere,nem meg a CSEH-reszre.

Errol mindig a katonai szolgalat jut eszembe,sok groteszkos esemeny kapcsan

mi szinten ebbol kifolyolag volt,---hogy nem hianyzik a nyelv ismerete.Akkor meg a komunista idok alatt voltak velem,a hadsereg-be,olyan egyenek ,kik egy kukkot,nem tudtak a magyaron,kivul,remelem mart leszereltek ,azota mart vagy harminc eve.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: FriendlyFire (2134)
hatodikk Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2138

Nyugi! 40 éve a Kárpátokban egy észt nem volt hajlandó oroszul válaszolni egy ukránnak.

 

És ma már függetlenek...

Előzmény: nannaa (2136)
hatodikk Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2137

Jozó!

 

Vigyázz, mert valaki ellopta a másodnickedet.

 Ilyet te magadtól nem írsz!!!

Előzmény: FriendlyFire (2134)
nannaa Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2136

A nagyobb többség nagyon is jól beszél szlovákul. Csak ezt a szlovákok nem veszik észre, mert nem szúr szemet nekik. A legtöbb magyarról a szlovák ismerősei még csak nem is sejtik, hogy magyar, mert egyszerűen nem veszik észre a beszédükön. Szoktak is nagyot nézni, ha egy ilyen társaságában kezdik el szidni a magyarok nyelvtudását.

 

Valóban létezik egy része az itteni magyaroknak, akik töredezetten beszélik a szlovákot. - ami igen, köszönhető annak is, hogy nagyon ritkán kerülnek kapcsolatba élő szlovák nyelvvel, a szlovák nyelvtudás szükségessége alacsonyabb szinten van csak jelen, például nyomtatványok kitöltése, egy magasabb hivatalban való ügyintézés, kereskedelem... 10-20 év elég ahhoz, hogy ha valaki nem használ egy nyelvet napi szinten, akkor megcsappan az adott nyelv aktiv használatának a minősége.  Ellenben a passziv nyelvismeret még igy is jócskán megmarad. Az már más kérdés, hogy a magyarok mára már egyszerűen dadogni kezdenek, ha egy született szlovákkal állnak szembe. (ezt erre mifelénk a magyarok úgy szokták mondani, hogy: mindegy, hogy hogy mondom, úgyis belekötnek, hogy valami nem jó.)

 

A szlovák nyelvet megtanulni nem nehéz. Főleg, ha az illető szintén szláv nyelvű, de még egy német vagy egy angol is könnyűszerrel megtanulja ezt a nyelvet.

De ha tudnád, hogy mibe került a tanitónőmnek, mire én felfogtam, hogy mi az a nőnem meg semleges nem, főleg a tárgyaknál?!

Hiszed vagy nem, nekem egyetlen tárgynak sincs neme. És attól, hogy rögzült nálam, hogy a szlovákban ezt a szót, ilyen ragozás alapján, ebben az esetben ilyen módon ragozzák... még mindig nem értem, hogy a csont miért nőnemű?

Arról már nem is beszélve, hogy még a szlovák ismerőseimnek sem ment, hogy elmagyarázzák nekem, mik azok a visszaható igék, mikor kell és mikor nem kell használni a sa-si-t. Ugyanis ezek olyan nyelvi jelenségek, amik a magyar nyelvben egyáltalán nincsenek meg. Egyszerűen csak rögződnek, hogy ezt igy használják, de ha már egy olyan szóval, vagy mondattal kell boldogulni, ami még nem rögződött nálunk, akkor azonnal szedjük elő, hogy dub, vagy kos, és akkor jön az alapsulis: Dativ, akuzativ, genitiv - od,do,bez, z, zo... oszt vagy megleljük és eltaláljuk, vagy nem. Időkérdése is. Vagy van idő arra, hogy az ember végigpergesse a fejében ezeket, vagy kapásból kivágja az első dolgot, amit elfogadhatónak tart. Aztán a reakciókból már tudunk következtetni, hogy hupsz...ez mellé ment.

Na most én viszont azt nem értem, hogy miért olyan egetverő probléma, ha egy idegen anyanyelvű állampolgár véletlenül himnemben kezd el beszél valamiről, ami nőnemű? Ugyanis ez az az első számú dolog, amit mindig az orrunk alá dörgölnek a szlovákok. Ettől még érthető hogy miről beszél, és attól, hogy ezt a hibát esetleg egy pillanatban elköveti, azt miért veszik úgy, hogy "mer nem képes megtanulni kellőképen a szlovákot"  Számunkra a szlovák egy idegen nyelv, ami teljesen másképp van felépitve, mint a mi nyelvünk. Ha valaki napi szinten van ezzel a nyelvvel kapcsolatban, senkinek fel sem tűnik, hogy az illető közben magyarul gondolkodik, ha nincs napi szinten kapcsolatban, akkor viszont vagy ebben, vagy abban mellé fog lőni. Ettől még tudják a nyelvet.

 

 

 

 

 

Előzmény: puntik (2130)
puntik Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2135
Hol el a holgy? Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-
Előzmény: Joranne_Sutt (2132)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2134

"eleg hianyos a magyarok,szlovak-tudasa"

 

Nekik szerintem nem hiányzik. :-)

 

Ha 90 év alatt nem tudták őket elszlovákosítani, akkor hidd el demokratikus körülmények között, az EU-ban esély nincs rá.

Létezik a kisebbségi nyelvek chartája pl.

Okosabb lenne lemondani a déli peremről.

Előzmény: puntik (2130)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2133

"Épp az ellenkezőjét érik el a mostani piszkálódással, mint amit akarnának. A magyarok többsége elkezdi lassan, de biztosan tudatosan kerülni a szlovák nyelv használatát. "

 

Nos, ezt örömmel hallom. A határok eltűnésével, pontosabban jelképessé válásával amúgy is erősödhet a felvidéki magyarok anyaországhoz való kötődése, ezt csak erősítheti az a dac, hogy az anyanyelvükön beszéljenek a tót ellenében. A zömében egy tömbben élő felvidéki magyarság szép lassan függetlenné válik a tótoktól, akiknek kezéből szép lassan kicsúszik a rablott föld magyarlakta része. Slota meg állítgathatja kereszjeit ezerszám, a kutyát sem fog érdekelni, legfeljebb megköszönhetjük neki, hogy segített fenntartani a felvidéki magyaságban a nemzeti dacot :-)

Előzmény: nannaa (2123)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2132
a hölgy ott él, szerintem nálad jobban ismeri a helyzetet.
Előzmény: puntik (2130)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2131
Mi volt nehéz a tótocskáknak anno a magyart megtanulni? Hiszen elég sokan beszélik máig. Még talán többen is, mint a szlovákot.:)
Előzmény: puntik (2130)
puntik Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2130

Ezt tenyleg nem tudtad,hogy a tobbseg,nem tud szlovakul-csak,magyarul,vagy csak ugy toredezetten beszel,nem tudom mi olyan nehez ezen ,ezt a nyelvet megtanulni.

Es ez mart igy van miota CSEHSZLOVAK szocialista koztarsasag-ot irtak,csak akkor meg kemeny komunizmus volt,nem volt ugy a felszinen,es meg MECIAR-vagy SLOTA-ur sevolt a politikai szinteren.Az se lett volna rossz otlet ,mindt valaki irja beszeljetek a szlovakokkal-angolul,-ez meg lehetett volna alkalmazni a hadseregben-a komunista-idok alatt.Es ha vegigmesz POZSONY-tol-KASSA-ig a Del-szlovak reszen,eleg hianyos a magyarok,szlovak-tudasa,es csak ezt hozza fel allandoan-SLOTA-ur,is nem mindt magyarok-ra haragudna mindt emberre,csak persze,azt egyik politikus ezt masik azt vagja egymas fejehez.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: nannaa (2123)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2128
Vagy Hitler, mint osztrák lett vezér...
Előzmény: zabfaló (2127)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2127
Mindig a "neológok" a legfőbb törtetők! Lásd Szálasi vagy akár Sztalin...
Előzmény: Eric Theodore Cartman (2126)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2126
Az a baj ezzel, hogy sok magyar viszont a szlovákot választja a magyar helyett. Azok viszont elvesznek a magyarság számára. Sőt, ezekből lesznek később a legnagyobb magyarfalók. Slota környezetében is, de más szlovák pártban is rengeteg az asszimilált magyar!:(
Előzmény: passenger_to_frankfurt (2125)
passenger_to_frankfurt Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2125
"A mai helyzet pedig nem oldja, hanem erősiti ezt. Épp az ellenkezőjét érik el a mostani piszkálódással, mint amit akarnának. A magyarok többsége elkezdi lassan, de biztosan tudatosan kerülni a szlovák nyelv használatát."

Ezért írtam én itt valahol: Úgy kellett nekünk ez a Slota, mint egy falat kenyér. Meggyőződésem, hogy a felvidéki magyarság asszimilációjának megállítására csak az ilyen Slota-féle magyargyűlölő nácik képesek. Márpedig, óriási tragédia lenne, ha a felvidéki magyarság által képviselt genetikai és kulturális értékek elvesznének, ráadásul úgy, hogy a szlovákokat gyarapítanák.

Persze, joggal gondolhatjátok, hogy a ti faszotokkal verik a csalánt, de úgy vélem, a szent cél érdekében érdemes elviselni ezt a kis kellemetlenséget...

PS: Beszéljetek angolul a szlovákokkal! ;--)
Előzmény: nannaa (2123)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2124
Mindenfélének van. Cigány, sváb, tót, akármelyik bekerülhet a magyar parlamentbe, csak kapja meg a választóitól az ehhez való szavazat mennyiséget. Pont úgy, mint a magyar koalíció teszi Szlovákiában.
Előzmény: puntik (2118)
nannaa Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2123

Tudod, az emberek többsége ténylegesen rá van kényszeritve a szlovák nyelv használatára. Ha nem a munkahelyén, akkor a hivatalokban, vagy az üzletekben... Igaz, hogy vannak olyan összefüggő magyar területek, ahol fehérhollónak számitanak a szlovákok. Magamon is észrevettem, hogy mióta befejeztem a középsulit, és állandó magyar környezetben vagyok, egyszerűen fokozatosan estem ki a szlovák nyelvből. (magyar középsuliba jártam, de Kassán.) Más a helyzet azokkal, akik magyar suliba járnak, de szin magyar területen és nem is keverednek szlovákok környezetébe. Nem igaz, hogy nem tanulnak meg valamelyest szlovákul (annyit mindenképen, amivel elboldogulnak), de bizonytalanok, és főleg az állandó rosszallás a szlovák tudásuk miatt teljesen elbizonytalanitja őket, sőt van akiben tényleg ellenérzést vállt ki. Van olyan ismerősöm, aki saját bevallása szerint nem tud szlovákul. Ha kap egy hivatalos levelet, elhozza, hogy forditsam le neki, mert nem biztos, hogy jól érti-e? Az illető 40 éves, és az egész életét itt, a magyar területen élte eddig le. Ami meglepett, az az, hogy jelen voltam, amikor árut hoztak az üzletébe, és szlovákul beszélt a szállitóval, szlovákul rendeli meg telefonon az árut... Tehát, még igy sem tudja elkerülni, hogy ne kelljen használnia a szlovák nyelvet. És használja is. Csak van benne egy jó adagnyi tréma, meg bizonytalanság, kissé már fóbiának nevezném.

 

Azok, akik ténylegesen nem használják a szlovák nyelvet, csak azok, akik alulműveltek - mint az egyik ismerősöm, 12 évesen idegösszeroppanást kapott, nem is ment többé vissza a suliba - no ő tud érdekes dolgokat kreálni a szlovákkal, de még igy is megértették a rendőrök a helyi bárban, amikor Kassáról lejöttek valamiért. Persze jót röhögtek rajta:-) De megértették. Illetve már az a generáció, akik lehet, hogy valamikor tanulták a suliban, de évtizedek alatt még a szociban, helyi agráriparban dolgozva, tényleg lekopott róluk. A mai közép és ifi korosztályban csak az nem tud semmit sem szlovákul, aki teljes antitalent a nyelvekhez.

 

Az egyik unokatestvérem szlovák középiskolába járt. Ha ma valamilyen hivatalba akar menni, mindig visz magával valakit, aki "tud szlovákul".

Nem arról van szó, hogy ne tudna (ahogy másoknál sem igazán erről van szó), hanem arról a hozzáállásról, amit automatikusan megkap minden magyar egy szlováktól, ha csak egy kis hibát is vét, vagy hirtelen nem jut eszébe egy szó. Egyszerűen görcsölünk a szlovák nyelvtől. Ez a görcs a szoci alatt nem volt ilyen erős. A mecsiári időszakban robbant, és azóta nem tudunk magunkhoz térni. A mai helyzet pedig nem oldja, hanem erősiti ezt. Épp az ellenkezőjét érik el a mostani piszkálódással, mint amit akarnának. A magyarok többsége elkezdi lassan, de biztosan tudatosan kerülni a szlovák nyelv használatát.  

 

Tényleg nem kellene erőltetni.

Előzmény: FriendlyFire (2122)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2122
Szerintem igaza van Putnik-nak, a többség nem nagyon tud szlovákul, hisz nincs "rákényszerítve" lehet, hogy tanítják nekik, de az annyit ér, mint nekünk az orosz, anno. Akik vegyes házasságból származnak vagy vegyes lakosságú területen élnek azok igen, de akik nem és nem tanulnak tovább, azok jól el vannak egymás között a magyarral. Szerintem azokat nem is kellene erőltetni.
Előzmény: nannaa (2121)
nannaa Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2121

Puntik!

 

Áruld már el nekem, hogy azt honnan veszed, hogy a többség nem tud csak magyarul?

 

Nekem ez sohse ment a fejembe. Ez egy szép politikai propaganda, amit mindenfelé szajkóznak, de az itteni magyarok JÓ TÖBBSÉGE tud szlovákul.

 

Csak ezek senkinek sem tünnek fel. Azt a párat veszik csak észre, aki nem tud. Én nem állitom, hogy nincsenek ilyenek. De erősem kétlem, hogy az itteni magyarok 1-2 százalékánál többen lennének azok akik végkép nem tudnak. Tán még annyi se. MÁR ÓVODÁS KORTÓL TANULJUK A SZLOVÁKOT! 

 

És még ha azt is veszem számitásba, hogy mennyien vannak azok, akik "minőségileg" nem művelik úgy a szlovák nyelvet, mint ahogy az "elvárt tőlünk", akkoris nagyobb a valószinűsége, hogy többen vannak azok, akik jól beszélik, mint azok, akiknek gondot okoz. De ez már inkább adottság kérdése. Van, akinek kevesebb a nyelvérzéke, van akinek nem.

 

Előzmény: puntik (2112)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.17 0 0 2120
Talán a cigányok elhiszed,hogy sokan vannak,csak nincs meg bennük a polotikai akarat.A svábok is sokan vannak,de a csonkaországban elenyésző a kisebbségek számbeli aránya.(Nekem is volt tót dédanyám,meg sok sváb ősöm,de én magyarként érzek,ahogy a felvidéken is tótnak érzi magát sok más eredetű egyén..)
Előzmény: puntik (2118)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.02.17 0 0 2119

A nemzetiségek nálunk nem külön pártokat alapítanak, hanem politikai beállítottságuknak megfelelő pártokra szavaznak.

 

Egyébként roma szervezetek vezetői közt vannak országgyűlési képviselők, nem külön frakcióként, hanem az MSZP, Fidesz, SZDSZ színeiben.

Pl. az SZDSZ két EU-parlamenti képviselőinek egyike roma.

Előzmény: puntik (2118)
puntik Creative Commons License 2008.02.17 0 0 2118

Es milyen,nemzetiseg-nek van parlamenti szava-ha a slovak-nak nincs?

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: Törölt nick (2115)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.17 0 0 2117
Asszem átázott Herr Slota alsója.. :-))
Előzmény: puntik (2116)
puntik Creative Commons License 2008.02.17 0 0 2116

Meg annyit ha kinyitod a oldalt es lemesz a legalso video-ig,alatta van pirossal

--sa prezentoval- kattincs ra meg tobb videot talalsz-SLOTA-ur a SZLOVAK NEMZETI PART-vezerenek tevekenysegebol,meg reszegen is.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: puntik (2114)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.17 0 0 2115
Ha annyi tót élne,hogy saját pártot grundolna és elérné az 5%-os küszöböt magyarországon,nekik is lehetne itt parlamenti szavuk..
Előzmény: puntik (2099)
puntik Creative Commons License 2008.02.17 0 0 2114

http://www.sme.sk/c/3732454/Jan-Slota-Keby-vyhral-Svejnar-bol-by-to-hnoj.html

ITT pedig lathassatok hogy ,SLOTA-ur a csehe-ket is szidja,nem csak a magyarokat

Most volt a elnokvalasztas,-SLOTA-ur szerint,ha SVEJNAR-nyer egy ganej volna.

Mert SLOTA-ur jobban tiszteli-KLAUS-urat ki maradt is elnok tovabba.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Törölt nick Creative Commons License 2008.02.17 0 0 2113

Talán a megyefelosztás megváltoztatására kéne emlékezni..

elkerülés és erőszakos kitelepítés közt óriási a különbség,főleg,hogy ők egy magyar állam,magyarlakta vidékéről lettek kitelepítve.... Nem??

 

Amúgy,az ezeréves elnyomást hogy élte túl a tót,szaporodva??Most hogy alakult a felvidék magyar népességének aránya,21-től??

Előzmény: puntik (2112)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!