A topicban egy fényképsorozat keretében tán a 4000-es környékén lefotóztam a Humbrolt és a Microscale-t.
Mindkettő nagyon jó, de mindkettő más. Van még Gunze is, az most kevésbé kapható.
Vedd a Microscale-t, az a kék színű, van nekik még átlátszó anyaguk is, az plexiragasztásra, meg kajütablakok megcsinálására nagyon jó.
én kiöntöttem üvegbe, mert a zacsis megoldást elég paraszt csomagolásnak tartom, de mivel a festék minősége is hogy kívánnivalókat maga után azóta is üvegben van az anyag, mert nem használom semmire.
inkább az üveges megoldást javaslom helyette.
a tasakos festéknél arra lettem volna kiváncsi, hogy hogyan lehet lezárni, mert még nem láttam közelről. Van rajta valami kupak, vagy ez ilyen egyszerhasználatos megoldás? Egyáltalán ez a kiszerelés miben jobb az üvegesnél? csak mert a testors úgy hirdette mint valami rendkívül modern újítás
én már használtam, de a régebbi tasakos festékekkel nem voltam megelégedve ezért, mert ecsetből alig bírtam kitakarítani.
ha már testor akrilnál tartunk, akkor jobban ajánlom az üvegeset, ez egészen jól takar és kiválóan lehet ecsetelni is.
fújásával nincsenek tapasztalataim, de arra sem lehet rossz..
a régi ruszki felsőtartályos pisztoly az AEROGRAPH volt, de ehhez bármit is beszerezni elég húzós dolog lesz.
szerintem börzéken kéne megnézni vagy ehhez hasonló helyen.
de javaslom hogy válts valami komolyabb szerkezetre helyette, amihez jobban megoldott a pótalkatrész ellátás.
egyébként nekem is ilyen van, szerencsére vannak hozzá tarcsi alkatrészeim.
arra a kevés esetre amikor használom, tökéletesen megfelel.
bár most nagyot nőt a szememben, mert egy 1:6-os mellszobornak ezzel tónusoztam ki a ruháját és meglepően jól sikerült:))
Hol és mennyiért szerezhető be a volt Szovjetúnióban gyártott "felültöltös" szórópisztoly. Én utoljára 1992-ben akadtam rá Prágában. Sajna már kopnak az alkatrészek és ezért elkelne belőle egy újabb példány.
Most csöppentem a digitális vasútmodellezés
világába s szeretnék a kisfiammal terepasztalt építeni. Jelenleg csak egy alapszettem van
annyi sínnel, amennyit hozzá adtak. Sajna így nem lehet terepasztalt tervezni. Nincs nektek
Wintrack használható verziója? Esetleg nem tudjátok honnan tölthetném le az internetr?l fee
verzióban vagy demo+crack-ot? Már oda-visza keresgettem a neten, de sehol nem találtam rá,
csak a wintrack 6.1 demo verzióját, amiben tervezni lehet, de menteni nem.
Kérlek segítsetek!!!
Várom emiljeiteket, SOS lenne, mert a jöv? héten jönne az asztalos s valamilyen fix méret kellene
neki.
Most csöppentem a digitális vasútmodellezés
világába s szeretnék a kisfiammal terepasztalt építeni. Jelenleg csak egy alapszettem van
annyi sínnel, amennyit hozzá adtak. Sajna így nem lehet terepasztalt tervezni. Nincs nektek
Wintrack használható verziója? Esetleg nem tudjátok honnan tölthetném le az internetr?l fee
verzióban vagy demo+crack-ot? Már oda-visza keresgettem a neten, de sehol nem találtam rá,
csak a wintrack 6.1 demo verzióját, amiben tervezni lehet, de menteni nem.
Kérlek segítsetek!!!
Várom emiljeiteket, SOS lenne, mert a jöv? héten jönne az asztalos s valamilyen fix méret kellene
neki.
Sziasztok!
Eladó 1db MP40 német géppisztoly méretarányos (1:1) másolata.Mechanikus alkatrészt nem tartalmaz. Nagy szilárdságú preciziós öntvény.Filmezéshez,dekorációnak alkalmas.
Képet küldök.Ára: 19.500-ft
Cím:MP40SCH@freestart.hu
Segítségeteket szeretném kérni.
Nagyon fontos lenne, hogy holnap délig vásároljak egy viszonylag jó minőségű (pl. maisto) kocka wartburg (nem a szép 311-es), vagy egy opel calibra makettet. Eddig sehol sem találtam, úccsó reményeim bennetek. :)
Ha tudtok segíteni, légyszi dobjatok egy sms-t, v.csöngessetek meg, mert már nem leszek netközelben.
ja bocsi természetesen a H jelzésű a HobbyColor ( még jó, hogy direk a kezembe vettem mielőtt leírtam)
a lényeg ,hogy a fabulisnál kapható H sorozat az akril :)
Énnekem Tamiyával a desztvíz és alkohol keveréke jött legjobban be. Talán egy hajszállal több víz, mint alkohol (spiritusz, ha bírod a szagát ;-))) Én azt mondanám: 40% festék, 25% alkohol, 35% víz.
> a művészboltokban kapható kis üveg tégelyes vizes festékek is?
Kipróbáltam, nem ajánlom. Amit én próbáltam, annak igen nagy a pigment szemcsemérete. Szvsz. jóval nagyobb, mint pl. a Revell, amit épp itt szidtak.
> A Modell Mastert még nem néztem milyenek.
Abból van mindkettô - jól nézd meg a dobozát! Én enamelt használtam. Kb. ugyanaz, mint a Revell.
Nekem most a Tamiya tetszik nagyon. Nemcsak, hogy szép felületet ad, de nagyon jól javítható! Ha egy héttel késôbb egy foltban ráfújsz, nem látszik az új folt határa! Sajnos a kész festés nagyon érzékeny. Nem probléma egy makettnél, azt nem fogdossák. De egy vasútmodellel nehéz úgy bánni, hogy nem fogod meg... :-(((
A H sorozatú - fehér alapon fekete számmal jelölik - festék a vizes bázisú akril, Aqueous Hobby Color.
A Mr.Color sorozat, fekete alapon fehér számmal, az a szerves oldószerbázisú akril. Igazándiból ez a legjobb, de a vizes bázisúval nagyságrendekkel könnyebb dolgozni, Mr.Color kevésbé kapható emiatt.
Ha visszamész vagy 1000 beírást (vagy az enyémek közt 1-200-at), akkor fényképeken láthatod őket üvegcsében is, Mr.Color-ból a fémszínűeket fotóztam le. Jellegzetesen más a kupakja.
igen ez a H jelzésű Mr.Color sorozat mind akril
azt azért megjegyezném, hogy ezek csak 10ml üvegek, így bár nagyon jó minőségű de talán a legdrágább festék
a tamiya akrilok sem rosszabbak és ha azt helyben megkapod akkor lehet,hogy jobban jársz velük
az is kérdés ,hogy milyen maketteket akarsz festeni , mert van amelyik szín ebben jobb, van ami meg a másikban
Szóval, ha jól értem, akkor a fújáshoz a vízbázisú festékeket érdemes használni? És desztvízzel, vagy alkohollal? Még annyi érdekelne, hogy erre akkor jó pl. a művészboltokban kapható kis üveg tégelyes vizes festékek is? (sajna nem tudom milyen márka)
Amúgy tényleg azért ezt a 3 márkát soroltam fel, mert ezek kaphatók itt Pécsett. Szinte mind a 3-ból úgyanolyan jó a választék. Ezért érdekelne, hogy melyik jobb a 3-ból? A fújás dologban nem érdekes a Rewell akkor, mert az enamel mind. Tamiya van akrillban. A Modell Mastert még nem néztem milyenek.
nem lehet, hogy az acetonmentes körömlakklemosó oldószere ugaynaz, mint a fényérzékeny lakké? (ellene szól, hogy a fényérzékeny lakk olyan büdös, amit semmilyen boszorkány sem kenne a körmére :-(((
Nem tudom, mert még nem szagoltam ilyet. :-))
Az én Caola acetonmentes körömlakklemosóm ezt tartalmazza:
Ingredients(INCI szerint) Ethyl acetate, Isopropyl alcohol, Aqua, Isopropyl palmitate.
Mindenesetre a gumitömítésem ma már nem látta el tökéletesen a funkcióját, mert a pisztoly egyenetlenül fújt, és visszaböfögtette a levegőt a festéktartályba.
:-(
Sziasztok! Most vettem a kisfiamnak egy RocoLine 41230 Digitális alapszetet.További tervek között szerel, hogy terepasztalt készítünk. A hely meglenne, de nincs ötlet, hogy milyen legyen. Honnan tudnék terepasztalötletet szerzni? Ja még valami. Egy kicsit sokallom a digitális üzemhez kapható cuccokat (váltóvezérl?, Reed-relés kapcsolósín stb.) Csinált már vki ehhez cuccokat ami üzembiztosan m?xik is?
Az akril valóban jobb, abból a Gunze a legjobban hozzáférhető, azonban a kolléga ezeket sorolta fel, mint feléjük kaphatókat. Érzésem szerint ez szempont, de igazad van, érdemes szólni, hogy a fújáshoz az akril jobb, viszont ecsettel festésre inkább az enamel.
Bocs, hogy belekotyogok, de a Humbrol es Revell enamelek (kis femtegely) nem epp idealisak fujashoz; nagyon nagy a pigmentmeret, meg minden. Nem mintha olyan nagy szakerto lennek, de mindenhol akrilokat ajanlanak retarderrel keverve. (Gunze, vagy barmi mas.)
Es egeszsegesebb is.
Köszi az eddigi válaszokat.
Szóval úgy ezüst dobozos, hogy a kis fém tégelyek, mind kék színűek, de néhány szín ezüst tégelyben van. Semmi különleges felirat nincs rajta a többihez képest, csak ezüst színű a tégelye. Ilyen pl.rewell 90, asszem 11 Me Silver a humbrolban.
Szóval nem néztem meg igazán, hogy melyik ilyen ezüst színű tégelyes, de a metál ezüst az biztos.... arra gondoltam esetleg a metál színek lehetnek ilyenben és tán azokhoz kellhet más festék?
Valamelyik rewell dobozon láttam airbrush festékeket.
Ha megnézed, az csak annyit jelent, hogy fel van higítva és csőre van az üvegnek, rögtön rádughatod a pisztolyra.
Ezeken kívül a sima kis dobozos festékekkel is lehet szépen festeni, vagy ezeket a direkt erre a célra gyártottakat kell előnyben részesíteni.
Ezzel festünk pisztollya.:-) Egy speciális eset van, a polírozható fémszínek csak pisztollyal fújhatók.
Amúgy a normál, kis tégelyes festékkel fújunk, csak higítani kell.
Különben itt nálunk ami hozzáférhető festék márka, az a Tamiya, a Rewell, és a Modell Master. Melyik ajánlottabb...
Nem azt mondom hogy mindegy, de kis túlzással.
Ha kritikus a beszerzés, magyarul nem tudsz Pestre jönni pl. a SASba, akkor arra állj rá, amelyikből jobb az ellátás.
az ezüst dobozos Rewell festékekhez más higító kell?
Mi az az ezüst dobozos Revell?
Milyen festék van benne?
Nem véletlenül akril? Bár a Revelltől még nem láttam akrilt...
Én is a fújás témában szólnék hozzá... az-az kérdeznék.
Végre találtam egy hűtőgép komresszort, így nemsokára lesz tán egy a festéshez. Valamelyik rewell dobozon láttam airbrush festékeket. Ezeken kívül a sima kis dobozos festékekkel is lehet szépen festeni, vagy ezeket a direkt erre a célra gyártottakat kell előnyben részesíteni.
Különben itt nálunk ami hozzáférhető festék márka, az a Tamiya, a Rewell, és a Modell Master. Melyik ajánlottabb...
Ja és mégegy... az ezüst dobozos Rewell festékekhez más higító kell? Nem Color Mix? Mert mintha az nem higítaná elég szépen... De ez lehet, hogy csak optikai csalódás? Vagy miért kerültek ezek a kék helyett ezüst dobozkába?
Előre is köszi a segítséget!
> Az aceton különösen hajlamos kicsinálni a gumitömítéseket.
Érdekes, nekem az aceton nem nagyon támadta meg az O-gyűrűt, sem pedig a szerszám műanyag nyelét. Úgy látszik, valami aceton-tűrô műanyagból van.
De a fényérzékeny lakk oldószere viszont tönkretette az O-gyűrűt. Ki lehetett dobni.
Talpfaszámláló, nem lehet, hogy az acetonmentes körömlakklemosó oldószere ugaynaz, mint a fényérzékeny lakké? (ellene szól, hogy a fényérzékeny lakk olyan büdös, amit semmilyen boszorkány sem kenne a körmére :-(((
A takarítást én is pont úgy csinálom, mint Phantom. Csak nem ecsettel, hanem fogpiszkáló végére tekert papírzsebkendô-darabokkal.
Tkp. ez szokott visszatartani a festési szeánszoktól. Ha 5 percet festesz, ugyanúgy el kell legalább negyedórát pepecselni a pucolással, mintha fél órát festenél :-(((
Én is ugyanígy csináltam.
Öblít, szétszed, mos, törölget, szárít, összerak.
:-)
A lemosó acetonmentes volt.
Ennek ellenére nem javallott?
Csak azért, mert korábban azt írtátok, hogy csak az acetont és a nitrót kell elfelejteni...
A tartalék tömítések beszerzése pedig már eldöntött tény. :-I
Az aceton különösen hajlamos kicsinálni a gumitömítéseket. A teflont nem, de a gumit eszik az oldószerek.
Javallat (én is így csinálom):
Egy kevés tiszta oldószerrel a nagyját kifújom a pisztolyból és bizony szétszedem utána. Kis edénykékben, ecsettel oldószerrel kitakarítom, nyitott ablak mellett.
Ma felavattam modellezőpályafutásom első légecsetjét.
Tegnapi terveimmel ellentétben nem Rewellel dolgoztam, hanem Gunze fém alapozóval.
(Rézgaras kedvéért ideírom, hogy Weinert távírópóznák voltak az áldozatok :-))
Tetszik ez a fújás dolog, úgyhogy valószínű megtartom a légecsetem. :-) Ennek következtében lesznek még bőven gyakorlati kérdéseim tőletek. :-)
Nos, mindjárt itt az első:
Spórolni akartam, és a légecset mosását nem a Gunze higítójával csináltam, hanem acetonmentes körömlakklemosóval. Nagyon klasszul kiszedett mindent.
Egy dolgot azonban észrevettem, úgy tűnt, mint ha a nagy tömítő O gyűrű (AB 125A -m van) rövid áztatás után icipicit kinyúlt volna. Vissza lehetett ugyan helyezni a helyére, de nekem mégis gyanús. Lehet hogy a körömlakklemosó a hunyó?
Van közületek vkinek motorcsónak modellje ?
Bemutatkozás : 1997-ben vásároltam egy Key West (Graupner) nevü elektromotoros RC hajót, még ma is viszi a 30-at.
Szeretnék rá új matricázást ill egy új akksit
9.6V 2500-3000 mAH -es kéne 8 cellás
Tud vki egy tuti helyet ahol kapok ? (BP)
Most kb mennyibe kerül egy ilyen?
> vízbázisú alapozófesték maradékot (pl.: Rewell BASIC) mivel lehet tökéletesen kimosni
Nekem Phantom azt írta, az alkohol kiszedi. Tényleg kiszedte :-))) Régebben acetonnal mostam ki. Az még jobban kiszedte ;-) (azért nem árt egy fogpiszkálóra csavart papírzsebkendô darabkával is megdörzsölgetni)
Bocsi, ha már volt róla szó, de a vízbázisú alapozófesték maradékot (pl.: Rewell BASIC) mivel lehet tökéletesen kimosni a légecsetből? Elég a desztvíz, vagy valami "keményebb" anyagot is szükséges a biztonság kedvéért bevetni?
Tapasztalat?
Irj maganba, hogy milyen kell. Olyan 7 dollar/adag asszem az ara. Par uvegtol nem hinnem, hogy osszedolne a vilag.
(Es nekem is lesz urugyem, hogy elmenjek a boltba. :) )
phantomII, szani: tisztázódott a 250/3-asom festése. találtam egy rajzot egy 1943-as sárga oroszországi járműről, és szerencsémre a Revell egyik szürkéjéhez pont azt a matricát adják....
Így már megvan a Gunze 403-as színe is....
Aki keres az talál. Jól emlékeztem én hogy vmi aluljáró.
Autómánia
A Ferenciek terén az aluljáróban (Nem a metrós, hanem a Jégbüfénél). Jó a választék, viszont ennek megfelelő az árszínvonal is. Alkudni elég reménytelen.
és a többi a http://www.draschitz.hu/szocautobolt.htm
honlapról:
Tamás boltja
A Szent István körúton a Tátra utca és a Pannónia utca közötti Casio bolt pincéjében. Hullámzó választék, de korrekt(ebb) árak.
Régiségbolt a Hársfa utcában
A bélyegmúzeumtól egy-két háznyira egy bizalmatlanságot keltő pincében van egy jó régiségbolt (nem összekeverendő a mellette lévő elegáns antikvitással!!). Be kell szólni a rácson, hogy a bácsi beengedje az embert. Van neki sokféle kocsija "pult alatt" is. Alkudj, mert különben nagyon drága! Érdemes többször visszamenni, mert néha meggondolja magát.
Régi-játék bolt a Mester utcai villamosmegállóval szemben a cipőbolt végében. Nem túl jó a felhozatal szocautókból. Közepes ár, ha éppen találsz valamit.
Autó Modell Szalon
Nem a fő profilja a szocautók, de néha van az is. (XIII. Viktor Hugó utca)
Segítséget szeretnék kérni. Tavaly voltam Pesten egy olyan modell boltban ahol régi fémautókat, buszokat, kamionokat árultak. Pl Hungarocamionos Rábákat is.
Már nem emlékszem hol volt pontosan a bolt, nem tud vki segíteni, hol árulnak most ilyet, akárhol az országban.
Előre is köszönöm!
az a gyanúm ,hogy olyan akril festéket nem fogsz találni ami egyértelműen azonos a 42 tavaszától használt afrikai szinekkel
ha nem ragaszkodsz a Rommel járműhöz (pedig azzal a Greif matricával jól néz ki) akkor gyakorlatilag bármilyen német terepezést tehetsz rá , ez egy nagyon elterjedt jármű volt , az általánosan használt sárga-barna-zöld színek pedig meg vannak pl. Tamiya akrilban
phantomII: én 1:35-ös SdKfz 250/3-at építek Rommel járműve, 1942 Tobruk...
amit még találtam: egyszűnű sárga, ez volt a képaláírás:"del panzergruppe Kleist en el Sur de Rusia, finales del verano de 1943", az eleján van egy fehér K betű...
These colors do not exist any more. When you tell me what you are buiding, perhaps we can help you. I presume you are building a German aircraft in desert camouflage?
Hai!
A Lotust honnan szedted? Engem is érdekelne.
A Sci-fi mellett érdekel a Sci is? mivel én meg atlantis, szojuz, űrállomás, stb... papírmaketteket leltem nem gyenge minőségben.
Hai!
Ha igazán durvát akarsz, nézz szét a Yamaha honlapján, van néhány moci makettje (enyhén nagyon durvák), de kezdésnek gyönyörű állat maketteket lehet leszedni, kikapcsolódásnak kiváló (munkatársaim meg csodálják a pandamacit az asztalomon :-)
szani: Az lehet, én csak copyztam egy weblapról, most nics előttem a festék...
Amúgy festettem egy próbát a Testorsokkal, és majdnem ugyanaz a szín mindkettő... Pedig a képeken a szürke jóval sötétebb...
A végén lehet hogy csak szürke lesz...
A Dragon vajon milyen festést adhatott a Greif mellé?
gondolom a második szín 2103 akart lenni :)
szerintem jobban jársz ha nem ezt a Testort próbálod meg átváltani hanem egy akrilból keresel afrikasárgát meg barnát (aztán jól bekoszolod :)
A Rommel járművéhez RAL8020 és RAL7027 (Testor 2102 és 2013) találtam a neten. A testors színek megvannak, csak nem igazán jön be nekem a Testors, se fújni, se ecsetelni.
Sza.sa
Tud valaki SdKfz 250/3-hoz valamilyen festést szürke, és a Rommeles sivatagin kívül? Nem akarok már olajfestékkel szórópisztolyozni és nem találtam megfelelő akril színeket Rommel féllánctalpasához...
Sima sárga jó lenne de nem akadtam rá semmilyen fotóra, vagy leírásra....
Pontosítok: műgyantából készült M 1:43 méretarányú járműmodellek (teherautó, személyautó) összeépítésére gondolok (festés, fotómaratások elhelyezése stb.)
Nu, itt egy Phantom Phorever! és egy Tomcat makett oldal, amire véletlenül akadtam.
off
Ritkán járok erre, mert az otthoni gép már vastüdővel sem igen lélegzik, "máshol" meg be vagyok havazva.
on
Üdv Yamato
de van olyan
a Tamiya kiadott egy dezodoros sorozatot kimondottan a repülőgép modelljeihez. Ez az AS sorozat amit gyurkó is említett
www.tamiya.com/english/products/list/as.htm
az viszont kérdés ,hogy ezt Magyarországon lehet-e kapni , mivel egyáltalán Tamiya festék sem nagyon van mostanában
gyurkó, a Tamiya festékei álltalában nagyon jók, én ugyan még sprayt nem használtam csak üvegeset .A probléma az lesz ,hogy mostanában nem nagyon lehet kapni őket, üvegeset sem , AS sorozatú sprayt meg főleg nem fogsz találni. A hivatalos Tamiya forgalmazó a Dataco , próbáld meg az ő üzletükben.
Születésnapomra megleptek egy tamiya 1/48-as Focke Wulf-al, aminek összerakásával kapcsolatosan kérnék néhány tanácsot.
A mellékelt útmutatón, s más már beszerzett fényképeken úgy látom, hogy a festéshez nem lesz megfelelő az ecseteléses eljárás. A tamiya gyárt külön szórósfejes kiszerelésben festékeket, amelyek az útmutatón szerepelnek (AS sorozat). Ezekkel milyen munkát lehet végezni? Megfelelnek a célra, avagy sem? Hol lehet Budapesten ezeket a festékeket beszerezni?
Kérlek benneteket, amennyiben lehetőségetek van rá segítsetek, mert szeretném ha a végeredmény szépen sikerülne.
A repülőgépek esetében is a már általam lent olvasott koptatási, piszkolási eljárások a megfelelők? Van esetleg más teendő is?
Bocs, hogy teleirkalom a topikot. Egy kerdes: nincs valakinek 1:48 Aeromaster MiG-21bis-e? A Hyperscalen adtak a tippet; a csomagban tobb torzstartaly es kabineto is van (allitolag). Tulajdonkepp a gerinc es a kabinteto is eleg lenne, ha valaki MF-et epitett volna belole. Barmi szoba johet: csere, fizetes, esetleg levagom a fuvet a hazad elott.
Szerintetek, ha megveszem, mit mondjak a repteren amikor jovok haza? Hogy amelyeket a multkor rendeltem, osszetorek, mert csak ugy lehajigaltak a varos folott?
Szeretném a segítségeteket kérni a következő témában. Egy kreatív embert keresek, aki vállalkozik műgyanta modellek összerakására és ehhez a munkához megfelelő kézügyességgel és ismeretekkel rendelkezik.
Tenyleg jobb lenne az Academy kitje, de mit tegyek, ezekhez jutottam hozza olcson; es harom MiG-21nek elegnek kell lennie, foleg, ha meg mast is akarok epiteni az eletben. :)
Az FM kiegeszitok tenyleg nagyon allatok, de meg egyikre sem volt penzem. A Revell 32-esehez van a CAMtol egy nagyon jo pilotafulke, csak az a baj, hogy a tobbi reszt is meg kellene buheralni; valszeg azok scratch-bol lesznek... Az igazi persze a Trumperter MF-je lenne a Verlinden kiegeszitovel.
Sziasztok!
Értesítek minden érdeklődőt, hogy az rtlmail tárhelyének megszűnése miatt új oldalra került az Apáczai Vasútmodellezőn és Makettező Szakkör honlapja. http://avmsz.uw.hu
(Saját lapom is költözik, valszeg ugyanide.)
Üdv. G'
Vákuumformázás:
A 21-es kabinteteje egyszerü. Probáld meg, hogy egyszerü iratboritot veszel papirboltban, gyertyalangon vagy kenyérpiriton meglágyitod, és rahuzod a mintara, majd korbevagod.
Par kisérlet után sikerülni fog, ehhez nem kell vakuumhuzot csinalni.
48 bist láthatsz a honlapomon (www.extra.hu/albatros) Ez az Academy MF gyártmányából kivitelezhetö.
Papp Levente ebben a cikkében leirja a különbségeket fotokkal.
http://www.extra.hu/plsz/21/21.htm
A legnagyobb különbség a törzstartály formája és a vezérsikba csatlakozása, ezt az Academy egy bisröl másolta. Van rajt pár plusz antenna és dudor, a muszerfal is egy kicsit mas, mega beömlö festetlen resze is. Ahhoz, hogy igazan profi legyen, kell az FM komplett kiegészitoje.
Rendeltem egy regi (velem egyidos: '77-es) Revell Mig-21 PF-t es egy Missing Links mugyanta szetet. Eloszor is: a kabintetohoz kaptam egy mugyanta templatot, hogy csinaljam meg en vakumformazassal... Erdemes nekigyurkozni?
Mas kerdes: 48-ban letezik szerintetek bis, vagy legalabb atalakito? Mar egy ideje keresek, es csak Fujimi-t talaltam 72-ben. MF-t nagy gond lenne hazilag megbuheralni?
Jól sejtettem én, hogy konzervből dolgoztak a 117-esen, csak nem tudtam, hogy mit honnan.:-) Állítólag a pilótafülkében van sok F-16-os eredetű holmi.
De biztosat nem tudok.
1. Levél az Italerinek, hogy küldjenek egyet borítékban, mert a tiédben nem volt.
2. Ha ügyes vagy és gyakorlott akkor legyártod magad kép alapján. (Nem egy nagy etvasz az ilyesmi)
3. Kerítesz kölcsönbe egyet és gyantából leöntöd. Ebben legkorábban ősszel tudok segíteni, addig még a makettezőkuckómat csinálom.
4. Ha van a háztájiban valami hasonló (pl. F16-osé) akkor azt belefaragod.
Üdv!
Keresem a következő kiadványokat(hely hiányában a cikkszámot írom):
Squadron/Signal: 4001-4021;3001-3004;3006-3011;2001-2011; 2013-2026;2028-2040;1001-1006;1010;1012;1014;1016;1018-1023;1025-1026;1029-1031;1034;1036-1037;1039-1041;1043-1046;1050;1056-1057;1059;1062-1067;1072-1073,1075;1080-1081;1083,1085;1088;1091;1093;1096;1098;1102;1106;1108-1110;1113;1116;1120;1125;1127;1130;1133-1134;1137-1139;1142;1144-1145;1147;1149-1150;1153;1155;1157-1159;1162-1163;1165-1166;1168-1170;1172-1176;1179-1182;1184;1186-1187;1189;1191-1192
OSPREY:NEW VANGUARD:2,4,6-37,39,46,51-55,57,59,67-68,71,73-75,77,80-81,84-87,91,93,97
WARRIOR:12,23,26,28,36-38,45,52-53,55-56,59,65-66,69,74,76,81-82
ELITE:1-2,4-6,8,10-13,16,18,20,22,26,29,31,33-34,36,38,43,45-46,49,51,55,57,59-61,63-64,68,75-76,78-80,84,86,90,92,95,104
MEN-AT-ARMS:12,17,20,22,24,29,32,53,66,70,100,103-104,108,112,116,123,131,133-135,139,142- 143,157,174,178,205,209,213,216-217,220,225,229,234,238,246,250,254,266,270,274,278,282,300,311,315-316,318,325-326,330,336,340,342,347,349-351,357,359,361-363,365,370,375,377,380,385,393,401,404
VANGUARD:1-46
CAMPAIGN:1,3-5,16,18,24,30,42,62,73-75,77,80-81,88,92,96,100,104-105,107,110,112,115,118,127,129,134,137
Kérném,h akinek bármelyik megvan ezek közül(akkor is, ha nem eladó) írjon egy e-mailt a kzsadany@freemail.hu ,vagy ha erre nem válaszolnék(freemail-em időnként nem működik), akkor a koellerzsadany@hotmail.com címre
köszi
K
(Es szvsz az F-16 is gyonyoru. Nekem az F-18 nem jon be nagyon; kulonosen a Super Hornet szogletes beomloi. Raadasul ugyan az F-14 levaltasara csinaltak, de nem kepes ellatni annak a feladatat... Bar ez nem az en gondom, fajjon emiatt a nagyokosok feje a Haditengereszeten.)
Tenyleg; a csillagmotoroknal a kipufogot magyarul is kipufogonak hivjak? Es az osztott vezersikot?
Ez nem vicc elsz... Az elso dolgom, amikor egy itteni ABC-be mentem eloszor, az utam azonnal a padloapolasi cuccok fele vezetett... Csak utana neztem meg, tulajdonkeppen milyen is a kajakinalat. :)
A masik vicces jelenet a repteren volt, a fenti eset elott ket nappal, amikor New Yorkban osszegyujtottem a csomagjaim vamolashoz. A nyavajas kis kutya kiszagolta a festekeket. (Merthogy ugyebar, hogy is menjen az ember az USAba tanulni? Ruhak, konyvek es makettek...) A borondoket becsomagoltattam meg itthon olyan foliaba, ami elvileg megvedi a szallitas kozben; ugyhogy amikor megkertek, hogy akkor talan nyissam fel, fel oran keresztul kuzdottem vele, mert a biztonsagiak nem nyultak volna hozza az istennek sem, es kest meg nem adtak a kezembe. Nem ismertek fel, mik azok a kis kublik, es a csaj jott a segitsegemre, hogy biztos a koromlakkjat szagolta ki a kutya. Viszont majdnem lekastem a csatlakozast.
Persze, szivesen hozok. Valami otthoni megfeleloje is biztosan van a Johnsonnak; igy legalabb konnyebb lesz megtalalni.
Augusztusban jovok; remelem, addig raer. :)
Apropos. Ha jössz haza, tudsz hozni nekem egy FUTURE WAX nevű löttyöt? Amivel a maketteket kenik az amerikai makettezők, hogy szép fényes legyen. Eredetileg padlóviksz.
Hi
Ezek még mindíg eladók:
Panzergrenadiers in action(Squadron/Signal) 2.600.-
Panzer(Hajja&Fiai) 2.000.-
Gunze Sanygo High-Tech 1:35 PantherG early (szemenkénti lánctalp, fémcső, rézmaratás, sok fehérfém alkatrész...)
bontott, hiánytalan, nem elkezdett, de nem is 100%-ig "szűz" - 15.000.-
Csere is érdekelhet, főleg Squadron, OSPREY, CONCORD vietnámi háborús témájú kiadványai, esetleg 1:35-ös M48,M113 vagy PBR.
Egyébként akinek vannak Squadron, OSPREY stb. füzetei, könyvei és szeretne többet..., az lehetőleg keressen meg.
üdv
kzsadany@freemail.hu
Részben minden igaz. A Phantom volt a vietnami éra igazi igáslova. Sajnos akkoriban volt elv a rekéták mindenhatósága és kiutálták a gépágyúkat a repülőkről. Ez később súlyos hibának bizonyult, ezért ekőször konténerben kaptak gépágyút a C/D változatok illetve az E/F-ben már az orrába volt beépítva, ez volt a hosszúorrú Phantom.
Kicsit lomha, nagy böszme dög a repcsi, viszont hihetetlenül nyúzásálló.
A Mig-15-öket például inkább kimanőverezték, mert a MIG az fordulékonyabb, fürgébb kis gép volt, viszont a Phantomnak többvolt az üzemanyaga. Ha ügyes volt a pilóta, akkor addig fogócskáztak, ameddig a MIGnek kifogyott az üzemanyaga és szimplán lepotyogott.
Az utódjaként tényleg nem lehet egyértelműen sem a 18-ast sem a 15-öst kijelölni, de mindkettő tervezésén tettenérhető az ős, a Phantom.
Ami a bájos, hogy mindegyik gép McDonnel-Douglas tervezés, az alakjuk, szépségük nekem egyformán tetszik, imádom mindegyiket.
Számomra valahol itt volt csúcson a vadászgép építés, az F-16-ossal már elkezdtek "visszaesni", na nem technikailag, hanem szépségben.
Ezekben a gépekben ott van a tervező keze lelke, esztétikusak, szépek.
Nyilván ez egyéni vélemény, de tán nem csak egyedül az enyém.:-)
végülis nem olyan nagy az ellentmondás ha az f-4 két funkciójáról van szó. Vadászgépként korántsem volt tökéletes főleg a vietnami háború elején, valóban elfeledték a közeli légiharc tapasztalatokat és az első változatokon nem volt gépágyú ...az igazi vadászgép utód lett az f-15
a Phantom vadászbombázóként találta meg az igazi szerepkörét amit nagyon sokáig tökéletesen betöltött, és az idő eljártával jött helyette az f-18
Ez igazan off, es Phantomnak szol.
Szoval nezem ezeket a musorokat a History Channelen, es epp Heavy Metal Pentek volt; a sorozatbol vagy negyet levetitettek egymas utan, es mit ad isten, az F-15 es az F-18-as reszek mentek.
Minkettoben a Phantom II-rol volt szo, mint elozmenyrol. Az F-18-ban meltattak, hogy igen kivalo vadaszgep, ennel jobbat gondolni sem lehetett, de hat eljart felette az ido; es itt jon az F-18.
A masikban kisse mas kepet festettek ugyanerrol a geprol (30 perccel kesobb). Hogy ugye, a vilaghaborus es koreai legiharc-tapasztalatok feledesbe merultek, egyebkent sem lehetett kilatni a pilotafulkebol, es gepagyuja sem volt; a pilotak pedig az elemi legiharc szabalyokat sem ismertek. De itt jott a kepbe az F-15...
Viccesek ezek a musorok. :)
Szoval? Melyik igaz? (Akarmilyen gep is volt, nekem tetszik a szomoru orraval.)
A Chameleon egy modellezôk számára kifejlesztett amerikai festéklemaró. Minden festéket leszed és nem támadja meg a műanyagot. Az összetétele sajnos titok :-(((
Kb. 1/3 literes falkonban árulják (sajnos csak) Amerikában hobby boltokban. Lehet repülôn is szállítani, mert nem gyúlékony. Festékmaratás után a folyadékot érdemes eltenni, mert többször is felhasználható. Valójában addig, amíg annyira sok festék nem lesz benne feloldva, hogy már maga is fest ;-)))
Nekem eddig még minden festéket leszedett, gyárit is, nitrót is.
Én még csak 1-2 makettett puceváltam meg így, de hatásos.
A legolcsóbb, prosztó fékolajat megvettem, tálba öntöttem, beletettem a kasznit. Úgy hagytam kb 10 percig, aztán a már előkészített selejtített fogkefével jól körbekeféltem. Maradék nélkül ledobta a festéket, csak a műanyag maradt, pöpec lett. Aztán MOSÁS alaposan, és lefestettem. Így lett a gyárilag 7-173 Ikarusból számomra rokonszenvesebb Volánbuszos pl. De egy elrontott IFA festését is ezzel oldattam le.
Ha az autódban ereszt a fékolaj, fain eltüntethetetlen nyomot hagy a kaszniján. Kéretik óvatosan bánni vele.
Ez nem fröcsög, nem forr, nem büdös, könnyen kezelhető anyag. Ellenben azért ha nem muszáj, ne nyúlkáljunk bele, irritatív, bőrpirt okozhat. A Szitihez a leírás alapján még a boltban sem merek hozzányúlni, a fékolaj ehhez képest babasampon.
Féolajjal mit kellene csinálni? Én áztattam benne a szerencsétlen modellemet egy napig, és semmi nem történt azon kívül, hogy egy másik fél nap volt, mire megszabadítottam az olajos trutyitól.
> Makettről festéket baromi nehéz leszedni, mert az oldószer lemarja a sztirolt is.
Fékolajjal nem jön le? (a vasútmodellezôk leginkább azt használnak) Azzal azért inkább pancsolnék, mint ennyire tömény lúggal... (ami már serceg a lefolyóban :-(((
Én már ilyen kék dobozosat, már régen láttam, viszont pl.Spar-ban is van piros kis zacsiban ugyan ez a dolog, 100 Ft alatt és egy lefolyó van az elején. Azért írom így körbe, mert sajna a nevét elfelejtettem, de már ilyennel marattam le makettet, mert rossz lakkot raktam a festésre és felkapta a festéket. Pont olyan jó ez is, mint a kék dobozos. Talán blugy a neve vagy ilyesmi.
Kilyuggatod 4-6 helyen gombostűvel a szilikoncsövet és az pont a megfelelőre lefújja a nyomást.
Vagy ha "szabályozható" rendszert akarsz, akkor a kompresszor által termelt levegőt bevezeted egy pille palack _aljára_ a kupakon keresztül, majd a kupakon képzett másik lukon kivezeted a levegőt a palack _tetejéből_. Így a kompresszor által köpött olaj a palack alján lesz, fent csak a levegő jön ki és a nyomást pedig a kupakkal tudod szabályozni, mert ha kitekered egy kicsit, akkor a levegő egy része mellette megy ki. Fontos a jó tömítés a kupakba fúrt lyukaknál!
Makettről festéket baromi nehéz leszedni, mert az oldószer lemarja a sztirolt is.
Megoldás: a SZITI:
Ára ~200 forint.
Használata: vízben feloldjuk és beáztatjuk a makettet. Van benne kis adagolókanál, abból 4-5 kanálkával tegyünk 1 liter vízbe és áztassuk be a makettet. Értelemszerűen ha több vagy kevesebb vízre van szükség, ennek arányában változtassunk. Lehet ecsettel is segíteni az anyagnak, ha már megkezdődött a marási folyamat.
Helyettesíteni lehet nátrium-hidroxiddal, ebben is az van.
Figyelem!
Biztonsági rendszabályok.
Peremes védőszemüveg használata kötelező, azért peremes, hogy ne tudjon mögé befröccsenni az anyag.
A nátrium-hidroxid erősen maró hatású. A fehérjéket oldja, a bőrt leszedi a kézről. Ráfröccsenés esetén azonnal vízzel leöblíteni. Szembe kerülés esetén megmarja a szaruhártyát és visszafordíthatatlan látáskárosodást vagy vakságot okoz! Nem okozhat, hanem okoz!!!
Mindig az anyagot tesszük kis adgokban a vízbe és közben keverjük. Az oldódása olyan mennyiségű hőt termel, hogy felforralja maga körül a vizet és az kifröcsög. Amikor rendeltetésszerűen használva a lefolyóba öntjük ezért serceg, mert ott forr a víz...
Lenyelése esetén azonnal orvost/mentőt hívni.
Kisgyerek közelében vagy ne használjuk, vagy fokozott óvatossággal és jól zárható helyen tartsuk az anyagot!
Nemreg olvastam egy cikket a hyperscalen, es lattam egy nagyon jo maszkolo-technikat: play-doh gyurmaval ragasztgatta korbe a gepet. Nincs pocsoles a maszkolokkal, az alafujassal...
Mas. Kerdes: egy Ka-50-et es egy Ka-52-t csinalok; es mindkettonel a ket rotorral van egy kis gond: ugy tunik, nem teljesen parhuzamosak. (Van egy olyan erzesem, hogy nem en szurtam el, mert mindketto ugyanolyan, de ki tudja.) Lehet ezen valahogy javitani?
(Egyaltalan; milyen szinuek a rotoragyak? Par foton femszin, a leirasban fekete, egy-ket maketten, amit lattam, szurketol kekig barmi...)
> én nem értek sem a villamos, sem a gáz-vezeték szereléshez.
Én sem értettem, amikor hozzákezdtem ;-)) (megtalálod a fényképes leírást a modellvasutas Webzinen: www.vasutmagazin.hu) Meg kell azonban tanulni gázégôvel rézcsövet forrasztani. Nem nagy kunszt...
Nyomáskapcsolót azért ne magad készíts és a biztonsági szelepet ki ne hagyd (8-10 bar már rendes pusztítást tud végezni...)
Pörgess vissza 1-2ezer beírást :-), én is megírtam párszor.
Fényképet is beraktam az enyémről.
Nem kell oda semmi tartály meg egyéb vicik-vacak...
Kilyuggatod 4-6 helyen gombostűvel a szilikoncsövet és az pont a megfelelőre lefújja a nyomást.
Egy szál kompresszor és kész.
Olyanban kérném a segítséget, hogy hol tudnék maganak egy kompresszort építtetni makett festéshez?
Amit lehet látni makett boltokban, az 60e-től kezdődik. Már nézegettem, hogy lehet hűtő motorból és fűtés tágulási tartályból szépet összerakni nyomás kapcsolóval és reduktorral, csak éppen én nem értek sem a villamos, sem a gáz-vezeték szereléshez. (nyomás kapcsoló,stb.)
Szóval mivel elég csoró vagyok a bolti az szóba sem jöhet. Minden féle segítséget megköszönnék.
Még esetleg, ha valaki le tudná írni tényleg részletesen, hogy mit hova és hogyan kell kötni, talán neki állnék egyedül is, de ilyen részletes leírást még nem találtam.
Ja és Pécsett élek.
Köszi!
bocs a zavarásért, de egy ismerősömnek szeretnék hajó modellt, tudjátok, olyan palackban lévőset venni ajándékba. fogalmam sincs, hogy hol keresgéljek. esetleg tudnátok segíteni?
előre is köszi!
Tegnap delutan kint ucsorogtunk az oceanparton, olvasgattunk, es alacsonyan -nagyon alacsonyan- negy F-15 repult el felettunk laza kotelekben... Jottek az Air and Sea Showra. :)
Sziasztok!
Grumman E-1b Tracer-ről keresek bármilyen referenciát. Nincs meg valakinek A Squadron Signal S-2 Tracker, vagy az Osprey US Navy Air Wings - Flamboyant Markings 1965 - 1975?
Köszönöm.
Sziasztok. Nekem csak tegnap ugrott be, hogy mintha nem láttam volna Atadról semmit a neten. Az utolsó pillanatban feltöltöttem a meghívójukat az alábbi címekre, itt meg lehet tekinteni:
http://avmsz.uw.hu/NATAD01.JPG
http://avmsz.uw.hu/NATAD02.JPG
Szóval lesz kiállítás is meg verseny is.
Üdv: G'
Rendeltem egy motormakettet japánból és megjött 4 hét alatt, 6500 Ft-ba fájt az egész. Itthon 8500 környeken van, ha egyaltalan lehet kapni. Na ezt nem kommentalnam, de tobbet biztos nem veszek makettet itthon:-)
Ha nem sűrgős és nem túl bonyolult az alkatrész, akkor le tudjuk önteni gyantából, ha van mintapéldány. Persze ha a Revell nem lép. De szerintem fog.
Ha a Kék kobra sem lép, akkor írj egy levelet a Revellnek. Akár emailt.
Igen, az egyik már majdnem kész, de mivel Ludmilla-mániás vagyok, vettem egy másikat, hogy abból a sárga-kék változatot építsem meg, vagy megpróbáljak egy működő modellt átépíteni az elemekkel. A dobozt felbontva szomorúan konstatáltam, hogy hiányzik ez a rács - amin az ablakoknak kellene csücsülniük. A boltban nem tudnak segíteni, ezt így kijelentették :(
Ha nem sikerül üvegeket szereznem, akkor a működő modell átépítéséhez használom fel az alkatrészeket.
Ha REVELL témában tudsz segíteni, kérlek segíts. A második Ludmilla (BR130) makettemből HIÁNYZIK minden "üveg", egy komplett rész. E nélkül lehetetlen összerakni.
Én elég sokat használtam Prisma Color festékre, igaz csak két színt.
Tapasztalatom, az, hogy a használata után a polystirol műanyag sokkal ridegebb lesz és könnyebben törik. Ezért óvatosan a használatával. Nagyon drága makettnél érdemes mérlegelni, hogy megéri-e!
Bár úgy látom, Nálatok főként a makettezők érintettek, de ha valakit a RC vitorlás modellezés is érdekel, szeretettel látjuk a témának szentelt fórumon.
Üdv:
Abraxas
Nem vágynátok valódi makettboltba, ha ott lettetek volna Móváron a börzén.
Én megvettem egy egész éves alapanyagot. Nem is fogok üzletben vásárolni 2004-ben többet.
Pár gyártó, amit itt nem lehet kapni: ProModeler, Legato, RS Models, Fujimi, stb.
Hihetetlen mennyiség? m?gyanta cucc is volt.
Kezdelek megérteni! bár lenne a környékemen annyi makettező hogy érdemes lenne nyitni egy boltot erre is.
Hétvégén voltam az egyik Régió j. nagykerben és a makett kínálat 0 volt. Egy Bristol Blenheim-et tudtam csak venni. A Cora-ban szintén 0 volt a kínálat. Olyan rosz kedvem lett hogy alig akartam hazajönni.
Tudom hogy sok mindentől függ az hogy hozzám érjen egy bizonyos makett és hogy sajnos én vagyok talán a legkisebb tényező, de én vagyok az is aki kifizeti. Gondolom ezért jogosan vannak igényeim. Nem tudom mennyire fog változni ez a helyzet ha bent leszünk a közösségben, talán könyebb lesz rendelni?
Gyártó önmagában nem jön ide, se máshova. Nagykereskedőkön keresztül teríti a piacot. A nagyker meg eladja a kiskernek, az meg neked.
A lánc minden szeme lehet gyenge.
1. Éppen nincs gyártásban a cucc.
2. Van, de nem szállít a gyár.
3. SZállítana, de nem rendel a nagyker.
4. Rendel, de fél év az átfutás.
5. Megjön a konténer és nincs benne.
6. A gyár pofátlan és a nagyker ab ovo alig rendel tőle, megpróbálja inkább elsózni a készletét.
7. Bent van a nagykerben végre a cucc, a kereskedőd nem tud róla.
8. Te tudsz róla, megmondod mit hozzon, de szarik rá. Ezért nyitottam én anno makettboltot!!! 9. Bent van ugyan a boltban, de a hülye vigéc azt sem tudja, hogy mije van, ezért ott rohad el a cucc a polc alján, mert te nem látod, ő meg szarik rá.
10. A kereskedő vonyít, hogy nem megy a bolt....
Valójában a probléma gyökere ott van, hogy kicsi a magyar forgalom. Ekkora makettezőtábor nem tart el egy makettforgalmazói rendszert.
Emiatt persze még drágább a makett, ami még jobban visszaveti a forgalmat, ördögi spirál ez...
Mindenesetre a legnagyobb sara a kiskereskedőknek van az én tapasztalatom szerint. Ki is pusztultak apránként...
Jó lenne ha sikerülne a terved. Én a választékkal nem vagyok kibékülve. Már lassan két hónapja várok egy Stug III-ast, a Fabulistól. Se kép se makett. De mást se nagyon tudok beszerezni. Tényleg ilyen gyér a választék? Katalógusokat nézegetve nem ezt látom.
Phantomil te ebben benne vagy, miért nem tudnak beszerezni egy-egy makettet? Nem gyártanak annyit, vagy be sem jönnek az országba bizonyos készletek?
Brutalis,
Lemérem az eredetit és kivágom. A hajtóműé csak enyhén görbül. Talán még szebb is ha egy darabból van. A kabinét meg összerakom több darabból. Plexit megveszem lapban vagy hasznosítok egy ferreros dobozt vagy CD tokot.
Sziasztok!
Új dolgot próbálok meg elkezdeni, mert már elegem van a boltok horribilis áraiból!
Megpróbálok a net segítségével alámenni ezeknek az áraknak és így segíteni kicsit a társakat.
Még nagyon kezdeti fázisban vagyok, nem mindenre tudok még árat mondani, de folyamatosan b?vítek. Pár dolgot már felraktam az apronet Játékok rovatába, de ha konkrét kérdés van, arra is válaszolok. Jelenleg még csak Revell témában tudok segíteni!
Ja, és ha lehet az útmutatóra pályáznék. Most kaptam meg az összerakott modelt és szedtem szét. Az előző gazdája úgytűnik megvette, hazavitte és ráugrott egy tubus ferro-bond-dal.
Üdv mindenkinek!
Eladók a következő kiadványok kifogástalan, új állapotban:
Hajja&Fiai: Panzer - 2.000.-
Kriegsmarine 2.000.-
Squadron/Signal: PanzerIV in action 2.500.-
Panzergrenadiers in action 2.600.-
Valamint egy szinte bontatlan(részletekért írj, ha érdekel) állapotban lévő 1:35-ös Gunze Sangyo
High-Tech korai Panther G 15.000.- ért(boltban 21ezer, de nem nagyon lehet kapni).
e-mail: kzsadany@freemail.hu
Na, voltam a Hurricanefest 2004-en. Meg zsuriztem is. Azt kell, hogy mondjam, Magyarorszagnak nincs szegyenkeznivaloja makett-ugyben. Ez ugyan az IPMS-nek csak egy kis floridai szekcioja, es pl. a Las Vegasi osszejovetel tenyleg oriasi, de ez bizony picike volt. Egy kisebbfajta teremben par asztal, kategoriankent par makettel. (A pucerneni-kategoriaban is csak egy manga-szeruseg arvalkodott.) A kidolgozasuk sem volt mindegyiknel a legprofibb; egyszoval jovore nevezek :)
Egyedul a bolhapiac szekcion voltak igazan erdekes dolgok; itt ugyanis elkepeszto mennyisegu mugyanta kiegeszitot es egyeb ritkasagot lehetett latni (vakumformazott es mugyanta makettek, matricak, ilyesmik). Es volt alkalmam latni a Trumpeter 32-es Lightning-jet is. (130 dollar.)
Phantom: rad gondoltam; ket 32-es Tamiya F-4 is volt: egy tengereszgyalogos es egy haditengereszeti. Csinaltam fotokat.
Ilyet még nem tapasztaltam. Ha le is ülepedik, alapos keveréssel vissza lehet állítani az állapotát. A kis dobozokat pedig a becsukás után mindig egy kis idôre fejre állítom, hogy a festék jól kitömje a fedél esetleges rését.
Más: mintha régebben valaki azt írta volna (nincs idôm visszakeresni), hogy a Sas utcai bolt kijjebb költözött. De a múlt héten végigmentem az egész Sas utcán és a folytatásán (Hercegprímás utca?), de nem találtam a boltot. Megvan még valahol, vagy teljesen megszűnt?
Tamiya festéket kerestem. Régebben a Bajcsy-n szinte teljes készlet volt, de most csak egy erôsen foghíjas polc fogadott (több volt a ¨híj¨, mint a ¨fog¨).
Én az olaj alapu festékeket kb. 15 éve lakkbenzinnel higitom. Az eredeti tégelyböl veszek ki és csak azt higitom, mert 1-2 nap alatt tönkremegy a nem gyári higitoval.
A higitás kb 50-50 vagy 60-40 %, de nem szentirás, mert a tégelyböl egészen különbözö sürüségü festék lehet. A Humbrolt néha át kell szürni, föleg a régieket, ezt gézlappal lehet megoldani legegyszerübben.
Tanacsot szeretnek kerni, hogy ha Humbrol (ill. ModelMaster) festekeket ecsettel szeretnek festeni, akkor milyen aranyban kell oket higitani. (Milyen higitot hasznaljak?)
VASÚTMODELL ELEKTRONIKA FEJLESZTÉS!
Javítsa terepasztala kezelhetőségét, automatizáltságát,
élvezhetőségét és mindezekkel egyben korszerűségét
mikroprocesszor vezérlésű rendszerrünkkel! Most valóra
válthatja álmát: amit eddig a hagyományos drótozással és
relékkel nem tudott megoldani, a processzor egyszerűen elvégzi. Pl a
váltók feszültségvisszajelzői alapján akár személyre
szabott logikájú pályaútvisszajelző táblát készíthet! Ez
nem csak egyszerűen a váltó állapotát jelzi vissza, hanem 2 vagy
több váltó állása alapján létrejövő VALÓS pályautat!
Szakaszfoglaltság érzékelés infrasorompóval, épületek
világításának automatikus ki/be kapcsolása,
szakaszbekapcsolással egyidejű váltóátkapcsolás, váltó
meghibásodás ellenőrzése, jelzők kapcsolásának
összerendelése tetszőleges feladatokkal, szerelvények digitális
gyorsítása/lassítása az élethűbb mozgás érdekében, stb..
vmodell@freemail.hu
0620/354-81-84
Egyrészt a tárgyi ismeret, azaz a valósághű dolgok, ilyenek a festés, a matricázás, felszereltség.
Ez tán a legfontosabb, mert ha nem a Sci-Fi kategóriában indul, akkor legyen tárgyi tévedésektől mentes a makett.:-)))))
Például egy késői Phantom ne legyen korai felségjelzéssel, meg egy haditengerészeti gép ne legyen szárazföldi terepszínnel. Ugyanez a fegyverzetre.
Utána jöhet a makettezés minősége, a ragasztás, sorjázás, majd a festés.
A koszolás külön történet, nekem speciel nem fekszik, ha a panelvonalakat valaki túlzottan kiemeli, a valóságban nem úgy néz ki.
Izgalmas apróságok a kipufogó kormozások helyes felfestése (motoros gépeknél), a fegyver torkolat kormozás, de például a propeller anyaga is, mert akad olyan gép aminek a propellere csak fából létezett, fémből nem. A koptatásnál ezt figyelembe kell venni, hogy ki látszik ki a festék alól!
A színes kis helyzetjelző lámpák is érdekesek, a gumi lapultsága, az esetleges olajfolyások, ami egy modern gép futőművén pl. nem lehet, mert az hidraulikás, nem szimpla olajnyomásos. Ha ott folyik, akkor baj van.
Az a nagy hajós dioráma egy papírmakett. Közelröl nem néz ki olyan jól (pl: szinesceruzával festett hajók), de biztos, hogy éveket dolgozott vele, mire kész lett.
Van valami kulonleges dolog, amire makettversenyen zsuritagkent oda kellene figyelnem? (A nyilvanvalo dolgokon kivul, mint pl. illesztesi vonalak es festes.)
Nekem tecc, sőtt nagyon tecc. Az első kép -0_dijak.jpg - jobb alsó sarka különösen.
off
Ez m`é 400 km-re van tőlem, én m`é lakom ettől 400 km-re, meg különbenis.
on
Feltettem 120 képet az oldalamra a mosonmagyaróvári versenyröl.
A képek menüben találhatók, a képek megnevezése a kategória neve, melyben indult. Az utolsó kép a meghívó beszkennelt része a kategóriákkal.
Igyekeztem a dijazott (kérd?jeles) munkákat fényképezni.
Ezért kell a fényes lakk. AZ nem szívja be a vizet, hanem sokáig csúszkál rajta a matrica.
Aztán vegyél matricalágyítót, a Gunze az nagyon jó, Bp. V.ker. Sas u. 4.
Azzal alá is kensz meg rá is dögivel (amikor még vizes!), majd a helyére toszigálod. Aztán reggelig hozzá sem nyúlsz. Ami foltos lesz azt letörlöd óvatosan nedves ronggyal.
REVELL minden, a makettől a festéken át a szórópisztolyig.
A matrica, számomra legborzasztóbb darabjai a csíkok: a kaszni alján a főkeret felettt körbefut egy törtfehér csík, négy darabból áll.. A feliratok még nem is tűnnek vészesnek ehhez képest.
A matricát ha matt felületre ragasztod, akkor olyan lesz a kinézete, mintha tejüvegre ragasztottad volna, mert a mikrobuborékok látszanak. Sík, fényes felület kell neki.
Na most nem tudom, hogy milyen festékkel fújratad, de nehogy a lakk felkapja.
Ha modellfesték, akkor ugyanolyan típusú lakkot használj, ha bolti dezodoros (pl. autófesték) akkor szintén onnan vedd a lakkot. De ott a mattot macerás megoldani.
Állj, állj állj, az egésznek mattnak kell lennie. Egy valamire való mozdony nem fényes, ez alól csak a kiállítási, múzeumban őrzött vagy vadonat újak kivételek :) Szóval ennek is mattnak kell(!) lennie. Most akkor mi a teendő? Először fényes lakkal a matrica alá, aztán matt lakkal a felületet egységesen?
A matricák alá fújjál először fényes lakkot. Ha jól megszáradt, akkor matricázz, majd megint fényes lakk. Az üvegre mehet a fényes lakk, nem lesz baja, sőt ha vannak kisebb karcok rajta, akkor azt eltünteti.
A matrica az langyos vízben áztatandó, majd amikor megmozdul a papíron a matrica, akkor csipesszel kiemeled és ecsettel áttolod a felületre majd elsimítod az ecsettel, kinyomkodod alóla a bugyborékokat.
Na most ha ezek után valami fényes lett aminek mattnak kéne lennie, akkor maszkolsz és matt lakk menjen oda ahol mattnak kell lennie.
A maketthez adott matricákat hogy rakjam fel? Le kell áztatni, aztán csipesszel felügyetlenkedni a felületre? Ha ezzel megvagyok, akkor matt átlátszó lakkal fújjam át? És akkor mi lesz az ablakokkal, azokat próbáljam kitakarni, vagy mehet arra is az átlátszó/színtelen matt lakk réteg?
Sajna több kép nincs róla, a jellegzetes szaga elárulta, hogy mivel készült.
A techonológia:
A sprayból ki szoktam fujni a spray tetejébe, és abból szoktam a szórópisztolyba tölteni. Vigyázat, nagyon gyorsan sürüsödni kezd! 4-5 percig lehet használni. Ecsetelni (pl kabintetö keretet)lehet. Mosása lakkbenzinnel, higitani nem kell. Nagy nedvességtartalma miatt kicsit vastagabb réteg kell belöle, akkor feluszik a pigment a tetejére és ilyen lesz. Kicsit gyakorolni kell. Egy réteg elég. Mint minden ezüst, nagyon érzékeny a müanyag simaságára. Maszkolni nem ajánlom az érzékenysége miatt, inkább a nem ezüst részeket festem elöször, és azokat maszkolom.
Sajna száradás után érzékeny, és nehezen tapadnak rá a matricák. Ezért matricázás elött Gunze akril fényeslakkal szoktam átfújni többször. Panelezésre szappanos vizzel higitott tust szoktam használni.
* Érdekel valakit a Cseh Monti System által gyártott LIAZ összepattingatható játék/makett kitek két darabja?
- Petrol-os tartány kocsi (http://svitavsko.com/vista/hracky/img/velke/Ms09.jpg)
- Eco Technik (http://svitavsko.com/vista/hracky/img/velke/Ms47.jpg)
* Gyüjt valaki 1:50-es fém kamion, autódaru és egyéb munkagép maketteket? (Conrad, Nzg, stb...) Ha igen, akkor érdekelne honnan szerzi be őket?
"Discovery-n megy az American Chopper"
Kedvenceim egyike, az öregtől a hátamon áll a szőr, de még is nézem minden alkalommal (pedig a "valóságsókat" utálom) A fiatal Paul egy igazi művész, ilyen gépeket megálmodni és legyártani...
Az árak vszleg csak nekem elvetemültek, de miért is itt keresm a kenyerem :-)
Üdv Bal3
Phantom,
En szeretem a linkjeidet; amikor van idom, fel is teszem oket a makettezes...-re. :)
Mindegy, egy tema, ami valamennyire kapcsolatban van a hobbival:
Az amerikai Discovery-n megy az American Chopper: egy csaladi vallalkozas edes mindennapjait koveti nyomon, amint mindenfele egyeni motorokat epitenek. Meg a csaj is nezi :) Amellett, hogy allatiak az urgek (a papa az allando zsortolodo, kishitu, uvoltozo "all-American Dad"), nagyon erdekes nezni, hogy epitenek allati szep motorokat. Volt pl. egy NYC tuzolto-motor, a WTC-ben meghalt tuzoltok emlekere, egy POW/MIA motor a vietnami veteranoknak, Santa-Chopper, pokember-motor es a tobbi. Ha tudjatok, mindenfele newsgroupokrol erdemes letolteni az epizodokat, en is azt teszem. (Gondolom, a neten vannak kepek is: Orange County Chopper a csaladi ceg neve.)
Deszt.viz,vagy alkohol kell hozzá.Alkohollal nagyon gyorsan szárad.Én deszt vizzel fújnám,alkohollal pucolnám a pisztolyt.Ecsettel nem jó felvinni.Arra a Revell,vagy a Humbrol való,sima háztartási higitóval.
Még elég kezdő vagyok, és eddig csak humbrol és rewell festékekkel festettem, rewell higítóval. Na már most vettem egy tamiya XF56 (Me) festéket és akkor döbbentem meg, hogy nem jó ehhez a higító. Kérdésem: Azért nem jó, mert ez metál festék, vagy, mert ezekhez a tamiya higító jó.
Mivel ilyen részletesen nem találtam sehol, hogy melyikhez mi a megfelelő higító, örülnék, ha valaki leírná.... Nem kell minden féle, elég, ha a rewell és a tamiya festékeket (normál, metál) részletezné ki valaki.
Általános leírást már láttam, de én nem tudom szagra megállapítani, hogy mihez mi kell...
Köszi.
Olyan nyomott vagyok én is, mint akinek elefántok ülnek a fején, de belülről.
Az érdekesebb linkeket be szoktam hajigálni, de még senki nem szólt, hogy jó vagy sem.....
Mostanában csináltam egy frankó szerelőállványt (makettezés helyett:-D), azt majd lefényképezem, pár ezer forintból nagyon pipec kis cuccot lehet csinálni.
Sziasztok! Ha valakinek még nincs programja a tavaszi szünetre és épp Zalaegerszeg környékén jár, mégegyszer szeretném felhívni a figyelmét a III. Apáczai Vasútmodell és Makettkiállításra.
További infó és tájékozódást megkönnyítő térkép a http://avmsz.rtlmail.hu oldalon.
Üdv: G'
Egy kicsit jó hír a Pécsieknek, hogy a most nyílt Árkád üzletházban lévő játékbolt tart normálisabb maketteket is, rendelésre hoznak és vannak kellékek is (festék, higító, ragasztó, festék spray...).... csak a speckó cuccok nincsenek.
Ezzel valamivel jobb lett a helyzet makett téren a dél-dunántúlon. :-)
Sajnos most nem tudok mutatni képet, mert eddig egy gépet fújtam ilyenre, egy Hase F-104-et, azt meg egy barátomnak csináltam. Ha lesz id?m, akkor fujok egy régi gépre mintát és lefényképezem.
Hogy különböz? árnyalatokat kapjak, a Tersors aluszínével, és feketével kevertem. Végül Gunze akril fényes lakkal lakkoztam le, ez nem tompítja a hatást, mert nem oldja a festéket. 2 rétegben lakkoztam, az els? rétegre kerültek a matricák, mert az aluszinre nem tapadnak.
PhantomII!
A PrismaColor spray festékek osztrák eredet?ek.
Nálunk Vas megyében minden festékboltban el?fordulnak. A matt lakkjukat nagyon sok mindenre használom, pl.: szódabikarbóna megszilárdítása(hó), müfü ragasztás, beton kifutópályák lakkozása. Keménnyé teszi a felületet.
Szinte minden szinben kaphatók.
Egyik különlegességük a Chrome Effekt Spray, amit tégelybe kifújva és szórópisztollyal festve a legjobb az amerikai gépek tükröz?d? krómszinére.
Száradás után meglátod benn magad!
Más.
Teljesen új a weboldalam. Új makettek, tippek stb. Csak a kezdölapja maradt az extrán, a többi egy gyors szerverre került.
www.extra.hu/albatros
Megneztem ketszer is az Apollo 13-at (ketszer lehozta a TV), es meg kell, hogy mondjam, uj szerelmem van: http://apollomaniacs.web.infoseek.co.jp/apollo/revelle.htm
Hsoma!
A PrismaColor spray csládnak van alapozó festéke, ez jó aluminiumra is. Utána matt fekete, és van mattlakk is belöle. Ebböl 2-4 réteggel is lehet fujni, alapozóból 1, matt feketéböl 2 réteg kell.
Vannak rá szakemberek, általában a galvanizálók foglalkoznak ezzel is.
Mindenesetre egy festékboltba azért ugorj be, hogy van-e nekik olyan festékük vagy alapozójuk, ami jól tapad az alumíniumra. Azért szoktak alumíniumot is festeni, de amit én láttam eddig az lepergett rendszerint, kivéve AUDI A8....:-)))))
Szani!
Attól függ, milyen fajta textilfesték, és hogy azon belül mire használják. Én szitanyomáshoz használható textilfestékekkel dolgoztam, ez kb. lekvár sürüségü.
Mert ráérek és pipa vagyok és ilyenkor az önzetlenség segít rajtam.:-))
Rákerestem és a Hobby Link Japan-nál talátam 1:200 méretarányú IX-B és IX-C tengeralatjárókat "backordered" státusban.
Üdv Yamato
Üdv mindenkinek! Nagyon szeretnék beszerezni valahonnan a Nichimo cég által gyártott német tengeralatt-járó makettekből. Különösen a VII/C, IX/D,IX/D/2 tipusokat keresem. Sajnos nem tudtak semmi biztatót mondani az ismertebb boltokban. Aki tud segítení vagy ötletet adni kérem keressen a bvjog@freemail.hu címen ill. a 30-336-8832 számon. Kösz!
A "nem létező" Skywarrior is érdekelne, nemrégiben én is láttam érdekes képeket. A Phantom vezérsík detto,azt tán még meg is tudom mondani, hogy mellik század.
Ja víz alatt működő és nem rázó fexxel. :-))
Más.
Én balagan, vasárnap "talátam" a könyveim között egy 1980-as francia kiadványt a 6. flottáról. Van benne egy pár tök pipec fotó, külömböző repülőgéphordózók légi századairól. Repülőfedélzeten, hangárfedélzeten, nyitott - karbantartás közben - szerelőpanelekkel. Többek között Prowler-ek, Tomcat-ok, sőt egy "nem létező" Skywarrior. Sajnos Phantomok csak a Coral Sea leszálló fedélzetén egy távoli képen, viszont a függőleges vezérsík festése nekem teljesen ismeretlen. A héten beszkennelem és valahová - tippet szivesen fogadok, hogy hová - ferakom, ha érekli dolog a tettes-társakat.
Üdv Yamato
Segítségre lenne szükségem! Hol, ki és mennyiért készít vizes matricát? Készítenek számítogépes verzióban is fehér felíratokat? Ha én akarom, akkor az apró felíratokhoz milyen szitát és emulziót kell használni? Hol lehet ezeket beszerezni.
Várom a segítségeteket!
Bocsi, hogy idekotyogok: melyik hazai boltban láttatok mostanság űrjármű-maketteket? Valóságos gépek makettjeire gondolok, (űrszondák, space shuttle) nem Csillagok Háborúja izékre!
Írjátok meg!
Köszi!
Az Airbrush Depottal kapcsolatban van valakinek
bármilyen előjelű tapasztalata?
Szállítási költség, megbízhatóság, határidő...stb. Kinéztem egy kompit, de nem vagyok benne biztos, hogy megérné behozatni.
Ha akrilal festetted akkor 96%-os alkohol lekapja ha nem akrillal akkor citi csatornatisztitoval. Nehogy terpentinnel vagy hasonlokkal probalkozz mert utana mar nem nagyon lesz atlatszo a szelvedo.
Tamiya festékkel festetem egy makett autó szélvédőjét,de nem sikerült jól a maszkozás,ezért más helyre is ment nemcsak ahova kellett volna.Mivel tudom leszedni a rossz helyre száradt festéket?
Üdv:Tomi
Hasegawa SBD-5 Dauntless U.S.S. Lexington 1000,- Ft
Academy F4-U1 Corsair 500,- Ft
Academy P-47D Razorback 500,- Ft
Academy TBF-1 Avenger 500,- Ft
Sword SB2C-4 Helldive (műgyanta kabin) 2000,- Ft
Bilek MiG-19S Farmer-C 1000,- Ft
Italeri Tu-22M Backfire 5000,- Ft
1:100-as méretarány:
Tamiya Space Shuttle Orbiter 8000,- Ft
1:35-ös méretarány:
Academy M3A1 Stuart 3000,- Ft
KIADVÁNYOK:
Squadron&Signal sorozat:
No. 6 H-13 Sioux (Mini) 500,- Ft
No. 29 M-41 Walker Bulldog (fénymásolat) 500,- Ft
No. 30 Me-110 (fénymásolat) 500,- Ft
No. 64 SBD Dauntless 1000,- Ft
No. 86 U-2 Spyplane 1000,- Ft
No. 97 TBD Devastator 1000,- Ft
No. 126 F-86 Sabre 1000,- Ft
No. 131 MiG-21 1000,- Ft
No. 135 F-104 Starfighter 1000,- Ft
No. 142 FW-189 1000,- Ft
No. 157 Polikarpov Fighters (Part I.) 1000,- Ft
Concord Publications:
No. 1003 Battleground Lebanon 1000,- Ft
No. 1008 Nuclear Submarines 1000,- Ft
Osprey:
No. 23 Finnish Aces Of WW2 2000,- Ft
A 20-340-5374-es telefonon lehet érdeklődni, vagy e-mail-en.
Nohab!
Az a Mikromark nyeles készlet, nemlenne postával a duplája. Az ára ugye 31,45$ a postaköltség pedig 7,21$ (elmentem odáig a checkoutban és kiírja, utána vissza lehet még menni).
A tavalyi fiaskóm után nem is akartam Tamiyához nyúlni. A festék azonban ott volt, úgy gondoltam, nem dobom ki, adok neki még egy esélyt.
Tavaly az itteni hozzászólások alapján az lehetett a probléma, hogy a Tamiya festéket a fújáshoz 1:1-ben kevertem a saját hivatalos higítójával - úgy, ahogy Tamiya a használati utasításban írja. De így túl sűrű lett. Emellett az a benyomásom, hogy a Tamiya higító valójában túlnyomórészt valami alkohol-féleségbôl áll - igen gyorsan szárad.
Ezért most festék - higító - deszt. víz 1:1:1 arányú keverékével próbálkoztam. Az eredmény röviden: ez így túl híg. A fújás során (Paashe-H) a festék pokoli könnyen megfolyt. Igaz, ezt szinte mindig lehetett korrigálni egy gondos ráfújással. Mivel egy pici maradék kivételével az összes festéket bekevertem, nem lehetett ¨visszatöményíteni¨. Azért lehetett valamit csinálni: nagy nyomás (>2Bar) és igen kicsire állított tűszelep segítségével sikerült beállítani egy használható technológiát. Nagyon kellett figyelni, hogy ne legyen túl kicsi a szelep, mert akkor meg szemcsés lett a felület. Szóval a dolog használható volt, ha nem is könnyen.
Azt hiszem, minden nehézség ellenére érdemes a Tamiyával foglalkozni. Több pozitív oldala is volt.
- A festett felület (gyöngyházfényű) nagyon szép. Sikerült már hasonló felületet szintetikus festékkel (Revell) is készíteni, de ahhoz is nagyon oda kellett figyelni.
- A festék nagyon jóindulatú, a festés során nem változtatja a tulajdonságait (a szintetikusok hajlamosak a besűrűsödésre). Nem tömíti el a fúvókát és a festékcsatornát sem.
- A festés során igen kis mennyiség fogyott el, ami arra utal, hogy a réteg nagyon szép vékony lett. Azaz a festék nagyon jól fed.
- Legközelebb meg kellene próbálkozni a higításkor a deszt. víz arányát kis mértékben csökkenteni.
Volt egy érdekes közjáték is, leírom, hadd tanuljanak mások kárán azok, akik elég okosak :-))) Menet közben egyszer csak leállt a festék. Azt hittem eltömôdött a fúvóka. Beraktam a szifoncsövet higítóba, átfújtam egy kis higítót. Ment, mint a karikacsapás. Vissza a festéket - nem megy. Megismételtem kétszer, mire rájöttem, mi történt: a festéktartály tetején lévô levegôzônyílást eltömte a festék! Miután nem volt levegôutánpótlás a tartályba, a festéket sem tudta kiszívni!
Ténylge, ha már Micromark... Rendelt már valaki tőlük? Nekem kellene egy pár apró dolog, de valszeg a posta a duplája lenne. Nem akar valaki szintén rendelni?
sziasztok
az ICM figurákról van valakinek tapasztalata? milyen minőségűek? esetleg olyan linket tud valaki ahol összerakva van kép róluk, vagy legalább értékelés?
No akkor, öszintén bevallom, a sokkolás volt a cél. A állam én (vagyok), de sokáig én sem találtam magam - ez után a dioráma után - leestem a hetedikről a földszintre, áll nélkül szóhoz sem jutottam, meg ilyenek. :-))
Más.
Ha valaki rendelt az USA-ból - elősorban a Modeller's Vault-ra gondolok - árulja már el, hogy szerinte megéri-e.
Üdv Yamato
Ps. Ha valaki a Japán Birodalmi Flotta makettjeiben "fut" J Ships dot com off sux várakozási idő on
No akkor, öszintén bevallom, a sokkolás volt a cél. A állam én (vagyok), de sokáig én sem találtam magam - ez után a dioráma után - leestemm a hetedikről a földszintre, áll nélkül szóhoz sem jutottam, meg ilyenek.. :-))
Más.
Ha valaki rendel az USA-ból - elősorban a Modeller's Vault-ra gondolok - árulja már el, hogy szerinte megéri-e.
Üdv Yamato
Ps. Ha valik a Japán Birodalmi Flotta makettjeiben "fut" J Ships dot com
A honlapra a nick-névadóm után kutakodva akadtam rá. Az illető "bepalizott" mert akkoriban vettem meg a Revell 1:570-es KM Gneisenau-ját, és azt gondoltam, ha neki sikerült ezt 1:700-ban (elsősorban a maratásokat) elkövetnie, akkor megy majd az nekem is 1:600-ban. No mikor megláttam a WEM-től az első rendelésben megérkezett 1:600-as HMS King George V. és HMS Ark Royal maratásokat, az első gondolatom az volt, hogy nem a legjobb ötlet ebben a méretarányban kezdeni ezzel foglalkozni.
A második egy probléma halmaz.
Az alkatrészeket:
- hogyan fogom látni,
- mivel fogom megfogni,
- mivel veszem rá a kezemet, hogy ne remegjen.
Ez utóbbiakra mág most sincs igazi válasz.
Hát, nem vagyok még amatőrnek nevezhető sem, de ilyen lett.
busz1 busz2 busz3 busz4 Amúgy H0 (1:87-es) és a Deák Modellsportnál kapható a csuklós, de csak 7-173 festésben, vagy BKV troliként. Így kénytelen voltam a Volánbuszost magamnak előállítani.
Sziasztok! Még egyszer megemlíteném az április 8-13 közötti zalaegerszegi Vasútmodell és Makettkiállítást annak apropóján, hogy elindítottam a szakkör honlapját. Az érdeklődők a http://avmsz.rtlmail.hu oldalon megtekinthetik.
Üdv: G'cart
Csatalkozva phantomII link hegyeihez - amiért külön köszönet - egy kis kuriózum, kedvenc "őrült japánom" lapjáról. A repülő és a hajó makettezők közös platformja a repülőgéphordozó - jelesül az Akagi - és az ő légierejének három kiválló képviselője - A6M2(ZEKE) Zero Fighter Model21, D3A1(VAL) Type99 Carrier Bomber, B5N2(KATE) Type97 Carrier Attacker - a "vaditóan kezelhető" 1:700-as méretarányban.
A képek kizárólag sorrendben nézhetőek meg!
Aki nem lett eléggé frusztrált az vegye bátran szemügyre az "-Island of AKAGI-" részt.
Figyelem az utolsó kép csak erős idegzetüeknek! :-))
Az oldal The attacking trio of Pearl Harbor. A teljes lap J Modell Works figyelembe ajánlom a Model Tech Tips részt, meg az egészet.
Üdv Yamato
Ha tényleg gumi, akkor autósboltban vegyél vagy sprayt vagy kencét, valamilyen gumiápoló-felújítót. Én 10 éve vettem valami folyadékot kis flakonban, az fekete volt mint a korom.
De a makettfesték lepattogzik, nem tapad, stb.
Esetleg még tényleges korommal (bedörzsölve) próbálkozhatsz.
Gumit milyen festékkel lehet lefesteni? Szürke színű gumit szeretnék feketére festeni. Ami rendelkezésre áll: szórópisztoly, REVELL matt fekete festék, REVELL hígító. Ha ezt ráfújom, nem marja meg a gumit? Nem fog lepattogni róla? Elvileg nem lesz komoly igénybevételnek kitéve, makettről lévén szó.
Köszi,sokat segítettél,így már világosabb a dolog.
A kasztnin nem volt festék,sima műanyag volt.
Igyekszem visszaolvasni a topicot,biztos érdekes dolgok vannak benne.
Minden festéket higítani kell vagy csak a feketét?Ja mégvmi,ha kocsit raksz össze,akkor minden nagyobb részét (felni,kormány,szárny,stb.)
vagy ott is ecsettel csinálod?
Köszi még1x
Én autót Duplicolor flakonos sprével fújtam 2 rétegben,majd egy hét száradás,mig kőkemény lesz a festék.Promodellben autós cikkeknél is egy hetet irnak,mivel pár nap múlva egy erősebb fogás még meglátszik.
A kasznin már volt festék, amire ráfújtál? Mert ha igen, akkor gondod lehet belőle.
A 6 óra meg nem szentírás, de célszerű minimum ennyit várni.
Ha van lelkierőd, akkor olvasd végig az elmúlt ~1000 (ezer) hozzászólást, abban sokat veséztük a higítást. A lényeg, hogy ecsettel festéshez kell az 1:1 higítás, szórópisztolyhoz akár 1:3 is kellhet (1 a festék).
Fényessel úgy festünk, hogy előtte vékonyan akár több rétegben is mattal alapozunk, de annak rendesen meg is kell száradnia, akár 24 órát is célszerű hagyni.
Hát az az igazság hogy nem higítottam egyáltalán :)
A revell az selyemfényű ahogy írtad.Van revell higítóm,milyen arányban higítsam?
Mennyi időt szoktál hagyni száradni a lefestett alkatrészeknek?
Most lefújtuk a kasztnit kékre szórópisztollyal,a festékre az van írva hogy 6 óra múlva mehet rá a következő réteg.Ez igaz?
Köszi a segítséged.
Egyrészt higítási probléma lehet, másrészt akkor láttam ilyen jelenséget, amikor nem teljesen megszáradt előző rétegre ment rá a festék illetve lakkozva lett egy nem teljesen megszáradt festés.
Az sm302-es Revell az nem véletlenül egy selyemfényű festék? Az sm az siden matt lesz, ami félfényest jelent.
Mivel higítottad? Mert az csinálhat még ilyesmit. Gyári higítóval nem lehet ilyen probléma.
Sziasztok
Az első makettemen(autó) dolgozok,és felmerült bennem egy kérdés:
-A fekete festékek (revell sm302,model master 2721e) még 2 nap elteltével is ragadnak és bennemarad az ujjlenyomatom,míg a többi szín esetében ez nem fordul elő.
Ez mind ecsetes festésnél higítás nélkül ill. festékszóró használatánál előfordult.Mi lehet ennek az oka?Minden fekete festék így viselkedik?
Gyerekek, van mennyoszag, es en mar jartam is ott...
Szoval a FineScale magazinban talaltam egy Fort Lauderdale-i hobbyboltot, es ma elmentunk megnezni. Szilard elhatarozasom volt, hogy nem koltok semmit, esetleg csak ket-harom festeket (mar az elejen gyengultem), mert mar rendeltem egy AM B-25-ost a Hyperscale-rol, es tenyleg csoro vagyok, de az elet ugye mast hozott.
Oriasi boltrol van szo: akkora kb, mint a Kaiser's
a Skala alagsoraban, es bar ennek csak a negyede makettes, azert a tobbi reszt is erdemes volt (lett volna) vegignezni: ugy nagyjabol a fele vasutas volt, a masik negyede pedig R/C modelles. (Legkozlebb azert ide nezek el; lattam par sugarhajtomuvet dobozban modellekhez...)
A makettek szepek voltak; nagyjabol a Fabulis kinalata: Dragon, Revell, Trumpeer, Monogram, ezernyi Hasegawa es Tamiya (apropo, a 32-es Zerojukat biztosan meg fogom venni: tokeletes masolata az igazinak: minden egyes kis kar, kapcsolo, meg minden rajta van a motoron es a pilotafulkeben...) Sosem sikerult meg megneznem a Revell motor-makettjeit; iszonyu szepek voltak. Raadasul cseh es Fudjimi cuccok is voltak: Puma Me-109 (a csaj meg akarta venni nekem, de megis a Dragon Mi-28 mellett dontottem), es a Karman Todor-fele helikopter. Ott volt ugyanaz a B-24-es (Dragon and its Tail), amit nemreg az itteni repuloteren lattunk. Ez is felkerult a kivansaglistara...
Viszont a kiegeszitok, azok elkepsztoek voltak. Vettem Miliput epoxit (negyfele volt), volt ezernyi tipusu cianoakrilat (gyors, lassu, tomiteshez, stb), gyorsito, mindenfele matricalagyito es hasonlo, Alclad, stb. Tobb, mint 8 fele festek volt: polyscale, Testors, Gunze, meg minden. Meg az a rozsdasito cucc is volt, ami tulajdonkepp acelreszelek szuszpenzalva es oxidaloszer; ezzel tokeletes rozsdat lehet csinalni, raadasul a kivant mertekben... Ha harckocsiznek, megvettem volna.
Szoval a kiegeszitokbol verhetetlenek, de a makettkinalat azert otthon is szuper, a Fabulisnak hala.
(Ja, lattam az uj 35-os Trumpeter Hind-et is.) Most epp kivagyok.
Kerdes: a Revell 48-as Sabre Dog-bol ketto volt; az egyik 30 dollar (skill level 3), a masik 16 dollar (skill level 2); mindketto 2003-as. Erdemes a dragabbat venni? A fotokon megdobbentoen szep volt a muszerfal (mugyantat megszegyenito), de az olcsobb verzionak nem latszott sajnos a belseje. Raadasul az olcsobbhoz adjak a torzs ala szerelheto raketavetoket.
Aprilisban lesz a kornyeken IPMS kiallitas. Erdekel titeket majd egy beszamolo?
Ez a körzős cucc nagyon jó!
Már láttam olyan körzőt,aminek az egyik végébe makettszikét lehet fogni,de kapni nem kaptam/olfa/.
És lám milyen egyszerű a megoldás!Én különben leginkább repülő-keréktárcsához használnám.
A szokásos technokrata megközelítésemmel, számomra a következő információ volt a legfontosabb.
Kőr alakú darabokat maszkolóanyagból egy trükkös szerszámmal vagdos ki a srác.
A képen látszik egy olyan kőrző, aminek két hegye van. Sok-sok éven át - egészen a mai napig - nem tudtam, hogy az mire való.:-)
Ha az egyik tű helyébe injekcióstűt szerel, akkor annak a hegyes vége mint egy kés úgy működik, és üveglapra felragasztva a maszkolót szép kőrt tud kivágni belőle.
Ma, a fix.tv adása 17-19 ig KIDBURGER.
http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=1945944&i_where=1&i_where_tv=1
Itt szó sincs makettezésről :(
Nalam mar lejott. Asszem, most fogom kihasznalni a DVD-irot, amit kaptam szulinapomra (na hallod, akinek ilyen csaja van...) Mar van vagy negy CD-m tele makettezo cuccokkal, es sosem talalom azt, ami epp kellene. Felirom egy DVD-re es uccu neki!
Akiben nincs elég kisebbrendűségi komplexus, vagy nem eléggé frusztrált, az nézzen körül itt, a depresszió szinte ingyen biztosítva.....
Hogyan makettezzünk alufóliával:
http://www.network54.com/Realm/modeleral/Foil.html
Mindez egy konkrét gépen is:
http://www.internetmodeler.com/2004/march/columns/kitcorner.php
Meg egy kis vidámság, ha elkap a harci ideg, akkor lefordítgatom, jó szövegek vannak benne....
Modelers' Rules of Aquistion
1. You want it, therefore you need it.
2. You need it, therefore you must buy it.
3. All other things you need, including food, shelter, clothing, car insurance, and lunch money, are incidental in comparison to what you need
for modeling.
4. Never add up the total for what you have purchased for modeling.
5. If you're not sure you should buy something....for *whatever* reason....if someone else says they have it and *like* it....then you *have* to buy it!
6. If you are compelled to calculate total dollars spent on modeling and related items, never count things that are not actual models.
7. Never include items that cannot be traced via the receipt (i.e. office supplies are office supplies, tape is tape never mind where it ends up in your house....)
8. When writing checks from the joint checking account, always write "K.G." in the check register. You will know that this stands for "Killer Goodies" but your SO will think it is Kroger Grocery when she scans the checkbook to see where you have been shopping. And she KNOWS groceries are expensive, and you need lots of them....
9. If a member of your family discards an item that is usable for modeling, you may replace it. For example, you receive a shirt as a gift if SO throws the shirt pins and clear plastic collar tabs away you may purchase
replacements. You do not have to replace them with identical articles. This
applies to Nestlé Crunch candy bar wrappers that your kids throw away too, however they are not permitted to eat the replacement candy!
10. If everyone else wants it, then you must want it too
even if you don't know what it is.
11. If everyone else wants it, even if you don't know what it is, and you find it on sale, buy it ALL. (Editor's note: This phenomenon is widely known as the SALE factor, and is the only situation in which the Modeler may completely ignore Rules of Acquisition #6 and #7, and announce gleefully
how much money he has SAVED by purchasing said items. (This suspending of the
rules is dependent upon: a) the actual percentage off, b) the total dollar amount spent c) the projected reaction of partner/other interested party. For more detailed worksheet on Rule Suspension see Modelers' Rules of Acquisition Handbook Chapter 9, Subsection C, Paragraph 14, and example on facing page.)
12. NEVER, NEVER let your SO read the Modeler's Rules of Acquisition...for
reasons OBVIOUS to the seasoned modeler. For those of you who are newbies...does "the jig is up" mean anything to you?
13. Reconciling yourself early to the fact that every trip to the hobby shop costs a minimum of $40, even if your intentions were to buy just one decal sheet, will save you much anxiety and false guilt.
14. Grab bags MUST be purchased at they time they are advertised.
There very likely could be that ONE special model you cannot live without, and the others work for trades! If you don't order immediately, you may lose that special kit.
15. Keep *everything*, no matter how useless or ugly or small it may be. It *will* become absolutely essential for a model project some day.
16. When you buy something, use it before you read the directions.*
(*Acquisition reasoning if you mess it up or break it, you get to buy another one...)
17. You can't take it with you applies only to money. Begin
getting your loved ones accustomed to the fact that you intend to be buried
with your models.
18. Plastic models are an inexpensive hobby. This can be proved by applying male logic to your modeling purchases. For example, no hobby where the supplies usually cost under $10 can possibly be as expensive as the usual
big ticket male hobbies such as radio controlled airplanes, restoring vintage
automobiles, proteam season tickets, etc. This just makes sense.
19. Every modeler MUST own every type of glue that is on the market. However, he may restrict use to his favorites.
20. Whenever a new paint line is made available, you must immediately
purchase every one of the colors in which it comes.
21. When getting a model for a particular project it is imperative
that you buy the same type from a variety of companies (a minimum of 3 is recommended). Once you actually sit down to build the model you will find that it is much better that you have not limited your selection to just one option.
22. It is essential to have ALL possible tools even if you know you won't use anything but your XActo knife. You never know when having the TriTool saw blade #TT37X4a will be PERFECT!
23. Get all types of paint, don't limit your creativity to just Model Master and Aeromaster. Make sure you have a good selection of Floquil, Humbrol, Xtracolor, and even the cheap Testors you buy at Wally Mart!
24. The iron is NOT for clothes; it is for making "weighted and bulged" tires. Anyone who uses an iron for clothes is excommunicated from
the Modeler's Union. (Editor's note: You may avoid excommunication by following subsection B pursuant to rule #23 which in layman's terms translates as "you may use an iron for its original perverted purpose only by purchasing an auxiliary iron. However, only the old iron may be used for household purposes. Aforementioned perverted purpose is not one that is condoned by the Modeler's Union and should be performed ONLY by support staff personnel.)
25. Tissue paper is for making tarps and for hoarding. Never use it for packing material or for wrapping packages.
26. There is absolutely NO such thing as too many modeling
magazines...of any kind. Disregard nasty comments about the twenty years worth of Scale Models stashed in the boxes at the back of the garage.
27. Corollaries here are: athe complete set of Scale Models is worth the $1500...they are actually priceless. bit is perfectly acceptable to save not only anything remotely usable, but also all the junk no one else wants...cEVERYTHING is parts box fodder and should be purchased and/or saved. Especially any broken plastic or metal toys...d"Reference Material". If you think that you will ever build a model of this airplane/car/tank/ship you must buy the book now for reference because it will not be available when you really need it...eDecals! You can never have enough decals. So what if you need 150 F4 kits or 238 Bf109 kits to use all of them. HisAirDec and ABT decals are historical items and should be cherished.
28. If you think there is a ghost of a chance that you might use it in a future project, buy it now. Cause if you need it later, you can bet a) you won't be able to find it, b) no one will have heard of it and c) there won't be a substitute.
29. A modeler must purchase appropriate storage containers, shelves, bins, units, etc., for all modeling related purchases. A modeler has the right and responsibility to discard all previously purchased storage systems in order to purchase a new, more appropriate system at any time.
30. A corollary to number 18 above: Modeling actually saves money. Modeling promotes the doityourself philosophy. This is evident in the activities of molding, carving, and casting your own parts, and making your own toys.
31. Modeling is your civic duty. Think globally, act locally. Purchasing models and supplies is politically correct for the following reasons: a) It supports a local business and reduces the number of unemployed; b) it
promotes creativity and cottage industry; c) it supports minority owned businesses (if modelers aren't a minority, who are?); d) buying expensive, imported model kits stimulates the economies of developing nations; Thus purchasing models is your civic duty. It logically follows that the world would be a better place if everyone built models. Write your congressmen today to begin the process of passing legislation making it illegal not to build models.
32. If you happen upon a super modelrelated deal somewhere and you buy enough for you and all your friends, and your friends buy some from youthe money they give you is free to be used to purchase MORE model stuff, since it has been " laundered" and isn't, technically, coming out of your pocket!
33. You must subscribe to every modeler's magazine whether or not you ever have time to read any of them. The pictures are always nice to look at and give you ideas for more model purchases you need to make.
34. You must spend thousands of dollars on a home computer, a fast modem, and an internet account so you can get online to visit all the modeling websites and get the latest hobby information. Only then will know where you can save $1.50 on your next model acquisition. This will indeed justify the total cost of your computer.
Ezt a látvány miatt még a megrögzött repülősöknek is látni kell!!!!!
Fenn van az eredeti (gyári) 1/50-es Bismarck is.....
http://www.bismarck-class.dk/shipmodels/german_models/admiralgrafspeeterra.html
Imádom a különleges festéseket, és ahogy nézem tervbe lesz véve egy B-17-es is. Pedig alapjaiban véve a jet korszak a liebling....:-))))
http://warbirdsresourcegroup.org/LRG/b17fortress.html
Egy újszülöttnek minden vicc új, aki még csak most kezdi és úgy érzi, hogy nem elég frusztrált, nézzen el ide is.;-)))
http://www.largescaleplanes.com/index.html
Fóka mániákok ide, sok szöveg meg kép.
http://fw190.hobbyvista.com/Index.html
Ha visszanézed a topicot úgy 2 hónapra, akkor láthatod, hogy meindultak a webes dolgok, kis tanfolyammal, meg egy pár hobbytárs a weboldalára is felpakolt anyagokat.
Ha csinálsz a munkádról színes szagos képes leírást, többen is lesznek, akik felrakják a weblapjukra.
A fújáshoz én kis kabint használok, ami alapesetben lehet banánosdobozból is. Onnan meg egy csővel ki lehet vezetni a higítópárát a szabadba.
De mondom, az akril messze nem gond ilyen szempontból.
Áve! Köszi phantomII a segítséget, megpróbálom sok "vékony, híg" rétegben felvinni a festéket, fotózás nem gond. Amúgy tervezem a saját összerakott gépek dokumentálását, egészen a netes anyaggyűjtéstől, a "mi van a dobozban"-on át a kész darabig. Jut eszembe erre már gondoltam, ha valamely makettező weboldalnak lenne elég tárhelye, szerintem megoldható lenne egy "anyaggyűjtés csomag" szerű valami. Én pl. most a Fokker DR1-hez már kb 100 megányi képet, leírást gyűjtöttem, ha valakinek pl. ez kell jól jöhet, hiszen sok idő összebogarászni az anyagot, túk sok az ezzel foglalkozó oldal és kevés az igazán hasznos. Egy nagy zip-re gondoltam, és ha valaki letölti, gyűjt hozzá, mellé teszi a saját megépítési leírását, képeit akkor le lehet csaerélni a szerveren arra. Így csak nőne egy egy maketthez az anyag. Profiknak gondolom ez nem nagy segítség, de kezdőknek hasznos lehet. Kompresszor témához, sajnos kedvesem nem iszik, Baileyst nem megoldás :-)
Családi ház lenne az ideális nekem hatalmas műhellyel, ahol a hobbyaimnak élhetnék :-)
Jut eszembe ilyen gondolom nem létezik de hátha: Pannónia motorkerékpár? Van pár darabob de ezek sajnos 1:1-esek, vitrinbe nem fér ;-) Üdv Bal3
Az akril esetében csak egy kis alkohol illat lesz, komolyabb higító nincs benne.
Egyezz meg vele, hogy olyankor ő kap egy üveg Baileyst és minden rendben lesz. Alkohol neki is meg neked is.:-)))))
Amit írsz a futóműszárról, az az ecsettel festés klasszikus problémája és korlátja.
Azt pisztollyal úgy festjük, hogy több vékony réteg mattal alapozzuk majd a végén egy-két vékony fényes réteggel finishelünk.
Ecsettel próbálj meg hasonló technikát, 2-3-4-5 vékony réteg matt, majd 1-2 vékony réteg fényes.
Annyi matt alapot vigyél fel (azonos színnel mint a végső, azaz futóműszárnál ugye fehérrel), hogy szépen egyenletesen fedjen, a sarkoknál ne üssön át a műanyag színe.
Pisztollyal ez 3 réteg körül jó, a műanyag színétől függően.
Ha megcsinálod és működik és le is tudod fotózgatni kis digit géppel, akkor tedd már meg, mert másoknak is sokat segítene ez a tapasztalat.
Áve! Hm olvasom itt, hogy a profik használnak ecsetet :-)...meg én az abszolút amatőr. De nagyon nem megy. Apró alkatrészekkel van gondom, ha sűrű a festék (Lifecolor acryl, vizes higítású) akkor egy futóműszárat lekenve színte eltűnik, a vastag réteg alatt, ha hígabb, akkor nem takar és/vagy csíkos lesz. Nem tudok rájönni a fortélyára, de kitartóan gyakorlom. Már 4 gép van kész, nekem tetszik, de nem merném megmutatni :-) (kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk:-) A Kompresszor nem jöhet szóba, kedvesemnek próbáltam finoman adagolni, hogy mi lenne ha itt szépen elbújna egy _halk_ kompresszor, meg csak ritkán, meg .... okos nő, megkérdezte: Nem lesz higító szag? Nos erre csak őszintén tudtam válaszolni, marad az ecset.
Üdv Bal3
Szép:))De ha valakinek már tartós,ill.gyógyithatatlan a makettmániája,úgyis vesz pisztolyt,aztán jön a kompiproblem.amúgy vannak profik is, akik hajthatatlanul kitartanak az ecset mellett./Gál István is ilyen volt.
A 40 ezer forintos kompresszorral meg az a baj, hogy kicsi a kereslet, egy bolt sem fog spájzolni belőle.
Pár 1-2 ezer maketező van az országban, egy részüknek meg már van kompresszora, a 40ezer meg van annyira csípős ár hogy a nagyon amatőr ne vegye meg. Mert ugye a kompresszor csak a fele a beruházásnak, pisztollyal egyebekkel kijön 70-80-ra a cehh.
Most olvastam egy régi MM.-ben a hirdetésed,Phantom.Régi szép idők.Beszéltem Szolnokon/kiállitottak/az Airline-os srácokkal/testvérek/csuda profi kompresszorjaik vannak,csak az a baj,hogy nincs kereslet rájuk,néha rátelefonálnak makettboltokból,hog y 1/!!!/db kellene...Az állam tehet erről is,de inkább ne menjünk bele ebbe.Azért 39800Ft/ennyiért volt kiirva/nagyon olcsó egy abszolút profi,mindent-tudó kompiért...Kicsit szomorú voltam értük,hogy pár óra abszolút érdektelensége/!!!!!!!/után elmentek.Annyit mondtak,hogy ezentúl német piacra gyártanak/termelnek,mivel ezzzel az árral mindenki alatt vannak...
Szegeden régen 2 makettbolt volt, a belvárosban a Mega-Modell - a Posta mellett -, és a lakótelepen egy srác csinált egy kis boltot. Mellette volt egy vasútmodell bolt is.
Aztán hallottam ezt-azt, de valójában elvesztettem a fonalat makettbolt ügyben.
A börzén viszont minden drága,és kevés a cucc.
Magó Karcsi nagyon jó fej,és műgyanta cuccokat is árul az én érdeklődési körömben,nagyon olcsón!
Nagy ászok,akik ott voltak:Nagy Sándor,Horváth Ödön,Magó Károly,Szekeres Gábor/!/,Szőke Bertalan.
Új,hogy megtudtam szolnoki szegedi makettbolt cimeket,sokat járok arra.
Most jottem Szolnokról,közel 400 makett van,sok nagymenő,gyönyörű makettek.szétfotóztam a skanzent,bementem a reptérre,a hangárban is lehetett fotózni/Migek,Szu,Alba,Yak,kétféle vmilyen nyugati tipus,rakéták,minden...
sajnos/?/ az én maketteim sikerrel indulnak a futottak még kategóriában.Hihetetlenül szép műalkotások vannak.Holnap is megyek,kb120 fotót csináltam.
Na, azert hasznaltam mar mugyantat :)
Pont ez a bajom: le szeretnem tisztitani egy Sabre katapultuleset (nem sikerult szepre a bordo uleshuzat), de nem merek nekiallni NaOH-val. (Kiprobaltam mar egy ontvenydarabon, de azert egy ules megiscsak mas... Biztos, ami biztos, elobb megkerdezem az okosokat.)
Az Accurate Miniatureshez amugy jo, ha megvan a Verlinden kiegeszito, de nelkule is elkepesztoen reszletes a belso.
Nagy fába vágod a fejszéd!Nekem is van tervbe Mig-29,itt van előttem a műgyanta cucc,de még nem mertem nekifogni a darabolós gyilkossághoz.
Persze műgyanta kiegészitőkkel tudsz legtöbbet megmutatni,ehhez az eredeti kitet a legvékonyabb szikével/fűrészlappal vagdosd.Először inkább kisebb részt szabj ki a szükségesnél,és azt alakitsd hozzá-hozzámérve a műgyanta cuccot,nagyon pontosra.
Műgyantát csak pillanatragasztóval tudsz ragasztani,festékeltávhoz inkább a fékolajat ajánlanám a te esetedben/olvasd Phantom cikkét!/
Még valami,saját vélemény.Szerintem egy szép pilótafülke/bombatér nagyon feldob egy makettet,de a nagyon szétszabdaltnál elveszik a gép szép alakja.
Ja,műgyant.-nál nagyon ügyelj,hogy melyik kithez ajánlják!
Kerdes: valamikor a jovoben szeretnem megvenni az AC B-25-et (mar mintha emlitettem volna). Szerintetek hogyan lehetne a legtobbet megmutatni a belsejebol? Csinaljak belole "cutaway"-t? (Valamikepp biztos megoldhato.)
pont ezt akartam javasolni, hogy ha még ott vannak szaladj ki megkérdezni :) , de akkor maradjunk abban ,hogy ezek a nagy madarak nagyon jól néznek ki , a bombafeltöltésüket meg biztos megoldották valahogy a technikusok :))
(azért ha valamire rájössz írd meg )
En is agyalok (ott sajnos elfelejtettem megkerdezni). Megnezve a bomb-rack-eket (mittom en, mi magyarul; talan bombatarto?), ugy tunt, csak alulrol lehet feltolteni oket, mivel egy sin futott fuggolegesen bennuk, rajta a pockokkel, amelyek a bombakat tartottak. Tehat valszeg a bombakat egyenkent "felcsorloztek" rajuk, es nem felemeltek valami targoncaval.
De mondom, en kicsi krumpli vagyok az ilyenhez...
Figyu, nem gyozkodni akarlak; szimplan csak leirtam, amit en lattam, milyen volt; ettol 50 eve, amikor meg uj volt, lehet, hogy jobban is fel lehetett huzni. Majd kuldok kepet.
En is szerencsenek erzem, hogy lathattam (ha lett volna extra 300-am, akkor repulhettem is volna...), de hidd el, csak evente van ilyen mazlim... Keves ok a kivandorlashoz. :)
persze elhiszem neked ,hogy nem volt felnyitva. lehetséges lenne ,hogy ez a maximum amennyire fel tudják tolni ? A gép oldalán az a "redőnyös" rész sokkal nagyobbnak tűnik. Akkor végképp nem értem ,hogy pl. a lentebb belinkelt képen lévő bombát ,hogy tolták alá ?!
nagy szerencséd volt, hogy kipróbálhattad. Úgy látom ez a sárkányos gép az összesen három darab repülőképes B-24 egyike
nem hagyott nyugodni ez a bombatér ajtó :))
használható képet még nem találtam róla nyitott állapotban de szöveges leírást igen:
"...the bomb bay doors which rolled up the sides of the fuselage, while easily facilitating bomb loading on the ground..." és
"A rather unusual bomb bay door was fitted, which consisted of two roller-type segments that retracted upward into the fuselage from the keel beam much like the segments of a roll-top desk or a garage door."
szóval ahogy sejtettem a képekből , redőnyszerűen felnyitható az oldala
Köszi a higítós javaslatokat.
A diorámás talajra 1:72-ben lenne szükségem. Az történt, hogy a Bradley-mnek költözködés közben elveszett a bal első lámpatestje. Ezt szeretném "álcázni" és arra gondoltam, hogy valamilyen homokos talajra helyezve a járgányt szerelő figurákat rakok mellé. A lámpa (illetve a helye) meg egy vászondarabbal ki lenne takarva, ezen pl. szerszámok lennének. Ez lesz az első próbálkozásom dioráma, ill. vignetta téren ...
Üdv. G'
G-cart!
Én 20 éve használok lakkbenzin (és terpenol, szintetikus) higitót, és problémám nem volt. A lakkbenzin jött be legjobban. Arra kell vigyázni, hogy az egyszer meghigitott festéket egy-két órán belül használd el. A lakkokhoz viszont jobb a saját higitó. Általában literes van belölük (néha fél literes), de elfogy, mert ebben mosom az ecseteket, a pisztolyt, nam meg a kezemet.
Van egy lakkbenzin a Praktikerben, azt ne vedd meg, mert vmi egészen más van benn. furcsa, erös szaga is van.
Az alaphoz annyit, hogy ha fényes lakkot és homokot keversz össze, a hatás ugyanaz. Ez általában 35-ös méretarányhoz jó, ahogy a Sulifix is.
Sziasztok!
Április 8-13 között kerül megrendezésre a III. Apáczai Vasútmodell és Makettkiállítás, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt és kiállítót.
További infók: 92/511-210 Németh László, aztán a web-lapomon: http://g.cart.rtlmail.hu, illetve engem is zaklathattok az e-mailemen.
Üdv: G'cart
Ja még egy dolog: Sok helyen olvastam, hogy dioráma alaphoz SULIFIX ragasztó, meg homok használható. Igaz régen voltam már irodaszer-boltban, de hogy néz ki ez a ragasztó, lehet-e még egyáltalán kapni? Hoppá, még egy kérdés, ha már vegyiáru. Momentán elfogyott a higítóm és a makettboltban sem kaptam. Több helyen olvastam, hogy Humbrol (Molak, Testors) festékekhez használható a szintetikus higító, ill. a Terpenol (vagy Terpentin?), arra gondoltam veszek egy kisebb adagot. Lehet ezeket kisebb kiszerelésben kapni, vagy csak literesben?
Bocs az alap kérdésekért....
Warampi!
Sajnos nem tudok menni. Vas megyéb?l messze van (300 km), ráadásul nyakunkon az évzárás meg a könyvvizsgálók, ezért nem tudok elszabadulni hétvégén.
Magó Károly repül?gépeit láttam már Móváron.
Nagyon szépeket csinál. (F?leg a saját építés? WM-21-ese tetszett)
Hiperszuper!!!
Sajna indulnom kell,csak délután tudom átnézni!
Apropó,jössz Szolnokra?Csőrike igazán megérdemelné;-)!
U.i.:Mekették is nagyon örülnének a Makettinfón a listának!
Mégiscsak beneveztem 4 makettem Szolnokra,hátha...
Úgy gondolom,elég gyakorlatot,szeretetet vittem beléjük,persze nem bizom el magam.
Sokáig a sok profi versenymunkát látva a Pro Modellben nem gondoltam a nevezésre.Viszont amikor megcsináltam a képtáram,sokan biztattak e-mailben,örömmel olvastam,mennyi embernek tetszenek a maketteim.
Kezdek összeállítani egy listát a magyarrá alakítható repül?gépmakettekr?l.
A lista még közel sem teljes, de már 100 körül van a makettek száma.
Kérek minden fórumlátogatót, ha talál olyan makettet, ami nem szerepel a listában, jelezze nekem!
ilyenkor ugye csak "szarazon" teszik ossze a reszeket,
Egy helyen hajcsipesszel van összefogatva az alkatrész, úgyhogy szemmel láthatóan igen. Meg ugye a kerekek futófelületét beszerelve festeni sem lehetne.....
Nagyon szuper ez a maozdony... sosem hittem volna, hogy igy fel tud lelkesiteni valami, amivel nem lehet embert olni :)
(Kerdes: nagyon sok helyen osszeallitva, de festek nelkul mutatjak be az adott makettet az egyes epitesi fazisoknal -itt is; ilyenkor ugye csak "szarazon" teszik ossze a reszeket, es nem ragasztjak ossze festes elott? Kicsit megnehezitene a dolgukat, azt hiszem.)
találtam közben egy oldalt ahol a fickó bemutatja a mozdony összeállítását , fázis és részletfotókkal. Ő is 350-400 EUR közti árat említ.
ekkora kupac műgyantáért nem is sok :))
érdemes a fotókat megnézni
www.panzer-modell.de/berichte/br52/br52.htm
"B-24: nem ugy tunt, hogy oldalrol fel lehetne nyitni" a képről tippeltem , amit lentebb belinkeltem. Azon úgy tűnik mintha két nyitható rész lenne, ill. ilyen redőnyszerű valami.
Mostmár én is kiváncsi lettem, próbálok még képet találni arról a részről.
"nekem tök mindegy :) , te hoztad szóba ,hogy Heller nem mondott igazat, én csak megvédtem :) "
De hozza is tettem, hogy ilyet csak azok az idegesito okostojasok csinalnak :P
B-24: nem ugy tunt, hogy oldalrol fel lehetne nyitni; mivel mindenki a bombakamran keresztul hagyta el a gepet, gondolom, lett volna ertelme felnyitni, ha lehet. Megnezve amugy a bombatartokat, ugy tunik, ezek alulrol voltak feltolthetoek.
Jól irtad te azt a 100e-t??
Remélem ma este átküldik a képeket a Yak-23-asomról+pár képet a dunaföldváron romosodó Mig-15-ről,ha igen,beteszem.
Ma vettem egy Mig-19-est,egész jó minőségű/KP/.
A Yak-52,Mi-1,Mi-2 amikre vadászok,csak A-modelben van,a Sasban,aki forgalmazó meg sosincs.Nem jó ez a Fabulis-Sas.
Ezek hazánkban is üzemeltetett gépek,illene lenni legalább pesti makettboltban belőlük!!!
Amúgy a Replica a kedvencem,de ott nincs A-model.
Úgy tudom,hogy Kaliforniában van/?/ a világ legnagyobb makettboltja.Ó,ha én oda eljutnék/elkön az még.../!Persze jó teli zsebbel!
az üzlet oldalán levő egyik képről eszembe jutott ,hogy olvastam korábban a CMK 1:35 műgyanta mozdony kittjéről és most megkerestem a cég oldalán:
www.czechmasterskits.cz/RA015.htm
én leginkább csak a makett és festék árakat nézegettem kint azoknál elég nagy a difi.
a kompresszor az annyiban más ügy , hogy szinte minden boltban más fajtát árulnak ezért nehéz az árakat összehasonlítani(nem ugyanaz a termék) , gondolom ezt a Linzi cég által gyártottat sem forgalmazzák itthon, szóval itt jön az ,hogy itthon nem kapható terméket érdemes lehet kinnt venni.
remélem sikerül valami jót beszerezned.
Szia Szani!
Kösz a címet!
Azzal azért nem teljesen értek egyet, hogy a Lajtán túl minden drágább. Tavaly ősszel voltam a lipcsei modellvásáron, ahol a Mo -i árak 60 -70 % -áért(!) lehetett kompikat vásárolni. Ja, és nem csak ott, vásári akciósan, mert a bolti árlisták is kint voltak.
Már bánom, hogy nem vettem - akkor. Csak hát ugye Lipcse elég messze van Pécstől...vonattal...
Ez utóbbi cég egyébként linzi volt. Ezért is kérdeztem bécsi címeket.
"A B-25-os modifikaciokrol nem tudok -jelenleg- semmit; most olvasgatok utana. De vegul is tok mindegy, nem?" nekem tök mindegy :) , te hoztad szóba ,hogy Heller nem mondott igazat, én csak megvédtem :)
én sem sokat tudok a modifikációkról. pont te keltetted fel az érdeklődésemet régebben amikor az Accurate Miniatures kittet emlegetted , akkor mélyedtem kicsit bele a gép történetébe kiváncsiságból
azt nemrég olvastam ,hogy a könyv címe eredetileg "Catch-18" volt , csak már volt ilyen című könyv ezért változtatta Heller "Catch-22" -re
B-24 kis hasmagasságánál én azon gondolkodtam, hogy nem ér le a farka felszálláskor? Gondolom nem lehetett túl meredeken felrántani :)
Be bizony... Egesz tagas a B-25-hoz es a B-17hez viszonyitva (nem is csoda; uszohajo osokkel tenyleg egy nagy tehen). Nem vagyok biztos pl. a pontos terhelhetosegben, de a bombater is nagyobbnak tunt; viszont allati szuk, ha tortenetesen emberkent vagy jelen benne. A ket bombarekesz kozott kizarolag lapjaval lehet elmenni, es akkor is erolkodnod kell, mert a mellkasod es a hatad hozzanyomodik a ket oldalhoz... A farok szep kenyelmes, az orr viszon elegge tomott; oda sajna nem szolt a beutalo: a faroknal lehetett felszallni, es a bombarekeszen keresztul kimenni.
(A Fabulishoz mennek a kepek.)
Ezeket amugy hogy toltottek fel bombakkal? Arokbol? Jo, ha van 1m a gep hasa es a fold kozott.
A B-25-os modifikaciokrol nem tudok -jelenleg- semmit; most olvasgatok utana. De vegul is tok mindegy, nem? Nem azon fogok csamcsogni, hogy milyen esetleges hibak vannak a konyvben; elvegre a kedvenc konyveim egyike, es nem egy tipusbemutato. En meg amugy sem ugralhatok, mert a tortenelmi huseg elegge masodlagos a makettezo-karrierem soran. Engem valahogy nem borzaszt el annak a gondolata, hogy pl. egy MiG-21PF-et "uj" magyar felsegjelekkel lassak el, bar ezert szerintem kitagadnanak errefele. :P
a SCS -ben is van egy kis makettbolt (abban a részben ahol a Saturn is van)
de warampinak igaza van , ne számíts arra ,hogy olcsóbb lesz mint itthon. Németországi és ausztriai tapasztalatom , hogy a választék nagyobb, de jóval drágább. Szóval ami itthon is kapható azt nem érdemes kinnt venni (hacsak nincs valami akció)
viszont a bámészkodás ingyen van :))
"..hogy Heller par dologban nem irt igazat" azért a B-25 nek jelentősen különböző alváltozatai voltak. sőt pl. az azonos változatokon belül is voltak eltérések, sok gépet a reptereken alakítottak át a helyi igényeknek megfelelően. ez a képeden eredetileg egy D volt , de pl. az Afrikában/Olaszországban használt D-k nem voltak azonosak a távolkeleten használtakkal.
aztán a Koreai háború alatt többszáz gépet alakítottak megintcsak át, tudtommal akkor kapták az orrészen lévő ajtót is.
egyébként nem tudom kapna-e jelenleg repülési engedélyt olyan gép amin nincs normális elhagyási lehetőség a személyzet minden tagjának. Tudtok erről valamit?
írjál kicsit a B-24 ről. milyen így közelről? be is lehetett mászni?
nem is irígyellek nagyon :))
Én speciel alkohollal higítottam a Gunze akrilt (Hobby Color-t), nekem az jó lett, viszont erre meg mások panaszkodtak és a vizet javallották.
A Mr.Color higító az egy szerves oldószer, de miután még ezt nem követtem el csak a sejtésemet mondtam, de kipróbálom. Gyanítom, hogy a Mr.Color higító felkapja a másik réteg akrilt, ha pl. terepszínt fúj az ember. Egyszínű fedett fújásnál értelemszerűen ez nem lehet, mert tiszta felületre megy.
Sajna ellent kell mondanom phantom kolleganak mert igen is jo hozza. Sot a tamiya akrilhoz is.
A viztol neha feher 'kristajszeru' cuccok lesznek a gunzeban. Szerintem vagy a mr color-al vagy a tamiya akril higitojaval higitsd.
Tenyleg, meg valami: nem nagy ugy, de a FinsScale Modeller kuldott egy kis kiadvanyt: mindenfele tippek 11 oldalon (max ket mondat egy-egy tipp.) Ez erdekel titeket? Nem szivesen gepelem be, de fenymasolva elkuldhetem valakinek, es ha erdekel masokat is, max terjesztitek. (Vagy bescannelem, es ugy kuldom el e-mailben.)
Mar gyujtom a kiurult kolas palackokat molotov-koktelnak :P
(Kerdes, hogy az itteni M-1-esekkel elbanna-e.)
Mindegy, csak kivancsi vagyok egy ideje ezekre. Majd rakeresek meg egyszer, de emlekeim szerint ugy fel eve probalkoztam, es nem nagyon volt (foleg a reactive armour-ra kerestem, de mindenfele mugyanta-kiegeszitok voltak az elso 3 oldalon; aztan abbahagytam; igy is eleget rohadok a gep elott.)
A repulokrol a kepeket elkuldom a Fabulisnak; bar meg a B-17-et sem tettek fel.
(A Mitchell elkepeszto... bar ugye a bennem elo okostojas figyelmet nem kerulte el, hogy Heller par dologban nem irt igazat. Pl. a bombazotiszt mellett nincs helye a navigatornak, es kulonben is van egy ajto az orrban, nem kell vegigkuszni a pilotafulke alatt, ha hirtelen el kellene hagyni a gepet. Es szegeny Hodenhez sem tudott volna hatramenni, mert a bombater teljesen kulonvalasztja a gep ket felet; ugy 30cm-es res van a bombater teteje es a gep torzse kozott. Nem mintha fontos lenne, mert nem ez a lenyeg, de erdekes volt latni egy ilyen gepet kozelrol. Kb akkora amugy, mint egy Su-27. A B-24 meg egyszeruen csodalatos volt... De abbahagyom, mert szvsz igy is elegetek van a szomenesbol.)
Nem ismertek valamilyen oldalt a pancelosokrol? (Pl. milyen felpeitesu a reaktiv pancelzat, hogy nez ki egy lemeritett uranbol keszult pancel, lovegstabilizatorok mukodese, ilyesmi.) Barhogy is keresem, makettezo oldalakat dob fel.
Nagyon szuper. Ilyenkor irigylem a tobbieket, akik nemcsak egy egot tudnak kicserelni... (Na jo, alaplapot is tudok cserelni, de a kenyersutot mar a csaj programozza.)
Nagyon szuper. Ilyenkor irigylem a tobbieket, akik nemcsak egy egot tudnak kicserelni... (Na jo, alaplapot is tudok cserelni, de a kenyersutot mar a csaj programozza.)
Ez már a Fine Scale-ben is megjelent.
Saját épités teljes egészében,kb Tamiya minőségben!!A "kűllőzés" nem semmi munka lehetett?Ezt nevezik megszállottságnak.
Én nem hiszem,hogy kint olcsóbb lenne a cucc.Nekem spec.kétfunkciós 0.2-es Holdingom van,most is lehet kapni Pesten sok helyen,16-17 körül.Ha kész kompit szeretnél:Airline/Áfa nélkül kérve(Pszt!)/40E.
Apropó elkészült a kompim,holnap nyomok fotót.
Van valahol (itt a neten) bécsi makettbolt lista?
Légecset, ill. kompresszor vásárlásán töröm a fejem, ezért érdekelne a dolog.
Szívesen vennék tippeket, hol érdemes még május 1 -ig vásárolni, nézelődni.
Nálam egyenlőre marad a virágspriccelő,de hamarosan veszek egy sima párásitót.Már csak ha az asztali lámpát bekapcsolom,mikroportáncot látok,a fújás nedvessége pedig mindent odavonz.
Fain,hogy igy eltűnnek-előjönnek a hozzászólások!
azt hiszem ez még nem volt téma:ki hogy oldja meg festéskor a por problémát?Néha kölcsönkértem festéshez egy nagy tojáshoz hasonló,220-ról működő párásitót,szuperül beporlasztotta a levegőt,egy szem por sem maradt.Csakhát olyan 8000 Ft körül van,de érdemes venni.Másik megoldás ugye a virágspriccelő.Nem az igazi,mikor leszáll,nedves lesz tőle minden.
akadály az lehet ,hogy nem ilyen szokványos gépre gondoltam mint pl. me-109 vagy mig-21 hanem valami egzotikusabbra mint pl. FiatG.50 , Brewster Buffalo , vagy Gloster Gladiator amik nem nagyon kaphatóak makettboltokban.
még alapvetően csak ötlet volt, de előbb-utóbb lesz belőle valami.