Keresés

Részletes keresés

Váci Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3280
"Találgatni azért lehet..."

Én néhány héttel ezelőtt - úgy emlékszem, itt is megirtam - Hegymagason, a Postán kaptam dátumos bélyegzőt. Hegymagasra véletlenül tévedtem, de nem nagy kitérő.

Előzmény: Zete (3272)
Wst Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3279
"Este hosszuperesztegen aludtunk a Zete altal megadott szallason. "

Hamarosan mi is erre járunk. Rohamcsiga, közkinccsé tennéd ezt a helyet? (Nem találom, hol írta Zete.)

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (3266)
asciimo Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3278
A kektura atlaszban szerepel, hogy regen erre jart a kek.
Előzmény: larzen (3277)
larzen Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3277
Én úgy tudom, régen arra ment az OKT, talán a kéktúra atlaszban olvastam. Sajnos most nem emlékszem pontosabban.
Előzmény: h-alga (3276)
h-alga Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3276
Idézek TT-s hozzászólásomból, mert a kérdés itt jogos:

"Én két rövid kirándulást tettem a hosszi hétvégén.
Egy családos a Vértesben Csákvár felett,
valamint egy magányos a Burok-völgyben,"

"Királyszállás felől veselkedtem neki a fatörzsgörgetegnek. Piros plusz, majd piros mínusz. :o)"

"- Úgy észleltem, hogy a KB résztvevői közül senki nem tett említést a Burok-völgyben sűrűn előforduló "ősi" kék jelzésekről. Lehet, hogy csak nekem sötét a dolog, ez esetben világítsatok fel. Az OKT járt erre? Mikortájt? (nem '83-ban, és nem most)"

asciimo Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3275
"De tudod, nem a tömeg, a köztünk levő korkülönbség (bár ez manapság már nem akadály, ld. Dobó Kata) miatt, vagy azért, mert fájt volna a kis fejecskéje, hanem azért, mert én egy hűséges családapa vagyok. ;-) "

Mind ezt mondja.. :)

Na viccen kivul, nem vagyok nos, ezert magambol kiindulva kerdeztem. De jobb is hogy nem talalkozom ilyen lanyokkal utkozben, mert kulonben nem teljesitenem sosem..

Előzmény: nagypapi (3274)
nagypapi Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3274
Hazafelé még betértünk az Avanti-kúthoz is. ...egy pizzára.

Hogy kérdésedre válaszoljak:
Nem :-((((((((((
De tudod, nem a tömeg, a köztünk levő korkülönbség (bár ez manapság már nem akadály, ld. Dobó Kata) miatt, vagy azért, mert fájt volna a kis fejecskéje, hanem azért, mert én egy hűséges családapa vagyok. ;-)
Azért még muszáj nyitott szemmel járni, nem? Sőt, kirándulásokon a domborzatban is kell gyönyörködni!!! :-))

Komolyabb témára váltva:
Badacsonytördemicre a kocsmában is elhelyezhetnének egy kéktúra bélyegzőt! Tudom, hogy olyan helyeken, ahol MÁV bélyegzés van, ott ez nem minden esetben szokás, de azért ilyen esetekben indokolt lehet.
(Éppúgy, mint a vasutas kirúgása!!!!)

Megjelent az új TM.
Már a bevezető az első (3.) oldalon is tanulságos...

Előzmény: asciimo (3273)
asciimo Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3273
"megtekinthettük Ózd (és valószínűleg a környék) legszebb látványosságát az egyik pincérlány (nem akármilyen) formájában :-)

"Hazafelé még betértünk az Avanti-kúthoz is. :-)

Akkor most megvolt?

asciimo

Előzmény: nagypapi (3267)
Zete Creative Commons License 2003.05.06 0 0 3272
"...egy kedves, barátságos vasutas-hölgy volt szolgálatban..."

Akkor az én tapasztalataim alapján nagyon nagy mázlid volt :)

A Szt. György-hegyen nem volt bélyegző. Mivel semmiképpen nem akartam pecsét nélkül távozni, alternatív bélyegzőhelyet kerestem és találtam. De mivel a helyszínen megígértem, hogy nem árulom el senkinek, sajnos nem közölhetem a specifikációit. Találgatni azért lehet, persze...

Előzmény: Váci (3269)
Güsziológus Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3271
18. szakasz, 2. nap
(Hajósi pincék – Ósükösd)

Még sötét volt, amikor elkezdtem készülődni. Hosszú út volt mögöttem, de ugyanennyi előttem. Na és úgy terveztük, hogy Sükösdtől együtt megyünk.
Az ünnep ellenére hatalmas forgalom volt az országúton. Jó dumát találtam a megyei füzetben arról, hogy miért nincsenek jelek ezen a szakaszon. Egy van összesen, bár hely lenne. Érsekhalma határában szép fasor, az első fák egyikén tiszta jel. Nem kellett sokat menni, volt kocsma. Már nyitva volt. Igaz, elmúlt 6 óra. Ittam egy kávét, vizet vételeztem, majd irány a puszta.
Nem foglalkoztam azzal, ami a füzetünkben vagyon. Ott az van, hogy a csatorna túloldalán kell menni. A megyei füzetben meg az, hogy az országúton. A jelek is ott vannak. Egy mindösszesen, de az elején és a végén van. Ez tehát az „igazi”.
Az sem tudom, hogy miért kell közel 20 kilométert vándorolni a homokban, hacsak azért nem, hogy láthassuk az Ólom-hegyet. 172,4 méter magas és van a tetején geodéziai torony. De nem esik útba!
A faluban nem gond haladni, jelek is vannak. A Dohányos-telep után sátáni üvöltésre figyeltem fel, a vadászház felől jött a hang. A füzetünk szerint erre kell menni, de a valóság más. Egy erős jobbos kanyar következik, majd jó egy kilométer után balos. Ekkor már a Hild - Szentgyörgy közötti homokos országúton járunk. A házak előtt riasztó tábla, Érsekhalma, Borota. Ilyen település nincs a füzetünkben. Utólag megnéztem a térképet, tényleg oda vezet az út! Hamarason tábla, melyen már Szentgyörgy neve is rajta van. A kis vegyesbolt zárva volt, de voltak jelek. Fokoztam a tempót, izgatottan vártam a keresztező utat. Előtte egy hatalmas erdőirtás, a másik oldalán tiszta jel. A keresztező út hasonlóan jól kijárt, jelzés is van. Jó sokat kell menni a következő fordulóig!
Ezen az úton találkoztam először a kék szalagokkal. Hiánypótlás, gondoltam. Csak akkor bizonytalanodtam el, amikor egy útelágazásnál találkoztam a szalaggal, jel pedig sehol. Ráadásul Rémet láttam. (Rém település víztornyát.) A tovább mellett döntöttem és a döntés ezúttal jó volt. Jó egy kilométer után kellett csak kanyarodni a széles, Rém felé tartó „országútra”.
Nem voltam feldobva, mert a nap is kezdett kisütni és unalmas volt a széles út. Azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha jönne egy autó és elvinne egy darabig. Nem könnyű az ilyen gondolatokat megzabolázni!!!
Úgy döntöttem, hogy ha jön, akkor megyek. Jött. Spóroltam jó 10 percet.
„Megmentőm” elmondta, hogy biztos a régi sükösdi úton kell menni. Jól volt jelezve az elkanyarodás. Egy közeli dombot kineveztem kajapontnak és pihentem egy kicsit.
Az előny hamar elfogyott. Eljutottam az erdészházig (már csak az alapja van meg). Itt volt egy jel, de se jobbra, se balra. Elindultam balra. Újabb elágazás, jelzés sehol. Vissza. Elő a megyei füzetet, olvasom „visszafelé”. Jobbról erdészház, éles kanyar balra, majd jobbra. Irány tehát az ellenkező, jelzés semmi. Aki arról jön, annak könnyű, mert van jelzés. De aki ellenkező irányból megy? Egy útelágazásban volt egy jel, de ez megint csak az ellenkező irányból érkezőnek volt hasznos. A bal oldali utat választottam. Még pár száz méter és kiderült, ezúttal jól döntöttem. Kellemes erdei szakasz következett, majd a már említett „hegy” látványa nyűgözött le. Két erdei munkás foglalatoskodott egy bekerített területen valamivel, megerősítették, hogy a torony az Ólom-hegyen van. Közeledett a „vég”, a nyílt terep. Ha 3 jelzés volt Sükösdig, akkor nagyot mondtam. És tűzött a nap. Az iránytű adott volt, de ez a szakasz nem tartozik a kedvencek közé. Egy pozitívum volt csupán, hogy a faluban nem kanyarodik a kék. Egyenesen neki az országútnak. A sarkon kocsma.
Nem részletezném a mennyiséget, de sok folyadékot kellett pótolni.
Szerencsésen itt is összefutottunk, a zsákot a kocsmában hagytuk és irány Ósükösd.
A csatorna túlpartján penetráns szagok, libafarm. Itt úgy látszik, hogy errefelé nem a sz**t dobják át a kerítésen, hanem a döglött libát. „Gusztusos” a sok oszlófélben lévő tetem. Megpróbáltuk lefényképezni a szerencsétlen jószágokat, de a kerítés közelében nagyon kellett vigyázni. Sok az elhullott liba.
Hamarosan elértük a kis kápolnát. Ezt követően útvonal módosulás van, jobbra kell menni a csatornáig, itt meg kell célozni Ósükösdöt a mezőgazdasági úton és már ott is vagyunk. Rövidebb tehát az út!!! Visszafelé nincs jelzés.
Ósükösd kellemes hely, terasz is van, nem voltak sokan. Üzemel a büfé, kicsit drága az üdítő. Tanyáztunk egy kicsit, bélyegeztünk, majd irány vissza. A kilométerhiány szépen elfogyott, mire Sükösdre értünk. De nem volt erőm Bajáig gyalogolni!
Busszal Bajáig, rövid séta a Baja főterének környékén. Felfedeztük a Halászcsárdát (Damjanich utca), igaz, egy utcával hamarabb elfogyott a cérnánk, de épp, mikor visszafordultunk, egy helybéli (Baja kitűzője volt) megnyugtatott, hogy nem voltunk messze!
Későn értünk haza.
Jó túl lenni a homokos szakaszon. Egyet megúsztam (Petróczi iskola – Kunfehértó), de a javát sikerült kikapnom. Még egy kis gáttúra és kész Bács-Kiskun megye is. Hogy mikor, azt nem tudom.

Váci Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3270
"...állítólag beszüntették használatát az ötvenes években"

Valószinűleg csak részlegesen, mert én is ismertem a második versszakot, pedig 66-ban születtem. Azt már nem tudom, hogy az iskolában, vagy valahol táborban tanultam-e, esetleg az Úttörővasúton?

Előzmény: lükepék (3252)
Váci Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3269
Pár hete, amikor én jártam Badacsonytördemicen, egy kedves, barátságos vasutas-hölgy volt szolgálatban, aki készségesen adott pecsétet.

Szent-György hegyen volt már pecsét?

Előzmény: Zete (3260)
Váci Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3268
Sziasztok!

Két túrán voltam múlt héten:
1. Patca-Simonfa
Végül ez lett a Kaposmérő-Gálosfából. Még jó, hogy SK irta, hogy Zselickisfaludon keritést kell mászni! Nekem magamtól eszembe nem jutott volna, hogy bemásszak egy idegen helyre... Igy viszont lett nyalókám!
Csalódás volt viszont Ropolypuszta, ahol pótolni akartam a múltkor elmaradt DDP-nyalókát, de a dobozban csak szemét, csikkek, csokipapir volt. A kastély gondnoka azt mondta, régóta igérik a pecsétet, de még nem hozták... (Kik????) Simonfán szintén a villanyórában volt nyalóka, viszont ott be lehetett menni az udvarba.

2. Piliscsaba-Budaliget
Ez lett a tervezett Piliscsaba-Hűvösvölgyből, kifutottam az időből. Piliscsabán MTSZ-bélyegzőt adtak a pénztárban, a Muflon-itató viszont sajnos zárva volt. Se pecsét, se sör... Gondolom, Hűvösvölgyben sem kaptam volna már 7 után pecsétet, úgyhogy majd legközelebb folytatom. Budaliget viszont kellemes csalódás volt, azt hittem, a 157-es "óránként" jár csak, pedig 15 percenként. (6 körül)

Utóbbihoz ajánlott logisztika kevés idejű, és bérlettel nem rendelkező autósoknak:

Parkolás Budagyöngyén.
Budagyöngye-Perbál Volánbusz.
Perbál-Piliscsaba Volánbusz.
Hűvösvölgy-Budagyöngye 56-os vili.

Ja, és mindkét Volánbusz viszonylaton egy százas a viteldij. (Carpy felhasználhatja hivatkozott irodalomként...:-))

nagypapi Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3267
A hosszú hétvége nyújtotta lehetőségeket kihasználva a Kohász-Kéken próbáltam minél hosszabb távot teljesíteni. Mivel ez is kék, talán jogos néhány gondolatot megosztani Veletek, ugyanis a túra egyes részei tanulságosak is, nemcsak szépek.

1. nap: Járdánháza-Ózd, kb.12km. Indulás munka után Járdánházára, ezért is a rövid táv. A fárasztó buszút után édes a pihenés a Rózsa-presszóban (2 üveg sör + 2 kávé 360 Ft!) .
A Kék Arló felé egy jó minőségű kerékpárúton vezet, majd felkanyarodik az Arlói-tó felé. A C etnikum lakta épített környezet idáig siralmas, majd a tó előtt szinte varázsütésre teljesen megváltozik, a tó a kis faházakkal és a felette levő fenyves szinte alpesi jelleget ad a tájnak.
A jelzések igencsak ritkásak, tájékozódni a Bükk-észak térkép (1:40000) alapján kell és lehet, amelyre még Járdánházán "léptünk rá".
Somsálybánya iszonyúan lepukkant kis falu, bár közigazgatásilag Ózdhoz tartozik. A lerobbant ipartelep és a falu közepén álló templomrom jelentősen hozzájárul a siralmas látványhoz. Inkább átsiettünk rajta, még a kocsmába sem volt kedvünk betérni.
Ózdig vegyes erdőben vezet az út, a járást azonban megnehezíti a helyiek spontán erdőírtása, vagy inkább ritkítása. Nagyon oda kell figyelni (a ritka) jelzésekre. Némi támpontot adnak még a villanyvezetékek pásztái. Egy hegytetőről meredeken lefelé jövet el is keveredtünk, hál'istennek már leértünk Ózd egyik utcájára, onnan pedig a kemping felé indultunk, ami természetesen a város másik végében van. Szállás az útközben "felfedezett" Zöld panzióban (Bolyki főút 4.), tiszta, kétágyas, fürdőszobás szoba 4 ezerért jó üzlet! A hozzá tartozó italboltban a tulaj fia által főzött egész jó sört 120-ért mérik! Kaja a közeli Avanti kút pizzériájában, ahol megtekinthettük Ózd (és valószínűleg a környék) legszebb látványosságát az egyik pincérlány (nem akármilyen) formájában :-)

2. nap: Ózd-Uppony Még két társunk érkezett reggel, így négyen vágtunk neki ennek a távnak. Sajna végig kellett baktatni a kies Ózdon, bélyegzés a vasútállomáson, majd irány Sáta. A jelzések ritkák, továbbra is sok erdőírtás, de a magasabb részeken végre gyönyörű bükkös is. Egy hegytetőről a tiszta időnek hála a Tátra csúcsait is lehetett látni! Lenéztünk egy völgyre is, melyet az utóbbi évtizedekben elkezdtek feltölteni. Döbbenetes!!! Az idehordott több százezer köbméter kohósalak és egyéb hulladék több tíz méter vastagon borítja a völgy alját. Vajon felmérte-e valaki, hogy ez milyen kárt fog okozni, ha bemosódik a talajba, vizekbe???
Újabb, kisebb eltévedés után a vasúti megállóhelye mellett érkeztünk Sátára (Sátába?). A legközelebbi (Virág nevű) kocsmában próbálkoztunk pecséttel, de nem volt szerencsénk (a feleségénél van, mondta a tulaj). Szerencsére van még egy kocsma a faluban, egy kicsit tovább, Borsodbóta felé, sokkal kulturáltabb is, és simán adtak bélyegzést. Azért fogyasztottunk (itt) is!
Sátáról/ból immár a kék+ vezet Uppony felé. A jelzések itt már frissebbek, sűrűbbek. Egy gerincen átkelve értünk a Csernely-patak völgyébe, mely bevezetett minket Upponyba. A völgy gyönyörű, izgalmas, jópárszor át kell kelni a nem is olyan kicsi patakon (olvadás után, esős időben ellenjavalt!)
Uppony a már megismert szépségével, kedvességével, és a Múzsla által otthagyott Oklevéllel várt. Egy sör mellett beszéltük meg, mit lehetne még megnézni az 5 óra múlva induló buszig ( az előző nemrég ment el! A Damasa-szurdok mellett döntöttünk. Mivel a toronyiránt megoldást választottuk, szinte törvényszerű volt az elkavarodás (járt utat a járatlanért…). A térkép sem segített, nem találtuk a berajzolt kerítést, pedig ott kellett volna legyen. Nagy nehezen - egy szintén nem ábrázolt erdészház mellett megleltük a kék+ jelzést (ez nem a kohász-kék), ami a szakadékhoz vezetni lett volna hivatott. Kavarogtunk rajta jó darabon, de a Peták-filmben bemutatott részt csak nem sikerült megtalálni. Kár, pedig szívesen hógolyóztunk volna egyet!
Kicsit csalódottan baktattunk vissza a faluba, ahol a Szikla vendéglőben (ne tévesszen meg senkit a megnevezés, jó esetben melegszenyó vagy mirelit pizza van!) a busz indulásáig Borsodiba fojtottuk bánatunkat.
Ózdon kajálás a Vasvár étteremben, a barátom szarvas-, én vörösboros vaddisznópörit ettünk, bár gyanítom, hogy mindkettőnké ugyanolyan marhahúsból készült. Az íze és az 5-600 forintos ára miatt azonban elfogadható volt. Hazafelé még betértünk az Avanti-kúthoz is. :-)
A 22-23 kilométerre tervezett útból így lett végül kb. 35! (ami nem 35 faktoriális, hanem 35 felkiáltójel)

3. nap: Járdánháza-Váraszó, kb. 28km Hála az utasbarát Volánnak, amely mind a 4 napon, így pénteken is vasárnapi menetrend szerint közlekedett, sikerült későn elindulni az aznapi túrán. Járdánháza Gyepes-völgytől már csak a Heves-Borsodi-dombság térkép használható (1:60000), ezért a völgyből kiérve nagyon oda kell figyelni. A Gyepes-völgy közepén sorompó és őrzője állta utunkat: a név és cím bediktálása (+ mi a kedvenc színe?) után mehettünk tovább. Akkor még úgy gondoltam, azért e kérdezősködés, mert mégiscsak a Tarnavidéki TK területe, hadd tudják kikjárkálnak ki-be…
A Remete-forráshoz a kék négyzet jelzés vezet. Kicsit túlzásnak tartom, lévén az egész turistajelzés kb. 15 m hosszú, így annak ellenére, hogy csak egyetlen felfestett jelzés van (az egyetlen útbaeső fán), nem tévedtünk el. Nemsokára kemény emelkedő kezdődik, majd néhány száz métert együtt megyünk a (nemrég épp itt tárgyalt) Partizán úttal. Meredeken felkanyarodunk az Ökör-hegyre, amely a dombság (vajon miért dombság, számtalan 400 m feletti csúcsa van?!) legmagasabb pontja. Kiránduló család jön szembe, papa-mama-3gyerek, Járdánházáról Borsodnádasdra tartanak, kis kitérővel az Ökör-hegyre. Azt hiszem, nem ezektől a fiataloktól kell majd félteni a természetet!
Gönyörű részen ballagunk a Szarvas-kő gerincén, az északi oldalon bükkös, a délin inkább gyertyános-tölgyes. Hosszan, meredeken le egy patakvölgybe, majd számos forrás (kitűnő, hideg vízzel) és különböző állagú erdészházak: Vállóspuszta, Dávidtanya, Szalajkaház. E legutóbbi teljesen felújítva, előtte terepjárók parkolnak. Továbbindulva az ismét aszfaltos úton egy luxus Audi is elszáguld mellettünk. Kezdődhet a vadászat. Lehet, hogy ezért kádereztek le minket a Gyepes-völgyben? :-(
Elfáradtunk, hát elhatároztuk, nem megyünk a hegyen át Istenmezejére, legyaloglunk Váraszóra. Útközben 3 kis tó, számtalan horgászó-pihenő ember (részünkről sanda pillantások a kosarakban heverő sörösüvegekre). Szépen, gusztusosan kialakított hétvégi paradicsom, számomra azonban már túl sok ember. További néhány kilométer aszfalt Váraszóig, ahol rohanás a busz után, éppen sikerült elcsípni a Pétervásárára menő járatot.

A Heves-Borsodi-dombság nagyon kellemes meglepetés. Egy hétvégi túrát mindenképp megér!

Törölt nick Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3266
Pentek-szombaton pataporc es pavarotti turatarsakkal letudtuk a kektura Sarvar Sumeg szakaszat.72 km +( 2 km a pecsetert Otvos vmre meg vissza) Mit mondjak, nem a legvaltozatosabb taj. :) Kicsi izelito: Elindulas Sumegrol 4 km nyilegyenes aszfaltut kifele (pozitiv az arnyas fasor ketoldalt es visszatekintve a Sumegi var kepe) Jobbra fordulunk egy szekerutra Megyunk kilometereken at egy szantofold mellett , majd fordulunk es megyunk harom kilometert a lucernas oldalaban. Kb ilyen az egesz ut. Elonye hogy nem annyira konnyu eltevedni es a terkepre se kell percenkent rapillantani:) Az Otvos vasutallomas igazi feludulest nyujtott. Az atlasz szerint egy igen baratsagos vasutastol szep pecsetet kapunk. Ez tenyleg igy volt es meg SZODAT is kaptunk az igen baratsagos vasutastol. Mar ki voltunk tikkadva nagyon a melegtol. Kicsit elbeszelgettunk a Szent Istvan vandorlasrol majd tovabbmentunk. Innen a legjobb resz a viragzo medvehagymatenger volt. Ameddig csak a szem ellatott mindenfele.Gyonyoru! A szajki tavak szepen kiepult, kis minibalatonos hangulat jellemzi, langosos, fagyi, palacsinta, furdoruhas nyaralok stb. Itt frissitettunk egy nagyot, majd lesetaltuk a maradek 6 kmt aznapra. Este hosszuperesztegen aludtunk a Zete altal megadott szallason.
Ez afele Zimmer frei ,kellemes hely es nem is draga 1300ft/fo agynemuvel es teljesen felszerelt kulon lakreszt katunk egy csaladi hazban a tuzoltoparancsnoknal. Megtekintettuk a templomot , a helyi biciklivalasztekot, es a kocsmat.
Az estet a teraszon sorozgetve es beszelgetve toltottuk.
Masnap Hosszupereszteg Sarvar Ez mar kellemesebb resz van legalabb 100m szint (szinte jol esik) gyakoribbak a pecsetek, vannak faluk (kocsmak) is kozben, tobbet haladunk erdoben is. Lattunk egy csapat ozet (legalabb 20an voltak) a mezo kozepen futkarozni meg legeleszni. Nem feltek tolunk (legalabb 100mre voltak) es egesz addig figyelhettuk oket amig a tobb kilometeres egyenes szakaszon haladtunk veluk parhuzamosan. Sok facant is lattunk, az egyik elottunk futott at az uton. Sarvaron meg szurkoltunk egy kicsit a 12/24 oras futas resztvevoinek majd hazavonatoztunk.
A nulla szint es a napi 35 km ellenere is nagyon elfaradtunk. Szerencsere elso nap ki birtunk csiholni magunkbol egy vitat a magyar munkaeropiaci helyzetrol, es sikerul 7 kmen at vitatkozni rajta. :) Masnap barkochbazassal probalkoztunk. (szellemi frissesegunkre jellemzo vitatott valaszok pl: a bzmot vonat gyujtofogalom-e, a buza haszonnoveny vagy a balaton kotheto-e megyehez :))) Aki nyari melegben valalja ezt a szakaszt szamoljon azzal hogy keves arnyekot talal az elso reszen es falu sincs nagyon kozben, ezert nem art ha sok folyadekot is visz magaval es nem egy konnyu laza turara szamit
HEV Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3265
Lehet , hogy már késő de még jól jöhet ha nem ismered: www.volan.hu

Mellesleg ezek szerint lehet hogy találkoztunk is
mert Ujvárfalva, Felsőkak , Mesztegnyő szakaszon voltam elsején.

Előzmény: Joker Karakter (3255)
Güsziológus Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3264
Kedves vagy, de a túra szerdán volt és május 2.-án KÁLI 30 volt tervezve.
Mivel Ósükösdig jutottam, Baja biztosan útba esik legközelebb. Hogy mikor, még nem tudom, de ebben a hónapban nem valószínű.
Előzmény: cserlaci (3263)
cserlaci Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3263
Nagy élet van a pincék előterében: Orbán napkor!
Ha szólsz, hogy erre jársz, másnap kivittelek volna a Mecsek 50/30/15-re!
Előzmény: Güsziológus (3262)
Güsziológus Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3262
18. szakasz, 1. nap
(Kunfehértó – Hajósi pincék)

Nem volt könnyű összeegyeztetni a kellemest a hasznossal, ezért a hajnali indulást választottam. 3:25-kor indult a vonat Kiskunfélegyházára, ott volt csatlakozás, 7:00 körül már Kunfehértón voltam.
Mivel volt egy kis restanciám, gyalog vágtam neki az országútnak. Jó 1,5 km után elértem azt a pontot, ahol a jelzett út keresztezi az országutat. Jelzés nincs, de van egy kereszt és itt ér véget a bekerített gyümölcsös. A kilométerkő nincs messze, de elfelejtettem felírni a számot.
A balra kanyarodás már jelezve van, igaz más út nincs errefelé. Két oldalt bekerített szőlőültetvények között haladunk, jól jelzett úton. A szőlőket eléggé megviselte a kemény fagy.
Az irány ÉNY. Baloldalon elfogy a szőlő, jobb oldalon erdő. Egy nagy fán, kicsit beljebb van a jelzés. Nem kell még elfordulni, jóllehet elértük az erdőt. Én már türelmetlen voltam és elfordultam. A kis parcella után már látszik a vezeték és a kis tó maradványa. Jobbra fordultam és beleszaladtam a jelzett útba. Már látszottak a hétvégi házak. DNY irányba haladunk és beleszaladunk a Szegfű utcába. Ez egy aszfaltos utca. Van jelzés is. Ezen kell menni, egész a végéig. Még nem volt nagy élet, de szép házak vannak.
Az út végén balkanyar, majd jobb. A tóban – visszafelé - láttam egy hatalmas csúszdát. Hogy miért nem a tó mellet vezet az út, nem tudom. Az út hamarosan felveszi az ÉNY irányt és a villanyvezeték mentén kell menni. Jelek nincsenek. Van egy zavaró útelágazás a tó kiszáradt medrének irányába, de nem szabad bedőlni, folytatni kell az oszlopok követését. Jel csak jó egy kilométer után van, de akkor már látszik a tanya.
A tanyán szép bélyegző van, ALFÖLDI KÉKTÚRA Bács megyei szakasz KUNFEHÉRTÓ szöveggel. Nem érdemes türelmetlenkedni, mert a helybéliek azt nem szeretik. A Pici paci porta (ez van a táblán) még nem üzemel, de a lovászok általában ott vannak.
A porta másik végén van a kijárat (szabad az átjárás, bár a lovak is szabadon nyargalásznak). Itt jobbra, ahogy a füzetben vagyon. Egy nagyon gyenge jelet találtam, majd jött az útelágazás. Nem kettős, hármas. A baloldalit választottam. A középsőt kellett volna. Próbáltam korrigálni, de nem volt sikerélményem. Egy parcella ÉNY, egy DNY. Jeleket nem találtam. Kiértem viszont az Agyagos útra (ez van a füzetben). Találtam egy csodálatos hármas törzsű fát, egy elhagyatott házat, majd elérkeztem a villanyvezetékekhez. Itt egy idős pár küzdött a homokkal. Megnyugtattak, hogy tovább egyenesen, arra van Kéleshalom. Sajnálom, hogy kimaradt a galagonyás, de a fa nagyon szép volt. Tudtak róla a kocsmában lévő helybéliek. Azt is tudták, hogy a középső út az igazi. Csak a jelzésfestők nem gondoltak a hozzám hasonló kétbalkezesekre. Az a bosszantó, hogy kereszteztem a jelzett utat, tán mentem is rajta, de jelet nem találtam. Igaz, hogy errefelé a hosszú egyenes utaknak csak az elején és a végén szok jelzés lenni. Jobb tehát visszafordulni, ha sokáig nincs jel. Ez sem aranyigazság, mert van úgy hogy több kilométeren keresztül nincs jel, mégis jó helyen járunk:o)
Kéleshalmon megtaláltam a kocsmát (TYUTYU), kaptam bélyegzőt. Na és sok sört is, kellett, hogy helyreálljon a „lelki” egyensúlyom. A kocsma a Petőfi utcában van (ld. Térképcentrum). A Fő tér nevezetessége az egy tornyú templom, de van a sarkon egy kis, oldalt nyitott házikó. Ebben van a régi nyomós kút, szépen felújítva. Nagy becsben van tartva!
A kocsmában kaptam egy hasznos tanácsot. Mindig a legjobban kijárt utat válasszam. Szerencsére nem volt gond Császártöltésig. Kezdetben voltak jelek, de jobbról nem jött a Knégyzet. A műút előtt, az egyik tanyán beszédbe elegyedtem egy helybéli párral. Hamar kiderült, hogy Császártöltés polgármesterével futottam össze. Mivel készült a faluba, felajánlotta, hogy bevisz. Nem lehetett ellenállni. Sportdiplomáciai kérdésnek minősítettem az esetet és igénybe vettem a szolgáltatást, magyarul csaltam. Nem kellett sokáig várni a korrigálással.
Császártöltésen sikeresen összefutottam társammal, majd megebédeltünk. A Dönci vendéglő jelezve van a Térképcentrum térképén (kés-villa), közel a sportpályához. Itt szálltam ki, de társam nem volt ott. Jeleztem, hogy enni szeretnénk, ha van, akkor halat. Errefelé csak akkor van hal, ha megrendelik, hangzott a válasz.
A fűúton aztán összefutottunk és irány vissza. A kézilányt közben elküldte a tulaj halért, pompás fokhagymás roston pontyot szervírozott. Így is lehet vendéglátni. Csak ajánlani tudom a helyet!
Mivel kezdett meleg lenni és még volt hátra egy kicsi, társam felült a buszra én meg gyalog neki a csatorna gátjának. Kicsit visszafelé kell menni az aszfalton, de vannak jelek. Az alternatív (nehezen járható) ösvényt nem kerestem, kényelmesen ballagtam a gáton. Itt védekeztem 1964-ben katonaként, a tiszti kiképzés helyett.
A gáton mindössze egy jel van, de a hídnál már van jel. Külön híd van a gyalogosoknak. A „pincék” panorámája csodás. Nem érdemes kihagyni!
A híd túloldalán, egy magányos fán van jelzés, a következő egy villanyoszlopon van, az országúton. A panzió az útkereszteződésben található. A bibi csak az, hogy az igazi út odébb van, a panziónál ui. találtunk jeleket, melyek a kis domb nyugati oldalán haladnak a csodás pincék mellett. A szőlődomb a pincék fölött van. Létrával is megközelíthető!!! Itt halad tehát a jelzett út, le a műútig. Innen tehát OK, csak ellenkező irányból nincs jelzés, hogy kanyarodni kéne! Na és ott a zavaró jel a villanyoszlopon. Ez a picesor igazi unikum. És innen fel is lehet menni a dombra! Nagy élet lehet a pincék előterében. A panzió 5.000 Ft/szoba.
A megtett táv 35 kilométer. A panzióban unszolásunkra megtalálták az igazi bélyegzőt. Rég járhatott arra túrázó!

Zete Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3261
Helyesbítek: a táv természetesen nem 25 hanem kb. 35 km volt.
Előzmény: Zete (3260)
Zete Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3260
A hosszú hétvégén lenyomtam egyben a Szentbékkálla-Tapolca távot. Kimondottan nem kellemes emlékekkel távoztam... Teljesen szétment a lábam a sok aszfalttól, pedig a táv csak kb. 25 km volt. Aki már járt erre, tudja, hogy a terep gyönyörű, de abszolút nem hosszútávú gyaloglásra való. Sokkal inkább arra, hogy elbuszozzon az ember a kiszemelt hegy lábához, felsétáljon, szétnézzen, aztán uzsgyi haza. A végére nagyon elegem volt a szőlősorokból. Ha majd megszépülnek az emlékek, majd írok beszámolót, de azt hiszem, erre várni kell egy keveset.
Két megdöbbentő epizódot azért leírok:

1. Káptalantóti gyönyörű falu, de a bélyegzőhely, a "Jóbarát italbolt" maga a borzalom... Pedig nem vagyok nagyon finnyás ezen a téren, főleg nem kánikulai melegben, de a hely igénytelensége mély nyomokat hagyott bennem.

2. A badacsonytördemici állomáson kopogok a pénztárnál, kijön a vasutas, és kérdi, hogy sokan vannak-e még ma kéktúrázók, mivel ki van a hócipője velük, annyian kértek ma bélyegzést, és szerinte más szisztémát kéne kitalálni a bélyegzésre. Közlöm vele, hogy én egyedül vagyok. Kihozza a MÁV-os körpecsétet, bélyegzés, majd elrongyol egy iszonyatos káromkodássor közepette...

lükepék Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3259
Pénteken premierem volt a Naszályon.. :( most másztam meg először. még szokni kell. Felsőpetényig akartam menni, de a végén egy idióta csókával elkavartunk (irtóra). A teljesen jelzésmentes 4 km-en Ősagárd előtt eltaláltam egyedül, Ősagárdon csapódtam hozzá, mert ugyan csapattal volt, de lassabb lévén nem akart lemaradni, és mindig előrement, ha a többiek pihentek. Az első kanyart elnézte, én hívtam vissza, a második kanyart is én figyeltem, és a harmadikat meg ő. na, ott vesztünk el. de végül bestoppoltunk. így kimaradt 3 km a kékből, de mentünk helyette 5-6 másikat..

Máj. 17-18.-ra tervezek valami kétnaposat. valakinek kedve?

Güsziológus Creative Commons License 2003.05.05 0 0 3258
Köszi a hasznos kiegészítéseket. Az igazság az, hogy nem találtam a túrátok leírását (nem hozzáférhető). Tudtam a hivatkozott lapról, de a címet elfelejtettem letárolni. Szerdán már megtaláltam a lapot, el is olvastam, de akkor már a következő túra szervezésével voltam elfoglalva.

Az bosszant legjobban, hogy ha visszamentem volna a hídhoz, akkor biztosan megtaláltam volna a jelet. Egyedül sem jó, de társam azt hiszem nem bírta volna a gáton végig. Meg aztán bosszantott a felelőtlen bejelzés. Kár a pusztatúráért. A gát szép lehet, majd egyszer sétálunk arra egyet, tét nélkül.

Előzmény: kvte (3245)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.04.30 0 0 3257
Tipikus bürokrata hozzáállás. :-( Mivel az implikáció igazsága nem feltételezi a premissza igazságát, innentől fogva egyáltalán fel sem merül (bennük) az a kérdés, hogy dönt-e úgy egyáltalán. A lényeg, hogy senkinek semmi köze hozzá. Elvtársak, nem kell ide társadalmi munka, értjük a burkolt kritikai élt, és szilárd elvi meggyőződésünk, hogy a Hivatal jól működik!

(Apropó: mikor is volt frissítve az MTSZ honlapja?)

Előzmény: felazso (3256)
felazso Creative Commons License 2003.04.30 0 0 3256
Én egyszer már megkísérltem elkérni az MTSz-től a túristaút nyilvántartást abból a célból, hogy a neten közzétegyem. Erre elutasító választ kaptam azzal az indokkal, hogy "ha az MTSz úgy dönt, hogy a neten szeretné közzétenni az adatokat, akkor annak az MTSz honlapján a helye". Így nem kaptam meg a listát. (Amiről később kiderítettem annyit, hogy egy részét a túrista térképekről írták össze.)

Felazso

Előzmény: burnie (3182)
Joker Karakter Creative Commons License 2003.04.30 -1 0 3255
Valaki tudna segíteni nekem?
Ha holnap Mesztegnyőn lekésem a 16.57-es vonatot, hogyan tudok emberi időben (2 felnőtt + 5 gyerek) hazajutni Szombathelyre? Egyáltalán, hol vannak normális buszmenetrendek, olyan, mint az Elvira vonatban?
Előre is köszi, sajnos sürgős.
Joker Karakter Creative Commons License 2003.04.30 0 0 3254
Második versszak:

Népek tavasza, téged
hív ez a vidám ének
Béke legyen a világon.

Itt van május elseje...

Előzmény: lükepék (3252)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.04.30 0 0 3253
"Viszont az járható út lenne, ha kérnénk a topik címének átírását (a másik törlése mellett). Amúgy is: a "Kék túrázók" annyira rossz írásmód, hogy az már engem is zavar. Régóta."

Ahogy ifj. Esti Kornél írná: "Csatlakozom."
Mert hogyan lehet valakiből "kék túrázó"?
Mondjuk úgy, hogy leesik egy szikláról vagy összekülönbözik a kisebbségekkel és utána zúzódásokat gyűjt össze, esetleg túrája során egy kék festékkel teli tartályba esik.

Előzmény: larzen (3237)
lükepék Creative Commons License 2003.04.30 0 0 3252
kicsit off
a
"Zengjen a dalunk, pajtás,
Fákon újul a hajtás,
Fogadjuk a tavasz dalát!

Itt van május elseje,
Énekszó és tánc köszöntse!

Zeng es dalol az élet,
Szállj csak, zeneszó, ének,
Ébresszed a magyar népet! "
dalocska második versszakát tudja valaki?? (állítólag beszüntették használatát az ötvenes években..)

cserlaci Creative Commons License 2003.04.30 0 0 3251
Tegnap KKfélegyházáról hazafelé megálltam pihenni Kiskunhalason.
A következőt találtam:
MŰEMLÉK REFORMÁTUS ÓTEMETŐ
Nyitvatartás: nov. 15-márc. 15 között 07.00-17.00-ig. Márc.15-nov.15 között 07.00-19.00-ig
Aki arra jár nézze meg!

/ A fenti időponton kivül kéretik életben maradni /

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!