Egy 75ös vagy 100as biztosan erősebb. 65ös szerintem nem. Van itt ez a táblázat. Tudom, ezek H4esek, de az remekül látszik belőle, hogy az emelt teljesítményű izzók fényárama magasabb, mint a szabványban meghatározott érték (H4 tompított esetében 1000lm, H7 esetében 1500lm). És ez csak a fényáram, ami a húzott izzók esetében csak az egyik eszköz a teljesítménynövelésre.
Az Offroad valóban illegális, de a 75 és 100 W-os sárga sem éppen az. :)
A 65W, csak akkor vakít, ha rosszul áll a lámpád, vagy matt a búrája, mert akkor szórja a fényt rendesen. Ha a körülmények nem megfelelőek, akkor egy 35W-os izzó is zavaró lehet a szembejövőknek. :)
A Valeo sárga, mint írtam napsárga! Nappal brutálisan szép, éjszaka az aszfaltot szépen megszinezi, nem verődik vissza a fénye, mint a fehér társai esetében.
Sziasztok a kodlampamban szeretnem a H8 as halogen izzokat kicserelni emeltfenyu kadmium sargara elvegre kodlampak!Olvastam itt hogy a sarga eleg jol eszi a kodot!
A Silverstar élettartama nagyjából megegyezik egy normál izzóéval, az offroaddal szemben legális, és szerintem erősebb is, vagy a legroszabb esetben megegyezik a teljesítménye vele.
Egyébként nem vagyok százig biztos benne, h nem valódi osram. Mint ahogy a doboz is írja, van az Osramnak távol-keleten is elég gyára, készülhet ez az ottani piacra, nincs benne "E" jel...
Na tessék, Osram FogBreaker. Bájos az up to +200% yellow light, ahogy az is, hogy a kínai hamisítvány forgalmazója, felhívja a figyelmet, hogy óvakodj a hamisítványtól.
Valeo Aquavision H7: beraktam a kocsiba, színre ugyanaz, mint a veszettmerénylet sárga kínai 100W-os kula, csak ez szabályos, 55W-os, nem sárga bevonattal ellátott búrával, ami előbbiről pereg. Reggel kiderül sötétben, h mire is elég.
Ha ez így van sem valószínű, hogy a H4-esnek olcsóbb az előállítása. Csak anyagból 2x annyi van benne. Amúgy sem ettől függ az ára.
A H7 azért kellett, hogy el lehessen adni ugyanazt, sokszoros áron. Amúgy az égvilágon semmiben nem különbözik egy H1-től. A H11 és társai ugyanezt a vonalat követik. Pár év múlva szerintem lesz H20-as is, ugyanazzal az 55w-os spirállal, tízezer HUF lesz darabja, és havonta ki fog égni, de a gyártók majd meggyőzöen elmagyarázzák, hogy ez miért sokkal jobb. (A japán autók többségében pedig továbbra is H4es fényszórók lesznek).
Azért egy dolgot ne felejts ki a számításból. H4-ből gyártják a legtöbbet. És ha jól emlékszem a katalógusból, a H4 kivitelezése nem kíván meg akkora pontosságot, mint mondhuk egy H7.
Ennek a logikának a mentén a H4-esnek kéne a legdrágábbnak lennie (ami felfogható, egy H7-esnek és HB3-asnak, ráadásul precízebb kidogozást is igényel), de hálistennek nem így van.
Utángyártott ködlámpák (médin tajvan), meglepően jó minőségben. Üveg búra, fém foncsor, Philips izzók (!). Azt hiszem, így nem is veszek bele másikat egyelőre.
(H11=H7, más foglalattal, ami azért jó, mert így még drágábban lehet adni :))
Koszonom, ma lehet raprobalok!
Megis mennyire sarga? Tehat a gyarias sargas, vagy eszrevehetoen erosebb? Mennyire latsz vele jol? Mondjuk a 65W-osodhoz kepest? Ui nekem is olyan van es nagyon szeretem!!!
A Bárdi-ban lehet még benni 55W-os H7-es foglalatú Valeo sárga izzót. Erős aranysárga fényű, minőségi termék! Esős latyakos időben ezt használom, tiszta tavaszi és nyári estéken pedig Osram 65W-os szinezetlen izzót.
Mielott Osram night breakar -re csereltem volna az izzokat elotte ezt lattam meg az OSAN -ban amire elobb mondtam hogy nem kinai de nem is egy markas darab !Megtalaltam o volt az
"A nagyobb hullámhosszú fény ködben kevésbé szóródik, ezért egyes típusokat sárgított burával gyártanak, ill. a lámpatestet szerelik sárga előtét üveggel..."
Amúgy azért feszegetem a ködlámpa kérdést, mert két napja sikeresen feltrancsírozták nejem autójának a jobb elejét, és azon töröm a fejem, ha már úgyis szét lesz cincálva, most lenne érdemes ködlámpát beszereltetni.
A nagy dilemma az az, hogy sárga, vagy normál búrás izzót tegyek e bele.
Valóban.. A Silverstarnak utánanézek, a hét közepétől lesz.
Az Unlimited H11-re még nincs mennyiségi árunk. A jó árakért giga mennyiséget kell venni folyamaosan, a H11-re pedig még nincs túl nagy kereslet. Nézd meg a H4 és H7 készletet, az tükrözi a dolgot:
A dobozokra az van írva, hogy akár 4200 Kelvin. Ez a sorozatra jellemző adat.Ezt egyedül a H1-nél tudták elérni úgy, hogy a többi fő paraméter is megmaradjon (élettartam, +20% fényáram, stb.)
Azt kell megtanulni, hogy a halogén izzó valamely paraméterének emelése MINDIG egy másik paraméter rovására megy. Ez a technológiából adódik. Hosszabb élettartam = kevesebb, sárgásabb fény, magas színhőmérséklet (búra színezés) = kevesebb fényáram. Véleményem szerint az Osram a csúcson jár a halogén technológiában, de a fizika, az fizika. Sajnos a magas színhőmérsékletbe a sokat internetező vásárlók teljesen bele vannak szerelmesedve. Valamiféle csodát várnak egy indigókék burájú izzótól. Pedig olyan egyszerű a dolog: Ha azt szeretnéd,hogy világos legyen a nappalid, választasz hozzá egy sötétkék függönyt? Ugye, nem. Van egy egység fényünk. Egy ablakra fordítva van egy bizonyos méretű ablakunk, amin bejön valamennyi fény. A legtöbb fény akkor lesz, ha semmilyen függönyt nem raksz fel, nem?
Az innen-onnan beszerezhető csodaizzók vajon tudják, amit ígérnek? A Plazma Villám hideg fényű lámpa tudását mértük meg, az eredmény rosszabb, mint vártuk. Tovább »
Attol felek, h ezzel is ugy jarok, mint az elozovel, h 2 hasznalat utan lepereg a bevonat rola...
Masik: nezted a tablazatot? A 75W-os H3 80-at ad le 13.2V-on. A 100W-os H7 meg 80-at, az 55W-os meg 58-at. Csak en nem ertem?? Anno en kerdezgettem a gyartorol itt es azt mondtatok, h draga ennyiert...
De durva, h van aranyozott foglalatos -> http://www.solarzen.com/2006/halogen.html?color=py
Vettem mar reg Night breakert !En csak kerdezem mert erdekel, azert van a forum nem ?
Ne huzd fel magad Mr. sarga :)
Tetszenek ezek az izzok mivel nem ertek hozza de erdekel meg kerdezem olyantol aki tudja!Nem AKAROOOOOK ilyet egyszeruen csak erdeke,l emberi tulajdonsag tudod,kapcsolj othon egy sarga fenyt az szuuuuussssssszaaaaaa :)
En mar szarra kerestem az agyam ebayen, de vagy csak 55W vagy 100W-os izzokat talalok... Se H3, se H7-ben nem lelek koztes meretet, 65-75-80W-osat. Se sargat se semmilyet.
Nagyon régen rendeltem, de sima noname, HK-ból. Teljesen jók, szépen terítenek a 9 cm-es ködösben.
Valami jingjangpingpong márkájú, vagyis igazi csemege. Mondjuk, amennyit kértek érte, simán megérte. lehet szerencsém volt, mondom, hogy nagyon korrekt kis izzó.
Szerintem egyformán visszafogja a fényt, ellenben normális minőségű sárga izzókat kapni már szinte nem lehet. Így viszont használhatsz megfizethető árú, és príma minőségű izzókat. A fólia ráadásul egy mozdulattal eltávolítható.
A mai ködlámpák jelentős részébe H9/H11 izzó kell, ebből sárgát égen földön nem találtam, csak ebayről, gagyi 80 vagy 100 wattos kínait.
Az egy dolog,mit mond a törvény, az meg a másik,h vannak ilyen égők ezek szerint. Nem tudom,hogy a fényt megfestik-e,(leírás az mondja nem) de ha nem, akkor mit ? Kikapcsolt lámpánál sárgásan, pinken v zölden tükröződik az égő nyaka és vége? LOL
Olvastam a végét is. A safe white light-ra kíváncsi lennék. A színes rész nyilván a kimenő fényt is megfesti valamennyire, mégh ha nem is a wolframszál felett van. Nem hinném, hogy nappal a foncsor tükröződését festené meg kizárólag. De ki tudja, majd ha ki lehet próbálni kiderül...
Nem fogja egyiket sem. Nincs belőle legális változat.
Én már vettem egy jó pár fajtát, nekem nem látszódik direktben, csak a fénye. Most fényerőben már majdnem jó vagyok, és csak egy kicsit kékesebb a xenonomnál. Olyan 5000-5500 k körüli lehet. Útban van egy újabb fajta, remélem az már erősebb lesz...
Sziasztok. Tudnátok nekem ajánlani valami jóféle "wolfram - mentes" helyzetjelzőt NBP mellé, ami illik oda és teljesen "street legal"? Nekem üvegfejű kéne, asszem w5w, ha minden igaz.
Volt olyan időszak, amikor a kispolákomon 4x100 watt volt a fényszóró, abból 2x100 fókuszpontba pozicionált szúrófény volt. Hát hogyismondjam, nem jöttem volna magammal szembe :))
Szerintem nincs annál egyszerűbb, mint megkérni egy szülőt, rokont, jóbarátot, hogy 3 percre cseréljetet autót, és elöl menni a saját autó előtt. Én kb. 1 perc után szoktam tudni, kell-e állítani a lámpákon. A maradék 2 perc arra kell, hogy mindkettőn-e és hogy kb. mennyit.
Érdemes lenne elmenni egy ellenőrzésre, 1000ft-ból emlékeim szerint megvan az egész móka és akkor biztos jól van beállítva.
Eseteg nézd meg, ha távolodsz vkitől akkor lefele vagy felfele indul a fény :) Ne lámpás indulásnál, hanem inkább menetközben próbálj lemaradni vkitől, hogy akkor mi történik.
Meg kérdés mekkorát bólint az autó egy padlógáznál :)
Vigyél magaddal egy mittomén plédet vagy vastag pulcsit, és takard ki az egyiket, másikat, majd megint egyiket, másikat...
A "ránézésre nem látom" iszonyat kevés, mert 1 cm eltérés a pár méterre lévő falon simán jelentheti, hogy az úton nem csak "néha vakít", hanem "a legkisebb gázadásra vagy bukkanóra is".
Tenyleg ezt mindenkeppen megnezem mert csereltek a jobb elso lampamat ,mert az elozo DEPOS volt es beazott egy ev utan ,bemattult,most a jobb teljesen uj akkor az lehet a baj hogy a balhoz kepest magasabban vilagithat utanajarok koszonom!
Vagy csak nem billenti át okoska,a belső visszapillantót,hogy ne vakítson a hátul jövő.Esetleg érzése szerint,túl közelről kezdted meg az előzést.Ez éjszaka zavaró tud lenni,ha a belső tükréről,saját magát vakítja.Nem tudsz ellene mit tenni.
Szia Van egy OIIes 1.9 pdtdi 2008 as Octaviam halogen lencses lampakkal es OSRAM Nightbreaker unlimited H7 es 110% 4000 K hideg feher izzokkal / Brutal jo nem kell ide szenyon :D /
A problemam az hogy nullara allitom a fenyszoro magassagot mert allitolag ha jol be van allitva a fenyszoro akkor nullan jonak kell hogy legyen ,a problemam az hogy szembol soha sem villognak meg nem fordult elo ,de viszont ha elozok valaki moge megyek ,megelozom utanam villognak!
Nem tudom hogy ,hatulrol vakithatom e oket ahogy visszaverodik a fenyem a visszapillantojukrol vagy csak egyszeruen parasztok mert megelozom oket?!
Mar kezd idegesiteni azt hiszem rosszul vannak beallitva a lampak!
A Kadett is kb. így világít, géppel állították be. De ha hátra beülnek ketten, akkor már néha villognak nekem és látszik is, hogy egy kissebb egyenetlenségtől is túl magasra világít.
A wikipédia, gépjárművilágítással kapcsolatos szócikke, ezzel a két fotóval demonstrálja a H4-es tompított, és távolsági fényt. Ám szerintem ezek a fényszórók nincsenek jól beállítva. Túl alacsonyra világítanak, a tompítottal éppcsak az autó előtt látni valamit, a távolsági fénypamacsa, aminek vízszintesen előre kellene világítani is lefelé, az útra világít. El is vész az út a távolban.
De, ha azt is elárulom, h szeptembertől elkezdtem a világítástechnikai szakmérnökit két éves levelezőn, csak úgy második diplomának, ugye nem lepődsz meg? :)))
Igen, mert ez egy Amcsi BMW-ből való. Ha jobban megnézed az üveg recézését, látszik rajta, h nem aszimmetrikus, hanem az amcsi szabványnak megfelelő szimmetrikus. Ott meg divat volt az un. Sealed beam, ami magyarul ragasztott lámpát jelent. Magyarán, ha kiégett, a komplett lámpát venned kellett. Viszont nem volt igazán drága. Ma is vehetsz ilyet, a PAR lámpák is ilyen technológiával készülnek...
Az első Civicemen bizony ott ment. Bár a katalógus szerint aranyozott érintkezők voltam némely helyeken.
Emlékszem rá, hogy 14.2 volt az aksin lévő fesz hajszál pontosan, az izzóra meg 13.2 jutott. Meg is jegyeztem magamban, h vagy véletlen, vagy direkt (japán mérnökökből ki is nézem), hogy pont ez a 13.2 szerepel mint vizsgálati feszültség az izzó katalógusokban :)
Hát kéne. Régebbi Hondákon még nem volt divat a relézés. De ha gyárilag relézve is van, az sem olyan mint egy aksiról vastag kábellel kirelézett rendszer. És mint vérbeli lámpabuzi, ugye nem kell ecsetelnem, h pár tized volt milyen lelki sérüléseket tud okozni? :))))
A G astra lámpája, hogy is fogalmazzak finoman, nem a lámpatervezés csúcsa.
Nincs jó fénye. Nem terít szélesen, nem egyenletes.
Bár egy 80 wattos izzó a gyakorlatban csak 15 W-tal több mint egy 55-ös, de bizony jóval erősebb. Viszont a hő is több, azAstra lámpája meg nem túl nagy. És mégegy dolog. Az Astra lámpájának még egy 55-ös izzóval is eléggé a határértéken van a szórt fénye. Namost egy ilyen 80-as izzó jó 3-400 lunebbel több, szóval a szembe jövő autósoknak kellemetlen lesz. Nem annyira mint egy utólagos xenon, de előfordulhat, h villogni fognak.
még nem, kéne? lehet mondjuk nem ártana, hát ha szökik valahova xd
no majd szombaton lehet meglesem.
a végén most nem Ignis motorháztető lesz mindig felnyitva Pöttyösön, hanem hondáé xd
akkor is néztek mi van, ritka ignisnél a jelenség, Pláne mindig ugyanannál xd
Honda cr_v 1.gen-be milyen izzót használhatok biztonsággal szerintetek? Műanyagbúrás...
Offroad pilácson gondolkodom :)
Most már maradnék itthoni piacon biztos ami biztos alapon. Sajnos H4-ben nem láttam 65W-os izzót, pedig azt zokszó nélkül bírnia kéne, csak 85/80-asokat láttam pl osramból. Az meg már necces.
"Rám nem szoktak villogatni mert alacsonyra van állítva"
Akkor meg minek?
Ez a tipikus xenonos hozzáállás. Berakják a xenont, persze röhögök messziről mert kb 5 méterre világít, úgy le van tekerve, h ne vakítson, a többit meg adja a szórt fény. Millió ilyet láttam.
Ennél egy jó halogénes rendszer messzebbre világít. Igen, a motorod előtt valóban kevesebb a fény, de összességében egyenletesebb. És az sem egy elhanyagolható tényező. Gondolj bele, h előtted van egy vakító fényes folt, a szemed leblendéz, oszt messzire meg nem látsz.
Nem akarlak meggyőzni, mert te is beleestél a "tegyünk bele xenont, mert az jó" hibába, esetleg majd később rájössz.
Oké értem,rendben!!Rám nem szoktak villogatni mert alacsonyra van állítva,és csak a tompított xenon!!
Többet nem írok ebben a témakörben!!!Ezek szerint ezen a fórumon mindenki szabályos ember,nem megy gyorsan,nem telefonál menetközben stb.!!!Üdv.További jó fórumozást!!!!
Voltak alap Opel pilácsok, háát, 8 évesen, olyanok, amilyenek.
Vettem Osram NBP-t a tompítottba is és a refibe is, nem volt olcsó, de hú (1x6000 HUF + 1x8000 HUF, a HB3 nem túl gyakori)... Tetszett! Ugye a húzott égők nem sokáig bírják, éreztem is én ezt, óra szerint ott járok vele, h lassan vége. Mondom, biztosra megyünk, úh Offroad 65W. Mintha felkapcsolták volna a villanyt, 1500 lumennel szemben ez 2100 lumen, és jóval olcsóbb. Épp annyi, mint most egy pár GE MU +1200 a teszkóban :D Ezért kérdem! Ja, és nagyon szép fehér a fénye! Nem akarok baromságot mondani, lehet megszokta a szemem az öregedő NBP-t, de annál fehérebb!
Teljesen mindegy, mindkettő halogénre tervezve, innét kezdve nem beállítható a xenon benne működési elv miatt.
2 hétig volt anno xenonom, ki is vetettem, mivel zavart, hogy mindenkit vakítok és nem egy olcsó volt a kocsiban, sőt... De beállíthatatlan.
A pár majdnem csatt elvakítás később miatt pont elég volt ahhoz, hogy ugrojak az ilyen esetekre, de ilyen a telefonálás is kocsiban.
Az meg csak pláne, hogy jelzem, hogy magas a lámpa 2 villantással, erre refit kapcsol, szánalom. Rendőrre is villogtam már, ők szimplán lejjebb állították és megköszönték. Utóbbin nagyon csodálkoztam, pozitív csalódás.
Kihangosítóval is veszélyes, de még mindig nagyságrenddel jobb, mint kézben tartva.
Te meg tanulj meg olvasni,mert motorrol volt szó!!!Ha nem tetszik már írtam, menj el rendőrnek és akkor büntethetsz mindenkit,gondolom örömmel tennéd!!!:D Ja és bekapha...........!!!
Mivel nem erre a foncsorra csinálták a xenont, nem kicsivel, vagy 10x-esével több a szórt fény. Kb a szembejövőnek ez annyit jelent, mint ha a halogén kompletten a szemébe világítana vagy belerefiznél.
Én kb így kerültem már 2-3 alkalommal majdnem árokba, csak és kizárólag a helyismeret mentett meg és hogy nem volt rossz az út...
Ráadásul előzőleg ignissel közlekedtem, most crv, egyik sem tartozik az alacsony autók közé...
Legszívesebben azonnal kiemelnélek az autósok közül, hidd el, nagyon veszélyes ez az önző hozzáállás... A sok vakító autó miatt veszélyes a közlekedés éjszaka, ill. ettől fárad jobban sok autós szeme :(
Ha nem látsz halogénnel esetleg vidd el a kocsit egy fényszóró felújításra. Ha még mindig nem esetleg egy optikus csodákra képes... Egyébként lehet kérni a becsillogás elleni réteget, nagyon előnyös, tapasztalat, mivel sajnos szemüveges lettem, de szerencsére csak hébe hóba kell használnom...
Ha nem érdekel, nem értem hogy kerülsz ide. De hogy hozzászóljak a xenonos megjegyzésedhez is: nekem 3évig volt xenon a kocsiba, H4-es siemens, nem kínai szar, szakszervízbe berakva beállítva, nem vakított nem villogtatott senki. a 3 év alatt heti szinten 3-400km-ert mentem! Legalább 15ször állított meg rendőr, nem konkrétan a xenon végett mert eléggé feltűnő kocsim van. egy egyedi fiat tipo. Volt aki megjegyezte hogy ejnye benyje volt aki megértette hogy a gyárival töredékét látom a xenonhoz képest, pedig zsír új lámpáim vannak. De senki sem ússza meg idővel hidd el, mivel nem szabályos. a 3.évben Veszprémben kivettek, a forgalmim abban a pillanatban ugrott, mehettem szigorított vizsgára ami egy 20+ éves kocsival izgi volt. Hiába magyarázkodtam, ez van. Idén talán az a tényező is befolyásolta, hogy nem úgy láttam mint xenonnal: elütöttem egy termetes 400kg-s szavast... örülhettem hogy túléltem. De mivel a jogszabály szerint nem szabályos a rendőr rántott a vállán egyet, ez van. Talán majd egyszer az lesz mint a pótféklámpa...
Nekem sima halogen volt az automban sokaig egyre kevesbe lattam es faradt a szemem mert eroltettem ,vettem bele meg valahol az OBI-ban lattam emelt fenyut meleg feher H7 es izzot 2 db 2000 ft volt ne kerdezt a markajat fogalmam sincs nem is OSRAM de nem is kinai!Ezerszer jobban latok vele es ugy gondoltam ha talalok hidegfeherben markas izzot akkor ertelem szeruen meg jobban fogok latni!En ugy vettem eszre hogy a feher feny jobb a szememnek ez sajat tapasztalatom 30 as eveimben vagyok!
Akkor maradj szabályos és vakoskodj!!!Én mos raktam a motorba nyáron, egy XENON szettet 6000Kelvines igaz,H-7 rendszer, és azóta tökéletesen látok vele!!!És még a rendőr se vett ki!!:D:D
Bocsáss meg, de megkérdezhetem, hogy hány éves vagy?
Azt írtad, hogy fárad a szemed. Ha 40 fele közeledsz, akkor a fehérrel egyre jobban fog fáradni. Te is ki fogsz előbb-utóbb kötni a sárgásnál, mert az lesz kellemesebb a szemednek.
Magam is sokat megyek, napontna nagy átlagban megvan a 80-120 km (éves szintre vetítve).
Sajna ilyen az emberi szem, minél idősebb leszel, annál hisztisebb!
Természetesen nem akarlak meggyőzni, sem rábeszélni semmire, azt veszel, amit csak akarsz.
Még mindig azt tartom, hogy neked egy pár ONB+, vagy ONBUN kell, esetleg egy PNG oszt csá.
Tehetnek bele xenon szettet halogen lencses lampam van automata lampa mosoval,de azt a hatast en szerintem mar ezekkel az osram izzokkal is el lehet erni !
Nem ertek hozza azert kerdem hideg feheret szeretnek osram legyen es latni is akarok sokat vezetek inkabb ejjel evi 40 ezer km et es altalaban farad a szemem!
Nem konkrétan ide tartozik, de hátha van valakinek ötlete rá. Mit lehet olyankor kezdeni, ha van egy h7-es izzó, ami elvileg 100W-os, és bazira sok hőt termel, szinte olvad tőle a lámpa? Megoldás lehet egy ilyen kapcsolás elkészítése néhány IRFZ44-es fet párhuzambakötésével? Persze a poti bekalibrálása után fix ellenállásokkal való helyettesítéssel.
Ifjú lehetsz akkor eléggé, ha ez ekkora erővel hatott. :)
9-10 éve volt ez nagy őrület, de aztán lassan tönkrerázódott mind vagy beázott, a maradékot meg kiszedették a rendőrök. Pedig az emailcímed alapján ekkor már kocsid lehetett. :)
Nagyjából az első Halálos iramban film utánra datálható a "téma" tündöklése, a következő évben minden tuningboltban kapható volt, aztán 3 évre rá már ki is kopott, mint a lányok magastalpú cipői. Ez valami időviharba került példány lehetett.
Szerintem ennél fehérebb nem kell, a fénye elég erős. Bent van már egy ideje, de nem nagyon tudom próbálgatni, mert mostanában hétfőtől vasárnapig meló van. Pedig lenne mivel hasonlítgatni. :D
Reléguru, köszi az ajánlatot, de most kihagyom, egyelőre van elég izzóm. :D
köszi megtaláltam, olvastam a világítás.eu-n a leírását szépen hangzik de 1 hozzászóló szerint nem 1 nagy szám és a jégfehértől is messze van . igazából nekem szúrófénynek kell ködös helyére valami combos. Lehet maradok a philips xtreme vision mellett
A merényletsárga megint nehéz szitu. Én megint nekiálltak megpróbálni beszerezni, de eddig sikertelen. De, most már annyira kimostátok az agyamat, hogy én is akarok:-)
Az NBL csak egy cégnek volt az országban. Csak az onnan vásárolt, vagy másképp megszerzett készlet lehet a Vaterán. utánpótlás nem lesz, az biztos. az NBL célja (szerintem) egy NBU paraméter nagytesztje volt.
Úgy se rossz, mondjuk én nem keverném a színeket. Már az is zavaró volt, mikor a Suzukiban a Fényszóróban NB volt, a ködlámpában meg a gyári Osram. Legyen akkor NBL + NBP + HCBI a ködlámpába meg NBP. Na? :D
Én már lassan két éve kizárólag sárgát használok, eleinte csak ősszel tettem be és tavaszig volt, de beláttam, hogy szárazon is megfelelő, az igaz, hogy a tiszta időben a fehér jobb, de vizes úton, ködben, havazásban egyszerűen verhetetlen a sárga. Így aztán nálam a tompított és a köd is sárga. Merényletsárga.
40 életév felett a szem fáradása miatt is kellemesebb a sárga, ez meg fiziológiai tény. Így aztán....... :)))
Mentem kb. 130km-t a NBU-val, viszont a NBL-et nem volt kedvem kicserélni a kb. 3órája világító NBU-val. :D Így érzésre nagy különbség nincs, a távfény mintha erősebb lenne. Előzésnél (általában engem előznek :D) a legtöbb autó fényéhez képest fehérebb a tompított és egész erősnek is tűnik. Egyelőre marad is a NBU.
Sziasztok! Sajnos a Golf 4 esemnek az első lámpáján betört az üveg, a gyári méreg drága, használtat annyira nem akarok venni, Újat szeretnék mindenképp, az lenne a kérdésem hogy Fk ból projektorost vegyek? Vagy inkább szabadtükrös Hellát? melyik világítana jobban? Köszönöm mindenkinek a segítségét.
Itt van két isolux diagram, egy Osram Ultralife és egy NBP, ugyanabban a fényszóróban (H4). Míg (baloldalt) a mérhető fénymennyiség (3lux) 48 méternél "ér véget", az NBPvel, ugyanott ez még 5 lux, és 55 méter a vége.
Értelmezés kérdése. Ugyanazon fényszóróbeállítás mellett, egy normál izzó esetén is és a prémium esetén is ugyanoda esik a vetített fény kvázi vége, de amíg előbbi esetben oda már csak 1-2 lux jut (amit szinte nem is látni), egy prémium esetében akár 10-12. Tehát a szem úgy érzékeli, hogy messzebre világít a lámpa. Ebből a szempontból korrektebb a GE dumája, miszerint a 12 luxnál erősebben megvilágított terület mérete 90, vagy 120 százalékkal nagyobb.
Amúgy a gáztöltet komoly nyomás alatt van a búrán belül. Ezt sajnos volt alkalmam tapasztalni.
A húzott izzók körüli marketingdumák igen erősen ferdítenek. Természetesen nincs ilyen, h 20 meg 30 méterrel messzebbre világítanak. Nem lehetséges, hiszen a lámpák lefelé világítanak, van egy töréspontjuk, onnan idul egy 15 fokos fölfelé menő ág, ami arra hivatott, h az út szélét világítsa meg. Sőt, a régebbi típusú lámpáknak ez a jobb oldali ága ment egészen a vak világba, megvilágítva a szántóföldeket :)
Namost kéremszépen, itt jön képbe a marketing. Csak ennél a fölfelé menő ágnál lehetséges a messzebre világít duma. A többinél nem. És mint ilyen, teljesen irreveláns, nincs gyakorlati haszna. Sötét úton autózva egy szabályosan beállított lámpával, bal-jobb oldalon erdővel, egészen egyszerűen nem világítja meg messzebre az utat egy húzott izzó. Messzebbre akkor fogja, ha följebb tekerjük a lámpát, kockáztatva, h vakítani fog. Az persze tény és való, h a húzott izzó több fényt ad. Ez sem vitatéma.
És akkor elemezzük ki a" több fényt ad" dolgot.
Miért ad ki több fényt, ha ugyanúgy 55 Wattos? Miért lesz 70 méteren az úton több fény?
Itt két dologgal variálnak a gyártók. A hatásfokkal és az izzószál méretével. Leszögezem, a vetítési képet a különböző izzók nem változtatják meg. Ez csak akkor lehetséges, ha az izzószál pontatlan, vagy H4 esetében mondjuk nagyobb, így jobban kilóg a takarólemezből. Ekkor valóban megváltozik a vetítési kép és nem az előnyére.
Szóval, visszatérve a húzott izzókhoz, másfajta gázokkal töltve elérték, h a Wolfram szál magasabb hőmérsékleten izzik, jobb a hatásfoka, több a fényáram. De a fizikát megdugni ugye nem lehet, minden ilyen alkalmazás az izzó élettartalmának csökkenéséhez vezet. Nem beszélve ezen izzók kisebb izzószáljáról, így ezek fokozottan érzékenyek a bekapcsoláskor létrejövő tranziens hatásokra.
És akkor itt jön képbe a kisebb izzószál hatása. A fény így egy kisebb, pontszerűbb helyről jön, ami természetesen jót tesz a lámpa hatásfokának, hisz nem túl nagy foncsorokról beszélünk, projektornál meg még kisebb az ellipszoid mérete, így bizony a foncsor pontszerű fókuszpontjánál minden izzószál nagyobb. Namost egy kisebb izzószál, ami elméletileg jobban a fókuszpontban van, messzebbre világít, de a haszontalan oldalra menő fény kevesebb "lehet". Persze jelen esetben ez az oldalsó fény nem haszontalan, az "oda van tervezve", de bizony előfordulhat, h áldozatául esik a távolabbra világításnak.
Sőt, szembesültem a Yarisban (H4, szabadtükör) egy másik problémával, h a vetítési kép foltos, az oldalső részeken. Ez a foltosság egy normál H4 nagy izzószáljával nem zavaró, összemosódik. De egy húzott izzó kisebb, fényesebb "fehérebb" fényénél már sokkal kivehetőbb foltokat erdményez. Mégegyszer mondom, nem elöttem, az út szélén van, de van!
Szóval zárásként, nem olyan egyszerű dolog ez. A gyártók elkövetnek mindent, hogy újabb és újabb izzókat hozzanak ki, ezek persze egyre fényesebbek, de közeledik egy elméleti határ, amit az élettartam húz meg. Hiszen lehetne baromi fényes izzót csinálni 5 perces élettartammal. Akár közel xenon fényességűt. Nade ki venne ilyet?
Én a bordázott üvegű parabolatükrös fényszórókkal nem látok semmi különbséget a vetítési képben, de ez a típusú fényszóró amúgy se világít oldalra túl sokat. Szerintem vedd meg nyugodtan az NBU-t, az a legújabb fejlesztés. Este megyek egy kört majd, remélem olyan köd lesz, mint tegnap. :D
Jó kérdés. Tegnap is esett, ma is esik, vizes úton pedig nem látni a különbségeket. Remélem holnap jó idő lesz (és hétfőn reggel nem lesz meló), akkor megnézem jobban, hogy melyik milyen.
Ez részben csak spekuláció a részemről, és majd WB helyretesz ha hülyeséget beszélek, de magam is úgy tapasztalom amikor néha más autót vezetek, hogy a normál izzók gyengébb, sárgásabb fénye, szélesebb sávban terül. Hídon, kétsávos autópályán haladva látható a legjobban. Amióta tudom, hogy van módszer arra, ha búrán belül akarod a fényt egy meghatározott irányba terelni (a sárga izzók kapcsán olvastam, hogy a TungsraGold féle, nem festett búrás sárga izzók egy spec. szűrővel, a spektrum kék árnyalatait oldalirányba terelik, így lesz a többi irányban sárga a fény, és ezért látszik az ilyen izzóval szerelt lámpa fénye oldalról lilásnak), sejtem, hogy ezt a trükköt is alkalmazzák a gyártók - a többi mellett.
Ha jól tudom, a H4 tompított szabvány 1000 lument ír elő, de minimum 850, maximum 1150-et. Az origo tesztjében anno mérték a fényáramot, egy normál GE H4-es 1022lm, míg egy NBP 1128, egy MU+120 1104.
A pluszos izzók által nyújtott extrateljesítmény több kis trükkből adódik össze. Lehet játszani egy kicsit a teljesítménnyel is (az 55 wattos izzó valójában szerintem egy kicsit több, a szabvány olyasmit ír elő, hogy pl. 1500 lumen +/- ennyi százalék, tehát pont oda a felső határértékre lövik be őket), egy kicsit a gáztöltéssel/nyomással és ebből adódóan a spirál hőmérsékletével, egy icipicit a színhőmérséklettel is, és lehet egy kicsit előre (menetirányba) koncentrálni a fényt. Nem véletlen, hogy minden pluszos izzón az a marketingduma, hogy ennyivel meg annyival messzebbre világít, azt egyik sem közli, hogy ezzel oldalirányba mennyi fény vész el.
Projektoros lámpatestben azt vettem észre, hogy az emelt fényerejő izzók a sima hagyományoshoz képest sokkal erősebb a középpontban, ezzel viszont nem homogén a vetítési képe. Gondolom sima tükrös lámpatestben is ez a helyzet.
Ma reggel, ugyan már nem esett, de tiszta víz volt a burkolat. Az új M0-n (szürke beton) nagyon klasszul lehet látni az NBL-el. A fekete aszfalthoz képest ég és föld.
Más: Szerintetek létezik a w5w-vel megegyező foglalatú, de erősebb izzó?
Elsődlegesen H7-es tompitottat keresek ami fehér és széles sávban terít. Távolságira ott a másik foglalat, egyelőre oda a benne lévő hagyományos is megteszi, ritkán kapcsolom fel.
Sajnos ennyit tudtam kihozni a telefonból, minden beállítás fix volt mégse jók a színek... Mentem is egy kört az NBU-val, de esik, úgyhogy nem nagyon hasonlítgattam, hozza az elvárt fényerőt.
H4-ben a tompított fényük szinte egyforma, fényerőben és színben is csak minimális különbségek vannak, távfényben az XV keskeny sávban világít nagyon messzire és a legkevésbé fehér a fénye, az NBP fehérebb, nem világít olyan messzire, de szélesebben terít, az NBL távfénye pedig fehér, közelebbre világít mint az NBP, de nagyon széles sávban. Az NBU-ról még nem tudok mit írni, majd száraz időben jobban megfigyelem. Így is öröm lesz reggel felkelni... :D
Nem véletlenül a Night Breaker család lett ajánlva, nekem ez vált be. Ha lenne más, amivel jobban lehet látni és szabályos, akkor az lenne a fényszórókban. Egyelőre NBL van bent, de már készen áll az NBU a kesztyűtartóban. :D
Csak a sárgákat adtam el, meg feltettem a Limited-et is, de úgy döntöttem, hgy inkább megtartom. A vaterás srácnak biztos van belőle még, írj neki emailt.
Írj az eladónak (gondolom az egyiket te vetted meg), hogy több darab kell. Szerintem van neki, csak még nem tette fel újra a hírdetést. Én is kérdeztem tőle, hogy HCBI van-e és volt, pedig nem volt feltéve a hírdetés.
A Vateráról már egyet rendeltem! tudom, hogy csak H4 vagy H7.. nekem h4 kell :) Akkor szerinted máshonnan nem lehet? mert ha nem, az elég szar, mivel a vaterán sincs végtelen :D
-peter: apunak van kompakt gépe, majd elkérem tőle, de ritkán talalkozunk mostanában. Ha előre tudnám, hogy mondjuk vasárnap nem lesz meló, akkor egyszerűbb lenne összehozni.
SenatoRR001: Ezt se jelenteném így ki, van, akinek az XVS jött be jobban. Szerintem most a legjobb a NBL vagy az NBU, mert a HCBI helyzetjelzők színe ezekhez passzol. :D
Viccet félretéve, fotosoppal lekaptam a kupakjaikat, mert az volt az érzésem, hogy az eltérő színű kupakok miatt látszik eltérő árnyalatúnak a búra, és igazam lett:
Nekem is feltűnt, szerintem lesz ebből is majd Plus verzió. :D Ránézésre hasonló, de majd kiderül.
Wicked Belzebub: köszi, csak lenne hozzá ennyi autó is... :D
kozgab: tompítottnál nem számít a szín (meg ugye a H4-es izzót kivéve a többinél se), igazából csak ha ránézel a fényszóróra akkor fehérebb, a távfénynél viszont tényleg levesz a fényerőből, de cserébe szép fehér, némelyik fényvisszaverős táblánál le is kell venni a távfényt. :D És szélesebb sávban is világít, mint a NBL vagy a Philips/GE.
Az nem mostanában lesz, kicsit sok a meló, de megnyugtattak, hogy jövő héten még több lesz. :D Megpróbálom szombaton befejezni a hetet, ha a vasárnapom szabad lesz, akkor talán szombat éjszaka ki tudom próbálni.
Nyilván van különbség, ha nem lenne, akkor ugyaúgy hívnák.... Szerintem az Unlimited a jobb, mivel újabb fejlesztés. Ez egy új modell, bevezetési áron. Vagyis szemtelenül drága. Megintcsak azt tudom írni, hogy OLVASS vissza, csak egy pár hozzászólást!!!!!!
Vegyél ONB+ -t szerintem, persze azt csinálsz, amit akarsz. :))))
Nyugtasd meg magad: ha nem ég ki egy éven belül, akkor is illik cserélni, mert öregszenek az izzók, ebből adódóan a kibocsátott fényáram is kevesebb az idő előrehaladtával, igaz az emberi szem nem veszi észre, mert folyamatosan tolerál, éi: hozzászokik.
Azt írtuk le, amit a vásárlóinktól hallunk, hogy korrekt információkat nyújtsunk. Értelmezd a mondatot: ha egyszer egy akármilyen autó (van ilyen) havi szinten, akármi miatt megöli a 90-92%-os autóizzókat, akkor mit vársz egy kifeszítettől? Ez a technológia sajátossága. Hazudnunk kellene, hogy vedd meg barom?
Nem értem, mi a problémád azzal, ha valaki leírja, amiről mások sejtelmesen kussolnak. Nem azt írtuk, hogy a Te autódba ne vedd meg, azt írtuk, akkor ne vedd meg, ha havi szinten megy tönkre más izzó is.
történetesen Megane II ph2 autóm van, de nincs benne auto világitás, és minden inditás után fél percet járatom mielőtt felkapcsolom a tompitottat.
"Tekintve, hogy az Osram Night Breaker Unlimited H7 a technológia határait feszegeti, nem ajánljuk olyan autókba, melyek instabil feszültségszintje, vagy más ok miatt a normál autóizzókat is rendszeresen (például havonta) tönkreteszi. Ilyen autótípusok lehetnek a régebbi típusú Ford Focus esetleg Renault Megane típusok. Azoknál az autótípusoknál, melyek havi szinten tönkreteszik az izzókat, az Osram Ultra Life család izzót ajánljuk, melyek ugyan szerényebb, sárgásabb fényt biztosítanak, de gyakorlatilag tönkretehetlek, melyet a 3 év garancia is jól bizonyít."
szóval ezek szerint néhány hónapig fogja csak birni a fent emlitett üzemeltetés mellett is? Elszomoritó...
Először is határozzuk meg magának a laggnak a fogalmát. Laggnak nevezzük azt az eseményt, amikor egy program információfrissítési gyakorisága annyira lecsökken, hogy zavarja, esetleg akadályozza a program normális használatát.
Hálózati vagy szerver laggról akkor beszélünk, ha a kliens által kért vagy küldött információ nem a várt időben érkezik meg.
Ugye nem feltételezed, hogy meg akarunk téveszteni? Az első infók (melyeket Európában először Mi jelentettünk meg publikusan) 4000 Kelvinről szóltak. Most látjuk, hogy valóban 3600 Kelvines. Köszönjük észrevételed, javítottuk.
Igen a leírás nem h7, de a fényképen h7 izzó van, ami azt jelenti, hogy létezik h7ben is.
A Kelvin kiírást ne nézd, az sem stimmel. Szerintem az Osram Allseason égői elegendő sárgák ahhoz, hogy esőben is jó konrtrasztos maradjon az út, fényerőből sem vesz le.
Használtam már pl. Cool Bluet, az esőben olyan volt, mintha gyertyával világítottak volna(kék miatt szűrt fény). Night Breakert nem használtam, de nem is akarok, mert az is kifehérített fény, aminek megint ugyanez a baja, elnyelődik, max. itt az fényerősség nagyobb egy területen.
A xenon azért jó,- pedig fehér fényű-, mert sokkal nagyobb fényerőn működik, ezért jobb.
Háát, amit nagyon kipróbálnék az Reléguru Led DRL-ködlámpa kombója... De az nem sárga.
Utólagos ködlámpára nálam a projektoros változat a bejövős. Van egy pár a ládafiában. Igaz, nem egy kimondottan jelenkori projektor, hanem csak nagyítólencsés lámpatest H1-el a '90-es évek végéről. De a Galantomon jól szolgált, fehér izzókkal.
Ebbe a szettbe bele egy yellow HID H1-el és kajak kenu. Az egy más kérdés, hogy ez jelenleg álom kategória.
Jól beállított fényszóród csak akkor lesz, ha egyrészt jóminőségű izzót használsz, jóminőségű lámpatestben (a teszkós parasztkszenon és a mindenféle TYC és DEPO fényszórók garantáltan produkálnak annyi szórt fényt, hogy elvakítson mindenkit - ebből egyenesen következik az, hogy az útra vetítendő fény, szinte semmi nem marad), másrészt ha beleásod magad a témába, és beállítod magad. A szervizekben (jórészt épp, a korábban felsorolt gagyik miatt), az optimálisnál jóval alacsonyabbra állítják a tompítottat - vannak autók, amiknek a távolságija nem világít olyan messze, mint nekem a tompított. Nem is beszélve arról, hogy manapság elég sok az olyan verda, aminek az izzócseréhez ki kell venni a fényszóróját - ezeknél az izzócserét szükségszerűen követnie kéne a fényszóróbeállításnak, amire persze sz@rik mindenki.
Az itt írogató "izzóbuzik" (én is közöttük vagyok, nem sértésnek szánom!) kivételt képeznek, mert annyira fanatikusak vagyunk, hogy irtóra figyelünk a "vetítési képre", tehát a hanyagság említett esete szóba sem jöhet...
Jogos, mondjuk nálam a 22éves Kadettnél hiába is állítgatom, mert beleakad az indexbe a fényszóró... :D A másik oldalon meg le volt törve az állítómotor, ki is vettem, gondolom párszor újraépítették már az elejét (is). Viszont a magasság jó, szervízben is megnézettem, mutatták is, hogy pontosan a vonalon van. Egyedül azt nem tudom, hogy a felfelé törésnek hogyan is kéne kinézni, mert a rajzok alapján messze vannak egymástól, de az autók 90%-ánál közel vannak egymáshoz, mint nálam is.
NBL és XV kapcsán kérdezném, hogy ezek közül melyik az amelyiknek nem fog lemállni a sárga festéke a búráról vagy a csúcsáról a bevonat?
Úgy látom fotók alapján, hogy nagy különbség köztük nincs, de azt választanám amelyik jobban bevilágítja KÖZELRE az utat a gödrök miatt, és szélesebb területet világít be oldalirányba.
Ha esős, ködös az idő akkor egy sárgát veszek a ködösbe és felkapcsolom azt.