Keresés

Részletes keresés

NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.04.16 -2 0 35930

Ezek szerint csak read only uzemmodban letezik a topictars a gondolkodj uemmodot mar nem ismeri.

 

Egy fullra feltoltott aksiju  D/E tango talan 4-6 oraig lenne kepes a max sebesseget tarrtani aztan ujratoltes. De meg ez a max sebesseg sem lenne eleg egy nuki uldozesere.

 

Előzmény: _Berci (35929)
_Berci Creative Commons License 2018.04.16 -2 0 35929
Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35927)
_Berci Creative Commons License 2018.04.16 -3 0 35928

 

Te is berakhatsz olyan tartalmat, ami neked is tetszik. Senki nem akadalyozza meg ...

 

Ez pl. eleg erdekes es közvetlenül a topik temajaba vag:

 

(A Hodges volt sok even keresztül az US europai 1segeinek a fönöke)

 

A hadsereg viharos gyorsasággal igyekszik újjá szervezni a SHORAD erőit, miután Ben Hodges altábornagy, az akkori európai parancsnok mintegy másfél éve rávilágított a SHORAD képesség hiányosságaira, különösen egy egyenrangú féllel – mint az Oroszországi Föderáció – vívott háború esetén.

 

https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-lo/atmeneti-megoldas-az-amerikai-hadsereg-shorad-igenyeire

 

Stinger-es rencör:

 

http://www.armyrecognition.com/united_states_american_missile_system_vehicle_uk/avenger_an/twq-1_short-range_missile_air_defense_vehicle_technical_data_sheet_specifications_picture.html

 

Előzmény: johnterry! (35926)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.04.16 0 0 35927

"Amúgy egy Astute nevű brit tengónak is kellett volna indítania Tomahawk-okat, de azt két Lada meg egy Il-38 elkergette, így nem tudott pozícióba állni."

 

 

Azon kivul hogy jelenleg meg csak egy Lada van szolgalatban az is orosz felsegvizeken kikepzest szolgal erdeklodnek hogy egy Dizel Elektro tengo aminek a max sebessege 20-25 kts az hogy tud elkergetni egy nuki tengot a maga 30-35 kts sebessegevel?

 

Teleportal ?

 

Honnan veszed ezeket a torteneteket? Melyik oldalrol mert komolyan erdekelne. Szorakozaskeppen idonkent bele bele olvasnek.

Előzmény: etomcat (35923)
johnterry! Creative Commons License 2018.04.16 0 0 35926

OFF

 

Most komolyan, már óránként kell letiltogatni újabb és újabb fake-nick-kel írogató barmokat???!!! Gratulálok, a foglalkozás elérte célját, tönkretettetek egy páratlanul értékes topikot!! Ha kaptok érte pénzt, hát megérdemlitek...megdolgoztatok érte.

Elmentek ti a jó k. anyátokba!

 

ON

_Berci Creative Commons License 2018.04.16 -2 0 35925

Allitolag Franciaorszagbol felszallo francia repülök is inditottak "cruise-missile"-okat a Földközi-tenger tersegeböl Sziria fele ...

Előzmény: etomcat (35923)
_Berci Creative Commons License 2018.04.16 -2 0 35924

 

Monnyuk most (Sziriat illetöen) az van, hogy a BT-ben az oroszok 3 honapja minden probalkozast totalisan blokkolnak. Az ügy nem jelentektelen (nem akartak egy vallranditassal elintezni, nem akartak teljesen elnezni fölötte), de nem akkora, mint pl. Kosovo eseteben volt (ahol allando nepirtas folyt).

 

Maradjunk abban, hogy az USA, Franciaorszag, UK, mint BT allando tagok ugy döntöttek, hogy valamit tenniük kell. Nemetorszag bejelentette, hogy NEM VESZ reszt fegyveresen az akcioban de tamogatja azt.

 

Most itt tartunk. Lehet a legitimaciot ugyan boncolgatni ... de nem lehet minden "esemeny" melle elöször egy 4-5 eves jogi vitat rendelni ...

A harom resztvevö orszag most igy döntött ... (valojaban nem egy "kemenytökü" akcio volt ... hanem olyan "csinajjunkmánvalamit"-szerü).

 

Előzmény: etomcat (35922)
etomcat Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 35923

> Mellesleg Theresa May nyilvanosan kijelentette, hogy 4 db angoll Tornado is reszt vett az akcioban. Vagyis nem csupan rakettazasrol van szo.

 

A brit Tornadók az akcióban "Storm Shadow" típusú lopakodó cirkáló-rakétákat indítottak Szíria ellen, talán a védtelen libanoni "átjáróház" légtérből.

 

Amúgy egy Astute nevű brit tengónak is kellett volna indítania Tomahawk-okat, de azt két Lada meg egy Il-38 elkergette, így nem tudott pozícióba állni.

Előzmény: _Berci (35921)
etomcat Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 35922

> NEM tamadtak a szir hadsereget ... ahhoz mandatum kellene, ill. kellett volna (az USA NEM üzent hadat Assad-nak)

 

Ez nevetséges! Az USA még Vietnam-nak és Jugoszláviának sem üzent hadat, meg Granadának sem. Ők csak jöttek és bombáztak, meg elfoglaltak, mert a "világcsendőrnek" mindent szabad.

 

> MINDENKEPPEN figyelmeztetni kivantak Assad-ot, hogy nincs több "probalkozasa" mergesgazzal.

 

Egész pontosan mivel is "próbálkozott" volna - tekintve hogy, Szíria több éve, még Obama idejében leadta (az egyébként a cionista atomtámadástól való elrettentésre szolgáló) vegyifegyver készleteit, amiket az oroszok szállítottak át egy amerikai ellátó hajóra, ahol kontrolláltan elégették azt, ENSZ ellenőrök általi igazolás mellett.

 

Nincs ott tehát semmiféle vegyifegyver, csak a Yinon-terv van, ami a Szentföldet körülvevő, illetve a palesztin ügyet támogató országok szétzúzására irányul bármilyen ürüggyel és végül a területüknek Nagy-Izraelbe való annektálását célozza. Ez összefonódik a Kalergi-Soros féle tervvel, amely ezen szétzúzott, káoszba süllyedt ex-országok lakosságának nagy tömegeit és az általuk addig blokkolt fekete-Afrikai útvonalról jövő milliókat útba indítja migránsként Európa tönkretételére - bosszút állva ezzel a Holokausztért (persze csak miután már beszedtek 100 milliárd eurónyi összeget Németországtól H-kárpótlásként...) Mindezt pedig az amerikai héják protestáns vallási alapon lelkesen támogatják.

Előzmény: _Berci (35921)
_Berci Creative Commons License 2018.04.16 -3 0 35921

 

Szerintem a következö megertese fontos!

 

NEM tamadtak a szir hadsereget ... ahhoz mandatum kellene, ill. kellett volna (az USA NEM üzent hadat Assad-nak).

Az akcio egy figyelmeztetes volt (nem diplomaciai, az nem müködik, nem az UN BT-n keresztül, mert az oroszok azt blokkoljak ...).

NEM akartak, hogy orosz szemelyzet karosuljon.

MINDENKEPPEN figyelmeztetni kivantak Assad-ot, hogy nincs több "probalkozasa" mergesgazzal.

Valszeg a szireket is figyelmeztettek (mely epületek mikor "forognak veszelyben").

A lehetöseget kihasznaltak arra, hogy a szir radarok, lerak helyzetet/allapotat/reakciokepesseget (gyenge pontjait) ... kiteszteljek.

Közben fogyasztottak a szir raketakat (amelyek utanpotlasa csak Oo.-tol varhato).

A "tamado" eszközök valszeg valszeg "igazi" raketak es (olcso) "decoy"-ok keverekei voltak ...

Mellesleg Theresa May nyilvanosan kijelentette, hogy 4 db angoll Tornado is reszt vett az akcioban. Vagyis nem csupan rakettazasrol van szo.

 

tehát a ruszkik teljes pontossággal tudták hogy azok a robotok hova mennek és hogy ők nincsenek fenyegetve

 

Pontosan. Trump nyilvanosan el is mondta, hogy az oroszokat elöre figyelmeztettek.

 

Előzmény: aamen (35920)
aamen Creative Commons License 2018.04.16 0 0 35920

a fene se tudja pontosan mi történt, hiszen a felek - érthető okokból - ellenkezőleg mutatják be
de hogy nagyon furcsa támadás volt az hótziher
az öbölháború óta például egységesnek látszik az az amerikai eljárás, hogy első lépésben a légvédelmet és a vezetési pontokat kell kiiktatni, fűmagasságban bemenő tomahawkokkal lopakodókkal és antiradar rakétákkal elektronikus elnyomás közepette, aztán ha ez megvolt, jöhetnek már nyugisan azok a célpontok amikért bementek, közben persze figyel mindig pár radarrakettás gép is hogy ha lenn valaki bekapcsolna valamit akkor induljon rá azonnal raketta
így ment ez irakban és jugoszláviában is
na ehhez képest itt egyetlen raketta se ment a szír lérakokra, azok viszont 5000 méteren jövő tomahawkokról számoltak be
ideális lassan mozgó kevéssé manőverező célpontok ideális magasságon, zavarás nélkül
nyilván van olyan magyarázat hogy egy kisebb részük ment így, csali célnak, nagyobb részük meg rendesen száz méteren
de akkor ott van az hogy a tartuszi bázistól tán 30 kilométerre volt az egyik célpont, és a ruszkik az ujjukat se mozdították a közelgő robotok kapcsán
tehát a ruszkik teljes pontossággal tudták hogy azok a robotok hova mennek és hogy ők nincsenek fenyegetve
tehát a szírek is tudták hogy azok a robotok hova mennek, és várták őket
tulajdonképpen minden jel arra utal, hogy itt a történelem legsikeresebb exszovjett technikával végrehajtott légvédelmi akciójának kellett megtörténnie
mert valamiféle számunka ismeretlen okból kifolyólag az usák félnek is ez volt a szándéka és nem tett ellene semmit
nagyon furcsa, és csak összeesküvéselméletekkel magyarázható...

Előzmény: _Berci (35918)
Platon Creative Commons License 2018.04.16 -1 1 35919

Lássuk csak, lépjünk túl a szokásos frusztrált személyeskedő, trollozó  szakaszokon, ha nem haragszol ezt a részt meghagyom neked otthon a konyha asztalhoz, ahogy a pentagon roppant hiteles trollügyi felméréseit is :)

 

Ami a bombázást illeti a következőek a bizonyított tények.

 

  • 100+ cirkálórakétát lőttek ki.
  • Többet lelőttek, van jó párról video felvétel is.
  • Az Amerikaiak mindössze 5 krátert tudtak prezentálni, és abból is egy látványosan elvétette a célt. 
  • Tele a net a lelőtt rakétákkal.

Szóval teljesen objektíve semmi nyoma NATO sikernek, éppen ellenkezőleg. 4 találat 100+ rakétából, az a szánalmas kategória.

 

Ami a célokat illeti. Biztosan tudjuk a következőket:

 

  • James Mattis a kongresszus előtt úgy nyilatkozott hogy semmilyen konkrét bizonyítékuk nincsen a vegyi támadásra, csak a social media.
  • Az USA által bemutatott célok döntő többségét tavaly ellenőrizte az OPCW és ott nem folyt semmilyen vegyi fegyverekhez köthető tevékenység.
  • A Kelet Ghouta enklávé felszabadításával az USA vezette puccs utolsó esélye is elszállt.
  • A bombázást sietve hozták össze aznap hajnalban amikor Szír kérésre éppen megérkezett a helyszínre az OPCW-FFM, és még nem tudta elkezdeni a munkát.
Előzmény: M.Zoli (35913)
_Berci Creative Commons License 2018.04.16 -3 0 35918

Esetleg lelöttek nehany "decoy"-t?

Előzmény: aamen (35916)
_Berci Creative Commons License 2018.04.16 -3 0 35917

Azt azert nem teljesen domboritottad ki ... hogy az oroszokat miert szankciozzak?

Hat azon cegeket/vallalatokat szankciozzak, amelyek a szir vegyi programhoz valamit (alapanyagot, alapanyagot, vegyi berendezest, szagertöket, know-how-t ...) szallithattak. Azokat is "csak" az USA-val szemben szankciozzak ... (vagyis az USA-val kapcsolatos kereskedelmet).

 

(Mellesleg nem art tudni, hogy Oroszorszag 2013-ban a szir vegyi fegyverek megsemmisiteseert "felelösseget" vallalt ... de nagyon ugy tünik, hogy a feladatat nem latta el megfelelöen ...)

 

Előzmény: aamen (35914)
aamen Creative Commons License 2018.04.16 0 0 35916

"Hogy szerepelt a szir legvedelem? A fene sem tudja"

ha igaz az, hogy a rakéták és a robotok - mindegy miért, de - tényleg ötezer méteren mentek befele az 50-150 méter helyett, a szír radarokat nem zavarta semmi, pláne radargyilkos rakéták nem, akkor miért ne lehetne igaz hogy a már harminc éve - beszerzésükkor - is elavult szír légvédelem fényes sikert aratott?

Előzmény: M.Zoli (35913)
Platon Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 35915

Ez maximálisan igaz. Kérdés mi volt a cél.

Előzmény: aamen (35914)
aamen Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 35914

"Mission Failed"

a trumpnak van igaza, fényes siker
kérdezz meg 10 az ügyben tájékozatlan, átlagos embert a környezetedben
10-ből 5 azt fogja mondani hogy porrá bombázták a szír asszadistákat
egy azt fogja mondani hogy bombázták a szaddamot (tegnapi, megtörtént eset)
egy hogy az oroszok bombázták az asszadot
meg még lesz három másik téves megfejtés
de olyat nem fogsz hallani egyet se hogy visszaverték volna a támadást a szírek vagy hogy lelőttek volna valamit is
tehát a cél a médiákkal és a közvéleménnyel teljesen el van érve
és hát a ruszkikkal is el van érve, egyrészt mert ma is meg lehetett szankciózni őket, másrészt mert ők ezért nem is nagyon haragszanak, valahogyan megszokták már, vagy mi, tiltakozni is elég lanyhán inkább csak megszokásból tiltakoznak
és hát a brit szövetségesek is meg vannak elégedve, kiprovokálták, melléjük álltak, pár ruszkibarát fórumon kívül az internet hátsó bugyraiból fel se merült a felelősségük
hogy a fenébe ne lenne fényes siker....

Előzmény: Platon (35912)
M.Zoli Creative Commons License 2018.04.16 0 0 35913

Nos.

 

Storm Shadow meg Tomahawk raketak ertek foldet Sziriaban, ez nem ketseges. Hogy melyikuk miert, mert esetleg lelottek oket, vagy azert mert esetleg celt tevesztve mashol csapodtak be, vagy epp a celpontot talaltak el, azt soha nem fogjuk megtudni. Mindenesetre ezeknek a roncsaibol a szirek, perzsak, oroszok amennyit tudtak osszekukaztak, aztan valoszinuleg egy reszuket felhasznaltak "hatasos" bizonyitekok krealasara. Szoval nyilvan keszitettek beallitott fenykepeket, demonstralando, hogy a szir legvedelem lelo mindent.

 

A masik dolog, hogy a tamadas utan az orosz trollok tobbszorosere fokoztak tevekenyseguket. Nyilvanvalo feladatuk demonstralni a tamadas hatastalalansagat, valamint az orosz fegyverekkel felszerelt szir legvedelem hatasossagat.

 

( csak igy zarojelben jegyeznem meg, hogy ezen a forumon egyedul egy Platon nevu nick fokozta ujfent aktivitasat a megszokott tobbszorosere, nem tudom kotelessegenek erzi ezt, vagy egyebb oka volt ra ).

 

Mit tudunk?

 

Van hivatalos lista az inditott fegyverekrol.

 

Volt NATO-Orosz informacio csere, az oroszok ertesitve voltak elore a tamadasrol, nyilvan ennek is koszonheto, hogy az oroszok inkabb nem vettek reszt a legvedelem munkajaban.

 

A szirek is informalodtak a tamadas elott, hogy mindossze Trump bejelentesebol, vagy az oroszok is atadtak-e azon informaciokat, amelyeket a NATO kuldott nekik, azt nem tudjuk.

 

Ennek eredmenyekeppen pl. a legertekesebb legi eszkozeiket attelepitettek orosz vedelem ala, keszultsegbe helyeztek egysegeiket, tobb egyseget kimozgattak addigi korleteikbol, raktarakat uritettek ki, mozgattak az anyagaikat.

 

Azt is tudjuk, hogy a NATO rendkivul intenziv felderito tevekenyseget vegzett, hogy ezen mozgasokat kovesse.

 

Azt is tudjuk, hogy a NATO csapasban bizonyos celpontokat megsemmisitettek, es minimalisan az epuletek tonkrementek. Azt nem tudjuk, de feltetelezhetjuk, hogy a legertekesebb berendezesek es keszletek evakualasra kerultek a csapas elott, ha egyaltalan ott voltak. Ugyanez vonatkozik a human eroforrasokra is.

 

Mi volt akkor a haszna az egesz csapasnak, es volt-e kezzelfoghato haszna?

 

Nos ezt nem fogjuk megtudni egyhamar, ha egyaltalan.

 

Ami feltetelezheto, hogy a tenyleges haszon valoszinuleg hirszerzesi jellegu, valamint politikai jellegu, ha ezeket a kesobbiekben ki tudjak aknazni.

 

Hogy szerepelt a szir legvedelem? A fene sem tudja, a tortenelmi tapasztalat azt mutatja, hogy a gyozelmi jelentesekbol barmely oldalon, nem art gyokot vonni.

 

Viszont, NATO oldalon mar reg nem volt pelda ekkora osszehangolt muveletre, tehat gyakorlatnak nagyon jo volt, az biztos, a koltsegei bar nyilvan nagyok, de egy kozos elesloveszetes gyakorlatnak is azok lennenek a koltsegei.

 

Ugyanakkor a szir legvedelem minnel tobbet lott, annal tobbe kerult ez az orosz adofizetoknek vegeredmenyben. Ez is egy szempont. Mint ahogy az is, hogy megfigyelheto volt, hogy a szirek mit tartanak kritikus fontossagunak a fegyverrendszereik es keszleteik szempontjabol, es hogy azokat hova telepitettek. Szerintem ez az Intel mar most at van adva Izraelnek.

Előzmény: Platon (35877)
Platon Creative Commons License 2018.04.16 -2 1 35912

USA saját adatok: 103 rakéta, ehhez 5 kráter, amiből egy láthatóan elvétette a célt. 

 

Mission Failed.

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35911)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.04.16 -1 1 35911

Csak gondold vegig.

 

Az amerikaiak betettek "elotte utanna" felveteleket a celpontokrol. Azok tisztan mutatjak hogy eltalaltak es megsemmisitettek aokat.

 

A szirek allitjak hogy a legtobb raketat megsemmisitettek mindezt ugy hogy a celpontokat megis pontosan eltalaltak es megsemmisitettek es csak hirmondoba tudnak ( valszeg a becsapodas kornyekerol osszesedett ) raketa roncsdarBOKAT MUTATNI.

 

SZOVAL KI MOND IGAZAT ?

Előzmény: Tomsz85 (35903)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 35910

Nyugodt lehetsz ujra fog repulni a madarka. Raadasul az USAF ban egy lopakodo ide vagy oda nem oszt nem szoroz. Az orosz legieroben viszont mar annak is orulnenek ha lenne egy lopakodojuk rendszerben.

Előzmény: A ló túloldala (35907)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 35909

Hat persze hogy lelottek. Csak eppen a maradvanyok felszivodtak. Mar regen mutogatnak a roncsokat mint a gyozelmuk bizonyitekat.

Előzmény: A ló túloldala (35908)
A ló túloldala Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 35908

Közben élőben bejelentkezett az orosz tévé az egyik "lebombázott" reptérről és meginterjuvolták a lérak helyi parancsnokát.

Ők BUK-al lőtték le a rakétákat, az elsőt 26km-re a reptértől.

https://youtu.be/w9nS0WAib5I

A ló túloldala Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 35907
A ló túloldala Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 35906

"Csak úgy finoman jelzem hogy vagy három forrásból megerősítették a rakéták számát."

 

A második sajtótájékoztatón Mattis sk mondta, hogy több mint kétszer annyi rakétát lőttek ki mint legutóbb.

Előzmény: Platon (35880)
A ló túloldala Creative Commons License 2018.04.15 -2 0 35905

"persze a nemzetközi bíróság előtti felelősségre vonás az elmaradt."

 

Amerika nem ismer el semmilyen nemzetközi bíróságot. Nemzetit se, de még a saját törvénykezését is leszarja, mert megtrükközi guantanamoval. Például.

Előzmény: etomcat (35888)
A ló túloldala Creative Commons License 2018.04.15 -1 1 35904

"Kb. ennyire is gondolták komolyan. "

 

Ennek a hadműveletnek az árából újáépíthették volna az összes lebombázott szír víztisztítót.. Így meg Trump vett magának egy 200 milláért (úgy 50 milliárd Ft) pár perc reklámidőt a tv-ben, merthogy az amerikaiak jobban örülnek ha bombázhatnak, mint amennyire utálják őt..

 

Katonailag teljesen értelmetlen volt. Már ott tartunk, hogy azért bombáznak, hogy benne legyenek a hírekben

Előzmény: Platon (35901)
Tomsz85 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35903

Nyilván én is úgy gondoltam hogy egyik félnek sincs 100%-osan igaza, mert ha van 2 tök ellentétes nyilatkozat, akkor egyik biztosan nem igaz. 

Most annyira nem érek rá, meg nemis akarok statisztikát gyártani, de majd böngészek, legelőbb youtube-n, ott egyik videó után hozza a másik kapcsolódót. Twitteren nem vagyok regisztrálva, FB-n igen, sőt az orosz facebookon is regeltem egyszer, filmnézés miatt. 

Ahogy olvastam itt a hozzászólásokat, a szírek nem a legmodernebb légvédelmi eszközökkel is értek el sikereket. 

Tényleg előre jelezték? Gondolom nehogy véletlenül leszedjék vki gépét, és nagyobb gubanc legyen belőle. 

Mondjuk igen, ha tényleg be akarok törni valahová, akkor nem jelezem mikor és melyik ajtón. 

Előzmény: Platon (35901)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35902

Egyrészt már korábban írtam, hogy szerintem ez nem a találatokról szólt (hanem annak teszteléséről, hogy mit tesznek az oroszok), másrészt miért kéne annyi kráter. Nagyobb épületbe-bunkerba csapódáskor nem biztos, hogy keletkezik kráter. Mellesleg szerintem sem Asszadék használtak vegyi fegyvert, úgy kellene az nekik, mint üveges tótnak a hanyattesés. Viszont az, hogy az országban vannak ilyenek és lecsaphat rá akárki, az is aggasztó (de nem Tomahawk által orvosolandó probléma). Szóval szerintem megnézték, hogy mire képes a szír légvédelem (nem sokra, későn kezdtek el lövöldözni), illetve ténylegesen mit tesznek az oroszok (S-400 pihen, S-300 képességű orosz cirkáló+rombolók kihajóznak nemzetközi vizekre), tehát semmit.

Előzmény: Platon (35900)
Platon Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 35901

Ha a video-k meg a képek érdekelnek akkor a twittert javaslom, ott gyakorlatilag élőben közvetítették többen is Damaszkusz felett a rakéták lelövését, meg a reggeli népünnepélyt.

 

Hogy sikeres e vagy sem, arra kiadtak az oroszok, a szírek, és az amerikaiak is közleményeket, nyilván iraki vegyi fegyverek, nayirah, tonkin öböl stb. ide vagy oda, az USA hadsereg közleményei sokaknak szentírások. 

 

A közösségi médiára gyakorlatilag élőben felkerült képek és videók alapján ez esetben a szír/orosz közlemények állnak közelebb a valósághoz.

 

Persze a szír légvédelem dolgát azért megkönnyítette, hogy az amerikaiak a légtérbiztonsági forró vonalon előre jelezték az Oroszoknak hogy hány rakéta megy és hova. 

 

Kb. ennyire is gondolták komolyan. 

Előzmény: Tomsz85 (35895)
Platon Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 35900

Már közzétették 5 rakéta kráter, amiből egy látványosan mellé ment, és ami nem, az is két használaton kívüli objektumot talált el. És nem az Oroszok vagy a szírek mondják hogy használaton kívüli, hanem az OPCW ami novemberben ellenőrizte őket. Bár nyilván te majd csak akkor hiszed el ha a Pentagon Iraki vegyi fegyveres PR-osai mondják ;)

 

Szóval hol van a 100+ kráter? Mert ugye láttuk a felvételeket a cirkáló rakéták lelövéséről, és tele az internet a lelőtt rakéták roncsaival. Éppen csak a Pentagon sikeres találatairól nincs kép azon at 5 kráteren kívül, ami 100+  rakétából elég szánalmas. 

 

Mission Failed.

Előzmény: Biga Cubensis (35897)
Platon Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 35899

A hadijogban ez kicsit másképpen van.

 

Tilos, és büntetendő.

Előzmény: skitnica13 (35898)
skitnica13 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35898

Haboruban és a szerelemben minden megengedett....

aki lelkizik, töpreng, ma nem ir ide....ezt jegyezd meg ha odakerülne a sor és fegyvert fogsz

"Az igazi hösök masnap is elmennek bevetésre...." ismeretlen horvat harcos

Előzmény: Platon (35894)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35897

Bocsi, ezt benéztem, régi, nem néztem a dátumot.

 

De gondolom erről is lesz hasonló, bár nyilván te csak a szíreknek-oroszoknak hinnéd el, akik ilyet biztos nem tesznek közzé :)

Előzmény: Biga Cubensis (35896)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35896
Előzmény: Platon (35893)
Tomsz85 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35895

Tegnap és ma többször beleolvastam ebbe a topikba, meg az MH megsemmisültbe is (természetesen máskor is), és érdekes hogy a konform híroldalakon csak olyan híreket olvasni hogy teljesen sikeres volt az USA szíriai légicsapása, stb, stb, ehhez képest itt meg az ellenkezőjét olvasni. Mondjuk én is inkább az itt olvasottak felé hajlok, persze megválogatva. Nyilván az átlag olvasó népet befolyásolni akarják ezért tolják a propagandájukat. 

Ti honnan tájékozódtok, milyen csatornákról? Csak érdekelne. 

Előzmény: Platon (35893)
Platon Creative Commons License 2018.04.15 -2 1 35894

A hadijog teljesen egyértelmű.

 

Az egy polgári üzem volt ami bejelentetten rendkívül toxikus anyagokat kezelt, és lakott területen helyezkedett el.

 

Ezt hívják közvetett vegyi/biológiai/nukleáris csapásnak.

 

Ahogy működő atomerőműre is tilos csapást mérni úgy vegyi üzemre, pláne polgári vegyi üzemre, ha lakott területen van. 

 

Ez egy tiszta világos előre megfontolt nagyon súlyos háborús bűncselekmény volt.

 

Előzmény: skitnica13 (35890)
Platon Creative Commons License 2018.04.15 -2 0 35893

Biga, 100 ból majd százat lelőttek. Alig van igazolt találat.

 

Hol látod te a 100+ krátert? 

Előzmény: Biga Cubensis (35885)
gaunt Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35892

A mostani szíriai támadás jellegét úgy magyarázzák, hogy mivel a ruszkik már elég sok (állítólag közel 40db) Pantsir kamiont adtak át a szíreknek - a jenkik a Tomahawk-okat a terepkövetés helyett inkább közepes magasságon küldték be, arra számítva, hogy az SA-3/5/6/11 indítók kevesebb lövetűek (2-3-4 szivar), mint a Pantsir (8-12db+gépágyúk) és így hamarabb kimeríthetők tömeges beérkezéssel.

 

A Buk-nak sem probléma a terepkövető Tomahawk. A szíreknek szállított M2E egyszerre akár 4 céllal is tud foglalkozni. Már ami a SzOU-t illeti.

Előzmény: etomcat (35889)
etomcat Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 35891

Újabb infó szerint a 110 robotrepülős NATO légicsapás csak figyelem-elterelés volt és arra szolgált, hogy lehetővé tegye a cionistáknak három Aleppo környéki célpont bombázását ugyanakkor, állítólag F35-ös gépekkel. Innentől világos, hogy a ruszkik miért nem tettek semmit a szírek védelmében, ha képesek lettek volna is - de az alijázottak fontosabbak nekik.

skitnica13 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35890

ezzel vitaznék.....NEM civil hazakra irányult, hanem egy uzemre, az hogy mi lett az eredménye, mas teszta

....TErrorbombazas ha célzottan civileket pusztitasz, rombolsz

pl Arkan "cicuskái"

Előzmény: Platon (35883)
etomcat Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 35889

> Milyen magasan is repul egy Tomahawk vagy egy SCALP ???  par tiz meter !!!!

 

A mostani szíriai támadás jellegét úgy magyarázzák, hogy mivel a ruszkik már elég sok (állítólag közel 40db) Pantsir kamiont adtak át a szíreknek - a jenkik a Tomahawk-okat a terepkövetés helyett inkább közepes magasságon küldték be, arra számítva, hogy az SA-3/5/6/11 indítók kevesebb lövetűek (2-3-4 szivar), mint a Pantsir (8-12db+gépágyúk) és így hamarabb kimeríthetők tömeges beérkezéssel.

 

Másrészről a lopakodó robotrepülők (JASSM-158, SCALP, Storm Shadow, KEPD Taurus) eleve közepes magasságon utaznak (elvileg h=5-6km), ellentétben a Tomahawk és Kalibr szokásos "fűnívós" repülési profiljával. Ugyanis a lopakodó formai kialakítás akadályozza a terepkövetési képességet (a vezérsíkok kitéríthetősége max. pár fok lehet a radar-visszhang megnövekedése nélkül), illetve a nem radaros (EO) felderítésnek sokkal inkább kiteszik magukat földközelben, mint közepes magasságon.

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35879)
etomcat Creative Commons License 2018.04.15 -2 0 35888

> Miért, te minek neveznéd a civil infrastruktúra ellen nagy magasságból végrehajtott bombázásokat?

> Vagy mondjuk a Pancsevó városára mért közvetett vegyi csapást?

 

Azt se felejtsük el, hogy az amcsik lesiklóbombázták a vasúti hidat, pont amikor átment rajta a belgrádi gyorsvonat, sok utas meghalt ott. Aztán az ENSZ-ben kamuztak HUD videóval, hogy hát olyan gyorsan történt az eset, nem volt idejük elkormányozni - csak éppen lebuktak, mert a videón rajta maradt az index jel és abból látszott, hogy 3x felgyorsítva vetítették. Szóval az is szándékos terror-bombázás volt civilek ellen, persze a nemzetközi bíróság előtti felelősségre vonás az elmaradt.

Előzmény: Platon (35883)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35887

A MiG-23 koncepciója a '60-as években született meg. Hahó, klasszikus vadászgépnek készült és nem CM vadászatra.

Előzmény: etomcat (35871)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35886

Az indítási távolság az nem HMZ. Olvasd el már a linkelt írás idevágó fejezetét...

Előzmény: etomcat (35869)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35885

100-ből lelőttek egyet? Na bumm. Bele volt kalkulálva.

Azt meg úgyis mindenki tudja, ennek nem sok köze volt célpontok eltalálásához.

Ahhoz volt köze, hogy megnézzék, megvédi-e Oroszország Szíriát. Esetleg annak megmutatásához, hogy ~100 robotrepülőgép indítása akár hetente is megy nekik. 

Előzmény: gaunt (35884)
gaunt Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35884

Te Kuruc, akkor mivel magyarázod a lelőtt Storm Shadow roncsait???! Na és a Tomahawkok? 

MISSION FAILED!

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35879)
Platon Creative Commons License 2018.04.15 -2 0 35883

Miért, te minek neveznéd a civil infrastruktúra ellen nagy magasságból végrehajtott bombázásokat?

 

Vagy mondjuk a Pancsevó városára mért közvetett vegyi csapást?

 

 

Bizony pl. ha a lakott területen álló vegyi üzemet célzottan és szándékosan szétbombázod és ezzel elgázosítod a lakosságot, az bizony terror bombázás. 

Előzmény: skitnica13 (35882)
skitnica13 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 35882

Jugoszlavia terrorbombazas??....Abdullah, hol élsz te,?

Előzmény: etomcat (35864)
Platon Creative Commons License 2018.04.15 -2 0 35881

Közben a  Szíriai Arab Köztársaság felkérte az OPCW-t hogy vizsgálja meg az USA légcsapások helyszíneit, vegyen mintákat hogy tároltak/fejlesztettek e ott bármilyen vegyi fegyvert.

 

Ismét. Ugyanis a legtöbbet tavaly novemberben ellenőrizték és egyetlen mintában sem találtak semmit.

 

Kínos pillanatok jönnek a Brit és Francia parlamentben amikor kijön a negatív OPCW jelentés.   

Platon Creative Commons License 2018.04.15 -2 0 35880

Biztos így lehetett szakértő úr, köszönjük szépen. Három ország összefogásával kilőttek 12 rakétát. :))))

 

Csak úgy finoman jelzem hogy vagy három forrásból megerősítették a rakéták számát. Ami elrepül 1000 Km-t a tengerről Damaszkuszig és le lehet lőni azt úgy hívják hogy cirkálórakéta szerelő úr ;)

 

Láthatóan soha semmi közöd nem volt a légvédelemhez különben nem próbálnál videoról magasságot becsülni, és tudnád hogy a mobil légvédelmi egységeket éppen nem sok teteje van bemérni a fixeknek meg amúgy is mindenki tudja a helyét mert egy S-200 üteget meglehetősen nehéz elrejteni, ha tudnád hogy néz ki nem beszélnél ilyen blődeket. Mind a Storm Shadow, mind a tomahawk a cél közelében felugrik és felülről zuhan rá a célra, illene tudni, ahogy azt is hogy nagy távolságról indítva fél ballisztikus pályán kezdenek és csak később váltanak terepkövetésre. 

 

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35879)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 35879

Azt hogy a szovik mennyi robotrepuloget vagy tenyleges csapasmero raketat inditottak nem fogjak az orrunkra kotni mert ez a taktikai tervezes resze es ilyen modon vedett informacio. Nem akarjak hogy legkozelebb hasonlo helyzetben az ellen nagysagrendileg tudhassa mennyi beerkezo raketaval celponttal szamoljon es igy a leghatekonyabb modon tudja telepiteni a legedelmi rendszeret. Maradjon csak bizonytalansagban tervezzen ala vagy fole  de semmikeppen sem jol.

 

Eppen ezert ez a 100+ robotrepulogep egyszerre igaz ( mindjar kifejtem ) es egyszere dezinfo is.  Azert igaz mert a szir legvedelemnek valoban cirka ennyi beerkezo celja lehetett. Ennek az oka hogy a tenyleges csapasmerok erkezese elott  hamis celokat kuldtek be a szir legterbe hogy a legvedelmet aktivizaljak azt tuzelesre a keszenleti raketaiknak elhasznalasara kesztessek. Ez sikerult is. Jol lathatoak a szir felveteleken hogy a ALTALUK keszitett bemutatt felveteleken a legvedelmi raketak inditas utan magasan repulnek es az elfogasokat tobb kilometer magasan hajtjak vegre. Milyen magasan is repul egy Tomahawk vagy egy SCALP ???  par tiz meter !!!! Az az amit a felveteleken latunk azok a bekuldott hamis celok ellen kilott legvedelmi raketak amik az volt a celja hogy MEGLASSAK, INDITSANAK RAJUK ES LE IS LOJEK OKET. Ezek az alapjai a szir gyozelmi jelenteseknek kozben pedig a valos csapasmerok meg elertek a celjukat ( szerintem nem volt tobb 30 nal de inkabb kevesebb ) es leromboltak azokat. 

 

Celok megsemmisitve ( nem csak azok amiket emlitettek ) a szir legvedelmi egysegek bemerve, a szir legvedelmi raketa keszletek jelentosen csokkentve ( majd az oroszok zsebbol fizetik az uj raketakat amiert nem lesznek boldogok de sokat nem tehetnek ) a bizalom a szir orosz kapcsolatban ujra kapott egy nagy fenekberugast, veszteseg nincs.   MISSION ACCOMLISHED !

Előzmény: etomcat (35876)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35878

Ja igen, a sikeresen lerombolt Iskolát majdnem el is felejtettem.

 

https://hiast.edu.sy/en

 

Előzmény: etomcat (35876)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35877

Nézem őket de csak Romos lakóházakat látok Barzeh negyedben, - ahol szír katona 2011 óta nem járt -  meg sértetlen repülőteret, ami pedig bevallottan célpont volt.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=AihAkgnteXo

 

 

Ellenben viszont minden tele van a lelőtt tomahawok és Storm Shadow roncsairól készült fotókkal. 

 

Sajna a szíreknek senki nem szólt hogy a Storm Shadow láthatatlan...

 

 

Előzmény: etomcat (35876)
etomcat Creative Commons License 2018.04.14 -1 0 35876

> nem is volt szükség az Orosz légvédelemre a Szírek Pk = 0,9 produkáltak ami lenyűgöző. Sőt ha azt nézzük hogy egyetlen egy katonai célpontot sem ért találat a szír légvédelem 100% teljesítményt hozott a NATO ellen.

 

Nézd meg a fotókat, egy csomó minden összedőlt Szíriában, épületek és repterek is kaptak találatot.

 

Jelenleg az tűnik a tényállásnak, hogy az imperialisták össz. 103-113 db körüli robotrepülőt indítottak, amire a szírek több, mint 65, más forrás szerint konkrétan 71db lérak indítással válaszoltak, míg az oroszok némák maradtak. Tehát eleve nem tudtak volna minden agresszort megfogni, Pk=1,0 esetén sem!

 

Amíg a szírek az amcsi tengerészet által indított 60-80db hagyományos Tomahawk ellen dolgoztak, úgy tűnik viszonylag eredményesen, már amit az 1-2 célcsatornás öreg lérakjaik lehetővé tettek - addig viszont 2-3 tucat, légi indítású, lopakodó formai kivitelű amerikai JASSM-158, brit Storm Shadow és francia SCALP robotrepülővel meglepték őket és találatokat vittek be. Az impik elég gazdagok ahhoz, illetve elég nagy ellőhető Tomahawk raktár-készletük van ahhoz, hogy tömegesen, kvázi csalinak használják a régebbi cirkáló rakétákat az újak mellé.

Innentől fennáll a sanda gyanú, hogy az oroszok tudták, hogy ez lesz és azt is tudták, hogy a saját Sz-400, A-50, Szu-35 eszközeik impotensek a lopakodó kivitelű robotrepülők ellen - így a fegyvereik inkább hallgattak és ezt most bölcs viselkedésként próbálják eladni az RT, stb. lakájmédiában. Úgy tűnik Erdogán sem akar már Sz400-ast venni, mert rögtön üdvözölte az impi légicsapást Szíria ellen.

Előzmény: Platon (35875)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35875

Örülj neki hogy nem akartak visszalőni.

 

A légvédelem bevetése nem visszalövés. 

 

Nem mellesleg nem is volt szükség az Orosz légvédelemre a Szírek Pk = 0,9 produkáltak ami lenyűgöző. Sőt ha azt nézzük hogy egyetlen egy katonai célpontot sem ért találat a szír légvédelem 100% teljesítményt hozott a NATO ellen. 

 

Azért ez nem semmi. 

Előzmény: Biga Cubensis (35867)
gaunt Creative Commons License 2018.04.14 0 0 35874

Azt kell mondanom, hogy a ruszkik egyszerűen gyávák.

 

Sajnos már egyre jobban hajlok rá, hogy igazad van. Az tény, hogy a légvédelmi rendszerek a terep miatt nem tudtak volna beleszólni, de az A-50/Szu-35 mindenféleképp. És ha nem lennének gyávák, akkor a libanoni partok közelébe vezényelhettek volna pár Redutos fregattot, amik egymaguk képesek lettek volna elintézni az összes amerikai robotrepülőgépet.

Előzmény: etomcat (35870)
gaunt Creative Commons License 2018.04.14 0 0 35873

Sajnos a helyzet az, hogy a MiG-23 radarja inkább többet volt üzemképtelen mint üzemképes. Teljesen megbízhatatlan berendezés. És általában ha működött is, akkor is csak a legritkább esetekben hozta az elvárt teljesítményt.

A 23-as talán a valaha gyártott legrosszabb vadászgép volt.

Előzmény: etomcat (35871)
etomcat Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35872

Magyarország is részt vett a Szíria elleni NATO támadásban? Hazánk felett is átrepült egy "Bombardier E-11A 11-9358 USAF 430th EECS" típusú, katonai diszpécser központ repülőgép:

 

https://twitter.com/CivMilAir/status/985080709252558848/photo/1

etomcat Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35871

> A linkelrt MiG-23 felkészítés kb. a parasztvakítás szinten volt, a MiG-23 alkalmatlan volt low level CM vadászatra, a legkorszerűbb MLD változata is. Legfeljebb orbitális mázlival volt esélye a sikerre.

 

A MiG-23MF és újabbak radarja már részben alkalmas volt look-down üzemmódra, plusz hőpelengátorral is fel volt szerelve. A földi irányítástól kódolt rádió parancsokban kapta a fél-automata rávezetést. A variaszárny miatt az alacsony rep. magasságú és szubszónikus célok ellen is tudott manőverezni, különösen mivel a radar képe is a revire volt rávetítve, így a pilótának nem kellett a kabinba lenéznie. A kicsi R-60 rakétából viszonylag sokat elvihetett és annak a harci feje bár apró, de elég egy szintén kicsi robotrepülő ellen. Beépített iker-gépágyúja is volt. Ha semmire se lett volna jó a MiG-23, nem gyártották volna, annyira a CCCP sem volt gazdag.

 

Előzmény: molnibalage (35868)
etomcat Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35870

Azt kell mondanom, hogy a ruszkik egyszerűen gyávák.

 

Az utóbbi 5 évben legalább egy tucatszor híresztelték, hogy mennek a MiG31-esek Szíriába, de csak álom maradt - pedig dedikált robotrepülő-elhárító nehézvadászként akár csak 2 raj is komoly irtást végezhetett volna az éjjeli 110db-os Tomahawk, Storm Shadow, meg SCALP falka között.

 

Egyébként meg a ruszkik azt is megtehették volna, hogy a tömeges CM indítás láttán valamelyik hajójukról a szír partok előtt nuki rakétát indítanak, a magaslégkör-világűr határán történő robbantásra beállítva. Ezzel nem ölnek meg senkit, de az odafent keletkező, hatalmas erejű EMP (e.mágneses impulzus) hatása több száz km-es körzetben félórára megakadályozta volna minden félvezetős elektronika működését - így az impi cirkálórakéták mennek a levesbe, a támadó repülők pedig visszafordulásra vagy akár katapultálásra kényszerülnek.

 

Maga a tény, hogy Szíria védelmében nukihoz mernek nyúlni, egy óriás feltartott ujjaként hirdethette volna a végső figyelmeztetést és akkor talán Amerikában egy élni akaró, ép eszű klikk megpuccsolná a bibliai Armageddonra és végidős elragadtatásra vágyó keresztény-cionista héják rémuralmát.

(Amúgy azt érti valaki, hogy a Nikki Haley, aki valójában Nimrata Randhawa, hindu létére a cionizmus legfőbb szekértolója? Összekeverte talán a Krishna-szekérrel?)

etomcat Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35869

Elvileg magyarok is lőttek kint a Nagy Földön La-17 célgépre 285km-es indítási távolságon Sz200-zal és volt találat. Persze nem a sajátjukkal, hiszen az oda volt betonozva, hanem egy a szovjetektől kölcsön kapott komplexummal - de gondolom az is VSZ-butított kivitel volt, nehogy a titkok kiszivárogjanak.

Előzmény: molnibalage (35868)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.14 0 0 35868

Javaslom ennek tanulmányozosát...

https://htka.hu/2017/12/20/haditechnikai-osszefoglalo-2017-es-kiadas/

 

1. Csak a Dubna tudott 300 km-et az export Vega 240 km táját szubszonikus célok ellen.

2. Az Sz-400 max. HMZ 250 km, a 40N6 kétfokozatú aktív radaros rakéta még mindig nincs hadrendben.

3. A horizont miatt már a 250 km-es HMZ is sokszor teljesen elméleti.

4. A linkelrt MiG-23 felkészítés kb. a parasztvakítás szinten volt, a MiG-23 alkalmatlan volt low level CM vadászatra, a legkorszerűbb MLD változata is. Legfeljebb orbitális mázlival volt esélye a sikerre.

Előzmény: etomcat (35860)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.04.14 -1 0 35867

Ebben sajnos igaza van etomcat kollégának, itt nem technikai-földrajzi problémákról van szó, hanem az oroszok nem akartak visszalőni. (persze a miérttel-magyarázatával nem értek egyet) A hadihajókat is elvitték, pedig azokkal simán leszedhették volna az úton lévő Tomahawkokat. Itt talán nem is a célok voltak a lényegesek, hanem az amerikaiak tesztelték, hogy visszalőnek-e. Szerintem okos döntés volt nem visszalőni, de attól még igaz lehet, amit a kolléga mond: az oroszok szövetségesei ebből teljesen más következtetést vonhatnak le, politikailag is, vagy megkérdőjelezhetik az orosz légvédelmi rendszerek vásárlását-telepítését. (ha nem hagyják hogy lőjenek vele, az ugyanolyan, mintha nem is lenne)

Előzmény: Platon (35861)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -1 1 35866

Négy halott és három elpusztított - romos, üres - lakóház Damaszkuszban. 

 

120 Tomahawk rakéta, negyed milliárd dollár. 

 

Az USA barát terroristák a fészerben hegesztett hell cannonokkal nagyobb kárt tudtak tenni. 

 

 

Platon Creative Commons License 2018.04.14 -1 1 35865

Szerintem nézz utána hogyan működik a félaktív radaros rávezetés és akkor majd megérted ;) 

Előzmény: etomcat (35863)
etomcat Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35864

> Barzeh negyedben - ahol szír katona nincs - pár lakóházat kilőttek

 

Ez csak addig vicces, amíg nem te laksz benne...

Sajnos a terror-bombázás ősi angolszász szokás (Drezda, Tokió, Vietnam, Jugoszlávia, stb.)

Előzmény: Platon (35862)
etomcat Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35863

> A föld gömbölyű, a terep tagolt, és komolyabb hegyek is vannak arrafelé.

 

A Szíriába telepített Szuhoj-30/35 vadászgépek és a legalább két A-50 (Il-78) típusú AWACS gépük képes a hegyek fölé emelkedni és távolra ellátni / elfogni, ha akar. Nem akarásnak nyögés a vége....

 

Nő sem megy olyan férfihoz, aki nem védi meg - miért keresné ezután bárki az orosz medve szövetségét, hiszen nem védi a csatlósait?

Előzmény: Platon (35861)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -1 2 35862

Amúgy pedig semmilyen katonai célt nem sikerült megsemmisíteni.

 

Barzeh negyedben - ahol szír katona nincs - pár lakóházat kilőttek. 120 cirkálórakétából ez elég nagy blama.

Előzmény: etomcat (35860)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -1 1 35861

A föld gömbölyű, a terep tagolt, és komolyabb hegyek is vannak arrafelé.

 

 

Előzmény: etomcat (35860)
etomcat Creative Commons License 2018.04.14 -2 0 35860

> Orosz légvédelem megsemmisítési zónáját elkerülték a rakéták

 

Ez egy vicc, az S400-nak 300km-re legalább el kéne hordania, már az S200 is tudott 285km-t.

 

Másrészt mit csináltak a Szíriába telepített orosz Szuhojok a Tomahawk-ok ellen? Egy nagy kerek semmit, pedig annó már a MiG-23 is fel készítve a szárnyas rakéták elleni légiharcra, lásd itt:

http://m.blog.hu/le/legiero/image/Magyar_legiero/Vadasz/2016/161001_kenese_4vre_talalk/161001_kenese_4vre_talalk_blog_2.jpg

 

A ruszkikat egyszerűen bénítja a szanhedrin Kreml-beli uralma: olyanok, mint az agyaglábú kolosszus, a gólem, ami csak akkor tud lépni, ha a csodarabbi a szájába dugja a pergament az engedélyező varázsigével.

 

Nyilván az általuk exportált S-300/400 rendszerek is tele vannak emiatt korlátozásokkal, így minden leendő vásárlónak el kell gondolkoznia azon, hogy kiad-e csilliárd pénzt látszat képességű rendszerre, ami USA/UK/FR/IL támadás esetén hatástalan, más egyéb ország meg kit és mikor támadna?

 

A szerencsétlen szírek rakétások meg lőnek, mint állat és végül kifogynak a lérak szivarokból, akkor aztán vége az országuknak.

Előzmény: Platon (35856)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.04.14 0 1 35859

Miért vagy még itt? 

Előzmény: etomcat (35855)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -1 0 35858

Ah, rosszul emlékeztem Julius 17. után lép hatályba.

Előzmény: Platon (35856)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -1 0 35857
Előzmény: Platon (35856)
Platon Creative Commons License 2018.04.14 -1 0 35856

Az Éjszakai Szíria elleni légitámadásban 100-120 különböző rakétát indítottak három Szír célpontra. Ebből kettő sértetlen maradt, Damaszkusz Barzeh negyedét ellenben vagy egy tucat eltalálta. 

 

Ami azért vicces, mert Barzeh reconciliation övezet, ott se szír katona, se üzemelő szír katonai létesítmény nem található.

 

Az Orosz légvédelem megsemmisítési zónáját elkerülték a rakéták.

 

Érdekesség hogy idén Január 1. től a Hágai Nemzetközi Büntetőbírság üldözi az ilyen agressziók elkövetőit, így most elválik a szar a víztől hogy eljárást indítanak e Macron ellen. 

 

etomcat Creative Commons License 2018.04.13 -1 0 35855

> Légvédelmi téma a linken lévő cikk?

 

Ha Nagy-Izrael létrehozása miatt az USA / IL nekimegy Szíria/RUS-nak, az nem földi akció lesz, hanem légi. Olyan méretű lérak tüzijáték lesz, amilyet Vietnam óta nem látott a világ!

 

Egyrészt az impi robotrepülők és légicsapások jönnek befelé <--> szír és orosz lérak válaszol, másrészt lehet, hogy orosz légi és földi indítású hajó elleni rakéták mennek az impi flotta és bázisok felé <--> Patriot / Standard Missile válaszol. Esetleg az irániak is beszállnak, főleg az Öbölben, tudva, hogy Szíria bukása után ők lennének a következők az ószövetségileg kiirtásra ítéltek listáján. Másrészt ha az impik eltapossák Iránt és az oroszokat, még utána Kína lesz a következő kiirtandó - így Peking sem maradhat néma, lehet, hogy a Távol-Keleten is repkedni fognak a rakéták.

Előzmény: Ridley4Lev (35854)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.04.13 0 0 35854

Nekem lenne 4 kérdésem:

 

Igen? És? Akkor? Mi van? 

 

+egy ötödik

 

Légvédelmi téma a linken lévő cikk? 

Előzmény: etomcat (35853)
etomcat Creative Commons License 2018.04.13 -2 0 35853

> Akit leatomoznak, az egy maja nagyciklusból kimarad

 

Orosz állami tévében gombafelhős háttér előtt arra biztatják az embereket, hogy tartós élelmiszert és legalább 30 liter vodát halmozzanak fel, hogy legyen mit enni-inni "atomvillanás jobbról" esetén:

 

https://444.hu/2018/04/12/az-orosz-allami-teve-mar-arra-ad-tanacsokat-mennyi-elelmiszert-erdemes-felhalmozni-ha-kitorne-haboru-az-egyesult-allamokkal

Előzmény: etomcat (35852)
etomcat Creative Commons License 2018.04.12 -1 0 35852

Táblás társasjáték formájában is kiadják a SAMSIM-et? Akit leatomoznak, az egy maja nagyciklusból kimarad:

 

https://forum.htka.hu/threads/biztpol-sz%C3%ADriai-helyzet.396/page-3165#post-441677

 

https://s14.stc.all.kpcdn.net/share/i/4/1476974/wx1080.jpg

Platon Creative Commons License 2018.04.11 -2 0 35851

Mondjuk hogy az USA héják. Még a legközelebbi szövetségesük a Britek sem támogatják az ötletet.

 

https://www.thetimes.co.uk/edition/news/may-resists-calls-to-join-us-action-against-syria-kmdg697xg

 

Az Oroszok meg bejelentették hogy ha Orosz katonák veszélybe kerülnek, akkor nemcsak a rakétákat fogják lelőni de az azt indító platformot is megsemmisítik. 

 

Nem hiszem hogy megkockáztatják. Ha lesz is légicsapás akkor is csak szimbolikus mint a múltkor. 

 

Közben Orosz kérésre az OPCW vizsgálatot kezd a helyszínen.

 

https://www.opcw.org/news/article/opcw-will-deploy-fact-finding-mission-to-douma-syria/

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: gaunt (35850)
gaunt Creative Commons License 2018.04.11 -1 0 35850

Valami ilyesmit olvastam én is, egyre nagyobb az esély egy ilyen támadásra. A nyugat egyszerűen nem bír belenyugodni, hogy legyőzték őket. No meg ugye amerikának NAGYON kell a szíriai olaj!

Előzmény: etomcat (35848)
_Berci Creative Commons License 2018.04.10 -6 0 35849

Ezt neked igy mind elmondtak (gondolom nem a tartostej, meg a börtalpu cipö gyartoi voltak ...)? :-) 

Előzmény: etomcat (35848)
etomcat Creative Commons License 2018.04.10 -2 1 35848

A cionista légicsapás után vérszemet kapott a sakálok koalíciója, Asszadból is Kadhafi-t akarnak csinálni, nagy USA-UK-IL-FR cirkálórakétás és vadász-bombázós csapás sorozat készül akár már ma éjjel - török kiszivárogtatás szerint 22 jelentős szír rezsim célpont ellen, amire ők nemet mondtak, így Ciprus lesz az impik fő kiinduló pontja (és a válasz csapások elszenvedője, ha a ruszkiknak nem csak a szájuk jár seggként a szokásos módon). Trump lemondta a dél-amerikai útját. Tartós tejet már nem érdemes venni, lérakot annál inkább.

Hiryu-reload Creative Commons License 2018.04.09 0 0 35847
Előzmény: etomcat (35845)
etomcat Creative Commons License 2018.04.09 -1 0 35846

> szerintem bátorságnak és képességnek nincsenek híján a ruszkik, tehát az utolsó, az akarat lesz a hiányzó tényező

 

Az oroszok (szlávok) akaratát az ő uraik, a Kreml (a nem szlávok) bénítják.

Előzmény: aamen (35844)
etomcat Creative Commons License 2018.04.09 -2 0 35845

Lehet abban valami, hogy a leszedett F-16I-t tényleg MiG-25-tel kergették az Sz-200 elé. A mostani cionista csapás sújtotta hangár-bunker hátterében ugyanis mit látunk, csak nem azon akartak revansot venni?

https://muraselon.com/wp-content/uploads/2018/04/photo_2018-04-09_16-07-13.jpg

aamen Creative Commons License 2018.04.09 0 0 35844

"az indító F-15I gépek ellen nem mernek tevékenykedni az oroszok"

 

nem mindegy hogy nem mernek nem tudnak vagy nem akarnak
szerintem bátorságnak és képességnek nincsenek híján a ruszkik, tehát az utolsó, az akarat lesz a hiányzó tényező
mert bizonyára továbbgondolták ők ezt már, hogy mi lenne ha belépnének ebbe a muszlim-zsidó konfliktusba ami körül az egész közel-kelet pörög
és arra jutottak hogy ebből jobb kimaradni
és mindkét oldallal jó vagy legalábbis korrekt viszonyt ápolni

Előzmény: etomcat (35843)
etomcat Creative Commons License 2018.04.09 -1 0 35843

> 8-ból 5 rakétát állítólag lelőttek

 

Az a baj, hogy az indító F-15I gépek ellen nem mernek tevékenykedni az oroszok, a sok év háború után megmaradt szír lérak pedig nem elég az egész országuk lefedéséhez - így ezek az incidensek büntetlenül újra és újra ismétlődnek.

 

A cirkáló rakéták árát az USA adófizetők állják, így azokat fölös mennyiségben indítják és elég ha pár darab átjut közülük - tehát a Pantsir, Sz-125 rész sikere nem oszt, nem szoroz. Amíg Irán nem telepít saját modernizált Hawk-okat, esetleg Tomcat őrjáratokat is Szíriába és le nem kapja a banditákat, addig változás nem várható.

Előzmény: bpstalker (35842)
bpstalker Creative Commons License 2018.04.09 0 0 35842

8-ból 5 rakétát állítólag lelőttek:

http://tass.com/world/998481

Előzmény: etomcat (35841)
etomcat Creative Commons License 2018.04.09 -2 0 35841

Amcsinak álcázott cionista gépek támadták ma a szír T4 légibázist, legalább egy tucat halott. Mit ér akár az S-400, ha senki sem meri megnyomni a puszika gombot?

aamen Creative Commons License 2018.04.09 0 0 35840

"a Gripenek Leasing csomagja nem a teljes kiadast jelenti. Igy vegiggondolva penzugyileg meg inkabb elonytelen szerzodesek voltak"

 

miből gondolod hogy bármiféle nem leasing szerződés esetén a megvásárolt gépek nem ugyanúgy végezték volna mint a 29-esek, alkatrész karbantartás tető nélkül szétrohadva a szabad ég alatt?

Előzmény: M.Zoli (35838)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.09 0 0 35839

Már a mezei Block 50/52 mecha legyezéssel is 4+, mert a mezei 4. gen az első, mai szemmel sokkal egyszerűbb F/A-18A, F-16A, F-15A volt. Mecha legyezésű radar, SARH vagy nuku SARH és semmi PGM és data link. Ehhez képest a SAR radaros (vagy RCR-es F-16 radar), PGM-es, data linkes ARH-s 4. gen vadász már egészen más, ezért kezdték azt 4+ -nak hívni. A 4++ minimum követelménye az ESA alapú radar nálam és PGM, de igazából a MAWS sem ártana...

Előzmény: M.Zoli (35838)
M.Zoli Creative Commons License 2018.04.09 0 0 35838

Meg visszaterve a matekra egy kicsit.

 

A Magyar Gripen beszerzesnel nem is szamoltunk azzal, hogy a fegyverzet, valamint a Litening kontenerek kulon beszerzesben kerultek a Honvedseghez, tehat a Gripenek Leasing csomagja nem a teljes kiadast jelenti.

Igy vegiggondolva penzugyileg meg inkabb elonytelen szerzodesek voltak Magyarorszag szamara, kulonosen a 2. szerzodes a 10 eves hosszabbitasrol.

 

Valamint +1 gondola illetve kerdes, miutan olvastam az itteni reakciokat. Az F-16V AESA radarral valoszinuleg mar nem gen4 gepnek szamit, hanem inkabb 4+ vagy 4++nak. Velemeny?

Előzmény: Platon (35810)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.08 -1 0 35837

Mondjuk maradjunk annyiban, hogy önjelölt nyúltenyésztők és mérnökök vagyunk.

 

Te ráadásul valami alternatív valóságból írogatsz kapitális marhaságokat, túlkompenzált alsóbbrendűségi komplexussal küszködve.

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35834)
Platon Creative Commons License 2018.04.08 -2 1 35836

ak tudnam hogya nyultenyeszto milyen alapon kritizalja a mernokot 

 

Tényleg Kuruc. Miért is csinálod? ;)

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35834)
gaunt Creative Commons License 2018.04.08 -2 2 35835

Kuruc, már jópárszor bizonyítottad, hogy a te tudásod sem ér semmit. Russzofób fröcsögés az ami megy, más nem.

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35834)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.04.08 -1 0 35834

"A szélsőségek embere. Néha meglepően tájékozottnak tűnik, máskor pedig az az ember benyomása. hogy anno meghúzták fizikából. Többször is. :)"

 

Tudod van aki nyultenyesztessel foglalkozik abban van otthon es csak  mas oldalak linkelgetesere futja a "tudasabol", mas meg aramlastechnikai mernok tobb a haditechnikai temaju  tanulmanyt is megirt szemely.

 

No hat lassa nem vagyunk egyformak.

 

Csak tudnam hogya nyultenyeszto milyen alapon kritizalja a mernokot amikor lathatoan a copy/paste en kivul nem terjed a temaban a tudasa.

 

Lehet hogy a nyultenyesztes mellekhatasakent megnyulik az arc ?

 

:-)))

Előzmény: Törölt nick (35833)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.08 0 1 35833

A szélsőségek embere. Néha meglepően tájékozottnak tűnik, máskor pedig az az ember benyomása. hogy anno meghúzták fizikából. Többször is. :)

Előzmény: Biga Cubensis (35829)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.08 0 1 35832

Ez meg a zvezásdok új filmje arról a központi katonai kutatóintézetről, amely a NATO legmodernebb fejlesztéseivel foglalkozik. Megépítik az összes ismert (és a nyilvánosságnak még be sem mutatott) eszköz mm pontosságú makettjét, és itt tesztelik a teljes radar spektrumban a képességeiket (mm-től m-ig).

 

26:20-nál A Dani Zoltánék által lelőtt F117 darabjai :)

 

https://youtu.be/nPz_g5PDrTw

 

 

etomcat Creative Commons License 2018.04.06 -1 0 35831
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.04.06 0 1 35830

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nyílt nap:

 

https://www.facebook.com/events/1601895716604841/

Biga Cubensis Creative Commons License 2018.04.06 0 1 35829

Azt írtam, van alapja :) Meg azt is, hogy sok hülyeséget összeolvas konteó oldalakon valószínűleg.

De ettől még miért rombolja a fórumot?

Ezzel az erővel mindenki rombolja, aki az F-16-os terhelhetőségéről beszél egy légvédelmi fórumon...

Véleményem szerint az jobban rombolja egyébként, aki személyeskedik, vagy részrehajlóan politikát hoz be (akinek nem inge, ne vegye magára).

Előzmény: molnibalage (35828)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.06 0 0 35828

Érdekes módon az F-15E-nél nem tűnt fel neki, hogy az E a C/D-hez képest üresen nehezebb vagy 1,8 tonnával. Erre jön még rá a CFT, az abban levő plusz keró (cirka 5 tonna) és a fegyverzet. Az F-15A-hoz képest az valóban átlagosan kurvanehezen repül. Van gond? Nincs. Megoldható, megoldották.

Előzmény: Biga Cubensis (35826)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.06 0 0 35827

És szerinted az elmúlt 25 év alatt nem csináltak semmit? Hány ilyen hírt olvastál az elmúlt 15 évben? Mert én egyet sem...

Előzmény: Biga Cubensis (35826)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.04.06 0 1 35826

Mi a baj vele? Néha össze-vissza olvas konteókat, de nem személyeskedik, nem politizál, nem veszekszik... Pár hozzáértő itteni topiktárssal ellentétben kulturáltan fogalmaz. 

Az F-16 futóműproblémáknak meg van alapja, nyilván azért is erősítették meg...

 

"F-16 experiences a series of mishaps
In the early to mid 90's the F-16 heavy weight aircraft began experiencing a series of mishaps due to landing gear collapses."

http://www.f-16.net/f-16-news-article1030.html

Előzmény: Ridley4Lev (35825)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.04.06 -1 0 35825

Nem...a kérdésem az volt miért teszed tönkre ezt a forumot? Mi az a belső kényszer, akarat ami téged arra vissza hogy bizonyos dolgokat leírj? 

Előzmény: etomcat (35823)
M.Zoli Creative Commons License 2018.04.06 0 0 35824

Hasznalat utan felujitottak oket a nyiregyhazi legogyarban?

Előzmény: etomcat (35823)
etomcat Creative Commons License 2018.04.06 -1 0 35823

> Kérlek válaszolj a kérdésemre amit korábban feltettem

 

Erre gondolsz?

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147397821&t=9120320

 

(Mondjuk most nem aktuális a téma, mert úgy tűnik az eleve használtan-felújítottan vett magyar Sidewinder-ek élettartama lejárt vagy egyéb bonyolítás van - ezért az "éles" felszállásokat az utóbbi időben AMRAAM-mal repülik a HunAF Gripenk, ami viszont nagyon drága mulatság.)

Előzmény: Ridley4Lev (35822)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.04.05 0 0 35822

Kérlek válaszolj a kérdésemre amit korábban feltettem. 

Előzmény: etomcat (35819)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.04.05 0 0 35821

"MANPADS launch tubes reportedly seized by pro-Hadi forces in Yemen."

molnibalage Creative Commons License 2018.04.05 0 0 35820

Semmivel sem sincs extrémebb 3 tengely körüli kormányozhatósági AoA limitje és más AoA limit téren sem több egyik sem, kb. 30 fok táját tudnak tartósan. Az F-18 és SH vagy F-35 szintű 55-70 fokos három tengely körüli kormányozhatóság közelében sincs egyik sem, az F-16 szinten vannak, minimálisan talán felette, de semmi extra. A Hornethez képest meg főleg...

 

A te példáidra akkor hozzak hasonló egyelemes ellenpéldákat? A jenkiknél volt F-15 és F-16 ütközés, ahol aztán az F-16 repült haza és az F-15 palacsintázott le. (A HTKA-s F-15 írásban megtalálod.) Statisztikailag értékelhető minta alig van azonos generációba tartozó gépekről. A orosz Szu-25 estén sincs jó ellenpélda Afganisztánból, mert MiG-29 és Szu-27 nem lrepült ott bevetéseket.

 

A 2,5x tömeg is nettó kreténség, mert a kezdetekről volt hozzá 600 gal pótos áttelepüléshez, amivel a pótos esetén az F-16A is közel F-16C tömeggel repült. BTW a mai F-16C-kre aggatott cuccok tömege a két poddal több, mint az F-16-n és a két AIM-120 plusz tömege. Az alig 1 tonn és a gép sárkánya lett megint párszáz kilóval nehezebb. Szó nincs akkora szorzóról, amit te behaluzol.

 

1981-ben Osirak.

2xAIM-9 (a másik kettőt a légellenállás miatt nem tették fel, nem a gép súlyhatára miatt, a hatósugár fontosabb volt)

2xMk-84

2x370 gal.

1xECM pod

 

F-16C ma.

2xAIM-9

2x AIM-120 (csak ennek tömege nagyobb, 2x100 kg sincs)

2xGBU-31 vagy 4xSDB vagy bármi más kb. ua.

1xTGP (ez kb. 400 kg függesztővel)

1xHTS (ritkán vanegyütt a kettő, ez sincs 300 kg így fejből)

1xECM

 

Az F-16A és F-16 Block 50 üres tömege között 2000 font eltérés van, ami alig 900 kg. Tehát mindennel együtt fullra feltöltve az egyik gép mondjuk 16 tonna a másik meg 17,5. Na, hol van itt a 2,5-szeres szorzó? A CFT-s gépek meg át vannak tervezve, mert nyilvánvaló, hogy a 3 pótos + CFT-vel repülva a gépek nehezebbek még kb. 2,5 tonnával így fejszámolva gyorsan.

 

Továbbra sem értem, hogy te mi a francnak jársz ide... Szopni...?

Előzmény: etomcat (35819)
etomcat Creative Commons License 2018.04.05 -1 0 35819

> A Rafi és EF aerodinamikaiag nem jelent generációs ugrást at F-16-hoz képest...

 

Pedig de, az EFA esetén például a szívócsatorna betápját is aktívan vezérlik, így csillió fokos állás-szögön is tud repülni. Ők már a Szu-27 ellen készültek, az F-16/F-18 (YF-17) viszont csak F-5 utódok.

 

> Az egy és kéthajtóműves gépek közötti túlélőképességbeli eltérést eddig nagyon kevésszer sikerült kimutatni.

 

Pedig éppen most aktuális, a jemeni husziták által megrakétázott szaúdi F-15-ösök, kissé tépetten bár de visszatértek. A zsidóknál leesett az F-16, de ugyanakkor egy másik, lérak által kicakkozott F-15I visszatért. Az egy dolog, hogy esetleg gazd. totálkárként a pálya végéről egyenesen tolják be a kohóba a hazaért gépet - de a PR harakiri, meg a személyzet fogságból kiváltása / díszsírhelye elmarad, ami a mai CNN-es időkben igen sokat számít.

 

> A túlterhelt futóművön röhögök

 

Zsidóknál is, lengyeleknél is volt olyan, hogy F-16 felszálláskor hasra esett, mert kiment alóla a lába, nem bírta a gumi, nem bírta az oleo. Annó a típus egy radar nélkül apró játékvadász lett volna, azóta meg zsírhízott disznó lett belőle, 2.5x tömeggel tipeg az apró kerekein.

Előzmény: molnibalage (35817)
skitnica13 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 35818

anno 92-3 körül, még az USA kezdeményezésére nem ajanlottak nekünk hasznalt F16-ot, nehogy felboritsuk a térség eröegyensulyát.....legyen 29-es helyette...

Most meg szinte minden szomszéd azzal (fog) repkedhet:-)) akkor mégsem annyira rossz harcértékü az "egycsöveshez " képest:-))))

Rafale, EFA.-.egykutya....méregdrága a tudashoz képest( valodi, nem a beigért...lásd megkésett radarok, stb) már az Osztakok is szabadulni akarnak a Typhoonoktol.....annyira drága

Előzmény: molnibalage (35817)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.05 0 0 35817

A Rafi és EF aerodinamikaiag nem jelent generációs ugrást at F-16-hoz képest...

 

Az egy és kéthajtóűves gépek közötti túlélőképességbeli eltérést eddig nagyon kevésszer sikerült kimutatni. Vietnami minta a legnagyobb, de ott az F-105 és F-4 között nem volt statisztikai értelemben eltérés. Az IAF F-15-jét segbelőtték, de egyelemes a minta... Ezzel szemben bevetésarányosan az F-15E vesztesége nagyobb volt, mint az F-16-é a Sivatagi Vihar alatt.

 

A túlterhelt futóművön röhögök. Te tényleg azt hiszed, hogy az F-16A és mondjuk az Block 60/70 futóműve azonos?

 

A Rafale repteljesítménye kb. F-16C szinten van, semmit nem esz meg reggelire. Az airshow-kon nagyon sok manővert lendületből hajt végre, amit mondjuk egy F-15 vagy F-35A nem.

 

Ellenhullámú zavarra meg inkább nem is reagálok. Mondhatni hozod a szokásos formádat...

Előzmény: etomcat (35815)
_Berci Creative Commons License 2018.04.05 -7 0 35816

 

Az F-35 elvileg 5. generációs lopakodó gép lenne, ami egy teljesen új minőséget képviselne, ha egycsövű is.

 

Ez igaz (ennek ellenere van benne fedelzeti gepagyu is). Valojaban majd (szinte) mindig jo tavol kell, hogy legyen a "veszelyes" helyektöl.

(Persze, ha A-10 feladatokat is raruhaz(na)nak, akkor nehez minden veszelyt elkerülni.)

 

Ez így csúnya rászedés, hiszen mindkét nagy "eurokacsa" megeszi az F-16-ost reggelire, ...

 

Harcertekben valszeg igen ... viszont költsegben?

 

https://www.quora.com/Is-the-Eurofighter-Typhoon-really-worth-the-price-You-can-buy-about-8-F-16s-for-the-price-of-1-Typhoon-Is-the-Typhoon-much-better

 

Előzmény: etomcat (35815)
etomcat Creative Commons License 2018.04.05 -1 0 35815

> Pedig 1esek sokkal dragabban megiscsak egylyuku F-35-öket vasarolnak (hasonlo hajtomüvel).

 

Az F-35 elvileg 5. generációs lopakodó gép lenne, ami egy teljesen új minőséget képviselne, ha egycsövű is.

 

Molni viszont annak örült, hogy egyesek 4.5 generációs, kétcsövű EF / Rafale gép árában vesznek 4.0 generációs, egycsövű F-16-ost - ami mégiscsak egy elavult sárkány, túlterhelt futóművel, mondatni ő napjaink Me-109G10/K-ja.

 

Ez így csúnya rászedés, hiszen mindkét nagy "eurokacsa" megeszi az F-16-ost reggelire, mind az iszonyú kinematikájuk, mind a nagyobb radarjuk révén, nem is kell Meteor rakéta hozzá. (Rafale esetén még ott az ellenhullámú zavarással végzett "Spectre" kvázi lopakodás is.)

Előzmény: _Berci (35813)
etomcat Creative Commons License 2018.04.05 -1 0 35814

> (224) each Computer Control Groups and Airfoil Groups for GBU-12 Paveway II 5001b Guided Bomb Kits;

(20) Enhanced Computer Control Groups for Enhanced Paveway II (GBU-49);

(150) KMU-572F/B Guidance Kits for Joint Direct Attack Munition (JDAM) 5001b Guided Bomb (GBU-38);

(60) LAU-129 Guided – Missile Launchers; thirty-six

(400) MK-82 or BLU-111 500 lb Bomb Bodies;

400) FMU-152 Joint Programmable Fuzes;

(6) AN/AAQ-33 Sniper Pods <

Paks I. és II. körül lesz turbólézer ágyúkból, EMP-vetőkből, Gauss sínágyúkból, kabbalista átokvetőkből, 

rádió-gemátriai drón szomorítókból, 33. fokozatú hackerekből és 256-lövetű VLSI indítókból font légv. gyűrű vagy majd hülyén nézünk ki a fejünkből, mikor a tótok újra előadják nekünk az Operát?

Esetleg egy megelőző csapás a tótok és románok atomerőművei ellen, amíg nem teljes harcértékűek az F-16-osaik? Putyin meg majd megvéd a következményektől, talán...

Az mindesetre biztos, hogy Pakson addig kell összebarkácsolni atombombát, amíg még megvan Paks. Annyira nem lehettek hülyék / korruptak / hazaárulók, hogy minden grammot bevalljanak és leadjanak a NAÜ ellenőröknek.

Előzmény: molnibalage (35808)
_Berci Creative Commons License 2018.04.05 -7 0 35813

Pedig 1esek sokkal dragabban megiscsak egylyuku F-35-öket vasarolnak (hasonlo hajtomüvel).

Előzmény: etomcat (35812)
etomcat Creative Commons License 2018.04.05 -1 0 35812

> A gépek egyáltalán nincsenek túlárazva szerintem, kb. Rafale és EF ára.

Az ugye megvan, hogy a EFA és a Rafale kétcsöves gépek, az F-16 meg egylyukú? Ha meglövik nagyon nem mindegy, hogy egy lábon hazasántikál vagy leesik és a pilótát vasketrecben megégetik, mint a szegény jordánt. Oroszok sem használnak már egycsövű gépet. Szóval, ugyanannyi pénzért egycsövűt venni nem nagy biznisz.

Előzmény: molnibalage (35808)
M.Zoli Creative Commons License 2018.04.05 0 0 35811

Ott nem irok, de lattam a hsz.-ekbol, hogy nem jott le nekik, hogy a megadott vetelar az egy felfujt opcios keret. 1,2 milliard dollart le lehet belole szamolni. Ha minden igaz, akkor ez egy biztonsagi keret, amibol tovabbi vasarlasokat eszkozolhetnek kulon engedelyeztetes kenyszere nelkul.

Előzmény: molnibalage (35808)
Platon Creative Commons License 2018.04.05 -1 0 35810

Persze hogy olcsóbb. Minden olcsóbb ha nincs rajta a magyar korrupciós felár.

Előzmény: M.Zoli (35807)
_Berci Creative Commons License 2018.04.05 -7 0 35809

Ha ezt elosztod a 10 evre szant (legyen ~40 000 oraval), akkor (kamatok nelkül) ~45 000 $ költseg jön ki üzemorankent (plussz üzemanyag, + szerelgetes, +pilotak, +tartalek alkatreszek  ...).

Előzmény: M.Zoli (35807)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.05 0 0 35808

https://forum.htka.hu/threads/general-dynamics-lockheed-martin-f-16-falcon.133/page-37#post-437801

 

A gépeken túl baromi sokminden van benne és ezek 0 órás gépek. 

 

 

(30) AIM-120C7 air-to-air missiles,

(100) AIM-9X air-to air missiles;

(12) AIM-9X Captive Air Training Missiles,

(2) AIM-120C7, twenty-four (24) AIM-9X additional guidance units;

(224) each Computer Control Groups and Airfoil Groups for GBU-12 Paveway II 5001b Guided Bomb Kits;

(20) Enhanced Computer Control Groups for Enhanced Paveway II (GBU-49);

(150) KMU-572F/B Guidance Kits for Joint Direct Attack Munition (JDAM) 5001b Guided Bomb (GBU-38);

(60) LAU-129 Guided – Missile Launchers; thirty-six

(36) MK-82 or BLU-111 500 lb Inert Fill Bomb;

(400) MK-82 or BLU-111 500 lb Bomb Bodies;

400) FMU-152 Joint Programmable Fuzes;

(6) AN/AAQ-33 Sniper Pods.

(14) Joint Helmet Mounted Cueing System II; fourteen

A fentiek együtt kb. alsó hangon 300-400 misi között vannak, és erre jön még rá az EW csomag és a + 2 db hajtómű. A gépek egyáltalán nincsenek túlárazva szeritnem, kb. Rafale és EF árak. Sőt, TR3 előtti EF is volt talán ennél drágább. Ennyibe kerül egy 0 órás flotta, aminek megvan a hardveres háttere az AA és AG-hez is.

Előzmény: M.Zoli (35807)
M.Zoli Creative Commons License 2018.04.05 0 0 35807

Szlovak hirek:

 

http://aviationweek.com/awindefense/us-approves-slovakia-buy-16-f-16v-fighters

 

Nem tudom, te hozzafersz-e a teljes tartalomhoz, en nem.

 

Mindenesetre a szlovak vedelmi miniszterium szerint a 2,91 milliard $ egy keretosszeg, amibol 1 milliard € csak opcio. Magyaran direkt felfujtak a csomagot ennyivel, hoghya tovabbi vasarlasokat szeretnenek a jovoben, azt ne kelljen keresztulhajtani a kongresszusi jovahagyasi proceduran, hanem vasarolnak majd ebbol a keretbol.

 

Tehat 14 db. F16V Block 70-72 meg a korites kb. 1,8 milliard dollarert. Ez vetel. Nekem ez olcsobbnak tunik, mint a Magyar legiero 20 eves Gripen berlete, de az ordog nyilvan a reszletekben lakozik.

 

 

Előzmény: molnibalage (35806)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.04 0 0 35806

Horvát hírek.

 

Some details aired by Jane's Defence Weekly correspondent Igor Tabak:

- 12 aircraft (10 + 2), all 'Peace Marble II' F-16C/D Block 30 upgraded to Barak 2020 standard. SLEP to ensure 3,000 additional flying hours beyond expected service life;
- Simulator, spares, pilot/technician training and local installation upgrades included;
- Total package value: HRK2.9 billion (USD480.3 million) payable in 10 years;
- Four bidders responded to the RFP: Israel, USA (new F-16 Block 70), Sweden (new Gripen C/D) and Greece (used F-16C/D Block 30 upgradeable to Block 50). Israel and Sweden made it to the final (unofficial) shortlist;
- Selection criteria: strategic relations (33% impact), finances (32%), capabilities (25%), and investment potential (10%).

Előzmény: M.Zoli (35801)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.04 0 0 35805

Erre a linkelt írásom is utal. Meg arra is, hogy szarok a svéd marketingre.

Előzmény: Platon (35803)
Platon Creative Commons License 2018.04.04 -1 0 35804

Igen, ez jó ötlet.

Előzmény: M.Zoli (35801)
Platon Creative Commons License 2018.04.04 -1 0 35803

Arra hívtam fel a figyelmedet, hogy a Gripennél a korrupciós felárral együtt vett árat hasonlítgatod a korrupciós felár nélküli használt F-16 al. 

Előzmény: molnibalage (35802)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.04 0 0 35802

Most akkor döntsd már el, hogy a magyar korrupciós helyzettel vagy a gépek valós repültóra költségével akarsz foglalkozni...

Előzmény: Platon (35800)
M.Zoli Creative Commons License 2018.04.04 0 0 35801

Az USA most fog ajanlatot tenni Szlovakianak 14 db F-16-ra. A masik versenyzo a szlovak kiirason a Gripen. Az USA FMS programon keresztul fog ajanlatot tenni, amiben a maximalis vetelar lesz meghatarozva, ha minden opciot lehivnak a szlovakok. A szlovakok ugyanezen programon kersztul vettek 9 db UH-60M Black hawk-ot.

 

Szoval kell figyelni a hireket a szlovak kiiras haza tajan, es akkor kb. lesz egy friss osszehasonlitasi alap, raadasul darabra ugyanannyi gepre.

Előzmény: Platon (35800)
Platon Creative Commons License 2018.04.04 -1 0 35800

Tényleg azt gondolod hogy ugyanannyiért vettük volna mint az olaszok?

 

Csak úgy mondom hogy abban az országban élsz ami 5x annyiért épített autópályát mint Ausztria a hegyekben. Persze alagutunk meg viaduktunk az van az alföldön. 

Előzmény: molnibalage (35798)
M.Zoli Creative Commons License 2018.04.04 0 0 35799

Az eredeti szerzodes 14 uj Gripenre es 10 eves lizingre ha jol emlekszem kb. 300 milliard forint volt. Aztan a hasznalt gepek ujabb 10 evre valo lizingje ujabb kb. 300 milliard. A gepek ara amortizacioban mar kb. le lehetett irva az elso 10 ev utan, igy eleg nehez volt akkor es most is felfognom, hogy mi kerult megint 300 milliardba? Mellesleg Hende irta ala.

Előzmény: molnibalage (35798)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.04 0 0 35798

Az USA nem lízing ajánlattal házalt nálunk, mert számukra ez egész egyszerűen értelmezhetetlen volt akkor. A jenki új vagy használt és felúított gépeket akart ide eladni. Abban túlárazás nem volt, csak gazdasági ellentételezés sem, ergo az országnak nem telt rá, pontosabban nem akartak erre költeni.

 

A vita arról szólt ezidáig, hogy van az USAF F-16 repóra, amiben minden benne van és a magyar lízingdíj fele vagy harmadába kerül. Nem arról, hogy egy nem létező USA ajánlatra te mit hallucinálsz be. Itthon a 29-es flottára költöttek annyit, mint kb. 2,5 gripenes évre. Ez azt jelenti, hogy a 29-es olcsón üzemel? Frászt. Azt, hogy szart sem költöttek rá és a flotta saját magát falta fel, hogy a végén 4 gép legyen röpképes. (Hogy mennyi volt harcképes, azt nem tudhatjuk.) Szóval olyan kurvajó, hogy megint a fingot reszeled, forrás meg semmi, egy vastag "szeritnem" amit idehánytál kb.

 

Mivel nincs USA-magyar F-16 lízing, ezért nem lehet ahhoz viszonyítani. Két dologhoz lehet. USAF F-16 óraköltséghez, meg az olasz szerződés árai is ismertek és a repórák is.

http://www.f-16.net/f-16_users_article10.htmlhttps://theaviationist.com/2012/05/18/leased-f16/

 

10 év, 777M USD akkori áron, de ebben volt némi upgrade (saszosan csak kommrendszerek), meg 45000 repült óra, amit végül 47000-re toltak ki. A 45k órával is 17100 USD/óra, de ebben nincs benne az olaszok bére és a keró. Valahol 22k USD/óra jöhet ki a végén.

 

Ez nem elmélet volt, repültek ennyit.

https://www.milavia.net/specials/italian-air-force-f16-40000hrs/

 

Tehát az, hogy a Gripen itthon ennyibe kerül három dolog miatt lehet.

  1. Valóban ilyen kurvadrága. Ez esetben a svéd marketing duma megdől. (Igen vastag arcbőrrel tolták a '90-es években.)
  2. Korrupció. Dél-Afrikában bizonyított, hogy így adták el...
  3. Mindkettő. Lehet, hogy nem lenne ennyire drága, de a korrupció ettől még megdobta.

Szóval nekem idézőjelben tökmindegy - ha korrpció, lámpavasat fel tudok ajánlani - , hogy mitől ennyire drága, de az F-16C szintű gépek Block 30-52 közötti tartományban a magyar lízingnél biztosan olcsóbbak.

Előzmény: Platon (35797)
Platon Creative Commons License 2018.04.04 -1 0 35797

A svéd lízingelt Gripen azért drága, mert egyértelműen túl van árazva a szolgáltatási része a szerződésnek.

 

Te Balázs. Szerinted nem lehet ennek köze a magyarországi korrupcióhoz?

Miből gondolod hogy ha bármi mást veszünk nem lesz ugyanúgy, vagy még jobban túlárazva?

 

 

Előzmény: molnibalage (35792)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.04 0 0 35796

A linkelt HTKA-s írásban ott vannak a számok.

Előzmény: Törölt nick (35795)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.03 0 0 35795

"A svéd lízingelt Gripen azért drága, mert egyértelműen túl van árazva a szolgáltatási része a szerződésnek. A svéd marketing duma szerint a világ legolcsóbb vadászgépe. Aha... A magyar fajlagos repóra meg az USAF F-15E és a F-22A felett van"

 

Ez hogy jött ki neked?

Előzmény: molnibalage (35792)
gaunt Creative Commons License 2018.04.03 0 0 35794

Kár, hogy ez a fórum már rég nem a légvédelemről szól... :(

 

https://www.youtube.com/watch?v=z4WqiUPtPyo

Platon Creative Commons License 2018.04.03 -1 1 35793

Nézd a vadászgépeket azért veszik hogy repüljenek.

 

Ha az DMMH/FH kétszer akkora akkor kétszer annyi gép kell ugyanannak az adott repült órának az ellátására, a személyzetből is több kell és így tovább. Ráadásul az élőmunka költsége az egyik legnagyobb tétel. 

 

A feladat specifikus üzemeltetési költség direktben korrelál az DMMH/FH értékkel, nincs az az isten, hogy dupla értékkel kedvezőbben gyere ki budgetben. 

Előzmény: molnibalage (35792)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.03 0 0 35792

Igen, én vagyok.

 

Ha egy gépen gyorsan cserélhetőek drága dolgok, akkor az üzemeltetés lesz drága. Te tényleg azt hiszed, hogy egy 20-50 ezer USD/óra költség az a személyzeti dolgokból tevődik össze nagyrészt...?

 

A svéd lízingelt Gripen azért drága, mert egyértelműen túl van árazva a szolgáltatási része a szerződésnek. A svéd marketing duma szerint a világ legolcsóbb vadászgépe. Aha... A magyar fajlagos repóra meg az USAF F-15E és a F-22A felett van. Epic... A keró és a magyar bérek még nincsnenek is benne a számításban, azokat nagyvonalúan elengedtem, mert 5k USD/óra táján vannak cakk-pakk. az 50-90k USD-hez képest az már úgysem tétel.

 

Egyébként meg érdemes lenne megnézni, hogy a lengyelek mennyiért reptetik a gépeiket. Az USA eddig nagyon ritkán adott lízingszerződést és akkor sem jön ki még hatszoros ás a Hornetre sem. (Kuvaitnak adtak ilyen ajánlatot eddig évtizedes közvetlen supporttal, másnak nem.) 

 

Én csak a szokásos platon féle fröcsögést látom tőled. Forrást semmit...

 

Egyszerűen nem fogom fel, hogy a topikromboláson kívül mi célod van itt.

Előzmény: Platon (35788)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 1 35791

Politikusok szívesen ignorálják a katonai szempontokat ha a gazdaságiak több előnnyel járnak.. Itt a svédek előnyben voltak, mert könnyebben tudtak ellentételezési ügyleteket ajánlani, az ikea elektrolux mittudomén kapcsán. A munkahely teremtés már akkor is nagy úr volt.

Az egy elég zavaros ügylet volt az biztos. Mindenki veszettül lobbizott azokért a milliárdokért és próbálta lejáratni a konkurencia lobbistáit.

Mondjuk az fölöttébb valószínű, hogy a vadászrepülő beszerzés azon ritka kormányokon átívelő projektek egyike, ahol teljes egyetértésben vágták zsebre a lóvét az érintettek. :)

Előzmény: aamen (35790)
aamen Creative Commons License 2018.04.02 0 1 35790

"már csak az volt a kérdés az amerikai vagy a svéd életszínvonalhoz járulunk e hozzá"

 

én utólag úgy látom, a kérdés igazából az volt hogy (használt f-16) vásárlás, vagy (gripen) lízing
ha akkor a (mindegymit) vásárlás mellett döntünk, akkor most van egy tucat alkatrész hiányában repképtelen f-16-unk (vagy más) meg ca. kettő-három amivel ellátjuk a készültséget
de az is lehet hogy az új gépek már mind szétrohadtak volna az esőben és egy-két 29-es marad meg, ha azoknak az életbentartása éppen olcsóbb
mert az emút tizenév politikai döntéshozatali mechanizmusai ezt valószínűsítik...

Előzmény: Törölt nick (35789)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 1 35789

Ez azért vastagon politikai kérdés is volt.

A NATO tagság okán nyomás alá kerültünk, hogy amerikai/EU-s és ne Orosz munkahelyeket teremtsünk azzal, hogy a GDP egy szabad szemmel is jól látható részét évtizedeken át elköltjük légierőre.

 

Innen már csak az volt a kérdés az amerikai vagy a svéd életszínvonalhoz járulunk e hozzá.

Egyébként hosszútávon még jól jöhet, hogy az EU védelmi szektort  erősítjük..

 

Ukrán vagy szerb vadászt leszedni a grippennel is le lehet olyan jól mint egy akármilyen F-16-al, a többi szóba jöhető mumus meg más liga mennyiségileg is meg minőségileg is (szerintem).

Előzmény: aamen (35776)
Platon Creative Commons License 2018.04.02 -1 1 35788

Egyébként meg a kisebb MMH/FH mellett is lehet drágább az összrepóra.

 

Melyik univerzumban? :))))

 

Ez a molnibalage pl. nem te vagy? 

 

https://forum.htka.hu/threads/tender-n%C3%A9lk%C3%BCl-zajlana-a-bolg%C3%A1r-t%C3%ADpusv%C3%A1lt%C3%A1s.27/page-2

 

 

Felfogod, hogy itthon az USAF ár 6x repülne kb az F-16 mert akkora a korrupció? 

Ugye vágod hogy az nem úgy van hogy a grippennél korruptak az F-16 nál meg majd nem?

 

 

Előzmény: molnibalage (35787)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.02 0 0 35787

Forrás?

 

Egyébként meg a kisebb MMH/FH mellett is lehet drágább az összrepóra.

Kurvára leszarom, hogy ha a svédeknek esetleg olcsóbb, ha itthon az USAF ár 2-3-szorosárt repül az USAF F-16C-hez képest.

Előzmény: Platon (35786)
Platon Creative Commons License 2018.04.02 -1 2 35786

Te most hülyének tetteted magad? HTKA-n ezerszer ki lett tárgyalva aktív részvételeddel.

 

 

A gripen DMMH/FH értéke 10:1 míg az új! F16 esetében egy 19,2:1 

Előzmény: molnibalage (35785)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.02 -1 0 35785

A forrás nem ezt mutatja. Mutasd a te forrásaidat. Ja, az nincs...

Előzmény: Platon (35783)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.02 0 0 35784

Az MLU upgradenek önmagában semmi köze a stukturális megerősítéshez...

Előzmény: etomcat (35780)
Platon Creative Commons License 2018.04.02 -1 1 35783

Az F-16, pláne a 30 éves F-16 tényleges üzemeltetési költsége jóval magasabb a gripenénél. 

 

Az meg elég naív elképzelés hogy a magyar korrupciós felár az F-16 ra alacsonyabb lett volna. 

Előzmény: molnibalage (35777)
Tomsz85 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 35782

El fogom olvasni, sőt szerintem már olvastam, korábbi verzióját, vagy hasonló cikket. De miért van az hogy a lektorálók, segítők neve teljes nevükkel szerepel, az íróé meg nem? 

Előzmény: molnibalage (35777)
etomcat Creative Commons License 2018.04.01 -2 0 35781

> mitol rossz ha 30 éves??? lésd pl B-52...folyamatosan korszerüsitik, fejlesztik, és utöképesebb mint valaha

 

Egy nehézbombázót majdnem úgy repülnek, katolikusan, mint egy nagy utasgépet, -0,5G / + 1,5G között, persze hogy repülhet a B-52 még 2045-ben is sokadik újjáépítés után. Egy vadászgépnél meg -4G / + 9G ha nem több, addig húzzák-nyúzzák a pilóták, amíg kiütést nem kap a nyakuk a sok G-től.

Előzmény: skitnica13 (35748)
etomcat Creative Commons License 2018.04.01 -2 0 35780

> Nálunk mikor repedt a törzskeret meg a szárny a Gripenen?

 

Az Aranysas magazin többször írt erről a problémáról:

A Gripen-A/B/C/D gépek szárnya gyengére sikerült - ezért békeidőben nem javasolt a szárnyvégi tartókon éles Sidewinder rakétákat hordozni, mert azokon "rolleron" giroszkóp kerekek vannak, amik túlzott precessziós erőhatást tesznek a szárnyra és így hamarabb elhasználódik (mikro-repedések keletkeznek).

 

A cseh Griden-C/D gépeken ezért az éles Sidewinder-t a szárny alatti tartókon hordozzák. A mi "öszvér" Gripen EBS-HU gépeink viszont "A" sorozatú szárnyakkal rendelkeznek, amiken a szárny alatti tartókra nincsen bekötve a régebbi fajta Sidewinder-ek infrafejének hűtőgáz csöve, így kényszer a szárnyvégi pilonon hordozás. Az emiatti gyorsabb szárny elhasználódást a lízingbe adó svéd fél saját költségén javítják, mivel főleg ők okozták ezt a katyvaszt. Gondolom egy nap majd elunják és kinti nagyjavítás keretében kicserélik a magyar szárnyainkat új építésűre?

(F-16 esetén ilyen probléma nem jelentkezik, ott a szárnyvégen éles Sidewinder, sőt a sokkal nagyobb, nehezebb AMRAAM rakéta is hordozható, ami növeli a használati sokoldalúságot. Cserében a törzsüket kissé alul tervezték és a gyakorláskor folyton 9G-ket húzó vadászpilóták elég hamar repedtre repülik, aztán jöhet az MLU nagyjavítás csillió dollárért.)

Előzmény: Ridley4Lev (35742)
skitnica13 Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 35779

Hát, igen...sejtettem hogy nem az évszazad biznisze volt ez a Griff:-))) nem rossz persze a gép, de azért kaphattunk volna jobbat is, na meg természetesen korrupcio nélkül olcsobbat is:-))

Egy biztos..szomszedunk vivott már egy gyöztes haborut, tudja mi kell neki...........

Előzmény: molnibalage (35777)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 35778

be nem jelentkező polgári utasszállítók elfogására-békebeli járőrözésre tökéletes a jelenlegi Gripen konfiguráció...

ja, talán pár éve jutott eszükbe az is, hogy a minimális darabszámú Maverick mellé be kéne szerezni pár sima gravitációs bombát is, ha esetleg harcra kerülne sor és előzőek elfogynak, ebből nem tudom, lett-e végül valami. talán a hamburgerárban mért sima bombák mire ideérnek, tatárbifsztek árban lettek volna, de még úgyis megérte volna egy apró kis képességnövekedés.

amúgy semmi bajom a Gripennel, csak traktort is felesleges venni kiegészítők nélkül, amivel esetleg dolgozni is lehetne vele. valamint hiszek a minőségi vs mennyiségi elvben, csakhogy annak is egy adott mennyiség felett van értelme, a 14db eléggé ennek határán van szerintem...

Előzmény: aamen (35776)
molnibalage Creative Commons License 2018.04.01 0 0 35777

Ez attól függ,  hogy milyen ország és hogyan bassza el saját maga a védelmi kultúráját.

https://htka.hu/2018/01/21/jas-39-gripen-mig-29-gondolatok-honvedelemrol-2018-kiadas/

 

A mellékletben van USAF üzemeltetési költség. Az mindent tartalmaz, görgetett átlag. A magyar Gripen fajlagos repóra költség 2-3,5-szere az USAF F-16C repóra költségének. Az, hogy valóban ennyi-e, azt nem tudjuk, nekünk ennyiért adták el lízingbe. A korrupciót meg nem ismeri ez az ország... Soha nem is hallottunk olyanról...

 

Az olaszok 10 évre lízingeltek AP-ra F-16ADF gépeket és akik használták sajnálták, hogy leadják őket. Persze az ADF gépek kvázi 0 órás F-16-osok voltak, mert a hh utáni korszerűsítés után ment mind a naftalinba.

http://www.f-16.net/f-16_users_article10.html

 

A hazai 29-es korszerűsítésének költségével kapcsolatban meg óvatosan. Indiába két nagy projekt volt, Szu-30MKI és a rephordozó átszabás. A végösszeg a végén többszörös lett mindkettőnek...

Persze a hazai repórák mellett a 2400 óra sárkányélettartam közelében sem voltak a gépek, csak a naptári járt le.

Előzmény: skitnica13 (35775)
aamen Creative Commons License 2018.04.01 0 0 35776

"szerintem a Magyar honvédség céljaira a gripen ideális megoldás"

nem vagyok biztos benne hogy a magyar honvédség tudja hogy mi célja lenne a gripennel
ez adódik abból hogy a magyar politika és a magyar közvélemény se tudja mi célja lenne a magyar honvédséggel
viszonylag széles körben elterjedt - és nem is megalapozatlan - nézet például hogy a honvédség legütőképesebb alakulatai a gulyáságyús egységek és a katonazenekarok, a katonai repülés célja pedig a légibemutatókon történő látványos pörgésforgás, ld. még a mig-29 nosztalgiát

a gripen - kétség kívüli - sikere meg azt gondolom hogy a lízingkonstrukció sikere, a hagyományos adásvétellel szemben
mert így nem merül fel a politikusállat fejében hogy ha az egyik táblázatban azt a "tartalék hajtómű" vagy "repüózemóra" sort lehúzná akkor több jutna abban a másik táblázatban a "nyugdíjemelés" vagy a "kisvasút" rubrikára
ld. még a 29-esek magyarországi történetét, érkezéstől lábon szétrohadásig
mert a svédek húsz éve megírták azt a táblázatot x repüzemórára, és ahhoz prezentálják is a technikát, ha lerepüljük ha nem, és ki is számlázzák azt a dollárt, ha lerepüljük ha nem
ez a történet a gripennel tulajdonképpen egészen szerencsésen alakult...

Előzmény: Platon (35772)
skitnica13 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 35775

miért vagy benne olyan biztos hogy ezek "agyonhajtott" repülök voltak..Mondom , olyan karbantartás nem sok helyen létezik mint az IAF-nál( ebbe beleértem a fáradásos vizsgalatokat, és cseréket is), az ukrán fiasko után meg van annyi eszuk a horvátoknak hogy alaposan átnézik majd a népeket..

29-est lehetett volna modernizalni, de eddig hány helyen éltek vele??? nem hinném hogy sok orszag tette meg..Inkabb vasaroltak hasznalt F16-ot és  jol elvannak köszönik szépen....+kaptak egy igazán utöképes harci gépet(kérdés ki milyen valtozatot vasarolt, és milyen fegyverzettel)

Azt meg nem hinném hogy egy F16 drágábbra jönne ki hosszu tavon mint egy Gripen vagy 29-es...

de majd Molni megmondja......

 

Előzmény: Platon (35769)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2018.04.01 0 0 35774

Tovabbfejlesztik a dolgokat, csak nem egybol. Azert a japok megcsinaltak a toyota prius szeriat, amit sokan masolnak, attol fuggetlenul hogy nem ez a jovo, csak a jovobe vezeto ut egyike, a nemetek meg raultek a csoda dizelre, ami alapvetoen nem rossz technologia---pl lehet a regi diezlket hasznalt szurt sutoolajjal is etetni pl, de csak szemelyauto szegmensbe megolik a kornyzetvedelmi a normak miatt siman.Sok tanulovezeto, pl dizelen tanul az meg dizelt vesz, mert van nyomatek, nem fullad, a benzines is jo, de azt pörgetni kell, ott meg fogyaszt.

A hajok, mozdonyok meg pöfögnek vigan a nyersolajjal tovabb.USA ba lattam egy mozdonyt, egy ipartelepen allt? allt de jart a motorja, mert suritett levegovel kellett volna beinditani, igy egy hetig nem allitottak le, volt egy inditojarmuje ami 1 szer jott a heten, inditas utan--- magyarul behuzott a heten par wagont, utana uresjaraton pöfögött egesz heten, nesze neked klima.

Előzmény: etomcat (35663)
Platon Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 35773

Persze, látod hogy ott van ha már előrehaladott. Csak hát nem sokat tudsz vele csinálni.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (35771)
Platon Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 35772

Volt nekünk Mig-29, és Mig-21, ahelyett hogy hasonló korú F-16 ra dobunk ki pénzt, fel lehetett volna annak a pénznek a negyedéből újítani modernizálni őket. 

 

 

Amúgy szerintem a Magyar honvédség céljaira a gripen ideális megoldás. 

Előzmény: VoltKatona(Lee) (35770)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2018.04.01 0 0 35771

Anyagfaradasra van a wohler diagram, de aktualisan merheto ultrahangos meressel is, jo megnezni a kepeken a szegecs kozelebe a kepet.

Előzmény: Platon (35769)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2018.04.01 0 0 35770

Azert nekunk magyaroknak egy regi f16 os flotta nem lett volna rossz, foleg ha a jobb fejlettebb elektronikaju verzio--fegyverrendszer, raketa,stb lett volna.Voltam rep.gep szerelo kurzuson, anno az Egyetemrol, szenzorok, illetve merestechnika az autoiparba mezogazdsagi gepeknel volt az eloadas, ott hangzott a kulonbseg pl a mig 29 es az f16 kozott , mert azert van sok kulonbseg, de karbantartasi szempontbol ugye van a repült ora utani kotelezo karbantartas-migek , szuhojok karbantartasi terve, amibe bejon a tenyezo ha nincs repüles, anyagfradas--Wöhler diagram, maskepp nez ki a diagram a autoknal es repgepeknel,abba nem erdmes belemenni, hogy az autok hegesztett  konstrukciok, a repgepek, meg szegecseltek---tehat a lenyeg, pl f16 os tud mar dinamikus karbantartasi ciklust, mint az uj autok, ahol pl az olajcseret is kiszamolja a szenzor, mikor esedekes.Az f16 nal hajtomu kompreszszor tengelyre van frekvencia szenzor, ami jelez ha hajtomu csere jon.A nagyfelujitast elvegzik a mar kiszerelt es szervizbe kuldott hajtomuvon.Eredmeny, kevesebb javitas, hosszabb uzemido, akar tabori reptereken valo kiszogalas lehetosege, mert a repüles utani elotti felkeszites, ideje lerovidul.

Jövöre tervezem a rolly s royce muzeumot Svajcba megnezni-meg nincs kesz aki rakeres, iden csak az autokat sikerult-ott mar lesz repülögep is.Tehat volt 8 db auto, darabja 30 es 60 millio forint volt, darabaron, persze felujitott uzemkpes gepekrol van szo.

A lenyeg miert 7,5 meter egy rolls auto,ok van benne anyag--futomu egy teherauto gyakorlatilag, de alenyeg a motorja, rep gep motor sorba-teljesitemny mindig elegendo a gyar szerint--- bepitve, a csavarkotesek biztositva mint a rep.gpnel drottal.A tomegnoveles nem jarhato uj repülogepknel, uzemenyagfogyasztas, hasznos teher stb miatt.

Előzmény: etomcat (35741)
Platon Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 35769

Nincs az a karbantartás, - max. a csere - ami bármit segítene az anyagfáradáson. És nem nem fogják tovább húzni mint a gripenek. 

 

Nem véletlenül cserélték le őket.

Előzmény: skitnica13 (35767)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.04.01 0 0 35768

Ezt a kérdést én is fel akartam tenni. 

 

Ja, meg hogy mi a véleménye a szerb/bolgár Mig-29 felújításról?

Előzmény: molnibalage (35765)
skitnica13 Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 35767

haha

nyugi bele, ezek még tovabb fogjak huzni mint a mi Gripenjeink, olyan karbantartást kaptak hogy arrol felénk álmodhatnak csak..IAF   .-Che'l Ha Vir.---mond neked valamit???

Ki fog emelkedni a horvat légierö a régioban....

 

Előzmény: Platon (35764)
Platon Creative Commons License 2018.03.31 -1 1 35766

A régi oroszt se éri meg megvenni 30 évesen. Még akkor sem, ha a Szireknél napi 4-6 bevetést tudnak még ma is repülni a Mig-21-ek. 

 

Attól hogy megtaláltad a haranggörbe egyik végét még semmi sem változik meg.

Előzmény: molnibalage (35765)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.31 -1 0 35765

A régi orosz vadászgépekről is ez a véleményed? Messze túl vannak eredeti naptári és most már repült óra élettartamon is...

FYI, van olyan F-16, ami majdnem 10k órát repült az USAF színeiben...

Előzmény: Platon (35764)
Platon Creative Commons License 2018.03.31 -1 1 35764

Az anyagfáradás kemény dolog. Talán nem hullik darabokra, de biztosan nem bír már olyan igénybevételt mint egy új gép. 

 

Túl van a tervezett élettartamán. Innentől ócskavas, mert baromi drága fenntartani a folyamatos ellenőrzés és javítási igény miatt, de még nem is megbízható. 

 

Aki ezeket az ócskavasakat veszi meg majdnem új repülőgép árában az meg is érdemli. Még harmadáron is rossz üzlet, a hadrafoghatóság, és a karbantartás miatt.

Előzmény: skitnica13 (35763)
skitnica13 Creative Commons License 2018.03.31 -1 0 35763

mert?? 30 év és darabokra hullik??

Jobb állapotuak mint bármely korabeli gép

ez ugyanaz mint a szociban nevelkedettek számára a 200 e km feletti kocsi..Mi történik?? atomjaira hullik???

Előzmény: Platon (35749)
Platon Creative Commons License 2018.03.31 -1 1 35762

A konteoblog sajna halottnak tűnik, vagy egy éve nem frissült. 

Előzmény: Törölt nick (35761)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35761

kicsit off, de nincs valakinek valami jó konteója arra miért nincs a konteóblogon cikk a szkripal ügyről? :)

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35760

Ehhez kell a világ legkorruptabb iszlamista diktatúrája is, amely úgy érzi emberi jogi kérdésekben is csak pénz kérdése mit tolerál neki a kedves eladó.

És valóban..

Előzmény: Platon (35759)
Platon Creative Commons License 2018.03.31 -1 1 35759

Valahogy nem nagyon megy ez a légvédelmi rakétarendszer fejlesztés az amerikaiaknak.

 

Miután az alapkoncepcióik jók, egy magyarázat marad, a szoftver. Úgy szar ahogy van, és nem is nagyon törik magukat hogy kijavítsák, mert minek is? Akkora a korrupció, hogy így is átveszik. 

 

A Raytheon a világ egyik legkorruptabb cége. Látszik is.

 

 

Előzmény: Törölt nick (35758)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35758
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35757

57mm. Az elég sok(k).

Előzmény: gaunt (35756)
gaunt Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35756

És csak úgy "bónusznak", ez a cucc könnyedén képes darabokra szedni bármilyen gyalogsági harcjárművet, a Pumát leszámítva... Oldalról még a Leopard-1 harckocsit is nagy távolságról ki tudná végezni.

Előzmény: Törölt nick (35753)
Platon Creative Commons License 2018.03.31 -1 1 35755

Igen kb. 

Előzmény: aamen (35750)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35754

Ez is friss bejelentés. Rendszeresítik a sikeresen  tesztel "Bagulnyikot".

 

https://youtu.be/M8XC1rCDHdk

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35753

Egyébként jerevánban van most egy hadiipari expo van. Van némi lérak vonatkozás is. Kirakták az eddig kísérleti  projektnek számító derivacija-t (Деривация-ПВО), és bejelentették, hogy már a terepen tesztelik.

Ez egy BMP-3 alvázra rakott passzív érzékelős 57mm-es gépágyú, kifejezetten helikopterek, drónok és szárnyas rakéták ellen.

Érdekes még hogy elkezdték a speciálisan a csapásmérő drónokhoz készülő fegyverek fejlesztését és dolgoznak egy a szmercsből kilőhető felderítő drónon is a kínaiakkal közösen.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35752

Az oroszok "piacra dobják" a Buk-M3 export változatát a Vikinget.

https://rostec.ru/news/rosoboroneksport-nachal-prodvizhenie-zenitnykh-raketnykh-kompleksov-viking/

 

Az írják a sajtóanyagban, hogy 1,5x nagyobb lett a hatótáv, 65km ig, minden egyes lánctalpas egység 6 célt tud támadni egy időben. Integrálni lehet a rendszerbe bármilyen külső radart, nem csak az orosz gyártmányokat, és valamilyen módon képes együttműködni az antej-2500 rakétáival (Ezt marhára nem értem mit jelent. Be lehet tárazni az Sz-300-at a csőbe?), és hogy szárazföldi és vízi célok ellen is bevethető.

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 1 35751

Ennyire nem vagyok képben. Köszi a kiigazítást.

Előzmény: molnibalage (35726)
aamen Creative Commons License 2018.03.31 0 0 35750

"a sárkányszerkezet és a fődarabok elöregedtek"

 

kell legyen ott egy doksi az élettartamról és az eddig repült órákról, aminek ismeretében aztán a felek megállapodtak az ezeknek megfelelő vételárról
ha a horvátoknak van egy csepp eszük
tény hogy az ukrán mig-21 ügy óta ez ügyben merülnek fel kétségek

Előzmény: Platon (35749)
Platon Creative Commons License 2018.03.31 -1 0 35749

Attól, hogy a sárkányszerkezet és a fődarabok elöregedtek. Ennyi.

Előzmény: skitnica13 (35748)
skitnica13 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 35748

mert??? mitol rossz ha 30 éves??? lésd pl B-52...folyamatosan korszerüsitik, fejlesztik, és utöképesebb mint valaha

Ugyanez van az F16-nál is....Örülnék ha volna nekünk is 2-3 szdra valo, ráadasul volt IAF-os.....

Előzmény: Platon (35747)
Platon Creative Commons License 2018.03.31 -1 0 35747

Igen.

 

Azok is ócskavasak már, folyamatban is van a lecserélésük mind a két országban.

 

Az F-16 nagyon jó gép, de 30 év az 30 év. 

 

Előzmény: Ridley4Lev (35745)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.31 0 0 35746

Látom hozod szokásos formádat...

Előzmény: Platon (35744)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.31 0 0 35745

A Belga és a Norvég gépek se fiatalabbak 30 évnél. 

Előzmény: Platon (35744)
Platon Creative Commons License 2018.03.31 -1 0 35744

A román F-16-ok nagyjavításon és upgraden estek át mielőtt átadták volna őket. 

 

Ettől még ócskavasak, amikre garancia sincsen.

 

 

Előzmény: Ridley4Lev (35742)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.31 0 0 35743
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.31 0 0 35742

Az első dolog, kérlek válaszoljál a korábbi kérdésemre

 

ráadásul ők még csak rá se fogják tudni fogni senkire, hogy csinálják meg, ha reped a törzskeret vagy a szárny, mint mi a Gripen-nel, mert ők nem vadászgépeket lízingelnek, hanem megvették "jelen megtekintett állapotában" a régi dicsőséget.

 

A román F-16-ok nagyjavításon és upgraden estek át mielőtt átadták volna őket. 

 

Nálunk mikor repedt a törzskeret meg a szárny a Gripenen? 

Előzmény: etomcat (35741)
etomcat Creative Commons License 2018.03.30 -3 0 35741

> megvették öket tudtommal, tehat az övék

 

Ez úgy működik, hogy az USA kongresszusa megszavaz nekik x millárd dollár hadisegélyt az amerikai adófizetők zsebéből és abból "megveszik". Érdekes, hogy annó a ruszkiktól vissza akarták kérni a "land-lease" hadisegély cuccokat a 2.vh. után a jenkik, a kiválasztottaktól meg valahogy sose kérnek semmit vissza.

 

Mondjuk így legalább jó páros lesznek a románok és a horvátok, a venezuelaiakkal fognak versenyezni a világ legöregebb F-16 gépparkjának üzemeltetőiként - ráadásul ők még csak rá se fogják tudni fogni senkire, hogy csinálják meg, ha reped a törzskeret vagy a szárny, mint mi a Gripen-nel, mert ők nem vadászgépeket lízingelnek, hanem megvették "jelen megtekintett állapotában" a régi dicsőséget.

Előzmény: skitnica13 (35740)
skitnica13 Creative Commons License 2018.03.30 0 0 35740

megvették öket tudtommal, tehat az övék.....max az USA engedélyezheti az átadást....

Annyira nem leharcoltak hisz az IAF az egyik olyan légierö ahol a hadrafoghatoság csaknem 100%...

Előzmény: etomcat (35737)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2018.03.30 0 0 35739

Hála Istennek Volt Tüzer ismet itt!

Előzmény: gaunt (35429)
etomcat Creative Commons License 2018.03.30 -2 0 35738

> igencsak kérdőjeles..

http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Israeli-stealth-fighters-fly-over-Iran-547421

 

Repült már lopakodó gép iráni légtérben, de ott marasztalták és azóta kínai légtérben repül az RQ-170...

 

Szóval Iránban megvan a mód a lopakodó detektálásra és ha észlelik, egy lopakodó gép a formai kialakítás kompromisszumaiból eredő aerodinamikai alárendeltség miatt légiharcban nem ellenfele egy Tomcat-nek vagy nagy hőfejes rakétát hajigáló MiG-29-nek.

 

(Minél fejlettebb egy harci repülő, annál többféle elektronika ketyeg benne, amikből mind szivárog az EM sugárzás és azt a Tamara jellegű rendszerek felszívják. Pár napja volt egy svéd cikk, hogy Verbát tesztelnek cseh személyzettel, ami összesen kb. 4 villanybojler póznán, meg egy 6x6-oson a kabin. Az a rendszer nem csak azt látja, hogy hány Gripen-C jön, hanem, hogy éppen milyen üzemmódot kapcsolt a pilóta. Márpedig a Gripen a hagyományos repülők közül talán a legközelebb áll a lopakodókhoz az apró mérete és nagyfokú műanyagsága miatt.)

Előzmény: Hiryu-reload (35736)
etomcat Creative Commons License 2018.03.30 -2 0 35737

> nem tudod milyen F-16 ost kapnak a horvatok Izraelbol?

 

Amilyen kereskedő nép, a múltkor szírektől leszedett példány biztos köztük lesz "garázsban tartott karcmentes papfeleség" állapotúra kikalapálva...

 

Komolyra fordítva a szót, érthetetlen, hogy a horvátoknak miért kell olyan géppark, amiket már ronggyá repült az előző tulaj (hiszen helyettük minden repórát az amerikai adófizetők állnak, nem kell takarékoskodni azzal, ami a csövön kifér). A másik kérdés, hogy miként lehet egyáltalán ezeket a gépeket eladni - hiszen az amerikai adófizetők vásárolták meg őket és használatra adták az önmagukat választottaknak.

Előzmény: skitnica13 (35729)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.30 -1 0 35736
skitnica13 Creative Commons License 2018.03.30 0 0 35735

aha....majd kikristalyosodik valamikor

Előzmény: Ridley4Lev (35734)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.30 0 0 35734

Minden horvát cikkben "Barak"-ot írtak, plusz tudtommal ezeket vonták ki nemrég. 

Előzmény: AZP-23 (2) (35732)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.30 0 0 35733

Khmm a Soufa a C/D  Block 50/52 izraelben plusz modernizált variációja, olyan biztos nem adnak el:)

AZP-23 (2) Creative Commons License 2018.03.30 0 0 35732
Előzmény: Ridley4Lev (35730)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.30 0 0 35731

?? Kávét, még több kávér....

C/D??

Eddig tudtommal  a leállított A/B, modernizált változatról volt szó, ami a IAFnál NEtz- néven fut. 

Mikor lett belőle C/D? Ezek aladásáról szó sem volt, legalábbis nem olvastam róla. 

 

http://www.thedrive.com/the-war-zone/6706/israel-retires-the-f-16a-b-netz-and-puts-40-up-for-sale

 

 

Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.30 0 0 35730

F-16C/D "Barak"...úgy rémlik Block 30-ok?

 

Előzmény: skitnica13 (35729)
skitnica13 Creative Commons License 2018.03.29 0 0 35729

Molni ! 

nem tudod milyen F-16 ost kapnak a horvatok Izraelbol?

Előzmény: molnibalage (35726)
Platon Creative Commons License 2018.03.28 -1 1 35728

Az emirátusoké volt. 

Előzmény: molnibalage (35726)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.28 0 0 35727
molnibalage Creative Commons License 2018.03.28 0 1 35726

Az RSAF-nek nincs F-16-osa...

Előzmény: Törölt nick (35725)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.28 0 1 35725

Szaudi F-16-okra lőnek a húszik

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_655943

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.27 0 0 35724

A másodikat láttam már én is. Úgy tűnik a patriot elhárított egy lakóházat.

Előzmény: Ridley4Lev (35722)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.27 0 0 35723

Nem kötözködés, hanem nyelvtudás. :)

Előzmény: etomcat (35718)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.27 0 1 35722
schlumberger Creative Commons License 2018.03.27 0 2 35721

Szerintem ez mind kötözködés.)

 

Szerinted. Mások szerint meg a szürkének is ötven árnyalata van. A szakzsargon meg éppen arra való, hogy a szakemberek használják.  Megnéznélek, ha a kifutón kell elszaladnod egy szembejövő objektum elől, vagy a futópályán... A nyelvtant lezserül kezeli, aki nem ért hozzá.

 

Előzmény: etomcat (35718)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35720

mert mi van, ha az USA maga akarja/kell elfoglalnia egy nap a pártütő SA-t?

 

 Akkor az NSA központból lebutítják, úgy hogy a tevebaszók észre sem veszik.

gacsat4 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35719

 Nem a tegnapi esetben, hanem azelőtt.

Előzmény: gacsat4 (35710)
etomcat Creative Commons License 2018.03.26 -3 0 35718

> A repülésben futópályáról beszélünk (RUNWAY), a kifutón a bugyogós csajok kelletik magukat a divatbemutatón.

 

Azokon legalább van bugyi, ellentétben a sztyuvikkal...

Egyébként ezek a szakzsargon dolgok annyira nem tudnak érdekelni. Állítólag ravasz sincs, mert az róka, de kakas az van?

 

(Ennél csak az angolszászok rosszabbak, képest azon kötözködni, hogy ami huzagolt csövű az nem lehet canon, különbséget tesznek a tube és a pipe között, bár sosem értettem, hogy mit és a magazine nem csereszabatos a clip-pel. Szerintem ez mind kötözködés.)

Előzmény: schlumberger (35715)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -1 1 35717

Ja és a Burkannak nincsennek szárnyai.

Előzmény: etomcat (35713)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -1 2 35716

Egyrészt nem Scud rakéta volt, hanem Burkan H2 ami nem Scud, hanem egy R-17 VTO (Scud-D) alapján készült fegyver.

 

Másrészt pedig de, az R-17 VTO robbanófeje bizony nagyon is szeparálódik a rakétától.  

Előzmény: etomcat (35713)
schlumberger Creative Commons License 2018.03.26 -1 5 35715

a kifutópályák közötti mezőn

 

A repülésben futópályáról beszélünk (RUNWAY), a kifutón a bugyogós csajok kelletik magukat a divatbemutatón.

Bocs, hogy a koszos civil beleszólt.

Előzmény: etomcat (35713)
etomcat Creative Commons License 2018.03.26 -4 0 35714

Megint volt valami cionista légicsapás Szíria ellen, történt vajon légvédelmi próbálkozás? Orosz S-300 / 400 persze politikailag még mindig impotens.

etomcat Creative Commons License 2018.03.26 -5 0 35713

> Ha a robbanófejek elérték a repteret, akkor az azt jelenti hogy a Pac-3 megint kudarcot vallott.

 

Az öreg Scud ballisztikus rakéta esetén a robbanófej nem válik le a kiürült, jó hosszú rakéta testről, hanem együtt mennek a célig. Ha a lérak ilyet üt meg, előfordul, hogy a robbanófejet nem éri repesz, de a testet kicakkozza és így lelöki a tervezett röppályáról és a cél helyett arrébb, pl. a kifutópályák közötti mezőn fog becsapódva robbanni. Ezzel nem nagyon lehet mit tenni.

 

A ceruza alakú Scud a kicsi szárnyaival eleve nem túl stabil, néha a végén már keresztbe vagy orral hátra repül, szóval azt se lehet tudni, melyik végét kellene eltalálni a robbanófej elműködtetéséhez. Néha szét is esik több darabra a légerőktől, legalábbis a DPRK-> iraki, iráni, paki másolatok, teszkó gazdaságos csalicélokat képezve ezzel. Azok ellen már képalkotós infra követés kellene (ami van THAAD, SM-6 esetén asszem?), de a Patriot csak radaros.

Előzmény: Platon (35711)
etomcat Creative Commons License 2018.03.26 -5 0 35712

Kérdés a szaúdiaknak eladott Patriot és egyéb cuccok mennyire lebutított kivitelek még a szokásos export (NATO) változathoz képest is? Nagyon nem bízhatnak bennük, mert a sivatagban genetikailag kódolt az árulás és köpönyeg-forgtás, szóval erős képesség korlátozások lehetnek a rendszerben, mert mi van, ha az USA maga akarja/kell elfoglalnia egy nap a pártütő SA-t?

 

Az is lehet, hogy az alacsony szaúdi kiképzettség, gyenge humán erőforrás miatt szinte teljesen automatizált működésű a rendszer - így a hatékonysága elmarad a motivált és képzett kezelőkkel készültségben lévő komplexumoktól (Jugoszlávia 99!)

 

Amúgy az USA saját kivitelű Patriot már 2003-ban elég jó volt ahhoz, hogy tábornoki értekezletet folytattak tovább iraki Scud bejövése idején azzal a felkiáltással, hogy felesleges bunkerbe menni, a lérak úgyis elintézi és úgy is lett. Elvileg a husziták iráni utángyártott Tocska és Scud, meg Silkworm alapú nehéz rakétákkal rendelkeznek.

Platon Creative Commons License 2018.03.26 -2 1 35711

Kb ezt jelentették a szemtanúk is. Ha a robbanófejek elérték a repteret, akkor az azt jelenti hogy a Pac-3 megint kudarcot vallott. Hogy a Jemeni ócskavas esetleg nem talált el semmi fontosat ott az már nem a Raytheon sikere. 

Előzmény: gacsat4 (35710)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35710

Kérdőjeles. A JewYork Timesnak még annyira se hiszek, mint a szaudiaknak. Különben tegnap azt olvastam az RTn, hogy a szaudiak elismertek valahány becsapódást a repülőtéren, de ezt mondták, károkat nem okoztak. Nincs kedvem újra elolvasni, de te kibogarászhatod.

Előzmény: Platon (35708)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35709

Épp ezért mondom. Hol vannak a becsapódások?

Előzmény: Platon (35707)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -3 1 35708

Nézd, itt van a legutóbbi eset amikor a szaudiak "sikeresen" lelőtték a Jemeni rakétákat.

 

https://www.nytimes.com/interactive/2017/12/04/world/middleeast/saudi-missile-defense.html

 

 

Előzmény: gacsat4 (35705)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -3 1 35707

Állítják a szaúdiak.

 

Azok akik a múltkor meteorit becsapódást is jelentettek ;)

 

Itt most túl sok volt a szemtanú ezért nem lehetett eladni dinoszaurusz támadásnak, vagy pestisjárványnak. 

 

Előzmény: gacsat4 (35705)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.26 -2 0 35706

No tessek ! Latod mit csinaltal? Most oda a merevedese!

 

:-)

Előzmény: gacsat4 (35705)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.26 0 1 35705

Nem dőlt dugába. Mindet lelőtték, csak egy patriotka gondolta meg magát. Visszafordult, és a városban a földön robbant. Lehet, hogy odáig követett egy célt, amit nem látunk.

 

These are THAAD, not patriot missiles. READ!

 

patriots destroy H2s after H2s hit the targets...for more effect

 

Looks like self destruct not an interception.

Előzmény: Platon (35703)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35704
Előzmény: M.Zoli (35702)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -1 0 35703

Azt sose tudod meg. A lényeg hogy nem a Patriot-on múlott, az megint dugába dőlt. 

Előzmény: M.Zoli (35702)
M.Zoli Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35702

Nem a kerdesre valaszoltal. Gacsat linkjeben tobb robbanasrol irnak, a levegoben. A repteren a talajon voltak robbanasok?

Előzmény: Platon (35701)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -1 0 35701

Ahogy mondod, biztos csak meteorit volt megint. 

 

Három ;)

Előzmény: M.Zoli (35697)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35700
Előzmény: M.Zoli (35697)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.26 -4 0 35699

OFF... azért jó tudni, hogy a folyamatos khatrágás  úgy felpörgeti az agyat hogyx a jemeni mérnökök csak úgy összerakják a duárokban a BM-ket...

on)

 

gaunt Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35698
M.Zoli Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35697

Remek, esetleg meg is irtak?

 

Raadasul nem az a kerdes, hogy a repter iranyabol lattak-e robbanasokat, hanem hogy konkretan a repteren voltak-e robbanasok?

Előzmény: Platon (35696)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -1 1 35696

Kurva nagy robbanások a reptér irányából, amiket nyugati újságírók is láttak.

 

Arra ne számíts hogy majd a Szaudiak beismerik. Úgy egy éve konkrétan meteor becsapódásnak hazudták a Jemeni rakéta találatot ugyanazon a reptéren.

 

 

Előzmény: M.Zoli (35695)
M.Zoli Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35695

Valami szavahiheto hir, hogy el is talaltak a repteret?

Előzmény: Platon (35694)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -1 1 35694

Elég kínos nem gondolod? :)

 

Ott a sok zsír új PAC-3 és a rongyos gárda az összetákolt rakétákkal leamortizálja a legnagyobb szaúdi repteret. Merthogy a reptérre lőttek, nem a városra. A várost csak a patriot ütegeknek sikerült eltalálni.

 

The Iran-aligned Houthi rebels claimed their target was Riyadh’s King Khalid International Airport, with residents reporting loud explosions and bright flashes in the sky shortly before midnight.

 

https://www.timesofisrael.com/one-killed-as-yemen-rebel-missiles-shot-down-over-saudi-arabia/

 

 

Előzmény: M.Zoli (35693)
M.Zoli Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35693

Biztos kinai import tuzijatekot raktak a harci resz helyere, hiszen kozismert, hogy soha semmit nem talalnak el, es a Houthi garazsban heggesztett ( veletlenul sem irani import ) raketak pedig mindig eltalaljak Szaud Arabiat.

Előzmény: Hiryu-reload (35691)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -1 0 35692

A mi Augusztus 20. ai tűzijátékunk szebb. Hatékonysága bejövő rakéták ellen kb. azonos. 

Előzmény: Hiryu-reload (35691)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35691

gacsat4 Creative Commons License 2018.03.26 0 1 35690

A harmadik nem talált, mert már nem volt mit.

Előzmény: Platon (35689)
Platon Creative Commons License 2018.03.26 -1 1 35689

Valójában három rakétát lőttek ki a Jemeniek, mind talált is.

 

Újabb szép Patriot siker. 

 

Különösen hogy az egyik interceptor missile telibevágta a belvárost.

Előzmény: Yorg365 (35688)
Yorg365 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35688

Rakétákkal lövik a jemeni lázadók Rijádot

 

A szaúdi légvédelem több rakétát semmisített Rijád felett, vannak áldozatok.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35687

Azon vigyorgok, hogy lehetne "Óriáshojsza" is :)

Előzmény: Törölt nick (35686)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.26 0 0 35686

Köszi, igazad van. Ne csináljunk belőle ornitológiai kérdést. :))

 

Bár fegyverként nekem jobban bejön a vészmadár, közkeletűbb a viharmadár megnevezés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vészmadár

Előzmény: sualsidal (35685)
sualsidal Creative Commons License 2018.03.25 0 0 35685

A kiírt szöveg szerint "burevesztnyik", akkor pedig viharmadár a jelentése/neve.

Előzmény: Törölt nick (35681)
AZP-23 (2) Creative Commons License 2018.03.24 0 0 35684

Az a Crotale-2 rendszer, szerves részét képezi a képen látható lérak egységnek, annak közeli légvédelmét hivatott biztosítani.

Nincs min csodálkozni, pontvédelemre készült.

Mellesleg megsúgom: az OSA, TOR, Pantsir rendszereknek is van ilyen változata!

És például az RPK-1 komplett bódé is letalpalható, külön az alváz járműről.

Előzmény: etomcat (35674)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.23 0 0 35683

Előzmény: etomcat (35674)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.23 0 1 35682

Érdekes, hogy az első fotón a francia Pantsir-nak látszó tárgy csak vontatmány, nem tud magától menni. Ha jön az ellen, befognak elé egy csigát, mert a teherautóval épp csajozni ment a gall kakas?

 

Komolyan kérdem, miért vagy még itt? 

Előzmény: etomcat (35674)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 0 0 35681

"Vészmadár" lett az orosz atomos robotrepülő neve. 

 

És már van róla rövid yt videó is

https://www.youtube.com/watch?v=TiZ3WrkBfBY

bpstalker Creative Commons License 2018.03.22 0 0 35680
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 35679

Moszkvai Tor egység, "itt a kvadrokopterük, lelőjük?" :P

https://youtu.be/JKylQcGBIqo

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 35678

Nem olyan könnyű dögre lőni egy sast. Gyanítom egy F-35 nem úszta volna meg.

Előzmény: bpstalker (35677)
bpstalker Creative Commons License 2018.03.22 0 0 35677

Úgy néz ki Orosz R-27T-vel lőtték le a Huszik. Viszont azt irják, hogy nem zuhant le hanem visszatért

 

https://www.zerohedge.com/news/2018-03-21/caught-video-houthi-rebels-shoot-down-another-saudi-f-15-fighter-over-yemen

Előzmény: Törölt nick (35676)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 35676

És állítólag ez egy szaúdi F-15-ös lelövése

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 35675

Kis orosz lézerológia

https://youtu.be/Sd_zoDOAtqQ

etomcat Creative Commons License 2018.03.21 -2 0 35674

> https://img.index.hu/imgfrm/8/8/7/0/IMG_0014978870.jpg

 

Érdekes, hogy az első fotón a francia Pantsir-nak látszó tárgy csak vontatmány, nem tud magától menni. Ha jön az ellen, befognak elé egy csigát, mert a teherautóval épp csajozni ment a gall kakas?

 

Viccen kívül, ez azért elég gáz egy modern háborúban, ahol a jugók bebizonyították, hogy még nehéz lérak esetén is a gyors és gyakori áttelepülés az életet jelenti! (Amúgy a magyar a PAR is utánfutós, kézzel tekerős kivitelű, szerintem az is modernizálandó.)

Előzmény: Ridley4Lev (35672)
bpstalker Creative Commons License 2018.03.21 0 0 35673
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.21 0 0 35672

Base aérienne 125, Istres:

Platon Creative Commons License 2018.03.20 -1 0 35671

Hát valamit rakni kell rá. 

 

Mivel csak ilyen évtizedes lemaradásban lévő fegyverekkel rendelkeznek hát ezt rakják rá.

 

A modern fegyver rendszerek fejlesztésére meg nincs pénz, mert elmegy mind az olyan haszontalan állatorvosi lovakra mint a Railgun, LCS, Zumwalt, vagy éppen az F-35. 

 

http://foreignpolicy.com/2018/03/01/pentagon-official-says-u-s-hypersonic-weapons-research-underfunded/

 

Ami nagy baj, mert az erőegyensúly ilyen felborulása nem vezet jóra soha, ezt jól demonstrálta az patakvéres, mészárlós két évtized amíg az USA felé billent a mérleg. 

Előzmény: M.Zoli (35670)
M.Zoli Creative Commons License 2018.03.20 0 0 35670

http://www.dsca.mil/major-arms-sales/finland-rgm-84q-4-harpoon-block-ii-er-grade-b-surface-launched-missiles-and-rgm-84l

 

Emellett ESSM-eket is vesznek a hajoikra.

 

Csak igy eszembe jutott, hogy volt rola vitank. A Q-4 verzionak Finnorszag az elso kulfoldi felhasznaloja.

Előzmény: Platon (33428)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.19 0 0 35669
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.19 0 0 35668

De lehet, hogy mig-29

https://youtu.be/F3BWRL28EVo

Előzmény: Szalonna hagyma (35667)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.19 0 0 35667

”Műszaki okokból” lezuhant egy szir szu-24.

Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.19 0 0 35666

Digitális fényképezés, szenzorok, optika.. eh.

Előzmény: acura13 (35665)
acura13 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35665

szoval masolnak csak:-))))

Honda VTEC

elsö alukasztnis auto

könnyüfém motorok,,,,,

motorkerékpárok?

sorozatban gyartott hibridek, 

muködö AESA radaros llégiharcrakéta...

Lexus minek is a koppintása?? vagy a Honda Accord?? 

Előzmény: etomcat (35663)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35664

Értem. Szóval még egyszer. Ülj be egy Lexusba és élvezd az innovációt. Ami nincs a Bentley-ben. Ez ráadásul nem romlik el olyan gyakran.

Előzmény: etomcat (35663)
etomcat Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 35663

> Azért egyszer ülj be a Lexusba

 

Ha egy japánnak adsz egy Bentley-t vagy Rolls-ot és azt mondod, hogy ilyen legyen, csak halkabb, megbízhatóbb és fele annyiból készüljön a hatékonyabb gyártás szervezés miatt, akkor az lesz, mert a másolás-tökéletesítés a vérükben van.

 

Amikor a másolattal elérik vagy meghaladják az eredetit, akkor fogynak ki az ötletből, mert oda már saját kellene továbblépni. Eredetiségre nem képesek, pl. a japán "szuper-sport" autók valahogy mindig a kettővel korábbi Ferrari-ra hasonlítanak, mert pl. a dizájn eredetiséget követel...

 

A jövő kitalálása sajna nem megy úgy, hogy értekezletet tartanak róla, amin először a kaichou (nyugdíjas elnök) szólal fel, aztán a sachou (elnök), aztán a szempai (szenior) és legvégül a még friss fejű kouhai (junior) - de neki csak annyit szabad, hogy 2 percben nagyon megdicsérje az előtte szólókat, így sose lesz új Jobs belőle. Ja és a feletteseknek mindent kinyomtatva kell átadni, amit ők összefirkálnak és aztán lehet beszkennelni vagy újragépelni a tiszteletre méltó (ostoba) gondolataikat beépítve. Mára Japán lett az új Bizánc.

 

Vagy nézd meg, hogy a jenki Boston Robotics cég Atlas androidja élőben megugorja ezt - amit a japánok csak animében tudnak lerajzolni, miközben vagy 20 éve bohóckodnak a saját csigalassú ASIMO gyermekszabású robotjukkal:

https://www.youtube.com/watch?v=fRj34o4hN4I

 

Egyszerűen a merev társadalmi struktúrák és az egyéniség ilyen elnyomása miatt a távol-keletiek nem tudnak alkalmazkodni a nagyon felgyorsult nyugati fejlődéshez. Kivétel lehet Dél-Korea, ahol nagyon elterjedt a keresztény vallás és az ezzel járó frissebb szellem.

 

A kínaiak viszont részben hátrányban vannak Japánhoz képest, mert a lakosságuk faragatlan, kulturálatlan viselkedésű és mindenük a családi alapú korrupció-nepotizmus, gyakori a bűnözés - másrészt ezek a deviáns tendenciák éppenséggel magukban hordozzák egy egyéniesebb (kvázi vadnyugati) társadalom csíráit, így ha Kínában meglazul a komcsi önkényuralom, Japántól elhúzhatnak, bár Amerikát nem érik utól.

Előzmény: Törölt nick (35661)
gaunt Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35662

rossz puskák... Hát ezerszer inkább az Ariszakát választanám mint bármi mást a világon, a Mausert kivéve... A tankjaik nem azért voltak rosszak, mert nem tudtak jobbat építeni, hanem mert a hadvezetést egyáltalán nem érdekelte a dolog. (csak úgy mellékesen, motorikusan elég jók voltak a japán páncélosok!)

Előzmény: etomcat (35660)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35661

Azért egyszer ülj be a Lexusba. 

Előzmény: etomcat (35660)
etomcat Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 35660

> Ja, én is pont a 2 VH-s japán haditechnikára gondoltam..

 

Mondjuk olyan rossz puskák, pisztolyok, tankok, légvédelmi gépágyúk rendszerbe állításához tényleg tehetség kellett...

 

Egyszerűen az a probléma, hogy a Távol-Keleten rengeteg ember él összezsúfolódva mindegyik országban és hogy egymás torkának elharapása nélkül tartósan élni tudjanak, a tökéletes egyformaságot és az idősebb / feljebbvaló tiszteletnek látszó kritikátlan kiszolgálását helyezik előtérbe a nevelésben már kiskoruktól fogva, avagy a kiálló szeget beverik. Emiatt az egyéni kezdeményezés Japában, Kínában nem tud kibontakozni, fejben ellustulnak a kollektív (csorda) szellem miatt mire felnőnek.

 

Amerika és a zsidók viszont az egyéniség szabad alkotó erejét istenítik, így ott rengetegen próbálják megvalósítani magukat (= baromira meggazdagodni valami találmányból), ezért a világon túlnyomórészt onnan jönnek az újdonságok.

Előzmény: Törölt nick (35657)
gaunt Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35659

Biztos nem jobbikos, mert a szürkefarkas :) már a másik oldalon van :) Ha érted mire gondolok :D 

Előzmény: acura13 (35658)
acura13 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35658

na ja, Jobbikos Abdullah megint oriásit szolt mint a vizipisztoly:-))

 

elég csak a japcsik kontra USA autoit megtekinteni:-) már borul az elmélete

Előzmény: gaunt (35656)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35657

Ja, én is pont a 2 VH-s japán haditechnikára gondoltam..

Előzmény: gaunt (35656)
gaunt Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35656

mert a távol-keleti emberek nem képesek új dolgokat kitalálni, csak másolni tudnak, de azt nagyon.

 

Nem vagy te egy kicsit rasszista?

 

De amúgy csak szólok, a J-20-nak semmi köze az 1.44-hez... Teljesen saját konstrukció. Amúgy meg ezek a szerinted "alsóbbrendű" japánok a II.Vh-ban olyan repülőgépeket építettek amikhez képest az amcsik ócskaságai sehol sem voltak...

Előzmény: etomcat (35654)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.17 0 0 35655

Igen, a felirat, és szemmel láthatóan nem fogtad fel még mindig. 

Előzmény: etomcat (35653)
etomcat Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 35654

> Talán mert a kínaiaknál jobban ügyelnek a hadititkokra... De azért pár dolgot meg lehet figyelni rajta: https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-20#/media/File:J20_2.jpg

 

A kínaiak stratégiailag nudlik, mert a távol-keleti emberek nem képesek új dolgokat kitalálni, csak másolni tudnak, de azt nagyon. J-10 egy megvásárolt Lavi-ból lett, oroszok látták is a protót kínai hangárban, a J-20 eredete pedig a MiG Projekt 1-44. Másolással pedig csak kullogni lehet az eredeti után, megelőzni nem.

 

Emiatt a kínaiakból éppúgy nem lesz cserebogár, ahogy a japánokból se lett semmi, csak pangás, amikor kb. 1985-re utolérték Amerikát és már maguk fejéből kellett volna újítani, de nem volt hozzá tehetségük. Aztán jött a hidegháború vége, a katonásdin dolgozó jenki tehetség nagy része felszabadult a civil ipar számára és állva hagyták a japánokat, számítástechnika, robotika, közgazdaságtan terén.

Előzmény: gaunt (35624)
etomcat Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 35653

> Ha nem utaltál volna direkt a kép sarkára bölcs maradtál volna.

 

Mivelhogy a kép sarkában volt kiírva szám-értékkel a Rádiusz: 2000km

Előzmény: Törölt nick (35646)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 35652

Par folyadkristalyos kijelzon esetleg erinto kepernyon kivul nem sok elteres van a 70 es 80 as evek orosz tengeralattjaroi es az uj tengo kezeloszervei kozott. Nem latni azt a fajta fejlodest amit az oroszok folyton emlegetnek illetve amit elvarna az ember egy uj generacios tengotol.

Előzmény: Törölt nick (35648)
M.Zoli Creative Commons License 2018.03.16 0 0 35651

Sot, amikor atvaltok kompletten tajszolasra, akkor mondok/irok meg cifrabbat is, es marhara nem erdekel, ez tetszik-e, vagy nem-e valakinek.

Előzmény: schlumberger (35650)
schlumberger Creative Commons License 2018.03.16 -1 0 35650

MiG 31 el-e tud menni 

El tud-e menni; jaj Istenem!

Előzmény: M.Zoli (35645)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.16 0 0 35649

..és állítólag az oroszok további Sz-400-at és vadászokat, valamint újabb hadihajókat küldtek sziriába.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.16 0 0 35648
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.16 0 0 35647

Nem tudhatjuk, bár ősi kobold törvény, hogy csak orosz gépet/helit lehet lelőni. Az amerikai gépek műszaki okokból zuhannak le mindig, akkor is, ha ez a műszaki ok egy lövedék.

Előzmény: etomcat (35644)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.16 0 0 35646

Ha nem utaltál volna direkt a kép sarkára bölcs maradtál volna.

Előzmény: etomcat (35643)
M.Zoli Creative Commons License 2018.03.16 0 0 35645

Attol nem is, viszont erzesem szerint ezt ugy szamoltak, hogy a hordozo repulo elviszi a lovedeket mondjuk 1500km-re, onnan meg meg az repul sajat meghajtassal vagy 500-at.

 

Mondjuk nem tudom, hogy az emlegetett MiG 31 el-e tud menni 1500km-re ekkora ballaszttal, es utanna meg esetleg haza tud-e jutni.

 

Ha esetleg utantoltest is beleszamoltak a rendszerbe, akkor viszont az SDB minimum 20 000 km hatotavu.

Előzmény: etomcat (35643)
etomcat Creative Commons License 2018.03.16 -1 0 35644

Az iraki-szír határnál lekalapáltak egy jenki HH-60 Pave Hawk-ot. Megkezdődött volna a részletfizetés Deir-ez-Zour-ért?

etomcat Creative Commons License 2018.03.16 -2 1 35643

> Tudod, nem mindenki olyan segg hülye a földrajzhoz mint te.

 

Egy 300-500km hatótávolságú, földi indítású zsebrakéta semmilyen vetületű térkép-rajzolástól nem lesz 2000km hatótávolságú amiatt, hogy kamion helyett repülőgépről indítod.

 

Egyszerűen csak nagyot mond az orosz propaganda, mert választások lesznek és fél a putyin, hogy alig 96%-os győzelmet fog aratni - pontosabban putyin talpnyalói félnek attól, hogy Szibériában végzik ki vagy be, ha ilyen gyatra lesz a szavazás végeredménye. Emiatt padlógázon jár az agitprop gépezet a főnök fényezésére, a vlad fotójára masztizó kombinés popsztár lánykáktól a legyőzhetetlen marsjáró atomrakétáig:

 

http://recorder.blog.hu/2018/03/13/a_szexi_csajok_putyinrol_almodoznak

 

https://444.hu/2018/03/15/putyin-a-nagy-kampanyolasban-megigerte-hogy-hamarosan-embert-kuldenek-a-marsra

 

Előzmény: Törölt nick (35641)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.15 0 0 35642

Talán tanulsz belőle..

Előzmény: etomcat (35639)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.15 0 0 35641

"A kép sarkában szereplő 2000km-ről annyit, hogy az orosz törpe a legnagyobb a világon,"

 

Tudod, nem mindenki olyan segg hülye a földrajzhoz mint te. 


Gondolom az ilyenek mint te terjesztik azt is, hogy grönland akkora mint afrika, ugye?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mercator-vetület

Előzmény: etomcat (35639)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2018.03.15 0 0 35640

Gondolj arra mekkora egy Amraam vagy egy Sparrow vagy egy MICA hatótávja a levegőből, egy száguldó repcsiről indítva, és mennyi a földről.

 

 

Előzmény: etomcat (35639)
etomcat Creative Commons License 2018.03.15 0 1 35639

> Valaki körberajzolta hová érnek el a mig31 kinzsal kombók az orosz repterekről.

 

A kép sarkában szereplő 2000km-ről annyit, hogy az orosz törpe a legnagyobb a világon, illetve nem közölték, hogy Áfá-val vagy anélkül, bruttó vagy nettó számolják?

 

Milyen csoda révén lesz ugyanis a zsebrakéta méretű, 300-500km hatótávolságú Iskanderből 2000km-es? Betették neki az atommeghajtást, így a MiG-31-est felsővezetéken keresztül egy DeltaIV-es fogja feltölteni indítás előtt?

 

Egyébként azok a MiG-31-es vadászok jobban tennék, ha kinizsi cipelése helyett R-33/37-eseket cipelnének, szorgalmasan járőrözve az eredeti PVO szerepkörüknek megfelelően - mert ha váratlanul beköszön néhány B-2, akkor a körberajzolt repterekről ők már nem fognak sehová se menni, mivelhogy nem lesz reptér.

 

Tekintve, hogy az oroszok milyen gyatrán állnak AWACS flotta létszámmal - már ha azok az Il-76 átbarkácsolások egyáltalán képesek a B-22, F-22 detektálására érdemi távolságról - bizony reális esély, hogy az USAF meglepi őket.

 

(Amíg a prostira pisilős Trump ügynök szabotál WDC-ben, addig folyik a vodka a Kremlben, amikor felakasztják hazaárulásért és egy Reagan-Thatcher-McCain kaliberű kapitalista kereszteslovag kerül a helyére, akkor meg majd koppan a muszka medve fején a dorong.)

Előzmény: Törölt nick (35638)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.14 0 0 35638

Valaki körberajzolta hová érnek el a mig31 kinzsal kombók az orosz repterekről.

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.14 0 0 35637

kuructrotty, vedd be a gyógyszered vagy igyál kevesebbet. Kissé szenilisnek tűnsz ezzel a nagy vigyorgós lelkesedéssel. Nem életcélom a zindex fórumokon 10 éves profilt gyártani, mert nem érdekel. Egyszer regelt emilfiókok jelszavát pedig nem is próbálgatom sokat, de k-va semmi közöd hozzá, nem?

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35636)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.14 0 0 35636

"Még egyszer: gratulálok a felismeréshez, veled ellentétben sosem titkoltam vagy tagadtam, hogy 2 nicket használok."

 

2-ot!!!???  Es mi van a tobbi neveddel ? Micsoda memoria vagy eppen gerincproblema! Mi a helyzet a tobbi nickekkel amit idaig hasznaltal? Ilyen sok tableted van ?

 

:-)))

Előzmény: Törölt nick (35632)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35635

Nekem ezekről a "statisztikákról" mindig az a mondás jut eszembe, hogy a katonák az ezelőtti háborúra készülnek.

 

Pont ahogy az amerikaiak tisztában vannak azzal hogyan használják ki a raptor előnyeit egy bevetés megtervezésére úgy az oroszok is tudják hol vannak a saját és a jenkik gyenge pontjai. Persze, rajtaütésre sokkal alkalmasabb a raptor mint a Szu-35, de mit csinál, ha nincs hova leszállni, nincs honnan felszállni, nincs légi utántöltés.

 

Ha valamilyen csoda folytán nem kezdik el vadul nukizni egymást hagyományos fegyverekkel is nagyon le lehet amortizálni mindent villámgyorsan.

Előzmény: molnibalage (35629)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35634

:) Rendszeresen válaszoltam az egyik nickel a másiknak felvetett dolgokra. Igazából oda sem figyelek rá mikor melyik. Technikailag így alakult. Elfelejtettem a jelszót..

Előzmény: molnibalage (35633)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35633

Én nem tudtam...

Előzmény: Törölt nick (35632)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35632

Te nagyon sokszor "tévedsz", ráadásul annyira nevetségesen gyerekes vagy.

 

Még egyszer: gratulálok a felismeréshez, veled ellentétben sosem titkoltam vagy tagadtam, hogy 2 nicket használok.

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35631)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.13 -2 0 35631

"Bakker, idáig tartott felismerned, hogy más a loginom tabletről?

 

És még büszke is vagy rá? :)"

 

Igen ! Tudod felteteleztem hogy leszoktal mar a sok kulonbozo neven valo gyerekes stilusrol amikor sajat magad vallat veregeted mas neveken.

 

Tevedtem !   A jovoben gyanakvobb leszek. De akar elkezdhetnel te is korrektul viselkedni es vagy  leszokni errol a kis gyerekes dologrol vagy jelezd elore hogy "ja amugy ez is en vagyok" amit idaig valahogy mindig ( termeszetesen csak es kizarolag veletlenul ) elfelejtettel.

 

 

:-)))

 

Fel kene noni elvtars meg egy kicsit szilardabb gerinc sem artana.

Előzmény: Törölt nick (35630)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35630

Bakker, idáig tartott felismerned, hogy más a loginom tabletről?

 

És még büszke is vagy rá? :)

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35618)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35629

Halkan kérdezem meg, hogy akkor az F-22 és 4+(+) vadászoknál mit hoz ki a balfasz tanulmány? 5:1 és 10:1 arányban győz az Szu-35 a Raptor, a Super Hornet vagy a Golden Eagle ellenében is?

Előzmény: gaunt (35627)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35628

A RAND is állapított meg már iszonyatos marhaságokat. Linkelnéd ezt a tanulmányt, ami azt kihozza. Kurvára érdekelne, hogy ekkora szamárságot hogyan állapítottak meg, amkor a Szu-35 hadrendbe sem állt sanszosan a tanulmány készítésekor.

Biztosan amolyan kopp karcsis módon csinálták. Még egy kép sem volt a PAK-FA-ról, de persze világverő gép a PAK-FA karcsi szerint. Aha. A cikk 9 éves, kb. egyetlen jóslate és pontozási része sem igaz, a gép sehol sem tart stb. Ja, és persze a zsenikém nem is updatelte, hogyan is nézne ki az, hogy be kellejen ismerni, hogy nettó faszásgokat firkálgatott összevissza a lelkem...

http://www.ausairpower.net/APA-NOTAM-081109-1.html

 

Szintét karcsi haluzta be a face-to face légiharcot F-35 és Szu-3x között úgy, hogy beamingelés közben az AIM-120C-7 mind mellémegy, de az SARHs útközben MCG-s vesztő és visszaforduló Szu gépek egyből lokckolnak - stealth gépre hogyan is volt lock első körben...?? - és az R-27ER talál. Aha. A vontatott csali meg csak népmese, ami taccsra tette az CW megvilágított SARH Kub-ot, meg nincs DAS F-35-ön és nem is stealth az F-35.

 

Bocs, röhögnöm kell...

Előzmény: gaunt (35627)
gaunt Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35627

Nézd, a RAND szakértői kicsit másképp látják. Nekik pedig több belátásuk van a projektbe mint neked és a hozzád hasonló karosszékpilótáknak :P

Még azt sem foghatod rá, hogy elfogult oroszpárti vélemény, mert többek között az amerikai kormány fizeti őket, és nekik készítenek elemzéseket.

 

" A RAND Corporation study in 2008 found that the Su-35 could shoot down 2.4 F-35s for every aircraft lost;"

Előzmény: molnibalage (35625)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35626

Egyes képességek terén.

Előzmény: molnibalage (35625)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35625

A Szu-35-ös első gurulópróbájánál megsemmisült. Eh... A PAK-FA egyik példánya kvázi kiégett...

Te meg azon rugózol, hogy a fényévekkel komplexebb F-35-ös jelenelg kb. COIN környezetben vehető be PGM-mel és TGP-vel és van AAM képessége limitáltan? 

Az orosz Szu-35 még ennyit sem modhat el magáról, pedig az sem nem stealth, se nem nincs benne nex. gen hajtómű, DAS sehol, TGP egyáltalán nincs, AESA nincs, vontatott csalit hírből sem ismeri.

 

Tehát az USA iparának csúcsa az F-35, a Szu-35 meg kb. egy 13 éves SH szintjén sincs...

Előzmény: gaunt (35624)
gaunt Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35624

Talán mert a kínaiaknál jobban ügyelnek a hadititkokra... De azért pár dolgot meg lehet figyelni rajta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-20#/media/File:J20_2.jpg

 

 Az összes változatot nézve már majdnem 300 darabot szállítottak le. 

Ahoz képest nem bevethető és sorozatos hibáktól szenved... :P

Előzmény: molnibalage (35623)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35623

A J-20 kb. PR szinten áll hadrendben.  A J-20-at nem ismerem annyira, de azért várnám a képeket a DAS-ról, az integrál EOTS-ról és a vontatott csalikról is, hogy hol vanak a gépen. Csak, hogy beszéljünk kézzelfogható dolgokról.

 

Bár számomra vicces, hogy valaki elhiszi azt, hogy az F-35 fejlesztéséhez képest kb. 10 éves késésben levő J-20 előrébb tart úgy, hogy gyártási darabszáma kb. 0 az F-35-höz képest? A legtöbbet repült F-35 sárkány már 2000 óra felett van asszem... Az összes változatot nézve már majdnem 300 darabot szállítottak le. A PAK-FA-hoz képest fénysebességű a program a jelek szerint, csak éppen nincs benne pl. újgenerációs hajtómű, mint az F135. Egy lényegében 40+ éves AL-31 szintű cuccal dolgozik.

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35622)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35622

"Az F-35-höz képest minden ma hadrendben álló vadászgép kb. süket és vak és vagy még védelen is.

 

Khhmmm... J-20..."

 

 

Mit is tudsz rola konkretan ?

Előzmény: gaunt (35619)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35621

Megint tevedsz !!!

 

Kuruc az Ausztral tengereszetnel szolgal ( meg egy darabig ). En pedig a USN nel szolgaltam . Arrol nem is beszelve hogy cca 20 ev van kozottunk.

 

Ha nem hiszed nez utanna a hozzaszolasainak meg a feltoltott fotoinak. Meg olyan is van ahol egyenruhaban is lathato. En is toltottem fel magamrol fotot cca ket eve. De gondolom ilyen aprosagokkal nem lehet teged osszezavarni.

Előzmény: gaunt (35620)
gaunt Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35620

Nyugdijas Troty = Kuruc

 

Ne szólj semmit...

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35618)
gaunt Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35619

Az F-35-höz képest minden ma hadrendben álló vadászgép kb. süket és vak és vagy még védelen is.

 

Khhmmm... J-20...

Előzmény: molnibalage (35613)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35618

Szalonna hagyma = Michael Newlas

 

Latom szukseged van tamogatokra akik igazat adnak neked. 

 

:-))))

Előzmény: Szalonna hagyma (35617)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.13 0 0 35617

Ezt most nem a saját kútfőmből merítettem. :)

A gépen lévő IR érzékelők kapcsán volt erről valami angol nyelvű cikk. Persze azokat is ki lehet cserélni, csak az sem lesz olcsó.

 

Előzmény: molnibalage (35616)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.12 0 0 35616

Ekkora téveszme leírásához mennyire kellett megfeszülni? Mert ez a túlzásm, nem az én kommentem. Az első jenki vadász, ami AESA radar kapott azok az Alaszkai F-15C-k voltak. Nem sikerültek túl jól. Azóta már kb. a 3. AESA generáció fut le a jenkiknél egészen más alapokkal.

 

A végén levő részt olvasd el az első AESA radarról. Ehhez képest az F-35 esetén szó nincs ballasztról és extra hűtőrendszerről.

https://htka.hu/2012/12/04/mcdonnell-douglas-f-15-eagle/

 

A DAS érzékelője nem 15 és nem 20 éves.

 

Stb.

 

 

Előzmény: Törölt nick (35615)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 0 0 35615

Azért ne vigyük túlzásba. Az F-35-ban az a rengeteg szoftver kb 15-20 éves szenzorok adatait olvassa. 

Előzmény: molnibalage (35613)
Pascal_blog Creative Commons License 2018.03.12 0 0 35614

Figyeljetek ehhez a végtelenített F35 pakfa hitvitához nincs mit hozzátenni de talán egy szempont nem jelent még meg.

 

Az USA éves GDP-je 18 000 000 000 000 dollár fölött.

Oroszországé 1 300 000 000 000 dollár körül.

 

Tehát a jenkik 13-14x annyiból gazdálkodnak.

 

(értitek miért lehet egy "hideg"háborút is elveszíteni ?).

molnibalage Creative Commons License 2018.03.12 0 0 35613

Az F-35-höz képest minden ma hadrendben álló vadászgép kb. süket és vak és vagy még védelen is. Ez az eredménye a 360 foks MAWS lefedésnek, a hozzárakott IRST és EOTS VID-del és a vontatott csalinak védelmi odalon, no meg az AESA radarnak. Csak ennek biztosításához nem elég a vas, kell hozzá a SW is. A legközelebb az F-35-höz a fullos Tr3 EF áll, de még ott is komoly hiányosságok vannak.

Előzmény: Törölt nick (35612)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 -1 0 35612

Talán csak több szerénységet és kevesebb korrupciót.

Amúgy nem rossz cucc, de közel sem annyira jó mint amennyire hypeolják. Ráadásul annyira drága lett, hogy nagyon sokáig rendszerben kell tartani, amiből egyszer még baj lesz (szerintem).

Előzmény: molnibalage (35611)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.12 0 0 35611

A világ lekomplexebb vadászgépe esetén mégis mit vársz?

Előzmény: Törölt nick (35608)
Yorg365 Creative Commons License 2018.03.12 0 0 35610
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 35609

Állítólag megint megpróbálkoztak drónokkal támadni a bázist

https://colonelcassad.livejournal.com/4042889.html

Előzmény: Ridley4Lev (35607)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 35608

Újabb 16 milliárd kell az F-35 "modernizálására", ebből úgy 4 milliárdot a külföldi vevők költhetnek el a legmodernebb repülőjükre.

https://www.reuters.com/article/us-usa-lockheed-f35/u-s-f-35-fighter-modernization-could-cost-16-billion-through-2024-idUSKCN1GK02M


Kezd a F-35 "a világ legdrágább szoftvereként" bevonulni a történelembe.

Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.10 0 0 35607

Number of Pantsir-S has increased at Latakia

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.09 -1 1 35606

Mondjuk mi közelebb vagyunk ukrajnához, és minket is utának amiért nem hagyjuk zsarolni magunkat.

Gondolod, hogy nálunk is megtámadnak valakit, valami mocskosul egzotikus "orosz" vegyi fegyverrel putyinék?

Előzmény: etomcat (35602)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.09 0 0 35605

na bakker, mégis raktam szmáljit.

Előzmény: Törölt nick (35604)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.09 0 0 35604

Szerinted az atom tengeralattjárók helyzetét is be lehet mérni a föld túloldaláról a neutrínó detektorokkal. :)

Komolyan, belegondoltál, hogy ha már az a neutrínó képes volt áthatolni a föld magján mintha semmi sem lenne ott, mekkora az esély arra, hogy pont egy neutrínó detektor fogja meg. Pláne abból az egy szem felvillanásból meg is állapítja, hogy az egy ellenséges hatalom tengójának a reaktorából származik, és az a tengó épp hol van.

Nem rakok szmáljit, pedig eddig messze ez volt a legviccesebb teóriád.

Előzmény: etomcat (35603)
etomcat Creative Commons License 2018.03.09 -1 0 35603

> 60km-re akarják növelni a pancir hatótávolságát egy új hiperszonikus rakétával

 

Szerintem el se lát olyan messzire a jármű radarja, akkor meg mi vezetné célra?

Előzmény: Törölt nick (35601)
etomcat Creative Commons License 2018.03.09 -4 0 35602

> A Salisbury gázmérgezés után újra elővesznek 14 brit földön elkövetett orosz titkosszolgálati gyilkosságot, amit London eddig elsikált a ruszkik pénze miatt: http://www.bbc.com/news/world-europe-43299598  Sergei Skripal and the 14 deaths under scrutiny

 

Hallgatom az Infó rádiót, sajtószemle: a BBC híre szerint 180 brit vegyvédelmis katonát rendeltek Salisbury-be, mert az idegmérges támadás környékén nagyszámú épület, jármű és berendezési tárgy van elszennyeződve, amiknek a felderítésére és mentesítésére a civil hatóságok nem képesek.

A magyar honvédségnek vajon lenne összesen 180 vv. katonája, ha netán legközelebb kishazánkban jutna eszébe putyin öklének lesújtani a polónium hegyű jégcsákánnyal?

Vagy ha legközelebb egy brit focimeccsen fog idegmérget bevetni putyin és a zombiszerűvé változó szurkolók összetapossák egymást százszámra, akkor majd a focit imádó Orbán is rájön, hogy egy pszichopata őrült csicskájává szegődött?

Előzmény: etomcat (35555)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.09 0 0 35601

60km-re akarják növelni a pancir hatótávolságát egy új hiperszonikus rakétával

http://www.interfax.ru/russia/602882

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.09 0 0 35600

Ez megmagyarázza hogyan lehet ekkora légi fölény mellett még mindig vidáman lövöldözni a vadászokra.

A nem eléggé lopakodó F-35 problémáiról a cikk alant is megmagyarázhatja a "madárral való ütközést".

Előzmény: Platon (35598)
M.Zoli Creative Commons License 2018.03.09 0 0 35599

Kosz. Azt a filmet mar egy ideje meg szeretnem nezni, csak nem jutott eszembe a cime.

Előzmény: etomcat (35593)
Platon Creative Commons License 2018.03.09 -1 0 35598

A kép február 19.-én készült. 

 

Mint jól látható, az Izraeli ellencsapás teljes kudarcot vallott. 

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35595)
Platon Creative Commons License 2018.03.09 -1 0 35597

Álmodik a nyomor :)

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35595)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.09 0 0 35596

Harpoonszkij

Előzmény: Törölt nick (35588)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.09 0 0 35595

"A szír lérak gps koordinátái. A 2 a sorban lőtte le az F-16-ot"

 

Helyesen :

 

A NEHAI 2. a sorban lotte le az F-16-ot.

Előzmény: Törölt nick (35583)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.09 0 0 35594

Kihagytad a neutrínókat. Tudod, amivel be lehet mérni a robotrepülőt a föld túlfeléről..

Előzmény: etomcat (35592)
etomcat Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 35593

Ezeket a verebeket is úgy fogják indítani, mint mikor a Dr. Strangelove-ban rajta maradt a fickó a ledobott H-bombán?

Előzmény: Törölt nick (35588)
etomcat Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 35592

> A nukis robotrepülő is marhaságnak tűnt először

Többedszerre is az, nem csak tűnik!

> mi van ha tényleg olyan mint egy robot repülő. Kimegy és nemzetközi légtérben cirkál, akár hónapokat

Nemzetközi légtér = tengerek és óceánok. A halakat, fókákat, bálnákat, óriáspolipot, sellőket megkérdezte valaki? Az emberiség kb. 25-33%-a a halászatból él, mármint azt eszi, amit a halászok kifognak, nagyjából az egész Távol-Kelet. Így is nagy gond, hogy már nincs elég fogás, mert mindent lehalásztak a 7,5 milliárd éhes száj betömésére és akkor még a maradékot se lehessen megenni, mert két feje nő a halaknak és kéken világítanak a sötétben?

Az atom-meghajtású robotrepülőgép ugyanis nem olyan, hogy elől bemegy a propaganda és hátul kijön a szivárvány színű unikornis-puki. Az amcsik 1964-ben már megépítették a sajátjukat, Project Pluto fedőnévvel és 2x kipróbálták a nyílt körös reaktor torlósugár hajtóművet a nevadai sivatagban. Érdekes dologokat találtak:

- Rendeltetésszerű repülésben, ami kb. 3 Mach, 300 méter magasságban, az áthatoló sugárzás olyan erős, hogy aki a földön áll az útvonaltól 160 méterre vagy kevesebb, az megkapja a halálos dózist egy pillanat alatt, amíg a Pluto robotrepülő elhúz mellette.

- Az útvonal mentén további száz évig nem érdemes kertészkedni, mivel a reaktor rendesen köpi ki a felaktiválódott grafit és üzemanyag szemcséket, gyakorlatilag piszkos bombaként elszennyezve mindent ami felett elhalad.

(-Beépített 8 lövetű H-bomba kivető forgótár még ezen felüli extra lett volna.)

Na mosd képzeld el, hogy az atomhajtású robotrepülőgép hónapokig cirkál az óceánok felett és közben potyog belőle a radioaktív sezmcse, amit a halak megesznek, te meg megeszed a halat.

Esetleg el is romlik közben a navigációja és épp orral egy pármilliós tengerparti város felé ragad be az útvonala. Mire összekaparsz valamit, hogy lelőjék, addigra odaért.


És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az atom-meghajtású robotrepülőgép bevezetése még hibamentes működés esetén is az Atomcsend Egyezmény felrúgását jelentené minden gyakorlati értelemben. Onnantól mindenki más újra a szabad levegőn, meg a nyílt vízen tesztelné a legőrültebb atomfegyver ötleteit, a világ lakossága pedig viselné az egészségügyi kockázatokat. Csak egy ugrás a Sugár!

> esetleg utána visszatér és leszáll

Bizonyára az oroszoknak minden vágya az, hogy egy több heti vagy havi folyamatos üzemeléstől a vörös izzásig felaktiválódott, a szükségszerű súlytakarékosság miatt teljesen árnyékolatlan atomreaktort kapjanak vissza és utána évekig vacakoljanak az ártalmatlanításával, táv-manipulátorokkal és távvezérelt járművekkel bohóckodva (mivel nincs olyan pajzs, amivel ember a közelébe tudna menni). Egy fenét fognak bohóckodni ezzel! Lezuhantatnák valahol távol a tengerbe és jól letagadják. A halak meg feleszik és azt kapod a balatoni kifőzdében hekk címén.

 

Fenti okokból az amcsik leállították a saját Pluto projektjüket, sosem repült a reaktoros cirkálórakéta.

Előzmény: Törölt nick (35581)
etomcat Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 35591

> A MiG-31 a soha nem repül egy ekkora függesztménnnyel M2.5-tel tekintve, hogy fegyvertelenül tud M2.8 táját.

 

MiG-31 esetén nem azért van az M2.8 limit, mert elgyengül a kilonewton, hanem áramlástanilag csak ennyit bír a motorja, mivel a Tu-134-es utasgép korai kétáramú gázturbinája van benne, egy rábarkácsolt utánégetővel. (Ehhez a ruszkik a svéd Viggen-től kapták az ötletet, ahol a DC-9 utasgép turbinájára gányoltak utánégetőt.)

 

Szóval könnyen lehet, hogy a MiG-31 böszme nagy külső függesztménnyel is képes lehet M2.8 közelébe jutni. Elvégre is indítottak már róla ASAT rakétát, ugye?

Előzmény: molnibalage (35585)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.08 0 1 35590

H-35 egy változata.

Előzmény: Törölt nick (35588)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.03.08 0 3 35589

Milyen rakétát?

Előzmény: Törölt nick (35588)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35588

Tényleg, egy fontos kérdés, ezt a rakétát felismeri valaki?

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35587

Na majd a Mig-41 :)

Előzmény: Törölt nick (35586)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35586

Mondjuk ez jogos. 

Előzmény: molnibalage (35585)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35585

A MiG-31 a soha nem repül egy ekkora függesztménnnyel M2.5-tel tekintve, hogy fegyvertelenül tud M2.8 táját. Az F-15 fegyvertelenül - igaz a függesztmény relatív hatása KM-re és annak eloszlására nagyobb - M2.4-is elmegy, de teljes AAM-mel M1.78 volt a plafon. Ez a rakéta meg orbitálisan nagy a süllyesztett R-33-asokhoz képest.

Előzmény: Törölt nick (35581)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35584

Az F-35-ről beszéltem.

 

Az F-22 mindig problémás típus volt és az is marad. 65% felett nagyon ritkán járt. Ezen felül a gépek közül 50 db csak kiképzési célokra alkalmas. Azt nem tudom, hogy availability-ba hogyan számolják.

Előzmény: Törölt nick (35582)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35583

A szír lérak gps koordinátái. A 2 a sorban lőtte le az F-16-ot

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_628013

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35582

Nem vagy Te egy kicsit elfogult?

 

Az F-22-őt  22 éve kezdték el gyártani. 7 éve gyártották az utolsót. Milyen kezdetekről beszélsz? :)

 

Az F-35-el vannak megint gondok és gyártási nehézségek, na az valóban "kezdeti".

https://www.defensenews.com/air/2018/03/06/stealth-features-responsible-for-half-of-f-35-defects-lockheed-program-head-states/

Előzmény: molnibalage (35579)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35581

Hát ezt aláírom. 

Én valahogy úgy képzelem, hogy van a kinzsal, amely egy lekicsinyített iszkander, mondjuk 2.5M-nél indítják a Mig-31-ről, és 10M-el ér célba, és akkor valahogy összejön még a 2000km is. 

A tengót azt hagyjuk, szerintem marhaság. Lehet vele riogatni, de több lehet vele a probléma mint amekkora az előnye, na meg nem csak a part mentén vannak célpontok, úgyhogy a váratlanság itt nem előny.. (bár ha a panama csatornánál elsül egy ilyen névtelenül akkor lehet mutogatni kinára, vagy bárkire)

A nukis robotrepülő is marhaságnak tűnt először, de aztán elképzeltem, hogy mi van ha tényleg olyan mint egy robot repülő. Kimegy és nemzetközi légtérben cirkál, akár hónapokat, esetleg utána visszatér és leszáll. Egyébként nem hiszem, hogy ez lenne a ramjetes Avantgard. Azt amúgy is egy ICBM kaliberű hordozóval kell felküldeni, hogy meglegyen a magasság és sebesség.

 

A kinzsalon kivül ennek az egésznek inkább a jenki arzenálban lenne helye, ők mennek és rendőrködnek mindenfelé. Egy É. Korea vagy egy Irán azért erősen behúzná a farkát ha tudná, hogy a semmiből szétszedik az elnöki palotát sec perc alatt. 

Előzmény: Hiryu-reload (35576)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35580

Csak sztereotíp téveszméket látok. Nézd már meg az FM 100-2-3-at, hogy milyen logisztika van egy hadoszály mögögött aztán fentebb is.

Ezen felül szerinted ezeknek milyen harcértéke van? Szerinted viccből írta le ezeket az orosz és szerepel 2700-as szám a linkelt anyagban?

Előzmény: etomcat (35577)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35579

Te, olvasd már el az F-15 írást is. Az is ilyen alacsony sőt, alcsonyabb hadrafoghatósággal kezdte. Az F100 hajtómű problémák és sztrájk miatt volt, hogy legyártott gépekbe nem jutott hajtómű. A mélyponton volt olyan F-15/F-16 TFS vagy TWF, ahol a gépek 20%-a sem volt hadrafogható rövid ideig. Az 50% egy lényegében PR okokbó. IOC-t kapott típusnál - az is F-35B, az F-35A lényegében PR okokból sem kapta meg - te mi a fenét vársz el...?

 

Komolyan mondom nem értelek. Most értetlen vagy vagy trollkodsz...? [fejvakarás]

Előzmény: Törölt nick (35573)
etomcat Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 35578

Én azon gondolkozom, hogy a putyinos videón egy Iskander rakétatest volt a MiG-31 alá akasztva. De vajon a MiG-31 indítja az Iskandert vagy inkább az Iskander indítja a MiG-et?

 

Az első opció nem tűnik logikusnak, mert minek, hiszen ott a Szu-27 család és hozzá az indiaiakkal közös Brahmos, aminek a ramjet-je levegőt szív és így sokkal messzebbre jut, mint tiszta rakétahajtással. Másrészről a MiG-31 mint PVO honi védővadász úgy tudom még sosem szolgált a CCCP/FÁK területén kívül (évente kétszer bekamuzzák a Szíriába küldését) és emiatt, illetve a böszme méretére tekintettel, értelemszerűen alkalmatlan támadó ballisztikus kisrakéta hordozónak.

 

A második opcióban viszont az Iskander test lehetne egy nagyra nőtt JATO-palack, aminek a segítségével a MiG-31 "kvázi teleportálni" tud 300-500km-re, mondjuk így hozva magát lőhelyzetbe, ha az SR-72 Aurora amcsi csoda hiperszónikus kémgép átlépné a drága orosz haza anyácska sérthetetlen államhatárait?

Előzmény: Törölt nick (35575)
etomcat Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 35577

> A teljes orosz harckocsiállomány nincs 3000 db.

 

Ruszkiknál legalább 20 ezer tank van, persze a nagy része lerakva. Tavaly több száz T-62M-et szállítottak ki segélyként a szír rezsimnek, ilyen kalapból előhúzott pár hetes határidővel - pedig az a típus nagyon nem mai gyerek, már 73-ban harcolt. Továbbá T-55-ből valami 40 ezer db készült, azok se párologtak el. Orosz nem olvaszt be semmit, mert minek, végtelen sok érc van a földjükben - lerakják az öreg hadiszert az Urálban, jól lesz ítéletnapkor.

 

> Te komolyan azt hiszed, hogy lenne személyzet és logisztika ennyi hk. mögé?

 

Személyzet: ruszkiknál mai napig sorkatonaság van, vagyis a 16 éves DOOSZAF-os iskolástól az 55 éves nagyapjáig mindenki ki van képezve valamire, beültethető. T-55 / T-62 nem nagy turpisság: nincs benne töltőgép, ball. számítógép, lézer távmérő, turbófeltöltő és egyéb elromlandó dolog.

 

Logisztika: olajuk van a ruszkiknak sok, azzal a tank eljár, a személyzet meg lelelgeli magának, amit útközben talál. Az orosz népnek született tehetsége van az elképzelhetetlen mértékű nyomorúság és veszteségek elviselésére.

 

> az nem ezeréves elavult szar lenne? ... A korábbi sok 10k-s mennyiségben meg a másod és harmadvonalas szarok is benne voltak.

 

Marx Károly tanítása szerint a mennyiség egy ponton átcsap minőségbe. Ha van hét T-55-ösöd, akkor afrikai hadúr vagy, akit a MILAN-os dzsipes légiós őrjárat is körbe röhög. Ha van hétezer T-55-ösöd, akkor szuperhatalom vagy, ami lánctalp alatt tiporja el a szabadságot. Annyi ha megindul, semmilyen ATGM és Warthog nem állítja meg, neutron-bombák nélkül.

 

(Lásd egy Königtiger kilőtt 8 Sherman-t vagy T-34-est, de a szövetségesek tízen mentek egyre. Többszörös létszám hátrányban az Abrams se járna jobban, mert annak is csak csak egy csöve van és egyszerre nem tud többfelé lőni.)

 

> rozsdahegyeket tartalmazták... Semmiféle realitása nem volt azok bevethetőségének...

 

Attól, hogy kicsit rozsdás öreg tankokba beültetnek kicsit rozsdás öreg tartalékosokat, legfeljebb csikorogva mennek a háborúba, nem kívánság műsor. Nem tudunk mi az oroszok fejével gondolkodni, ahol olyan dolgok számítanak megszokottnak, amit egy civilizált ember felfogni sem képes! A háborúk többnyire pedig arról szólnak, hogy megtörténik az elképzelhetetlen - hiszen ha előre látható lenne, akkor megakadályoznák a kitörésüket.

Előzmény: molnibalage (35569)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35576

itt még az orosz média is zavaros,emlegetnek hiperszónikus ICBM-et,ami aztért szép nem nem hiperszónikus ICBM ninc,s hol olyan képet vágnak alá, mint az említett kínai rendszer, hol manőverező hiperszónikus robotrepülőként, hol rakétaként emlegetik bevetési profilként  meg Kalibr infrografikát tolnak....

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35575

Olvastam a cikkedet az orosz "csodafegyverekről". 

Nem tudom, lehet, hogy tévedek, de nekem úgy jött át, hogy az atommeghajtású robotrepülő és a hiperszonikus "avantgard" az nem egy rendszer, hanem két külön dolog..

Előzmény: Hiryu-reload (35567)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35574

Az általad felsorolt gépek számaival nincs is baj, sőt..

Előzmény: molnibalage (35570)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35573

Én marha sok mindent hiszek komolyan.

 

Például komolyan azt hiszem, hogy ha a légierő messze legdrágább gépeinek a fele bevetések helyett a földön ücsörög mert kilyukadt a dűzni, vagy lekopott az esőben a lopakodó máz, esetleg beragadt a del billentyű az nem jó. Pláne, hogy az F-22 minden csak nem új..

Előzmény: molnibalage (35570)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35572

"Te komolyan azt hiszed, hogy lenne személyzet és logisztika ennyi hk. mögé?"

 

Az ufóhívő olvtárs dobta be a számot. Ez csak szarkasztikus reakció volt..

 

Lásd.. "Amikor majd jön a putyin 10000 tankkal Európát "

 

Előzmény: molnibalage (35569)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35571

Ezt 2-5%-nál több tolóerő pluszt nem jelent. Kabinból aktíválhatóságról nem tudok általánosan, az F-15-nél is földön kellett állítani ezt. Asszem írtam erről is a hajtóműnél.

https://htka.hu/2012/12/04/mcdonnell-douglas-f-15-eagle/

Előzmény: etomcat (35568)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35570

Te komolyan azt hiszed, hogy az orosz vagy más légierő számi ennél magasabbak úgy, hogy mindenhol megszorítás dallamát fütyörészték 2008 óta? Ja, és békeidőben?

 

Ezen felül az USAF-nál azt is vedd számításba, hogy a gépek kihasználtásága úgy 2-4-szerese mindenki másának. Nem, ez nem túlzás, tényleg ennyi. Az F-15/F-16-ra az éves átlag repült óraszám gépenként kb. 300-350 óra, de ennél magasabb terhelésű gépek is vannak. Ez nem néhány év, hanem az elmúlt 25-30 év átlaga. Közelében nincs ennek senki.

 

Konkrét példa. A legtöbbet repült F-15E 12000 óra felett van már, a 89-0487-es SN-es gép. Ez azt jelenti, hogy kb. 26 év alatt tettek bele 12000 órát. Ezt 461 óra/év. 2012 és 2016 között pakoltak bele 2000 órát, ez 500 óra/év tája.

http://www.combataircraft.net/2016/08/26/strike-eagle-hits-12000-flight-hours/

http://www.af.mil/News/Article-Display/Article/111855/f-15e-reaches-flying-hour-milestone/

 

Ostravában beszélgettem B-1B és B-52 pilótákkal. Évi 400-500 órákat repülnek azokkal a gépekkel is.

 

 

Viszonyításképpen a magyar számok hidegháború után is innen is, 717. oldalon. Nagyjából ez volt az egész keleti blokk. Ha a szovjet 2-3-szor ennyit repült, akkor is kb. sehol nincs az USAF-hoz képest. A NATO országok sem voltak 130-200 óra felett. A Gripen lízingben 120 óra/gép/év a plafon átlagolva.

https://htka.hu/2017/12/20/haditechnikai-osszefoglalo-2017-es-kiadas/

 

Szóval ilyen leherheltség mellett ennél magasabbat elérni embertelenül sokba kerülne. A Sivatagi Vihar alatt, 80-90% közötti értékeket sikerült elérni, de hát az ugye 6 hetes időszak volt...

Szóval sikerült megint tőmondatokkal vastagon trollkodnod. Megszoktuk.

Előzmény: Törölt nick (35563)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35569

A teljes orosz harckocsiállomány nincs 3000 db. Ez az ország több katonai körzetében van szétszórva. 

https://www.offiziere.ch/wp-content/uploads-001/2018/02/Russian-Military-Statistics-2017.pdf 

 

Te komolyan azt hiszed, hogy lenne személyzet és logisztika ennyi hk. mögé? Meg azt, hogy az nem ezeréves elavult szar lenne? A korábbi számok is kb. a sci-fi feltételezésen alapuló rozsdahegyeket tartalmazták. A maradék mennyiség a T-80 legkorszerűbb változata, T-72B vonal és a T-90-esek. A korábbi sok 10k-s mennyiségben meg a másod és harmadvonalas szarok is benne voltak. Semmiféle realitása nem volt azok bevethetőségének...

Előzmény: Szalonna hagyma (35566)
etomcat Creative Commons License 2018.03.08 -2 0 35568

> Ja, van is minden raptoron ctrl+alt+del, direkt ha jön putyin 10.000 tankja..

 

Minden vadászgépen van harci biztosíték, ami felturbózza a gázhőt, hogy jobban toljon a hajtómű, növeli a radar kisugározható teljesítményét (cserében jócskán csökken az üzemóra), engedélyezi a titkos üzemmódok használatát, kiiktatja a védelmeket (túlmelegedés, stb.) az elektronikán.

 

MiG-29 esetén a futóaknában volt, így még felszállás előtt át kellett kapcsolni, Gripen esetén állítólag a pilóta válla mögött van és repülés közben is lehet aktiválni.

Előzmény: Szalonna hagyma (35566)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35567

nem igaz, a Mig-31 az új légi indítású SS-26-al lőtte le, nukleáris robbanófejjel. 

 

Előzmény: etomcat (35564)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.08 0 0 35566

Ja, van is minden raptoron ctrl+alt+del, direkt ha jön putyin 10.000 tankja..

Előzmény: etomcat (35565)
etomcat Creative Commons License 2018.03.07 -2 0 35565

> Jól értem? Raptor hadrafoghatóság 49%, F-35 54%?

 

Ezek kvázi "békeidős" dolgok. Senki sem fogja kiiktatni a rendszer védelmeket valami Toyota pick-up le-lézerbombázása miatt, inkább szolgálat-képtelenséget jelentenek és csinálja helyettük más gép, elég nagy az USAF, a tartalék repgépnek is van tartaléka. (Plusz még ott van a Navy és a Marines légiflottája is, ami harci gépek további ezreit jelenti.)

 

Amikor majd jön a putyin 10000 tankkal Európát leigázni, akkor majd meg lesznek patkolva a biztosítékok és minden USA gép repülni fog, akkor is ha ez a fedélzeti számítógépnek nem tetszik és pár bevetés alatt tönkremennek alkatrészek. Majd kicserélik és szerelik éjjel-nappal, amíg jó nem lesz.

 

(Amúgy a boldogult emlékű, immár kohósalak SA-4 csak úgy tudta az MN bevezetni annó, hogy a rendszerbe állító lövészeten külön levélnehezék kiskatonák nyomták végig a védelem fő-kiiktató gombot, mert a számítógép szerint minden baja volt a komplexumnak és le akart állni. Nyilván az nem békeidős eset, mert a kudarcért szibériai kiküldetés járt volna.)

Előzmény: Törölt nick (35563)
etomcat Creative Commons License 2018.03.07 -2 0 35564

Orosz bulvárlap szerint a szírek MiG-25 vadásszal kergették a lelőtt F-16-ost az Sz-200 lérak útjába!

 

Ha ez így van, az igen komoly fegyvernemi együttműködést jelent a légvédelemben, amit korábban nem gondolt volna senki a "buta arabokról". Ezek szerint vagy iráni segítséget kaptak - vagy pedig visszaütött a cionista Voldermortok terve, mert azok a szír Harry Potterek, akik még mindig élnek a roxforti "polgárháború" hetedik évfolyamában, mostanára úgy kikupálódtak és megedződtek a csapások alatt, hogy le tudják győzni a főgonoszt és bandáját. Teher alatt nő a pálma, ahogy az oázisban mondják.

 

Másrészről, az, hogy ilyen 60-as évek végéről itt felejtődött technikák ma is hatékonyak, megkérdőjelezi a méregdrága, teljesen új sárkány fejlesztések értelmét. Az export MiG-25-ösök talán még csöves elektronikájúak, mégis megfutottak előle.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.07 0 0 35563

Jól értem? Raptor hadrafoghatóság 49%, F-35 54%?

 

Így tényleg nehéz lesz lelőni őket..

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.07 -1 1 35562

Jaja, az ukránok közben elkezdték a szlavjanszknál 2014-ben lelőtt ukrán felderítő és tüzérségi rávezető gépről készült felvételeket terjeszteni, mint a szíriai ancsa lelövése.

 

Biztos lesz itt még minden..

Előzmény: etomcat (35560)
etomcat Creative Commons License 2018.03.07 -1 0 35561

> Mondjuk ehhez nem árt 40 évesnél fiatalabb műszerezettségű gép.

 

Egy kis pontosítás: tudtommal az An-24/26 gépeken nincs kormány szervó, ezért fel- és leszálláskor olyan nagy fizikai terhelés nehezedik a pilótákra, hogy csak mindketten együtt képesek mozgatni a kormányszarvakat. Emiatt a gázkarokat egy harmadik személy, a hajózó szerelő kezeli helyettük, annak minden személyzeti kommunikációs és együttműködési nehézségével együtt. Ezzel a típussal tehát nyilván nem lehet "szarajevói típusú" harctéri leszállást végrehajtani, ahol a propeller lapátokat másodperc alatt kell reverz átfordítani a leszálláskor.

 

Emiatt is jó lenne, ha a politikusaink nem kamu hadi-szürkére átmázolt sugárhajtású Airbus-319 és Falcon luxus "üzleti" repülőket vennének a fidesz elit bőrfoteles, minibáros, kaviáros VIP utazásaihoz - hanem valódi turbó-légcsavaros, tehertér rámpás kivitelű, modern katonai szállító repülőket, amelyek képesek lennének kiváltani a magyar honvédségnél a végletesen elavult An-26 típust a harcoló csapatok és haditechnika légi mozgatása terén! Mondjuk C-295 vagy C-27J típust.

Előzmény: etomcat (35560)
etomcat Creative Commons License 2018.03.07 -4 0 35560

Golyószórókkal szedték le a dzsinnhádisták az orosz An-26-ost leszálláskor:

 

https://mno.hu/kulfold/sziriai-fegyveres-csoport-vallalt-az-orosz-gep-leloveset-2452093

Szíriai fegyveres csoport vállalta az orosz gép lelövését

 

(Normális légierőnél ugye háborús övezetben "szarajevói típusú" landolás van, vagyis stukának képzelik magukat és a reptér belterülete felett kezdett meredek zuhanásból csak az utolsó pillanatban lebegtetnek ki a leszálláshoz. Ezzel minimalizálják a kisebb fegyverek hmz-jében töltött időt. Mondjuk ehhez nem árt 40 évesnél fiatalabb műszerezettségű gép.)

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.07 -2 1 35559

"Ersd mar meg hogy nem mindenki szereti a Pravdat."

 

Kis hazug, akkor nyerj a lottón amikor a pravdát linkelem..

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35557)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.07 -2 1 35558

Lol, ennyire ráizgultál, hogy "kiakadtam"? :)

Az olvtárs egy cihopata ufó hívő. Tőlem masszírozhatjátok egymás hátát egész nap.. Kb a te "szellemi" kalibered amúgy is.

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35557)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.07 -3 0 35557

Az olvtars a BBC tol idezett egy ciket. Te meg ki vagy akadva es bunko modon viselkedsz. Ersd mar meg hogy nem mindenki szereti a Pravdat. Kulonbooek vagyunk.

 

:-)

Előzmény: Törölt nick (35556)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.07 -2 1 35556

Én is olvastam, hogy S-400-a lőttek rájuk.

 

Lennél olyan kedves eltakarodni innen a 3,14csába az offolásoddal? :)

Köszönettel.

Előzmény: etomcat (35555)
etomcat Creative Commons License 2018.03.07 -5 0 35555

A Salisbury gázmérgezés után újra elővesznek 14 brit földön elkövetett orosz titkosszolgálati gyilkosságot, amit London eddig elsikált a ruszkik pénze miatt:

 

http://www.bbc.com/news/world-europe-43299598

Sergei Skripal and the 14 deaths under scrutiny

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35552)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.07 0 0 35554

khmmm írtam máshol,  érik a feszültség, főleg Rijaddal.  Csak tavalx aláirtak tizenvalahánymilliárd dollárért vadászgépvásáarlást,  USA/EU vennének még keletről Sz-400-tól Szuhoj 35-ig  mindent.  Igaz, ehhez nem elég nagy a hadseregük, mert ezeket a technikákat üzemeltetni kellene is valakinek...

http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/why-qatar-building-massive-air-force-22541

Előzmény: Ridley4Lev (35551)
gaunt Creative Commons License 2018.03.07 -1 1 35553

Superhatalom es mindenki semlegesitese aki biral vagy konkurenciat jelent.

 

Amerikáról beszélsz?

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35552)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.07 -3 0 35552

A harmadik ponttal egyetertek. En is ezen gondolkodom mar egy ideje de ne feledjuk hogy arra fele a hatalomvaltas nagyon gyakran veres dolgokat jelent. Ez vonatkozik a tenylges valtas elotti idokre ( a lehetseges konkurencia semlegesitese ) es az azutanira is ( a regi nomenklatura semlegesitese.

 

Szerintem Putyin egyenesen koveti sztalin utjat. Superhatalom es mindenki semlegesitese aki biral vagy konkurenciat jelent.  Ugy lehet majd csak levaltani mint Berijat anno. Kerdes hogy a sereg mit szol majd ehez.

Előzmény: etomcat (35546)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.07 0 0 35551

35mm Gepard SPAAG in Qatari army livery being readied for DIMDEX 2018. Currently unknown if it's a new acquisition by Qatar or a sales pitch by the Germans.

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.07 -1 2 35550

Köszönjük emese, és most menj szépen vissza kmksz székházat gyújtogatni.

Előzmény: etomcat (35549)
etomcat Creative Commons License 2018.03.07 -5 0 35549

Britek elég hamar választ léptek kémügyben: a dzsihádistókjaik máris lekaptak egy orosz An-26-ost Szíriában, 30 felett van a halottak száma. Polónium meg fentanil az van zsákszámra, de önvédelem a repülőgépeikre az nincs, putyin az impotens diktátorocska így dédelget birodalmi álmokat, pilótái, katonái hullahegyein trónolva...

Platon Creative Commons License 2018.03.06 -1 4 35548

Szerintem ezek az okfejtéseid nem ide valók. Nem tudjuk, ez a tény, a spekulációid kifejtésére meg van elég más topic.

Előzmény: etomcat (35546)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.06 -1 1 35547

Hát ez éppenséggel mind arra utal, hogy a CIA vagy az MI6 volt..

Előzmény: etomcat (35546)
etomcat Creative Commons License 2018.03.06 -4 0 35546

> Megmérgezték. Hogy ki azt nem tudni, ne pörgesd rá a valóságfilmedet ;)

 

1., Fentanil. Ugyanattól az anyagtól halt meg 130 túsz a csecsen színházi drámában, amikor az orosz kommandó elcseszte.

 

2. Boris Johnson ma már arról szónokolt a brit parlamentben, hogy Putyin és Orbán kb. egyedül fognak ülni a VIP lelátón a foci vb-n, mert a szabad világ részéről bojkott lesz Oroszország ellen. (Egyébként három bobby is megmérgeződött a mostani esetben, egy még kórházban van. Bizonyára ez is befolyásolja a britek hozzáállását.)

 

3. Szerintem az oroszoknál is leesik valakinek hamarosan, hogy putyin pszichopata őrült és tevékenysége háborúba sodorja az országot, amiből a ruszkik csak vesztesen kerülhetnek ki, az Urál gerincén álló kínai határőr bódékkal és 100 millió alá esik a népességük, ha ismét összehoznak 40 milliós véres veszteséget. Szóval le fogják váltani egy kevésbé zakkantra, mondjuk Medvegyev lesz újra az elnök.

Előzmény: Platon (35544)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.06 0 1 35545

Biztos, hogy érted amire válaszolsz? Vagy csak dobtál egy személyeskedést a bekészíett készletből, mert ahhoz nem kell gondolkodni..

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35541)
Platon Creative Commons License 2018.03.06 -1 1 35544

Megmérgezték. Hogy ki azt nem tudni, ne pörgesd rá a valóságfilmedet ;)

Előzmény: etomcat (35543)
etomcat Creative Commons License 2018.03.06 -1 0 35543

A fickóval együtt a lányát is megmérgezték a ruszkik, hát ez nem túl lovagias.

Előzmény: etomcat (35535)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.06 0 0 35542

KPA Chonma-ho and M2002 MBTs have MANPADS bolted to the back, as can be seen on this Chonma-ho taking part in a military parade.

 

NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.06 -1 1 35541

A kenyszeres kompenzaciod komolyabb problemat takar. Javaslom latogas meg egy lelek dokit mert csak elmergesedik.

Előzmény: Törölt nick (35529)
Platon Creative Commons License 2018.03.06 -1 1 35540

Sőt...

 

Sőt az 4-500Wh-nak is napelemmel, megnéztem az adatokat...

Előzmény: Platon (35539)
Platon Creative Commons License 2018.03.06 -1 1 35539

De hajt.

 

120W-ot ad le elektromosan, és 2KW termikusan, így fűteni sem kell a hőre érzékenyebb mission package modulokat. Ez solonként (Marsi nap) majdnem 3KWh.

Ezzel szemben a korábbi roverek napelemei solonként 7-900Wh tudtak csak.

 

Máskor inkább nézz utána. 

Előzmény: etomcat (35536)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 -1 1 35538

már amennyiben nem ők vagy a CIA hackeli a médiát és spórol a nyugdíjon.

Előzmény: etomcat (35535)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 0 1 35537

"hogy a 10x kisebb elődjének 140 wattos napelem kellett a haladáshoz."

 

Komolyan frusztrál, hogy szétcseszeted velem a marhaságaid miatt a topikot. A 10x kisebb cucc 140w napeleme úgy volt kalkulálva, hogy töredékére esik az áram, ha rászáll a por, alacsonyan van a nap stb, plusz azzal kellett folyamatosan fűteni is az ilyesmire finnyás műszereket. A 10x nagyobb kandó mozdonyban meg a FOLYAMATOS 110q mellett még úgy 2KW hő is termelődött fűteni. Egyébként mind a kettőben van akkumulátor, amit a nuki is tölt ha kell az amper..

 

és most már kérlek tényleg hagyd abba a marshlakók keresését, mert még bevallom, hogy én is az vagyok..

Előzmény: etomcat (35536)
etomcat Creative Commons License 2018.03.05 -2 0 35536

> A beírásom arról a tévedésedről szólt, hogy a termoelem nem hajt mars járót.

 

Mondom lassabban: nem hiszem el. Valamit nem kötnek az orrunkra.

Az az atom-elem vagy nem 110 wattos (mert mondjuk a bevallott Pu-238 helyett a sokkal erősebb Po-210 sugárzó töltet van benne, amit persze józan ésszel senki se merne megcsinálni, tekintve, hogy illegális lenne és egyébként az ismert világegyetem egyik legveszélyesebb anyaga) - vagy ha csak 110 wattos a telep, akkor nem az hajtja a kerekeket, tekintve, hogy a 10x kisebb elődjének 140 wattos napelem kellett a haladáshoz.

Előzmény: Törölt nick (35534)
etomcat Creative Commons License 2018.03.05 -3 0 35535

> Litvinyenkót a CIA mérgezte meg, konkrétan személy szerint Berezovszkij.

 

Sajna nem jött be a hasbara ruszki változata, mert megint szkafanderes brit kat.védők szaladgálnak város szerte, a ruszkik ismét mérgeztek, ez alkalommal Po-210 helyett fentanillal:

 

https://444.hu/2018/03/05/megmergeztek-egy-arulasert-elitelt-orosz-kemet-angliaban

 

Mondjuk ez a fogolycsere, aztán megmérgezzük dolog nem fog tetszeni az angol-szászoknak. Ezt még a cionistáktól sem tűrték meg.

Előzmény: Platon (35465)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35534

A beírásom arról a tévedésedről szólt, hogy a termoelem nem hajt mars járót.

 

Eddig vetted? Akkor most hagyd abba az offolást.

Előzmény: etomcat (35533)
etomcat Creative Commons License 2018.03.05 -1 0 35533

> Hol látsz te napelemet a Curiosityn? Összekevered a Opprtunity-val szerencsétlen, ami úgy 10x kisebb.. Bizony, a mars roverben van egy 110W-os Plutónium RTG és az hajtja

 

Tehát a 10x kisebb gép kerekeit 140 Watt áramot adó napelem tábla forgatja, a 10x nagyobb tömegű, kisautónyi gép pedig csk 110W atomelem áramtól gurul? Valamit itt nem kötnek az orrunkra.

 

A termo-elem hatásfoka ugyanis annyira alacsony, hogy méltó párja a gőzmozdonynak (a betett hőnek mindkét esetben csak kb. 7%-a alakul át mozgató energiává). Emiatt atomelemet használni haladásra butaság, max. fűtésre-temperálásra van értelme. Modern napelem viszont 22%-os hatásfokkal termeli az áramot.

Előzmény: Törölt nick (35527)
Platon Creative Commons License 2018.03.05 -1 0 35532

Az bizony RTG.

 

https://rps.nasa.gov/missions/6/

 

És működik, mert senki nem szólt a NASA-nak hogy szerinted nem működhet. 

Előzmény: etomcat (35525)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35531

Te tényleg ennyire hülyének nézel mindenkit? Mibe kerül bárkinek visszaolvasni szerinted?

Előzmény: Hiryu-reload (35530)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35530

Köszönő viszonyban sincs az, amit mondasz, azzal amire válaszolsz (ismét)

 

Előzmény: Törölt nick (35529)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 -1 0 35529

Ennyire tájékozatlan lennél, vagy csak a szokásos trollkodás? 

 

Nigériában alig nemrég 4 jobb sorsra érdemes elit zöldsapkás halt meg mezitlábas tenoristák által. nem bombázta őket senki órákon át, majdhogynem az űrből is lopakodóval..

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35522)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35528
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35527

"RTG nem hajt semmit, mert annyi áramot nem ad, hogy a Kandó-mozdony eljárjon róla.."

 

Te sosem fáradsz el a marhaságaidat szajkózni? Ezt valami ukrán újságban olvastad?

 

Hol látsz te napelemet a Curiosityn? Összekevered a Opprtunity-val szerencsétlen, ami úgy 10x kisebb.. 

Bizony, a mars roverben van egy 110W-os Plutónium RTG és az hajtja a "Kandó mozdonyt".

 

(Mond, az országban ahol élsz jár neked szavazati jog?)

Előzmény: etomcat (35525)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35526

A plutónium sok szempontból ideális, de főleg azért különleges mert az energiát főleg nagyon könnyen leárnyékolható (és felfogható) alpha sugárzásban adja le (emiatt is hatékony hőforrás). A gamma és neutron sugárzása pedig nagyon alacsony. Gyakorlatilag 2,5cm ólommal teljesen leárnyékolható.

Az a baj vele, hogy drága :) 

Előzmény: gacsat4 (35518)
etomcat Creative Commons License 2018.03.05 -1 0 35525

> Igen. RTG hajtja.

 

RTG nem hajt semmit, mert annyi áramot nem ad, hogy a Kandó-mozdony eljárjon róla. Maximum pár száz watt áramot tud adni és az is minden évben valami 4%-kal gyengül, mert az atombomlás sugárzása kikezdi a Peltier-elem fémpárjait.

 

Arra szokták az RTG-t használni, hogy a fedélzeti kommunikációs és számtech elektronikát árammal táplálják - illetve a Lunokhod az atombomlás hulladék hőjével fűtötte magát, hogy meg ne fagyjon benne a holdi éjszaka alatt a KGB-s törpe  / a csöves elektronika, nem kívánt törlendő. (Megj.: egy ideig a CIA komolyan azt hitte, hogy a Lunokhod kamikaze jármű, amit egy láb nélküli KGB-s törpe pilóta irányít...)

 

Kerekes hajtásra (Hold-járó, Mars-járó) a napelem alkalmas, mert ott több kilowattot kell összeszedni. Széthajtogatással elegendő m2-et be lehet csomagolni.

 

Vénusz-járónak pedig rendes atomreaktor kellene, valami folyékony fém hűtésű, mert ott 900 méter tenger mélységnek megfelelő nyomású / sűrűségű légkörben kellene előre haladni, miközben 450C fok külső hőmérséklet mellett kellene a beltéri elektronikát klimatizálni, megawattokról beszélhetünk. Ha a CCCP nem megy csődbe, plusz a megépített cuccot nem használják el a Csernobili kármentésnél, kb. 1995 körül megpróbálták volna.

Előzmény: Platon (35520)
Platon Creative Commons License 2018.03.05 -2 0 35524

said to kill.

 

Ennyi.

 

Ahogy a patriotra is azt mondták hogy le tudta szedni Husszein scudjait.

 

Aztán persze kamu volt ahogy általában.

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35522)
Platon Creative Commons License 2018.03.05 -1 0 35523

Why Does America Keep Losing Wars?

 

The US spends hundreds of billions of dollars on wars and sends thousands of soldiers around the world to fight in them, but it seems unable to translate all that might into anything that could be called victory.

 

It's time to admit it: America sucks at war. 

 

 

https://www.vice.com/en_us/article/vdx4bx/why-america-keeps-losing-wars

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35522)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35522

"Marketinghadsereg.."

 

Meg jo hogy csak marketing hadsereg. Nem is tudom mi lenne az oroszokkal ha tenylegesen odacsaptak volna :-)

 

 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-13/u-s-strikes-said-to-kill-scores-of-russian-fighters-in-syria

Előzmény: Szalonna hagyma (35513)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35521

Az Sz400as meg ki sincs próbálva. Látatlanba próbálják venni, miközben az oroszok nem tudnak eleget gyártani.

Előzmény: Platon (35519)
Platon Creative Commons License 2018.03.05 -1 0 35520

Igen. RTG hajtja.

Előzmény: gacsat4 (35512)
Platon Creative Commons License 2018.03.05 -1 0 35519

De mint látod azóta is élő gyakorlat a kudarcok sikernek eladása arrafelé.

 

Ráadásul a Szaúdi Arábiában a PAC-2 meg a PAC-3 ég be napi rendszerességgel. 

 

Ide vezet a mindent átható korrupció. 

Előzmény: gacsat4 (35516)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35518

Miért? A Pu nem gammasugárzó? Az oroszok -úgy emléxem- kobaltot használtak.

Előzmény: Szalonna hagyma (35517)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35517

Igen, de annyira azért nem egyszerű. A plutóniumot a legkönnyebb leárnyékolni. Ha érzékeny műszereket viszel nagyon nem mindegy milyen sugárzástól kell védeni őket és mennyi az árnyékolás súlya.

A napelem addig jó, amíg nincs por, nem repülsz túl messzire a naptól stb stb.

Előzmény: gacsat4 (35515)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.05 0 1 35516

Az öbölháborúban leszerepelt cucc a Patriot I. volt. Eltelt azóta harminc év.

Előzmény: Platon (35511)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35515

Azt tudom, hogy működik. Csak ezek a jól működők éppen napelemesek. Bármilyen pár év felezési idejű izotóppal működhet.

Előzmény: Szalonna hagyma (35514)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35514

Mars rover. Plutóniummal üzemelő termoelektromos generátor van benne. A hőt alakítják át áramma. Nincs benne mozgó alkatrész. Az USA-nak már alig maradt plutóniuma, tán még 2-3-at tudnak épiteni, aztán vége.

 

Előzmény: gacsat4 (35512)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35513

Marketinghadsereg..

Előzmény: Platon (35511)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.05 0 0 35512

Én a holdjáróra gondoltam.

Előzmény: Platon (35508)
Platon Creative Commons License 2018.03.04 -1 0 35511

Kicsit olvasgattam.

 

Úgy tűnik az USA rakétavédelmi rendszere gyakorlatilag teljesen hatástalan.

 

https://www.ucsusa.org/nuclear-weapons/us-missile-defense/shielded-from-oversight#.WpxsFGrwa71

 

 

Még a DoD saját értékelése is elég sokatmondó:

 

http://www.dote.osd.mil/pub/reports/FY2016/pdf/bmds/2016gmd.pdf

 

GMD demonstrates a limited capability

 

The reliability and availability of the operational GBIs are low, and the MDA continues to discover new failure modes during testing.

 

És persze úgy tűnik az Öbölháborús Patriot gyakorlat a teljes kudarc légvédelmi tesztek és bevetések sikernek eladására töretlen gyakorlat az USA hadseregénél és beszállítóinál.

 

http://www.latimes.com/projects/la-na-missile-defense/

 

One of the four thrusters stopped working during the maneuvers, and the interceptor peeled away from its intended course, according to the Pentagon scientists. One of them said the thruster remained inoperable through the final, “homing phase” of the test, when the kill vehicle was supposed to make a close fly-by of the target.

Within a few hours, the missile agency and the contractors had issued their news releases, using the words “success” and “successful” repeatedly. The contractors’ releases were approved in advance by the agency, according to its then-spokesman, Richard Lehner.

etomcat Creative Commons License 2018.03.04 -1 0 35510

> A szovjet tudósok sikerrel megoldották azt a problémát, hogy az atom-autó utasai védve legyenek a veszélyes Gamma-sugarak és neutronok ellen. Sikerült előállítaniok olyan különleges fémötvözetet, amely könnyű, viszont elnyeli és teljesen leköti a halálsugarakat.

 

Karambol esetén pedig  küldik a BAT-M-et, ami mindent és mindenkit bele dózerol a gödörbe, a tetejét kiöntik betonnal, oszt jónapot.

 

Mondjuk 1955-ben a jenkiknél is ugyanilyen hurrá-optimizmus volt - még Asimov is, aki pedig képzett vegyészből lett sci-fi szerző, úgy írt az urán-bomba háború utóhatásáról, hogy ólom alsógatyát kell hordani és akkor nincs gond...

 

Aztán 5-10 év múlva eljutottak oda a szerzők, hogy Boldog Leibowitz már így könyörög:

Dögvésztől, éhínségtől, háborútól,

Ments meg, Uram, minket!

Az epicentrum helyétől,

Ments meg, Uram, minket!

A kobaltnak esőjétől,

Ments meg, Uram, minket!

A cézium esőjétől

Ments meg, Uram, minket!

A stroncium hullásától

Ments meg, Uram, minket.

Radioaktivitástól

Ments meg, Uram, minket!

Putyin csodafegyver mániájától,

Ments meg, Uram, minket!

Előzmény: Biga Cubensis (35502)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35509

Te gondolkodsz?

Vagy csak ezzel hizelegsz magadnak?

Előzmény: NYUGDIJAS TROTY (35499)
Platon Creative Commons License 2018.03.04 -1 0 35508
Előzmény: gacsat4 (35507)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35507

Ez a mikrobi atomhajtányos?

Előzmény: Platon (35506)
Platon Creative Commons License 2018.03.04 -1 0 35506

Ford Nucleon és társai.

 

 

 

Mindenki megcsinálta, de aztán inkább más felhasználási területet néztek neki a közút helyett.

 

 

 

 

Előzmény: Biga Cubensis (35502)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35505

Valahogy megsem cserelnek veluk.

Előzmény: gacsat4 (35504)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35504

Pillanatnyilag jobban állnak nálunk.

Előzmény: etomcat (35498)
gacsat4 Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35503

 Mit vársz egy robotrepülőtől? Hogy örökre fent marad?

Előzmény: etomcat (35496)
Biga Cubensis Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35502
Előzmény: etomcat (35498)
aamen Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35501

erről lenne szó

Előzmény: etomcat (35500)
etomcat Creative Commons License 2018.03.04 -1 1 35500

> ha a ruszki megbukik a kamu csodafegyverével akkor azt a ruszki választó úgy értékeli hogy hejj majdnem sikerült átbszni az imprilistákat, de majd legközelebb

 

Pelikán: Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.

 

Virág elvtárs: Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön... A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

 

( Gondolom itt a narancs és a citrom az valami kódnév az atomhajtású rakétára és a megállíthatatlan robotrepülőre, mint a topolya meg a rezeda? )

Előzmény: aamen (35488)
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35499

Ugye fel sem fogtad hogy nem verrokonsagrol beszelt hanem nyelvrokonsagrol ?

 

Mondjuk gondoltam.

Előzmény: Szalonna hagyma (35497)
etomcat Creative Commons License 2018.03.04 -2 0 35498

> Lesz még itt szovjet életszínvonal megint...

 

Sajnos az orosz népléleknek genetikailag kódolt igénye van a szenvedésre, ami a nyomorúságos életszínvonalban és az elnyomásban nyilvánul meg számukra. A szláv népfaj név és a rabszolga szó töve közös sok indo-európai nyelvben (pl. angolban slav <-> slave, olaszban mindkettő "schiavon"). Az elviselhetetlent a vodka teszi elviselhetővé és a vodkás üveg alján át nézve putyin jóképűbb, mint James Bond.

 

Szóval az orosz lakosság már alig várja, hogy újra jegyrendszer és áruhiány legyen a boltokban, a gyártó sorokról viszont úgy gördüljenek le az új atomrakéták, mint a virslik a csirkegyárban. Vágynak rá, hogy rengeteg halottjuk legyen egy nagy háborúban, mert minél több a saját áldozat, annál dicsőségesebb a győzelem és annál nagyszabásúbb lehet a díszszemle.

 

Amiért nem mulatságos ez a dolog, hogy túl közel vannak hozzánk...

Előzmény: molnibalage (35482)
Szalonna hagyma Creative Commons License 2018.03.04 0 0 35497

Annak a szennyesésnek technológiailag semmi köze nem lehet semmilyen nuki hajtóműhöz te zseni Ukrán propagandista.

Nem mondod, hogy a mamutagyaras ukrán törikönyvben azt tanitják hogy novaja zemlján ősmagyarok élnek?

Előzmény: etomcat (35496)
etomcat Creative Commons License 2018.03.04 -2 0 35496

> Most olvasom, hogy a nuki hajtóműves robotrepülőt már ki is próbálták.

 

Amcsi hírszerzés szerint le is zuhant a ruszki prototípus és onnan van az az északi sarkköri friss sugárszennyezés, aminek senki sem értette az eredetét.

 

Azon azért elgondolkodhatnánk, hogy nyelvrokonaink élnek arrafelé jurtákban, terelgetik a rénszarvasaikat, amikből egyszer csak rémszarvas lesz az orosz sugárszennyezéstől és mi ennek tapsolunk?

 

llletve még az a régi vicc jut az eszembe, hogy Reagan elnök kongresszusi érdeméremmel tüntette ki a csernobili atomerőmű kezelő személyzetét, amiért elsőként mértek atomcsapást a Szovjetúnióra...

Előzmény: Törölt nick (35483)
etomcat Creative Commons License 2018.03.04 -2 0 35495

> mint amikor a NASA 1 milliárdot költ a kilövő állványra ami azonnal elferdül, és egy használat után kidobható.

 

Rá kell írni, hogy 1484-ben készült és Leonardo tervezte, rögtön jönni fognak a turisták szelfizni a pasadenai ferde toronyhoz, megtelnek a szállodák. Tanulhatnának az olaszoktól, ahelyett hogy az FBI kergeti a maffiát...

 

Előzmény: Platon (35492)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 1 35494

Marha régi hagyományai vannak arrafelé a véletlenül drágán vett dolgoknak. Egy a lényeg. Nem szabad leírni, hogy korrupció, mert az ellen külföldön kell harcolni. :)

 

https://www.motherjones.com/politics/2013/12/defense-military-waste-cost-timeline/

Előzmény: Platon (35492)
acura13 Creative Commons License 2018.03.03 0 0 35493

szegény oroszok:-))))

Előzmény: Hiryu-reload (35476)
Platon Creative Commons License 2018.03.03 -2 1 35492

Ugyan már. Az USA-t a saját korrupciója viszi csődbe, nem kell ahhoz se Kína, se Oroszország. 

 

Csak F-35, Zumwalt, LCS és a többi atom drága de legalább haszontalan katasztrófa kell hozzá. 

 

A hiba rendszer szintű, tudod mint amikor a NASA 1 milliárdot költ a kilövő állványra ami azonnal elferdül, és egy használat után kidobható. 

 

Szóval nem kell másokra mutogatni, otthon kell rendet tenni. 

Előzmény: molnibalage (35487)
Platon Creative Commons License 2018.03.03 -1 1 35491

Teljesen komoly.

 

https://www.irishtimes.com/news/world/pentagon-we-already-know-about-russia-s-nuclear-weapons-1.3412182

 

Amúgy nincs benne sok újdonság, az USA is próbálkozott hasonló fegyverrel, az lett volna PGS, csak csúnyán kudarcot vallottak vele, meg amúgy is kellett a pénz a teljes csőd F-35-re.

 

Most mindenesetre nagy a tanácstalanság.

 

https://www.cnbc.com/2018/03/01/putin-russia-up-the-ante-on-missile-defense.html

 

 

Előzmény: Törölt nick (35480)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 -1 1 35490

Akinek a vitakultúrája kb odáig terjed, hogy a válaszait úgy kezdi hogy "Látom szemernyi kétség sincs benned semmi felé ami orosz..." az inkább ne mosolyogjon. Én sem mosolygok rajtad. 

Előzmény: molnibalage (35487)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.03 -1 0 35489
Előzmény: molnibalage (35487)
aamen Creative Commons License 2018.03.03 0 1 35488

a ruszkiknak meg van az a helyzeti előnyük, hogy sajátos társadalmi viszonyaik miatt egész jól ellébecolhatnak fotosoppolt meg cgi animált csodafegyverekkel is
míg az usákoknál átláthatóság van, tehát az arányos válasznak valóban dollármilliárdok elköltésével kell járnia
mert ha a ruszki megbukik a kamu csodafegyverével akkor azt a ruszki választó úgy értékeli hogy hejj majdnem sikerült átbszni az imprilistákat, de majd legközelebb

Előzmény: molnibalage (35487)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.03 -1 0 35487

Az egész kommeted azért megmosolyogtató, mert nem olasz GDP-vel rendelkező ország tudja belekényszeríteni bukásba azt, akinek a forrásai "picit" többet tesznek lehetővé.

Előzmény: Törölt nick (35486)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 -1 1 35486

"Csak így tovább, öljék hülyeségekbe az olajdollárokat. Lesz még itt szovjet életszínvonal megint..."

 

Hát nem tudom, hogy ki hackeli itt meg kicsoda költségvetését. A jenkik ezerrel tolják a hidegháborús retorikát, hát most kaptak egy hidegháborús választ.

Ha most elkezdenek milliárdokat tolni (a közismerten "hatékony" pénzköltési technikáikkal) valami új védelmi rendszerbe (meg a támadóban is, hogy paritásban maradjanak) akkor lehet, hogy éppenséggel az amerikai adófizetők szívják meg. Vagy az F-35, vagy sokkal kevesebb nuki tengeralattjáró lesz.. stb stb.

Lehet ez volt putyin csillagháborús bejelentése a la Reagen.

Előzmény: molnibalage (35482)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 1 35485

"A legvicessebb, hogy a két bejelentett szuperfantasztikus izé közül az egyiknek kb. semmi értelme sincs..."

 

A robotrepülő szerintem is marhaság, az alapján amit tudni vélhetünk róla, merthogy putyin ugye nem mellékelt komplett technológiai leírást a "termékhez".

Előzmény: molnibalage (35482)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 1 35484

"Látom szemernyi kétség sincs benned semmi felé ami orosz..."

 

Azt írtam, hogy "Hm, katonai források szerint.." 

Bocs, ha nem követem a központi pártdirektívákat és renitens elhajlóként nem rakom rögtön a megfelelő, központilag kiosztott "orosz kritikus és dehonesztáló" kontextusba, amit olvasok. Ehhez én még nem vagyok ideológiailag eléggé képzett.

 

Ez nektek nagyon megy, de én valahogy többre tartom a toniktársakat is és magamat is.

Ha érted mire gondolok.

Előzmény: molnibalage (35482)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 1 35483

Most olvasom, hogy a nuki hajtóműves robotrepülőt már ki is próbálták. A novator fejlesztette,  9М730 a típusszáma és valszeg ezzel függ össze a januárban lencsevégre kapott két roszatomos, még a hidegháború alatt gyártott, és azóta kikonzervált felujított IL-976-osok feltűnése is.

https://bmpd.livejournal.com/3030599.html 

Előzmény: Törölt nick (35480)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.03 -1 0 35482

Látom szemernyi kétség sincs benned semmi felé ami orosz...

Ennél fényévekkel egyszerűbb dolgokkal szívnak évtizedeket...

A legvicessebb, hogy a két bejelentett szuperfantasztikus izé közül az egyiknek kb. semmi értelme sincs...

Csak így tovább, öljék hülyeségekbe az olajdollárokat. Lesz még itt szovjet életszínvonal megint...

Előzmény: Törölt nick (35478)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 1 35481
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 1 35480

Platon, szerinted mennyire komoly a nukis robotrepülő?

Az összes bejelentett cuccból az tűnik a legbonyolultabbnak. 

 

Ahogy nézem nem csak az 50-es 60-as években gondolkodtak ilyeneken, de azóta is.. Majd 20 éve már egy 1,3m átmérőjű hengerben akarták elhelyezni a nukis ramjet motort a jupiter szondához.

 

http://www.niac.usra.edu/files/library/meetings/annual/jun02/510Maise.pdf

 

 

Előzmény: Platon (35468)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 1 35479

Ez kb pont akkora marhaság, mint a többi marshlakós ömlengésed.

Ilyen alapon az összes atommeghajtású hajó, tengó stb az atomcsend megsértése lenne..

Előzmény: etomcat (35470)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 0 35478

Hm, katonai források szerint a Kinzsal már a csapatoknál van és 10Machal megy. A hiperszonikus manőverező avantgardot pedig már sorozatban gyártják.

http://www.interfax.ru/russia/602279

Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.03 0 0 35477

desszert:1973as CIA értékelés egyiptomo légierőről és légvédelemről, már ami nincs kitakarva

https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP75B00380R000200050087-4.pdf

Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.03 0 0 35476

de a német vonal letagadhatatlan...

http://www.b14643.de/Spacerockets/Specials/Wasserfall_postwar_rockets/index.htm

 


Van valahol egy képem az Al-Kaher 1-ről, egy parádén 1964-ből ott azt írták rá anno, hogy szovjet segítséggel kifejlesztett föld -levegő rakéta gondolom politikai okokból...  szovjet testvérek imidzsének nem tett volna jót, ah azt írja hanyatló nyugat, olyanokkal bútoroztak össze,  akik Adolf kedvenceit kérték fel népirtó cuccok kifejlesztésére..

 

 Rövid leírás ezekről: 

http://www.b14643.de/Spacerockets/Specials/Al-Kaher/index.htm

 

 Herr Késkovács pedig másban próbált segíteni:

https://www.youtube.com/watch?v=gf3dz61QbK8

 

acura13 Creative Commons License 2018.03.03 0 0 35475

valami hasonlora emlékeztem én is....

Előzmény: Hiryu-reload (35474)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.03 0 0 35474

Vegyifegyver program a fáraók földjéről az 1960-as évektől rémlik... 801-es üzem, szobjet segítséggel, 1963-ban már dobáltáka jemeniekre.

 

 

Von Braun lelekes tanítványaival kb akkor törték a fejüket a sugárzó izotóppal tömött robbanófejes rakétákon...

 

http://www.jpost.com/Israel-News/An-atmosphere-of-near-panic-540585

acura13 Creative Commons License 2018.03.03 0 0 35473

"Ha náci kémikusok 1945 után nem menekülnek Szíriába és nem csinálnak ott nagy vegyifegyver gyárat, akkor Szíria már vagy 50 éve nem létezne, hanem elfoglalták volna tankkal a cionisták és "nagy izrael" része lenne az egész területe. A vegyi fegyver készletek ott egy mindenki által cserben hagyott ország túlélését biztosították, egy az amcsik és franciák által atomfegyverekkel kitömött, hódító szomszéddal szemben."

 

nem Argentinat akartál irni??? Egyiptomban voltak ugyan német rakátatudosok, de nem bizonyitott...vegyifegyver???

 

Mikor akarta megtamadni az IDF  Sziriát??  82 Beka völgyi megelözö csapásig? nem hallaottam még erröl, pedig attanulmanyoztam az összes arab-izraeli haborut, igaz repülési szempontbol....

Előzmény: etomcat (35472)
etomcat Creative Commons License 2018.03.03 -2 0 35472

> http://www.nemzetesbiztonsag.hu/cikkek/dobos_gabor-az_atomtoltetu_ballisztikus_rakltak_jelent__sege_napjainkban.pdf

 

Ennyi hülyeséget már az első oldalon...

 

> Biológiai és vegyi fegyverekkel nem le-het háborút nyerni, mert hatásuk nemeléggé pusztító, és bevetésük súlyos kö-vetkezményekkel jár. Eddigi alkalmazásuksohasem gyakorolt jelentõs hatást a hábo-rú kimenetelére.

 

Az ugye megvan, hogy az ottomán törökök 1453-ban pestises hullák be-katapultálásával foglalták el Konstantinápolyt és az emiatti európai járvány segítette őket, hogy 1456-ra Nándorfehérvárig jussanak?

 

> A megtorlástól tartva nem vetett be vegyi fegyvert Németország a má-sodik világháborúban a szövetségesek ellen

 

Egy fenét. A német gázok (szarin, szomán, tabun) sokkal erősebbek és fejlettebbek voltak az angolszász és orosz készleteknél. Ha bevetik, ma az Urálig és Skóciáig csak csótányok élnének. Viszont a kefebajszú az I.vh-ban harctéri gáztámadás áldozata volt és hetekre megvakult, plusz az egyik heréje elsorvadt és ki kellett venni - emiatt nem engedte katonák ellen használni a harci gázt a II. vh-ban.

 

> Összességében azt mondhatjuk, hogy a biológiai és vegyi fegyverek haszon és költség mérlege erõteljesen negatív

 

Ha náci kémikusok 1945 után nem menekülnek Szíriába és nem csinálnak ott nagy vegyifegyver gyárat, akkor Szíria már vagy 50 éve nem létezne, hanem elfoglalták volna tankkal a cionisták és "nagy izrael" része lenne az egész területe. A vegyi fegyver készletek ott egy mindenki által cserben hagyott ország túlélését biztosították, egy az amcsik és franciák által atomfegyverekkel kitömött, hódító szomszéddal szemben.

 

> Az atom-fegyvereknek nemcsak hadászati – a há-ború eldöntésére irányuló – alkalmazása lehetséges, elképzelhetõ az ellenségtechnikai eszközei, katonái és utánpótlásivonalai elleni harcászati alkalmazásuk is.

 

Nem képzelhető el, minden játékelméleti szimuláció azt igazolja, hogy a kicsiben kezdett atomozás szükségszerűen teljes WW3-ig eszkalálódik.

 

> Izraelrõl széles körben feltételezik, hogy van atomfegyvere, jóllehet ezt hivatalosan sem nem cáfolja, sem nem erõsíti meg, és sohasem hajtott végre kísérleti robbantást.

 

Bizonyára a Dél-Afrika közelében egy kis szigeten 1979-ben végrehajtott Vela-incidenst egy óriás meteor lehullásának egy erős tenger alatti rengéssel és csoportos bálna énekléssel való véletlen egybeesése okozta - nem pedig egy közös apartheid-cionista neutron bomba teszt, amit az amcsi műhold nagyon nem akart észrevenni politikai okokból.

 

> Fej-részükbe több, akár tíz-tizenkét, egyen-ként több száz kilotonna hatóerejû, egy-mástól függetlenül más-más célpontra ve-zethetõ atomtöltet (multiple independentlytargetable reentry vehicle – MIRV) is elhe-lyezhetõ.

 

Ez ugye be lett tiltva és max. 3 nuki fejben egyeztek meg rakétánként?

 

> Viszonylag egyszerû szerkezetüknek köszönhetõen állandó harckész állapotbantartásuk költségei alacsonyak.

 

De szeretném én azt az alacsony költség térítést megkapni... Bizonyára a hordozó atomtengókat és 50 méter mély betonsilókat parancsnoki bunkerrel, azt az OBI-ban veszik áfamentes akcióban, a személyzet meg karitatív munkában szolgál rajtuk évtizedeken át? Mennyi egy SSBN, 4 mrd dollár menetkészen? Mennyi 90 napos őrjáratozás költsége?

 

> Mivel az atommeghajtású tengeralattjárók hatótávolsága gyakorlatilag korlátlan, ezek a rakéták a föld bármely pontját képesek elérni

 

Ez hülyeség, mivel csak addig mehetnek, amíg a saját haditengerészet meg tudja őket védeni, illeve baj esetén találnak elérhető közelben saját/baráti kikötőt. Az amcsik, britek emiatt szélesebb körben cirkálhatak, míg az orosz SSBN tengók be vannak szorulva a saját partjaik előtti pár száz kilométer széles "redout"-okba, amit minden eszközzel igyekeznek megerődíteni.

 

> Az Egyesült Államok egészen a közelmúltig nem rendelkezett interkontinentális ható-távolságú ballisztikus rakéták elleni elfogó-rakéta rendszerrel. Egy ilyen rendszer a korábbi ellenség, a Szovjetunió hadászati bal-lisztikus rakétái által egy idõben célba juttat-ható nagy mennyiségû atomfejjel szembencsak rendkívül alacsony hatékonysággal mûködött volna, ami nem indokolta a hatalmas költségeket.

 

Ez hülyeség, pont az USA épített ki először ilyet, a Sprint / Spartan rendszerrel, elköltötték rá az Isten pénzét, rendszerbe állították, aztán jól lekapcsolták és széthordták.

 

> az atom-fegyver képes a háború eldöntésére olyan ellenséggel szemben, amely atomfegyverrel nem rendelkezik

 

Az atomsorompó egyezménynek pont az volt a lényege, hogy ha egy ország atomfegyvert vet be azzal nem rendelkező másik ország ellen, akkor azt a többi atomhatalom atomcsapással torolja meg és így az összes országok nem voltak rákényszerülve arra, hogy mindenki atomfegyver építésével garantálja a saját túlélését.

 

Sajnos Ukrajna példája mutatja, hogy ez a remény kamu: leadták a sok atomrakétát, kaptak érte vécépapírt és amikor eljött az idő, a Nyugat + Kína széttárta a karját, hogy az oroszok atomhatalom, nem merünk tenni ellenük semmit. Ha nem adják le az ukránok a kb. 2500 atomfejet és a hordozókat, akkor ma nem zabálná fel őket darabonként a putyin. Aztán csodálkozik a világ, hogy már Lichteinstein és Tuvalu is saját nukit kotyvaszt a pincében, mert többé senki sem hisz semmilyen szerződésnek, oda a becsület.

Előzmény: Hiryu-reload (35469)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.03 0 0 35471
etomcat Creative Commons License 2018.03.03 -2 0 35470

Az a nagy baj, hogy ha putyin tényleg komolyan gondolja az orosz Pluto-projekt koppintást, azzal gyakorlatilag megszünteti az Atomcsend Egyezményt. Mi a különbség a között, hogy atombomba robbanásból vagy atomhajtású rakéta kipufogó gázaiból kerül a levegőbe a töméntelen sugárszennyezés?

 

Innentől a többi hatalom is vígan fog kísérletezni olyan dolgokkal, amiket eddig nem lehetett kipróbálni az atomcsend miatt, például nukleáris robbanás kvantum-mechanikai átvitele nagy távolságokra (bomba itt, tűzgömb ott), ahogy Lem megjósolta és ész nélkül fognak gombásat pukkantgatni nyílt terepen, levegőben és a víz alatt, az eddig megszokott jó mély föld alatti lyukak helyett. Tök jól működött pedig az atomcsend évtizedeken keresztül, még a formálisan nem csatlakozott franciákat és kínaiakat is rávették, hogy tartsák be.

 

Ez nem csak elvi kérdés, ha újra elkezdik szennyezni a légkört hasadási maradványokkal, akkor a pl. légi közlekedésnek annyi. (MiG-21F13 MN pilóta szerint a 60-as évek elején 18km-en repült feladatok során pár hónap alatt a magassági ruházatuk szerves anyagú részei, pl. gumi csutora szó szerint elporladtak a sugárzástól, volt, hogy a gépen kabint kellett kicserélni, mert a radioaktív port nem tudták kitakarítani a résekből, a pilóták, szerelők is sajnos túl gyakran hullottak pl. vérráktól. Nem szívjóságból vezette be egyik fél sem az atomcsendet, hanem a saját haderejük védelmében és a légi közlekedés elterjesztése érdekében.)

Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35469
Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35468

Szerintem te is találd meg a megfelelő topicot erre.

Előzmény: Hiryu-reload (35467)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35467

.

https://nuklearis.hu/sites/default/files/nukleon/Nukleon_5_1_104_Mester.pdf

 

John Reid brit belügyminiszter a londoni alsóházban tett hétfő délutáni nyilatkozatában – amely a brit kormány első hivatalos megnyilatkozása volt az ügyben Litvinyenko múlt heti halála után – azt mondta: a Scotland Yard a polóniumot „egyebek mellett" londoni Piccadilly közkedvelt, Itsu nevű szusi-éttermében, Litvinyenko észak-londoni lakásában és a Millennium szálloda bárjában találták meg. John Reid elmondta azt is, hogy eddig ötszázan hívták fel a brit kormány által megadott telefonszámot; a jelentkezők közül „ötnél kevesebb" személyt utaltak kivizsgálásra polónium-szennyezettség gyanújával. 

 

etc etc...

 

egyébként minden sarkon kapható, az oroszok  akkor egy évben 96 grammot exportáltak az USA-ba...

Előzmény: Platon (35465)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35466
Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35465

A polonium folyékony, a kerámia rudak meg nem. Természetesen londonban sem volt semmilyen hasonló művelet.

 

OFF

Miért nem viszed ezeket a dolgokat olyan topicba ahova valók?

Ps.

Litvinyenkót a CIA mérgezte meg, konkrétan személy szerint Berezovszkij. Úszott az irodája a polóniumban.

Előzmény: etomcat (35459)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35464

hangsebesség: 330m/s. 

4x-es hangsebesség 1320m/s 

2000km ezzel a sebességgel 1538sec ami 25 perc. Aminek a fele 12 perc.

 

A nyulaimnak is több eszük van mint neked, szerencsétlen kötekedő troll..

Előzmény: Hiryu-reload (35456)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35463

lol.. szerencsétlen flótás...

Előzmény: Hiryu-reload (35456)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35462

ahogy ahol

Előzmény: Törölt nick (35461)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35461

"Ezt a termodinamikával is meg kéne beszélni"

 

Gondolom ezt is ott tanultad, ahogy a tengeralattjárók neutrínóinak a befogását is, ugye?

Előzmény: etomcat (35457)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35460

Amikor a Litvinyenkót megmérgezette polóniummal a putyin, a britek kicsit mérgesek voltak, mivel London jó negyedét sikerült radioaktívvá tenniük a GRU-soknak és igen sok millió font volt, mire összekapargatták az utolsó sugárzó pöttyet is az utcákról. Éjszaka mentek végig helikopterek és katonai ABV őrjáratok felderíteni.

 

Komolyan kérdem...KI A DÍLERED? 

Előzmény: etomcat (35459)
etomcat Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35459

> Ez üzemanyaggal feltöltött utasszállító ha becsapódik egy városba sokkal nagyobb pusztítást okoz mint egy ilyen eszköz.

 

Amikor a Litvinyenkót megmérgezette polóniummal a putyin, a britek kicsit mérgesek voltak, mivel London jó negyedét sikerült radioaktívvá tenniük a GRU-soknak és igen sok millió font volt, mire összekapargatták az utolsó sugárzó pöttyet is az utcákról. Éjszaka mentek végig helikopterek és katonai ABV őrjáratok felderíteni.

 

Egy atomenergia meghajtású légi eszköz vagy föld körül keringő műhold olyan piszkos bomba, hogy minden hacker a gatyájába élvez a gondolatra, hogy ő ezt el tudná téríteni távkapcsolaton keresztül és ilyen-olyan városra lepottyantani.

 

Már az is nagyon necces volt, amikor a NASA a mélyűrbe több évtizedes utakra induló űrszondái energiáját biztosította jófajta plutóniummal töltött RTG hőelektromos telepekkel. Mi van ha fellövéskor elcseszik és visszaesik?

Előzmény: Platon (35449)
etomcat Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35458

> erre a tervre is sikerült elcseszni úgy 250-300 millió dollárt

 

A tisztesség kedvéért említsük meg, hogy akkoriban (1960-as évek végéig) a pénz még ért is valamit: fixen 35 dollárért adtak egy uncia aranyat, amiből kijön egy akkora átmérőjű színfém érme, mint egy pingpong labda. Most meg mennyi egy uncia, 1100 dollár talán?

 

Szóval abból a rongyos 300 millió USD-ből mai áron el lehetne venni a Bill Gates lányát a fele cégbirodalmával együtt, ha valaki nem feltétlenül katonásdira akarja elverni.

Előzmény: Hiryu-reload (35439)
etomcat Creative Commons License 2018.03.02 -2 0 35457

> 2000km a hatótáv, sebessége 4 Mach, önállóan manőverezik ... 3m hosszú

 

Ezt a termodinamikával is meg kéne beszélni, ami egy felettébb maradi tudomány. Ha nem adja ki neki a szorzótábla, hogy egy olyan kicsi testbe, olyan gyorsaság mellett (légellenállás ~ v^2), olyan hosszú útra elegendő nem nukláris meghajtóerő beférjen, akkor azt fogja mondani, hogy lehetetlen.

 

De igazából, ha a ruszki rakéta-technikára vonatkozó állításoknak csak a fele igaz lenne, akkor nem a Holdon lenne amerikai zászló, hanem a Marson sarló-kalapácsos.

Előzmény: Törölt nick (35455)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35456

menj szépen a nyulaidhoz, a fizikát hagy azokra, akik láttak már olyant

Előzmény: Törölt nick (35454)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35455

Néhány részlet  az Х-47М2 "tőr"-ről:

 

Decemberben megvoltak az állami tesztek. Jelenleg a bevetési profilok kidolgozása folyik a déli katona körzet Mig-31-es gépeivel. A Su-57 fegyverzetébe is integrálják, 2000km a hatótáv, sebessége 4 Mach, önállóan manőverezik 3m pontossággal ér célba, 3m hosszú.

Ha jól számolom egy 1000km-re lévő célponthoz kb 12 perc alatt ér oda.

 

Ezt megfogja a patriot?

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35454

Kissé álszentnek tűnik aggódni egy nukleáris hordozó által okozott sugárszennyes miatt nem érzed? 

 

Mégis mitől félsz? Hogy a kihalt földön évmilliók múlva sétálgató ET rokon megbotlik benne? :)

 

Előzmény: Hiryu-reload (35451)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35453

Ja index kreatívan kiszedte a "" jeleket, talán így

TEMP=C://Users//vputin//Appdata//Local//Temp//2

 

(ugyanitt moszkvics eladó)

Előzmény: Törölt nick (35452)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35452

Indits egy cmd-t, írd be hogy "set" és keresd ki a TEMP és TMP mappákat valahol a lista végén. Próbáld megkeresni és megnyitni őket. Ha olyat látsz pl hogy 

TEMP=C:UsersvputinAppdataLocalTemp2

akkor add hozzá a "2" nevű könyvtárat a Temp mappához (ha nincs ott olyan).

Remélem segít.

Előzmény: acura13 (35427)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35451

ohbzmg...

Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35450

Egyszer majd leesik valahol. A föld területének kevesebb mint 30% földterület, és ennek is csak 3%-át borítják városok, szóval 99% os valószínűséggel elkerüli a sűrűn lakott területeket. De ha mégse, akkor is csak egy helyi kinetikus hatás fog pusztítani, mert nincs üzemanyag ami kiömöljön, felrobbanjon, és tüzet okozzon. A reaktor elég masszív darab legvalószínűbben egyben marad, vagy max pár darabra törik, ami csak egy szűken behatárolt területet jelent, ráadásul a reakció azonnal leáll. 

 

Aki hosszasan szelfizik a ronccsal vagy szuvenírt gyűjt, az ráfarag, de kb. ennyi. 

Előzmény: Cs_ (35448)
Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35449

Az atom a barátunk. :) Ez a megoldás nagyon jó lehet SSTO űrrepülőhöz, szóval szerintem csak had játszanak a sarkvidékeken.

 

Az űr reaktorok meg reneszánszukat élik, mindenki olyat fejleszt.

 

Ez üzemanyaggal feltöltött utasszállító ha becsapódik egy városba sokkal nagyobb pusztítást okoz mint egy ilyen eszköz. Abból meg pár tízezer repked naponta a fejünk felett.

Előzmény: Cs_ (35447)
Cs_ Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35448

S mi van, ha nem a tengerbe esik, hanem elvesztik az irányítást, az meg csak megy, megy, kitudja hol áll meg, ki tudja kit talál meg...  

Előzmény: Platon (35446)
Cs_ Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35447

"A teszt zónában lezuhanó reaktor blokk meg nem nagyobb probléma egy nukleáris fegyver tesztnél, sőt inkább kisebb. Ezek nem olyan problémák amik bármely nagyhatalmat visszariasztanának.

 

Évtizedek óta repülnek az atomreaktorok, és abból sem lett világvége, amikor becsapódott egy Kanadában."

 

Ez megnyugtató. Nem is értem. Atomrekatort minden repülőbe!

 

Pedig, de. Elmúltak már az 1950-es/60-as évek, ma már nem divat atommal játszadozni.

 

Előzmény: Platon (35444)
Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35446

A sarkvidéken próbálgatják, a tengerbe esik, elfér a már ott lévő pár tucat reaktor mellett.

Előzmény: Cs_ (35445)
Cs_ Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35445

Az a cél, hogy a saját területünkön elhelyezzünk 1-2 szétesett atomreaktort? Nem hiszem. Műszaki- vagy irányíthatósági hiba vagy időjárási anomália vagy valami más miatt előfordulhat, hogy nem azt csinálja amit szeretnénk. Pláne teszt időszakban. Legdurvább esetben az irányíthatatlanná vált izé, akár egy saját városra is ráeshet, mindenki legnagyobb örömére.   

Előzmény: Platon (35443)
Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35444

Ha ellenséges területen zuhan le az már kifejezetten hasznos. Addig meg a tenger felett repül.

 

Ha meg már a fejd felett repül, akkor nem ez a fő problémád sajnos :(

 

A teszt zónában lezuhanó reaktor blokk meg nem nagyobb probléma egy nukleáris fegyver tesztnél, sőt inkább kisebb. Ezek nem olyan problémák amik bármely nagyhatalmat visszariasztanának.

 

Évtizedek óta repülnek az atomreaktorok, és abból sem lett világvége, amikor becsapódott egy Kanadában.

 

 

Előzmény: Cs_ (35442)
Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35443

Nukleáris hordozórakétánál éppen ez a cél nem?

Előzmény: Cs_ (35441)
Cs_ Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35442

Ennek a repülő ízének mennyire mondták meg, hogy csak és kizárlólag lakatlan terület fölött repülhet és csak és kizárólag lakatlan terület zuhanhat le? 

 

Kicsit morbid atomreaktorokat repteti az emberek feje felett, valljuk be őszintén. Ez egy komoly probléma és érv volt a nukleáris meghajtású repülő szerkezetek ellen 

Előzmény: Cs_ (35441)
Cs_ Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35441

A tesztelésnél nem igazán erre a problémára gondoltam. Fölszáll, aztán hogyan tovább? Le is tud szállni? Mert előbb-utóbb vissza kell kerülnie földre, amennyiben ez meg is van oldva, akkor is ott hiba lehetősége, valamint gondolom tesztlövést sem ártana vele végrehajtani. Szóval előfordulhat, hogy 1-2 reaktor úgy kerül vissza a földre, hogy nem marad egyben.

Előzmény: Platon (35438)
Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35440

Örülök hogy sikerült elolvasnod az általam berakott linket. ;)

Előzmény: Hiryu-reload (35439)
Hiryu-reload Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35439

Az amerikai próbálkozások kapcsán szót kell még ejtenünk egy harmadik tervről is, amely pár évvel túlélte a többit: ez pedig a Plutó projekt. Az Air Force és az Atomenergia Bizottság 1957-ben kötött szerződést a Lawrence Laboratóriummal nukleáris torlósugár-hajtómű lehetőségeinek vizsgálatára. A végső cél egy olyan cirkáló rakéta kifejlesztése lett volna, amely alacsony magasságon is szuperszonikus sebességen repül (itt alul). A torlósugár-hajtómű óriási előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt (legalábbis olyan gyorsan forgót, mint a kompresszor vagy a turbina biztos nem), ami nagyon hosszú idejű folyamatos működést tesz lehetővé, ráadásul az 5-6-szoros hangsebességet sem lehetetlen elérni vele. Hátránya, hogy kompresszor híján, álló helyben nem tudja beszívni a levegőt, ezért a minimális sebesség, aminél valaha is sikerült ilyet beindítani: 45 m/s (162 km/h), de 0.5 Machig igen gyengén muzsikál. 

Az elképzelések szerint a fegyvert 3-4 szilárd hajtóanyagú rakétával gyorsították volna a szükséges sebességre, majd annak elérése után  – a lakott területektől távol – indult volna be a közvetlen rendszerű nukleáris hajtómű, amellyel hetekig, akár hónapokig is az óceán felett körözött volna. A bevetési parancs vételét követően ráfordul a Szovjetunióra, és az előre beprogramozott repülési útvonalon egyesével kidobta volna a fedélzetén lévő atomtölteteket. Útközben nemcsak a hajtómű keltette nukleáris szennyezéssel, de a hangrobbanással is pusztította volna az ellent. Tagadhatatlanul könnyed idea, bár kis bibije, hogy ha ne adj’ isten elmarad az atomháború, akkor ki szedi össze a tenger felett köröző gépet, meg a tölteteket? 
        
Mindenesetre a nevadai Szamár-síkságon (Jackass Flats), az állam pénzét nem kímélve felépítették a Site 401 nevű kísérleti telepet mindenféle hangárral, laborral, irányító központtal, kisvasúttal, meg 40 km földalatti vezetékkel, amiben a hajtómű földi próbaüzeméhez szükséges mintegy 450 tonnányi sűrített levegőt tárolták. 

1961. május 14-én – néhány másodperc erejéig – ki is próbálták a Tory IIA jelű, nukleáris torlósugár-hajtóművet (itt alul), majd 1964 májusában utódja a Tory IIC már öt percig működött. Ennek reaktora 513 MW-ot produkált (viszonyításképp: a Pakson is használt VVRE-440-esek hőteljesítménye: 1375 MW), amellyel a berendezés kb. 160 kN tolóerőt adott le (1 kN - kb. 1 mázsa tolóerő, itt alul). Ehhez képest 1964. július 01-én a Plutó projektet is utolérte a végzet: leállították. Azon kívül, hogy magamat ismételhetném a rakétákkal kapcsolatban, még az is az okok között szerepelt, hogy „tán nem kéne még a saját területeinket is össze-vissza szennyezni egy ilyen … "dologgal", meg hogy „addig provokáljuk az oroszokat, hogy a végén ők is csinálnak egyet, oszt' bevetik ellenünk”. Mindettől függetlenül erre a tervre is sikerült elcseszni úgy 250-300 millió dollárt.

 

lemil.blog.hu

 

jó látni, hogy az oroszok okosabbak.

Platon Creative Commons License 2018.03.02 -2 0 35438

Nem volt zsákutca. Már akkor is működött, politikai okokból lett törölve a program.

Azóta pedig nagyon sokat fejlődött az anyagtudomány, és a szuperszonikus áramlások fizikája, ma sokkal jobbat lehet építeni.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Pluto

 

A tesztelés nem probléma. Ezek zárt rendszerű reaktorok, nincsen kihullás útközben csak egy gamma sugárzóna, de az ugye csak addig tart amíg a rakéta elhalad, szóval nagy kiterjedésű lakatlan területek felett prímán tesztelhető. Lásd sarki jégmezők. 

Előzmény: Cs_ (35437)
Cs_ Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35437

Az ötletet és első prototípusok ebben a kategóriában az 1950-60-as évek szülöttei. Már akkoriban is képesek voltak ezt megcsinálni, de még is egy technológiai zsákutca lett. Mi változott azóta, hogy most már életképes valamik? 

 

A nukleáris hajtómű eleve csak atomtámadásra teszi alkalmassá, írják, hogy hagyományos harci résszel is felszerelhető, de azt meg minek. Némi robbanóanyag mellé még odadobni egy alig használt reaktort, nem túl jó ötlet. 

 

A nukleáris hajtóműnél még a teszt is érdekes. Hogyan és hol tesztelik ezt le, mármint, hogy repülni is tud és úgy ahogy szeretnék?

Előzmény: Platon (35436)
Platon Creative Commons License 2018.03.02 -1 0 35436

Hiperszónikus, nukleáris ramjettel repülő célról van szó.

 

Nem lelőhetetlen persze, az csak bullshit, de sokkal sokkal nehezebb lelőni mint az eddigi eszközöket, ami azt jelenti hogy még könnyebb velük szaturálni a légvédelmet. 

 

És annyira nem baromság, hogy jelenleg is tesztelik - még messze nem bevethető -  a sarkvidéken a Pentagon szerint. 

 

https://www.washingtonpost.com/news/politics/wp/2018/03/01/what-russias-newly-announced-nuclear-systems-actually-mean/?utm_term=.d761ff9c1ba2

Előzmény: molnibalage (35435)
molnibalage Creative Commons License 2018.03.02 0 1 35435

Az, hogy ökörség. Attól, mert végtelen hatótávja van egy low level szubszonikus CM-nek, attól még nem lelőhetetlen... A 40 éves Sz-300PT is le tudná lőni... Csak a szokásos orosz nagyotmondást látjuk...

A másik hiperszonikus marhaságot, ami össze vissza manőverezik végig sem hallgattam. Minek...

Előzmény: Yorg365 (35431)
Yorg365 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35434
NYUGDIJAS TROTY Creative Commons License 2018.03.02 0 1 35433

AZ aminek irod.  " WUNDERWAFFE"

Előzmény: Yorg365 (35431)
Yorg365 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35432
Előzmény: Yorg365 (35431)
Yorg365 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 35431

Vélemények az új orosz "csodafegyverről"?

 

Igazi csodafegyvert mutatott be Putyin

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!