Barátom 120d BMW-vel kálváriázik. Márkaszerviz hónapok óta cumizik vele, magatehetetlenek.
A kocsi nem mai, 200.000 km-en túl van de az legalább családi, 2007.12. havi az autó N47-es motorkód.
Az esemény, hogy néha gondol egyet és nem indul (hideg-meleg összefüggés nincs). Gyújtást ráadva a fordulatszámmérő kiakad, és a kocsi ordít, hogy nincs olajnyomás. Nyilván azt hiszi, hogy jár közben meg nem.
Akkusarú levétel, és visszahelyezés mint workaround működni szokott.
Van ötlet ?
A fordulatszám jelet honnan kapja a vezérlő ? Főtengelyről vagy vezérműtengelyről ?
Nekem ez nem tűnik világvége diagnosztikai kihívásnak, de a márkaszervizben nem kicsit szívtak vele. Az is segítség lehet, ha megmondjátok melyik bimmer fórumban kérdezzek.
Sziasztok, van valakinek valami specifikációja, hogy egy 1.3-s régi központi bef. swiftnek mekkora a rendszer üzemanyagnyomása?! Egyik kolléga itt 1 bart mondott, kissé kevésnek tűnik, (de ha megerősítést nyer, ám legyen...) Itt a neten egyébként a hasonló benzineseknek inkább 3-4 körülről van info...
Köszi de olyan megoldást kell találnom ahol az autó megy, és már másik pumpával távozik 1-2 órán belül. Már nem az enyém az autó lassan 3 éve, csak segíteni próbálok hogy rendben legyen.(így járnak vele alapjáraton rossz szervóval már több mint 1 éve). Ez az egy autója van a mostani tulajnak és nem tudja otthagyni mert nem tud mivel hazamenni, ráadásul Komáromban lakik.
Ezekkel az utángyártott pumpákkal mint amit linkeltem van tapasztalatod?
Nem örökre kell, ha kibír pár évet egy ilyen az már jó lehet, ha kint van a gyári azt el lehet vinni felújíttatni.
Urak! Az itt-el jelőlt ,,dekni" alól elindult gázolaj az autómnál. (santa fe crdi 2006) Vihetem az adagolós műhelybe, vagy keressek tömítést hozzá és cseréljem ki?
Milyen érdekes? Az segítene önzetlenül (nem is elsőként) akivel az ismeretségünk egy szakmai vitával indult.
Ajánlatod talán nem segítene rajtam, bármennyire is szívesen tennéd. Ha 27én este nem rakom összefelé, akkor 28 estére nem végzek a kocsival. (Utána dolgozom.) Az asszony kivégez! (nem részletezem, de egymással ellentéteseket is hallgattam már az egész kocsiszerelősdi ügyben -- miért nem így, aztán meg miért nem úgy?... ismerős?)
Reményem szerint 27 reggelén megjárom a turbóst egy cseredarabbal, veszek csavart, aztán szerelés végtelenig.
És akkor az volt a reményem, hogy az ünnepek alatt építem a Gyrot...hát nem így lett. :-(
Egyébként is úgy kezdődött, hogy a repedt turbócsőből 1000 km alatt elöntötte a motorteret a fröcskölt olaj. (155369 hsz). Honnan jött? Turbóból, vagy a 3-assal kezdődő futású öregecske motorból? V mindkettőből?
Á mindegy, adjuk el! Majd mire beérett a gondolat, megcsúszott a kuplung...
Ha valakinek van esetleg eladó OBDII -es diagnosztikája, ami tud Toyota Avensis T25 típusokban hibakódot olvasni/törölni, esetleg lambda feszültséget is ki tud jelezni, akkor most épp keresek egyet.
Ha nem kijelzős, hanem adapteres, akkor androidos szoftverre is szükségem lenne hozzá, csak azzal együtt érdekel.
Most már túl is vagyok rajta, és le is írom az utódaimnak, hogy legyen keresési találatuk amikor ugyanezt a kérdést tennék fel. (ahogy én is próbálkoztam kereséssel, mielőtt kérdeztem volna...)
Szóval tapasztalatom szerint a Renault Kangoo 1.5dci motoros 2005-ös KC07 kasztniu változatnál a kuplungcsere egy biztosan járható útja az alsó vázkeret leszedése. Így a váltó könnyedén lehúzható az enyhén lefelé billentett blokkról. A keret hátsó csavarjai szinte biztos flexet kérnek, mert a felül az anya helye egy tégely forma, amiben pár év alatt garantáltan egybeépült rozsdagubó lesz az anya, alátéte és az anyát rögzíteni hivatott fészekbe szoruló lemezke az anya körül. Utóbbi szétszakad az első kis erőre.
Utána következik a szopás, az első két csavarral is, aminek anyájához -nem kevés dolog bontása után- legalább kulccsal hozzá lehet férni...
A buszon bármelyik ECU hibája blokkolhatja a kommunikációt az összes buszon logó vezérlőnél. Próbáld egyesével levenni az ECU-kat, a csatiba bedugni a lezáró ellenállást és megpróbálni így kiszűrni a hibás ECU-t.
Azt nem írtad,hogy nem induláskor van-e megfelelő táp az adagolónál.Adagolónak adnék egy fix testet,és egy tápot.Lehet,hogy emiatt van can hibakódod,mivel nem tud vele kommunikálni.
Adagolóban megvan a 119 ohm, ecuban 126, összedugva ~62 körül.
A többi vezérlőhöz menő CAN vezeték ecu felén 126 ohm, az autó kötegét mérve 120 ohm, összedugva 62 ohm.
Ezt én jónak minősíteném.
A motorvezérlőt kiszereltem, áttettem egy ugyanilyen rendszerű autóba, az hibátlanul indul-jár működik vele, ergo azt is jónak minősíteném.
Az adagoló új rajta, de a régivel ugyanez a hiba, elméletileg két adagolónak ugyanaz a hibája nem szabadna, hogy legyen.
A CAN L/H vezetéket átnéztem többször szakadásra, áthajtottam rajta 3 ampert, testzárlatra/pozitív zárlatra is jó, köteget kibontottam, 1 nagy motortéri csatlakozó van, azt szétszedtem, látszólag semminek semmi baja nincsen.
Más nem marad alapon az adagolónál/ecunál elvágtam az LH vezetékeket, összekötöttem külső kábellel, a hiba ugyanúgy fennáll, hol indul, hol nem, ha nem, akkor adagoló/ecu CAN kommunikációs hibát ír.
Már a gyújtás ráadásakor, ha nem alszik ki a csekkendzsinn, nem fog elindulni, tehát nem valami menetközbeni hibát szed össze.
Ha egyszer elindult, akkor jár a végtelenségig, ha beírja közben a hibát, akkor is(leállás után újra nem indul ilyenkor).
Még bele fogom tenni a másik autó vezérlőjét ebbe, bár tudom, hogy hiába(már csak jövőre).
Utána fogok egy hiteles EDC/MS 6.4 hibakódtáblázatot(ha van valakinek, megoszthatná, küldenék egy nájlon zsetont cserébe), kisakkozom, hogy a diagműszer magyar fordítója melyik hibakódot fordította rosszul, ami miatt napok óta szívunk, és ha valóban ez a helyzet, akkor lelkiekben elküldöm az embert űrruha nélkül a Holdra, pokemont vadászni.
Most meg azt hiszem, egy nem túl sikeres nap megkoronázásaként iszok még egy fröccsöt.
Én csak azért írtam le ezt a tapasztalatomat, mert azon az autón pl. amiről beszéltem, mások le szokták venni az alvázkeretet, miközben meg fölfele szépen ki tudtuk forgatni a váltót.
Köszi Főnök, közben művelem magam, aztmondja a szentírás, hogy csak 2 véglezáró ellenállás lehet a rendszeren, ha több van, az is hiba, mindent összedugva 50-70 ohmot kéne mérni az L és H között, esetemben ugye lenni kell az adagolóban, meg az ecuban is ellenállatnak.
Adagoló cserélve volt, a hiba előtte-utána is fennáll.
Teszünk majd rá egy másik LH vezetéket, kizárva a köteghibát, ha úgy se javul ki, akkor túrunk hozzá másik ecut, ha azzal se lesz jó, akkor x-akta, vagy ufo, és feladjuk.
Szkóp nincs, jelszinteket nem tudok nézni(ha esetleg Tibi erre járna), multival ha belemérek, nem tudom zokon veszi-e.
Kuplungcserénél mi menet? Váltó elfér balra a bölcső és a nyúlvány közé (szemre nem de trükk?)? Vagy merre máshova? És ha van, akkor mi a csapda, és mi rá a megoldás?
Motorvezérlő és adagoló közötti CAN kommunikációs hibát érzékel a vezérlő véletlenszerűen, amikor igen, akkor nem indul.
CAN L, H vezeték nem szakadt, nem testzárlatos, sem pozitív zárlata nincs, erre a vezetékre más vezérlő nincs kötve, van külön can vezeték a többi vezérlőnek, azt széthúzva is marad a hiba.
A 120 ohmos lezáró ellenállást itt a vezetékben, vagy az adagolóban/ecuban keressem, van-e egyáltalán?Vagy mit érzékelhet még, amit nem tudok kimérni?
Nem csináltam sosem can hibakeresést, valaki gyújtson fényt a raktárban, lécci:-)
Bréking: Fejlemény! Kiszedtem ma az SVC-t, van jó hír és rossz is. 12V-ot ráadva mozgott, csattogott. Ellenállása szervizkönyv szerint 2.1 Ohm kellene legyen, mérve 2.5 Ohm. Cikkszáma 006-al kezdődik. Visszarakás után feltöltött akksival 3. próbálkozásra beförrent a kocsi! Alapjáratot nem nagyon tudta megtartani, de gázzal életben lehetett tartani. Kis melegedés után megmaradt alapjáraton, szépen, nyugodtan járt. Akkor most merre tovább? 006 miatt feltétlen cserélni kell? Mechanikai részein szemre nem látok hibát.
Történt egy olyan eset a tegnapi napon, hogy 1998-as Suzuki Swiftem (G13B, 1,3 8szelep) elkezdett fulladozni. Először csak néha torpant meg, mikor leszálltam a gázról, aztán utána már folyamatosan. Csak úgy bírtam hazahozni, hogy a gázpedált váltásnál sem engedtem fel. Amint felengedtem, elkezdett csökkeni a fordulatszám, majd szépen leállt a motor. Első körben az alapjárati motorra gyanakodtam, ezt cseréltem is itthon, de a helyzet dettó ugyanaz maradt. Ezután a pillangószelep jeladóját cseréltem ki, de semmi változást nem hozott. Vákuumcsöveket leellenőriztem, szakadást, lazulást nem találtam. Csatlakozókat szintén leellenőriztem. Tippem már csak a gyújtás maradt. Esetleg gyertya okozhat ilyet? Vagy gyújtáselosztó?
Nagyon nehezen melegszik be. Ez típushiba, több helyen hallottam/olvastam. De lehet tavaly azért jobban melegedett még. Pedig már a hűtőt is részben kitakartam. Pár éve már volt benne termosztát cserélve. Az előzőtulaj (unokaöcsém ) már cserélt. Mondta semmi nem változott. A kivett termosztátot is ideadta anno a sok más plusz alkatrésszel együtt.
Mennyire bonyolult ennél a motornál kicserélni, hol van a termosztát benne? Annyira zsúfolt a motortér, hogy alig férni hozzá bármihez.
Van valami márka amit érdemes ebben preferálni egy termosztátnál?
Sziasztok. Olyan problémám van, hogy az 1,5 dci renaut megan 2ben a szervó kormányt elfelejti a computer. Volt szerelőnél nészte számítógéppel akumlátor gyengeséget mondott, hogy 10v alatt elfeledheti de régen volt lemerülve az aksi és nem volt ilyen hogy nincs szervó. Biztosítékokat megnéztem. Aksi jó. kb 30 km mentem 2szer áltam meg a parkolóba és steering fault + stop hibát ír és semmi elektromos szervó hatás . Megtanítva újra működik minden. Ötlet?Meg azt mondja hogy nagyon szarul indul a kocsi nekem mindig szarul indult 7 év óta de megy. Említette hogy lehet nincs rendes test az aksinál vagy az önindítónál. Ötlet a szervóra?
Ha arra gondolsz, hogy csuszik az auto, akkor nem, mert probaltam azutan es nem csinalt tobbet ilyent.. :-) ezt a ket alkatreszt jobbrol balrol kell cserelnem, lehet ez miatt ez a ritka jelenseg?
Sziasztok, van egy Audi A3 2001/07, 1.6 SR motorral, olyat csinál, hogy alacsony sebességnél(20km/h kb 1800-2000 es fordulaton), neha-ritkán 1-2 másodperces reagálása van a jobbra térésnél.. Tehát ha a kormányt kitöröm jobbra, nem tér az auto, majd hírtelen a kormány után szedi a kerekeket. Szerintetek hol kell keresni a hibát? Elektromosan vagy mechanikusan? Jah és még annyit, hogy a kormány nem "keményedik" meg.
"Ugyanarról az ügyletről a számla és nyugta egyidejű kibocsátása a jelenleg hatályos jogszabályi előírások alapján nem merül fel. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell.'
A saját magad részére lefektetett számlarendnek kell következetesen megfelelni. Ha mindig beütöd és hozzá tűzöd, akkor nem fogják kifogásolni és kétszer sem kell fizetni utána. De nem is kötelező beütni.
Pontosan ezt kérdezték az előadótól többen is,hogy ha számlát írok be kell e ütni a pénztárgépbe.erre az volt a válasz,hogy nem mert nem vegyesbolt hanem autószerelőműhely.ha 2 x lesz elszámolva az adóhatóság felé akkor 2x kell adót fizetni belőle.
Pl, hogy kiszereled, megméred az ellenállását és 12V rákapcsolgatásával nézed, hogy mozog-e a dugattyúja. Megeshet, hogy kontakthibás a csatlakozója. Ha szakadást, vagy zárlatot mérsz rajta, eldobod. Ha a cikkszáma 006-tal kezdődik, eldobod. Ha fémtörmeléket találsz benn, akkor nagyon szar karácsonyod lesz. :/
Szia Volt erről szó a fejtágitón: Vagy számla vagy nyugta,ha 2x lesz meg a bizonylat ugyanarról a munkáról dupla adót fizetsz. Tehát vagy számla vagy nyugta!
"a) szolgáltatásként végzett fenntartó tevékenységnél számlán, vagy a számlához mellékelt egyéb bizonylattal"
Egyértelműen csak számláról beszél!
Addig, amíg fel nem oldják az ellentmondást, szerintem továbbra is ez is érvényben van és robika1 jár el jogkövetőként.
Ha pénztárgépem van, (megrendeltem.) egy esetleges ellenőrzéskor hivatkozhatok olyasmire, hogy a NAV jogszabálya magasabb rendű, mint a szakmára vonatkoztatott 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet.
Mindegy, a pénztárgép jön és számlát is írok továbbra is.:-)
megvettem a kocsimat , felöntöttük gázolajjal, hazajöttünk, cseréltem minden szűrőt, másnap legyengült olyan szinten , hogy 1-esbe alig bírtam felmenni az avasra,
2004 Mazda 6 2.0D RF5 kódú kombi. 30.000-et raktam bele 2.5 év alatt, egy köhintése se volt soha. Múlt héten asszony alatt teljesen kifogyott a tank. Webastos a kocsi, elszámolta a fedcomp. Kanna, kút, pöccintésre indult, megy tovább. Szombaton reggel 5 perccel indulás után Ikeába menet körforgalom előtt fékezés, alapjárat leesik, motor leáll. Szervó nélkül bebirkóztam a kanyarba, félrehúzódok. Motor majdnem üzemmeleg, tank félig van, önindító teker mintállat, néha pár taktusra elkapja, de leáll. Gázt rugdosva sikerült életben tartani, de visszafordultam a benzinkútra. Hirtelen ötlettel telenyomtam V-power diesellel, hátha vizes a benya. Benzinkúton várakozás közben alapjáraton szépen ketyeg, leállítom, indítom pöccen fél fordulatra. Tankolás után irány az Ikea, Auchan, stb. Aznap kb 80 km-t mentem, sok indulás, megállás, araszolás, minden ok. Ma reggel asszony viszi a gyereket oviba, 2 km után az autó megáll, teker-teker, de nem indul. Ismerős szerelő látatlanban kérdezi mikor volt üza-szűrő cserélve, hátha mégis belefagyott valami víz. (Bár van érzékelő és nem jelezte.) Megrendeltem, estére szűrő megvan, szakadó hóesésben fejlámpával csere a parkolóban. A régi szűrő talán még a gyári volt, belül koszos, fekete. Csere után (Mann-t kapott) kézi szivattyúzás, indítózás, nem indul. Másik kocsival hazamenés, bikakábel, teker-teker, de nem indul. Mostanra kötélen hazahúztam. Egyetlen tippem az AC pumpa, de lemerült akkuval még hallgatózni se tudok. Akksit töltőre rakom éjjelre, holnap este meghallgatom, hogy csinál-e valamit. Valakinek más ötlete? Esetleg Szigetszentmiklóson ajánlott szerviz, ahol fogadnak még ilyenkor? Természetesen Karácsony előtt, 39 hetes terhes asszonnyal, anyagilag nem a legjobb időszakban történik az ilyesmi... :(
Köszi a választ, értékem. Tisztában vagyok azzal, hogy zümmög-berreg az autó, ezek szerint én fogalmaztam rosszul, a hang olyan mintha valami elektomos cucc gerjedne a motortérben. Eddig ezt nem tapasztaltam. A teljesítmény annyi változott, hogy alapjáraton egyenletesebben jár, valamint jobban reagál gázadáskor.
Elsőre hasonlítsd össze a diag szerinti értéket a stroboszkóppal mérttel, ha nem ír hülyeséget, akkor vidd ki próbaútra, padlógázon 5-6 ezer körül szerintem lennie kéne vagy 30-35 foknak, de majd tapasztaltak megmondják.
Feltételezve, hogy a többi része(mechanika, lambda stb) tényleg rendben van.
Forddal szívtunk így, beállt 10 fok állandó előgyújtásra, ugyanez a tünet, de berohadt röpsúlyos hagyományos gyújtás is ezt okozza, nincs teljesítmény, a munkaütem a kipufogóban ér véget(attól szép piros).
Szerelőnél volt az autó, gyertyát kellett cserélni, viszont a négyből csak hármat cserélt. Azóta viszont menet közben halk "zümmögés" hallatszik a motortérből. Lehet ez a különböző fajta gyertyáktól? Az autó egyébként azóta jobban megy, csak ez a zümmögés zavar. (Eddig azért nem vettem észre, mert szólt a rádió)
Ha a vezérlés "valóban " a helyén van, a szívótoroknál folytatom. Esetleg vészesen elkormozódott. Több esély adok az anyagcsere problémának. Agyon kerestem valami EGR -t,
Gondoltam erre is természetesen, bár ennél a motornál hátul van a főtengely jeladó, nem a bordáskeréknél. Így ha a elmászott a vezérlés, az ECU észrevenné. (vagy nem)
A szkóp a nyerő, ez is igaz, ha tudom hogy mit kellene látnom...
Csak úgy halkan: ha tényleg csak olyan kicsi az elmászás hogy az ECU nem veszi észre, ennyire befolyásolná a motorüzemet? Volt már olyan hogy az ECU beirta a szinkronhibát, a motorüzemen mégsem lehetett észrevenni különösebbet. De ez most csak agyalás, egyszerű kis motor, szét lesz szedve az újévben, úgyis a vezérléssel kezdem.
Adott egy Fiat Tipo 1.4 ie 93as! A gond az hogy hidegen beinditàs utàn felengedett kuplungpedàl utàn zörgő hangot lehet hallani a motortèrből! Ha benyomom a pedàlt megszūnik a zörgés! Illetve ahogy melegszik a motor ugy csendesdik is! Csak hideg motornàl csinàlja ezt! Vajon mi lehet a baja?
Ma jobban megnéztem ,kihajtáskor csak a felső részéből szedett ki néhány menetet.A gyári csavar nem ér le teljesen,volt még lejeb kb.+5mm menet,ha összeadom így most kb.10mm foghat.Menetes szárral stabil lett.
Nem volt kedvem hidegben kitökölni milyen hosszú csavar lenne jó,ami még nem fenekel le,de kihasználja az összes menethosszt.
A NKH által előírt tanúsítást, miszerint " Az elvégzett munka és a beépített anyag, alkatrész rendeltetésszerű használatra alkalmas" hogyan oldjátok meg nyugtán?
Bélyegző és rá nyomod a nyugtára?
Az alkatrészek felsorolása, amiről a tanúsítást kell adnod? Elé írod kézzel?
Nekem is van szoftverem a 90-es évek elejétől, a softverre kell egy plusz valaki, aki bevételezi, raktáron tartja, kiadásba helyezi, stb, stb...
Szia Mi nem veszünk pénztárgépet,kézzel írjuk a számlát.Munkalap szoftvert még teszteljük,igaz az is tud számlát csinálni ha bejelentjük.Azt használjuk amit Xmbela ajánlott (Munkalap3).Kipróbáltunk többet is (Maróti,3szs) de egyik sem olyan egszerű mint a munkalap3-as. Voltunk egy pénztárgépes fejtágítón az ősszel,ez a kézzel írósdi is csak júniusig megy mert akkortól (állítólag) csak online számlázó programot használhatsz.
A NAV honlapján megtalálod, hogy melyikeknek van forgalmazási engedélye. Ezekre lehet igényelni az 50 000-es támogatást.
A számlázó programnak az a bibije, hogy minden aprósághoz meg kell írni névre, ha kamura írod, akkor az fiktív számlázás. Pénztárgépbe ütve jóval gyorsabb ez, mert nem kell név, cím.
Van munkalap szoftverem ami tudná a számlázást, így gyakorlatilag nem kerülne semmibe, de egy izzócsere miatt nem szívesen bajlódnék vele.
Nekem is ez jutott az eszembe csak nem gondolta volna hogy Magyarországon van még olyan aki bedől ennek a trükknek. Gondolom nem saját néven nyitottak bankszámlát hanem valami hajléktalan nevében ezért nem tudják elkapni őket.
Ausztriában bevett trükkök ezek. Ha felhívod, jön a duma, hogy Madridban, Berlinben, stb. dolgozik, ott van nála az autó. Ha utalsz neki előlegnek 2-300.000-et, akkor elhozza utánfutón és meglehet nézni. Meg a szokásos dumák, hogy ott mennyibe kerülne a magad óradíjak miatt, stb...
"A DIY szerelésnek mindig lesz egy köre akik technológiailag képzettek"
1, kerdes mekkora kör?
- szerintem az asztalosok is mashogy gondolkodtak IKEA elott es IKEA utan. Es van IKEA es meg mindig nem mindenki maga szerel, de a szazalek erosen eltolodott.
Pincerek es felszolgalok is mashogy gondolkodtak a mcdonald, BK etc elott es utan...
2, tervezett karbantartashoz(olaj, folyadek,fek) nem kell tulzott technikai kepzettseg es novekvo rendszerkomplexitassal mast szerelok sem tudnak feltetlenul javitani ==> eldob vesz ujat
van iphone szerviz? nincs nagyon. legfeljebb reszegysegcsere, azt meg a legtobben meg tudjak csinalni
A tesla ugy mindent csinal, amit 6-7eve halotta beszeltunk, mert h azt nem lehet. (online frissites, online adatgyujtes)
No akkor gyerünk ki az utcára, állítsunk le 10 autót, aminek 25 év alatti a sofőrje, tehát online képzi magát a youtubeon/fszbookon, és cseréltessük le vele a saját autóján a fékfolyadékot, szerszámokat/műhelyt biztosítjuk hozzá.
Hány fogja megpróbálni, és hánynak fog sikerülni is?
Felnőtt egy generáció, akinek a nagypapa csavarhúzója helyett iphone lakik a kezében már iskolás korában is, szerinted ők milyen szinten tudnak majd megcsinálni bármit is, amihez kézügyesség, netán tapasztalat is kell?
Semmilyenen se, nincs ingerenciájuk összekenni a kezüket, inkább elviszik a haverhoz, aki a parkolóban bütyköl, amíg 2 sörért elvállalja, aztán ha megunja, majd hordják ugyanúgy szerelőhöz, mint akárki más.
Komolyabb melókat hagyjuk is, nem fognak nekiállni otthon kuplungozni, vagy hengerfejezni youtube DIY videók alapján, az merő képzelgés.
Az otthoni javítás náluk megáll a kocsimosásban, meg a netről vett alufelni felgumiztatásában, a felrakáshoz se nagyon fognak hozzá.
A tesla online tudja javítani az autóit?Gumit cserélni, futóműalkatrészeket, repedt szélvédőt, törött lökhárítót?
Nem?
Akkor mit tud?Programot frissíteni?Letölteni, hogy ki merre járt, egyszerre hány kilométert ment, mikor dugta fel a töltőt?Ettől megjavul a defektes kerék, a kavicsfelverődés?
Addig, amíg az ember munkáját nem tudják humanoid robotok helyettesíteni(javításról beszélek, nem előállításról), tehát még igen sokáig, szükség lesz a biorobotra, aki meg tud fogni egy villáskulcsot, hogy csavart húzzon vele.
Majd ha kijött az első ilyen gép, visszatérünk a kérdésre.
Vezérlés ha rendben, tehát dugulás szívó-kipuf oldalon nincs, veztengely nem kopott, fojtószelep kinyit teljesen, lambdaszabi padlógázon is van(vagy dús), és nincs teljesítmény, akkor vagy rossz a benzin, vagy nincs elég előgyújtás terhelésen, utóbbit látod is, mert forszírozott menet után világít a leömlő.
2 baros kompressziókülönbség szerintem nem okoz ilyen jellegű teljesítménycsökkenést.
Az üzagnyomás rendben van, viszont a befecsidő talán kicsit magasabb az előírtnál, de ezt a magasabb szívótér nyomásra fogtam, mert a lambda értékek meg jók voltak...
Szia Vettünk egy hűtőrendszer feltöltő készüléket.Venturi megoldásos mint a tiéd-Meddig szoktad vákuumozni a rendszert? Van rajta egy óra piros-zöld -sárga sávval.A zöld sáv közepére összelapulnak a csövek(vákuumra).
Kicsi motor. de mehetne jobban is, állítólag fokozatosan alakult ki a hiba. Induláskor szinte megugrik, aztán fokozatosan veszít a lendületéből, tipikusan dugult kipufogóra utal.
Hibakód nincs, és egyébként is szépen jár, csak a gyorsítás, meg a végsebesség hiányzik.
Élő adatokban ami kilóg:
MAP 420hPa előirt:280-320hPa
Előgyújtás:15° előírt:2-3°
Vezérlés ellenőrizve, szelephézag szintén.
2-3 as hengerekben kisebb a kompresszió, 2Bar-ral kevesebb az 1-2-es hengerekétől.
Kipufogó nincs eldugulva. Fals nem észlelhető
Motormegbontást javasoltam, most gondolkodnak. Én is...
Szerintem sem hengerfejes a motorod, 60 foknál már beledolgozna fóleg 50 km-en, de még csak nyomás sem lett benne, akkor pláne nem hengerfejes. Vidd másik szerelőhöz, tegyenek bele egy új termosztátot, rendesen légtelenítsék ki, jónak kell lennie. Aztán ha okés lesz, akkor kérd vissza a munkadíjat az előző szerelőtöl, mert béna fasz...
na de erre valaszolva. valo igaz, hogy megalltak. de pont ez a veszely fenyegeti a belso egesu motorokat polirozo es szabvany, norma rendelet halmazokkal kuzdo europai/nemet autogyartokat is.
de aztan lehet hogy csak nagy a propaganda gyartas.
Ne teljesen eu bérekhez hasonlítsd. Nagyon sok külsős beszállító van, olvasd el az alkatrészeken a cimkéket.
Mintha itthon is alacsonyabb rezsivel működnének :-)
Koreában nagyon utolérték az eu autógyártást? Nem, idejöttek autót csinálni. Itteni árakon. Már korábban íram, ez nem gsm fejlesztés szintje. Lehet hogy lassan változik majd. A piaci működés ilyen, de ez nem változtat a lényegen.
Majd meglátod, ahogyan a chipet, a fogkefét, a lapotopot, meg mindent olcsóbban gyártanak, sőt már komplett terveznek+gyártanak is, úgy fog az autóval is pont ez történni.
"Akkor a fejlődési vonaluk alapján már rég tönkre kellett volna menjenek az eu gyártók"
Dehogy,ez a jövő, a következő 20-25 év.
"Mennek föl a kínai bérek!"
Nyilván, napi két tál rizsről nagyon sokáig van hová emelni, és aki nem egy kart huzogat meg robotnként görnyed egésznap az öngyilkosság határán, azt már egy picit emberi módon muszáj is megfizetni.
Az európai munkaerő költségével hasonlítsad, ja, izé, hoppá, töredék töredéke.
De tényleg kár erről nagy vitát tartani fikciókra épített érvekkel, sokan megérjük még -jó esetben-, és látjuk majd a saját szemünkkel.
Nem látom hogy lenne olcsóbb. Mennek föl a kínai bérek!
Akkor a fejlődési vonaluk alapján már rég tönkre kellett volna menjenek az eu gyártók? (szerintem kínai gyártó inkább kínában és környékén fog menetelni).
15éve a koreaiak, 40éve a japók sem tudták elfogadhatóra megcsinálni. Majd megtanulják.
És mire megtanulják (mert ez az idő egyre rövidebb), kétlem, hogy annyira felmennek ott a bérek, meg az életszinvonal, hogy ugyanannyiba kerülne a szalag végén az ugyanazt tudó kerekes zümmőgő doboz, tehát nagy változások lesznek az un. autóiparban.
Épp ideje is, aztán kérdés, hogy a gazdaságunk és társadalmi berendezkedésünk túléli-e egyáltalán ezt, egyéb változásokkal együtt, mert ha nem, akkor nekünk. gyak. tökmindegy.
Sziasztok kipróbáltam amit d.jocovjavasolt és beraktam a hütö elé egy karton lapot (az egész hütöt eltakarja) mentem vele 50km-t, a vastag csövek melegek, csaknem forrók voltak, nyomás a rendszerbe nincs, az-az a vastag vizcsövek kicsit keményebbek voltak mint hidegen levettem a kiegyenlitö tartáj sapkát, de nem történt semmi még csak nem is sziszeget, ami zavaró volt egy kicsit hogy a vizhöméröje 60 fokon ált mind végig, amig nem volt a szerelönél müködött de miután szétszedte és kivette a termosztátot az se megy, de az is lehet hogy nem volt elég meleg a viz, nem tudom.
Nos kinek mi a véleménye ? hengerfejes az autó vagy sem ? 50km után ha hengerfejes már kellene föze a vizet vagy lehet többet kellet volna menjek vele ?
"mai formajaban valoszinuleg nem fognak jonni a kinaiak, de at fogjak ugrani a vegletekig csiszolt belsoegesu motorfazist"
Ezt nem tudnám alátámasztani (de nem értek hozzá). Annyit mindketten tudunk, hogy nem kell jó motort kitalálni a semmiből. Lehet venni. A köretet sem tudják megcsinálni.
Nem csapágyat kell önteni, hanem olyasmit, ami 0.2ft de miatta egy nagy 50ezres akármit kell kidobni. És persze direkt olyanra csinálják, hogy törjön el, szarjon be, különben egy mai autó is tul sokáig kitartana.
Pl az eltörő csoportkapcsolók beleit, ahol kiesik meg lekopik a gomb és olyan mint a hányás .
Vagy pl a fűtésboxban széteső műanyag lamellák fogasléceit, esetleg a motoros fojtószelepben lévő műanyagfogaskereket.
Egyébként utóbbival (fogaskerék) kisérletezek, hogy mi van, ha üvegszövetet teszek a rétegek közé, és végül újra megsütöm, tehát valamennyire újraolvad és sokkal erősebben beleágyazódik az üvegpaplan.
(mert egy telefont sem ott vennel, ha minden aldott nap folyamatosan behalna)
tegnap elott irtam a kinai laptop toltomrol ami sorban behalt. kicsit felreertheto voltam. A ceges kinai halt be folyamatosan. (ami privatban van kinai az mukodik, csak nem a legolcsobbat vettem meg hanem a legolcsobb +20%-t)
(1, online banking 2, kigyullado tablet... 2, rossz helyre navigalas)
itt a kerdes a helyes szeparalas az alapfunkciok es magasabb szintu funkciok kozott + IT-Security(hackeles)
bar amig megvan a mechanikus kapcsolat a kormanyzott kerekekhez + fekhez es van egy a vezetoulesbol elerheto fokapcsolo, addig nem latok problemat (NEM önvezeto auto eseteben, mert mindig is a sofor feladata jarmu felugyelete. amint hulyeseget csinal be tud avatkozni)
Amennyire tudom, a kínai telefonok erőteljes minőségi szórást mutatnak, support pedig nem nagyon van. Gondolom nem igazán kielégitő megoldás Kínába postázni garis javításra az autót:)
kinai telefonok? es meg sok minden mas amit a kinaiak gyartanak
2, jogszabalyok:
mifelenk a politika az hangoztatja, h csökkenteni kene a szabalyozast, mert megöli az innovaciot es ezaltal lassabban fejlödik a nemet autoipar mint az usa vagy kina
(leven az h a kinaiak nem jutnak be az europai piacra egy dolog, de elnyelik az osszes többit (india, oroszorszag, delamerika))
a mai formajaban valoszinuleg nem fognak jonni a kinaiak, de at fogjak ugrani a vegletekig csiszolt belsoegesu motor fazist es amint kirajzolodik az uj technika, utanna rogton itt lesznek.
az szerintem mar itt senkinek sem kerdes, h az egesz jarmuelektronika online updatelheto touchsreenes lesz.Az autogyartok legfejebb a drivereket, vagy amennyiben standard epitokockakra epulnek (pl. esp8266 vagy hasonlo) akkor csak a konfig-fajlokat(melyik mit vezerel) fogjak adni
el tudom kepzelni,h a hajtaslanc/energiahordozo valasztas sem az autogyartotol fog jönni. Ahogy veszel egy telefont es utanna kotsz egy szerzodest a szolgaltatoval.
Ha az egyik szolgaltato azt mondja, h havi 50€ es 3€/100km, masik meg azt h 60€ + 2€/100km, akkor matekozol es kotsz egy 2 eves szerzodest. (==> lasd renault akkuberles.)
Ha RE-s alapmodelt veszel, akkor lesz egy helyed, ahova pluszban befer majd a RangeExtender. Ha foleg varoson kivul jarsz vele, akkor nem hosszabitod meg az akkuberlesi csomagot, hanem kotsz egy rangeextendercsomagot, ahol kapsz egy rangeextendert + egy kicsi akkut, amit tolt az RE + havi uzemanyagmennyisegre is szerzodsz. a szolgaltato meg relativ kis ido alatt at tud allni benzinrol, dizelre, e85-re, lpg-re CNG-re aminek epp jobb a fejlettsege, tamogatottsaga, piaci elerhetosege. mivel modularis es cserelheto ezert a fejlesztesi ciklus is röviditheto.
Az az egyik. A másik pedig az, hogy ha megfelelnek a garanciális, jogi, minőségi, tartóssági, környezetvédelmi, egyéb helyi követelményeknek, akkor megmarad-e az árelőnyük.
"A gond az lesz ezzel is, hogy az autógyártóknak nem érdeke így nem fognak semmilyen támogatást adni az otthoni alkatrészgyártáshoz"
De miért kellene? Ha otthon akarsz alkatrészt, akkor vidd végig a folyamatot tervezéstől a felhasználásig magad, vagy vedd meg a létezőt. Ha elég sikeres vagy, gyárthatsz mindjárt autót is.
Nem-eldobhatóság/quality telefon szerintem nagyon nem érvényes gondolkodásmód az autóknál. Tartós fogy cikknek minősül. Elektromos autó sem fog a mai formájában csodát tenni, mert drága a technika, a sallangokon kénytelenek spórolni.
"Már a szerviz kijelző visszaállításához, vagy az elektromos rögzítőfékhez is kell diagnosztika. Sajnos ma már egyre kevesebb az az alap szerviz amihez nem kell spéci diag."
te egy mostani audirol, bmw-rol stb beszelsz. ezt nem fogjak tudni tartani az autogyartok kozeptavon, amint megjelennek az elso kinai elektromos autok, ahol ez mint online menni fog.
"Hát pont a garanciális visszahívásos dolgoknak nem fog senki otthon nekiállni. Beviszi a márkaképviseletre, iszik egy kávét a recis cicával és hazaviszi amikor kész."
Megveheted az elejen majd a kocsit online csomagban vagy offline csomagban +25%-ert. (alap pelda: online banking, online biztositas, ahol nincs a sarkon a biztosito ahova beviheted)
Szerintem hanyan fogjak az online csomagot valasztani?
" A garancián túli dolgoknál lenne értelme de ott már nem lesz érdekeltsége segíteni benne, hogy kihagyhasd őt."
szerintem a garancian beluli es tuli support el fog mosodni.
Abban sem vagyok teljesen biztos, h minden az eldobhatosag ill. low quality iranyaba fog elmenni. Okostelefonoknal is sokan a normalisabb jobban supporttalt dolgokat veszik.
A kerdes nyilvan a okos hatar megszabasa lesz a biztonsagi szempontbol relevans es többi rendszer kozott.
"ahhoz fognak tamogatas nyujtani, ami nekuk erdekuk! (pl. szeriahibas ajtokilincs ami miatt vissza kene hivni)"
Hát pont a garanciális visszahívásos dolgoknak nem fog senki otthon nekiállni. Beviszi a márkaképviseletre, iszik egy kávét a recis cicával és hazaviszi amikor kész. A garancián túli dolgoknál lenne értelme de ott már nem lesz érdekeltsége segíteni benne, hogy kihagyhasd őt.
"2, tervezett karbantartashoz(olaj, folyadek,fek) nem kell tulzott technikai kepzettseg"
Már a szerviz kijelző visszaállításához, vagy az elektromos rögzítőfékhez is kell diagnosztika. Sajnos ma már egyre kevesebb az az alap szerviz amihez nem kell spéci diag.
"A technológia exponenciális sebességgel fejlődik."
örülök h egyetertesz
"A gond az lesz ezzel is, hogy az autógyártóknak nem érdeke így nem fognak semmilyen támogatást adni az otthoni alkatrészgyártáshoz"
ahhoz fognak tamogatas nyujtani, ami nekuk erdekuk! (pl. szeriahibas ajtokilincs ami miatt vissza kene hivni)
www.fairgarage.de
beirod mi kell es kapsz ra ajanlatot
"A DIY szerelésnek mindig lesz egy köre akik technológiailag képzettek"
1, kerdes mekkora kör?
- szerintem az asztalosok is mashogy gondolkodtak IKEA elott es IKEA utan. Es van IKEA es meg mindig nem mindenki maga szerel, de a szazalek erosen eltolodott.
Pincerek es felszolgalok is mashogy gondolkodtak a mcdonald, BK etc elott es utan...
2, tervezett karbantartashoz(olaj, folyadek,fek) nem kell tulzott technikai kepzettseg es novekvo rendszerkomplexitassal mast szerelok sem tudnak feltetlenul javitani ==> eldob vesz ujat
van iphone szerviz? nincs nagyon. legfeljebb reszegysegcsere, azt meg a legtobben meg tudjak csinalni
A tesla ugy mindent csinal, amit 6-7eve halotta beszeltunk, mert h azt nem lehet. (online frissites, online adatgyujtes)
A technológia exponenciális sebességgel fejlődik. A gond az lesz ezzel is, hogy az autógyártóknak nem érdeke így nem fognak semmilyen támogatást adni az otthoni alkatrészgyártáshoz sőt ott fognak keresztbe tenni ahol csak tudnak. Ez történt/történik a diagnosztika terén is.
Én cam-mal értek egyet, ha a szervizeket minden látogatás után egy szervizektől független oldalon lehetne értékelni plusz nyilvánosak lennének a fogyasztóvédelem vizsgálati eredményei, kártérítési perek stb. változna a morál és sokkal jobban megbecsülnék a korrekt szervizeket. Ráadásul ahol jobb a minőség és nagyobb a bizalom ott több pénzt kérhetsz a munkáért.
Ha lenne valódi verseny az alkatrészellátásban és nem kartelleznének akkor erre a területre is érvényes a fentiek. Régebben kinevettetek amikor azt mondtam, hogy külföldi kereskedők szedik meg magukat az itthoni gyakorlaton és sokan már nem vásárolnak itthon. Ha nem is az autószerelés alkatrészellátás területén de én már a saját területemen ezt konkrétan látom.
A DIY szerelésnek mindig lesz egy köre akik technológiailag képzettek, max. az ipar más területein, de tudnak rendszerben, algoritmkusan gondolkodni így elég hatékonyan megtalálják a hibát, néha jobban mint a szerviz mert ők együtt "élnek" az autójukkal és észreveszik ha valami nem kerek. A többiek sosem kezdenének neki mert sem szerszám sem önbizalom nincs.
Sok szervizben van szaktudás de nem értenek a marketinghez és borzalmasan kezelik az ügyfelet és vannak csilli-villi szervizek ahol megy az ügyfélkezelés a marketing de borzalmas minőségben végzik a munkát.
Te is tudod, hogy a cikkek a TC-n, a video-k, az online jelenlét hoz ügyfeleket és megalapozza a bizalmat mert aki ki meri magát tenni online helyekre az egyrészt vállal valamiféle transzparenciát másrészt hamar híre megy ha valami nem korrekt nála. Én simán tennék kamerákat a szervizbe és az ügyféltérben vagy böngészőben, telefonos app.-on lehetőséget biztosítanék az ügyfélnek, hogy nézhesse, de skype-on lehetőséget adnék konzultációra és simán a melóhelyemen ülve megbeszélnénk mi a helyzet, megmutatnád video-n, mit találtál....stb. És ehhez minden adott max egy filléres webkamera kell hozzá amiből már a gagyi is HD felbontású. Ezek azok az irányok amik egy szerelni szerető szakinak nyűg, nem akar értetlen ügyfeleknek magyarázni, új technológiát tanulni, időt vesz el a melótól stb. Pedig hosszabb távon ez is ügyfélkört vonzhatna be.
"Fordítsuk meg akérdést, mi lenne ha összeomlana a hálózati kommunikáció, az internet?
Pedig 20 éve gyakorlatilag nálunk nem is létezett tök jól elvoltunk nélküle.
Ez már most is katasztrófához vezetne. "
en is kritikusan figyelem a dolgot. sok mindenben jobb, de most mar kezd az egesz gazdasag erre epulni es nem csak kiegeszitese. Hogy "jol" el lennenk-e nelkule nem tudom, de el lennenk.
az egesz hatterstruktura kezd megszunni. mert az elektromos sebbesegfuggo szervokormany jo dolog, amig azert ott a kormanyoszlop, de teljesen kiszerelni a mechanikus kapcsolatot megint mas...
"aztan rajottem hogy en irtam rosszul. szvsz az a social sharing"
nem konkretan arra valaszoltam, amit te irtal, hanem a konkret itt vesezett problemara. Az ugyfel sokalja az arat, szarrago, megveszi netrol, diag-t kinabol, megnezi youtube-n (es jobban tudja mint te), te meg nem tudod, h hol epitsd be a kenyerrevalot
"bemagoltathatod a tananyagot a gyari munkasal/mernokel, de osszefugges felismeresre mar nem biztos hogy kepes,
mert nincs motivacioja..meg rutinja se.
szalagon, mernokkent.. hol az onmegvalositas mannaja . ?
...belefog szarni..
a tudas igeny motivacios fugges.
no border. no money.
just the task only. . > DIY
..ez mondjuk sok osszetevos.. de ha kihivas oldalrol nezed.. akkor erteni fogod. "
teljesen felreertettel! nem a gyar fog youtube channelt csinalni, hanem a smart-guru, a novoth-tibi, meg a "bmw a life"
"no border. no money."
==> igen. Ha jol hasznalod, akkor lassan felesleges lesz neked Angliaban, nekem a Svaboknal lennem
------------------------------------
no border...
(viszont szerintem te is latod mint en h magyar proxin keresztul mast talalsz meg a neten mint nemet vagy angolon keresztül.)
nem csak nalatok(Brexit) hanem itt is visszanyal a fagyi, csak itt 2 hettel ezelottig ezt tagadtak(Angie kijelentette, h aki nem menekult az menjen haza), tegnap elottig(40 illegalis afgan visszareptetese Kabulba) meg csak beszeltek rola. +Propaganda + mesterseges forgalomlassitas keleteuropa fele + kulfoldiek monitorizasa (kapus autopalyarendszer)
bar a hatarokat eltoroltek, de cserebe teljes a megfigyeles (okostelefon, terfigyelokamerak)
ui.:megosztott kozlekedesnel nekem 1 dolog, ami a hianyzik es szerintem nem csak nekem "az enyem" erzes" (mondjuk auto csak egy dolog a-bol b-be, de megosztod a lakast, az iroasztalt, a jelszavadat, az asszonyt...)
sharing, social, szocializmus... nagyon vekony a mezsgye...
Olyan sokan jósolták már meg a jövőt, 2020-ra sok évvel ezelőtt repülő autókat vizionáltak...
Már majdnem ott vagyunk, de országunk belügyminiszterének még mindig Wartburgja van :)
3D nyomtatás házilagosan sehol nem tart. Letöltesz egy file-t, és kinyomtatsz egy békát. 20 próbálkozás után talán még valahogy ki is fog nézni.
Nincs messze, hogy az ablakemelő szerkezetben eltört kis műanyag biszbaszt kinyomtasd (biztos lesz, aki megtervezi és elérhetővé tesz ingyé), de inkább lapozd fel az E-bay-t, ott lesz 0.99 dolcsiért.
Nem vállalkoznék arra, hogy megjósoljam mi lesz 20 év múlva.
Fordítsuk meg akérdést, mi lenne ha összeomlana a hálózati kommunikáció, az internet?
Pedig 20 éve gyakorlatilag nálunk nem is létezett tök jól elvoltunk nélküle.
A szemelyhez kötött individualis kozlekedesi eszkozok karbantartasa (ill. a szolgaltasi szektort) a kovetkezo 5(-10)evben arra fog menni a dolog, hogy:
1, crowdfinanszirozott DIY muhelyek lesznek sharing community formajaban, amiket igeny szerint csomagban vagy elofizeteskent is meg lehet venni
(pl. 2ev/60ekm = 2x 30perc (olajcsere)+1x40perc(fekcsere) csapos + 1x20perc fedett (leg es polenszuro))
2, ti abbol fogtok elni, hogy
a,lehetoleg eleg klikketek legyen a youtube channelen, amin magyarazzatok, hogy DIY muhelyben hogy kell megcsinalni
b, online diagnosztikabol (eloszor standard elm327bt/wifi + online app, amit rogton online latni. 2-3even belul pedig (a lowbudget autokon kivul) mind OTA(Over-The-Air) kepesek lesznek. online adatok + online flasheles, mint a Tesla-nal vagy akarmelyik Android/iPhone-nal)
3, alkatresz utanpotlas reszben elmegy az othoni 3D nyomtatas + megmunkalas iranyaba
Az egesz mobilitas, meg el fog menni:
- carsharing (car2go, drivenow, flinkster, reszben drivy) - ez mar mind letezik
- ridesharing (blablacar) - illetve ez mar megtortent
szerintem bizonyos carsharing szolgaltatok es flottakezelok sajat es normalis jarmuveket fognak csinalni. Pl. mint a nemet posta elektromos autoi.
A carsharing szolgaltatok valoszinuleg dragabb anyagokat fognak hasznalni, mert a nagyobb kihasznalsag miatt megengedhetik(elektromos autok alu-/karbonkasznival)
ha az alkatreszen nem lehetne keresni, akkor magatol megszunne ez az optikailag jol kinezo dinamikus oraber.
.mert akkor mar csak az elvegzett munka minosege szamitana,..nincs hozzacsatolt egyeb aru.
ja. varjal bazki.
ez meg itt se megy..
seholse. :DD
=======
par eve valaki feldobott itt valami app-ot, vagy linket, ahol - nebasszonataszerelo- cimszoval felsorolas, ES ertekeles, ES rangsorolas volt a m.o-n mukodo javitomuhelyekrol.
nem, nem blog., nem is valami gyikemberes.
rendes, komolynak kinezo, aktiv oldal.
(nem merem leirni hogy allami tamogatott, mert nem emlekszem, igy mondjuk csak sanszos. )
csak az otthoni ismert kornyekemen neztem szet.
es háát...szvsz mar a lak /?/ cimek sem stimeltek.
------
pedig ha lehetne valamit kezdeni ezzel a kurva ugyfel bizalommal, turos lehuzos muhelyekel , miegyeb atbaszas.
akkor az epp a mar nem felfutoban, de tomboloban levo social sharing lenne. (nem, nem a faszom fuckbookon. )
szemben a mostani szajhagyomanyos terjedesel szemben..
A tartálynyitogatással óvatosan, nehogy leforrázd magad! Ha levennéd a tetejét, előtte tegyél rá valami jó vastag rongyot, kabátot, akármit, ami felfogja a forró vizet, ha véletlen megindul kifelé...
Rendbe kipróbálom ugy is hogy egy kartonlapot rakok a hütö elé, csak remélni tudom hogy jó lesz, megirom majd mik az észrevételek. Köszönöm az eddigi segitséget.
Az még önmagában nem jelent semmit, de már belátom, ez nem neki való feladat. A baj csak az, hogy a szerelőjének sem. Legalábbis az eddig leirtakból ez jön le.
Amikor szetment a kuplung, akkor nem veyt be semilyen sebesseget es a kuplung is nagyon kemeny volt.
Ez a resze megoldodott a cserevel.
Amikor nem ott veszi be ahol szokta az max fel centi. Nem egyenesen, hanem balra fel. Igy tudnam leirni. Arra mondtak mar bovdenezest, vagy vallto kart.
A tobbi hibara meg azt, hogy nagyobb nyomatekkal huztak meg a csavarokat mint kellett volna.
De nem tudom. Csak erdeklodok.
Amugy Prestonban elek. Az a tav ezzel a kocsival sok lenne szerintem.
A mutató az egy dolog, ha fel tudod mellegíteni 80 fokra és termosztát nélkül nem nyomja ki, akkor nem hengerfejes, de ilyen időben menetben csak úgy tudod ha beraksz a hűtő elé kartonlapot, vagy álló helyzetben, de úgy jóval tovább tart ...
közben nézd a csöveket melegek-e és ahogy írták engedd ki a nyomást óvatosan a tágulásin és zárd vissza és figyeld mi történik.... lehetőleg hívj valakit aki ért hozzá....
"Nyisd ki a tágulásit" ez mit is jelent ? valahol van egy csap amit kitudok nyitni ? hol találom ? csak azért kérdezem mert nem vagyok szakértö, de már kerestem ilyen csapot rajta de nem láttam sehol, de azis lehet hogy nem tudom hol kell keresni, a másik dolog hogy nem tudom mennyire lesz kemény az a vastag csö ugyan is most termosztát nélkül üzemel az autó, vagy ha hengerfejes akkor igy is kemény kell legyen az a csö ha jól felmelegitem a motort ?
A szerelö nézte a vizpumpát azt mondta azzal minden rendbe, levegö lenne a rendszerbe ? az lehet de hogyan lehet a rendszert levegö mentessé tenni ? semmi ilyen csapot nem látok sehol ami levegöztetöre lenne téve, a másik dolog amit észre vettem amig benne volt a termosztát, hogy a vizhömérsékletet jelzö óra az 60 foktól indul, emeledik kb 70-75 fokig majd hirtelen 85-90 fokig megy de már akkor forr a viz, tehát még el sem éri a viz a 100 fokot hogy forni kezdjen, de már nyomja is a kiegyenlitö tartájon kifele.
Melegítsd fel amennyire csak tudod a motort. Nyisd ki a tágulásit óvatosan és engedd le a nyomást. Zárd vissza, nyomkodd meg a vastag vízcsövet, hogy érezd mekkora erővel lehet összenyomni. Kergesd meg az autót 5-6km-t. Nyomkodd meg megint a csövet. Ha kemény, azaz nyomás van a rendszerben, akkor "hengerfejes", ha nem keményedik fel, akkor földönkívüli tevékenység.
Sziasztok, van egy audi a6 2.4-es 98-as v6-os autóm, az lenne vele a problémám hogy egy idö után felforralja a hütövizet, és elkezdi kinyomni a kiegyenlitö tartálynál, a termosztát nem hiszem hogy kinyit mert amikor forr a viz elöl a hütö hideg marad, tehát oda meleg viz nem jut be, elvittem szerelöhöz az autót, kicserélték a termosztátot, de ugyan úgy fözi a vizet és nem nyit a termosztát, a szerelö azt mondta hogy kipróbálta a termosztátot hogy beletette forró vizbe és ott nyit, csak az autóba nem nyit, megnézte a vizpumpát azt mondta az rendben van, utána meg elszomoritott azzal a hirrel hogy ez biza hengerfejes lesz, összerekta az autót de termosztát nélkül és azt mondta hogy igy nem fogja fözni a vizet (amig birja a hengerfej) csak nehezebben fog felmelegedni a motor, haza vittem az autót nem is fözte a vizet azóta igy járok vele semmi baja igy az autónak. Tudna valaki mondani valami okosabbat hogy mit kellene még megnézni hogy miért nem nyit a termosztát ? vagy lehet hogy ténleg hengerfejes lenne ? Válaszokat elöre is köszönöm.
Több mint húsz éve van autóm, de ez alatt a húsz év alatt, egyetlen egy olyan szerviznek voltam ügyfele, ahol maximálisan elégedett voltam. Kár hogy megszűnt :-(
Máshol mindig ott voltak, vannak ezek a még laikus által is észrevehető, ennek nem így kellene lenni, hibák...
Szerintem meg neked, (mivel nem jársz ilyen helyekre), arról nincs fogalmad, milyen a másik oldalon állni, becsapottnak érezni magad. Egyik-másik szerviz attól sem riad vissza, hogy nyíltan átver. Vagyis a számlán is rajt van, amit csináltak, vagyis kifizettetnek, holott hagyjuk...
Konkrét példa.
Saját autómat vittem első kötelezö szervizre. A szokásos átvizsgáláson kívül, csak egy olajcsere van a tervezett ciklikus karbantartásban.
Ugye ilyen esetben mit lehet hibázni?
-Nem belevaló olajat öntöttek bele (10W-40-es olajat, de nem megfelelő specifikációval), ráadásul drágábban, mint a másik (márka) szerviz, ahol ezt a nem belevalót lecseréltettem 5w-30-ra.
-Munkadíjnak elkértek 105 Eurót, de külön még felszámoltak 22 Euró adatkiolvasást. Nem tudom erre mi szükség volt és miért nem fért bele az óradíjukba.
-Mielőtt a szervizbe vittem az autót, feltöltöttem ablakmosóval, hogy egy kupaknyiért ne kelljen két flakonnyit fizetnem, hát kellett...
Tudom, ezek apróságok, de így nem épül fel a szükséges bizalom. és nem, nem az árral volt a bajom. ha mindent rendbe találok, az ár lehetett volna akár több is.
es en is inkabb a bardinal veszem meg mert ott megvan minden egy helyen, nem kell kulon rohagalni csergöbe, meg TLX meg-meg stb. odatelefonal az ember es lehozzak vevökodra es el lehet rogton hozni.
mondjuk ujabban daparto-n olcsobban vannak a cuccok es normalisabb minosegben...
nem lenne egyszeruen annyi eleg, h a nagyker neked(szerviz) ingyen kiviszi,(mondjuk több darabot, ha nem egyertelmu h melyik kell) es ami nem passzol az meg visszaviszi a kovetkezo kanyarral? (es sorry es sem 2-3 eves hdi-kel, meg crtdi-kel jarok. ki lehet vinni a legtöbb alkatreszt egy lpg-s swifttel/logannal is, amit ujonnan telefujtak alulrol dinitrollal...)
mint a mellekelt pelda is mutatja a legtöbb ugyfelnek nincs kedve egyenkent a cuccok utan rohangalnia a varos masik felere, de nyilvan kinyilik a bicska az ember zsebeben, ha dupla ar van kiszamlazva...
mert egy kettostomegü+kupplungszettnel arra hivatkozva, h rohangalni kell utanna a beszerzesi arra rarakni 66%-t (40% visszafele szamolva) azert megerzi az atlag es nyilvan a -40%-s aron is mar van tulelesnel több haszon
(mert a bardi/unix/lang listaarnal minden kis sarki alkatreszbolt kevesebbert adja (TLX, csergö). Ha bardis alkatreszt szerelnek be nekem az opelba listaaron nyilvan vakarom a fejem, mert annyiert(vagy olcsobban) a csergöben megkapom a gyari beszallitot, es ujabban mar ott be is szerelik.)
ha mondjuk teljes aron simer fekbetetet es Frap lengokarokat rak be vki es a munkaberrol meg szamlat is kapok, akkor meg mar szinte annyi mintha be vittem volna 4+ szervizbe az opelhoz. cserebe frap es simer es ha van vmi akkor meginkabb megy a pingvinezes mint az opelnal...
ha textar meg febi kerul bele listaaron, akkor
1, olcsobb az opelhoz vinni 4+ra
2, annyiba kerul h ott tartunk mint a nemetek, angolok==> 6-7ev+ autokat el kell adni keletre...
Novothnak igaza van, az a baj, hogy a nagykerek listaárai árai lufik.
Netes áron kapjuk mi is, aztán azt megszorozzák kettővel és az a listaár.
Persze mindenki láthassa..., akinek megmutatom a nagyker szoftver árakat, itt van ennyibe kerül.
Cam-nak is igaza van, aki rágugliz az azt is látja, hogy valóban mennyia piaci ára. Annyi, amennyiért én veszem a nagykertől.
Néha még olcsóbban is meg tudja venni, mint én, viszonteladó sok százezres havi forgalommal.
Ok, a kiszállítás, visszáru kezelés, garis dolgok sincsennek ingyen, nagy segítség lássuk be.
Kisebb a költségem az árubeszerzéssel, kényelmes, gyors, pontos.
Egy élelmesebb, autózás, javítás után érdeklődő ügyfelet nem tudsz megvezetni a listaárakkal. Jogosan érzi azt, hogy át van verve, ha "nagyker" listaáron számlázod ki. Neki kevésbé fáj a ténylegesen elbaszott idő kiszámlázása, mert átlátja valamennyire ezt az egészet.
Ezért adok én egyedi árajánlatot mindenkinek, így "tévesztve meg" az ügyfeleimet.
Ahogy az "öreg" kollegám mondta: bejön egy problémával, ezt ennyiért tudjuk megoldani.
Nem kell itt belemenni abba, hogy ha én hozom, ha önök veszik, de a sógoromnak van 40% kedvezménye úgy mennyi lenne...
Nem!
Ilyenkor a szomszéd srácot kell megkeresni, aki szeret bütykölni a parkolóban.
"nem lattam olyan vezerlest ami elbir 2 fogal rovidebb szijat"
Itt meg 3-ról szól a történet... de, ez egy média hír, kicsi a valószínűsége, hogy ezt valóban egy olvasó tette fel. A rovatnak meg mennie kell.....
De ez is mindegy. Ha az a szíj normálisan felmegy a helyére, tök mindegy mennyi fogú. Nem fog semmi sem összeakadni, ahhoz a szíj fogszámának nincs köze.
hmm. vhogy most h igy mondod az agykikapcsolos modszeremhez hozzatartozik az is hogy parszor korbetekerem kezzel/kulccsal mielott inditok... ha ilyenkor szabadon forog akkor nem hiszem h inditva hajtogatna a szelepeket (max nem indul vagy szarul jar)
na jo valszin addig nagy a pofan amig nem kurok el vezerlest
Azért Te, mint diagnos teljesen más helyzetben vagy.
Nálad az a helyzet, hogy a kontakthibás 500 ft-os csatit hiába adod 1000-ért, ha fél napba került rátalálni.
Én munka nélkül szeretnék jól élni :) Van ezzel valakinek valami baja ? :)
Szeretnék keresni az alkatrészen is.
Sok esetben még a 6000-es óradíjat sem tudom érvényesíteni, hiába emelnék.
Mikor bejön olajcserére, hozza a cuccokat.. Ja, meg folyik az elosztó alól az olaj, ott egy gumigyűrű van, filléres cucc, azt vegyétek már meg ti, köszi!
Tényleg?
Nem volt a "nagykerekben" mi?
Semmi gond, az anyagbeszerző majd körbejár itt pár kerületet délelőtt a gumigyűrűdért.
Mennyit ér meg ?
Ja...hogy 3000-ért már nem kell, annyira nem folyik?
az ugyfelunk ha maga csinalja a projektet akkor csak a fekpadja kerul a projekt alatt annyiba, mint amennyiert mint mi mindennel csinaljuk a projektet. (es az ido feleben vagy all a fekpad, vagy h ne alljon es a fonoke ne mondja h felesleges, ezert felesleges dolgokat mer)
Ha mi csinaljuk a projektet, akkor meg csodalkozik mindenki, h nincs minden 3x vegigmerve...
ennel mar csak az a jobb amikor az ugyfel minden alkalmazottat egyenlöve teszi a megbizott ceggel.
meseltem mar hogy kozel voltam a porig ego Cayenne videozashoz?
Vhogy amikor az osztaly- es csoportvezetömmel CC-ben megkerdeztem az IT-csokast, h kuld-e egy 4. kinai 12V-s laptoptoltot es en visszakuldom jovoheten a youtube video linkjet vagy kuld egy gyari HP-toltot, akkor 2 nap mulva nalam volt a HP-tolto, pedig 400km-re van tolem az IT-s.
persze megjegyezte, h a HP sem lesz jobb :-) de vmi szeriahibasat kuldhetett, mert meg mindig teljesen jol muködik :-o
Ha már hozott alkatrész. Van valakinek valamilyen frappáns tábla, kiírás hozott alkatrész-óradíj, hozott alkatrész-garancia, hozott alkatrész-be nem építés témakörben? Ha igen, akkor privátban küldjön róla képet. Köszi.
Nem az alkatrészen kell nyereséget termelni, hanem becsületes munkát kell végezni becsületes árért...
Persze így ezt nagyon egyszerű mondani, valóságban ez sokkal összetettebb és bonyolultabb, a kókler konkurenciárol nem is beszélve, hát biztos hogy nehéz az élet ....
vhogy az agykikapcsolos modszeremmel* is feltunt volna
*regi szijra forgasirany rarajzol, osszejelol a kerekekkel. Levesz. uj szij a regi melle rak, fogrol fogra vegig menni rajta es jelolesek atrajzolasa. uj szij felrakasa.
(persze tudom nem jo firkalni a szijra...)
ui.: persze tudom mas ha jon a fonok 5 percenkent faszsagokkal es az ember nyakaba akaszt egy hulyet, aki elvileg segit, gyakorlatban meg mindent el kell neki magyarazni es megsem tudja megcsinalni :-D azt ilyenkor elbaszott munkaknal orulok h nem en vagyok a fonok :-P
"Azzal semmi baj, ha a tulaj hozná a cuccot a kocsijához, de lelke rajta, hogy az pont a belevaló.
Ha nem, akkor üffélnek telefon, hogy ez nem az mint ami kellene."
Jobb, ha nem is megy sehová, hogy telefonolni se kelljen. 10-ből 8-szor biztosan rosszat hoznak. Ha valamiből lehet választani, akkor az olcsóbb lesz megvéve, ami többségében nem az ő autójához való.
Volt már, hogy valaki 2-szer ment vissza Budafokról Újpestre az országos haverjához, aki szuper kedvezményt adott neki, kicserélni az alkatrészeit, de akkor is rosszat hozott, pedig már a régit is vitte mintának. Megunta, vegyük meg mi, kerül amibe kerül, nem ér rá megint visszamenni. Igen nyúlt az arca amikor meglátta a számlát. A haverja durván drágábban adta az alkatrészeket mint mi kedvezmény nélkül......
Ja, nálunk ki van írva az óradíj, amiből kedvezményt adunk, ha nem a megrendelő hozza az alkatrészeket...... :)
"A jó szerelőt meg meg kell tudni tartani, nem azon spórolni" - Ja. Azt ugye pénzzel lehet. Te meg nyavalyogsz azon, hogy egy 35e-ért vett vezérléskészletet 50e-ért számláz neked tovább?
Hát azért ezt így nem mondanám, persze hogy nem egyszerű kiszolgálni ezt a tolvaj orbanizmust, ezeknek az isten adója meg áfája is kevés, de hosszú távon megéri ha visszajárnak az ügyfelek mert meg voltak elégedve, és ezt el is mesélik, az ismerősök ismerősének is a fülébe jut...
A jó szerelőt meg meg kell tudni tartani, nem azon spórolni
Hát három fogat bizony illett volna, én mindent összeraktam, összehasonlítottam a régivel, legyen az szíj vagy lánc... ez bizony a szerelés hibálya, nem a gyártóé....
Volt eset pl. 16 szelepes motor vezérlése a 8 szelepes jelen volt, azt csodálkozott is a kuncsaft hogy miyen jó lett az autó, aztán mondtam neki miért....
Amugy 2 dolgot elfelejtettem emliteni. Most vezetes kozben jutott az eszembe.
Az egyik, hogy gond nelkul veszi az 1est ha gurul a kocsi, a masik, hogy par napja egy dugo kellos kozepen beallt a valto kar kb 20 mp-re. Nem birtam semerre se mozditani. Ilyet meg sosem csinalt elotte.
Nekem viszont az a véleményem, legyen inkább drágább egy szervíz, de az ügyfél érdekeit vegye figyelembe, és ne a lehúzásra menjen pénz pénz... és akár milyen rendes és jó egy szerelő, azt teszi be amit a főnök mond, sajna ez van...
Hát én biztos nem mert, tudom mi megy a szervizekben, (tisztelet a kevés kivételnek) és inkább magamnak megcsinálom, és tuti az az alkatrész, meg olaj kerül a gépbe ami kell, és nem az ami épp a raktáron van és olcsó, vagy amelyik beszállító a legolcsóbb, sajnos ezvan, ismétlem tisztelet a kivételnek
Mert ugye a gyakorlat az, hogy egy 130e.-ért megvásárolható alkatrészt eladnak a páciensnek 150-ért, közbe megveszik ők 110e. ért plusz még 50e. a munkadíj .....
??? 3foggal kevesebb van rajta. Mégis felment a helyére? Ha felment, nem mindegy hány foga van??
Amennyire én tudom, nem köteles a szerviz hozott anyagból dolgozni, de ha bevállalta, akkor az elvárható mértékig felelős is a beépített alkatrészért. Mint pl. ez a 3fog. Ezt észre kellett volna venni.
Azert vittem hozzajuk, mert van ott egy magyar srac es tobben ajanlottak. Termeszetesen nekem akadt gondom veluk..
Kiprobaltak es mukodott. Megneztek a kublungotnes nincs baja, megneztek a bovdent vagy mi a banatot, legtelenitettek, de csak elojon.
Mar azt is mondtak, hogy a labammak van a gond... persze most felejtettem el valtani 12 ev utan. Mielott behalt a kuplung tokeletesen valtottam csak az uj kuplunghoz vagyok amator. Kesz vicc az egesz.
Persze így ennyi infóval messze távolból nehéz lenne tutit mondani, arról a szerelőnek kellene meggyőződni hogy mi a rossz, mit kell cserélni vagy javítani.
Én mikor szervízben dolgoztam, volthogy futottam az autó melett mert nem találtuk a híbát, és akkor derült ki....
a váltás akkor nehézkes, ha nem old szét rendesen a kuplung, de nem értem hogy miért nem próbálták ki javítás után, érdekes egy társaság lehet.... kik ezek a mesterek?
Jó fenyegesd meg őket, hogy van egy napjuk, hogy jó új cuccot tegyenek be, és ha tényleg cserélték, küldjék vissza az alkatrészt gariba, ha nem lesz jó viszed márkaszervízbe az Ő költségükre... csak akkor hozd el, ha szépen tökéletesen dolgozik a kuplung, mint régen a hiba előtt.
Meg annyit, hogy volt olyan, hogy bevette, de nem ott ahol elotte vette az 1est.
Mielott behalt a kuplung es csereltek volna, volt, hogy erot veszitett es 1esben lefulladt elindulasnal, de ezt az elvileges csere utan nem tapasztaltam a tegnapi napig. Akkor sem fulladtam le, de nem sokon mulott, hogy nem hagyott ott az ut kozepen.
Ez biztos a kuplung es nem lehet valami a valtoval?
Fizettem erte nem is keveset. Eddig turelmes voltam, de mostmar az asztalra csapok, mert fel orat ha kibir a kuplung, nekem meg minden nap kell az auto es ez igy egy vicc.
Megkaptam a csere utan az elhasznalt alkatreszt, de hulye vagyok hozza, majd feltoltom a kepet ide ha hazaertem.
A kocsim Chevrolet Captiva 2.0 CDTi 85.000 merfold. Manualis valto.
Az lenne a problemam, hogy behalt a kuplung rajta, de annyira, hogy meg a kuplungot se tudtam benyomni, sebessegbe rakni meg ha nem jart a motor se.
Kicsereltek az egesz kuplungot a kettostomegu lendkerekkel egyutt, viszont valami oknal fogva altalaban melegen nehezen vagy sehogy nem veszi az 1est es a rukvercet.
Van amikor pumpalva betudom jatszani, neha kicsit arreb kell rakni az 1est. Legutobb visszafele jatszottam be. 5os 3as es vegul az 1es.
Legtelenitettek, ujra allitottak, mi lehet a baja?
Mar 2x majdnem leegettem a kuplungot, mert ferodol szag volt a kocsiba.
Emelkedon lassu tempoban kuplung nelkul 1esben haladtam es nagyon nem tetszett neki.
Ha 30 rugó odavissza nem mindegy, akkor nem kell olyan kocsival járni, amiben ilyen kétdarabból összehányt szopókerék meg célszerszámos vicckuplung van, hogy az autógyár meg a kuplunggyár jobban le bírjon húzni (merthogy más értelme kurvára nincs, tökéletesen elvoltak az autók 30-40 évig enélkül is).
Igazság szerint kellene hozzá célszerszám de az nincs, a kuplung tárcsát központosítják vele a szerkezet lehúzása előtt, de majd kiemelten odafigyelek a központosításra, persze a dobozba tehettek volna tárcsaközpontosítót, már mindennel spórolnak, vagy leszarják, egy 20ft-os múanyag már nem fér bele a 135 ezerbe. kénytelen leszek esztergálni gyorsan
Én Denso DG005 -öset rakok évek óta mindbe, nincs gond. Igaz nem 722-es K9K-ba, hanem a 790-estől felfelé szériába (Daciák) amik még Euro4-esek. (Euro5-be már nem ilyen kell)
Gyárilag BERU 518 11V-os (0 100 226 504 / 82 00 464 077) gyertya van/volt benne. Bosch 0 250 212 009 berakható helyette? Elvileg bosch oldalon látom az adott motort ehhez a gyertyához. A bosch a beruhoz képest minőségben, és izzítás gyorsaságában jobb, vagy rosszabb lehet?
Szeretném kikérni a véleményeteket Peugeot 307 rhr 100Kw 260 ezer km, 140-etén mentem vele 4 év alatt. (sok pálya, kevés város) Semmi hangja semmilyen körülmények között a kettőstömegűnek, viszont a kuplungom meg-meg csúszik teljes terhelésen emelkedőnek, tavasszal 5-ben, már most 6-ban is. Meg is vettem a Luk kettőstömegűt-kuplung szett-et. (Luk 600 140 00) Ahogy olvasgatom a fórumokat, előfordulnak remegős darabok, rohadtul nem szeretném kétszer szétszedni az autót, ezért is vettem mindent újat, főtengely és féltengely szimering-et is. Mi a véleményetek, tanácsos benthagyni a régi lendkereket, persze ha fizikai optikai vizsgálat szerint jó, menetben leálllításnál sem, nem remeg nem zörög....? Kiváncsi vagyok a véleményekre.... merthogy a gyári lehet többet elmegy még mint az új? Tudom hülye kérdés de nem tudok igazán okos lenni.... a csere melett meg a 260 ezer km dominál.... köszönöm előre is a tanácsokat...
150W-os halogén refi csodákra képes a műhelyben. Én is vaksiskodtam, és meguntam. Egyet állítható lábra, másikat meg kis cső keretbe, aztán adj neki. + néha hideg ellen is jó, amikor süti az ember kopaszodó fejét. ;-)
Á nem, mivel nincs nagy gyakorlatom, különösen figyelmesen és komótosan csinálom. Több körben szépen nyomatékra húztam mindent,nem hiszem hogy ebbe hiba csúszott.
Nem nagy kedvem van megint szétszedni, de lehet hogy az lesz a vége mert nem hagy békén, hogy nem olyan mint lennie kéne. Ha nem találok semmit, akkor megy vissza a gyári, ezt a szettet meg leírom veszteségbe. Az amúgy is össze volt egyensúlyozva a lendkerékkel, ez meg nyilván nincsen.
Mondjuk a bukó elég bosszantó, hiszen nem azért csinálom magam, mert ez a hobbim, hanem főleg anyagi okokból.
30 rugó ide vagy oda nem mindegy :-(. No, meglátom a két ünnep között talán szánok rá egy napot. Lehet a Jézuska hoz addig valami világítást is a műhelybe, mert így télen olyan sötét van, alig látok hiába világítok. Persze korral is jár, van egy távolság, ahova nem látok jól se szemüveggel, se anélkül. Mindenki más röhög rajta mikor látja mit bénázok, csak engem üt a guta megfele. :-)
Ez egy új LuK szerkezet súrlódófelülete. Bótban ezt árulják. Véletlenül beszéltem nemrég egy valakivel, aki a a szombathelyi gyárban dolgozik (nem segédmunkás). Szerinte ilyet nem csinálnak, illetve nem adnak ki...
És majd az okosok rámondják, hogy ülés háttámla :) vagy szerelési, vagy akármilyen hiba, csak nem garanciális. Mert olyan aztán nincs, ők a tökéletesség, a szerelők meg mindig elkúúúrják. Mondjuk tény, hogy sok helyen gyorsan összeszórnak mindent, de a selejt alkatrészekből is kijut bőven annak, aki minden nap ezt csinálja.
Sajnos nem, mert amikor újra akarom inditani és nem indul, akkor mindig kiirja, hogy abs/esp defet, meg a digital diebstahlzicherung defekt. (ezt nem mindig) Ha nem irja ki, akkor pöcre indul.
Én immo hibánál megnézném a motortérben a dupla főrelé (elvileg barna) csatlakozóját és a relé lábait. Azonban az immo kódot a kormánykapcsoló (com2000) továbbítja, annak a hibája is okozhatja, ami elő szokott fordulni sajnos. (meg az ESP hibát is, mert pl. a kormányhelyzet jeladó is a com2000-ben van)
Egy diag nem ártana a gépnek szerintem. (lehetőleg gyári szintű : Lexia ill. Diagbox)
Egy ismerősömnek vidéken kuplungoztak meg egy gépet kb. fél éve, amit most kellett szétszednünk újból, váltócsere miatt. (ez időközben széthullott)
Neki is rázogatott a kuplungja.
A benne levő Sachs szettet végül kicseréltük egy másik újra, mert látható volt, hogy a csapágy ferdén koptatta meg a szerkezetet, valószínűleg a ferde "fogás" miatt rázott kicsit.
Más mechanikai hibát (villa, villatengely, vezetőhüvely, lendítőkerék, stb.) nem találtunk.
Ha már éppen úgyis kuplungról szól a diskurzus... :
Hondámba tettem be pár héttel ez előtt egy Luk szettet. Váltócsapágy csere volt a bontás fő oka.A gyárit akár vissza is tehettem volna, alig volt kopás benne (200 e. km.), de mivel előre megvettem a csere darabot mégis kicseréltem.
Csináltam már életemben néhány kuplung cserét, de már több mint 25 éve csak a saját autóimat javítom.
Nem jártam még így, most az van, hogy rezonál, ráz az új kuplung. Nem túl vészes, tudom úgy is vezetni hogy nem is venni észre, de tudom hogy benne van. Például egy magasabb sebességnél 2-3 ba visszaváltás utáni kuplung felengedéskor mindig lehet érezni. Azon töröm a fejem, hogy mit csináljak vele. Használjam, kissé kellemetlen hogy nem százas, de nem lesz gondom miatta.... vagy idővel árt pl. akár a főtengelynek is és inkább szedjem szét és próbáljam kitalálni mi gond? Vagy ha nem találok semmit tegyem vissza a régit?
Pár éve amikor a Láng szervezett Valeo-s kuplung, lendkerék stb. napot, ott a kuplungokkal kapcsolatban az Európai garanciális ügyeket intéző Cseh! mérnök el is mondta a minőségi lépcsőket, nem titok. Elég sok mindent elmondott a konkurenciáról is (nem szidta őket, és nem a terméküket szólta le), tehát mindennel tisztában van a más márkájú termékekkel kapcsolatban is. (gondolom a LUK-nális épp úgy tudják a Valeo ,,titkait") 1. Első kategóriás az, amit az autógyáraknak beszállítói szinten adnak. Ilyen minőséget sem boltban, sem márkaszervizben nem kapni többet. A nagyon szigorú minőségellenőrzés ellenére sokat vissza is küldenek a gyártóhoz. 2. Fenti visszaküldöttekből, meg ,,lazább" ellenőrzési-gyártási folyamaton átesettek lesznek a márkaszervizben megkaphatóak, gyári emblémával.
3. Az ugyan ilyen, vagy majdnem ugyan ilyen minőségűek a zöld dobozos Valeo-k, amikor már saját márkanéven is árulhatják.
4. A kínai narancssárga dobozos Valeo, meg amit ugyan ilyen minőségben gyártanak a megrendelőiknek azok fantázia márkanevén ( Staline, Unix, stb.)
Konkrét típust nem ismerem, de nekem aranyszabály, hogy olyan márkát kell venni bele, amivel gyárilag is szerelték. Vannak típusok, amiket több félével is, így csak lebontás után derül ki.
Továbbá netről tuti nem rendelnék ilyen szettet. Hogy a bánatba garanciázod le, ha valami gond van? Csak mert szokott, minden márkánál. Van, hogy az újnak akkor a ,,játéka" , hogy át sem veszem a nagykerben.
Jó tudom, nekem úgy sem hoz a Jézuska, de álmodozni lehet :) Amúgy én is levegős CP-vel dolgozom, eddig sosem hagyott cserben. Nem a legkényelmesebb megoldás, de azért ezt lehet húzkodni a földön, ha leesik az aknába sem lesz baja. Meg a külső agyonkarcolt felületet, és a kb. évente cserélt levegő tápcsatlakozót leszámítva 10 évesen is úgy megy mint új korában. Egy akku (meg a gép külső borítása) nem fog sajnos annyit kibírni, és rohadt drága az új.
Kiveszem a kilincset és mozgatom a kulcsot: működik, eltörve nincs.(szétszedtem, összeraktam) Ajtó rúdja ilyenkor könnyen mozog. Beszerelem a kilincset, erőlködés nélkül nyit-zár a kulcs, a húzórúd szinte ragad, alig lehet lenyomni
Szeretnék tanácsot kérni! Mitől lehet az, hogy a vezető oldali ajtót kulccsal simán ki tudom nyitni erőlködés nélkül, de ha belülről akarom a rudat lenyomni, akkor iszonyat nagy erő kell hozzá! Viszont, hogyha kiszerelem a kilincset, akkor nagyon könnyen mozog. Központi zárat szeretnék az autómba, de félek, hogy így nincs az a motor, amelyik megmozgatja a rudat...
Azért tippelem, hogy más motor sorozatban más kieg alkatrészekkel a luk körül, lehetne funkciója, de itt csak azért van benne funkciótlanul, mert nem akartak további alkatrészeket tervezni, tömeggyártatni ehhez a szériához. Felhasználták a itt is a másét egyvalami megváltoztatásával, ami által máris funkciótlan maradt az eredeti szerkezet.
De érdekel kiváncsiságból, ahol van funkciója e doboznak (lukkal, mindennel), vajon ott mi is az pontosan?
Jól emlékezel, el volt törve a vez tengely bordáskerekének ékje. egy-két hónapig kelepeltünk vele. Bárcsak ez lenne a magyarázat a trutyira. Nem kizárásul, de ha tökéletlen volt az égés, akkor nem romló fogyasztást mértem volna? Mert egyébként akkor fogyasztásminimum rekordot állítottunk be (nyilván az extra finomkodó vezetés miatt...).
Na meg itt most friss olaj van jelen a trutyi mellett. Pedig a vezérlés helyrerakása óta 1-2 ezer már belecsorgott a kocsiba.
Adott egy ford focus 1.6tdci. (2006) Az a probléma vele,hogy hidegebb reggeleken a parkolóban állva belülröl fagy az elsö szélvédö. Be nem ázik ,száraz mindenhol,fagyálló nem fogy. A szélvédö az idök során már volt cserélve.
Most saint-gobain van benne.
Hallottatok már ilyen jelenségröl? Mitöl lehet? Mi a megoldás?
Üdv mesterek! Renault clio 1.9D - bosch adagoló. Nem tudjátok véletlenül, hogy ahhoz a csavrhoz, ami az óra helyén van egyébként, mekkora, és milyen anyagú tömítés kell? Elkezdett folyatni.
Találtam likat, de alapból annak negyede látszik ki. második képen erővel szétfeszítve tudtam a lukat feltárni. Ebből nekem az az érzésem máshol volna neki szerepe (oktalanul nem raknak be talán + súlyt, meghibásodást okozható szerkezeti elemet, mint kötések, csatlakozások), de ebben a motorverzióban pl kimaradt. Viszont olcsóbb bent hagyni, mint új elvezetést tervezni, gyártatni valamely szériába.
Ha véletlenül jó az érzésem, akkor még érdekesség kedvéért lehet kérdés a funkció (ahol használva van).
(nem sárkány, autogyro! Ez a tengeren túlon RAF2000 néven ismert, tipusengedélyes szerkezet, esetünkben az europai rotax motoros gyro-ba ültetett "subaru interpretációja")
Folyamatosan mindannaposan használom az autót, egész nap jó a fék, addig míg nem lesz vészfékezés. Az első vészfékezés hibátlan, dolgozik az ABS, rendben megáll a kocsi. Utána ha száz méteren belül megint fékeznem kell, az ABS indokolatlun hamar müködik, van hogy a pedál beesik, fékhatás kb 20% marad. Ha nem kell egy darabig hirtelen fékeznem, akkor minden újra normálisan müködik. Csúszos úton kisseb fékezés után is van hogy meghülyül, aztán újra jó. Ha kiveszem az ABS birtositékot a fék hibátlanul müködik, intenziv igénybevételnél is. ABS hibajelzés nincs. Ha direkt tesztelgetem az ABS-t, hibajelenségnél, pedálfelengedés után hangos "huhogó"-"nyüszitő" hangokat ad.
Sokáig járt úgy a motorod, hogy el volt tolódva a vezérlés (ha jól emlékszem) Nem volt optimális az égés, ezért természetes, hogy tele van trutyival. Helyedben, ha egyszer lenne időm, szétszedném, és az összes csövet, egr-t, turbó környékét, mindent jók kitakarítanék. Utána szerintem nem lesz vele gondod. Ha látványosan nem eszi az olajat, vagy nem füstöl, akkor szerintem nincs nagy gond már vele.
Másik kérdésem, (subaru EJ22M motor) mi célt szolgál ez a doboz a légbeömlő útjában. Csak keresztül megy benne a szívócső, előtte utána vannak becsatlakozások a kartergáz csőnek (oldalanként) és a pillangó szelep alu házából is több kis cső is csatlakozik a kérdezett doboz előtt-után a légútba. De a dobozban csak folytonosan, zártan keresztül halad a légcső. Akkor meg mi funkciója lehet? (nem láttam eredeti subaru autóban ezt a fajta rendszert, így nincs összképem, én már így kaptam továbbdolgozásra a szerkezetet. Azt tudom, ez a doboz a pillangó szelep és a légtömeg mérő közt kb félúton van, a légszűrő ház és kellékei csak ezután következhetnek a kasztni felé esve)
Valamikor pár hónapja megváltozott az 1.5 dci motoros kangoonkban a turbó hangja, fütyülés helyett sziszegéssé lett. Később, fokozatosan elöntött bennünket az olaj a körülötte. Eljutva a ráfordítható szabad időig, szétszedtem és a pirossal jelölt repedést találtam a nyomott oldali gumicsövön. Úgy egyébként meg az olajnak megfelelő olajsaras trutyit a járatokban.
Mire számítsak? Mennyire vagyok a turbóhaláltól? Ha javítás, akkor minek a cseréje fog abban rám várni? Vagy semmi önkezűség, vigyem majd inkább egy felújító műhelybe? Szóval mi vár rám?
Azon mono-jetronic bosch befecsi van, fojtószelepet nem kell takarítani, a benzin mossa, alapjárati megkerülőcsatorna sincs, a fojtószelepet állítgatja egy motor, ha még jó rajta.
Nézzél falslevegőt, injektortalp/fékrásegítő/vákuumcsövek, vízhőfok jeladó, alapjárati motor jó-e, meg az alapjárati kapcsoló is, ami benne van, fojtószeleppoti is esélyes, de ha nem tekergette még senki, akkor kevésbé.
Gyújtás azon Digiplex van, azt nem tudod elállítani, főtengelyjeladós.
Bocs, tényleg lemaradt a kérdő jel. De a gondolatomat láttad! Ennél a váltóknál (ilyet még nem láttam belülről) a csapágyak metrikusak? Gondolok arra,hogy SKF- nél beszerezhetők?
Szeptemberben vettem egy 2002-es Lagunát. Az egyik keréknyomás érzékelő szenzor defektet mutat,ám a keréknek semmi baja. Szeretnék megválni mind a négy szenzortól mert ez az alkatrész felesleges számomra.
Kérdésem, ha kiszereltetem mindet nem fog "hibát" jelezni? Ha igen lehet-e valami trükkel orvosolni?
Ha a kijelentőmondat kérdés volt, akkor azt mondanám, hogy levétel után mindenképp érdemes belenézni, néha elég 1-2 csapágyat és természetesen olajat cserélni.
Ez még munkadíjjal is kevesebb lehet, mint a bontott, amire csak beépítési garancia van. Ráadásul, ha a bontott nem jó, fizetheted ki az újabb váltó le-fel munkadíját. A javított váltóra pedig a szerviz vállal garanciát.
A fiamnak vettem tavaly egy kis Punto 2-es 1.2-es benzines verdát! Nos pár hónapja 1-es fokozatban de még 2-ben is hangja lett a váltónak! Aztán ahogy haladunk felfele a fokozatokban úgy egyre csendesebb! 4-5-ben már abszolut nincs hang! 1-2 fokozatban viszont olyan viszonylag hangos dörzsölődő hang szerű hangot lehet hallani! Tettünk bele 2 adag Xado adalékot de nincs különösebb változás! Mi lehet a gubanc?
Igen, ilyen csatlakozó van a harmonika alatt és nem, a csatlakozó nem fér át rajta. Ezek szerint akkor simán kitudom a csatiból húzgálni egyesével a vezetékeket? Van valami trükkje is vagy csak egy kis erőkifejtésre lesz szükség? A vezetékek visszadugásánál mi rögzíti a csatlakozóba a kábelvégeket?
Ez nem így van. Akkor veszít "lépést", ha rossz a léptetőmotor. Minden gyújtás ráadáskor alapra állítja magát. Lezár és x lépést visszalép. Ha megszorul valahol a léptető, akkor azt a helyzetet gondolja a vezérlő a zárt állapotnak és onnan léptet vissza.
Már ebben sincs szivató, hiába öreg, ha jól rémlik központi befecskendezős (ie).
Az a baj ezekkel a 20-25 éves technikákkal, hogy itt már minden lehet.
Sokszor nehéz felderíteni egy ilyen apróságnak tűnő, de zavaró hibát.
Legtöbb esetben talán egy hiba okozza ezt a jelenséget, de az autó sok sebből vérzik.
Elvállalom, keresem a hiba okát, lehet beleteszek még hármat, mert itt már semmi sem biztos.
A tapasztalatom az, hogy sokszor ilyen jellegű hibákat megtalálni nagyon fáradságos, sok időbe kerül.
Nem baj ez, de mikor rákérdezek, hogy menjünk utána ? Mennyit ér ez meg?
Annyit sem, amiből 1-2 órai munkadíj nem jön ki, nem hogy a hibás alkatrész ára és az utánajárás.
Új alkatrész nincs motorvezérléshez, ha akad, az az autó értékével vetekszik.
Bontott sincs, ha akad az teljesen lutri.
Az anyagbeszerző sem autózik Fótról a csepeli bontóba ingyen, aztán vissza. (Bocs, hogy Budapestben gondolkodom, vidéken is ez van.)
Nem akarok lehúzni senkit, de van egy anyagbeszerzési költség, ami 1-2 óra munkadíj lehet, van az én költségem,amit a diagnosztizálásra fordítottam, az is 1-2 óra. Ehhez jön az cserealkatrész költsége...
Egy ilyen hibánál ez nagyon hamar összeáll legalább 30 ezres költséggé.
Akkor ennyi, ha én biztosan rámutattam az egyetlen hibás alkatrészre, az van a környéken, bontottan és biztosan jó.
Ezekből csak egy nem teljesül, akkor én buktam a ráfordított költséget, a mindegyik teljesül, az autó jó lesz garanciát akkor sem tudok rá vállalni, pedig kötelességem.
Ilyen vasakat már nem lehet gazdaságosan szervizben javítattni.
Ehhez a szomszéd srácot kell megkeresni, aki szeret bütykölni vágja a guglit és addig nem nyugszik, míg meg nem csinálja minden baját. Aztán még Ő hív meg egy sörre, hogy jó móka volt.
Szerintem az itteni társaság egy része -velem együtt- ilyen szomszéd gyerek volt, akit megtaláltak, hogy bütyköld már meg az autóm.
Most a fórumon javítgatunk, mert ugyan az a szimbiózis, mint régen.
Mindenki jól jár, nem fojtja meg az a tény, hogy egyikőnknek sem éri meg, ha betolod a műhelyembe.
Ez egy lehetőség, de legtöbbször sajnos nem hoz megoldást.
Bocs, a Te hozzászólásodra válaszoltam, de csak az eleje vonatkozott erre, aztán elkalandoztam, ne vedd magadra.