Keresés

Részletes keresés

csabiman Creative Commons License 2004.02.11 0 0 440
NSO:

Románia: "Nem elég, hogy tolvaj, esze sincs"

Lopáson értek egy román profi futballistát Olaszországban. Az itáliai edzőtáborban levő Universitatea Craiova 25 éves játékosa, Lucian Badaluta egy 900 eurót érő dzsekit akart elemelni, de elkapták a rendőrök. "Nem elég, hogy tolvaj, esze sincs – mesélte a történteket Dinel Staicu, a klub főtulajdonosa. – A kabátról letépte a biztonsági csatot, de ahelyett, hogy eldobta volna, bedugta a zsebébe. Persze, hogy megszólalt a riasztócsengő. Elfutott, de utolérték, és lecsukták. Pénteken egész éjszaka a fogdában ült."
Az Universitatea elnöke, Adrian Mititelu bocsánatot kért a csapat nevében a szurkolóktól és az olaszoktól. (Forrás: mediatica.ro)

old schachterhand Creative Commons License 2004.02.10 0 0 439
Hááát, úgy tűnik, nemzetünk újregyesítése kissé késni fog.
Előzmény: occy (438)
occy Creative Commons License 2004.02.06 0 0 438
"Adrian Nastase román miniszterelnök pénteken tagadta, hogy bármiféle korrupció állna a Brassó-Nagyvárad autópálya megépítéséről szóló, a román kormány és a Bechtel amerikai cég által kötött szerződés hátterében, noha az Európai Unió székhelyén bírálták Bukarestet az ügylet "átláthatatlansága" miatt.
Az előző napokban brüsszeli tisztségviselők a gyermekek örökbefogadásának romániai gyakorlata és a továbbra is virágzó korrupció miatt javasolták a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését Romániával, pénteken az autósztráda kérdése terhelte meg az integrációs szervezet és a belépni készülő Románia viszonyát.
A politikusokat a Financial Times előző napi cikke késztette állásfoglalásra. A brit üzleti élet lapja azt írta, hogy a román kormány közbeszerzési eljárás nélkül adta oda az észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó "nagy üzletet" az amerikai Bechtel-csoportnak."

"Nastase megjegyezte, hogy az észak-erdélyi autópálya megépítése a szomszédos Magyarországnak is érdekében áll, s hogy azt Medgyessy Péter miniszterelnök is támogatja."

Markó Béla egy emberként kiállt Nasti és
az autópálya mellett, mondván, hogy az "alapvető érdeke a romániai magyarságnak".
"Megállapította: az uniós tisztségviselők többsége nem képes megérteni, hogy ez az autópálya rendkívül jelentős vállalkozás a román-magyar viszony szempontjából is."

Zézé Creative Commons License 2004.01.27 0 0 437
Megállapodás a magyar radikálisokkal?

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) Kolozs megyei szervezetének közleménye szerint Gheorghe Funar "titkos megállapodást köt a Székely Nemzeti Tanácsba (SZNT) tömörülô szélsôségesekkel, és az önmagát Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) nevezô struktúrát alkotó Tôkés-hívekkel, a kölcsönös támogatás reményében". A közlemény szerint Kolozsvár polgármesterét "megbénítja a félelem, hogy elveszíti tisztségét és elôjogait", ezért szövetségre lép a magyar radikálisokkal. Tôkés László püspök, az EMNT elnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyrôl, szóra sem érdemesítve a feltételezéseket.

"Így a magyar szélsôségesek vállalják, hogy fokozzák az autonomista kijelentéseket és akciókat, egyrészt hogy a Nagy-Magyarország iránti nosztalgiával közelebb kerüljenek a magyarokhoz, másrészt, hogy táplálják a románság Erdéllyel kapcsolatos aggodalmait. Kolozsvár polgármestere cserében felerôsíti magyarellenes nyilatkozatait és gesztusait, hogy ezáltal indokkal szolgáljon a magyar szélsôségeseknek, hogy hangoztassák veszélyeztetettségüket", áll a közleményben.

Az SZDP helyi szervezete hangsúlyozza, Románia az idén a NATO teljes jogú tagjává válik, továbbá "senki és semmi nem akadályozhatja 2007-es integrációját az EU-ba, ahol a jólét, a tolerancia, a multikulturalitás, a tulajdon, az igazságosság, az egyéni jogok és az igazság az uralkodó értékek".

Csak elmebetegek állíthatnak ilyesmit — reagált Gheorghe Funar az SZDP közleményére, Dan Brudascu nagy-románia párti képviselô szerint pedig a közlemény manipulációs trükk, amely "Vasile Dâncu laboratóriumában" született azért, hogy eltereljék a lakosság figyelmét a valódi gondokról.

A Szabadság érdeklôdésére Tôkés László püspök, az EMNT elnöke elmondta: nem kíván nyilatkozni a hírrel kapcsolatban. — Másfelôl az a feltételezésem, hogy Kolozsvár polgármestere a volt román titkosszolgálatnak és az állampárti totalitárius rendszernek a politikai pluralitásban leosztott maradványa — fűzte hozzá az elnök.

EME Creative Commons License 2004.01.26 0 0 436
Remélem a havazás is visszatartotta őket.
Az egészségügy lehet, hogy örök téma?
Íme:
Gozner Gertrud
BETEGPONTOZÁS
A halott páciens többet ér a kórháznak
[23.1.2004]

Több pénzt fizet az elhunyt, mint a kikezelt páciensek után a kórházaknak az egészségbiztosító. Az intézkedést állítólag amerikai mintára vette át a CNAS, feledve, hogy itthon milyen gyatra a kórházak ellátottsága.

Drágább a halott csecsemő

Csak a kiírt, vagyis a kórházból elbocsátott páciensek számát veszi figyelembe az egészségügyi ellátás új finanszírozási rendszere. Egyúttal az is kiderült, hogy a hatóságok bizony elég bizarr módját választották az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának. Az új rendszert az egészségügyi intézmények több mint felében (185 kórházban és intézetben) fogják az idén alkalmazni.

Eszerint egy szívinfarktusban elhunyt páciens többet hoz a kórház számlájára annál a betegnél, mint amelyiket sikerült újraéleszteni, állapotát stabilizálni. Ugyanakkor egy halott újszülöttért a kórház több pénzt fog kapni, mint amennyi egy élő és egészséges gyermek után jár.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) január hetedikén bocsátotta ki a kórházakkal kötött keretszerződés úgynevezett végrehajtási utasítását, amely alapján azok a költségvetésükhöz jutnak. Ettől az évtől az egészségügyi intézmények a megoldott esetek száma alapján kapják a pénzt, és nem a kórházi ágyak számát vagy a kórházban töltött időt véve tekintetbe.
Így mindegyik orvosi kezelést és diagnózist értékeltek, és egy úgynevezett relatív együtthatót rendeltek hozzá 0 és 22 között. Az együtthatóba belefoglalták annak a szolgáltatásnak az értéket, amit az egészségügyi intézményben megtesznek egy páciensért a beutalása és a távozása között időszakaszban. Eszerint egy sikeres szívátültetés 21,63 pontot ér, a magas vérnyomás kezelése 0,48 pontot. A pszichózis kezelése 0,8 pont, míg egy harmadfokú égési sérült ellátása, bőrátültetéssel egybekötve 19,37 pont.

A lényeg, hogy elhagyta az intézményt

A pontozási rendszer két hete a CNAS honlapján is megjelent, és már érkeztek visszajelzések, hogy egyes pontszámokat igencsak nehéz megmagyarázni. Például a keringési zavarokkal és akut szívinfarktussal elhalálozott beteg 1,6 pontot hoz a kórháznak, közben ha sikerül megmenteni és hazaküldeni, akkor csupán 1,25 pontot adnak érte.

Egy halva született, vagy egy jobban felszerelt kórházba átküldött csecsemőért a szülészet 3,06 pontot kap, miközben egy koraszülött, de egészséges csecsemő csak 0,37 pontot ér. Ugyanígy egy komplikációktól sem mentes császármetszés egy cukorbeteg kismamán 0,85 pontot jelent, míg az így világra jött, veszélyeztetett újszülöttért 0,43 pontot adnak.

Bogdan Martin, az országos egészségügyi kutatási és fejlesztési intézet igazgatója elmondta, hogy a rendszert amerikai minta alapján fejlesztették, emellett megmagyarázta, hogy mit is ért a hazai egészségügy "megoldott eset" fogalma alatt. "– Ez nem azt jelenti, hogy a beteg immár gyógyultan és boldogan hazamehetett. A megoldás csupáncsak azt jelenti, hogy elhagyta a kórházat – mégha halottas kocsiban is".

Szerkesztési hiba?

Ez a magyarázata annak, hogy a halott páciensek miért jelennek meg megoldott esetként a nyilvántartásban. A pontrendszerben tapasztalt furcsaságokra dr. Marian azt válaszolta, ha egy beteg szívinfarktusban elhunyt az intézményben, ez azt jelenti, hogy az ott dolgozók mindent megtettek az érdekében, rengeteg fogyóanyagot, kötszert, vizsgálati eszközt és egyebet használtak el – mindezt azért, hogy a beteget megmenthessék. "– Ezért természetes, hogy az ilyen kezelés több pontot érdemel" – fejtette ki az igazgató.

"Ami viszont a halott újszülöttet illeti, nem értem, hogyan kaphatott ez a kategória ilyen magas pontszámot. Még le kell ellenőriznem, hogy nem valami szerkesztési hibáról van e szó" – tette hozzá. Az Evenimentul Zilei munkatársai az egészségügyi szolgáltatások pontozásával kapcsolatban a CNAS alelnökét, Adrian Cojocarut is megkérdezték, de az illető nem érezte magát felkészültnek a válaszadáshoz.


Előzmény: occy (435)
occy Creative Commons License 2004.01.23 0 0 435
Focsani-ban és Jászvásáron (Iasi) kívánja megünnepelni Iliescu és Nastase a holnapi egyesülési évfordulót.
Iasi-ban a lakosság várhatóan pfujolással fogadja őket, már ha egyáltalán bejutnak a városba, mert a buszvezetők arra készülnek, hogy eltorlaszolják mindkét vasútállomás környékét. :))

Javaslat: Jöjjenek Budapestre ünnepelni, Megyó gyorsan behűti nekik a pezsgőt.

Előzmény: EME (434)
EME Creative Commons License 2004.01.23 0 0 434
Még a '90-es évek elején hallottam Erdélyben azt a viccet, hogy :
Hogyan fűtik Romániában a kórházakat?
Úgy, hogy kitakarják a lázas betegeket:)))

De, hogy ez mennyire nem vicc, még ma sem? Ez elgondolkodtató.

"Szin Péter
KÓRTEREM JEGESMEDVÉKNEK?
Fagyoskodik a beteg a fűtetlen kórházakban
[9.12.2004]

Hóvihar Moldvában, -10 fok alatti hőmérséklet Erdélyben. Országszerte majd’ odafagynak ágyukhoz a betegek: a kórházak nem bírnak fűteni, így az ápoltak saját rezsóikkal melegítenek, amíg a villanyhálózat bírja a terhelést.
A január elején megszokott erős lehűlést országszerte azok a súlyos betegek sínylik meg leginkább, akiket nem bocsáthattak haza a kórházakból. Például a Drobeta-Turnu Severin-i TBC-kórház termeiben fagypont alatti, mínusz 2 fokos hőmérséklet uralkodik, mert nem jut pénz fűtésre. Orvosok, betegek beszámolói szerint így muszáj otthonról hozott villanyrezsókkal, fűtőtestekkel némi meleget improvizálni.
Akit távolabbi helységekből utaltak be a Krassó-Szörény megyei kórházba, és hozzátartozói nem tudták ellátni a szükséges "túlélőkészlettel", kénytelen sapkában és három réteg vastag öltözékben várni a gyógyulásra. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gyógyintézmény villanyhálózatát alumíniumkábelekből szerelték, amely nem bírja a pluszterelést, így éjszakára ki kell kapcsolni a melegítőket.

A börtön a megoldás

Több beteg a hideg miatt máris számottevően rosszabb állapotba került, mint annakelőtte volt. De a kórtermi fagy nemcsak őket kínozza, hanem az orvosokat, ápolókat is, akik összefagyó ujjakkal diagnosztizálni sem tudnak. A megyei kórház igazgatója,George Moraru a fentiekkel ellenére optimista.
A főorvos azt állítja, a egészségügyi miniszter már beígérte a kórház költségvetésének kiegészítését. – És akkor egész nap meleg lesz! – ígéri az Evenimentul Zilei napilap riporterének, majd kifejti, a TBC-kórházat melegítő fűtőház erősen elavult, a vezetékekből szökik a meleg, a kórház falai penészednek. Moraru azt javasolja, hogy a helyi börtön közelben levő, korszerűbb fűtőházból húzzanak át egy vezetéket a kórtermek átmelegítésére.
Már fűtenek a vulkáni ideggyógyászaton
Pár Celsius-fokkal már jobb a helyzet a Hunyad megyei bányásztelepülés, Zsilvajdejvulkán ideggyógyászati intézetében . A kórház fűtőtestjei csütörtök óta melegek, ugyanis a brassói regionális egészségbiztosító és a tisztiorvosi szolgálat közbelépésére került pénz fűtésre. A szükséges összeg magánadományokból gyűlt össze.
Az intézetben ápoltaktól akkor vonták meg a fűtést, amikor Szilveszter után mínusz 10 fok alá esett a kinti hőmérséklet. A lehetetlen helyzetért a kórház vezetői is hibáztathatók, hiszen az illetékes egészségügyi pénztár (CASJ) időben átutatalta a decemberre esedékes, 380 millió lejes költségvetést, csakhogy a kórház vezetői részben építőanyagot vásároltak belőle.
A CASJ és a tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított az ügyben, és mint kiderült, a vulkáni kórház csak január 5-én jelentette, hogy nincs pénz fűtésre, bár decemberben a 380 millióból 180-at pontosan a fűtésszámlák kiegyenlítésére utaltak az intézmény számláira.
A kórház azzal védekezik, hogy lehetetlen volt beszerezni a hőközpont működtetéséhez szükséges gázolajat, mert az üzemanyagért a külön jövedéki adót Bukarestben kell befizetni, és az államkincstár december 22-től január elejéig bezárt. A vizsgálat során ellenben bebizonyosodott, hogy a fűtésre szánt pénzből valójában villanyégőket és vécékagylókat vásárolt a kórház. – Ezek igazán várhattak volna – háborodott fel ennek hallatán dr. Dan Dumitrache, a brassói egészségbiztosítási pénztár igazgatója.

Ellentmondásos karanténhelyzet

Az influenzajárvány miatt országszerte december közepén karantént rendelt el a kórházakban a tisztiorvosi szolgálat (DSP). Az intézkedéstől azt várták volna a szakemberek, hogy a frissen operált, súlyosabb állapotban levő betegek lehetőleg ne fertőződjenek.
De a betegápolás színvonaltalansága, az általános gondatlanság miatt a hozzátartozóknak egyszerűen muszáj naponta látogatniuk a betegeket. Hiszen a sokszor magatehetetlen ápoltakra rá sem néznek a kórházi alkalmazottak, és a kórházi ételadagok annyira csekélyek, hogy a beteg szabályosan éhezne, ha nem szállítanák neki a hazait.
A hosszabb ideje ágyhoz kötöttek tisztálkodásával sem sokat törődnek a kórházakban, így ez a feladat is a hozzátartozókra vár, akik kénytelenek lefizetni a kapusokat, hogy a karantén ellenére bejussanak. Ám így növekszik az influenza-fertőzés kockázata. – Az egész csak arra jó, hogy a kapusaink pluszpénzhez jussanak – legyint több kolozsvári kórházi vezető a DSP intézkedésére. "

Edward the Great Creative Commons License 2004.01.23 0 0 433

Gozner Gertrud
SZARKÁK ÚTJA
Fényes nappal "vámolnak" a fémvadász romák
[22.1.2004]

A legfrissebb trükk: sátoros cigányok fosztogatják a fémhulladékot szállító szemetesautókat a bukaresti rendőrök elnéző szeme láttára. A roma-kommandók célpontja: az ócskavas és a színesfém.

A kanyar után ott a zsákmány

Szemétszállító autóval manapság nem ajánlatos behajtani Bukarest déli kerületeibe. A hulladék-szállítmányokat fényes nappal fosztják ki az ócskavasra és színesfémekre szakosodott sátoros cigányok. A romák egyszerűen megállítják a város egyik legnagyobb szemétlerakója, az 1977 óta használatos Glina felé tartó teherautókat, és addig nem engedik tovább, amíg nem végeztek az „áru megvámolásával”.

Az útszakaszt, ahol a támadások a leggyakoribbak, a gépkocsivezetők már csak a „szarkák útjaként” emlegetik. Szerdán az Adevarul napilap munkatársainak helyszíni szemléje közben összesen négy autó esett túl a rendhagyó ellenőrzésen. Az első egy Roman márkájú tehergépkocsi volt, amely építkezési törmeléket, fát és huzalokat szállított. A „roma-kommandó” általában az utcán, egy kanyar után üt rajta a zsákmányon.


Tegnap – épp mikor a kocsimon guberáltak a cigányok – erre járt egy rendőrségi járőrautó...

„Már távolról észrevesznek bennünket, az utca szűk, nincs mit tennünk. Megállnak az út közepén, akárcsak a rendőrök, és intenek, hogy húzzunk félre. Tegnap – épp mikor a kocsimon guberáltak a cigányok – erre járt egy rendőrségi járőrautó. Majd leesett az állam, amikor az őrmester rám kezdett ordítani, hogy azonnal húzzak félre, ne akadályozzam a közlekedést” – meséli az egyik sofőr.

Menet közben ugranak a járműre

A romák által leginkább vadászott hulladék-szállítók azok céges járgányok, amelyek a környék huzalgyárának hivatalos szállítói. A cigányok már messziről felismerik a gépjárműveket a szélvédőre ragasztott matricákról, vagy akár a motor hangjáról.

„Már néhány száz méterről észrevesznek minket, és tudják, hogy színesfémet hozunk a kábelcégtől. Akkor aztán nekiiramodnak, és csapatostól szaladnak át a mezőn, hogy az utunk elvágják. Egyesek menet közben ugranak rá a raktérre, a többiek az árokból dobálnak kövekkel. Ha nem állunk meg azonnal, könnyen szélvédő nélkül maradhatunk, és jövet visszafele még egyszer ellátják a bajunk” – magyarázzák a gépkocsivezetők.

A második teherautónál újból megismétlődött a forgatókönyv. A cigányok két csoportra szakadtak. Előbbiek a forgalmat zárják le, és az út szélére kényszerítik a kamiont, a többiek közben felmásznak a fülkére és a billenőplatóra. Amint a teherautó az ároknál megáll, nyomban ellepik a fémkereső romák.

„Egy korábban erre járt cégautónknak, amely szintén hulladékot szállított a szeméttelepre, betörték az ablakait és megverték a sofőrt, mert az megpróbált áthajtani a cigányok blokádján” – meséli az illető szállítmányozási vállalkozás igazgatója.

Konfliktus nélkül

A harmadik kirabolt gépkocsi vezetője konfliktusok nélkül oldotta meg a helyzetet: amint észrevette, hogy szaladnak a cigányok az autója után, nyomban jelzett és szabályszerűen leparkolt az útszélen. A romák pár percig turkáltak a szemétben, majd útjára engedték a szállítmányt.

A negyedik járműnél ismét volt egy kis fennakadás, a sofőr megpróbált továbbhajtani, de a kommandó szabályosan ellepte a fülkét, az üzemanyagtartályt és a lökhárítót. Kénytelen volt megállni, nehogy a romák a kerekek alá kerüljenek.

A sátorosok néha 40 percen át is guberálnak és teljesen feltartják a forgalmat. A zsákmányt aztán szekerekre rakják, és egy átlagos nap után rézzel, vassal és fával jócskán megpakolva távoznak. A cigányok támadásai furcsamód a senkiföldjén zajlanak,ami mindegyik rendőrörs hatáskörén kívül esik.

A fővárosi kapitányság 13-as körzetének határa állítólag a támadások helyszínétől 500 méternyire húzódik. Az újságírók érdeklődésére a szóban forgó őrs azt közölte, nem ők, hanem Glina község rendőrsége illetékes az ügyben. Csakhogy a Glina-i rendőrség fennhatósága csak az út bal oldalára terjed ki, a sátoros cigányok azonban a jobboldalon táboroznak, elvileg a 13-as körzet fennhatósága alatt.

Ezt a tényt később a 13-as körzet egyik névtelenül nyilatkozó parancsnoka is beismerte. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a roma rablási akcióit egy vezér felügyeli. A férfi a közelben ül egy piros Daciában, és utasításokat osztogat a sátorosoknak, és leltárba veszi a lopott portékát. Mindeközben a forgalom áll, a többi sofőr pedig igyekszik minél gyorsabban eltűnni a banda fennhatósága alá került környékről.

Lajos bácsi Creative Commons License 2004.01.19 0 0 432
:-)))))))))))))))
Előzmény: RoSto (428)
eremit Creative Commons License 2004.01.17 0 0 430
Gondolom, hogy ugyanazt érzi, mintha Grespik kezdene el a sábeszdeklivel kacérkodn.
Előzmény: Edward the Great (429)
Edward the Great Creative Commons License 2004.01.17 0 0 429
El tudom képzelni hogy mit érez egy Nagy-Romániás szavazó amikor olvassah hogy hőn szeretett vezére szerint Románia és Izrael testvérállam:)
Ám ez már legyen az ő bajuk,remélem majd beszavazzák ezt a barmot eu-s képviselőek ha tényleg felveszik őket az EU-ba.Had lássa ország-világ.
Előzmény: Mzperx (426)
RoSto Creative Commons License 2004.01.17 0 0 428
És Nero-hoz miért?
Akinek CVTudor vér a véréből?
Előzmény: Deashi Barai (427)
Deashi Barai Creative Commons License 2004.01.17 0 0 427
Attilához miért? Ő nem a dák nép vezére volt?:-)

Amúgy meg: :-(

Előzmény: Edward the Great (424)
Mzperx Creative Commons License 2004.01.17 0 0 426
Ez a bohóckodás a Rabin szoborral meg a beszéddel Hortyról meg a többi magyar rémről már annyira röhejes annyira szatirába illő hogy szinte nevetni lenne kedvem. Szinte. De aztán elgondolkozom rajta, hogy miféle érdek lehet az ami lelkes filomszemitává varázsolta Vadim Tudort azt a fasiszta elmebeteget aki nemrég még a zsidókat is a magyarokkal és cigányokkal együtt végeztette volna ki stadionokban. Ezek most tényleg izraeli segítséggel beszerzendő atombombára pályáznak? Remélem az illetékes nemzetközi szervek komolyan veszik ezt a fenyegetést, mert a románok olyat, hogy gátlás nem ismernek ha egyszer a fejükbe vették, hogy meszereznek valamit.

Előzmény: Edward the Great (424)
Tzp Creative Commons License 2004.01.17 0 0 425
Nah, ha ezeknek a barmoknak a kezebe meg atombomba is kerulne...
Előzmény: dolphin (423)
Edward the Great Creative Commons License 2004.01.17 0 0 424

Ez se sámli:)

Vadim felavatta a Rabin-szobrot
11:52; 16.1.2004

Bár hivatalos engedély nélkül és a családtagok tiltakozása ellenére állították fel, Corneliu Vadim Tudor tegnap mégis felavatta Brassóban Jichak Rabin volt izraeli miniszterelnök mellszobrát. A város polgármesteri hivatala korábban 20 millió lejre büntette a Nagy-Románia Alapítványt a szobor engedély nélküli felállításáért, és három hónapos haladékot adott a passzus kiváltására. A meggyilkolt államférfi hozzátartozói tiltakoztak az ellen, hogy egy közismerten szélsőjobb oldali politikus Rabint kampánycélokra használja fel.

A kétórás ünnepségen hozzávetőleg ezer, főként Kolozs megyéből érkező PRM-szimpatizáns és néhány képviselő vett részt. A szobrot egy bukaresti rabbi avatta fel, az izraeli és a román himnuszt hangosító berendezésről játszották be, Ion Dolanescu népdalénekes-képviselő ezután dalra fakadt.

Az államelnöki tisztségre pályázó pártvezér kijelentette: amikor ő lesz az első keresztény elnöke Romániának, Izrael és Románia testvérországokká válnak. Rabin gyilkosát Sztálinhoz, Néróhoz, Attilához, Báthory Erzsébethez és Horthy Miklóshoz hasonlította a szenátor. Egyórás szónoklatát a "viszontlátásra Cotroceni-ben, shalom!" felkiáltással fejezte be a PRM elnöke. (adevarul)

dolphin Creative Commons License 2004.01.16 0 0 423
Kuldjetek egy vodor vizet es locsoljatok fel, ez az ev roman baromsaga. De valahogy mar rohogni sincs erom... :-((

PRM: atombombára van szükségünk
14:57; 16.1.2004

A nemzetközi ero´´viszonyok kiegyenlítése érdekében Romániának atombombára van szüksége – vélekedett csütörtökön egy televíziós mu´´sorban Nicolae Iorga nagyromániás politikus. A PRM Brassó megyei szenátora szerint a bombát Izraelto´´l kellene beszereznie az államnak, és Románia politkiai jelento´´ségének növelése érdekében van rá szükség most, "amikor Besszarábia eloroszosítása felgyorsult, a román hadiipar pedig egyszeru´´en megszu´´nt létezni." (ziua)

Edward the Great Creative Commons License 2004.01.15 0 0 422
ez eléggé morbid és megdöbbentő.

PRÓBÁRA TETT KISMAMÁK
"Feltámadt" újszülöttek egy Ploiesti-i kórházban
[15.1.2003]

Hat édesanya kapott értesítést, miszerint a négy hónapja halottnak nyilvánított gyermekeik élnek, és legyenek szívesek végre hazavinni őket a szülészetről. A sokkos állapotba került szülők perrel fenyegetőznek, a minisztérium vizsgálódik.

Nem kevesebb, mint hat anyukát értesített tegnap a Ploiesti-i szülészet, vigyék haza gyermeküket a kórházból. Négy hónappal korábban ugyanezen intézmény jelentette nekik a szomorú hírt, hogy a csecsemők a szülés során elhaláloztak. Mind a szülészet vezetősége, mind a Prahova megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság megerősítette a hírt: a hat csecsemő „elhagyva” fekszik az egészségügyi intézményben.

Az idegileg próbára tett hat nő egyike, Ramona Ionita az Evenimentul Zilei munkatársainak elmesélte, hogy rendelkezik azzal a kórházi okmánnyal, amelyben közölték vele újszülött gyermeke halálát. Ennek ellenére tegnap ismét kapott egy papírt, amelyben az áll, gyermeke él.


"Mi csak annak hiszünk,
amit leírva látunk..."

Ráadásul a hat édesanyából csak kettő jelentkezett, hogy hazavigye a gyermeket. A többieket vagy nem találták meg, vagy megtagadták a csecsemő hazavitelét, mert véleményük szerint semmi biztosíték sincs arra, hogy valóban az övék.

Mi van, ha nem is az enyém?

A 26 éves Cristina Czuli négy hónappal ezelőtt hathónapos terhes volt, amikor rosszul lett. A csecsemő alig 900 grammal, még útban a kórház felé, a mentőben jött világra. Két nap után az anyát hazaengedték egy papírral, mely szerint a koraszülött gyermek meghalt. Az anya soha sem látta a holttestet. Négy hónap múlva Cristina Czuli a rendőrséggel a nyakán ébredt, akik azzal vádolták, hogy a gyermekét a kórházban hagyta.

Mindezek után a fiatal nő már nem karja hazavinni a gyermeket, egyrészt fél, hogy mit mondanak a falubeliek, másrészt nem biztos abban, hogy a gyermek valóban az övé. „Én nem hiszem, hogy a vetélés után életbennmaradt. A papíron azt írja, hogy halott, és én abban hiszek, ami itt le van írva” – jelentette ki. A gyermek apja, Lucian Soare még határozottabb: „Meghalt és feltámadt? Nincs itt szó kérem semmiféle csodáról. Mi csak annak hiszünk, amit leírva látunk” – tette ő is hozzá.

A minisztérium a helyszínen vizsgálódik

A kórház orvosai büszkék arra, hogy sikerült a mentőben született gyermek életét megmenteni. Azt viszont nem tudják megmagyarázni, hogyan kaphatott az anya egy hivatalost papírt, amiben a csecsemőt halottnak nyilvánítják.


A hat csecsemő "elhagyva" fekszik az egészségügyi intézményben

Mariana Ivan, a Ploiesti-i szülészet vezetője, akit egy korábbi incidens miatt éppen tegnap menesztett az Egészségügyi Minisztérium, megpróbálja bagatellizálni az ügyet. Ivan szerint nem ez az első alkalom, hogy hasonló esetek történnek. „Az idő előtt született csecsemőket hosszabb ideig inkubátorban tartjuk. Egyesek túlélik ezt a periódust, és megmaradnak. Másokat itt hagynak az osztályon koraszülötten” – nyilatkozta.

A két anyuka, akik hazavinnék a gyermekeiket, bejelentették, beperelik a szülészetet azért a "rémálomért", amit az elmúlt hónapokban átéltek. Az Egészségügyi Minisztérium szintén vizsgálatot indít az ügyben, Vasile Cepoi államtitkár személyesen fogja vezetni a helyszíni nyomozást.

Ez már a második botrány, ami az utóbbi időben a Ploiesti-i Szülészeti és Nőgyógyászati Kórház kapcsán felkavarta a kedélyeket. December folyamán ugyanitt négy újszülött vesztette életét Klepsiella fertőzésben. A vizsgálat kiderítette, hogy fertőzést a szülészeten uralkodó leírhatatlan higiéniai állapotok okozták.

tomp Creative Commons License 2004.01.14 0 0 421

Ugyammá'
van fontossági sorrend is a világon!
:)))

Előzmény: old schachterhand (420)
old schachterhand Creative Commons License 2004.01.13 0 0 420
Nem inkább ez ellen kéne tüntetni?
Előzmény: tomp (419)
tomp Creative Commons License 2004.01.10 0 0 419

Tüntetés Aradon az emlékmű visszaállítása ellen


Bukarest, 2004. január 10. (MTI) - A Szabadság-emlékmű visszaállítása ellen tiltakozott szombaton Aradon a Tűzoltó-téren, az emlékmű üres talapzatánál 150-200 ember a Vatra Romaneasca elnevezésű nacionalista szövetség felhívására.


A magát "kulturális szövetségként" meghatározó Vatra Romaneasca csütörtökön jelezte, hogy "békés tiltakozást" szervez, azután, hogy a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői aradi megbeszélésükön ismét elhalasztották a döntést a Szabadság-emlékmű visszaállítása ügyében. A felek egyetértenek abban, hogy az emlékművet köztérre kell helyezni, a helyszínt illetően azonban nem született még egyezség. Az RMDSZ ragaszkodik a Tűzoltó-térhez.

Ezért tiltakozott a románok nacionalista csoportja éppen ezen a helyen. Szemtanúk az MTI-nek elmondták: a téren mintegy százötven-kétszáz ember gyűlt össze. A rendőrség a tér négy sarkán vigyázta a rendet, egyenruhás rendőrök a tömegben is elvegyültek.


A megmozdulás incidens nélkül zajlott. Három szónok beszélt a tüntetőkhöz, ellenezve, hogy a Szabadság-emlékművet Aradon állítsák fel. Kifejtették: a szoborcsoportot Magyarországnak kellene ajándékozni, magyar területen kellene felállítani. Egy fiatal tüntető felmászott az emlékmű üres talapzatára, és román nemzeti zászlót lengetve kiáltotta: "Nem adjuk Erdélyt". A Vatra Romaneasca bejelentette, hogy hasonló akciót tervez ugyanezen a helyen január 24-én is.


Az aradi Szabadság-szoborcsoport az 1948-49-es magyar szabadságharc kivégzett tábornokainak állít emléket. 1925-ben eltávolították a helyéről, újbóli felállítása csak az elmúlt években került napirendre az RMDSZ és a (PSD) között született megállapodás értelmében. Tavaly szeptemberben a helyi építési felügyelőség felfüggesztette az előkészítő munkálatokat. Több román politikus szerint az emlékmű sérti a román nemzeti érzéseket.

Alexander the Great Creative Commons License 2004.01.07 0 0 417
Érdemes végigolvasni

Bányai Péter
POLITIKAI NAPLÓ
Újévi ajándék: Năstase hűségnyilatkozatot ad Amerikának
[6.1.2004]

Sajátos kiegyezést kötöttek Năstase és Iliescu érdekcsoportjai: mindkét fél lemond arról, ami az ő oldalán pozitívum, és átveszi a másiktól mindazt, ami rosszabb. Ezt jelzi Năstase vezércikke a Chicago Sun-Timesban.

Năstase és Iliescu rivalizálása még 2000, a PSD kormányra kerülése előtt kezdődött, és az azóta eltelt három év alatt gyakorlatilag megszakítás nélkül folytatódott 2003 novemberéig. Ekkor született meg ez a sajátos kiegyezés és kompromisszum: a győztes szárny nyilvánvalóan az Iliescu-csoport.

Kissé leegyszerűsítve azt mondanám, a megegyezés lényege, hogy mindkét csoport lemond arról, ami az ő oldalán pozitívum, és átveszi a másiktól mindazt, ami rosszabb.


"Alakítsunk frontot a korrupció ellen, s kezdettől fogva utasítsunk vissza bármely törvénytelen próbálkozást. Ne adjunk semmit a portásnak, ne adjunk borítékot az orvosnak, ne fizessük le az ügyfélszolgálatoknál dolgozókat és a magasabb rangú hivatalnokokat sem. A hivatali dolgozók alacsony fizetése nem indokolja, hogy korrupttá váljanak, mivelhogy szerte az országban általában keveset keresnek az emberek. A baksist elfogadó hivatalnok törvényt és alkotmányt sért, ugyanakkor a lefizető fél is elítélendő, mert tovább korrumpálja a hivatalnokréteget, amely bevett szokássá teszi a korrupciót."
Ion Iliescu nyilatkozata, november 28.

Vegyük például a korrupció témáját. Amilyen mértékben Iliescu hatalma szilárdulni látszik (azaz a választások utáni korszakra bebiztosította magának a PSD vezetését), olyan mértékben keményít be. Ameddig feszültség volt az elnök és a kormányfő közt, ameddig Iliescu 2004 utáni státusa bizonytalan volt – legalábbis szavakban – keményen küzdött a korrupció ellen.

De ez is valami, hisz Năstase szerint

korrupció nem is létezik, csupán a "mazochista román nép kitalációja". Amióta Iliescu bebiztosította jövőjét, a korrupció is kevésbé aggasztja. Sőt cinikusan azt nyilatkozta, az állampolgároknak kell küzdeniük a jelenség ellen, nem a hatóságoknak. Az idő bebizonyította: csupán eljátszotta a "bölcs, toleráns öregembert", átvette Năstase-tól a korrupcióról tudomást sem vevő stílust. A külpolitika terén pedig Năstase vette át, ami Iliescu negatívuma, azaz a feltétlen Amerika-pártiságot. Ennek egyértelmű jele Chicagóban megjelent vezércikke.

A chicagói napilap elismert, nagy példányszámú, konzervatív napilap – mégha nem is a New York Times-szal, a San Francisco Chronicle-lal vagy a Los Angeles Times-szal fémjelzett klub tagja. Az efféle konzervatív lapok közönsége örömmel olvas, illetve szerkesztősége szívesen közöl külföldi kormányoktól bármilyen Amerika-barát álláspontot. (Szinte nem is számít, miféle országnak a főhercege, emírje, elnöke, csak dicsérjen minket az iraki beavatkozás kapcsán, miután a gaz németek és franciák oly hálátlanok lettek!).

Năstase vezércikkét ez a lap hozta le december 27-én. A miniszterelnök felsorakozott Amerika hű barátai közé. Cikkének címe is sokatmondó: Románia az Egyesült Államok büszke partnere az új Európában. Kulcsmondatai:

"2004-ben NATO-tagok leszünk, az Egyesült Államokkal együtt lelkesen készülünk első vonalbeli országnak lenni, a többi kelet-európai új tagállammal egyetemben, amelyekkel együtt nemrég szabadultunk a kommunizmustól." "Románia hozzá járul a NATO haderejéhez, komoly Amerika-barát erőt kívánunk létrehozni az új Európában."

Teljes ellentétben régebbi,

sokszor idézett nyilatkozataival, felkarolja Donald Rumsfeld védelmi miniszter legocsmányabb kijelentését, azaz megosztási kísérletét, az "Új Európa" és a "Régi Európa" különbségtételt. Năstase már a címben használja az "új Európa" kifejezést. A következő mondatban mintha árnyalna, engedményeket tesz Colin Powell külügyminiszter politikája, vagy a "régi Európa" felé: " Segíteni, közvetíteni szeretnénk bizonyos országok nézeteltérései ügyében, például Amerika és Franciaország között."

Továbbolvasva kiderül, ez az árnyalás csak egy mondatnyi. Rögvest a következő mondatban a kormányfő így ír: "Készen állunk a kemény döntésekre, mint 1991-ben, amikor Szaddám Kuvaitból történő elkergetésre szavaztunk." Az 1991-es döntés egyáltalán nem volt "kemény", ezzel a mondatával inkább arra céloz, hogy vitatott helyzetekben is Amerika mellett fog kiállni.

"Az amerikai kormány arról értesített minket, új katonai támaszpontoknak keresne helyet, esetleg a Németországi amerikai csapatokat is "átköltöztetnék". Románia lenne az ideális hely számukra." Ez teljesen érthető: business, bár Románia nagyon ráfizethet.

"Nemzeteink büszkén küzdenek együtt Irakban a szabadságért és a demokráciáért." E szégyentelen, sztálinista stílusú hazugság mellett megemlíteném, hogy ez a mondat idióta, túllihegett talpnyalás is. Ennek olvastán még a legmarkánsabb Bush-hívek is elkacagják magukat: "Micsoda? Együtt küzdünk? Tán csak nem lettünk egyenrangúak, öcsikém?"

És Năstase ugyanebben a szellemben folytatja: "Ünnepeljük Szaddám elfogását, mert ez nem csupán egy diktátor végét jelenti, nem csupán az amerikai csapatok Nagy Győzelme. Ez annak a jele, hogy az iraki nép számára megszületett a lehetőség, hogy saját kezébe vegye sorsát, elindulhat a szabadság, demokrácia és a függetlenség útján." Mit lehet ehhez hozzátenni azon kívül, hogy émelyítő szöveg?

Lezárult egy korszak.

A miniszterelnök egész mandátuma alatt egyetlen dologért érdemelne dicséretet: kevésbé lihegett Washington kiszolgálásáért, mint Ion Iliescu, sőt mintha fékezni próbálta volna ezt a politikai kurzust. Akadtak kimondottan szellemes, bölcs nyilatkozatai. Épp egy évvel ezelőtt így szólt: "Attól félek, hogy Szaddam megnyeri a háborút, mielőtt elkezdődne. Az Európa és Amerika, valamint az európai országok közötti széthúzás a diktátorok és a terroristák pozícióját erősíti".

Vagy: "Románia az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval egyaránt jó kapcsolatot kíván fenntartani. Rumsfeld értékelésével kitünteti a térségbeli országokat, Romániának azonban egyformán jó kapcsolatokat kell ápolnia a NATO-val, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval. Románia az ENSZ Biztonsági Tanácsának függvényében dönt az Irak elleni hadmûveletekben való részvételről."

Összehasonlításképpen Năstase külügyminiszterét, Mircea Geoanăt a Biztonsági Tanács döntése nem is érdekelte 2003 januárjában, Bagdaddal szemben fenntartás nélkül az amerikai és angol álláspontot követte. Iliescu ugyanúgy beszélt, mint a külügyminiszter, csak egy fokkal homályosabban. Năstase a fentiekkel szöges ellentétben újra és újra azt sugallta, hogy Amerika és Európa közt lavírozni kényszerültünk, s ha azt nem is lehet állítani, hogy ő Európát választotta, de nyílt, bonyolult kérdésként kezelte az iraki kérdést, az amerikai-EU ellentéteket.

Egy évvel ezelőtt még elképzelhető volt,

hogy a naivabbak őszintén azt higgyék: Irakban a terrorizmus elleni harcról van szó, a diktátor, a diktatúrák ellen folyik a küzdelem. Azt is elhihették, hogy Szaddámnak tényleg vannak "csodafegyverei". A nagyon naivakkal azt hitették el, hogy az irakiak rock n’ rollozni fognak örömükben, hogy végre amerikai gyarmattá válhatnak, és pár hónap alatt olyan demokráciát építenek fel, hogy a svédek is irigykedni fognak.

Szóval azoknak, akik egy évvel ezelőtt Bush oldalán álltak, e naivitást el lehetne nézni, most viszont nyilvánvalóvá vált a háborút igazoló hazugság, és az is nyilvánvaló, hogy Irakban hosszú éveken át, nemhogy "demokrácia" nem lesz, hanem béke sem. És ekkor áll be Năstase az "Új Európa"-kurzus hívei közé! Az is fura, hogy nem itthoni interjúban, beszédben, vagy külpolitikai esemény alkalmával tette e kijelentéseket, hanem cikk formájában.

Egy korszak lezárult. Romániában már nincs egyetlen politikai erő, szándék sem arra, hogy fékezze az ország amerikai gyarmattá válását.

Miért történt ez a nyilatkozat? Elképzelhető, hogy Năstase megijedt, amikor Bush "aggodalmát fejezte ki, amiért Iliescu nem lehet többé elnök". Ezzel az amerikai politikus nyilvánvalóan azt jelezte, a kormányfőben nem, vagy kevésbé bíznak. Ekkoriban elterjedt a hír: Washington esetleg mindenestül ejti Năstaset, és Geoanaból próbál elnököt csinálni Bukarestben. De ez nehéz és veszélyes játszma lett volna, mert Stolojan ellenében Năstase választási győzelme sem biztos, hát még a Geoana-é.

Így születhetett meg az újabb kompromisszum, avagy a régi kiegészítődött egy újabb elemmel: Năstase explicite kifejezi behódoltságát Amerika irányába, és "bűnei mindenestül elfelejtődnek". Ám a Szabad Európa Rádió (SZER) egyik bukaresti szerkesztője szerint nem csupán a "fenyegetés" hatott, fizettek is a kormányfőnek.

"Előlegként" megszelídítették a BBC

román nyelvű adását: figyelmeztették a munkatársakat, csak óvatosan a PSD-vel! Utána egyik napról a másikra kirúgták azt, aki a figyelmeztetésből nem értett, bár ő, Traian Ungureanu volt a rádió legnépszerűbb munkatársa. Washington emellett megszünteti SZER román nyelvű adását. (Sőt a nyugati pénzekből finanszírozott média visszafogása egész Közép-Kelet-Európában megtörtént, ez afféle közös ajándék a rumsfeldi új Európának).

A Bush-adminisztráció gesztusa kétszeres értékű. Egyrészt objektíve e rádiók ártottak a PSD jó hírnevének, a kormánypárt népszerűségét csökkentették. Ne értsük félre, nem arról van szó, hogy e hírműsorok miatt elveszthette volna a párt a választásokat. De pár fontos százalék azért múlhat azon, hány korrupciós ügyüket teszik nyilvánossá (a témáról részletesebben lásd keretes írásunkat).

Másrészt Năstase különösen gőgös, hiú ember. Sajtótájékoztatókat kénytelen volt tartani, kénytelen volt a kellemetlen kérdésekre is válaszolni, de számára ez önmagában is megalázó és kínos volt. Felháborodása efféle lehetett: Miféle világ az, ahol szemtelen senkiházi újságírók, méghozzá a Nyugat pénzén odáig merészkednek, hogy Velem szemtelenkednek, az én szennyesemben turkálnak? Számos esetben borult ki kellemetlenebb újságírói kérdések kapcsán, ilyenkor ízléstelenül jópofizni, sértegetni kezdett. Most hálás lehet Washingtonnak, hogy az a szabad sajtó megfojtását nem csupán elnézi, hanem aktívan támogatja is.

Egy nyugati politológus barátom, Románia-szakértő

magánlevelében így reagál Năstase cikkére: ha ez megtörtént, akkor pár hónapon belül lehet, hogy Kadhafi tábornok, líbiai diktátor bértollnokai is hasonló cikkeket fognak közölni amerikai lapokban.

E szinte teljes behódolás után ugyan kit izgat az Washingtonban, hogy teszem azt 13 újságírót megvertek idén Romániában, hiszen Năstase "a mi gazfickónk". Tehát a washingtoni adminisztráció egy része úgy tűnik, megelégedett Năstase nyilatkozatával, de mégis akadnak amerikai hivatalosságok – lásd például Michael Guest bukaresti nagykövetet – akik szkeptikusak Năstase "megtérésével" kapcsolatban. Ez utóbbiak úgy vélik, a kormányfő opportunistább, köpenyegforgatóbb politikus, mint Románia vezetői voltak 1944 augusztusa előtt.

A legnyugtalanítóbb dolog az, hogy úgy tűnik, Washington megelégedik a Romániában művelt "laza demokráciával" "(democracy lite)", mit sem fog törődni az ország problémáival, ugyanúgy, ahogy nem foglalkoztatja az sem, hogy az USA új barátja, Kadhafi tábornok mekkora diktátor. Egyedül a civil társadalom marad a romániai demokrácia védelmezésére, és erre legalább saját túlélése érdekében is szüksége lesz – így az elemző.

A demokrácia helyzetéért az Egyesült Államokban is aggódnak, és nemcsak a demokraták, hanem már a republikánus, jobboldali meggyőződésű polgárok egy része is (bár utóbbiak ezt nyilvánosság előtt még nem hangoztatják). Sokan tapasztalják, hogy a Bush-adminisztráció a – kétségtelenül létező, de eltúlzott – terrorista-veszélyt ürügyül használja a szólásszabadság, az amerikai alkotmány hírneves első kiegészítését korlátozó intézkedéseket foganatosít: szeptember 11. után új, belbiztonsági minisztériumot hozott létre.

A Bush-kormányzat január 5-én arra kérte fel a Legfelsőbb Bíróságot (LB) titokban bírálja el egy bevándorló kérelmét. Mohamed Kamel Bellahouel algíri pincért szeptember 11. után tartóztatta le az FBI azért, mert a terrortámadásban résztvevők közül két gépeltérítő többször ebédelt a támadás előtt abban az étteremben, ahol dolgozott. Bellahouelt perbe fogták; a letartóztatás és a tárgyalás teljes titokban történt – a pincér 20 újságíró-szervezet és médiacég támogatásával arra kérte fel az LB-t, döntsön arról, helyes volt vagy sem a kormányzat eljárása vele kapcsolatban. (Az esetről az Associated Press tudósít.)

Mára az amerikai titkosszolgálatokat arra is felhatalmazzák, hogy békés tüntetőket az elnök autókonvojának közeléből is eltávolítsanak. A rendőrség a titkosszolgálatok utasítására közbelép, ha a tüntetők a helyszínen levő sajtóstábokkal (vagy fordítva) szóbaállnak. Ez a demokráciát éltető polgári szabadságjogok megsértése – állítja számos értelmiségi, kiknek többsége szerint szinte ugyanazt az megfélemlítő légkört tapasztalni az USA-ban, mint amilyen az '50-es évek, az elvakultan kommunista-üldöző McCartthy-korszak volt.

És végül egy spekulácíó: Guest nagykövet miért

Năstase legmarkánsabb, vagy a kormányfőt legnyíltabban kritizáló politikai ellenfele? Elképzelhetőnek tartom, hogy a konfliktus hátterében személyes, erkölcsi motivációk is meghúzódhatnak. Guest homoszexuális, és ezt nyíltan vállalja, egész élete, karrierépítése során bizonyára megküzdött ő is az előítéletekkel, és nem felejtett.

Năstase karrierje fiatalkorában, a hetvenes évek elején állítólagosan épp úgy indul, hogy elárulja homoszexuális partnerét. Ilyen kapcsolat akkoriban bűncselekménynek minűsült, mindkét fél komoly büntetésre számíthatott. Năstase meglepetésszerűen vádlottból a vád tanújává válik, és csupán partnere kerül börtönbe.

Logikus a feltételezés, hogy bizonyos célokból kedvezményeztek vele, így Năstase – megbízható feltételezések szerint a Securitate segítségével – elkezdi építgetni karrierjét. De menekülésének ára, hogy zsarolható marad. Ez akárhogy is nézzük, erkölcstelen tettnek minősíthető, de feltételezésem szerint Guest az átlagembernél talán érzékenyebb lehet a homoszexuális kisebbséget eláruló karrieristára.


A szabad sajtó ellehetetlenítése
Mindig is óriási volt a különbség a SZER és a BBC, illetve az "itthoni" újságírók státusa közt A két külföldi hírrádió esetében gyakorlatilag nem sokat lehetett tenni az újságírók elhallgattatása céljából, s fizetésük is külföldről érkezett. Az itthoni szerkesztőségeket rengeteg hatásos módszerrel, többek között a reklámozás beszüntetésével (vagy fordítva) lehet zsarolni.

Továbbá a magukat "demokratikusnak" vélő újságok, rádiók még abban az esetben is, ha hagyták magukat némileg lefizetni, picit zsarolni – épp a SZER és BBC miatt kényszerhelyzetben voltak. Ha a független rádiók leadtak egy bombahírt (hozzátenni, teszem azt, PSD-s korrupciós ügyet, nem tehették meg, hogy hallgatnak, mert így nyilvánvalóvá vált volna, hogy lefizették, megzsarolták őket. Kénytelenek voltak ehhez igazodni, olvasóik ezt megkövetelték, hisz most azokról a lapokról van szó, amelyeknek olvasóinak többsége PSD ellenes. De ha rövidesen egyetlen rádió, újság sem hoz le egy nagyon fontos, leleplező hírt – honnan tudhatjuk meg, hogy az illető ügy egyáltalán létezett?

Ezen az őszön a PSD vezetősége – és Năstase személyesen – kvázi nyíltan bejelentette, hogy a választási évre "új szabályokat" vezet be a médiában. Gyakorlatilag megszünteti a szabad sajtót. És nem csak szóbeli fenyegetőzésről van szó! Több, a PSD-t bíráló újságírót súlyos bántalmazás ért. A tettes ismeretlen – de azt tudjuk, hogy a verés (majdnem-gyilkosság) előtt a PSD-s sajtó rágalmazta, fenyegette, illetve "figyelmeztette" a PSD korrupciós ügyeit leleplezőket. Egyesek megijedtek, mások folytatták a bírálatot, ezeket ismeretlen tettesek félholtra verték (például Ino Ardeleleant, az Evenimentul Zilei temesvári munkatársát.)

A Réporteres Sans Frontieres (RSF) figyelemmel követi a visszaéléseket, világgá kürtölte a temesvári újságíró bestiális megverését, követelte miniszterelnöktől a tettesek megbüntetését. Ugyancsak a RSF nyilatkozta, súlyos hiba a Szabad Európa Rádió megszüntetése, hisz Romániában (és nem csak) a sajtószabadság egyre erősebb veszélybe kerül. A Freedom House (FH) amerikai civil szervezet felmérésében mégis szabad országnak minősítette Romániát, egy évvel korábban az ország csak "részben szabad" minősítést kapott. Az FH véleményezése azért keltett feltűnést, mert december elején ők rótták meg Bukarestet a sajtószabadság korlátozásáért többek között az Ino-eset miatt.

A PSD-kormányzás három éve alatt három különféle politikai vitaműsorát szüntették meg Stelian Tănase politikai elemzőnek. Újévre döntött úgy az állami közszolgálati TVR adásszerkesztősége, hogy Tănase Daráló (Masina de tocat) című műsorát leveszi képernyőről. A politikai elemző korábban az Antena1, majd a Realitatea TV adókon vezetett vitaműsorokat (vö.: "Hazafiatlan tévéadás" ellen lép fel a PSD)

A sajtószabadság elleni küzdelem régi téma, s a legjobb módszer nem is a megfélemlítés, hanem a megvesztegetés. Ilyen eseteket tonnával ismerek, egyes újságírók, egész szerkesztőségek egyszerűen abból élnek (méghozzá nagyon jól), azért kapják a pénzt, amit nem közölnek; de sehol semmi konkrét bizonyíték. Bár meggyőződésem, hogy hitelesek az erről szóló bukaresti sztorik – de mégiscsak pletykaszintű információk.

tomp Creative Commons License 2003.12.29 0 0 416

Kegyelem Tőkés '89-es letartóztatójának
13:28, 29.12.2003

Kegyelemben részesítette Ion Iliescu államfő Iosif Veverca milicista őrnagyot, aki 1989 decemberében a Tőkés családot letartóztató temesvári templomi kommandót is vezette. Serban Nicolae, az államfő tanácsosa elmondta, Veverca egészségi állapotára való hivatkozással kért és kapott államfői kegyelmet. Vevercát még az 1989-es események hevében vették őrizetbe. 1991 decemberében gyilkosságért és gyilkosságra való uszításért ítélte 15 évi börtönbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság. Az egykori temesvári perben elítélt Szekuritáté-, milícia- és pártvezetők közül már csak egy tölti börtönbüntetését. (krónika)

old schachterhand Creative Commons License 2003.12.29 0 0 415
Persze, hogy sértő, hiszen "rombolja a Romániáról külföldön kialakított képet".* :-)

*Egy ideig e szavakkal indokolták, miért nem engedik leforgatni a Dallas c. nemzetközi kooprodukcióban készülő filmet. Bruhaha.

Előzmény: Törölt nick (413)
McMahon Creative Commons License 2003.12.29 0 0 414
Mongyuk elég kivételes helyzetbe fordul elő, hogy Román állampolgárságú és Magyar állampolgárságú/ nemzetiségű. Van ilyen, csak ritka.
Előzmény: Törölt nick (413)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.28 0 0 413
ejha, nem semmi cikket olvastam az indexen:

Romániában építene börtönt Ausztria: Romániában építene börtönt az Ausztriában elítélt román állampolgároknak Bécs. Az osztrák vezetés sokallja a kelet-európai elítéltek fogva tartásának költségeit.
mondjuk, ez serto is lehet a romanoknak. nem? kivancsi vagyok, hogy az osztrak bortonokben a romanok mellett mennyi magyar, illetve mas kelet europai allampolgarsagu bunozo van. es, hogy a magyarorszagi bortonokben vajon mennyi a romanok szama. tovabba az is izgat, hogy a roman allampolgarsaguak alatt mennyi magyar nemzetisegut kell erteni. hm? tud errol valaki valamit?

Gyéressy Ádám Creative Commons License 2003.12.17 0 0 412
Ezektől a románoktól még sokat tanulhat Brüsszel :))

"A papi kar válaszára várva


A disznók vágás előtti altatásával kapcsolatban a mezőgazdasági miniszter is megjegyezte, hogy gyermekkorában levágásakor megkötözték a disznó lábát, ennél viszont sokkal elegánsabb, ha előtte elaltatjuk. Sarbu szerint személyesen kell elbeszélgetni a gazdákkal, és a legjobb érv ilyenkor, ha elmondjuk neki, hogy az uniós országokban senki sem él rosszul.

A mezőgazdasági minisztérium illetékesei emellett el szeretnék érni, hogy az ortodox egyház nyilvánítsa vallásos szertartásnak a disznóvágást. Így az Európai Unió állatvágásra vonatkozó szigorú szabályai alól – hasonlóan a muszlim és zsidó közösségekhez – a hazai gazdák is mentesülnének. A minisztérium ezért az ortodox egyház vezetőihez fordult útmutatásért. Liviu Harbuz, a szaktárca államtitkára közölte, hogy az egyházi méltóságoktól hamarosan válasz érkezik ebben az ügyben.

A mezőgazdasági minisztérium illetékesei emellett el szeretnék érni, hogy az ortodox egyház nyilvánítsa vallásos szertartásnak a disznóvágást. Így az Európai Unió állatvágásra vonatkozó szigorú szabályai alól – hasonlóan a muszlim és zsidó közösségekhez – a hazai gazdák is mentesülnének. A minisztérium ezért az ortodox egyház vezetőihez fordult útmutatásért. Liviu Harbuz, a szaktárca államtitkára közölte, hogy az egyházi méltóságoktól hamarosan válasz érkezik ebben az ügyben.

Amiben a zsidó és a muszlim is egyetért

Az EU-ban egy 1993 óta érvényes jogszabály ugyanis rituális vágások esetén felmentést ad a kötelezõ kábítás alól. Ide tartozik a muszlim hálál és a zsidó kóser rituális vágás. Ezek során a szarvasmarhák, kecskék vagy juhok torkát egyetlen késhúzással vágják át, és tilos az állatokat elõzetesen elkábítani.

A Talmudban, illetve a Koránban megfogalmazott tanítás szerint ugyanis emberi fogyasztásra csak egészséges és ép állat húsa alkalmas, márpedig – a szent könyvek legelterjedtebb értelmezése szerint – az elektromos árammal vagy pisztollyal végzett „érzéstelenítés" kárt tenne a jószágban, így annak húsa sem felelne meg már a vallási elõírásoknak.

Azonban vannak szervezetek, amelyek a rituális vágás kivételezettségének az eltörlését kéri. Például a vegetarianizmusért és az állati jogokért küzdõ brit VIVA (Vegetarians International Voice for Animals) azt szeretné elérni, hogy a vallási szertartásnak minősülő vágásnál is legyen kötelező a kábítás. A muszlim és zsidó testületek válaszul megállapodtak, a rituális vágás ügye mellett összehangoltan lépnek fel.

Disznó-integráció

A román mezőgazdasági minisztérium mindesetre derűlátó az egyházi véleményezés kapcsán, mivel a lelkészek iratok és a mindennapi élet, a szokások ismeretében hozzák meg majd a döntést. Constantin Stoica görögkeleti pátriárka viszont nem osztja a minisztérium lelkesedését, mert szerinte a disznóvágás nem vallási szertartásnak, hanem pusztán hagyománynak számít.

Az a vidéki lakosság, amely szavazataival "megmentette" az alkotmány-módosítást (az EU-ba lépés egyik zálogát), egyáltalán nincs elragadtatva akkor, amikor arról van szó, ami a legértékesebb az udvarában. Ezért a disznó-csatlakozási fejezet legfőbb tétje, hogy a romániai mezőgazdászt sikerül-e bevinni az unióba, malacostul, mindenestül."

Alexander the Great Creative Commons License 2003.12.17 0 0 411
azért ez sem semmi:)

Vadim kampányát Saron reklámcége vezeti
12:20, 17.12.2003

Izraeli választási tanácsadó céget alkalmazott a PRM: az Arad Communications Group biztosította Ariel Saron fölényes győzelmét a legutóbbi izraeli választásokon. A párt azt reméli, hogy Nati Meir vezérletével a cég biztosítja a választási győzelmet a PRM-nek, és Corneliu Vadim Tudort az államelnöki tiszthez juttatja.

Meir jelenleg a párt külpolitikai kapcsolataiért felelős, és első lépésként össze akarja békíteni Vadimot és a sajtót. A pártvezér korábban több kiadót és szerkesztőséget is beperelt a múltban, és saját lapjában gúnyolta az újságírókat. Meir szerint ennek vége: Vadim visszavonja feljelentéseit, és békét köt az újságokkal, televíziókkal.

Az izraeli szakember számára az sem jelent gondot, hogy Vadim zsidógyűlölő nyilatkozatokkal és újságcikkekkel keltett többször közfelháborodást. Vadim a közelmúltban bocsánatot kért kijelentéseiért, és zsidóbarátnak titulálta magát. Én nem kételkedem abban, hogy Vadim valóban megváltozott – nyilatkozta Meir a Ziuanak. A PRM már kifizette az előleget az Aradnak, és ma érkeznek Romániába a cég képviselői, az izraeli kormányfő ügyvédjével, Alon Gellerttel, hogy aláírják a szerződést. (ziua)

RoSto Creative Commons License 2003.12.16 0 0 410
Merre van az a Gyergyófalu? Vagy legalább az oláh nevét mondd, hogy beazonosíthassuk!
Előzmény: theow (405)
Deashi Barai Creative Commons License 2003.12.16 0 0 409
Tavasszal, Csíkszendtdomokoson mesélték a helyiek, hogy 3 (asszem) román lakik a faluban, de ők is magyarul beszélnek, magarként élnek, egyikük a gyerekének már magyar nevet adott.

Vérlázító! Így fogy el az ős-dák lakosság...;-)

Előzmény: theow (405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!