Nekem volt olyan munkán x művész úrnál, ahol nagyon bizalmatlan volt a pógár, a beszélgetésünk alapján meg én is, hogy van-e annyi pénze, amire ajánlatot adtunk. A végén úgy döntöttünk, hogy részfeladatokat, és rész számlázást alkamazunk. A megállapodásunkat, és ő a pénzt letétbe helyeztük egy ügyvédnél. Amikor a műsz. ellenőr aláírta a Teljesítés igazolást, az ügyvéd akkor fizetett. :)) eseres
Neked szerencséd volt leveusa...De tételezzük fel,ha lelépett volna az 500ezreddel?
Megkereste volna a googe??? :-))
Bátor ember vagy...De én annak örülök,hogy vannak normális szakik is...
-------------------
SRS! Minden évben kapok én is revizort.Erre csak továbbra is azt tudom írni hogy kevés magyarországon az építőipari ellenőrzés.
--------------------
Porapa téged nagyon átvágtak hallod....:-))
Valamit bnem jól csináltál....Miért nem ugy írtad a szerződésedet,hogy munkafázisonként fizessenek? Ha kész a munkagödör-->pénz,ha kész az alap és a lábazat -->pénz-->ha kész a falazat pénz stb.....De csak abba gondolj bele,hogy másnak is sok pénz 1-2 millió...Én mindig elkérem,ha magánszemélynél dolgozunk.Arányban szeretek lenni naon!!!!
Sziasztok.Kovácsoltvas keritést rendeltem az interneten talált válalkozótól.Eljött felmérte 150km.1 misi.Előleg 500 ezer mondja,én adtam neki 150 ezret.1 hónap múlva hozta a kerítést felszerelte,és kérdezte,hogy kifizetem-e a többi pénzt.Amint végzel a mukával és miden hibátlan fizetek.Így is történt,sőt már becsöngettek hozzánk,hogy ki csinálta a kerítést és én jó szívvel ajánlottam.
Családi ház felújítást csinált már végig valaki úgy, h minden költséget felírt? Hol található ilyen tételes tényköltség lista a weben? Nem irányárak, hanem h mi valósult meg, mi mindenre kellett végülis költeni. Budapesten, és mindent szakemberrel szeretnék csináltatni, jó minőségben.
Osztom a véleményedet. Különösen amit a pancserokról írtál. Gondolj bele! Milyen lehet az a " vállalkozó " aki 1200Ft/ró díjjal számol? Az én vezető szerelőim nettó 1000Ft/ó bért kapnak. Akkor hogy lehet az hogy a vállalkozó kijön az 1200Ft/ó díjból? Sehogy. Nincs engedélye, nem ad számlát, svarcban vannak a melósai, akik legtöbbször nem is szakképzettek, csak " mi mindent meg tududnk csinálni főnök " kvalitású erdélyi szakik. Persze az más kérdés, hogy hogyan! És a vicc a dologban, hogy ezek a magukat vállalkozóknak mondó egyének szinte sosem kerülnek az APEH látókörébe. Én szinte minden évben kapok valamilyen kisebb, nagyobb ellenőrzést. :)) eseres
A 100-200e Ft-os munkát mi is finanszrozzuk de akkor amikor elkezdek egy munkát,az már jelentős kiadással jár és nem akarom megelőlegezni mert magánszemélynek dolgozunk akitől nem azt kérdezem hogy biztosan megvan az a pénz ami a háza felépítéséhez kell?ez sok esetben ugy van hogy :
1 nap kitüzés ,alapásás,alapbetonozás ha szükséges vasalat.
2 nap lábazat,zsalukő,földfeltöltés,vezetékek alapszerelése az aljzat alá
3 nap vasalt aljzat betonozás.
ezek kb.anyag és munkadij :2,3-2,5 M Ft
Na ezek után ennyit beteszel a házba és a tulaj azt mondja majd két hét mulva tud fizetni,mert a Bank akkor utalja a pénzt ,mit teszel?
Folytatod tovább és felfalazod,szigeteled, ami ujabb Milliók,vagy levonulsz szerződést szegve és se pénz se posztó,vagy a bíróság.
Mi 3 éve járunk a tárgyalásokra,a Bíróságra.
Ezért irtam hogy csak előleg fizetésével vállaljuk a munkákat,mert akkor inkább nem vállalom.
Én is azt mondom a feketézőket kapják el de az állambácsi is elforditja a fejét,mert ha nagyon szigoruak lennének akkor kb.60-70 ezer embernek kellene munkát adnia.
Jó a meglátásod srs!Kisipari jelleggel dolgozok csak.Legfőképpen magánszemályeknek lakásfelújításokat végzek.Továbbá a coop illetve az áfész hálózatnak.
dolgozok.Itt még nem volt olyan,hogy nem fizettek volna ki.Igaz hogy nem csinálunk 50 millios munkákat,de januártól decemberig dolgozok illetve a bejelentetett 4 kollégámnak is folyamatos a munkája.Ha beszélhetünk generálról,akkor azt írom hogy én is úgy dolgozom.Sokat hallottam már a Héroszról,a Strabagról meg ne is beszéljünk.De kitartok az állitásom mellett!!!Egy valamire való vállalkozó ne kérjen anyagelőleget....Ha ugy érzi hogy gázos a megrendelő(magánszemély)bátran kérje el tőle az anyagpénzt az anyagok leszállítása után.Illetve munkabér előleget is kérhet a 4.-5.ledolgozott nap után.Én igy szoktam.(bevált)
Kicsit furcsának találnám,hogy egy ismeretlen ember,(most pl redőnyös jön a házamba) előadná magát,hogy a 5 legyártandó redőny 90e Ft és adjak neki 30-50e előleget.(Hamar megtalálná a kilincset.A közületi munkák mások.Bevállalod olyan áron ahogy tudod,és a munka végeztével leszámlázod.)
Ez van...Az igaz,hogy nyugat európában más a fizetési morál.De ott tényleges vállalkozók dolgoznak.Ott megkövetelik a maszekok a munkát.
Nálunk mi van?Rengeteg pitiáner vállalkozónak nevezett egyén felóltózik a vasárnapi rucijába,reggel ott haggya a (dolgozóit :-)) )majd egész nap barkácsolnak a legények ha nencs közelben kocsma.Srs! közel 20 éve taposom én is ezt a pályát.
De amig iskolai végzettség nélkül lehetnek vállalkozók az emberek,addig szerintem nem is beszélhetünk felelősségteljes munkáról...
Gondolj bele.Egy Kft már megalapítható 100e Ft-ból.Azt nyithat egy pék is,és ha talál köművest a falazáshoz az is jó,de ha a moszkva térről néz 1-2 erdélyi legényt akkor is jó.Itt már nem beszélhetünk jó és korrekt munkáról sem szerintem......
A multkor már megírtam,hogy sokszor nem lehet versenyezni a sehonnai vállalkozókkal sem.Okai: Nincsenek bejelentve az emberei,nem fizet járulékot,adót,és még a dolgozóit sem fizeti ki sok vállalkozónak nevezet egyén...
Én srs mindenképpen szigorítást (több ellenőrzést)várnék el az apehtól és egyébb más szervektől...
Erre ő azt mondta,hogy csak próbálkozik,mert van egy olyan vállalkozó aki 1.3e/m2 levakolja!
Jujujujuj! Ezek mindennapos történetek nálunk is. De ami a vicc, hogy sokszor komoly nagy cégek is bepróbálkoznak. Pedig ők pontosann tisztában vannakm az árakkal. :)) eseres
Lehet, hogy félreértettem valamit. Én azt vettem le az eddigiekből, hogy te nehezményezed azt, hogy a vállalkozó előleget kérnek az adott munkákra. Ha ez nem így van akkor megkövetlek, bizonyára félreolvastam valamit.
Bocs, nem akarom a vitát generálni, de amiről te beszélsz, az kizárólag a kisipari jellegű kivitelezéseknél " dominál ", a te szóhasználatoddal élve. Dolgozz egyszer alvállakozóként mondjuk a Srtabagnak, vagy az Reneszansz Rt-nek, netán a HÉROSZ Rt-nek. Ha kimondod azt aszót, hogy anyagelőleg, kiröhögnek. Jó! Tudom az más kategória, és egy komoly szerződés is véd. De egyáltalán nem Istentől elrugaszkodott dolg az, hogy előleg nélkül kell dolgoznod. Sokat dolgoztam Nyugat Európában is. Az előleg ott is ismeretlen fogalom, viszont az elszámolási fegyelem nagyságrenddel szigorúbb. Ott óra, perc pontossággal fizetnek. Ez komoly. Megnéztük a banki átutalást. A cég bankja az aznapi fizetési kötelezettségét 0 óra 45 perckor automatikusan teljesítette. Igaz ott régebb óta van kapitalizmus, így az letisztultabb. :)) eseres
Na erzsébeti az utolsó mondatod valahogyan gázos.Nekem nem kell a legolcsobb szakember.Én sem az vagyok.De tájékoztatásodra közlöm,hogy pl idén január 3.-tól december 10.ig dolgozunk.Betáblázott munkák vannak nem olcsojános modra...
Sőt nagyon utálom az olcsó embereket!Csak egy példát említek.Felhívott egy hölgy pécelről hogy vakoljunk nála kézzel 1.2e/m2 nettó összegért.Elmondtam neki hogy mi mennyiért dolgozunk.Erre ő azt mondta,hogy csak próbálkozik,mert van egy olyan vállalkozó aki 1.3e/m2 levakolja!
Erre én megkérdeztem,és fel is világosítottam egyben a telefonálás költségeiről...:-))
Köszönöm kérdésed,húzom én is az igát,mint minden vállalkozó szellemű egyén.Néha olyan dolgokat olvasok itt,hogy teljesen elcsodálkozok.Amúgy én 78ban végeztem a 36-os bokányiban.
nemtom, hogy miért kell ezt a vitát szinte évente végigcsinálni itt a topicban:(
De azért nézz meg egy másik aspektust is. Az életben sok olyan dolog van ami előrefinanszírozol, és sok olyan dolog van amit utólag. Erre kialakult mára egy egyfajta társadalmi konszenzus.
nézd itt van egy-két példa. Mo-on ha közösségi fizetős WC-t használsz akkor az alakult ki, hogy mikor belépsz a helységbe, és használni akarod a retyót akkor előre fizetsz, de pl a dajcsoknál ez sokszor fordítva müxik, ott az a természetes, hogy ha végzel akkor fizetsz...,
De itt van egy a világon mindenütt használt dolog ilyen pl. a színház ill. mozijegy. Ezt előrefinanszírozod, mert be sem engednek a terembe amíg nem fizeted ki a teljes árat. Gondolom ezt te is elfogadod, és ennek megfelelően használod ezen dolgokat.
Szóval ezzel én nem akarok mást mondani, csak azt, hogy az építőiparban meg kialakult az előleg fogalma ami gyak az anyagvásárlásra épül.
Lehet, hogy ki fog alakulni valaha majd ennek ellentétes szokásjog, de ma az előleg az anyagra mindenképpen dominál.
Mellesleg én nem vagyok hajlandó megcsinálni olyan munkát amibe én tolom bele a kedves megrendelőnek az anyag árat. Nyilván itt is vannak eltérések mert nem egyszer átlépem ezt a szabályt, de annak kimondott okai vannak (pl, régi megbízható kuncsaft, vagy a teljes munka volumenéhez képest az utólag hozzárendelt munka nem akkora tétel, hogy ez egetverő legyen...).
A mai vállalási árak nem tartalmazzák azt az árrést amibe ilyen tételek beleférnek. Azt elvárod, hogy a legalacsonyabb áron vállalják fel a neked kellő munkát, és az meg nem érdekel téged, hogy az az ár amit te reálisnak tartasz az mitől "olyan olcsó". E fölött nyílván szemérmesen elnézel, de elvárod azt, hogy olyan tételek is beleférjenek amik nincsenek benne...
Jójó! Csak ezzek jelezni kívántam, hogy nem gyorstalpaló vállalkozó vagyok. Tudom, még sokan vagyunk a régi rendszerből, ami engem speciel nem kis büszkeséggel tölt el. Több mint két évtizedes " maszek " múltam alatt láttam már számtalan Rt-t, Kft-t, Bt-t tönkre menni órák alatt, viszont én még mindig állom a sarat. Te hogy vagy ezzel? :)) eseres
Porapa a kisördög nem alszik!!!Átvertek volna engem is a megrendelők hogy ha hagytam volna magam,és ha hagynám!Az a munka nagysága határozza meg,hogy az anyagszállítás után,rögtön elkéred e az anyagpénzt,és a szállítási költséget.A MUNKADIJ ELŐLEG SZINTÉN IGY VAN...Ha ledolgioztál 3-4napot,bátran szólhatsz hogy pénz kell a munkára előleg gyanánt!De azt akkor sem eszem meg,hogy beállítok egy magánszemélyhez,és előadom hogy adjon 200e Ft ot anyagra.SRS NEM CSAK A TE BIZONYÍTVÁNYOD CÍMERES....
Természetesen nem arra gondoltam, hogy 24 oldalas szerződést írj egy garázs burkolásával kapcsolatban, még csak kötbért sem kéne kikötnöd, mindössze szóban megállapodni a mesterrel, hogy a kész munka fogalma mit jelent neked, és hogy a munka elvégzését nem részletekben kéred. Akkor minden elkerülhető lett volna. És ehhez semmi nem kell, csak egy kis körültekintés a saját ügyed érdekében. Csak egy példa, hogy értsd miről beszélek. A feleségemnek a szülinapjára akartam venni egy 106cm-es plazma TV-t a C...-ban. És persze megkérdeztem (!!!!!!), hogy ugye ma ki is tudják szállítani, hisz este lesz a köszöntés. A válasz nemleges volt, hogy csak két nap múlva lesz szállító kapacitásuk. Ott is hagytam őket, és kerestem egy másik céget, akik azonnal szállítottak. Tájékozódás! Ennyi az egész :)) eseres
Egy garázs burkolásához állapítsam meg a kötbér feltételeket??? Szerinted ki lenne, aki azt kiáltaná, hogy milyen PITI / szarrágó dolog ez ? Szerintem Te ! (És nekem honnan kellene tudnom, hogy burkolás után 2 órával is lehet fugázni? )
Vida Ferenc és porapa!!! Ez, amiről itt a vita folyik, egy örökzöld téma, volt, van, és lesz. Jelzem 34. évemet taposom az építő íparban, és ebből 24. éve vagyok önálló. Ebből ugye az is kitűnik, hogy az én iparengedélyemen még búzakoszsrús címer van.
Nos az előleg, nem előleg kérdést, meg a " legyen a vállalkozó tőkeerős " kérdést bizony számtalan aspektusból meg lehet közelíteni, és mindegyik megközelítésben vannak racionális érvek. Erről, és rémtörténetekről lexikonnyi anyagot lehetne írni, itt most csak egy-két gondolat. Kisebb munkáknál, ahol a vállalkozó maga is kisvállalkozó általában bevett gyakorlat, hogy a mesterek előre kérnek egy részösszeget, anyagra, felvonulási költségre, szállításra, stb. Ezzel elvileg semmi gond nem is volna, ha a mester böcsületes és korrektül elszámol. Ekkor a saját pénzét nem kockáztatja, nyilván nem is számolhat komolyabb anyagigazgatási költséget. Ha viszont a saját pénzén vásárol anyagot, kvázi megelőlegezi a megrendelőnek, akkor annak semmi kifogása nem lehet azzal szemben, hogy x százalékkal drágábban számolja el. Gondolj csak bele! A bank, ha lekötött betétedet felbontod, ugratja a kamatod. Mert "nem tudja használni" a pénzed. A vállalkozó sem tudja a saját pénzét használni addig amíg más anyagában fekszik. Nagyobb beruházásoknál, versenytárgyalásos eljárásoknál fel sem merül az előleg kérdése. Eleve pancser vállalkozónak tartják, aki nem képes egy ideig finanszírozni a saját munkáját, tehát nem tőkeerős. (????) Igazán nagyot bukni ezeken a munkákon lehet, mert egyfelől a mai gyakorlat nálunk az útólagos fizetés esetén a 60 napos átutlási határidő. És akkor persze nem beszéltem arról, ha a szegény vállalkozónak olyan beruházót sikerül kifognia, aki mondjuk félúton becsődöl. Erre némileg ír, ha a szeződésben rész számla befogadását vállalja a beruházó. Ez általában meg szokott történni, ha nem, akkor már eleve gyanús a munka! Ebből is látszik, hogy ez a kérdés nagyon összetett, pro, és kontra rengeteg érvet lehet felhozni. És egyetlen megoldás csak az, ha tisztességes a megrendelő, és tisztességes a kivitelező is. :)) eseres
Teljesen igazad van mert Én sem számolok bele olyant amit a megrendelő elvégez.
Ha egy tető faszerkezetét megépítem a cserepet a megrendelő felrakja mert sürgeti az idő azt nem várom el hogy a cserépfelrakás díját is kifizesse,de ugy látszik vannak akik nehezményezik hogy" szarrágo" a megrendelő,amugy meg ha a fugázást külön vennénk kb 100-120 Ft/m2.
Bocs, de szerintem mind a megbízó, mind a vállalkozó jelen esetben a " PITI " kategória kritériumait meríti ki. Piti a megbízó, mert nem tisztázta le előre a munkavégzés feltéleteit, de leginkább a kötbérmentes határidőt. Ha ezt tisztáztad volna, akkor aligha hiszem, hogy a mester a csempézést követően csak egy hét múlva ment volna fugázni. Az már csak hab a tortán, hogy a mai csemperagsztók mellett, már a következő nap lehet fugázni, sőt van olyan ragasztó is amelyik 2 óra után megköt, járható és fugázható a felület. És hát persze piti a vállalkozó is, mert kérdem én! Milyen vállakozó az olyan, akinek nincs annyi kapacitása, hogy egy munkát készre csináljon? :)) eseres
"Nálam a segédek fugáznak pl..(De kicsit szarrágó dolognak tarom belenyúlni a burkoló munkájába,pénzébe."
a burkoló azt mondta, hogy ma burkol, de fugázni csak jövő csütörtökön fog jönni(!!) El kellett volna küldenem a p..ba, de sürget az idő, ezért mondtam burkoljon, majd én fugázok...Szerintem meg hülye lennék kevesebb melóért ugyanannyit fizetni. A hozzászólásod nem javította nálam a "kíváló mesterekről" kialakult képet... Tanácsot kértem. Tőled ennyi tellett, Köszi.
Ugy látom téged még nem vertek át,a megrendelők,mert én egy fillért nem teszek más házába.Nem tudom mit szólnál amikor 3-4 napi munkád után,amibe belefér az alapozás,földmunkával eggyütt,és beteszel a bérekkel anyaggal eggyütt 1,5-1,8 MFt-ot,és a megrendelő azt mondja 2 hét mulva tud fizetni akkor mi van? vagy elhiszed a megrendelő szavát ,hogyha befejezed a munkát kifizeti az összeget,a megrendelők közt is vannak galádok.Éppen ezért ne azt bizonygasd hogy ne bizzanak a mesteremberben mert ez ellened is szól.Énnekem tartoznak,8,5 M Ft-al és csak ugy vállalom a munkákat hogy ELŐLEG anélkül nem,mert a bizalom mindkét fél érdeke
SRS!Nem arról van szó,hogy egy vállalkozó hitelintézet.De tételezzük fel,hogy van a vállalkozónak 100-200e Ft-ja hogy megvegye az anyagot.(Ha nincs,csak sajnálni tudom)Azt az összeget a tulajdonos kifizeti neki,számla ellenében.Nem kell szégyenlősnek lenni,de korrektnek mindig.Megkell neki mondani hogy egy napi bérbe kerül a beszerzés.Ha tetszik neki kéri,ha nem,akkor járjon utánna Ő.De az anyagvásárlásnál rengeteg galád dologról hallottam.Sok tulaj megbízik a mesteremberben sajnos már a bemutatkozása során.Nem kellene!!!Anyagelőleget kérnek,és a mesterük kámforrá tünik....De egy szónak is száz a vége: 1 vállalkozónak legyen annyi pénze hogy megvegye az anyagot,és ki tudja fizetni a munkásait.De a munkadij előleg is egy jó téma.Azt sem kell adni,csak min 3-4 ledolgozott nap után,százalákos arányban az elvégzett munka arányában.
--------------------
Olvastam hogy valakinél felrakták a csempét,és Ő akar fugázni....
Ez egy kicsit visszás dolog ismét.(Mennyit vonjak le a burkolótól?)
Ha levonásra kerül a pénz,akkor egy segédmunkás napi bére vonható le a fugázásért..)Nálam a segédek fugáznak pl..(De kicsit szarrágó dolognak tarom belenyúlni a burkoló munkájába,pénzébe.
----------------------
Mutató teljesen igazad van a nyugdijasokkal kapcsolatosan szerintem...
35-40év munkaviszony=50.000ért
SZÉGYEN!!!
EL KELLENE GONDOLKODNI,HOGY MINKET ŐK TARTOTTAK EL RÉGEBBEN,ŐK ISKOLÁZTATTAK,ŐK FIZETTÉK AZ ORVOSAINKAT...ECT (Gondolkodjatok,és ne bántsátok a nyugdijasokat)Ti is azok lesztek.Ha veletek is igy bánnának?Persze vannak magas nyugdijjal rendelkező emberek is.Azt sem kell bántani...Több volt az átlaga.Illetve lehet hogy többet vontak le tőle.A nyugdij kiszámitási alapja nem jó,mert nem az utólsó éveket kellene csak figyelembe venni,hanem az egész életében befizetett pén értékét kellene mai értéken számolni.
Kicsit eltértem a topik témájától,de ezt le kellett írnom.(Elnézést érte)
Nem ez a gyakorlat. A vállalkozó nem hitelintézet, és ha az anyagköltségre nem teszi rá a saját árrését, már nagyon neház utólag bizonygatni, hogy mennyibe is került az anyag után való rohangálás. :))eseres
Kénytelen vagyok a nyugdijasokat szelektálni,ha már nyugdíjasokról van szó.Ezt a réteget sem szembeállitani,sem összehasonlitani nem lehet más társadalmi rétegekkel,annyira speciálisak.Nem aktívak,de ezt megváltották közel 40 éven át tartó járulékfizetéssel,egyéb bérterhekkel - mintegy előlegként.Ezzel szereztek rá jogot.És ez a jog csorbul minden igazságtalan intézkedéssel,mely ellenük irányul direkt vagy indirekt módon.
Ami a kormányt illeti,a hibás gazdaság,-és adópolitikával egyre nagyobb munkanélküliséget generálnak,amely csökkenti az aktív befizetők számát,tehát veszélyezteti a már megállapitott nyugdíjjárandóság kifizethetőségét.Ezt akarják ellensúlyozni azzal az igazságtalansággal,hogy emelik a nyugdíjkorhatárt,amely csak tüneti kezelés.Hiszen a növekvő munkanélküliség pont a nyugdíjhoz közelálló koruakat érinti leginkább.Nekik szoc.segélyek,fekete munka,kiszolgáltatottság jut csak.
És ezek közül kiválnak a nagynyugdíjasok,a kitüntetettek,az élsportolók,akik egész fiatalon éves járandóságként igen magas összegeket kapnak - szintén az aktívak terhére.Nos,ezért megosztott a nyugdíjas réteg.De legalább ennyire megosztott az egész társadalom.Szét van szabdalva,szinte nincs is olyan réteg,mely teljes egészében bírná rétege összes jellemzőit.A káosz nagy,és még nagyobb lesz.Régebben minden rétegnek,osztálynak megvolt a jól elkülönithető szerepe,feladata.Mostg ezt is összekavarták.
Nem ebbe a topicba illő a téma,de itt lett felvetve.Ha nagyn megerőszakolom a témát,bele tudom magyarázni,hogy miért nehéz és drága egy építkezés,egy felújitás,stb.Mert minden a gazdaságtól függ.És számunkra nem szerencsés az unió jogharmonizációja,mely jogszabályeggyüttes inkább a gazdag,háború óta hat évtizeden keresztül zavartalanul fejlődő gazdaságu nyugati országokra van szabva.
Mindig is drágáb volt az iparos által beszerzett anyag,mint a bolti.Ahogy azt többen is írták,a különbségben az anyagbiztositással járó többletmunka van benne.
Van az anyagbeszerzés(boltba,tüzépre menni) saját járművel,van a rakodási,
deponálási(ideiglenes anyagtárolás)költség,az épités helyére kihozatal(fuvar).És a többi:nincs jelentős anyagtöbblet-maradék,az iparosnak nem lehet kifogása a saját maga által hozott anyag fajtája,mennyisége ellen,stb.stb.
Csakhogy - az eredeti ár és a többletár közötti különbség ARÁNYA a fontos.Vagyis,
hogy mennyivel drágább így az anyag.Mert ha jelentős a különbség,tényleg érdemesebb a kivitelező által megnevezett anyagot házilag beszerezni.Ma már egy szakmai lelkiismeretetl rendelkező iparos nem él vissza helyzetével,és tényleg csak annyi többletet számol fel,amennyi a beszerzés költsége.(Van ilyen!)Amúgy is drága az anyag,azon ne akarjon keresni.Neki ott van a vállalkozói díj,mely a rezsijén túl a hasznot is tartalmazza.
a burkolónk csak burkolni fog de fúgázni csak 1 hét múlva tudna jönni...Mondtam, ne jöjjön, majd mi magunk fúgázunk. Kérdésem: szerintetek, így, fugázás nélkül mennyivel csökkentsem a m2 díját???
Na szóval! Összegezve! Az anyag nem megy a munkahelyre magától. MINDENNEK ÁRA VAN. Amit vagy a szakinak, vagy fuvarosnak, vagy a segédmunkásnak kell kifizetned, vagy bukik a saját időd. DE HÁT AZ IS PÉNZ!!!! :)) eseres
Annyit tennek hozza, hogy ha fuvaros hozza az anyagot, akkor az fuvaros oraberben keri meg a munkaja arat. Ha komuves, akkor az komuves oraberben, ha burkolo, akkor burkolo oraberben.
Szoval nem biztos hogy megeri vele hozatni, ha meg tudod szervezni hogy kozeli teleprol olcson elhozzak. Ha meg nem tudod megszervezni, akkor ennek ez az ara.
Detto ugyanez, hogy vakolas elott a regi vakolatot leveri a komuves is szivesen, csak ugyanazzal az oraberrel fog szamolni, mintha vakolt volna.
A RIGIPS anyagmennyiség katalógus megfelelő mennyiséget tartalmaz, abban biztos lehetsz. Viszont teljesen egyértelmű, hogy ha a vállalkozó maga veszi meg az anyagot, akkor ő is egy bizonyosn százalék árréssel dolgozik. Ennek több oka is van. Általában ha anyagot szerez be, akkor nem termel, tehát azt az időt anyagilag pótolni kell. Általában az iparos ha anyagot szerez be, akkor a saját autóját használja, és hát ugye mostanában nagyon olcsó az üzemanyag. Általában, ha az iparos anyagot szerez be, akkor azt maga rakodja fel, és rakodja le az építkezésen, és hát az idő, az meg ugye pénz. Általában ha az iparos maga szerzi be anyagot, akkor automatikussaan garancviát is vállal érte. Általában ha az iparos maga szerzi be az anyagot, akkor azt, és annyit vesz amennyi kell. Neked nem marad anyag a nyakadon, és nem kell pluszban háromszor az építőannyag telepre rohangálnod. Kezded kapisgálni, hogy miért drágább, ha az anyagot a vállakozó szállítja? És azt is, hogy mit veszel a nyakadba, ha ezt a feladatot magad vállalod? :)) esere
Nem. de a vakolatot sk is levakarhatod te is. Nem nagy kuszt kalapacs es veso kell hozza en pld szeles fa vesot hasznalok erre. Majd egy sarkefevel lehet szepen leszedni benedvesites utan a mardek vakolatot. A fugaba sima vakolat ha onnan kiesnek darabok. Legvegen lelehet kenni atlatszo lakkal akkor sima es pormentes lesz a felulet.
Hali!Tökéletesen igazad van a mestereket tekintve.Csak azt ne feledd,hogy amíg ő HELYETTED MEGY ANYAGOT VÁSÁROLNI,ADDIG FALAZHATNA,VAKOLHATNA,VAGY EGYEBET IS DOLGOZHATNA.Igy remélem másként látod kicsit.Vagy a mesternek kötelező ingyen eltőlteni a napját,mert nálad dolgozik?
Lehet, nem én vagyok a legilletékesebb a válaszadásban, csak mint gyakorló építkező, újítgató tudok véleményt mondani. Az iparos mindig többet kér az anyagért amit ő szerez be. Mert ő megy el érte, elviszi a törmeléket stb. Viszont ha te szerzed be az anyagot jobban jösz ki anyagilag, -elvileg- ha találsz valakit, aki fel is teszi, amit te vettél. De azzal általában bajuk van a mestereknek. Legalábbis úgy tapasztalom, mindig van valami minőségi kifogásuk. Nehéz jó, megbízható, tisztességes iparost találni.
Bontási tervet simán csinálnak úgy is, h meg se nézik a helyszínt. Új építési tervvért egy éve 87nm-se lakóházra (baráti alapon szla 50%-ról) 200 ezret fizettünk + az engedályezéssel járó költségek.
Ha girbe gurba + javitan kell vagy ujra vakoltatni, akkor jo megoldas es innen tol kezdve hogy mit tetetsz ra az mar egyeni izles dolga. Ha teglaig leveritek a falat akkor lehet gondolkodni lamberian is. Vagy ha a tegla regi tomor akkor azokat lepucolni szepen kifugalni es eleg jo felulet onmagaban is. Ha uj teglas akkor burkolni kell valamivel.
Ha egy egyszerű vályogházhoz bontási terv készítésért 20.000 ft-ot elkérnek, akkor mennyire számítsunk az építési tervnél egy új nagy házhoz?? Ja és hogy készít valaki úgy bontási tervet, hogy meg se nézi a házat??
A segítségeteket szeretném kérni gipszkarton álmennyezet ügyben!
tud valaki mondani valamit a Rigips katalógusokban szereplő gipszkarton álmennyezetre vonatkozó anyagkiírások hitelességével kapcsolatban?
a helyzet a következő:
több iparostól kértem árajánlatot álmennyezetre, és mindenki anyagárral együtt adta azt.
kicsit sokalottam ezért megnéztem a rigips katalógusát, amiben szerepel hogy 1 m2-re átlagosan mennyi az anyagszükséglet. ezt beszoroztam az én szükséges beépítendő területemmel és beadtam egy tüzépre az anyagigényt.
onnan megkaptam az árajánlatot és leesett az állam! 30-40 % eltérés volt a tüzépes ár és az iparosok által megadott árajánlatokban szereplő össz anyagár tekintetében!
Tehát a kérdés:
- a katalógusba levő anyagszükséglet hibás ennyire? ( amÚgy a beépítendő helységek nagyjából szabályos négyszögek)
- vagy az iparosoknak nem érdekük a legolcsóbb helyen megvenni az anyagot, ugyis kifizeti a vavő?
- esetleg más ötlet a nagy eltéréssel kapcsolatban?
Sajnos a fal sem egyenes, itt-ott girbe gurba. Arról nem is beszélve, hogy mésszel festették, ahol festve volt. Ahol nem volt festve, ott párnafára erősített faforgácslap lambéria vagy mi a csuda volt felszerelve, és most ott tátong a párnafák helye. Úgyhogy újravakolás, glettelés játszik. Tehát kőművest, vagy burkolót kell hívni. És ha már azt hívok....igazából tetszik a delap - a képeken. Ezért szeretnék véleményeket hallani róla pro és kontra.
Viszont az aktivak között is vannak óriási különbségek.
Egyes bankokban nem tudják, hogy rázzák a rongyot és 'szeretett' ferikénk még most tovább bővíti a piacukat.
De majd eljő az igazság órája !
Te az egyes myugdíjasokat állítod szembe egymással - 'szeretett elitünk' meg a nyugdíjasokat meg a többi régeggel, ahelyett , hogy azon godolkodnának el - minek az államigazgatásban annyi drága autó, stb.
Ilyet még nem hallottam, olyan viszont van, hogy a régi tok benthagyásával tesznek be új ablakot. Ilyenkor levágják a zsanérokat, meg levésik a régi tok egy részét, beteszik az új ablakot, majd eltüntetik az egyenetlenségeket. Ebben nagy segítség, hogy régen a nyílászárók belmérete volt szabványosítva, ma meg a külméret. Tehát egy régi 90*150-es ablakba viszonylag egyszerűen be lehet tenni egy mai 90*150-est. (Bár manapság már "méretre" készülnek az ablakok, azért a "konfekció" még mindig olcsóbb.)
Nálunk a cs.házban nagyon régi ablakok vannak. 2 m magasak és sok szárnyúak. Tehát kétszer kell kinyitnom őket, hogy levegő jöjjön be (A pontos nevét nem tudom)
Szóval: lehet -e az ilyen ablakokat úgy felújítani, hogy csak a szárnyakat cseréljük le egy szárnyra és azt is kicsit vastabb üvegezéssel??
Van köztetek asztalos?
Azért ezt a megoldást gondoltam el, mert vályog a falunk, nagyon macerás lenne és hozzáértés kellene a teljes ablakcseréhez. Igy a tokhoz nem kellene hozzányúlni, nem kellene a vályogfalat bolygatni.
Köszi a válaszokat. Végre olvashattam olyas valakinek a véleményét is, aki dogozott vele. Nekem egy viszonylag sötét, szűk lépcsőház falára kellene. Kevés a hely és a csigalépcső miatt állandóan hozzáérünk a falhoz. A házat most vettük, egyelőre barokkos túlzás igényesnek nevezni. De mert a megvásárlása után meglehetősen üres maradt a kassza, olyan megoldásokat keresünk, amelyek még a számunkra elfogadható kategóriában vannak esztétikailag és meg is tudjuk fizetni. Szerintem az eredeti kő se sokkal drágább, de több helyet foglal és macerásabb a felrakása. Nagy kosszal jár, mi pedig már ott lakunk és őszintén szólva már torkig vagyok rendetlenséggel.
Jól van, most ahogy visszaolvastam a saját soraimat, teljesen úgy érzem, hogy igazából azt szeretném, hogy valaki beszéljen már rá a DELAPRA.
Sajnos a nyugdíj - olló is egyre jobban kitárul.A régi melósok,takaritónők,bolti eladók,adminisztrátorok - úgy általában a "munkásosztály" kisnyugdíjai(34000-75000-ig) valóban a meghaláshoz elegek,akkor is csak a krematoriumba.De vannak rendőreink,katonatisztjeink,fináncaink,smasszereink,akik a 150000-240000-ig kapnak(ráadásul fiatalabban,mint az átlag,úgyhogy mellette még elmentek dolgozni is.Hát nekik több a nyugdíjuk,mint a legtöbb aktívnak a keresete,akik pláne még egy vagy több gyermeket is nevelnek.
Mivel a nyugdíjasok is meg lettek osztva ezáltal,nehéz egységesiteni a dolgot.
Minden lineáris nyugdíjemelésnél anyósom pl.kap 3000-et,egy ismerős katonatiszt pedig 12000-et.Neki a 240.000-hez jön a 12 e..Anyósnak meg a 60.000-hez.Hát ez a nem mindegy.És a gázártámogatás se igazságos -mint ahogy semmi sem az a mai világban.
Én most burkoltam vele egy helyen.A Fóti Bauhausban lehet kapni,téglautánzat természetes vöröstégla és fehér márvány színben.Láttam viszon hasitott mediterrán kő-utánzatot is belőle.Elastolit nevü műgyanta ragasztóval lehet feltenni,mely a száradás után annyira megkeményiti az egyébként lágy és ollóval szabható anyagot - mintha valóvban kő lenne.
Ízlés kérdése az egész.Való igaz,hogy igényesebb lakásba inkább természetes követ raknék,lehet is kapni,csak meg kell fizetni.De azt a két oszlopot,melyet burkoltam,olyan kevés fény éri,hogy tényleg csak nagyon közelről látszik a mű-mű.Pláne a vöröstégla esetében,ahol is elég nehéz észrevenni a különbséget.Persze lehet,de az összkép téglát mutat.Fontos,hogy a fehér márványt fehér elastolittal kell felrakni,mert a ragasztó egyben fuga is,melyet ecsetelve kell simitani.A téglát viszont szürke elastolittal,igy kapunk legjobban hasonlitót a természeteshez.Egy biztos: a természetes kőburkolatnál olcsóbb.Én csak beltérben raktam fel.Nem tudom,
kültérben mennyire birja az uv-t,meg a tűző napot.
Újdonsült háztulajdonos és újdonsült fórumozó is vagyok egyben, aki rögtön segítséget kér a tapasztaltabbaktól. A neten találtam egy delap nevű burkolóanyagot, amelynek nagy előnye, hogy vékony, hajlítható és teljesen úgy néz ki, mint a termés és hasítottkő burkolat.
Hallott már közületek valaki erről a burkolóanyagról? Én még embert nem láttam, aki használta volna, vagy bármilyen tapasztalata lenne ezzel az anyaggal. Minden érdekel, mert nagyon tetszik, beleszerettem, de nem szeretnék bevásárolni vele.
Rengeteg hasznosat olvastam itt hamarjában... Köszönet, főként a beton keverési arányért, egyből meggyőztem magam a mixer mellett.
Az alapba kell kiegészítésnek beönteni 2 m3-t, miután kiástam, mert alapásákor beomlott volna, - amúgy, az új rendelkezések szerint, ha iott szöszölök a ház alapjában, az építési ellenőr megvághat, mint építtetőt, aki alapot ás/ betonoz?
Ha egyedül van egy 160nm -s házban akkor problémás lehet, de senki sem mondta, hogy ekkora házban kell megöregedni....vagy a gyerekeknek is ott kéne lakni és már is kifüthető...
Amúgy meg nem egy nyugdíjas több mint 120eFt kap havonta , pl sokan kapnak özvegyi nyugdíjat is....egy biztos nyugdíjból nem lehet évente többször Görögországba nyaralni...
Az új ereszcsatorna leeresztője (tehát ahol vízszintes ereszcsatorna belecsatlakozik a lefele menő függőlegesbe) kicsit szélesebb (szoknyásabb) volt mint a régi és pont beleütközött a csatornatartó kampóba, ezért kissé ferdén tette fel a mester a függőleges csatornát, ahelyett, hogy a kampót odébtette volna, ami szerinte nehéz feladat lett volna. Hát a kb 10e-be belefért volna talán... Utólag se lehetne korrigálni, mivel pont hajszálra olyan méretre vágta a csatornát hogy kb 1cm átlapolás lehet a 2 vízszintes csatorna darab között. Tehát duplán bebiztosította hogy egyenes sosem lesz a lefele menő függőleges cső. Ügyes :)
Ez érdekes lesz akkor....Mi lesz a nyugdijasokkal?Akik ledolgoztak sok-sok hosszú évet! ESZNEK VAGY FŰTENEK? MOST IS A BÉKA VALAGA ALATT VAN A NYUGDIJ.... (SAJNOS)
A cement, burkolatok, burkoló kővek, tégla, cserép ára szeptembertől 10% fog még idén felmenni... szóval majdnem minden amibe a gáz ár emelés érintett...
Az engterves az relatív méretes (telekhatárhoz), a földhivatali meg abszolút méretes. Elvben legalábbis. Gyakorlatban a földmérő is sokszor csak a kerítéshez mér és nem keres mérőpontot. :( Bár manapság a legtöbb helyen má ez is műholdas mérés.
Közben megtaláltam a "hivatalhoz közel álló" cégeket, akik 34-40e förint közötti árakat mondtak (+6e a hivatalnak) a komplett ügyintézésre és 4-10 hetet....
"- A használatba vételi engedély (határozat jogerősen) alapján kimegy a földmérő aki az épület jellemző pontjait beméri és ez alapján tüntetik fel a térképen."
Nem tudod véletlenül, hogy mennyi ennek földmérős játéknak a díja manapság? Lassan meg kellene futnom ezt a kört (most lesz meg a jogerős használatbavételim)
- A beépíthetőség az "építéshatósági" fogalom és csak az építési engedélyhez szükséges. Földhivatalt nem érdekli. Természetesen az engtervben benne van a telek és az épület mérete, ott számolják.
- A használatba vételi engedély (határozat jogerősen) alapján kimegy a földmérő aki az épület jellemző pontjait beméri és ez alapján tüntetik fel a térképen.
Igazándiból a földhivatal a tulajdon viszonyokat és jogokat tartja nyílván (tullap), illetve az ezeknek a behatárolásához szükséges műszaki adatokat (térkép).
Egy cseréptetős házon mennyire nagy meló odébbrakni egy (vízszintes) ereszcsatorna tartókampót? Rénézésre a cserép alatt vannak rögzítve ezek a kampók valahogy, tehát nyilván a cseréhez pár cserepet le kéne szedni.
Tulajdoni lapon kertes ingatlannál az épület mérete nem szerepel. A lakásnál meg többnyire a hasznos alapterület, de előfordul hogy a körítőfalak által körbezárt alapterület.(ez ritka, de már láttam ilyet)
Hirdetésnél nincs szabály. Lakásnál egyértelműen a hasznos a célszerű, háznál lehet bruttó terület illetve hasznos is.
Szia. A tulajdoni lapon az az adat szerepel, ami bekereül a földhivatalba, ami vélhetően az engedélyezési terv adataival megegyezik. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem kell szentírásnak venni az ottani adatokat, mert építés közben módosíthatják. A tulajdoni lapon a belső hasznos (nettó) területet - tehát a falak nincsenek benne - van megadva, a hírdetésekben is így illik.
Üdvözlöm a korábbi fórumtársakat,akikhez most én is csatlakozom.Ha véleményem valamelyike nem egyezne bárkiével,nem akarok vele megbántani senkit.De ragaszkodom azokhoz a dolgokhoz,amit igaznak hiszek,és amit csak akkor változtatok meg,ha meggyőznek.Meggyőzni meg lehet,mert tudom,hogy nem vagyok a legokosabb(még a legszebb sem).Mindössze a közel 3 évtizedes építőipari tapasztalataim,iskoláim és mestereim nyujtotta tudás ad alapot egy-egy vélemény kialakitásához.
Mivel jómagam is vállalkozó vagyok(építő szakipari.)-majd 30 éve gyakorlom a szakmát,mint kivitelező.Dolgoztam saját emberrel,alvállalkozóval,feketén és legálisan dolgozó munkásokkal,-volt,hogy maga a tulaj is részt vállalt a melókból.Ezért mondhatom azt,hogy Vida Ferenc (33083) beírását komolyan kell venni a megrendelőknek.Sajnos még a szakképzett vállalkozók és alvállalkozók közül sincs mindegyiknek szakmai lelkiismerete.Vagyis a szakma tisztelete,ami a jó minőségben kerül kifejezésre.Elnagyolnak,kihagynak résztechnológiát,anyagon spórolnak vagy éppen pocsékolnak, és sokszor a szakértelem is hiányos.Pedig u.n.szakképzettek.Mit szóljon akkor a szakképzetlen munkavállaló(pláne aki feketén vállal,sokkal olcsóbban ugyan,de a kár túltesz a drágább szakember munkáján).
A számlaadás egyben kötelező garanciavállalás,sőt,előtte kötelező legjobb minőségű munka,ami az adott helyen,adott lehetőségeken belül elvárható!
A megrendelőknek a legtöbbször az olcsóbb a drágább,nem is olyan kevéssel.
szvsz lakásnál a belső méreteket /a határoló falak által körülvett területet: pl 78 m2, benne két 4x4 szoba, két 3x3,5 félszoba, egy 4x4 konyha-étkező, mosdó, fürdőszoba/, háznál pedig az épületalap méreteit jelőlik /pl 8x8 alapterületű, benne két 5x4 szoba, egy 5x3 konyha és kialakított fürdőszoba wc-vel/ jellemzően
... csak mellé van jó pár köbméternyi (3-4) kavicsom, amit a nyélről szedtem fel.
Olyan mint a sóder (bár van ár 2 öklömnyim is benne, amit külön pakoltam)...
a nagyméretű kavicsot /kulékavics?/ víz szikkasztására, annak gyors elvezetésére is használják, amit vagy felhasználsz, vagy az említett 3-4 m3-nyit érdemes meghírdetni eladni
Sziasztok, nem találtam releváns topikot, ez viszont legalább pörgős. Egy kérdésem lenne: Lakásvásárlásnál valójában melyik méret szokott szerepelni a hirdetésekben és a tulajdoni lapon: A belső méret szélső faltól szélső falig vagy a helyiségek valós mérete faltól falig? Egy 70es évekbeli kockaházról van szó.
A kerítéslábazat /milyen széles is lesz?/ vasalásáról ne feledkezz meg.
a félreérthetőség miatt: kerítéslábazat = a zsalukővel együttes alap
Azt látom, hogy 20 cm-ben számoltál a földben, de gondolom a zsalukő ennél valamivel szélesebb lesz /mert ugyi egyébként beesne a kiásott alap helyére, vagy alátámasztod valahogy?/, s felfekszik az egyenes /vizszintes?/ föld szintjére.
A kerítés szélességét olyan 20cm-re gondoltam a zsalukőből kiindulva.
Amúgy jó, hogy mondod. A vasalás ki is maradt volna rögtön kapásból.
Arról mit érdemes tudni?
"10-20 lapátnyi sóder meg idővel elkopik :-))"
Tudom, csak mellé van jó pár köbméternyi (3-4) kavicsom, amit a nyélről szedtem fel.
Olyan mint a sóder (bár van ár 2 öklömnyim is benne, amit külön pakoltam), de gyanítom ez nem jó betonozásra, mert az a finom homokszerű rész nincs benne.
Ezzel terítette le az előző tulaj az utat.
Most még ennek is kell helyet keresnem hová rakom le, mert ahol volt ott nekem nem jó. Úgyhogy kavicsból így is lesz bőven elkopnivaló.
A 33127-ben kiszámoltad, hogy mekkora térfogatra kell az anyag.
Mivel előregyártott betonzsalut is használsz, valamint a kikeverésnél valamennyit /Dinó is írta/ tömörödik a készrekevert beton, ezért szvsz minimális ráhagyással rendelnék max. 1,8 m3 sódert.
A cement térfogatával /lényegében/ nem kell számolni, mivel az a sóder nem egységesen tömör szerkezetébe fog a vízzel történő keverés során beépülni, mint kötőanyag. Az esetleg megmaradó 10-20 lapátnyi sóder meg idővel elkopik :-))
A kerítéslábazat /milyen széles is lesz?/ vasalásáról ne feledkezz meg.
Szerintem kicsit elszámoltátok a dolgot: - Egy C12 betonba 285-330kg cement kell 1m3 sóderhoz (képlékenységtől függően), - kb 20-25%-ot "tömörödik" a beton a belerakott alapanyagok térfogatához képest, - 1m3 sóder kb 1.8t, - egy 25 kg-os cementes zsák (45x30x15cm) kb 20liter, tehát 1m3 cement kb 1,25t.
Tehát kb 1 térfogatrész cement, 4 térfogatrész sóder jó keverési arány. A térfogat mérésére pedig pld egy lapát tökéletesen megfelel :)
A Te 1,6m3 betonodhoz így elméletileg 1,6m3 sóder és 500kg cement kell. Meg némi víz. De azzal számolj, hogy a gyakorlat meg fogja cáfolni a kockás papírt, tehát valószínűleg kicsit több lesz a ténylegesen szükséges betonmennyiség, így több alapanyag is kell. Cementet szinte bármikor és bárhol tudsz venni 25kg-os zsákban, a sódert viszont macerásabb utolag pótolni, tehát érdemes eleve egy kicsit többet rendelni.
Elnézést,ez learadt.Említetted hogy oszlopokat teszel a betonba.Ha 2db vasat ráheggesztesz az általad említett módon,megteszi.Illetve a ha lapátra számoljuk a cementet,akkor a munkagödörbe elégséges az 1 a 4 arányba a keverés.A lábazati részbe 1 a 3-ba keverd az anyagot.
A beton sűrűsége kb. 1,9-2 kg/dm3, azaz a te betonfelhasználásod kb. 3,2 tonna lesz, azaz 1:4 arányú sóder-cement keverésnél 640 kg cement kell (nem vagyok betontechnikus, nem tudom ez az arány pontosan milyen betont eredményez, de az biztos, hogy egy kerítéshez jó lesz, kb. ilyen arányú keverék tart egy úszókaput már egy ideje, még nem fordult ki a földből...) Zsalukő használatával értelemszerűen kevesebb kell, de azt nem tudom, hogy rakod a követ a friss betonra (ha csak a föld fölötti részre akarod).
Felhívtam a gyártót, hogy ő mit mond, mit tett bele.
Azt mondta, hogy ez a beltéri is azért tartalmaz annyi cementet, hogy ha nincs pl. autóterhelés, ekkor nem megy szét, és nem fagy szét, de igazából van nekik ebből fagyálló típusú is.
Azt lehetne használni.
Viszont azt is rétegfelhordásra készült. Azt mondta, hogy így tömbbe kiszáradáskor kis hajszálrepedések szoktak lenni, amit úgy lehet kiküszöbölni, hogy az utolsó 4-6cm-t másnap kell ráönteni.
Ezek alapján lehet mégis a házi keverés a célravezető (valahonnan betonkeverőt szerezve).
A Tüzép elnézést is kért, valóban ezt benézték, és vissza is veszik.
Viszont ha már szállítás lesz, akkor érdemes többet vennem, mert egy 9m-es kerítés alapját is meg akarom majd a közeljövőben csinálni.
A kérdésem, hogy hogyan kell kiszámolni a szükséges anyagmannyiséget?
Lámpák (csak beton):
13db x 25cm x 25cm x 45cm=0,365625m3
Kerítésalap:
9m x 20cm x 70cm=1.26m3
(Itt valószínű a föld feletti résznél egy sor zsalukövet tennék, hogy könnyebb legyen a kiöntés. Nem tudom ezzel kell -e számolni.)
Így összesen 1,625625m3 betonozási területem lenne.
Ehhez mennyi cement és sódert kell hozatni?
Esetleg valakinek van tapasztalata, hogy egy ilyen betonba mekkora zártszelvényt érdemes rakni és milyen mélyen?
Raklap lécből készülő zárt (tömör) kerítést kellene megtartania.
Én 40x40x2 vagy 40x40x3-mas zártszelvényre gondoltam, olyan 60 cm mélyen (távolság: olyan 2.25m).
Nem tudom elég -e? illetve elég -e csak simán belenyomni az oszlopot, vagy az alján érdemes két 45 fokos másik vasat is ráhegeszteni és azokat is a betonba beletenni, hogy nagyobb tartása legyen azzal, hogy egy oszlop 3 lábon áll.
nekem egy közepes black and decker van, az valami 22nm-es nyomatékot tud. ez hobbi szinten bőven elég. a hitachi kicsit olcsóbb, mint a makita, a hyundai még olcsóbb, és állítólag egész tűrhető. Nekem a ferm cuccokkal (vésőkalapács) sem volt gondom, ha jól tudom, a ferm a bosch egyszerűbb márkája.
én gagyit nem vennék, inkább egyszer adnék ki érte 15-20e Ft-t (ha csak csavarozásra kell, akkor 10-25e Ft-t), minthogy a legrosszabbkor hagyjon cserben. A 6e Ft-os, 2kW-os sarokcsiszolóm 4 órát bírta, a szalagcsiszoló kicsit többet, egy hőlégfúvót egyszer ejtettem lel, és megnémult, miközben ezt az akkus fúrómat évek óta nyúzom, és mindent kibírt.
egyébként a jobb gépek közül a 9,6V-osak is elég jó nyomatékot tudnak leadni, csavarozáshoz 16-20 Nm már elegendő.
Fater betonos cégnél dolgozik, így nekünk nem volt drága :)
De a legjobb tényleg külön megvenni a sódert+cementet, pár betonkockához kikevered egy vödörben vagy talicskában hamar... Mi fél köbmétereket kevertünk kézzel, egy adag egy délután alatt megvolt, az igaz, hogy a végére szidtam a betonosok k. anyját is :)
De ha belapatolod betonkeverobe az egeszet, akkor miert vennek betont, amikor a soder + cement olcsobb, es ugyanannyi melo belapatolni a keverobe?
World2: elorekevert cuccot csak ilyet fogsz kapni. Mezei betont nem hiszem hogy arulnak zsakban. Hany liter beton kell neked szumma? Szerintem is vegyel ketszerrostalt sodert es cementet. Es az utvefuroval bevibralas is jo otlet!!
Vedd meg a legolcsóbbat.. igaz gyorstöltés nincs de 3000 forintért kapsz egyet... és 5000 körül van amikor dupla aksival is van... De ha 10000 a pénzed rá vegyél 3 db 3000-est és a 3 órás töltéssel szépen ki is jön az egy órás etap:) A maradék 1000 ft-ért meg vegyél fagyit:)
Volna egy nem teljesen ide vágó kérdésem: akkus behajtó kéne és volt egy akció egy 12V-os 1,3 Ah makitára, amit hivatalból használtam és érzésre nem tűnt az sem oylan erősnek, de 30000 fosztogatták, ennyit hébe hóba használásra nem ér meg, és más ismertebb márka közül sem igen látok olyat aminek tényleg jó ár/érték aránya volna egy nem profi felhasználáshoz. A boschok pl marha designosra vannak tervezve de még annyi erejük sincs mit az említett makitának és az akkuja az összes többihez hasonlóan a gép árának a 80%-a magyarán azok kikészülésével az egész elértéktelenedik, inkább egy komplett új.
De ha van valakinek tapasztalata a 10000 Ft körüli árkategóriában olyan géppel ami használható ideig stabil nyomatékot ad le és a töltője is képes gyorstöltésre, netán van több mint 12V-os verziója is, -mert annál kisebbet baromság venni,- de inkább 14,5V-osat az beszámolhatna a tapasztalatairól. Több helyen hallottam jó szót az Agoyama gépekről melyek bagóért tényleg jók, illetve a Ferm gépekről, ebből pár gép van is használatban szóval a kidolgozása nem a legaprólékosabb de tényleg amire kell tökéletesen megteszi.
Ha meg akarod úszni a keverést, rendelhetsz még földnedves betont egy közeli betontelepről, ehhez csak a vizet kell hozzárakni, azt mehet a gödörbe...De előre zsaluzd be, mert ezt a fajta betont csak kb. 2-3 óráig lehet használni, utána tönkremegy, ha nem építed be.
Én azt választanám, persze a készítendő beton mennyiségét figyelembe véve, hogy vennék kétszer rostált sódert zsákosat, és külön cementet. Aztán szépen egy kiürült 16l-es festékes vödörben összekeverném. Így gyártottunk mi is súlyalopkat világítási kandeláberekhez. Én a biztonság kedvéért 4 rész sóder--1rész cemet arányt választottam, mert mi már előre a tőcsavarokat is betettük a sablonba. Még egy apró, de használható fogás! Ha van olyan ütvefúró géped, ami vésni is tud, akkor véső helyzetbe állítva a gépet egy laposvésővel remekül meg lehet " vibrálni " a sablont. Amikor leveszed a zsalut, olya szép a beton, hogy szinte teljesen sík a felülete. :)) eseres
Szia! Szerintem nézegess sok prospektust vagy áruházakban a kiállított és fugázott csempéket hátha találsz hasonlót, vagy valami öteletet merítesz belőlük.
Nem vertek at. Csak egy kicsit tobbet fizettel mint muszaj lett volna. Az a beton szep aproszemu, jol terul, lehet belole vekonyat csinalni. Pont jo lesz neked, hogy a bonyolult alaku sablonodba mindenhova belefollyon.
Csinalsz deszkabol sablont, vodorben bekevered a cuccot, beletoltod es kesz.
A beton kotesehez nem kell tul sok viz. Ami kell, az benne is van. Ha hig, jolfolyos betont csinalsz, abban mar tul sok is a viz, azert szokas abba plusz cementet tenni. Locsolni azert szoktak, mert a kulseje egyszeruen szarad. tehat elparolog a viz, ahelyett hogy belekotne. Ha a cuccodat beterited egy foliaval egy hetre, akkor nem is kell locsolgatni.
Föld alatt szerintem egy 20-25x20-25cm-es olyan 30-40cm magas betontömböt szeretnék önteni, aminek a közepében jönnek be a csövek.
Föld felett pedig középre egy 14-20cm magas 160cm átmérőjű lefolyócsövet gondoltam tenni. Ezzel együtt lenne kiöntve. Ha megköt, akkor természetesen a csövet levágnám, így kapok egy kis hengeres részt. Célja, hogy a lámpa alja ne a sárba álljon ha nagy eső, hó van.
Később ezt a föld feletti részt delap hajlítható vakolattal borítanám.
Tehát ha jól értem, akkor ha ezzel öntöm ki, akkor sem fog szétfagyni, csak jobban kell locsolni, mert a kis szemcse miatt nehezebben veszi fel a szükséges vizet.
Én pl. ilyenektől tartottam, hogy mivel nem ekkora tömbökre tervezték, ezért nem tudja mindenhol felvenni szükséges vizet és ezét gyenge, szétesős lesz.
Nem tudom mekkora kockákat akarsz önteni a betonodból,de elméletileg nem lehet baja. Ez a beton ,szemcseszerkezetben külömbözik a "normáltól" hogy vékony felületeket is kitudj egyenlíteni vele. Ha föld alá teszed,mondjuk a kiásott föld lesz egyben a formád,javaslom,hogy locsolgasd pár napon keresztül ha ilyen meleg idők lennének továbbra is. Ha magad ütsz össze valami deszka sablont,a kiöntött darabokat a földbe süllyesztés után is több napon keresztül tartsd nedvesen. Vastagabb anyagképzésnél nem biztos,hogy az a kis szemcseszerkezetű jól bekérgesedő ilyen tipusú betonod mezei locsolásnál megfelelően utó kezelhető. Nem mondom,hogy ezerév meg egy nap,de amíg a lámpáid működnek nem lesz gondod a betonoddal:) Nagy terhelés nem éri. Hidd el jó lesz.
Tud valaki mondani valamit, hogy milyen fuga tónus ajánlott járólapokhoz?
Úgy értem inkább világosabb vagy sötétebb legyen a fuga a járólaphoz képest, mi az ami kiemeli a lapot?
Próbálkoztam egy kis részen a járólaphoz hasonló színű és tónusú fugázóval, de nem tetszik, mert szinte egybeolvad a lappal, olyan semilyen lesz tőle az egész, ha értitek mire gondolok.
Ja, az én járólapom fényes felületű és olyan világos méz/vöröses árnyalat
persze abból kell kiindulni, hogy a kivitelezés a tervnek megfelelően zajlik, illetve megfelelő minőségben. (nem pedig "magyar módira" ;-) ebben az esetben az elhelyezési pontatlanság ugyanúgy bele van számítva a vb vasalási tervébe, tehát tisztán az acélbetétek helybentartására nem valószínű, hogy külön hegesztést írnának elő.
hegesztés: ha a vasak "átfedése" annyi, amennyinek lennie kell, akkor felesleges a hegesztés. persze lehet, de csak idő és energiapocsékolás. alapvasalásnál több értelme lenne, de ott is csak a földelés kialakítása céljából, statikai jelentősége gyakorlatilag mindkét helyen nulla.
Jegyezzük meg gyorsan: ha a vasalásnak valóban lényeges statikai jelentősége van (pl. egy födém, vagy egy híd esetében), akkor a statikus mondja meg, hogy lehet-e, ill. kell-e hegeszteni. Ha a statikus azt mondja, hogy tilos, akkor nem hegesztünk. Mert ugyan a hegesztéssel lehet bizonyos elmozdulások ellen a betonozáskor védekezni, de a vas a hegesztésnél meggyengül, és bizonyos típusú terheléseknél ott fog legelőször elfáradni. Az elkészült vasbetonban pedig a hegesztésnek nincs gyakorlati előnye, "nem tart jobban". Arról nem is beszélve, hogy mennyivel több meló hegesztgetni. Az előregyártott, előfeszített vasalást tartalmazó vasbeton elemeket pedig ugyanezen okból nagyon nem ajánlott hegeszteni.
Viszont: - 50 centi szeles alap egy garazsnak eleg feleslegesnek tunik - ugy tudom hogy a hegesztes nem elfogadott vasszerelesi technologia. a hegesztestol megvaltoznak a vas tulajdonsagai, es a hegesztes eltorhet. a hajlitott/kapozott vas tuti nem enged el
A komuvesek mindent ugy csinalnak, ahogy ok lattak az o mesteruktol. A legnagyobb joindulattal is belehajtjak a megrendelot total felesleges dolgokba. Pl az en komuvesem mindenaron ra akart beszelni a szerelt acel lepcsovazra. Pedig a vegen iszonyat precizet betonozott. De ket napot kellett vivnom vele, hogy a lepcsofokok a rajz szerint legyenek, ne pedig a szoktuk szerint. (harom vagy ket bazinagy lepcsofok a negyzet alaku forduloban)
lent is utaltam rá, hogy kissé kezdek képzavarba kerülni: az 50 cm itt az alap szélességét jelenti, vagy a mélységet? esetleg nem sávalapról beszélünk, hanem egy 50 cm vastag lemezalapról?
a betontakarás nagy általánosságban 4-5-6 cm kellene hogy legyen, (családi ház).
nem nagy tétel, igaz, csak ha minden szakma egy ilyen apró plusz biztonságot rak a sajátjába, akkor egy ház felépítése során sok ilyen nem nagy tétel több milliós plusz költséget eredményezhet.
hegesztés: ha a vasak "átfedése" annyi, amennyinek lennie kell, akkor felesleges a hegesztés. persze lehet, de csak idő és energiapocsékolás. alapvasalásnál több értelme lenne, de ott is csak a földelés kialakítása céljából, statikai jelentősége gyakorlatilag mindkét helyen nulla.
nem fogalmaztál bántóan.de ha van egy 50cm-es alapod,és beleteszel egy 30x30-as vasszerelést,akkor miért nagy a betontakarás?szerintem a statikus nem ásott kutatógödröt.nem akkora tétel egy építkezésnél a vasszerelés,hogy földhöz vágná az embert.(pl én magamnak még a járdámba is tettem.)lehet hogy felesleges,de 25éve köműves az alapszakmám.
Illetve ahoz mit szólsz,ha pl koszorú vasalatot készítünk heggesztek minden sarkot,nemcsak belefüzöm a vasakat egymásba.
Szo sincs arrol, hogy tojok a tervre. Akkor tojnek, ha a statikus tervezett volna vasat, en meg a forumon erdeklodnek, hogy ugye nem is kell az annyira... Pusztan azert kerdeztem, mert a komuvesek is "ugy szoktuk" modon tennenek bele, gondoltam, hogy az itteniek tapasztalatat is meghallgatom, mielott beszelek a statikussal.
ebben igazad lehetne: akkor miért nem rozsdamentes acélbetéteket javasoltál neki? meg lenne oldva a korrózió kérdése is egyből.
a tervezés lényege: _gazdaságosan_ megépíteni egy szerkezetet. vagyis legyen benne annyi anyag, amennyi a biztonsághoz bőven elég, de feleslegesen ne kerüljön bele semmi.
a cement helyett acélbetét szerintem butaság: más a funkciója a két anyagnak a vasbetonban.
10 cm betontakarás felesleges, és egyes esetekben káros is lehet. az acélbetétnek a húzást kell felvennie. ha kellene oda vas, azt minél kijjebb kellene rakni, épp annyi betontakarással, ami a korrózióvédelemhez szükséges.
ha csak a kövekre rakja a vasat, akkor nem biztos, hogy a cementes lé körbeveszi majd az acélbetéteket, és szép lassan elrohadnak majd.
apróságok ezek, amik családi ház szinten talán semmit nem számítanak, mert nem feltétlenül lépnek fel olyan mértékű erőhatások, de magabiztosan állítani olyasmiket, amihez az ember nem ért igazán, vagy amiket "úgy szoktunk csinálni", felelőtlenség.
Ehez hozzászólnék fefefe! Ha valakinek van rá pénze,miért nem tehetne bele vasat?De ártani biztos nem árt vele.Söt ha a kivitelező sajnálja((kilopja belőle a cementet )előnyöshetnek is nevezhető talán.
ha a statikus nem tervezett bele, akkor oda nem is kell.
minek készíttettél statikai tervet, ha aztán tojsz rá?
ha az orvos azt mondja, nem kell műteni, akkor te megkérded itt a fórumon, hogy kinek mi a véleménye, és ha valakinek már kellett vágni, akkor te is gyorsan a kés alá fekszel?
A vas behelyezésénél figyelj arra,hogy ne legyen a gödör alján.(ne találkozzon a földel közvetlen.) Legalább 10cm betonra,vagy kődarabokra helyezd rá.Az oldalánál is hagyj el kb 10-10centit.
Én is az építőiparban keresem a kenyerem,de sokszor szégyenlem magam a (konkurens) :-)) vállalkozók miatt.Nagyon nehéz kiszűrni a gányoló,mekk elekeket.De ha csak olyan szakikkal dolgoztatsz,akik tényleges referenciákkal dolgoznak?
Csodás dolog az internet,de sok esetben hasztalan.5perc alatt bárki tud feltenni a honlapjára 10 fotót,Szerintem legjobb ha az ismerősnél megnézzük a szaki referencia munkáját.
Én alvállalkozókkal csapódtam párszor.(sajnos)De többet soha...
Amit elvégzünk,arra számla,és garancia van...illetve saját dolgozók!!!
De ezen esetben is sok a baj magyarhonban.Rá kellene szokatni a megrendelőket is a számla kérésére.illetve még mindig kevés az ellenőrzés.
Pl a magam munkájából kiindulva,nehezen tudok olyan (vállalkozóval vagy nem is az)versenyezni,aki feketén dolgoztat,és a munkásait nem fizeti ki.Nagyon lassan működik ez a szürő nálunk.... :-((
Nem a legolcsóbb volt, egy olyan, zárasok és mások által ajánlott biztonságú ajtót kínáló cég ajánlatát fogadtam el, ami ugyan nem a legolcsóbb, de messze drágább (konkrétan kb 2x), mint a kínai OBI gazdaságos ajtók.
Szerintem meg nem az ajtó beépítőnek a feladata más "sz.t" rendberakni...ezzel az erővel kifestheti a házat is...
1. Látható, hogy a vakolat málik, ergo az ajtó cserélve lesz ott kőműves és festő munka is
2. A vezeték behuzása pedig troger gány munka volt. Bárki aki ránéz láthatja, hogy valami fúsiba vagy önkezüleg végzett szabálytalan kivitelezés. A védő csőben az ajtótól legalább 20 cm lehet csak vezeték.
3. A tulajnak felújítás során tudnia kell, hogy nem várt események is lehetnek.
pl:
- Nincs a nyilászáró felett áthidaló. Csak bontás után derül erre fény.
- Az elöző nyilást szakszerütlenül alakították ki. Csak a bontás és beépítés fázisában derül erre fény.
Ritka manapság olyan, hogy generál kivitelezés. Nem véletlenül , mert annak magasabb ára van mint csak a szakmunka elvégzése. Nem a munka jó minősége a döntő kiválasztásnál legelőször hanem az ár.
ha valaki ajtot arul es beepit, akkor az az altalanos, hogy kb ezen a szinten adja at a melot. en tudom, mert vettem mar ajtot. nyilvan egy uj ugyfelnek el kellene elore mondani.
csakhogy a konkurrencia majd nem arulja el, es ot fogja a naiv ugyfel valasztani. aztan persze pont ugyanazt kapja.
megtehettek volna, hogy felmereskor kozlik, hogy amig a tokon vezetekek mennek at, addig ok semmihez nem nyulnak, ok nem villanyszerelok.
plane mas kerdes, hogy egy manci neni szeretne egy osszegben szerzodni az egeszre sittestol, helyreallitasostol, de az egy masik ceg...
A korrekt megoldás pedig az, hogy mivel ők jönnek ki felmérni, ezekre, a beépíthetőségre, a kábelek átvezetésére nekik kell figyelni (mi van, ha pl. a nyugdíjas Manci néni rendel egy ajtót, tőle is elvárják, hogy tudja, hol nem szabad a ffalat megfúrni???), minimum felhívni a megrendelő figyelmét a lehetséges problémákra és jó előre felkészülni azokra. Arra már nem is merek gondolni (hisz nem Kohn bácsinál tanulták a szakmát), hogy ajánlatot adnak a vezetékek korrekt szakszerű átvezetésére is, és az esetleges utólagos kőművesmunkákra is, amit a megrendelő vagy elfogad, vagy nem.
Ilyen szempontból igazad van, nemhogy nem hívták fel ezekre a figyelmet, de ők maguk se figyelnek rá, és ez a súlyos.
Volt még pár momentum, amit nem akartam publikusan megosztani....
Amúgy több ajtót készítettek és elég vegyes a kép.
Maga az ajtó igen jó, korrekt munka elfogadható áron.
De a management egy katasztrófa. ez a privát véleményem.
Állandó az osztozkodás, hogy mit is rendeltél meg és az mennyibe is kerül. Utólag kérnek pénzt olyasmiért, ami elvileg az árban van.
No és a beszerelés: havi 80 ajtó mellett szimplán nincsenek felkészülve arra, hogy ahova az ajtót beerősítő stifteket fúrják, ott esetleg villanyvezetékek futnak.
Egy másik ajtónál ott álltam mellettük és le voltam döbbenve, mennyire nem érdekelte őket, mi lesz, ha megfúrják a háromfázisú tápvezetéket....
Nem értem, hogyan lehet a képeken ábrázolt munkát kiadni valakinek a kezéből. Ezért is tettem fel kommentár nélkül a képeket, azok magukért beszélnek.
A kereten átmenő vezetékek is szerintem 10 ajtóból legalább 5-ször problémát jelentenek. A megoldás, hogy egy fűrészlappal elvágják a vezetéket, aztán csináld meg. Vagy jobb esetben, ahogy a képen is látszik, PUR-habba ágyazzák. Azután ha cserélni, vagy javítani kell, bonts falat.
Most nem vedeni akarom oket, de az egyetlen hiba amit elkovettek szerintem az, hogy hamis elvarasokat alakitottak ki a megrendeloben.
Nem jeleztek, hogy a beepites utan kelleni fog komuves/festo, valamint hogy a szokasosan a tok atfurasaval atvezetett telefon/tv/internet/kaputelefon kabeleknek uj helyet kell majd keresni.
Mondjuk szerintem keress olyan festot, aki a vakolas kijavitasat is vallalja. egyszerubb, gyorsabb.
Elvben a honlap szerint minden sittet elvisznek. De nem is baj, mivel úgyis hívni kell kőművest meg a festőt meg a villanyszerelőt is, ők is fognak sittet gyártani.
Akkor nem elég, ha a Baumit gv25-öt felviszik géppel és azt lehúzzák aluléccel, najd utána egy újabb réteget ebből az anyagból és azzal smiítják (glettelik)
Élvédő lesz, a sínt meg csak a vizes helyiségekbe akarnak tenni. Nézetm a munkájukat, bár nem értek hozzá. Egyenes volt a fal.:)
Nem tudom, hogy jó topikba írok-e. Na szóval gépi vakolásról kérdeznék. Több szakembertől kértem árajánlatot. Mindegyik más anyagot részesít előnyben, de ez nem baj, hanem mindegyik mást mond arra vonatkozóan, hogy kell-e finomvakolat az alapvakolatra. 1. lb 501 + simultan-nal simít 2. sakret + valamivel simít 3. baumit gv25 (mpi25) + anyagában, tehát ezzel simít 4. baumit gv25 (mpi25) + uniputz
Most melyiket válasszam? Árban közel azonosak. Ja, valamelyik használ vezetősínt, valamelyik nem, mert azt mondja, hogy a 2 sín között beesik az anyag.
En fali (fuggo) wc-t tettem fel ilyen falra. Mondtak a mugyantas beragasztott csavar dolgot, de draganak talaltam es nem biztam benne.
A vegen atfurtam, menetes szarbol levagtam kello darabot, tololdalt kis karikaban lekapartam a vakolatot a teglaig. Fakotesu alatet (jo nagy), anya. M10-re ez mar kicsit tobb mint 2cm, ami a vakolat, kicsit meg kellett flexelni hogy le lehessen glettelni. konyhaszekrenyre eleg lesz az m6, az siman elfer a vakolatban.
a valaszfallal nem az a gond hogy vekony, vagy gyenge, hanem hogy belul szinte levegobol van, nincs mibe belefesziteni a tiplit.
Azt, hogy mennyi teher lesz a szekrényben, sajnos előre nem tudom megjósolni, de egy normál konyhára gondolj: tányérok, poharak, esetleg lábos, ilyesmi. Igazából ez majd akkor derül ki ha beköltözünk :).
Az átmenő csavar nekem is eszembe jutott, ez a cirkó/tároló esetén nem is gond, mert a túloldalon kamra van, ott nem olyan nagy baj, ha ott "éktelenkedik" a csavar túlvége. A konyhánál viszont a hálószoba van a túloldalon, és persze még véletlenül sem az az oldala, ahová a hálószobabútort tervezzük :(. Esetleg a vakolatba "besüllyeszteni" az átmenő csavar végét majd ráfesteni?
Próbáltam visszaolvasni a régi hsz-ek között, de nem igazán találtam választ a kérdésemre: PTH 10-es fal mennyire terhelhető? Konkrétan konyhaszekrényt szeretnénk ráakasztani, ill. egy másik helyiségben turbo-kombi cirkót (esetleg pluszba tárolót). Bírni fogja? Mire kell figyelnünk? Szükségünk lesz pl. spéci tiplire? Bármilyen tanácsot szívesen fogadok (pl. archívumban találtam, hogy válaszfalat nem szabad ütvefúróval fúrni, ilyesmik).
nem írtam sem én, sem a wienerberger, hogy ilyet _kell_ tenni, mindenki azt rak, amit akar, és valóban, ahogy SolnesM is írta, egy deszka vagy palló is beteljesíti sokszor a feladatot (bár a collos deszkát lapjával nem raknám).
valamilyen áthidalót mindenképp illik, és a porotherm egy kényelmes megoldás. deszkát lehet, hogy egyszerűbb (olcsóbb) berakni, de utána ott a macera a rabicolással.
(az útmutatóban szerintem nincs nevesítve, hogy milyen falazatba ajánlják bármelyik áthidalójukat, de szerintem nem is létezik külön válaszfalba illetve tartófalba való)
én elsősorban arra reagáltam, hogy "nem teherviselő elem".
ugye az eszedbe sem jut ilyenkor, hogy pl a bank külön pénzt szed be tőled ha megnézi azt, hogy alkalmas vagy e a hitelezett státuszra... ugye ott nem számít... De tényleg nem gondolod, hogy ez pl ugyanaz a dolog?
Pénzért árajánlat, kizárt dolog. Ez olyan, mint a kiszállási díj munka nélkül. Hasonlót csak a kéményeseknél láttam, mármint vizsgálat és árajánlat pénzért, nem is foglalkoztam vele.
Még valamit akartam: a Femű felkérése, gondolom a felelős műszaki vezetőt jelenti. Namost, van egy jogszabály, amely szerint ezzel a kivitelezőnek kell rendelkeznie.
Magyarul, nem az építtető költsége és felelőssége csak a kivitelezők szeretik áthárítani a dolgot. Elég nagy tétel, százezreket is el szoktak kérni ezért a munkért. Szóval nem árt erre odafigyelni.
Az építtető (a maga érdekében, saját költségére) műszaki ellenőrt bízhat meg. A píprokat viszont akkor is a felelős műszaki vezető írja alá.
Szerintem a házépítés annyira összetett dolog, hogy azt nem célszerű szétbontani részekre, csak a kész szerkezet után esetleg. Felújítás, bővítés más dolog, oda tényleg jobb egyenként válogatni a munkásokat.
Egyébként vitatkoznék, hogy generálba csak az a szakmunkás megy el, aki nem ér semmit. Van aki nem tudja megszervezni az életét, dolgozni viszont tud, annak jó, ha van egy vezető, aki irányítja.
1- Több kivitelezőt is meg kell keresni, ugyanazzal a tervvel, leírással.
2- Szerintem jó a generálkivitelező, mert egy kézben tart mindent. Nálam lakásfelújításnál előfordult, hogy a kádat sem sem a vizes, sem a burkoló nem akarta beállítani, mondván, hogy az a másik feladata. Én meg ott álltam egy sarokkáddal a füdrő közepén. Szóval generálnál nincs egymásra mutogatás. Ráadásul a különböző "mesterek" emellett szokásosan ócsárolják is egymás munkáját, bizonytalanságot keltve az építtetőben. Generálnál ez sincs.
3- A szerződés végére célszerű beírni, hogy a kimaradt, fel nem sorolt munkákat a kivitelező díjtalanul elvégzi!!! Akkor nincs olyan, hogy kezicsókolom, ez vagy az időközben derült ki és még ennyibe fog kerülni. Ha kiderült, az az ő hibája, hogy előre nem árazta be!
4- Az anyagot ne hagyd a kivitelezőre, azzal nagyon trükköznek: áremelésre szoktak hivatkozni és hogy ő olcsóbben szerzi. Olcsóbban lehet, de a hasznot megtartja magának, az építtető pedig a drágábbról kap számlát. Szerintem nagyon nagy öröm, ha magunknak találunk jó áron anyagot.
5- SOHA ne adj pénzt előre!!! Akinek nincs pénze, hogy legalább az alapot megfinanszírozza, az komolytalan. Mindig csak utólag szabad fizetni!!! Én sajnos adtam (anyagra): pár hónap múlva derült ki, hogy semmit!!! nem vett meg, holott áremelkedés miatt adtuk, amit leszállított azt az árajánlat szerint számlázta, a hasznot pedig elrakta magának. Magyarul ő használta a pénzemet, aztán még örülhetek, ha valamikor visszajön. Ráadásul, ha előre kap pénzt, akkor úgy szívat és akkor, amikor ő akar, mert tudja, hogy a pénz miatt nem tudom kirúgni. (Nálunk a szerkezetet csinálja még február óta, összesen 30napot dolgozott nálunk.)
6- Kötbért célszerű kikötni a határidőcsúszás miatt, nem kell szégyellni. A kivitelező is kiköti, ha a bank nemfizet és áll a munka. Más kérdés, hogy vagyon nélküli kivitelező esetén (sztem mind olyan) nincs miből behajtani. Max. megveretni lehet, vagy hirdetéssel lejáratni.
7- Amíg nincs engedély, ne köss szerződést és ne fizess. Mi azt hittük, hogy tavaly ilyenkor megkapjuk, több hónap után, aztán még fél! évet kellett rá várni. A pénzt meg ugye odaadtuk....
Röviden ennyit, sok szerencsét kívánok. Én most az ellenségemnek építem a házat a mondás szerint, mivel ez az első. Viszont már rengeteget tanultam :)))
Klasz dolog hogy igy kivesezed, csak a vegen tenyleg elhiszi valaki hogy ilyet kell tenni egy 10cm vastag valaszfalba az ajto fole.
Az elemmagas athidalobol a 120cm-es, ami egy 90-es belteri ajto fole kell az pl kb 50 kilo. 8cm szeles es 25cm magas. Ne vicceljunk mar, hogy az ajto fole felteszunk elere egy 50 kilos betonlapot elere, amikor egy colos deszka is boven eleg lenne.
Muasd mar meg, hogy a porotherm utmutato hol irja, hogy valaszfalba ilyen athidalot kell tenni! Akar az elemmagasat, akar a normalt.
Ha egyben van, akkor feltétlenül kell annak ellenére, hogy nálad nem lesz padlófűtés. Általában 5 m felett mindenképpen ajánlott vagy ott, ahol az egybefüggő betonfelületet "megtöri" valami: pl. folyosó eleje.
az elterjedtebb (olcsóbb, alacsony,..) az - ahogy a wienerberger is írja - maga a húzott öv, ezért kell rá beton vagy kisméretű tömör tégla. de vas nem kell sem a betonba, sem a téglába ;-) elég az a vas, ami magában az áthidalóban van.
pont azért, mert családi ház szinten általában igen csekély teher jut az áthidalóra (legalábbis ahhoz képest, mint amit elbírna), nem igen szokott gondot okozni, ha nem beton vagy km tégla keröl fölé, hanem az épület többi részét is alkotó porózus falazóelem. ilyenkor persze a nyomott öv igen kis erőt bír csak ki, de szerencsére nem is jut oda sok.
az elemmagas áthidaló az egy komplett áthidalü, húzott és nyomott övvel együtt, így "csak be kell rakni, és kész".
fentiekből viszont következik, hogy igenis teherviselő elem mindkettő, ha nem az lenne, akkor nem áthidalónak, hanem zsalunak hívnák ;-)
Nem a padlófűtés határozza meg, hanem a beton statikája - gondolom hőszigetelés azért lesz. Ha viszont nincs hőszigetelésed - és a szerelőbeton (nálad aljzatbeton) vasalt, kvázi födém jellegű - akkor nem szükséges. De ez esetben fokozottabban kell figyelni a dilatálásra.
1. az ajto feletti athidalo csak az ajto feletti falreszt tartja, semmi mast. 260-as belmagassagnal ez 50cm magas falresz, ket darab valaszfaltegla. ezt nyilvan barmi megtartja. ha epites kozben a komuves teszi be az ajtot, akkor az ajtotok is megtartja. ha nyilast hagynak, akkor egy darab deszka, szogvas, barmi jo lesz.
2. a porotherm athidalo nem teherviselo elem! Az arra valo, hogy megtartsa a betont amit az athidalasba tesznek. cserebe tegla alaku, jol vakolhato, a huzott oldalon szukseges vas egybol benne van, stb. a valaszfalban lehet hogy pont megtartja a ket teglat, de nem jobban mint egy deszka.
"A Porotherm áthidaló a rábetonozással vagy tégla ráfalazással együtt alkotja a nyílásáthidalást. A Porotherm áthidaló képezi a szerkezet alsó húzott övét, a felső nyomott övét pedig a kisméretű tömör tégla ráfalazás vagy rábetonozás biztosítja!"
Az egyik szobában, amit most fel szeretnénk újítani, az építtető sikeres rábeszélésére beltéri színezett vakolat van, mintás. Kb. olyan mint a fűrészporos tapéta, csak nem rücskös, hanem bemélyedések vannak rajta (ennél szakszerűbben nem megy, elnézést :) ) Elsősorban sima festett falfelületet szeretnénk, nem tudom van-e valakinek ilyennel tapasztalata: ezt a vakolatot le kell szedni és újravakolni, vagy rá lehet vakolni / ki kell glettelni és levakolni ?? Ha a vakolatot le kell vakarni és újravakolni akkor lehet a tervezett sima felfelületről szőtt álmaim feladom: ebben az esetben bármilyen beltéri falfestékkel festhető (Dulux Nagyvilág színeire gondoltam)? Gondolom legalább 4xes mennyiséggel kell számolni, egyrészt az egyenetlen felület miatt, másrészt tutira min. 2x kell átfesteni, mert jelenleg sötétbordó az elérendő cél pedig halványzöld.. :)
Elhanyagolhato zsetont lehetne sporolni az athidalo betonvasra cserejevel, ezzel szemben ha korrektul szeretned megcsinalni, akkor zsaluzni es kibetonozni kene, mivel a betonvas - ha nincs betonba agyazva - idovel korrodalodni fog. Ez viszont jol tobb melo igy, hiszen kulon kell az egyes ajtokkal pepecselni, mivel csak a tartofalak es a fodem elkeszulte utan lehet a valaszfalaknak nekikezdeni, szerintem baromira nem eri meg ez a szivas a par ezer forintot.
Azt mondta, hogy a beköttetés is ingyenes lesz. Az új ház ugyanott lesz, de a villanyóra most egy olyan falon van, amit tuti nem lehet meghagyni. A szomszédos dolgot pedig az Émásznál ajánlották...Még hétfőig megálmodjuk, hogy mi legyen.
Van egy másik kérdésem is. A ház bontásához ugyebár kell bontási engedély, ahhoz pedig bontási terv. De ha mindez megvan, kötelező szakemberrel bontatni, vagy amit tudunk, mi magunk is bonthatunk?
1. a szabaly es torveny betuje szerint a szomszedtol nem huzhatsz at aramot a telkedre az epitkezeshez.
2. arrol nem beszelt a csoka, hogy az uj hazba mennyibe fog kerulni bevezetni az aramot. nem lepodnek meg, ha nem kevesbe.
3. az uj haz hol lesz a regihez kepest? Nem lehet azt a falreszt ahol az ora van meghagyni addig, amig az orat at nem lehet tenni az uj hazba? talan az lenne a legegyszerubb.
Nemrég vettünk egy házat, amit hamarosan le szeretnénk bontatni, és jövő nyáron építkezni. Az Émásznál voltam átiratni a villanyórát, de azt javasolták, hogy ha le akarjuk bontatni, akkor ne irassuk át, hanem köttessük ki, mert a kiköttetés ingyenes, ha viszont megtartjuk, akkor kellene egy állvány, amin az üres telken lesz a villanyóra, ennek a díja 15000ft, plusz a villanyszerelő díja, össz. lehet 80 ezer is. De kérdeztem, hogy akkor az építkezéshez honnan lesz áramunk? Azt mondta, a szomszédokkal kell megbeszélni, és hogy az építkezéshez nem sok áram kell, kb 10000 "forintnyi". A szomszédokkal jóban vagyunk, lehet, hogy meg is tudnánk így oldani.
Szerintetek hogy legyen? Köttessük ki ??(a visszaköttetés is ingyen lesz!) Vagy legyen ott állványon 1 évig (sok pénzért)?
Nekem legalább 4-5 olyan munkám van havonta, ahol a genárlcég után javítgatok és órákig hallgatom ahogy a megrendelőm szídja a generálfőnök és az összes felvonultatott alkesz melós felmenőit.
Ezeknél komolyabb gányolást már csak a házmesterek emberei tudnak végezni.
Én azt mondom, hogy egy 20-30 fős cég nem tud/akar megfizetni minden szakmából legalább egy minőségi szakembert.
Ezért sokkal jobban jár az a személy aki egyenként választja ki a szakikat, vagy olyan generál fogja össze a munkát, aki szakirányú alvállalkozókkal késziteti el a munkákat!
Itt nem az volt a kérdés, hogy ki készíti az árajánlatot, hanem, hogy mennyire etikus ingyen ugráltatni a vállalkozókat csak azért, hogy minnél több árajánlatot gyűjtsön be a megrendelő tökfölöslegesen.
Persze sokan vannak akik leszarják a minőséget, és tényleg csak az ár számít...
Egyébként az itt a nagy helyzet, hogy pl egy kőműves vállalkozó ránézésre tudja, hogy mennyiből tudja megcsinálni a házat.
Tehát átnézi a trveket, és úgy dönt, hogy 3millióból tudja kihozni.
Ez után kb 15-20 munkafolyamatot szépen báraz, és látszólag ennyibe fog kerülni a meló.
Ekkor ürül a megrendelő, mert látja levezetve az első ásónyomtól a vakolásig munkafolyamatot és az árat is megfelelőnek tartja.
Csakohogy ez mellé még fel tud sorolni majd a kőműves további 20 munkatételt, ami az előző árajánlatban nem szerepelt, és ha kezd kicsúszni a keretből, akkor menet közben ezeket szépen hozzáadja.
Na ez itt a nagy buktató. -ha valaki nem figyel rendesen....
Én a szépséget úgy értem, hogy a fújt felületű ajtóm és ablakom olyan sima és fényes, mintha műanyaggal lenne bevonva. A régi nyílászáróim- igaz még nem voltak ilyen jó minőségű festékek - pedig fakóak és érdesek, pedig 3 évente újra festettem.
Tudnál jó minőségű festéket, ill. fakonzerválókat is ajánlani?
Nekem az egyik ablaksorozatot egy "menő" asztalos készítette szórt technológiával, a másikat egy nagyobb cég mártásos és szórt technológiával. Ez utóbbival nincs gond, az előzővel viszont már akadnak problémák.
Az ecsetelés úgy jött a képbe, hogy egyesek itt a kezeletlen nyílászárók kezelését "piff-paff lefestjük" módon gondolják. Erre mondtam, hogy azért ez nem ennyire egyszerű, komoly szakértelmet igényel.
Tapasztalatom szerinta kereskedelem (Obi, Bauhaus, Brico) nem favorizálja a lazúrozásos eljárásokat, még festettet is csak elvétve láttam. Nem is csoda, hisz szállításuk sokkal nagyobb gondosságot igényel. ... Bár tegyük hozzá, hogy igazán minőségi nyílászárókat sem kapsz ezeken a helyeken. Ugyanakkor úgy látom, hogy ha valaki veszi a fáradtságot és pl. a Milesi központjában/tól megkérdi, hogy kézi ecseteléssel, külső nyílászáróra mit ajánlanak - és ezeket rendeli/veszi meg a legközelebbi festékboltban - akkor igen jó minőségű felületet tud készíteni megfelelő előkészítés - pl. kézel történő átcsiszolás - után.
Meglepett amit írtál, miszerint ilyen nagy különbség van a szórt, ill. az ecsettel való felületkezelés között nyilászáróknál. Az is meglep, hogy az asztalosra mondod, hogy ecsettel dolgozik és a készen vásárolt ablakok a szórt eljárással készülők. Nálunk ez fordítva volt. A tavalyi ajtót és ablakot az asztalos szórt eljárással készítette - gyönyörű, az ára is az volt. Most pedig készen szeretnénk vásárolni, de ezek nem felületkezeltek. Egyébként nem tudod, hogy hol lehet felületkezelt kész nyilászárókat venni, mert úgy hallottam az OBI-ban is felületkezelés nélkül árulják.
A hozzám kapcsolódó válaszokból nagyon elment a kedvem attól, hogy magam végezzem el a festést. Igaz egy valakinek az volt a véleménye, hogy nem nagy dolog csupán egy-két ecset kell hozzá. (és festék) DE MILYEN? MÉGIS LEHETSÉGES LENNE UGYANOLYAN SZÉP FELÜLETET ELÉRNEM, MINT AMIT TAVALY VETTEM?
Lenne szerintem csak nem annyiert amennyiert gondolnatok. Van egy hely ahova felrakhatjatok a kivanalmaitokat es talan lesz ra jelentkezo yabe.hu , salynos tapasztalat (mint villanyreszelo :-) kent) normalis embereket akik tudnak es kepesek jol es utemesen dolgozni nagyon ritkan lehet talalni, persze ha ott vagyunk 24 oraban es van korbacsunk akkor tud mindenki dolgozni :-)
Kérdésem a következő: nincs olyan kivitelező cég itthon aki kötbér bevállalásával építene?
Biztosan van, de ezt az araiban meg is fogja fizettetni. Merthogy az o emberei is ugyanarrol a munkaeropiacrol szarmaznak, mint a masik vallalkozo dolgozoi, tehat semmivel nem megbizhatobbak.
Egy gyors kérdésem lenne. Építkezés előtt állunk, és egy kissebb problémába ütköztünk. Tekintettel arra, hogy banki hitelből lenne az építkezés egy része finanszírozva, és ott elég kötött időhatárok vannak szerettünk volna némi biztosítékot beépíteni a kivitelezővel történt szeződésbe. Konkrétan kötbér. Sajnálatos módon már a 4. kivitelező utasít el minket emiatt. Kérdésem a következő: nincs olyan kivitelező cég itthon aki kötbér bevállalásával építene?
Takaró fóliának hívják, a fellelési helye háztartási bolt, barkácsbolt, vagy barkácsáruház, és szinte filléres tétel. (Párszáz forintért kapsz egy 8-10 m2-es darabot.) Viszont érdemes ragasztószalagot is venni hozzá, különben az első légyfing fellebbenti, olyan vékony.
Ezt a biztonsági dolgot kifejtenéd bővebben? Ha megolvasztják kívülről, akkor hozzáférnek a szerkezethez? Szerintem aki már eljut odáig, hogy ott áll egy ablak előtt, és be szeretne jutni, annak mindegy, milyen a tok, bemegy. Az ablaküveget meg, hacsak nem biztonsági üveg, betörik és kész.
Nálam már új korában is látszik a különbség a "gyári", kamrában festett, és az asztalos által készített között. A pinceablakom festése tuti nem fog annyit kibírni, mint a házon levő nyílászáróim, de ne legyen igazam.
Kérdés: ablak felújításban nem gondolkodtatok? A költségek a csere felét sem érik el és némelyik megoldással alig csökken az üvegfelület mérete. Nekem a kisebbik szobában ez volt anno. Nem volt radikálisan olcsóbb, mint az új ablak, bár egyrészt kevesebb kosszal jár, másrészt rövidebb ideig voltunk "ablaktalanok". (Kora ősszel csinálták, úgyhogy szempont volt.) Viszont a régi tok falca úgy "elfogyott" már, hogy ha "rossz irányú", erős szél, és eső egyszerre jön, akkor befolyik a két szárny közé a víz. (Kapcsolt gerébrokos, régi ablak.) Nincs is nagyon ötletem, mit tudnék vele csinálni. Abban gondolkodtam, hogy csinálok egy kiegészítő vízvetőt műanyagból, ami hosszabban kinyúlik, és le is van peremezve annyira, hogy nyitáskor épp ne ütközzön bele a tokba. Egyébként remekül zár, kellett is pótlólagos szellőztetés miatta.
Már két év után látom a különbséget a mártásos/szórt technológia és az asztalos által ecsetelt megoldás között. Pedig ez utóbbi is 3 rétegű lazúrral készült, gyártás közben. Tehát a nútokat is tudták kezelni. ... Mindenesetre ott, ahol süti a nap, éri az eső kb. 2 évet fog még kibírni komolyabb kezelés nélkül. Ezen túl a lazúrokat amúgy évente két alkalommal "ápolni" kell.
Másik: az általam festett Schumacher ablakok 5 év után már totálkárosak voltak. Pedig kaptak annak idején rendesen mindent ami kell. ... Ronda munka egy festett ablakot lecsiszolni és újra festeni. ... Lazúrról meg nem is beszéljünk! :(
igazad van, nem mindenkinek egyszerű ez. sok embernek egy falfestés is bonyolult művelet. de szerintem nem feltétlenül festésről kellene beszélni, a fa felületet butaság festékkel eltakarni
Tisztázzunk valamit! A penészesedés nem a műanyag ablak miatt indul be, hanem az elégtelen szellőzés + a penész kialakulásának egyéb feltételei miatt.
A műanyag ablakhoz azért kapcsolódik jobban, mertm ég az olcsó műanyag nyílászárók is ún. "légtömörek", vagyis nem süvít be a szél az ablak és a keret között. A minőségibb faablakok szintén ilyenek, tehát ott - ha nincs elégséges szellőzés - ugyanúgy kialakulhat a penészesedés.
Én mindenesetre a faablakra voksolok, ha meg tudod oldani a megfelelő monőségű festést. Ellentétben az elhangzottakkal, a jó minőségű festék nem olcsó (3 különböző festék kell egy rendes lazúrozáshoz) és bizony komoly szaktudást igényel a rendes felhordása.
A műanyag ablakoknak a nagy hátránya a biztonságtechnikai oldalról jelentkezik. Extrém eseten egy autó cigaretta gyújtójával is ki lehet olvasztani a műanyag ablakot kis sérüléssel úgy, hogy kinyíljon, de egy kis hőlégpisztoly mindenre elég. Csak a legprofibb - és drágább - műanyag ablakok tudnak ilyen szempontból többet, de még az is kevesebb, mint a sima faablak.
Persze ha amúgy is egyszerű hőszigetelő üveg van az ablakban azt még egyszerűbb beverni, a kulcs nélküli kilincseket pedig kívülről megfúrni. ... Nem rémisztgetni akarlak, csak tisztában kell lenni ezekkel a korlátokkal!
Kérdés: ablak felújításban nem gondolkodtatok? A költségek a csere felét sem érik el és némelyik megoldással alig csökken az üvegfelület mérete.
4 db nyílászáró /3 ablak (2 db 150x150, 1 db 120x150 és egy 1 erkélyajtó/ cseréjét szeretnénk még a tél beállta előtt megoldani.
Tavaly már elkezdtük a cserét, de nagyon drágának találtuk (egy bejárati ajtó és egy ablak, 440 ezer forint volt - felületkezelt, beépítéssel és áfával), ezért valami olcsóbb megoldást, ill. asztalost keresek. A szerencse az, hogy az "idei" nyílászárók szabványméretűek, tehát akár készen is kaphatóak lennének.
Kérdéseim:
- Én a fához ragaszkodom, mert sok negatívumot hallottam a műanyag nyílászárókról (pl. penészednek a falak) és sokkal szebb is a fa. Erről hogyan vélekedtek?
- Ha készen vennénk meg a nyílászárókat, úgy elég olcsó lenne. Pl a 150x150-es 59 ezer forint, csak nem felületkezelt. Véleményetek szerint házilag is megoldható ugyanaz a jó minőségű, esztétikus festés, mint amit az asztalos nyújtott?
- Vásárláskor, vagy rendelésnél milyen paraméterekre figyeljek? Pl. melyik a legjobb alapanyag, üvegezés, hőszigetelés, gumitömítés?
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a generálkivitelezőnek legtöbbször nem a minőség, hanem az ár a legfontosabb tényező az alvállalkozói kiválasztásakor. De ezen nincs mit csodálkozni, hiszen ő is leginkább az ajánlata alján szereplő végösszeg miatt tud munkát szerezni (tisztelet a kivételnek)
Persze, az építőiparban aztán tényleg nagy a szórás minőségben az "iparosok" között. Mondjuk az én "iparágamban" :) is sokszor a pénz beszél, pláne a laikus döntéshozók esetében. Ebben az országban van pár dolog, amihez mindenki ért, tehát belevauzhat akár a hétvégi teniszpartner is egy döntésbe....de ez az én nyomorom, nem tartozik ide.
Én az építkezésem során eddig az ismeretlenek esetében ránéztem a referenciákra, és úgy választottam (persze ahol megtehettem, mert nem szólt közbe a pénztárcám). Talán ebből adódott, hogy pont a megbízhatónak gondolt ismerősok okozták a legtöbb gondot :) (hozzáteszem, kevés munkafolyamat volt, amit kiengedtem a kezemből, legtöbbször elég világosan elmondtam, megmutattam mit várok el)
Profi kivitelezők (kőműves-víz-gáz villany-burkoló-festő) nem tárgyalnak generálkivitelezőkkel, ugyanis nincs rá szükségük, hogy valaki lefölözze a hasznot a fejük felett.
Kvázi a generálkivitelezők emberei 99%-ban kutyaütők. -a maradék 1%-ot meg még nem látta senki :D
Szóval keresd meg egyesével a megfelelő szakembereket! -olcsóbb is lesz, és ha elég energiát fektetsz bele, akkor jobb is.
Betonozni szeretnék, keveset kellene (kőgrill alá "alapot", meg futórózsának kordonhoz oszlopot rögzíteni), felújításból maradt még 4 zsák (50 kilós) cementem, meg kb. 100 liter sóder 0,24-es. Ennél a kis mennyiségnél nem érdekel, ha pazarlóan bánok a cementtel, de nem akarok még sódert meg homokot beszerezni, inkább fogyjon el, ami van. Lehet ebből is jó betont keverni, vagy csak a hagyományos arányokban szabad (és akkor még kell homok is)? Ha lehet, hogyan?
Mondjuk, én nem pályázati szinten gondolkodom (ebben nincs is tapasztalatom) hanem egyszerűen csak megrendelő-vállalkozó szinten.
Szerintem az a legnagyobb gond, hogy mindenki ezekből a nyomorult árajánlatokból indul ki, és ez alapján akarja kiválasztani a legjobb szakembert, az helyett, hogy venné a fáradtságot és elballagna megnézni a referenciamunkáit.
Persze tízezres nagyságrendű munkáknál ez nem biztos, hogy megéri, de százezres vagy milliós tételeknél már rá kell szánni azt a kis időt.
Én ezt úgy csinálom, hogy ha meg akarok rendelni egy komolyabb munkát, akkor nem az az első kérdésem a mestertől, hogy mennyibe kerül, hanem, hogy hol nézhetem meg az elkészült munkáját.
Árat csak akkor kérdezek, ha minőség megfelel.
Ha meg nem megfelelő a minőség, akkor nem is fárasztom se magam, se őt az árajánlattal.
Tanácsot kérnék tőletek (generál)kivitelező kiválasztásával kapcsolatban. (Családi ház felépítése a cél, a terv már kész, most várom az építési engedélyt.) A tervező építész ajánlott néhány, általa megbízhatónak mondott kivitelezőt, most próbálom összeállítani azokat a szempontokat, amelyek a kiválasztásban ill. a tárgyalásoknál segíthetnek. Mikre kell figyelni, mely kérdéseket kell vagy érdemes mindenképpen tisztázni a kivitelezővel az első megbeszélés alkalmával?
Én mindkét oldalon álltam már. Nem esett túl jól, amikor egy feladatra kiagyaltam egy egyedi megoldást, ezzel a legolcsóbb voltam és tökéletesen megfeleltem a kiírásnak, ezek után a "kedves" pályáztató kiírt még egy kört az általam kitalált konstrukcióra, amit a csókosa meg is nyert.... Nálam a versenytársak mennyisége meghatározta azt, hogy kérhetek-e pénzt egy árajánlatért (nem, mert ha kérek és más nem, akkor egy idő után már meg sem hívnak), de innentől kezdve a nem egyértelmű pályázatoknál SOHA nem részleteztem a saját megoldásomat, csak jeleztem, hogy garantáltan megfelel a feltételeknek. A másik oldalon állva ha ilyen ajánlatot kaptam (pld kémény esetében), akkor respektáltam a dolgot. Persze kédőbb levertem garanciában, ami nem volt megfelelő :)
Én a házamnál a legtöbb esetben kiszámoltam az anyagmennyiségeket, és arra kértem árajánlatokat. Erre sajna sokan sajnálják az időt, inkább az ilyen topikokban :) próbálnak "kb. négyzetméterárakat" összeszedni, holott ezzel leginkább a saját pénztárcájukkal szúrnak ki.
A nappalimat összekötöttem egy ilyen kis boltíves falkivágós megoldással a konyhával. Tettem oda bárszékeket és szereltem a boltíves kivágásba 1 könyöklőt. Szeretném még valami klassz kivilágítással feldobni az egészet. A boltívbe szeretnék szereltetni, 2 vagy 3 valamilyen hangulatos lámpát. Nem tudnátok ajánlani valamit? Ha jól tudom olyan kis lámpák is vannak, amiket lehet távirányítóval szabályozni és be lehet állítani h mennyire világítsanak erősen. Köszi szépen!
Elmondanám, hogy az állam elvileg több mint 70% -t elvonja a pénznek...ha számlás...ezek a számok amiket ide beírtál elsőre is úgy látszik, hogy számlanélküliek részben...
Amúgy nem tudjuk hány kiállást tartalmaz a villany, viz,stb. Egy családi háznál pl 100 nm a villanyszerelés munkadíjjal lehet 800eFt is épp hogy vagy akár 2 MFt -is , mert mondjuk sokféle vagy extrának számító dolgot kér valaki. Én például hozzászoktam az építkezés során a nagy számokhoz és nem tünik soknak ...persze ezt embere vállogatja...a felújítás sem olcsobb mint az új építés, mert az anyag és a munkadíj is úgyan annyi sőt a felújításnál a bontási,takarítási és sit elhordási költségek is vannak...
A gépészeti szerelések nem olcsók...nem egy boci-csoki kategoria...
Kérj be több embertől ajánlatot és válaszd azt ami számodra szimpatikus vagy kedvezőbb...
A véleményeteket szeretném kérni. Egy bevárosi lakás felújításáról van szó, ami 50nm. Nagy a belmagassás. Teljes felújítás (csövek/fűtés/festés/csempézés).
Az egyik kérdésem az lenne, hogy:
1. A festőknél mi a bevett módszer a festendő felület nagyságának betippelésére? Tehát, ha 50nm a lakás és 4 méter a belmagasság, akkor mennyi nm festési felület a reális? Hogy számolják ezt? És hogy számolják a mázolásnál?
2. Mennyire normális ár, hogy valaki bontás címszóval 192 000ft elkér plusz 40ezer anyag költség. Ebben a csempék bontása van (maguktól leesnek kb a falról) és 3 db gázkonvektor leszerelése. Nekem kicsit abszúrdnak tűnik. És fogalmam sincs, milyen anyagra van itt szükség (de persze nem is értek hozzá, lehet hogy tényleg van ilyen).
3. Villany szerelésért elkér 295ezret az anyagokra és 273ezret a munkára. Ez a rézkébelezést fedezi benn a falban. Szintén kicsit elrugaszkodottnak tűnik (enyhén szólva).
4. Fűtés szerelésért elkér 780ezret! az anyagért, amiben a műanyag vezetékek falbafúrása van és a cirkó készülék (Saunier-Duval F24-es) és annak beszerelése, továbbá 5db lap radiátor beszerelése. Plusz a munka költség, ami 310ezer...tehát összesen több, mint egy milla.
5. Kéménybélelést, pedig kb. 23000 per méterért csinál.
Álmennyezetről objektíven
Vasbeton gerendás födémre függesztett álmennyezettel szeretném házunk belmagasságot 20 cm-rel csökkenteni, illetve szigetelést elhelyezni benne.
Több árajánlatot is kértem, és persze mindegyik iparos a saját „technológiáját” dicsérte, kiemelve a másikak gyengéit.
Volt aki kettős CD vázra szerelt álmennyezetet magasztalta, volt aki szimpla, egymással csak párhuzamosan futó CD vázat is elegendőnek tartotta, valaki pedig a kettős szárított faléces kivitelezést ajánlotta. (A legnagyobb helység 42 m2, 6*7 m-es oldalakkal)
Az árajánlatok így a 2800 m2-es ártól egészen a 6800 m2 árig terjednek (anyagostól, munkadíjastól).
Megtanultam, hogy az olcsó húsnak gyakran híg a leve, de azt is, hogy néha a magasabb ár nem fed magasabb műszaki színvonalat.
Megértem hogy mindegyik iparos a saját módszerét tartja a legjobbnak, de ők elfogultak hiszen valamiből meg kell élniük!
Kérem aki ért hozzá, és objektíven tud nyilatkozni az egyes kivitelezési módokról az legyen a segítségemre.
A választ adók fáradozását előre is köszönöm!!!
Két réteg 9.5-ös gipszkarton, erre szeretnék (45 fokos ferde szögben, tetőtér) 1m-es csíkokban parafát ragasztani (parafa tekercs, 2mm x 1 m x 5m tekercsek)
Speciális ragasztó tényleg kell? ("speciális nedvszívó aljzatra) m2-enként 800 ft körül van és nekem kéne van 10 m2-nyi felület...
Köszi. Stabil, jó erős padlásról van szó, pont ezért is hagynám ki - ha lehet - a lebontását. A tető nem lesz megemelve, mert így is van vagy 4,5 méter magasan a gerinc, szóval el fogunk férni.
Festéssel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, főleg tapasztalatok alapján.
A kérdés, hogy melyik a jobb egyrétegű beltéri falfesték? Brico-ban néztem van Trilak Decor kisdobozos 25 m2-re elegendő 4200 körül. Ill van a Dulux-nak az egyrétegűja 4900-ért, de az csak kb 20 m2-re elég.
Melyikkel jobb dolgozni, mennyire higíthatók, mert igazából kb ilyen 20-25 m2-nyi fűrészporos tapétával bevont, többször átfestett falfelületre kellene???
Régi fajta saras-nádas padlást szeretnék beépíteni. Mindenképpen szükséges-e lebontani a födémet, vagy megoldás lehet az, ha kiszintezés után egyszerűen OSB lapokat feltetek le járófelületnek?
Szerintem nem nagyon volt használva, kb. 30 éve még olajkályhával fűthetták a házat, de aztán jött a központi fűtés másik kéménnyel. a tégla egyik oldalának fele kormos kicsit. Nemnagyon van szaga, inkább amiatt aggódom, hogy megtapad-e ott a vakolat esetleg?
Kéményből kibontott tégla használható még valamire? Most bontottam le egyet a födémig, ami már régóte a tetőszint alá volt bontva, szerintem nem néznek ki rosszul. Meg lesz még egy dupla is, amit nemsokára leszedek...
Megnéztem. 3 évig állt a tüzépen, nem tudták eladni, így kihozták a tulajhoz. Nem tudom ott hogy volt tárolva, de most csak fel van kupacolva, némi fóliával letakarva, sok a törött, hosszában, keresztben. Vannak repedések is, azt mondjuk nem tudom, mennyi az, ami már gyárilag ilyen volt...
Hmmm, látom mindenkit meggyötör az építkezés. Én arra nem találtam választ, pedig gondolkoztam rajta párszor, hogy miért pont az építőiparban van ennyi ... hogy is mondjam? ... trehány nemtörődöm melós? Más munkakörben az ilyen hozzáállású emberek rég az utcán lennének. Itt meg folyamatosan csinálják a hülyeségeket, elbaltázásokat, holott az első esetből tanulhatnának és korrektül végezhetnék a munkájukat.
"Betyár jól néz ki, de mint írtam a lambéria és így a fa burkolat is kilőve. Festett fal kell tapétadekorral. Kíváncsi leszek 1 év múlva mennyit reped majd a gipszkartonozás. Ha nagyon ótvar lesz más megoldás után kell néznem."
Tegyél rá üvegszövet tapétát! Azt nem fogja elrepeszteni. Kb 300 Ft/m2 körül indul mintázattól függően. Ezt még utána le kell festeni, úgyhogy a festett fal is teljesül :)
Amúgy egy festett fal tapétadekorral nem üti nagyon egymást? Most hirtelen nem tudom elképzelni, hogy az jól nézzen ki.
Mennyire ázott be, mennyire rozsdásodtak az esetleg kilógó betonacélok (nagyon), mennyire lehet műszaki/tervezési/kivitelezési hibákat találni benne (30 éve más feltételek és szokások voltak: pl. az alapnak nem kellett vasalt beton, de sokszor betonst sem raktak)? Repedés ajtók felett? Áthidalók nincsenek vagy tönkre mentek?
Szerintem jó üzlet lehet egy ilyen ház megvásárlása, de tisztában kell vele lenni, hogy ez költségben valószínűleg nem éri el a szerkezetkész állapotot!
Mellseleg mi van a gépészettel?
Gáz: lokális szolgáltató függő. Ami befolyásolja: hol van a telekhez képest a gáz?
szerencsére én már az utolsó simításoknál járok, de mikor itt tartott a házam, mint most a tied, akkor én is csak félnapokat tudtam melózni, mert a nap másik felében a kőművesek mögött kellett állnom, mert ha kihagytam egy napot, akkor tuti elbaxtak valamit.
Üdvözletem! Egy olyan házat szeretnék megvenni, amelyet 30 éve építettek, nem fejezték be az építkezést. A külső fal be van csapva malterral, külső vakolat nincs rajt. Károsodhatott így az épület, a téglák az évek során (fűtve sosem volt) az esőtöl, fagytól? A főfalakon repedés nem látható. De belül több helyen repedést látni egy-két ajtó felett. Egy helyen, vonalban a járólapok megrepedtek. Természetesen meg szeretném nézetni statikussal, csak kíváncsi lennék a hozzáértők véleményére. Ha nincs telken belül a gáz, mennyibe fáj ez (nagyságrendileg)? A segítségért előre is köszönet! Üdv!
Ja lazák de valamelyik nap már én is olyan laza voltam, mint Roy Jones fénykorában, azt hittem eddig hogy a melóm stresszes, de ehhez az építkezéshez képest ló....sz@r Eza leszarom stílus ami itt a vállalkozó embereinél megy az már brutális, néha már úgy kell magam visszafogni.
Így már én is jártam, hogy milliós tételt akartam megrendelni egy szakadt melósruhában, de az idióta alkalmazott tizkárnő le akart rázni annak ellenére, hogy a zsebemben volt a kess. :DD
Szeréncsére ráéreztem, hogy a főnöke normálisabb és így egy hasznos munkakapcsolat lett belőle.
Odáig el sem jutottam. Biztos az volt a baj, hogy csak lazán az építésről ugrottam be és 4-5 milliós rendelésről beszéltem, ők meg - egy magas, nagyon laza srác - ezt nem igazán hitte és inkább lerázott :)
atervbennem volt ez kirészletezve, a vasalásról meg ennyit tudok hogy 12es betonvas -ból lett rácsosan összekötve és a 2 E-gerenda peremére fektetve felül még a felbetonban van 6-os síkháló.De tegyük fel a vasalás megfelelő, a zsalu meghajlása érdekelne hogy az probléma-e mert esztétikailag nem lesz szép az biztos, de gipszkarton elvileg takarja.
Nekem kicsit furcsán hangzik ez a "60cm széles és 6,6m hosszú" és a "12 es betonráccsal van vassalva" ! Van ebbe némi ellentmondás, de ezt egy statikus tudná igazán véleményezni a tervrajz alapján: mit vasaltak, hogy vasalták?
Másik fele: amíg a zsalu a beton alatt van, a betonról semmi nem derül ki. Ha a beöntés után máris behajlott az nyilván a pocsék zsalu következménye.
Sziasztok, van egy problémám most csinálták meg a födémet ami nekem E-gerendás amelyek között van monolit rész ami 60cm széles és 6,6m hosszú mivel itt lesz a lenyitható padlásfeljáróm, 60x110es nyílás lett kihagyva.12 es betonráccsal van vassalva úgy hogy ez fekszik fel a két E-gerenda szélére erre van öntve a beton, ami 25cm vastag felbetonnal együttesen.A probléma az hogy most vettem észre hogy alul a zsaluzat a beton súlyától egy 60cm x 1,5m-es részen meghajlott(nem a nyílásnál) tehát nincs síkban a mennyezet, a hajlat olyan 2 cm lehet ezen a részen.Az a kérdésem hogy ez esztétikai probléma vagy statikai is?
Azért kérdem mert gipszkarton lesz belül amúgy is.
Milyen cserép? ... Pl. a hódfarkúnál simán beázol, a kettős hornyolás cserepeknél pedig 2 cm már lehetetlen, mert nem illeszkedik egyik cserép a másikhoz.
Én a belső (márvány) párkányaimat terranova falazóhabarcsba raktam.
Nagyon jónak bizonyult. Amíg a vödörben volt nem húzott egyáltalán úgy háromnegyedórán át, viszont mikor kikentem a téglára utána nagyon hamar meghúzott. Ez azért volt jó mert igy kevesebb ideje volt utólag elmozdulni.
Egy-két fangli mennyiségű pacákat raktam ki, ebbe belenyomtam a párkányokat, vízbe állítottam, majd első részén, akét végét stukatúr gipsszel rögzítette.
Mikor a falazóhabarcs megkötött, a maradék üregeket habbal töltöttem ki, hogy ne kopogjon, aztán bejavítottam előről is.
ahogy az is előfordul, hogy a kivitelezőnek nem éri meg utánajárni, ha valahol érezhetően olcsóbb az anyag, hiszen nem ő fizeti, max megelőlegezi...
máskor pedig a kivitelező és a megrendelő előre megegyeznek, hogy aki olcsóbban hozza, az rendel, mindig egyeztetnek, megbeszélnek, és minden rendben van:-))
Sajna amit Peter atyuska mondott az lenne a megoldás.
A gipszkartonossal pedig az lesz a probléma, hogy rendes szakember így nem fogja elvállalni, mert csak szarul tudja megcsinálni és ki az aki be akar vállalni egy potenciális gubancot (elmozduló gipszkarton, reklamáció, veszekedés, ehh!). :(
Nah kérlek végül kiderült az igazság, itt volt az imént apám csótányirtó haverja. :)
Ez gabonafutrinka, ami ilyen időtájt ellepi a házakat, de ugyanúgy szállodákat is, bármit. A házban nem marad meg sokáig mivel nem élettere, úgyhogy ezzel nem kell foglalkozni, csak gondosabban kell kezelni a nyílászárókat és a rovarhálót.
Mondjuk nem nyugodtam meg teljesen, mert a fal mögötti recegés napok talán több hete is van, ez a bogár pedig nem él addig. Mindenesetre délután megyek és bevásárolok mindenféle port és sprayt amit bejuttatok a fal mögé... Köszi a tanácsokat!
Annyira emléxem, hogy hintőporos doboz alakú sárga, talán chemotox és elűzi a bolhát, csótányt, szúnyogot meg egy rakás jószágot. Jönnek rá csőstül, felzabálják és előjönnek a szobád közepére megdögleni. Megtalálták nálunk a legkisebb rést a szúnyogháló mellett és bepofátlankodtak. Éjfél körül kaphatnak felszállási engedélyt, mert akkor kezdték meg az inváziót mindig.
Felhívtam párat, de ilyennel nem foglalkoznak. Olvasgattam a neten és ha ez cincér, akkor valszeg a padlás tetőszerkezetének a faanyagát zabálják, és a lárvákból ezek leszenek. Favédelmi szakemberhez irányítottak, de akit találtam annál csak egy szaktanácsadás 30+áfa...
Betyár jól néz ki, de mint írtam a lambéria és így a fa burkolat is kilőve. Festett fal kell tapétadekorral. Kíváncsi leszek 1 év múlva mennyit reped majd a gipszkartonozás. Ha nagyon ótvar lesz más megoldás után kell néznem.
Télen meg majd a hideg elől bújnak meg nálam.:) Viccet félretéve, ha ezek elkezdik a petéiket elszórni a falak mögött, az életben el nem tudom üldözni őket. A házamon meg nem osztozom senkivel/semmivel.:) Az nem is lenne mondjuk tragédia, hogy heti 1-2 bogarat agyonverek, de konkrétan a hálószobai fal mögött a fülemtől 40 centire műsoroznak. Még a TV mellett is simán hallom, ezért zavar ennyire....
3 éve épült házamat kezdik ellepni eme szörnyek.:) A gipszkartonfal mögött recegnek, a lakásban kóricálnak. Mi lenne ez tulajdonképpen? Hogy tudnám megfékezni őket? Első ránézésre házi cincérnek nézném, de a fedőszárnyain a minta nem egyezik. THX
Pontosan ezért puhatolózom először fórumokon, hogy nehogy megvezessenek. Természetesen az lesz a vége amit írtál, de jobb lenne ha felkészültebben tudnék tárgyalni egy kivitelezővel. 5 telefonhívásra max 5 időpontot kapnék válaszul, amikor kijönnének felmérni.
Kérdés: Megkapom kb 400 Ft-ért nm-ét mint a 12-es gipszkartonnak?
A másik dolog, feleségem valamiért ki nem állhatja a lambériát. Amúgy nem tököltem volna vele, már rég felraktam volna azt egyedül is és nekem tetszik, de mondj olyan felújítást, ahol nem az asszony dirigál :)) (házas emberről beszélek)
Igy mar mas a tortenet. Kerdesem nem gondolkodtal el lamberian? Szep konnyen rogzitheto (van sajat eleme hozza) arra festjuk amire szeretnenk es igen jol nezki.
Pluszban ha elore gondolkodunk ezek a fem profilok kb 4 cm -re tavolitjak el a faltol a lemezt ketto koze uveggyapot tablakat lehet tenni szigetelesnek, plusz oda lehet rakni a vezetekezest (nem kell vesni vagy szetvagni a falat).
Nálam sok választás nincs, az OSB lapot lebontani iszonyat meló lenne, fölötte több féle szigetelés is van és fentről nyakon van az egész öntve valami trutyival. Magyarul leszakadna az egész teteje a szobának :) Ezt még a nyolcvanas évek végén csinálták, akkor ez volt a divat... Amikor kész volt a tetőtér és felhúzták a válaszfalakat ezekre ültették azt a rengeteg OSB lapot. Ki tudja mi esne még a nyakamba, ha megbolygatnám...
Ráadásul ha még csökkenteném az így is alacsony (kb 240-es, de inkább alacsonyabb) belmagasságot valami párnafával vagy fémmel, akkor nagyon alacsony lenne a szoba.
RIGIPS Rimano vagy Super ezekkel fugázzák a gipszkartont.
Egyedul mennyezethez valo rogzites draga ergo egy munkahoz nem eri meg, de van teleszkopos alvanyok amik kezzel allithatok a magasaguk (van kettos kialakitasuak es T idommal a tetejukon a talpazat meg stabil). leengedi az ember egy meterre rarakja a lapot majd felnyomatja a plafonig igazit a lapon oda nyomatja es csavaroz alvany vissza enged atrak es kezdi elolrol. Ezt pld ket kocsi emelovel is ellehet vegezni egy kis barkacsolassal egyutt.
mindenképpen fém profilra kell szerelni. én most kartonozom a tetőteret és sokkal egyszerűbb, szebb, pontosabb, mint fára rögzíteni. pláne, hogy az még mozog is utána. én kaptam valami rigips-es fugázót (most nem jut eszembe a neve) az üvegszál alá, azt mondta az eladó, hogy nehogy glettelőgipsszel fugázzak, mert az tuti repedni fog.
Lehet ezért tesznek alá jobb helyeken fém profilt. Egyébként ha tényleg nincs senki segítő (szomszéd, barátnő, sógor, rokon, akárki), és sürgős, akár ketté is lehet ám vágni azt a kartont egy szikével, és mindjárt boldogulsz vele egyedül is. :-)
Mutass olyan gipszkartonozást, ahol nincs egy centi repedés sem mondjuk 1 év után a falon! Ugyanúgy mozgatja az OSB lap a gipszkartont, mint a párnafa. Mindkettő mozog a nedvesség / páratartalom / hőmérséklet hatására. Gondolom én kis laikus... :))
- fele mennyezet, fele tetőtéri ferde fal - belmagasság kb 240 cm - magánház tetőtere, tehát 1 emelet - egyenletes az OSB felülete, az a gond, hogy úgy összetaknyolták előtte tapétával meg gipsszel, hogy egyszerűbb gipszkartonozni. Jah és nem igazán tapad a felületére a szériaglett. - az anyag már megvan, ezért kell csak a munkadíj. - neten szinte midenhol így írják: lécezés, felrakás, szalagozás, illesztések gipszelése. Természetesen a glettelés a festő feladata. - raktál már fel egyedül egy több mint 2 nm-es táblát, úgy hogy közben fel is fogatod? a gletteléshez, gipszeléshez nem értek és hozzáértő sincs az ismerőseim között.
Csak azért kérdeztem, hogy a belső gépi vakolást mikor kell megcsinálni, mert féltem a drága nyílászárókat. Meg a párolgás miatt állandóan szellőztetni kell, és ha jön egy huzat...
Az ablakkereteket szabadon kell hagyni, úgy értem vakolás nélkül és csak élvédőt rakjanak fel. A belső kerete vakolása meg az ablak berakása után kézzel történjen? Vagy hogyan célszerű?
GV25 és GV35 a szemcsenagyság a különbség? Csak aBaumit a megfelelő, vagy esetleg terranova, knauf?
Lakásfelújításban vagyok, az érdekelne, hogy kb mennyibe kerül négyzetmétere a gipszkartonozásnak (természetesen anyagár nélkül)? Neten rákeresve iszonyú széles skálán mozog, de mi a reális ára? Amiket találtam az 1000 és 3000 Ft között van. Nálam egyszerű a helyzet, mert nem kell párnafázni, csak méretre szabni, felfogatni meglévő OSB lapra, szalagozni és glettelni. 70 m2-nél nem mindegy, hogy 70 eFt vagy 210 eFt :(
Van nekem is egy kérdésem. A külső ablakpárkányt mi szeretnénk berakni, vakolás előtt. Mire kell figyelni? Jó ha csemperagasztóba rakom? Meddig kell bevésni?
Mi a gépi vakolást csak belülről csináltattuk meg. (Ezt megelőzte a villany). Az ablak kereteket kihagyattuk. Majd jött a víz, gáz, kp. fűtés, kp. porszívó alapkiépítés. Ezt követte az aljzatbeton, amire rá 2 héttel az összes ajtó, ablak beszerelés. Most a vizesek beállítják a radiátor szelepeket, villanyos berakja a kapcsolókat, berakjuk a párkányokat, és jöhet a külső vakolás, ablaknyílások vakolása, belső rájavítások. Nekünk - eddig - ez a sorrend bevált.
Pl. a fa nyílászárók kifejezetten nehezen viselik (majdnem tönkre mennek) a vakolásból, aljzatolásból elpárolgó vizet. A gipszkarton meg még annyira sem.
A vakolók iszonyú sok mocskot tudnak a padlón hagyni, ezért praktikusabb a vakolással kezdeni.
Bocs, de az építkezés miatt csak most van időm ismét. Szóval szerintem azért mert ahhoz könnyebb csavarozni.
Az én kérédsem: Szerinted miért kellett nekem ilyen csavar? Azért mert zártszelvényből hegesztett ("ház")vázra tettem belülre gipszkartont kívülre meg OSB-t. Egyébként volt ahol a sarkoknál fel kellett tenni ilyen profilokat. De azt is a zártszelvényre kellett felfúrnom...
Az ingatlanpiac szereplői 2008. évre az Ecostat által előre jelzett (6,5%) inflációnál magasabb 6,9-10,2 százalékos árnövekedést prognosztizálnak. Legmagasabb áremelkedést továbbra is az építőanyag-áraknál (10,2%), az építési-szerelési tevékenységek árainál (9,1%) és a tervezési díjaknál (7,7%) várnak. A fentiektől nem jelentős mértékben marad el a munkaerő-költségek (7,5%) és a telkek (6,9%) árának emelkedése.
A kész ingatlanok csoportjában a kínálati ár növekedésére számítók 5,7-11 százalékos átlagos drágulást prognosztizálnak az egyes ingatlanfajták körében (az előző negyedévben 5-10%). A kínálati ár legnagyobb mértékben, 11 százalékkal az új ipari építmények és az új lakóépületek (10,5%) piacán nő majd. Az árnövekedést vélelmezők közül legkevésbé a használt kereskedelmi építmények (5,7) körében számítanak drágulásra
A gépi vakolást mikor kell elvégezni? A nyílászárók belyezése előtt vagy után, illetve az aljzatbetonzás előtt vagy után? A mennyezet gipszkartonzása is eztután jön? Baumit gv25 jó ehhez, vagy más is kell? esetleg más gyártót ajánlotok?
Egyszer felírtam, amikor nagyon türelmesen elmondta mik kellenek. Csak hamar el is hagytam a cetlit, ő pedig külföldről hazaérve másnap áll is neki a lakásunknak. Szóval inkább én voltam a marha :)
Köszönöm a válaszokat, őszintén szólva kételkedtem abban is, hogy a csomagoláson nagyjából releváns adat van rajt, és mivel elég neccesen tudom megoldani a szállítást, így elsőre szeretnék jót :)
menj el a platformba (www.platformkft.hu), ahol minden van, elég jó választékkal, korrekt árakkal, és még mindent el is mondanak neked. egyébként pedig valóban rajta van a zsákon a kellő infó, hiszen egy 25 kg-os zsák ragasztós/betonos/esztriches akármiből 16 liter akármi állítható elő kb, miközben 1 m2-re 1 cm vastagságban 10 liter kell. egyébként a ragasztókon rajta van, hogy hány m2-re elegendő.
Holnap kellene bevásárolnom a burkoláshoz szükséges anyagokat, a burkolóval sajnos ma nem tudok beszélni telefonon (nem elérhető), ő azt mondta régebben, hogy a boltban megmondják miből mekkora mennyiség kell. Mivel nálam a szállítás nehézkes, így szeretném egy körben megoldani a vásárlást, és ezért kérném a segítségeteket. Négyzetméterenként: - mennyi csemperagasztó kell? - esztrich beton mennyi kell négyzetméterenként, ha nagyjából 2 cm vastagon kell használni? - mennyi padloponra lenne szükség, ha 2-3mm -es a maximum szintkülönbség a helyiségen belül?
Ezen felül van valamelyik fenti anyaggal kapcsolatban olyan tényező (minőség, tartósság), amely meghatározná, hogy milyent érdemes vennem?
A vályogház folyamatos éves karbantartást igényel...az a szegények építőanyaga volt ma meg a gazdagoké...ha hátra akarsz dölni és nem szeretnél évente karbantartani akkor azt mondom ne vályogházat vegyél... cserébe nyáron hűvős van télen pedig ha kemencében folyamatosan fűtesz akkor meleg...ez feltételezi azt, hogy a felség otthon marad a gyerekekkel és folyamatosan főz,takírit és neveli a csemetéket...ha nem fűtöd folyamatosan akkor pedig télen elég hideg lesz...szakaszos fűtésnél a falnak van egy tehetettlensége mire meleget ad....a szomszédomnak van vályogháza...jól néz ki ...de az éves karbantartásra , sártapasztás,festés,nádtető javításra,stb, vidékről hívja az embereket....az egy külön szakma...
Ezekből a mai lyukacsos téglákból annyira ki van spórolva minden tartalék, hogy ha nem TÖKÉLETES minden, akkor oly mértékű statikai problémák lépnek fel, hogy akár le is lehet bontani az épületet, sok példa van erre! :-(((
Értem. Kis bővítést szeretnék végrehajtani, viszont kicsi a költségvetés, lehet, hogy első körben így is csak szerkezetkészre lesz hozva. Szóval ha 2 raklap téglán nyerek 10 vagy 15e ft-ot, nekem az is pénz...
És mit akarsz tenni 2 raklap téglával, még ha tökéletes is??? Nem értem! Ha építkezel, akkor rendelsz téglát, általában többet, mint a számított érték, tehát nem kell venned bizonytalan minőségű állott anyagot. Ha tyúkólat akarsz emelni, ahhoz nem kell porotherm! Érted mi a problémám? :(((
Egy kollégám ajánlott vagy 2 raklap porotherm 44-es téglát, olyan 300ft/db áron, kimaradt neki. kb. 3 éve fejezték be az építkezést, azóta nem tudom hogy milyen körülmények között áll. Érdemes erre beruházni, vagy ennyi idő alatt, mondjuk szabad ég alatt érheti károsodás?
Paraméterekből csak a 8 órás fazékidő van a csomagoláson, ez egyezik a Mapei saját termékeivel.
Bekértem e-mailben a praktikeres ügyfélszolgálattól a műszaki adatlapot, erre megküldték a biztonsági adatlapot. Erre visszaírtam, hogy nem erre lenne szükségem, és láss csodát felhívtak telefonon, dolgoznak az ügyön kis türelmet. Ugyan az első mail óta eltelt vagy három nap, és még nincs meg a kért doksi, de mégis teljesen pozitív a tapasztalat. Mindegy, ezt csak úgy leírtam.
A flexragasztót egyébként nem nagyon indokolja semmi, mert beltéri felhasználás lesz, és nem padlófűtés, viszont előregyártott a szerkezet, és több helyen is olvastam, hogy előregyártott betonhoz flexragasztót érdemes használni.
Viszont ma felszedtem a linóleumot ami helyére a járólap fog kerülni, és siralmas látvány fogadott. Ahány helyiség annyi féle felület volt alatta:
Előszoba egyik részén finom porhanyós cementes valami, másik részén centi vastag feltöredezett másvalami.
Spájzban olyan mintha a linóleumragasztó nem kötött volna meg, valamiféle nyálkás gumis ragadós cucc van a padlón, felkaparni sem lehet.
Konyhában ugyanez a ragasztó faszán rászáradva a padlóra, gondolom ezt csak felkaparni vagy csiszolni lehet.
Van ötletetek miként lehet ezeket eltávolítani, hogy a flexragasztót rárakhassam?
nem mellesleg a klinker fagyálló, és sok régi bérház belső udvarán kb. 100 éves klinker burkolat van. a klinkernek egészen minimális a vízfelvétele, arra nem igazán kell felületkezelő. a régi tömör téglák (az újak nem az igaziak) is elég jók, de ezekre, különösen vízszinteshez közeli felületeknél tényleg szükséges lehet az impregnáló.
esetleg klinker. de ahhoz kell speci impregnaloszer, hogy ne fagyjon szet idovel.
Hozzatennem, hogy a betonnak is igen hasznos az impregnaloszer, ha ki van teve az idojaras viszontagsagainak. Ezen felul nem art mindenfele adalekszerekkel (pl. hidrofobizalo) dusitani a betont, mert az szinten sok-sok evvel tudja meghosszabitani az eletet.
Én Sika-t vettem (ez se az a tipikus noname) 2900-3000 körüli áron. Elbírta a 60x30-as lapokat simán. Persze a rugalmassága majd a télen derül ki ,amikor beiindítom a padlófűtést :)
De ha mindenáron spórolni akarsz zsákonként pár száz forintot, akkor kérdezd meg a Mapei-t, hogy a Praktinak gyártott ragasztójuk melyik saját márkásuknak felel meg. Vagy hasonlítsd össze a paramétereiket, hátha egyezik valamelyikkel.
a szokásos eljárás: takarítás, felmosás, száradás után alapozás diszperziós mélyalapózóval, aminek típusától függően vagy száradás után, vagy még kissé nedvesen (pl. padlopon alapozó) mehet rá a ragasztóhabarcs.
sima flex habarcsot érdemes nem nagyon központi, napnak kitett helyre használni (pl. terasz, járda), ehhez profi flex ragasztó kell. teraszra - ha déli, dél-nyugati tájolású, esetleg fedetlen - az igazi a teliágyas/folyékonyágyas ragasztó, mert az az életben nem fagy fel (csak ha nagyon elcsesztek valamit), de ezeknek az ára már akciósan is felülről veri a 4000 Ft-t.
fúgakeresztet érdemes használni, illetve az első sorokat L alakban előre kirakni, nehogy egy-egy majdnem 90 fokos szeglet vagy kissé hasasodó falszakasz kifogjon rajtad. az igazi persze az, ha vágott sorral kezdesz és azzal is fejezed be, kiszámolva, hogy sehol se legyenek kis csíkok a végén. ez nekem a pincében nem fáj, de látszó helyen (pl. terasz) már érdemes rá figyelni....
Sziasztok!Azt kérdezném tőletek,hogy a Creaton Hortobágy cserépnek mennyi léctávolságot lehet hagyni maximum.Nem vagyok tetőfedő,de magunknak vagyunk kénytelenek lecserélni a cserepeket,mert a tetőfedők munkáj a megfizethetetlen a pénzünkből.Az eredeti/palatin hódfarkú /cserépzet lécei elég jó állapotban vannak,megnéztem,ha fenn hagynám,duplán támasztaná a lá a Creatont.Csak az a kérdes ,hogy a Creatonnak mennyi átfedést kell adnom.Természetesen a gombás,meghasasodott léceket kicserélem.Tehát mennyi a legnagyobb léctávolság?
azért a praktikeres ragasztók sem olcsók annyira. érdemes körbenézni más gyártók termékei között, mert 4000 Ft/zsák áron már a profi flex ragasztót is simán megkapni weber, lasseberger vagy akár kerakoll gyártótól.
Reális a veszély amennyiben az alapotok 2 sor KM téglából áll. A szomszédnál láttam ilyet. A szomszéd utcában meg olyat, hogy 10 éve egy kb. 15 éves fa köré építették a házfalat. Most valami csodaszép és hangulatos az egész.
Viccet félretéve: az rendben van, hogy a járdát felnyomja a fa gyökere - de az ugye aszfalt - betont azért képtelen.
Ismertek olyan oldalt a neten, ahol leirasokat lehet talalni a kulonbozo munkafazisokrol? Amolyan "How to" ismeretterjesztésre gondolok. Terasz alapot, aljzatbetont, falat stb. szeretnénk készíteni.
Köszi. Kettőben voltam, de nuku. Viszont!! Apósnak volt a sufniban még 2-3 évvel ezelőttről kb 300db. Nos kipróbáltuk s lőn csoda. ezek a csavarok majdhogynem csont nélkül mentek bele. Látszólag ugyanolyanok, de jobban megnézve azt látom, hogy az általam vetteknek kicsit hosszabb a hegye s másabb kicsit a hegy kialakítása is. Erről ennyit...
1,5-es zártszelvényre fogatok fel OSB-t illetve gipszkartont. Vettem fúróhegyű csavarokat a dologhoz, de nem teljes a siker csomó bele se megy. AZt a tippet kaptam, hogy létezik fúróhegyű csavar a fekete színű rigipsz csavarból is, ami aztán tuti!! :o) hétfőn már tudnék venni ilyet, de nekem már vasárnap kellene. Esetleg tud valaki ilyet valahol?
Mondjuk én naponta látok ilyen kritikán aluli lakásfelújításokat, úgyhogy nem vagy egyedül ezzel a problémával.-ha ez megnyugtat...
Viszont neked annyi előnyöd már lenne, hogy ide találtál, ahol kaptál jónéhány hasznos tanácsot, de ezeket átlépve, és ennek ellenére is ott tartasz, ahol.
A legfonosabb amit már százszor leírtam, hogy:
NEM LÉTEZIK OLYAN TELJES LAKÁSFELÚJÍTÁST VÁLLALÓ BRIGÁD, AKIK JÓ MINŐSÉGBEN DOLGOZNAK!!!
De az gondolom nem érdekel, hogy ajánljak neked egy full-profi burkolót...?
Mondjuk arra a munkára amit nálam csinált, volt aki 240'000ft-ot mondott, Ő meg 5 kiló felett csinálta meg, de egy percig nem bántam meg.
Szóval ebből kiindulva, valószíműleg kicsit drágább, mint akik összegányolták neked a padlót.
De amit csináltak, ott lehet kopogtatni, taperolni, közelről nézni, függőzni, vízmértékezni....de hibát nem találsz benne.
Most aljzatkiegyenlítésről ne is beszéljünk, mert az alapkövetelmény, -normális burkoló el se kezdi a munkát e nélkül- de ezek azzal kezdték, hogy afalakat újra vakolták kifüggőzve, összezsinórozva, tükörsimára. -pedig a falat én is átnéztem léccel a kőművesek után, és úgy láttam, hogy az a fél centi nem gáz...
Az akryl kádat is ők rakták be, meg csináltak egy kis épített polcrészt is, de az is tip-top lett. :)
A probléma... A lábazat mállik le, olyan szürke valami van ráfestve, 20-30 cm darabokban jön le. Jól néz ki:(
A fal, hát egyszerűen régi. Betettünk egy új ablakot a konyhában, mert csak az a 20x20 as volt, a régi öreg néninél. Azt kivülről cementessel körbevakoltuk, most foltos a ház fala. Az utcafront viszonylag jó állapotban van a lábazatot leszámítva. Gondoltam már azt is, hogy esetleg csak átfestenénk valamivel. A kosz is eltűnik meg talán ujjabb külsőt kölcsönöz neki. Egy két helyen kopog is a vakolat, ha nekiesnék biztos darabokban potyogna le az egész. Senki sem tud biztos módszert hozzá. Most láttam a Humit vagy Hubit -nál vakolatot vályogra, mész meg szalmadarabok vannak benne. Esetleg felhivom őket, hátha tudnak okosat....
Tulajdonképpen a nád nálunk nem mint hőszigetelő kellene, hanem hogy végre valahogy pofásan bevakoljuk a vályogfalat.
Köszi! nem tudom, ez táblában volt. A nádszövet az feltekerve van nem?
Ezek olyan méterX120 körül lehettek és kb 5 cm vastag volt.
Na akkor mehet vagy nem? Voltam már a vályogtopicban is, de tudod... Olvassak vissza. Hát nem tudok visszaolvasni 30000 hozzászólásban, napi 1 órám van gépezni 2 kisgyerkőc mellett és az idő meg megy a házunk meg ramatyabb.
Valahol azt olvastam, hogy azért mehet a vályogra javitott mészhabarcs (cementes:)) mert alatta van nád, igy szellőzik. ????????
Sziasztok! Van egy félig vályogházunk és lenne egy kérdésem. Nem tudom itt mennyire vagytok otthon a vályogban, de...
Láttam minap egy házikót, vályog volt, hozzáépitettek vályogból + tetőtérbeépítés. Láttam ott nádlemezeket (nádpallót). Ha azt mi is alkalmaznánk a vályogtéglára, akkor mehet rá cementes vakolat és a kőpor? Előre is köszi a segítségeteket!
A srác egy idült alkesz... minden est az a program hogy leissza magát, ezért is van az, hogy amit este megbeszélsz vele abból másnapra nem lesz semmi. Plusz van egy felesége, aki állandóan fűti a háttérből... Én nem tettem neki keresztbe, a kivitelezőmmel akasztott bajszot korábban többször is... hogy kinek a hibájából... arra most már nem is keresem a választ, lehetetlen megtalálni.
Én sem lövetném le, csak hátha a fenyegetőzés elég lenne... Bár ha a kerítés az övé, akkor gondolom nemigen nyúlhatsz az ő engedélye nélkül hozzá, gondolom csak telekhatáron belül húzhatnád fel a sajátod, de ez csak az én saját logikám szerinti vélemény, fogalmam sincs, hivatalosan hogy van...
Amúgy alapból ilyen, vagy esetleg keresztbetettél valamit korábban neki? :)
Nekem a nyers májat mondták... De mint mondtam is alant: minden kutya olyan amilyené nevelik. Nem akarok kárt tenni bennük, ezért is kellene a 2 méteres kerítés. Ott már vergődhetnének az ostoba gazdájukkal együtt...
komolyra forditva a szót szólj neki hogy ekkor és ekkor jönnek csinálni a keritést ha nem zárja el a kutyákat és valamelyik melósnak baja esik ő viseli a felelőség minden formáját
Sajnos csak az a biztos, hogy az egyik egy Rottweiler, a másik pedig olyasmi, mint egy Bordeauxi dog, csak nekem nagyobbnak tűnik (lehet hogy nem fajtiszta). Esetleg valaki nem tudja kapcsiból hogy ezekre kell-e tartási engedély? Megköszönném ha nem kellene keresgélni.
topikolos!
Ezt így lehet? Azaz ha a kerítést felszedem és a kutyák átjönnek akkor lelövethetem a fenébe? Sajnálnám a dögöket, mégsem tehetnek arról hogy ilyennek lettek nevelve, de szerintem ez akkor is necces jogilag. Na majd utánanézek.
Köszönöm a hozzászólást, szép is lenne ha nem egy idiótával állnánk szemben. Idiótával szemben pedig az érveknek nincs helye. Én is azzal kezdtem, hogy megtudtam: neki kellene megcsinálnia a kerítést. Mondtam is nekki ugyanezt, hogy én megcsinálom "ingyé", csak a kutyákat zárja el, mondta rendben. Aztán két hónap múlva mondtam hogy akkor jönnének a kerítést megcsináltatni, mondta hogy szó sem lehet róla, és újra elkezdte a hülyeségét hajtogatni. Érvelni ennek az egysejtűnek... aha... de maga az ötlet tényleg jó volt ;)
Ha van jogerős építési engedélyed, akkor a szomszédnak át kell engednie.
Ha nem enged át akkor jelezned kell az elsőfokú építési hatóság felé, és ők felszólítják rá hogy engedjen be.
Ha erre se reagál, akkor az önkormányzat kirendelheti a rendőrséget és azok engednek be téged a szomszédhoz, hogy elvégezhesd a munkákat.
Ezt csak onnét tudom, hogy ugyanez a helyzet nálam is.
Az építésügyi előadó mesélte nekem ezzel kapcsolatban, hogy volt egy figura akit megbilincseltek a rendőrök, míg a szomszédja kijavította a kerítést az ő oldaláról.
... Vagy ha tiéd a kerítés, elmeséled neki, hogy fel fogod szedni, és arra az esetre, ha megtámada saját telkeden a kutya, odakészítessz egy vadász ismerőst...
1. a jog a te oldaladon van. be kell engedjen. 2. az onkormanyzat nem fog semmit segiteni.
el kell erni, hogy o akarjon segiteni.
kezdesnek mondjuk az onkormanyzat epitesugyon elmagyarazzak, hogy hogyan kell kiszamolni, hogy a kerdeses telekhataron a kerites a tied vagy az ove.
ha az ove, akkor nyert ugyed van. beszelsz vele, hogy aggaszt a kerites allapota, es illene megcsinalnia. felajanlod hogy megcsinalod, kesz.
ha a tied, akkor megkerheted az onkorit, hogy adjon pecsetes papirt amiben kotelez a kerites allaganak megovasara. elmondhatod neki, hogy meg fognak birsagolni ha nem csinalod meg.
de ha ez nem megy, pl utannanezhetsz hogy tarthato fajta-e a kutyaja.
Épül-szépül a házunk, de egy ideje az egyik szomszéd fafejűsége miatt megakadtunk bizonyos munkákkal. Érdekelne a véleményetek a kialakult helyzetről. Házunk egyik fala a mezsgyére épült, a mezsgyén lakik a problémás szomszéd. Az ő telkére kellene a munkásoknak bemenni, hogy a kb. 2x3 órás melót két nap alatt megcsinálják. Ehhez a srác nem járul hozzá, azt mondja hogy ő ezért nem fog szabadnapot kivenni hogy a mi házunk épülhessen. Hozzá tartozik a történethez, hogy van két 70 kilós kutyája, melyek szabadon járkálnak a telek két részén. Szóval hogy ha nem zárja el őket az első részre, akkor nem tudnak a munkások hátul dolgozni. Sőt, mivel a két telket egy rogyadozó, 150 cm magas drótkerítés választja csak el, amire a kutyák folyamatosan vicsorogva ugrálnak fel, ezért akkor is veszélyes a munka ha csak a mi telkünkön vannak. Kérdéseim: - lehet-e kötelezni, hogy a kutyákat elzárja, esetleg az építkezés idejére el is távolítsa onnan? Ez azért is fontos lenne, mert a drótkerítés helyére egy 2 méter magas betonkerítést szeretnék építtetni, és ahhoz is kellene két nap. - hogyan lehet elérni azt, hogy beengedje a munkásokat a ház hátulját befejezni?
Ajánlottunk már neki pénzt is, de kitér mindenféle kompromisszumos megoldás elől.
nah ezért csinálok én is mindent saját magam :)) vagy a kivitelező haverommal juj tényleg valakinek igértem a számát amugy hol csináljátok ezt az egészet:)))
Vettünk valami mélyalapozó festéket, amit mi is felkentünk, szintén meszes víz jellege volt, felkenve meg semmilyen... Na erre felkentük másnap ezt az akciós színre kevert festéket, és ugyan még nem száradt meg, de már akkor lehetett látni, hogy mégegyszer tuti, hogy át kell festeni. Száradás után most kenem másodszor. Persze megvárom, míg megszárad, de én olyan negatív vagyok mostanában... :)
Szerintem egyébként nem az előző brigád fog visszajönni újra lerakni a padlólapot. Ha egyszer már elcseszték, semmi garancia nincs arra, hogy másodszor jó lehet... És az anyagot úgyis meg kell vennünk újra, amit persze "nem fizetnek" vissza nekünk a garanciális javításon belül, csak a munkadíjat nem kapnák meg. Így aztán lehet, hogy fizetek egy másik csapatnak munkadíjat, minthogy még párszor jönniük kelljen, és mindannyiszor megvegyem az anyagot... (remélem érthető... :) )
Tényleg szar, ha az embernek nincs sok ideje a melója miatt, és kényszerül szakikat hívni olyan melóra, amit lehet, hogy maga is meg tudna csinálni. Én is kivitettem Anyumékhoz a Gyermeket, és festek. Tavaly kifestettük mesteremberrel a konyhát, és a nappalit - naná, hogy randa lett, és nem olyan színű, amilyet mi kértünk...
Senkit sem tudok semkinek ajánlani, mint szakember. Talán az ácsot...
Férjemék Apámnál tavaly nyáron laminált padlót tettek le, padlólapoztak, festettek, csempéztek, fugáztak, konyhaszekrényt szereltek, pvc-t tettek le, komplett fürdőszobát csináltak ki..., szóval felújítottak... Sajna ezt most nem tudják megcsinálni, mert van melójuk bőven...
hát én egyszer használtam Duluxot festett falra háát biztos ami biztos előtte lekentem Tescos fehér falfestékkel aminek több köze van a meszes vizhez mint a festékhez nah arra ráfestve jó lett
mindenképp várd meg mig megszárad !
a lapokat azért írtam mert ha megkötött a ragasztó akkor vagy darabokban jön fel vagy a lappal együtt vagy feljön a lap és az aljzatról kell felvésni a ragasztót
egyik se leányálom
én hagynám hogy a melosok kaparják fel utánna az ő költségükön új anyag új burkolat újralerakás
Nem keseredtem el... festem a gyerek szobát... (bár nem tudom, hogy akkor hogyan szeretné a férjemuram felszedni, amikor az első lapnál kiakadtam... bár Ő erősebb, és okosabb (!), mint én ilyen dolgokban, és végülis "megtiltotta", hogy nekikezdjek, de azért kíváncsi voltam, menne-e)
Az előrekevert színű Dulux festék tényleg olyan jó minőségű? Megérné azt vennünk a többi szobához? Amivel most festek, az eléggé fura. Olyan, mintha harmadszor is át kellene kenni, hogy ne látszódjon a glettelés, és gipszkarton... :(
Nekik kellene, de sok idő elmenne vele, és ki tudja, mennyire vigyáznának a lapokra, ha már eddig is szartak bele, hogy milyen munkát hagynak maguk után...
Bontással kapcsolatban igazad van... végülis meg tudjuk oldani azt is... :)
A bojler megadta magát, átjött egy haverom és lefogta, amíg nekigyűrtem magam. Kb. egy 10 literes vödör fele lett tele a vízkővel... a fűtőszál éppen kifért a lukon. Ecetbe lett áztatva, a nővérem esküszik rá, hogy jobb mint a vízkőoldó és igaza lett, gyári állapotra leszedte a cuccot! Most pihen reggelig, a belseje ázik jó állapotban van, nincs a falán vízkő, aztán reggel felrakom és mehet az újabb vízkőtermelés.
Itt Miskolcon, mi a lillafüredi karsztból kapjuk a vizet, szerintem a legkeményebb az országban...
Hidd el én sem akarok veled dolgozni, kicsit nagy az arcod, és az mindíg takar valamit! Általában nem jót! :(((
Nem kell bicskát hordani, mert az is jelent valamit! :(((
Hogy milyen a "beállítottságod" nem tudom, nem is érdekel :)))
Tudod te vagy itt az első eddig az indexen, aki pirossal ír, ha ez nem önreklám, akkor mi az??? Tudtommal a topicokban tilos a reklám, te nem tudod? Nem baj, majd ha többet írsz és esetleg tanulsz is, majd rájössz!
Köszi, hogy aggódsz miattam, de semmi ok rá. -kiválóan megy a bolt. :)
Csak egyszerűen a bicska kinyilík a zsebemben az ilyen kritikán aluli munkától, azért jegyeztem meg azt, amit.
Meg azért is néztem meg az oldaladat, mert rengeteg háztartásigépjavítással keresnek meg engem a megrendelők, amit jó lenne átpasszolnom valakinek, de én csak minőségi munkavégzéssel foglalkozom, és csak hasonló beállítottságú szakemberekkel akarok üzleti kapcsolatot. -úgyhogy erről a szándékomról gyorsan letettem.
"Kis műszaki érzékkel - főleg, ha ki van építve a helye, egy laikus is elvégezheti a vízoldali részt, sőt egy kis odafigyeléssel az elektromos bekötész is."
Erre csak azt tudom mondani, hogy valóban nincs hivatalosan kötelezve a tulajdonos a szakember felkérésére! :)
Biztos igazad van, de én már láttam 2 évesen lyukas olasz bojlert! Amúgy "ugrok a vízkőre", mert mióta azt a port (szándékosan nem mondom a nevét) éjjel-nappal reklámozza a tv, minden háziasszony ezt kérdezi: "Nézze meg mester, nem nagyon vízköves a mosógépem?" "DE!-mondom, na és?" :))))
Megnéztem a weboldaladon azokat a képeket, amikkel én is foglalkozom (bojler, hőtároló kályha) és észrevettem néhány kapitális hibát:
- a bojlerból -ha jóllátom- javítás utás után is hiányzik a sorkapocs és a vezetékköteg se lett gyári-új állapotú, hanem valami barkácsolt szigetelőszallagozott dolog látható.
-a hőtároló kályhában meg MKH tipusú vezetéket raktál be sima réz csúszósaruval, holott ide a nagy hőmérséklet miatt szilikon vezeték kéne és hőálló tűzhelysaru.
A másik dolog amire érdemes odafigyelni ezeknél az olasz csodáknál, az a rögzítése.
Gyakorlatilag csak fel vannak akasztva, -mint kép a szögre- ennek köszönhetően én egyszer úgy jártam, hogy mikor ki akartam csavarni azt a nagy anyát, az üres bojler leakadt a kampóról és egy hajszál híjján a rám esett.
Óriási szerencsém volt, hogy időben meg tudtam tartani...
Én egy új téglaépítésű társasházba költöztem. Kivitelezővel volt baj bőven, télen fűtés nélkül vakoltak, oszt a hideg nem tett jót neki, erre tavasszal leesett... :( Most meg kezd hólyagosodni az újravakolt falam... :( :(
Én nagyot csalódtam az építőiparban, szakember sehol, határidők tartása képtelenség számukra, de én mindig és azonnal fizessek...
A menet lejön, de a fűtőtest U-alakú spirálja kinyílik néha, és szélesebb lesz, mint a lyuk, amin ki kéne venni! No akkor "örül" a háztartásigép-szerelő! :(((
Csak az a baj, hogy sokszor nem jön ki a menet kicsavarásakor, mert a fűtőtest a túlmelegedéstől deformálódik és akkor szét kell vagdosni darabokra! Na ez egy igazi szar munka! Ezért ajánlottam, hogy üzemeld be, és ha működik felejtsd el a vízkőtelenítést! Megy ameddig megy, aztán csere! (mármint bojler) :)
Normál távtartók voltak a vas alatt, de tény, hogy a képen lévő vasak a beton aljától csak 1,5-re voltak. Ehhez elég, ha rátapos a munkás a betonozás közben. De még ez sem baj, ha rendesen megvibrálják.
Itt azért vegyük hozzá, hogy nem volt jó helyen a vasalás. Ha a zsalu és betonacél között nincs meg az előírt 2-2,5cm minimális távolság, akkor oda tényleg nehezebben fog bejutni a beton.
nyugi nekem is olasz boylerem van a telken svédfogóval simán lejött jah sima menetes nem bal utánna elballagtam a 8 kerbe az orczy térnél van egy nagy bolt vettem másik fütőszálat 2300 FT ért és most vigan működik tovább
Nincs itthon mangalica csak sült császár, most estem neki egy jó adagnak:)))
Köszi a választ, kicsit birkózom vele aztán ha nem jön ki így is elmegy arra a kis időre. Három csaj van a családban, megölnek ha hétvégén meleg víz nélkül maradnak:) Kedden ha minden jól megy átveszik a gázt, utána pár nap és kész ideiglenesen a fürdőszoba... nehéz idők jönnek...
Szerintem jól szalonnáz be, lehetőleg mangalicából, aztán egy határozott mozdulattal csavard ki. -balra.
De ha tényleg sok vízkő van benne, akkor nem fogod tudni egy darabban kihúzni belőle a fűtőszálat, mert azt a vízkő szétnyomja annyira, hogy nem fér ki azon a kis lyukon. -egyébként a vízkő se fog kijönni.
Mivel én napi szinten javítok bojlereket,-ez látható is a weboldalamon- ezért azt tanácsolom neked, hogy egy határozott, íves mozdulattal szabadulj meg az olasz cucctól. -mint ahogy azt már más is javasolta...
Én kicseréltem, pedig se burkoló nem vagyok, se ügyes... :) Mondjuk az enyém mozgott, nem tört, fél lap volt, beékelve egy küszöbszerűség alá, viszont egészbe kellett kiszednem, mert nincs pót. Szóval egy burkoló egyszerűen feltöri szerintem, kialjaz alóla, és lerakja az újat. Esetleg a fúga fog kicsit eltérni, főleg, ha régi már.
Villanybojler fűtőszálját hogy a fenébe tudom kicsavarni??? Jobb vagy balmenetes? 55-ös kulcs kellene rá... nekem csak 46-os van így egy méretes csőkulccsal próbálkozom, de meg se nyekken. Tele van vízkövel, szerintem vagy félig:), de gyorsan be kellene üzemelnem, mert pénteken leveszik a gázórámat a szerelés miatt és kellene melegvíz a pár napra...