Valami hidraulikus dolgon én is törtem a fejem. Ha a hengerekben nem dugattyú lenne, hanem pl. olaj, akkor a hőforrásoktól távolabb lehetne vinni az egészet csöveken. A tulajdonképpeni munkahenger egy hidraulika lenne. Hidraulikus munkagépeknél elég nagy nyomások lépnek fel, mégsem szivárog a rendszer. A folyadékot jobban lehet tömíteni , mint a gázt. Persze az olaj szállítaná is a hőt, ami esetleg gond lehet. (Egyáltalán nem vagyok jártas a témában, csak agyalok.) Van olyan olaj, ami kibírja a fűtő henger esetleg 6-700 fokos hőmérsékletét?
Haggyuk a dolgot, ez így nem jó. Majd veszek egy hidraulikás boltban cuccokat és összerakom vagy összerakatom egy hidroaulikás szakival végig úgy hogy ne tudja mit csinál igazán.
Így már kezdem érteni! Tehát mikor a munkadugattyút a nyomás hátranyomja, a mögötte lévő kamrában megnövekedett nyomás löki előre a displacert. A rugók pedig arra szolgálnak, ne ragadjon meg valamelyik véghelyzetben a rendszer. Persze erőben a nyomás, távolság és súlyviszonyokhoz hangolva. Ezzel a kb. 90 fokos fázistolás is biztosított.
Azt hogyan oldanád te meg, hogy elmondod valakinek a dolgot és ne csússzon ki a kezed közül? Előfordulhat persze, hogy hibás a dolog. Csak akkor lehet elmondani szerintem ha biztosított a védelem, még akkor is ha esetleg hibás a dolog. Ez nem olyan dolog mint a másodfajú perpetuum mobile. Ezek a részelemek bejárt utak.
Priviben kéne beszélgetnünk. Nem tudom te ott milyen pozícióban vagy, de egy hidraulikás céggel meg lehetne valósítani. Azt hogy mit, miképp, hogyan, védelem stb. azt le kéne beszélni. Én elmomdom mit tudna a dolog. A cég vezetői elmondanák érdekli -e őket. Elindítanám a levédetést. Aztán össze lehetne építeni. Szinte ingyen lehetne vele fűteni és elektromos energiát termelni, de azt kevesebbet. Talán a házi méret lenne a legkedvezőbb, először mindenképpen.
Közben sikerült kisilabizálnom ennek a *** displacernek a mozgását.
Csináltam egy kis rögtönzött ismertetőt, hátha valakinek ötleteket ad:
Egy szabaddugattyús Stirling motor egy zárt ciklusú reverzibilis hőerőgép, mely a külső hőt konvertálja munkává a gáztömeg mozgatásával egy hőbevezető és egy hőelvezető között.
Az eredmény egy oszcilláló nyomáshullám, amit egy rugóval megtámasztott dugattyú harmonikus mozgásúvá tesz (szinuszosít).
A Sunpower FPSE terve alkalmaz egy mozgó mágneses alternátort (elektromos generátort). Amikor a dugattyú oszcillál, akkor egy permanens mágneses gyűrű mozog egy légrésben egy tekercs belsejében.
Ebből következik, hogy a vezetékben elektromos áramlás keletkezik.
Ez a kombináció a mágnessel, tekerccsel, és a réteges felépítés egy lineáris AC generátor.
Egy megoldásban a displacer és a munkadugattyú hengere egyforma átmérőjű a könnyebb megvalósíthatóság miatt. A displacer rúd (ami a displacer meghajtásáról gondoskodik) illesztve van keresztül a dugattyún egy lapos rugóhoz, ami a gép lökőterében (rugóterében?) található.
A displacer mozgása:
A displacer meghajtása a két oldalán lévő erők különbségével történik.
F=Pamp*Adisp Pamp*(Adisp-Arod)
A képlet egyszerűsítve:
F= -Pamp*Arod
A nyomás amplitúdó (Pamp) a nyomáshullám amplitúdója. Ez nem egyenlő a teljes nyomással a gépben! Vagyis azt látjuk, hogy a displacerre ható erő mindig negatív előjelű a készülékben épp jelenlévő nyomáshullám, munkadugattyúra ható erejéhez képest. Tehát a meghajtó erő nagyságát a displacer tengelyének (rúdjának) az átmérőjével lehet szabályozni. Az FPSC hermetikusan le van zárva, a tipikus nyomás 20-30 Bar. A töltőcsatlakozón keresztül lehet bevezetni a héliumot, mint munkagázt.
Az érdekesebb szókapcsolatok a nem tökéletes fordításból adódhatnak. :-)
Tudok egy olyan "stirling motort" építeni, ami sokkal egyszerűbb és jobb mint az eredeti stirling motor. Simán meg lehet építeni, kész dolgokat kell megfelelően összerakni. Azért nem írom le ide a lényeget, mert szerintem lehet belőle egy találmányt csinálni. Azt, hogy miért is írom ide az azért van mert megosztanám a dolgot valakivel aki jó hidraulikában. De olyan szinten, hogy ismeri a hidraulikus elemeket konkrétan és azok összeépítését. Tehát jó hidraulikában nem csak elméleti szinten.
Ezzel az egésszel simán lehetne télen ingyen fűtteni és ez nem túlzás. Szerintem nagy buli lenne.
mi van akkor, ha a stirling motor egybe van építve a generátorral és gyakorlatilag zárt, tulnyomásos rendszeben van üzemeltetve, csak a villany van belőle kivezetve drótokon.... gyakorlatilag nincs gond a tömítéssel, csak elkészülés után jól fel kell pumpálni
999mester kérdezte, hogy melyik henger ereszthet... erre volt a válaszom, hogy a munkahenger. A másik henger csak terelgeti a gázt, ott csak a tengely tömítése lehet eresztős...
A megfagyva úszik témához hozzászólva... nem sok olyan anyagról tudok (vízen kívül) ami hűlés hatására tágulna, megfagyva pedig egy bizonyos hőfokig tovább tágulna... márpedig ez a követelménye a megfagyva úszik saját olvadékábannak.
Olvastam néhány dolgot a stirling motorról, de nem tiszta, hogy melyik hengerben gond a tömítés. A forróban, vagy a hűtöttben? A Forró az igen, forró, de állandóan az. A hűtöttben nagyobb a hőmérséklet ingadozás, de ez meg azért nem olyan meleg. Bocs, információ híján ide írok, vki ha elmagyarázná.. Köszi
Idezet: "A német ADAG gyárt olyan fali 20 kW-os gázkazánt, amely 1 kW áramot ad Stirling. motorral, és persze fűt, ( kisgyermeket is altat. :-0).
Ha nagyon érdekelne, rákérdeznék a képviselőjüktöl."
Koszi, de nalam nincs bevezetve a gaz (kesobb sem tervezem bekottetni). Csak fa van, de az jo sok. Ebbol kene a futes mellett aramot termelni. Gozturbinat, gozgepet ertheto okokbol nincs kedvem installalni, marad a Stirling-motor? (Vagy lehet, hogy baromira nagy hulyeseg, de mi van peldaul a Peltier [vagy hogy is hivjak]-elemekkel? Fizika oran anno lattuk, hogy homersekletkulonbseg hatasara aramot termel)
Egyebkent, ha lenne gaz, lehet, hogy akkor egy sima gazos futomotor olcsobb lenne, mint a Stirling (?).
Ne vegyétek rossz néven a tréfálkozást. A dolog komoly persze. A hőtágulást szeretném kihasználni, mint a Stirling motor. Ami HŐLÉG motor. Vagyis a közege: levegő. De jellegét tekintve ide sorolnék minden olyan "motort" amely a hőtágulást használja ki, szekvenciális működésű, de nem robbanó motor. Vagyis, ha gondoljátok-off, ha nem, akkor on.
Az első kísérlet már meg is történt. 20 gramm margarin használatára kaptam engedélyt (a gyártmány természetesen titok). Ez egy vízből, vegyszerekből, és más célra hasznosíthatatlan, veszélyes hulladéknak minősülő, szerves anyagokból álló, félig emészthető keverék, mérsékelten közepes árnívóval. Úgyhogy hőközlő közeggé való átminősítése egyenesen hasznos lenne. :-O) A kísérleti berendezés: Mélytányér forróvízzel, egy átlátszó, 10 cm3 gyógyszeres kapszula a mintával. A kapszulát óvatosan a tányér vízbe merítettem, hogy fel ne dőljön, mert a tányért bemargarinozva többé nem lehetne elmosogatni. Kis időbe telt (~5 min) miközben a margarin felolvadt. Sárga, olajos massza keletkezett, fehér, fel nem olvadó darabkákkal, amelyek azonban sajna mind lesüllyedtek. A légy, ha beleesne nem élné túl. De ez csak mellék eredmény. A lényeg, hogy a jelzett energetikai célra is - alkalmatlan! Tovább vizsgálódom....
Igaz, azt kellene próbáljam, hogy a vaj a saját olvadékán úszik e? Ehhez legalább 5 dkg vaj kell. Esetleg csakmargarin, az olcsóbb, és nem is szerves. Lehetséges, hogy a feleségem nem engedélyezi, vasárnap, reggeli előtt. Valamelyitek megcsinálhatná?
Az igaz, hogy ilyen tavak nincsenek, de vajon nincsenek e más anyagok, is amelyek hasonlóan viselkednek a vízhez? Tényleg nem tudom, a víz állítólag kivétel... De lehetne esetleg szerves anyag is! És az a jó, ha: - Az olvadáspontja alatt sűrűségcsökkenése történik. - Olvadáspontja 20-30 oC körüli. Nagy hirtelen a vaj jutott az eszembe, mindjárt meg is nézem, hogy megfagyva úszik e a vízen? (persze, kenyér nélkül).
Egyébként, télen itt is megoldható, kísérletképpen, fagypont alatt. Csak csővezetékkel, pld egy bányában, egy hegyen... A bányában egyébként jó meleg is van. Lehetne ezzel hűteni, és áramot termelni egyúttal.
Azt még nem mondtam, milyen ez a gép, mert nem szokványos!
A Bajkál tóban készül majd, az 1000 m mély. Annak mélyén lesz a fagyasztó láda, ott készül a jég. A -40 oC hideg glykol keverék hűti, amely csöveken van hozzávezetve. Ehhez egyébként nem kell szivattyú, az alul felmelegedő glykolban olyan felhajtóerő ébred, hogy akár turbinát forgathat!
De ez semmi, ahhoz képest, ahogy a jégtömbre milyen erő hat? 1000 m mélyben 100 kg/m3 sűrűséghiány? Megmondom= E+7 Pa. Ha ennek a térfogatáramát is figyelembe veszem m3/s, akkor megkapom a teljesítményt. Ha mondjuk másodpercenként sikerül csak 1 kg vizet megfagyasztanom, akkor az 10 kW! Ha egy m3/t, akkor az 10 MW! Igaz, hogy másodpercenként. És végül is, ez is egyfajta STIRLING motor, csak nem kellenek rudak.
Szóval: egy jéghideg felső környezetben egy melegebb mély víz- maga a csúcs....
A folyadék hőtágulása, és fázisváltása hihetetlen erőt ad. A legjobb Szibériában, ahol mindig hideg van, és azonnal megfagy a víz. Képzeld, megfagyasztod- tágul 10 %-ot, a csövet is széttöri! Most 10 K-t melegítesz, összehúzódik, node nézd, 5oC felett megint tágulni kezd! Kész valószerűtlenség, de igaz! Ebből csináljon valamelyitek Stirling motort, (én most nyugtatót szedek).
Nagyon egyszerű, meggyőző kísérletet ajánlok! Árpa nőt a szememen. (Most is ott van, randa, de mindegy). Vettem egy 0,33 l-es Colás műanyag kupakos bigyót, és megtöltöttem dugig forróvízzel. Majd az arcomhoz szorítottam. Mire megkaptam a másodfokú égési sebeseket, és lehűlt a szemhőmérsékletemre, a műanyag palack szinte lapos lett! Most képzeljetek sok ilyen palackot, amit napsugárzás melegít. Egy tehervagont felemel, ha üvegből van. És ez is Stirling motor, ha úgy veszem. A Cola gyár büszke lehetne rám.
A német ADAG gyárt olyan fali 20 kW-os gázkazánt, amely 1 kW áramot ad Stirling. motorral, és persze fűt, ( kisgyermeket is altat. :-0). Ha nagyon érdekelne, rákérdeznék a képviselőjüktöl.
De csinálhatsz egy 4x4x4 méretű helyiséget, tegyél a falára egy turbina- ventilátort. Fűts be, mondjuk 200 oC-ra, és hagyd kihűlni. A ventilátor -dinamó forogjon jobbra, balra. A térfogat: 64 m3. A max. nyomás: ~ 5E+4 pa. bar Egy ciklus x secundumig tart. Elérhető teljesítmény: 100...200 kW/ ciklusszám. 1/s. Nem rossz. Ne örülj, egy órával kell osztanod.... És jó sok tüzelő kell hozzá.
Idezet: "Stirling motorok VANNAK kereskedelmi forgalomban: ersosorban a 3. vilag szamara keszitik oket, ahol mondjuk fatuzelessel orolnek, hajtanak gepeket, es azert nem gozgepet, vagy robbanomotort hasznalnak, mert a stirling kompakt, es sokkal hatekonyabb, es olcsobb uzemeltetni. Ugyanezt javasoljak (guglizni kell, amerikaiak) hazak energiaonnalositasanak kiepitesere: veszel egy stirlinget, egy kazant, akkut meg elektronikat, es a 8-10kW stirlinges generator mindent megold: ertsd futes, melegviz, villany (-hutes, szgep, viz etc)."
Sziasztok! Nemregiben hallottam eloszor a Stirling-motorokrol. Vegigolvastam a forumos velemenyeket az Otto-motor alternativajakent valo ertelmezesrol (altalanos velemeny az, hogy utopisztikus). Engem azonban nem az autoban valo felhasznalas erdekel elsosorban, hanem az, hogy mondjuk mennyire erne meg befeccolni egy olyan gepre (vagy esetleg hazilag megcsinalni???), ami telen a fatuzelesu kemencembe epitve termel egy kis elektromos aramot. A hatasfok nem lenne olyan fontos, a lenyeg, hogy mondjuk 1-2 kW teljesitmeny azert kijojjon belole. A meret sem olyan eletbevago, nyugodtan lehet nagy is, ha cserebe nem kell nemesgazt meg specko tomiteseket hasznalni.
Lehet ennek Magyarorszagon valami erteleme? Velemeny? Tudja valaki, hol es mennyiert lehet ilyen gepet kapni?
Olyan mutatós volt az a kép, 446 KB GIF, és nem tette föl. Pedig méretben elférne. sztgyi korábban írt valami 250 KB körüli korlátról, de furcsa, hogy nem teljesen tüntette el, a széléből egy csík ott van.
Gyártanak ilyent, korábban már hivatkoztunk rá. Ha igaz, űrben is alkalmazzák. Egy német egyetemi diákcsoport Solar vízszivattyúhoz is ilyen mágnesváltóst használt.