Mivel új vagyokj a topicban, ezért üdvözölnék mindenkit először.
Szóval csinált Édesapám egy kemencét odahaza, vályog és samottpor segítségével. Véleményt nem alkotok róla, mert jól melegít csak kicsit gyorsan történt a begyujtása és repedt egy kicsit a felszíne. Nem nagy max 2-3 mm repedések keletkeztek rajta. Füst az égéstérből nem jón de ugy égés esetén nem is a füst a nagy baj hanem a CO. és éppen ezért érdeklődök, hogy miként és mivel tudjuk ezt javítani és van-e okunk félelemre. Jól üzemel és kellemes meleget ad, és tök jó illat van bent miatta, olyan kemencés:)
A szaki aki már nagyon sok kalácsot megsütött azt mondta, akkor jó a kemence hőfoka a sütéshez, ha egy kissé összegyűrt papírlapot bedobsz és az szépen lebarnul. Nem elég, akkor túl meleg. Ha nem barnul szinte azonnal akkor hideg még. Fehérnek kell belül lennie a kemencének a hőtől.
Én ezeket hallottam, de még nem volt alkalmam látni kipróbálni.
Én az autentikus megoldás híve vagyok de mostmár tudom, hogy igazán az a gond, hogy nem is tudom mit is szeretnénk igazán. A hely igen kicsi, igazán a felfűtéssel sem szeretnék sokat bajlódni, nem hiszem, hogy minden héten 2x itt sütnénk meg a kenyeret, fűtésre nem kellene használni, mert a kandallóval ki lehet fűteni a lakóteret és a konyhát is, lehet hogy csak egy nosztalgikus vágyálom a bubos. Mindenestre jó lenne, ha gáz és villany nélkül is működhetne a konyha, talán jobb megoldás lenne egy csikótűzhely egymagában. Ami az építőanyagot illeti, egy barátom épített egy nyeregformájú kemencét és a közeli téglagyárban vett kiégetettlen téglát, azt rakta fel sóval kevert agyaggal. Nagyon jól működik, de még igazán nem sikerült jó kenyeret sütni, mert vagy nyers maradt, vagy megégett, de fűteni nagyon jól lehet vele.
Látom többféle felfogás van a kemence építéssel kapcsolatban.
Az egyik az hogy építsen az ember teljesen autentikusat. Ha jól veszem ki abban még tégla sincs.
Mostanában megnéztem többféle kemencét, de ezek amiket én láttam azok mind az ősi és modern ötvözetei.
Az egyik helyen olyanokat árulnak amik hőálló betonból, hőálló szigetelő anyagból van. Kemencének kemence, de nem is búbos, de azért igen tetszetős, nádtető felette. Furcsa öszképp, kicsit egy kutyaólra emlékeztetett.
A másik helyen már búboskemence forma, igen jól néznek ki, de viszonylag modern anyagokkal. A szabadtéri be van kőporozva, belül samott tégla. Egy kiállítási helyen volt. Nem tudom hogy süthet.
A legutúbbit egy hosszanti nagyot, amit a minap láttam lakodalmas kalácssütésre használták. Sokat beszélt róla az idős tulaj, mármint hogyan kell használni és miből van. Hatalmas kemence 12 tepsi belefér. Az egyik felében hosszában tüzelnek a másik felén a tepsik. Begyujtáskor befeketedik, majd kifehéredik belül teljesen, ha bemelegszik. A láng végigfut az oldalán felül a boltíven, úgy melegít. Ez tuti jól süt.
Itt a kulcs amit a gazda nagyon emlegetett a "csengő hangú tégla" Mutatott is néhányat, szépen csengett. Azt mondta csak ebből. Szemben van samottos kemence és azt mondja nem jó.
Nem tudom milyen belsővel építsem ezek után? Mit szóltok ezekhez?
Köszönöm, megerősítetted amire én is gondoltam, nem azért kanyarodik vissza az ember fia az őseik hagyományaihoz, hogy azt tönkre tegyék valami modern praktikus pótszerrel, gyanítom nehezebb vályogot, agyagot, szerezni és egy kályhásmester nem is biztos hogy tud vele dolgozni.
Egyrész a kemence saját melege jó nagy légteret felfűt (nálunk a nappalit és az előszobát ~50m2), másrészt meg építettünk bele egy öntöttvas víztartályt, amelynek a melegét egy hőcserélőn keresztül el tudjuk juttatni a radiátoros fűtéskörbe.
Szia , a véleményem a következő : személy szerint samottéglából nem raknék olyan kemencét amibe ételt készítek, a kemence belső mérete akár olyan kicsi is lehet mint egy tepsi ! Lényege az , hogy mire akarod használni !? A samottéglát hőtárolásra fejlesztették ki , lásd: cserépkályha !
Kedves kemencések, mi a véleményetek, milyen kemencét lehet samott téglából építeni, és mi az a legkisebb belső átmérő, amivel még egy használható búbos műküdik? A konyhába szeretnénk építeni, de elég kicsi a hely, kb 145x140 ebből hátul a kémény levesz az egyik oldalon úgy 45cm-t.
Minden kemencésnek a legjobbakat. Én ebben a jó időben szerencsésen még megépítettem egy olyan beton alapot, ami majd tavasszal fogadni képes egy tetőt és a kemencét.
pistályi névre küldtem egy levelet is, félek, hogy ez nem érkezett meg. Kérlek, hogy jelentkezz !
Ma voltam Home centernél Pesten és láttam ott néhány kemencét. Egy kültérit akarok. Megrendeltem a búbos kemencés könyvet. Nagyon érdekel a dolog. A legjobbak amiket láttam azok itt vannak:
A hőtároló üvegrétegre visszatérve azt olvastam, hogy az üvegréteg tetejére max. 2-3 cm agyagot szabad csak rakni, különben nem fog felizzani az alja és nem sül meg a kenyér alja.
A kémény már kész van , a vakolás és a meszelés van vissza ! Az aljába 200literes hordónyi üveget + 250db cserepet raktam , mert minnél nagyobb a hőtároló réteg annál többet tudunk benne sütni ! A kéményt szeretném festeni , vannak ötleteim ezzel kapcsolatban is , egy biztos ami rákerül , hogy " PRO PÁTRIA PRO LIBERTÁTE !"
A beltéri kemencével fűtesz is? Nem használunk puccos tepsiket, tökéletesen megfelel a zománcos vagy sima lemeztepsi. A kenyeret mér régóta bevált recept alapján szoktuk sütni kenyérsütő gépben, és kemencében. Hozzávalók: 4 dl víz, 1/3 élesztő (5 dkg-os), 70 dkg liszt (25 rétesliszt+45 finomliszt) 1 csapott evőkanál só (inkább nagyon enyhén púpos), ugyanennyi cukor, és kovász. Dagasztani a kenyérsütőben szoktuk, kelesztés legalább szobahőmérsékleten. A kovászt a ledagasztott kenyérből kell elvenni (kisebb pogácsa méretűt), kiszárítani, és sütés előtt este le kell áztatni vízben. Dagasztáskor a vizet ki kell nyomni belőle, és hozzá kell keverni a tésztához. Nem szabad túl forró kemencébe tenni, mert vagy megég, vagy nagyon kiszárad. Hőmerséklettől függően 1 órán belül megsül. Jó sütögetést!
Tudnék felrakni képet csak a feleségemet meg kell símogatni egy kicsit , mert én nem értek a számítógéphez ! Kutattam egy kicsit , de ilyen kemencét nem nagyon találtam , ez egy első kéményes kemence amit hús füstölésre is lehet használni !
szevasztok , BUBOSOK ! Raktam én is egy kemencét , saját elképzelésem szerint , 90% ban kész ! Már sütőttem benne kenyeret , egy kicsit lapos lett ! Valakinek segitség kell szivesen adok olyan ötleteket ami használható !
Egy pár receptet és is szívesen fogadnék! Mi beltéri kemencévle fűtünk, van sütő része is, de leginkább csak sütőtököt, almát, pogácsát, meg hasonló egyszerű dokgokat készítünk! No meg valami jó edény sem ártana, hol lehet ilyet beszerezni?